Chirurgia robotica

Chirurgia robotica este varianta de ultima generatie a chirurgiei minim-invazive.

TEHNICI CHIRURGICALE DE VARF

CHIRURGIA ROBOTICA

Chirurgia robotica este varianta de ultima generatie a chirurgiei minim-invazive. Robotul chirurgical este un dispozitiv complex care inglobeaza cele mai inalte tehnologii medicale si informatice disponibile in lume la momentul actual. Tehnologia de varf permite chirurgului sa manevreze de la distanta instrumentele si camera de luat vederi, printr-un sistem de brate articulate. Practic, pacientii nu sunt operati de o masina, ci de catre un chirurg specializat, secondat de o echipa multidisciplinara dedicata. “Indicatiile” chirurgului sunt transpuse in timp real in miscari de o finete si precizie uimitoare prin patru brate multiarticulate, comandate de la o consola aflata in imediata apropiere. Bratele robotului imprima miscari unui set avansat de instrumente, la randul lor multiarticulate. Aceste instrumente au 7 grade de libertate, ceea ce le confera o mobilitate net superioara mainii umane. Concret, ele se pot roti pe nu mai putin de 540 de grade (adica se pot rasuci o data si jumatate in jurul axei proprii!). Pe langa instrumentarul special, platforma robotica ofera chirurgului inca un atu – medicul vizioneaza campul operator la rezolutie inalta, tridimensional, marit de cel putin 10 ori fata de normal. Sistemul video ultraperformant ii permite sa lucreze in spatii altminteri inaccesibile, vizualizand si cele mai mici detalii anatomice.

Teoretic, toate interventiile laparoscopice pot fi efectuate prin abord robotic. Practic, chiar daca prin abord robotic se efectueaza fara probleme si colecistectomii ori apendicectomii, beneficiile chirurgiei robotice sunt cu atat mai mari, cu cat interventiile sunt mai complexe si se desfasoara in spatii mai inguste. Chirurgia robotica tinde sa devina alegerea preferata in interventiile chirurgicale asupra organelor din bazin – prostatectomii, histerectomii, amputatii de rect, rezectii de rect etc. De altfel, toata patologia neoplazica a tubului digestiv (cancere de colon, cancere de stomac) este abordata robotic din ce in ce mai frecvent. In egala masura, sunt mult facilitate operatiile asupra polului superior gastric si jonctiunii dintre esofag si stomac (fundoplicaturile – interventii adresate bolii de reflux gastroesofagian, herniilor hiatale) sau splenectomiile (extirparea splinei). O mentiune aparte merita facuta pentru defectele parietale, hernii si eventratii. Atat in cura herniilor ombilicale si inghinale, cat mai ales a eventratiilor postoperatorii, chirurgia robotica a permis extinderea la scara larga a unor procedee altminteri dificil de executat prin tehnicile minim invazive avute la dispozitie pana in prezent.

Prin abord robotic chirurgul poate efectua disectii laborioase, de o finete neegalata nici macar de sistemele laparoscopice cele mai avansate. El poate vizualiza si implicit respecta structuri anatomice altfel “invizibile” – vase minuscule de sange, filete nervoase subtiri samd. Ca urmare, sangerarea intraoperatorie este mult redusa. Durerile postoperatorii sunt mai mici si recuperarea pacientilor mult mai rapida, chirurgia robotica permitand reluarea precoce a activitatilor fizice normale.

Dr. Teodor Buliga

  • Defecte ale peretelui abdominal anterior: eventratii, hernii ombilicale si epigastrice, hernii inghinale
  • Chirurgie oncologica (cancere digestive): gastrectomii, colectomii, rezectii /amputații de rect
  • Patologia esofagului inferior si polului superior gastric (fundoplicaturi)
  • Splenectomii
  • Enterectomii /colectomii segmentare ptr patologie benigna (polipi, diverticuli, invaginatii)