Chisturile hepatice

chisthidatic-hepatic

Cele mai frecvente sunt chisturile seroase hepatice, numite şi chisturi hepatice simple sau chisturi hepatice esenţiale. Sunt mici bule formate în ficat, pline cu lichid limpede. Dacă apar în număr mare semnalează o afecţiune congenitală numită boală polichistică hepatică. Peretele lor este subţire şi nu provoacă reacţie inflamatorie în jur. Câtă vreme rămân de mici dimensiuni, chisturile seroase nu ridică nicio problemă pentru pacienţi. Majoritatea sunt complet asimptomatice, fiind descoperite întâmplător la o banală ecografie abdominală. Dacă dimensiunile lor nu cresc în timp şi nu comprimă organele vecine, chisturile esenţiale pot rămâne netratate pentru tot restul vieţii. Pot fi rezolvate chirurgical dacă sunt mari, simptomatice (provoacă dureri etc), comprimă căile biliare sau organele din jur, dacă se rup. Operaţia se poate face clasic, prin incizie largă a abdomenului, sau laparoscopic. Se intervine laparoscopic în special pentru chisturile situate anterior, dar pot fi operate cu succes prin această tehnică şi cele situate în partea posterioară a ficatului (video  – voluminos chist seros hepatic situat posterior, provocând compresie pe rinichiul drept, suprarenala dreaptă şi vena cavă inferioară). În formele grave ale bolii polichistice hepatice, întregul ficat se umple de chisturi, semănând cu un burete plin de găuri. Singurul tratament în aceste forme extreme este transplantul hepatic.

Membrana proligera - chist-hidatic

Membrana proligera chist hidatic În România sunt relativ frecvente chisturile hepatice parazitare, numite şi chisturi hidatice. Sunt provocate de un vierme al ierbivorelor (Echinococcus granulosus), transmis la om de către câini. Pentru că omul nu este gazda definitivă, viermele se dezvoltă sub o formă ciudată  – în ficat apare o cavitate plină cu lichid perfect transparent, căptuşit de o membrană albicioasă, asemănătoare albuşului de ou parţial coagulat. În chisturile hidatice vechi, dar încă active, membrana din interior proliferează, umplând cavitatea cu vezicule mai mici, numite vezicule fiice. Peretele exterior al chistului hidatic este gros şi, dacă este situat la periferia ficatului, provoacă în jur o reacţie inflamatorie care în timp atrage şi lipeşte la chist organele din jur. Se descoperă de regulă tot ecografic, dar suspiciunea de echinococoză hepatică impune şi efectuarea unei tomografii, care evidenţiază membrana proligeră sau veziculele fiice. Confirmarea se obţine prin diagnostic serologic, prin analize speciale de sânge (testul ELISA pentru  echinococ). Evoluţia chistului hidatic hepatic este variabilă. În varianta favorabilă, parazitul moare, chistul devine inactiv, peretele se calcifică şi cavitatea din ficat nu mai creşte în dimensiuni. În cazurile nefavorabile, chisturile cresc până când ocupă tot ficatul, ajungând să comprime organele vecine. Lichidul din interior este puternic alergen. Dacă peretele chistului se sparge, poate declanşa o reacţie  alergică severă, mergând până la decesul pacientului prin şoc anafilactic. De aceea, chisturile active se tratează obligatoriu. Iniţial, se tentează inactivarea chistului, adică omorârea parazitului printr-un tratament medicamentos luat pe termen mai lung. În chisturile hidatice mici, tratamentul medicamentos e suficient. Chisturile mari şi cele complicate se operează. Intervenţia e mai dificilă ca în chisturile seroase şi nu întotdeauna se poate efectua o operaţie laparoscopică.  Membrana proligeră trebuie scoasă în totalitate. Ajunse accidental în abdomen, lichidul hidatic şi membrana pot genera alte chisturi, de aceea intervenţia se face cu precauţii suplimentare. Tratamentul antiparazitar se administrează, ca protecţie, şi postoperator.

Chist hidatic hepatic evacuat

Chist hidatic hepatic evacuat

O altă categorie sunt chisturile biliare. Pereţii canalelor prin care se elimină bila formează din loc în loc umflături, în care, cu timpul, ajunge să se strângă bila.  De cele mai multe ori, chisturile biliare sunt mici şi asimptomatice, de aceea nici nu se tratează. Tratamentul este instituit doar dacă ele provoacă dureri sau complicaţii. Uneori, chisturile simple şi cele hidatice ajung să comunice cu arborele biliar, caz în care bila le inundă, fără ca ele să fie adevărate chisturi biliare. Pentru diagnostic sunt folosite ecografia abdominală, examenul CT şi o investigaţie numită uzual colangioRMN. Este o examinare RMN (rezonanţă magnetică nucleară), în cursul căreia se injectează o substanţă care se va elimina prin ficat şi bilă, colorând chisturile biliare. Când comunicarea dintre canalele biliare şi chist este cert dovedită, se poate trata chistul indirect, printr-o manevră endoscopică (papilosfincterotomie endoscopică – se taie endoscopic, fără operaţie propriu-zisă, sfincterul care împiedică golirea bilei în intestin; scăderea presiunii în arborele biliar face ca bila să nu se mai acumuleze în chist).Chistadenocarcinoamele hepatice sunt tumori maligne, cancere de ficat, proliferări de celule neoplazice care produc lichid. Sunt extrem de rare, dar evoluţia lor este nefavorabilă.  Diagnosticul este adesea întâmplător şi se pune numai pe baza examenului histopatologic. Fiind vorba de un cancer, tratamentul este complex. În cazuri selecţionate, beneficiază de tratament chirurgical, dar datorită dificultăţii acesta este rezervat de regulă unor clinici specializate.

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

35 comentarii adaugate pentru articolul “Chisturile hepatice

  1. SciaraLuminita says:

    Si eu am un chist hepatic simplu in 2013 in Septembrie am aflat facand o ecografie pelviana ptr fibrom uterin am luat ceai remedium de la plafar ceva pastile ptr stoparea chistului un farmacist mia(recomandat acelea pastile de si au costat 99roni ptr detoxifierea fixatului in 3zile aveam icter plus hepatita toxixa cu transaminaza 3500ne fiind virusata cu a,b,c la parazitologie ba ies negaiv ba nici pozitiv sau negativ ce pot face sant socata am un copil de 9ani il cresc singura si vreau macar inca 10 ani sa mai traiesc ce pot lua afara de esentiale forte silimarin multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Luminita: nu cred ca acel chist este sursa problemelor hepatice; mai degraba medicatia urmata; va sfatuiesc sa va adresati unui gastroenterolog.

  2. gina says:

    Buna seara.In urma cu ceva timp v am scris cum am ajuns la urgenta cu o durere de stomac si in urma ecografiei mi s a descoperit un chist hidatic hepatic de 54 mm.Mi s a dat o reteta cu controloc,no spa si rowachol si recomandarea de a face investigatii pt chist..Doua zile ,din cauza greturilor si pt ca nu puteam manca nimic nu am luat decat controloc.Durerile de stomac au incetat,au ramas starile de voma,frisoanele,imi era foarte frig ,transpiratie si simteam ca o febra interioara dar fara a avea febra atunci cand puneam termometrul.M am gandit ca starile sunt din cauza colicistului si am luat rowachol.Doua zile starea mea a fost aceeasi apoi greata a inceput sa dispara,in schimb au aparut mancarimi pe brate si picioare si o durere in musculatura mainilor..Ma ardea pe interior si parca cineva ma batea cu urzici,au aparut si cateva basici.La urgenta mi s a facut o perfuzie si mi s a dat tavegyl pe care l am luat dar a fost mai rau.A urmat o durere in maini si picioare foarte puternica atunci cand ma miscam.Durerea se plimba,era cand sus aproape de umar cand jos ,la fel si in picioare.Daca nu ma miscam era suportabila.Mi s a facut o injectie cu un antialergic ,nu stiu ce,piafen si ranitidina.A fost ca un cosmar si nu am prea inteles ce mi s a intamplat.Acum sunt bine,chiar foarte bine,mi am facut analizele si am fost la un consult la un medic gastroenterolog.Chistul are 7 cm nu 5,4.Imi cer scuze ca am scris atat de mult,dar sunt speriata.Tot ce mi s a intamplat este din cauza lui sau a fost o alergie la medicamente?Am 48 de ani si pana acum am luat doar paracetamol si o data pe luna un aulin.Rezultatele analizelor sunt
    Antigen hbs 0.413
    Ac hcv 0.033
    Aspartataminotransferaza 132.4

    Albumina 48.8
    Alfa 2 globulina 13.8
    Beta 1 globulina 7.5
    Beta 2 globulina 6.7
    A/g 0.95
    Hemoglobina eritrocitara medie 26.3
    Concentratia medie a hemoglobinei eritrocitare 31.4
    Largimea distributiei eritrocitare 15.2
    Procebtul de eozinofile 17.3
    Numar de eozinofile 1.65
    Alaninaminotransferaza 297.9
    Leucocit esteraza 500wbcs/ul
    Celelalte,colesterol,trigliceride,transaminaze,glucemie etc sunt in limite normale.Astept rezultatul pt echinococcus granulosum si multilocularis.
    Exista probabilitate sa am vreun chist si la plamani?De careva luni am o tuse seaca si simt un usor gust de sange in gura dupa tuse.Am fost ascultata cu stetoscopul si mi s a spus ca nu se aude nimic.Astept analizele dar as vrea sa fac si un computer tomograf la ficat si plamani intre timp dar nu sunt primita fara trimitere.Nu mi sta in fire sa fiu asa panicata ,dar gandul ca se poate sparge si sa am larvele alea in tot corpul chiar ma sperie.Un sfat m ar ajuta si va multumesc pentru rabdare.

  3. Dorel says:

    Bună ziua,
    Am fost la medic pt ceva legat de intestinul gros (mi-au găsit colon sigmoid ştrangulat), însă la ecograf s-a depistat şi „ficat gras” şi chiar un chist de 2 cm. Nu fumez, nu consum alcool, nu exagerez cu carnea de porc. Nu am fost bolnav niciodată de boli serioase până anul acesta (fiind al 59-lea an de viaţă). În urmă cu 4 luni am fost supus unei operaţii de hernie inghinală. La testul de toleranţă al anestezicului nu s-a aşteptat timpul necesar reacţiei şi după injectarea în coloană a anestezicului s-a constatat că sunt alergic (a apărut dispnee, modificări de ritm cardiac, sângele a devenit negru, etc) Întrebările mele sunt punctuale:
    1. Poate fi steatoza hepatică apărută ca urmare a alergenului din anestezic, sau din medicamentele administrate pentru combaterea ei? Menţionez că am fost şi perfuzat, ceea ce pare a fi un factor favorizant al ficatului gras.
    2. Pe 5 iunie 2014 am fost intoxicat cu tetraetil de plumb şi am luat un chelator (chlorella) concomitent cu vitamine timp de 6 luni, adică până atunci când anemia nu a mai revenit. Poate fi şi plumbul (care se depune în ficat) o cauză de steatoză? Dar de chist hepatic?

    Mulţumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dorel: 1. Cu siguranta, NU. 2. posibil, dar mai ales dupa expunere indelungata, ceea ce nu e cazul; cu chistul hepatic nu are nimic de-a face.

  4. Dorel says:

    Mai am o nedumerire şi nu am găsit informaţia pe net (sau poate nu am căutat eu unde trebuia, adică nu am avut noroc): în cât timp se instalează steatoza hepatică?

    Iar din experienţa d-stră, ce credeţi, două cure de 28 zile cu daudor (albentazol, 800 mg/zi) sunt suficiente pentru a neutraliza chistul hepatic de 2 cm? Trebuie să le repet anual?

    Mulţumesc! Nici nu ştiţi cât face aceste îndrumări pentru noi cei care am luat cunoştinţă cu boala prima dată în viaţă şi nu avem (încă) informaţii în domeniu.

    Sănătate şi numai bine!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dorel: albendazolul are suficiente reactii secundare ca sa fie administrat numai dupa confirmarea naturii parazitare a leziunii si la indicatia unui medic parazitolog/infectionist. steatoza hepatica nu este o boala in sine, nu exista un termen fix de instalare samd.

  5. Dorel says:

    Din câte am citit despre chist, acesta creşte cu 3 cm în 6 luni. Înseamnă că al meu a ajuns la 2 cm în 4 luni. Ori în urmă cu fix patru luni (de la depistare) am avut intervenţia chirurgicală de hernie inghinală, când am făcut şoc anafilactic la anestezic (testul s-a „activat” după injectarea anestezicului). E posibil că mi s-a introdus şi sânge cu acea ocazie şi odată cu sângele şi parazitul, că se îngrămădesc să doneze şi oamenii străzii, care trăiesc printre câini.
    Nu acuz pe nimeni pentru că a fost şi un fel de loterie şi eu am avut „norocul” să-mi pice doza de sânge cu bucluc. Dar din această întâmplare (chestiunea cu şocul anafilactic) m-am ales cu o suferinţă cardiacă şi, cred eu, cu această steatoză, însă nu disper pentru că am o voinţă de fier şi mă voi vindeca de ambele. Mai laborios este cu chistul ăsta nenorocit.
    A doua variantă la care mă gândesc este să fi fost infestat intenţionat, deoarece am intrat în conflict cu asistenta care mi-a făcut testul (cred că am afurisit-o cu o înjurătură) pentru că s-a grăbit şi nu a aşteptat timpul necesar care să evidenţieze reacţia. Doctorul nu a zis nimic (nu era vina dumnealui) până când a văzut sângele negru în incizia făcută. Atunci s-a alertat, dar a gestionat excelent problema şi în 20-30 minute simptomele alergice s-au calmat. După ce şi-a terminat „treaba” doctorul a plecat lăsându-l să coasă tăietura pe fiul său (care cred că face practică alături de tatăl lui. Oricum pentru cusături nu-i dau decât nota 6 pentru că copcile n-au fost echidistante, cam rare şi nici egal străpunse în profunzimea tegumentului, adică buza inferioară a inciziei era mai ridicată decât cea superioară). În acest timp acea asistentă s-a tot plimbat prin cameră şi nu pot şti ce a făcut pe acolo pentru că (de la început) au atârnat un paravan de pânză ca să nu văd cum lucrează chirurgul. Poate se intimidează când este privit, m-am gândit eu.
    Aşa că, atât timp cât am stat departe de doctori, căci până la această vârstă (la anul fac 3 poli), nu am avut probleme, nu am fost bolnav de nimic şi mi-au ieşit analize ca de organism tânăr (aşa mi-a zis o doamnă doctor de la urgenţe şi nu cred că a fost doar un compliment). De atunci mă tem de doctori şi de aceea am început tratamentul pt chist de unul singur. Am asigurare medicală şi regret că am dat banii s-o fac, pt că actul medical lasă de dorit.
    După o lună de duador (10 mg/zi/kg corp) nu resimt efecte secundare. Fac pauză 15 zile şi apoi mai urmez o lună, după care voi face iar un ecograf. Şi văd ce va mai fi. Cu Dumnezeu înainte şi poate nu va fi nevoie de intervenţie chirurgicală.

    Mulţumesc pentru răspunsuri.
    Numai bine!

  6. anton says:

    Bună ziua
    Am un copil de trei luni cu buza superioara umflata. puțin ni sa spun că are limfangiom ce putem face? Nu ia dat nici un tratament.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Anton: cu parere de rau, problema descrisa nu se afla in sfera mea de competenta; sfaturile unui chirurg plastic pediatru va pot fi mai de folos.

  7. dana says:

    Bună ziua,

    De mai multe ori, la ecografii, mi s-a depistat un chist esențial(la ficat). Astăzi, însă, nu s-a mai văzut la ecograf. Spuneți-mi, vă rog, domnule doctor, e posibil să se fi retras? Ori… s-a agravat?

    Vă mulțumesc pentru răspuns.

  8. FR says:

    Buna ziua! In 2005 am fost operat de chist hidatic. Operatia a decurs ok, in loc a ramas o cavitate. In 2008 ami-a fost depistat un virus hepatic B inactiv, viremie nedetectabila in prezent. Toti markerii hepatici sunt in limite normale, doar bilirubina a iesit marita, doctora mi-a spus ca e vorba despre un sindrom Gilbert. In 2016, in timpul ecografiei, a aparut si o steatoza noo-alcoolica. Tot atunci mi-am facut Fibrtestul si mi-a iesit fibroza intre 0-1 si o activitate necroinflamatorie scazuta(nivelurile au iesit usor marite din cazua sindromului Gilbert). Acum revenind la cicatricea/zona hiperecogena care a ramas in urma operatiei din 2005 si care apare la fiecare ecografie…aria s-a marit, aparent(nu stiu daca e o eroare de masura sau altceva) de la 56 mm la 117 mm in prezent. Radioloaga mi-a spus sa nu ma ingrjorez, nu prezinta lichid cavitatea…dar care poate sa fie cauza maririi? Are legatura cu faptul cu steatoza/ficatul usor marit? Poate sa fie vorba de o reactivare a parazitului? Ce ar trebui sa fac?

  9. FR says:

    Am uitat sa precizez ca am facut tratament cu albendazol dupa operatie si ca mi s-a spus ca nu sunt sanse sa recidiveze parazitul. Varsta 26 ani, sex masculin.

  10. FR says:

    Imi cer scuze, am citit gresit dimensiunea pe fisa clinica(cicatricea are aproape aceeasi dimensiune ca in 2013, nu a crescut in dimensiune, am interpretat gresit bastonasele doamnei doctor)…imi retrag intrebarea. Multumesc 🙂

  11. marian says:

    In urma unei ecografii abdominale a rezultat : ficat cu ecostructura hiperecogena,atenuata posterior,cu un chist biliar de 1 cm in segm ll.Diam parenal 15 cm.Colecist cudat,tronsonic.Ce inseamna si daca chistul biliar poate fi tratat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      rian: chisturile biliare (mai corect in cazul dvs, chisturile seroase hepatic – din ce mi-ati trimis, nu rezulta ca ati facut investigatii care sa ateste legatura chistului cu arborele biliar) nu au indicatie de interventie chirurgicala la dimensiunile descrise.

  12. Aurelia says:

    Buna seara , am dureri in partea dreapta de vreo 2 ani , zilnice, acum o luna am facut o criza de rinichi f severa cred ca am eliminat o piatra , am facut CT , endoscopie, ecografie, analize de sange . La ecografie , endoscopie si testele de sange a iesit ca sunt complet sanatoasa , dupa criza de rinichi de acum o luna care e si prima din viata mea am facut teste de urina din 9 in 9 zile si a iesit cu sange . La testul tomograf a rezultat ca rinichii sunt complet sanatosi (asta m-a mirat la ce criza am avut .. plus ca am urinat in pat pana la varsta de 13 ani si raceam foarte des jos) acum am 39 ani; deci la testul tomograf nu a iesit nimic rau la rinichi ci doar un chist cu lichid la ficat despre care medicul de familie m-a asigurat ca nu am de ce sa imi fac griji. Intrebarea mea este de ce nu trece durerea din dreptul ficatului , de ce inca am dureri catre rinichi desi nu au vazut sa am pierte la CT de ce am o stare generala destul de rea .Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Aurelia: e foarte posibil ca simptomele sa aiba si alta cauza sau litiaza renala sa fi generat si alte complicatii (de ex o infectie), care nu poate fi obiectivata doar prin ecografie sau tomografie. Medicul urolog care va supravegheaza evolutia va va recomanda ce sa faceti, in functie de evolutia clinica si rezultatul investigatiilor, la care eu nu am acces.

  13. Dan says:

    Buna ziua,
    Anul trecut in decembrie in urma unei ecografii abdominale am fost diagnosticat cu un chist la ficat cu dimensiunea de 4 cm, in vara acestui an adica la 6 luni dupa prima ecografie am facut o toxinfectie alimentara ocazie cu care mi s-au facut mai multe analize printre care si inca o ecografie abdominala constatandu-se ca dimensiunea chistului a crescut la 6,2 cm plus ca mi-au mai gasit giardioza. Pentru acea toxiinfectie si giardioza am luat 14 zile antibiotic si albendazol. M-am ingrijorat pentru chist vazand ca a crescut in dimensiune iar 3 saprtamani dupa tratamentul pentru toxiinfectie alimetara am facut un RMN cu substanta de contrast. La RMN chistul era de 2.1 cm. Am facut si testul pentru Echinococsus si a iesit negativ.
    Precizez ca am 34 de ani si as dori sa scap definitiv de acest chist.
    Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dan: ceva nu se leaga; diferenta este mult prea mare intre ecografie si RMN. Si chistul nu avea cum sa se „usuce” de la sine. RMN are insa sensibilitate mai mare. Daca e reala dimensiunea, nu aveti indicatie de tratament chirurgical, ci numai de supraveghere prin rmn.

  14. Laura says:

    Buna ziua ,numele meu este Laura și locuiesc in Anglia de 2 ani de zile in urma cu 10 luni am născut iar o data cu nașterea au apărut și durerile in partea dreapta dureri scurte și înțepătoare uneori cu stări de voma.Am contactat medicul de familie de aici care mi-a făcut trimitere la spital pentru o ecografie abdominala in urma căruia mi sa spus ca am chisturi pe ficat și ca nu exista tratament doar intervenție chirurgicală.Acest lucru nu ma convins și am cerut și un CT aștept rezultatul zilele acestea ,dar ceea ce ma pus pe gânduri a fost răspunsul lor la întrebarea mea dacă acele chisturi pot degenera in viitor într-un cancer la care ei mi-au răspuns nu cred ești prea tânăra eu avand 23 de ani
    Ce ma sfătuiți sa fac in aceasta situație (p.s durerile sunt in fiecare zi)

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Laura: chisturile hepatice se opereaza numai in anumite conditii, in functie de criterii pe care nu le pot sti doar din datele prezentate de dvs. e nevoie de rezultatul ct.

  15. Bălțoi Eftemie says:

    În urma unui examen RMN am fost depistat cu o boală polichistică la ficat. Am un christ de 10 cm și mai multe mai mici. Unde mă pot adresa pentru tratament?

  16. Diana Rusu says:

    Buna ziua! In urma unui Colangio RMN s-a depistat o leziune chistica de 3 mm in sectorul VII iar la diagnostic avem alte examinări speciale specificate Z01.8. In raport restul pare normal, la concluzii apare moderată steatoza hepatica. Ce poate însemna si cui ar trebui sa ma adresez, unui radiolog sau gastroenterolog. De la o ciroza biliară primitiva, hepatita cronica autoimuna reiese cu totul altceva. Multumesc pentru orice sfat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Diana: pe datele furnizate, pare ca aveti un simplu chist seros hepatic de foarte mici dimensiuni; nu trebuie sa faceti nimic, doar sa il monitorizati imagistic 9ecografic, RMN) ptr a-I vedea evolutia – puteti repeta RMN peste 6 luni – un an (daca nu exista progresie ecografica). Daca leziunea creste, se fac testari specifice – anti echinococ etc. Altminteri, nu e nevoie de nimic.

  17. Chisturi corticale renale says:

    La IRM din 01.02.2019 mi s au evidentiat leziuni chistice hepatice de29/17 mm in segm III hepatic si de 22/16 mm in segmentul II hepatic si chisturi corticalmembrrlor inferioaree renale, toate acestea sub rezerva unui examen incomplet aspectului RMN. Va rog,are legatura cu edemele la membrele inferioare ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lazaroiu: chisturile hepatice sunt de dimensiuni mici; despre cele renale, nu mi.ati oferit date dimensionale. De principiu, nu explica edeme la nivelul membrelor inferioare, mai ales daca functia renala este pastrata.

  18. Cristina Coroianu says:

    Buna ziua,

    Am 34 de ani și in urma unei ecografii abdominale mi-au fost găsite 2 chisturi posibil esențiale la ficat. Menționez ca am o ecografie anterioară din 2015 in care acestea nu erau prezente.
    Mi s-a recomandat RMN și analize pt echinoccoc. Echinococul a ieșit negativ iar la RMN au ieșit 3 chisturi esențiale de dim 6, 2 și 1.2 cm. Mi s-a recomandat urmărire la 6 luni. Funcția hepatica este normala in urma analizelor de sânge. Ce altceva pot face? De ce apar aceste chisturi, cum se procedează dacă ele se măresc? Risc sa fie afectat ficatul? Ce as putea face sa îmi protejez ficatul mai mult, am un stil de viata sănătos și nu am boli de ficat in familie.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: nu puteti face nimic; aparitia lor este conditionate genetic. Se pot extirpa laparoscopic (interventia e relativ simpla) daca ele cresc mult in dimensiuni si/sau comprima elemental nobile din ficat, daca dau dureri importante prin distensia capsulei hepatice etc. Masurile de protejare hepatica uzuale sunt suficiente.

  19. Vali says:

    Bună ziua. În urma unor dureri abdominale dreapta,zona ficat și stări de greață, balonări, am făcut o ecografie care a ieșit bine,apoi am făcut un CT unde am avut ca rezultat.ficat cu structura neomogena cu cel puțin 7 chiste distribuite difuz în ambii lobi,cel mai mare de 11/8,7 mm în LD segmentVI.CBIH/EHnedilatate.
    Am dureri in fiecare zi și nu cedează la nici un medicament.Ma pot opera.Multumesc răspunsul dumneavoastră mi ar fi de un real folos

  20. Marga says:

    Bună seara!
    În urma unui CT abdominal mi s a spus că am ficat cu dimensiuni crescute, diametrul cranio – caudal 20 cm, structură omogenă nativ și post contrast, prezentând la nivelul LDH o formațiune lichidiană,bine delimitată, de 9,3 / 7,2 cm ,ce nu captează contrast.
    Colecist cudat, septat ,ax lung 5,9 cm ,alitiazic. Ce mă îndrumați,ce ar trebui să fac?
    Mulțumesc pentru un eventual răspuns!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ar trebui sa faceti un rmn special (colangiormn) pt a confirma 1. Ca formațiunea e cu adevărat un chist. 2. Dacă are legătură sau nu cu arborele biliar 3. Daca are sau nu aspect de chist hidatic. Odată acestea făcute, un gastroenterolog va va mai recomanda câteva analize de sânge ptr a confirma natura leziunii. Dacă este un chist hepatic simplu, fără complicații, poate fi monitorizat imagistic periodic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *