COLECISTITA ACUTA

Colecistita reprezintă inflamaţia veziculei biliare; poate fi cronică sau acută. Cea mai frecventă cauză de colecistită acută este litiaza veziculară (colecistita litiazică, “pietre la fiere”). Litiaza este periculoasă prin complicaţiile pe care le provoacă. Un calcul vezicular (o “piatră”) poate astupa canalul de evacuare a bilei, provocând complicaţii redutabile. Din fericire, astăzi avem la dispoziţie o metodă elegantă de tratament a colecistitei, cu sechele minime şi recuperare rapidă a pacienţilor: colecistectomia laparoscopică, aşa-zisa operaţie de colecist “cu laser”.

Puţină anatomie Colecistul (vezicula biliară, „fierea”) este o „punguţă” lipită strâns pe faţa inferioară a ficatului, în care se adună bila atunci când nu mâncăm. El se uneşte cu arborele biliar (canalele prin care ficatul elimină bila în intestin) printr-un canal subţire, numit cistic. Arborele biliar se termină printr-un fel de ecluză, sfincterul lui Oddi. Acesta rămâne închis între mese şi bila, neputând trece în intestin, se adună în colecist până la următoarea masă. Când apare un obstacol în calea eliminării ei (piatră, anomalii ale sfincterului Oddi,  tumori), bila trece în sânge, ducând la apariţia icterului, a „gălbinării”.

Ce este colecistita acută? Reprezintă inflamaţia acută a veziculei biliare. De cele mai multe ori colecistita acută este dată de prezenţa în colecist a unor conglomerate de colesterol, săruri biliare, calciu, numite calculi veziculari, cu alte cuvinte „pietre la fiere”. Calculii pot provoca „răni” pe peretele colecistului, porţi de intrare pentru diverşi microbi. Când sunt suficient de mici, pietrele străbat cisticul, cu preţul unor dureri violente – colica biliară. Alteori ei astupă canalul cistic, bila din colecist infectându-se. Mai rar, colecistita acută poate apărea şi în lipsa calculilor , caz în care vorbim de colecistita acută alitiazică.

Litiază veziculară sau colecistită acută? Litiaza veziculară reprezintă simpla prezenţă a calculilor în colecist. Aceştia pot sau nu să determine apariţia inflamaţiei, a colecistitei acute. Chiar dacă există şi cazuri de colecistită acută alitiazică, asocierea colecistitei acute cu litiaza este atât de frecventă, încât cele două noţiuni au ajuns să se confunde. Corect, spunem că litiaza veziculară s-a complicat cu o colecistită acută doar atunci când apar semne de inflamaţie: cresc celulele albe din sânge, se îngroaşă peretele colecistului, poate apărea lichid sub ficat sau în cavitatea peritoneală etc.

Forme de colecistită acută În primele faze ale bolii, peretele colecistului se îngroaşă, dar este viabil. Vorbim de colecistita acută catarală. Ulterior, colecistul este acoperit de organism cu o substanţă izolatoare numită fibrină, menită să împiedice răspândirea infecţiei. Colecistul este gros, tensionat, înconjurat de fibrină şi lichid – colecistita acută flegmonoasă. Dacă inflamaţia se amplifică, peretele vezicular moare, se sparge şi puroiul este eliminat în abdomen – colecistita acută gangrenoasă.

Ce este plastronul vezicular (plastronul subhepatic)? Dacă organismul reuşeşte să depună suficientă fibrină în jurul colecistului bolnav şi infecţia nu evoluează prea rapid, sub ficat se formează un bloc inflamator în jurul veziculei biliare. Organele (marele epiploon, colonul, intestinul subţire, ficatul) se lipesc între ele prin punţi de fibrină, formând un plastron, centrat de colecistul inflamat. În cazul în care se ajunge la colecistită acută gangrenoasă, plastronul împiedică răspândirea infecţiei în restul abdomenului.

Ce este hidropsul vezicular Ce este colecistita scleroatrofică?
Litiaza veziculară poate da cancer? Se pot dizolva pietrele la fiere cu medicamente? Pot să scap de operaţie dacă am litiază veziculară? În colecistita acută operaţia este obligatorie? Se poate trăi normal fără colecist în organism? De ce este preferabilă colecistectomia laparoscopică în colecistita acută?

Cât de strict este regimul alimentar după colecistectomia laparoscopică? Imediat după colecistectomie sunt interzise alimentele grase, coleretice, colagoge (care cresc secreţia de bilă şi eliminarea ei în intestin): gălbenuşul de ou, maioneza, frişca, smântâna, untura, prăjelile etc. După două – trei săptămâni regimul poate fi adus progresiv la normal, respectând aceleaşi reguli care ar trebui urmate şi de oamenii perfect sănătoşi.

Ce mancam dupa operatia de colecist?

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

579 comentarii adaugate pentru articolul “COLECISTITA ACUTA

  1. TANTA says:

    hidropsis – Pigmenţii biliari din interior se resorb şi lasă pe loc un lichid vâscos, dar transparent ca apa. Dacă acesta se infectează, în colecist se formează puroi, de cele mai multe ori boala evoluând spre gangrenă şi perforare – piocolecistită acută gangrenoasă.
    acest lichid se elimina bine mersi, adica se elimina o piatra dar nu se elimina un mucus?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      ar putea, daca ar avea pe unde. or, tocmai cu asta incepe paragraful: …hidropsul apare când un calcul astupă complet canalul cistic.
      cu alte cuvinte, colecistul nu se mai poate goli, indiferent de continutul sau.

  2. Anca says:

    Buna. Am 27 ani si sufar de colecistica alitiazica. In urma mai multor controale parerile medicilor sunt impartite in privinta operatie, motiv pentru care nu stiu ce sa fac. Colecistul este vizibil inflamat in momentul crizelor, adica este palpabil. La ecograful abdominal mi s-a spus ca este ca si marime dublu, dar nu esxista calculi. Daca durerile au aparut acum un an si jumatate, acum sunt tot la doua zile. In ultima perioada am incercat sa mananc mai putin (in general mancam destul de mult, in cantitati mari), dar fiind slaba incep sa slabesc si mai mult. Nu reusesc sa imi dau seama ce anume din alimentatie imi provoca crizele. Sunt momente in care dimineata si doar apa daca beau, ma balonez instant si incep durereile. Calmantele bineinteles ca nu isi mai fac efectul. Restul analizelor sunt perfecte. M-as bucura sa mai aud o opinie vis-a-vis de a ma opera sau nu.
    Va multumesc.

  3. Dr. Teodor Buliga says:

    Hhm. Colecistita alitiazica este o realitate, dar la o pacienta de 27 de ani, care aparent nu are alte afectiuni (diabet etc), este printre ultimele diagnostice la care m-as gandi.Sigur, nu am toate datele (analize de laborator, alte investigatii etc).

    Pe de alta parte, am avut o pacienta chiar mai tanara decat dvs, cu simptome asemanatoare, care fusese tratata de ulcer o luna. Pentru ca existau semne certe de colecistita pe ecograf (conteaza nu numai dimensiunile colecistului, cat mai ales grosimea peretilor lui), mi-am asumat raspunderea sa o operez. In timpul colecistectomiei laparoscopice am gasit un mic calcul de 3 mm, care blocase complet canalul de scurgere al colecistului, dar era mult prea mic pentru a fi vazut ecografic. Repet, existau suficiente argumente obiective (analize, investigatii) care indicau o inflamatie in zona.

    O analiza foarte buna pentru evidentierea inflamatiei din peretii colecistului, dar si a eventualelor mici pietre care scapa la ecografie, este colangioRMN (rezonanta magnetica nucleara in timpul careia se foloseste o substanta care se elimina prin bila si coloreaza tot arborele biliar, inclusiv colecistul).
    Pentru ca simptomele vi s-au accentuat si inteleg ca apar rapid dupa ingestia de orice, va trebui, daca nu ati facut-o deja, sa scoateti din discutie un ulcer gastroduodenal(durerile provocate de apa rece bauta pe stomacul gol pot fi date de un ulcer/o gastrita). EDS (endoscopia) este obligatorie in acest caz. Atentie, calmantele din clasa aspirinei/nurofenului/paracetamolului pot agrava o suferinta gastroduodenala!

    In concluzie, simptomele Dvs. nu pot fi trecute cu vederea. Vor trebui eliminate absolut toate cauzele potentiale care le pot genera (si nu sunt tocmai putine), inainte de a confirma o adevarata colecistita alitiazica si a proceda in consecinta. Daca nu e colecistita de vina, colecistectomia laparoscopica nu va va ajuta cu absolut nimic.

  4. Anca says:

    Buna ziua. O rugaminte: mama mea( varsta 65 de ani) are de 3 zile crize puternice biliare,este internata, mi se spune ca va trece ca este doar o inflamatie a splinei.Se calmeaza doar la perfuzie in care i se pun calmante. Analizele sunt in parametrii, eco la fel, dar totusi….. Un sfat va rog, o parere.

    Multumesc din suflet!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Anca: v-as ajuta cu cea mai mare placere, dar datele oferite sunt insuficiente. Exista chiar si o mica neconcordanta. Cine a spus ca este o criza biliara din moment ce medicii vorbesc de splina? a sa intelegeti, una e in dreapta, alta e in stanga. Inflamatie a splinei – cam ciudat, poate au incercat sa va explice ceva intr-un limbaj accesibil sau nu ati inteles exact. In lipsa unor date concrete- „povestea” bolii, analize, ecografie/rezultatul la CT imi este imposibil sa imi dau cu parerea de la distanta.

  5. Anca says:

    Imi cer scuze am gresit eu este vorba de fiere. Nu am toate datele pe care mi le cereti, este inca internata, dar mi s-a spus ca analizele sunt in parametrii si ecograful e bun. Durerile nu mai sunt la fel de mari, dar persista, senzatia de voma de asemenea si lipsa poftei de mancare. Nu stiu daca e normal ca dupa 5 zile te tratament , simptomele sa persiste.
    In caz de nevoie unde v-as putea gasi? Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Anca: arborele biliar (inclusiv fierea propriu-zisa), duodenul si pancreasul se „incruciseaza” intr-un punct, de aceea afectiunea unuia le poate influenta pe celelalte. Daca de ex problemele la fiere au iritat pancreasul, varsaturile pot tine mai mult de 5 zile.
      Ma gasiti la spitalul Sanador – daca sunati la nr scurt de la capitolul de contacte, veti afla de la colegele mele si cand puteti da de mine.

  6. Geo Georgiu says:

    M-am diagnosticat singura cu colecistita: dureri in zona ficatului, balonare, varsaturi, urina rosiatica. Noaptea chinuita a treccut si azi nu mai am durerea violenta ci una surda. Ezit sa merg la medic fiindca stiu ca am schimbat modul de viata am luat cam 35 de kg in aprox. 5 ani si mi s-a spus la o ecografie ca am ficat gras iar eu am continuat sa mananc mult, asadar vad ca rezolvare dieta. Va rog sa-mi spuneti ce semne ar fi ingrijoratoare si ar trebui merg urgent la doctor? Multumesc mult,

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Geo: intre colecistita acuta si o afectiune hepatica serioasa diferenta e foarte mare dpdv al tratamentului, cu toate ca simptomatologia e asemanatoare. NU mi-e clar daca ati fost diagnosticata cu litiaza veziculara- o ecografie nu are ce sa va strice, va recomand sa o repetati. In conditiile in care aveti pietre, semnele de colecistita propriu-zisa includ dureri locale din ce in ce mai mari, care devin continue, se asociaza cu greturi, varsaturi, intoleranta alimentara. Febra si oprirea tranzitului intestinal survin destul de tarziu. Icterul (ingalbenirea pielii) poate fi semn de gravitate/complicatii.

  7. Cornelia says:

    Va deranjez in legatura cu mama mea.S-a internat la sarsitul lunii martie in spital,si nu stiu daca toate diagnosticele puse au fost si corecte. A fost diagnosticata cu o sumedenie de diagnostice:1 ciroza hepatica activa colestatica,2 hemoragie digestiva superioara,3 anemie secundara, 4 ascita grad II, 5 colecistita cronica litiazica. A primit tratament cu ursofalk 2/zi ; propanolol 40mg 1/zi ; diurex 2/zi -5zile apoi 1/zi; normix3/zi 10 zile/luna ; lactuloza 1 ling/zi .(In spital i s-a scos si putin lichid prin punctie- asta a fost si hotararea brusca a d.nei doctor fara a intre ba pacienta sau pe mine ,care in fiecare zi vorbeam cu d.na doctor care initial a spus ca dupa cateva zile de tratament vede evolutia si apoi hotaraste ,dar dupa trei zile de tratament a hotarat si a si facut punctie.i-a extras aproximativ 1 l de lichid. Dupa aprox. o saptamana de la externare s-a simtit f f rau tensiunea 7.6 – 8, dureri dupa cap cu tot cu zona gatului, a facut iar 10 zile de perfuzii calciu,b1,6,12 – timp in care a avut dureri repetate in zona cervicala- cap -gat- iar acum durerile de cap sunt tot puternice in special noaptea, nu se poate odihni. de unde ar putea proveni durerea de cap si ce tretament ar mai putea lua? multumesc din suflet

  8. andrei says:

    Buna ziua. Tatal meu a fost operat de colecistita acuta, avand calculi atat la nivelul vezicii biliare cat si la nivelul canalelor biliare. Operatia s’a realizat clasic(nu laparoscopic) deoarece acei calculi nu au putut fi scosi endoscopic. Vezica biliara a fost scoasa insa au ramas doi calculi la nivelul canalului cistic si coledoc pe care medicul nu le’a putut scoate. Acesta a realizat o anostomoza din cate am inteles pentru ocolirea canalului blocat de calcul. (mentionez operatia a durat 5 ore). imi puteti explica dumneavoastra aceasta situatie? Ati mai intalnit astfel de cazuri?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Andrei: o intrebare, ca sa imi clarific situatia – anterior operatiei de colecist s-a incercat extragerea endoscopica (pe gura) a calculilor din canalele biliare (printr-o tehnica numita ERCP) si nu s-a reusit sau a fost o descoperire din timpul operatiei si a fost nevoie de acea deviere (anastomoza)?

  9. Elena says:

    Buna ziua,am si eu o întrebare ,am o durere in partea dreapta care apare la cel mai mic efort in cazul in care ma stresez chiar si foarte puțin ca sa numai zic de zile mai urate si ma ia o criza de nu știu unde sa ma intind mai repede si trec doar daca iau 2 no Spa forte si țin sa mentionez ca am hepatita c de 12 ani niciun doctor din care mi au supravegheat boala nu mi au dat niciun diagnostic eu crezand ca ma doare ficatul si știu ca ficatul nu doare si nici pana in ziua de azi nu știu ce am . Va rog sa ma ajutati

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Elena: v-as ajuta cu draga inima, dar un consult medical nu se face de la distanta, mai ales pe informatii generale si nespecifice. Da, ficatul nu doare, in schimb foita cu care e invelit doare. De ex, durerile sunt date de orice afectiune care creste relativ rapid dimensiunile ficatului. Cu atat mai mult cu cat va stiti cu hepatita C, va sfatuiesc sa apelati la un gastroenterolog initial.

  10. Alina says:

    Buna seara,

    Un tratament oricat de anevoios ar fi nu exista in cazul litiazei biliare?
    Am 4 pietre de dimensiune maxima 3 mm,operatia este chiar singura solutie?
    Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alina: teoretic, pentru calculii de foarte mici dimensiuni exista si un tratament medicamentos (Ursofalk – acizi biliari, practic un extract de fiere), creditat a micsora dimensiunile pietrelor, daca se administreaza continuu. Din experienta mea, dupa intreruperea tratamentului cresterea in dimensiuni a calculilor este reluata. Din acest motiv, medicamentul nu s-a impus oficial, fiind recomandat numai profilactic, in caz de microcalculi sau calculi foarte mici. Puteti incerca, tinand insa permanent cont ca un calcul mic poate face probleme mai mari (prin migrare si icter/pancreatita) decat unul ceva mai mare.

  11. violeta says:

    Buna sunt operata de colecist acum 3 saptamani dar nestiind ca am piatra la fiere am stat prea mult cu dureri intense iar pietrele au plecat pe canal si au blocat tot in organism am facut icter mecanic si mea afectat si pancreasul am totusi o intrebare de ce cand mananc se formeaza gaze si am aceleasi dureri de stomac pentru o fractiune de secunda pana se elimina gazele durerea raspunde si in spate vreau sa stiu daca e de la pancreas sau asa se intimpla pina se obisnueste corpul cu lipsa fierii.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Violeta: dureri asemanatoare celor descrise pot provoca stomacul, pancreasul, dar si colecistul (la Dvs nu mai e cazul). Meteorizarea (balonarea) are la randul ei o sumedenie de posibile cauze, printre care se numara si unele anomalii de digestie (probleme cu eliminarea fierii sau cu secretia pancreasului). In mod normal acomodarea cu noul regim de excretie biliara este asimptomatica la pacientii care s-au operat electiv (fara complicatii). Pentru ca in cazul dvs au survenit niste complicatii, printre care si o pancreatita din cate inteleg, digestia a fost probabil afectata si de alti factori inafara simplei extirpari a colecistului. Nu am insa date suficiente (analize din care sa reiasa in ce grad a fost afectat pancreasul, cum s-a rezolvat icterul samd., care e starea Dvs prezenta) pentru a va spune care este cauza exacta a acestor simptome – pot fi normale in contextul dat, pot sa denote o usoare insuficienta pancreatica etc.

  12. Violeta says:

    Domnule doctor dupa spusele medicului care m,a operat pancreasul a fost infundat ..De aceea nu stiu de ce am durerile de stomac atunci cand mananc . Si se manifesta ca atunci cand te apuca o ghiara . Astept raspuns va rog frumos

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Violeta: pancreatita cefalica inseamna ca a fost inflamata portiunea dinspre cap a pancreasului. Pancreasul este varat in potcoava duodenului, imediat sub stomac. Prin capul lui trece canalul care varsa fierea din ficat spre intestin. De aceea, orice inflamatie care afecteaza unul dintre aceste organe le poate influenta pe celelalte din jur. Cu alte cuvinte, o afectiune biliara da pancreatita, iar o pancreatita poate mima simptomele unei gastrite. Diferentierea presupune niste aspecte de finete care nu pot fi stabilite de la distanta. Poate ca aveti o gastrita secundara, poate ca ati dezvoltat un pseudochist pancreatic in spatele stomacului samd. De aceea, cred ca aveti nevoie de un consult direct, eventual la medicul care v-a operat.

  13. Violeta says:

    cu icterul sa rezolvat dar pe foaia de externare scrie pancreatita cefalica de aia nu stiu ce se intimpla si de ce mai am dureri cu scaunul merg bine si cu urina operatia e bine nu e inflamata si mentionez ca inainte de operatie am slabit 16 kg de la 68 am ajuns la 52 doar aceasta problema o am durere stomac cand mananc astept raspuns va rog

  14. Violeta says:

    am facut o eco astazi si medicul mea zis ca ficatul si pancreasul arata foarte bine mea dat sa iau controloc si espumisan de aceea va rog sami spuneti ce este angiocolita asa am scris pe fisa deiesire imi cer scuze ca va deranjez mereu dar sunt foarte ingrijorata dar pseudochistul cum sedezvolta va multumesc mult ast raspuns

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Violeta”: angiocolita este inflamatia canalelor prin care ficatul varsa fierea in intestin. Prin acelasi canal se varsa si pancreasul, de unde si posibilitatea ca inflamatia unuia sa il afecteze pe celalalt. Pe de alta parte, pseudochistul pancreatic se formeaza dupa pancreatite severe, necrotice. Or, deduc ca nu a fost cazul.

  15. Violeta says:

    Astazi am luat un nurofen de 200 mg . Si parca a fost mai bine . Pot continua sa mai iau nurofen cate unul pe zi ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Da, chiar doua, dar in acelasi timp va trebui sa luati o protectie gastrica – Omez, Nexium, Controloc etc

  16. Lucia says:

    Buna ziua!
    de o saptamana jumate ma simt tare ametita si ma doare capul. mi am facut analizele de sange si mi-au iesit bune.
    dr de familia mi a facut un ecograf si mi a zis ca am colecistul cam incarcat.
    nu am nicio durere in zona abdominala. vreau sa va intreb daca ameteala aceasta se poate datora faptului ca am colecistul incarcat???exista astfel de simtome la acest diagnostic?? ce ai trebui sa fac? nu sunt o persoana care sa consume mult grasimi.
    multumesc!!!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @LUcia: Buna ziua. Notiunea de „colecist incarcat” este prea putin specifica, din pacate. V-a mentionat cumva ceva de genul nisip, namol etc? De principiu, colecistul, fie el chiar plin cu pietre, nu da ameteli. Ca atare, va trebui sa cautati o alta cauza pentru simptomele descrise.

  17. Mihaela says:

    Buna ziua.Sunt Mihaela sunt operata de fiere,iar ocazional am dureri in partea dreapta si dupa ce servesc masa,ma balonez foarte tare.As dorii sa stiu daca se poate care este cauza?Va Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Mihaela: Buna ziua! Cam o treime dintre toate bolile tubului digestiv genereaza simptomele pe care le descrieti. Asadar, e inutil sa vi le enumar aici, pur teoretic. Pentru a mai ” elimina” din ele, sunt necesare mult mai multe amanunte. La acestea se adauga eventual datele furnizate de consultul medical.

  18. Raluca says:

    Buna ziua, dle dr. Acum o luna, mi-a fost depistat un calcul biliar de 3 cm si colecist septat. Simptomele sunt variate: ambele membre superioare amortite( in special dimineata), ma trezesc foarte obosita, dureri in spate intre omoplati, dureri mari in tot abdomenul superior( nici nu stiu clar ce ma doare: stomacul, ficatul, splina) care apar la cel mai mic stress ori efort ori imediat dupa masa. Dr-ul mi-a prescris Ultrazole( 1/zi/ 30 zile), dar acum, dupa 2 saptamani de tratament, ma doare stomacul chiar si dupa ce beau apa.
    Mi s-a spus ca operatia nu este o urgenta. Dvs ce ma sfatuiti?
    Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Raluca: ca sa va spun daca este o urgenta sau nu ar trebui sa va palpez abdomenul, pt a cauta anumite semne specifice, care mi-ar spune ca acolo se intmpla ceva acut, grav, sau nu si implicit puteti amana operatia. Durerea din colecistita acuta iradiaza intr-adevar in spate, intre omoplati, dar daca iradiaza si spre stanga, cam pe unde este splina, poate fi un semn sever – o iratie a pancreasului, o pancreatita, de ex. Faptul ca sub tratament cu Lansoprazol, unul dintre cele mai puternice medicamente antiulceroase cunoscute astazi, va doare in continuare „stomacul” ma face sa cred ca afectiunea de baza nu e cea gastrica. Prin urmare, va sfatuiesc sa va adresati neaparat unui chirurg, pt a elimina o colecistita atipica sau chiar o pancreatita. Pe de alta parte, chiar si simpla prezenta a unui calcul biliar de 3 cm (3 mm ar fi fost aproape la fel de prost) este considerata in zilele laparoscopiei o indicatie clara, absoluta de a va opera. In acut, colecistectomia laparoscopica nu este intotdeauna posibil dpdv tehnic, asa ca va sfatuiesc -in deplina cunostinta de cauza – sa va operati inainte de a face un episod acut, prin abord laparoscopic desigur.

  19. Mariana says:

    Buna ziua! Am 4 săptămâni de cand m-am operat de fiere laparoscopic , am ținut un regim, zic eu ca strict( numai fiert si pasat in primele 2 sapt apoi 2 fiert) si cu toate astea digestia nu este foarte buna!care ar cauza si as putea cand as putea sa Mănânc fructe si legume crude?va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Mariana: din punctul de vedere al colecistului, puteti manca fructe si legume crude. Daca insa simptomatologia Dvs e cauzata de o alta afectiune digestiva concomitenta, s-ar putea sa nu fie tocmai potrivite. Oricum, notiunea de „digestie nu foarte buna” este mult prea vaga.

  20. Ana says:

    Buna ziua! Ati spus ca pigmenţii biliari din interior se resorb şi lasă pe loc un lichid vâscos, dar transparent ca apa, cand canalul este astupat cu un calcul. Cum se pot resorbi pigmentii biliari, daca acestia (reprezentati de bilirubina conjugata) sunt solubili in apa? Intreb pentru a-mi lamuri mecanismul prin care se produce acest fenomen de resorbtie a bilirubinei solubile in apa printr-un bistrat lipidic. Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ana: foarte simplu – prin canale hidrosolubile! Cand vorbiti de un bistrat lipidic, banuiesc ca va referiti la peretele celular. Or, asa-zisa sa impermeabilitate, generata de stratificarea bilipidica este o notiune depasita de cel putin o jumatate de secol. Se stie de ceva vreme ca prin peretele celulei trec proteine dispuse ca niste „porti” hidrosolubile, prin care TOATE celulele comunica, prin mec diferite, cu mediul extern. Aceste porti sunt mai frecvente in celulele mucoaselor, asadar si in cele care captusesc toata suprafata colecistului la interior. Pe de alta parte, celulele mucoasei nu sunt sudate una de alta, ci sunt separate prin spatii (gap-uri), unele prevazute cu bariere semiselective, prin care mediile situate de-o parte si de alta a celulei comunica intre ele. Asadar, pigmentii biliari pot fi resorbiti de celulele mucoasei prin mecanisme ACTIVE, cu consum energetic. Pe de alta parte, celulele mucoasei veziculare secreta mucus, o molecula complexa de dimensiuni mari, care include glucide si proteine, mult prea mare pentru a trece de „porti” sau de gap-urile intercelulare. In consecinta, in hidrops bila devina translucida, dar de consistenta mucoida, vascoasa.

  21. Diana M. says:

    Buna ziua, am 35 de ani si anul trecut in urma unei ecografii abdominale, intamplator am aflat ca am fierea plina de pietre, cea mai mare fiind de 16 mm.Medicul la care am fost mi-a zis ca trebuie sa fac operatie.
    Am repetat ecografia si anul acesta, fierea nu a suportat nicio schimbare, iar pietrele dragele de ele, tot acolo sunt, insa nu stiu daca s-au mai marit/inmultit…
    Simptome nu am avut, insa de vreo 2 luni simt o jena/durere mica in partea dreapta sub coaste aproape zilnic.De ce am aceasta mica durere?Care este cauza dupa parerea dumneavoastra?Este asta un motiv de ingrijorare? Este un semnal ca ar trebui sa fac operatia? Dupa ce am citit complicatiile de dupa operatie, sincera sa fiu mi s-a facut frica ;( Ar trebui sa repet ecografia inca o data? Dati-mi un sfat va rog! Nu sunt in Romania, altfel as fi venit cu drag la dumneavoastra pt un consult!
    Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Diana: in lipsa unor acutizari clare, repetarea ecografiei este inutila pt ca nu va va aduce niciun element in plus. In puseu acut, ea poate deveni utila, pentru ca indica grosimea peretelui vezicular, care este un semne indirect al gravitatii bolii. De ex, in colecistita acuta propriu-zisa peretele vezicular depaseste 4 mm. Pe de alta parte, indicatiile colecistectomiei laparoscopice sunt astazi muuuult extinse fata de acum 20 de ani, tocmai pentru ca laparoscopia este in acest caz „solutia perfecta”. Ca atare, se considera ca pietrele din colecist trebuie scoase cat mai curand, in afara puseului acut si in absenta complicatiilor (dintre care pancreatita acuta este de departe cea mai severa, infinit mai severa chiar decat colecistita acuta). Prin urmare, va sfatuiesc sa nu mai amanati momentul interventiei, pentru a beneficia pe deplin de avantajele colecistectomiei laparoscopice, cu atat mai mult cu cat litiaza veziculara a devenit simptomatica. Bafta!
      P.S. Nu stiu unde si ce ati citit despre complicatiile operatiei laparoscopice de colecist – sigur ca pana si extragerea unei masele poate avea complicatii nenumarate, dintre care unele letale, cu atat mai mult o operatie de sfera abdominala – dar va pot spune ca este una dintre cele mai frecvente si mai putin riscante operatii care se fac astazi.

  22. Diana M. says:

    Buna ziua,
    revin cu o nelamurire…o cunostinta spunea ca dr la care ea a facut colecistectomia, a apelat la operatia clasica pt faptul ca pietrele erau de dimensiuni mici si din acest motiv ar fi existat riscul ca un calcul mic sa ramana blocat pe undeva in cazul in care se opera laparoscopic.Este adevarat acest lucru?
    Va rog frumos, daca va faceti un pic de timp, explicati-mi si mie in ce consta operatia laparoscopica,in mare stiu, insa nu am idee pe unde se extrage colecisul, pe unde se trimite foarfecele?
    Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Diana: dimensiunea pietrelor NU ESTE NICIODATA motiv de contraindicare a colecistectomiei laparoscopice. Am scos, de exemplu, calculi de la 2 mm la 6 cm prin aceasta metoda – cu niste artificii suplimentare, ce-i drept. S-ar putea insa ca pacienta respectiva sa fi avut alte contraindicatii, corecte, ale abordului laparoscopic, ca atare nu ma pot pronunta in necunostinta de cauza. In epoca moderna, chiar daca unii calculi, de regula cei de mici dimensiuni, migreaza in canalul coledoc (si se intampla mai des decat ne-am dori), ei fie se elimina singuri, fie sunt scosi printr-o metoda endoscopica, fara operatie (metoda este cunoscuta sub mai multe denumiri – ERCP, papilosfincterotomie endoscopica etc). Pentru descrierea colecistectomiei laparoscopice, vizionati mai degraba filmuletul postat.

  23. Diana M. says:

    Buna ziua dl dr,
    am revenit sa va multumesc pt toate sfaturile pe care mi le-ati dat, am tinut cont de ele si vineri exact de ziua mea de nastere(probabil un dar de sus) , am fost programata pt operatia de colecistectomie laparoscopica.Am scapat de povara si spun asta pt ca dl dr care m-a operat, mi-a spus ca am avut o operatie complicata deoarece vezica era plina ochi de calculi, se umflase si incepuse sa se infecteze, nu putea fi prinsa pt a o scoate afara, a trebuit sa goleasca un pic din ea, insa a fost o operatie reusita, cu un risc minim de 1% ca un calcul de dimensiune mica sa fi ramas pe undeva prin ficat, dar am inteles ca sunt anumite simptome ca la hepatita daca s-a intamplat asa ceva…
    Azi m-am externat, am cerut special sa raman o zi in plus internata pt a ma asigura ca totul este in regula.Ma simt bine acum , am o pofta de mancare foare mare, insa tranzitul intenstinal inca nu a fost reluat.Dl dr mi-a dat un sirop laxativ insa nicio schimbare.Dumneavoastra ce parere aveti,sa las totul sa decurga de la sine sau sa folosesc laxative? As mai avea o intrebare, la cat timp dupa operatie dispare riscul de embolie pulmonara? 🙂 In spital au fost luate toate masurile, mi-au pus niste ciorapi speciali, mi-au facut niste injectii, iar eu am facut primii pasi la 3 ore dupa ce m-am operat.
    Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Diana: din fericire, calculii restanti sunt extrasi modern prin procedee endoscopice, fara operatie propriu-zisa. Daca va mobilizati, beti lichide suficiente, nu stati mult cu picioarele in jos, riscul de embolie pulmonara este acum identic cu cel al populatiei generale. De asemeni, tranzitul se va relua pe masura ce va veti mobiliza, veti manca etc. Eu unul nu sunt de acord cu administrarea de laxative dupa o interventie laparoscopica, indiferent de cat de dificila a fost ea. Corect este totusi sa urmati sfaturile chirurgului care v-a operat.

  24. Paula says:

    In 2011 am facut 3 crize de frisoane puternice + greturi + varsaturi la interval de ~ 2 luni. In ianuarie 2012 m-am prezentat in plina a 4-a criza la medicul de familie si am facut analize de sange din care a reiesit infectie, ecografie, radiografie la plamani, examen ginecologic complet din toate nereiesind nimic. Singurul lucru care a reiesit ulterior din alte analize de sange a fost toxoplasmoza. In 2012 tratand toxoplasmoza cu 3 serii de azitromocina la intervale de cateva luni n-am mai facut crize dar medicul parazitolog mi-a atras atentia ca toxoplasmoza nu are astfel de simptome. In martie 2013 testul de toxoplasmoza s-a negativat dar dupa 6 luni am facut o criza din cauza careia am ajuns in spital. La externare diagnosticul este de colecistita. Medicul de familie vrea sa ma trimita la a 4-a ecografie si iar la examen ginecologic probabil pt ca nu se vad pietre la ecograf. M-am saturat de analize si investigatii din care nu reiese nimic.
    Deci CT abdominal este mai concludent pentru colecistita pentru ca citind mult de pe net am ajuns singura la concluzia ca asta am?! Acum sunt stabilizata dar ce trebuie sa fac?! Sa astept urmatoarea criza?! Daca tin regim de acum incolo reintra totul in normal si nu mai fac crize? Dati-mi va rog un sfat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Paula: ar fi fost util de stiut si ce varsta aveti (presupun ca intre 40 si 50, dupa mail?), dar oricum colecistita alitiazica (fara pietre) este destul de rara. In plus, ea da rareori frison repetitiv si nu prea cunoaste ameliorare in lipsa unui tratament specific (care sa includa antibiotic). Criteriile de colecistita sunt clare si implica printre altele o ingrosare a peretelui colecistului peste 4mm, evidentiata de regula prin ecografie. CT nu este cea mai buna investigatie pentru colecistita, pentru ca scapa pietrele mici si/sau cele radiotransparente. Daca ecografia nu este concludenta, puteti efectua un colangioRMN, care este cea mai buna examinare imagistica (daca este facuta corect) pentru arborele biliar. Evidentiaza totodata atat pietrele foarte mici („nisipl biliar”) ci si pe cele radiotransparente.
      Pe de alta parte, exista o sumedenie de alte infectii responsabile de simptomatologia descrisa. Urinar si ginecologic cel mai frecvent – de unde si obligativitatea uroculturii si utilitatea unei ecografii transvaginale. O diverticulita poate da astfel de simptome – colonoscopie, o endocardita – se recolteaza hemoculturi. S.a.m.d. De principiu, colecistita in sine are o rezolvare extrem de simpla, asa ca evidentierea de sludge (daca nu chiar microcalculi) prin colangioRMN, in context clinic sugestiv pentru o afectiune biliara, mai ales recurenta, ar trebui sa va indrume catre o colecistectomie laparoscopica, daca nu se gaseste o alta sursa de infectie.

  25. Diana M. says:

    Buna ziua dl dr,
    la o ecografie abdominala normala sau CT scan se poate vedea daca a ramas vreun calcul dupa colecistectomia laparoscopica? Daca nu, ce test este nevoie sa fac? Dl dr care m-a operat mi-a spus ca nu este nevoie, insa as dori totusi sa ma asigur ca este totul ok.
    As mai avea o intrebare pt fratele meu, am inteles de la el ca vezica biliara este un pic curbata.Ce probleme poate da aceasta?
    Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Diana: CT nu este prea grozav pentru evidentierea calculilor. Ar trebui sa faceti un colangioRMN (o RMN cu colangiografie), dar de principiu investigatia nu se efectueaza de rutina la pacientii colecistectomizati. Cudarea usoara a vezicii biliare nu are nicio consecinta practica in sine. In schimb, se pare ca exista un oarecare determinism genetic pt aparitia litiazei- ar fi bine ca fratele Dvs. sa isi faca din cand in cand (la un an-doi) cate o ecografie abdominala.

  26. Paula Bucur says:

    Multumesc! Cred ca ma incadrez mult mai bine in simptomele diverculitei. Am cam neglijat constipatia si vad ca-si face de cap din cand in cand.
    Credeti ca trebuie sa fac neaparat colonoscopie sau e suficient un CT de abdomen inferior?!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @paula: ambele metode sunt ok, dar au indicatii diferite: colonoscopia este interzisa in puseu acut, pentru ca exista un risc mare de perforare a diverticulului inflamat, in schimb este mult mai buna pt diverticulii necomplicati. in puseu acut se face CT, eventual cu timp de reconstructie – se numeste chiar „colonoscopie virtuala”.

  27. Diana M. says:

    Buna ziua dl dr., imi cer scuze ca va deranjez din nou, dar dr care m-a operat este plecat si abia saptamana viitoare il pot gasi, iar eu pana atunci voi sta intr-un mare stres…La una dintre inciziile facute laparoscop, mai exact cea superioara de langa capul pieptului ca sa zic asa (este cea mai mare incizie = 2 cm ) de jur imprejurul ei s-a ingalbenit si se simte ceva tare si umflat, imi puteti spune va rog despre ce ar putea fi vorba si daca ar trebui sa imi fac griji?
    Va multumesc anticipat!

  28. Adrian I. says:

    Buna ziua, am facut citeva investigatii la Sp. de Recuperare Iasi si pe biletul de iesire din spital apare si dignosticul de COLECISTOPATIE CRONICA ALITIAZICA. Mentionez ca la ecografie nu s-au observat pietre sau nisip, asa cum arata si diagnosticul. Mai adaug ca de circa 2 luni se intimpla uneori sa simt o usoara jena sau intepaturi in partea stg. sub coaste dupa ce maninc, chiar daca masa nu e copioasa, aceste simptome nemaiaparind in ultimele 2 saptamini. Va rog un sfat pt aceasta diagnostic. Ce parere aveti de metoda ulei de masline + suc lamiie (http://lataifas.ro/medicina_naturista_alternativa/8173/detoxifierea-ficatului-cu-ulei-de-masline-si-lamaie/) ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Adrian: imi pare rau, dar asupra existentei reale a acestei afectiuni (e totuna cu dischinezie biliara) parerile sunt impartite. Pentru moment, ma alatur majoritatii chirurgilor, care nu recunosc existenta reala a acestei afectiuni – cel putin nu la nivelul de incidenta cu care este diagnosticata la noi (cu alte cuvinte, diagnosticul de CCA este pus incorect in foarte multe cazuri; pentru a afirma ca este vorba de o adevarata CCA, ar trebui folosite investigatii de mare complexitate, ceea ce nu se intampla in practica). Data fiind localizarea colecistului in partea dreapta a organismului, nu cred ca durerile pe care le resimtiti sub rebordul costal stang au vreo legatura cu organul mentionat. Nu am date obiective despre dieta respectiva – nu va pot da un sfat in cunostinta de cauza.

  29. Adrian I. says:

    Multumesc pentru raspuns, acum imi dau seama ca am facut o greseala mai sus pe care vreau sa o corectez, e vorba de durerea/jena/intepaturi pe care o simteam sub rebordul drept , nu sub cel sting asa cum am scris.

  30. Stelea M says:

    Buna ziua.Pe data de 25 septembrie s-a intervenit pe cale laparoscopica pentru extragerea colecistului(colecistita acuta litiazica-a fost un singur calcul de 15 mm)Mentionez ca in ianuarie si in august am facut CT de control pentru problema mea veche de sanatate(cancer ovarian seros depistat in 2009 ,cu recidiva pelvina in 2011)unde vezica biliara era in limite normale fara calculi.Asa ca pe 23 septembrie am ajuns in urgenta cu colica abdominala si in urma unui ecograf se descopera piatra si inflamatia colecistului.Pentru ca leucocitele si transaminazele au fost mari iar manevra Murphy pozitiva s-a efectuat interventia.O alta problema veche este ca am o boala polichistica a ficatului,chisturile fiind in ambii lobi ai ficatului cu dimensiuni intre 10 si 28 mm.Postoperator mi-a fost bine doar ca la trei zile cand mi s-a scos tubul de dren am ramas cu o jena subcostal dreapta.Datorita iritatiei din gat provocata de intubatie am mai tusit asa ca imediat dupa tuse apare acel jungi in dreapta.Acum am observat ca seara daca trag aer in piept mai tare iar ma tine si trebuie sa respir usor.Poate fi de la faptul ca acasa nu am stat numai in pat si m-am miscat mai mult.Eu sunt o fire activa dar acum am evitat sa ridic ,sa car bagaje doar am mers si am stat mai mult in picioare.Nu am greturi,scaunul e normal doar seara si dimineata apar gaze pe care le elimin fara probleme.Aseara am fost putin mai balonata si iar am avut acel junghi ,dupa ce le-am eliminat mai m-am linistit.Regimul recomandat il tin ,oare trebuie sa iau ceva pentru ca sa nu mai fac gaze.Durerea aceasta care imi apare este normala sau trebuie sa merg la un control.Trebuie sa mentionez ca problema a fost doar a colecistului neavand nici o legatura cu cea oncologica(nu a fost carcinomatoza).Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Stelea mihaela: ma bucur ca problema s-a rezolvat. De regula durerea pe care o descrieti apare relativ constant dupa colecistectomie si dispare in max 1 saptamana; uneori iradiaza in umarul drept si e data de transmiterea „incrucisata” a iritatiei terminatiilor nervoase din capsula ficatului si jumatatea dreapta a diafragmului drept (gaz, manevrele operatorii etc). Pe de alta parte, mobilizarea dupa colecistectomia laparoscopica este indicat a se face cat mai rapid, tocmai pentru a stimula reluarea imediata a tuturor functiilor digestive (inclusiv tranzit pt gaze si materii fecale). Deci, miscarea e binevenita…

  31. Stelea M says:

    Exact ceea ce ati spus si dvs,cauza durerii au fost gazele din abdomen,se pare ca trebuie sa vad ce tolerez din lista pe care am primit-o cu alimentele permise.Va multumesc

  32. nusa says:

    am 5 ani de cind ma chinuie o durere in spate dreapta in dreptul bilei simt permanent o greutate care imi apasa pe ficat rinichi si coloana si ma doare toata partea dreapta pina in umar si un nod in git.simt ca bila e plina de gaze pe care incerc sa le elimin si nu pot ajung pina in esofag si se intorc inapoi ca un nod dureros in spate dreapta.noaptea durerea e mai intensa iar dimineata cind ies cu scaunul durerea mai scade in intensitate dar e tot acolo iar peste zi ma balonez cumplit daca nu maninc la timp si ma dor coastele ma ustura intestinele si spatele ma doare. sunt diagnosticata cu dolicocolon,colicistopatie cronica fara piatra dar cu nisip cu bila cudata ,rasucita cu un polip si totusi nimeni nu spune ca ar trebui scoasa ,am chisti de lambia ,am facut zeci de investigatii si nustie nimeni de unde e nodul asta in spate mai dureros cind nu maninc va rog ajutati-ma

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @nusa: intr-adevar, simptomatologia descrisa nu este tipica unei suferinte veziculare. In acesta situatie se elimina prin investigatii corect conduse alte afectiuni (se fac macar o endoscopie, o colonoscopie etc) si daca toate aceste investigatii facute, repet, dupa un plan clar, nu arata nimic, se poate tenta colecistectomia laparoscopica (nisipul vezicular este luat din ce in ce mai frecvent in discutie ca un motiv serios pentru a scoate fierea, daca simptomatologia descrisa de pacient nu are nicio alta cauza evidenta; asa-zisul nisip poate totusi genera pusee de pancreatita acuta). Poate ca ar trebui sa va vada mai intai un gastroenterolog, cu care sa stabiliti un program de investigatii pe care sa il urmati punct cu punct, apoi sa va adresati unui chirurg.

  33. roxy says:

    buna ziua as vrea sa va adresez o intrebare…In urma extirparii colecistului este posibil sa se declanseze un cancer de colon? va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @roxy: intrebarea nu este nici pe departe ciudata, dupa cum ar parea la prima vedere. La un moment dat s-a pus problema asocierii dintre operatia de colecist, mai ales daca a fost efectuata la varsta tinara, si un risc relativ mai mare de a face cancer de colon. Se gasise si o explicatie „stiintifica” pentru asta – cantitatea mai mare de bila care ar fi ajuns in colon netamponata de alimente. Au fost nenumarate studii care au descris aceasta asociere, mai ales pana acum unul-doua decenii, asa incat aceasta relatie ajunsese sa fie citata in cartile de medicina ca una cert demonstrata, chiar daca la un nivel de risc insignifiant crescut. In ultimul timp, problema a fost foarte mult nuantata, pentru ca s-a dovedit fara tagada ca neefectuarea colecistectomiei in situatii de indicatie clara poate genera complicatii infinit mai severe si cu un risc muuuult mai mare decat ipotetica relatie cu cancerul de colon, ale carui mecanisme de declansare de abia acum au inceput sa fie intelese mai bine.
      La momentul actual, colecistectomia, fie ea efectuata in tinerete, nu mai este considerata un factor de risc cert pentru declansarea cancerului de colon. Totusi, din precautie, se considera ca ea trebuie efectuata doar atunci cand are indicatie (si simpla prezenta a litiazei veziculare tinde sa devina o indicatie clara de colecistectomie; unii merg pana la a spune ca prezenta de sludge, de mal/nisip biliar, este in sine o indicatie de colecistectomie, datorita riscului dovedit de a provoca pancreatita, o boala frecvent letala). De exemplu, prezenta calculilor in colecist este la randul sau un factor favorizant, CERT dovedit, de aparitie a cancerului de … colecist.
      Din punctul meu de vedere, colecistectomia trebuie facuta de fiecare data cand are indicatie, pentru ca riscurile imediate ale neefectuarii ei sunt infinit mai mari decat o ipotetica favorizare a unui cancer, infirmata din ce in ce mai mult de studiile actuale. Sigur, si in medicina exista „mode”, asa ca aceasta parere se poate schimba radical peste un deceniu ori doua…

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Elaela: Despre pancreatita acuta s-au scris volume intregi. Nu exista boala in chirurgie care sa dea semne mai inselatoare, mai diferite de la o persoana la alta ca pancreatita acuta. De aceea, nu credd ca este prea corect sa va bazati pe trei randuri scrise pe o pagina de net. Ca idee, durerea poate fi vie, surda sau poate chiar lipsi. De regula doare in etajul abdominal superior, deasupra buricului, dar uneori durerea poate cobori pana spre anus. In majoritatea cazurilor, pacientii descriu durerea „in bara”, din partea dreapta a corpului spre stanga. Varsaturile sunt relativ frecvente, dar nu de putine ori pacientii simpt doar greturi usoare. Abdomenul se destinde, uneori apare si icter samd samd. Mi s-a intamplat sa intalnesc situatii in care diagnosticul a fost pus doar pe examene d elaborator, desi era o forma grava de boala – singurele semne erau o respiratie accelerata si un abdomen neomogen la palpare. Discutia este asadar muult prea lunga, pentru a putea fi epuizata astfel, ca atare va sfatuiesc sa apelati la un consult chirurgical direct la cea mai mica suspiciune de pancreatita acuta.

  34. Mihaela says:

    Buna ziua dl dr. Am 23 de ani(56 kg) si in aceasta saptamana, in urma unor ecografii am fost diagnosticata cu litiaza biliara – calculi de aproximativ 1,8mm~2mm si pereti ingrosati de aproximativ 6mm. Mentionez ca nu am dureri permanente,defapt chiar deloc, dar atunci cand le am le am datorita mancarurilor preparate in ulei prea folosit.
    Pe de o parte mi se recomanda operatia laparoscopica, dar si un tratament cu medicamente – Ursofalk. Vreau sa va intreb daca am vreo sansa sa ajung la unele rezultate pozitive urmand tratamentul cu medicamente, fara sa ajung la operatie; aceasta din urma fiind ultima optiune la care as vrea sa apelez data fiind varsta mea. Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra. Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Mihaela: discutia nu e chiar simpla. Daca e sa ne luam dupa anumite studii, pentru ca diametrul calculilor este foarte mic, beneficiati de tratament CRONIC cu Ursofalk. Nemtii, de ex, sunt mari fani ai medicamentului. Problema e ca tratamentul trebuie urmat permanent si imediat dupa intreruperea administrarii, pietrele se refac, rapid si fara exceptie! De aceea, tratamentul cu Ursofalk este considerat ineficient, chiar si in cazul microcalculilor. Pe de alta parte, va rog sa tineti cont ca la dimensiunea mentionata calculii veziculari sunt infinit mai periculosi decat cei cu diametru peste 0,8-1 cm. Calculii mici pot migra, provocand o sumedenie de neplaceri, mergand pana la pancreatita acuta, una dintre cele mai grave boli cunoscute, frecvent mortala!

  35. Diana M. says:

    Buna seara,
    durerea in hipocondrul stang, poate fi catalogata ca si sindrom postcolecistectomie?Are vreo legatura cu operatia?
    Multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Diana: de principiu, chirurgul nu are nicio treaba cu jumatatea STANGA a corpului intr-o operatie de colecist, asadar durerea din hipocondrul stang nu are nimic de-a face cu interventia. Exista, teoretic, o legatura cu afectiunea biliara daca aceasta din urma a asociat/generat o pancreatita, dar nu ne-am fi conversat pe internet daca asa ar fi stat situatia.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Diana: daca e sa derapeze, clipul de pe cistic fuge imediat postop, in general daca exista un obstacol pe calea biliara. Nu e cazul Dvs. Oricum, deraparea lui genereaza de regula o peritonita. Ca sa fie totul si mai frumos, se intampla extrem extrem de rar.

  36. elena says:

    Buna ziua
    Acum 3 zile am fost operata la fiere mai exact marti este normal sa ies dupa 2 zile din spital
    Eu acuzand dureri in partea dreapta sub coasta mi-au spus ca sunt normale durerile dar nu pot sa ma dau jos din pat
    Sunt normale aceste dureri dupa operatie sau trebuie sa merg fin nou la spital la control

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Elena: da, simptomele descrise pot fi normale pentru cineva operat de colecist. Si eu imi externeaz uneori pacientii a doua zi dupa operatie sau cel tarziu peste inca o zi – in SUA, de exemplu, pacientul poate pleca acasa in aceeasi seara.

  37. DELIA says:

    Ma uitam la pacientul operat clasic de colecist din foto, este obez , pentru un chirurg este cumplit sa inoate in atata „colesterol”, personal l-as trimite acasa sa slabeasca macar 10 kg. Va tot fac curte pentru ca vreau sa fiu operata si eu de colecist . Am tinut regim si am slabit 10 kg intr-un an, n-a fost usor (acum am 70 kg la 170 cm ) . Vreu sa va intreb daca la chirurgia clasica pentru extirparea colecistului , se folosesc filme care impiedica formarea aderetelor sau alte metode si daca acele agrafe pe care le-am vazut in videoclipurile ridicate de dv. se resorb . In cazul in care ele nu se resorb pot rani prin frecare organele din jur?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Delia: daca imi faceti curte ca sa va operez clasic de colecist, nu ati ales prea bine „adrisantul”. Or, desi apar si dupa colecistectomia laparoscopica, aderentele sunt de regula minime si nu justifica masuri profilactice speciale. Agrafele sunt din titan, NU se resorb, dar nici nu ranesc organele din jur, pentru ca in timp ajung sa fie inglobate intr-un tesut fibros local. Exista si agrafe din plastic, de exemplu, dar cele mai folosite – cel putin in Romania – raman clipurile din titan.

  38. Mihaela says:

    Buna seara din nou!

    Revin la dvs pt a ma ajuta in luarea deciziei importante in a ma opera. Nu am inceput tratamentul medicamentos cu Ursofalk asa cum v-am intrebat deoarece am vrut sa vad la ce alimente bila mea este sensibila si ce simptome prezint. Acum ca am monitorizat mult mai atent frecventa si intensitatea durerior, vreau sa va intreb cat de mult trebuie sa ma grabesc cu operatia, data fiind calculilor(1,6~2mm si pereti ingrosati de 0,6mm).

    Va multumesc inca odata pt raspunsul la intrebarile mele.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Mihaela: Cred ca este o mica greseala – banuiesc ca ati vrut sa scrieti 0,6 cm, ptr ca peretele colecistului are in mod uzual 1,5-2,5 mm. Din pacate, calculii sunt foarte mici, de unde si riscul de migrare, cu pancreatita acuta, o boala adesea MORTALA! Nu trebuie sa va convinga nimeni sa va operati, ci va trebui sa va impacati singura cu ideea ca la un moment dat s-ar putea sa fiti nevoita sa o faceti.

  39. Dincer Diana Nicoleta says:

    Stimate Dl Dr. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Sotul meu in varsta de 42 de ani a fost diagnosticat cu Litiaza Biliara. Au fost identificate la Eco mai multi calculi biliarari de 1,5cm si 0,2-0,5 cm. Sa recomandat Operatie! Totusi Nu ar vrea sa isi scoata Fierea. Are dureri foarte rar, nu este imbalonat, nu are gust amar in gura, nu varsa , nu are nici un simptom doar uneori dupa o masa mai copioasa are mici dureri care trec de la sine. Va rog mult Dvs ce ne recomandati ? Operatia? Sau o alta cale, metoda poate Naturistă, pentru eliminarea acestor pietre. Va multumim anticipat! Cu mult respect va dorim o zi cat mai frumoasa!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Diana: mi-ati spus ca nu are niciun simptom, si totusi recunoasteti ca are „mici dureri” care trec de la sine. Din pacate, nu acelasi lucru se intampla cu pancreatita acuta, o complicatie extrem de severa, adesea mortala, a litiazei veziculare. Prin urmare, sotul va trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca nu exista solutie mai eleganta si mai sigura pentru el decat sa se opereze laparoscopic, inainte de aparitia complicatiilor, in afara puseului acut. NU exista metode naturiste pentru eliminarea pietrelor din colecist, indiferent ce ar aparea scris prin tot soiul de reviste de profil!

  40. dariana says:

    Buna seara domnule doctor. As dori sa va cer parerea: am 25 de ani, am avut dureri foarte puternice in capul pieptului, initial doctorii au crezut ca este vorba de o simpla dispepsie (repetitiva insa) dar la ecografia abdominala a reiesit litiaza veziculara cu CBP dilatat, mai exact doua pietre – una de 19mm si cealalta de 8mm. Mi s-a recomandat operatia. Este operatia cea mai buna metoda pentru o persoana de 25 de ani cu doua pietre (dar mari) la fiere? Ce parere aveti?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Dariana: DA, fara discutie. Am operat si paciente mai tinere cu aceasta problema. Daca CBP e intr-adevar dilatata (uneori nu se confirma intraoperator descrierea ecografica) si analizele din sange arata staza biliara, va trebui sa vi se verifice si prezenta pietrelor in coledoc (din fericire, pietrele sunt suficient de mari ca sa nu migreze, dar asta nu exclude in totalitate litiaza coledociana).

  41. Ionut M says:

    Buna ziua.Am 37 ani ,la 21 am fost operat pt un ulcer duodenal hoffmeister finsterer ,apoi acum 5 ani s-a refacut operatia cu un roux en y pt a anula refluxul biliar ce-mi facea probleme De 2 luni cind apas in spate in partea dreapta intre coloana si coaste simt o durere permanenta indiferent de ce mananc durere de intensitate medie, dimineata parca este mai slaba.. numai cind apas. in rest nu ma doare o usoara jena simt sub coaste totusi citeodata..si cind sucesc gatul spre dreapta am o durere in piept in partea dreapta spre umar.cateodata nu reusesc sa trag aer in piept cit as dori . La ecograf la colecist sa vazut: „hipoton ,diametru transversal 29,7 mm cu?dat mediocorporal ,fara calculi ,cu sept infundiburocorporal” Faptul ca este durere aceia la apasare permanenta ma cam sperie …ce parere aveti?Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ionut: banuiesc ca a fost un ulcer perforat/hemoragic, ptr ca altminteri indicatiile de-al opera au fost reduse la minim, in conditiile aparitiei unor medicamente antiulceroase din ce in ce mai puternice. Este adevarat ca pacientii operati de ulcer dezvolta mai frecvent pietre la colecist, din cauza sectionarii unor nervi din zona, dar inteleg ca nu este cazul Dvs. Simptomatologia descrisa corespunde unei multitudini de afectiuni, asa ca va recomand sa cautati mai intai o alta explicatie pentru durerile respective – afectiuni de coloana, musculare, ale toracelui etc.

  42. stefana says:

    buna seara.am 18 ani. de 3 zile am aceasta durere in partea dreapta a abdomenului. durerea e simtita non stop, acum si in partea posterioara a abdmenului si durere mai profunda la o respiratie profunda. ar trebui sa ma ingrijorez?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Stefana: tipul de dureri pe care le descrieti corspunde unei multitudini de afectiuni, unele banale, altele foarte severe. Nu va pot da asadar indicii suplimentare pe datele oferite…

  43. Ligia Belciu says:

    Am citit mult din ce s a scris aici. Am o intrebare. Ca scap fara operatie m am lamurit singura ca nu e posibil si nici foarte intelept. Nimeni pana acum nu m a avertzat cu privire la pancreatita, ci numai la pericolul migrarii pietrei pe canalul coledoc. Eu, insa sunt pacient cu gastric sleev, operata in 2010. Nu am nicio problema, mananc absolut orice. Nu beau absolut nimic acidulat, nici macar apa. Analizele sunt bune dar ecografia abdominala a zis ca am o piatra mare1,8. Medicul respectiv, cu tot respectul datorat e vorba de un domn de peste optzeci de ani, mi a zis sa stau cuminte si sa nu fac nimic. Am avut trei crize mari in ultimii patru ani, din acelea cu voma, diaree, greata, dureri de cap. Dar si pe acestea le as tolera, numai ca in ultimul an si jumatate imi este rau zilnic, dureri de cap, greata ca la sarcina, si durere in capul pieptului. Daca indraznesc sa mananc omleta mor de rau. Ce credeti ca se va schimba in evolutia mea postoperatorie din cauza stomacului meu diferit? Am uitat sa mentionez ca eu mananc in cantitati mici si destul de des. Cam patru mese pe zi. Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ligia Belciu: la pacientii operati de stomac, implicit la cei cu gastric sleeve (ptr cei care nu stiu despre ce este vorba, operatia presupune „croirea” stomacului pana la dimensiunile unui tub) apar in timp probleme la nivelul colecistului. Asadar, problemele se vor accentua in timp. Va sfatuiesc sa apelati cu incredere la un chirurg – chiar daca aveti deja o interventie in etajul abdominal superior, colecistectomia va putea fi realizata tot laparoscopic.

  44. Ionut M says:

    intradevar a fost o un ulcer hemoragic..in ce priveste durerea pe care o am cred ca e de la bila s-ar putea sa stagneze mai mult pe ansa aferenta si sa creeze o inflamatie …Am o intrebare .:extirparea colecistului duce la anomalii de perisaltism -motilitate a intestinelor?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ionut M: aveti dreptate, exista un intreg tablou clinic dedicat. Chiar daca aveti colecistul descris ecografic ca fiind hipoton, cudat, cu sept etc, credeti-ma ca de cele mai multe ori aceste descrieri NU isi au echivalent in realitate. In fond, daca scurgerea lui ar fi fost incetinita, s-ar fi umplut mintenas de pietre. Pe de alta parte, dupa doua interventii majore in etajul abdominal superior, colecistectomia nu mai e chiar floare la ureche, asa ca eu unul l-as lasa ptr moment la locul sau. Cautati si alta cauza pentru simptomatologia descrisa, care este mai putin caracteristica unei colecistite.

  45. elena says:

    Dl doctor, tatal meu are 73 de ani si necesita o operatie.Doctorul i-a spus ca are lichid la colecist si colecist foarte imflamat.El are un grad scazut de diabet… Sunteti bun sa-mi spuneti sunt riscuri mari la varsta lui?
    In ultimul timp avea dureri foarte mati in dreapta .Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Elena: cu atat mai mult cu cat e diabetic, daca are colecistita acuta trebuie operat cat mai rapid. Riscuri exista, ca la orice operatie, dar medicina a evoluat suficient de mult ca varsta sa nu mai fie un impediment, ci mai degraba bolile asociate ale pacientului respectiv (infarct, boli de plamani samd)

  46. stela says:

    buna seara,sunt ingrijorata deoarece am facut o operatie de extirparea a vezicii biliare,avand pietricele f mici si la numai doua saptamani dupa operatie au inceput durerile in omoplatul drept.acum am deja o luna si jumatate de la operatie si cd mananc incep durerile.am fost la medicul chirurg si mi a facut si eco sa vada dc a ramas vreo pietricica pe canalul cistic,parca!si radiografie cu bariu,analize!si totul este ok.ce sa fac?imi vor trece in timp sau ma sfatuiti sa imi indrept atentia catre altcineva?mii de multimiri pt raspuns,o seara si o noapte buna!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Stela: cu atat mai mult cu cat calculii erau f mici, riscul de migrare si de remanenta in coledoc este destul de mare. Existenta lor poate fi eliminata printr-o serie de analize si investigatii speciale: analize care arata staza bilei in coledoc, colangioRMN, in ultima instanta ERCP (o endoscopie speciala prin care eventualele pietre pot fi si extrase). Daca toate acestea sunt negative (ERCP e investigatia infailibila care indica prezenta calculilor restanti), se cauta alta sursa a durerilor (cauza reumatica, neurologica etc).

  47. david says:

    Buna seara dle doctor.Sotia mea o fost diagnosticata cu piatra la fiere.i s a recomandat operatia,dar doctora care i a facut ultrasunete ne a asigurat ca piatra e destul de mare sa nu migreze nicaieri,a convins o pe sotia mea ca riscul operatiei e mai mare decat fara operatie,ca nu se stie ce se poate intampla etc.Tin sa mentionez ca sotia era sub influenta unui medicament al carui nume imi scapa acum,dar care este halucinogen,ceea ce banuiesc ca a influentat o sa refuze operatia.Va rog sa detaliati riscurile pro si contra operatie,poate reusesc sa o conving,daca eram in tara veneam personal la dvs.Ea mai are tensiunea ridicata,nu are diabet,are 29 de ani si menstruatie neregulata.Va rog frumos un pic de ajutor,o seara buna

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @DAvid: ma indoiesc ca medicul respectiv a vazut vreodata pacienti murind de pancreatita acuta, cum vad chirurgii adesea si cum am vazut la randu-mi, nenumarati!!! La 29 de ani, imi permit sa va spun ca riscul interventiei (colecistectomie laparoscopica) este cvasinul, in schimb riscul de a face o complicatie este de luat in considerare. Va sfatuiesc sa va adresati unui chirurg, care va va da toate amanuntele despre operatie – riscuri, contraindicatii etc. Un sfat prietenesc, din inima: daca nu are alte contraindicatii, convingeti-o sa se opereze.

  48. david says:

    Canalele prin care poate migra piatra,nu se pot dilata sa poata intra si i piatea „destul de mare”?Pot exista si pietre care nu se vad la ultrasunete?Multumesc inca o sata,ast raspuns va rog.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @David: se dilata, dar de regula nu mai mult de 4 mm, max 5 mm. Da, o piatra unica de 2-3 mm, de exemplu, poate scapa neobservata. tocmai de aceea ecografia ar trebui facuta dupa o prealabila pregatire.

  49. stela says:

    multumesc din suflet d nu doctor. imi puteti spune dupa cat timp dupa operatie pot face un rmn, avand in vedere ca am clip? de aceea mi s a facut numai eco! o seara buna si mii de multumiri pt timpul acordat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Stela: clipurile de titan sunt compatibile cu examinarea RMN. Dupa mine nu exista limita de timp intre RMN si operatie, dar cel mai bine cereti parerea imagisticianului care va efectua RMN-ul.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Otilia: da, eliminarea pietrelor de mici dimensiuni (2-3 mm) are corespondent intr-o colica biliara. Odata ajunsa in coledoc, piatra poate trece in intestin printr-o noua colica, poate ramane pe loc absolut asimptomatic sau poate genera complicatii – icter, puroi in caile biliare, pancreatita etc. Modern, extragerea acestor calculi se face nonchirurgical, endoscopic, printr-o tehnica numita ERCP cu papilosfincterotomie.

  50. Simona says:

    Buns ziua! In urma cu 3 saptamani am suferit o interventie chirurgicale la colecist( colecistectomie laparoscopica). Pe diagnosticul de externare scria : colicistita litiazica,desi la analize nu a reiesit calculul,probabil era prea mic. Aveam simptome violente si repetate la o saptamana,doua:gen voma(5-10 ori/zi,greata,dureri de cap,dureri in partea dreapta si stanga),pentru care m-am prezentat la chirurg. Intrebarea mea este de ce am inca acceleasi simptome atunci cand incerc sa mananc o bucatica de carne de pui la gratar(am incercat de doua ori si am vomat toata ziua). Specific ca mananc doar paine coapta cu branza dietetica 0,2% grasime,banane(1,2/zi), biscuiti ,ceai si piure de cartofi simplu,compot, Tin regimul strict. Este nevoie de analize suplimentare? Sau exista o alta complicatie(gen pancreatita)? Specific ca am tinut regim pentru steatoza hepatica,iar chirurgul mi-a spus ca ficatul arata normal acum. Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Simona: cea mai buna dovada a prezentei litiazei este insasi … piatra, care probabil ca v-a fost inmanata de chirurg dupa operatie. daca simptomele persista, mai ales in lipsa litiazei, va trebui sa cautati o alta cauza ptr acestea. Pancreatita poate fi luata in considerare, dar este relativ usor de diagnosticat plecand de la niste analize de sange (amilaza, lipaza) si eventual un CT abdominal.

  51. MIHAELA M says:

    Buna ziua,am fost operata de 1an si 10 luni de colecist,fiind internata de urgenta cu dureri infernale in zona superioara stomacului cu diag.colecistopancreatita acuta,(amilaze 2311,asat 116,alat 436,bb tot 8.34) In urma operatiei nu au fost complicatii insa am un disconfort digestiv frecvent, dureri de cap in urma ingerarii unor alimente chiar si usoare,si in permanenta simt nevoia de a manca ,fara a avea o senzatie de foame . Va rog sa-mi recomandati un regim si pentru pancreas.Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Mihaela: in aproape doi ani, ar trebui ca pancreasul Dvs sa fie absolut normal, odata rezolvata cauza biliara. simptomatologia fie e data de altceva (senzatia de foame imperioasa poate ascunde o gastroduodenita), fie e legata de prezenta unor pietre in canalele biliare principale (foarte putin probabil, tinand cont ca pietrele din colecist au fost de mari dimensiuni). In ambele situatii va este de mai mare folos sfatul unui gastroenterolog.

  52. MIHAELA M says:

    Mai mentionez ca operatia nu s-a efectuat imediat ci la trei zile de la internare, doua zile avand pusa o sonda nazo-gastrica,efectuandu-se un CT cu subst contrast cu urmat. rezultat :calculi hiperdensi cu dim. pana la 2 cm,grosimea peretelui de 3,5 mm,pancreas cu o usoara infiltrare a grasimii mezenterice .Sarbatori fericite.

  53. Diana M. says:

    Ultimele zile ale anului sunt gata să treacă prin clepsidra timpului! Anul 2014 este aproape să-şi deschidă primele file albe, încă necunoscute. Vă doresc sănătate, bucurii şi împliniri! La multi ani!!!

  54. GEORGIANA P says:

    Buna ziua si la multi ani..nici nu stiu de unde sa incep..acum 5 luni am nascut un baiat prin cezariana,la 10 zile dupa operatie am inceput sa am din senin niste dureri foarte puternice in partea superioare a abdomenului,medicii mi-au administrat injectie no-spa si mi-au spus k am facut o criza de colici,a fost pentru prima data cand am avut astfel de dureri.De atunci la 2-3 saptamani am tot avut astfel de crize puternice care au aparut si cu varsaturi chiar si salvarea a venit acasa de cateva ori.Dr mi-au spus k as putea avea ulcer.Am fost la spitalul Floreasca din Bucuresti siam facut o ecografie abdominala la care dr a zis k nu se vede nimic la stomac iar apoi am facut tot acolo o endoscopie la care sa gasit gastrita eritematoasa antrala cu hp +,am urmat o terapie cu antibiotice 10 zile apoi am repetat endoscopia cu acelasi rezultat din nou si iar am repetat acelasi tratament.Din luna octombrie mananc fara prajeli,grasimi,dulciuri,sucuri ,totul dietetic si cu toate astea tot se repeta crizele.In urma unei crize puternice am fost internata si mi sa recoltat sange,AM FACUT eX-RAY,ecografie sa dat diagnostic de colecist inflamat,pietre la fiere,icter ridicat ,toate la mine.Am fost pusa pe lista de asteptare ptr operatie care poate dura si 4-5 luni,tin sa mentionez k din luna noiembrie sunt in Cippru si aici am fost diagnosticata cu pietre la fiere.Crizele pe care le am sunt cu varsaturi si dureri in piept,la stomac si mai nou si spatele.Cand am aceste crize im cresc foarte mult enzimele de la ficat.Acum doua zile am avut iar o criza iar ieri mi sa facut ERCP,dr fiind multumit de rezultat,a zis k a curatat canalul biliar de mizerie si pietre printr-un balon.Acestea migrat din colecist si au blocat canalul.Acests a zis k acum pot sa mai astept pana sunt contactata de spital ptr operatie,ptr k acum a largit canalul sau a fost taiat iar acum knd ma iau crizele pietrele trec usor si nu raman blocate nici icter nu o sa fac nici pancreatita.Dvz ce pare aveti,sa fac operatie cat mai repede sau nu?Cam de 2 saptamani am un junghi in partea stanga sup coaste..o fi splina sau pancreasul afectat?Astept raspuns.Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Georgiana: nu am date pentru a comenta in deplina cunostinta de cauza atitudinea colegilor ciprioti. In Romania nu amanam mai mult de 4-6 saptamani colecistectomia, pentru ca riscul de infectie a colecistului creste dupa sfincterotomie. De regula, aceasta amanare este aleasa doar in caz de angiocolita sau pancreatita secundare migrarii, altfel colecistectomia se face in cursul aceleiasi internari.

  55. Simion says:

    La Multi Ani Dr. Buliga,
    Va rog mult sa ma-mi dati un sfat si mie. Am avut o noapte de cosmar cu dureri acute sub rebordul costal din dreapta. Spre dimineata am reusit sa linistesc durerile cu spazmolgon si termofor. Am facut ultrasonografie unde sa vazut colecistul cu calculi mici 2-3mm. Chirurgul mi-a recomandat colecistectomie la rece dupa citeva saptamini, laparoscopic. Durerile au fost pentru prima data la acei 80 de ani pe care-i am, dar mai am hipertensiune pina la 160, diabet zaharat pina la 6,8 mmol, si bloc attrioventricular cu pulsul ritmic 55 pe minut. Durerile sau linistit complect. La sonografia de control pietrele sunt, dar peretii nu-s ingrosati. Ce sa fac sa merg la operatie sau sa mai astept poate si alte accese? sau poate nu vor mai fi…

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Simion: din ceea ce descrieti NU este colecistita acuta, ci o colica biliara. In acest caz nu e neaparata nevoie de pauza intre debutul puseului acut si colecistectomia laparoscopica. Chiar si in cazul colecistitei acute, se poate incerca colecistectomia laparoscopica in primele zile – prima saptamana de evolutie, in anumite conditii desigur, in functie de evolutia bolii si starea clinica a pacientului. Pentru ca aveti caluli mici si riscul de pancreatita nu e de neglijat, mai ales ca ati facut deja o colica severa, poate ca ar fi bine sa nu amanati operatia prea mult – totul trebuie discutat insa in context clinic mai larg, cotext pe care eu unul nu il cunosc in totalitate.

  56. GEORGIANA P says:

    Va multumesc ptr raspuns.Aici in Limassol exista un singur spital de stat care la internare platesti o taxa de 10 euro si atat pana la externare.Dr sunt putini iar pacientii foarte multi,de aceea nu fac fata internarilor si fac programari ptr operatii, cu toate acestea sunt cazuri care nu au ajuns sa mai faca operatii din cauza complicatiilor.ERCP lam facut la o clinica privata si ma costat 2000 euro iar pretul unei laporoscopii ajunge la 3500 euro ceea ce nu-mi mai permit,cu toate acestea imi e tare frica sa mai astept pana ce imi vine randul la spitalul de stat.Doamne ajuta!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Georgiana: pretul unei laparoscopii efectuate in Romania la un spital privat nu depaseste 2000 de euro in conditii de lux. Daca sunteti asigurata (inclusiv card european de asigurat, chiar daca nu locuiti in Romania), la acelasi spital el nu depaseste 500 de euro. Poate fi o solutie, daca nu rezolvati sa va operati mai repede in Cipru…

  57. Diana M. says:

    Georgiana, daca as fi in locul tau, as face un efort si as face rost de acei 3500 de euro si m-as opera intr-un spital privat. Nu pune in joc sanatatea ta, ca este mult mai importanta decat toti banii din lume, unde m-ai pui ca ai si un ingeras de crescut…Ai mare grija si cand alegi chirurgul, conteaza foarte mult!
    Sanatate multa iti doresc! 🙂

  58. Marilena says:

    La Multi Ani dr doctor.Ieri am facut o ecografie abdominala si mi s-a spus ca am colecistita litiazica (CBP 5MM,VP:8MM,VS 5MM la confluenta Colecist marit de 11 cm,pereti moderati 5mm)si ca trebuie sa ma operez cat mai repede pt a nu se complica.Eu am 23 de ani si vreo 115kg,acum 5 luni am adus un baietel pe lume prin cezariana.As vrea va rog sa imi spuneti cat de complicata este aceasta operatie,si daca mi-ati putea recomanda un spital de stat cu un chirurg bun.Va multumesc .

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Marilena: sunteti supraponderala, un motiv in plus sa fiti operata laparoscopic. In afara puseului acut si in lipsa complicatiilor, interventia e relativ simpla. Nu stiu situatia actuala din spitalele de stat, va pot spune ca eu am lucrat o lunga perioada la Spitalul Floreasca si mi-e asadar mai apropiat.

  59. Badea Bianca says:

    Buna seara!

    Am si eu nevoie de cateva sfaturi ,va rog…
    Am probleme cu fierea si am crize din ce in ce tot mai dese,nu imi sunt provocate de la mancare,deoarece cateodata nu mananc nimic si tot imi este rau,am crize cateodata de la stres si suparari,durerile imi sunt:dureri de cap,balonare,stare de voma,nu ma tin picioarele st fff slabita,iar la tratament nu isi mai fac efectul…colebil,fiobilin,no-spa.,nimic,.
    Astazi am fost si mi-am facut ecograf si m-a diagnosticat cu colecistopatie cronica alitiazica”,in rest mi-a zis sa iau colebil si no-spa dar mie ele ni isi mai fac efectul,.
    Ce ma sfatuiti ?ce tratament sa fac sau trebuie sa fac operatie?la mancare am avut grija si nu am mai mancat grasimi,de cateva zile nu am mai mancat nimic,decat paine prajita.,sunt disperata nu stiu ce sa mai fac:(((( Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Bianca: notiunea de colecistita alitiazica este in mod corect un diagnostic de excludere, adica ar trebui pus numai dupa ce sunt eliminate alte afectiuni cu simptome similare. in tarile civilizate, se fac investigatii f serioase pentru a se ajunge aici, dar in romania sa fiu cinstit se face adesea abuz de acest diagnostic. va sfatuiesc asadar sa incepeti prin a cere sfatul unui gastroenterolog competent, pentru a elimina alte afectiuni cu tablou clinic similar.

  60. andreea says:

    Buna seara,

    Apelez la Dumneavoastra cu rugamintea de a-mi da cateva recomandari.
    In septembrie 2012 s-a depistat in urma unei ecografii ca am un calcul biliar de 17 mm. Avand in vedere ca nu am avut nicio criza pana atunci si nici ulterior, sfatul medical primit a fost sa nu apelez la operatie. In ianuarie anul acesta, mai precis pe 2 ianuarie, am avut senzatie de balonare, gaze, dureri de slaba intensitate si intepaturi in partea dreapta si un scaun verzui. Am luat cateva capsule de Regdigest si balonarea a mai cedat, nu si celelalte simptome. Pe data de 6 am facut analize de sange, colesterol 237, bilirubina totala 1.02, directa 0.02, trigliceride 136 si leucocite 8,8. Ecografia a evidentiat: colicist septat in tirbuson, ocupat de calcul fundic de 20 mm, cu perete gras, edematos si bogat sedimentat, ficat si pancreas normale. Diagnostic- colecistita acuta litiazica. De atunci iau amoxicilina si regim alimentar foarte strict, autoimpus (piept pui fiert, banane, supa, biscuiti cu fibra, ceai). Mentionez ca durerile au disparut in mare parte, senzatia de balonare deasemenea. Dimineata mai resimt o usoara senzatie de greata, probabil si de la lipsa unei alimentatii corespunzatoare.
    Intrebari: avand in vedere ca nu mananc lactate, care sunt alimentele permise in acest stadiu si daca se impune dupa acest episod, urat dar singular, repetarea investigatiilor medicale. Si in cat timp aceste simptome care au mai persistat pot/trebuie sa dispara.
    Mai precizez ca nu am facut excese alimentare in perioada Craciunului, intre sarbatori. Am avut doar un program foarte stresant, cu putina odihna (somn dupa ora 03 si pana pa 9) si multa activitate fizica si intelectuala.
    Multumesc frumos pentru timpul acordat si astept cu interes raspunsul Dumneavoastra.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Andreea: ar fi fost util de stiut ce varsta aveti. chiar si asa, am cateva observatii – sfatul de a nu va opera nu poate apartine unui chirurg, pentru ca aceasta sugestie este INCORECTA. Complicatiile litiazei veziculare sunt redutabile si colecistectomia laparoscopica dificila in puseu acut, de aceea simpla prezenta a calculului este in sine un motiv de interventie chirurgicala, o recomandare oficiala daca vreti, desigur daca nu exista alte contraindicatii. Pe de alta parte, colecistita acuta este un diagnostic destul de precis, pus pe niste criterii care nu se regasesc printre cele mentionate. De ex, colecistita acuta inseamna inainte de toate cresterea leucocitelor peste 9.500-10.000, ceea ce nu e cazul (presupun ca nu aveti peste 70 de ani, nu sunteti imunosupresata, nu aveti diabet etc). Nici simptomatologia descrisa nu este caracteristica colecistitei acute, fara a fi un argument contra ei. Al doilea criteriu de diagnostic ptr colecistita acuta este introsarea peretelui vezicular peste 4-5 mm (ingrosare prin inflamatie, NU prin grasime, cum se mai intampla la pacientii plinuti; cred totusi ca in rezultatul ecografiei scrie perete gros, edematiat si nu „gras” cum ati trecut Dvs in postare).
      In concluzie, analizele pot fi repetate (hemograma, probele de inflamatie, probele hepatice inclusiv enzime de colestaza, probele de pancreas) dar ele nu pot fi separate de situatia clinica. Aceasta poate fi evaluata EXCLUSIV printr-un consult chirurgical. Indiferent de rezultatul lor, aveti indicatie de colecistectomie laparoscopica, ideal in afara puseului acut. Sunt sigur insa ca medicul chirurg va va explica totul in amanunt.

  61. andreea says:

    Multumesc frumos!
    Varsta -38 ani.
    Indicatia a fost primita de la medic specialist gastroenterolog.
    Posibil sa scrie gros, este putin lizibil.
    Si atunci – ce a putut fi ? O dischinezie biliara exagerata pe fond de suprasolicitare?
    Ce regim alimentar ar trebui sa urmez avand in vedere ca nu mananc lactate.
    Multumesc frumos !

  62. voichita rusu says:

    am fost dinosticata cu piatra la fiere de jumate de an in urma .am avut mai multe crize cu dureri de cap varsaturi etc.Acum ma doare ma inteapa ii grav ?Am uitat sa zic ca am 33 de ani si 2 copii.Astept raspuns

  63. Voinea George says:

    Buna ziua,
    Am 39 de ani fara antecedente medicale serioase,constitutie atletica,am fost operat de colecist laparoscopic pe data de 6.01.2013 !Am avut un unic calcul de dimensiune de 38 mm,recuperarea este foarte buna am grija cu alimentatia !Intrebarea este cand ma pot reapuca de miscare?Bineinteles in mod gradat,incepand cu alergari usoare apoi mai tarziu introducand elemente de simple de forta etc !
    Va multumesc !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @George: tinand cont ca acel calcul a fost putin mai mare, cel mai probabil a fost extras taind putin muschii, care au fost ulterior cusuti la loc. Corect este sa cereti parerea chirurgului dvs. Daca ati fi fost pacientul meu, v-as fi permis mobilizarea de a doua zi, cu o oarece limitare a eforturilor in primele doua saptamani (eforturi uzuale – plimbare, ridicat o sticla de apa samd), trecand progresiv spre eforturi mai ample. Eforturile fizice foarte intense (sala de forta etc) vi le-as fi permis dupa 6 saptamani de la operatie. Daca ati fi avut un calcul mai mic, nu ati fi avut probabil nici macar aceste limitari.

  64. iulian says:

    Buna ziua.
    Am inceput sa am niste dureri in partea dreapta sub coaste in urma cu 9 luni de zile. Primul doctor la care am fost mi-a facut o ecografie urmata de endoscopie mai multe analize, analizele toate au iesit in parametrii mai putin bilirubina un pic crescuta, dupa endoscopie mi-a zis ca as avea o gastrita, mi-a dat tratament pentru heliobacter am inceput sa mananc regim(am slabit de la 83 la 75kg) la 3 luni dupa tratament durerile s-u mai ameliorat insa nu au trecut intr-un final mi-a zis ca e pe sistem nervos si ca nu are ce sa imi faca. In august am fost la un al doilea medic care mi-a zis ca nici vorba de gastrita dupa ce s-a uitat pe analize si pe endoscopie si mi-a zis ca ar fii o inflamatie mi-a dat aulin si mi-a zis ca nu are rost sa mai tin regim(am luat in greutate in cateva luni la loc ce pierdusem 85kg), aulinul a ameliorat totul pt 2-3 saptamani am revenit pt un control si mi-a zis sa repet tratamentul acelasi rezultat ca si prima data am lasat-o asa crezand ca daca este o inflamatie va trece mai devreme sau mai tarziu. In noiembrie a inceput sa ma doara aproape zilnic (inainte ma durea 1 saptamana ma mai lasa si tot asa ) am fost la un al treilea medic care mi-a dat celebrex si voltaren care nu am dat nici un rezultat m-a trimis la analize si la ct (abdomen superior plus torace ) totul normal mai putin un hemangiom de 1cm pe ficat(evidentiat mai bine dupa o ecografie cu substanta de contrast). Dupa aceasta mi-a facut o endoscopie acelasi rezultat nu a gasit nimic mi-a zis ca tratam durerea si mi-a zis sa iau algocalmin/antinevralgic cand e cazul. la sfarsitul anului am mai luat 10 zile aulin aceiasi poveste m-a mai lasat 2 saptamani acum din nou de 3 zile ma doare continuu mentionez ca acum durerea este tot in dreapta sub coaste insa da si in spate am momente in care simt toata partea dreapta a toracelui(dreapta inferior) ca si cum ar fii umflata/amortita. As dorii daca se poate sa ma sfatuiti ce sa fac in continuare mentionez ca am 31 ani.
    Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Iulian: simptomele descrise corespund unei sumedenii de afectiuni, imposibil de eliminat/confirmat de la distanta. Pe unele le-ati eliminat deja prin analizele efectuate. Pot fi insa dureri iradiate pe traiectul nervisorilor intercostali, iradiate din coloana, afectiuni hepatice, pulmonare samd. Va trebuie un internist istet, care sa puna totul cap la cap si sa ajunga la diagnosticul final prin eliminare. Daca nu tine de el, va va indruma spre specialitatea adecvata (neurochirurgie, neurologie, pneumolog etc)

  65. Coca Andronic says:

    Buna ziua. Sotul meu a fost diagnosticat cu vreo 4 calculi biliari(intre 3 si 6 mm ), steatoza hepatica (probabil de origine medicamentoasa), TGP,TGO, colesterol, trigliceride normale si alte analize specifice – normale , fibroza hepatica gradul 2, doar bilirubina totala crescuta 1.52 si trombocitele scazute – 98.000, de asemenea IGE crescut ( este astmatic pe fond alergic).
    Intrebarea mea este – e posibil ca bilirubina totala sa fie crescuta din cauza calculilor (nu se elimina bila cum trebuie- stagneaza si atunci afecteaza si ficatul)? sau este crescuta din cauza afectarii hepatice? Mentionez ca sotul acuza si un prurit mai accentuat in special dupa masa.Credeti ca in situatia aceasta s-ar impune scoaterea vezicii biliare? Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Coca: cresterea de bilirubina totala poate recunoaste ambele cauze. oricum, este la limita. se fac analize ceva mai aprofundate pentru a vedea exact originea ei. mai degraba mi se pare de speriat numarul mic de trombocite – va sfatuiesc sa va adresati unui gastroenterolog pentru a controla in ansamblu functia hepatica si apoi unui chirurg, pentru a face colecistectomia, preferabil laparoscopic.

  66. maxim says:

    Buna ziua ma facut o radiografie si ma pietre la rinichi doctoru mia zis an 4 luni sa ma operez stie cineva un tratament sa nu ajung la operative o zii buna

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Maxim: pietrele la ficat sunt de regula pietre la fiere (dar nu obligatoriu). ele se vad rareori pe o radiografie; apar insa intotdeauna pe o ecografie. Operatia este singura solutie definitiva a problemei, mai ales daca au depasit 5-6 mm in diametru

  67. Ema says:

    Buna ziua. Mama mea a fost diagnosticata la colangio RMN cu un clcul de 9 mm/12 mm in canalul coledoc. In vezica biliara nu exista niciun clcul. Avand varsta de 86 ani, hipertensiune, angina pectorala si cardiopatie ischemica (tinute sub control prin medicatie) i se poate face extractie pietrei endoscopic (ERCP)? Nu a facut icter, analizele sunt bune. Tine regim alimentar. Si va rog frumos sa-mi spuneti cat de urgeta ar fi interventia, dat fiind viscolul acesta. Dumneavostra faceti acest gen de interventii? Multumesc frumos!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ema: de cele mai multe ori, calculul din coledoc a ajuns acolo migrand din colecist; pentru ca nu a facut icter, ERCP poate fi amanata, dar PUTIN. Chiar si in absenta semnelor de colestaza, calculul coledocian ramane o amenintare permanenta pentru aparitia unei infectii foarte grave, frecvent mortale la batrani, care se cheama angiocolita. De aceea, dupa mine el trebuie extras fara prea multe amanari, endoscopic. Pentru ca dupa ERCP canalul coledoc va comunica larg cu intestinul, infectiile pot urca spre colecist chiar si in absenta calculilor veziculari. Din acest motiv, chiar in lipsa litiazei veziculare restante este indicata DE PRINCIPIU o colecistectomie laparoscopica, facuta cat mai rapid dupa ERCP (se poate totusi amana pentru 1-4 saptamani, in anumite conditii, dar acest lucru nu e mereu posibil, colecistita survenind uneori cu tot tratamentul preventiv).
      Eu colaborez la sanador cu Dr. Gabriel Constantinescu, unul dintre cei mai mari specialisti in ERCP din tara. Va puteti face o programare fie direct la dr Constantinescu, fie la mine (oricum ERCP e prima manevra din cele doua care trebuie facuta), pentru a stabili concret cum putem cupla cele doua manevre, in cursul aceleiasi internari sau nu.

  68. Adriana says:

    Buna ziua,mama mea acuza de mai multa vreme dureri epigastrice puternice si flatulenta,imediat dupa masa sau chiar dupa un pahar cu apa.Acum doua nopti au transportat-o cu ambulanta la spit.jud Ploiesti si dupa ecografie si analize de sange,a fost diagnosticata cu colecistita acuta.Mentionez ca in ultimele saptamani aparte de durerile crunte abdominale a avut si dureri mari de dinti (desi dentistul sau a asigurat-o ca nu are absolut nicio problema dentala).am citit in internet ca durerea de dinti aparent nemotivata,poate fi semnal de alarma al pancreasului,destul de rar ce-i drept.Astazi au anuntat-o ca maine ii vor face colecistectomie laparoscopica,eu má aflu foarte departe,nu pot ajunga in Romania,si sunt extrem de ingrijorata pentru ca mama e singura,nu are pe nimeni care sa o ingrijeasca postoperatoriu si má tem vreo complicatie.Are varsta de 65 de ani si sufera de insuficienta cardio,depresie -anxietate,dislipidemie.Pot interveni complicatii?Va multumesc din suflet pentru raspuns,as vrea sa má linistesc in vreun fel.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Adriana: cu exceptia insuficientei cardiace despre care nu ati mentionat nimic suplimentar (poate fi de mai multe grade, mergand de la o afectare aproape asimptomatica pana la una foarte severa), problemele asociate pe care le descrieti nu sunt dintre cele mai severe si in niciun caz nu contraindica o colecistectomie laparoscopica. Sunt sigur ca anestezistul a luat toate masurile de siguranta pentru ca operatia sa decurga in cele mai bune conditii.

  69. Valentina says:

    Buna seara domnule doctor, am 44 de ani , la un examen eco anul trecut in august mi-a fost descoperit un calcul biliar foarte mic , mobil ,ma deranjeaza foarte rar iar atunci cind ma deranjeaza este o jena , usoara ,care dispare repede .Doctorul de casa de aici( locuiesc in Olanda )zice ca nu e cazul inca de operatie.Am citit cu multa atentie blogul dumneavoastra si din cele mentionate am inteles foarte clar , calculii mici si foarte mici sunt mai periculosi decit cei mari .Ce ma sfatuiti Domnule Doctor ?? Mentionez ca sunt perfect sanatoasa , analizile la zi , toate in paramentri normali.In acest moment beau ceaiuri pe baza de anghinare ,frunze de menta ,papadie,musetel ,coada soricelului ,venic ,siminoc ,galbenele , lemn dulce si ienupar ( stiu ca nu prea credeti in leacurile astea babesti :))) dar am vrut sa va informez corect . Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra si multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @VAlentina: depinde ce intelegeti prin calcul foarte mic. Daca are peste 6 – 7 mm, nu mai poate migra. Oricum, recomandarea actuala este de a opera laparoscopic litiaza veziculara, mai ales daca este simptomatica. In cazul de fata, leacurile babesti nu au cum sa va faca rau, dar nici nu ma astept sa va rezolve definitiv problema…

  70. marian says:

    Buna seara domnule doctor,am 45 anisi incerc de 2 luni sa aflu ce probleme am!am facut 2 ecografii la doi medici diferiti in urma carora nu s-a constatat nimic deosebit decat ceva mal la fiere!analize facute in decembrie la inceput au fost cu urmatoarele valori’:asat 29 ,alat 47 colesterol hdl 38 si amializa serica 102!am luat tratament pentru h pylori care a iesit pozitiv!dupa 2 saptamani simptomele s–au mai diminuatau urmat sarbatorile nu am facut excese iar acum am repetat analizele;asat 69,alat 140,bilirubina directa 0,26 ,bilirubina totala 1,40!deci analize marite! acum am si ceva dureri slabe in zona ficatului si din cand in cand si in partea stanga!medicul nu-si da seama din ce motive au crescut analizele!testele de hepatita negative!acum mi-a prescris lagosa,maxim,espumisan,pepsane!mentinez ca sunt si cam corpolent 1,80m si 125 kg!sunt motive de ingrijorare?va multumesc anticipat pentru raspuns!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Marian: imi pare rau sa va stric entuziasmul, dar „cam corpolent” inseamna in cazul Dvs obez, dupa criterii matematice si medicale stricte! La persoane „corpolente” celulele ficatului sunt incarcate cu grasime si nu isi pot face bine treaba, de aceea enzimele cu origine hepatica pot fi usor crescute, fara ca asta sa insemne o boala in sine. Asta daca nu considerati obezitatea ca pe o boala, ceea ce de fapt si este… Va doresc spor la slabit (ar trebui sa dati jos, LENT, minim 35 de kilograme)!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Andreea: da, se poate, fara ca asta sa insemne neaparat ca este si normal. Pe langa tratamentul simptomatic, este bine sa asociati si o protectie gastrica.

  71. Ema says:

    Va multumesc foarte mult pentru explicatiile si sfaturile extraordinar de competente primite! Sunt insa foarte ingrijorata de faptul ca se impune si o opertie lparoscopica de colecist. Varsta inaintata a mamei mele (aproape 87 ani), problemele cu tensiunea, angina pectorala, cardiopatia ischemica, accidentul vascular cerebral ischemic din 2012, ma fac sa ma gandesc de doua ori inainte de a lua o hotarare cu privire la aceste interventii. Procedura ERCP mi se parea cea mai convenabila pentru situatia ei. Dar, daca dupa extragerea pietrei va exista pericolul aparitiei unei infectii, asta chiar ma sperie! Chiar nu stiu daca eu pot hotari in locul ei, pentru ca ea este de acord cu tot ce hotarasc eu! Este dependenta de mine la aceasta varsta. Sunt intr-o situatie foarte grea!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ema: o piatra in coledoc poate deveni infinit mai periculoasa decat insasi colecistita acuta. Angiocolita, adica infectia canalelor biliare din amonte de piatra, este cel mai adesea mortala la varsta mamei. Corect este sa luati decizia dupa ce mama e consultata de un gastroenterolog competent, care face frecvent ERCP, impreuna cu un chirurg si, obligatoriu, cu medicul anestezist. De principiu, am operat cazuri similare, au operat si altii, unele chiar mai grave – rezultatele au fost excelente. Bafta!

  72. sorin says:

    Buna ziua,din luna decembrie am inceput sa scuip niste de culoare verde inchis,la spital au spus ca pot sa am o infectie la plaman si mi-au dat amoxacilina de 3 ori pe zi,dupa 4 zile de tratament am inceput sa simt o durere in partea dreapta care mi-a dat imediat de banuit ca durerea de la fiere pe care o avusem in luna iulie a revenit dar de data aceasta cu altfel de simptome mai agresive(senzatie de balonare si mult amar in gura,dureri in dreapata sub coasta cu radiere in stanga sun coasta,dureri musculare,ameteala..nu am greturi sau senzatie de voma)In urma echografiei:colecist voluminos cu sediment declin(mal),fara calculi,mi s-a spus ca nu este cazul de operatie.Intrebarea este de de ce durerea din stanga este mai persistenta decat cea din dreapta?…esta posibil ca o pietrica sau acest mal sa fi plecat pe canal si sa puna probleme pancreasului?…Un RMN poate fi mai eficient in acest caz pentru a determina un evental blocaj?…MULTUMESC F.MULT si astept parerea dumnevoastra!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Sorin: si eu am invatat, la vremea mea, ca simpla prezenta a malului biliar nu are indicatie de colecistectomie laparoscopica. Am avut insa multi pacienti cu pancreatita acuta foarte severa (din pacate letala intr-un caz) generata de sludge-ul biliar si NU de calculi constituiti. Astazi se accepta la nivel international ca „namolul” cu pricina nu este chiar benign. Am si operat cativa pacienti diagnosticati cu „mal”, cu nenumarate colici biliare „neexplicate”, la care postop s-a dovedit ca asa-zisul sludge era constituit din zeci/sute de microcalculi duri de 1 mm, de unde si migrarea lor, reactiile pancreatice samd.
      In concluzie, fara a fi in sine o indicatie obligatorie de colecistectomie, trebuie vazut ce efect are acest sediment asupra celorlalte organe vecine – daca da reactie pancreatica, daca da cresteri ale enzimelor hepatice, ale enzimelor care arata staza biliara sau inflamatie pe arborele biliar, daca un colangio RMN bine facut confirma eventuala dilatare a CBP sau prezenta sedimentului in cantitate mare, eu zic ca poate fi luata in discutie colecistectomia laparoscopica, inainte de un puseu de pancreatita acuta severa.

  73. Andreea says:

    Buna ziua,am o durere in partea dreapta sub ficat de vreo 2 ani si simt ca acolo in interior este ceva umflat pe care il pot si palpa..Akm 2 ani umflatura aceea era ceva mai mica,acum simt ca s-a mai marit,durerea nu o am tot timpul,uneori ma doare mai putin alteori mai tare si iradiaza si in spate uneori…Urmeaza sa-mi fac si o programare pt o ecografie si as vrea sa vin la dvs pt ca sunteti o persoana tare cumsecade..Va rog din inima sa-mi spune-ti cam ce ar putea fii,sa mai ies si eu din stresul asta.Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Andreea: ar putea fi aproape orice, datele furnizate sunt total insuficiente. in mod normal se incepe cu un consult, dar pentru ca ecografia a intrat oarecum in rutina, nu gresiti nici daca incepeti cu ea. Ulterior, se poate extinde investigatia cu o colonoscopie, CT samd – despre asta vorbim la consult.

  74. sorin says:

    Multumesc de raspuns dl doctor,duerea din stanga persista dar e suportabila oricum ma ingrijoreaza f mult ..momentan lucrez in Anglia dar vizita medicala am facut-o in tara(Bacau),dupa ce m-am consultat am fugit repede inapoi in Anglia din cauza serviciului sperand ca tinand un regim adecvat o sa ma simt mai bine, dar nici un semn pozitiv.Am sa plec in tara imediat si o sa fac testul RMN.Tinem legatura ..multumesc!

  75. rodica says:

    mama mea are 62 de ani și a fost operata de o luna de tiroida total, la un ecograf medicul ia spus ca are colecistul plin de piete marunte si trebuie sa se gandeasca la operatie, ia mai spus ca are o hernie hiatala , cam de doua luni simte tot timpul arsuri stomacale care de multe ori urcă până în gât ,de multe ori sunt foarte mari . Aș dori să vă întreb dacă acest simptom de arsuri poate proveni de la colecist

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Rodica: arsurile respective sunt date de regula de refluxul continutului gastric in esofag – fie bila (prea alcalin) fie acid gastric (prea acid). daca hernia hiatala este mica, simptomatologia se remite foarte rapid dupa un tratament medicamentos corect – v-il prescrie un gastroenterolog. oricum, litiaza veziculara descrisa are certa indicatie de colecistectomie laparoscopica. daca se opereaza fara a trata si boala de reflux, sunt insa sanse ca simptomele sa mai persiste, asa ca va trebui sa le tratati pe amandoua.

  76. camy77 says:

    Buna ziua domn doctor am si eu o problema de vreo 4 luni si a inceput de la o tocana de ciuperci am crezut ca mor atunci aveam dureri f mari in partea dreapta mai exact crampe dureroase care se terminau cu umflatura in toata partea dreapta.de atunci durerea a ramas surda dar ma imbalonez din ce in ce mai tare si cand si cand aud niste bolboroseli in partea dreapta nu chiar sub coasta ceva mai jos ce poate fi in septembrie am facut un ecograf si mi s a zis ca am :gastrita,diskinezie biliara hepatomegalie,pielocistita nisip rinichi.ce ar putea cel mai mult sa cauzeze aceste dureri?mentionez ca acum 3 ani am avut infectie la fiere dar erau cu totul alte simptome.pielocistita ce este mai exact?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @camy: pielocistita se refera la o infectie urinara inalta (la nivelul bazinetului renal). simptomele descrise descriu un asa numit sindrom subocluziv, pot fi generate inclusiv de o afectiune colonica ori de aderente formate in zona – apendice cecal operat, alte operatii abdominala samd. Ecografia nu ajuta cu nimic diagnosticul pozitiv de gastrita. Consultati cel mai bine un gastroenterolog – va aprecia daca este nevoie de o colonoscopie, de o endoscopie samd.

      • Gabriela-Oana Popa says:

        Bună ziua domnule doctor, sunt operată de 3 săptămâni de fiere la paroscopic și aș vrea să vă întreb pot pune bulion la mâncare și pot mânca fructe și pot să încep să mănânc normal fără să mai țin regim strict? VĂ MULȚUMESC MULT PENTRU RĂSPUNS.

        • Dr. Teodor Buliga says:

          Singurele alimente a căror digestie este influențată intr.o oarecare masura în urma colecistectomiei sunt lipidele, grasimile adică. Alimentele menti9 ate de dvs nu întra în aceasta categorie așadar nu vad nicio problema în a le folosi. Repet, medicul dvs curant este cel mai în masura sa va ofere alte amănunte suplimentare.

  77. camy77 says:

    am refacut ecograful si culmea absolut totul normal rinichi fiere pancreas splina ficat vezica TOTUL NORMAL dar la sfera genitala puahh 4 luni am crezut ca mor de fiere sau ficat acum mi s a zis….uter anteversoflexie cu latero deviatie stanga care pare a fi inglobat intr o formatiune cu contur neregulat cu diametrul de peste 10cm cu ecostructura mixta predominant solida heteroecogena.deci mor? specific ca sunt deja operata de apendicita este o operatie f urata si mare cezariana taietura fiind facuta chiar pe elasticul sa zic asa de la chilot am 2 operatii pe intestinul gros de polip dar acum nu am nici un fel de smptom ies afara normal cu scaunul ,emstruatia o am normala nush ce sa mai cred..o sa merg si la un medic specialist..aderentele pot insela?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Camy: interesant, ce operatii pentru polipi colonici ati avut? clasic sau laparo? oricum, prezenta unei mase precum cea descrisa la ecograf nu este in niciun caz normala. Trebuie vazut insa daca ea exista in mod real acolo sau e doar o impresie – la dimensiunea asta ar fi trebuit palpata, asta daca nu sunteti supraponderala. daca e reala, de ce tine – ovar, uter fibromatos samd. Ca atare, va sunt absolut necesare explorari suplimentare – RMN sau CT, eco transvaginala etc. Nu as amana prea mult…

  78. camy77 says:

    la primul ecograf mi s a spus ca nu am nici o problema genitala pe cand daca formatiunea are peste 10 cm din septembrie si pana acum avea timp sa se faca asa mare chiar nu s a vazut la primul ecograf?

  79. camy77 says:

    am fost operata de polipi intestinali odata clasic odata prin colonoscopie l a cauterizat era un singur polip.am 55 de kg cu tot cu ambalaj. sa presupunem ca ar fi acolo formatiunea din ce am inteles eu nu este formatiunea in uter si uterul intr o formatiune:(un CT aici in orasul asta e f greu de facut:(o sa merg saptamana viitoare la un ginecolog caci acolo m a trimis.vroiam sa va intreb este indicata biopsia fara a scoate tumoarea de acolo?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @CAmy: daca formatiunea este intr-adevar acolo, biopsia este contraindicata – se scoate tumora cu totul, dar dupa ce se efectueaza mai multe investigatii imagistice. Daca nu puteti efectua CT in orasul Dvs, ar trebui ca medicul Dvs sa va indrume totusi spre un centru unde se pot face examinari imagistice mai de finete decat o simpla ecografie abdominala.

  80. Andreea says:

    Buna ziua,

    V-am ascultat sfatul si am fost supusa operatiei laparoscopice la sf lunii ianuarie.
    Totul a decurs bine, aveti mare dreptate sa spuneti ca este o interventie chirurgicala usoara. Nu am probleme si simptome deranjante, rar cate un scaun diareic sau un gust amar noaptea sau dimineata.

    In acest moment mai am o singura nelamurire ( aproape ca se transforma in psihoza) – de la data declansarii colecistiteti acute ( 2 ianuarie ) si pana in prezent tin regim alimentar, mai putin cel de viata (lipsa stres si somn suficient) si am pierdut in greutate aprox 5 kg. Intrebarea mea este : cat timp trebuie sa mai tin regimul alimentar (supe, ciorbe slabe, paine prajita, gratar, pireu, pilaf, fructe – la lactate am intoleranta si nu am mai consumat de la varsta de 6 ani)si daca aceasta scadere in greutate este justificata si se va opri la un moment dat.
    In momentul externarii, regimul a fost indicat o luna de unul dintre medicii chirurgi si 6 luni de celalalt 😉

    Multumesc frumos pentru timpul acordat.

    nota: 64 kg in decembrie, 59 kg in prezent, 1.58 inaltime, 38 ani.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Andreea: colecistectomia propriu-zisa nu are legatura cu scaderea in greutate. Daca lucrurile nu se rezolva urmand sfaturile expuse in articolul corespunzator postat pe site, adica revenind la un regim alimentar cvasinormal, cautati sprijinul unui nutritionist.

  81. Diana M. says:

    Andreea, eu m-am operat in septembrie(tot laparoscopic,dar nu in Romania), am slabit aproximativ 4 kg dupa interventie, m-am mentinut asa timp de vreo 3-4 luni, dupa care am pus la loc kg pierdute si tin regimul in continuare, bine…eu regimul il aveam si inainte de operatie insa nu asa de strict.Acum sunt in perioada testarii, incerc alimentele sa vad ce pot consuma.Imi este teama sa incerc ciocolata…Mai am usoare dureri cand fac efort un pic mai mult, dar in rest totul este in regula.
    Oricum nu trebuie sa exagerezi cu alimentatia, cel mai rau cred ca sunt alimentele grase, prajeli etc.,nici pe astea nu am avut curajul sa le incerc.
    Asteptam si parerea dlui doctor, ma intereseaza si pe mine! 😉

  82. Andreea says:

    Multumesc frumos Diana. Suna mai încurajator un pic. Regimul este strict, si crede-ma ca il simt din plin. Si de aceea am si apelat la dl dr, in speranta ca nu voi priva organismul de alimente din care sa isi ia resursele necesare unei bune functionari.

  83. Diana M. says:

    Pe site dl dr scrie destul de detaliat despre regimul alimentar si cat timp trebuie urmat.Daca nu ai citit inca, o poti face aici: http://www.teodorbuliga.ro/ce-mancam-dupa-operatia-de-colecist

    Eu zic sa nu te grabesti cu alimentatia, ai un pic de rabdare si incet incet vei intra in ritmul normal.Oricum nu cred ca trebuie sa abuzam deloc si sa mancam moderat.Asta ar trebui s-o faca oricine isi doreste un trai sanatos, insa in special cei operati…

  84. Andreea says:

    Nu e nicio graba in reluarea alimentatiei. Doar că ma sperie cumplit scaderea in greutate, care se mentine dupa operatie. De la momentul postarii si pana acum s-au mai dus 400 g. E drept ca nu mănânc des, ci de 2 ori pe zi, cate un fel iar inainte consumam oarece grasimi ( unt, carne porc, cartofi prajiti, apa minerală, de 2 -3 ori/ luna fast -food ) iar acum nu ma ating decat de cele mai sus mentionate.
    Am facut o fixatie legata de cântar si sunt speriată ca am sa slăbesc in continuare.
    Stiu ca suna un pic ciudat, de la depistarea calculului si pana la momentul operatiei am luat constant în greutate ( am pornit de la 52 kg ) iar acum nu ma mai opresc din slăbit.
    Mentionez ca nu am alta simptomatologie.

    O primavara frumoasa !

  85. Diana M. says:

    Pai gresesti din start cu 2 mese pe zi, trebuiesc 3 mese/zi +2 gustari, sa mananci un pic si des.Eu la fast-food am renuntat de vreun an si ceva, grasimi nu prea consumam oricum, mezeluri nici atat,cu cartofii prajiti a fost mai greu, dar m-am obisnuit, acum cand am pofta imi fac la cuptor, nu sunt la fel de gustosi dar cu siguranta mai sanatosi.Carne de porc nu am mai mancat de vreo 15-16 ani, decat doar vita si pui.Nici cu sucurile carbogazoase nu m-am impacat bine, asa ca nu prea mi-a fost greu sa ma adaptez la un stil de viata mai pretentios dupa operatie.Cand am pofta de ceva dulce mananc ori fructe confiate,ori ciocolata alba ( o bomboana-doua) sau tarte,biscuiti dar simpli, fara creme sau alte minuni.
    La tine slabitul se mai datoreaza si stresului, iar lipsa de odihna trebuie luata si ea in calcul.
    Eu am un program de masa,nu sar niciodata peste cele 3 mese principale(nu mananc prea mult, nu ca nu vreau ci pt ca nu pot); programul de somn,dorm 30 min – 1 ora dupa amiaza, seara adorm inainte de 12 si ma trezesc la ora 6.Pe mine dupa operatie nu a avut cine sa ma ajute, fiind departe de ai mei sa stii ca a fost greu, dar m-am descurcat, sotul nu prea se pricepea, ma ajuta doar cu lucrurile mai grele,insa la treburile casnice se cam impleticea, asa ca am preferat sa le fac singurica.Am avut si o „asistenta” speciala, pe fetita mea de 9 ani, care a avut grija de mine atat cat a putut mititica, atat in spital cat si acasa, pt ca noi am fost la spital in familie si asta pt ca nu am avut cu cine-o lasa si am luat-o cu noi 🙂 . Am trecut insa de ce a fost mai greu.Stiu ca nu este bine fara colecist, dar decat cu unul bolnav mai bine fara.
    Nu trebuie sa fii atat de speriata, la inaltimea ta, nu mi se pare ca ai slabit prea mult, iar daca incepi sa mananci corect, cred ca totul o sa fie din ce in ce mai bine.
    Hai, capul sus si gandeste pozitiv!

    Iti doresc o primavara plina de zambete calde! 🙂

  86. pintilie pamela says:

    Buna seara v.am scris pe la inceputul luni ianuarie,din cipru in legatura cu crizele pe care le aveam si nu ma puteam opera ptr ca am fost programata ubdeva in luna mai….in urma sfatului dvs mi.am facut euro cardul de sanatate si am venit in romania si am 2 saptamani de cand mi sa facut colecistomie laparoscopic ma simt foarte bine. Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @pamela pintilie: ma bucur ca v-am putut fi de ajutor. cu aceasta ocazie imi exprim parerea de rau ca a trebuit sa va scurtez putin mesajul, dar sunt sigur ca veti intelege motivul corect si nu mi-o veti lua in nume de rau…

  87. Andreea says:

    Multumesc frumos.
    Ca sa ma mai calmez am stat in aceasta seara si am calculat cu aproximatie consumul de kcal/ zi si variază intre 200 si 500. Este enorm de mic. Probabil de aici toata problema mea. Regimul este restrictiv, iar obiceiurile/ preferintele mele in alimentele permise insuficiente ptr a asigura aportul caloric necesar.
    Avand in vedere ca operatia a fost pe 23 ian, cred ca pot risca sa intru in etapa de testare. Dumneavoastra, din cate am citit, nu il recomandati pe o durata lunga de timp, evident exceptând excesele.

    Va multumesc frumos si va doresc o primavara deosebita, plina de realizari.

    Diana, multumesc pentru sustinere. Esti deosebita 🙂

  88. lavinia nazare says:

    buna ziua..va rog am nevoie de un sfat foarte precis deoarece sunt foarte confuza si nu stiu ce sa fac…mama mea in varsta de 63 ani a fost diagnosticata cu colecistita acuta…adica mai exact are cariera de pietre la fiere..si sfatul medicului a fost sa o operam dar…pt ca ea este imobilizata la pat de 17 ani adica sufera de o pareza pe partea stanga mi a fost teama ca riscurile sunt prea mari ca sa o operez….m am gandit la perioada de dupa de recuperare nu sta nici prea bine cu inima si am preferat sa o iau acasa sa facem un tratament si sa vedem cum se simte…am inceput un regim alimentar si o luna si ceva s a simtit bine,dar acum iar au inceput greturi durerile si nu stiu ce sa fac….va rog sfatuiti ma corect si la ce riscuri sa ne asteptam…va rog sfatuitima cum este cel mai corect sa nu o pierd…

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @LAvinia: de principiu, o colecistita acuta la debut poate fi temporizata cu anumite conditii, sub un anume tratament, cu o monitorizare atenta samd. va rog sa tineti totusi cont ca, prin aceasta atitudine, cauza problemei ramane pe loc, generand noi si noi complicatii, care vor trebui rezolvate in urgenta, poate cu mama intr-o stare generala mult mai grava ca acum. Asadar, cred ca e mult mai usor sa efectuati colecistectomia, preferabil laparoscopic, daca nu exista alte contraindicatii, „la rece”, inainte de instalarea unor complicatii severe – peritonita, soc septic samd.

  89. Lavinia Nazare says:

    va multumesc frumos domnul doctor ca mi ati raspuns..am mai vb si cu un alt doctor si mi aspus ca din punctul dansului ca ,chirurg nu este nici un risc dar..ne trebuie si mana libera de la un doctor neurolog..asa ca ma rog la Bunul Dumnezeu sa mi lumineze mintea si sa ma intareasca sa pot lua decizia corecta…inca o data va multumesc si va doresc multa sanatate si numai bine..

  90. nytza says:

    buna ziua domn doctor tata a fost operat de fiere acum 6 zile laparoscopic si cand trage aier il doare inauntru si umarul drept e ceva normal ms frumos ajutor

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Nytza: durerea in umarul drept apare destul de frecvent dupa colecistectomie. de principiu dispare in cateva zile, eventual cu tratament antialgic. Daca persista sau se accentueaza, va sfatuiesc sa il informati pe chirurgul Dvs.

  91. nytza says:

    ms frumos si pe mine ma doare in stanga de sub coasta pana aproape de stinghia piciorului si imi amorteste piciorul si ma si doare n-am nicio umflatura ce poate fi ma ma chinuie durerea de 3 luni si colecistul are pereti grosi ce sa fac sa revina la normal nu vreau operatie k am 27 de ani sunt prea tanar ajutor ms frumos sa va dea d-zeu sanatate

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Nytza: incepeti printr-un consult medical – eventual la medicul de familie, care va va indruma apoi mai departe, la gastroenterolog sau chirurg.

  92. elena says:

    Buna ziua d-le doctor va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat : in data de 5 martie in jurul orei 9,30 am facut un frison puternic la servici de nu puteam sa imi revin am plecat acasa si am luat un paracetamol iar seara am luat un ciprofloxacin de 500mg {stiindu-ma cu infectie urinara veche} a doua zi am facut din nou frison la ora 13 si am prezentat o varsatura {luasem un uractiv} am ajuns acasa si am inceput sa iau ampicilina de 500mg ,2cap la 6 ore ,urmatoarea zi simbata am facut din nou frison si apoi ca in toate cazurile am facut febra in general peste 38,5 duminica si luni nu am avut nimic iar marti 13 martie am facut frison si febra 39,7 drept pt care am mers la spital la investigatii au iesit 10450leucocite,si in sumar urina 5-6 hematii,5-6 leucocite si frecvente cel epiteliale ce am uitat sa va spun ca sunt cu Dz tip II si in oct am fost diagnosticata cu vezica biliara malformata cumicrolitiaza biliara simcrolitiaza renaladr.multipla si microlitiaza renala stg. Tot din aceasta zi am inceput tratamentul cu ampicilina inj 2 gr la 12 ore deoarece am refuzat internarea in vederea operatiei de litiazabiliara .La urmatoarea vizita la spital adica la 2 zile interval nr leucocitelor era de 6300.Mentionez ca nuprzin afectate pancreatica amyl s este25/u/l va rog sa imi spuneti trebuie neaparat sa ma operez de colecistita litiazica sau pot sa mai temporizez situatia deorece in 7 aprilie avem bilete sa mergem la copii {avem 4 }in Anglia .Am uitat sa mentionez ca am 61 de ani. Va multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Elena: colecistita acuta determina din partea organismului cateva reactii care pot fi evidentiate prin consult direct. sub rezerva ca nu v-am examinat, leucocitele sunt cam putine pentru a fi o colecistita acuta (ce-i drept, diabeticii au o reactivitate scazuta la infectii, pot face infectii severe cu leucocite normale). In plus, daca febra si frisonul ar fi fost generate de colecistita acuta (ceea ce e perfect posibil), atunci colecistita ar fi fost sa zicem in forme avansate, grave, ceea ce nu s-ar fi rezolvat atat de repede doar cu tratament conservator. in concluzie, poate fi doar o suprapunere de afectiuni (adica sa aveti microlitiaza biliara, dar febra sa fie produsa de altceva – de o infectie urinara de ex), dar pentru a scoate din discutie urgenta chirurgicala dpdv al colecistitei trebuie musai un consult direct.
      Pe de alta parte, daca NU e colecistita acuta in adevaratul sens al cuvantului, puteti teoretic temporiza interventia, fara a o amana pe termen nelimitat

  93. elena says:

    buna ziua va multumesc mult pt. raspuns aveti dreptate pina la urma s-a dovedit a fi infectie urinara dar spaima mea si a familiei a fost f. mare. categoric cind ne vom intoarce voi merge la operatie. multumesc inca o data pentru sfaturile pe care mi le-ati dat.

  94. Daniela says:

    Buna ziua d-le doctor am o antrebare pt dumneavoastra: sunt operata din 2006 de fiere cu piatra cat o maslina ,operatia reusita dar dupa atata timp durerile au reaparut cu antepaturi an stanga si dreapta astept un raspuns va multumesc mult.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Daniela: tinand cont ca sunteti colecistectomizata, in mod cert simptomatologia nu tine de colecist, ca atare va trebui sa cautati o alta cauza pentru dureri. Exista ceea ce se cheama colica biliara postcolecistectomie, provocata de regula de o piatra restanta in caile biliare principale, DAR aceasta nu da dureri in stanga abdomenului decat daca asociaza o pancreatita. consultuti un gastroenterolog, pentru inceput.

  95. cornelia says:

    O da, voi medicii alopati intotdeauna o sa spuneti ca nu se poate scoate pietrele de la bila sau ficat cu medicamente…intr_adevar, cu medicamente alopate nici pdata nu se va putea, doar cu naturale… imediat stiti sa bagati omul in operatie! sunt multi care s-au tratat natural doar in cure de cate 6 zile. si mai piteti afirma asa usor ca se poate trai si fara bila?dar cati ani? si in ce situatii…se varsa in intestin dupa care provoaca ulcer dupa o vreme din cauza iritatiei.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Cornelia: daca detineti formula medicamentului minune capabil sa dizolve definitiv si irevocabil pietrele la fiere, va sfatuiesc sa va adresati forurilor internationale competente – este o descoperire de premiul Nobel, la modul cel mai serios cu putinta. Pana atunci, va rog sa folositi un ton respectuos sau sa utilizati alt spatiu pentru a va exprima opiniile!

  96. loredana says:

    Buna ziua, ma numesc Loredana si ma confrunt cu acesta problema de colecist(fiere)cam de 4 ani, acum 4 ani mi s-a spus ca fierea e prea lenesa si nu lucreazacum ar trebui normal, in general evit mincarurile grase sucurile acidulate, oua, lactate,ceapa, usturoi,recent am fost operata si de ocluzie intestinala,iar acum la ecografie abdominala mi-a iesit ca am colecist partial distins si cu peretii usor ingrosati,aseara am avut iar o criza, am varsat si am avut crampe abdominale, am incercat sa iau un ibutin si la citeva secunde l-am varsat, o asistenta mi-a facut o injectie cu no-spa si metroclopramid si abia dupa jumatate de ora m-au mai lasat durerile, dar inca mai simt un gust amar in gura, asa dori sa stiu ce tratament mi-ati recomanda si ce anume sa consum dupa acesata criza si pe parcurs.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Loredana: daca ecografia nu a evidentiat litiaza veziculara, sludge biliar (namol) etc, nu cred ca principalul vinovat ptr simptomatologia descrisa este colecistul, chiar daca aveti gust amar (e doar un semn de reflux biliar si NU de colecistita!). Mai degraba sunt vinovate eventualele aderente postoperatorii (nu ati precizat cauza ocluziei ptr care ati fost operata). Ar trebui ca pentru inceput sa va vada un gastroenterolog si numai daca acesta considera necesar un chirurg.

  97. cornelia says:

    Domnule doctor aceasta formula minune exista de ceva timp asa cum sunt persoane care s-au tratat….dar nu toti cei care sufera o stiu, din pacate..asa cum nici unii medici nu o stiu, altii nici nu vor sa stie…va dati seama, cati medici ar mai castiga de pe urma operatiilor daca toata lumea s-ar trata dupa aceea reteta? si dvs ma indoiesc ca i-ati spune omului sa se tratezeze natural din moment ce sunteti medic alopat, daca stiti cumva acea reteta( ma indoiesc ca nu ati citit macar una din ele)….ar fi multe de comentat,dar ma mai retin. Va spun doar ca eu in acest moment efectuez o asemenea cura pt eliminare a pietrelor din fiere si nu numai, mai am 2 zile pana la eliminarea propriu zisa.

  98. roRODICA IONESCU PLOIESTISTIP ploiesti says:

    BUNA ziua, in legatura cu operatia de colecist de miine 2.04 as dori sa mai fac urmatoarele precizari, pe care am uitat sa vi le comunic la consultatie; VA ROG:1)Sa mi da ti lamelele ptr lab de anatomo patologie ptr ca mi le va analiza nora mea, dr anatomo- patolog la spitalul UNIVERSITAR si o sa va trimita rezultatul 2)POST OPERATOR sa se mi se administreze tratamentul necesar (antibiotice ,analgezice)injectabil deoarece suport greu tratamentul oral(greata varsaturi) 3)POSToperator se poate sa mi pun sosete si chiloti, deoarece sint f sensibila la frig(infectii urinare, cistite frecvente, dupa expunere la frig),chiar daca este cald in spital, in caz contrar sa fiu f bine (gros)invelita 4)spray ul recomandat de dr anestezist,ca pregatire pre operatorie mi a provocat alergie ,il inlocuiesc cu Ketof MULTUMESC NB Nu sint un pacient dificil ,ci unul care se cunoaste f bine si doreste sa minimalizeze riscurile, nedorite nici de mine nici de d-voastra MULTUMESC pentru intelegere si rabdare PS am un prieten in BUC care are ind operatorie pt lipom Eu v-am recomandat pe d-voastra, dar a insistat sa va intreb pt confirmare MULTUMESC

  99. andreia says:

    Buna ziua,am citit raspunsul dvs la foarte multe cazuri prezentate dar din niciunul nu am reusit sa ma lamureasca privitor la problema mea asa ca va deranjez cu o intrebare. Mama mea a suferit o operatie clasica de colecist acum 2 luni. A avut o piatra f mare. S-a incercat initial operatie laparoscop dar s-a trecut in clasic datorita marimii pietrei,prezentei „namolului” si unei sangerari abundente datorita” ficatului gras”. Dupa operatie am constat ca are un hematom chiar langa tubul de drenaj. A luat antibiotic dar la aprox o saptamana dupa operatie cand i-au fost scoase atele,operatia a supurat,scurgandu-se o cantitate serioasa de puroi. A fost curatata si pansata din acel moment si pana acum. Operatia s- a vindecat singurul loc pe unde mai supureaza momentan este orificiul in care a fost tubul de drenaj. La palparea abdomenului in jurul orificiului se simte o intaritura, ceea ce eu inclin sa cred ca e tot un saculet cu puroi. Mama este putin mai plinuta iar intrebarea mea este: ar fi normal ca acel hematom sa mai faca inca puroi dupa atata timp de la operatie?credeti ca e o infectie mai puternica?dupa externare am mai fost la 2 consultatii la dr chirurg dar a spus ca e ok si se va vindeca in timp.as vrea si parerea dvs.momentan pansez cu apa oxigenata si rivanol.credeti ca ar trebui un nou consult la medicul chirurg? Ar trebui sa pun si alte solutii sau sa reia mama tratamantul cu antibiotice? Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @andreia: sub rezerva faptului ca nu e corect sa emit sentinte despre o leziune pe care nu am vazut-o, pot sa va spun cateva principii – tesutul gras se apara greu si persoanele grase au risc mai mare de infectii; infectiile tesutului gras sunt de regula trenante, se vindeca mai greu, dar se vindeca; atunci cand se inflameaza, tesutul gras devine dur datorita inflamatiei, asadar zona de consistenta crescuta nu trebuie sa fie neaparat o punga de puroi; nu intotdeauna tratamentul antibiotic este indicat, in orice caz el este doar o componenta a tratamentului, alaturi de pansamente periodice si toaleta locala cu diferite substante, hipotermia locala etc. antibioterapia trebuie musai recomandata de un medic. eu unul nu sunt deloc fan al rivanolului, prefer de departe betadina.

  100. andreia says:

    Va multumesc mult pt informatii.si eu as fi preferat betadina pt ca si sotul meu a avut o infectie si tot cu betadina il pansam dar in cazul mamei a fost recomandat rivanolul.o sa incerc si betadina.o zi frumoasa!

  101. ciprian says:

    Buna ziua, va rog un raspuns si pentru mine.
    Pe 29.03.2014 am fost operat de urgenta, apendicita cangrenoasa, dupa 5 zile am fost externet, problema e ca pana in prezent tot ce mananc imi provoaca balonare, inclusiv daca beau apa. Binenteles am fost sa fac un e ograf, unde am descoperit ca am pietricele mici la fiere.
    Intrebare: 1 – e normal sa ma balonez?
    2- exista vreo posibilitate sa elimin pietrele fara interventia cbirurgului?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ciprian: 1. apendicita acuta gangrenoasa este o afectiune relativ severa, care lasa cateva zile „semne” asupra functionarii intestinului gros. Pana la reglarea tranzitului (7-10 zile) nu este neaparat un semn de alarma; trebuie interpretat insa in context clinic general. 2. daca sunt foarte mici (2-3, max 4 mm), se pot elimina singure prin canalul cistic. Din pacate, asta nu e neaparat in avantajul Dvs, pentru ca eliminarea pietrelor respective se lasa cu dureri infioratoare si/sau pancreatita. Daca pietrele sunt peste 5-6-8 mm, NU.

  102. ciprian says:

    Multumesc, problema e ca am ajuns la urgente cu o durere foarte mare de stomac (zona abdominala), si inca mai persista durerea (crize).
    Ar trebui sa-mi fac probleme sau sant tot traume in urma interventiei?
    Cu stima.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ciprian: greu de spus; poate ca simptomele sunt suprapuse de la o alta afectiune (o criza de ulcer, de ex). ar trebui sa fiti revazut de medicul dvs curant.

  103. iuliana says:

    Buna ziua,tin sa precizez ca am pietre la colecist si am inteles ca,daca pleaca chiar si o piatra poate sa faca ravagii iar intrebarea mea este:daca sunt anumite simtome cand pleaca o piatra sau poate sa plece si eu sa nu simt nimic?Multumesc,astept raspuns.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @iuliana: pentru ca o piatra sa migreze din colecist, trebuie indeplinite anumite conditii – nu orice calcul vezicular pleaza la plimbare. cand litiaza migreaza, simptomatologia este de regula violenta. Pot face exceptie varstnicii, diabeticii samd.

  104. Irina Minulescu says:

    Buna ziua,

    Va rog mult de tot daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns. Am 27 ani, m-am operat acum 2 zile de bila, totul a decurs normal, insa am o durere groaznica intre umarul drept si gat, ieri ma durea ca o febra musculara, insa de aseara, e ca o durere care radiaza d intensitate f mare, am vazut ca se amelioreaza cu no-spa, nu stiu cum s-o descriu mai bine. Daca pun mana in zona, nu doare, pur si simplu, e undeva sub clavicula. Seamana durerea cu aceea cand se incaleca niste vene de la gat cu o miscare gresita, insa dureaza de prea mult timp si e mult mai rea. Am intrebat-o pe dr. care m-a operat a zis ca poate e de la pozitia de pe masa de operatie, insa nu cred ca are sens, ma doare si mai rau, si pe stanga nu doare. Stiti cumva de la ce poate sa fie si cam in cat timp poate sa treaca?Sau ce pot face?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Irina: durerile descrise sunt frecvente dupa colecistectomia laparoscopica, fiind produse prin iritarea unor terminatii nervoase din diafragm cauzata de gazul introdus intraabdominal in timpul operatiei (dioxid de carbon). dispar spontan dupa 3-5 zile, sunt ameliorate de orice antiinflamator/antialgic. daca persista mai mult de o saptamana – doua, va sfatuiesc sa va adresati chirurgului dvs.

  105. Diana M. says:

    Irina, pana iti raspunde dl dr, iti pot spune din propria experienta ca la fel am patit si eu, aceeasi durere am avut-o dupa operatie si trece in cateva zile! 🙂

  106. Irina Minulescu says:

    Va multumesc mult pt raspuns, intre timp am scapat de respectiva durere, am ramas doar cu una in spate tot pe dreapta, dar presupun ca o sa treaca si asta. Daca se poate inca o intrebare: ce riscuri sunt daca la 9 zile de la operatie ma apuc sa-mi ridic bebelusul de 8 kg? Din pacate nu am cum sa evit, dar as vrea sa stiu daca trebuie sa ma astept la ceva anume. Va multumesc inca o data. O zi frumoasa si sarbatori fericite

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @irina: daca litiaza nu era de mari dimensiuni, caz in care trebuie putin sectionat muschiul pentru a extrage colecistul, atunci nu aveti limitari de a face efort la mai mult de 7-10 zile de la operatie. Altminteri, trebuie sa urmati sfaturile chirurgului Dvs, care stie cum a reparat peretele abdominal.

  107. maromar says:

    buna ziua. numele meu este marian,am 60 de ani si am fost operat clasic de colicist acut acum 3 saptamani,dar inca resint dureri foarte mari la interior,aceste dureri sunt normale ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @maromar: de principiu, situatia ar fi trebuit sa se amelioreze. nu cunosc insa gravitatea afectiunii Dvs, motivul pentru care ati fost oeprat clasic etc, asadar nu ma pot pronunta in cunostinta de cauza. va sfatuiesc sa cereti parerea chirurgului Dvs.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Georgiana: va rog reformulati intrebarea – examenul clinic este unic; colecistita veziculara este pleonasm (ca si cum as spune apendicita la apendic). ce va intereseaza de fapt sa stiti?

  108. Corina says:

    Buna ziua.Numele meu este Corina si am fost operata laparoscopic de colecist.Dupa operatie mi-am revenit mai greu,mi s-a spus ca datorita anemiei [8] apoi facut pancreatita acuta iar dupa avem temperatura usor ridicata 37.5-38-38.5 iar in urma unui examen computer tomograf a rezultat ca nu e nicio afectiune a organelor ci o inflamare generalizata a seroaselor. Mentionez ca prin tubul de drenaj a curs foarte mult .am fost externata urmand tratament cu antibiotice cefaclor[abia am inceput,ieri am ext] dar simt firbinteli in tot corpul.As vrea sa imi explicati ce inseamna ilfamarea seroaselor.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Corina: este probabil o reactie inflamatorie a „foitelor” care inconjoara toate organele intraabdominale. este frecventa in pancreatita acuta, in formele blande de boala se remite fara probleme.

  109. Diana M. says:

    Buna seara!
    In urma unei ecografii abdominale de rutina, sora mea a aflat ca este posesoara unui calcul la vezica biliara, de 17,4 mm.
    Este acesta un motiv de operatie urgent?
    Mulumesc anticipat pt raspuns!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Diana: este cu siguranta un motiv pentru a-si face colecistectomia, dar in lipsa complicatiilor nu e o urgenta. pe de alta parte, complicatii pot aparea oricand, asa ca sfatul meu e sa nu amane prea mult operatia.

  110. Neacsu Lucretia says:

    In urma cu 3 ani am facut Pancreatita acuta , la 2 saptamani dupa ultima sedinta de citostatice. Am fost indrumata spre Spitalul Municipal pentru a mi se scoate colecistul, interventia nu a fost facuta pentru ca nu aveam litiaza si am urmat tratament cu ursofalk.De atunci merg la control periodic, dar problema este ca la ecografiiapare cand colecist alitazic cand ” atasat peretelui in coada de cometa- polip de colesterol 2-3 mm ”, in functie de medicul care imi face ecografia .Eu merg la acelasi spital si acelasi medic gastroenterolog.Ce imi recomandati sa fac .Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Lucretia: prezenta unui simplu polip colesterolotic, chiar si dupa pancreatita acuta (mai ales ca inteleg ca a fost secundara unei chimioterapii – nu mi-ati precizat cancerul de origine, ar fi fost util) NU reprezinta o indicatie de colecistectomie laparoscopica. Daca ecografia descrie insa sludge (namol) si/sau faceti un nou puseu pancreatitic, atunci colecistectomia poate deveni necesara, eventual cu o largire endoscopica a canalelor prin care se scurge bila (papilosfincterectomie endoscopica, daca exista si o stenoza la acest nivel).

  111. Neacsu Lucretia says:

    Va multumesc pentru raspuns . Am avut Carcinom ductal invaziv la sanul stang , stadiul doi cu doi ganglioni invadati.La ecografii , la continutul colecistului este bifat ” liber ” . Am sa vin la o consultatie .Cu mii de multumiri .

  112. Mariana says:

    O mica lamurire dl dr, va rog.Am vazut pretul promotional colecistectomie 1945 lei.Ce alte cheltuiei se mai adauga la aceasta suma, sau aceasta include tot? nu mi-o luati in nume de rau dar nu ma pricep deloc.Aceasta este suma totala de plata pt tot, inclusiv operatia si consumabile? Cu cate zile inainte trebuie facuta programarea si daca aceasta promotie va tine si luna iunie.Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @mariana: daca anestezistul nu va va solicita examene suplimentare (ecocardiografie, radiografie de plamani etc), atunci pretul include absolut tot. de la 1 ianuarie CNAS va schimba contractele cu spitalele – probabil insa ca promotia se va mentine. programari pentru consultatie – la nr de telefon scurt, afisat la rubrica de contact

  113. Catoiu Emilia says:

    Buna seara!
    In urma unei ecografii abdominale diagnosticul este de colecistita acuta litiazica(colecist cu pereti cu dublu contur, calcul de 1.5 cm. inclavat in regiunea infundibulo-cistica).
    Tratamentul chirurgical se impune de urgenta? Sau exista si alte optiuni si cu ce risc?
    Va multumesc!
    Cu stima.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Emilia: discutia este ceva mai complexa. Da, colecistita este o indicatie de urgenta pentru colecistectomie, preferabil laparoscopic, mai ales in primele cateva zile de la debut. Da, dublul contur este un semn de colecistita acuta. DAR, in experienta mea nu tocmai saraca am intalnit nenumarate cazuri in care dublul contur era descris doar de ecografist, fara a avea echivalent intraoperator; pentru ca situatia asta este mai frecventa decat se spune si nu numai la noi, diagnosticul colecistitei acute adevarate se bazeaza pe mai multe criterii – cresterea celulelor albe din sange peste o anumita valoare; dublul contur al peretelui descris ecografic; un tablou clinic sugestiv pentru colecistita/afectiune de tip biliar. Dupa mine, poate cel mai important este ultimul – cum se simte pacientul, cum evolueaza simptomele etc, date pe care nu le cunosc. Oricum, calculul Dvs este destul de mare, eu nu as amana prea mult interventia, chiar daca se va dovedi ca nu e chiar o colecistita acuta in adevaratul sens al cuvantului.

  114. Raluca says:

    Buna seara, pe data de 19,05,2014 tatal meu a fost operat de colecist, dar i-a ramas o piatra blocata in canalul coledoc de unde a facut icter mecanic. Dupa externare medicul i-a recomandat sa-si faca analizele saptamanal (asta pana la control) pentru a vedea nivelul bilirubinei. Daca nu se elimina piatra si nu scade nivelul de bilirubina sa se intervina la scoaterea acesteia prin metoda ERCP. intrebarea mea este cat de sigura este metoda?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @raluca: ERCP este obligatorie daca litiaza coledociana/colestaza/dilatarea de CBP persista. adesea icterul se remite, dar piatra ramane in CBP – se poate vedea la un colangioRMN. In mainile unui medic priceput, ERCP este o metoda 100% cu sorti de izbanda. Bafta!

  115. raluca says:

    Buna seara, inca ceva daca nu va suparati. Medicul i-a recomandat sa faca Ercp cand o sa mearga la vizita, adica peste 2 luni deoarece spera ca o va elimina singur. Nivelul de bilirubina a scazut de la 3 la 2,5. Domnul doctor i-a mai recomandat sa faca odata la 10 zile analizele biochimice ca sa vada nivelul de bilirubina. Credeti ca ar trebui sa mearga de urgenta sau poate merge peste 2 luni? Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @raluca: atunci cand ERCP nu este disponibil imediat, din diferite motive, sau daca se banuieste ca piatra este de mici dimensiuni si nu exista niciun fel de alta complicatie (reactie pancreatica de ex), se accepta ca se poate astepta o scurta perioada. CAteodata imediat dupa colecistectomie, daca VB a fost plina cu calculi de 2-3 mm, unii pot migra prin cistic; se vor elimina spontan pe parcursul primelor zile dupa operatie, uneori cu uns curt episod icteric.
      sunt totusi cateva chestiuni pe care nu le pot aprecia, necunoscand perfect cazul: daca se spera ca va elimina piatra in doua luni, atunci de ce mai trebuie sa faca ERCP (in cazul eliminarii spontane a calculului ERCP devine teoretic nenecesar ca manevra terapeutica, iar ptr diagnosticul unui calcul restant se poate folosi la fel de bine colangioRMN, mult mai putin invaziv)?! Pe de alta parte, daca exista sanse mici ca acea piatra sa se elimine spontan fara probleme (diametru >5 mm, stenoza a CBP distala vizualizabila imagistic), atunci de ce sa se mai astepte 2 luni?! In concluzie, sub rezerva ca nu pot aprecia cazul in complexitatea lui, ptr ca nu am toate datele, iata cum as proceda- daca ERCP este disponibil fara restrictii si exista dovezi ca in CBP exista inca un calcul restant care are > 4-5 mm, eu as trimite pacientul la ERCP fara prea multa amanare, oricum fara a astepta eliminarea lui spontana.
      Sunt totusi convins ca medicul care l-a operat si care monitorizeaza atent situatia va va indruma, daca va fi nevoie, pentru a face aceasta manevra la momentul considerat optim pentru situatia tatalui Dvs.

  116. daria zarnescu says:

    Buna ziua!Ma numesc Daria Zarnescu si am 36 de ani. Acum 2 ani, mai precis in ianuarie 2012, fiind insarcinata in 5 luni,mi-au fost rezecati 2 m de intestin subtire in urma unei ocluzii intestinale cauzate de un diverticul Meckel gigant(20/30 cm).In urma traumei si complicatiilor post operatorii, nasterea a survenit mai devreme cu 2 luni prin operatie cezariana. La 6 luni de la operatia cezariana si la 8 luni de la enterectomia cu pricina survine o a 3-a operatie, aceea de cura chirurgicala a unei eventratii incarcerate la locul primei operatii. Cura chirurgicala s-a realizat prin procdeul clasic, fara protezare cu plasa. Anul acesta, in ianuarie am fost operata din nou (o noua eventratie aparuta tot la locul primei operatii) si, in urma acestei interventiii (realizata prin abord laparoscopic) mi-a fost montata o plasa si mi-a fost extirpat colecistul(care devenise litiazic dupa operatia de enterectomie segmentara). Dupa prezentarea, sper eu, destul de succinta, as avea si eu cateva nelamuriri: este posibil ca lipsa colecistului sa agraveze refluxul gastro-esofagian (diagnosticat radiologic cu multi ani in urma)? Plasa montata intraperitoneal poate da dureri difuze in tot abdomenul, dureri pe care le resimt mai acut cand trag aer in piept? In urma operatiei din ianuarie am ramas cu o durere in partea drepta, cu senzatia de balonare si durere in epigastru. Care ar fi parerea dvs si ce sfat imi dati? Va multumesc si astept raspunsul Dvs.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Daria: dupa numeroasele interventii suferite, este foarte probabil ca abdomenul sa fie plin de aderente, care pot explica o parte dintre simptome – balonarea samd. Pe de alta parte, plasa cu care a fost reparata eventratia se fixeaza de regula, pe langa capsele de titan, cu cateva fire trecute prin tot peretele muscular anterior, care pot provoca durere la ispir profund. Cat despre simptomele de reflux gastroesofagian, pot fi provocate atat de hiperaciditatea data de secretiile gastrice, cat si de excesul de bila din stomac. Excesul de bila poate fi prezent independent de prezenta sau absenta colecistului, de regula se trateaza medicamentos. Ar trebui sa va adresati unui gastroenterolog.

  117. Diana M. says:

    Buna ziua.
    Azi,din neatentie am calcat intr-o groapa, m-am dezechilibrat si am cazut pe partea dreapta,lovindu-ma destul de puternic.Dupa un astfel de incident,la aproximativ 9 luni de la colecistectomie laparoscopica,exista posibilitatea ca acel clip laparoscopic sa se deplaseze?Daca da, imi spuneti va rog care ar fi simptomele?
    Va multumesc anticipat!

  118. Bala Mihaela says:

    Buna ziua .Am 14 ani si am fost diagnosticata cu colecistita acuta .Ma voi opera pe 8-9 iulie si as dori sa stiu daca la doua saptamani dupa interventie pot face efort fizic (zumba )?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Mihaela: ceva nu se leaga. in primul rand, colecistitele acute adevarate sunt rare la varsta Dvs (daca e cea reala si nu e o greseala). Apoi, daca ar fi fost cu adevarat o colecistita acuta in adevaratul sens al cuvantului, nu se punea problema amanarii interventiei dupa un interval atat de lung. nu am toate datele, pentru a ma exprima in deplina cunostinta de cauza.

  119. Alexandra Muscalu says:

    Buna ziua! Am fost operata acum 6 zile de colecistectomie laparoscopic. In aceasta seara am observat ca deasupra inciziei din zona buricului este un pic mai tare si ma doare la atingere! S-o fi intamplat ceva grav?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alexandra: nu neaparat, poate fi si o reactie inflamatorie a tesutului subcutanat. Daca apar si semne de inflamatie la piele (se inroseste, frige, doare la atingere), va trbui sa va adresati medicului dvs ptr a vedea daca nu exista local un serom de plaga.

  120. Ileana Dallacort says:

    Buna ziua! In luna ianuarie,in urma unei ecografii, am fost diagnosticata cu litiaza biliara(doua grupuri hiperecogene,cu con acustic posterior,23 respectiv 19,5 mm,pereti ingrosati segmentar)Medicul gastroenterolog la care am fost mi-a sugerat sa ma gandesc la operatie dar intre timp a survenit o alta urgenta chirurgicala.La aceeasi ecografie a observat probleme de natura ginecologica iar in urma unor investigatii am ajuns sa mi se faca o histerectomie abdominala cu anexectomie bilaterala,operatie efectuata pe 8 mai,la Sanador.Probleme din cauza colecistului nu prea am,cand si cand simt dureri in partea dreapta(tin un regim hipocaloric,hipoglucidic recomandat de endocrinolog),dar incepand de azi noapte ma doare in partea dreapta.Vroiam sa va intreb,daca am avut o interventie chirurgicala acum 2 luni,cand m-as putea opera pt LBV?Cu multumiri

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @ileana: nu exista o limita din acest punct de vedere; cele doua luni ar trebui sa fie suficiente. daca ar fi fost vorba de o urgenta, de ex, atunci puteati fi operata teoretic si a doua zi de la histerectomie.

  121. Ileana Dallacort says:

    Buna ziua! Multumesc mult pentru raspunsul dvs.Va intrebam de perioada deoarece doamna doctor care m-a operat spunea de o pauza de 6 luni pana la o eventuala,noua operatie…de aceea ma temeam ca daca intervine ceva,ce ma fac?Inainte de operatie am facut o alta ecografie si mi s-a spus ca pietrele sunt la locul lor,cuminti,dar nu stiu de ce acum nu mi-e bine..nu mananc gras,prajit..doar putin ulei(f putin) ce pun in salata..am o stare de greata si o jena in partea dreapta.Avand in vedere ca sunt obeza se poate efectua colectistecomie laparoscopica?As mai avea inca 2 intrebari pt dvs,sa nu va rapesc din timp: trebuie sa ma programez la dvs pt un consult si daca mai este valabila acea oferta pt colecistectomie?Cu mii de multumiri ..Va doresc o zi buna

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ileana: daca ati fost operata laparoscopic, 6 luni e un interval generos; chiar daca ati fost operata prin abord clasic, in situatia in care se pune problema unei urgente reale se poate interveni oricand; da, va trebui sa va consult preoperator. vom stabili atunci ce, cum si cand – de principiu tocmai ca sunteti supraponderala ar trebui sa fie un argument suplimentar pentru abordul laparoscopic; da, promotia este inca valabila.

  122. Ileana Dallacort says:

    Buna ziua! Multumesc mult pentru raspunsul dvs.Va intrebam de perioada deoarece doamna doctor care m-a operat spunea de o pauza de 6 luni pana la o eventuala,noua operatie…de aceea ma temeam ca daca intervine ceva,ce ma fac?Inainte de operatie am facut o alta ecografie si mi s-a spus ca pietrele sunt la locul lor,cuminti,dar nu stiu de ce acum nu mi-e bine..nu mananc gras,prajit..doar putin ulei(f putin) ce pun in salata..am o stare de greata si o jena in partea dreapta.Avand in vedere ca sunt obeza se poate efectua colectistecomie laparoscopica?As mai avea inca 2 intrebari pt dvs,sa nu va rapesc din timp: trebuie sa ma programez la dvs pt un consult si daca mai este valabila acea oferta pt colecistectomie?Cu mii de multumiri ..Va doresc o zi buna

  123. Alexandra Muscalu says:

    Va multumesc mult pentru raspuns! As fi vrut sa va mai intreb ceva… Baiatul meu in varsta de 5 ani, a avut acum doua saptamani o criza abdominala foarte puternica. I-am facut o ecografie abdominala din care a reiesit ca ar avea pietre la vezica biliara cea mai mare avand 6 mm. As vrea sa ii repet ecografia pentru a fi siguri de rezultat. Va rog daca puteti sa ne sfatuiti, unde am putea merge cu el si ce ar trebui sa facem. E posibil un tratament care sa dizolve pietrele sau e necasara operatia? Nu este prea devreme avand in vedere ca are 5 ani?

  124. Ileana Dallacort says:

    Buna ziua! Ma iertati ca va deranjez din nou..vroiam sa va intreb daca inainte de a ma programa la consultatie la dvs ar fi nine sa fac o noua ecografie abdominala?Cea pe care o am este din ianuarie ,iar inainte de a ma opera doamna doctor s-a uitat sa vada in ce stadiu sunt pietrele si a zis ca sunt la locul lor..doar atat.Si inca ceva..operatia de histerectomie este prin abord clasic..cand am fost la control mi s-a spus ca refacerea evolueaza f bine.Cu mii de multumiri

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ileana: cand veniti la consultatie, va voi spune si daca mai est enevoie de alte analize suplimentare; cea mai mare parte dintre ele sunt incluse in pretul interventiei – vorbim la momentul respectiv; va rog doar sa veniti cu toate documentele medicale.

  125. Alexandra D says:

    Buna seara,
    Bunica mea(77ani, sufera de poliatrtita reumatoida- cu tratament aferent, fara alte complicatii) a fost diagnosticata, la o examinare de rutina, cu un chist biliar de 15mm. Momentan nu are simptome. Analizele i-au iesit in parametrii normali. Medicul internist i-a spus ca nu e periculos si nu are nevoie de tratament deocamdata.
    Este operabil?Se pune problema unei interventii chirurgicale? Este nevoie de analize suplimentare? Tratament preventiv si/sau regim?
    Multumesc anticipat!
    Alexandra

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alexandra: de cele mai multe ori diagnosticul de chist biliar (adica o punga, o dilatatie care are legatura cu arborele biliar) este incorect – el ascunde de fapt un chist hepatic seros, adica o bula de lichid aparuta in ficat, care nu are legatura nici cu vasele de sange, nici cu arborele biliar. In acest caz, dimensiunile chistului sunt foarte mici si nu necesita altceva decat supraveghere imagistica periodica. Pentru a vedea daca exista o legatura intre chist si arborele biliar este util un colangio RMN.

  126. claudia says:

    Domnule doctor, e adevarat ca dupa operatia de scoatere a fierii sunt frecvente cazurile de cancer de colon? Mi-au fost depistate cateva pietricele mici (aprox 3,4 mm) si mobile care imi provoaca cel putin o data pe luna dureri si mi s-a recomandat sa fac operatia, insa mi-e frica de ce boli pot aparea ca efect al scoaterii fierii ? E cazul sa ma ingrijorez , mai ales ca sunt destul de tanara( in jur de 30) si ma gandesc daca nu e mai bine sa las fierea la locul ei ?
    Multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @claudia: acum vreo 3 decenii se punea problema daca nu cumva colecistectomia, indiferent de abord, nu favorizeaza aparitia cancerului de colon; nu s-a putut rapunde la aceasta intrebare, asocierea fiind imposibil de dovedit cu certitudine; cresterea rapida a numarului colecistectomiilor neasociate cu cancere de colon (au crescut foarte mult si numarul cancerelor de colon, dar se pare ca independent de colecistectomie) a facut ca aceasta problema sa treaca intr-un plan secundar, mai ales ca mecanismele de aparitie a cancerelor sunt mult mai complexe decat se banuia pana acum. asadar, in vremurile noastre se considera ca indicatia de colecistectomie este cea care primeaza. cu alte cuvinte, riscul ca un pacient sa dezvolte o boala severa, eventual mortala, pe termen scurt din cauza litiazei veziculare (pancreatita acuta, de ex) este infinit mai mare decat riscul ipotetic de a favoriza o boala, ale carei mecanisme de declansare se pare ca sunt mai putin legate de colecistectomia in sine. In cazul dvs, cu microcalculi si colici frecvente, indicatia de colecistectomie este clara, eu unul nu as amana prea mult interventia chirurgicala, tocmai in ideea ca sunteti tanara si puteti beneficia maximal de colecistectomia prin abord laparoscopic.

  127. raducu cristian says:

    Bună ziua.Am fost depistat cu o colecistita acută acum trei zile in Thailanda, si asi dori să stiu pretul unei interventii chirurgicale de extirpare a bilei,si dacă se poate face laparoscop in cazul meu.Acum urmez un tratament cu antibiotice aici in thailanda prescris de doctorii de aici după un control complex.Eu vin in romania peste o saptamana si asi dori să mă operez.Multumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @raducu: acum 20 de ani, colecistita acuta era o contraindicatie formala pentru laparoscopie; intre timp medicina a mai evoluat si astazi rezolvam frecvent, prin abord laparoscopic, cazuri de colecistita acuta adevarata, deseori forme foarte severe; continuati tratamentul antibiotic, asociati antiinflamator si daca simptomele s-au remis, sunt bune sase ca operatia sa fie finalizata laparo. detalii despre preturi gasiti la rubrica de promotii; ptr programari la consultatie, va rog sa apelati nr de telefon scurt afisat la rubrica de contact. bafta!

  128. adriana says:

    Buna ziua, am fost diagnosticata cu colecistita acuta si microlitiaza biliara saptamana trecuta. Am 34 de ani si la acel moment aveam si leucocitele marite, am facut tratament cu antibiotic si acum mi-au scazut leucocitele, ecografic peretele biliar este bine si nu exista suferinta hepatica sau pancreatica. Am facut tratament si cu algifen si ketoprofen si nospa dar durerea persista zilnic in partea dreapta, ca o jena sau parca as avea o rana. Tin regim fara grasimi. As vrea sa ma operez in luna august spre final, dar nu stiu cum sa tin situatia sub control pana atunci, adica ce tratament sa mai iau sa-mi treaca macar durerile. As dori sa vin la o consultatie la dumneavoastra saptamana aceasta sau urmatoarea in vederea stabilirii necesitatii operatiei si pregatirii acesteia si sa refac ecografia daca se poate. Ma puteti ajuta in acest sens cu o consultatie si ecografie pana pe 1 august. Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Adriana: sigur, va vad fara probleme; va trebui sa va faceti o programare, apeland nr scurt de telefon de la rubrica de contact; scaderea leucocitelor, lipsa afectarii pancreatice/hepatice, lipsa ingrosarii peretelui vezicular sunt semne bune; daca fenomenele inflamatorii se tempereaza, operatia poate fi de principiu temporizata.

  129. ileana says:

    Buna ziua,
    Am fost la orl, si in urma unei fibroscopii, postanzala nu ar fi din cauza orl, ci din alte cauze :endocrinologie, gastro,bila, alergie,neurologie(depresie)
    La endocrinologie am fost, sunt in regula
    Am permanent in gura intepaturi in limba, gust pe cerul gurii cand dulce, cand acru
    Nu am nici o durere, nici un alt simtom
    Nu pot dormi noaptea din cauza acestor simtome
    Ca sa ma linistesc, inainte de culcare mestec ghimbir si imi trece pana pe la orele 3 dimineata
    Nu stiu in continuare ce investigatii sa mai fac, analizele la sange sunt bune, putin proteinele totale 8, spre maxim
    De principiu am avut probleme cu bila, dar niciodata pietre, decat o bila lenes, constitutiv
    Nu stiu ce analize sa mai fac in continuare
    cu stima
    ileana

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ileana: va rog ca pe viitor sa nu mai faceti postari multiple pe aceeasi tema (acelasi comentariu la mai multe articole).
      Simptomele descrise nu sunt neaparat explicate de o suferinta biliara. poate ca ar trebui sa cautati mai degraba o problema neurologica (nu neaparat depresiva!). In orice caz, nu cred ca solutia este una chirurgicala.

  130. ileana says:

    Imi cer mii de scuze, am vazut ca nu a aparut postat, si am postat din nou .Nu am realizat ca intrebarile sunt pe articole.
    Am omis sa va spun, ca la fibroscop s-a vazut mucoasa nazala interioara de culoare rosie, numai atat, in rest normal
    Sunteti un foarte bun doctor, un bun diagnostician, anul trecut, a fost foarte greu pentru mine, si cred ca este un dezechilibru in organism
    De 4 luni, explic la doctori simtomele si se uitau la mine mirati
    Daca era de la bila, trebuia sa am un gust amar, cred
    Pe viitor va voi contacta
    Azi am facut ecografie ficat si bila, apare la arbore biliar :cai biliare interhepatice nedilatate iar colecistul partial contractat, cu imagini hiperecogene,cu baza mica de implantare, cu un diametru de 4mm(aspect ecografic de colesteroloza) – sper ca nu e asa de grav, si totul se regleaza prin regim, echilibru emotional

    Cu multumiri

  131. ileana says:

    Va rog frumos, nu cunosc un neurolog bun, trebuie intr-adevar sa fac o consultatie, probabil si un rmn( am unul de acum 5 ani, orientativ) –cand ati spus ca probabil nu e caz de operatie, v-ati gandit la un diagnostic, o afectiune

    Mii de multumiri, pentru sprijin

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @ileana: eu colaborez foarte bine cu colegele mele neuroloage de la Sanador. in sistemul public nu am cunostinte in specialitatea respectiva, imi pare rau.

  132. Alex says:

    Buna ziua, am fost operat laparoscopic de colecist acum 3 zile (sunt inca in spital, astazi urmeaza sa plec acasa).

    Operatia a decurs f bine, am avut f putine dureri dupa, in fine, am putea spune ca totul a decurs in mod ideal pana in prezent. Problema e ca de ieri (la 2 zile dupa operatie) mi-a aparut un junghi in omoplatul drept foarte acut. Asistentele imi zic ca e de la operatie si va trece in curand de la sine. Nu stiu ce sa cred… puteti sa-mi explicati motivul de ce ar avea legatura cu operatia?

    Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alex: da, probabil este legata de operatie, mai precis de dioxidul de carbon utilizat in timpul ei; gasiti undeva pe site un articol dedicat special acestei teme, precum si explicatia pe larg.

  133. ileana says:

    Da, desigur la Sanador, am fost la alergologie la Sanador, si astept rezultatul de sange, doctora a spus ca ar fi bine sa iau si niste vitamine b, pentru terminatiile nervoase.
    La neurologie, la ce doctor de la Sanador ?
    cu multumiri

  134. Andreea says:

    Bună seara,

    Apelez din nou la Dvoastra cu rugămintea de a-mi da un sfat autorizat. În ianuarie m-am operat laparoscopic,totul a decurs bine. Cu exceptia catorva scaune proaste, singurul lucru care m-a deranjat a fost scaderea in greutate. 

    A trecut mai bine de jumătate de an si continui sa tin regim alimentar. Scaderea in greutate este pe masura, 10 kg in total. Intre timp au aparut dureri in abdomenul superior, sub coaste, in ambele parti si scaune mai numeroase ( unul normal, urmat la putin timp de altul sau altele apoase, verzui ). Medicul de familie mi-a prescris controloc pe care l-am si luat 6 săptămâni, perioada in care simptomele au mai dispărut. 

    Pe acest fond, si nu numai, am dezvoltat anxietate generalizată, atacuri de panica si teama de a mânca/renunta la regim. 

    Nu stiu daca mai trebuie sa urmez regimul alimentar ( inca il tin pe cel postoperator), nu stiu daca incepand sa mănânc pot avea dureri sau alte complicatii. 

    Stiu ca suna un pic deplasat, dar va rog, un sfat privitor la cele mai sus expuse, care se pot traduce prin: acest regim cu 2 mese pe zi si gustare – paine prajita – pot duce la scădere în greutate, dureri in zonele indicate si scaune mixte? Pot renunta la regim? 

    Multumesc frumos! 

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Andreea: din punct de vedere al colecistectomiei, NU mai trebuie sa tineti niciun fel de regim fata de principiile unei alimentatii sanatoase pe care ar trebui sa le respectam toti. Daca problemele persista, consultati un gastroenterolog, pentru a cauta o alta cauza a rulburarilor de tranzit.

  135. Diana M. says:

    Buna seara,

    Am o intrebare:ce inseamna pancreas cu ecogenitate usor crescuta? Este ceva grav,trebuie operat sau se poate rezolva cu tratament specific?

    Multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Diana: este o descriere destul de utilizata de ecografisti, care in multe situatii nu se confirma in practica; atunci cand este reala (la alcoolici, dupa pancreatite acute remise, de ex)., reflecta o structura mai fibroasa a pancreasului. la persoane tinere,chiar si operate de colecist, nu are de cele mai multe ori nicio semnificatie. in niciun caz nu se opereaza.

  136. daniela says:

    am facut 3 ecografii si mi s-a spus ca am o piatra,dimensiunile pietrei sunt diferite 57mm,36mm,48mm este posibil? In urma cu 11 luni am fost operata de chist ovarian.Mi s-a recomndat operatia de colicist ,credeti ca este momentul?Mentionez ca numai cu regim nu ma doare.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @daniela: oricare dintre dimensiuni ar fi cea corecta, calculul este mare (are peste 3 cm!). ca urmare, v-as sfatui sa nu mai amanati prea mult colecistectomia, chiar daca litiaza este asimptomatica. va sfatuiesc sa optati pentru varianta laparoscopica (este perfect posibila, chiar la dimensiuni mari ale calculilor).

  137. zamfir petronela says:

    Buna ziua,am 22 de ani de 5 zile nu ma simt bine deloc,am o stare de rau,simt amar in gura,ma doare in partea dreapta si inclusiv stomacul,am dureri de cap,am o stare de ameteala,am vomat ceva verde si foarte amar,nu pot sa dorm noaptea ,am fost la spital mi sa facut o ecografie si mi sa spus ca am mal la fiere,mia dat un tratament pe care il urmez impreuna cu regimul,si tot bine nu ma simt

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @petronela: simptomele descrise pot fi date de sludge-ul (malul) biliar, poate chiar de o migrare a unor microcalculi prin canalele biliare. imi pare rau – nu va pot ajuta de la distanta, in lipsa unui consult direct, mai ales ca ati fost deja examinata de catre colegi, care v-au recomandat deja un tratament.

  138. anamaria says:

    Buna seara! tatal meu a fost diagnosticat cu pietre la fiere in urma cu mai multi ani. Recent, in urma unei crize acute a fost operat de urgenta si bila i-a fost laparoscopic scoasa. In timpul operatiei a avut o hemoragie acuta si post operatie i-au fost lasate 2 sonde. La cinci zile post operatie a fost externat. In a doua noapte acasa s-a trezit cu o secretie mucoasa de culoare inchisa destul de excesiva din zona unei sonde. De altfel, se plange si de tuse continua. Puteti ajuta cu ceva sfaturi?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @anamaria: imi pare rau, dar datele furnizate sunt destul de sumare. de principiu, faptul ca a fost externat arata o evolutie favorabila, fie ea mai lenta. puteti toaleta locul pe unde iese tubul e dren cu batadina – corect este sa il informati si pe chirurgul care l-a operat despre secretia respectiva, chiar daca probabil ca nu are nicio semnificatie patologica.

  139. elena says:

    d-le doctor pentru sindrom postcolecistectomie diaree in principal, ce medicamente se pot lua ? m-a terminat o diaree de 2 zile, cu mucus galben verde portocaliu toate culorile pamantului, banuiesc, ca este bila neresorbita in intestim, multumesc mult pentru raspunsul anticipat. Sunt operata la 1 decembrie 2013.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @elena: la aproape un an de la colecistectomie, diareea este prea putin legata de interventia respectiva si va trebui tratata ca orice boala diareica acuta – un regim specific, hidratare sustinuta, tratament simptomatic si antibiotic daca este cazul; aceste recomandari vor fi facute de un specialist – gastroenterolog sau chiar infectionist.

  140. verginica says:

    Buna seara!Intimplator am dat peste acest sait si tin sa va felicit pentru ajutorul pe care il dati.Cu multi ani in urma au inceput probleme-le mele.Incep cu o durere de cap foarte puternica,durere cervicala,varsaturi in decurs de o noapte sau o noapte si o zi ,depinde cit dureaza criza,simt in stomac ceva ca o spuma care creste,cind o dau afara este alba,frisoane,diareie,durere in partea dreapta sub coasta.Tin sa precizez ca in perioada cind am criza,vomit si de 30 de ori.Nu ma opresc pina ce nu dau ceva verzui afara.Cind faceam crize-le ,i-mi puneau o perfuzie cu scobutil ,papaverina,dupa care ma simteam bine.Sint plecata in Italia si anul acesta in aprilie cind am venita in tara, am facut ecografia si mia zis ca totu este bine,colecistul contractat,fara calculi.Puteti sa i-mi dati un raspuns? MULTUMESC FRUMOS!Am uitat sa spun ca,dupa ce maninc ma balonez si simt bolboroseli in stoma.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Verginica: pentru a afla cauza acuzelor dvs ar trebui sa incepeti un program de investigatii (ca prim timp, consultul direct este obligatoriu); eu m-as adresa unui gastroenterolog, pentru inceput sau, in lipsa acestuia, unui medic internist.

  141. Alin says:

    Buna ziua !

    De curand sotia mea a facut o criza de fiere, a fost internata cu diagnosticul hepatita reactiva, litiaza biliara, gastrita, reflux gastro-esofagian si infectie cu Helicobacter Pilorii. In urma analizelor initiale a iesit TGP foarte mare -2013. Pana la iesirea din spital a juns la 135.
    Poate fi vorba de hepatita virala ?
    E programata la operatie peste cateva zile – ar trebui facute si alte investigatii inainte de operatie?

    Va multumesc anticipat !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alin: Pentru a vedea daca este implicat un virus hepatitic, trebuie facute teste specifice. Totusi, valoarea TGP de aprox 2000 nu este chiar imensa (sigur, nu este nici mica – este de 40-50 x mai mare ca normalul, in fctie de val max admisa a laboratorului respectiv) si poate aparea secundar unei colecistite acute sau unei angiocolite generate de migrarea unor calculi prin canalele biliare. Un argument este tendinta de scadere abrupta in urma tratamentului, ceea ce nu prea se intampla intr-o hepatita acuta virala.

  142. verginica says:

    Buna ziua!Tin sa va multumesc pentru raspuns.Cred ca aveti dreptate in legatura cu consultare-a unui gastroenterolog.Am mers aici la medic in Italia si mi-a dat sa iau omeprazol iar daca am alta criza trebuie sa fac endoscopia.Acum 5 ani cind am facut ultimul control in tara mi-au zis ca asi avea un inceput de ulcer.Sper sa rezolv problema si sa nu fie nimic grav.Am toata stima pentr-u domneavoastra!Pe linga faptu-l ca sinte-ti un medic apreciat,aveti si timpul necesar sa va ocupati de dare un raspuns la intrebari-le pe care vi le adreseaza oameni in suferinta.Respect!Sa va ajute Dumnezeu!

  143. Alin says:

    Va multumesc !

    A aparut insa o alta problema- sotia s-a operat laparoscopic de colecist si dupa 4 zile de la operatie are dureri abdominale, urina e inchisa la culoare si scaunul are culoare deschisa. Poate fi o problema grava ?

    Va multumesc ticipat !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alin: daca urina este de culoarea berii brune, poate fi semnul migrarii / restantei unui calcul in calea biliara. Va sfatuiesc sa va adresati URGENT chirurgului Dvs, care ii va recolta eventual niste analize de laborator specifice. Vestea buna este ca si in cazul in care mai exista o pietricica in canalele biliare, nu mai este nevoie de o operatie ptr a o extrage. Ea poate fi extrasa endoscopic.

  144. Alin says:

    Multumesc !

    Am vorbit cu chirurgul si a recomandat sa mergem la urgenta (e in alt oras).

    Sotia a fost internata cu diagnosticul hepatita reactiva, nu s-au vazut calculi la ecograf. analizele au fost TGO 1069, TGP 1357 .

    E foarte grav ? Pot aparea complicatii ?

    Multumesc mult !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alin: valorile respective sunt mari, dar nu de nemaiauzit; mai importante sunt alte enzime/ substante – bilirubina totala si directa, fosfataza alcalina, GGT si, de maxima importanta, enzimele pancreatice – amilaza si lipaza.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alin: daca nu este o exagerare ecografica (situatie nu tocmai rara) si intr-adevar coledocul dvs are peste 8-9 mm (unii zic chiar peste 1 cm), va trebui sa cautati o cauza care nu permite continutului din interior (bila) sa se verse in intestin – fie ceva care astupa canalul ca un dop, in interior, fie ceva care apasa pe canalul respectiv din afara lui.

  145. Calin Margaritescu says:

    Va salut cu deosebit respect D-le Doctor si apreciez felul in care va faceti timp sa raspundeti la doleantele fiecaruia.Mai rar…
    In doua cuvinte.Se pare ca americanii stapanesc tehnica extractiei calculilor biliari fara a extrage si colecistul(colecistectomia traditionala).Doar calculii,fierea ramanand la locul ei si functionala.
    Detineti o asemenea informatie?Si daca da,la Viena se poate oare realiza o interventie similara?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Calin Margaritescu: nu mi-o luati in nume de rau, dar intrebarea Dvs imi aduce aminte despre un celebru banc cu o bicicleta verde care e de fapt albastra si nu e de luat, ci de dat…
      La modul serios, sunt mandru sa va anunt ca si romanii stapanesc aceasta tehnica, ba inca de ani buni, asa ca nu trebuie sa mai luati drumul Vienei. Tehnica respectiva este disponibila in majoritatea spitalelor importante din Romania, fie ele de stat sau private. Presupune extragerea endoscopica a calculilor prin ERCP cu papilosfincterotomie si intr-adevar lasa colecistul pe loc. DAR, are o singura problema – se refera STRICT la calculii biliari din caile biliare principale. Calculii veziculari, adica marea majoritate a calculilor biliari, nu pot fi extrasi asa, din motive pur tehnice – intre calea biliara principala si colecist se interpune un canal foarte subtire (in medie 1-2 mm diametru interior), care mai este si foarte friabil, cu ceva curbe si valve pe traseu.

  146. Alin says:

    Va multumesc !
    birulina e in limite normale, la celelalte o sa ma uit cat mai curand posibil?

    Care sunt simbolurile pentru amilaza si lipaza ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alin: la ce simboluri va referiti? Daca va referiti la prescurtari, nu prea se folosesc pentru cele doua enzime (asa cum AST este prescurtarea de la aspartataminotransferaza). Birulina este de fapt bilirubina…

  147. Calin Margaritescu says:

    Hi hi.Am scapat…Am scos colecistul ieri (ca este trecut de 12 noaptea) si sunt foarte multumit.Mi-am revenit imediat,la ora 16 m-a operat si la 22:30 am mancat si am consumat o gramada de lichide.O singura piatra,complet lustruita,aproape sferica,putin sub 2 cm diametru.Aproape cat un ou de prepelita si cu colorit similar.
    Extractia efectiva doar a pietrei mi-a iesit din cap,perete colecistului meu ajunsese la 7 mm si oricum functiona anapoda…
    Interesanta este metoda laparoscopica!SILS – Single Incision Laparoscopic Surgery.O singura incizie,si aceea in buric!Pentru doamne…e smecherie mare;pe mine ca barbat nu ma prea intereseaza…dar e mai bine asa!O singura rana,mica,in zona cutata a pielii,nu te deranjaza cand respiri,stranuti,tusesti…Ca si estetic…e maxim! SUPER BINE!Si treaba cu regimul…poveste!Poti manca,orice dar cu masura,citez:a doua zi poti manca o sarma-doua,dar nu zece!Si nu mai combini cu alte grasimi/tocaturi!
    Eu am sa tin macar o luna ca nu-i rau pentru sanatate,vin sarbatorile de iarna si o pauza este buna.
    Va incurajez sa opriti suferinta si sa dati fierea afara la joaca…
    Vara asta am avut cel putin 12 crize…ma saturasem,vomitam pana mi se rupeau vase de sange din gat si o faceam cu sange la crizele repetate…
    Ce sa mai…chinul de pe lume!
    Cinstit sa fiu…a doua zi nu,dar a treia zi uitam si iar ma combinam cu prietenii la fripturi,sprit…de,d-ale barbatilor in vacanta,ca oameni suntem,nu?Totusi eram atent,dar,se pare,nu suficient de atent.Si iar…
    Multa sanatate va doresc d-le doctor atat dvs cat si celor pe care-i asistati din pura omenie!Si noroc…norocu-i baza !!!

  148. Larisa says:

    Buna ziua, in urma cu ceva timp m-a durea foarte tare stomacul iar cand am fost la un control endoscopic Doctorul mi-a spus ca am piatra la fiere si mi-a spus ca trebuie sa m-a operez nu prea am curaj. Iar aceste dureri persista tot mai des de la 1 pe luna apoi 1pe săptămana iar acum aproape in fiecare zi m-a cam sperie cât de grav poate fi ???

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @LArisa: interventia este atat de simpla si riscul ca piatra sa va provoace complicatii (devreme ce va face deja atatea probleme) este atat de mare, incat va sfatuiesc prieteneste sa va operati fara amanare, laparoscopic desigur. Veti fi surprinsa, la 3-5 zile dupa operatie, cat de usor ati scapat de probleme! Curaj!

  149. daniel says:

    Buna ziua am 24 de ani si de vreo 3 4 luni ma cam chinui cu fel si fel de dureri pt inceput am avut lispsa de fier dupa care anxietate (atacuri de panica respiri dar parca nu iei oxigen bataiile inimi mai dese durere in piept dureri de cap si ameteli etc.) Acum de vreo luna a inceput prima data sa ma doara piciorul stang dupa care intepaturi in partea stanga sub abdomen si in spate dupa care sa mutat si pe partea dreapta sub abdomen si de 2 ori o durere mare in anus.cateodata ma mai doare si capul pieptului doctorul de familie mia spus dupa ecografie ca am o mica dilatatie la rinichi si o piatra la ficat nu mare, mia spus ca nui cazul de operatie si mia dat tratament tudcabil ( sunt in italua poate e alt medicament in romania) dar dureriile raman si in stanga si in dreapta si stomacul cateodata ce sfat imi puteti da multumesc anticipat si multa sanatate

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Daniel: simptomele descrise sunt total nespecifice si destul de „amestecate”. nu stiu cum se procedeaza in Italia, in Romania ati fi fost vazut de un medic internist.

  150. Mary Stan says:

    Buna ziua! Am 35 de ani si sufar de dischinezie biliara cu bila hipotona de vreo 18 ani. Pana acum cateva luni faceam o criza – 2 pe an care trecea in cateva zile cu tratament specific si regim alimentar, dar de vreo 2 luni sunt intr-o permanenta criza cu tot tabloul specific: dureri sub coasta dreapta (parca nu mai are loc!!!), balonare, constipatie (scaun la 5-6 zile; am si dolicocolon depistat la colonoscopie), un gust ingrozitor in gura, senzatie de greata permanent, fara varsaturi si, cel mai rau, dureri ingrozitoare de cap de simt ca-mi ies ochii din orbite. Am facut ecografie la care mi s-a spus ca „vezica biliara este hipotona, mult alungita, cu pereti mult ingrosati (dar nu spune cat!!), mai ales peretele posterior, mai alb in zona decliva, fara calculi; CPB libera cu pereti ingrosati (angiocolita secundara)”. Sincer, mie mi se pare vag ex ecografic, dar ce stiu eu?!? In urma ecografiei mi s-a dat tratament initial cu Bilichol, Sanzyme si Debridat – 2 sapt, apoi cu Rowachol, Duspatalin, Triferment, Emanera, Ibutin si De-nol (desi nu am helicobacter pylori – am facut analiza sangelui) – inca 2 sapt. Simptomele se amelioreaza, dar nu dispar total 2-3 zile, apoi reapar usor-usor, in conditiile unui regim alimentar permanent. Dupa terminarea celor 2 retete am incercat si ceva homeopat (Cicobil si ceai pt rinichi si bila de la Fares, dar aceeasi poveste. e ok cateva zile, apoi o luam de la capat). Ce-mi recomandati sa fac pt ca deja nu mai suport starea de rau permanent, mai ales ca am un baietel de 1 an si 2 luni care are nevoie in permanenta de mine. Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @marinela: puteti face un colangioRMN, ptr a vedea exact situatia arborelui biliar; daca totul e ok, cereti sfatul unui gastroenterolog, ptr ca simptomele dvs pot fi provocate si de alte afectiuni.

  151. Mary Stan says:

    Multumesc mult pentru sfat! Din pacate pentru mine, nu sunt asigurata si nu imi permit momentan asemenea investigatie (colangioRMN). Nu exista analize de sange sau altceva mai putin costisitor care sa evidentieze (chiar daca nu la fel de bine) starea vezicii biliare? Despre pancreas, ficat, rinichi la ex ecografic mi s-a spus ca sunt normale.

  152. Diana P says:

    Buna ziua, stimate domn doctor!
    Va scriu cu speranta ca ma veti putea ajuta cu o parere, un sfat referitoare la problema mea…
    Am 25 de ani si In luna iulie, mai exact 2 iulie, am suferit o operatie de colecist. Fierea a fost scoasa intrucat nu sufeream doar de pietre la fiere ci, dupa spusele medicului, se formase namol si riscam sa ajung din nou pe masa de operatie la scurt timp, daca scotea doar pietrele.
    In fine, dupa operatie m-am simtit bine, m-am recuperat repede, am tinut regim strict o luna de zile. Alimente fierte, la cuptor, supe, ciorbe, fructe si legume, fara branza, oua, paine proaspata, prajeli, mazare, fasole etc. La inceputul lui august am plecat in Anglia si de atunci am camm renuntat la regim, fara sa vreau, din lipsa de timp pt prepararea alimentelor. Asadar am mancat cam ce am apucat, mai prajit, mai cu paine, etc.
    Problema mea, in sfarsit ajung la ea, este ca de vreo trei zile am scaun cu sange… Intr-una dintre zile am observat sangele si pe vasul de wc, deci s-a scurs putin. Mentionez ca sangele este rosu, rosu aprins. Nu cred ca este vorba despre hemoroizi intrucat nu am nicio durere… Tranzitul intestinal e relativ ok. Am scaun o data la doua zile, uneori chiar zilnic, alteori la trei zile.
    Va adresez aceasta intrebare intrucat nu stiu la ce sa ma astept, mai ales ca momentan nu pot consulta niciun medic. Am tot citit pe diverse site-uri despre relatia acestei rectoragii cu cancerul de colon…. Imi este frica si nu stiu ce sa cred.

    Chiar daca sangerarea aceea ar disparea, este posibil sa fie vreo afectiune, vreo boala ascunsa?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Diana: sangerarea minima cu sange ROSU la un tanar este in 99% din cazuri de cauza proctologica (anala – hemoroidala in speta). faptul ca nu va doare nu inseamna ca nu aveti hemoroizi – sunt de regula sangerari din pachetele hemoroidale interne (nu se vad la suprafata anusului). cat despre relatia dintre colecistectomie si cancerul de colon, relatia a fost suspicionata la un moment dat dar nu exista date CERTE care sa confirme aceasta legatura – se pare ca nu colecistectomia propriu-zisa ar fi de vina. Ca idee, aceeasi asociere a fost la un moment dat incriminata si pentru apendicectomie. Asadar, nu sunteti nici pe departe foarte mult predispusa la cancer colonic. In plus, interrelatia se manifesta la distanta de ZECI de ani.
      In concluzie, daca vreti sa scapati de aceste temeri, mergeti la un consult chirurgical/proctologic si efectuati eventual o colonoscopie.

  153. Diana P says:

    Va intrebbpe dvs intrucat am tot auzit si am tot citit ca dupa eliminarea fierii esti mult mai predispus la cancer de colon. Iar ceea ce mi se intampla ma face sa ma panichez si ma tot intreb daca ar puteafi ceea ce am mentionat mai sus…
    Va multumesc anticipat pentru atentie si raspuns

  154. Marilena says:

    în urmă cu un an (oct. 2013) am făcut un ERCP, deoarece aveam fierea scoasă din 2007 şi mi s-au mai descoperit două pietricele. De atunci am îm permanenţă dureri în partea dreaptă, care răspund şi în spate (aproape tot spatele) şi care nu mă lasă la nici un medicament. Am observat că atunci când mănânc ceva foarte moale (ex. banane, gris sau piure) durerea mai scade în intensitate. Ce aş putea să am ? Oare ar putea să fie de la acest ERCP. Am observat că am dureri şi la medicamente, am încercat şi cu ulei de măsline, dar imediat simt durere în partea dreaptă, de fapt simt aproape tot ce mănânc şi beau. Poate aveţi o părere,Imi doresc din suflet dacă s-ar putea găsi un remediu, de ce trece timpul durerile sunt mai mari, iar spatele mă arde şi mă doare groaznic. Vă mulţumesc din suflet. Marilena G.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Marilena: ar merita sa va vada un astroenterolog care efectueaza frecvent ERCP si eventual sa va faca o simpla endoscopie de control.

  155. roxana says:

    Buna ziua,

    In urma cu un an de zile am fost operata clasic la colecist avand pietre, la 7 zile dupa prima operatie am fost reoperata din cauza ca atunci cand s-a scos tubul de Kehr a fost rupt ceva in interior si avand dureri infernale am fost bagata iar in operatie.Diagnosticul la externare este : Litiaza coledo veziculara,Oddita scleroasa,obezitate de aport si coleperitoneu postoperator. In general ma simt bine acum, am cam pus cateva kg si am observat ca nu imi mai face bine cafeaua.Intrebarea mea este la cat timp de la operatie as putea ramane insarcinata.As dori sa fac un copil dar vreau sa stiu daca taietura in interior la muschi e vindecata la un an si daca exista risc sa fac hernie.va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Roxana: risc sa faceti hernie/eventratie veti avea de acum inainte toata viata. Ca sa minimizati acest risc, puteti sa ramaneti insarcinata la minim 12 luni de la colecistectomie.

  156. marin cristina says:

    bună ziua ,vă rog am întrebare dacă mă puteți ajuta de patru ,cinci ori pe an ,de vreo trei ani fac cîte o criză biliară,cred că asta este din cauza simptomelor,greață, dureri de cap în special ceafă vărsături,amăreală,etc după ce elimin și îmi revin un pic iau quarelin,beau ceai de rostopască și mă odihnesc ,ultimele crize am remarcat că le-am făcut din cauza oboseli și stresului ,vreau să menționez că mă straduiesc să am o alimentație relativ sănătoasă,am 41 de ani ,oare ce ar putea fi? mulțumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Cristina: simptomele descrise nu apartin in exclusivitate unei afectiuni biliare. CA sa stiti daca acolo e problema, trebuie sa faceti un minim set de analize si macar o ecografie abdominala. Puteti incepe prin a merge la medicul de familie.

  157. Dinu Dana says:

    In urma unor dureri de burtica aparute dupa o viroza respiratorie am mers la un medic internist cu fiica mea de 11 ani. Acolo la ecograf mi s-a spus
    – ca are fierea inflamata (de 7cm),
    -f multe gaze in abdomen si ni s-a dat un diagnostic:colecistita acuta alitiazica si un tratament cu protectis,bilichol,venter Incepand de a 2-a zi durerile au incetat. Am fost dupa o saptamana la recontrol cand dimensiunea ei a ajuns la aproape 4 cm. S-a facut si afirmatia ca peretii ei aveau o grosime de 3,4cm. Sunt normale dimensiunile? Nu ni s-a mai indicat nici un tratament Ar trebui sa mai continui cu alte investigatii?
    Multumesc mult pt ajutor

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Dana: lungimea colecistului nu are NICIO LEGATURA cu inflamatia ori absenta ei!!! La 11 ani, acest diagnosticat este exceptional de rar si – imi pare rau ca o zic – se abuzeaza enorm de el. Pe de alta parte, colecistul se goleste la fiecare masa, asa ca dimensiunile sunt pur orientative si niciun chirurg serios nu se orienteaza numai dupa ele.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Sergiu: colecistul este ca un balon, lipit de fata de jos a ficatului; gravitational, din cauza pozitiei aproape verticale a lui si a continutului lichidian, colecistul se „indoaie” pe alocuri (tineti un balon cu apa in picioare si o sa intelegeti exact ce vreau sa spun). Din punctul meu de vedere, este o formula de care se abuzeaza de cele mai multe ori – din muuuulte sute de colecisti descrisi astfel ecografic, am vazut doar 2 sau 3 cudati, adica strangulati, indoiti in mod real si ireversibil.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Sergiu: nu este un diagnostic real in 99% din cazuri, asa ca scos din contextul clinic – pe care care nu am de unde sa il cunosc, neexaminandu-va – ramane un aspect absolut normal.

  158. Alexandra says:

    Buna ziua.As dori anumite sfaturi cu ceea ce o sa va spun.Mama mea are 46 de ani,acum 4 luni a fost diagnosticata cu poliartrita reumatoida,gradul 1,este sub tratament si are regim strict,hiposodat,ia calciu si multe alte medicamente pt oase.Acum 4 zile a avut probleme cu fierea,a mers la medic si i-a spus ca are colctistita acuta!Urmeaza un tratament cu ciprofloxacin,colebil..Momentan nu am ceva hartii la mana sa pot spune cu exactitate ce scria in reteta.In cazul acesta ce e de facut?pentru ca trebuie sa se trateze de ambele probleme si sa nu o afecteze cu ceva tratamentul ”amestecat”.Multumesc!

  159. Anca B. says:

    Buna seara,Dl. Doctor. Am 33 de ani iar in urma cu 2 saptamani am facut o ecografie abdomnala, rezultatul fiind colecist hipoton, cudat infundibular, cu pereti ingrosati parcelar pana la 3.9 mm, continut alitiazic. Datorita unor dureri de stomac pe care le am de cca 3-4 saptamani am efectuat in urma cu o saptamana si o radiografie cu bariu (am refuzat endosopia de teama), rezultatul – stomac alungit, cu polul inferior la ~5 cm sub nivelul crestei iliace cu cantitate moderata de lichid de hipersecretie gastrica dispus superior; normoton, normokinetic; pliuri gastrice suple, de grosime normala; fara imagini de aditie la nivel parietal; pilor permeabil, fara reflux gastro-esofagian la momentul examinarii.
    Mi s-a spus ca am hiperaciditate, mi s-a recomandat Controloc si la nevoie Pepsane + cateva pastile din plante.
    Rugamintea mea este sa-mi spuneti cat de corect vi se pare diagnosticul si daca ar fi nevoie de alte analize/ investigatii. Pentru rezultatul de la ecografie nu am primit niciun tratament sau alta informatie decat ca sunt la limita de colecistita cronica.
    Mentionez ca de o saptamana urmez tratamentul si regim, durerile de stomac s-au redus semnificativ insa ocazional am dureri sub coasta dreapta, nu continue dar suficient cat sa creeze o stare usoara de disconfort.
    Multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Anca: colecistita cronica alitiazica (adica fara pietre) este – in absenta unor anomalii congenitale exceptional de rare – un diagnostic utilizat abuzic, incorect in imnesa majoritate a cazurilor. Cu atat mai mult cu cat tratamentul antisecretor a dat rezultate (el nu influenteaza o suferinta biliara), probabil ca aveti o duodenita sau o gastrita; ar fi fost perfect sa faceti endoscopia, bariul e depasit demult;

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Sergiu: colecistul cunoaste numeroase variatii de pozitie, care sunt considerate normale, desi pot atinge … centimetri, si nu 2 mm (se poate totusi sa fi inteles dvs gresit?)

  160. Anca B. says:

    Dl. Doctor, multumesc foarte mult pentru raspunsul dvs. Imi puteti spune va rog daca exista o clinica unde se face endoscopie sub anestezie (nu locala si nu prin sedare)? Ma gandesc ca ar trebui sa repet si ecografia, nu ma impac momentan cu ideea de endoscopie insa as merge sa discut cu un gastroenterolog totusi. Multumesc mult de tot.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Anca: nu cred ca solutia unei endoscopii sub anestezie generala, cum doriti dvs, este fezabila; vorbiti mai intai cu gastroenterologul, va va lamuri el/ea ca nu e nicio filozofie si ca e totusi exagerat sa faceti anestezie generala ptr o investigatie care nu dureaza mai mult de 30 de secunde – un minut si care se poate face foarte civilizat cu anestezie locala si/sau eventuala sedare.

  161. mihaela says:

    Nuna seara dle. Dr. Desi este Craciunul trag spetanta ca poate o sa intrati si o sa ma puteti induma cum ar fi mai bine sa procedez. Am un calcul biliar de 2 cm si tocmai ma aflu intr-o criza, a doua in doua ssptamani cu dureri puternice in abdomenul superior, o senzatie de contractare puternica si durere mare in dreapta, in centru-stomac si in stanga. Am luat deja 3 colebil astazi, pe parcursul zilei si acum in criza un nospa de 40mg, un omez si 2 espumisan. Din pacate a cedat cam jumatate din senzatia de contractare si din durere si nu stiu dc este cazul sa merg la urgenta sa verific o eventuala podibilitate de pancreatita sau calcul care sa blocheze canalul biliar. Maine ar trebui sa plecam spre munte și ma tem sa nu intervină vreo complicatie mai ales ca nu imi pot da seama care este procentul de rusc sa spun asa. Sa ma duc acum sau sa astept sa treaca si la intoarcere, in ianuarie sa merg la un control. Cert este ca nu imi doresc operatia deloc si stiu de calcul de acum 2 ani cand avea 1 cm, timp in care am tot amanat si doar am facut ecografii sa il urmaresc. Insa ultimele 2 crize au fost f dureroase iar adta de azi nu vrea sa cedeze. Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Mihaela: calculii de dimensiunea asta au obiceiul prost de a se inclava, de a se fixa in zona de scurgere a colecistului, asa cum ati pune dopul la o chiuveta. Nemaiputandu-se goli, colecistul sufera, se inflameaza si in cele din urma aici apare o infectie. Dimensiunea calcului este mult prea mare pentru a migra si a bloca direct canalul biliar principal (se intampla rar, de regula indirect, prin compresie dinafara), dar in acelasi timp este „ideala” pentru a provoca o colecistita acuta. ASadar, daca simptomele nu cedeaza, nu amanati momentul in care va veti hotari sa renuntati la piatra. Altminteri, s-ar putea sa nu mai fie posibila colecistectomia laparoscopica, or incizia clasica este de evitat.

  162. Anca B. says:

    Va multumesc foarte mult, domnule Doctor! Profit de ocazie sa va urez La Multi Ani, sa aveti parte de tot binele din lume, sa vi se indeplineasca toate dorintele si sa aveti parte numai de noroc si succese in noul an!

  163. maria says:

    Buna seara. Am o piatra de 3 mm la fiere care este fixa. 2 chirurgi mi-au recomandat scoaterea ei,dar o gastro m-a pus pe ganduri … mi-a spus ca este mica si nu pot patii nimic chiar daca „pleaca” dar mai greu sa „plece” deoarece este fixa nu mobila. nu am gust amar nici ameteli…am unele greturi cand intrec masura cu mancarea si sunt balonataq uneori. ce ma sfatuiti? multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @maria: culmea – sunt de acord cu gastroenterologul, dar nu si cu argumentul lui, care este partial fals. Ca un calcul sa poata strabate canalul cistic, el trebuie sa aiba cel mult 3-4 mm. Un calcul de 3 mm MOBIL este infinit mai periculos decat unul de 1 cm, tocmai datorita potentialului de migrare, care genereaza frecvent colici sau chiar complicatii redutabile – icter, angiocolita, pancreatita acuta. Asadar, nici vorba ca nu puteti pati nimic daca piatra pleaca, ba din contra. Din fericire, el este ptr moment fix – aveti cel mai probabil un pseudopolip colesterolotic, o pietricica inclavata in peretele colecistului, asa cum se intampla sa gasim adeseori in colecistii operati. Din punctul meu de vedere, greturile si balonarile nu au NIMIC de-a face cu un calcul MIC SI FIX, motiv pentru care trebuie sa cautati alta sursa pentru aceste simptome. Pe de alta parte, calculii de tipul asta pot creste in timp, devenind mobili (se „rup” din perete). Din acest motiv, va recomand ca pentru moment sa ii supravegheati evolutia ecografic – o ecografie peste 3 luni, apoi peste inca 6, ulterior anual. daca el va creste, devine mobil etc, puteti apela atunci la colecistectomie.

  164. mariana says:

    Buna seara.numele meu este Mariana si am 28 de ani…va deranjez si eu cu o problema..am un disconfort la fiere…acum 4 ani am facut un ecograf si mi s a spus k am polipi..am inteles ca nu exista tratament pentru ei singura optiune fiind operatia..am citit si pe internet..nu am tinut regim, si nu prea am avut grija cu alimentatia( deloc chiar)…in ultima perioada am facut abuz am mankt numai nesanatos, de dormit mai putin, fapt care a dus cred eu la deranjarea colecistului..ieri am facut iarasi un ecograf si mi s au vazut iarasi polipii..au cam 6 mm din ce mi a spus d-na doctor..dansa imi recomanda operatia..mie sincer imi este foarte frica si nu as vrea s o scot..as vrea s mai cer o parere de aceea va si scriu..o seara buna

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Mariana: gasiti pe site un intreg articol despre asa ceva. un polip unic de 6 mm nu are indicatie de extirpare; peste 3, au indicatie clara, indiferent de dimensiune, mai ales daca sunt vascularizati. cititi, repet, si articolul respectiv. de rgula, polipii de mici dimensiuni sunt complet asimptomatici – poate ca ar fi bine sa cautati si alta explicatie ptr simptomatologie.

  165. Georgiana says:

    Buna seara!In urma unei ecografii de abdomen superior mi s a zis ca am un polip colesteroloic vezicular, de 16 mm dar colecist fara calcuri ,precizez ca nu ma deranjeaza nimic si nu am alte simptome. mi s a zis ca trebuie sa scot fierea si nu prea a si vrea! Ce sfat imi dati dumneavoastra? Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Georgiana: este prea mare ptr a fi un simplu polip colesterolotic, de cele mai multe ori sunt adenoame, adica polipi adevarati, cu vase in interior (se face o examinare ecografica speciala, Doppler). Nu cumva 1,6 mm? La 16 mm, daca este real si nu cine stie ce artefact sau chiar calcul lipit de perete, are indicatie de colecistectomie laparoscopica.

  166. andreea says:

    buna seara ! acum 8 luni am facut operatie pt micsorarea stomacului (GASTRIC SLEEVE ) si tot atunci mi`a fost scos si colecistul.. am avut mai multe pietre la fiere .. pana acum nu am avut probleme .. dar de cateva zile ma simt f balonata ..am luat espumisan… degasil..si kebene dar parca nu simt ameliorare … ma simt asa umflata ca un balon.. parca uneori respir si greu ca si atunci cand aveam f multe kg.. cel mai mult imi este frica sa nu mi se mareasca stomacul..credeti ca se poate intampla asa ceva ? pt ca am citit ca de la starile de balonare si stomacul se umfla ..vad ca am inceput sa slabesc si f greu..dar sa zicem ca nu ar fi asa grav..mai sunt si perioade lente sau de platou .. va rog frumos daca puteti sa`mi dati un sfat .. ce as putea sa fac sa scap de balonare ? va multumesc !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Andreea: stomacul se mareste postoperator in aproape toate cazurile, dar in timp relativ indelungat si in special daca incalcati regimul recomandat; cereti sfaturile celui care v-a operat – chirurgul dvs stie exact cat de mic a fost stomacul rezultat, daca au fost si alte evenimente intraop samd. daca totul este ok, puteti cere apoi sfaturile unui dietetician (in clinicile dedicate, dieteticianul/nutritionistul face parte obligatoriu din echipa care se ocupa de pacientii operati ptr obezitate).

  167. Maria says:

    Am 36 de ani si in Martie 2014 am fost operata pt. Gastric sleeve, totul ok dar anul asta pe 26 ianuarie am fost operata de colecist aveam pietre la fiere. Dupa interventia laparoscopica am fost externata dupa 24 de ore, totul ok, dar pe 14 feb. Am facut febra 38.5 si aveam ceva dureri abdominale si de spate, nu foarte mari. Am fost la Urgenta mi s-au facut analize de sange si mi s-a spus ca am o infectie, am inteles ca avea 14000 de leucocite. Mi s-au prescris antibiotice si paracetamol. In dimineata urmatoare aveam febra 39.9 si dupa ce am luat paracetamol (o pastila la 8 ore) si mult ceai de tei febra nu trece de38 si transpir foarte mult. Am facut si o ecografie abdominala, mi s-a spus ca nu e de la colecist si ca am jisip la rinichi si infectie urinara, sa continui cu antibioticele. Azi am inceput sa am junghiuri puternice in umarul drept si din nou dureri abdominale mai maride data asta. Este posibil sa se fi inselat la ecograf??

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MAria: ecograful nu este o investigatie prea buna pentru multe afectiuni. vi s-a recomandat ecografia in special ptr a exclude alte cauze ale febrei (un abces postcolecistectomie de ex). ca tare, nu va puteti baza pe el decat in context clinic general.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Georgiana: este totusi cam mare. Poate ca ar merita sa luati in considerare colecistectomia laparo, mai ales daca polipul are tendinta sa creasca in dimensiuni de la o eco la alta.

  168. Maria says:

    Buna ziua, am continuat antibioticele si paracetamolul, iau paracetamol o pastila la 6 ore astfel febra e sub control, umarul nu mai doare in schimb am dureri sub coasta in partea dreapta, unde era colecistul, nu tot timpul, depinde de miscare si pozitie. Mai am 3 zile de luat antibiotic, sper ca vor trece durerile.

  169. Oana Toma says:

    Buna ziua.
    In octombrie 2014 am fost operata laparoscopic de colecist, a urmat o perioada de recuperare, analizele au fost ok, totul in regula. De aproximativ doua saptamani am observat unele modificari fizice: unghile de la mana au inceput sa se inconvoaie, nu mai pot sa le las lungi, si a aparut iar durerea in partea dreapta in spate(nu e puternica, doar cateodata).
    Mentionez ca nu iau pastile decat anticonceptionale, nu mai sunt la regim, dar ma feresc cat pot de prajeli, fripturi, grasimi, beau mult suc de mere natural si am inteles ca am si tiroida putin marita.
    Cum sa procedez, sa imi refac analizele si eventul o ecografie? e posibil sa se mai fi format pietre (am avut doua de 10, 12mm si multe micute)?
    Multumesc, o zi buna in continuare!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Oana: intervalul este prea scurt ptr a se forma noi calculi, dar uneori, mai ales la pacienti cu calculi foarte mici in colecist, exista riscul ca acestia sa fi migrat preoperator in calea biliara si sa nu fi putut trece de acolo in intestin; din fericire, in astfel de situatii nu mai este necesara o noua interventie chirurgicala – calculii restanti pot fi extrasi endoscopic. ar trebui sa mergeti la un control la chirurgul dvs, care va va spune ce analize/investigatii ar trebui sa faceti ptr a elimina suspiciunea unei litiaze restante.

  170. Genna says:

    Buna ziua! Am o problema cu fierea, am o malformatie, iau tratament acum pentru asta. Voiam sa intreb daca am voie sa merg la sala dupa ce ma simt mai bine, sunt sportiva si vreau sa stiu daca mai am voie sa fac asta. Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Genna: nu aveti contraindicatie de a face sport; ceva nu se leaga insa – ce malformatie aveti, care sa poata fi tratata medicamentos? (prin definitie, malformatiile adevarate, daca nu sunt doar inventii ecografice, nu beneficiaza de tratament)

  171. Annamaria Katona says:

    Buna ziua
    Ma numesc Annamaria Katona (sunt din Cluj), incerc sa ajut o familie saraca din Maramures (Viseul de Jos), sa-si ajute o fetita grav bolnava (malformatii cerebrale, retard psiho-motor sever).
    Acum va contactez in legatura cu o problema a parintilor, mai concret a tatalui.

    Acum cam 1-2 luni a facut o criza de fiara mai mare. Avea crampe, era balonat, nu putea face nimic, varsaturi, gust amar…
    La consult au constatat ca are fiara lenesa si ficatul marit. Dar nu se vedeau pietre. I-au zis ca stresul si faptul ca recent a luat doze mari de antibiotice timp indelungat (avea o infectie puternica) a afectat fiara si nu lureaza. Greu suporta mancarea, era tot balonat. Incet si-a revenit, dar a mai facut vre-o doua criza (odata de la varza, odata de la un corn cu susan), cand varsa, se balona, si dura mai multe zile, aproape cate-o saptamana sa se amelioreze starea.
    Acum iar a facut o criza desi nu a mancat aproape nimic. La ecografie i-au spus ca fiara s-a mai marit, ca s-a blocat (de la stres, dar se pare cu nu se vad pietre), si ca daca nu-si da drumul in cateva zile trebuie sa se opereze. Sa incerce cu ceaiuri cateva zile (mult lichid, si mai ia silimarina si anghinare).

    Problema e ca situatia lor este foarte grea. El (tatal) este asstentul personal al fetitei, dar deja de un an nu si-a primit salariul de la primarie decat pe vre-o 2 luni. Mama e din nou gravida si suporta greu sarcina (greata, vomita…). Nu au nici o alta sursa de venit decat alocatia fetitei, si salariul de asistent personal pe care nu-l primesc.
    Tatal a primit o oferta sa se angajeze la o firma ca sofer, daca face scoala de sofer, ceea ce ar fi foarte bine, caci inainte lucra in constructii, dar fiind recent operat la coloana (hernie de disc cu risc de parestezie, si se poate ca va mai trebui sa repete operatia din cauza unor complicatii ulterioare, dar asteapta sa faca RMN si spera sa poata amana) nu mai poate lucra in domeniu si in sine e foarte limitat in ce ar putea lucra. Oferta aceasta pare chiar potrivita si le-ar rezolva oarecum situatia cel putin partial.
    Insa daca trebuie sa se opereze nu va putea termina scoala de sofer (acum e in curs de desfasurare) si nu va putea lucra.

    Ati avea cumva ceva sfat ce ar putea sa faca daca ar putea amana cel putin operatia, sau ceva tratament care sa ajute totusi sa se deblocheze fiara? Cat de riscant e daca amana operatia? Ce poate face in timp de criza, sa nu fie in incapacitate de a lucra? Sau numai operatia poate fi solutia?
    Daca ati putea ajuta cu un sfat, va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Anamaria: simptomele descrise nu sunt caracteristice colecistitei; blocarea colecistului de la stres este, fie-mi iertat, o absurditate, la fel si celebra „fiere lenesa”, care este o gaselnita a anumitor medici si care nu este recunoscuta de chirurgi. Prezupunand ca asazisul canal cistic nu e blocat de un calcul prea mic ca sa fie vazut la ecografie (si care ar putea fi vazut, macar indirect, la un colangio RMN), eu as cauta si alte cauze posibile ale problemei. Pe de alta parte, un colecist „blocat” nu se goleste de la ceaiuri; corect este sa fie vazut deun gastroenterolog responsabil sau de catre un internist, ptr a i se prescrie un tratament medicamentos corect, pe care, cu tot regretul, nu poate sa i-l prescrie nimeni pe net.

  172. dimulescu says:

    Buna ziua,

    De cateva zile am o jena in partea dreapta, ma doare stomacul si am stare de greata . Astazi am facut ecografie si am descopertit ca am un calcul biliar de aproximativ un cm si nu este fix. Ce ar trebui sa fac ?!
    Daca puteti sa ma ajutati cu un sfat .

    Va multumesc!

  173. Jana Chistol says:

    Buna ziua…sunt din Chisinau…a-si dori o consultatie la dr-a..daca este posibil si care ar fi procedura..Va multumesc mult…

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @JAna: desigur; ptr ptogramari, puteti apela callcenterul Sanador, la numarul scurt afisat la rubrica de contact.

  174. Madalina says:

    Buna ziua domnule doctor!
    Doresc sa va prezint situatia mea pentru a ma indruma ce sa fac .Am 22 de ani iar de 3 ani de zile am probleme cu sanatatea.Inca nu stiu exact ce am deoarece toti medicii la care am fost au pus cate un diagnostic diferit.O sa va prezit in mare ce investigatii am facut si diagnosticul pus: analize de sange- totul ok in afara de o infectie urinara ,helycobacter pilori- rezultat negativ, radioscopie cu bariu – un mic reflux gastroesofagian , endoscopie digestiva superioara – reflux biliar in stomac, din nou o radioscopie cu bariu – un reflux gastroesofagian mediu, iar o endoscopie digestiva in vederea unei operatii antireflux – totul perfect fara nicio leziune la nivelul stomacului si esofagului nici reflux gastroesofagian.Pe perioada acestor investigatii care le-am facut in decurs de 6 luni am urmat tratament cu omez, controloc,helides,motilium etc. Apoi am inceput sa investighez colecistul si am facut mai multe ecografii unde s-a evidentiat faptul ca este strangulat la un capat, cu peretii ingrosati si mal(tratamentul luat a inclus anghirol, colebil,bilicol,triferment).Doamna doctor de familie mi-a spus ca as avea o colecistita alitiazica avand in vedere peretii ingrosati.Am facut si o tomografie deoarece au vazut o formatiune chistica la pancreas,in urma careia s-a confirmat acel chist.Dupa toti acesti 3 ani in care am facut multe investigatii , am urmat multe tratamente si am tinut regim (ajunsesem sa mananc cartofi fierti cu piept de pui fiert si tot imi era rau) tot prezint aceleasi simptome si anume: greata dupa masa in fiecare zi,de o luna de zile dureri in partea dreapta sub coasta putin in spate si in epigastru,gust amar dimineata si dupa serile cu rau,somnolenta,dureri de cap nu mereu dar foarte puternice,sensibilitate la unele gusturi(carne,prajeli) si mirosuri(prajeli,rantasuri etc.), in ultima saptamana cand sunt constipata cand am scaun moale,stari febrile (pana in 37,5 grade),tremurat cand imi este destul de rau si uneori simteam ceva umflat sunt coasta ca o minge.Ultima investigatie si anume ecografie a fost facuta acum cateva zile unde s-a descoperit si un chist la ovarul drept de 2 cm ,iar la colecist scrie in felul urmator:pereti de 1,5 mm , cu tendinta la cudare fundic, fara calculi, fara formatiuni lichidiene in vecinatate in rest totul normal.Ce credeti ca ar putea provoca simptomele?Poate fi de la colon?Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Madalina: daca strangularea, cudarea colecistului sunt descrise doar la eco si nu sunt confirmate de un colangiormn, atunci nu prea au valoare (am explicat mai sus de ce); cea mai buna dovada ca nu aveti o problema in sensul asta este ca nu sunt pietre in colecist (adica bila nu stagneaza acolo) si ca peretii sunt subtiri. Colecistita alitiazica este un diagnostic de excludere, care nu prea are ce cauta la o pacienta de varsta dvs si oricum nu intruneste, din ceea ce mi-ati spus, criterii clinice sau imagistice de confirmare.
      Nu pot sa va apreciez exact situatia de la distanta, ptr ca sunt amanunte despre dvs pe care nu am cum sa le aflu fara a va consulta. De aceea, poate ca ar fi bine sa fiti monitorizata si tratata de un gastroenterolog dedicat, care sa va poata consulta oricand, inclusiv in puseu.

  175. cristina says:

    Buna ziua domnule doctor!
    As avea o intrebare. Am fost operata pe data de 6.04.2015 de pietre la fiere. Operatia a decurs bine si am fost lasata acasa dupa 3 zile. La 4 zile de la operatie am observat ca daca stau intinsa in pat pe partea dreapta sau pe spate si inspir aer puternic, simt un junghi in partea dreapta, aproximativ in dreptul uneia dintre taieturile care au fost facute, dar pe interior. As vrea sa va intreb, este normal acest junghi, care este fazua lui, o sa dispara?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Cistina: daca starea generala e buna, aveti apetit, scaun, nu aveti febra etc, puteti spune ca durerile descrise sunt in limita normalului postop; cereti insa sfatul chirurgului dvs, care stie cu ce buba a avut de-a face.

  176. cristina says:

    , Multumesc frumos pentru raspuns!
    As mai avea o singura intrebare: inainte de operatie nu am patit, dar acum am momente in care ma doare spatele foarte tare, in partea dreapta, in partea de jos a toracelui.Pot spune ca in unele momente de efort simt cum se contracta muschiul. Se poate sa fie de la operatie sau sa fie alta problema?
    Multumesc frumos inca odata!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Cristina: cel mult de la rahi, daca ati fost operata sub rahianestezie; interventia in sine nu are nicio implicatie.

  177. eny says:

    Buna ziua.Domnule doctor as avea si eu o intrebare,in 25.02.2015 am avut o interventie laparascopica de scoatere a fiere care era plina de pietre acum nu mai am nici o durere doare uneori cred ca din cauza gazelor in intenstin mai simt unele intepaturi de mancat mananca bine pana acum nu ma deranjant nici un aliment iar diaree nu am avut problema mea este ca de la operatie ametesc in fiecare zi si din aceasta cauza fac atacuri de panica.Oare pot fii ametelile din cauza anesteziei sau de la spondiloza cervicala ,mentionez ca ma doare si coloana vertebrala.?as dori sa stiu daca pot sa iau amoxicilina pentru infectie la masea si ketonal sau diclofenac pentru durerile de coloana?Acum momentan iau calciu-d3 dar nu stiu daca este voie ketonal si antibiotic

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Eny: ametelile nu au legatura cu colecistectomia, la doua luni de la aceasta interventie. Nu exista medicatie pe care colecistectomia anterioara sa o contraindice.

  178. Eny says:

    Va rog domnu doctor sa imi raspundeti ca sunt disperata infectia la masea este tot mai mare si coloana ma doare de abia imi misc capul

  179. cris says:

    Buna ziua!
    Am suferit o colecistectomie cu aproape 3 saptamani in urma. As dori sa va intrebceva referitor la tranzitul intestinal. In primele zile dupa operatie am fost constipata, apoi am avut scaune diareice, aiu fost si cateva zile in care scaunul a fost normal. Utilizez Bifidoplus pentru reglarea tranzitului, mi-a fost prescris inainte de operatie deoarece am fost constipata. Sunt inca la regim si nu am consumat alimente care sa favorizeze diareea. As vrea sa va intreb, ce as putea face pentru a regla scaunul? Am consumat orez, banane zilnic. Dar ma sperie acest scaun mai apos care e doar odata pe zi. Se va regla odata cu trecerea timpului tranzitul intestinal? Ar putea sa fie alte cauze? Precizez ca starea mea de sanatate e buna dupa operatie. Nu maai supara nimic, doar acest aspect pe care vi l-am descris.
    Multumesc frumos!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Cris: diareea postcolecistectomie poate avea mai multe cauze, majoritatea care nu tin de interventia propriu-zisa; corect este sa cereti sfatul chirurgului d vs, care stie daca vi s-a administrat antibiotic in spital, ce tip, cat timp etc – de ex, diareea postantibioterapie nu e tocmai rara si cateodata poate imbraca forma mai putin placute. daca va scoate colecistectomia dintre cauze, chirurgul va va indruma eventual spre un gastroenterolog.

  180. gabriela says:

    In urma unei ecografii mi s-a spus ca am microlitiaza biliara multipla .A m o durere abdominala in partea stanga sus cu senzatia de umflat.Doctorul mi-a spus ca acolo e capatul colonului ,dar la colon nu am nimic durerea e de la fiere care e plina cu pietre si ca trebuie sa ma operez.Nu am amareala in gura,nici greturi iar durerea nu e de mult timp si nici atat de mare.Cat de grav este? Ce inseamna microlitiaza biliara multipla?Ce se poate intampla daca durerea nu este suportabila si nu ma operez?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gabi: din pacate, calculii multi si mici reprezinta forma de litiaza cu cele mai multe complicatii, mergand pana la pancreatita acuta, o boala nu de putine ori mortala. Alegerea, desigur, va apartine…

  181. Manuela says:

    Buna ziua dl.Dr.Buliga,

    As dori sa va cer parerea referitor la litiaza cistica(am fost diagnosticata anul trecut iar anul acesta am facut aceeasi criza,dureri foarte mari in partea de sus s pieptului,mai exact sub piept-furculita cum se numeste popular.Criza tine aproximativ 4-5 ore ,iar durerea radiaza in spate,nu pot nici sa respir.Am fost internata la Iasi iar acolo mi s-a spus ca interventia chirurgicala e mai dificila,eu avand colicistul scos acum 18 ani,clasic.Mi s-a spus ca pe canalul coledoc s-au format calculi care provoaca crizele respective iar daca am un regim de viata sanatos nu voi deranja acei calculi si poate nu v-a fi cazul de operatie.
    Anul acesta am facut acum trei saptamani o criza iar acum la diferenta de 3 saptamani alta criza.Am fost la ecografie si mi s-a spus ca normal ar fi sa caut un medic chirurg care sa poata opera asa ceva.Sincer mi-e frica,la Iasi mi s-a zis ca nu ma pot opera,unde as putea merge pentru a avea siguranta ca se poate opera asa ceva si fara a fi riscuri.Am 44 de ani si doi copii de crescut.Va rog din suflet daca ma puteti ajuta,astept un raspuns.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MAnuela: Litiaza coledociana restanta NU SE MAI OPEREAZA astazi in adevaratul sens al cuvantului decat in mod exceptional. Asadar, ptr inceput trebuie sa cautati NU neaparat un chirurg care sa va opereza, ci un gastroenterolog specializat intr-o manevra care se numeste ERCP (colangiopancreatografie endoscopica retrograda). Pe romaneste, se incearca scoaterea pietrelor endoscopic, pe gura, fara a vi se taia abdomenul, cu niste instrumente speciale. Imi permit sa va sugerez si un nume – dr Gabriel Cosntantinescu, din Bucuresti (il gasiti si la Sanador). Daca dl dr nu va reusi sa extraga calculii, abia atunci va va indruma ptr interventia chirurgicala propriu-zisa la un chirurg.

  182. David Emoke says:

    Buna ziua ,va rog daca puteti sa ma ajutati cu tratamentul medicmentos al colecisitei acute,imi este necesar pentru licenta,va multumesc

  183. Cosmin says:

    Buna ziua dl.Dr. Buliga,

    am fost operat de fiere laparoscopic, si mi s-au aplicat clipuri de plastic pe artera si pe canalul biliar. As vrea sa stiu ce se intimpla dupa ce clipurile vor fi resorbate de organism?
    Dupa cit timp ínchide corpul artera si canalul biliar?
    Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cosmin: clipurile respective NU se vor resorbi; artera se sigileaza definitiv in cateva zile (temporar in doar cateva minute),canalul biliar in 2-3 saptamni.

  184. rovena says:

    Buna seara dl doctor,am fost operata laparoscopic in septembrie 2014,la incizia din capul pieptului am avut probleme dupa o sapt de la interventie si anume ca mi-a copt.am fost la medicul chirurg si mi-a scos coptura.nu am mai avut nici o problema pana azi.recunosc ca am cam facut efort.in locul unde mi-a scos coptura mi s-a umflat ca o galma,pare ca are puroi din nou…nu ma doare doar simt o usturime.ce parere aveti?ma puteti ajuta cu un sfat.va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Rovena: mergeti la chirurgul dvs, va aprecia daca aveti un abces local sau e doar o reactie inflamatorie fara colectie (adica nu trebuie drenata).

  185. rovena says:

    Buna seara dl doctor,am fost operata laparoscopic in septembrie 2014,la incizia din capul pieptului am avut probleme dupa o sapt de la interventie si anume ca mi-a copt.am fost la medicul chirurg si mi-a scos coptura.nu am mai avut nici o problema pana azi.recunosc ca am cam facut efort.in locul unde mi-a scos coptura mi s-a umflat ca o galma,pare ca are puroi din nou…nu ma doare doar simt o usturime.ce parere aveti?ma puteti ajuta cu un sfat.va multumesc anticipat

  186. Jana says:

    Buna ziua si îmi cer scuze de deranj.La ecografia organelor interne Colecistul este de dimensiuni mai mari de 77,0X38,55X37,70mm, volum 58, 70 ml…Semne de staza bilira…Pietre nu a fost depistate nici la tomografia computerizata…Credeti oare ca este nevoie de interventie chirurgicala sau este posibil un tratament medicamentos….Va multumesc mult…

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Jana: CT nu evidentiaza calculii radiotransparenti (majoritatea), mai ales daca sunt de dimensiuni mici. Nu pot aprecia indicatia de interventie chirurgicala pe o ecografie, in lipsa altor date pe care nu le cunosc. Discutand strict rezultatul ecografic, acesta nu este un argument ptr colecistectomie.

  187. Simona says:

    Buna as avea o intrebare .in urma cu 1 am fost diagnosticata cu piara la fiere de marimea unei nuci atunci aveam crize mari si vomam de multe ori acum am iar dureri dar nu mai am asa greturi si varsaturi .intrebarea mea ie ar fi tot criza de fiere

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Simona: la dimensiunea asta, aveti indicatie certa de colecistectomie, ptr ca riscul d ecomplicatii este foarte mare.

  188. Bianca says:

    Buna seara. Sunt operată de 3 luni si am abdomenul foarte tare si sunt mereu balonata si când apas pe abdomen ma doare foarte tare in zona bunicului. De ce?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Bianca: depinde de interventia avuta, abord samd. Cel mai corect este sa va adresati chirurgului dvs ptr un control.

  189. Paul says:

    Buna ziua d-l doctor , am 24 de ani si sufar cu colecistul de mai bine de trei ani ; in urma numeroselor ecografii si Ct , se evidentiaza colecist ax lung 96 mm ,perete 3mm , cu un polip colesterolic de 9mm fundic anterior , alitiaziac ; ce pot sa fac sa mai aman operatia ? Ultimul tratament a fost in urma cu un an timp de patru luni cu Ursofalk .
    Mentionez ca am dureri pasagere , pulsatile la stres si anumite alimente ;tin un regim mediu fara cafea alcool .
    multumesc anticipat !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Paul: strict din punctul de vedere al polipului, acesta nu reprezinta o urgenta chirurgicala, dar trebuie monitorizat periodic. Gasiti pe site un articol special despre polipii veziculari, in care apar si indicatiile de colecistectomie ptr polipi veziculari.

  190. cornelia says:

    Buna dn.dr. am o intrebare care are legatura cu mama mea care are 53 ani. De aprox. 1 an si jumatate, are niste crize in timpul luarii mesei.
    Mai exact , aceste crize o iau cand ii este f foame, o i-a o durere din umarul stang, si prin cap cate odata, si coboara in jos . Aceste crize o iau cam la 4…5 min dupa ce se apuca de mancat si dureaza intre 15 min si pana la 1 ora. A fost la neurolog a zis ca e pe baza de stres, a urmat un tratament, dupa ce nu l-a mai luat a apucat-o iarasi, acum continua tratamentul si totusi acele crize se repeta. Din pacate nu retin denumirea medicamentelor, doar daca nu le notez cand merg la ea. Multumesc si va rog sa imi oferiti un sfat. O seara buna! Cornelia.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cornelia: as merge ptr o a doua parere si la un gastroenterolog, eventual la cineva care face frecvent si endoscopii.

  191. cornelia says:

    Am uitat sa mentionez ca sunt prezente crampele stomacale, ca si cum ar macina ceva in stomac….expresia mamei

  192. Cornelia says:

    Am revenit cu denumirea medicamentelor care le ia mama mea, meloxicam si aflamil, spr
    er ca am retinut bine.Multumesc!

  193. ramona says:

    buna seara d-nul doctor!mama mea in varsta de 79 ani, a fost operata de colecist in urma cu una saptamana.dupa operatia clasica iau aparut echimoze dea lungul operatiei si se intinde pana in spate.si un hematom de circa 20 cm.in partea ficatului.oare acel hematom se resoarbe sau este nevoie de o alta interventie?va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ramona: depinde; de regula, hematoamele se resorb; sunt convins ca medicul care a operat-o va monitoriza cu atentie evolutia echimozei/hematomului pana la resorbtia completa.

  194. Eny says:

    Buna ziua domnule doctor.In urma cu 6 luni am fost operata laparoscopic de colecist tot a fost in regula pana acum Doha saptamani de cand am dureri insuportabile in zona unde a fost colecistul mentioned .ca durerea nu este constanta ma balonez ma sageata foarte tare locul pe urma simt durerea in stomac .coboara pe partea stanza iar apoi elimin gaze,tot de doua saptamani ragai foarte des numai stiu ce sa mananc sau ce pastile sa iau va rog sa ma ajutati am ajung sa fac atacuri de panica de la acetate dureri

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Eny: simptomele descrise pot sa tina, de ex, de intestinul gros si nu de colecist. oricum, ar trebui sa cereti sfatul unui gastroenterolog ptr a face niste investigatii suplimentare – analize, ecografie, colonoscopie etc

  195. alice cojocaru says:

    Buna ziua

    Am fost diagnosticata cu litiaza biliara si la ecograf s-au vazut multiple pietre cea mai mare fiind de 3 mm. Credeti ca pot lua ursofalc pentru eliminare ? Acum o luna am fost diagnosticata cu anemie megaloblastica .Are vreo legatura cu pietrele ? Va multumesc frumos

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alice: da, poate exista o legatura cu anemia megaloblastica – unii calculi contin bilirubina si NU colesterol; bilirubina e produs de degradare a hemoglobinei, pe romaneste un rest din distrugerea hematiilor, care este accentuata la hematii anormale; puteti incerca cu ursofalk, dar daca acei calculi sunt din bilirubinat, efectul ursofalkului e nul.

  196. Cristiana says:

    Buna ziua! Am 16 ani acuz dureri abdominale, similare cu balonarea, insa mult mai intense si imi creeaza o rigiditate puternica la nivelul superior al abdomenului. La palparea abdomenului simt un discomfort deloc usor de ignorat, de la partea inferioara a coastelor pana la buric, si in dreapta, imediat sub coaste.Cand palpez, simt de parca mi.ar „chiorai” matele in zona mentionata si o presiune care impiedica intr.o oarecare masura respiratia. Am intepaturi in muschii intercostali (partea dreapta, la mijloc) si in umarul drept. Intepaturile sunt in reprize foarte scurte, dar intense. La analizele facute pana in prezent, mi s.a spus ca am anemie, iar efectele acesteia sunt resimtite (in cazul in care ar putea avea vreo legatura). Am 165 cm si 43 kg. De cand am inceput sa am aceste dureri (de 4 zile) imi este foarte greu sa mananc, simtindu.mi constant abomenul incordat. Imi puteti da un sfat? Ar putea sa fie colecistita? Este cazul sa consult un medic? Multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: anemia in sine nu da de regula niciun fel de durere; pe de alta parte, orice durere trebuie sa fie un semnal de alarma – ceva, undeva se intampla; asadar, ar fi foarte bine sa mergeti la un consult medicat, pediatric initial – data fiind varsta.

  197. Anca Haruta says:

    Buna seara! Mamei mele i s-a facut colecistectomie, laparoscopic, in Cluj la Clinica Medical III. Din cauza faptului ca a avut pietre in canalul coledoc, i s-a facut ERCP….de 2 ori, prima data miercuri si apoi vineri, cand am inteles de la dna dr ca i s-au extras 3 pietre mari. In urma acestei proceduri ar fi facut o reactie pancreatica, ceea ce ma ingrijoreaza. De 5 zile sta doar pe perfuzii, vomita si are o stare generala de rau. As vrea sa stiu daca sunt normale aceste simptome si cat timp dureaza pana cand functiile pancreatice revin la normal. Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Anca: reactia pancreatica apare frecvent dupa Er|CP. Mai rar, poate aparea o pancreatita acuta in adevaratul sens al cuvantului. In general, litiaza fiind rezolvata, evolutia pancreatitei postERCP e favorabila.

  198. Vieru Alexandru says:

    Buna ziua. Am și eu o problema cu colecistul, în urma unei tomografii abdominale mi sa spus ca am colecistita cronica,ca bila este foarte namoloasa fără calculi biliari.Singurele simptome cară le am sunt ca dacă mănânc gras,prăjit am după ce mănânc reprize de vărsături scurte cu o supstanta galbena uleioasa, cred ca e grăsimea de la mancare.Ce tratament sa iau. Va mulțumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alexandru: tomograful nu evidentiaza calculii radiotransparenti, ptr litiaza veziculara cea mai buna metoda de diagnostic (ieftina, accesibila, sensibilitate ok) este banala ecografie. Daca o ecografie bine facuta confirma absenta litiazei, puteti cere sfatul unui gastroenterolog ptr dieta/tratamentul adecvate unui simplu reflux gastric/biliar.

  199. DANIELA says:

    BUNA SEARA DOMNULE DOCTOR,
    AS AVEA SI EU NEVOIE DE UN SFAT SI O PARERE DE LA O PERSOANA COMPETENTA.
    IN URMA UNUI EXAMEN ECOGRAFIC, PE CARE L-AM FACUT ACUM 3 ZILE, S-A OBSERVAT PREZENTA UNEI PIETRE LA COLECIST, CU UN DIAMETRU DE 2.75 CM, CEEA CE SINCER MI S-A PARUT FOARTE MULT. ESTE ADEVARAT CA ACUM CEVA TIMP, APROXIMATIV 1 AN JUMATATE MI-A FOST FOARTE RAU, DAR NESTIIND NIMIC LA ACEL MOMENT AM PUS TOTUL PE SEAMA UNEI INDIGESTII. ACUM PUNAND INFORMATIILE CAP LA CAP, PRESUPUN CA RAUL DE ATUNCI A FOST PROVOCAT DE PREZENTA ACESTEI PIETRE LA COLECIST. MENTIONEZ CA AM 47 DE ANI SI NU AM MAI SUFERIT NICI O OPERATIE, IN AFARA DE O NASTERE NORMALA A UNEI FETITE CE ACUM ARE 15 ANI. AS DORI SA FAC O INTERVENTIE LAPAROSCOPICA PENTRU ELIMINAREA ACESTEI PROBLEME, DAR AS AVEA NEVOIE SI DE PAREREA DVS. SCUZE CA AM INDRAZNIT, DAR AM OBSERVAT CA ATI FOST FOARTE COOPERANT CU TOATE PROBLEMELE PUSE DE CEILALTI UTILIZATORI. MII DE MULTUMIRI ANTICIPATE, IN SPERANTA UNUI RASPUNS.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Daniela: calculul, desi este mare, se poate extrage fara probleme laparoscopic – calculii mari si foarte mari nu sunt o contraindicatie pentru colecistectomia laparoscopica; piatra dvs este insa suficient de mare, ptr a nu mai amana prea mult interventia. PS va rog sa nu mai postati cu majuscule, pe viitor.

  200. cristina says:

    Buna ziua DL DOCTOR,tatal meu/60 ANI/ a suferit o operatie de fiere urgenta ,dupa 2 ani de dureri groaznice ,din frica cutitului.in timpul operatiei sa constata metastaza la ficat,Dl doctor a luat proba de la ficat ptr biopsie,iar rezultatul este urmatorul
    descriere macroscopica-
    5461-5463/colecist cu dimen de 5/2/1cm,,sectionat,
    5464 piesa operatorie cu diametru de 1,2cm.
    descrierea microscopica-
    5461-5463/colecist cu pereti ingrosati,cu zone intinse de necroza,edem,hipermele,infiltrat hemoragic si infiltrat masiv cu polimorfonucleare,
    5464/fragment de tesut hepatic cu zone intinse de necroza,edem,infiltrat hemoragic si infiltrat masiv cu polimorfonucleare.
    DIAGNOSTIC HISTOPATOLOGIC
    5461-5463/COLECISTITA ACUTA CANGRENOASA
    5464-5464/FRAGMENT DE TESUT HEPATIC CU ZONE INTINSE DE NECROZE,EDEM,INFILTRAT HEMORAGIC SI INFILTRAT MASIV CU POLIMORFONUCLEARE.
    interpretare analize ,va multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: din rezultatul HP NU rezulta ca ar fi un cancer hepatic primitiv si nici vreo metastaza, ci doar un proces inflamator cronic.

  201. Miclaus George says:

    Tot respectul pentru faptul ca va rupeti din timpul dvs sa raspundeti atator intrebari. Vine una si de la mine: litiaza biliara asimptomatica, 2 diamante de vreo 2 cm si nenumarate de 1-4 mm. Am inceput tratamentul pentru a incerca o eventuala dizolvare a celor mici (pietrelor mari le-am pus cruce) cu Ursofalk, Lecitina, Rowachol, Vit C, Atorvastatina, voi repeta la 1 an ecografia. Daca nu am nici un simptom sa ma operez ? Am asa un feeling ca dvs ca si chirurg veti spune Da, sa ma operez :).

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Miclas; nu va spun da „ca si chirurg”, ci ca medic care a vazut la viata lui oameni decedati dintr-o astfel de „banalitate”; Nu exista nici cea mai mica sansa ca tratamentul medicamentos sa dizolve bolovanii pe care i-ati crescut cu atata truda. Avand pietre mici, riscul de migrare este major, fara ca cineva sa poate prezice cand se va intampla asta. or, pancreatita acuta postmigrare de calculi nu mai e o gluma. Daca mi-ati fi cea mai apropiata ruda, v-as convinge sa va operati fara amanare.

  202. Miclaus George says:

    Multumesc ptr raspuns, totusi calculii mici cu dimensiuni sub 5 mm mi-ar putea face probleme nu cei mari nu ? Iar din cat am citit cei mici raspund bine la Ursofalk. Pe de alta parte indepartarea vezicii biliare nu inlatura riscurile ulterioare, tatal meu a decedat de pancreatita acuta forma severa desi avea colecistoctomie facuta. Sint intr-o mare dilema, s-o scot sa n-o scot….Ca si daca apar ceva complicatii dupa operatie (teoretic se poate si muri laparoscopic) o sa ma dau cu capul de pereti….

    • Dr. Teodor Buliga says:

      George: calculii mari provoaca neplaceri uneori la fel de mari precum cei mici, dar de alta natura. Repet – aveti indicatie clara, certa, indiscutabila de colecistectomie laparoscopica. Teoretic, se poate muri chiar si cand va uitati la televizor, cu atat mai mult in timpul unei interventii chirurgicale, indiferent de simplitatea ei.

  203. Marga says:

    Buna ziua dl.doctor,cu respect va adresez o interbare:pentru un diagnostic pus in urma unei ecografii generale abdominale:colecistita cronica alitiazica si microlitiaza renala,unde la colecist scrie:
    COLECIST:alitiazic
    -Dimensiuni:alungit
    -Perti:subtiri,segmentar reflectogeni.
    -continut:sludge in cantitate mare.
    Ce trebuie sa fac,sa merg la gastroenterolog,deoarece periodic am stari de greata,voma,dureri intense de cap(gen bomba care sta sa explodeze)deranjament stomacal periodic,nu intotdeauna,mentionez ca nu mananc gras decat foarte rar,sunt normoponderala,cafea beau cca 1 ceasca(impartita in jumatate si anume 1/2 dimineata iar cealalta 1/2 dupa amiaza,nu fumez,nu consum alcool.Astept raspunsul dvs.iar intre timp iau trimitere pentru gastroenterologie.

  204. Marga says:

    Am uitat sa mentionez ca pe la 28-30 ani,acum am 46,am mai facut o ecografie unde mi s-a spus ca am „fiere lenesa” dar nu am avut un tratament dat la acea vreme,simptomele descrise anterior nu erau prezente,ecografia fiind generala abdominala.Intre timp,dupa ani, a aparut intai simptomul de „gura amara” pentru ca mai apoi sa apara celelalte:migrene cu stare de voma pe care sincera sa fiu,initial,le-am pus pe seama sindromului de premenopauza dar cand au fost insotite de deranjament stomacal,chiar si periodic fiind asociat cu aceste crize mi-au dat de gandit.Un astfel de episod de criza a fost dupa ce am mancat varza gatita,am vomat varza nedigerata insotita de lichid amar usor galbui,scaune diareice violente cu dureri acute in abdomen care au durat 24 h, voma violenta desi nu mai aveam ce varsa spasmele erau puternice si violente de parca aveam de gand sa scot stomacul pe gura,toate insotite de o puternica migrena….acestea au cedat dupa ce am pus un supozitor antiinflamator,indometacin sau clafen,nu mai stiu sigur ce am numerit din frigider deoarece eram disperata de puseele de voma care reveneau din 10 in 10 minute,aveam frisoane,dar nu febra,cand a incetat scunul diareic nemaiavand ce scoate am pus supozitorul in urma caruia m-am linistit adormind cca 2 ore,m-am trezit fara spasmele de voma si fara migrena….

  205. Marga says:

    Cu scuzele de rigoare mai am o intrebare si anume:este necesar sa ma pregatesc anume pentru vizita la gastroenterolog,adica:cateva zile inainte,ex.3 zile, sa iau mezim forte dimineata si seara+carbune medicinal/1 pe zi;
    In ziua precedenta consultatiei sa am un regim usor compus din legume fierte+supa,sa nu consum cafea sau excitante gen ciocolata,cacao?
    Multumesc din nou.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marga: ptr consultul gastro, nu este necesara nicio pregatire; ptr eventualele investigatii recomandate de gastroenterolog, veti primi indicatii la mom respectiv.

  206. vasile says:

    Buna ziua sotia mea sa operat miercuri in urma unei ecografii abdominale sau descoperit polipi pe colecist au externato sambata si a mancat putin peste cam 100g si sa umflat destul de mult e normal multumesc anticipat

  207. Andreea says:

    Buna seara!
    am facut recent cateva analize si rezultatele au fost: plachetocrit-0,181% , colesterol total – 203 , Mid – 9.3 % . De luni intregi am o stare de oboseala continua, chiar daca dorm 7 sau 9 ore pe noapte. de ani de zile am frecvent stari de voma si de cateva saptamani dupa fiecare masa am stare de voma, greata. ce credeti ca ar putea fi? de la fiere sau ficat? o seara placuta. multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andreea: analizele indicate nu au absolut nicio relevanta, fiind scoase dintr-un tablou mai larg (e ca si cum cineva v-ar ruga sa spuneti daca va place un tablou-puzzle din privirea a numai 2-3 piese disparate). Simptomele respective ar trebui, ptr inceput, sa va convinga sa va adresati macar medicului de familie, daca nu unui internist sau gastroenterolog ptr consult si investigatii suplimentare.

  208. iannis petre says:

    Buna ziua.Am observat ca de vreo saptamina,am dureri exact sub coaste care apar si dispar.Mai exact incepaturi.Mentionez ca am consumat mai mult carne in ultimul an, si mai si beau cate o tarie.Am incercat sa maning cat mai putin dar are momente cant ma doare.Am luat si cateva pastile de colebin dupa mincare si parca ceva ceva dar nu sint multumit.As dori daca se poate o parere.Ce ar putea fi?Va multumesc mult.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Iannis: simptomele sunt total nespecifice; nenumarate afectini digestive pot da aceleasi simptome; ptr inceput, aveti nevoie de sfaturile unui gastroenterolog.

  209. mihaela says:

    De aproximativ 5 zile am o durere suportabila,permanenta in zona unde se afla pozitionata fierea si simt de asemenea dureri in tot abdomenul chiar si in spate in zona rinichiului drept uneori,stare generala proaste mai ales seara.am avut un tratament cu antibiotic-dalacin- si movalis pt o afectiune ginecologica (inflamatia anexelor)pe care l-am intrerupt in ziua 8 gandindu-ma ca si ele afecteaza bila.am luat bilichol si mult ceai de papadie de 2 zile ,dar ma simt la fel.ce se intampla in organismul meu?voi merge la ecograf la inceputul saptamanii,dar sunt ingrijorata si caut un raspuns competent cara sa ma mai ajute sa ma mai linistesc pt ca sunt o fire care se panicheaza f repede cand e vb de sanatate

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihaela: in lipsa unei ecografii, a unui minim set de analize etc, nu pot sa emit nicio parere competente; la fel de bine, va pot durea rinichiul drept, ficatul, colecistul etc.

  210. parlog ana maria says:

    Buna seara. Am facut acun doi ani o ecografie abdominala si am descoperit o piatra la ficat de 9 mm aveam dureri si ma balonam. Intre timp am ramadgravida si am nascut. Nu mai aveam nici un simpom. Insa de curand au inceput dureriile in zona ficatului. Stiu e de lapiatra de la colecist. As dori sa stiu ce ma sfatuiti sa fac operatie. Sau se poate incerca tratamentul cu ulei de masline si lamaie. Imi este si frica de accest tratament sa nu se blocheze. Va multmumesc . As dori raspuns pe mail daca se poate.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      PArlog: tratamentul mentionat nu are niciun efect benefic, dar absolut niciunul! asupra pietrei. Ba, va poate declansa o colica biliara cinstita. Aveti indicatie certa de colecistectomie laparoscopica. Daca aveti probleme cu acest lucru (motive religioase de ex), puteti – doar ca sa va convingeti – sa apelati la tratament cu ursofalk, recomandat de un gastroenterolog; dar – repet – piatra este de dimensiuni mari si cel mai probabil efectul acestui medicament va fi nul sau cel mult temporar.

  211. Ema says:

    Buna ziua!
    Este extraordinar sa vezi ca exista oameni care isi fac timp pentru problemele altora și imi pare rau ca nu v-am decoperit mai devreme. Din pacate, doar cand avem nevoie apelam la internet.Va rog sa ma ajutati si, daca este nevoie, vin la dv la cabinet.
    M-am operat pe 9 dec 2015 (scoaterea bilei laparoscopic), iar acum am dureri mari in umarul drept si sub coasta in partea dreapta. In urma cu doua zile am ajuns la urgenta cu o colica biliara, insa doctorul care m-a operat are cuvintele numarate, nu mi-a dat prea multe explicatii. Dr care mi-a facut ecograful a constatat ca totul este in regula. Ce sa fac?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ema: durerile descrise pot fi „normale” cateva zile postoperator. faptul ca ecografic nu se vede nicio colectie acolo dupa operatie este un lucru bun. pe de alta parte, daca durerile persista peste 2 saptamani sau au caracter de progresie, ar trebui sa cautati si o alta cauza a lor, nelegata de interventia suferita. Ina cest ultim caz, un medic internist este cel care ar trebui sa va indrume. sau, desigur, medicul care v-a operat.

  212. Mihaela D says:

    Buna seara,

    Tatal meu in varsta de 71 de ani a fost operat recent de ocluzie intestinala (la nivelul duodenului). Deoarece aceasta a fost cauzata de cancer cap de pancreas, stadiul III, operatia la care s-a apelat a fost de gastroenteroanastomoza. La o luna dupa operatia, are icter. Va rog foarte mult sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare. Icterul poate fi cauzat de marirea tumorii? Sau poate fi ceva postoperator? Ma gandeam ca mi se pare foarte scurt timpul de la operatie, pentru ca tumora sa se extinda la nivelul vezicii biliare, si pentru ca traseul digestiv a fost deviat, „speram” , daca se poate zice asta, sa fie ceva postoperator. Recomandarea facuta de domnul doctor care a efectuat operatia este de intruducerea unui stent, cu punga colectoare pe dinafara. Nu exista si posibilitatea scoaterii vezicii biliare in situatia lui?

    Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihaela: in mod cert, icterul e legat de tumora si nu de operatia efectuata; de cele mai multe ori, asa se si „deconspira” un cancer de cap de pancreas. Icterul nu are legatura cu vezica biliara, ci cu astuparea canalului biliar principal. Se poate monta si un stent intern, care dreneaza in intestin, dar numai in anumite situatii. Ptr a aprecia daca se poate monta un astfel de stent in calea biliara, aveti nevoie de sfatul unui gastroenterolog specializat in astfel de interventii. Daca acesta nu poate efectua tehnic montarea stentului intern (mai ales ca este un stomac operat), se apeleaza la drenaj biliar extern. Din pacate, este un cancer ultraagresiv, cu evolutie rapida.

  213. eugen says:

    Buna ziua,
    D-le Dr. Buliga,
    Tata, in varsta de 79-80 de ani a fost internat de urgenta la spital, acuzand dureri sub coaste in partea dreapta si stare subfebrila. Are calculi biliari de vreo 20 de ani. Acum a fost diagnosticat cu colecistita acuta litiazica, cred ca pentru prima data. N-a existat nici un fel de complicatie, gen icter, pancreatita sau perforatie. De la declansarea durerilor si pana la internare au trecut mai mult de 48 de ore. Medicul i-a administrat antibiotice timp de cateva zile, in speranta ca inflamatia sa mai cedeze. Acest lucru nu s-a intamplat, desi simptomele au disparut si urma ca dupa 6 zile de internare sa fie operat. I s-a adus la cunostitnta tatalui meu ca poate fi operat doar prin metoda clasica, ceea ce l-a speriat foarte tare, refuzand operatia. A fost externat in aceeasi zi. Prima intrebare: Chiar nu se putea sau nu se poate folosi metoda laparoscopica in cazul lui? La 80 de ani se teme de interventia clasica, vazand alti suferinzi in salonul de spital. A doua intrebare: Ce i-ati recomanda sa faca acum?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Eugen: nici varsta, nici eventuala prezenta a unei colecistite acute NU sunt contraindicatii ptr abordul laparoscopic; principala contraindicatie absoluta a acestui abord este o eventuala contraindicatie a anesteziei generale; Prin urmare, daca starea generala a tatalui o permite si nu sunt alti factori locali (5 operatii anterioare pe abdomenul superior, de ex), se poate tenta abordul laparo, sub rezerva ca riscul de conversie la abordul clasic e mai mare. Ptr ca simptomele au aparut, trebuie continut cu „racirea” colecistitei, tocmai ptr a favoriza colecistectomia laparoscopica si a scadea riscul conversiei. Ba, este chiar indicat in anumite situatiii, clare si bine selectionate, ca o colecistita acuta sa fie tratata mai intai medicamentos si apoi chirurgical; in concluzie, desi nu a fost operat va trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca operatia nu mai poate fi amanata prea mult; in intervalul de timp castigat, poate continua cu un eventual tratament, prescris la recomandare medicala directa; regimul e obligatoriu; totul tine d eevolutia locala – daca simptomele lipsesc, apetitul e bun, se poate alimenta, nu face febra sau icter, atunci se poate alege un abord laparoscopic in regim programat.

  214. eugeniu says:

    D-le Dr. Buliga,
    Tata, in varsta de 79-80 de ani a fost internat de urgenta la spital, acuzand dureri sub coaste in partea dreapta si stare subfebrila. Are calculi biliari de vreo 20 de ani. Acum a fost diagnosticat cu colecistita acuta litiazica, cred ca pentru prima data. N-a existat nici un fel de complicatie, gen icter, pancreatita sau perforatie. De la declansarea durerilor si pana la internare au trecut mai mult de 48 de ore. Medicul i-a administrat antibiotice timp de cateva zile, in speranta ca inflamatia sa mai cedeze. Acest lucru nu s-a intamplat, desi simptomele au disparut si urma ca dupa 6 zile de internare sa fie operat. I s-a adus la cunostitnta tatalui meu ca poate fi operat doar prin metoda clasica, ceea ce l-a speriat foarte tare, refuzand operatia. A fost externat in aceeasi zi. Prima intrebare: Chiar nu se putea sau nu se poate folosi metoda laparoscopica in cazul lui? La 80 de ani se teme de interventia clasica, vazand alti suferinzi in salonul de spital. A doua intrebare: Ce i-ati recomanda sa faca acum?

  215. eugen says:

    Va multumesc pentru acest raspuns detaliat si linistitor totodata.
    Tata n-a fost operat niciodata, nu sufera de afectiuni cardiace, are in schimb astm bronsic si probleme cu prostata.

  216. Maria B says:

    Buna ziua,

    Va rog sa-mi dati un sfat in urmataoarea problema:Mi s-a descoperit un calcul biliar in 2015,acum un an de 6 mm,iar acum a ajuns la 13 mm.
    Medicaul ecograf mi-a recomandat sa nu ma operez.Eu nu mi-as socate fierea,stiu ca are functiile ei.Nu se poate un tratament naturist (cel al lui Andreas Moritz??)Oare s-ar putea sa scap fara operatie?
    Am mai auzit de varianta ca se poate face o interventie chirugicala prin care ramane fierea si se elimina doar piatra….Stiti cumva detalii??

    Multumesc mult

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: cu siguranta, medicul ecografist care v-a recomandat sa nu va operati nu a vazut prea multi oameni morti prin complicatiile unui calcul „banal”. Eu unul am vazut! Ba, au vazut si altii, infinit mai destepti, motiv pentru care aveti indicatie certa, clara, indiscutabila de colecistectomie laparoscopica! NU se extrage doar calculul, recidiva fiind in aceasta situatie garantata, plus un risc sever de perforatie veziculara, de peritonita etc. Piatra si colecistul se scot asadar impreuna.

  217. FLORINA says:

    Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns, bunica mea in varsta de 75 ani, a fost diagnosticata cu colecistita acuta litiazica multipla, mentionez faptul ca este si cardiaca si are probleme de coagulare a sangelui, nici un medic chirurg nu vrea sa o opereze pentru zice ca nu rezista, a stat aproape 1 luna in spital si situatia e aceeasi. Daca nu se opereaza va muri?, i sa dat tratament dar nu stiu cat isi vor mai face efectul.Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Florina: nu stiu exact care sunt contraindicatiile in cazul bunicii, asa ca nu ii pot contrazice colegii care au avut-o in grija. de principiu, se poate tenta „racirea” unei colecistite acute; daca nu se reuseste si aceasta evolueaza (s-ar fi intamplat deja), atunci se intervine chirurgical, indiferent de riscul anestezic, cu o pregatire prealabila.

  218. Dan Costea says:

    Buna ziua,

    Domnule doctor, doresc sa-mi fac o programare pentru o consultatie la dvs. pentru o colecistita. Inainte de asta, e obligatoriu sa fac o ecografie sau pot veni direct?
    Multumesc anticipat pentru raspuns!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dan: va puteti programa apeland callcenterul Sanador (numarul de telefon scurt, afisat la rubrica de contact); daca aveti o ecografie veche, puteti veni cu ea. daca nu, puteti face una anterior sau veti face oricum una dupa consult.

  219. Patru Marin says:

    Am nevoie de un sfat….sant disperat si la capatul puterilor….de cand ma stiu sant bolnav….am 64 de ani sant obez….am avut tensiune 14cu 9….acum mi-sa reglat intre 11 cu 6 si 12 cu 7,,,,ultimile simptome…gura uscata,,picioare imflate ziua,,gust metalic in gura,,,dureri in partea stanga a abdimenului su coasta,,dureri de testicole….cateodata urinari dese noaptea cu jet slab….urina limpede,,dureri in umeri si brate….analize de sange si scocord bune….in ultumul timp si care ma sperie cel mai mult cascat des si extrasistole mereu…poate sa fie de la fiere?…va rog un sfat…sant disperat si nici material nu dispun pentru a ma duce in alt pras pentru consult..locuiesc in Corabia jud Olt..Iau tratament..metropolol sucinat cate o pasrila dimineata..poate sa fie si de la asta?..ca iau de vreo 4 ani….multumesc…

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Patru: simptomele descrise sunt total nespecifice ca sa fie atribuite direct colecistitei. Ptr a canaliza disperarea dvs pe o cale utila, va sfatuiesc sa incepeti printr-un consult medical la un internist si … sa slabiti urgent.

  220. ileana says:

    buna ziua,
    am o intrebare in legatura cu mama mea.
    a fost operata de colecist, operatie clasica acum o luna.
    de azi e din nou in spital pt se pare s.ar fi desfacut operatia.mentionez ca sufera si de pancreatita si supa operatie au ramas 2 tuburi de drenaj.
    eu sunt departe si vb prin fratele meu.
    medicii vor s.opereze din nou sa,i puna o plasa de protectie.ce reprezinta acesata plasa de protectie?
    Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ileana: am raspuns la celalalt articol unde ati postat intrebarea; pe viitor, va rog evitati postarile duble – aceeasi intrebare la mai multe articole.

  221. Raul says:

    Stimate Domnule Doctor,
    Va adresez rugamintea de a ma indruma si a va cere parerea referitor la urmatoarea situatie.
    Am sa incep cu momentul in care sa declansa.
    Spre sfarsitul anului, in urma unui exces alimentar, in seara cu pricina m-am simtit destul de rau in sensul ca eram foarte „plin”. Am luat in acea seara 2 pastile redigest. A doua zi am avut eructatie cu un gust neplacut, si doar atat, a treia zi m-a durut capul, iar din a patra zi a inceput sa ma doara in partea dreapta.
    Durerea era si este si acum o durere seaca, suportabila dar deranjanta. In momentul in care se declanseaza ramane constanta pe toata perioada uneori si 3 zile inclusiv noaptea. Nu se modifica in intensitate sau inceteaza indiferent de pozitie sau de ceea ce mananc.
    Initial, deoarece era in preajma sarbatorilor am incercat sa ma tratez acasa, astfel am inceput un regim alimentar, si am luat silimarina MILK.
    Dupa 10 zile de tratament deoarece durerile nu au incetat m-am prezentat la medicul de familie, am facut un ecograf(in data de 08.01.2016) a carui rezultat este urmatorul:
    COLECIST-cudat infundibular si fundic, fara calculi sau aspect inflamator acut
    CBIH, CBP, VP – nedilatate
    FICAT – normal dimensional, omogen, steatoza grd.2
    PANCREAS – cefalocorporeal usor lipomatos, coada mascata de ansele intestinale
    SPLINA – cu dimensiuni normale, omogena, normoecogena
    RINICHI DREPT SI STANG – fara modificari ecografice
    VEZICA URINARA – cu pereti subtiri si continut pur transonic
    PROSTATA – normala ecografic
    In urma ecografului medicul de familie mi-a prescris 30 pastile ROVAKOL si 20 pastile NOSPA Forte, ROVAKOL-ul 20 pe zi iar NOSPA dupa masa mai bogata si ceaiuri pentru colecit.
    Am tinut acest tratament 15 zile insa nu au fost modificari, iar NOSPA nu-si facea efectul de loc.
    Dupa ce am terminat tratamentul am mers la medicul familie, care m-a palpat iar la un moment dat cand a apasat mai tare in partea dreapta a durut putin mai tare, atunci a spus ca ar fi posibil de la colonul drept din partea dreapta, pentru care mi-a dat DEBRIDAD 100mg 3/zi pentru 30 de zile.
    Am luat deja 2 zile de tratament insa nu exista modificari.
    Durerea este aceeasi ca din primele zile cu modificari doar a locatiei durereroase, mai exact, doare partea dreapta, nu coboara in jos, laterala, si spatele cam pe unde este lombosciatica,iar uneori in ambele parti(cand exista aceste dureri vizita la baie o fac ceva mai des insa fara nici un fel de probleme).
    Durerea tine constant si cateva zile, fara modificari in functie de pozitie sau activitate(sport, mers la baie, etc) apoi cateva zile nu mai doare. Inca tin regim alimentar am si slabit 4 kg(in 45 zile). Scaunele sunt normale ca si periodicitate, consistenta, culoare, la fel si cu urina.
    Va rog sa-mi spuneti ce credeti ca ar putea fi ?, credeti ca este bun tratamentul ? sa ma sfatuiti ce sa fac,sa rog medicului o trimitere catre un specialit? care ar fi acesta? interne, chirurgie, gastroenterologie?
    Va multumesc si astept cu foarte mare interes raspunsul dvs.

  222. Sorin says:

    Este posibil ca dupa colecistectomie sa nu am senzatii de voma/greata? In cazul in care am se dau medicamente pentru limitarea acestor senzatii?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Sorin: este chiar foarte probabil ca, daca a fost o colecistectomie simpla, sa nu aveti niciun simptom postop, cu exceptia unor foarte mici dureri la locul de insertie a trocarelor.

  223. Alexandra R. says:

    Buna Ziua Domnule Doctor, urmaresc cu mult interes site-ul Dvs. si va felicit pt. timpul si efortul de-a raspunde atator intrebari… Doresc urmatoarea lamurire ca sa stiu daca este cazul sa-mi fac programare la Dvs., venind in tara special pt. o asemenea consultatie (locuiesc in Insulele Canare, Spania):

    Am un singur calcul biliar oval alungit, de 3 cm pe 1,2 cm, ecografia il arata ca avand un invelis subtire calcifiat, cu colecist si canal biliar neinflamate si fara nici o alta complicatie. In ultimii 3 ani de cand acest calcul a fost depistat nu a mai evoluat. Nu am luat nici un medicament, dar am eliminat din alimentatie tot ceea ce imi provoca dureri si ca urmare, in ultimul an am avut numai doua crize relativ usoare.
    Aici nu mi se ofera decat optiunea laparoscopiei cu scoaterea vezicii biliare, – ceea ce as vrea foarte mult sa evit (daca este posibil), chiar daca in timp exista riscul sa se formeze noi calculi. Intrebarea mea pt. Dvs. este daca intr-un asemenea caz credeti ca la Dvs. ar exista posibiliatatea scoaterii acestui calcul foarte mare prin endoscopie, fara scoaterea colecistului, sau daca acest lucru este complet exclus. Mentionez ca am 53 ani, nu am alte afectiuni si analizele de sange facute in urma cu cateva saptamani sunt toate in parametri normali.
    Dat fiind faptul ca nu locuiesc in tara, oferiti optiunea unei pre-consultatii cu plata (email/telefon) in care sa va trimit prin email toate informatiile necesare (ecografia scanata, rezultatele analizelor, etc.) pt. a confirma/infirma posibilitatea unei proceduri endoscopice? In cazul unei confirmari, evident ca as veni la Bucuresti pt. consultatie si – daca recomandati – endoscopia respectiva.

    Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alexandra: calculii din colecist NU se pot scoate din colecist, indiferent de marime. Se pot scoate endoscopic doar calculii din caile biliare. Indicatia de colecistectomie laparoscopica este cea corecta in cazul dvs. Ptr un calcul de 3 cm, operatia respectiva este obligatorie si, chiar daca in momentul de fata nu est eo urgenta, nu ar trebui amanata prea mult – riscul de complicatii este deja mare.

  224. mariana says:

    Bună dimineața. ..am o durere în partea dreapta sub coaste de vreo 3 zile…dar azi s-a intensificat adică nu pot nici sa stau în pat sa dorm…la doctor pot ajunge luni..ce fac pana atunci? Menționez ca aceasta problema a apărut după ce am mâncat în graba niște cartofi prăjiți și gălbenuș de oua.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mariana: simptomele pot fi provocate si de alte afectiuni, unele neavand nicio treaba cu colecistul; totusi, nu gresiti cu nimic daca tineti regim fara grasimi si oricum mai lejer, luati antispastice, antiinflamatoare, eventual un medicament care scade secretia gastrica; controlul medical este totusi obligatoriu!

  225. Ionela says:

    Buna ziua, domnule doctor! Va scriu pentru a va descrie situația în care se afla bunica mea la momentul actual și pentru a va cere un sfat in legătură cu asta. Mentionez ca varsta bunicii mele este de 92 de ani.
    Săptămâna trecută a mers la spital din cauza unor probleme cardiologice, a fost stabilizata, dar i s-a spus ca are pietre la fiere, ca ar trebui operata neapărat, dar din cauza vârstei foarte înaintate, acest lucru nu va putea fi posibil și i-au prescris Colebil și Triferment. La momentul acela, bunica nu prezenta simptome de greata sau voma, dar dupa aproximativ 2-3 zile, acestea au apărut, iar la momentul actual nu mai poate ingera absolut nimic. Vomita imediat dupa ce înghite. Nu a reușit sa mănânce nimic în ultimele două zile și ii este foarte rau. Din această cauză este extraordinar de slabita și nu se mai poate ridica din pat.
    De asemenea, continua sa ia celelalte pastile pentru inima și pentru mentinerea tensiunii arteriale. Îi pot afecta organismul aceste pastile daca nu a mâncat nimic în ultimele 48 de ore?
    După părerea dumneavoastră, exista ceva ce putem face pentru a o ajuta? Un tratament mai puternic care să-i amelioreze starea si astfel sa poata manca?
    Va mulțumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionela: varsta in sine NU este o contraindicatie ptr colecistectomie. Ptr ca o eventuala colecistita se poate agrava dincolo de riscurile implicate de boala cardiologica asupra anesteziei generale, starea bunicii trebuie atent urmarita. este posibil c ala un moment dat operatia sa fie absolut necesara, indiferent de riscul anesteziologic. Pe de alta parte, chirurgii nu iubesc defel administrarea intempestiva de Colebil la pacientii cu litiaza (am operat nenumarate colecistite acute precipitate de aceasta asociere) …

  226. petronela says:

    Buna seara domnule doctor! am facut o ecografie si mi s-a spus ca am fierea imflamata. mentionez ca am dureri in partea dreapta sub coasta.fac tratament cu ampicilina de 5zile dar durerea nu cedeaza .pe langa ampicilina mai iau si hepatobil,debridat,motilium si emanera .Ce as putea face sa nu ma mai doara .am luat cate un nospa de40mg pe zi va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Petronela: diagnosticul de fiere „inflamata” este un ac intr-un car cu fan. Nu am suficiente date ptr a va face o recomandare in deplina cunostinta de cauza – nu am date ptr a aprecia gradul „inflamatiei” si daca ea este reala, daca v-au gasit pietre sau nu in colecist samd.

  227. Cristina says:

    Buna seara! In urma unei ecografi abdominale, am descoperit o piatra la fiere de 15 mm… Intrebarea mea este daca se poate elimina prin tratament dupa parerea dumneavoastra sau ma operez laparoscopic ca sa pot sta linistita… Multumesc! Cristina

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: daca cei 15 mm sunt reali, indicatia de colecistectomie (laparoscopica, preferabil) este clara si absoluta – nu aveti nicio alta alternativa curativa fezabila.

  228. Cristina says:

    Va multumesc pentru raspuns! Momentan nu sunt in tara, revin in iunie… As putea sa luam legatura pentru a ma opera la dumneavoastra?? Daca da, cum as putea sa va gasesc! Va las aici adresa mea de e-mail pentru a discuta in particular… Asta daca doriti! va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: desigur, cu placere; veti primi pe mail modalitatea de contact. ca sfat util, nu mai afisati adresa dvs privata de mail pe internet – s-ar putea sa fie contraproductiv…

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Pacient: da, ecograful vede calculi veziculari d eorice natura, peste o anumita dimensiune. CT nu vede calculii radiotransparenti (colesterolotici, de ex)

  229. Orzan Gina says:

    Buna seara dl. doctor,
    Citind articolul dvs. si analizand pozele din articol parca ma regasesc intr-una dintre poze.
    Pe scurt situatia mea este urmatoarea in 2008 la o perioada de aproximativ 6 luni de la nasterea fetitei mele (nastere normala cu anestezie peridurala)am sesizat in partea drepta o umflatura. Am mers am facut un ecograf, cu greu dr. respectiv a vazut la ecograf umflatura respectiva iar verdictul a fost: un carcel si recomandarea a fost carbune negru.
    In urmatorii ani am sesizat ca in momentele in care ma simteam foarte obosita ma deranja, de fapt simteam ca ma sufoca ceva. Asa ca am facut inca un ecograf, la un alt medic, iar verdictul a fost: fiere lunga si lenesa iar umflatura lipom. Mentionez ca mai am un lipom pe spate. Cu timpul lucrurile iar au evoluat iar in momentul in care mergeam pe jos undeva dupa 7 min de mers simteam ca ceva se mareste in partea dreapta si ma sufocam, nu puteam sa mai merg trebuia sa ma opresc sa stau 2 minute si sa fac un mare efort sa respir. Asa ca am facut un nou ecograf la un alt medic. Desi umflatura este vizibila cu ochiul liber, dl. dr nu o vedea. Rezultatul ecografului: fiere lunga, lenesa, colocist marit iar umflatura a presupus ca este lipom.
    Nu am urmat nici un tratament concret. Mentionez ca in urma analizelor facute in perioada respectiva, colesterolul mi-a iesit ok.
    In prezent umflatura ma deranjeaza tot mai des. Cred ca s-a marit asa simt eu la palpare, respir greoi simt ca nu-mi ajunge aerul, uneori ma doare si in spate ca si cand m-ar supara rinichiul, uneori am dureri nu foarte mari in partea dreapta la jos si coboara pe piciorul drept, ma simt foarte des balonata. Vazand pozele postate in art. dvs. umflatura mea seamana cu poza 2 din dreptul „ce este hidropsul vezicular” este vizibila cu ochiul liber, se intinde fix cat ai pune mana caus de la imbinare cu coasta in jos. Citind incep sa cred ca nu este lipom.
    Intentionez sa merg iar la medic. Avand in vedere ca din 2008 pana acum am 4 ecografe facute pe aceasta tema si mai ales asemanarea cu poza imi puteti spune ce altceva in afara de ecograf ar fi recomandat pentru a elucida cauza acestui discomfort pe care l am pe partea dreapta si implicit misterul este sau nu lipom? Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gina: hidropsul nu dispare si reapare, problema ar fi fost cu siguranta transata de 8 ani. Corect ar fi sa va adresati celui mai apropiat chirurg ptr a vedea concret despre ce este vorba.

  230. mariana preduti says:

    Buna ziua ! Va rog sa imi dati un sfat . Fica mea de 27 ani are dureri de colecist , care au aparut acum doua zile , a tusit , ea fiind f racita , si in timpul unei crize de tuse ,a simtit o durere acuta si a simtit ca plesneste ceva . Si de atunci are dureri ,stari de voma , fara pofta de mancare … A fost la spitalul Gagdazar Arseni , la urgenta si ia spus ca nu este de iei, dar sa astepte .Dupa o ora a plecat ,pentru ca nu o venit cineva sa o consulte. Va rog sa imi dati un sfat , unde sa mergem. VA MULTUMESC!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mariana: in orice serviciu medical de urgenta, inclusiv la camera de garda a altui spital de stat sau privat; regret incidentul de la Bagdasar, poate ca erau prinsi in urgente majore -accidente de ex. – care au prioritate.

  231. Adina says:

    Domnule doctor, fratele meu de 36 de ani a facut in urma cu o saptamana o criza in urma unei mese copioase si s-a prezentat la urgenta in urma cu 3 zile. Diagnosticul este colecistita acuta(el stia ca are doua pietricele la fiere). A fost pus la perfuzii cu antibiotice, iar medicul insista sa il opereze laparoscopic in urmatoarele zile. Intrebarea mea este, daca se face tratament cu antibiotic, la cat timp dupa tratament se poate face operatia? Daca mai asteapta 2 ,3 saptamani dupa este o problema? Am inteles ca operatia e singura solutie.

    MULTUMESC

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adina: temporizarea in colecistita acuta poate fi o solutie, dar alegerea ei depinde de mai multe aspecte, pe care nu am cum sa vi le expun aici din motive de spatiu; decizia ii apartine medicului curant si fratelui, in ultima instanta, este corecta medical daca boala nu avanseaza si presupune un interval de „calmare” a procesului inflamator de 3-6 saptamani (cu cat mai mult, fara a depasi acest interval, cu atat mai bine). Repet, medicul are datoria sa va explice ca, oricum, colecistectomia e obligatorie, care sunt riscurile daca pacientul alege sa nu se opereze, dar decizia de a o temporiza va trebui asumata direct de catre fratele dvs.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Eugenia: ele in sine nu, dar daca migreaza in canalele hepatice si le determina obstructie, fie si incompleta, da, pot genera prurit tegumentar (mancarimi de piele).

  232. Nicolae says:

    Buna ziua! Am o intrebare. Dupa operatia de colecistectomie din ce am auzit multe persoane acuza o stare de greata/rau. Intrebarea este, se pot da medicamente antivomitive pentru a se evita astfel de situatii, imediat dupa operatie?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nicolae: desigur, se si administreaza relativ frecvent; atentie – varsaturile postcolecistectomie NU tin doar de interventia chirurgicala in sine, ci si de micile si temporarele modificari pe care le sufera creierul in timpul anesteziei generale, de ex.

  233. Daniela says:

    Buna ziua! Domnule doctor, acum o luna de zile in urma unei crize de fiere, am ajuns la spital. Criza a fost foarte puternica dar fara varsaturi sau stari de greata. Am fost internata, dupa cateva ore s a intervenit laparoscopic dar nu mi au gasit colecistul. Precizez ca am facut inainte 2 ecografii care aratau clar ( asa spune un alt medic) ca acest colecist este plin de pietre. Mi s a pus diagnosticul de AGENEZIE VEZICA BILIARA, SINDROM DISPEPTIC BILIAR si o HERNIE HIATALA. Mai pe intelesul meu nu am fiere. Am fost externata cu recomandarea de a face o endoscopie si o colonoscopie. I am spus medicului care m a ,,operat,,ca in urma cu aprox 14 ani mi am facut niste investigatii si acest colecist exista.
    Am mers la medicul din policlinica si acesta mi a spus fara a se mai uita pe alte documente in afara de ecografii ca este vorba de un colecist atrofiat si plini de calculi. Puteti sa mi spuneti ce as putea sa mai fac in cazul acesta? Singura solutie este operatia clasica? Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Daniela: am intalnit si eu in practica o situatie similara. Puteti sa transati definitiv problema facand un colangio RMN, care va stabili cert daca aveti sau nu colecist si unde este situat acesta (exista, ceva mai frecvent decat agenezia primara, anomalii de pozitii, colecistul fiind – sa zicem – ascuns in ficat). Daca nici colangio RMN nu evidentiaza nimic, atunci … chiar aveti o agenezie de VB.

  234. Sorin says:

    Buna ziua. Am o problema. De circa 2 luni nu am poftă de mâncare, am grețuri și dureri abdominale in partea dreaptă care iradiază spre spate. De asemenea am urini hipercrome. Am făcut un eco abdominal și a ieșit normal, mi s-a spus ca nu am calculi biliari, nici calculi pe căile biliare sau pancreatice. Medicul m-a și palpat și a exclus și apendicita. Ce aș putea să mai fac? Urinile hipercrome, grețurile aproape zilnice și lipsa poftei de mâncare mă pun cel mai tare pe gânduri

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Sorin: faptul ca nu s-au vazut ecografic calculi nu inseamna neaparat ca ei nu exista (calculii foarte mici pot obstrua partial caile biliare, fara a genera si anomalii ecografice, in prima faza). La fel de bine, exista multe alte cauze de hipercromie urinara, negenerate de calculi biliari. In primul rand trebuie stabilita cert natura hipercromiei urinare.Aveti nevoie de analize de sange si de un sumar de urina (biochimie urinara) ptr a vedea daca aveti compusi biliari in sange/ urina, apoi, daca este cazul, va va indruma un gastroenterolog ce aveti de facut.

  235. Eugenia says:

    MULTUMESC PENTRU RASPUNS,ACELE MANCARIMI DE PIELE NA-U DISPARUT …..CRED ESTE CAZUL SA SCOT FIEREA ,DUPA ULTIMA ECOGRAFIE PIETRELE AU DEVENIT CONGLOMERAT (SA INTELEG CA SA-U LIPIT INTRE ELE?) MENTIONEZ CA NU AM NICI UN FEL DE SIMPTON IN AFARA DE MANCARIME A PIELI. NU SUNT TARE FERICITA PENTRU OPERATIE.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Eugenia: repet, pietrele din colecist NU provoaca mancarimi de piele; daca aveti prurit si mai ales daca asociati si icter, cel mai probabil pietrele au migrt in calea biliara.

  236. hetea ionel marian says:

    m fost diagnosticat, prin endoscopie, cu reflux biliar ambudent. Frecvent, aproape zilnic, ma confront cu o balonare sacaitoare, in stomac. Nu am avut dureri dar, radicand diafragma, de cateva ori am intrat in fibrilatie atriala care, in cateva cazuri, print-un ragait puternic, a disparut. Colecistul poate induce astfel de stari? Nu am facut recent ecografie abdominala, neavand dureri acute. Am 59 de ani, de 5 ani luat in evidenta cu diabet zaharat II si cu aceasta fibrilatie atriala, cu durate scurte – 1,2 ore si episoade la cateva luni, chiar un an. REPET ACESTE EPISOADE DE FIBRILATIE SUNT DE FIECARE DATA PRECEDATE DE BALONARI EXCESIVE IN STOMAC. Am citit pe net despre un astfel de sindrom cardiac-digestive. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi! Cu respect, Ionel Hetea

  237. Mihai says:

    Buna ziua. Am o intrebare. In cazul in care exsista calculi doar la nivelul caii biliare principale, mai e nevoie si de colecistectomie, sau e nevoie doar de ERCP pentru scoaterea calculilor coledocieni? In al doilea rand, ERCP-ul se face sub sedare si in spitalele de stat? Multumesc din avans.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihai: 1. da, ptr ca pietrele sunt de cele mai multe ori migrate din colecist; sursa litiazei trebuie asadar indepartata. 2. da, evident.

  238. Livia says:

    Buna seara, va rog sa ma ajutati cu o problema…bunica mea a fost diagnosticata acum o saptamana cu colicist acut dupa ce am adus-o la spital mai mult moarta decat vie,dureri mari ,greturi,mentionez ca in urma cu 15 ani a avut ulcer care a perforat de 3 ori insa a refuzat operatia,astazi i-am efectuat un RMN fara lichid insa deoarece amalizele nu erau ok iar spitalul unde este acum internata impreuna cu chirurgul vor sa ne trimita in alt oras pentru ca in urma RMN o suspecteaza de cancer de cai biliare! Acum sunt disperata si nu stiu ce sa fac,bunica are 70 ani! Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Livia: nu pot decat sa va sfatuiesc sa urmati indrumarea medicilor de acolo; colangio RMN este intr-adevar investigatia cea mai buna ptr caile biliare.

  239. Georgeta says:

    Buna ziua,
    Pe la jumatatea lunii februarie, dupa un drum cu masina in timpul caruia am avut o migrena ingrozitoare si greata la stomac am ajuns acasa seara, am mancat si la nici 5 minute m au apucat niste calduri, transpiratie si furnicaturi in membrele superioare. Am incercat sa ma intind pe pat si m au apucat ameteli. Mi s a luat tensiunea si pulsul si tensiunea imi era normala, insa pulsul era 80. In acea noapte nu am reusit sa dorm vreo doua ore pt ca simteam ca ametesc si ca ma iau din nou caldurile si furnicaturile. Aproximativ o saptamana am fost cam ametita si cu greturi, iar la o saptamana am avut din nou un astfel de episod, dar nu atat de puternic. Fiind ca in acea perioada imi schimbasem ochelarii, la care de altfel am renuntat pentru ca se pare ca erau prea puternici si de asemenea imi intarziase menstruatia doua luni am pus o pe seama acestor doua lucruri. Mi am dat jos ochelarii cei noi, pentru menstruatie am avut un tratament de patru 4 zile cu duphaston si dupa aceea nu am mai avut episoade de acest tip noaptea, doar greata ziua si de vreo doua ori niste palpitatii de la inima. In luna martie am avut menstruatie, in luna aprilie nu, ci doar acum la inceput de mai si aproape zilnic greata si saptamanal cate o migrena. Pe 10 mai am fost la un consult ecografic si se pare ca am litiaza biliara, calcul de 20 mm. Fiind la sat am depus foarte mult efort sambata, iar seara m a luat o palpitatie mai mare in piept. Duminica am simtit incontinuu o presiune in piept, luni am fost la medicul de familie si mi a zis ca am pulsul 85 si mi a prescris magneziu, egilok si panangin, dar cu toate astea simt tot felul de presiune in piept. Toate acestea se pot datora acelui calcul sau ar trebui sa „fug” la primul cardiolog? Mentionez ca mi am facut deja programare la un medic chirurg pentru lunea viitoare. Va multumesc mult!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgeta: sunt cu siguranta mai multe probleme de rezolvat; probabil ca nu toate simptomele sunt explicate de calculul biliar; chiar si asa, este de mari dimensiuni si va trebui sa va faceti curaj ptr o colecistectomie laparoscopica.

  240. ghersulescu mirela says:

    Buna ziua, am o fata de 32ani si a fost operata de fiere laparoscopic, acum 7ani, in urma unor investigatii la tomograf, i-a iesit ca i-a ramas de la operatie in profunzimea muschiului abdominal drept,aproximativ in planul catilajului condro-costal 9-posibil clip metalic migrat de 4-7mm.Ce presupune acest lucru?Nu a avut si nu are nici o problema, corpul il tolereaza destul de bine.E posibil sa migreze? Trebiue intervenit chirurgical?ce ma sfatuiti?Multumesc ptr timpul dumneavoastra.

  241. Mariana says:

    Buna ziua,
    Miercuri 25.05.2016 logodnicul meu s.a trezit cu stare de rau,ameteala si voma. Am chemat salvarea si nu au stiut ce sa ii spuna , de la ce ar putea fi, au spus ca este un vertij, ca nu este suspect de infart si nici atac de panica control facut la sp municipal, apoi am mers cu el la dr de fam si i.a facut o ecografie abd in urma careia a reiesit namol la bila, intrebarea mea este daca ii trece cu fiobilin pt ca asta i.a dat. Pana azi inca il deranjeaza diferite mirosuri,mancarea i.o fac de regim. Sa ma sperii? E de operat?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mariana: „namolul la bila” poate provoca afectiuni de o gravitate extrema (pancreatita acuta, de ex), care nu se diagnosticheaza pe internet si nici macar cu o simpla ecografie la medicul de familie. Ptr a elimina orice suspiciune de gravitate, trebuie sa mearga la un gastroenterolog ptr analize, consult, investigatii etc.

  242. Maria says:

    Bună seara! Am o întrebare pentru dumneavoastră, mama mea a fost operată acum 5 săptămâni de colecist. Este din nou internată în spital pt ca nu ies bine analizele la sânge . Domnul doctor a spus ca poate a rămas o piatra pe canal pt ca acesta este prea dilatat.Va rog ajutați mă cu un răspuns. Ce remediu exista?Va mulțumesc!

  243. Andreea says:

    Buna ziua,
    Am 33 de ani si in urma unei viroze digestive cu dereglare de flora intestinala de 5 luni fac crize de colecist saptamanal.Crizele se manifesta cu senzatie de greata, durere in partea dreapta, durere severa de cap si senzatie de slabiciune in tot corpul.Din cauza acestor crize nu pot sa mananc si am slabit 5 kg sunt foarte slaba am 48 kg.Durerea de cap si senzatia de greata sunt prezente in fiecare dimineata.Am facut analize de sange toate au iesit bune, la ecograf s-a vazut doar vezica biliara marita dupa criza.Am facut endoscopie si am diagnostic hernie hiatala mica si esofagita de reflux clasa A Los Angeles.Aceste crize apar chiar daca tin regim alimentar.
    Am facut tratament cu controloc, ibutin, venter, fiobilin, gaviscon, motilium.
    Acum iau zilnic fiobilit o tableta si la nevoie motilium.
    Va rog sa-mi spuneti daca ar trebui sa fac si alte investigatii sau daca se recomanda o interventie chirurgicala pt indepartarea vezicii biliare.
    Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andreea: din datele prezentate inteleg ca nu aveti litiaza veziculara, deci Nu aveti indicatie de colecistectomie, cel putin ptr moment.

  244. Voichita says:

    Am CBP dilatata in portiunea distala,cu aspect pseudochistic pana la 30 mm si cu 2-3 imagini hiperecogene de 5-6mm diametru.Ce poate însemna asta,dr.spunând ca doar la persoanele varstnice a mai vazut asa ceva.Eu am 36 ani.Multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Voichita: inseamna ca aveti pietre in calea biliara. Nimic spectaculos daca nu au dat complicatii, de regula se extrag endoscopic in serviciul de gastroenterologie.

  245. Victor B says:

    Buna ziua , Am citit aproape toate postarile dar nimeni nu a adus in discutie de „Bila marita cu invelis de portelan ” . Am fost la medic si am facut ecograf la care mi s-a spus ca am bila marita si ca am un invelis de saruri . Ce as putea face in acest caz ? exista o metoda ,un tratament la asa ceva ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Victor: daca aveti intr-adevar o „vezicula de portelan” (este vizibila pe radiografia abdominala simpla), aveti indicatie de colecistectomie laparoscopica.

  246. Andreea B. says:

    Buna ziua , am 26 de ani si la o ecografie de rutina mi s-a descoperit o piatra la fiere de 2 cm . Avand in vedere ca pana acum nu am avut nici o criza de fiere , nu am nici un simptom si in viitorul apropiat as dori sa raman insarcinata , intrebarea mea e urmatoarea : este operatia absolut necesara ? Care sunt sansele ca o criza de fiere sa se intample in timpul sarcinii si care sunt riscurile pentru mine si bebelus ?

    O alta intrebare ar fi daca promotia de 1945 lei mai este valabila pentru colecistectomia laparoscopica la Sanador .

    Va multumesc frumos si va doresc o zi buna !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andreea: da, va sfatuiesc chiar sa efectuati colecistectomia laparoscopica inainte de a ramane insarcinata, tocmai datorita riscului de a se produce o colecistita acuta in timpul sarcinii. Promotia se va modifica de la 1 septembrie, in plus cu 200 de lei.

  247. Andreea says:

    Buna ziua, as vrea sa stiu daca in cadrul clinicii Sanador se efectueaza operatia laparoscopica de colecist prin incizie unica prin ombilic?
    Daca da, ce cost ar avea interventia?
    Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andreea: NU, chirurgii din spitalul Sanador nu efectueaza aceasta manevra, ale carei potentiale avantaje (clamate prin anii 2000-2013 de cei care au vrut sa popularizeze metoda pe plan international) sunt surmontate de dezavantaje certe (recunoscute in cele din urma chiar si de catre cei care au incercat sa o impuna in dauna colecistectomiei laparoscopice clasice, fara succes).

  248. Vanda says:

    Bună ziua. Am fost operata de fiere acum o săptămână. De 2 zile am dureri în partea dreapta. Menționez ca țin regim strict și nu am făcut efort. Este normal? Când stau întinsă în pat este ok, doar când mă plimb mă doare. După operație primele 4 zile am fost binisor, cu mici dureri postoperatorii, m-am și plimbat, însă acum m-am ingrijorât. Este cazul sa mai merg la chirurg? Mulțumesc frumos!

  249. Ramona says:

    Buna ziua,
    Exista cumva o legatura intre intoleranta la antibiotice si colecistul cu pietre.
    Mentionez ca in urma sarcinii bila s-a umplut de pietre ( mi s-a spus ca de la starile de rau pe care le-am dezvoltat timp de 5 luni), dar nu am avut reactii alergice la nici un antibiotic. In prezent la cel mult 1 ora de la administrarea unui antibiotic( pana acum am avut reactie la Augumentin si Levalox) am stari de voma care se si concretizeaza, diaree si abdomen umflat.
    Multumesc frumos!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ramona: nu exista legatura intre o eventuala intoleranta la administrarea unui antibiotic si prezenta litiazei biliare, simptomele descrise au o alta explicatie; pietrele se pot forma in sarcina fie prin modif profilului hormonal si impactul asupra metabolismului colesterolului, fie prin efectul de masa provocat de uter, care „apasa” asupra ficatului si colecistului, modificandu-i acestuia din urma golirea.

  250. elena says:

    Buna ziua,

    problemele legate de colecist au inceput cu doi-trei ani in urma si erau legate numai de consum de alimente cu un continut mare de ulei vegetal.Sunt femeie,42 de ani,plinuta si in faza de premenopauza.Crizele nu erau dureroase ( poate cateva minute ceva intepaturi in partea dreapta ) dar dupa aveam mereu o senzatie de greata si cateodata durere de cap.Am facut doua ecografii la medici diferiti si nu au gasit nici nisip , nici calculi.De trei zile am din nou probleme, fara intepatura …doar gust amar in gura,durere de cap , abdomen dureros la apasare in partea dreapta.Au aparut insa niste elemente noi la stomac dupa masa ( bolboroseli),balonare si chiar in timpul noptii zgomote de la colecist? ( e posbil sa aud colecistul cand dreneaza?)Urina este galbena, scaunul normal.In ultimii 5-7 ani la analize au iesit valorile transaminazei TGP mai mari, erau mereu intre 40 si 60 Unit.Ca medicamente am folosit numai anghirol,redigest si cateodata colebil.Intrebarea mea este …ce pot face in continuare avand in vedere ca ecografiile sunt ,,curate,,…? Multumesc anticipat…!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: sa cereti sfatul unui gastroenterolog, care va va supune unor investigatii sistematice ptr a descoperi cauza simptomelor descrise, care nu apartin exclusiv unei afectiuni a colecistului.

  251. Alina says:

    Buna ziua! In urma unei ecografii de rutina sotului i s-a descoperit un calcul biliar de 2,6mm, cu indicatia de operatie. De asemenea i s-a spus ca are si ficatul si pancreasul un pic marite. El nu are niciun simptom. Doar o data la un an sau mai mult i se mai intampla sa ii fie greata si sa verse, dar se linisteste cu un pic de regim alimentar si medicamente de genul Digenzim.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alina: 2,6 mm sau 2,6 cm? Indiferent de marime, daca litiaza este simptomatica, are indicatie certa de colecistectomie – or, inteleg ca simptome exista si cata vreme pacientul varsa ele nu sunt chiar banale, asa cum incercati sa le prezentati. Nu se fac antibiotice preoperator fara testare prealabila. De principiu, se face testare si la substantele utilizate in anestezie la pacientii cu alergii polimedicamentoase certe, cunoscute. Tratamentul de care vorbiti este, iertati-mi expresia, cea mai mare prostie popularizata de internet pe aceasta tema. Pe langa cazurile fericite in care nu are absolut niciun efect asupra litiazei, nu face altceva decat sa precipite fie o colecistita acuta, fie o migrare a litiazei in caile biliare – am operat nenumarati pacienti ajunsi la spital cu complicatii, internati de urgenta dupa un astfel de „regim” de eliminare a pietrelor.

  252. Alina says:

    Intrebarea era: chiar este absoluta nevoie de operatie? El este si alergic la antibiotice si stiu ca in urma unei astfel de operatii se administreaza antibiotice pt a preveni o infectie postoperatorie. Cum se poate rezolva asta in cazul lui? I se fac teste inainte de operatie pt a sti daca nu e alergic la anestezie? Ce parere aveti de acel tratament cu sare amara si ulei de masline pt eliminarea calculilor? Va multumesc.

  253. Claudia says:

    Buna ziua,

    Am descoperit de curand in urma unei (de fapt doua) ecografii abdominale ca am:

    ”colecist mulat aparent pe 3 formatiuni hiperecogene cu con de umbra posterior avand diametre intre 1.4cm si 2.3 cm.
    Concluzii: Colecist litiazic fara semne de colecistita”
    ”colecist septat medio-corporeal, cu pereti subtiri, multipli calculi de maxim 2.5 cm (situat infundibular”

    Nu am dureri in zona, nu am avut stari de rau care sa indice acest lucru in mod clar.

    Trebuie operat? Este urgent?

    Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Claudia: raspunzand strict, 1. da; 2. nu. DAR – calculii dvs sunt deja foarte mari; apoi, colecistul apare mulat pe calculi, ceea ce presupune, daca ecografia a fost corect facuta, pe nemancate, ca bila din colecist a disparut si boala evolueaza spre o colecistita cronica scleroatrofica, cu atat mai greu d eoperat cu cat e mai veche. Apoi, nimeni nu poate sti cand se va declansa o colecistita acuta, chiar daca acum nu aveti niciun semn, clinic ori ecografic, de inflamatie acuta a colecistului. Asadar, nuantand putin, aveti cert indicatie de colecistectomie laparoscopica si, desi nu este ACUM o urgenta, riscul de a deveni una este relativ mare, prin urmare trebuie operata fara prea multa amanare. Tineti cont ca o colecistectomie laparoscopica „la rece” dureaza 30 min si pacientul aproape ca nu simte ca a fost operat, o colecistitectomie laparoscopica ptr colecistita acuta poate dura si 2 ore, se lasa cu tuburi de dren (asta daca nu trebuie convertita si abdomenul deschis – rarisim, dar se intampla), recuperarea fiind semnificativ mai grea.

  254. Claudia says:

    Multumesc frumos.

    Voi repeta si egografia pentru a putea sa lamuresc acel aspect. In rest inteleg ca operatia este singura varianta si trebuie sa ma hotarasc in acest sens (cu toate ca imi este groaza atat de operatie dar si de o posibila agravare a situatiei mele fara aceasta operatie).
    In rest am inceput sa tin regim (chiar si in lipsa simptomelor) si sa consum destul de multe lichide (ceaiuri/apa). Sper ca fac ceea ce trebuie.

    Multa sanatate.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Claudia: bafta. Nu uitati ca, efectuata la rece, interventia chirurgicala este o banalitate, fiind extrem de bine tolerata.

  255. Nicolae says:

    Buna seara domn doctor! Am 33 de ani. In urma ecografiei abdominale mi s-a gasit:
    – colecist cu peretii ingrosati reflectogeni, dublu cudat
    – CBP: normal
    – confluent splenoroport : normal
    – VP/VS: normal
    – concluzii: aspect de colecistita alitiazica
    Analizele de sange in afara limitelor sunt:
    – procentul de neutrofile = 40.3% (41-70.7)
    – procentul de limfocite = 50.5% (19.1-47.9)

    In legatura cu colecistul, nu am avut nici o durere, nu ma doare nimic.
    Va rog frumos sa imi explicati ce inseamna cele relatate mai sus, in legatura cu colecistul. In legatura cu celelalte oragane din punct de vedere al ecografiei abdominale sunt foarte bune.

    Va multumesc frumos!

    Sanatate!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nicolae: nu inseamna nimic; din fericire, nu aveti intrunite criteriile de colecistita; este – imi pare rau sa o spun – o mica exagerare a ecografistilor, nu atat de rara pe cat ar trebui …

  256. Marcel says:

    Este adevarat ca problemele de vezica biliara se pot preveni/trata in primul rand prin ajustarea dietei? Mai exact, ma refer aici la eliminarea zaharului, a fainilor, a produselor procesate, a uleiurilor rafinate, a bauturilor carbogazoase si a produselor lactate pasteurizate? Nu ma refer aici la eliminarea grasimilor in general, ci doar a grasimilor oxidate, de proasta calitate si procesate.

    Cu alte cuvinte, este adevarat ca aceste probleme pot fi prevenite daca consumam o dieta naturala, formata din alimente neprocesate, pline de nutrienti?

    Referinte:
    1. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/01/06/what-you-need-to-understand-about-your-digestive-system-to-improve-your-health.aspx
    2. http://perfecthealthdiet.com/
    3. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/01/02/gallstone-treatment.aspx
    4. http://www.westonaprice.org/health-topics/taking-the-fear-out-of-eating-fat/

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marcel: a mentine o alimentatie sanatoasa ar trebui sa fie dezideratul oricui, dar din pacate urmarea unei diete stricte NU va elimina niciodata complet formarea calculilor, intrucat sunt si alte cauze implicate in formarea lor.

  257. Maria says:

    Buna seara,
    Doresc sa ma sfatuiti pentru sotul meu in varsta de 75 ani care acum 12 ani a fost operat de ocluzie intestinala cu extirpare de intestin subtire 1,2m, cu tratament de chimioterapie preventiv si tratament naturist continuu, iar in prezent dupa controale RMN si ecografii anuale este recuperat digestiv in totalitate.Numai ca de 4 ani la ecografie a aparut la colecist litiaza cu 3 calculi de 10-16mm dar fara simptome de durere,greata sau varsaturi si fiind speriat de operatie si mai ales de anestezie generala, care i-a fost interzisa fiind alergic. Speriat este si in continuare pentru ca la o ecografie efectuata de curand descrierea colecistului este cam ingrijoratoare, astfel,
    -colecist de forma cudat infundibular si diam. transvers 33mm
    -continut colecist,citez- imagine hiperecogena de 8,5/10mm cu con de umbra,situata decliv, in anumite incidente se constata o a 2-a imagine asemanatoare de 13mm, cu con de umbra, precum si formatiune hiperecogena, fara calcificari, protuziva in lumenul colecistic, cu contur neregulat, neomogena, atasata peretelui, de 32/22mm care la examinarea Doppler prezinta discret semnal sugestiv de pedicul vascular, peretele colecistului cu aspect usor. ingrosat de 5mm .
    Recomandarea dr.ecograf a fost de consult chirurgical. Va rog frumos sa ne explicati ce inseamna acest rezultat si cat de grav este, daca se mai poate amana operatia, daca se poate face laparoscopic si fara anestezie generala. Mentionez deasemenea ca celelalte organe (ficat ,pancreas si splina) sunt in limite normale. Va multumesc anticipat pentru sfaturile primite

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: chiar si la pacientii cu interventii chirurgicale in antecedente se pot efectua colecistectomii laparoscopice, chiar daca sunt mai minutioase (trebuie desfacute inainte aderentele formate). Laparoscopia presupune obligatoriu anestezie generala, nenegociabil. Si la pacientii alergici se poate efectua anestezie generala, va va explica medicul anestezist ce trebuie sa faceti ptr asta inainte de interventie. Formatiunea descrisa poate fi foarte bine evidentiata printr-un colangioRMN SAU o ecoendoscopie.

  258. Cristi M says:

    Buna ziua,
    Sotia mea a fost diagnosticata cu piatra la fiere, 22 mm, colicist cu pereti ingrosati. In urma ecografiei, recomandarea medicului radiolog a fost de operatie. Cu noua ani in urma a suferit o operatie de histerectomie totala.
    Mai este posibila acum eliminarea laparoscopica a colicistului?
    Multumim!

  259. Doina says:

    Buna ziua Dle Doctor,
    Am 48 de ani, ai am fost diagnosticata cu colon iritabil si pietre la vezica biliara in urma cu 7 luni. Am facut o colonoscopie si mi s-a spus doar ca colonul este sinuos si mi s-a legat un hemoroid. Am facut mai multe investigatii pentru ca aveam dureri mari peste tot la nivelul abdomenului, in mijloc, in partea dreapta sub coaste si in partea stanga sub coaste. La scan mi s-a spus ca am un hemagiom la ficat, care am inteles ca nu e un motiv de ingrijorare, si deasemenea mi-a spus ca m-am nascut fara vezica biliara. Apoi am facut o ecografie si mi s-a spus ca am pietre milimetrice la vezica biliara. Peste 7 luni am repetat ecografia intr-un alt loc si iarasi mi s-a spus ca nu exista vezica biliara (ca la scan) si ca la ecografia precedenta , medicul a vazut doar bule de aer. Nu stiu ce sa mai cred, insa pe mine ma doare in partea dreapta si continui sa ma constip si sa ma balonez si sa am gust amar in gura. Va rog daca puteti sa ma ajutati si sa imi spuneti ce alte investigatii sau ce specialist as putea consulta. Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Doina: investigatia care poate stabili existenta sau absenta veziculei biliare este colangioRMN-ul. Substanta administrata ptr aceasta investigatie coloreaza in totalitate arborele biliar, asadar si vezicula biliara.

  260. Dorina says:

    Bună ziua,
    În urma unei operații laparoscopice de vezica biliara făcută în Decembrie,am mai avut 2 episoade de indigestie similare celor dinaintea intervenției. Este normal sa am aceleași simptome care Dezechilibrează organismul?Eliminând foarte multe lichide în momentul stărilor d erau.
    Nu am un regim alimentar f strict.
    Mulțumesc! Apreciez sfaturile dumneavoastră!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dorina: si pacientii neoperati vreodata au episoade de indigestie, desi au colecistul perfect functional. Din fericire, colecistul nu este vinovat de toate problemele noastre digestive. este foarte posibil ca simptomele dvs de dinainte de operatie sa nu fie neparat generate de litiaza veziculara. Asta nu insemna ca operatia nu trebuia facuta – litiaza veziculara in sine, chiar si complet asimptomatica, este in sine o indicatie de colecistectomie laparoscopica, din cauza complicatiilor redutabile pe care le poate genera.

  261. Violeta says:

    Bună ziua.In urma unei ecografie abdominale mi sa spus că am pietre la colecist,
    mai multe mici,dar si două mari cam de 7mm.Medicul mi a recomandat operația.Dar eu nu sunt asa de sigură.
    Ce investigație mai pot face pentru a fi sigură de diagnostic??

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Violeta: ecografia abdominala este cea mai buna investigatie ptr litiaza veziculara, in toate protocoalele internationale; nu trebuie sa faceti nicio alta investigatie ptr confirmare; puteti face un RMN daca tineti mortis, dar este scump si chiar nu se justifica; aveti indicatie certa de colecistectomie laparoscopica.

  262. AdrianaC says:

    Buna ziua. De aproape 5 ani am stiinta de existenta unei pietre de 2 cm in colecist.Incepand cu anul trecut am inceput sa am mult mai des crize manifestate prin dureri de cap,durere sub coasta dreapta, balonare. Considerati oportuna colecistitectomia laparoscopica? Imi este teama de anestezie, cu atat cu cat sunt supraponderala (100 kg la 1,62cm). Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adriana: aveti indicatie certa de colecistectomie laparoscopica, indiferent de greutate; am intalnit si cazuri mai disperate …

  263. Mihai Nemeth says:

    Buna ziua,
    Am 52 de ani 1,80m, 74 kg.Am de 17 ani BRGE cu perioade mai mult sau mai putin suparatoare. De aprox 1,5 ani aproape ca nu mai m-a deranjat.In urma cu 20 de luni in urma unei ecografii abdomen sup mi-a fost gasit un calcul biliar de aprox 10mm,asupra caruia medicul de familie si internistul care m-a trimis sa fac echo m-au sfatuit sa nu intervin daca nu am nicio manifestare din simptomatologia specifica colecistitei.De aprox 3 saptamani insa am o senzatie aproape permanenta de nod in gat si ousoara apasare resimtita in treimea superioara a zonei esofagului.M-am investigat endoscopic esofagul e curat dar mi s-au gasit „multiple ulcere superficiale 3-4mm fara perforare”pt care mi s-a prescris trat specific si dieta.Am refacut si echo si calculul biliar a evoluat la 17 mm.Gastroenterologul mi-a spus ca toate senzatiile din zona gatului nu au legatura cu ce mi-a gasit la stomac.Intrebarea este daca calculul biliar poate da senzatia aceea suparatoare din gat.Va precizez ca nu am stare de voma nu am vomitat fara dureri de cap scaun normal
    Multumesc anticipat pt raspuns

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihai: nu, simptomele sunt mai degraba provocate de esofagita si BRGE, dar aveti indicatie clara, certa, de colecistectomie laparoscopica (aveati de altfel inca de la momentul diagnosticului), ulterior tratament medicamentos specific, corect condus, ptr BRGE. Este posibil ca simptomele sa se amelioreze. Persistenta esofagitei si mai ales aspectul de asa numit „esofag Barett” impun interventia chirurgicala antireflux!

  264. laura says:

    BUNA SEARA am o bunica bolnava la pat acum cateva zile a vomitat verde si o doare in partea dreapta si sa umflat imi puteti da un sfat va rog,e paralizata de sase ani multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Laura: imposibil de spus din cele relatate; si o ocluzie intestinala prin cancer, de ex, poate da aceleasi simtome; bunica trebuie sa fie consultata de un medic.

  265. sandra says:

    Buna ziua
    As dori sa stiu daca in cazul in care la ecografie se precizeaza”vezica biliara destinsa,prezentand in regiunea infundibulara imagine de calcul de 2cm” este absolut nevoie de operatie sau se poate face si tratament.
    In cazul operatiei care este pretul interventiei in ambele variante clasic si laparoscoic pentru un asigurat si daca se pate face laparoscopic la un pacient de 64 ani cu diagnosticul mentionat?
    Multumesc !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Sandra: da, colecistectomia e obligatorie; varsta nu e o contraindicatie ptr abordul laparoscopic – daca nu exista contraindicatii majore ale anesteziei, se poate efectua o colecistectomie laparoscopica.

  266. sandra says:

    Multumesc mult pentru explicatii.As dori sa stiu care este in prezent pretul unei astfel de interventii in ambele variante,clasic si laparoscopic pentru un asigurat.Multumesc!

  267. Ștefania says:

    Dl doctor Buliga a operat-o de colecist pe mama mea. Asta a fost ieri dimineața. În aceeași zi, seara, mama se simțea foarte bine, mergea și spunea că îi este foame! A fost externata a doua zi după operație și se simte excelent!
    Domnule Doctor, va mulțumesc! Se cunoaste că va faceți meseria cu pasiune! M-a impresionat în mod deosebit bunul simt și grija cu care vă tratați pacienții!

  268. Daniela says:

    Buna seara dl.dr. Am 42 de ani si m am operat pe 10 mai de fiere laparascop.insa am o problema ceva nu merge cu tranzitu. Sunt constipata fara clisme si supozitoare nu pot sa fac si inainte eram dar nu asa rau. Dl fr.care m a operat nu prea statea de vb cu pacientii asa ca n am mai insistat cu problema mea. Va rog frumos sa mi spuneti ce as putea sa iau sa mi reglez scaunele. Mentionez ca si acum am grija ce mananc dar parca tot ma constipa.
    Va multumesc mult.

  269. Veronica says:

    Buna ziua.Am 47 de ani,am dureri in partea dreapta sub coaste.In urma ecografiei:colecist marit si colica biliara,axul lung sludge 9.5cm cu pereti reflectogeni cu VP calibru normal, coledoc 0.6cm usor sinuos,nu s-au vazut deloc calculi, mal sau nisip.Iau tratament de 5 zile cu Motilium, bilichol,No spa, algolcamin la nevoie, Poligema 2ml si Formula33D.Mentionez ca tin regim hipocaloric si durerile nu au incetat. Ce ma sfatuiti?Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Veronica: v-am raspuns pe mail. analizele si celelalte investigatii necesare va vor fi recomandate de medicul care va va examina direct.

  270. Carussi Claudia says:

    Buna ziua,
    In data de 29.05.2017,d.nul dr. Buliga,m-a operat laparoscopic de colecist, evolutia postoperatorie fiind foarte buna, cu mult peste ce am crezut initial ca va fi. Recomand tuturor sa nu ezite si sa aleaga cu toata increderea serviciile Sanador.Multumesc din suflet dr. Buliga, pentru profesionalismul de care da dovada,acest lucru transpare insasi din atitudinea fata de pacienti. Personal, sunt impresionata de felul in care isi trateaza pacientii, de siguranta profesionala pe care mi-a transmis-o si nu in ultimul rind, de rezultatele postoperatorii.
    Respect si multa pretuire,pt. d.nul dr. Buliga Teodor

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Claudia: va multumesc foarte mult pt aprecieri si ma bucur ca v-am putut fi un sprijin. insanatosire grabnica!

  271. Romulus says:

    Buna ziua dl doctor am fost operat laparascopic acum 7 luni de zile in urma unor complicatii constand in icter mecanic..in primele 3 luni dupa operatie nu am avut probleme insa recent ma trezesc cu ochii umflati in partea inferioara iar urina capata o culoare galbuie..am facut analize si au iesit bune bilurubina fiind in normele standard insa ce ma supara foarte tare sunt ochii acum a inceput sa capete in zona inferioara unde se umfla si o culoare neagra asa..ce ma sfatuiti? Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Sa cereti sfatul unui gastroenterolog, ptr a vedea daca aveti si colestaza sau nu (exista situatii de icter = bilirubina crescuta, fara colestaza = fosfataza alcalina crescuta, si invers)

  272. Romulus says:

    Buna ziua dl doctor am fost operat laparascopic acum 7 luni de zile in urma unor complicatii constand in icter mecanic..in primele 3 luni dupa operatie nu am avut probleme insa recent ma trezesc cu ochii umflati in partea inferioara iar urina capata o culoare galbuie..am facut analize si au iesit bune bilurubina fiind in normele standard insa ce ma supara foarte tare sunt ochii acum a inceput sa capete in zona inferioara unde se umfla si o culoare neagra asa..ce ma sfatuiti? Multumesc

  273. Diana says:

    Buna ziua dl. doctor, de o luna de zile mă confrunt cu dureri în partea dreaptă exact sub coastă. La început nu am dat importanţă însă durerile s-au inteţit şi nu ştiu de la ce provin. Am făcut ecografie şi mi s-a spus că este totul în regulă, nu apare nimic imflamat, fierea este normală, fără pietre, ficatul la fel nu este gras, este normal, însă la examenul ecografic a constatat foarte multe gaze. Am făcut şi analize de sânge uzuale, şi decât la urină au iesit leoccocite mai multe, dar fară o antibiogramă. doctorul a recomandat că ar fi o infecţie urinară şi din acest motiv să am dureri, mi-a dat ciprofloxacin şi nos pa. Nu iau medicamente deobicei, şi nici cu acest diagnostic nu ma împac. De vreo luna iau aspenter o pastila pe zi şi una de acid folic, încerc să rămân însărcinată. Probelema este ca nu stiu de ce aceste dureri persistă, dar ecografic nu se vede nimic. Ce părere aveţi? Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Diana: ce specialitate avea medicul care v-a recomandat acest tratament – in plus nu mi-e clar daca ati si urmat tratamentul cu ciprinol; daca da, ati refacut cumva analizele dupa? Urocultura eventual? De ce luati aspenter zilnic?

  274. Adriana says:

    Bună seara, in urma cu o luna mi-a fost facuta o colecistectomie laparoscopica, la rece fara complicatii.La externare la doua dintre vincizii aveam o zona care se simtea tare sub piele iar in zona ombilicului ulterior am făcut o echimoza foarte extinsa. La scurt timp la incizia de sub stern am făcut un serom. Dupa ce mi-a fost curățat, rana a ramas un pic deschisa și supurand continuu timp de 2 saptamani. Acum a devenit rosie si dureroasă… Ce simptome trebuie sa ma alarmeze pt a merge la doctor? Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adriana: mi-e greu sa apreciez de la distanta semnele de alarma. Din punctul meu de vedere, insasi problemele enumerate ar trebui sa va faca sa mergeti la chirurgul dvs ptr un control direct.

  275. Bianca says:

    Buna seara, imi cer scuze de deranj, am citit pe site răspunsuri de la dumneavoastră, însă nu am găsit o întrebare asemănătoare cu ceea ce imi doresc sa aflu, din luna August, ma simt rau, greata persista zilnic, dureri de cap, am făcut mai multe analize, si mi-au iesit sa am lambli, din luna August tot iau tratament si nu dispar, am tot schimbat medici, mai tarziu, am făcut si o ecografie abdominala unde doamna doctor a găsit colecist septat cu sludge biliar, si am primit milk thistle phytosome, astazi am dus scrisoarea medicală, medicului de familie, iar el mi-a spus ca nu voi scapă de greata si ca peste câțiva ani este nevoie de operație, doamna doctor de la medicina interna nu a pomenit de asa ceva, peste 18 zile merg iar la un control, si întrebarea ar fi, aceste simptome chiar nu V-or dispărea niciodată? Si necesita operație ? Mulțumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Bianca: colecistul septat nu est ein sine o indicatie de colecistectomie; in plus, sunt nenumarati pacienti cu calcul biliari care sunt total asimptomatici. Concluzia este ca ar trebui cautata si o alta cauza a simptomelor – va recomand sa va monitorizeze un gastroenterolog.

  276. Monica says:

    Buna ziua, mama mea a fost internata la chirurgie pentru a scoate colecistul, interventia a fost tot amanata din cauza ca transaminazele sunt crescute. Poate fi acesta motivul amanarii sau sa cer mai multe detalii?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Monica: nu exclusiv. De ex, transaminazele cresc pasager in colecistita acuta si revin spre normal dupa colecistectomie, asadar cel mai probabil exista si alte motive ptr care interventia a fost amanata.

  277. Ionut says:

    Buna ziua, am facut zilele trecute o ecografie abdominala si referitor la colecist, am urmatoarele observatii: prezinta in regiunea infundibulocistica un calcul de 1,2 cm, CBP normala. Din experienta dumneavostra se impune operatia laparoscopica? Mentionez ca nu am nicio manifestare clinica, a fost doar un control de rutina..
    Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionut: interventia chirurgicala (colecistectomia laparoscopica) este indicata, indiferent de prezenta sau nu a simptomelor, chiar din momentul diagnosticului litiazei. In prezenta simptomelor, ea devine o urgenta, dar chiar si in absenta lor, va trebui efectuata, in regim programat.

  278. Madalina says:

    Buna ziua

    Dl doctor ieri am facut ecografie:
    Colecist volum normal, pereti grosime normala.

    La nivelul colecistului se decelereaza microcalcul diam 3,1mm.
    Spre regiunea infundibulara se evidentiaza polip cu diam 2,5mm.

    Ce ma sfatuiti sa fac? Nu as vrea sa fac operatie de extirpare a colecistului, mi se pare invaziva desi ma tem de complicatii. Este posibil un tratament medicamentos sau o dieta?

    Va multumesc anticipat de raspuns. Multa sanatate

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Madalina: cu cat diametrul calculilor veziculari este mai mic, cu atat riscul ca acestia sa provoace o complicatie este mai mare. S-a tentat administrarea cronica a unor substante derivate din bila (ursofalk), dar efectele nu au fost cele scontate si beneficiile teoretice aduse de tratament au fost depasite de departe de rata complicatiilor. Din punctul meu de vedere, aveti indicatie certa de colecistectomie laparoscopica, cu atat mai mult cu cat nu este deloc o interventie invaziva.

  279. Varlan Catalin says:

    Buna ziua ! Tocmai am suferit o intervenție laparoscopica pt colecist( calcul de 3 cm) ! Pot manca sunca de pui, pastrama , muschi , paine de secara? Pt steatoza ce mi recomandati naturist? Multumesc anticipat pt raspuns

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Catalin: v-am raspuns la prima postare. Da, puteti manca alimentele mentionate. Cel mai bun tratament „naturist” al steatozei hepatice este scaderea in greutate, asociata cu un regim faa alcool, dulciuri si grasimi in exces.

  280. Buzica Alin says:

    Bună ziua! Domnule doctor, va rog să-mi comunicați prețul intervenției pentru o colecistectomie laparoscopică cu tot ce include de la internarea în spital până la ieșire. Menționez că am fost diagnosticat cu calculi colesterolici cel mai mare având 9 mm. Va mulțumesc și aștept răspunsul dvs . Daca este confidențial mi-l puteți comunica pe e-mail.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alin: nu este confidential; de altfel, sunt amanunte pe care le gasiti la rubrica „promotii”. Pretul respectiv poate varia in functie de calitatea dvs de asigurat in sistemul public – va sfatuiesc sa apelati callcenterul SAnador (0219699) si sa solicitati sa vorbiti direct cu asistenta mea – dna Diana Bogiaris, care va va detalia mai mult problema si va va raspunde la orice intrebare administrativ-logistica.

  281. Alina says:

    Buna ziua , va deranjez cu o intrebare care nu ma lasa sa dorm de 3 nopti . Mama s-a operat saptamana trecuta laparascopic de colecist (care era plin de calculi pe care ii avea de cativa ani) .Cand a iesit din operatie , doctorul care acoperat-o a spus ca totul a mers bine doar ca nu i-a placut cum arata colecistul care era iritat/ imflamat. Din acet motiv a trimis la analize (biopsie) o mostra din ce a gasit acolo. Intrebarea mea este pana vine rezultatul de la analize powte sa faca un eco sau un ct sa vada daca ficatul / pancreasul sunt ok? Ce poate provoca imflamatia aia?? Va pun intrebarile astea dumneavoastra ptr ca nu sunt in tara , si pe mama nu vreau sa o sperii cu fel de fel de ganduri care imi trec prin cap! Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alina: Ecografie a facut cu certitudine inainte de colecistectomie – ar fi evidentiat eventuale leziuni hepatice. Totul se va lamuri dupa obtinerea rezultatului HP – doar atunci se va decide ce alte investigatii sunt necesare (daca e necesat CT etc). Pe de alta parte, in Romania a trimite colecistul la examen HP (ca de altfel a trimite orice fragment tisular prelevat chirurgical dintr-un corp uman) este obligatoriu, conform legii.

  282. Amdrei says:

    Domnule doctor, ce parere aveti de operatia laparoscopica, in contextul unui colon iritabil, prezent de vreo 20 ani? Este vorba, bineinteles de litiaza biliara. Ma gandesc la acizii biliari, ce vor curge continuu.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andrei: prezenta litiazei veziculare este o indicatie absoluta de colecistectomie laparoscopica, inclusiv la pacientii cu colon iritabil. Si asta nu o spun eu, ci oameni infinit mai destepti decat mine…

  283. mihai ghilt says:

    Domnule doctor cred ca am probleme de colicist.Urmeaza sa mai fac unele investigatii.Intrebarea este daca va fi necesar de interventie chirurgicala si oricum numai la dumneavoastra vreau sa apelez operatia se poate face laparoscopic?Vreau sa va amintesc ca acum doi ani si jumatate aveam varsta de 80 ani iar acum merg pe 83.M-ati operat abord deschi de hernie pilaterala din care stanga o aveam de peste 20 ani cu anestezie rahidiana Operatia a fost de mare succes si m-am simtit bine din primele zile si pana in prezent.Probleme de sanatate cam aceleasi la aceasta data.va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihai: buna seara; ma bucur ca va simtiti bine dupa interventiile suferite; ptr a stabili daca este sau nu nevoie de colecistectomie, trebuie sa faceti ptr inceput o ecografie abdominala; ulterior, discutam – puteti trimite eventual pe mail rezultatul ei.

  284. Angela says:

    Buna ziua. Am fost operata de fiere in sept 2018. Am tinut regim strict cateva saptamani, apoi ceva mai permisiv iar acum am inceput sa mananc de toate chiar alimente pe care nu le-am mai mancat de mai bine de 1 an (fasole uscata, snitele, slanina cu ceapa). Ma simt bine. Problema este ca am facut un echo abdominal din alte motive si printre altele mi s-a spus ca, citez:”VP 13 mm, CBP-ul prezinta pereti ingrosati, mai reflectogeni si continut transsonic impur (mal si sediment biliar pe coledoc) fara preznta de calculi semnificativ obstructivi in momentul examinarii”. Mi s-a spus ca pot face crize ca si cele dinainte de operatie sau chiar icter mecanic daca se blocheaza canalul coledoc. Eu ce sa fac acum? Sa tin regim ca dinainte de operatie? Desi nu cred ca a fost foarte bun din moment ce faceam crize dese chiar daca mancam fara prajeli, fara grasimi. Precizez ca simt uneori o durere difuza in partea dreapta, cam pe locul fostului colecist.Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Angela: ecografia este insuficienta in situatia dvs. Sub supravegherea chirurgului dvs sau, preferabil, a unui gastroenterolog, trebuie recoltate analize speciale. Daca sunt modificate, se face fie o ecoendoscopie, fie un colangioRMN. Daca acestea confirma rezenta „malului” in coledoc, gastroenterologul poate „desfunda” canalul printr-o manevra pur endoscopica (ERCP) – nu este asadar necesara o noua interventie chirurgicala.

  285. Bordei Craciun says:

    in 2016 mi s-a extirpat colecistul
    in 2017si in 2019 au aparut pietre pe coledoc, care au fost scoase
    ce investigatii sunt necesare pentr a stabili cauzele aparitiei pietrelor la coledoc pe viitor
    Ce regim alimentar trebuie sa tin pentru a evite aparitai in continuare a pietrelor oe coledoc

    Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Bordei: v-am raspuns la postarea initiala. Am rugamintea sa nu postati aceeasi intrebare la mai multe articole, din pacate asta nu va grabi raspunsul. Multumesc ptr intelegere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *