Cancerul de stomac (cancerul gastric)

Anatomie Stomacul este portiunea tubului digestiv aflata in continuarea esofagului. Unirea dintre esofag si stomac se numeste cardie. Peretii musculari ai cardiei au rol de sfincter, de baraj impotriva refluxului alimentar in esofag. Tumorile maligne cardiale au evolutie particulara, mai asemanatoare cu tumorile esofagului inferior. Clasic, se considera ca stomacul are forma de desaga, o margine curba mai scurta, situata spre ficat (mica curbura gastrica), o margine curba mai lunga, indreptata spre splina (marea curbura gastrica). Tumorile micii curburi vor invada asadar mai rapid ficatul, cele ale marii curburi – splina. Pentru ca mica curbura reprezinta “toboganul” pe care cad alimentele, ea este cel mai frecvent afectata de cancer. De marea curbura a stomacului se prinde prapurul – marele epiploon. Portiunea stomacului situata imediat sub diafragm se numeste fornix si de regula contine aer.  Sub fornix se afla corpul gastric, impreuna cu care formeaza asa numita portiune verticala a stomacului. Ultima portiune a stomacului este orizontala. Se numeste antru gastric si se continua cu duodenul, prima portiune a intestinului subtire. Unirea dintre cele doua organe se face la nivelul pilorului, o ingrosare a musculaturii peretelui gastric, un sfincter cu rol de “ecluza” care inchide stomacul, retinand in interior alimentele pentru a asigura faza gastrica a digestiei. Antrul gastric acopera pancreasul, de aceea tumorile maligne antrale invadeaza frecvent acest organ. Stomacul are o bogata retea limfatica, extinsa in tot etajul abdominal superior. De aceea, cancerele gastrice intereseaza frecvent si ganglionii limfatici regionali, situati intre splina, ficat, pancreas.

Tumora intragastrica. Aspect CT cu dublu contrast (oral si intravenos)
Tumora intragastrica. Aspect CT cu dublu contrast (oral si intravenos)

Simptome Stomacul este portiunea cea mai dilatata a tubului digestiv si are peretii cei mai grosi (cu exceptia rectului), motiv pentru care tumorile intragastrice pot evolua mult timp asimptomatic. Stomacul este inundat cvasipermanent de secretii corozive, cu rol in digestie, care dau destul de des simptome de tip gastritic sau ulceros: dureri in epigastru (“in capul pieptului”),  pirozis (“arsuri pe piept”), regurgitatii acide, greturi sau chiar varsaturi. Din cauza frecventei lor pe parcursul vietii, aceste simptome, comune cu cele ale cancerului gastric, sunt interpretate de pacienti a avea cauze banale, benigne, ceea ce amana stabilirea diagnosticului. Durerile intense si permanente asociate cancerului gastric semnifică fie invazia intregului perete gastric cu ulcerarea tumorii, fie invazia organelor vecine (capsula hepatica, pancreas, splina, mai rar perete abdominal, nervi, colecist). Ca aproape in toate cancerele, simptomele cancerului gastric au o caracteristica importanta: cresc progresiv in intensitate. Pacientii pot manifesta semne de anemie (slabiciune, oboseala precoce, paloare tegumentara intensa, chiar lesin), prin ulcerarea tumorii si sangerari mici si dese de la acest nivel. Aceste acuze sunt insa foarte nespecifice (apar într-o sumedenie de alte boli). Daca tumora provoaca ruperea unui vas mare din peretele gastric, pacientii pot prezenta hematemeza (varsatura cu sange – sange digerat, “in zat de cafea”, sau chiar cu sange franc) ori melena (scaune negre si moi “ca pacura”). Ocluzia apare rareori, mai frecvent ca o complicatie a cancerelor antrale.

Investigaţii Diagnosticarea corecta a oricarei boli incepe printr-un consult medical si un minim set de analize. Daca analizele de laborator arata o anemie a carei cauza nu poate fi precizata, se caută obligatoriu o tumora de tub digestiv, mai ales in prezenta unui sindrom inflamator fara explicatie aparenta. Uneori, in sange apar substanţe produse de celulele neoplazice, care se numesc markeri tumorali (CEA, CA 19-9, CA 15-3 etc). Determinarea lor nu se face de rutina, ci doar atunci cand se suspicioneaza prezenta unui cancer. Markerii tumorali nu au rol absolut in diagnosticul cancerului (pot fi usor crescuti la pacienti normali sau, din contra, perfect normali la pacienti cu cancer). Ei sunt utili in special pentru monitorizarea postoperatorie a pacientului, pentru ca dispar imediat dupa indepartarea tumorii, dar reapar in sange cu mult timp inainte ca o recidiva / metastaza sa fie vizibila prin alte investigatii. Ecografia abdominala nu este potrivita pentru organe care contin aer in interior (precum tubul digestiv). Tumora se vede ecografic numai daca are dimensiuni mari. Totusi, ecografia poate descoperi metastazele din ficat si elimina alte cauze ale simptomatologiei (o litiaza biliara, de exemplu). Ea nu doare, nu iradiaza si se poate repeta ori de câte ori este nevoie, fiind inclusa in investigatiile medicale de rutina. Cea mai bună investigatie pentru cancerul de stomac ramane endooscopia digestiva superioara. Permite atat vizualizarea directa a tumorii, cat si prelevarea de biopsii, cu ajutorul carora diagnosticul de cancer gastric este pus chiar inainte de operatia propriu-zisa. Ca pentru orice tumora maligna, investigatiile sunt completate cu o tomografie computerizata cu substanta de contrast (pacientul bea o solutie speciala, care “coloreaza” interiorul stomacului si in acelasi timp poate primi intravenos o substanta care “coloreaza” vasele de sange). Tomografia computerizata (sau examenul RMN, daca este disponibil) permite o stadializare mai buna a bolii, prin identificarea eventualelor metastaze la distanta.  Metastazele mici, situate in general la nivelul peritoneului, sunt mai greu de evidentiat prin CT sau RMN. Pentru ca prezenta acestora are importanta in ceea ce priveste tipul de tratament necesar, se apeleaza cateodata (mai ales in tumorile gastrice anterioare) la laparoscopie exploratorie pentru evidentierea lor. Similar oricarei tumori maligne, diagnosticul de certitudine al cancerului gastric se pune doar prin examen histopatologic (microscopic), pe fragmente de tumora obtinute endoscopic sau pe piesa extirpata chirurgical.

Cancer gastric mediocorporeal hemoragic (A) si polipi gastrici multipli, benigni (B)
Cancer gastric mediocorporeal hemoragic (A) si polipi gastrici multipli, benigni (B)

Tratament Cancerul de stomac beneficiaza de un tratament complex, care include procedee chirurgicale, radioterapie si chimioterapie (tratament medicamentos specific). Intrucat cancerul de stomac este deseori diagnosticat tardiv, in stadii depasite din punct de vedere chirurgical, chimioterapia are un rol extrem de important in planul de tratament. Cancerul gastric se complica mai rar cu ocluzie, motiv pentru care in stadiile avansate de boala chirurgia are doar rol paleativ, apelandu-se la ea doar in cazul unor complicatii (de regula hemoragii). Tendinta actuala este de a incepe chimioterapia inaintea interventiei chirurgicale chiar si pentru cancere mai putin avansate, rezultatele postoperatorii fiind mai durabile.

Gastrectomie totala ptr cancer gastric (piesa de rezectie: stomac integral, ganglioni limfatici, mare epiploon)
Gastrectomie totala pentru cancer gastric (piesa de rezectie: stomac integral, ganglioni limfatici, mare epiploon)
Gastrectomie totala cu esojejunoanastomoza ptr cancer gastric al micii curburi (aspect radiologic postoperator - substanta de contrast trece direct in intestinul subtire)
Gastrectomie totala cu esojejunoanastomoza ptr cancer gastric al micii curburi (aspect radiologic postoperator – substanta de contrast trece direct in intestinul subtire)

Procedeele chirurgicale sunt totusi singurele care ridica tumora si trateaza complicatiile ei (hemoragie, perforatie, ocluzie). Portiunea de stomac extirpata depinde de localizarea si extensia tumorii. In cazuri bine alese, se poate tenta o excizie partiala a stomacului, cand se scot cam 2/3 sau ¾ din el (gastrectomie subtotala, gastrectomie polara). Totusi, de cele mai multe ori este necesara extirparea intregului stomac, impreuna cu toti ganglionii limfatici corespunzatori  – gastrectomie totala – unind esofagul cu intestin subtire (esojejunoanastomoza). Adesea, se ajunge la interventii complexe, cand se extirpa si splina, portiuni din ficat, colon sau pancreas. Atunci cand tumora are efect ocluziv si invadeaza organe care nu pot fi extirpate, boala este prea avansata sau starea pacientului nu permite o operatie ampla, leziunea nu se mai scoate, ci se scurtcircuiteaza zona respectiva, unind stomacul neafectat cu intestin subtire (gastroenteroanastomoza). Se asigura astfel minime conditii pentru o alimentatie normala. Cand nici aceasta operatie de derivatie nu este posibila, se poate asigura alimentarea pacientului printr-un tub introdus in stomac, sub tumora, sau in intestinul subtire (gastrostoma, respectiv jejunostoma de alimentatie).

Gastrostoma de alimentatie
Gastrostoma de alimentatie

In toate situatiile, pacientul trebuie luat in evidenta serviciului teritorial de oncologie. Medicul oncolog este cel care va stabili, de comun acord cu ceilalţi specialisti implicati, ce alte tratamente va mai urma pacientul, precum si planul de investigatii care trebuie efectuate postoperator.

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

126 comentarii adaugate pentru articolul “Cancerul de stomac (cancerul gastric)

  1. Raul says:

    Buna ziua domnule doctor, in mai toate articolele se face referire la faptul ca slabirea excesiva este un semn de boala insa nu am gasit nimic despre ce insemna de fapt acest tip de slabire, motiv pentru care va rog daca ma puteti lamuri asupra acestui fapt. Mai exact cat si in cat timp trebuie sa slabesc pentru a o considera execiva, ce alt reper sa-mi iau sa vad daca este sau nu o slabire excesiva, orice considearti ca ar trebui sa stiu pentru a intelege ce este de fapt aceasta slabire excesiva.

    Va multumesc si apreciez efortul dvs de a raspunde tuturor intrebarilor

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Raul: in general, slabirea patologica se refera la slabirea neexplicata de scaderea aportului, pe termen scurt; pe romaneste, slabiti rapid, desi mancati normal. Ptr vedea cat de slab ati ajuns, se calculeaza indicele de masa corporala (BMI – body mass index), care se afla impartind greutatea reala in kilograme la patratul inaltimii, in metri. Normalul este intre 18 si 25.

  2. popa rodica says:

    am mici formatiuni pe corp subcutanat,mai ales in zona abdomenului,muschii abdominali ,axila ,fese ,brate ,coapse.sunt de mai multi ani dar se inflameaza ,ma dor si dupa citeva zile imi trece ,apar inflamaatii in alta parte ,alteori trec 2 ani nu am nimic.analize de singe normale examen eco normal ,rmn normal .cind se inflameaza nu ma simt prea bine .Dermatologii nu mi-au spus sa fac biopsie.ce pot sa am?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Rodica: nu stiu; de principiu din descriere parea sa fie vorba despre o lipomatoza, dar lipoamele nu dor niciodata, cu atat mai putin toate odata; exista insa anumite boli care pot da noduli de tip inflamator (sarcoidoza de ex, dar si anumite forme de guta) – as opina totusi ptr o biopsie in plin puseu acut, examenul histopatologic va transa categoric chestiunea.

  3. Cristina says:

    Buna seara, in urma unor simptome foarte deranjante,greata, recuctatii, dureri abdominale in partea stanga sub coaste care se lasau pe colon, am efectuat o endoscopie si colonoscopie,care au iesit fara modificari, doar H-pylori prezent dar nu facuse inca nicio modificare, schema de tratament este amoxacilina si claritromicina , eu am palpitatii din cand in cand, prolaps de valva mitrala si bloc de ramura dreapta minor, cardiologul a zis ca ma indop degeaba cu antibiotic pentru ca infectia reapare la 3 luni, in timp ce medicul gastro insista sa iau tratamentul, desi pe prospect scrie clar ca nu trebuie luat daca sufar de palpitatii, ce sa fac, mai exista si o alta schema de tratament fara claritromicina? Medicul gastro a zis ca asta e cea mai eficienta…mi-e foarte frica sa iau claritromicina asta, pentru ca si Fortransul mi-a provocat puls 120.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: vizavi de infectia cu Hp, parerile sunt impartite – este cert dovedit ca bacteria provoaca gastrita/ulcer, dar in egala masura se stie la fel de precis ca infectia este mult mai frecventa decat se pare, mai ales odata cu inaintarea in varsta – la varsta pensionarii, 4 din 5 oameni au in stomac Hp, de ex. Pe de alta parte, in prospectul unui medicament sunt trecute toate posibilele efecte adverse, fara ca asta sa insemne ca vor aparea obligatoriu sau la toti oamenii. Eu as incepe totusi tripla terapie anti Hp, monitorizand efectul Claritromicinei asupra cordului.

  4. ftade says:

    Am avut dureri si bolboroseli in burta si mi sa gasit gastrita cronica incipent atrofica si o formatiune intragastrica cu un orificiu ductual si hp.Am luat de 2 ori tramentul pentru hp si am scapat de el dar la recontrol mi sa gasit 2 orificii in stomac.Medicul spune ca probabil sunt traiecte fistuloase.Eu am in continuare bolboroseli si gaze in burta.Ce sunt cele doua orificii.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ftade: nu stiu, descrierea este prea sumara. De regula fistulele intragastrice sunt fosrte rare si necesita investigatii suplimentare ptr a evidentia originea lor. GAstoenterologul ar trebui sa va indrume in acest sens. V-a facut cumva si biopsie din formatiunea descrisa?

  5. ftde says:

    Prima data in luna Mai 2016 cand a fost gasit formatiunea cu un orificiu am fost in spital si sa luat biopsie si din ea si rezultatul este material examinat pe sectiuni seriate este constituit dintr-u fragment de eiteliu foveolar cu aspecte de hiperplazie de tip reparator si prezenta germenilor de tip hp la nivelul mucusului foveolar.Moderat infiltrat inflamator predominant limfo plasmocitaredem si hiperemie in corionul superficial.Medicul mi-a zis ca este un ulcer care sa inchis sau pancreas ectopic.Am facut si ct si mi sa gasit hepatomegalie.Chistesential hepatic.Am uat tratament pentru Hp si pe data de 10.10.2016 am facut doscopie la un cabinet privat si mi-au gasit cele doua orificii nu unul.Nu mi s-a luat biopsii din ele si numi s-au recomandat alte analize.Datimi un sfat ,va rog.Ce sa fac.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ftde: extrem d einteresanta descrierea. Eu as repeta endoscopia, cu biopsii multiple. Da, poate fi pancreas ectopic. Se mai poate face si o ecografie endoscopica, ptr a vedea cat din grosimea peretelui e afectata de leziune.

  6. Andrei says:

    Buna seara dle doctor.

    Va rog sa imi spuneti care este rata de supravietuire (luni, ani) pentru un pacient cu gastrectomie totala, esojejunoanastomoza T-L mecanica si jejunostomie de alimentatie. De asemenea va rog sa-mi spuneti daca alimentarea acestui pacient se face obligatoriu prin furtune amplasate in exterior sau exista sanse sa se alimenteze si normal.

    Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andrei: niciodata nu ofer o durata de supravietuire estimata „fidel”, nici macar pacientilor operati de mine, ptr ca asta e o variabila care tine de nenumarati factori, imposibil de apreciat. Cu atat mai mult cu cat supravietuirea depinde de stadiul tumorii (stadiu pe care nu il cunosc) si NU de operatia efectuata – aceeasi operatie se poate face si in st1 si in St 4, cu diferente enorme de prognostic. Anastomoza esojejunala a fost facuta tocmai ptr a se alimenta oral, normal, pacientul.

  7. mirela says:

    buna seara!tatal meu a fost diagnosticat cu HDS ,tumora maligna pe curbura stanga a stomacului si ciroza hepatica.problema este ca inima tatalui meu functioneaza doar o treime la sut- si nu rezista operatiei.ce s-ar putea face in acest caz_ .-vva a multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mirela: din pacate, o buna parte dintre medicamentele chimioterapice administrabile in acest caz (ca alternativa la interventia chirurgicala) sunt cardiotoxice – aveti nevoie de avizul oncologului ptr inceperea acestui tratament, dar probabil ca va fi reticent. Pe de alta parte, daca stadiul este incipient, ar merita operat cu viza curativa (adica sperand sa obtii vindecarea) – cu avizul anestezistului, asumandu-va dvs riscurile implicate. Oricum, tumorile de stomac complicate cu hemoragie, mai ales repetitiva sau necontrolabila endoscopic, au indicatie CERTA de interventie chirurgicala paleativa (adica nu speri sa imbunatatesti supravietuirea, dar trebuie sa opresti pierderea de sange, care duce la deces), cu orice risc.

  8. Lidia says:

    Mama mea acuza de vreo 2 luni dureri in partea stanga. Astazi a durut o mai mult, intensitate mai mare. A luat no spa si ceva pt gaze ontestinale dar nu au avut efect. Maine intentionam sa mergem la un consult ecografic. Poate fi de la splina, din cauza oboselii (asta am baniit) sau de la stomac sau colon? Are 78 ani. Va multumesc!

  9. Elena says:

    Domnule doctor tatal meu are cancer gastric de 1 luna vomita tot ce bea sau mananca este la pat nu poate sa mai mearga cat este de grav

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: din datele furnizate este imposibil de spus; trebuie sa il duceti totusi la un chirurg ptr a evalua extensia bolii si impactul ei.

  10. Marian says:

    Bună ziua, de ceva timp aprox 6 luni am o durere în partea dreaptă a pieptului cu raspundere în spate fix pe centru, câteodată ma doare mai tare alteori mai putin. Treaba este ca durerea se intensifică la anumite mișcări ale corpului, pe lângă asta am și niște asuri gastrice. Cam ce as putea sa am? Menționez că am 20 de ani

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marian: ulcer, pietre la rinichi, pietre la fiere, o boala de ficat si alte vreo zece boli diferite una de alta ca de la cer la pamant. Descrierea dvs este total nespecifica, ca atare trebuie sa incepeti prin a va prezenta la un control la medicul de familie, de ex, sau la un internist.

  11. Rebigan says:

    Unde va pot gasi,mama mea a fost diagnosticata cu cancer la stomac,asi dori sa mai cer o opinie si un sfat. Va rog din suflet sa ma ajutati.Astept sa-mi scrieti pe adresa de mail unde va pot gasi,contacta. Multumesc!

  12. dana says:

    Bună ziua, domnule doctor,

    Cu mai mult timp în urmă, în august, vă spuneam că fratelui meu i s-a pus diagnosticul de carcinomatoză peritoneală, prin recidivă după gastroctemie și splenectomie.

    A început să se hrănească prin stomă, a făcut 6 ședințe de chimioterapie paliativă, a luat în greutate 3 kg(era cașectic). Aveam cât de cât speranțe, deși nu ni s-au dat de către medici, nici de către chirurg, nici de către oncolog. Dar de vreo săptămână a început să aibă crampe aproape insuportabile, i s-a întărit abdomenul. Era programat să facă CT azi, dar fiind zi liberă și fiind amânat pentru februarie, l-a făcut la o clinică particulară.

    Pentru că întâlnirea cu chirurgul va fi la sfârșitul săptămânii, îndrăznesc să vă trimit rezultatul la CT și să-mi spuneți în câteva cuvinte despre ce e vorba. Vă mulțumesc

    Gastrectomie totala cu eso-jejuno-anastomoza termino-laterala, pe ansa in Y a la Roux, splenectomie, in septembrie 2014. Pregatire digestiva cu Picoprep, colon drept destins – pina la 55 mm, cu continut lichidian, colon sting cu continut aeric si cu resturi fecale prezente, colon sigmoid, rect colabate; anse ileale cu diametrul maxim 30 mm, cu continut lichidian. Nu s-a administrat clisma.

    Anastomoza eso-jejunală este permeabilă fără modificări. Ansa eferenta nedilatata, fara pasajul contrastului spre restul jejunului, inferior de zona de stenoza, care este stationara.
    Cai biliare intra-siextrahepatice dilatate. Fara leziuni secundare hepatice. Dilatarea sistemului venos port.

    Lama de lichid peritoneal. Ansa eferentă contrastată per os cu diametru maxim 25 mm , fără pasajul contrastului spre restul jejunului, cu aspect staționar al leziunii jejunale descrise la examinarea precedenta. Duoden dilatat pina la 44 mm, cu continut lichidian; imediat distal de unghiul duodeno-iejunal se constata o stenoza cu lungime de – 30 mm, care se remite partial in timp tardiv, la nivelul careia peretele ingrosat (maxim 6-7 mm), cu captare moderala si neomogena a contrastului. La nivelul mezenterului acestei anse sunt vizibile cateva adenopatii omogene, cu diametrul maxim de 10 mm.
    Ficat cu dimensiuni in limite normale, cu un chist simplu, milimetric, in segmentul Vl, fara determinari secundare.
    Cai biliare dilatate – CBIH 2.5 mm, CBP – maxim 9 mm, dilatata pina la nivel duodenal

    Concluzii

    Duoden dilatat, stenoza imediat distal de unghiul duodeno-jejunal.
    Ansa eferenta nedilatata, fara pasajul contrastului spre restuljejunului, inferior de zona de stenoza, care este stationara.
    Cai biliare intra-siextrahepatice dilatate. Fara leziuni secundare hepatice. Dilatarea sistemului venos port.
    Lama de lichid peritoneal.

    Colecist destins, perete cu grosime normala, fara calculi radioopaci.
    Sistem venos port permeabil; vena porta cu calibru 19 mm, venele mezenterice dilatate (mezenterica superioara 14 mm, mezenterica inferioara I mm).
    Lama de lichid intraperitoneal cu grosime de 9 mm la nivel pelvin si subhepatic.
    Nu se constata adenopatii lombo-aortice si iliace.
    Fara modificari pulmonare pe sectiune toracice bazale realizate.
    Nu se identifica determinari secundare osoase in volumul scanat.

    Cu respect

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dana: regret intarzierea, banuiesc ca deja problema e transata; pe de o parte CT e ok in sensul in care nu sunt metastaze hepatice/ peritoneale macroscopice, dar pe de alta parte ridica problema unei stenoze, care pare sa aiba efect ocluziv. Daca aceasta stenoza devine clinic manifesta si nu poate fi depasita, posibil sa fie la un moment dat nevoie de reinterventie, indiferent de natura ei (brida / aderenta/ tumorala).

  13. Elena says:

    Dl doctor din pacate tatal meu a murit dar am o alta intrebare mama soacra nu retine fierul in organism iar mai nou ii apar pete mari pe corp ca si cum sar lovii ce inseamna poate fii vb de ceva grav are ameteli si dureri de cap mai tot timpul

  14. dana says:

    Fratele meu e pe moarte, deși în ultimele patru luni s-a simțit foarte bine.
    Vă mulțumesc totuși foarte mult pentru răspuns.

  15. Raluca says:

    Buna ziua. Doresc o opinie in ceea ce o priveste pe mama… cancer gastric, urmeaza operatia… unde va gasesc? Multumesc

  16. sanda says:

    Cumnatul meu a fost diagnosticat cu cancer gastric (stomacul e cuprins aproape tot )si cateva formatiuni in peritoneu …a facut PCT = stomacul etc.ce v-am scris si un polip pe colon care a fost extras..in nicio parte a corpului pana acum sau organ (ficat,pancreas,splina,vezica ) Urmeaza 4 sedinte de chimiorerapie la indrumarea oncolgului din Turcia (Anadolu) dupa care i se va face o reevaluare PCT si endosopie..Pacientul a slabit 5 kg in decurs de 5 luni ..analizele de sange bune ..fara modificari majore ,stare buna (se misca ,mananca ) .Va rog sa imi spune-ti dle dr.DACA SE POATE OPERA IN CAZUL CARE SE VA RESTRANGE TUMOAREA ..RAMANAND NUMAI STOMACUL ???? Cu respect . VA MULTUMESC !!!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Sanda: se poate opera daca raspunde bine la chimioterapie; operatia devine obligatorie daca tumora sangereaza si sangerarea nu poate fi oprita altfel; realist vorbind, supravietuirea intr-un cancer in stadiul final este relativ limitata…

  17. Aura says:

    Buna ziua!Domnule dr.ieri am facut un CT soțului la Sanador care a iesit bine,adica la RMN-ul facut in feb ni s-a spus ca , probabil metastaza,,a facut icter necanic,acum are drenaj extern,dl.dr.Bogdan Popa a zis inainte de a recomanda CT-ul cu substanța ca poate este al doilea cancer colagiocarcinom,insa dna dr.Popa care a facut CT a zis ca nu,vede doar ceva translucid dar ca nu a crescut in dimensiune fața de RMN si nu exista nimic tumoral.A trebuit sa faca si o biopsie -puncție dar nu s-a putut ,zicea dna dr.ca zona este f vascularizata si incearca sa faca prin eco endoscopie aceasta biopsie sapt.viitoare.
    Acum va intreb daca nu este metastaza nu se poate opera?Acel obstacol se afla in hil.(Soțul nu are stomac,v-am mai spus si in alte mesaje)

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Aura: se pot opera metastazele hepatice, problema este insa mai complicata si tine de localizarea lor, existenta altor metastaze asociate, starea generala a pacientului etc. Aparitia icterului mecanic dupa un cancer de stomac operat nu este un semn favorabil, dar va sfatuiesc sa cereti totusi sfatul unui chirurg supraspecializat in chirurgia ficatului (dr Brasoveanu Vlad de ex).

  18. ANA says:

    Buna ziua d-le Doctor,tatal meu a fost diagnosticat cu adenocarcinom gastric slab diferentiat (G3) 2 FRAGMENTE PROLIFERATE G2 UN FRAGMENT DE MUCOASA GASTRICA DE TIP ANTRAL INFILTRATA PARTIALCELUI DE TIP G2 SI PATRU FRAGMENTE DE MUCOASA CU ASPECT OBISNUIT,NU VREA SA FACA OPERATIA CARE I S A RECOMANDAT,VA ROG SA MI SPUNETI CE SE MAI POATE FACE/MANANCA ,NU ARE DURERI TOTUL DECURGE NORMAL,DAR REFUZA SA SE OPEREZE!VA MULTUMESC ANTICIPAT!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ana: puteti merge la un medic oncolog ptr o eventuala chimioterapie, cu efecte dubitatabile in absenta operatiei.

  19. ANA says:

    Va multumesc D-le DOCTOR,SPER SA REZISTE LA CHIMIOTERAPIE,CA AM INTELES CA ITI DA STARI DE RAU,AMETELI ,VOMA,INDRAZNESC SA VA INTREB PENTRU ACESTE STARI DACA VOR APAREA CE MEDICAMENT SE POATE LUA?ANA

  20. Andrea says:

    Buna ziua Dl.Doctor .am fost gasita cu calcifiere perete gastric ,1cm pe aria 2 cm stanga de corpul vertebral.Nu am dureri ,in uram unui control la spate sa vazut.Nu stiu ce inseamna .ami puteti da un sfat .va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andreea: undeva este o neconcordanta – peretele gastric nu se calcifica in adevaratul sens al cuvantului. Va puteti adresa unui gastroenterolog, ptr a va interpreta corect investigatia efectuata, eventual sa va faca o EDS.

  21. Marian Ciobanu says:

    Buna ziua,
    Dl.Dr, mama mea a slabit 17kg in 15 luni cu stari de greata si varsaturi atunci cand se forta sa manance mai mult, am inceput sa facem investigatii, la EDS i au prelevat biopsie,rezultatul fiind gastrita cronica cu prezenta de HP,iar la CT stomacul prezinta pereti ingrosati de cca 14mm in regiunea corporeala,in momentul de fata este sub tratament pentru combaterea HP, iar dupa finalizarea tratamentului se va intoarce pentru noi investigatii.Precizez ca a inceput sa ia 2 kg in greutate,dar starile de varsaturi si voma sunt prezenta inca de fiecare data can incearca sa manance mai mult de 2 inghitituri,ea aflandu se sub regim alimentar.Credeti ca ar exista si alte afectiuni sau trebuie sa avem rabdare sa se refaca?Toate analizele au iesit in valori normale.Va multumesc pentru atentia dumneavoastra!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marian: daca au fost excluse alte neoplazii, va recupera ponderal pierderea de indata ce afectiunea gastrica va fi tratata. Repet, scaderea ponderala la varstnic trebuie insa complet investigata, ptr a elimina alte cauze.

  22. Maria says:

    Cat de repede avanseaza o tumoare maligna leziune depasind stomacul.dar mai e decat un sfert de stomac pt ca o fost operat de ulcer

    • Dr. Teodor Buliga says:

      MAria: viteza de extensie a unui cancer nu depinde neaparat de o rezectie gastica anterioara; ea tine de atat de multi factori, incat nu poate fi estimata decat statistic. Daca o tumora gastrica sangereaza, are indicatie de rezectie chirurgicala indiferent de stadiu.

  23. Simona says:

    Buna seara.
    Duminica am fost cu mama mea si a facut o endoscopie la stomac deoarece cu 1-2 inante a durut o foarte rau. La endoscopia aceea i au luat si biopsia deoarece i au gasit niste rani(noduli) pe stomac, asta am inteles de la doctor. Ieri am facut Computer tomograf si azi ne aj venit rezultatele care au iesit destul de bine, nu are metastaze in corp.

  24. Iulia says:

    Buna ziua, domnule doctor.
    Am urmatoarea problema. Mama mea are 80 de ani, fara probleme cardiace sau pulmonare. In 2015, urmare unei retractii mamare extem de evidente s-a analizat prin CT situatia, precum si analize specifice si markeri tumorali. A reiesit un neoplasm mamar st.III, dimensiuni de 4,5/ 4 cm, metastazat osos, urmare efectuarii unei analize prin frotiu de secretie mamelonara, precum si evidentierea unei tumori mari de 44 / 55 mm, fixata intre T6 si T7, care a prins si virfurile de coaste invecinate.
    De atunci s-a efectuat doar tratament citostatic si 4 sedinte de radioterapie. Urmare unei reinvestigari complete in 06.2017 a reiesit micsorarea tumorilor constatate initial, respectiv cea din sin micsorata evident iar cea de la T6 si T 7 are in prezent 3,1/ 1,5 cm. Mentionez ca markerii erau absolut in parametrii normali si analizele deasemenea si in 2015 si in 2017.
    Acum 3 luni a inceput o scadere ponderala puternica(aprox 15 kg in aceste 3 luni). S-au efectuat analize sangvine iesite absolut normal si markeri tumorali unde CA 125 – 27,5, CA 19.9 – 45, CA 15.3 – 20,6 si CEA – 3,03.
    In aceste 3 luni au aparut varsaturi la intervale mari de timp dupa alimentare, insotite de colici puternice, dar care dispar total, vomismente ca si regurcitari dar si in jet. Deasemenea sint prezente eructatii puternice. S-a efectuat CT, bariu si echo abdominal care au evidentiat doar o gastrita cronica,insotita de o cantitate f mare de acid.
    Dupa efectuarea RMN s-a constatat importanta staza gastrica si ingrosare neregulata parietala circumferentiala de canal antral, fara lichid de ascita, fara adenopatii, fara anomalii morfologice si de semnal la nivelul structurilor osoase scanate.
    Desemenea s-a evidentiat ficat structura normala, omogena, fara PLIH, CBIH nedilatate, pancreas, splina ambele suprarenale cu dimensiuni normale, omogene.
    Mnntionez ca este in deplinatatea facultatilor mintale, constatat neurologic prin CT, fara simtpomatologie de dementa si Altzheimer, fara AVC in atecedente.
    Care este parerea dvs? nu mai stiu ce sa caut. Urmeaza sa facem si o endoscopie cu biopsie la nivel stomacal, cu sedare totala(nu cred ca ar rezista altfel) si daca se poate la nivel de canal antral.
    Unde va putem gasi efectiv? doresc sa vin in Bucuresti, pentru investigatii si eventual operatie paleativa.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Iulia: perfect de acord cu endoscopia; uneori, varstnicii dezvolta forme de gastrita care la un moment dat pot mima alte afectiuni, inclusiv un cancer gastric. Daca investigatiile efectuate evidentiaza o leziune cu sanctiune chirurgicala, o pot consulta la Sanador cu o programare prealabila.

  25. VASILE says:

    Stimate Dl.dr.în urma biopsiei soţia mea 62 de ani a primit următorul rezultat la:
    ………………………………………………………….
    MICROSCOP”Fragmente de mucoasă antrală cu atrofie glandulară moderată, metaplazie intestinală focală cu celule caliciforme. Corion cu vase hiperemice şi infiltrat inflamator limfo-plasmocitar dispus difuz şi nodular, granulocite neutrofile dispersate. HP – colonizare moderată în zonele non-metaplazice. Mucoasa duodenală cu arhitectura vilozitară uşor modificată, unele vilozităţi mai largite, rare limfocite intraepiteliale, vase hiperemice şi uşor infiltrat inflamator cronic în corion”.
    ……………………………………………………………..
    CONCLUZIE:”Gastrită cronică infecţioasă cu activitate uşoară, atrofie glandulară moderată şi metaplazie intestinală focală. Duodenită cronică nespecifică”.
    ……………………………………………………………..
    SIMPTOME:de tânără a fost diagnosticată cu lipsă de acid (a fost internată 2 săptămâni la dr.Puşcaş în 1978)şi de aceea mâncarea se digera mai greu, şi la insistenţa mea am dus-o acum la control şi biopsie.
    ……………………………………………………………..
    Soţia a văzut ce mult scrie şi a intrat în panică spunând că are cancer şi m-a trimis să caut loc la cimitir, iar eu i-am spus că nu are, dar se poate ajunge la această boală după metaplazie dacă nu va fi tratată. Nu ştiu dacă am spus bine fiindcă altceva n-aveam. După testul de alergologie peste 2 săptămâni o să meargă la gastroenterologie cu rezultatul de la biopsie. Vă rog dacă se poate să interpretaţi Dv. rezultatul s-o mai linştesc. Vă mulţumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Vasile: I-ati explicat cu acuratete; metaplazia intestinala NU este un cancer, ci prezenta de celule intestinale NORMALE intr-o zona unde nu ar trebui sa se gaseasca ele. Cel mai probabil secundare unei afectiuni gastrice (de ex, infectia cu HP si gastrita secundara pot provoca metaplazie intestinala in stomac).

  26. iulia says:

    Buna seara.
    Deiarece starea mamei s.a agravat intr.o singura zi s.a intervenit in urgenta si s.a constatat o firmatiune care a stenozat complet stomacul, astfel incit tot ceea ce urmeaza dupa era aproape uscat, necesitind spalari.
    S.a practicat o anastomoza intre stomac si duoden.
    Deasemenea, deoarece s.a constatat ca fierea era acuta si avea o formatiune de circa 4 x 3 cm, si canalul coledoc era de 16 mm, s.a prqcticat si colecistetocmie.
    Avem azi o saptamina de la operatie. Aseara a avut primul scaun.
    Nu stiu cu ce sa o alimentez. Ou nu a primit…supa de legume nu ii place.
    Ce pot face mai departe sa ii usurez starea?
    Chirurgul a concluzionat ca nu poate discuta de o metastaza si ca sr poate discuta de o gastrita sau un ulcer f stenozant.
    Parerea dvs?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Iulia: in niciun caz nu pot emite pareri de la distanta, in coditiile in care medicul chirurg a examinat direct nu numai pacienta, ci si leziunea intraabdominala. Transarea intre o leziune benigna si una maligna poate fi uneori f dificila si singurul care o poate face este rezultatul histopatologic (de la eventualele biopsii). In ceea ce priveste dieta, fiecare medic are tipicarelile lui, asa ca mi se pare corect sa cereti aceste sfaturi chirurgului dvs, care stie exact cum face anastomoza, cat de larga e ea, cat de solide erau tesuturile etc.

  27. iulia says:

    Completez cu ziua 8. Au aparut scaune dese. E ora 19 si de azi dimineata de la ora 5 au fost 8 scau e.
    De fapt…la orice miscare laterala iese din ea.
    Nu e mucus prezent. Culoare inchisa biloasa. Fara miros intepator.
    Sintem depasiti cu alimentatia. Am facut mucilagiu de morcov, telina, patrunjel si carne pui, plus crva irez. Am blenduit. Plus ceai de menta.
    Nu i s.a administrat nici un medicament antidiareic.
    E f slabita si ingrijorata de scaunele dese.

  28. Maria says:

    Buna seara! Am o problema gastrointestinala si nu o pot investiga corect deoarece am
    am contraindicatie la sedare.Medicul internist a incercat prin alte investigatii sa excluda o posibila afectiune gastrointestinala maligna, insa nu stiu cat de concludente si precise pot fi acestea.O sa va spun rezultatele investigatiilor si am sa va rog sa imi spuneti opinia dvs despre cat de mult exclud o afectiune grava. Simptomele sunt atat gastro cat si de colon.Ex. bariu:Stomac alungit,hipoton cu polul inferior situat sub nivelul crestelor iliace si pliuri de mucoasa mai ingrosate pilor superior si pe marea curbura.Bulb duodenal verticalizat cu umplere intarziata dupa decubit lateral drept- neomogen spre varf:Calprotectina- 78.07-maladii de tip inflamator, infectios sau alergic,CA 125,Ca19-9, Ca72-4, CEA sunt la limita de jos. Va rog mult sa imi spuneti in ce masura aceste analize exclud un posibil cancer gastrointestinal?Va multumesc mult

    • Dr. Teodor Buliga says:

      MAria: niciuna dintre aceste investigatii nu poate exclude un cancer gastrointestinal. Hipotonia gastrica e anormala, mai degraba este provocata de un ulcer dar ar trebui totusi investigata endoscopic. As spune ca aici e cheia. Nu e nevie de sedare ptr endoscopia superioara, se poate face doar cu anestezie locala. Cancerul colonic poate fi exclus doar dupa colonoscopie.

  29. Maria says:

    Nu am mentionat ca simptomele au debutat in urma cu doua luni, cu greata si voma care a durat 3 zile.Apoi am ramas cu senzatie de greata si de stomac prea plin.In primele 2 saptamani dupa debutul
    simptomelor am slabit 4 kg apoi am stagnat, nici nu slabesc, nici nu revin la greutatea initiala. De asemenea am tolerabilitate scazuta la alimente mai ales in partea a 2 a zilei.
    Sedarea nu o tolerez deoarece am probleme respiratorii.Toate cele bune!

  30. ANA says:

    Buna ziua d-le Doctor,tatal meu a fost diagnosticat cu adenocarcinom gastric slab diferentiat (G3) 2 FRAGMENTE PROLIFERATE G2 UN FRAGMENT DE MUCOASA GASTRICA DE TIP ANTRAL INFILTRATA PARTIALCELUI DE TIP G2 SI PATRU FRAGMENTE DE MUCOASA CU ASPECT OBISNUIT,am facut tratament cu pastle,dar la CT I AU GASIT LA NIVEL HEPTIC doua leziuni focale hipovasculare,una localizata in seg VIII APROX 10 mm si adoua in seg III 30mm,va rog sa mi spuneti ce reprezinta aceste leziuni?SI DACE SE MAI POATE FACE CEVA IN ACEST SENS,NU MI A FOST EXPLICAT,CE? IMPLICA ACESTE LEZIUNI SI DACA SE POT STOPA PENTRU A NU AVANSA IN ORGANE,MULTUMESC DIN SUFLE!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ana: este posibil sa fie metastaze hepatice, nu am toate datele ptr a aprecia corect; Aveti nevoie de opinia unui oncolog ptr o eventuala chimioterapie asociata. Eventual, va puteti interesa de o procedura numita chemoembolizare hepatica – in cazul de fata utila dupa o eventuala interventie chirurgicala de indepartare a tumorii primare din stomac (avand in vedere stadiul relativ avansat al bolii, singurul in masura sa aprecieze daca exista o indicatie de interventie paleativa este chirurgul tatalui dvs, care are toate datele ptr a aprecia corect situatia).

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Domnica: notiunea de „pacient cu cancer la stomac” este mult prea vaga – operat sau nu, tumora sangeranda sau nu, in ocluzie sau nu etc.

  31. florin says:

    stomac – la endoscopie digestiva superioara,la nivel fornix mica formatiune sub mucoasa de 1 cm.
    esofag – linia z la 38 cm de ad neregulata.hernie hilatala 2 cm.
    cum comentati

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Florin: trebuie urmarita. Poate fi un GIST sau un simplu lipom de perete. PUteti face investigatii suplimentare – ecoendoscopie, Ct cu dublu contrast etc. In primul caz, se pune problema unei interventii chirurgicale, in al doilea nu.

  32. Mari says:

    Maria:Nu v-am mentionat un aspect important si anume faptul ca am
    Scleroza Multipla.Aceasta hipotonie gastrica credeti ca poate fi datorita bolii cronice pe care o am
    diagnosticata de 10 ani?.In Romania si anume la Colentina, Gerota, Sf.Maria si la unele Clinici private le este teama sa ma
    anestezieze chiar si in prezenta unui medic anestezist.Le-am scris despre problema mea
    unor medici din Viena si mi-au raspuns ca, investigatiile pot fi facute in prezenta unui medic anestezist!
    Dar de ce trebuie sa merg la Viena, in conditiile in care sunt aceleasi investigatii, care se fac in aceleasi conditii!?Va rog sa imi spuneti daca imi puteti recomanda in Romania un spital/clinica…whatever, in sistem privat sau nu care sa acorde atentie cazului si sa-mi faca aceste investigatii?Va multumesc mult!Toate cele bune!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: nu, SM nu genereaza direct hipotonie gastrica si nici stomac alungit pana in pelvis. Nu cunosc stadiul SM in cazul dvs si fenomenele neurologice asociate asadar nu pot aprecia de ce au refuzat sa va faca aceste investigatii, dar de ex la Sanador se face EDS cu sedare si exista posibilitatea sa fiti asistata d eun anestezist. Totusi, decizia nu imi apartine. Va rog sa ma contactati pe mail si voi incerca sa va indrum…

  33. Neacșu Elena says:

    Buna seara domnule doctor,azi am încercat sa heparenizez camera de chimioterapiesi nu a mers,ieșea aer si mici firicele de sânge.Camera este întreținută corespunzător in fiecare luna.Îmi puteți spune daca este ceva grav? Nu stiu ce sa întâmplat azi,a rămas sa încercam mâine.Multumesc

  34. Sandulescu Gabriela says:

    Buna seara, dl doctor,mama a fost diacnosticata cu cancer gastric afost operata in aprilie,i-a fost scos 2/3 din stomac ,ni s-a recomandat chimioterapie dar mama a refuzat acum are dureri crunte cine ar putea
    sa nespuna clar ce ne asteapta si cum sa o ingrijim ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gabriela: este foarte probabil ca durerile sa fie date de evolutia locala a bolii. Corect este sa va adresati medicului oncolog, macar ptr a-I administra un tratament paleativ antialgic.

  35. Alina says:

    Buna ziua dl doctor. Am dureri in epigastru cam de 2 sapt, insotute de greata. Durerea nu este continua. Am senzatia ca si partea de sub stern-capul pieptului e usor umflata cand apare durerea. Gastrita am avut de cand ma stiu.alte simptome ar fi :bolboroseli in partea dr si st a abdom superior, ( colon iritabil in urma colonoscopiei),fluctuatii de tensiune si o stare anxioasa inainte de sarbatori-am si tiroida autoimuna. Azi de ex am luat o ranididina dar durerea parca tot e…ar putea fi semn de cancer? Sau e totul e in mintea mea? Va rog raspuns caci am cam devenut ipohondra cu netul asta. Multumesc si un an bun va doresc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alina: ptr inceput este bine sa va adresati unui gastroenterolog ptr a investiga sursa simptomelor. Este imposibil de precizat etiologia unor simptome dupa simpla lor descriere, si aceea nespecifica…

  36. Alina says:

    Buna ziua, dl doctor. Am urmat sfatul dvs si am fost la gastro, am facut endoscopia si rez a fost acesta: steatoza gr 1 fara PLIH, fara CBIH destinse, colecist globulos alitiazic, exces de gaze pe cadrul colic. esofag: cardia beanta, linia Z franjurata. Stomac: hiperemie la nivel antral, D1: aspect normal. H.Pyliri-neg. Tratam primit: nexium, meteospasmyl si sab simplex. Prob e ca dl,doctor nu mi-a spus nimic, e grav, nu e…..din prospectul medicamentelor am dedus ca n ar fi ceva grav. as vrea din suflet sa stiu opinia dvs. Multumesc

  37. Gabriela says:

    Buna ziua, cat de grave sunt tumorile maligne ale stomacului? Bunicul meu are acest diagnostic și necesită intervenție chirurgicală, diagnostic depistat la CT as dori sa știu dacă aceste tumori pot recidiva după operație.Chinetoterapia se poate face după operație sau estems mai bine făcută și înaintea ei? Cat durează recuperarea și dacă sunt șanse să fie bine.Suntebări la care as dori răspunsul daca este posibil.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gabriela: nu se poate raspunde la intrebarile puse de dv, la modul general. Supravietuirea, tratamentul, oportunitatea chimioterapiei initiale sau a interventiei chirurgicale tin de tipul histopatologic al tumorii, de extensia ei locala, de prezenta sau nu a metastazelor, de eventualele complicatii, de starea generala a pacientului etc. Sunt n factori pe care nu am de unde sa ii cunosc, pentru a va da un raspuns corect si tintit.

  38. ANA says:

    perigastrice. Grosimea maxima a peretelui gastric este de 11 mm . Nu se evidentiaza formatiuni
    inlocuitoare de spatiu intragastrice.Multiple imagini ganglionare infracentimetrice la nivelul
    curburii mici si paraaortice.
    Plan de clivaj gastro-pancreatic prezent
    Pancreasul are dimensiuni normale si nu prezinta dilatari ductale.
    Splina cu structura normala si volum crescut.
    Loje SR de aspect normal bilateral.
    Rinichi bilateral cu dimensiuni si indice cortical pastrat. Fara aspecte litiazice sau dilatari de cai
    urinare. Functie secretorie si excretorie prezenta bilateral.Modificari perinefritice prezente. Chsit
    cortical renal stang.
    Stenoza severa la nivelul emergentei aretrei renale stangi
    Nu se constata adenopatii lombo-aortice sau iliace. Fara lichid liber intraabdomino-pelvin.
    Vezica urinara in semirepletie, cu multiple imagini de calculi situate decliv, cel mai mare de
    13/6,5 mm.
    Prostata cu diametrul transvers de 52 mm. Unghi vezico-seminal pastrat bilateral.
    Plasa chirurgicala la nivelul fosei iliace drepte
    Modificari degenerative spondilartrozice pe segmentul osos examinat; fara leziuni focale osoase
    suspecte de det. sec.

    CONCLUZII :
    Fara recidiva tumorala. Fara determinari secundare hepatice, osoase, pulmonare
    prezente.
    Modificari infiltrative perigastrice cu pastrarea planului de clivaj gastro-
    pancreatic.
    Recomandari- rugam sa revina cu CD vechi pentru comparatie.BUNA ZIUA ,DOMNUL DOCTOR VA ROG SA MI SPUNETI DACA ACEST REZULTAT ESTE FOARTE GRAV,CU STIMA ANA.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ana: rezultatul scris de dvs este incomplet. Sub rezerva ca din el nu rezulta nimic legat de istoric, diagnosticare, operatia suferita etc. I din acest motiv nu se poate interpreta corect dpdv medical, din simpla citire a concluziilor rezulta doar ca nu sunt recidive, adica la prima vedere e de bine.

  39. carme says:

    buna am si eu o intrebare va rog sami dati o informatie mai precisa satul meu a fost operat de tumoare la stomac acum a venit biopsia acolo scrie la concluzie aspectu morfologic descris este compatibil cu adenocarcinomul gastric difuz sclab coeziv. pT4aN3aMxL1VoRo stadiul lllC. M-8145/3. C16.2

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Carmen: este un cancer de stomac intr-un stadiu rel avansat ( a deposit grosimea peretelui gastric si a afectat multipli ganglioni limfatici in jur). Imi pare rau.

  40. carme says:

    domnule acum incepem citostaticile ce inmi ziceti se poate vindeca sau este asa grav va rog sami dati o ideie de medicament sau ceva ce se mai poate face va rog

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Carme: medicatia, respectiv chimioterapia, va fi initiate, monitorizata etc de catre medicul dvs oncolog.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Amalia: depinde de afectiune, interventie etc. Primele scaune dupa interventii ample pe tubul digestiv pot avea aspect mucoid, fara ca asta sa aiba neaparat o semnificatie negativa.

  41. Tania says:

    Domnule doctor, in urma unui examen CT, mamei mele i s-a decelat ” o ingrosare parietala gastrica, cu dimensiuni de 5/1. 2 cm , cu aspect de polip sesil (…)moderat iodofila, pe marea curbura gastrica. Si ingrosare parietala circumferentiala , neregulata, asimetrica partial stenozanta, moderat iodofila,pe o lungime de aprox 11.7 cm si grosime de pana la 1.8 cm la nivelul portiunii orizontale gastrice,extinsa la pilor si bulbul duodenal .Aceasta asociaza mici ulceratii gastrice superficiale.Fara adenopatii subdiafragmatice.Fara lichid de ascita.Rinichi, glande suprarenale , uter , pancreas in limite normale.Fara leziuni osoase circumscrise oncologice vizibile la nivelul structurilor osoase.”
    Cât poate fi de grav, domnule doctor si ce pasi ar trebui urmati ? Va multumesc frumos.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Tania: ptr a vedea gravitatea si implicit ce tratament trabuie urmat, trebuie obligatoriu facuta o biopsie endoscopica. Endoscopia e urgenta si obligatorie!!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      LIviu: gasiti cateva posibilitati de contact la rubrica „Contact”. Varianta cu mailul mi se pare cea mai rapida. Regret, dar nu ofer nr meu de telefon pacientilor.

  42. Alina says:

    Buna ziua,domnul doctor as dori si eu va rog un raspuns la niste analize pe care le-a facut mama mea.La CT a iesit ca are stomacul îngroșat la nivelul forumului si portiuni verticale a marii culturii,cu grosime maxima de 25 mm,iodofil.Imi puteti spune va rog cs inseamna….Si unde ar trebui sa mergem.Multumesc !

  43. Alina says:

    Buna ziua,domnul doctor as dori si eu va rog un raspuns la niste analize pe care le-a facut mama mea.La CT a iesit ca are stomacul îngroșat la nivelul fornixului si portiuni verticale a marii culturii,cu grosime maxima de 25 mm,iodofil.Imi puteti spune va rog cs inseamna….Si unde ar trebui sa mergem.Multumesc !

  44. Dragan Vasile says:

    As vrea Domn doctor sa imi ziceti daca se mai poate face ceva pentru o femeia in varsta de 75 ani dianostigata cu proliferat tumoral tip adenocarcinom moderat diferentiat,cu caracter infiltrativ inflamator polimorf.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      VAsile: rezultatul HP mentionat de dvs este complet insuficient ptr a stabili tratamentul sau prognosticul. Boala trebuie corect stadializata – are sau nu metastaze, ganglioni prinsi sau nu, unde se afla tumora, ce alte organe invadeaza etc.

  45. Alina says:

    Buna ziua,a făcut o endoscopie digestive la Tg Mures rezultatele fiind:Dll mucoasa cu aspect endoscopic normal,secretie biliara prezenta.Bulb mucoasa de aspect endoscopic normal,fără leziuni.
    Stomac-Antru-mucoasa cu aspect atrofic ,fără alte leziuni .Corpus- mucoasa cu aspect atrofic ,cu accentuarea circulației submucosale ,fără alte leziuni.Fornix-examinat direct si in retroviziune ,mucoasa cu pliuri îngroșate ,congestionate ,eroziune milimetrice pe alocuri .
    Cardie anatomica la 40cm ,Linie Z la 38 cm de arcadă dentara .

    Esofag-mucoasa de aspect endoscopic normal,lumen liber,nu vedem varice .
    Concluzie : Gastropatie cronica atrofica ,Neo Gastric . Imi puteti da va rog un raspuns? Multumesc!!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alina: nu se poate pune dgn de neoplasm gastric (adica cancer de stomac) in absenta unei biopsii. Trebuie facuta biopsie endoscopica ptr diferentiere

  46. Bogdan says:

    Bună ziua!
    Va rog..am nevoie URGENT de opinia d-voastră la următorul rezultat histopatologic:
    „-1 fragment mic de mucoasa gastrică cu aspecte de gastrită cronica activă și metaplazie de tip intestinal
    -3 fragmente mici tumorale – aspecte HP de adenocarcinom gastric slab diferențiat cu prezenta de celule in „inel cu pecete”!”

    Va mulțumesc anticipat!!!!

  47. Cora says:

    Buna seara Domnul Doctor, mama mea a fost diagnosticata in urma cu o luna, cu ocazia unei gastroscopii facute pentru ca slabise in ultimele luni in greutate si avea un disconfort in regiunea stomacului, cu carcinom gastric. Am facut o biopsie de urgenta, a urmat un consult oncologic si un CT, iar mama se afla la a doua tura de citostatice. Primeste Oxaliplatin i.v. , iar pe urma, pentru 14 zile, Capecitabina, pentru 3 cicluri. As vrea sa va intreb ce sanse are pentru operatie, avand in vedere ca la CT s au evidentiat doi noduli cu suspiciune de carcinomatoza peritoneala.
    Va atasez mai jos rezultatul CT-ului si biopsia:
    :” Tu gastric regiune corporeala, circumferentiala, nestenozanta, cu extensie spre regiunea antrala, fara plan de clivaj net fata de corpul pancreatic si fata inferioara a LS hepatic (T4). Adenopatii metastatice perigastrice, curbura mica. 2 leziuni nodulare iodofile la nivel mezenteric, cu suspiciune de noduli de carcinomatoza”.
    Iata si rezultatul biopsiei:
    „Aspectul microscopic descris corespunde unui adenocarcinom gastric de tip intestinal (Lauren), cu componenta de celule in inel cu pecete, moderat diferentiat (G2) in materialul examinat.”
    As dori sa va intreb daca ar fi posibila HIPEC in timpul interventiei chirurgicale ( sa speram ca CT de evaluare, dupa chemo va fi favorabil si o interventie chirurgicala va fi posibila) si cam cat este durata de supravietuire in astfel de stadii. Daca se poate interveni cu HIPEC, unde ar fi de preferat sa fie efectuat? Mama locuieste la Cluj si acolo am vazut ca ar exista o astfel de posibilitate. Va multumesc din suflet, suntem cu totii din familie destul de speriati si disperati si incercam sa ne ajutam mama cu tot ce este posibil pentru a avea o sansa de supravietuire cat mai buna si mai indelungata si o calitate a vietii cat mai buna.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cora: cu scuzele de rigoare pt intarziere, din pacate rapunsul meu nu este prea optimist – este un stadiu avansat si, desi se poate face teoretic HIPEC, nu cred ca va fi de prea mult ajutor pt evolutie.

  48. Cora says:

    Bună seara domnul doctor, sunt Cora și revin cu vești bune. Tratamentul cu citostatice a dat rezultate foarte bune, iar la ct ul de reecaluare și la pet ct ul efectuat, s a confirmat faptul că tumora este in remisie! Vă reproduc ceea ce apare in buletinul pet La nivelul fornixului gastric:” pe curbura mica, exista o fixare FDG focala, de 33/18mm cu
    SUV lbm max de 6.1, patologic.Adiacent, este vizibila o adenopatie
    periceliacala stanga de 20mm diametru, cu SUV lbm max de 5.41, patologic. Fara alte adenopatii
    perigastrice, lombo-aortice, periiliace sau inghinale cu captare patologica FDG.
    Fara alte captari patologice FDG la nivelul organelor abdomino-pelviene.
    Fara lichid intraabdominal.
    SISTEM MUSCULO-CUTANAT SI OSOS :
    Modificari degenerative disco-vertebrale lombare.
    Fara fixari FDG focale osoase suspecte, vizibile in segmentele explorate.
    CONCLUZIE :
    Fixare FDG focala de alura tumorala la nivelul stomacului cu adenopatie lombo-aortica.”
    Mama s a internat , iar in cateva zile urmează să fie operată. Sperăm să fie bine. Vă mulțumesc din suflet pentru că mi ati răspuns și vă doresc toate cele bune.

  49. Daniela says:

    Buna seara D-l doctor,

    Tatăl meu a fost diagnosticat de cancer la stomac. A început sa ai aibă probleme de sănătate din luna Iunie a acestui an. Îl durea in gat, la început a crezut ca este decât o răceala, a luat antibiotice, dar văzând ca nu se vindeca in cele din urma, a fost internat in spital timp de o săptămâna unde i s a făcut tratament care nu ia ajutat. Săptămâna aceasta in urma unei endoscopii i s a spus ca are ca are cancer la curbura mica a stomacului . Va rog sa-mi Spuneti cât de grav este și ce trebuie sa facem. (Prefer sa-mi răspundeți prin email)
    Va mulțumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: intrebarea e frecventa, raspunsul se afla printre postarile anterioare. Pe scurt, trebuie corect stadializata boala. Nu se poate aprecia gravitatea ei pana cand nu se vede cat de extinsa este. Puteti sa.mi trimiteti eventual rezultatele investigatiilor pe mail.

  50. Cora says:

    Bună seara domnul doctor.Va scriam mai sus despre mama, diagnosticata cu cancer gastric. Intre timp, acum 5 saptamani, a fost operată. A fost practicată gastrectomie totală cu splenectomie și pancreatectomie caudala, inclusiv D2. Și a revenit destul de greu după operatie și nu a avut voie să se hrănească pe gură aproape 3 saptamani, pentru a lasa abastomoza esojejunala să se vindece. Așa ni s a spus. Intre timp, a fost reluată alimentatia pe gură. Cam de o săptămâna , curge in punga de dren un lichid laptos, cam până la 200ml pe zi, iar mama slăbește ușor zilnic. Ni s a spus că ar curge de la pancreas, dar nouă ne este frică pentru anastomoza, să nu se fi desfacut. Nama se simte bine,mănâncă putin și des, tensiunea e bună la fel și temoeratura, pe care le controlam zilnic. Aș dori să vă intreb, este posibil să se fi format o fistula la anastomoz Se va inchide cu timpul de la sine, sau ar trebui reintervenit? Ce ar trebui să facem, la cine ar trebui să apelam, cine ne ar puteaajuta? E posibil să trăiască tot restul vietii cu aceasta fistula? Este mama noastră dragă și o iubim din tot sufletul. Vă multumesc foarte mult

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cora: sunt doua posibilitati care corespund descrierii – fie o mica fistula pancreatica (dar mai putin probabil), fie limforee (are aspect laptos deoarece iese pe tub limfa drenata de la intestine, incarcata cu grasimile absorbite in procesul de digestie si care in mod normal ar trebui sa sfarseasca in circulatie. Nu se intampla nimic, drenajul va scadea pana la disparitie de la sine, daca restul functiilor digestive sunt pastrate.

  51. Roxana says:

    Buna ziua.As dori sa stiu daca metaplazia intestinala completa se pot vindeca?Si ce tratamente se pot face?Sau o data apărută nu se mai poate vindeca si intr-un final tot duce l cancer?Dacă puteti va rog sa imi răspundeți pe email.Multumesc frumos

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Roxana: da, se poate vindeca. Depinde unde este depistata (cel mai frecvent in antrul gastric) si daca este corectata si cauza care a provocat-o (cel mai frecvent, infectia cu Helicobacter pylori). Nu se opereaza profilactic in sine, dar necesita monitorizare endoscopica permanenta, ptr a surprinde eventualele modificari care pot prevesti aparitia unui cancer in adevaratul sens. Metaplazia, ca sa intelegeti, inseamna aparitia de tesut perfect sanatos in alta parte decat acolo unde acesta ar trebui sa existe in mod normal. Displazia presupune aparitia de tesut anormal – si din momentul asta, e un motiv de ingrijorare.

  52. Daniela says:

    Buna seara!

    Poate ma puteti ajuta cu un sfat… am 23 de ani, iar in urma unor investigatii medicale am facut si o endoscopie digestiva superioara, desi nu prezentam simptome. Mi-a fost depistata o gastrita edematoasa. Doamna dr. a luat si cateva biopsii, ale caror rezultat sunt:

    Descriere microscopica:
    1 Fragmente de mucoasa gastrica corporeala cu structura glandulara obisnuita, cu sufuziuni sanghine in corionul
    superficial, foarte redus infiltrat limfocitar, fara semne de activitate; HP absent.
    2 Fragmente de mucoasa gastrica antrala cu structura glandulara obisnuita, cu hiperplazie foveolara, mici sufuziuni
    sanghine in corionul superficial, redus infiltrat limfocitar, fara semne de activitate; HP absent.

    Diagnostic histopatologic:
    Gastrita eritematoasa.HP absent.

    Am primit tratament cu controloc 20mg pentru doua saptamani, fara o dieta stricta.
    Intrebarea mea este cum as putea ajuta la vindecarea gastritei mai repede si daca ar trebui sa mai fac si alte investigatii? Am vazut ca s-a depistat si o hiperplazie a mucoasei…motiv pentru care sunt mai ingrijorata. De asemenea, ar trebui sa repet endoscopia la o anumita marja de timp?

    Multumesc frumos!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Daniela: pe langa tratament, este la fel de important sa urmati o dieta adecvata (fara tutun, sucuri acide etc). Recomandarea de repetare a endoscopiei, dieta etc apartin medicului gastroenterolog.

  53. Florin says:

    Buna ziua.Diagnosticul histopatologic in urma biopsei este…neoplazie intraepiteliala de grad inalt parcelara gastric antrala.Cu rezultatul acesta am mers la medicul care a facut EDS spunandu mi ca nu s a vazut acele celule si doreste o nou interpretare a biopsiei la un alt laborator.Am ridicat lamelele si i le am adus dupa care dumnealui a mers la un alt laborator(Fundeni).Dupa interpretare mi a comunicat verbal(deorece EDS-ul l am facut cu acet medic la o clinica privata) ca nu este ceea ce scrie in buletinul anatomo-patologic si nu sunt probleme si sa inapoiez lamela laboratorului care a efectuat biopsia,programandu ma peste doua luni sa efectuez o noua endoscopie.Ce pot face ptr ca nu mi a dat niciun rezultat scris iar doamna doctor m a asigurat ca a fost pur si simplu un diagnostic gresit pe acel buletin de analiza.Sa-mi fac griji aceste doua luni sau sa procedez in alt mod.Daca era ceva nu incepea alte investigatii CT,RMN nustiu ,ajutati ma dvs sa ma la lamuresc.Va multumesc frumos.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Florin: EXCLUS sa va bazati pe o recomandare verbala, este total incorect! Va sfatuiesc sa cereti degraba rezultat scris sau sa va adresati urgent unui laborator mai serios. Are mare importanta, ptr ca primul diagnostic (cel scris, care pana la momentul actual este si singurul oficial) constata ca e vorba despre o leziune la limita – precanceroasa/ incipient canceroasa, ca sa ma exprim in limbaj popular. Prin urmare, daca se confirma la second opinion (inclusiv prin teste imunohistochimice), interventia de rezectie gastrica devine salutara, cu atat mai mult cu cat din datele avute la dispozitie este vorba despre o leziune perfect vindecabila cu tratament corect, daca este „atacata” din pripa. Nu amanati!!

  54. Daniela says:

    Domnule dr.,dieta țin, deși medicul nu mi a recomandat nici dieta, nici repetarea endoscopiei sau prelungirea tratamentului. De fumat nu fumez, nu mai beau sucuri de câteva luni, cafea nu consum și acum am început sa mănânc predominant fiert/la aburi.Mai multe fructe și legume, carne slaba de pui și fără prea mult zahar, branzeturi. Înainte consumam multe produse fast food, ceea ce cred ca m a adus în situatia aceasta.

  55. Codrina Gavrila says:

    Buna seara.
    Bunicul meu,(85 ani) are de cateva saptamani urmatoarele simptome:
    senzatie de stomac plin, lipsa de apetit, reflux gastric, greata.
    Nu poate manca decat cantitati foarte mici, varsa un lichid uneori mucilaginos, alteori limpede, in cantitati reduse dar frecvent. A slabit mult dar nu inexplicabil (nu se poate alimenta decat frugal, infectie urinara, infestare cu Clostridium-diaree 10 zile cu deshidratare puternica – toate tratate).Anemie moderata.
    In urma examinarii ecografice s-a constatat:
    Stomac cu pereti ingrosati 9mm si cu abundent continut gastric
    Ficat cu ecostructura omogena
    Pancreas normal
    Splina omogena
    Colecist cu pereti subtiri fara calculi
    Lama fina de lichid liber interhepatodiafragmatic.
    Medicul care a efectuat ecografia a concluzionat ca poate fi vorba de cancer gastric sau ulcer si ne-a recomandat EDS.
    Pana acum nu am gasit niciun medic dispus sa avanseze cu investigatiile. S-a refuzat endoscopia si examinarea cu bariu datorita varstei si starii avansate de slabiciune.
    Citind articolul dvs, am facut markerii tumorali in speranta unei clarificari iar rezultatele sunt: CA 19-9 – 317,56 U/ml, CEA -4.60ng/ml, CA 15-3 -15.24U/ml.
    Va rog sa imi spuneti daca se poate pune un diagnostic avand doar ecografia, simptomele descrise si markerii tumorali sau, daca totusi se pot recomanda (si efectua in acest context) alte investigatii lamuritoare.
    Toti medicii sunt descurajati de varsta. Si noi, in fata unui diagnostic de cancer am fi resemnati avand in vedere cei 85 de ani, insa daca este vorba doar de ulcer, nu-l vom lasa sa se stinga cat timp exista tratament si se poate ameliora..
    Va rog sa imi spuneti opinia dvs, daca puteti aprecia sau inclina spre un diagnostic sau ce am putea face mai departe.
    In speranta ca imi veti raspunde, va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Codrina: investigatiile efectuate pana acum inclina intr-adevar catre un cancer gastric, dar diagnosticul de certitudine se face numai si numai pe biopsie prelevata endoscopic. Este pur si simplu obligatorie! Nu stiu care este starea generala a pacientului (daca se poate coopera cu el sau nu), dar Varsta in sine nu este deloc o contraindicatie ptr efectuarea endoscopiei! Prin urmare va sfatuiesc sa cautati gastroenterologul dispus sa se implice in acest caz.

  56. Cora says:

    Buna ziua Domnul Doctor, va multumesc foarte mult pentru raspuns.
    Intre timp, s a efectuat un test cu albastru de metilen, pentru a vedea daca fistula esojejunala este rupta, si am fost fericiti sa vedem ca nu a curs nici un lichid verde sau albastru. Lichidul care curge , l am dus la un lab.Ei eu identificat Amilaza in concentratie de 161 UI/L, si au tras concluzia ca ar fi un lichid care curge de la pancreas. Intre timp, de la un debit de aproximativ 100ml/zi, a ajuns la circa 40 ml/zi, iar acum nu prea mai curge. S ar putea sa mai dureze pana se vindeca rana de la pancreas, si sa mai curga? E necesara o interventie pentru a inchide aceasta fistula pancreatica, sau se poate vindeca de la sine? Mama ia intre timp Kreon de 25.000 si scaunele nu mai sunt asa de grase, speram sa nu mai slabeasca si sa poata sa inceapa de data de 12 chemoterapia. As dori sa va cer o parere in legatura cu rezultatul biopsiei dupa operatie, pe care , in sfarsit l am primit. Este prognosticul foarte prost, sau sunt sanse ca mama sa mai traiasca inca ceva timp? Va reproduc textul de la microscopie:
    ” 1. Nodul artera hepatica comuna: tesut fibro-vasculo-adipos si 1 limfoganglion reactiv, fara elemente tumorale pe sectiunile examinate in coloratia uzuala hematoxilina-eozona efectuata.
    2. Sectiunile examinate de la nivelul formatiunii tumorale evidentiaza un adenocarcinom tubular moderat diferentiat (G2) ce asociaza o componenta de mucus extracelular de 25%. Tumora infiltreaza toate straturile peretelui gastric, inclusiv tesutul adipos al omentului mic. Seroasa libera de tumora.Necroza intratumorala – 17% din suprafata examinata. Stroma peritumorala este fibroasa , contine celule xantomatoase si moderat infiltrat inflamator limfo-plasmocitar. Invazie angio-limfatica, infiltrare intra-si perineurala prezente.
    Mucoasa gastrica netumorala: gastrita cronica atrofica cu focare de metaplazie intestinala.
    Marginea de rezectie de la nivelul omentului mic trece focal la <0,5mm de 1 limfoganglion cu metastaza procesului tumoral. Restul marginilor de rezectie chirurgicala sunt libere de elemente tumorale.
    Marginea de rezectie proximala prezinta focare de metaplazie intestinala completa.
    Sectiunile examinate de la nivelul pancreasului nu evidentiaza celule tumorale.
    Omentul mare prezinta staza.
    Splina prezinta staza si hemoragii recente in pulpa rosie. S au identificat 3 limfoganglioni in hilul splenic, fara elemente tumorale si tromboza venei splenice.
    S au identificat si examinat 35 limfoganglioni regionali dintre care 25 prezinta metastaza procesului tumoral.
    Concluzii: Adenocarcinom gastric tubular moderat diferentiat (G2) cu componenta de mucus extracelular de 25%
    pT3N3bMxL1V1, stadiul IIIc."

    Va multumesc din suflet, o zi buna,
    Cora.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cora: cantitatea de amilaze din lichidul analizat este anormala, dar totodata … foarte mica ptr o fistula pancreatica adevarata (cand poate ajunge la MII de unitati). MAi mult, amilaza are si alte surse – salivara (de ex creste intr- o fistula … esofagiana, lucru exclus insa prin adminsitrarea de albastru de metilen), ar fi trebuit lucrata lipaza, mai scumpa dar mult mai specifica. Din punctul meu de vedere, poate fi o simpla efractie periferica a tesutului pancreatic sau chiar o reactie pancreatitica secundara rezectiei. Niciuna din aceste situatii nu presupune reinterventia, mai ales ca per ansamblu cantitatea de lichid e f mica. Se va linisti de la sine.

  57. Gabriel says:

    Buna ziua,
    Mama mea in varsta de 60 de ani,a acuzat dureri de stomac si stari de voma si greata.am facut un CT cu urmatoare concluzie:neoplasm gastric in regiunea orizontala in contact intim cu fata viscerala a LSH asociind adenopatii satelite centimetrice si infracentimetrice
    Leziuni tumorale ovariene dreapta fara a exclude si posibilitatea unei leziuni primitive asociate
    Regiune cefalica pancreatica de dimeniuni usor crescute cu aspect infiltrativ grasos si existenta unor leziuni pseudonodulare hipodense,neiodofile.
    S-a recomandat operatie de urgenta cu taiere din stomac
    Va rog sa ma ajutati cu opinia dvs pentru un diagnostic si daca este recomanda operatia.
    Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gabriel: in primul rand, treuie facuta de urgenta o endoscopie. Daca se mentine diagnosticul de cancer gastri si NU prezinta metastaze Inclusiv carcinomatoza peritoneala), are indicatie certa de interventie chirurgicala – o forma de gastrectomie (partial sau mai degraba totala, in functie de extensie, starea mamei etc).

  58. sely clauditza says:

    buna ziua, sunt diagnosticata cu ulcer gastric de portiune verticala. La endoscpie a fost prelevat fragment pentru biospie si a rezultat carcinom slab diferentiat cu celula in inel pecete. Bacteria helycobacteri a iesit negativ. Va rog un sfat daca se poate. multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Clauditza: DE URGENTA va trebuie investigatii suplimentare ptr stadializare – analize de sange inclusiv marker-I tumorali, CT torace+ abdomen cu dublu contrast (iv si oral). Uneori este nevoie si de un PET-CT, daca aspectul CT clasic ridica niste probleme, dar nu este obligatoriu. Dupa efectuarea investigatiilor se va lua in discutie optiunea unei operatii. Protocolul clasic impune operatia ca prima optiune, dar conform protocoalelor oncologice moderne, in functie de stadiu desigur, se incepe cu cateva cure de chimioterapie SI ULTERIOR interventia chirurgicala, in functie de anumite criterii.

  59. sely clauditza says:

    Buna ziua, Multumesc mult de tot pentru informatii. Am transmis probele la un laborator in vederea efectuarii unor teste de imunohistochimie. Probabil se va stabili nivelul marker-ilor tumorali. CT amintit de dvs. cine il recomanda ?
    Eu inca sunt in stadiul de internare la sectie medicala din spital. Multumesc !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Clauditza: marker-ii tumorali determinati in sange si testele imunohistochimice sunt lucruri complet DIFERITE. Ultimele arata doar tipul de celula si pot fi utile cand exista dubii de diagnostic sau in stabilirea anumitor cure de chimioterapie. Indicatia de tratament in cazul dvs depinde in cel mai inalt grad de stadializarea corecta si completa a bolii. Ptr asta, imunohistochimia e inutila. Sfatul meu (asa cum prevad protocoalele international) ramane acelasi. VA pot sfatui ce pasi de tratament aveti d eurmat numai dupa ce se stie cu mare aproximatie cat de extinsa este boala.

  60. sely clauditza says:

    Buna seara, Am primit azi buletinul imunohistochimic si indica astfel
    AE1/AE3 intens pozitiv cu celule tumorale discoezive si epiteliul foveolar gastric,
    CDX2 pozitiv nuclear focal cu celule tumorale,
    GATA3 negativ in celule tumorale, control intern pozitiv in limfocite mici,
    HER2 neu negativ la infiltrarea tumorala,
    K167 aproximativ 15%.

    Va rog un sfat. Multumesc anticipat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *