Polipii veziculari

polip vezicular adenomatos (aspect intraoperator)
Ce sunt polipii veziculari?

Polipii veziculari (polipii biliari) sunt formatiuni apartinand peretelui colecistului, care proemina in lumenul (cavitatea) acestuia. Practic, sunt prelungiri sau ingrosari ale peretelui vezicular.

Polipii veziculari sunt tumori?

Din punct de vedere medical, orice formatiune, orice excrescenta, orice umflatura este considerata o tumora. Asta nu inseamna ca pacientii cu polipi veziculari au cancer de colecist. In imensa lor majoritate, polipii veziculari sunt benigni.

Tipuri de polipi veziculari

Cei mai multi polipi veziculari contin in structura colesterol, in proportii diverse. Se numesc de aceea polipi colesterolotici sau polipi de colesterol, desi denumirea este putin fortata. Alteori polipii veziculari apar ca rezultat al unei inflamatii cronice a veziculei biliare, caz in care vorbim de polipi hiperplazici (sunt ingrosari ale mucoasei colecistului, care au la baza un proces inflamator). Unii polipi veziculari contin glande, similar mucoasei din restul colecistului. Se numesc polipi adenomatosi. Pe de alta parte, polipii veziculari pot fi legati de peretele colecistului printr-o prelungire subtire a lor. Acestia se numesc polipi veziculari pediculati si de regula sunt mobili (“penduleaza” in bila, in jurul punctului de fixare la perete). Altii sunt lipiti de peretele colecistului pe suprafata larga – polipii veziculari sesili.

Cand devin cancerosi polipii veziculari?

Studiile au aratat ca, in pofida a ceea ce se credea pana acum, polipii veziculari sunt foarte frecventi, dar se asociaza rar cu cancerul veziculei biliare. Riscul ca un polip vezicular sa contina celule maligne creste odata cu varsta pacientului si dimensiunile polipului. Riscul de transformare maligna este mai mare la polipii veziculari adenomatosi, sesili (fara pedicul), unici, asociati cu litiaza veziculara (“pietre la fiere”).

Simptome date de polipii veziculari

De regula, polipii veziculari sunt complet asimptomatici. Cand un polip este mare si are efect obstructiv (astupa ca un dop canalul cistic, canalul prin care se goleste colecistul), poate mima o colecistita acuta sau poate genera o colica bliara. Altminteri polipii veziculari sunt descoperiti intamplator, cu ocazia investigatiilor efectuate pentru alte afectiuni.

Investigatii utile

Polipii veziculari sunt de obicei descoperiti prin ecografie abdominala. Investigatia este accesibila, ieftina, nedureroasa si permite inclusiv diagnosticarea polipilor de mici dimensiuni (milimetrici). Ecografia abdominala cu contrast si ecografia de inalta rezolutie cresc rata de diagnostic. O alta analiza utila, dar recomandata teoretic pentru alte afectiuni mai severe, este rezonanata magnetica nucleara (RMN), cu varianta ei colangio-RMN. Din pacate, este relativ scumpa, durata unei investigatii este destul de mare si nu este disponibila peste tot. Examenul CT al abdomenului evidentiaza polipii veziculari mari si devine obligatoriu in cazul unui cancer de  colecist, dar poate omite polipii colesterolotici.

polip vezicular adenomatos (colecist sectionat)
Tratamentul polipilor veziculari

Nu exista tratament medicamentos pentru polipii veziculari. Pentru majoritatea polipilor veziculari singura atitudine de urmat este supravegherea periodica. Pacientul efectueaza o ecografie abdominala la fiecare 6 – 12 luni, cu monitorizarea dimensiunilor polipului si, daca este cazul, a vascularizatiei acestuia. In anumite  situatii se recurge la tratament chirurgical, de electie fiind colecistectomia laparoscopica.

Indicatii de tratament chirurgical pentru polipii veziculari

Se considera ca un polip vezicular trebuie operat daca este unic, sesil, creste rapid in dimensiuni de la o ecografie la alta, are caracteristici ecografice de malignitate (vascularizatie, suprafata neregulata etc.), la pacienti peste 50 de ani, are peste 10 mm diametru (chiar 6 mm, daca pacientul are anumiti factori favorizanti). Se scot astfel din discutie cazurile cu potential de malignizare, intrucat cancerul de colecist este unul dintre cele mai agresive cancere cunoscute. Operatia standard pentru polipii veziculari obisnuiti este colecistectomia laparoscopica, prin care se extrage integral colecistul impreuna cu tot continutul său, folosind un abord minim invaziv. Examenul histopatologic (microscopic) al polipului este obligatoriu.  Colecistectomia este considerata curativa chiar daca polipul se dovedeste a fi malign, cu conditia ca neoplazia sa fie in stadiu incipient. In cazul in care cancerul este intr-un stadiu intermediar, se rezeca si portiunea de ficat din jurul colecistului, impreuna cu ganglionii limfatici corespunzatori.

Ce se intampla dupa operatia pentru polipi veziculari?

Dupa colecistectomia laparoscopica pentru polipi veziculari convalescenta este scurta, o caracteristica  a tuturor operatiilor laparoscopice. Pacientul se mobilizeaza imediat, isi reia activitatile de rutina in 2-3 zile, fara contraindicatii majore. Regimul alimentar este similar celui urmat dupa colecistectomiile laparoscopice pentru colecistita acuta. Daca examenul microscopic confirma benignitatea polipului vezicular, nu este nevoie de supraveghere postoperatorie speciala.

CITESTE SI: Ce mancam dupa operatia de colecist?

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

43 comentarii adaugate pentru articolul “Polipii veziculari

  1. Dinu says:

    Buna ziua poate mă puteți ajuta . Am un polip de 12 mm la fiere . Totodată am și simptome : gust amara , durere in capul pieptului , durere in partea dreapta și stări de greata . In momentul de față nu pot sa efectuez o vizita medicală deoarece lucrez pe vapor și suntem în tranzit . Îmi puteți spune va rog la ce riscuri mă supun și cât de urgent este un control medical ?
    Va mulțumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      De regula polipii veziculari sunt asimptomatici. Este posibil ca în cazul dvs simptomele relatate sa aibă și o alta cauza, independenta de prezenta polipului (gastrita, boala de reflux gastroesofagian etc). Așadar, strict din punctul de vedere al polipului nu e o urgenta. V.ar ajuta f mult un regim mai strict – vedeti articolul dedicat spre pilda. Oricum, la 12 mm aveți indicatie clara de colecistectomie laparoscopica. Ea poate fi efectuata și după ce va încheiați voiajul. Drum bun și vânt din pupa!

    • Banda Medana says:

      Buna seara.Am un polip la colecist descoperit intamplator de aproape 2 ani.Are 1 cm dimensiune si e fix.La fiecare 6 luni fac o ecografie de control si pana acum situatia e neschimbata.Unii medici imi spun ca dupa carte ar trebui operat,altii fiindca nu am simptome specifice nu .Ce parere aveti,ce as putea face.Multumesc.

  2. Maria Dita says:

    Bună seara! La un examen ecografic și apoi în urma unui examen colangio RMN, mi s-a descoperit un polip vezicular. Mai exact, diagnosticul este „colecist cu pereți fini, prezintă o leziune de izosemnalT1, hiposemnal T2, gadolinofila, de aprox 7 mm localizată în raport cu peretele superior al colecistului sugestivă pentru polip vezicular”. Sper că am scris bine termenii medicali. Am discutat atât cu medicul care mi-a indicat să fac acest examen, cât și cu alții. Cu excepția lui, ceilalți mi-au spus că trebuie să fiu operată. Aș dori, vă rog mult și mulțumesc, și părerea dumneavoastră!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dacă polipul ar fi fost vascularizat, peste 1 cm diametru, ar fi fost alți 2-3 asociați, indicația de colecistectomie era absoluta. Asa, este doar relativa. Ca alternativa la colecistectomie (si care ar rezolva problema definitiv),se poate monitoriza polipilor ecografic la fiecare 3 luni. Dacă el creste rapid sau începe sa se inscrie în criteriile sus mentionate, e de operat.

  3. Adriana says:

    Bună seara domnule doctor, am 33 de ani,am făcut doua ecografii la interval de 4 luni ,la care s-au descoperit un polip de 5 mm la vezica biliara.medicul chirurg digestiv mi -a spun ca ar trebui sa fac operația sa-mi scoata vezica biliara pt ca daca polipul mai creste exista riscul sa devina cancerigen.mie mi-e foarte frica de operație,chiar trebuie sa ma operez (pt ca pana la urma tot trebuie sa o fac,degeaba mai amân?) sau sa mai fac ecografie la 4-6 luni sa vad daca mai creste ?va mulțumesc pt răspuns.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Un polip vezicular de 5 mm poate fi monitorizat ecografic peste 3 luni, apoi la fiecare 6 luni dau cel mult 1 an dacă rămâne nemodificat. Când depășește 1 cm, devine vascularizat, creste rapid în dimensiuni chiar dacă e mai mic de 1 cm, dacă apar și alții, atunci interventia nu mai trebuie amânată.

  4. Alin D. says:

    Buna ziua ! Va rog sa-mi interpretati si mie urmatorul rezultat . Colecist ax lung 60 mm, pereti hiperecogeni , prezinta multiple imagini hiperecogene atasate peretelui – polipi 6-8 mm , intraluminal imagini hiperecogene de pana la 8-9 mm – microcalculi . Va multumesc mult ! Ce ar trebui sa urmez in continuare .

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Întrucât aveți atât polipi, cât si calculi (pietre) in colecist, aveti indicatie absoluta de colecistectomie laparoscopica. Va trebui sa mergeți pt consult direct într.un serviciu de chirurgie generala

  5. Tity says:

    Bună ziua, la un consult ecografic de rutină s a descoperit un polip pe fundul vezicii biliare de 19 mm, vascularizat și bine delimitat de țesuturile din jur. Nu sunt simptome de durere. Este necesara operatia laparoscopica? Va mulțumesc!

      • Banda Medana says:

        Buna seara.Am un polip la colecist descoperit intamplator de aproape 2 ani.Are 1 cm dimensiune si e fix.La fiecare 6 luni fac o ecografie de control si pana acum situatia e neschimbata.Unii medici imi spun ca dupa carte ar trebui operat,altii fiindca nu am simptome specifice nu .Ce parere aveti,ce as putea face.Multumesc.

        • Dr. Teodor Buliga says:

          Polipii sunt de regula asimptomatici si nu simptomele sunt motivul pt care ei se opereaza. La 1 cm, “cartea” de care spuneți stabileste indicatia de colecistectomie laparoscopica. Având în vedere ca aceasta este o operație foarte bine suportata, comparativ cu evoluția agresiva a unui polip malignizat, nu vad motivul retinerii dvs…

  6. Andreea says:

    Buna ziua, domnule doctor, va scriu pentru ca ma framanta situatia mamei mele acum in varsta de 56 ani. Pana in luna august avea un polip pe fiere de 4,6mm si si-a facut un nou ecograf acum cateva zile si s-a vazut ca ar avea acum o dimensiune de 7 mm. In aceasta vara am suferit mai multe traume cu sora care s-a imbolnavit si mama a suferit un soc si a slabit si foarte tare din august pana acum undeva la 12 kg. Resultatul consultului si ecografului de acum cateva zile a fost dischinezie biliara si urmarire la 6 luni. Mie imi este teama ptr ca est si deprimata si nu stiu cum sa o ajut sa-si revina. Ce ma sfatuiti? Va multumesc frumos

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Sarutmana. Simpla prezenta a unui polip biliar mic nu explica simptomele. Fie cautati o alta cauza organica (un cancer de exemplu), fie un suport psihologic sau chiar psihiatric, ptr a corecta o eventuala depresie severă. Bafta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *