Sarcoamele de parti moi

Tumora de parti moi in treimea inferioara a coapsei. De remarcat hipervascularizatia si aspectul infiltrat al tegumentelor
Tumora de parti moi in treimea inferioara a coapsei. De remarcat hipervascularizatia si aspectul infiltrat al tegumentelor
Generalitati Sarcoamele de parti moi reprezinta tumori cu originea in tesuturile conjunctive (cele care leaga intre ele diferitele organe si structuri ale corpului uman: oase, cartilaje,  muschi, grasime, vase de sange, limfatice etc). Mai sunt denumite si tumori mezenchimale sau mezodermice. Ca sa intelegem de ce, trebuie sa stim ca in prima perioada de viata intrauterina embrionul uman este format din numai trei straturi celulare, trei foite distincte dispuse una peste alta. Foita de deasupra se numeste ectoderm – din ea se vor naste pielea si tot sistemul nervos;  foita de dedesubt se numeste endoderm – din ea se vor forma tubul digestiv, vezica urinara, plamanii  etc. Foita centrala se numeste mezoderm si da nastere celorlalte tesuturi – muschi, oase, aparat circulator etc. Din punct de vedere evolutiv, sarcoamele sunt tumori maligne – ele pot metastaza. Cu alte cuvinte, celulele pleaca din tumora de origine (tumora primara), scapa mecanismelor de aparare ale organismului si se fixeaza la distanta de punctul de plecare, unde vor da nastele altor tumori, numite tumori secundare sau metastaze. Din acest punct de vedere, sarcoamele de parti moi sunt considerate cancere ale tesuturilor moi, in sensul larg al cuvantului. Trebuie spus ca in sens strict, restrans, notiunea de cancer se refera la tumorile maligne cu origine in foita inferioara a embrionului. Multe dintre acestea determina deformarea organelor de origine, care par invadate de tumora, “stranse in cleste”, de unde si descrierea vechilor anatomisti (“cancer” inseamna crab in latina). Atat sarcoamele, cat si cancerele propriu-zise sunt reunite intr-o grupa mare de afectiuni botezate neoplazii (adica tesuturi nou aparute, nou formate). AspectRMN1
AspectRMN2
Aspect RMN al aceleiasi tumori. Se remarca delimitarea imprecisa fata de tesuturile vecine si necroza centrala. Examen anatomopatologic postoperator: tumora cu celule gigante a tesuturilor moi (GCT-ST)
Tipuri de sarcoame Sarcoamele osului (osteosarcomul – cu origine in celulele osoase, si condrosarcomul – cu origine in cartilaje) au proprietati diferite si din acest motiv sunt de tratate ca o entitate separata. Celelalte sarcoame formeaza o grupa foarte pestrita de tumori, fiind denumite “la gramada” sarcoame ale tesuturilor moi. Pentru ca se pot naste dintr-o multitudine de tesuturi, sarcoamele de parti moi difera mult intre ele. In functie de celulele de origine, aceste tumori maligne pot fi mai mult sau mai putin agresive, metastazeaza imediat sau, din contra, rarisim, raspund bine la tratament sau aproape deloc. Putem vorbi de: liposarcom (cu origine in celulele adipoase), dermatofibrosarcom (cu origine in celulele mezenchimale, conjunctive, din straturile profunde ale pielii), neurofibrosarcom (pleaca din celulele mezenchimale care inconjoara nervii si NU din neuronii propriu-zisi, care am vazut ca au alta origine), angiosarcom si limfangiosarcom (din vasele de sange, respectiv vasele limfatice), leiomiosarcom si rabdomiosarcom (din celulele musculare netede – “muschii” organelor interne, respectiv fibrele musculare striate, adica musculatura propriu-zisa), asa numita tumora cu celule gigante a tesuturilor moi (o forma atipica de sarcom) etc.
Tumora subcutanata la nivelul gambei. Examenul clinic direct nu evidentiaza elemente sugestive pentru malignitate, cu exceptia fixarii posterioare a tumorii.
Tumora subcutanata la nivelul gambei. Examenul clinic direct nu evidentiaza elemente sugestive pentru malignitate, cu exceptia fixarii posterioare a tumorii.
Cum se manifesta sarcoamele de parti moi? Sarcoamele de parti moi apar de regula ca o “carnotenie” crescuta anormal si relativ rapid sub piele (de aici si denumirea afectiunii – sarcos inseamna “carne” in limba greaca). Mai bine de jumatate se formeaza la nivelul membrelor. Sarcoamele capului si gatului sunt ceva mai rare. Pentru ca apar in mijlocul unor tesuturi moi, usor deformabile, ating de obicei dimensiuni mari inainte sa devina deranjante. De altfel, durerile sunt necaracteristice sarcoamelor si se manifesta numai dupa ce acestea ajung sa comprime un nerv. Desi sunt rare (cam 1 % din totalul neoplaziilor maligne la adult, respectiv una din 7-8 neoplazii maligne la copil), sarcoamele sunt de regula foarte agresive. De aceea, orice tumora, orice umflatura care creste rapid si nu doare, care nu se asociaza cu semne de inflamatie, trebuie investigata de urgenta, incepand printr-un control medical direct. Sunt semne de alarma suplimentare duritatea formatiunii, prezenta unei vascularizatii abundente la acest nivel, orice semn de invazie a tegumentelor care acopera tumora, fixitatea ei fata de tesuturile vecine. AspectRMN3 Cum se diagnosticheaza sarcoamele de parti moi? Cand sunt superficiale si accesibile examenului direct, consultul chirurgical capata importanta maxima, ridicand imediat suspiciunea prezentei unui sarcom. Aceasta suspiciune poate fi intarita prin cateva investigatii imagistice – in special ecografie de parti moi si RMN, eventual CT – care aduc informatii suplimentare despre existenta unei vascularizatii locale abundente, despre raporturile tumorii cu structurile vecine, ba chiar despre posibila origine a tumorii. Radiografia clasica are valoare mai redusa, ea fiind menita sa scoata din discutie originea osoasa a leziunii. Confirmarea existentei unui sarcom de parti moi se face exclusiv in urma examenului microscopic. Fragmentele trimise la examen microscopic se obtin fie prin prelevarea lor cu un ac special (punctie-biopsie), fie prin extirparea chirurgicala a unui fragment tumoral (biopsie chirurgicala), fie prin extirparea in totalitate a tumorii (excizie chirurgicala completa). In sarcoamele superficiale, cu localizare favorabila din punct de vedere chirurgical, excizia chirurgicala completa ca prim timp operator este de preferat, ori de cate ori este posibila, sub rezerva ca interventia initiala poate fi completata ulterior de alte procedee chirurgicale. Nu de putine ori este nevoie de procedee de chirurgie plastica, pentru a corecta defectul lasat dupa extirparea tumorii (aceasta se scoate impreuna cu o parte din tesuturile normale din jur). Pentru sarcoamele profunde sau in cele dificil de abordat chirurgical, se considera astazi ca punctia-biopsie percutanata, facuta in anumite conditii (sub ghidaj imagistic, prelevand suficient tesut pentru un examen histopatologic complet) aduce mai multe avantaje decat o excizie chirurgicala facuta in pripa sau incompleta.
AspectRMN4
Aspect RMN al aceleiasi tumori. Se remarca delimitarea imprecisa fata de tesuturile profunde, dar fara invadarea muschilor gambei. Examen anatomopatologic postoperator: liposarcom.
Tratamentul sarcoamelor de parti moi Ca in cazul tuturor neoplaziilor maligne, tratamentul sarcoamelor este multidisciplinar, implicand chirurgul, oncologul si radioterapeutul. Pentru ca multe dintre sarcoamele de parti moi raspund greu sau deloc la radioterapie si la chimioterapie, chirurgia ocupa adesea rolul principal. Din pacate, aceste tumori se caracterizeaza printr-o rata mare de recidiva, ceea ce inseamna ca reaparitia unor leziuni similare in acelasi loc sau in imediata vecinatate este relativ frecventa, de unde si necesitatea unor interventii chirurgicale seriate, succesive. O alta consecinta directa este nevoia unei supravegheri periodice minutioase, pentru a surprinde in stadii incipiente eventuala recidiva locala. Atunci cand este vorba de o tumora radiosensibila, iradierea locala poate scadea la minim acest risc. Cu toate ca sunt indeobste rezistente la chimioterapie, exista citostatice active si asupra acestor tumori.  Recent au fost introduse in practica substante cu efect specific, tintit, pe anumite tipuri de sarcoame. Este numai unul dintre motivele pentru care implicarea oncologului in tratamentul acestor leziuni este obligatoriu.

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

333 comentarii adaugate pentru articolul “Sarcoamele de parti moi

  1. Ghita Iulian Marcel says:

    Am un diagnostic de spondiloza cevrvicala si lombara dar am durerei foarte mari de muschi si oase si pe linga asta imi apar tot felul de umflaturi pe corp este posibil sa fie vorba de cancer ? de asta imi este foartre frica va rog sa ma ajutati.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ghita: pentru a scapa de aceasta grija, va trebui sa va adresati unui medic ptr a va examina direct. incepeti prin a va adresa medicului de familie

  2. Adrian says:

    Buna ziua,

    In istoric am avut un lipom in zona toracica, excizat in 2013 iar acum in zona axilara dreapta mi-a aparut ca un nodul de marimea unei boabe de mazare, deplasabil dar care nu este chiar moale. Am fost la dermato si acum astept programarea la eco.

    Multumesc,
    Adrian

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Adrian: din fericire, sarcoamele, desi corespund uneori aspectului mentionat, sunt ultimul lucru la care trebuie sa va ganditi plecand de la descrierea dvs.

  3. Adrian says:

    Buna ziua,

    Eco:

    „In grosimea dermului profund al regiunii axilare drepte, se vizualizeaza o plaja hipoecogena relativ omogena cu aspect nodular, ce prezinta o zona hiperecogena omogena situata excentric, nevascularizata, cu dimensiuni de 1.11 / 0.34, fara modificari ale planurilor supra si subiacente”

    „Concluzii – aspect ecografic sugestiv pentru un posibil chist sebaceu”

    Multumesc,
    Adrian

  4. paula says:

    Daca ma doare bratul si in apropierea umarului simt ca zona este mai fierbinte, dar nu se obsrva nimic nici la palpare nu simt nimic, ar putea fi sarcom de tesut?

  5. paula says:

    Multumesc frumos pt raspuns. Daca ar fi sarcom de tesut ce simptome ar trebui sa am? Incalzirea locala de la ce poate fi?

  6. alin says:

    Buna ziua! Dupa extirparea chirurgicala a unei tumori la un pacient de 66 ani testele suna cam asa:
    -tesut tumoral constituit dintr-o proliferare de celule fuziforme, moderat pleomorfe, dispuse storiform. Tumora are o vascularizatie de tip capilar, relativ redusa.

    Ihc: cd34 pozitiv difuz redus in tumora, s100 negativ, EMA negativ, bcl2 negativ, cd99 negativ, cd117 negativ, ki67 pozitiv neomogen ~10%.

    Aspectele histopatologice si testele ihc sunt compatibile cu dermatofibrosarcomul

    As dori sa stiu ce parere aveti si cat de grav este, daca se observa vreo metastaza…tumora a fost caracterizata ‘gigant’ de catre chirurg (10/10 cm) localizata pe spate la 4cm de coloana, spre coapsa. Va multumesc anticipat pt raspuns!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alin: este o tumora maligna, din pacate un sarcom. Singura veste buna este ca dermatofibrosarcomul evolueaza mai degraba local – recidiveaza frecvent, dar da ceva mai rar metastaze, mai ales la varstnici; metastazele nu se vad pe examenul HP al piesei principale, ele apar la distanta – trebuie sa faceti teste suplimentare (RMN, PET-CT etc)

  7. Mirela says:

    Buna ziua
    Acum 4 ani ani, sora mea (39 de ani) a suferit o mastectomie, cancer de san, stadiul 3. In urma chimioterapiei i-a ramas un semn pe mana (antebrat). A atras atentia medicilor la fiecare control si toti i-au spus ca e de la chimioterapie. Acum o luna a inceput s-o doara si s-a dus din nou. De la oncolog a fost trimisa la dermatolog, apoi la chirurg, care i-a excizat nodulul. Rezultatul biopsiei: Angiosarcom!!!!! Acum asteptam a doua analiza de la Institutul Victor Babes. Nu condamnam pe nimeni de incompetenta, dar vrem sa stim, sincer, daca se confirma diagnosticul ce sanse de supravietuire are?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns

  8. Mirela says:

    Buna ziua, revin cu rezultatul IHC și va rog mult din suflet dacă ne puteți ajuta cu niște lămuriri pentru ca abia așteaptă în 2 săptămâni are programare la oncolog.
    Rezultatul este urmatorul:
    Formațiune tumorala nodulară, relativ bine circumscrisa, dezvoltata in țesutul adipos subcutanat, constituita dintr-o proliferare de celule fuziforme cu nuclei centrali,Ovoizi, veziculosi și citoplasma eozinofila fibrilara. Dispoziția celulelor tumorale este în fascicule scurte intretaiate focal palisadate. Peritumoral este prezent un infiltrat inflamator polimorf.
    CD34 pozitiv în vase, negativ în celule tumorale, AE1-AE3 negativ, Desm intens pozitiv difuz în celulele tumorale, Ki67 pozitiv 10% în celulele tumorale.
    Concluzii: leiomiosarcom bine diferențiat
    Vă mulțumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Mirela: este un neoplasm care isi are originea in fibrele musculare netede (care se gasesc, de ex, in peretii vaselor de sange, dar si in uter, peretii intestinului etc).

  9. adriana says:

    Buna seara! De cand am nascut am burta de la buric in jos ffff lasata si la palpare fff multi noduli extrem de durerosi. Imi simt burta intr o continua febra musculara , daca ma apas de prea multe ori simt ca ma arde. Am fost la diferiti medici dar tot nelamurita am ramas. Ce investigatii ar trebui sa fac. Multumesc anticipat!

  10. Adriana says:

    Buna seara! Am cerut si sfatul chirurgilor dar nu prea St lamurita. Ma gândesc ca poate este ceva ff grav si eu stau sa astept aiurea. Ma gândeam sa fac un RMN de părți moi. S ar vedea dc este ceva in neregula? Sau exista alte investigații? Mulțumesc! O seara buna!

  11. stefan says:

    In urma unei echografii de parti moi la pulpa piciorului am primit un rezultat neobișnuit: noduli hipoecogeni -aprox 12- de diverse marimi, situati atat in tesutul adipos superficial cat si in cel profund, fara vascularizare, fara adenopatii. Medicul imagist s-a aratat nedumerit, in concret nu a mai vazut asa ceva. Arata ca o colonie. Sunt majoritatea mici. M-a întrebat dacă m-a intepat vreo ganganie in zona respectiva.
    Pana ajung la RMN am o singura intrebare: poate sau nu fi vorba despre cancer ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Stefan: posibil, dar putin probabil; mai degraba sunt zone de tesut adipos cu structura modificata posttraumatic – mai ales daca ati avut local un hematom, care s-a resorbit, pot persista microcolectii sau fragmente de cheaguri inca nelizate.

  12. stefan says:

    Revin cu o mentiune. In urma cu câteva luni am avut o lovitura puternica in zona respectiva. Vanataia a trecut, si durerea.
    multumesc pentru intelegere

  13. Laurentiu says:

    Buna ziua!
    In urma unei ecografii tiroidiene (desi recomandarea endocrinologului a fost sa fac elastografie, doctorul imagistic a considerat ca nu e necesara) am primit urmatorul diagnostic:
    – adenom de 6 mm la nivelul istmului(care chipurile poate fi ignorat) si
    – miom de 3,6/1,5cm(centimetri) la nivelul platismei, care trebuie operat
    – markerii tumorali si celelalte analize la tiroida sunt ok
    1.Imi puteti recomanda o clinica si un doctor unde pot face aceasta operatie?
    2. Tinand cont ca zona a devenit de curand usor dureroasa si simt un „nod in gat” la inghitire, pot amana interventia pana in septembrie?
    Mentionez ca „galma” are mai bine de un an si jumatate.
    Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Laurentiu: din cate inteleg, se pune doar problema extirparii miomului. Imi permit o observatie – diagnosticul de miom este EXCLUSIV histopatologic, el nu poate fi pus doar in urma unei ecografii. Platisma este un muschi superficial – s-ar putea sa aveti surpriza sa nu fie neaparat un miom, ci o alta tumora benigna cervicala (inclusiv chist). In functie de localizarea exacta, se poate opera in orice serviciu de chirurgie generala sau ORL, inclusiv la Sanador. Sub rezerva lipsei unui consult direct, se poate amana teoretic pana in septembrie.

  14. Lucia says:

    Buna ziua,
    Va scriu in speranta ca ma puteti ajuta cu o parere. Am 38 de ani si urma cu 2 ani am simtit o durere in gamba piciorului stang. Mentionez ca inainte ca durerea sa apara am facut mai multe sedinte de acupunctura si m-a intepat in picioare destul de aproape de locul unde mi-a aparut durere ulterior, nu stiu daca are legatura sau nu. Durerea este numai la atingere iar daca apas mai tare se desensibilizeaza si nu mai doare asa tare. Am si zile cand nu ma doare deloc. Am facut o ecografie vasculara si 3 musculare. La penultima radiologul a gasit o „formatiune nespecifica vreunei patologii” de 2mm/4mm pe perete muschiului in pielita care inveleste muschiul. Mi-a spus ca n-a mai vazut asa ceva dar nu este specialist in ecografii de muschi. Dupa asta am fost si la un specialist de muschi si mi-a spus ca nu e nimic anormal. Totusi durerea persista
    Exista posibilitatea sa fie ceva malign mai ales ca nu mi se pare normal sa ma doara de atata timp? Daca considerati pot sa va trimit si ecografiile.

    Multumesc mult

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lucia: sub rezerva ca nu e un argument absolut – daca ar fi fost ceva malign, s-ar fi dezvoltat rapid in cei doi ani scursi de atunci;

  15. andreea says:

    Buna ziua am facut si eu test IHC si am urmatoarele rezultste histopatologic: fragment cutanat si subcutanat prezetand in derm o poliferare de celule fuziforme cu pleomorfism redus si dispozitie vag storiforma. Leziunea este imprecis delimitata, inglobeaza structuri anexe ale pielii si se extinde in tesutul subcutanat.
    Imunohistochimic: CD34 pozitiv difuz in celulele tumorale. Desmin negativ in celulele tumorale. SMA negativ in celulele tumorale. Calponin negativ. Beta-catenin negativ. S-100 negativ in celulele tumorale. Ki-67 pozitiv<1% in aria tumorala.
    Concluzie: aspectele histopatologice si testele ihc sustin diagnosticul de Dermatofibrosarcom.
    Va rog sa imi raspundeti si mie urgent…….

  16. Lucia says:

    Buna ziua,
    Am revenit deorece zilele trecute mi-am facut un RMN de gamba si scrie: „Nu se evidentiaza modificari patologice de semnal de semnal in partile moi ale ambelor gambe. Chist cu grosime de 0,6cm retropopliteal stg. adiacent muschiului gastrocnemian medial”
    Daca puteti va rog sa ma lamuriti unde e chistul asta: este in spatele genunchiului sau mai jos de genunchi? ca din ce inteleg eu nu se prea potriveste cu locul unde ma doare pe mine adica la vreo 10 cm de plica din spate a genunchiului pe muschiul gastrocnemian medial.
    Va multumesc mult

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lucia: chistul este in fosa poplitee, adica in spatele genunchiuli, dar poate da (teoretic) dureri la distanta, daca este dezvoltat in vecinatatea unui nervisor, pe care il comprima. Totusi, chistul este destul de mic – poate ca ar merita sa cautati si alta cauza a durerilor.

  17. Emilia says:

    Buna ziua, acum 7 zile mamei mele i-a apaut o glama pe pulpa piciorului (interior ) care nu este iesita in afara si pielea acolo unde este nodulul este rosie si doare la palpare , este vorba de sarcom ?
    Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Emilia: imposibil de spus din descriere; de principiu, daca a aparut doar de scurt timp si se asociaza cu fenomene inflamatorii (piele rosie), probabil ca nu este sarcom; cel mai corect ar fi sa mergeti la un chirurg ptr control.

  18. Monica says:

    Buna ziua.
    De mai nine de 4 luni am observat o formatiune pe fesa dreapta spre picior. Am primit diagnosticul de tumora. In 13 am programare la tomograf. Ce poate fi? Este destul de mare10-15 cm. Alaptez un copil si sunt disperata. Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      MOnica: faptul ca vi s-a spus ca aveti o tumora nu inseamna nicidecum ca aveti cancer! Tumora insemna mot-a-mot „umflatura”. Punct! Un lipom, de ex, este o tumora, un neg la fel etc. Pe de alta parte, nu va costa nimici sa cereti sfatul celui mai apropiat chirurg, care va va spune orientativ despre ce este vorba.

  19. Monica says:

    Va multumesc domnule Doctor pentru ca mi-ati raspuns. V-am urmat sfatul si m-a vazut un chirurg. Diagnostic la examinare clinics: grasime. M-am mai linistit. Insa, intre time am facut o tomografie cu rezonanta magnetica si rezultatul m-a bulversat rau de tot: diagnostic neclar: Tumora puternic hipervascularizata in apropiere de gluteus maximus de maxim 11 cm. Dupa aspect poate fi neurofibrom mare. Diagnostic differential: poate fi sarcom sau de asemenea histocitom fibros. Nu sunt urme de leziuni sau metastaza. Se recomanda biopsie. Din experienta dumneavoastra vasta ati mai intalnit astfel de Caz. La ce sa ma astept? Va multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Monica: as merge pe mana RMN-ului, dar nu in sensul in care spune care e tipul histologic al tumorii (ptr ca nu e deloc relevant), ci in sensul in care orice tumora hipervascularizata trebuie fie scoasa in intregime, daca este posibil, fie macar biopsiata cu un ac special. Nu am rmn-ul dvs, dar daca localizarea o permite, excizia tumorii (biopsie excizionala) ar fi preferabila.

  20. Monica says:

    Va multumesc Domnule Doctor pentru rapiditatea cu care mi-ati raspuns si de aceasta data. Se pare ca se suspecteaza ceva malign.. Am trimere pentru CT la plamani si abdomen. Este possibil deja sa fie metastaza? Are Fi possibil atat de repede? Luni ma opereaza. S-a optat pentru scoaterea in totalitare a tumorii si apoi biopsie excizionala. Va multumesc. Cu respect, Monica P ( Germany)

  21. Alex says:

    Buna ziua! Acum 3 ani am fost diagnosticata cu tumora desmoida fibromatoasa benigna de parti moi(25-30cm in zona coapsei si fesei). Am fost operata, dar nu s-a putut extirpa in totalitate tumora ptr era in jurul nervului miscarii si in zona sacrala si riscam prea mult. Am facut RMN-uri in fiecare an si tumora evolueaza in continuare deoarece e vascularizata in zona sacrala. Mi s-a zis ca nu exista alt tratament sa fie distrusa inafara de operatie, dar as vrea sa mai cer o parere. Chiar nu e nicio solutie in tara sau in afara..poate stiti dumneavoastra domnule doctor..Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alex: cu titlu teoretic, se poate astupa vasul care o hraneste (embolizare); puteti cere si parerea unui radioterapeut, chiar daca nu e un cancer, ci o tumora benigna.

  22. mara says:

    buna ziua domnule doctor.de 3 sapt in partea dreapta.in zona latero-cervicala mi-au aparut 2 ganglioni de marimea unei boabe mazare.nu sunt durerosi..dar totusi sunt stresata.ce ar putea fi si la ce medic sa ma adresez prima data??sa incep cu un set de analize???cu n ecograf??multumesc frumos.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      mara: prima data trebuie sa va vada un medic – medicul de familie, de ex. Va va recomanda analize, eco d eparti moi.

  23. Simona says:

    Buna ziua. Acum 2 zile am sesizat o umflatura nedureroasa pe exteriorul gambei, deasupra gleznei, care deformeaza piciorul. Am facut o ecografie unde mi s-a spus ca nu e tromboflebita, ca e probabil o intindere. E cazul sa ma ingrijorez ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Simona: nu stiu, datele prezentate sunt insuficiente; „intinderea” care nu rezulta in rupturi masive de fibre musculare si implicit care nu da vreun hematom local NU provoaca nici deformare a gambei. Poate ca ar fi util sa va adresati si unui reumatolog, eventual ortoped, ptr a examina direct leziunea.

  24. Simona says:

    Multumesc pt. Raspuns. Am mai consultat un medic ce spune ca acea umflatura nu pune probleme, eu neintelegand exact ce e. De asemenea as dori sa va intreb daca o adenopatie inghinala poate fi confundata cu o periostita. M.am plimbat aproape un an pe la medici cu diagnosticul de adenopatie inghinala cu caractet inflamator pt. Ca acum sa mi se puna diagnosticul de periostita inghinala. Mentionez ca durerra este aproape permanenta.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Simona: inteleg ca sunt doua chestiuni diferite; v-a consultat totusi un chirurg, ptr a scoate din discutie si alte cauze de dureri inghinale? o hernie clinic inaparenta, un chist de ligament rotund de ex?

  25. Ramona says:

    Bună seara! În urmă cu 3 ani a început să mi se inflameze vizibil, brusc, limba. În întregime. Și de atunci continuă să fie astfel, cu rare perioade în care o simt normală. Aș putea spune că alte ori efectiv simt cum se umflă. Până acum nu am aflat care să fie cauza, cu toate că mi-am făcut o serie de analize și teste în acest sens (test alergologic, IgE specific la gluten, analize de sânge, radiografie toracică, consult endocrinologic, exudat nazal, examen micologic, biopsie mucoasă linguală) . Menționez că în ceea ce privește aspectul ei, nu are leziuni, ci doar urmele dinților pe care apasă, iar uneori e destul de deschisă la culoare, cât să mă îngrijoreze. Poate fi vorba despre ceva grav?

  26. petru says:

    Buna ziua!Tatal meu a avut o tumora maligna in zona inghinala,a fost operat,i s-a extirpat tumora dar la scurt timp aceasta a recidivat putin mai jos dar de dimensiuni mai mari.In prezent a urmat o sedinta de chimioterapie.Ce imi puteti spune despre aceasta tumora avand urmatorul diagnostic la raportul de investigatii anatomopatologice: Microscopie:Au fost examinate 3 blocuri tisulare ce contin fragmente tumorale in care se constata o proliferare de tip sarcomatos cu densitate celulara variabila,celulele formand fascicule cu dispunere dezordonata cu stroma mixoida abundenta in unele arii si reduse colegen in interstitiu.Celulele prezinta pleomorfism moderat sau crescut si activitate mitotica ridicata(30-40 mitoze/10 HPF).Arhitectura generala este nodulara,ploriferarea interasand in periferie tesutul adipos.Se mai constata zone de necroza(sub 50 % din materialul examinat). IHC: CKAE1/AE3,SMA,Desmin,Myogenin,S100-negativ in celulele tumorale,CD34-negativ in tumora,pozitiv in vase.Diagnostic AP:Aspectele morfologice sustin diagnosticul de mixofibrosarcom-G3.Grad histologic FNCLCC-G3(scor 6:diferentiere tumorala-2,necroza-1,activitate mitotica -3).Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Petru: este din pacate un sarcom relativ agresiv, probabil recidivat. ar trebui sa va adresati unui chirurg, care probabil va va recomanda un RMN de coapsa si va aprecia ulterior daca si cum poate fi extirpata tumora.

  27. Mirela says:

    Buna ziua, de mai mult timp simt la palpare sub barbie un fel de ganglion oval (era mai mic acum cativa ani), cand racesc sau stau intr-o pozitie incordata cu gatul ma doare insa nu exagerat, doar ca ma cam sperie, am facut o ecografie parti moi si nu mi s-a dat mai multe explicatii, decat diagnosticul: GANGLIONI SUBMANDIBULARI cu vascularizatie in interior(14,4 / 4,4 mm), mi s-a zis ca am mai multi nu doar unul.
    Dumneavoastra ce imi recomandati? Trebuie sa mai fac ceva analize suplimentare?
    Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mirela: ganglionii/ adenopatiile submandibulare nu au neaparat o semnificatie patologica (pot aparea in orice infectie banala, un granulom dentar, lucrari dentare vechi etc. fie monitorizati atent leziunea, sub supravegherea unui medic, fie puteti scoate unul ptr analiza microscopica (dar numai la recomandarea medicului respectiv)

  28. Aisha says:

    Bună ziua! Aş vrea să vă întreb: la o inspecție vizuală medicul poate spune dacă o formațiune este lipom sau liposarcom? Eu nu am reuşit să găsesc o diferență clară între cele două (de exemplu, moale versus tare este relativ; eu o am de 15 ani lângă omoplatul drept, spre coloană, a crescut destul de mare- are diam. cam 10 cm, dar nu e nici moale, nici tare. Mă deranjează la sport. Mi-am propus să-i vin de hac şi imediat ce-mi răspundeți voi veni la dvs. ca să scăpăm de „intrus”. 🙂

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Aisha: nu, diagnosticul de liposarcom nu se poate pune doar pe examenul clinic. el poate fi banuit dupa cateva criterii: rapiditatea evolutiei (cel mai important), hipervascularizatia, fermitatea (nu e criteriu absolut); confirmarea e intotdeauna histopatologica (la microscop).

  29. Daniela Moldoveanu says:

    Buna ziua! Domnul Doctor mama mea de 58 ani a fost diagnosticata cu sarcom nediferentiat de tesut moale mana dreapta pe muschi.Asteptam rezultat si la ihc peste 14 zile dar va rog sa-mi spuneti cat e de grav si ce putem face ,daca se poate opera caci inteleg ca are legatura cu un vas de sange ce trece pe acolo.Raspunde sarcomul la radio sau chimioterapie?ce presupune embolizarea acestei tumori?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Daniela: interventia depinde de localizarea tumorii si este cel mai potrivit tratament – cel mai corect este sa cereti sfatul unui chirurg plastic specializat in chirurgia reconstructiva a mainii. De regula raspund prost la radio si chimio, embolizarea este discutabila si nu are efect pe termen lung.

  30. A.Maria says:

    Buna ziua, mama 67 ani operata acum 2 luni – tumora maligna endometru.in urma biopsiei s-a constatat:tumora maligna corp uterin – proliferare celulara tumora mezenchimala maligna – sarcom pleomorf.din 4 ggl.examinati 1-invadat, pT1b pN1.Puteti sa-mi spuneti, va rog ce sanse are daca face chimio si radio (asa i s-a recomandat), cat de repede poate recidiva daca nu face?
    Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Anamaria: niciodata, dar niciodata nu se poate anticipa cu precizie absoluta evolutia unui cancer, ptr ca ea depinde de extensia reala (uneori exista microdeterminari microscopice nedecelate), imunitatea pacientului etc etc. Trebuie sa urmati sfaturile medicului oncolog

  31. Neacsu Tiberiu says:

    Buna ziua,
    E vorba de soacra mea in varsta de 73 ani operata acum 2 luni: Adenopatie laterocervicala dreapta suprainfectata. Rezultat teste IHC: CD31 pozitiv in endoteliul vaselor sanqvine, CD34 pozitiv difuz in peretii vasculari, HHV8 negativ, S100 negativ in proliferarea lezionala intravasculara, control intern pozitiv, MNF116 negativ, ACT pozitiv in tesutul muscular neted din peretele vascular, control intern pozitiv, Desm pozitiv in tesutul muscular neted si striat. Concluzii: Aspectele histopatologice si imunohistochimice pledeaza pnetru diagnosticul de hiperplazie endoteliala papilara intravasculara reactiva, asociata cu arii extinse de tip tesut de granulatie si zone supurative. Ultimile analize efectuate: Hb-7,5g%, L-8000/m, Tr-525000/m. S-a efectuat o transfuzie cu sange.
    Va rog daca puteti sa-mi spuneti ce fel de cancer este si cat de agresiv.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Tiberiu: din datele prezentate nu rezulta ca ar fi vorba despre un cancer, ci de o infectie cronica. ceva nu se leaga…

  32. Gabriela says:

    Buna ziua! Soacra mea a fost diagnosticata cu sarcom de parti moi, a facut radioterapie 25 de zile si chimioterapie 3 sedinte de cate 3 zile fiecare, in Italia. I s-a spus ca cel mai sigur ar trebui sa amputeze piciorul,pt ca e prea complicat, unul fiind in partea din spate a piciorului si unul intre picioare, dar nu vrea. Marimea sarcomului era de 5 cm si ceva inainte sa inceapa tratamentul si avea 3 sarcoame si acum are doar 2 pe piciorul stang in partea superioara. In rest toate analizele sunt bune. Intrebarea mea este: daca nu face operatie ce se intampla?
    Va multumesc frumos pt. timpul acordat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gabriela: sarcoamele au evolutie relativ agresiva si vor metastaza rapid prin vasele de sange, la distanta; de altfel, este posibil sa fi plecat deja microscopic celule din tumora de baza; excizia sub o forma sau alta este singura optiune cu sanse de reusita ( dar mici) ptr aceste neoplazii

  33. Maria says:

    Buna ziua! Am si eu o intrebare. Tatăl meu a fost diagnosticat cu sarcom sinovial bifazic( cu origine in sinusul maxilar). Cat de grav este si cum ar trebui sa actionam? Medicii i-au spus ca ar putea fi necesara amputarea ochiului, tumoarea fiind aproape, pentru a încerca îndepărtarea completă.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: localizarea este rel nefasta tocmai ptr ca ingreuneaza excizia completa si neoplazia e rel agresiva, dar nu sunt in masura sa ma exprim asupra unei leziuni care depaseste sfera mea de competenta. Un specialist in chirurgie bucomaxilofaciala este cel mai in masura sa va ajute. Bafta!

  34. Mariaa says:

    Buna ziua ! Doresc sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Mama mea,in varsta de 48 ani a primit in urma unui examen histopatologic rezultatul : fragmente tumorale cu aspect sugestiv de sarcom kaposi. In urma acestor analize a efectuat testul imunohistochimic cu urmatoarele rezultate : CD31 pozitiv in vase,pozitiv zonal in celule tumorale ,CD34 pozitiv difuz in celule tumorale, HHV8 difuz in celule tumorale, Ki67 pozitiv aproximativ 40%. Concluziile fiind ca acest test sustine diagnosticul de sarcom kaposi. Cat de grav este si cum ar trebui sa actionam?

  35. Silvia says:

    Buna ziua D-nu doctor.Va rog sa imi spuneti daca rezultatul acestei ecografii parti moi-fese bilateral confirma un sarcom.Acest ecograf este facut din proprie initiativa(nu mi la prescris nici un doctor).:La nivelul cadranelor supero-externe ale feselor bilateral,in grosimea muschilor gluteu maximus si medius si subcutanat superficial (la 5 mm sub tegument)se pun in evidenta citeva plaje hiperecogene cu con de umbra -macrocalcefieri (cel putin 5 in stinga si 3 in dreapta) cu dimensiuni maxime in stinga de 3 cm.( la 5 mm subtegumentar ) si de 2,1 cm. In dreapta-cu semnificatie de flegmoane post injectare calcificate.Fara alte modificari la nivelul partilor moi la acest nivel.Neregulitati de contururi osoase.Rec.:tratament antiinflamator local.D-nu doctro sufer de 2ani si am umblat din docter in doctor si 2 operatii la coloana si durerile sunt din ce in ce mai mari.Doresc la D-neavoastra un consult sau macar sa ma indrumati la cine sa mai apelez,Va multumesc mult si astept cu nerabdare raspuns.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Silvia: sunt „urme” ale vechilor injectii suferite, in timp. Nu se opereaza, in lipsa unor fenomene acute. Daca insa dor si colecteaza in interior lichid, se extirpa chirurgical, dar numai in anumite conditii. Puteti sa confirmati prezenta lor si natura continutului prin RMN, nu au oricum nicio legatura cu sarcoamele. Pe de alta parte, este posibil ca NU ele sa fie sursa durerilor – inteleg ca ati suferit totusi si ceva interventii de neurochirurgie…

  36. Madalina says:

    Buna ziua, Dl. Doctor,

    Acum o luna am fost operata de dermatofibrosarcom coapsa dreapta cu dimensiuni 4/2/1.5 cm.
    Am facut analiza de imunohistochie iar pe rezultatul primit scrie ca sunt 20% sanse ca aceasta sa recidiveze deoarece nu a fost indepartat in totalitate.
    Am fost la doctorul oncolog cu rezultatul si mi-a spus ca este necesara o noua operatie de largire a circumferintei marginilor de rezectie de 2-4 cm.
    Doctorul chirurg a spus ca dupa parerea dansului 2-4 cm inseamna foarte mult si raman fara musculatura.
    Va rog sa-mi spuneti daca este vorba de mm si a gresit doamna doctor sau intr-adevar trebuie 2-4 cm.
    Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dvs.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Madalina: extirparea in totalitate a tumorii in dauna musculaturii este obligatorie, daca localizarea o permite, ptr ca altminteri recidivele dupa astfel de tumori sunt regula. Din experienta mea cu dermatofibrosarcoame, evolutia lor este mai lenta si, chiar daca dau recidiva, printr-o periodica si atenta monitorizare recidivele sunt de regula operabile. Distanta corecta este de min 2 centimetri in tesut sanatos.

  37. Alisa says:

    Buna ziua , dl doctor ! Ma puteti ajuta cu niste informatii asupra unui diagnostic . Este vorba despre verisorul meu de numai 3 luni care a facut acum 2zile RMN.ul si a primit diagnosticul citez ” acumulare lipomatoasa postmediana deasupra santului intergluteal cu diametre sagitale maxime de 56/28mm, diametre axiale maxime de 21/52mm, cu structura discret neomogena .
    Acumularea adipoasa continua tesutul adipos epidural posterior prin spina bifida la L4 si L5 si vine in contact cu conul terminal ce spare tractionat posterior fara insa a depasi conturul posterior al canalului rahidian .
    Nu se evidentiaza acumulari fluide epidurale sau la nivelul defectului vertebral . Corpurile vertebrale prezina numar , forma si pozitii normale . Platourile vertebrale au contur net, regulat . Maduva osoasa vertebrala are semnal normal . Spatiile discale intervertebrale lombare au inaltime normala iar discurile nu depasesc la niviun nivel conturul corpurilor vertebrale . ”
    Acesta este diagnostul aflat acum 2 zile . Astazi parintii s au dus cu rezultatele la doctorul care se va ocupa de operatia micutului si li s au spus ca acest lipom are o suvita ce porneste din maduva coloanei si s au speriat foarte tare . Li s au mai spus ca operatia prezinta ‘niste riscuri’ .
    Imi spuneti va rog ce fel de riscuri ? Minore / majore? Copilul pare foarte sanatos si poate face orice miscare singurul lucru care il da de gol este mica umflatura de pe spate.:(
    Ajutati.ne cu informatii si incurajari daca nu este ceva extram de grav , va rog .
    Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alisa: problema semnalata depaseste sfera mea de competenta si nu va pot da amanunte din experienta proprie; riscurile tin de lezarea unor nervi.

  38. Diana says:

    Buna ziua ! De aproximativ 2 saptamani am vazut ca se umfla din ce in ce mai mult regiunea de la incheietura degetului aratator fara sa fie si alte semne de inflamatie (durere, roseata). As vrea sa consult un medic dar nu stiu la ce specialitate sa ma duc : ortoped/dermatolog/chirurg? Multumesc si o zi frumoasa!

  39. Florentina says:

    Buna seara,

    Sotului meu i-a aparut intre degetul mic si urmatorul deget o galca,nu-l doare,nu parevascularizata(adica nu e rosiatica),am fost la ortoped si i-a dat sa fac RMN si au pus Neurom Morton dar cu semnul intrebarii…am fost cu rezultatul la ortoped si a spus ca nu e nimic grav,doar ca tre sa-l opereze acolo si sa trimita proba la laborator.Poate fi vorba de sarcom????

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Florentina: greu de spus – daca evolutia in timp e foarte lenta, probabil ca nu e sarcom; oricum, leziunea trebuie scoasa iar rezultatul HP va transa problema.

  40. sorin says:

    Fiului meu i-a fost descoperita la o investigatie Doppler o formatiune compacta 8mm/20mm conturata clar si fara vascularizare intensa. A fos programat dupa Paste la RMN. Poate fi sarcom?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Sorin: datele furnizate sunt putin spus sumare- unde e localizata, de ex, cum s-a manifestat clinic, cum a evoluat etc. De principiu, sarcoamele sunt bine vascularizate, ceea ce nu apare descris in acest caz, dar asta e doar un argument orientativ.

  41. Sorin says:

    Multumesc pentru raspuns. Formatiunea este localizata in spatele genunchiului. A fost depistata la o investigatie de rutina Doppler, solicitata deoarece avea un vas de sange vizibil dilatat sub piele – cu acesta nu a fost nicio problema. Nu a fost semnalata de fiul meu, nu a dat niciun simptom anterior. Multumesc inca odata, Sorin.

  42. Felicia says:

    Buna seara,in urma examinarii CT s-a evidentiat paravertebral,imediat adiacent planului muscular,incepand de la nivelul corpului vertebral T12 pana in planul corpului vertebral L3 o formatiune de 12,5/4,7 /2,3 cm (CC/T/AP),cu densitati native ce circa 77 UH,cu discreta iodifilie in timpul arterial (78UH ),usor accentuata pe timpul venos ( 90 UH) si parenchimos ( 94 UH), iar pe timpul tardiv are iodifilie si mai accentuata ( cca 103 UH);aspectul CT al acesteia pledeaza pentru o formatiune cu componenta fibroasa, posibil tumora desmoida fibroasa.
    Poate fi sarcom?In zona descrisa simt furnicaturi si senzatie de frison,uneori.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Felicia:da, poate fi un tip de sarcom, dar nu exclusiv; aveti nevoie d eun consult de neurochirurgie, fara a amana prea mult prezentarea la medic

  43. Gheorghe doru says:

    Buna ziua . Ma numesc doru si as avea o intrebare ? . Am 23 de ani si ma confrunt cu o problema uni mi-au spus ca se numesc oase moi , am citit despre ele pe net dar nu am consultat nii un medic specialist deoarece momentat sunt plecat in strainatate si nu am posibilitatea sa merg in romania sa imi fac aceste analize . Pana in urma cu vreo 7 luni aveam de foarte mult timp in partea din fata stanga cred ca pe la a 3 coasta o umflatura de marimea unei nuci care aparea si disparea , drept care nu o bagam in seama , dar dupa cum spuneam mai sus ,momentan sunt plecat din tara , dar am observat ca in ultimele luni mi -au aparut cel putin vreo 7 sau 8 pe burta si pe spate si mi se pare ca in fiecare zi sunt tot mai vizibile . Un prieten mi a spus ca sa numesc oase moi si necesita operatie ,sincer nu int cum in 22 de ani am avut unul ,iar in ultimele luni mi-au aparut asa de multe, care e motivu si daca imi puteti spune care sunt cauzele si consecintele.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Doru: poate fi o lipomatoza, tumori benigne cu origine in tesutul gras de sub piele. Ptr a elimina si alte cauze ale simptomelor descrise, trebuie sa mergeti la cel mai apropiat chirurg. Nu este vorba despre „oase moi”, cu certitudine.

  44. oana says:

    Buna ziua.In 2014 am fost operata de fibromatoza de perete abdominal(muschii drepti abdominali).In mai 2015,la 6 luni de la operatie am facut eco de parti moi,totul era ok.In august am ras insarcinata,iar dupa 2 luni simtit iar un nodul deasupra operatiei, urmand ca la ecografia de parti moi sa aflu ca iar mi-a aparit un nodul in mischiul drept abdominal mai sus de operatia propriu zisa.Am nascut de o luna si nu stiu ce ar trebui sa fac.Care e diferenta intre fibromatoza de perete abdominal si tumora desmoida?Chirurgul m-a asigurat ca nu e tumora desmoida.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Oana: chirurgului dvs i-ati aratat eco de parti moi? daca nu, ar fi corect sa ii cereti din nou parerea…

  45. Ionela says:

    Buna ziua
    Am 24 de ani si de curand am facut un RMN la genunchiu deoarece de mai multi ani ma confrunt cu dureri. Cel mai probabil aceste dureri au fost provocate de o lovitura puternica la genunchiu si de faptul ca atat inainte cat si dupa lovitura am facut sport (atletism). In urma RMN diagnosticul a fost de condropatie rotuliana, menisc si totodata s-a observat si o formatiune tumorala in zona poplitee. Conform spuselor doctorului ortoped, aceasta tumora care il ingrijoreaza cel mai mult este lipita de artera si are dimensiuni de 1,7/1 cm si prin urmare mi-a recomandat sa fac un alt RMN cu contrast.
    Inca nu am reusit sa fac RMN-ul dar din cele ce v-am spus pana acum ce imi puteti spune despre aceasta tumora? cat de grea va fi operatia de extirpare? etc.
    Multumesc frumos si multa sanatate

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionela: nu va pot spune absolut nimic in plus, poate fi orice – inclusiv un chist popliteu, un chist Baker. Puteti repeta RMN, cu substanta de contrast si la un aparat 3 Tesla eventual.

  46. Aurel says:

    Vă Salut și va mulțumesc pentru toată munca depusă. As dori sa știu dacă pot face o programare la dvs și dacă se poate după data de 12 iulie când îmi vine și rezultatul de la imunohistochimie și rmn.am avut un lipom puternic vascullarizat in zona toracica și după operație la 7 luni mi a recidivat un nodul mai mic de 2 cm aproximativ.nu știu dacă exista tratament sau trebuie operat iar.Mulțumesc anticipat cu multa stima

  47. Florentina says:

    Buna ziua Dl. Doctor
    Mama mea in varsta de 75 de ani a fost diagnosticata cu tumora gamba anul trecut.In 2013 a fost operata,insa a recidivat anul urmator 2014.Asa cum va precizam in 2015 dupa biopsie,medicul ortoped i-a recomandat amputarea piciorului. Din luna mai 2016 este imobilizata la pat.Este vorba de metastaza?Cateodata sangereaza abundent.
    Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Florentina: nu am de unde sa stiu, datele sunt insuficiente; nici macar nu ati precizat tipul histologic al tumorii (ce a iesit la biopsie). Sarcoamele, de exemplu, recidiveaza frecvent locoregional, fara ca asta sa insemne ca este o metastazare in adevaratul sens al cuvantului.

  48. maria says:

    Bună ziua, am fost operata în 2014 la brațul drept.nu mi sa făcut patologica la o luna de la prima operație am fost operata din nou la același brat dar la alt spital.in noiembrie 2014 am simțit o durere în mușchii la brațul stâng,acum doua săptămâni am mers sa fac o ecografie și mi sa pus diagnosticul de liposarcom, va rog sa îmi spuneți ce înseamnă,a recidivat atât de repede?este cumva cancer?am uitat sa va spun am dureri groaznice. Va mulțumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: in sensul strict al cuvantului, sarcoamele nu sunt propriu-zis cancere (gasiti explicatia in articol – este o nuanta fina, care scapa adesea si unor medici); sunt insa tumori maligne, agresive – in sens larg, da, este un cancer, asa cum este perceputa aceasta boala in popor.

  49. Lăzăreanu Lucian says:

    Bună ziua,am si eu o problema de vreo trei ani am fost diagnosticat cu fibromatoza agresivă de tip desmoide.Am făcut un an de chimioterapie cu metritrexante si vinblastina după care mi sa propus să merg la alte clinici pt a vedea dacă pot urma un tratament cu ioni sau așa ceva.am fost și mi sa spus că datorită dimensiunilor mari si a poziției(20,4-17,7-10 localizată sub brațul stâng prins si din torace si umăr) nu îmi pot face nimic iar de operație nici nu se pune problema pentru ca este cu urmări mult mai grave.mentionez ca toate analizele si totul sunt făcute în Italia unde ma aflu si acum,si unde o dată la 5-6 luni sunt chemat la institutul de tumori regina Elena din Roma unde sunt sub observație.as vrea să știu și opinia dumneavoastră privind o eventuală operație sau de ce medicii de aici nu vor să mă opereze.eu cu mâna stângă nu prea pot face mai nimic deoarece mă doare si nu o pot ridica prea mult sau face alte mișcări.va mulțumesc mult și dacă mai doriți detalii scrietimi pe email

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lucian: imi pare rau, dar nu pt aprecia corect situatia dvs doar din datele prezentate; Printre randuri, cred ca susnumitii colegi va transmit ca interventia chirurgicala v-ar mutila, fara ca asta sa va amelioreze cu ceva speranta de viata sau calitatea vietii.

  50. Lăzăreanu Lucian says:

    Deci ce să înțeleg că trebuie să aștept să apară un tratament pentru a reduce din dimensiuni ca să se poată face ceva și să încerc să o mențin sub control.

  51. Lăzăreanu Lucian says:

    Dacă doriți va pot trimite prin email sau altfel ultimele analize(rezonanță magnetică,pet sau altele).oricum va mulțumesc pt opinia dumneavoastră

  52. Violeta says:

    Buna ziua! Intamplator, absolut intamplator, am descoperit la nivelul median al coapsei drepte,un punct nedureros, tare, dar nu imediat sub piele!Habar n-am avut ca exita acolo, si mai ales, de cand, pentru ca desi port tocui inalte, car greutati, nu m-a deranjat niciodata, si nici nu se observa la nivel de tegument!
    M-am speriat foarte tare,( de 8 ani sunt operata de neoplasm de col uterin,plus radioterapie, plus limfedem tot la piciorul drept!) am facut o ecografie de parti moi, cu urmatorul diagnostic:”formatiune nodulara hipoecogena, bine delimitata,fara semnal Doppler,cu zone anecogene de 24/15mm, situata departe de straturile vasculare, supeficial, la o distanta de 7mm de suprafata de tegument!” Dupa experienta dvs, si cazurile pe care le-ati operat, poate fi un sarcom, sau o metastaza? Va rog din suflet sa-mi raspundeti..Sunt disperata..Multumesc!

  53. Codruta says:

    Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o opinia dvs legata de urmatoarea problema. Am nascut de curand si incepand cu a-3-a luna de sarcina am inceput sa am dureri la bratul stang intre umar si cot. La inceput mai lejere apoi tot mai intense. La palpare se simtea o durere insa a ajuns sa ma doara atat de mult incat dupa 4 luni am decis sa merg sa fac un ecograf. Ambii medici au zis ca nu se vede nici o tumoare sau nodul, ultimul mi-a zis ca este celulita infectioasa desi nu retin sa ma fi muscat o insecta sau sa am simptomele care le da acest diagnostic. Acum la 3 luni dupa nastere mi-a reaparut durerea bratul stang este mai gros decat drepul.. si la palpare se simte ceva o galma dureroasa uneori, care nu se misca sub piele si care a mai crescut intre timp in dimensiune. Credeti ca este un liposarcom? Multumesc mult!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Codruta: trebuie sa va vada un chirurg ptr inceput, apoi – la recomandarea lui – sa faceti eventual un RMN de brat.

  54. Marina says:

    Buna ziua! I s-a facut excizia tumorii tes.moi coapsei stangi/genunchi.
    Histologia definitiva- liposarcom mixoid cu necroza masiva. Intrebarea mea este care este probabilitatea aparitiei metastazelor, durata medie de viata a acestor pacienti. I a fost recomandat sa fac radioterapie in curind.In unele locuri pe picior si corp au aparut ceva de genul lipoamelor. Pot fi metastaze?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marina: probabilitatea metastazarii este foarte mare; nu exista o durata standard de supravietuire in aceste cazuri, eu nu fac niciodata pronosticuri in acest sens, lipoamele pot fi metastaze si trebuie investigate in acest sens.

  55. Corina says:

    Buna ziua.Dupa extirparea chirurgicala a unei tumori la un pacient de 49 de ani, testele sunt urmatoarele:tumora maligna parti moi paravertebrale.
    Fragmente tisulare constituite din celule alungite cu dispozitie fasciculata,prezentand nuclei relativ monomorfi;stroma fin colagenica cu vase mature cu lumen variabil.
    Ihc: Ki67 pozitiv cu index nuclear de 5%, Vimentin: pozitiv, Beta-Catenin: pozitiv, CD 34: pozitiv in structurile vasculare, SMA: pozitiv in frecvente celule.
    Aspectele histopatologice si testele Ihc sustin diagnosticul de fibromatoza desmoida extraabdominala(fibromatoza agresiva).
    As dori sa stiu cat de grava este situatia.Va multumesc mult.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Corina: am o mica nelamurire. Vorbiti de o „tumora maligna de parti moi”, dar in acelasi timp concluzia este de fibromatza extraabdominala desmoida, care in esenta este considerata la momentul actual o tumora benigna, ptr ca nu da metastaze. Cine a facut prima afirmatie? In orice caz, este o tumora imprecis delimitata, de aceea dificil de operat, care recidiveaza local foarte frecvent.

  56. Corina says:

    Buna ziua domnule doctor.Prima afirmatie a fost diagnosticul trimis la analize iar concluzia de fibromatoza extraabdominala desmoida este diagnosticul imunohistochimic.Pana la urma aceasta tumora este maligna sau benigna?La ce sa ne asteptam?Pacientul de care vorbim are si probleme cardiace si nu stim daca va suporta inca o anestezie totala in cazul in care aceasta tumora va recidiva si va fi nevoie de inca o operatie.Va multumesc mult.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Corina: este benigna, adica nu da metastaze, tumori fiice la distanta; are insa comportament agresiv, cu frecvente recidive locale.

  57. Alina says:

    Buna ziua ! Mama mea in vârsta de 60 ani acuza dureri intense in zona soldului drept de doua luni . Am făcut RMN si am primit rezultatul : fractura ischiopubiana dreapta cu minima deplasare cu hematom cronic adiacent . Posibila pseudoartroza. Infiltrarea de tip inflamator aparițiilor moi adiacente . Ce imi puteți spune ? Va mulțumesc !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alina: va trebui sa cereti sfatul unui ortoped, ptr a aprecia ce este de facut in continuare (pare sa fie o fractura veche, care nu s-a „lipit”).

  58. George says:

    Bun gasit, de cateva luni mi-a aparut o umflatura in spatele urechii, la cativa centimetri spre ceafa. Initial era ceva mai mica, nedureroasa si se prezenta ca o mica formatiune ce se misca sub piele, cam de doua ori marimea unui bob de orez. Acum a inceput sa doara la atingere si pielea are culoare schimbata in zona de deasupra umflaturii, si parca s-a marit si rigidizat putin, o foarte usoara senzatie de durere simt si cand incordez musculatura locala. La atingere se simte a fi destul de tare. Va rog sa-mi spuneti ce investigatii ar trebui as fac, care ar fi calea cea mai buna de a aborda problema aceasta. Multumesc mult!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      George: este cel mai probabil un chist sebaceu care s-a infectat. Trebuie sa va adresati celui mai apropiat chirurg ptr incizie si evacuare.

  59. George says:

    Multumesc frumos pentru răspuns! Încă ceva, după operare ar fi utilă o analiză, parcă histopatologică îi zice, a chistului respectiv?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      George: da, examenul histopatologic este util; el este obligatoriu daca formatiunea e solida. Se poate face o exceptie, daca este un chist sebaceu necomplicat.

  60. Elena Surugiu says:

    Buna ziua!
    Am o mare problema. Anul trecut mi.a aparut la sanul drept un nodul. In urma ecograciilor i s.a pus un dignostic benign…aparitie in urma unor dereglari hormonale.o Am facut ecografii din 3 in 3 luni deoarece acesta nu se micsora in urma tratamentului ci din contra crestea. In luna sugust

  61. Elena Surugiu says:

    In luna septembrie 2015 am detectat un nodul la san. Acesta a fost tinut sub supraveghere la fiecare 3 luni avand un dignostic – mastidinita. Din pacate, cu toate ca luam tratament acesta crestea. Anul acesta in luna august am luat legatura cu un chirurg. S.a facut biopsie si s.a pus diagnosticul de hematom vascularizat(benign). Probele au fost duse si la institutul Victor Babes. Am fost operata…toate bune si frumoase. Dupa 2 saptamani de la operatie, cf procedurii, a trebuit sa ma duc sa imi iau un nou rezultat kn urma biopsiei pe chistul scos. Surpriza: angiosarcom mamar grad intermediar. Cum este posibil? Am impresia ca fac parte dintr.un film prost. Am facut 2 imunostochimii inainte de operatie…s.a facut si punctie si biopsie zi acum sa aflu ca am cancer. Am 35 de ani. Va rog sa imi spuneti parerea dvs! Cu stima

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: situatii precum cea a dvs nu sunt chiar o raritate absoluta. Prin punctie – biopsie se preleveaza un fragment foarte ingust de tesut si in cazuri de diagnostic la limita cantitatea de tesut poate fi insuficienta; similar, examenul extemporaneu intraoperator se face prin inghetarea probei, care nu este supusa tuturor procedeelor de analiza (timpul nu permite asta), ca atare diagnosticul de la o punctie bioptica sau un examen extemporaneu pot fi total diferite fata de examenul definitiv, la parafina. Acesta din urma este cel corect si singurul care se ia in seama in cele din urma. Va sfatuiesc sa faceti si imunohistochimia din piesa de rezectie, ptr a certifica diagnosticul. Apoi, daca rezectia chirurgicala a fost miniminvaziva (adica s-a scos doar tumora sau cel mult un sector), sfatuiti-va de urgenta cu chirurgul dvs daca nu cumva interventia merita extinsa. Bafta!

  62. Adrian says:

    Buna ziua! ASPECT HISTOLOGIC AL PREPARATULUI:proliferare tumorala sarcomatoasa dezvoltata intradermic si subcutanat cu aspecte histopatologice compatibile cu un leiomiosarcom bine diferentiat,suspiciune dermatofibrosarcom. ANTICORPI UTILIZATI:SMA intens difuz pozitiv in celulele tumorale,desmin pozitiv in celulele tumorale,S-100 negativ in aria tumorala,CD34 pozitiv in vase,Ki-67 pozitiv in aria tumorala.Rezultatul imunomarcarii:leiomiosarcom cutanat,bine diferentiat.Va rog,dumneavoastra ce parere aveti? Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adrian: inteleg ca e rezultatul unei biopsii si nu al unei excizii chirurgicale? Nu se vorbeste nimic despre limitele de rezectie… Daca e asa, aveti nevoie de excizie completa, in limite de siguranta, NU sub anestezie locala (ci generala sau regionala, in functie de localizare). Daca se impune, grefa de piele.

  63. Linda says:

    Buna ziua. Am si eu o intrebare. Acum 3 zile mi-a aparut pe mana, intre cot si palma, o mica umflatura dureroasa la atingere. Durerea se aseamana cu cea de la un cos tare sub piele. Nu m-am inrosit si nu se vede absolut nimic decat o mica denivelare. Stiti cumva ce ar putea fi? Multumesc mult!

  64. Bianca says:

    Buna ziua, ieri Iubitul meu a fost de a facut un rmn la cotul stâng la recomandarea Doctorului. Concluzia:Granulom de parti moi subtegumentar la nivelul olecranului stâng.
    Are programare in 10 zile la Dr. care a recomandat rmn-ul. Va rog din suflet daca imi puteti răspunde si spune ce este si cat de grav poate fi.
    Va multumesc si multa sanatate!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Biana: granulomul adevarat are de regula originea intr-un corp strain (este o rectie a organismului la un fir de sutura de ex, la o aschie de lemn etc etc).

  65. Florin says:

    Buna ziua,am avut un sarcom kaposi submaleolar stang,operat in 2012,in urma extirparii acestui sarcom am efectuat radio-terapie si interferon in perioada 2012-2013,a fost o piesa unica dar nu a mai recidivat. Acum medicul oncolog mi-a recomandat sa efectuiez o ecografie de parti moi axila si inghinal deoarece mi-au aparut mai multe asazise alunite pe corp. Va rog sa ma indrumati unde sa efectuiez aceasta ecografie prin casa de sanatate. Multumesc anticipat,o zi buna !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Florin: teoretic, in orice policlinica unde medicul ecografist are contract incheiat cu CNAS. Poate ca ar fi utila insa si o biopsiere a formatiunilor cutanate recent aparute, caz in care ar trebui sa va adresati celui mai apropiat chirurg.

  66. Linda says:

    Multumesc pt raspuns. Intre timp durerea a disparut si s a mai micsorat. Medicul de familie mi a spus ca ar fi un chist sebaceu. Sper sa fie doar atat!

  67. Andreea says:

    Buna ziua!!! Tatal meu a descoperit in februarie 2016, in urma unei interventii chirurgicale de extirpare a unui nodul de pe spate, ca are o tumora maligna,rezultatul testelor imunohistochimice: leiomiosarcom bine diferentiat. Pe 28 OCTOMBRIE anul acesta, s-a operat iarasi pt ca i-a recidivat- sarcom dorso-toracic suprainfectat, a doua opertie a facut-o la Sf Maria, la Dr Mitulescu, la 3 sapt dupa operatie ii curge un lichid galbui in locul unde a fost drena si nu numai,tata nu mai vrea sa mearga la spital.Daca ii curge acel lichid inseamna ca e vreo infectie? ce tb facut?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andreea: singurul in masura sa aprecieze evolutia locala a plagii este dr Mitulescu. Va va recomanda cu siguranta cum sa toaletati si sa pansati zona, pana la vindecarea definitiva a plagii.

  68. Hermina says:

    Bună ziua,an fost operata de suspicinune dermatofibrosarcom.Rezultat IHC:
    S100-pozitiv rare celule tumorale
    CD 34-negativ în celulele tumorale,pozitiv în vase
    EMA-negativ în celulele tumorale
    Ki67-pozitiv în 5% din celule tumorale
    Concluzie Dermatofibrom cu celule epiteliale.
    Va rog sa-mi spuneți ce inseamna si cat este de grav?Mulțumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Hermina: dermatofibromul este o tumora benigna, spre deosebire de dermatofibrosarcom, care este o tumora maligna cu potential recidivant local mare.

  69. Cristina says:

    Buna ziuă am operat baiatu în vârstă de 14 ani la mâna stângă iar rezultatul la biopsie este de sarcom alveolar de părți moi este grav

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: tumora inseamna pur si simplu umflatura; faptul ca exista calcificari intr-o tumora nu spune nimic despre natura ei.

  70. Andreea says:

    Buna ziua!!! Va multumesc pt.rapunsul pe care mi l-ati dat mai sus, am fost cu tatal meu la doctor si i s-au mai aplicat doua copci pe zona operatiei, care nu s-a inchis. Am primit analiza hostopatologica facuta in urma celei de-a doua operatii, rezultatul: tumora mezenchimala maligna, ulceroasa, posibil in contextul diagnosticului de leimiosarcom, G2, scor 4, 10 mitoze. Medicul oncolog la care merge tatal meu i-a recomandat ca tratamant, trabectedinum, problema este ca dureaza tare mult inaintarea doasarului pe care tb sa-l faca si nu stiu cand va incepe tratamentul. Ce puteti sa-mi spuneti depre trabectedinum, este folositor?Va multumesc!!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andreea: cel mai in masura sa va dea aceste amanunte este medicul oncolog, a carui expertiza in domeniu este mult mai mare.

  71. Nicoleta says:

    Buna ziua. Acum 2 luni am descoperit intamplator o umflatura in zona pubiana stanga. Am facut o ecografie de parti moi care a identificat o formatiune de 47/29/50 bine delimitata,incaspsulata, mobila pe planurile adiacente, ce se dezvolta in partile moi subtegumentare, ajungand in profunzime pana la nivelul pubisului, fara a veni in contact cu acesta.
    S-a propus excizia chirurgicala a tumorii dat fiind ca nimeni nu a stiut sa-mi spuna ce ar putea fi. Am facut operatia iar pe externare scrie: tumora mixta parti moi 50/70 suprapubic prelungita in treimea proximala labia mare stanga. Piesa a fost trimisa la HP si este adaugat continut mixt sero-sanguinolent + conopidiform. Stiu ca HP va lamuri diagnosticul dar credeti ca ar putea fi un sarcom sau ce parere aveti? Sunt tare ingrijorata si orice info pana voi avea raspunsul in 15 zile este de mare ajutor. Va multumesc din suflet pt raspuns.

  72. Berbentia maria says:

    Buna ziua sotul meu a fost diagnosticat cu sarcom sinovial la in spatele genunchiului de 9 cm întins pe pulpa piciorului in jos.ia fost recomandat amputare de catre chirurg,doctorul oncolog ia recomandat chimio terapie,si radio terapie,Nu stim ce sa facem,asteptam raspuns urgent

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: daca diagnosticul este cert, probabil ca cea mai corecta atitudine este amputatia, mai ales daca nu se poate exciza in limite locale de siguranta tumora. Conditia, as spune eu obligatorie, este sa nu existe metastaze la distanta -in acest caz se incepe cu chimio si/sau radioterapie, cu succes dubitabil. Ptr sarcoamele care pot fi excizate, tratamentul chirurgical este de electie.

  73. Cristina says:

    Buna ziuă băiatul meu a fost diagnosticat cu sarcom alveolar de părți moi ce tratament ar trebui să urmeze este grav ? Vă rog frumos să-mi răspundeți.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: depinde de localizare, extensie etc Ptr inceput trebuie sa va adresati de urgenta unui chirurg pediatru, ulterior va va indrepta, daca este cazul, spre medicul oncolog.

  74. Hermina says:

    Buna ziua,
    Va multumesc pentru raspuns. la primul IHC mi-a iesit Dermatofibrom cu celule epiteliale si dvs.mi-ati raspuns ca este o tumoare benigna dar,doctorul oncolog ma pus sa repet IHC.
    La al doilea IHC Concluzie:HISTOCITOM FIBROS LIPIDIZAT ATIPIC.
    Va rog frumos sa-mi spuneti ce este si ce tratament pot sa urmez?
    Multumesc frumos.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Hermina: atat vreme cat se vorbeste despre un simplu histiocitom fibros, este cam acelasi lucru cu dermatofibromul, adica o tumora benigna a pielii. Atentie – exista si histiocitom fibros MALIGN (denumit asa ca atare, caz in care ar fi trebuit sa apara cuvantul malign in concluzii).

  75. Monica says:

    Buna ziua!Tatal meu are un sarcom pe antebrat.As vrea sa va intreb daca exista varianta de interventie chirurgicala pentru indepartarea tumorii sau doar amputarea membrului este solutia.Din radiografie se pare ca a fost atins si osul antebratului.Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Monica: daca osul este afectat, solutia cu viza curativa este amputatia. Viabila, desigur, doar in conditiile in care nu prezinta metastaze la distanta… Totusi, corect este sa cereti sfatul unui ortoped ptr a aprecia oportunitatea unei intervaentii conservative.

  76. Monica says:

    Bună seara,
    cam în urma cu aproximativ un an m-am lovit puternic cu brațul stang în tocul usii (tocul fiind din metal). Am avut o vânătaie, am gândit ca trece. Vânătăia a trecut însă pe mine mă mai doare din când în când acolo mana și se simte o ușoară umflătura. Ce credeți ca poate fi? Mi s-a
    recomandat sa fac un ecograf. La ce sa mă astept? Va mulțumesc anticipat pentru raspuns.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Monica: da, o ecografie de parti moi e utila; probabil ca a fost un hematom, care a fost „mancat” de organism, lasand in urma un tesut fibros, mai mult sau mai putin populat cu celule.

  77. Silviu says:

    Domnule doctor, in lipsa unor solutii pelez la bunavointa dumneavoastra pentru o lamurire.Tatal meu (63 ani) a fost diagnosticat in luna mai cu HIDRADENOCARCINOM, din cate informatii detin plus parerile medicilor specialisti o tumora destul de rar intalnita, in zona gambei drepte. Dupa o interventie chirurgicala in luna iunie parte din tesuturie moi si conjunctiv au fost excizate, doar ca tumora a recidivat si nu stim daca mai putem face o a doua interventie, chirurgul care l-a operat initial spunand ca nu mai este de competenta sa. Multumesc anticipat !!!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Silviu: da, este o tumora rara, cu originea in glandele sudoripare. In cazul unor recidive extinse, ar trebui sa cereti sfatul unui ortoped si al unui chirurg plastic, ptr a aprecia daca este posibil tratam conservator sau se impune amputatia. BAfta!

  78. Mihaela says:

    Buna seara, mama mea in varsta de 73 de ani a fost operata in luna august la spitalul militar . Diagnosticul este de liposarcom dediferentiatcu componenta homologa cu zone intinse de necroza tumorala ( proliferarea tumorala contine arii de tumora lipomatoasa atipica, liposarcom bine diferentiat arii de liposarcom mixoid si arii de liposarcom pleomorf. Nu i s-a prescris nimic de la oncologie. Tumora a fost localizata pe glanda suprarenala dreapta si cantarea 1,2 kg La ce sa ne ateptam, cat timp mai are, am facut un tomograf la 3 luni , nu a recidivat dar acum spune ca are dureri ca inainte de operatie.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihaela: din pacate, este o tumora agresiva, care raspunde prost sau deloc la tratamentele actuale, cu exceptia exciziei chirurgicale (care are insa risc de recidiva locala mare). Eu unul nu ofer niciodata timp estimat de supravietuire nici macar pacientilor operati d emine, cu atat mai putin cleor despre care nu am date complete – pur si simplu nu le poti stabili cu mare certitudine si este incorect, dupa parerea mea, sa o faci.

  79. Cristina says:

    Mama mea a fost operata in noiembrie 2014 de sarcom pleoform nediferentist gradul II (histocitom fibros malign) de coapsa radiotratat in ianuarie 2015.
    in iunie 2016 a recidivat local si a fost operata in august 2016. a urmat chimioterapie 4 sedinte( 29 august- 19 noiembrie 2016).Rezultatul RMN dupa aceste sedinte: modificari postoperatorii la nivelul coapsei stangi cu acumulare fluida circumscrisa, ce are si minima componenta hematica, cu priza de contrast la nivelul peretului, respectiv in tesutul inconjurator cu aspect inflamator.Va rog sa mi spuneti parerea dvs referitoare la acest rezultat.In continuare a urmat si a 5 a sedinta de chimioterapie in decembrie, urmand cea de a 6 a pe 25 ianuarie 2017.

  80. Cristina says:

    Buna seara.Va scriu in legatura cu raspunsul dvs legat de serom/hematom local.Va rog frumos sa-mi spuneti cum as putea sa o ajut in continuare pe mama.Spuneti mi ce sa facem mai departe.Va multumesc din suflet.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: seroamele si hematoamele postop se resorb de regula spontan. Trebuie doar monitorizate (clinic si/sau ecografic) ptr a fi sigur ca se resorb si nu se complica.

  81. Mihaela says:

    Mama mea 79 ani a fost operata de o tumoare de colon in mai 2015.si nu i s-a facut anus impotriva naturii deoarece nu a fost necesar.A facut chimioterapie cu pastile lua 7pe zi.in august 2016 la tomograf ia aparul o pata alba pe muschiul soaps.am fost indrumati la un chirurg care tot amana sa puna un diagnostic.acum vrea sa -i faca o punctie.ce poate fi? daca nu ne da un raspuns trebuie sa mergem in alta parte?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihaela: este foarte dificil de apreciat natura ei inainte de biopsie (asa cum si biopsia nu este chiar floare la ureche, desi va fi cel mai probabil facuta sub ghidaj CT sau direct peroperator). Exista insa o investigatie care poate orienta putin lucrurile – cu avizul oncologului, poate face un PET-CT, care poate spune cu oarecare probabilitate daca e meta sau nu. Cresterea in dimensiuni, daca este reala si semnificativa (adica nu ceva de genul de la 30 la 31 mm in 2 ani) nu este chiar de bun augur…

  82. Mihaela says:

    Am uitat sa spun din octombrie o doare piciorul stang si putin soldul.A facut alt tomograf pe 4 ian pata s-a marit dar doctorita a amanat-o ca a fost plecata.Ce poate fi?Noi am stat calmi sa nu o suparam pe d-na dr.dar daca nu face nimic poate gasim un alt chirurg.Dr.oncolog ne- a trimis la acest chirurg.

  83. Maria says:

    Buna ziua!
    Rezultat histopatologic si imunohistochimic din data de 10.08.2016(in urma interventiei chirurgicale gamba din data de 29.06.2017 ,pacient 74 ani)
    concluzii:Leiomiosarcom cutanat slab diferentiat, grad 3 FNCLCC(scor semnificativ 7;index pleomorfism= 3,index mitotic=3 ;index de necroza tumorala=1 ,invaziv in hipoderm.cod OMS:8890/3
    Stare buna,tomograf cu rezultat f.bun si analize bune in luna octombrie 2016.De cateva zile are dureri in zona operatiei.La cat timp sa repete tomografia sau ce ale investigatii sa mai urmeze?Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: ptr ca este o neoplazie agresiva, cu risc major de recidiva locala (riscul e relativ mare chiar si in excizii complete) examinarea imagistica trebuie facuta frecvent – RMN la fiecare 6 luni sau la orice suspiciune de recidiva locala, de ex. Examenul chirurgical periodic este de asemeni obligatoriu.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Erica: datele furnizate sunt complet insuficiente – unde a fost leziunea initial, stadiul, eventuale tratamente urmate samd. Tinand cont si de aspectele legate de varsta, cred ca cei mai in masura sa iti ofere aceste amanunte sunt parintii, sfatuiti desigur de un chirurg pediatru; mai ales ca acea umflatura poate sa fie un lucru absolut banal, fara nicio legatura cu boala de baza…

  84. Ionela-Cristina says:

    Bună seara am si eu o problema ,in urma cu 3ani am depistat o U mflatura pe fesa stânga, mentionez ca nu aveam dureri de nici un fel sau ceva deranjant doar vizibilă si in anul 2016 m-am decis sa consul un medic ginecoloc,aceasta neștiind ce sa imi spună m-a trimis in altă parte la un medic ginecoloc profesor ,si spunandu-mi ca din punct de vedere ginecologie sunt bine ,a intr-un final dupa multe teste si rmn si multe alte teste am fost fiagnosticata cu tumoare mezenchimala moale re 18 cm ,apoi am facut biopsie si a iesit neclara, după care am fost operată in fata de 10ianuarie 2017 in care operatia a decurs bine urmând o noua biopsie iar rezultatele au edit din nou neclare !!!!!!Ce ma sfătuiți? !?! La ce sa ma astept?! Va multumesc Ps .mentionez ca eu sunt bine ca si inainte de operatie si ca rezultatele sunt neclare la biopsie !!!!

    !!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionela: nu inteleg in ce sens sunt neclare rezultatele; ar fi trebuit, in caz de dubiu, sa faceti teste suplimentare – imunohistochimice, de ex, care sunt destul de precise

  85. Eugen says:

    Am fost operat la gambă, anul trecut avănd un leiomiosarcom bine diferențiat. Rezultatele analizelor RMN local și CT toracic sunt bune.De câteva luni mă dor umerii, mai ales stângul. Se poate transforma LMS in Osteosarcom? Mulțumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Eugen: cele doua tipuri de sarcoame au origine diferita – leiomiosarcomul este un sarcom cu punct de plecare in musculatura neteda, osteosarcomul in tesutul osos.

  86. Tone Gabriela says:

    Buna ziua,domnule doctor va rog s-mi spuneti ce urmeaza sa fac dupa operatia de condrosarcom pubian drept G2 fara metastaze.Am fost operata in luna iunie 2016 si de atunci doamna doctor oncolog nu este hotarata ce anume pot face,doreste sa am alte pareri din partea altor doctori.Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gabriela: decizia de a face sau nu chimioterapie apartine oncologului exclusiv. Sub rezerva faptului ca sarcoamele raspund destul de greu la chimioterapie, decizia tine si de alte amanunte – localizare, dimensiuni, limite de excizie, dleimitarea fata de tesuturi vecine etc, amanunte pe care nu le cunosc. Singurii in masura sa va ofere acest raspuns sunt chirurgul dvs si, desigur, medicul oncolog.

  87. Citu Adina says:

    Buna seara,domnule doctor!Spuneti-mi va rog daca rezultatul analizei in urma unei tumori fibroase calcifiante,care este acesta:ACT negativ celule tumorale pozitiv in vase si desminA negativ in celule tumorale pozitiv in vase poate insemna ceva grav sau o simpla supraveghere clinica?Multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adina: rezultatul transmis (imunohistochimia) este incomplet; reveniti va rog cu examenul complet (inclusiv cel HP, clasic).

  88. MARIANA says:

    Buna ziua domnule doctor!In urma cu o luna mama mea a facut un RMN in urma caruia a primit urmatorul rezultat: Examinare IRM a gambelor inainte si dupa administrarea substantei i.v.: ax T2, cor STIR,, cOR T1, ax T2 fat sat, difuzie, sag T2, alarex T1 LAVA, ax T1 LAVA+GD, ax T1+GD FAT SAT, cor T1+GD FAT si sag T1+GD FAT SAT
    – voluminoasa formatiune tumorala ce se dezvolta in treimea gambei drepte la nivelul grupelor posterioare musculare cu interesarea muschiului gastrognemian (capul lateral) si a muschiului solear.
    – leziunea are semnal intens neomogen in care predomina hipersemnal T2 SI HIPOSEMNAL T1 avand intensa restrictie de difuzie a apei si priza de contrast neomogena cu evidentiere periferica a unor zone de necroza .
    – leziunea are diametre axiale: in plan transvers 97 mm, antero-posterior maxim 55 mm, iar cranio-caudal se extinde pe 95 mm, masa tumorala are contur policiclic si mansoneaza posterior fibula pe dreapta, pe aprox. 34 mm, fara invazia acesteia.
    – nu se deceleaza prize anormale de contrast la nivelul structurilor osoase.

    Imi puteti spune va rog ce denumire are aceasta tumora si ce credeti ca ar trebui sa facem?
    Tin sa va precizez ca mama mea are 49 de ani iar aceasta tumora ia aparut in urma cu 30 de ani.Ea zice ca nu o doare doar simte de ceva timp o usoara jena . Credeti ca ar fi mai bine sa o lasam fara sa umblam la ea sau ar trebui operata?
    VA MULTUMESC ANTICIPAT!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mariana: nu are nicio denumire, in absenta examenului histopatologic; evolutia ei de 30 de ani pledeaza la prima vedere impotriva cancerului, dar uneori si tumorile benigne degenereaza malign – trebuie stabilit ce este cu zonele de necroza descrise si mai ales de ce a inceput sa doara; ca atare, trebuie sa mergeti la un chirurg/ortoped ptr un examen clinic initial; veti fi indrumati apoi spre investigatiile necesare.

  89. MARIANA says:

    Va multumeasc din suflet domnule doctor! Daca din nefericire se constata ca ar fi de tip malign si se propune extirparea ei, ar fi de preferat sa o faca un chirurg oncolog sau un chirurg ortoped? Care sunt riscurile postoperatorii si care credeti ca ar fi tratamentul cel mai indicat?
    Cu multa stima!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mariana: as opta ptr o echipa mixta, formata din chirurg plastician cu experienta oncologica si ortoped cu experienta similara.

  90. Stefania says:

    Am un dermatofibrom pe umarul stang. De cateva luni a crecut in sus ca o bobita pe care am traumatizat o nevoiind cu mobila sau m a muscat baietelul meu in urma acestora sangerand si facand o coaja . Cand a aparut bobita dermatologul a zis ca nu e nici o problema. Un alt dermatolog consultat recent mi a pus diagnostic dermatofibrosarcom. Ce e de facut?,

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Stefania: trebuie excizat de urgenta si trimis la examen histopatologic, care va transa diagnosticul; este interzis a se pune un diagnostic de sarcom sau de cancer in absenta examenului histopatologic, chiar daca leziunea este inalt suspecta de asa ceva!

  91. Elena says:

    Buna ziua, in februarie 2017 mi s-a scos o tumora de 2×1 cm din zona poplitee; examenul histopatologic a confirmat un leiomiosarcom; dupa 3 saptamani am inceput radioterapia; am finalizat in 10 martie; acum doua saptamani am inceput masaj de drenaj limfatic pentru ca mi se umfla glezna; zona endurata din cauza radioterapiei a inceput sa se inmoaie insa am descoperit un nodul nou creat care nu stiu ce poate fi? Nu e cam devreme pentru recidiva? Am o luna de la incheierea radioterapiei? Ce ma sfatuiti domnul doctor?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      lena: in cazul sarcoamelor, nu de putine ori „recidiva” e deja prezenta in faza microscopica, sub forma unor celule maligne, inca de la momentul operatiei, ceea ce explica rata impresionanta de recidiva locala a bolii; pe de alta parte, nodulul respectiv poate fi un simplu serom, de ex. Medicul dvs curant este singurul in masurta sa aprecieze daca trebuie reintervenit sau nu.

  92. Musat Nelu says:

    Buna ziua!
    Este vorba despre tatal meu in varsta de 75 de ani care in urma unei ecografii a fost diagnosticat cu noduli la plamani si trimis la CT, de unde s-a intors cu Diganostic: Nediagnosticat. As dorii unele lamuriri in privinta rezultatului, neavand experienta in domeniu:

    Examinare CT torace nativ si post administrare de s.c.i.v.
    Leziune nodulara, conutr neregular, cu fine aderenta pleurala, ce 13/9 mm, localizat la nivelul segmentului postero-bazal al LIS.
    Rari nosuli si micronoduli perenchimatosi pulmonari, de max 5 mm, localizat la nivelul segmentului apico-posterior al LSS.
    Modificari fibrotice in benzi si noduli apicali sau bilateral.
    Andenopatii de max 11 mm la nivelul ferestrei aorto-pulmonare.
    Fara acumulari fluide pleurale sau pericardice.
    loja timica libera.
    Fara leziuni focalizate la nivelul segmentelor osoase scanate. Importante modificari degenerative la nivelul segmentelor osoase scanate.
    Modificari ateromatoase parietale aortice.
    La nivelul organelor abdominale surprinse in planul de scanare se evidentiaza litiaza renala bilaterala, nebstructiva.

    Concluzii: Nodul pulmonar piramida bazala stanga cu aspect incert, posibil sechelar, se recomanda monitorizare imagistica.

    Multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nelu: CT nu pune diagnosticul de cancer, si nici nu il exclude cu certitudine; trebuie sa va adresati unui pneumolog, ptr inceput; daca va aprecia ca este necesar, va va indruma catre un specialist in chirurgie toracica.

  93. MARIANA says:

    Domnule doctor va multumesc inca o data pentru sfaturile date, legate de sarcomul mamei mele si o sa va rog din nou, daca doriti sa imi spuneti cum pot fi interpretate rezultatele urmatorului C.T.:

    -Plamani expansionati la peretele toracic cu micronodul nespecific periferic la nivelul segmentului anterior al LSD, alti doi micronoduli posterobazal stanga si altul laterobazal stang.
    – nodul de aproximativ 0,6 cm localizat la nivel LMD
    -modificare de fibroza subpleural anterobazal stanga
    – fara adenopatii patologice mediastinale
    – fara lichid pleuropericardic
    – fara adenopatii patologice la nivelul axilelor bilateral
    – persistenta de tesut timic
    – ficat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mariana: nu se poate stabili doar pe CT natura nodulilor descrisi – necesita fie supraveghere imagistica, fie eventual un PET-CT. Sfaturile unui chirurg toracic care sa examineze direct CT-ul va pot fi de mare folos. In ceea ce priveste celelalte doua formatiuni, aspectul CT sugereaza chisturi, adica nu metastaze. Eu i-as recomanda un RMN cu substanta de contrast; Sau acelasi PET-CT.

  94. MARIANA says:

    – ficat dimensiuni normale contur regulat, fara formatiuni decelabile nativ
    – colecist fara imagini radiopace de calculi
    – splina ax lung 10 cm omogena nativ
    – vezica urinara in semirepletie
    – TANGENT la unghiul anterior al polul superior al splinei O FORMATIUNE ROTUND-OVALARA DE APROX. 2/1,5 cm bine delimitata cu densitati lichidiene pe scanarea nativa
    – inferior de rinichiul stang, in fosa iliaca stanga lateral de muschiul psoas, o ALTA FORMATIUNE ROTUNDA DE APROX 5/4 bine delimitata, omogena asemanatoare cu cea descrisa anterior, hipodensa, cu densitate nativa predominat lichidiana, ce sterge limita de demarcatie cu ansele digestive adiacente.

    Imi este teama sa ma gandesc dar pot fi formatiunile astea metastaze, si in cazul asta mai este valabila operatia de sarcom la picior sau necesita mai intai tratament? Va rog frumos daca puteti sa imi raspundeti, sunt disperata si nu stiu ce as putea face sa o ajut pe mama.

    Va multumesc din suflet!

  95. natalia grigore says:

    Buna ziua! In urma cu o saptamana mi am operat baiatul de 14 ani, de un ,,lipom,, care azi mi a fost confirmat a fi Rabdomiosarcom. La CT nu era vascularizata si nici prinsa de muschi sau os. Extirparea s a facut cu o masa mai mare de tesut adipos care il inconjura. Ce credeti ca ar trebui sa fac? Multumesc frumos!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      NAtalia: trebuie sa va adresati de urgenta unui oncolog pediatru. Veti fi probabil indrumata ulterior si spre un radioterapeut, este posibil sa fie nevoie de iradiere. Pe de alta parte, oncologul va va sfatui probabil sa faceti si niste teste speciale, asa zis de imunohistochimie, ptr a confirma rabdomiosarcomul. Ca idee, este o tumora maligna relativ agresiva cu originea in musculatura striata (muschii membrelor de ex) si NU in tesutul gras, de aceea marginea de rectie trebuie foarte corect apreciata de anatomopatolog. Se mai fac si investigatii suplimentare ptr a vedea extensia in ganglioni (CT, RMN), daca nu I-ati facut pana acum – oncologul va va indruma cu siguranta. BAfta!

  96. antonesacu magda says:

    Buna ziua!
    la eco- concluzii formatiuni ovoidale,cu continut omogen,aspect hipoecogen,bine delimitate- situate pe fibrele muschiului ilio-psoas si profund de tesutul adipos, cu dimensiuni de 3,5cm/3 cm – partea dreapta
    4 cm / 3,5 cm – partea stanga
    rugamintea mea este de a-mi spune daca e necesar sa fac RMN sau nu , medicul ce mi-a facut eco, m-a vazut , a spus ca nu a mai vazut asa ceva …
    multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Magda: puteti cere o a doua opinie si, da, puteti face RMN. V-am trimis mesaj pe mail cu numele solicitate.

  97. Antonescu magda says:

    Sunt din constanta unde nu avem specialisti pe tesuturi moi, am marea rugaminte sa-mi spuneti in bucuresti catre cine ma sfatuiti sa merg
    Multumesc

  98. Roxana says:

    Buna seara! Ma bucur sa vad ca inca mai raspundeti la intrebari. Am si eu o problema. Mama mea a fost operata de liposarcom acum 2 ani, pozitionat pe partea dreapta, in muschi, intre rinichiul drept si plamani. La operatie i-au scos inclusiv 2 coaste si a fost extirpata o portiune destul de mare a muschiului. A fost o forma mai rar intalnita, foarte agresiva. Acum are dureri teribile pe partea stanga, in partea de sus a spatelui. A facut un rmn si maine urmeaza sa mearga cu rezultatul pentru interpretare. Spuneti-mi va rog este posibil sa fi recidivat in alta zona, chiar daca a facut sedinte de radioterapie pentru a scadea riscul? Tare ma tem sa nu fie iarasi ceva grav… multumesc anticipat!

  99. Alca Loredana says:

    Bnuna ziua ! In urma unor injectii cu gentamicina mi s-au format doua flegmoane (in ambele parti) . Aceasta a fost acum un an (2016) Am mers la urgenta la Floreasca unde am fost chiuretata. In partea dreapta mi-a ramas o formatiune mai tare si dureroasa la apasare . am mers la chirurg si spune ca trebuie sa o scoata . Ce sfast imi dati ? Va multumesc !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Loredana: depinde; prezenta de granuloame postinjectionale nu e chiar rara, dar excizia lor nu e tot timpul necesara. Puteti face investigatii suplimentare (RMN de ex) ptr a stabili natura lor, continutul, raportul cu elementele nobile etc si apoi puteti decide impreuna cu medicul dvs ce trebuie sa faceti.

  100. Florina Cretar says:

    Buna ziua,

    as vrea un sfat pentru mama mea, in varstra de 68 de ani, diagnosticata in luna a 4 cu sarcom pleomorf gamba dreapta gr III. Pana in momentul actual sau efectuat 3 cicluri MAID, are anemie gr2 si o infectie cu morganela, dupa incizia si rezectia facuta in 27.03.2017, 04.04.2017, 13.04.2017, 25.04.2017, 27.04.2017.
    Tumoarea se afla de la genunchi in sus catre sold, toata portiunea avand o dimensiune de 270mm. Pet CT din 31.05.2017 evidentiaza o formatiune tumorala cvadriceps drept fara invaziune osoasa cu captare intensa FDG, cu componenta necrotica si posibila abcedare si fistulizare cutanata. Pana acum a fost sfatuita de specialisti sa accepte dezarticularea piciorului din sold, dar nu stie daca va supravietui pt ca are si tromboza. Din cauza stresului tensiunea e ridicata cat si glicemia.
    Ar avea sanse de supravietuire daca pastreaza piciorul? exista un tratament pentru dansa in acest sens? ce riscuri sunt daca il dezarticuleaza? Doamne, e atat de greu…

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Florina: din pacate, in lipsa dezarticularii sansele de supravietuire sunt minime; sincer, asa cum probabil vi s-a explicat, nici dezarticularea nu este lipsita de riscul unor recidive la distanta, dar pare sa fie, in datele prezentate, singura solutie.

  101. Anna says:

    Buna seara! As dori sa va intreb ceva…de un an mi-a aparut o galma destul de mare in zona lombara langa coloana..nu simt nici o durere si parca nici dimensiunea nu si-a schimbat-o..am facut o ecografie de parti moi si nu mi-a iesit nimic..insa galma o simt la palpare..ce ar putea fi?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Anna: nu stiu; descrierea este foarte sumara, poate fi orice. Cel mai corect este sa mergeti ptr consult direct la cel mai apropiat chirurg. Poate fi, de ex, un simplu lipom subcutanat.

  102. Anna says:

    Nu se vede cu ochiul liber..o pot simti doar la palpare..si am observat ca o pot misca daca apas putin mai tare…imi este foarte teama..un doctor mi-a spus ca este un muschi inflamat apoi mi-a dat tratament spunandu-mi ca trebuie sa dispara…insa nu a disparut dupa tratament !

  103. Anca says:

    Buna ziua,

    Mamei mele i-a aparut acum doi ani o umflatura pe brat. Dine ecografie doppler i s-a comunicat ca e un hemangiom intramuscular, dar i s-a recmandat si un RMN datorita profunzimii formatiunii, RMN pe care nici pana in ziua de azi nu l-a facut. Mana nu o doare, are mobilitate maxima, i-a crescut foarte putin in dimensiuni. Creedti ca trebuie operatie? Poate sa fie ceva malign, sarcom?

  104. Nina says:

    Buna ziua,ma puteti ajuta cu o informatie este copil are 15 ani ultimul diagnostic este avalvulie picior,are piciorul umflat de 1an si 5 luni .piciorul se umfla la mers,dacă stă în pat se desumfla.Nu are semne de tromboza.In prezent poarta ciorap compresie 3 si tot se umfla la mers ,rmn arată că are ganglioni inghinali .inghinali si mai are si o umflaturi la coapse destul de mare fără durere,ce analize mai putem fac pt a afla .Va multumesc

  105. Andreea says:

    Fragment de tesgument prezentand in dermil sipeeficial si profund proliferare timorala difuza relativ sarac celulara,alcatuita din celule fuziforme sau ovoidale dispersate intr.o stroma conjunctivo-vasculara bogata. Celule tumorale prezinta o citoplasma bogata amfofila,nucleii alungiti, moderat pleomorfi cu cromatitina dispersanta,nucleoli inaparenti. Mitoze relativ rare

  106. Andreea says:

    Desmina pozitiv diduz in celule tumorale. Myf 4 pozitiv zonal in tumora. ACT pozitiv focal in tumora, pozitiv difuz in vase. CD99 negativ. Ki67 pozitiv in aprox 20% dintre celulele timorale. Tabloul HP si testele IHC pledeaza pentru un rabdomiosarcom embrionar cu celule fuzioforme.

  107. Andreea says:

    CT Leziune tisulara localizata in planul cutanat si subcutanat la nivelel santului interfesier. Fara imagini lezionale sugestive pentru determinari secundare cerebrale,pulmonare sau la nivelul viscerelor parenchimatoase abdominale. Fara adenopatii cu viza oncologica certa. Precizez ca este vorba de un bebelusi de 3 luni neimplinite. Ce sanse avem multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andreea: este o leziune cu origine in muschiul striat (fesieri de ex); copilul trebuie examinat de urgenta de un chirurg pediatru, in vederea unei excizii extinse. Daca excizia este completa si nu exista metastaze microscopice (din pacate, prezenta lor nu se poate obiectiva pana nu depasesc o anumita dimensiune), exista sanse de vindecare definitiva si totala.

  108. Andreea says:

    CT Leziune tisulara localizata in planul cutanat si subcutanat la nivelel santului interfesier. Fara imagini lezionale sugestive pentru determinari secu7ndare cerebrale,pulmonare sau la nivelul viscerelor parenchimatoase abdominale. Fara adenopatii cu viza oncologica certa. Precizez ca este vorba de un bebelusi de 3 luni neimplinite. Ce sanse avem multumesc!

  109. Adina says:

    Bună seara băiețelul meu de 1 an jumate ,sub brațul drept are o umflatura apărută în urma cam cu 2 luni .poate fi în urma unei infecții sau a vaccinului. Medicul la care am fost mă trimis la analize de sânge toate sunt k și mi a zis ca se va trage e normal .multimele

    .

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adina: oricare dintre cele doua variante poate fi corecta. Daca leziunea creste in dimensiuni, trebuie sa mergeti la un consult pediatric, ptr inceput.

  110. Manescu Eugenia says:

    Buna ziua,domnule doctor vreau daca se poate sa ma lamuriti intr.o problema.Sora mea are o gilma deasupra de sin.A fost doar de un cm.ca marime si nu a durut.o.A fost la dr.in Germania acolo unde traieste ea si a facut biopsie.Nu este cancer,are in nauntru singe si grasime.Dupa biopsie sa marit aproape cit o nuca si au mai aparut linga ea inca doi mici.Vrem sa stim cum este mai bine sa opereze sau sa nu umble acolo.Precizez ca este mare dar nu doare.Ea nu mai vrea. SaLa mearga la acel doctor pentru ca a lucrat agresiv,a luat de trei ori minstra si a atins o vena.A singerat destul de mult.Va rugam sa ne spuneti parerea dumneavoastra.Asteptam un raspuns si va multmim.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Eugenia: poate ca ar fi bina sa ceara si parerea unui alt chirurg, la care trebuie insa sa se prezinte ptr examen clinic direct.

  111. nicoleta doba says:

    Buna ziua, domnule doctor pe bratu sting la palpare mai jos de cot simt ca o gâlma nu este vizibi ci doar la palpare este ceva ingrijorator. Tin sa mentionez ca am simtito numai dupa ce mi sa recoltat singe pt niste analize, mi sa vinetit foarte tare mina si atunci cum am tot pus compresa am simtit si gâlma.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nicoleta: e posibil s afie un mic hematom secundar recoltarii – medicul de familie va poate examina ptr a va confirma asta. Daca va considera ca nu are nicio legatura cu asta, va va indruma ptr investigatii suplimentare.

  112. Ela C. says:

    Buna ziua! La varsta de 21 de ani m-am operat de tumora cu celule gigante tibie proximala la genunchiul stang. Mi s-a facut un chiuretaj si s-a inlocuit o mica bucatica a osului cu ciment acrilic. La controlul de 6 luni, tumora a recidivat si mi-au zis ca are aspect agresiv. Mi-a fost rezecata tibia si fibula si inlocuita cu o proteza de titan tip GMRS in interiorul piciorului. In 2016 am facut o alta operatie de ajustare pentru ca am facut o ruptura de muschi si au cusut mai bine muschiul pe proteza. In acest an am descoperit intamplator! (pentru ca absolut nici un medic nu mi-a recomandat sa fac un CT la plamani) ca am 18 nodului imprastiati pe ambii plamani. Am facut si analiza PET/CT si diagnosticul a fost: ”Determinari secundare pulmonare si pleurale bilateral. Nodul subcutanat anterior gamba stanga meabolic activ, compatibil cu recidiva tumorala” Va rog sa ma indrumati dvs. spre cine anume trebuie sa ma indrept- si un oncolog si un chirurg? Radio+ Chimio? Ce anume se poate face in cazul meu? Mentionez ca inca de la inceput, tumora mea a fost clasificata drept ”osteoclastom” la analiza anatomopatologica, nici decum ”osteosarcom”. Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ela: va trebui sa va adresati urgent unui oncolog ptr monitorizare si o eventuala chimioterapie. In caz de dubiu de diagnostic, puteti face investigatii suplimentare din blocurile initiale (imunohistochimie, studii genetice etc); daca nu mai sunt disponibile (desi prin lege ele se pastreaza ani de zile in histoteca), vi se va scoate nodulul subcutanat ptr reexaminare HP; oncologul va va indruma dupa eventuala chimioterapie catre ortoped, daca va fi cazul. Da, cred ca tumora initiala a fost maligna si NU ca este o malignizare secundara – exista in istoria medicinei cazuri de tumori atipice considerate initial benigne sau la granita, dar care ulterior au fost incadrate in categoria celor maligne datorita comportamentului agresiv. Bafta multa va doresc!

  113. Ela C. says:

    *Deasemenea voiam sa stiu ce anume s-a intamplat in cazul tumorii mele?
    A fost de la inceput maligna? E posibil ca ea sa se fi malignizat intre timp din cauza recidivei? *Mentionez ca acum am 25 de ani. Orice comentariu/sfat e binevenit. Va multumesc din nou.

  114. Ela C. says:

    Am fost la un medic oncolog si mi s-a spus ca trebuie sa astept rezultatul final al biopsiei (mi s-a prelevat cu acul de la un nodul din plaman si de langa nodulul de la picior). Daca tumora mea a recidivat se administreaza Denosumab, daca nu, pentru sarcom/sarcoidoza va fi chimioterapia. Se pare ca e una din cele mai instabile si imprevizibile tumori, cea cu celule gigant. Va multumesc pentru raspuns si pentru sfaturi. Multa sanatate!

  115. Claudia says:

    Buna ziua!acum o luna sm facut operatie de colectomie totala diagnosticul fiind polipoza colonica familiara,intrebarea mea este ce sanse mai sunt ca acesti polipi sa apara pe cei 15cm de colon care mi_au mai ramas?multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Claudia: exista aceasta sansa (banuiesc ca aveti anastomoza ileorectala) – sunt insa mai usor de monitorizat/excizat rectoscopic.

  116. Nedelcu Violeta says:

    Bună ziua, am fost diagnosticata cu formațiune expansiva solida bine delimitata de 3,73/1,6 profunda ce cuprinde nervu sciatic o am de vreo doi ani dar am crezut ca e lipom, sunt programata pt operație pe 5 decembrie întrebarea me a este dacă poate fi ceva periculos sau doar o tumora benigna. Am uitata sa specific este fără semnal dopler nevascularizata. Va mulțumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Violeta: scuze ptr intarzierea raspunsului, presupun ca problema s-a rezolvat. Aspectul benign sau malign al unei tumori este evidentiat exclusiv de examenul histopatologic.

  117. Monica says:

    Buna seara, in urma cu 3 luni mi-a aparut in zona inginala niste noduli, ecografic s-a stabilit ca sunt noduli hipoecogeni cu contur bine delimitat fusiform, mobili dar fixati in plan inferior de muschiului cvadriceps femural fara semnal vascular, de dimensiune 2,15/0,75. Mi-sau recomandat antiinflamatoare care nu au avut nici un efect. Credeti ca ar trebui sa consult si alt chirurg? Poate fi sarcom? Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Monica: dupa descriere sunt mai probabil ganglioni inghinali inflamati. Consultati un internist, va va indruma dupa caz la ginecolog, infectionist etc.

  118. Erika says:

    Buna ziua, tatal meu in varsta de 77 ani in urma cu 12 ani a fost operat de un papilon mamar.Timp de 7 ani a fost ok, apoi,s-au format cam in acelasi loc niste noduli. In urmatorii ani au urmat inca 5 operatii, pentru ca se tot refaceau si erau durerosi. In acest an durerea a devenit f. mare si pentru ca deja se formase o cicatrice cheloida foarte urata ne-a fost recomandata o biopsie si s-au efectuat si coloratii imunohistochimice in completare.Rezultatul este SMA pozitiva, desmina pozitiva, S100 negativa, CD 34 negativa, Ki-67 de 35 %. „Profilul imunohistochimic(markeri musculari+, Ki-67 crescut) pledeaza in favoarea unei tumori mezenchimale maligne, de tip leiomiosarcom. Nu exista componenta epiteliala asociata.” cod localizare C44, Cod boala 8890/3″ In momentul de fata ne pregatim sa mergem la Cluj la oncologie pentru alte investigatii si eventual operatie.Precizez ca tatal meu este si cardiac. Va rog mult sa-mi „traduceti” toata insiruirea de informatii pe care le-am scris din buletinul histopatologic. Si poate aveti sfaturi,orice sfat e binevenit, dat fiind diagnosticul. Va multumesc din suflet. Erika

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Erika: este o tumora maligna (cancer in sensul larg) cu originea intr-un muschi neted (adica de ex muschiul care este prezent in peretii arteriolelor, in peretele intestinului, al uterului etc). Din pacate este o tumora agresiva, care trebuie tratata complex – excizata chirurgical, eventual radioterapie (cu beneficii dubitative).

  119. Viorica says:

    Buna ziua sunt însărcinată în 27de săptămâni și fatul a fost diagnosticat cu o tumoră pe braț și antebraț ar putea fi operabila fara amputare

  120. Pingback: Să-l ajutăm pe Ionuț! – Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoşani

  121. Mariuta says:

    Buna seara! Sotului meu i-a aparut o tumoara pe picior sub fesa de vreo 2 ani
    Nu il doare tare numai cand i frig
    A fost la un dr chirurg i sa facut un ecodopler
    Si rezultatul tu forma conopidala 5-6 cm si inca o tu de 2 cm
    Mentionez ca o saptamana a facut tratament cu namol..
    A recomandat un CT
    Rez CT-ului Pamani ficat fara noduli fara adenopatii ganglioni subcentimetrici si ..Tu 6 cm( hematom,mezenchimala , tu parti moi)
    Va rog sa-mi spuneti daca este obligatoriu sa se faca biopsie..
    Sau extirpare
    Multumesc!

  122. Gabriela says:

    Buna ziua Domnul Doctor. Am si eu o intrebare este posibil de la o ruptura de muschi acum 6 ani sa se transforme intr un liposarcom??

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gabriela: depinde ce intelegeti prin „ruptura de muschi”. In sensul popular al termenului, nu. In sens medical, sunt descrise cazuri absolut rarisime de sarcoame aparute pe tesuturi cicatriceale.

  123. Nedelcu Violeta says:

    Bună ziua vam mai scris în legătură cu formațiunea mea din pulpa trebuia sa ma operez pe 5 decembrie dar am dorit sa fac un rmn întii diagnostic: hiposemnal t2 și moderat hiposemnal PD și TIRM adiacent extremități postere-latero-inferioare a ischionului drept fără priza de contrast pentru schwannom doar priza de contrast congestiva local- aspect localpseudo-inflamator inclusiv musculo- tendinos local profund fără alte modificări patologice Discrete semnale lichidiene anterior fata de colu femural bilateral și posterior fata de colu femural sting Vreau sa menționez ca am mari probleme cu oasele și încă nu mi sa pus un diagnostic iar acum cit am stat mai mult în repaus mi sau făcut mai multe parca am mușchii pa picioare formați din bolovani am și pe miini sunt operata de sindrom de coada de cal a recidivat și am și sdr de tunel carpian sunt cam multe îmi cer scuze

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Violeta: mai degraba RMN-ul ridica suspiciunea unui substrat inflamator local. Poate ca ar merita sa fiti investigata si de un reumatolog?

  124. Iulian says:

    Buna ziua,in 2008 mi s-a scos o alunita langa sanul drept iar la analiza histopatologica a iesit-fragment de tegument prezentand la nivelul dermului si hipodermului proliferare tumorala cu aspect de dermato fibrosarcom protuberans pigmentat.Imunohistochimic-VIM positiv difuz in celule tumorale;factor XIIIa positiv in rare celule tumorale;CD34 positiv in celule tumorale;Ki67 tara reactie semnificativa. In iulie 2017 mi-au aparut 2 noduli la 6 cm de vechea cicatrice in septembrie am scos un nodul de 15/10mm .Examenul histologic-lesiune tumorala bine circumscrisa .Morfologic fara imagini de mitoza.Imunohistochimic-proliferarea tumorala exprima puternic HMB45 si melanA iar PS100 mai discret;CD34 fara reactie.Cu Ki67 indexul de proliferare pare crescut. Concluzia-tumoare melanica dificil de interpretat. Aspect neobisnuit pentru unde nev albastru si necaracteristic metastazei unei tumori melanice. La o a2a analiza imunohistochimica a reiesit ca este o metastaza de melanom (inca nu am rezultatele markerilor)La ultima ecografie decembrie 2017:2 noduli incapsulati de 13/3 si9/3mm ce prezinta pseudocapsula hiperecogena,ecostructura neomogena,hipoecogena spre transonica.Fara flux anarhic la examenul Doppler.Axila:ganglion reactivi de maxim 15/7mm cu cortical subtire,hipoecogena,omogena cu sinus foarte bine reprezentat. Fara semnal Doppler anarhic in corticala.Urmeaza sa fac PET/CT .Nedumerirea mea este cum este posibil ca rezultatele sa fie contradictorii si daca un melanom metastazat poate sa nu aibe simtome (stare generala de sanatate foarte buna)la 6 luni de la descoperirea nodulilor?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Iulian: rezultatele sunt cu atat mai contradictorii, cu cat celulele canceroase sunt mai putin diferentiate. Din pacate, metastazele dupa melanom pot evolua mult timp fara simptome. Daca se confirma prezenta melanomului in st IV, va trebui sa cereti de urgenta sfatul oncologului dvs privind detectarea unei mutatii specifice (b-raf) si implicit a tratamentului cu un medicament numit zelboraf.

  125. Madalina says:

    Buna ziua! Domnule doctor, de aproximativ 6 luni am o „jena” continua la sanul drept. Mentionez ca ma doare si mana dreapta. La consult (primul verdict) este adenopatie axilara. Va rog sa ma sfatuiti ce investigatii mai concludente sa fac.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Madalina: adenopatia axilara presupune in sens larg prezenta de … ganglioni la subsoara, ceea ce in anumite limite poate fi absolut normal. Poate avea legatura cu o leziune din san sau poate sa fie complet independenta. Pe de alta parte, ptr diagnosticarea unei leziuni de san se incepe intotdeauna, obligatoriu, cu un examen clinic direct. Daca ulterior este nevoie de ecografie de san, de mamografie etc, asta depinde de mai multi factori – varsta dvs, aspectul sanului etc etc – pe care nu am cum sa ii cunosc de la distanta.

  126. Moraru Elena Alexandrina says:

    După o operatie de mastectomie sân stâng, ( august 2017)vindecată foarte bine, cand ar trebui sa merg la un control ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Moraru: depinde de leziunea care a impus mastectomia. Daca a fost ptr un cancer de san, cel mai probabil, decizia de a va supune controalelor periodice si mai ales ce investigatii trebuie facute (un simplu CT sau, din contra, PET-CT) apartine medicului oncolog; ea va fi luata in functie de factori pe care eu nu am de unde sa ii cunosc (cei mai importanti fiind tipul histopatologic al leziunii si stadiul ei).

  127. Elena nedelcu says:

    Tatăl meu a fost diagnosticat cu sarcom axilar conjunctiv ,iar in urma a 3 ședințe de chimioterapie tumoarea sa accentuat. Doctorul ia spus ca nu ii mai poate face in continuare chimioterapie deoarece corpul sau este slăbit și nici intervenție chirurgicală nu se poate face pentru ca tumoarea este prea mare. Care este sfatul dumneavoastră ? Va mulțumesc .

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: din pacate, optiunile terapeutice sunt limitate in aceste situatii. Se poate tenta radioterapie locala, uneori raspund surprinzator.

  128. Daniela says:

    Buna seara! Am 22 de ani si am fost diagnosticata cu leziune de menisc grad 3 si tumora calcificata in zona poplitee a genunchiului stang (2x4cm), durerile aparand de 5 ani. Mi s-a spus ca este benigna in urma unui RMN efectuat. Medicii la care am fost au fost de parere ca nu trebuie sa ma operez, insa nu au fost foarte siguri si au recomandat control la 6-12 luni. Oare ce ar trebui sa fac mai departe? Va multumesc anticipat!

  129. Gabriela Adami says:

    Buna ziua. De aprox. o luna, am observat sub axila dreapta la o distanta de 15 cm in jos – cam pe la mijlocul toracelui, exact pe linia laterala a trunchiului, o formatiune neregulata ca aspect. E lunga, lata si mimeaza azpectul unui surplus de tesut – ceva ca un „colacel de grasime”, desi nu este cazul, fiind in contrast cu restul zonei. Nu doare prea tare, dar inteapa discret din cand in cand,zvacneste si parca „fierbe” – nu ca un furuncul, dar se simte, totusi. Acum 2 luni am suferit o cazatura puternica pe aceasta parte, dar pe zona acum afectata nu am avut echimoze sau contuzii. Zona afectata a fost mult mai jos – subfesier. Intrebarea mea este: poate fi ceva grav? La efort se cam amplifică simptomele, din cauza miscarii bratelor pe langa torace.
    Va multumesc pentru rabdare si dragoste!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gabriela: greu de spus din descrierea dvs; corect este sa mergeti la cel mai apropiat medic (preferabil chirurg) ptr un examen clinic direct. Vi se va spune daca este sau nu necesara si o ecografie de parti moi sau, la nevoie, o biopsie.

  130. Gabriela Adami says:

    Sa adaug faptul ca simt si mancarimi in interiorul tesutului, iar pielea arata absolut normal, nu sunt semne inflamatorii, iar structura nu a mai crescut de cand am depistat’o. Nu stiu daca ajuta aceasta informatie, dar am fost diagnosticata cu deficit DAO si prin urmare, trebuie sa evit alimentele cu multe histamine, dar mai „sar calul” si ori de cate ori iau o gura de alcool slab, fie si tincturi, zona respectiva se hipersensibilizeaza.

  131. Mircea says:

    Am o prietena de 16 ani cu diagnostic de sarcom pleomorf nediferentiat. A avut un cancer osis pe care toti am crezut ca l-a invins. La nici yn an diagnosticul asta nou cu „nici o sansa” . Nu e normal. Trebuie sa se paota face ceva.. va implor

  132. Mihaela says:

    Rezultatul ecografiei de parti moi: in fosa iliaca dreapta a muschiul abdominal, formatiune cu contur policiclic cu ax lung 30 mm, diametru Ap 11mm, T 16mm, cu contur neregulat la ambii poli (aspect infiltrativ). Formatiunea este vascularizata de 2-3 trasee de tip arterial Ir 0.69 si se mobilizeaza odata cu corpul muscular. M-i s-a recomandat biopsie prin punctie sub ghidaj ecografic

  133. Mihaela says:

    Intrebarile mele pt dvs.: 1.este riscant acest procedeu? (dpdv al imprastierii celulelor canceroase, in cea mai sumbra supozitie, intr-un mediu vascularizat intens cum este muschiul) si 2. Care ar fi, dupa parerea dvs. cea mai buna abordare a situatiei?
    Recunosc ca sunt pe un teren necunoscut si am foarte multe temeri.
    Multumesc frumos!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihaela: intrebarea este corecta si … perfect indreptatita. Intr-adevar, biopsia este absolut necesara si unii medici considera ca ea se face prin punctie (pentru usurinta manevrei), urmand ca eventuala tumora sa fie extirpata cu margini largi, incluzand cicatricea rezultata dupa punctie. Adversarii acestei abordari ridica tocmai problema riscului major de diseminare si propun excizia chirurgicala. Nu pot sa va dau o solutie corecta pe datele prezentate de dvs, care sunt relativ sumare – poate fi un sarcom, un simplu nodul parietal de endometrioza, un hematom vechi etc. Dupa parerea mea, cea mai buna abordare ar fi o excizie chirurgicala cu limite de siguranta, ideal cu examen histopatologic extemporaneu. Daca rezectia larga se impune si rezulta un defect mare, se poate monta o proteza (o plasa chirurgicala) in acelasi timp operator, ceea ce dupa mine aduce niste avantaje ptr pacient.

  134. NISTEA ANGELA-LUCIA says:

    Buna ziua, in Septembrie 2006 am fost operata sector san stang, cu extractive ganglioni axila stanga, carcinoma ductal invaziv T1, tratament cu Tamozifen 1,1/2 ani, inhibitor de aromataza 3,1/2 ani si Zoladex 4 ani.
    De un an si jumatate, anatomoa bratului stang a inceput sa se schimbe, o cumulatr de masa posterior spre cot, fara dureri sau aspect inflamatoriu. Dar se observa ca in acea zona pielea nu mai este asa elastic iar eventualele urme lasate de haine sau asternut persista mai mult.
    Crezand ca este vorba de acumulare de limfa am inceput drenaj limfatic, purtarea unui manzon constrictive pe brat, etc.
    Daca este altceva, sarcom de exemplu, ce masuri at trebui sa iau?
    Multumesc anticipat,
    Angela-Lucia Nistea

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Angela: din descriere, pare sa fie intr-adevar staza limfatica si nu sarcom. VA va confirma asta medicul dvs chirurg, dupa un control direct.

  135. Ana says:

    Am la nivelul bratului chiar deasupra cotului pe exterior se palpeaza ca o „gilma” sau 2 par moi elastice nedureroase, miscarile inarticulatia cotului sunt normale. Mi s-a facut ecografie, s-au descris 2 formatiuni nodulare net conturate una hipoecogena nevascularizata,iar cealalta mai mare usor vascularizata central si periferic cu zona centrala transonica. Medicul care a facut ecografia a spus cevade inflamatie ganglioni epitrohleeni si mi-a recomandat rmn si examen reumatologie. Sa merg la un chirurg, totusi? Poate fi sigur la ecograf ca ar fi ganglioni? Va multumesc.

  136. Panait Mihaela Cerasela says:

    Astăzi am primit lovitură după lovitură.Mama mea pe care nu am reușit să o conving până acum are pe coapsa dreaptă o tumoare gigant,ceva mai mică că o minge de fotbal este tare și mobila,chirurgul de la noi din oraș a spus că pe dumnealui îl depășește urmând să se gândească unde ar putea sa ne îndrume,părerea dansului rata că nu scapă fara picior amputat din sold.Vestea mă lovit că un trăsnet unde credeți că m-aș putea adresa in regim de urgență?Nu ne permitem un spital privat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cerasela: nu stiu in ce oras locuiti… De principiu, la orice spital universitar cu sectie de ortopedie si, eventual, chirurgie plastica.

  137. Caciula Bogdan says:

    Buna ziua,
    Sotia 52 ani a avut un leiomiosarcom la glezna stanga, a fost operata, a facut radioterapie, face chimio terapie si totusi a aparut o un nou nodul canceros pe tendon picior la cativa centimetrii de vechiul nodul extirpat chirurgical cu dimensiunea 2 x 5 cm. Intre timp au aparut si 10 noduli la plamini cel mai mare de 1cm. Ce alt tratament se mai poate face? Sa incercam tratamentul de tip imunoterapie? Ce ne sfatuiti? Operatia a fost facuta in august 2017. Multumesc Bogdan

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Bogdan: din pacate, in stadiul descris optiuni terapeutice sunt foarte limitate. Puteti incerca orice tratament, din punctul meu de vedere…

  138. Caciula Bogdan says:

    Multumesc pentru raspuns.
    Puteti sa imi sugerati unde sa caut tratamente de tip imunoterapie?
    Bogdan

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Bogdan: imunoterapia este la inceput de drum peste tot in lume; prin urmare, sunt tratamente exceptional de scumpe. Pe cale de consecinta, ideal ar fi sa fiti inrolat intr-un studiu clinic si sa beneficiati de medicatie gratuit. Amanunte va va da medicul oncolog. Sunt cateva clinici in tara unde se desfasoara astfel de studii, dar nu stiu daca sunt indeplinite criteriile de inrolare – includerea in stuiu nu este, medical vorbind, asa de facila. Sub rezerva ca nu stiu exact daca sunt incluse in studii si sarcoamele, se desfasoara astfel de studii in Bucuresti, la Craiova, Cluj – probabil sa mai fie si in alte orase din tara. Daca doriti amanunte, va rog sa ma contactati pe mail. Bafta!

  139. Costin Bratu says:

    Coatin B 50 ani buna seara dl doctor…im zona dreapta lângă buric am căpătat o durere după un meteorism intestinal..este cazul sa ma îngrijoreze.. imi recomandați o investigație. Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Costin: descrierea dvs este atat de vaga, incat nu stiu ce sa spun – ea corespunde atat unor situatii absolut normale, cat si la zeci de afectiuni diverse; toti oamenii au avut la un moment dat pe parcursul vietii episoade de dureri abdominale asociate cu meteorism, fara ca asta sa aiba neaparat o semnificatie proasta. Cu atat mai mult, nu vad nicio legatura cu topicul de fata.

  140. Vadastra says:

    Buna ziua, domnule doctor

    Acum 2 ani mi-a aparut pe frunte o umflatura, care a crescut lent (nu foarte mult, cam 1.5 cm diametru). Anul trecut (2017) in toamna am fost operat, mi s-a facut o incizie mica, cred ca a fost extras tesut adipos, mie mi s-a parut ca dimensiunea lipomului a ramas la fel. Dupa ce am citit acum despre sarcom imi dau seama ca desi era mobil sub piele, avea consistenta ceva mai dura, ca a unui bob de orez, nu era moale.
    In cele din urma, ieri (9 mai 2018)m-am operat la alt doctor, a procedat la excizie de data aceasta, insa in timpul operatiei ceva nu i-a placut. A chemat si o colega ptr a doua opinie si a decis sa trimita tesutul la examen histopatologic.
    Desigur, doctorii au fost incurajatori, au spus ca asa se procedeaza, dar…realitatea e ca am iesit distrus de acolo.
    In cele 3 saptamani pana la rezultat, nu pot sa nu ma intreb in fiecare minut daca n-a existat ceva care „sa le fi sunat un clopotel” ambilor doctori…

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Vadastra: nu inseamna neaparat ca aveti sarcom – dupa prima interventie, tesutul cicatriceal poate aparea modificat oricarui chirurg; foarte corect, a trimis piesa la HP, dar asta nu inseamna ca a trimis-o ptr ca se gandea neaparat la o forma de cancer, ci ptr siguranta dvs.

  141. Alexandru says:

    Buna ziua! In urma cu un an jumate tatal meu a fost diagnosticat cu leiomiosarcom situat in zona din spate aproape de umarul stang,a fost operat de 2 ori si nu s-a tratat decat cu tratamente naturiste,de 2 saptamani se simte obosit si i-a scazut si pofta de mancare,a facut un RMN si a primit urmatorul rezultat:leziune nodulara iodofila,heterodensa cu contururi infiltrative,dimensiuni axial 3,7 cm/3 cm antero-posterior,situata in segm posterior al LSS. Importanta cantitate de lichid liber si cloazonat postero-bazal si latero-toracic dreapta,colabarea parenchimului pulmonar subiacent.Fara adenopatii mediastinale sau hilare. Ficat marit de volum,neomogen,prezentand in segm V|| LDH ,subcapsular,leziune heterogena,partial idofila,de 8/7 cm,cu zone de necroza in interior,cu perete intern gros neregulat.Va rog sa-mi spuneti parerea dumneavoastra despre acest rezultat.Sunt metastaze si la plamani si la ficat?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alexandru: cel mai probabil, da. Trebuie sa va adresati unui specialist de chirurgie toracica, ptr a aprecia daca pleurezia (lichidul la plamani) trebuie evacuat sau nu – cel mai probabil va trebui drenat. Apoi, ramane de discutat daca merita vreun tratament chirurgical ptr leziunea hepatica. Daca leziunea pulmonara nu are indicatie de excizie, cel mai probabil nu se va pune problema exciziei metastazei hepatice, ci va incepe eventual chimioterapie.

  142. Elena Nedelcu says:

    Buna ziua ! Tatal meu a fost diagnosticat cu sarcom de grad inalt laterotoracic drept gigant. A avut parte de o operatie din care s-au scos 4 piese. La examenul histopatologic i-au iesit urmatoarele:
    Macropsie:
    P1- piesa de 22/17/11 cu lambou cutanat de 22/14cm. Pe sectiune se identifica o formatiune tumorala de 17/14cm de culoare albicioasa, cu arii extinse de necroza >50%, implicit delimitata. Formatiunea tumorala pare sa intereseze marginea de rezectie axilara si postero-laterala.
    P2- piesa de 3,3/2/1,1cm reprezentata de tesut muscular si tesut fibros
    p3- piesa de 2,5/1,1/1cm reprez de tesut adipos cu o arie albicioasa implicit delimitata de 1,3/0,5cm
    P4- piesa de 3,9/2/1 reprezentata de tesut muscular

    Microscopie:

    P1- S au examinat multiple sectiuni de la nivelul piesei de rezectie chirurgicale. Formatiunea tumorala descrisa la macroscopie este reprezentata de o proliferare tumorala maligna alcatuita din celule cu pleomorfism marcat, unele bizare, unele fusiforme, cu citoplasma eozinofila cu nuclei alungiti, hipercromi, altele epiteliolide cu citoplasma redusa sau ambudenta, clara sau eozinofila, cu nuclei mari, neregulati, cu cromatina gronjoasa sau veziculara, cu unu sau mai multi nucleoli proeminenti. celulele sunt dispuse in plaje solide, focal formeaza fascicule, iar focal palisadeaza in jurul oaselor, sau in jurul unor focare de necroza(scor histologic=3). Sunt prezente arii extinse de necroza care interseaza >50% din patul tumoral((scor necroza=2), arii de hemoragie si arii mixoide. Se identifica activitate miotica marcata cu cel putin 35 mitoze/10 HPF (scor miotic 3) precum si numerosi corpi apoptotici.
    proliferarea tumorala nu intra in contact cu tegumentul suprajacent. marginea de rezectie axilara trece prin tumora. Marginea de rezectie postero-laterala trece prin tesut necrotic.
    Profilul imunohistochimic al celulelor tumorale este urmatorul:
    -EMA:pozitiv
    -CD99:pozitiv(membranar si Citoplazmatic)
    -Vimentina: pozitiv intens si difuz
    -desmina pozitiv, focal
    -S100 negativ
    -CK7 negativ
    -SMA negativ
    -WT1 negativ

    P2: Materilul examinat este alcatuit din tesut musculo-conjunctivo-adipos, strabatut de numeroase structuri vasculare si filete nervoase, cu arii de necroza, arii de hemoragie si redus infiltrat inflamator limfocitar perivascular. Nu se identifica elemete histopatoligice suspecte de malignitate in materialul examinat.

    P3: Materialul trimis a fost prelucrat si examinat in totalitate, acesta fiind reprezentat de tesut musculo-conjuctivo-adipos, cu prezenta unei proliferari tumorale maligne cu aspect similar celui descris la P1.
    P4: Materialul examinat este reprezentat de fibre musculare striate cu arii de hemoragie si mici zone de necroza de tip ischemic si redusa infiltratie adipoasa. Nu se identifica elemente histologice suspecte de malignitate in materialul examinat.
    Concluzie: Aspectul morfologic descris, corelat cu profilul imunohistochimic , este compatibil cu sarcomul de grad inalt( grad 3 FNCLCC), cu diferentiere musculara. Avand in vedere imunomarcajul cu anticorpi anti SMA negativ, se exclude cu probabilitate inalta leiomiosarcomul si se indreapta diagnosticul spre rabdomiosarcom.
    In locul rezectiei s-a efectuat o operatei de plastie cu grefa de piele. Evolutia postoperatorie fiind favorabila cu priza grefei 100% cu inceput de epitelizare in ochiurile grefei, cu usoare umflaturi in zona bratului
    Dupa aprox. o luna de la operatie i s a facut un alt CT, rezultatul: fara posibile recidive.
    La scurt timp dupa operatia de plastie toata mana dreapta s-a umflat considerabil fiind diagnosticat cu tromboza, formandu-se sub brat o umflatura(posibil cheag de sange). Credeti ca poate fi aceasta o recidiva sau poate fi din cauza trombozei. Se poate face raze fara ca rana sa fie complet inchisa/vindecata. Va rog sa ne sfatuiti ce ar fi de facut in acest caz. Va multumesc enorm.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: situatia pare destul de complicata si nu va pot ajuta cu un sfat pertinent ptr ca imi lipsesc niste amanunte – de ex, piesa cea mare are margini pozitive (adica sunt celule maligne restante pe versantul toracic al plagii). Totusi, piesa P3 poate fi o recupa (adica chirurgul a taiat suplimentar din marginea pozitiva, ptr a fi sigur ca nu lasa nimic pe loc – sunt amanunte pe care doar chirurgul tatalui le cunoaste), caz in care excizia poate fi completa (desi in ex HP nu se specifica explicit ca ar fi recupa). Prin urmare, umflatura poate fi o recidiva, un serom, un hematom, un limfocel (colectie cu limfa) etc. De regula se evita radioterapia pe plagi nevindecate. Avand in vedere natura leziunii, dimensiunile, localizarea, marginile – riscul de recidiva locala este important si plaga trebuie monitorizata periodic foarte atent

  143. MARIANA says:

    Buna ziua domnule doctor!

    Mama mea operata anul trecut de liposarcom gamba a primit la un an distanta in urma unui RMN pelvi-abdominal urmatorul rezultat:

    – masa tumorala bine conturata hipersemnal T2, T2 FS, hiposemnal T1, fara reducereasemnalului pe secventa out of phase, cu gadolinofilie neomogena, cu diametre maxime 6/7.5/8.5 cm, dezvoltata prerenal in flancul stang, cu polul superior ajungand infrasplenic, lateral prezentand fin plan grasos de clivaj fata de peretele abdominal, ce amprenteaza si deplaseaza ansele jejunale;
    – voluminoasa masa tumorala pelvi-abdominala gadolinofila polilobata, bine conturata, necrozata, cu diametre maxime 10/14/17 cm, ce prezinta raporturi cu uterul, vezica urinara, pachetul vascular iliac stang, muschii psos si peretele abdominal anterior; polul subcranial se situeaza corespunzator bifurcatiei iliace; fara invazia organelor pelvi-abdominale de vecinatate;
    – ficat fara determinari secundare
    – colecist, splina, pancreas, glande suprarenale, rinichi, uter, ovare fara modificari semnificative;
    fara adenopatii subdiafragmatice sau lichid peritoneal liber;
    – fara imagini de determinari secundare osoase la nivelul pieselor scheletice cuprinse in planul de examinare;
    CONCLUZII:
    Mase tumorale pelvi-abdominale cel mai probabil secundare in context oncologic (liposarcom mixoid gamba dreapta operat, RT)

    Vreau sa va spun ca aceste tumori erau prezente inainte de operatie, doar ca aveau dimensiuni de 4-5 cm, insa la momentul respectiv nimeni nu le-a dat importanta fiind considerate chisturi.

    Va rog din suflet sa imi raspundeti CAT PUTETI DUMNEAVOASTRA DE REPEDE CE PARERE AVETI, SUNT METASTAZE SAU POT FI ALTCEVA?

    Daca sunt metastaze ce ar trebui facut mai intai, tratamet chimioterapeutic sau operatie?
    MULTUMESC!
    CU DEOSEBITA CONSIDERATIE!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      MAriana: din pacate, par sa fie metastaze dupa liposarcom. Daca a raspuns bine la chimioterapia precedenta se poate tenta o chimioterapie preop, dar din pacate sarcoamele raspund greu la chimioterapie, asa ca merita incercata excizia chirurgicala. nu as vrea sa va deziluzionez, dar tumorile par sa fie mari, situate in vecinatatea unor organe si structuri vitale, drept care rezectia radicala mi se pare, strict din descriere, foarte putin probabila.

  144. MARIANA says:

    CA SA VA FACETI O PARERE MAI BUNA VA TRIMIT SI REZULTATUL HISTOPATOLOGIC AL TUMORII OPERATE:
    EX HISTOPATOLOGIC PIESA OPERATORIE MARE(PESTE 9 FRAGMENTE)

    1-2FRAGMENTE PROXIMALE LIMITA DE REZECTIE
    3-4-5 FRAGMENTE DISTALE LIMITA DE REZECTIE

    DESCRIERE MACROSCOPICA
    Fragmente fibroase proximale si distale-limite de rezectie

    descriere microscopica
    1. Tesut fibro-adipos fara interesare tumorala
    2. Fibre musculare striate si tesut adipos fara interesare tumorala
    3. Fibre musculare striate si tesut adipos fara interesare tumorala
    4. Fibre musculare striate si tesut adipos fara interesare tumorala
    5. Fibre musculare striate si tesut adipos fara interesare tumorala
    Diagnostic histopatologic
    Limite de rezectie proximale si distale fara interesare tumorala.

    IMUNOHISTOCHIMIE

    TESTE IHC
    S100: pozitiv, difuz,in celule tumorale si focal in stroma
    – Actin SM : pozitiv difuz
    – Desmin: negativ
    – CD 34: POZITIV
    – ALK: negativ
    – p16: pozitiv izolat
    – Ki67: pozitiv in 5% din celulele tumorale

    DIAGNOSTIC HISTOPATOLOGIC SI IHC
    Testele imunohistochimicesustin diagnosticul histopatologic.

  145. Raluca says:

    Buna ziua! Domnule doctor, apelez la parerea dumneavoastra intrucat sunt speriata pentru starea de sanatate a mamei mele. In urma unei ecografii de parti moi, pe gamba dreapta, a primit urmatorul raspuns: „pe fata laterala, in 1/3 superioara a gambei – formatiune ovalara, bine delimitata, hipoecogena, de 19/13 mm, cu vascularizatie foarte intensa (posibil adenopatie santinela). Mentionez ca are aceasta „galma” de mai bine de 1 an si nu si’a modificat marimea in tot acest timp. Ieri a facut un RMN insa azi au sunat’o pentru a repeta investigatia si cu substanta de contrast. Este foarte speriata. Credeti ca ar putea fi vorba de o tumoare maligna? Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Raluca: nu pot sti asta de la distanta, descrierea trimisa fiind prea vaga si corespunzand mai multor leziuni posibile; daca au considerat necesara efectuarea RMN cu substanta de contrast, atunci trebuie sa il faca. Putem eventual discuta dupa aceasta investigatie.

  146. Simona says:

    Buna ziua,
    am 49 de ani si la ultimul CT de supraveghere a unui neoplasm rect (radiat, chimiotratat si operat in iulie 2016)a fost identificat un calcul obstructiv pielo-ureteral dreapta. am facut o radiografie RX renala simpla si rezultatul este urmatorul: in dreptul procesului transvers al vertebrei L1 de partea dreapta, la nivelul umbrei renale (arie de proteiectie bazinet0 se schiteaza o opacitate rotunda, de cca> 1/1cm, intensitate costala, omogene, bine delimitata-calcul radioopac. Fleboliti calcificati hemibazin pe partea dreapta. Poate fi o recidiva? Ce ma sfatuiti sa fac in continuare? Va multumesc!

  147. Draghici Elena says:

    Buna ziua ,domnule doctor!In luna iunie 2018 a fost operat sotul meu la vezica urinara iar diagnostisul histopatologic a fost urmatorul;
    carcinom urotelial grad 2 inalt de diferentiere,invaziv in axul papilar(pT1a).Nu se constata fibre musculare netede.
    A urmat apoi biopsia la prostata cu urmatorul diagnostic;
    adenocarcinom acinar prostatic grad 3-4 de diferentiere,scor Gleason 4+4=8,grup grad 4 ISUP ,structuri cribriforme prezente,invazie perineurala,invaziv in tesutul fibro adipos,cod 8140/3.

    A urmat scintigrafia osoasa efectuata la aparatul SPECT-CT Symbia T2 cu Tc-99 m-HDP evidentiaza focare hipercaptante multiple diseminate la nivelul; torace,corpuri vertebrale,oase bazin bilateral,oase lungi bilateral-humerus,femur-sugerand leziuni secundare( cu aspect superscan).
    Am inceput tratamentul hormonal cu degarelix.
    Intrebari;care sunt urmatorii pasi ,cine trebuie sa ne recomande radioterapia ?
    V arog foarte mult sa-mi spuneti ce tumoare este la vezica maligna sau beninga si cum se intelege invaziv la tesutul fibro adipos si invaziv in axul papilar?
    Eixista posibilitatea sa aibe metastaze si la alte organe?

    Va multumesc din suflet!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: tumora vezicala e maligna. Cancerul de prostata pare sa fie insa intr-un stadiu mai avansat. Tratamentul se stabileste, in acest stadiu, de catre oncolog si radioterapeut. Eventual, pot solicita chirurgului urolog avizul, daca la un moment dat se va pune problema unei interventii chirurgicale (de extragere a testiculelor, de ex, desi tratam cu degarelix urmareste tot suprimarea hormonilor testiculari). Ptr a vedea prezenta de metastaze la alte organe, trebuie facute investigatii suplimentare (CT, PET – CT, RMN pelvis), la recomandarea medicului oncolog.

  148. felicia says:

    Buna ziua domnule doctor,
    Am facut azi o ecografie de tesuturi moi, fesa stanga pentru ca ma durea fesa si aveam niste nodule postinjectional.In urma ecografiei am urmatoarele rezultate:

    ,, In tesutul celular subcutanat fesa stanga nodul hiperecogen, cu con de umbra posterior situat in cadranul superior si extern, diametrul 16mm (nodul postinjectional). Formatiunea nodulara descrisa nu prezinta semnal doppler. Alte formatiuni nodulare cu acelai aspect ecografic mai mici:8mm respectiv 3.5 mm, in apropierea celei descrise. Formatiunile nodulare descrise respecta fasciile musculare.” (In ecografie nu a scris dar mi-a zis doctorul la ecograf ca aceste formatiuni nodulare sunt calcificate.)
    ,,In cadranul inferior si intern formatiune nodulara, hipoecogena, dar nu calcificata, ce compreseaza fascia musculara, diametrul 17mm. Formatiunea nodulara descrisa nu prezinta semnal doppler si este usor sensibila la palpare cu sonda.”
    Puteti sa-mi spuneti din cele relatate, este vreo suspiciune de sarcom? Ce investigatii trebuie facute pentru un diagnostic cat mai cert? Ce pasi trebuie urmati in cazul meu? Multumesc anticipat din suflet pentru raspuns. Cu stima si respect.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Felicia: nu, par sa fie doar granuloame dupa injectii; trebuie sa va adresati celui mai apropiat chirurg ptr un examen clinic direct, ptr a stabili tratamentul adecvat – medicamentos sau drenaj chirurgical.

  149. Mihaela says:

    Buna ziua domnul doctor,
    In urma cu o săptămâna mi s-a umflat mâna dreapta, de la degete spre încheietura, fără sa afecteze, însă, incheietura. Mâna s-a umflat lent,in decurs de 48 de ore.
    Am fost la medic reumatolog și a suspectat o artrita septica bazându-se și pe leucocitele crescute(12000). Am luat doar paracetamol pt ca am o fetita de 5 luni pe care o alăptez, și s-a dezumflat, au scăzut leucocitele dar a crescut CRP care inițial era normala.
    Problema este ca la eco de părți moi au descoperit, între degetele 3si 4, o formațiune neomogene, imprecis delimitata, cu conuri de umbra, de 3/8mm.
    Am primit recomandare de RMN, întrebarea este: nu pot face direct biopsie?
    Sau pot face alte investigații pana la RMN? Pt ca am găsit loc abia in luna August!
    Va mulțumesc din suflet!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihaela: nu, este mai bine de vazut daca leziunea respectiva are un substrat solid sau doar inflamator; simptomele descrise si evolutia NU sunt sugestive ptr un sarcom.

  150. Cornelia says:

    Buna ziua, domnule doctor! In urma cu circa 4 ani am observat pe gamba stanga, pe interior, un fel de ganglion dureros la apsare. In ultimele luni-1 an, s-a marit, devenind vizibil si mai dureros, chiar la atingere. Am facut un rmn, iar concluzia a fost > Leziune intramusculara(extensor lung al degetelor), cu margini nete, restrictie de difuzie si gadolinofilie prezenta – ridica suspiciunea de sarcom la acest nivel(DD – mixom intramuscular) – necesita biopsie.
    Medicul – chirurg ortoped, la care m-am prezentat cu rezultatul rmn, spune ca trebuie facuta o biopsie excizionala.
    Puteti, va rog, sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac? Ar trebui sa ma ingrijorez? Poate fi sarcom?

  151. Cornelia says:

    Inca o intrebare> mi s-a spus ca tumoarea, chiar in cazul in care nu ar fi maligna, poate sa „migreze spre malign”.
    Este posibil?
    Va multumesc!

  152. Adriana says:

    Buna ziua domnule doctor. In urma cu mai bine de 2 saptamani mi-a aparut in structura glandei parotide drepte un ganglion care a crescut in dimensiuni, nefiind dureros. La elastografia de parti moi rezultatul a fost adenopatie cu diametrul de 12/6,8 mm rotund ovalara cu vascularizatie si predominanta tesutului moale probabil reactiv inflamator. Am luat augmentin 6 zile si ketonal duo, echinaceea cu propolis si catina cu spirulina insa a ramas la fel. Imi recomandati rezectia lui si biopsia sau alte investigatii? Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adriana: aveti nevoie de un consult de chirurgie BMF, ptr a confirma prezenta adenopatiei inflamatorii si a elimina alte leziuni similare din discutie.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: ptr tipul acesta de tumori, excizia cat mai larga este prima optiune. Cu conditia ca localizarea sa permita asta dpdv tehnic.

  153. CRISTINA says:

    Buna ziua!Diagnosticul unui prieten este sarcom sinovial monofazic fibros.In urma cu un an a fost operat si formatiunea a fost excizata in totalitate.Dupa o perioada in care si-a reluat statiunea si mersul normal a fost remarcata reaparitia formatiunii.In urma examinarii CT si RMN a fot evidentiata recidiva tumorala si a fost necesara excizia ampla a musculaturii plantare pana la nivelul planului osos.Dupa 2 luni au reaparut 2 formatiuni.Mentionez ca in tot timpul acesta nu a facut nici un tratament oncologic.Va rog sa-mi spuneti ce ar putea sa faca in continuare? Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: trebuie facuta DE URGENTA o stadializare foarte buna a bolii – preferabil un CT whole body, eventual un PET-CT; daca nu are metastaze, tinand cont de recidiva repetata, cred ca va trebui luata in discutie amputarea membrului respectiv (sau a segmentelor distale, in functie de localizarea leziunii).

  154. Năstase Doru says:

    Formațiune tumorala prezenta radiocarp drept posterior de 20-25 ani în prezent 5/3/2 cm.
    Ex microscopic:
    Aspect de proliferare vag lobulata alcătuită din adipocite poligonale focal ușor variabile ca dimensiuni, cu nuclei aplatizati,impinsi laperiferie, intrincate cu multiple seturi fibroase delicate, ramificate și mici arii de proliferare fosocelulara hipocelulara fără atipii, cu stroma mixomatoasa.

  155. Năstase Doru says:

    La diferite niveluri arii de dimensiuni variabile cu formare de țesut osos matur zonal bordat de proliferare fosocelulara fără atipii citonucleare cu celularitate ușor crescuta. Foarte rare mitoze în zonele de proliferare fosocelulara. Proliferarea adipocitara interesează suprafață marcata cu tuș a fragmentul tisular.
    Concluzie:proliferare lipomatoasa și fosocelulara cu arii osteoformatoare și interesarea marginilor. Diagnostic diferențiat
    Între tumora lipomatoasa atipica și osteolipom.
    Pacient soția mea în vârstă de 35 ani.
    Va rog dacă ne puteți lamuri!
    Va mulțumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Doru: din descriere este cert o tumora benigna, dar pentru a vedea daca are origine osoasa (mai probabil) sau in tesutul adipocitar, trebuie facute teste imunohistochimice specifice. Nu presupun niciun deranj din partea doamnei, se lucreaza pe materialul deja extirpat.

  156. Radu S. says:

    Buna ziua,acum vreo opt ani am ajutat pe cineva sa ridice peste nivelul umarului niste anvelope de camion,aprox 50 de kg bucata…din cate retin si pot asocia,a doua zi dimineata cand am indoit mana stanga am simtit ceva asemanator unei arsuri la nivelul articulatiei cotului dar pe partea cu bicepsul,in dreptul radiusulu,putin mai in interior.La palpare am simtit ceva asemanator unui mic nodul.De atunci pana in prezent resimt acea senzatie la efort iar respectivul nodul nu a evoluat,posibil foarte putin,fiind de dimensiunea unui bob de fasole cel mult.Ce credeti ca ar putea fi,de ce natura?Mentionez ca am fost atunci la doi ortopezi diferiti dar mi-au scris doar un tratament local,fara efect.Doresc sa fac o programare la RMN dar nu stiu daca necesita sau nu substanta de contrast…

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Radu: medicul ortoped care va examineaza direct si care va recomanda RMN este cel mai in masura sa faca aceste aprecieri.

  157. Năstase Doru says:

    În prezent sunt în lucru aceste teste imunohistochimice și mdm2 Fish. S-a prezentat la operație cu recomandare excizie chist sinovial dar se pare ca nu a fost asa. Problema e ca după operație (5 săptămâni) se simte ceva dur în zona altfel decât la cealaltă mana. E posibil sa fi rămas țesut osos deși MEdicul ne a asigurat ca a fost extirpat în totalitate?Ce e de făcut după ce se stabilește unde a avut originea? Radiografia la 2 săptămâni după operație a fost normala. Menționez ca înainte de operație nu au fost făcute investigatii. Va mulțumim pentru răspunsuri!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Doru:duritatea postoperatorie poate fi data de tesutul cicatriceal, fibros, fara ca asta sa implice neaparat tesutul restant. La fel de adevarat, in astfel de cazuri recidiva locala poate aparea chiar si in prezenta unei rezectii complete.

  158. stan ionela says:

    Bună seara am fost diagnosticat cu fibromatoza desmoida mușchiul drept.la analize biopsiei mi-a iesit .Beta catenin poziti citoplasmatic difuz in celulele tumorale.cu pozitivitate nucleară în foarte rare celule tu morale izolate.Muscel actin pozitiv membranar difuz in celulele tu morale.Ema negativ in celulele tumorale pozitiv in perinerv.S 100 negativ pozitiv in adiocite.Ki67 pozitiv nuclear zonal in aproximativ 5 la sută.întrebarea mea este daca e cancer bening sau maling?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionela: cancerul este prin definitie malign. In cazul dvs este vorba despre o afectiune rara, o leziune putin mai speciala: este considerata o tumora cu foarte mare risc de recidiva, similar fibrosarcoamelor (tumori maligne agresive), dar care spre deosebire de acestea nu metastazeaza.

  159. Năstase Doru says:

    Bună ziua! Trimit rmn ul unei rude dacă ne puteți ajuta cu o părere.
    Voluminoasa formațiune tumorala la nivelul regiunii fesier drepte cu diametrele axiale 8.5/6cm și diametrul cranio caudal de 8.3 cm, pediculata ce prezinta:
    -un pedicul osos scurt dispus la extremitatea anterioara și craniala a formațiunii cu baza de implantare la nivelul fetei laterale a aripii iliace drepte

  160. Năstase Doru says:

    Bună ziua! Trimit rmn ul unei rude dacă ne puteți ajuta cu o părere.
    Voluminoasa formațiune tumorala la nivelul regiunii fesier drepte cu diametrele axiale 8.5/6cm și diametrul cranio caudal de 8.3 cm, pediculata ce prezinta:
    -un pedicul osos scurt dispus la extremitatea anterioara și craniala a formațiunii cu baza de implantare la nivelul fetei laterale a aripii iliace drepte ce prezinta corticala și spongioasa ce se continua cu cele ale aripii iliace cu grosime de 18mm și lungime de 15 mm
    -o porțiune libera Voluminoasa cu contur net policiclic extinsa în grosimea mușchilor fesieri structura neomogena cu calificări în interior priza de contrast doar la periferie și la nivelul unor seturi interne fără restricție de difuzie
    -în adiacenta pedicul ului se evidențiază o formațiune pseudonodulara cu diametrele 14/9mm cu restricție de difuzie( activitate celulara crescuta /focar de malignizare?)
    Concluzii:
    Aspect irm sugestiv pentru osteocondrom iliofesier drept.
    Mic focar intratumoral cu restricție de difuzie, suspect de malignizare.
    Fără adenopatii sau determinări secundare vizibile irm în etajul pelvin.
    Femeie 30 ani.
    Va mulțumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Doru: aspectul nu este deloc fericit, dar asta nu inseamna nimic pana la obtinerea rezultatului histopatologic. Este necesara de urgenta prelevarea de material ptr acesta. Situatia trebuie evaluata de un ortoped, eventual impreuna cu un chirurg generalist daca acesta considera necesar. Daca nu se poate scoate din prima formatiunea, poate ca mai corect este prelevarea unui mic fragment bioptic prin punctie (ghidata eco sau CT), ptr a avea un diagnostic cert si a stabili ce tratamente adjuvante trebuie facute. Eu unul m-as grabi… BAfta!

  161. fanica says:

    buna dimineata
    d-nu doctor ,avem o ruda cu urmatorul diagnostic formatiune tumorala de aripa iliaca stg
    ex RMN cu substata de contrast a bazinului evidentiaza leziune osteolitica situata la nivelul aripii iliace stg si acetabular stg cu diametre axiale 96/50mm si diametrul craniocaudal de 110 mm ce invadeaza muschiul iliopoas stg si muschii fesieri mic si mijlociu stg ,leziunea invadeaza minim aripa sacrata stg la nivelul versantului articulat ?(segment cu lungimea de 13 mm),modificari de semnal la nivelul portiunii inferioare a muschilor paravertrebrali stg ,modificari inflamatorii/minima invadare tumorala la acest nivel ,fara modificari la nivelul capului femural stg si la nivel articulatiilor sacroiliaca dr coxofemurala dr
    pe secventele sagitale T2 se evidentiaza ganglioni posibil invadati cu diam 12,7/5,4 mm situati in dreptul corpilor vertrebrali l 4 si l 5
    ex la parafina
    fragment tisular cu diametrul de 1 cmculoare albicios cenusie,consistenta elastica
    diagnostic histopatologic histiocitom malign cu grad inalt de malignitate (sarcom nediferentiat pleomorfic su grad inalt de malignitate)
    ex imunohistochimic viemina pozitiv difuza in celula tumorala ,EMA slab pozitiv zonal in celule tumorale ,TLE1 pozitiv zonal in celule tumorale ,CD34 pozitiv in vase si negativ in celule tumorale ,actina slab pozitiv zonal in celule tumorale,desmina pozitiv in fibre musculare striate si negativ in celule tumorale ,S100 pozitiv in adipocite si negativ in celule tumorale ,KI67 pozitiv aprox 75%in celule tumorale
    concluzie prolifeare tumorala maligna de tip sarcom sinoival slab diferentiat
    Medicii care au vazut-o i -au spus ca nu este operabila ,este atat de grav ?Ce parere aveti dumneavoastra ?
    A urmat 2 sedinte de chimioterapie din data de 22,5,2019 ,dar a fost foarte slabita si i s-a facut rau in drum spre spital ,unde trebuia sa mearga pentru a 3 a sedinta de chimio ,a fost dusa cu salvarea la un alt spital ,unde i s-a pus o perfuzie pentru hidratare ,medicul ,la care face chimio i-a spus ca se poate continua chimio dupa data de 7,06,2019,plus ca i s-a COMUNICAT FAMILIEI CA NU ARE NICI O SANSA DE VIATA ,dumneavoastra ce parere aveti ,atat de agresiv este acest tip de cancer ,incat sa nu aiba nici o sansa ? Care credeti ca ar fi sansele ei ?Are 51 de ani si durerea s-a instalat in luna ianuare anul acesta
    Multumim pentru indemnuri si sfaturi

    • Dr. Teodor Buliga says:

      fanica: cred ca am raspuns si pe mail, dvs sau unei rude; din pacate, este un cancer (in sensul larg al cuvantului) extrem de agresiv, iar localizarea este nefavorabila unei excizii complete, cu viza de vindecare. Imi pare rau. Bafta!

  162. Samoilescu Simona says:

    Buna ziua ,am fost diagnosticata dupa o operatie cu sarcom sinovial G2 despre care mi s-a spus la ct ca este himangiom .localizara este pe coapsa stanga ,a venit biopsia si oncologul a spus sa asteptam rezultatul imunihistochimic ,a trecut ceva timp intre operatie si aflarea rezultatelor ,am fost la acel oncolog si a spus ca este bine ca o sa trebuiasca sa fac doar cateva sedinte de radioterapie ,am mai cerut si alte pareri care nu au fost de acord cu acest lucru.Eu sunt din constanta ,si am plecat la bucuresti pentru o alta parere ,acolo mi s-a spus ca trebuie sa fac 30 sedinte de radioterapie si apoi chimioterapie tinand cont de rata de proliferare peste 45% ,am fost la alt oncolog in constanta care mi-a spus acelasi lucru ,si am facut 30 sedinte de radioterapie,am terminat pe 2 .07.2019 ,acum ocologul imi spune ca ramane la latitudinea mea daca fac chimioterapie sau nu tinan cont ca tratamentul este foarte agresiv,si nu stiu ce sa fac .tumoarea a avut 6 cm eu am 45 de ani ,Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Simona: decizia tratamentului complementar NU apartine chirurgului, ci oncologului (chimioterapie) si medicului radioterapeut (radioterapie) si se ia in functie de niste criterii pe care in cazul dvs eu nu le cunosc. Avand in vedere varsta dvs, agresivitatea acestor tumori, studiile recente care arata un oarecare beneficiu al chimioterapiei, va sfatuiesc sa-i ascultati sfatul.

  163. ELENA says:

    Buna ziua, acum doi ani am fost diagnosticata cu o tumoare Fibromatosa desmoide abdominala partea dreapta agresiva. Diagnisticul mi-a fost facut in Italia, de cateva luni m-am intors in Romania, dar as avea nevoie de o indrumare specialistica pentru a putea detine un tratament si a putea tine in evidenta tumoarea. va multumesc

  164. Anca says:

    Bună seara. Am fost diagnosticată cu hiperplazie paracorticală reactivă nespecifică în context medicamentos. Ce înseamnă? Nimeni din câți am întrebat nu știe să-mi spună.Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      RPH (acronimul bolii în engleza) inseamna proliferarea (cresterea) unei anumite zone dintr.un ganglion limfatic, secundar unor infecții virale de regula sau unor vaccinări. Bănuiesc ca dgn vi s.a pus pe o biopsie. ati făcut și testare imunohistochimica din proba,pt diagnostic diferențial?

      • Sorin says:

        Buna ziua.
        Acum cateva zile am resimtit cateva dureri intepatoare in antebratul stang, usor lateral de zona cotului (nu stiu cum as putea sa va pun aici poze). Pentru ca din cand persista acel simptom dureros de relativa scurta durata (cateva secunde), ieri am observat ca zona respectiva este mai umflata si usor rosiatica. Nu imi dau seama daca portiunea mai umflata si mai rosie este zona osului sau a unei portiuni din muschiul flexor. Cautand pe Internet o posibila cauza a acestei situatii, am descoperit ca in zona respectiva ar putea genera asa ceva si o epicondilita laterala, dar parca umflatura, durerea si zona inrosita putin ar fi putin mai jos decat in poza de pe internet afisata despre asa ceva.
        Nu am gasit insa imagini similare la altcineva cu ceea ce am eu acum si tot citind, ma tem sa nu fie un sarcom de parti moi. Pentru edificare, as vrea sa fac o ecografie de parti moi, dar inainte as vrea si opinia dvs, macar vizuala pe niste poze. Cum as putea face asta?

  165. Nedelcu Claudia says:

    Bună seara! Nepotul meu de 16 ani are o umflatura pe partea interna a coapsei aproape inghinal. Se simte cam de 2 cm lungime și nu e dureroasa. Este acolo de mai bine de un an și nu creste. În ultima luna de zile acuza amețeli când se ridica din pat. Au fost parintii la controale oftalmologice și orl pentru amețeli. Nu s a găsit cauza. Ce controale ar mai trebui sa facă? Eu ma gândesc sa nu fie vreo legătură între umflatura și amețeli. Ecografie, rmn? Mulțumesc frumos!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nu este nicio legatura intre ele. Fenomenul descris poate fi un semn de hipoperfuzie cerebrala, prin asa zisa hipotensiune ortostatica (pe românește creierul primește mai putin sânge decât i.ar trebui ptr ca tensiunea arteriala scade când pacientul se ridica brusc în picioare. Sunt mai multe cauze, corect este sa fie.examinat complet de pediatru/ neurolog, inclusiv cu analize care sa scoată din discuție o anemie șamd.

  166. Geoge says:

    Sunteti un om minunat ca va faceti timp sa le raspundeti tuturor in niste momente foarte dificile.

    Ma inclin in fata dumneavoastră!

  167. gabriela says:

    Buna ziua. Partea laterala exterioara a gambei, dureroasa de mai mult timp, intermitent, a apărut o îngroșare, adică gamba se simțea mai groasa dar se vedea și puțin ridicat. S a inflamat și s a umflat destul de mult, formându-se se o ridicatura ca și cum ar fi fost dosul unei linguri. A durut și era calda, pulsa. Am luat 7 zile ketonal la recomandarea medicului, și durerea a mai cedat și s a mai dezumflat, dar tot a rămas ca dosul unei linguri. La rmn nativ s a interpretat ca formatiune evocatoare de sarcom.
    Ce îmi puteți spune? Mulțumesc!
    63 ani, femeie

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nu este caracteristic pt sarcoame sa dea înapoi și în plus sa asocieze fenomene inflamatorii, asa cum descrieti. Simptomele pot caracteriza la fel de bine un abces sau flegmon profund, o tromboflebita superficiala etc etc. RMN nativ nu poate face prea bine diferențierea, ar fi fost mai util unul cu contrast. Corect este sa mergeți pt un consult chirurgical la un chirurg plastic, ortoped specializat în oncologie, chirurg generalist oncolog șamd pt a stabili manevrele necesare de acum înainte- biopsie de ex.

      • gabriela says:

        Va mulțumesc, d-le doctor, va rog sa mai considerați aspectele pe care am omis sa le spun in primul mesaj, anume ca umflatura are 87/76 mm grosime cam 40mm și este tare, neteda, și la rmn a ieșit ca este și un edem osos. Înainte de inflamație ma durea zona de mai mult timp, 2,3 ani și în ultimele luni am văzut ca era o îngroșare, o ridicatura și după s a inflamat cu dureri puternice de la genunchi în jos. Va mulțumesc pentru răspuns!

  168. Ana-Maria Nebiyovitch says:

    Bună ziua dl.doctor,

    În luna Aprilie 2023 am fost diagnosticata în urma unei biopsii la Spitalul Universitar de către domnul profesor Florin Carstoiu cu sarcom sinovial bifazic slab diferentiat pe coapsa dreapta.Tumoarea mea a fost catalogata ca fiind G3(21mitoze/10 field),20% necroza,desmin negativ,S100 negativ etc.Am fost la stadiul III din cauza dimensiunii 10cm/9cm/14cm situata pe coapsa dreapta.Doresc sa menționez ca răspunsul meu la 3 ture de chimio cu doxorubicica/ifosfamida și messa și 35 de ture de Radioterapie preoperatoare(neoajuvante)au redus masa tumorala la 3cm/1cm/4cm.Dupa intervenția chirurgicala în limite de siguranță fără sechele majore am mai făcut o tura de chimio și am sistat tratamentul din cauza toxicității și intolerantei mele fizice.Mentionez ca nu am avut metastaze la distanta nici măcar ganglionii limfatici nu au fost afectați.Am 5 luni de la operatie și un 1 de la diagnosticare,ultimul CT este curat.Imi puteți spune în funcție de răspunsul excelent la terapie cât de mare este riscul de recidiva.Din cercetarea mea nu am mai găsit un caz cu un răspuns terapeutic de aprox.85%,cu o tumoare moarta și inactiva la extractie(tumora reziduala).Plus dacă îmi puteți confirma ca acest subtip de Sarcom Sinovial bifazic are o rata de supraviețuire mai mare decât cel monofazic(eu am citit mai peste tot ca asa ar fii,cel bifazic are șansa mai mare de vindecare si mai mica sansa de recidiva).

    Va mulțumesc,
    Cu stima,
    Ana Maria Nebiyovitch

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Evoluția unui cancer depinde de o sumedenie de factori, din care doar o parte sunt cunoscuți. Cel mai important de care știm este sistemul imunitar, o variabila f diferita de la pacient la pacient. Acelasi cancer evolueaza complet diferit de la un pacient la altul. Asa ca sfatul meu e sa nu mai căutați anomalii sau sa previzionati evoluția foar pe baze statistice, ci sa va bucurați de rezultatele f f bune înregistrate în cazul dvs. Imunitatea și stresul/psihicul uman sunt într.o relație de interdeprndenta mai mare decât putem dovedi științific la ora actuala.

      • Ana Maria Nebiyovitch says:

        Multumesc de răspuns și de dovada de profesionalism de care ați dat dovada.Sunteti extraordinar ca medic,a fost plăcut sa discut cu dumneavoastră!

      • Ana Maria Nebiyovitch says:

        Bună ziua dl.doctor,

        Încă o întrebare mai am.Ce test trebuie sa fac sa aflu ce genom SSX are sarcomul meu?

        Multumesc,
        Cu stima,
        Nebiyovitch Ana Maria

        • Dr. Teodor Buliga says:

          Pt asta aveți nevoie de teste genetice speciale. Eu unul nu știu unde se lucreaza/ dacă se lucrează la noi de rutina asa ceva. Presupun ca puteți sa trimiteți o probă la un laborator extern care se ocupa cu astfel de cercetări, dupa ce luati legatura cu ei in prealabil. Repet, nu vad de ce ați face asta, în cazul dvs…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *