Sarcoamele de parti moi

Tumora de parti moi in treimea inferioara a coapsei. De remarcat hipervascularizatia si aspectul infiltrat al tegumentelor
Tumora de parti moi in treimea inferioara a coapsei. De remarcat hipervascularizatia si aspectul infiltrat al tegumentelor
Generalitati Sarcoamele de parti moi reprezinta tumori cu originea in tesuturile conjunctive (cele care leaga intre ele diferitele organe si structuri ale corpului uman: oase, cartilaje,  muschi, grasime, vase de sange, limfatice etc). Mai sunt denumite si tumori mezenchimale sau mezodermice. Ca sa intelegem de ce, trebuie sa stim ca in prima perioada de viata intrauterina embrionul uman este format din numai trei straturi celulare, trei foite distincte dispuse una peste alta. Foita de deasupra se numeste ectoderm – din ea se vor naste pielea si tot sistemul nervos;  foita de dedesubt se numeste endoderm – din ea se vor forma tubul digestiv, vezica urinara, plamanii  etc. Foita centrala se numeste mezoderm si da nastere celorlalte tesuturi – muschi, oase, aparat circulator etc. Din punct de vedere evolutiv, sarcoamele sunt tumori maligne – ele pot metastaza. Cu alte cuvinte, celulele pleaca din tumora de origine (tumora primara), scapa mecanismelor de aparare ale organismului si se fixeaza la distanta de punctul de plecare, unde vor da nastele altor tumori, numite tumori secundare sau metastaze. Din acest punct de vedere, sarcoamele de parti moi sunt considerate cancere ale tesuturilor moi, in sensul larg al cuvantului. Trebuie spus ca in sens strict, restrans, notiunea de cancer se refera la tumorile maligne cu origine in foita inferioara a embrionului. Multe dintre acestea determina deformarea organelor de origine, care par invadate de tumora, “stranse in cleste”, de unde si descrierea vechilor anatomisti (“cancer” inseamna crab in latina). Atat sarcoamele, cat si cancerele propriu-zise sunt reunite intr-o grupa mare de afectiuni botezate neoplazii (adica tesuturi nou aparute, nou formate). AspectRMN1
AspectRMN2
Aspect RMN al aceleiasi tumori. Se remarca delimitarea imprecisa fata de tesuturile vecine si necroza centrala. Examen anatomopatologic postoperator: tumora cu celule gigante a tesuturilor moi (GCT-ST)
Tipuri de sarcoame Sarcoamele osului (osteosarcomul – cu origine in celulele osoase, si condrosarcomul – cu origine in cartilaje) au proprietati diferite si din acest motiv sunt de tratate ca o entitate separata. Celelalte sarcoame formeaza o grupa foarte pestrita de tumori, fiind denumite “la gramada” sarcoame ale tesuturilor moi. Pentru ca se pot naste dintr-o multitudine de tesuturi, sarcoamele de parti moi difera mult intre ele. In functie de celulele de origine, aceste tumori maligne pot fi mai mult sau mai putin agresive, metastazeaza imediat sau, din contra, rarisim, raspund bine la tratament sau aproape deloc. Putem vorbi de: liposarcom (cu origine in celulele adipoase), dermatofibrosarcom (cu origine in celulele mezenchimale, conjunctive, din straturile profunde ale pielii), neurofibrosarcom (pleaca din celulele mezenchimale care inconjoara nervii si NU din neuronii propriu-zisi, care am vazut ca au alta origine), angiosarcom si limfangiosarcom (din vasele de sange, respectiv vasele limfatice), leiomiosarcom si rabdomiosarcom (din celulele musculare netede – “muschii” organelor interne, respectiv fibrele musculare striate, adica musculatura propriu-zisa), asa numita tumora cu celule gigante a tesuturilor moi (o forma atipica de sarcom) etc.
Tumora subcutanata la nivelul gambei. Examenul clinic direct nu evidentiaza elemente sugestive pentru malignitate, cu exceptia fixarii posterioare a tumorii.
Tumora subcutanata la nivelul gambei. Examenul clinic direct nu evidentiaza elemente sugestive pentru malignitate, cu exceptia fixarii posterioare a tumorii.
Cum se manifesta sarcoamele de parti moi? Sarcoamele de parti moi apar de regula ca o “carnotenie” crescuta anormal si relativ rapid sub piele (de aici si denumirea afectiunii – sarcos inseamna “carne” in limba greaca). Mai bine de jumatate se formeaza la nivelul membrelor. Sarcoamele capului si gatului sunt ceva mai rare. Pentru ca apar in mijlocul unor tesuturi moi, usor deformabile, ating de obicei dimensiuni mari inainte sa devina deranjante. De altfel, durerile sunt necaracteristice sarcoamelor si se manifesta numai dupa ce acestea ajung sa comprime un nerv. Desi sunt rare (cam 1 % din totalul neoplaziilor maligne la adult, respectiv una din 7-8 neoplazii maligne la copil), sarcoamele sunt de regula foarte agresive. De aceea, orice tumora, orice umflatura care creste rapid si nu doare, care nu se asociaza cu semne de inflamatie, trebuie investigata de urgenta, incepand printr-un control medical direct. Sunt semne de alarma suplimentare duritatea formatiunii, prezenta unei vascularizatii abundente la acest nivel, orice semn de invazie a tegumentelor care acopera tumora, fixitatea ei fata de tesuturile vecine. AspectRMN3 Cum se diagnosticheaza sarcoamele de parti moi? Cand sunt superficiale si accesibile examenului direct, consultul chirurgical capata importanta maxima, ridicand imediat suspiciunea prezentei unui sarcom. Aceasta suspiciune poate fi intarita prin cateva investigatii imagistice – in special ecografie de parti moi si RMN, eventual CT – care aduc informatii suplimentare despre existenta unei vascularizatii locale abundente, despre raporturile tumorii cu structurile vecine, ba chiar despre posibila origine a tumorii. Radiografia clasica are valoare mai redusa, ea fiind menita sa scoata din discutie originea osoasa a leziunii. Confirmarea existentei unui sarcom de parti moi se face exclusiv in urma examenului microscopic. Fragmentele trimise la examen microscopic se obtin fie prin prelevarea lor cu un ac special (punctie-biopsie), fie prin extirparea chirurgicala a unui fragment tumoral (biopsie chirurgicala), fie prin extirparea in totalitate a tumorii (excizie chirurgicala completa). In sarcoamele superficiale, cu localizare favorabila din punct de vedere chirurgical, excizia chirurgicala completa ca prim timp operator este de preferat, ori de cate ori este posibila, sub rezerva ca interventia initiala poate fi completata ulterior de alte procedee chirurgicale. Nu de putine ori este nevoie de procedee de chirurgie plastica, pentru a corecta defectul lasat dupa extirparea tumorii (aceasta se scoate impreuna cu o parte din tesuturile normale din jur). Pentru sarcoamele profunde sau in cele dificil de abordat chirurgical, se considera astazi ca punctia-biopsie percutanata, facuta in anumite conditii (sub ghidaj imagistic, prelevand suficient tesut pentru un examen histopatologic complet) aduce mai multe avantaje decat o excizie chirurgicala facuta in pripa sau incompleta.
AspectRMN4
Aspect RMN al aceleiasi tumori. Se remarca delimitarea imprecisa fata de tesuturile profunde, dar fara invadarea muschilor gambei. Examen anatomopatologic postoperator: liposarcom.
Tratamentul sarcoamelor de parti moi Ca in cazul tuturor neoplaziilor maligne, tratamentul sarcoamelor este multidisciplinar, implicand chirurgul, oncologul si radioterapeutul. Pentru ca multe dintre sarcoamele de parti moi raspund greu sau deloc la radioterapie si la chimioterapie, chirurgia ocupa adesea rolul principal. Din pacate, aceste tumori se caracterizeaza printr-o rata mare de recidiva, ceea ce inseamna ca reaparitia unor leziuni similare in acelasi loc sau in imediata vecinatate este relativ frecventa, de unde si necesitatea unor interventii chirurgicale seriate, succesive. O alta consecinta directa este nevoia unei supravegheri periodice minutioase, pentru a surprinde in stadii incipiente eventuala recidiva locala. Atunci cand este vorba de o tumora radiosensibila, iradierea locala poate scadea la minim acest risc. Cu toate ca sunt indeobste rezistente la chimioterapie, exista citostatice active si asupra acestor tumori.  Recent au fost introduse in practica substante cu efect specific, tintit, pe anumite tipuri de sarcoame. Este numai unul dintre motivele pentru care implicarea oncologului in tratamentul acestor leziuni este obligatoriu.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

341 comentarii adaugate pentru articolul “Sarcoamele de parti moi

 1. Condor calina says:

  Buna ziua …am ajuns la stadiu in care nu mai stiu ce ar mai trebui facut In decursul unui an am fost operata de 3 ori de liposarcom retroperitoneal ,de fiecare data mi sa spus ca sa curatat chirurgical tot…dar a recidivat de fiecare data.Mentionez ca este vb de un liposarcom mixoid.Nu mi sa recomandat nici radioterapie …numai toot operatii…acum dupa a treia interventie a recidivat din nouu…chiar nu mai stiu incorto sa am indrept.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Din păcate, liposarcomul mixoid este o tumora foarte agresiva, mai ales localizata retroperitoneal. Răspunsul la radio sau chimioterapie e limitat. S.ar putea ca realmente sa nu existe alta soluție…

 2. Corina says:

  Buna ziua,
  Mama mea in varsta de 76 de ani a primit diagnosticul de sarcom pleomorf nediferentiat de grad inalt, cu caracteristicile pT2 N0-HG L0 V1 Pn0.
  Formatiunea era situata retroscapular stang si a fost excizata cu margine de rezectie de 0.5 mm fata de tumora, dupa buletinul histopatologic.
  Ca si IHC:
  S100, CK, AE 1/3, Myo D1-negative in proliferarea tumorala
  SMA-zonal pozitiv extins
  Vimentin-pozitiv in proliferarea tumorala
  Ki 67-pozitiv in 70-80% din proliferarea tumorala in ariile cele mai active
  Va rog frumos sa imi spuneti care ar fi prognosticul si ce ar fi de facut in continuare?
  Multumesc mult

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Este o tumora agresiva, al carei principal tratament este cel chirurgical. Nu mi.e clar facă limita este de 0.5 CM sau MM. Indiferent, trebuie sa meargă la un medic oncolog pt luare in evidenta. Acesta va stabili si atitudinea ulterioara, dacă este necesara radioterapia etc

 3. Hotnog irina says:

  Bună ziua domnu doctor.in urma cu o luna jumate am fost cu tatăl meu care are un nodul dureros pe bratul drept -treime inferioara .față postereo-mediala la un medic generalist care a zis sa facă o ecografie de parti moi.Am făcut-o iar rezultatul este aceasta. LA NIVELUL PLANULUI MUSCULAR SE EVIDENTIEAZA O FORMATIUNE NODULARA HIPOECOGENA,NEOMOGENA RELATIV NET CONTURATA,DE 28,5/13.4 mm,AX LUNG PARALEL CU TEGUMEMTUL,VASCULARIZATA,CU LACURI TRONSONICE IN INTERIOR,ASPECT DISCRET INFILTRATIV IN TESUTUL DIN VECINATATE,CU VASCULARIZATIE PERILEZIONALA DECELABILA,CE NECESITA INVESTIGATI SUPLIMENTARE-PUNCTIE BIOPSIE /EXCIZIE CHIRURGICALA. .MENTIONEZ CA IL DOARE LA ATINGERE SI SPUNE CA I SIMTE 2 DEGETE AMORTITE SI II DA DURERE IN INCHEIETURA MAINI.Doamna Doctor nea spus ca poate FI O TUMORA DE PARTI MOI DIN PACATE.IDEEA E CA TATAL MEU SA SPERIAT SI NU VREA SA FACA BIOPSIE RUGAMINTEA MEA LA DUMNEAVOSTRA ESTE SA IMI SPUNEȚI DACA AR PUTEA FI SI ALTCEVA IN AFARA DE CANCER .Din exprimarea doamnei doctor ar putea fi un sarcom de tesut moale.ce parwre aveți dumneavoastră și dacă pana la biopsie exista totuși și alte metode de diagnosticare.Va mulțumesc mult

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Poate fi orice. Diagnosticul de face exclusiv prin examen histopatologic, pe tesut obținut excizional sau prin punctie. Toate celelalte metode sunt orientative.

 4. Daniel says:

  Buna ziua Domnule Doctor, cazul meu se prezinta cam asa….
  In luna Iulie a acestui an am descoperit o formatiune care, dupa cateva ct-uri, o operatie,o biopsie si un examen imunohistochimic, s-a constatat ca este vorba de un condrosarcom.
  Ca si localizare, pe coasta a 6 a anterior dr.
  Medicul care m-a operat nu a reusit sa imi scoata odata cu tumora, si o parte din arcul costal,mai exact interventia chirurgicala nu s-a facut cu limita de siguranta.Evident dupa operatie si raspunsurile anatomopatologice primite, urmatorul pas a fost catre institutul oncologic unde am fost luat in evidenta si dupa vreo luna mi s-a recomandat de catre comisia formata din 3 medici, sa fac radioterapie.In tot acest timp eu nu am stat degeaba si am mai consultat un prof. dr.oncolog care mi-a recomandat sus si tare sa repet interventia chirurgicala CU LIMITA DE SIGURANTA MARITA, pe motiv ca acest tip de condrosarcom precum si locul unde era situat, este imun la tratamentul cu radioterapie si chimioterapie.Acum in momentul cand va scriu, “negociez” cu alt medic interventia chirurgicala cu limita de siguranta…spun negociez ptr. ca din cauza multor cazuri de covid nu stun locuri in spital….mai mult decat atat a anuntat si D-nul Arafat suspendarea pentru 30 dezile a interventiilor chirurgicale ca re nu reprezinta urgente.
  Dumneavoastra ce parere aveti?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Nu știu exact ce înseamnă că interventia nu s.a făcut cu limita de siguranță. Ca idee, exista intervenții care nu scot tot țesutul tumoral, intervenții care aparent scot tot țesutul tumoral dar distanta fata de țesutul sănătos e mica, intervenții care scot toată tumora și o bucata apreciabila din tesuturile sănătoase din jur. Limita de rezecție este mentionata pe buletinul histopatologic. Limita de siguranță difera în funcție de tipul tumorii. În general, sarcoamele recidivează local, de unde și nevoia unei limite de siguranță mai mari, dar uneori ea pur și simplu nu poate fi respectata din cauza localizării tumorii. Este adevărat ca răspunsul la radio și chimioterapie este nesatisfăcător și ca de regula excizia larga este tratamentul optim al sarcoamelor, dar dacă ea este sau nu posibila dpdv tehnic în cazul dvs nu am cum aprecia de la distanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *