Hernia femurala

Hernie femurala. Se observa localizarea sub linia ligamentului inghinal (uneste pubele cu creasta iliaca).
Hernie femurala. Se observa localizarea sub linia ligamentului inghinal (uneste pubele cu creasta iliaca).
Ce este hernia femurala?

Hernia femurala este unul dintre cele mai rare tipuri de hernie care apar la om. Se formeaza prin exteriorizarea unui organ intraabdominal printr-un defect / punct slab al peretelui abdominal situat sub ligamentul inghinal. Ca orientare, ligamentul inghinal corespunde liniei care uneste pubele cu varful anterior al crestei iliace (osul bazinului pe care il palpam in lateralul portiunii inferioare a abdomenului). Pe sub aceasta „linie” trec vasele principale ale membrului inferior (vena si artera femurala). La persoane cu bazin putin inalt si mai lat, spatiul situat sub acest ligament este larg, permitand aparitia unei hernii femurale, care se exteriorizeaza de regula printr-o mica fanta situata intre vena femurala si osul pubian. Tocmai de aceea, hernia femurala apare aproape exclusiv la femei.

Hernie femurala. Aspect intraoperator dupa incizia tegumentelor si disecarea initiala a sacului.
Hernie femurala. Aspect intraoperator dupa incizia tegumentelor si disecarea initiala a sacului.
Cum se manifesta si cum evolueaza hernia femurala?

Hernia femurala se manifesta ca o umflatura aparuta in regiunea superioara a coapsei sau imediat lateral si inferior de osul pubian. Pozitia relativ atipica pentru o hernie o fac sa fie frecvent confundata cu alte leziuni cu aceeasi localizare: adenopatie (ganglioni) inghinala, lipom inghinal sau inghinofemural samd. Netratata, hernia femurala creste progresiv, fara a atinge insa dimensiunile unei hernii inghinale neglijate. Sacul herniar prezinta la nivelul orificiului femural o gatuitura, numita colet. In cazul herniei femurale, coletul este foarte ingust, de aceea si durerile locale sunt mai severe si apar mai rapid. Intrucat ligamentul inghinal si structurile din jur (pubele, de exemplu) sunt inextensibile sau foarte putin extensibile, hernia femurala ramane in general de mici dimensiuni, dar se complica frecvent cu strangularea continutului (de obicei intestin subtire). Uneori, orificiul herniar este mult prea mic pentru a permite iesirea intestinului in totalitate, dar suficient de mare pentru a adaposti un fragment din portiunea libera a peretelui sau, care se va strangula. In acest caz, peretele intestinal se necrozeaza, dar fara a aparea imediat semnele clasice ale ocluziei intestinale – vorbim despre o hernie cu pensare laterala de intestin (numita si hernie Richter).

Aceeasi leziune. Se observa pensa trecuta pe sub ligamentul inghinal.
Aceeasi leziune. Se observa pensa trecuta pe sub ligamentul inghinal.
Principii de tratament

Odata produsa, hernia femurala nu se remite fara tratament chirurgical. Purtarea diferitelor centuri abdominale este intru-totul inutila, putand chiar favoriza lezarea intestinelor din sacul herniar. Varsta inaintata nu este o contraindicatie pentru operatie, majoritatea pacientelor aflandu-se de altfel in aceasta situatie. Cu toate ca hernia femurala apare intr-o zona si prin mecanisme similare herniei inghinale, tratamentul ei cunoaste cateva particularitati. Din cauza riscului inalt de aparitie a unor complicatii severe, hernia femurala se opereaza cat mai repede posibil. Ingustimea coletului nu permite intotdeauna reducerea herniei fara sectionarea ligamentului inghinal si repararea ei prin abord laparoscopic este uneori dificila (dar nu imposibila). Anestezia rahidiana este cel mai frecvent folosita (abord clasic). Pentru abordul laparoscopic, anestezia generala este obligatorie.

Sacul de hernie femurala dupa sectionarea ligamentului inghinal ... 5. ... se observa "gatuirea" sacului (coletul herniei)
Sacul de hernie femurala dupa sectionarea ligamentului inghinal … in partea dreapta se observa “gatuirea” sacului (coletul herniei)
Cum se opereaza o hernie femurala?

Au fost imaginate mai multe procedee pentru repararea herniei femurale. Tehnicile fara plasa (se numesc procedee tisulare, pentru ca folosesc tesuturile pacientului) sunt grevate de risc mare de recidiva. De aceea, procedeele aloplastice (cu plasa) au devenit operatia standard pentru acest tip de leziuni. Plasa se poate fixa laparoscopic (de regula cand se abordeaza hernii banuite preoperator a fi inghinale, in hernii femurale reductibile etc) sau prin incizie cutanata clasica. Procedeul Lichtenstein descris pentru hernia inghinala poate fi folosit, cu mici artificii, si pentru repararea herniei femurale. Indiferent de procedeul ales, hernia femurala necomplicata este uşor de tratat chirurgical. Strangularea continutului herniar este insa frecventa, cura herniei fiind in acest caz mai dificila – se poate solda cu extirparea unei bucati de intestin.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

37 comentarii adaugate pentru articolul “Hernia femurala

 1. Dan says:

  Sotia mea a fost diagnosticata cu hernie inghinala si femurala. Am inteles de la doctorul respectiv ca va trebui sa-i puna plasa care este din ceva plastic. Aici este o problema. Sotia mea este alergica la orice tip de plastic, iar alergia ei se manifesta si prin aparitia de mici egzeme purulente.
  Mai este vreo alta plasa protetica ce poate fi folosita? Din alt material?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Dan: plasa NU este din “plastic”, o notiune care include mii de polimeri diferiti; oricum, se poate face testare preoperator la materialul respectiv; exista inclusiv plase resorbabile, plase biologice etc, daca totusi prezinta alergie la componentii respectivi.

 2. Mihai says:

  Buna seara

  Am 44 ani si merg regulat la sala unde 3 zile/sapt. incerc sa lucrez tot corpul. De mic nu am reusit sa fac genuflexiuni cu bara in spate datorita intinderilor inevitabile pe care le capatam pe interiorul coapsei. Acum am incercat din nou cu greutati mici, dar pe langa intinderea ligamentului din zona inghinala m-am ales si cu o jena in testiculul stang. Am fost operat la 8 ani de hernie inghinala dreapta si nu am probleme pe acea parte.
  Ma jeneaza inghinal stanga cand fac pasi mari, dar la sala nu am nimic. Cand stau relaxat simt fara sa palpez, o jena ca un cordon ce leaga abdomenul inferior stanga de testicol.
  Credeti ca am o hernie femurala ? Inghinala ? Nu se vede nimic la exterior !
  Multumesc anticipat !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Mihai: ptr a confirma/ infirma prezenta herniei, este indispensabil consultul direct. La persoane foarte slabe, herniile sunt vizibila din stadii incipiente, la persoane supraponderale ele pot fi mascate de stratul adipos.

 3. Gabriela says:

  Buna ziua Dl. Doctor. Am fost diagnosticata cu hernie femurală. Întrebarea mea este dacă pot face operația laparoscopic având o cezariana făcută acum 24 de ani și dacă este absolut nevesara plasa?
  Va mulțumesc.

 4. Ana says:

  Inseamna ca nu a fost cancer (tumora benigna e mai corect?)… A fost operata de apendicita, hernie si au gasit si niste ganglioni pe care i-au trimis la analize. Multumesc pentru raspuns!

 5. Ana says:

  Buna seara,
  Mama mea a suferit in 2008 o histerectomie totala (cancer de col uterin benign) si in 2014 o alta operatie de ocluzie intestinala. De doua luni o doare piciorul pana la genunchi. Durerea pleaca de langa osul pelvian si coboara pe picior. A avut diverse tratamente fara niciun rezultat. Astazi a facut ecograf si dr respectiv a trimis-o de urgenta la spital pentru operatie spunand ca e posibil sa aiba tumora. La spital au zis ca e posibil sa fie si o apendicita sau o hernie. Ma puteti ajuta cu o parere sau un sfat? Multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Ana: nu exista cancer de col uterin benign. orice cancer este malign. Din moment ce a fost examinata direct de medici care au ridicat suspiciunea de hernie, nu am cum sa evaluez situatia de la distanta, in absenta oricaror date medicale si a consultului direct. Daca se infirma aceste suspiciuni, avand in vedere insa antecedentele, oncologul care o are in supraveghere/tratament ar trebui sa ii recomande analize / investigatii care sa scoata din discutie recidiva bolii oncologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *