Cancerul de rect

Cancer jonctiune rectosigmoidiana stenozant
Cancer jonctiune rectosigmoidiana stenozant
Anatomie

Rectul si canalul anal formeaza portiunea terminala a tubului digestiv. Spre deosebire de restul intestinului gros, peretele rectal este gros si uniform pe toata circumferinta, avand un strat muscular destul de gros.  Cu exceptia unei mici portiuni, rectul se afla in afara cavitatii peritoneale, in bazin. Nu este asadar invelit de peritoneu (o foita foarte subtire, dar relativ rezistenta la invazia tumorala). In schimb, el este inconjurat de un strat special ce contine grasime, ganglioni limfatici, nervi, vase de sange, numit mezorect. Pentru ca vascularizatia rectului nu dreneaza exclusiv spre ficat, metastazele pulmonare si osoase sunt ceva mai frecvente ca in cancerele colonice, pentru care metastazarea hepatica este regula, cel putin in fazele initiale. Metastazele ganglionare dupa un cancer rectal pot aparea atat in abdomen, cat si in ganglionii limfatici din regiunea bazinului (ganglionii inghinali, de exemplu).

Cancer de rect superior operat (anastomoza mecanica); aspect colonoscopic la 3 luni de la operatie.
Cancer de rect superior operat (anastomoza mecanica); aspect colonoscopic la 3 luni de la operatie.

Cancer de rect superior operat (anastomoza mecanica); aspect colonoscopic la 3 luni de la operatie.

Simptome

Desi materiile fecale ajunse in rect au consistenta crescuta, rectul are diametru larg si pereti extensibili, de unde si procentul mai mic al cancerelor rectale care au ca prima manifestare ocluzia. Ocluzia este mai frecventa in cancerele rectale inferioare si in cele anale, aici diametrul tubului digestiv scazand progresiv. Sangerarile exteriorizate prin anus (rectoragii) sunt in schimb frecvente – de regula pacientii remarca prezenta de sange, amestecat uneori cu mucozitati abundente.  Din pacate, sangerarile anale sunt puse cel mai frecvent pe seama hemoroizilor si tratate ca atare, ceea ce intarzie diagnosticul corect al bolii. Pe masura ce tumora creste, ea ocupa interiorul rectului si pacientii au senzatia de golire incompleta dupa defecatie sau percep nevoia de defecatie, fara a elimina si materii fecale (tenesme rectale). Durerile apar in fazele avansate ale bolii si arata de regula ca tumora a invadat tesuturile din jur. Mai rar, tumorile din portiunea de rect acoperita de peritoneu pot eroda peretele intestinal, care perforeaza, materiile fecale revarsandu-se în abdomen.

Cancer de rect mediu ulcerat - piesa de rezectie
Cancer de rect mediu ulcerat – piesa de rezectie
Investigatii

De regula rectoragiile indruma pacientul spre un consult medical, finalizat cu un tuseu rectal. Daca tumora este situata in rectul inferior sau anus (ultimii 10 cm ai tubului digestiv), ea poate fi perceputa la deget. Oricum, orice rectoragie trebuie investigata endoscopic (colonoscopie cu eventuala biopsie din tumora), mai ales la adulti de varsta medie sau varstnici. Analizele de sange pot fi normale, pot arata anemie sau un sindrom inflamator nespecific. Uneori in sange apar substante caracteristice, numite markeri tumorali (CEA, CA 19-9 etc). Markerii tumorali sunt utili nu atat pentru diagnosticul bolii, cat mai ales pentru monitorizarea postoperatorie a pacientului. Ei se negativeaza dupa tratament si reapar in sange cu mult timp inainte ca eventuala recidiva sau metastaza sa fie vizibila prin alte investigatii. Pentru extensia cancerului (stadiul bolii) se folosesc ecografia abdominala, examenul CT, eventual RMN. Diagnosticul de certitudine se pune doar prin examen histopatologic, analizand la microscop fragmente din tumora prelevate colonoscopic sau piesa extirpata chirurgical.

Staplerul utilizat pentru anastomoza...
Staplerul utilizat pentru anastomoza…
... detaliu: nicovala pe care se realizeaza anastomoza mecanica si fragmentele de tesut detasate prin "capsare"
… detaliu: nicovala pe care se realizeaza anastomoza mecanica si fragmentele de tesut detasate prin “capsare”
Tratament

Tratamentul cancerului rectal include procedee chirurgicale, de radioterapie şi de chimioterapie. Spre deosebire de cancerele din restul tubului digestiv, radioterapia are un rol foarte important in tratarea neoplaziilor rectale, fiind adesea aleasa ca prima metoda de tratament – multe dintre cancerele de rect raspund foarte bine la radioterapie, usurand totodata operatia ulterioara. Daca tumora este situata la distanta de orificiul anal, capetele de intestin ramase dupa rezectia chirurgicala a portiunii de colon afectate sunt cusute intre ele. Prin aceasta operatie (numita rezectie anterioara de rect sau operatia Dixon) se evita de regula anusul iliac stang (colostomia, anusul contra naturii). Procedeul a fost mult usurat prin utilizarea unor dispozitive speciale, numite staplere, care capseaza intre ele capetele de intestin (anastomoza mecanica). Atunci cand tumorile sunt situate in canalul anal sau invadeaza sfincterul anal, musculatura sfincteriana trebuie extirpata in bloc cu tumora, caz in care se practica o amputatie de rect. Aceasta operatie presupune obligatoriu crearea unui anul iliac stang definitiv. Laparoscopia este din ce in ce mai utilizata in interventiile chirurgicale adresate cancerului de rect. Atunci cand tumora invadeaza organe care nu pot fi extirpate (oasele bazinului, de exemplu), cand boala este prea avansata sau starea pacientului nu permite o operatie ampla, tumora se poate lasa pe loc, in vederea unei iradieri externe. Continutul intestinal se evacueaza in acest caz prin colostomie (anus iliac stang). Postoperator, pacientul va fi luat in evidenta serviciului teritorial de oncologie, unde se va stabili ce alte tratamente sau investigatii va face pe viitor.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

341 comentarii adaugate pentru articolul “Cancerul de rect

 1. Florin says:

  poate fi rectul îngroşat obligatoriu cancer ? am o fisutã analã de multã vreme ( 7-8 ani nu mai am scaun normal ,adicã dacã ies mat tare intrã in fisurã şi ricoşazã/forțeazã spre stânga la ieşire ,este posibil sã se fi ingroşat ,iritat colonul din cauza asta ? ,am fãcut colonoscopiecu biopsie ,RMN,CT, Aici in Madrid şi mi-au zis cã trdbuie sã mã operez, sã imi taie din colon sau rect mai exact,mi-au zis asta inainte de a ieşi rezultatul biopsiei ,acum fac un tratament cu predinsonã ,din mai am fãcut tratament perduzii cu metilpredinsoninã ,dacã mã opereazã cine imi garanteazã cã nu fac o septicemie ,având in vedere faptul cã sistemul meu imunitar este scãzut maxim datoritã acestui tratament ? ( in România metil predinsoninã 5 zile 20-25 mai de : 250mg,500mg,1000mg,1000mg,1000mg ,1000mg iar in Spania 5 zile de 125mg

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Sunt convins ca medicii care va examinează iau cea mai huna decizie ptr dvs, având la dispozitie date pe care eu nu le cunosc. Diagnosticul de cancer presupune OBLIGATORIU o biopsie. În absenta diagnosticului histopatologic pozitiv, îngroșarea rectului poate avea și alte cauze.

 2. Marian says:

  Bună ziua domnule Doctor, cam în cât timp aproximativ se cicatrizează în formă finală o anastomoză colorectală T-T mecanică realizată cu steplerul și fără ca aceasta să mai prezinte vreun disconfort? Mulțumesc frumos și o zi plăcută

 3. Ștefan says:

  Bună ziua domnule Doctor, în luna decembrie 2020 am fost operat pentru rezecția unei tumori rectale, după care s-a realizat o anastomoza colorectala T-T joasă, cu ajutorul staplerului, totodată, fiind realizată și o ileostoma de protecție. Până în prezent am făcut 3 ședințe de chimioterapie, urmând a continua cu celelalte până la 6 luni de tratament. Dumneavoastră când considerați că ar fi mai bine să se refacă repunerea în tranzit, în timpul ședințelor de chimioterapie sau după terminarea acestora? Menționez că la această dată mai simt unele dureri, disconfort în zona anastomozei. Mulțumesc frumos

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Inchiderea ileostomei se poate face teoretic mult mai devreme de cele 6 luni. Totusi, aceasta decizie se ia în funcție de niște criterii pe care eu nu am cum sa le cunosc in cazul dvs. Ca idee, operatia presupune o pauza de chimioterapie, atât preop cat mai ales postoperator (cam o luna în acest ultim caz). Asadar decizia va depinde de raportul între beneficiile reluarii tranzitului normal și riscul de agravare a cancerului prin întreruperea chimioterapiei. Medicul dvs curant este cel mai in masura, cunoscând tot istoricul dvs medical, sa decidă momentul optim al repunerii in tranzit.

 4. Ștefan says:

  Bună ziua domnule Doctor.In luna decembrie 2020 am fost operat pentru extirparea unei tumori rectale în urma căreia s-a realizat o anastomoza colorectala joasă T-T cu ajutorul staplerului, iar totodată a fost realizată și o ileostoma de protecție. Până la această dată am urmat 3 ședințe de chimioterapie, urmând a continua cu acestea până la 6 luni de tratament. Dumneavoastră când îmi recomandați să se facă repunerea în tranzit, în timpul ședințelor de chimioterapie sau după terminarea acestora, cum ar fi mai bine? Menționez că la această dată mai simt unele dureri/disconfort în zona anastomozei. Mulțumesc din suflet

  • Marian says:

   Bună ziua domnule Doctor, cam în cât timp se cicatrizează în formă finală o anastomoză colorectală T-T realizată cu steplerul și care nu ar mai trebui să mai prezinte nici un disconfort? Mulțumesc frumos și o zi plăcută

   • Dr. Teodor Buliga says:

    În 3 – 4 săptămâni. Anastomoza in sine nu ar trebui sa prezinte disconfort încă de la momentul execuției ei, dar exista alte fenomene asociate care pot genera simptome (de ex, un oarecare grad de paralizie intestinala etc)

 5. Cosmin says:

  Buna ziua!
  va rog sa ma ajutati cu un raspuns ,tatal meu a fost operat acum o luna de cancer la colon si acum am primit rezultatul histopatologic.

  Adenocarcinom colorectal (cod ICD-O: 8140/3) moderat diferențiat (G2),
  scor de regresie tumorală Ryan modificat 2 (carcinom rezidual cu regresie
  tumorală evidentă, darmai mult de celue individuale sau rare grupuri mici de
  celule tumorale – răspuns parțial). Stadializare (cf. TNM-AJCC ed. 8): ypT3
  ypN0.
  Diverticuloză colonică

  ma puteti ajuta ? a facut radio terapie si a luat si pastile citostatice.tumoarea sa intins?? trebuie sa faca chimio intravenos??
  Multumesc anticipat

  • Buliga Teodor says:

   Analiza mentionata nu spune absolut nimic despre extensia la distanță a numirii, care se vede prin alte investigatii. După protocoalele vechi, nu trebuia chimioterapie. După cele noi, chimioterapie are avantaje certe, in anumite conditii. Indicația este pusă de medicul oncolog curant, care stie toate datele problemei.

 6. Marian says:

  Bună ziua domnul doctor, am 5 săptămâni de la operația de rezecție tumoră rectală, urmată de o anastomoza colo-rectala, însă in zona respectivă continui să am dureri și disconfort când am scaun iar uneori am observat că atunci când conținutul scaunului rămâne mai mult în apa din vasul de toaletă se observă pe mărgini mici urme de sânge dispersate în apă.Ce părere aveți este normal si dacă da, cam după cât timp aproximativ ar trebui să nu mai am problemele mai sus precizate? Mulțumesc frumos

 7. Marian says:

  Bună ziua domnul doctor, am 5 săptămâni de la o operație de rezecție tumoră rectală, finalizată cu o anastomoză colo-rectala iar la eliminarea scaunului încă am dureri și disconfort în zona respectiva.Daca scaunul rămâne mai mult timp în apă din vasul de toaletă se observă pe marginea acestuia mici urme de sânge dizolvate în apă.Ce părere aveți încă sunt normale aceste probleme și dacă da, cam după cât timp aproximativ ar trebuie să se elimine disconfortul respectiv?Mulțumesc mult și o zi frumoasă

  • Buliga Teodor says:

   Marian: rectoragiile discrete si durerile sunt încă normale. Vor dispărea treptat, pe masura ce cicatrizarea locala avansează. Daca persista nemodificate peste 2-3 luni, trebuie sa cereți sfatul chirurgului dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *