Infarctul enteromezenteric (cunoscut si ca infarct acut de intestin sau ischemie mezenterica acuta) este o boala foarte grava, produsa prin astuparea brusca a vaselor care deservesc intestinul. Se poate obstrua fie una din venele importante ale intestinului (asa-zisul infarct venos), fie una din arterele intestinale (infarctul enteromezenteric propriu-zis, arterial). Aceasta ultima situatie are un prognostic total nefavorabil. In majoritatea cazurilor, obstructia arterei se realizeaza printr-un cheag plecat din alta parte a corpului (de obicei din inima, la pacienti cu afectiuni cardiace anterioare – fibrilatie atriala, tumori cardiace, afectiuni ale valvelor cardiace etc). Uneori, “dopul” se poate forma local – in cazul unor deshidratari acute, la pacienti cu afectiuni preexistente ale vaselor (placi de aterom, vase calcificate). Infarctul enteromezenteric survine mai frecvent la diabetici, ale caror vase sangvine sunt afectate deja de boala de baza.
Dupa producerea infarctului, intestinul incepe imediat sa sufere. Initial apar contracturi severe – pacientii (de regula cardiaci sau diabetici) acuza dureri abdominale difuze, brusc instalate. Tranzitul intestinal este accelerat in prima faza – diareea este relativ frecventa. Lipsit de oxigen, peretele intestinal moare. Prima data moare foita interna (mucoasa), care se detaseaza, provocand ulceratii – scaunele devin sangvinolente. Ulterior, sufera si stratul muscular al intestinului – apare pareza intestinala, abdomenul incepand sa se dilate din cauza gazelor din interior. Prin necroza mucoasei, peretele intestinal pierde bariera care separa continutul sau de restul corpului, bacteriile avand cale libera spre interior. Peritonita si/sau septicemia complica rapid infarctul enteromezenteric. In cele din urma, peretele intestinal moare in totalitate, se perforeaza si intregul continut enteral se revarsa in abdomen.
Gravitatea infarctului enteromezenteric este data de extinderea sa, respectiv de calibrul vasului de sange astupat. In infarctele mezenterice masive sunt afectate atat intestinul subtire (inclusiv duodenul), cat si portiunea dreapta a intestinului gros (cec, colon ascendent si o parte din colonul transvers). Simptomatologia este nespecifica, mimand o sumedenie de alte boli, de aceea infarctul acut de intestin este greu de diagnosticat in fazele initiale – la debut, investigatiile uzuale arata modificari nespecifice. Obstructia vasculara poate fi identificata perfect prin arteriografie (un fel de radiografie in care vasele de sange sunt opacifiate prin injectarea unei substante speciale), dar aceasta metoda nu este disponibila in toate unitatile sanitare. Obstacolele din vasele mari pot fi vizualizate si prin examen tomografic (CT cu substanta de contrast).
In lipsa diagnosticului precoce, tratamentul infarctului enteromezenteric este instituit doar dupa instalarea semnelor de infectie severa (soc septic). Se poate incearca dizolvarea cheagului sau dilatarea vasului astupat cu medicamente speciale, eventual extragerea “dopului” cu un instrument special, prin arteriografie, dar de regula interventia chirurgicala este obligatorie. Chirurgul va fi nevoit sa extirpe intreaga portiune de intestin care a murit. Pentru ca pacientul care a suferit un infarct enteromezenteric sa supravietuiasca este necesara pastrarea unei scurte portiuni din intestinul subtire (in functie de autori, intre 100 si 50 de cm), necesara absortiei unor principii alimentare. Pentru ca din pacate acest lucru nu este intotdeauna posibil, infarctele enetromezenterice extinse nu sunt de regula compatibile cu supravietuirea.
In concluzie, infarctul enteromezenteric este o boala extrem de grava care afecteaza intestinul subtire si/sau portiuni din intestinul gros, cu prognostic rezervat. Este adeseori letal, din cauza intarzierii cu care se pune diagnosticul, a lipsei unui tratament specific rapid disponibil (extragerea directa a cheagului din vas), a infectiilor severe asociate. Din acest motiv, prevenirea acestei boli este de maxima importanta. Profilaxia se face prin hidratarea corecta si sustinuta, prin evitarea pranzurilor abundente, prin corectarea bolilor de baza (corectarea diabetului, medicamente care “subtiaza” sangele) samd.
-
- Despre mine
- Afectiuni chirurgicale frecvente
- CHIRURGIA ROBOTICA
- Noutati Medicale
- Alte articole
- Contact WooCommerce not Found
- Newsletter
87 comentarii adaugate pentru articolul “Infarctul enteromezenteric (infarct intestinal acut)”
Asa am pierdut si eu pe mama.a avut in 2007 interventie chirurgicala cancer vagin.la prima operatie i sa pus o plasa la burta dar nu a avut voie sa faca efort.din cauza efortului plasa sa perforat si am operat-o din nou.totul a fost bine pina in la sfarsitul lunii noiembrie 2014 cand se simtea rau.am plecat cu mama la spitalul militar la bucuresti unde a avut toate interventiile chirurgicale pentyru a reconstrui din nou plasa care a avut-o la abdomen [plasa fiind din nou fisurata din cauza efortului].a intrat in operatie marti dimineata si totul a decurs bine.dupa doua zile nu se simtea bine nu putea manca si ceea ce putea manca voma.nu putea iesi cu scaunul afara.sa chinuit asa pina luni cand doctorul a decis sa o opereze din nou.luni la ora 2 a intrat in operatie pina la ora 4.cand a iesit a trimis-o la reanimare.la ora 11 a decedat.totusi cred ca vina a fost a medicului am citit pe internet daca doctorul intervenea la 2 zile de la operatie totul iera ok.dumnezeu sao ierte si sai fie tarana usoara.
Buna ziua! Tatal meu a fost operat in aceasta dimineata si a primit acest diacnostic. I-a fost taiat o parte din intestinul gros, care putrezise si doctorul a spus ca totul este putrezit pe dinauntru. A iesit foarte mult lichd de culoare verde inchis. Exista vreo sansa cu un tratament special, sau aparate care-l pot ajuta? Multumesc mult.
@Simona: cu siguranta, medicii care il au in grija i-au prescrie tot ceea ce este necesar, inclusiv antibiotice si anticoagulante; daca va trece peste acest episod, va urma probabil tratament anticoagulant cronic.
Simona, imi poti spune te rog ce simptome a avut tatal tau anterior acestui diagnostic? Ma ingrozeste gandul ca as putea trece si eu prin asta. Multumesc mult si sanatate tatalui.
A avut dureri de burta foarte mari si s-a constipat. Anca trebuie sa ajungi foarte repede la doctor, nu este deloc de gluma cu o durere de burta.
Multumesc pentru raspuns dnl Doctor, asa este, ia tratament anticoagulant.
Mama mea, 75 ani, a fost operata de urgenta de apendicita acuta flegmonoasa. La interventie s-a constatat ca a facut si ischemie mezenterica. I s-a facut trat cu anticoagulante, antibiotic, multe perfuzii. Dr mi-a sps ca intestinele arata ok. nu s-a extirpate nimic. la o sapt de la operatie nu a avut scaun. Suferea dinaninte de constipatie cronica. Avea scaun doar cu laxative o data la 2 zile. Chiar c regim alim. nu are scaun. Dr mi-a spus sa-i pun supozitor, dar inreb daca ar mai putea-o ajuta si altceva. are mai mlte boli- AVC multiple, diabet, hipertensine. In afara de acestea a facut si o depresie severa. Sufera mult si as vrea sa o ajut. Va rog sa ma indrmati ce sa fac. Multumesc mult.
Geta: tratamentul constipatiei severe nu este deloc o treaba simpla care sa poata fi cuprinsa in doua randuri. Ca principii: trebuie sa manance alimentee cu reziduuri nedigerabile, nefermentabile, sa scada consistenta scaunului prin aport de grasimi nedigerabile (oleu de parafina), sa stimuleze evacuarea local (supozit cu glicerina), sa se hidrateze corespunzator etc. Sfaturile directe ale unui gastroenterolog va vor fi infinit mai utile.
si mama mea a facut infarct intestinal acut,dar neglijenta doctorilor a bagat-o in pamant dumnezeu sa o odihneasca.
a avut dureri insuportabile de burta ,si doctorii au tinut-o la interne trei zile,dupa trei zile au dus-o la chirurgie ,si ne-au cerut sa semnam pentru operatie ,ca altfel nu o pot opera dar degeaba nu sa mai putut face nimic.cine sunt vinovatii?
Florin: va inteleg durerea si imi pare rau de necazul suferit; o sa va rog totusi sa intelegeti ca aceasta platforma are cu totul si cu totul alt scop – acela de informare medicala; va rog asadar sa postati doar in acest sens.
Aceeasi intrebare o pun si eu „Cine sunt vinovatii?”Mi-am pierdut mama acum 9 zile cu acelasi diagnostic .Pe scurt s-a prezentat, insotita de mine, la spital judetean Braila pentru dureri abdominale atroce ,fiind si in fibrilatie atriala si dupa un echo abdominal unde zicese nu s-a vizualizat nimic grav la nivelul organelor interne abdominale(acestea fiind ok),am stat in UPU Braila 7 ore fara vreun tratament dandu-i eu din proprie initiativa o tableta de no-spa si asteptand verdictul medicilor de la upu in acest interval de timp. A fost internata la cardiologie unde un renumit medic cardiolog ,credeam eu , a spus ca aceste dureri sunt de la fibrilatie .vazand ca aceste acuze se intensificau si la insistenta mea a fost trimisa pt ex radiologic si chirurgical ,( dupa 2 zile de ignorare la sectia cardiologie unde i s-au administrat doar antihipertensive si clexane si nimic specific pentru aceste dureri ) . ajunsa in chirurgie a fost operata in urmatoarea zi si dupa 4 ore de la interventie ,fara a-si reveni din anestezie s-a stins spre durerea noastra si nepasarea cui ? intreb eu indurerata si revoltata .Ca sa fie si mai tragic trupul i l-am putut ridica de la serviciul de medicina legala abia a treia zi de la deces pentru ca o” doamna „nu si-a indeplinit atributiile, spunandu-ne cu nepasare ca sambata si duminica nu poate viza actele necesare ridicarii trupului neinsufletit ca nu sunt zile lucratoare ,de parca MOARTEA actioneaza numai in zile lucratoare . Rusine pentru astfel de oameni si sa-i „rasplateasca” DUMNEZEU CU „”BUCURIA”” MEA DIN PREZENT.
Maria imi pare rau pt pierderea suferita si Dumnezeu sa o odihneasca in pace si sa ai puterea de a trece peste.Din pacate si tatal meu a fost diagnosticat cu aceasta boala grava acum cateva zile acum este internat la terapie intensiva si nu ni s-a mai dat nici o sansa de supravetuire.Nu imi vine sa cred acum o săptămână era bine,vorbeam,radeam si acum nu pot sa cred ca o sa-l pierd.:(((((
GEORGIANA ,va multumesc mult pentru sustinere. Sper din tot sufletul ca tatal dv sa fie mai puternic decat mama mea si sa il aveti cat mai mult timp alaturi , spuneti-i cat de mult il iubiti . II DORESC SANATATE DIN TOT SUFLETUL MEU !DOAMNE AJUTA! Eu am vorbit cu mama mea si ea cu mine, pana la usa salii de operatie, incurajand-o si pupandu-i mana care m-a mangaiat.
Bunaseara bunicul meu a avut un infart intestinal din pacate dottori dupa operatie spun ca nu mai are nici o Sansa pentru ca intestinul subtire Este mort au trecut 3zile de la operatie si totusi el traieste dar are dureri groaznice As vrea sa va intreb daca mai Este vreo Sansa sa il salvez daca e un spital in romania ce ii poate da o Sansa .va multumesc anticipat pagina mea de e-mail claudiogagiu@gmail.com
Claudiu: regret intarzierea raspunsului; din pacate, finalul nu este cel sperat.
Buna seara si un An Nou mai bun!Cu o intrebare va deranjez : in caz de infarct mezenteric se administreaza Digoxin ? Va multumesc!
Mariana: cele doua nu se exclud, nevand prea mare legatura una cu alta (digoxinul se prescrie ptr fibrilatia atriala cauzatoare si NU neaparat ptr infarctul mezenteric)
Buna seara domnule doctor.bunica mea a fost opereta sambata de infart intestinal,problema este ca are dureri de burta,este din cauza la taietura sau este ceva in neregula.asta este a 6 zi de la operatie
Ionut: depinde de ce tip de interventie a fost efectuata uneori pur si simplu nu se poate extrage tot intestinul afectat, ptr ca pacientul ar uri oricum prin tulburari severe de nutritie/deshidratare. Medicul curant este cel mai in masura sa va dea aceste amanunte. Va rog totodata sa nu mai folositi aceasta pagina ptr a cere lamuriri unor terte persoane. Nu aceasta este menirea site-ului, sunt sigur ca puteti gasi oricand varianta unei retele de socializare.
Buna ziua domnule doctor ! sotul meu a suferit un infart intestinal a fost operat pe data de 3 martie si de atunci are perioade cand se simte bine si perioade cand se simte rau nu are regim dar eu am exclus grasimile carnea procesata mananca foarte putin .As vrea sa va rog daca imi puteti spune ce trebuie sa facem mai departe ce tratament sa urmeze ca numai niste pastilute anticoagulante are ca dupa cat am inteles nu are sanse prea mari de recuperare Va multumesc !!!
Maria: regimul dietetic dupa exereza de intestin depinde de lungimea si localizarea intestinului extirpat / ale celui restant – unele alimente se absorb mai bine in prima portiune de intestin, altele in ultima. Or, aceste amanunte sunt stiute doar de chirurgul dvs. Ce inseamna ca nu mai are sanse de recuperare – inteleg totusi ca sotul este acasa si mananca alimente variate, ceea ce este o evolutie favorabila in acest tip de boala?!
doamna maria imi puteti spune si mie dupa cate zile de la operatie la externat pe sotul tau.
Buna seara domnule doctor !!!! Sotului meu i s-a extirpat aproape un metru din intestin ,ce nu stiu localizarea intestinului extirpat si i s-a dat voie sa manance orice deci nu are regim alimentar numai ca trebuie sa manance foarte putin si des.De asemenea medicul mi-a dat de inteles ca prea mari sanse de vindecare nu mai sant din ce motiv nu mi s-a spus.D-voastra ce ma sfatuiti ca ar trebui un regim alimentar pentru o evolutie mai buna ?Va rog de asemenea sa-mi spuneti daca ar trebui sa urmeze un tratament ? Va multumesc!!!
Maria: regim de crutare digestiva, dar cu toti nutrientii necesari; tratament cronic ptr boala de baza, care a dus la producerea infarctului intestinal (anticoagulante, vasodilatatoare etc)
Multumesc mult d-nule doctor !!!!
Buna ziua domnule doctor.puteti sa imi spuneti si mie care este lungimea minima a intestinului subtire cu care un om poate sa traiasca.
Ionut: in cazuri anecdotice, beneficiind de supraveghere medicala continua, cu aport de nutrienti prin formule de alimentatie special, au fost descrise cazuri viabile (pe termen mediu) cu 50 cm de intestin restant. Repet, sunt cazuri izolate!
bună ziua. MAmaia mea a fost operata de ocluzie intestinala,după o Săptămână de la operație i sa fisurat matul subțire,a fost operata din nou și sa întâmplat acelasi lucru,unde mai pun ca a făcut și edem pulmonar și un început de septicemie. Ce este de făcut?
Laura: regret, dar nu pot aprecia situatia de la distanta; sunt convins ca cei care o au in grija fac totul ptr ca starea bunicii sa evolueze favorabil.
Buna seara!!
As vrea sa stiu daca dupa o operatie de hernie.. in care s a descoperit ca ar fi si intestinul subtire incurcat(s a taiat din intestin)..se poate ajunge la infarct intestinal mezenteric…si care ar fi cauza care ar putea duce la infarct..Mentionez ca pacientul a avut toate aceste simptome..timp de 5 zile..in a 4 zi i s a introdus si o sonda gastrica pentru ca tot vomita si avea diaree
Ileana: infarctul enteromezenteric se poate produce oricand, indiferent de prezenta sau nu a unei interventii in antecedente; daca hernia a fost strangulata si ansa neviabila, inseamna ca vascularizatia portiunii de intestin rezecate a fost afectata prin strangulare ( vasele de sange s-au astupat, un mecanism similar infarctului).
Buna seara ! Daca prietena mea din luna Martie acuza dureri puternice de burta ,face toate investigatiile necesare ,endoscopie,colonoscopie ,ecografie ,tomografie si toate au fost BUNE ,cu tratament si regim alimentar respectate cu strictete si durerile continuau ..si au continuat pina vineri 24 iunie 2016 cind de urgenta a fost internata la spitalul jud Ilfov unde tot de urgenta a fost operata cu diagnosticul de infarct enteromezenteric si simbata a plecat la ingeri ma intreb oare ce au CITIT in rezultatele analizelor si de ce nu s-a intervenit la timp ? Prietena mea avea 50 de ani ………….
Ana: infarctul enteromezenteric (ca orice infarct adevarat) este o afectiune supraacuta. De la astuparea vasului care il hraneste, intestinul moare in decurs de cateva ore, cu deces in 2-4 zile (si asta in situatii „favorabile”). In niciun caz nu poate fi vorba despre un infarct enteromezenteric adevarat in martie, care sa fi produs deces in iunie. Medicii nu aveau asadar ce citi in analize. Va inteleg supararea, dar inainte de a lansa acuzatii nefondate e bine sa va documentati putin in prealabil asupra acestei chestiuni.
Bună seara, domnul doctor, am o intrebare si am nevoie de un sfat din partea dv, am fost operată de hernie strangulata in urmă cu 2 ani,mi s-a luat biopsie deoarece medicul a văzut o zonă hiperpigmentata rezultatul este dermatofibrom si am de cateva luni dureri in partea dreapta la 1 cm de ombilic si când pun mâna se simte tare, mai de grabă o presiune, la radiografie pe gol mi s-a spus ca se formează aer in zona xifoid care acel aer se acumuleaza si imi dă dureri pe sub coaste in ambele părti si in stomac ,se vedea la raze din câte stiu eu acolo ar trebui să fie apendicul sunt operată de apendic de aproape 17 ani, am si o gastrita eritematoasa, iar când mă doare atât stomacul cât si in partea dreaptă a ombilicului imi vâjie urechile ,si parcă inima in bate in urechi, uneori imi crează palpitati si simt arsuri la stomac ,stări de căldură apoi frison pe tot spatele cu o stare de lesin, uneori mă simt extrem de obosită,lipsa poftei de mancare urmată de o foame instant si dureroasă, tot din investigatii mi s-a spus că colonul transversal ar fi un pic căzut si setea uneori de acolo ar fi, dar durerea plecă pe vertical dreapta de jos in sus sau invers, si se vede o umflatura, credeti că ar putea ombilicul să se stranguleze iar ? Desi am pusă plasă sau care este parerea dv ce investigatii credeti că ar trebui să fac, ecografia de părti moi m-ar ajuta să văd dacă hernia se stranguleaza iar sau un CT abdominal ,vă rog să-mi dati niste sfaturi, am incredere in dv am văzut cum detaliati la tv atunci când sunteti invitat
Krisstine: incepeti printr-un consult direct la cel mai apropiat chirurg; daca va scoate din discutie recidiva, va va indruma probabil spre gastroenterolog.
Bună ziua.Am o nelămurire mare legată de acest infarct mezenteric:doare? poți să-l faci si de la otrăvirea cu o substanță periculoasă?(cum ar fi cianura)Va multumesc!
Catalin: da, doare, dar nespecific; nu, infarctul se produce prin astuparea vaselor de sange ale intestinului, otravurile actionand prin alt mecanism.
Bună ziua. Fratele meu a fost diagnosticat cu infarct enteromezenteric pe data de 30.12.2016. A doua zi dimineaţă s-a intervenit chirurgical, fiind îndepărtat segmentul de intestin subţire necrozat. În urma discuţiei cu domnul doctor am înţeles că i-ar mai fi rămas aprox. 120 cm din intestinul subţire. Aţi putea să-mi spuneţi care sunt şansele de recuperare în această situaţie şi ce tratament ar trebui urmat? Mulţumesc.
Vica: 120 de cm de intestin subtire sunt suficienti ptr o supravietuire cvasinormala. Totul depinde de starea vaselor din intestinul restant.
Sotul meu a fost operat de infarct enteromezenteric.Are 6 zile de la operatie.El traieste,dar astazi a vomat lichid verde. Ce putem face?
Maria: fiind vorba despre o afectiune extrem de severa, supravegherea evolutiei este apanajul exclusiv al medicului curant si/sau anestezist. In anumite conditii, cei 120 cm sunt compatibili cu viata.
Sotul meu a fost operat de infarct enteromezenteric. I-a mai ramas 120 cm intestin subtire,dar nu e perfect sanatos. Are 6 zile de la operatie. El traieste,dar azi a vomat lichid verde. Ce putem face?
Buna seara, sotia a fost operata de tumaore esofagiana, in urma citostatecelor poate inghiti cum trebuie.Dar perioada cand nu a mancat a facut ca intestinul sa se stramtoreze, si ce mananca da afara.Acum se hraneste cu jojostoma.Am inteles de la domnul dr.Teodor BULIGA ca se poate face operatie pentru reconstructia intestinului.Doresc un contact al domnului doctor si unde poate fi contactat.Sotia are varsta de 62 de ani.Multumesc
Ion: am citit si mailul dvs; cel mai probabil varsaturile nu sunt generate de „ingustarea” provocata de lipsa aportului alimentar (intestinul isi revine foarte repede dupa reluarea aportului), este posibil sa existe si alte explicatii ptr varsaturile respective; reconstructie nu inseamna ca se face un intestin nou – probabil ati citit ceva despre reintegrarea stomelor in tranzit, dar asta e cu totul altceva; nu am nicio referinta despre profesorul din Elvetia despre care mi-ati cerut informatii, imi pare rau, dar nu va pot ajuta.
Domnule doctor , tatal meu are 3 luni de cand s-a operat de infarct enteromezenteric si i-a ramas 120 cm din intestinul subtire . Are zile cand se simpte bine dar si zile cand se simpte rau datorita crampelor abdominale si scaunelor apoase …..foarte multe in acele zile .Cam in ce perioada se va face bine ?
Alex: simptomele descrise au legatura cu dieta – intestinul este prea scurt ptr a asigura o digestie perfecta, asa ca dieta trebuie adaptata in consecinta, ptr toata viata.
Ce dieta ar trebuii adoptata ?
Alex: dieta se bazeaza pe nutrienti simpli, sa spunem pe alimente „predigerate”, fara substante complexe, usor de digerat / asimilat; este o discutie prea complexa ptr acest loc, este imperios necesar sa va adresati unui nutritionist sau chiar chirurgului curant, din moment ce este dovedit ca supravietuirea in aceste cazuri depinde in cea mai mare masura de dieta aleasa. Exista inclusiv solutii speciale de alimentare, fabricate de firmele de medicamente, ptr pacientii cu intestin foarte scurt, de ex.
Buna ziua, mama a fost operata in ziua de Paste si nu mai are intestin gros si intestinul subtire a fost scurtat. De 4 zile este la terapie intensiva, nu s a trezit. Imi puteti spune daca se poate supravietui fara intestinul gros? Multumesc
Stimate d-le doctor.In primul rand toata recunostinta pentru amabilitatea dvs de a raspunde celor aflati in necazuri asa cum suntem si noi.Am o intrebare:dupa 3 luni de la operatia de hernie hiatala gigant grd 4,tatal meu are deja eventratie, se „baloneaza” des are eructatii si gaze.Posibil sa fie si lichid in abdomen? Ce este de facut? Va multumesc si va doresc numai bine!
Elisabeta: prezenta eventualului lichid in abdomen nu are nicio legatura cu operatia de hernie hiatala. Avand o eventratie relativ precoce postop, ar fi corect sa va adresati chirurgului dvs ptr a discuta optiunile terapeutice ulterioare.
Domnul doctor, este posibil ca un intestin care este colabat să provoace un volvulus gastric sau hernie ombilicală ? In urmă cu ceva timp mi s-a spus că as avea un intestin căzut peste vezică si altul peste uter , mentionez că menstruaţia nu este abundentă, câte putin 3 dau 4 zile, uneor 5, iar când tusesc se întâmplă să urinez nu foarte mult ,dar se întâmplă, am fost operată de hernie ombilicală am plasă,dar la scurt timp de la operatie a apărut o umflătură mică si dureroasă, efort mare nu am făcut si imi vâjie si urechile, imi iau tensiunea atunci când mă doare, imi vâjie urechile si imi dă dureri si de cap iar tensiunea o am 12/7 si când nu mă doare am tensiune 10/7 si uneori vărs după care mă lasă o perioadă de câteva zile, apoi o iau de la capăt, se poate produce un infarct mezenteric dacă am căzute intestinele , dureri sunt difuz, rar mă doare mai tare după care am scaun mai accelerat , uneori si diaree, as vrea să stiu părerea dv si ce mă sfătuiți
Cristina: intestinele vin in mod natural in contact cu vezica urinara, prin urmare asta nu inseamna ca „sunt cazute”; colabare inseamna, de asemeni, cu totul altceva; prin urmare, in cazul dvs pozitia lor nu este sub nicio forma un factor favorizant ptr producerea infarctului intestinal. pe de alta parte, daca dupa operatia de hernie ombilicala a reaparut umflatura locala, ar fi corect sa mergeti la un chirurg, ptr a va infirma sau nu o posibila recidiva.
Buna ziua! Am 36 de ani si in urma cu 4 luni am avut un infarct mezenteric, cauza fiind o tromboza a venei mezenterica superioară. Nu am fost operata pentru ca intestinul nu a avut semne de necroza. Am avut 3 luni Alimentație artificiala si apoi a fost reintrodusă treptat o alimentație normala.
Urmez de atunci un tratament anticoagulant, deoarece s-a descoperit factorul V leiden.
Situația mea s-a îmbunătățit datorită circului colateral de sange ( artera mezenterica superioară este 100 blocată si cea inferioară 50% blocată).
Ceea ce nu am înțeles de la doctorii mei: care sunt șansele de supraviețuire? Risc sa fac din nou infarct? Mulțumesc
Diana: da, acest risc exista, tocmai de aceea trebuie sa luati anticoagulante toata viata.
Buna ziua, am 22 ani ,in toamna anului 2015 (10 Septembrie) fiind la munca , dintr-o data m-am trezit cu o puternica durere abdominala, cam cu doua luni înainte de asta aveam periodic dureri abdominale dar nesemnificative ( de intensitatea unor crampe ușoare, cand nu iti pica bine ceva la stomac ) . Doar ca in acea zii era o durere imposibil de suportat, m-am prezentat la urgentă, iar a doua zi am fost operat. Rezultatul operației a fost infarct intestinal mural cu necroza de ileon, produs din câte am înțeles de la chirurgul care m-a operat din cauza unei invaginatii intestinale. Rezecția cuprinde (100 cm intestin gros , 10 cm intestin subtire si valva ileocecala.
Cu toate astea la externare mama mea a avut o discuție cu chirurgul care m-a operat iar acesta nu i-a indicat niciun fel de regim alimentar, i-a spus ca pot mânca orice iar ce ma „deranjează” sa încerc dinou peste câtva timp.
De atunci o „trag” asa , in decurs de o luna 3 sapt sunt cu scaune apoase iar una e ok, ceva sfaturi ?
Raul: portiunea de intestin rezecata nu justifica o dieta speciala. Este firesc dupa o colectomie dreapta sa aveti scaune moi o perioada. Uneori pot persista 2-3-4 scaune zilnic indefinit. Totusi, scaunele apoase sunt anormale in acest context, prin urmare cauza lor ar trebui atent investigata – pt a elimina de ex o infectie cu Clostridium.
Sunt operat de 6 luni de infarct enteromezinteric si prin intermediul site-ului dumneavoastra as vrea sa iau legatura cu un alt pacient cu acelasi diagnostic
Numerele de telefon sunt … si …
Tatăl meu are jumatate de an de cand a fost operat de infarct enteromezenteric . A slăbit 25 de kg , se confrunta cu balonare , crâmpeie , diaree si inflamatie la adus , ce putem face ?
Rares: ar fi util sa va adresati unui gastroenterolog, eventual si unui nutritionist, ptr a ii stabili o dieta adecvata.
Am fost operat pe data de 31.12.2017 ,de infarct enteromezinteric si mi.a rămas 120 . Te rog Raul să mă contactezi la numărul de telefon … sau … .
Mulțumesc!
Neculai: acest site a fost gandit ca platforma de socializare; va rog sa nu mai afisati numere de telefon in postari.
Domnule doctor, traiesc in afara tarii si nu reuseste nimeni sa imi spuna ce am. Tot citesc despre aceasta boala. Eu am 57 de ani si sunt diagnosticata cu fibromialgie, totul a debutat in urma cu 10 ani cu durere la stomac, balonari, constipari alternate cu diaree. Medicii la care am fost dau vina pe stres. Eu nu sunt depresiva nu mi s-a dat vreun diagniostic pe sistem nervos. Dupa multi ani timp in care m-am si pensionat am ajuns sa nu mai pot manca toate manacarurile. La inceput am taiat carnea imi provoca dureri de cap,ca pe urma sa observ ca orice proteina inclusviv vegetala imi provoaca dureri de cap (fasole de ex) mai tarziu am taiat lactatele simteam mucus mult in corp, semipreparatele fainoase (ma constipa), de anul trecut am observat ca si varza acra (ca de altfel orice este fermentat) imi provoaca dureri la stomac, am avut criza foarte mare la intenstine de nu ma puteam intoarce in pat din cauza mancarurilor fermentate. Am taiat asa de multe incat am ajuns sa mananc salata de dovlecei cruzi, quinoa, ciorba de vegetale, legume si fructe crude. Desi mananac putin si putin variat nu slabesc. Incerc sa mananc ce pot ca sa am scaun in fecare zi pentru ca sunt disperata. Unde ma duce aceasta boala nu stiu. Nu pot lua nici u n medicament, de la orice medicament am efecte adverse/dureri musculare sau de cap. Am oboseala cronica, nu am varsaturi dar cand imi este rau simt fibrilatii la inima si stari de lesin. La soare nu pot sta, anul acesta mi s-a marit tiroida sau nu stiu ce o fi si pe acolo sunt in curs de investigatii, poate noduli. Iarna cand este rece imi este si mai rau la stomac decat vara, imi scade mult energia am ameteli momente de lesin. Cand merg la doctorul de familie si ma vait de stomac imi spune ca fiecare este diferit, sa incerc sa mananc ce pot si in cantinati mici, ceea ce si fac. Singurul lucru pe care l-am observat de-alungul anilor este ca ma simt mai bine cand mananc totul crud si daca reusesc sa fac miscare eventual sa slabesc. Cand revin la mancare mai solida si preparata pe foc, ma ingras si simptomele vin inapoi. Va rog mult de tot u n sfat, Multumesc
Carmen: din pacate, nu am cum sa va ajut; problema dvs nu intra in competenta unui chirurg. VA trebui sa va adresati unui gastroenterolog, eventual in echipa cu un endocrinolog/nutritionist.
V-am lasat adresa de email, ma tem ca cea de mai sus este incorecta, Multumesc.
Tatal meu are fibrilatie atriala , a suferit un infarct enteromezinteric si a fost operat acum jumatate de an , a slabit 30 de kg si ameteste . Analizele pe care le-a facut arata ca proteina si fierul sunt foarte mici . Poate sa ia suplimente proteice ?
Alex: da, poate; cel mai corect este sa va adresati unui nutritionist, ii poate recomanda o dieta adaptata.
Buna ziua! Tatal meu a fost operat pe 25.08.2017, i s-a scos colonul si 1 metru din intestinul subtire, cu diagnotic infarct mezenteric cu risc de recidiva. Medicul a zis ca are sanse minime de supravietuire desi, acum la 3 zile de la operatie, pare ca este ok. Doctorul a zis ca 10 zile sunt critice, daca supravietuieste ii pune anus contra naturii. Ce inseamna sanse minime, se poate sa fie bine si in a 10-a zi sa moara?
Daniela: problema la cei cu infarct enteromezenteric este ca – din cauza vaselor deficitare sau astupate in cvasitotalitate – boala recidiveaza imediat. Adica reinfarctizeaza inclusiv sub tratament anticoagulant. Nu aveti altceva de facut decat sa asteptati, sunt convins ca restul tratamentului este corect condus.
Buna seara!Am 34de ani si am fost operata de infarct intestinal din care am ramas cu 50 cm de intestin .Am stat in spital 2 luni unde am avut toata toata grija medicilor.De simtit ma simt bine dar nu stiu ce ma asteapta de acum incolo.Dr.care ma operat mia recomandat multe vitamine si mia zis k sunt sanse de supravietuire si k 50 cm.Are dreptate? Cu scaunul mia zis k o sa se mai lege treptat in timp.Are dreptate?O sa mai apara complicatii mai tarziu?
Simona: da, are dreptate. trebuie sa tineti cont totusi ca unele substante se absorb doar in anumite portiuni din intestin. Asadar, in functie de portiunea extirpata (de regula este cea mai indepartata de stomac, cea dinspre intestinul gros) trebuie suplimentata dieta cu anumite microelemente/ vitamine/ minerale. Similar, puteti obtine o oarecare limitare a numarului scaunelor zilnice si o crestere a consistentei acestora adaugand in dieta anumite substante/ alimente. Poate ca ar fi corect sa cereti sfaturile unui nutritionist sau unui gastroenterolog, in cazul dvs o dieta ultracorecta nu este un moft, ci o chestiune vitala.
Buna seara dl.doctor! Mamei mele i-a fost scoasa vezica urinara si la 12 zile a fost operata din nou,diacnosticul fiind, infarct intestinal. I-a fost taiat intestinul subtire din care i-a mai ramas un metru, iar din intestinul gros i s-a taiat un metru si 15 cm.Va rog sa-mi spuneti daca acest lucru este compatibil
Roxana: exclusiv din punct de vedere al intestinului – da, dar in conditii stricte de nutritive; problema majora la acesti pacienti este ca de multe ori infarctul intestinal apare pe fondul unor afectiuni preexistente foarte severe, care agraveaza ele insele prognosticul.
Cu viata? Tin sa precizez ca mama se afla inca la ATI, intubata si in coma indusa medicamentos si in momentul de fata ,la 6 zile de la operatie. Va multumesc!!!
Buna seara dl.doctor! Mamei mele i-a fost scoasa vezica urinara si la 12 zile a fost operata din nou,diacnosticul fiind, infarct intestinal. I-a fost taiat intestinul subtire din care i-a mai ramas un metru, iar din intestinul gros i s-a taiat un metru si 15 cm.Va rog sa-mi spuneti daca acest lucru este compatibil cu viata? Tin sa precizez,ca mama ,se afla la ATI,intubata si in coma indusa medicamentos si in momentul de fata,la 6 zile de la operatie. Va multumesc!!!
Buna tuturor!
Am si eu o poveste trista care implica medici si incompetenta.Bunicul meu a mers la spital pentru dureri abdominale si varsaturi.Acolo i-au dat diagnosticul de ocluzie intestinala.Intra in operatie,totul decurge bine dupa spusele medicului dar in curs de cateva ore starea i se deterioreaza brusc si moare de infarct intestinal la debut.
Buna tuturor!
Am si eu o poveste trista care implica medici si incompetenta.Bunicul meu a mers la spital pentru dureri abdominale si varsaturi.Acolo i-au dat diagnosticul de ocluzie intestinala.Intra in operatie,totul decurge bine dupa spusele medicului dar in curs de cateva ore starea i se deterioreaza brusc si moare de infarct intestinal la debut.Nu intelegem ce s-ar fi putut intampla.Banuiesc ca ischemia ar fi vazut-o intraoperator..sau nu?multumesc!
Buna ziua! Domnule doctor v-as ruga un sfat daca este posibil. Am facut o colonoscopie la inceputul anului 2012 inaintea unei interventii de hemoroizi, s-au gasit 3 polipi de dimensiuni mici, la biopsie a iesit: fragmente de mucoasa colonica cu dezvoltarea focala de leziuni de polip hiperplastic serat, si de atunci au aparut niste dureri in fosa iliaca dreapta( dupa colonoscopie, nu aveam inainte) niste intepaturi in diferite perioade de timp. Am repetat colonoscopia in decembrie 2013, concluzia: fara leziuni recto-colonice, boala hemoroidala si medicul a spus ca am un colon iritabil. Acea durere apare la anumite perioade de timp, nu sunt constipat, scaununul este putin mai moale uneori si din cand in cand observ si sange la finalul defecatiei, ultima parte este “imbracata” in sange rosu aprins. De aproximativ 2-3 saptamani durerea persista o simt fie ca o intepatura, fie o durere surda ce migreaza, uneori spre ficat, uneori spre spate, uneori coboara pe piciorul drept sau spre fesa dreapta. Se simte ca si cum ceva sta sa explodeze acolo, la efort nu doare, doar in repauz. Am facut de curand o eco abdominala: ficat gras si ceva nisip la rinichi. M-a palpat si medicul chirurg si mi-a recomandat ceai pentru rinichi. Poate fi cauzata durerea de colonul iritabil? Ce investigatii ar fi recomandat sa mai fac? Am facut si o endoscopie anul trecut unde s-a gasit doar mult mucus in stomac. Va multumesc anticipat!
Marian: sangerarea descrisa este cel mai probabil de cauza proctologica (hemoroidala). Nu are nicio legatura cu durerile din FID, ptr care trebuie cautata alta cauza. Ar fi putut explicata de colonul iritabil numai daca ar fi fost asociata si cu celelalte simptome caracteristice – in special modificarile de scaun de intensitate mult mai mare decat cele descrise. Ptr diagnosticul diferential al durerii de fosa iliaca dreapta se fac o serie d einvestigatii, mergand pana la rmn de coloana ombara, de preferat sub supravegherea unui internist.
Va multumesc! La ce interval de timp este indicata repetarea colonoscopiei in cazul meu?
MArian: depinde de antecedente (parinti cu cancer), varsta dvs, leziunile constatate la prima colonoscopie (mai frecvent daca se deceleaza polipi). VAriaza asadar intre 1 la 2 ani ai 1 la 5 ani.
Buna ziua!mama mea in varsta de 65 de ani si cu hemodializa de 15 ani a acuzat dureri foarteputernice de stomac si am mers la spital unde i s au facut numerose investigatii.in urma lor ni s a spus ca e suspecta de necroza de intestin.Dupa 2 zile in care durerile nu au trecut si a vomat foarte mult,i s a montat sonda nazo gastrica si tratamente cu perfuzii si durerea a cedat.Dupa inca 2 zile i au facut o interventie laparoscop si ne au spus ca este infarct intestinal la nivel venos…la 3 zile de la interventie i a dat voie sa manance cate putin…ea se simte bine,nu mai are dureri si nici senzatie de voma…intrebarea mea este despre cate am citit vis a vis de infarct ca se rezolva prin rezectia intestinului si ca rata de mortalitate este mare oare la ea ce a fost?si ce poate sa se mai intample rau?
Iuliana: discutiile sunt f ample si nu am toate datele, ca urmare va trebui sa cereti sfaturi chirurgului dvs. Ca idee, trebuie vazut daca exista o cauza favorizanta ptr infarctul venos. Apoi stabilit daca are indicatie de tratament special – anticoagulant. Nu in ultimul rand, supravegheata ptr extensia leziunilor.
Buna ziua! Qstazi la ora 11 tatal meu a fost operat. I s a gasit o parte din intestinul subtire negru. S a eliminat acea parte si i s a lasat suficient pt a fi compatibil cu viata. Durerile au inceput marti si l au operat astazi. Acum este pe sectia reanimare. Ce putem face mqi mult de atat? Ce ne puteti recomanda?!
Ganga: acum, nimic; postoperator va urma un tratament anticoagulant cronic si probabil ca medicul dvs va va prescrie o dieta adecvata scurtimii intestinului.
Buna seara.In urma unor probleme la stomac,bolboroseli și dureri,din anul 2015am făcut endoscopii in fiecare an și mi în urma unor biopsii mi sa zis că am gastrita atrofică.Dar la endoscopii a fost văzut și pancreas ectopic in stomac.Pentru pancreasul ectopic trebuie să mă operez? Ce fel de operație pot face.Va mulțumesc.
Doru: banuiesc ca aveti o biopsie care stabileste preenta tesutului pancreatic in stomac… De regula, daca leziunile nu sunt simptomatice (ulcerate/ sangerande etc), nu e neaparat nevoie de interventie chirurgicala in sensul obisnuit al cuvantului (se poate exciza o bucatica din stomac prin abord laparoscopic, de regula, daca localizarea o permite). Se face oricum o ecoendoscopie ptr a vedea extensia in grosimea peretelui a tesutului ectopic, apoi se poate tenta rezectia lui cu endoscopul – manevra efectuata cu mare succes de catre gastroenterologii specializati in acest tip de interventii.