Infarctul enteromezenteric (infarct intestinal acut)

intestine
Infarct enteromezenteric extins; aspect intraoperator, dupa tentative repetate de revascularizare…
Infarctul enteromezenteric (cunoscut si ca infarct acut de intestin sau ischemie mezenterica acuta) este o boala foarte grava, produsa prin astuparea  brusca a vaselor care deservesc intestinul. Se poate obstrua fie una din venele importante ale intestinului (asa-zisul infarct venos), fie una din arterele intestinale (infarctul enteromezenteric propriu-zis, arterial). Aceasta ultima situatie are un prognostic total nefavorabil. In majoritatea cazurilor, obstructia arterei se realizeaza printr-un cheag plecat din alta parte a corpului (de obicei din inima, la pacienti cu afectiuni cardiace anterioare – fibrilatie atriala, tumori cardiace, afectiuni ale valvelor cardiace etc). Uneori, “dopul” se poate forma local – in cazul unor deshidratari acute, la pacienti cu afectiuni preexistente ale vaselor (placi de aterom, vase calcificate). Infarctul enteromezenteric survine mai frecvent la diabetici, ale caror vase sangvine sunt afectate deja de boala de baza. Dupa producerea infarctului, intestinul incepe imediat sa sufere. Initial apar contracturi severe – pacientii (de regula cardiaci sau diabetici) acuza dureri abdominale difuze, brusc instalate. Tranzitul intestinal este accelerat in prima faza – diareea este relativ frecventa. Lipsit de oxigen, peretele intestinal moare. Prima data moare foita interna (mucoasa), care se detaseaza, provocand ulceratii  – scaunele devin sangvinolente. Ulterior, sufera si stratul muscular al intestinului – apare pareza intestinala, abdomenul incepand sa se dilate din cauza gazelor din interior. Prin necroza mucoasei, peretele intestinal pierde bariera care separa continutul sau de restul corpului, bacteriile avand cale libera spre interior. Peritonita si/sau septicemia complica rapid infarctul enteromezenteric. In cele din urma, peretele intestinal moare in totalitate, se perforeaza si intregul continut enteral se revarsa in abdomen.
infarctul enteromezenteric
… se observa zone de perete in curs de necrozare (petele negre)…
Gravitatea infarctului enteromezenteric este data de extinderea sa, respectiv de calibrul vasului de sange astupat. In infarctele mezenterice masive sunt afectate atat intestinul subtire (inclusiv duodenul), cat si portiunea dreapta a intestinului gros (cec, colon ascendent si o parte din colonul transvers). Simptomatologia este nespecifica, mimand o sumedenie de alte boli, de aceea infarctul acut de intestin este greu de diagnosticat in fazele initiale – la debut, investigatiile uzuale arata modificari nespecifice. Obstructia vasculara poate fi identificata perfect prin arteriografie (un fel de radiografie in care vasele de sange sunt opacifiate prin injectarea unei substante speciale), dar aceasta metoda nu este disponibila in toate unitatile sanitare. Obstacolele din vasele mari pot fi vizualizate si prin examen tomografic (CT cu substanta de contrast). In lipsa diagnosticului precoce, tratamentul infarctului enteromezenteric este instituit doar dupa instalarea semnelor de infectie severa (soc septic). Se poate incearca dizolvarea cheagului sau dilatarea vasului astupat cu medicamente speciale, eventual extragerea “dopului” cu un instrument special, prin arteriografie, dar de regula interventia chirurgicala este obligatorie. Chirurgul va  fi nevoit sa extirpe intreaga portiune de intestin care a murit. Pentru ca pacientul care a suferit un infarct enteromezenteric sa supravietuiasca este necesara pastrarea unei scurte portiuni din intestinul subtire (in functie de autori, intre 100 si 50 de cm), necesara absortiei unor principii alimentare. Pentru ca din pacate acest lucru nu este intotdeauna posibil, infarctele enetromezenterice extinse nu sunt de regula compatibile cu supravietuirea.
... sau chiar in iminenta de perforare (petele cenusiu-verzui).
… sau chiar in iminenta de perforare (petele cenusiu-verzui).
In concluzie, infarctul enteromezenteric este o boala extrem de grava care afecteaza intestinul subtire si/sau portiuni din intestinul gros, cu prognostic rezervat. Este adeseori letal, din cauza intarzierii cu care se pune diagnosticul, a lipsei unui tratament specific rapid disponibil (extragerea directa a cheagului din vas), a  infectiilor severe asociate. Din acest motiv, prevenirea acestei boli este de maxima importanta. Profilaxia se face prin hidratarea corecta si sustinuta, prin evitarea pranzurilor abundente, prin corectarea bolilor de baza (corectarea diabetului, medicamente care “subtiaza” sangele) samd.
cancer-rect
Infarct enteromezenteric extins; portiunea de intestin neviabil extirpata chirurgical.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

92 comentarii adaugate pentru articolul “Infarctul enteromezenteric (infarct intestinal acut)

 1. Dana Iepan says:

  Buna ziua! In urma unor scaune diareice, dureri abdominale, stari de greata , mamei mele i s-a efectuat examen rectoscopic si s-a constatat : ampula rectala – de la 7cm pana la 15 cm de OA, mucoasa intens hiperemica si edematiata,friabila ,sangeranda spontan si la instrumentatie,cu ulceratii longitudinale si cu depozite galbui care nu se indeparteaza la spalare. La 15 cm de OA ,stenoza care nu se poate depasi,insa se poate vizualiza transtenotic mucoasa de aspect normal pe urmatorii 3 cm. Dg. Proctita ischemica in observatie. Nu se poate exclude cu certitudine o colita pseudomembranoasa . Dupa 4zile, in urma unei noi rectoscopii , s-au constatat urmatoarele : La 7cm de OA la 15cm se vizualizeaza ulcer rectal gigant , profund, circumferential, acoperit cu detritus fibrino-leucocitar cu mucoasa perilezionala eritomatoasa , intens edematiata si stenoza stransa la varf care nu permite angajarea colonoscopului. Se reia explorarea cu endoscopul subtire ,insa nu se poate depasi stenoza . Pacienta are recomandare de dilatare a stenozei cu balon CRE. S-a infirmat diagnosticul de C. Difficile. Initial a fost instituit tratament cu Normix, cu evolutie favorabila, cu diminuarea scaunelor diareice. Ulterior primei rectoscopii au reinceput scaunele diareice , a prezentat o evolutie septica, (coagulazo negativ+ Klebsiella ) ,a fost instituit tratament cu Tienam, Vancomicina,Meronem ,cu obtinerea afebrilitatii, si usoara ameliorare a a simptomatologiei abdominale. Intr-o perioada de aproximativ 3 saptamani ,a slabit enorm . C.T. Colectie pelvina pararectala dreapta ,cu infiltrarea ileonuluiterminal si a jonctiunii uretero-vezicale drepte. Intrebare: Intr-o asemenea situatie montarea stentului balon CRE este imperios necesara ? Se poate presupune ca in lipsa montarii acestui dispozitiv medical ar putea surveni Ocluzia intestinala, Infartcul mezenteric, peritonita s.a. ? Va multumesc !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Stentarea presupune montarea si lăsarea pe loc a unui dispozitiv care depărtează peretii unui tub. Dilatarea cu balon presupune introducerea unui dispozitiv subțire printr.un loc ingust, dispozitiv care se umfla și desface zona îngustat, urmând a se scoate fără a fi lasat pe loc. Ambele se adresează efectului, respectiv stenoza, NU cauzei, care poate varia de la rectocolita ulcerohemoragica la un cancer accesat, de ex. Tratamentul cauzei este așadar complet diferit.

 2. Ana says:

  Buna ziua ! Tatăl meu a fost diagnosticat cu infarct mezenteric . I I se administrează tratamentpentru dizolvarea cheagului de doua zile . Pare sa fie ok … nu mai are dureri … . Ati putea sa mi recomandați un spital din tara in care sa cred ca are o sansa in plus , va rog ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Ana: infarctul enteromezenteric este un diagnostic grav, cu consecințe adesea letale. Este foarte variabil ca manifestare, totul depinzând de mărimea si numărul vaselor afectate, de localizare, de durata scursa de la producere – adica implicit necrozarea sau nu a peretelui intestinal, de extensia rezectiei intestinale, daca s.a soldat cu operatie samd. Sunt asadar o sumedenie de amănunte pe care nu am de unde sa le știu pt a va da un răspuns corect pe datele sumare pe care mi le.ati oferit. Sunt însă absolut sigur ca medicii care îl au în grija au facut absolut totul ptr a minimiza complicatiile, implicit luand in calcul transferul intr.un spital cu dotare corespunzătoare (dacă este cazul – de ex nu au la dispozitie laborator de angiografie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *