Camera implantabila pentru chimioterapie

Tratamentul cancerului presupune uneori administrarea unor medicamente foarte puternice. Chimioterapia are o serie de efecte secundare nefavorabile, unul dintre ele fiind flebita, “arderea” venelor pe care se administreaza tratamentul. Pentru a evita aparitia acestui fenomen sau pentru a putea continua tratamentul oncologic la pacientii la care sistemul venos periferic nu mai permite montarea unei perfuzii (vene prea subtiri, friabile), se foloseste un dispozitiv medical special, numit camera implantabila pentru acces venos prelungit.
Camera implantabila din titan conectata la cateter venos central din silicon - e poza de "coperta"
Camera implantabila din titan conectata la cateter venos central din silicon
Camera implantabila pentru chimioterapie este de fapt un mic rezervor din polimer sau metal nobil (titan), care comunica direct cu un cateter din silicon, de diametru variabil. Camera se monteaza subcutanat, de regula in regiunea subclaviculara, intr-un buzunaras creat in tesutul adipos. Ea este conectata cu un cateter introdus intr-una din venele mari (asa-zis centrale) ale organismului: vena jugulara, vena subclavie, mai rar vena femurala. Camera pentru chimioterapie se monteaza sub anestezie locala, de catre chirurg sau medicul anestezist, la recomandarea medicului oncolog. Incepand de a doua zi, pe ea pot fi administrate perfuzii obisnuite. Tratamentul oncologic poate fi administrat dupa 2-3 zile de la montarea camerei, printr-un ac special (indoit la 90 de grade).  
Incizia tegumentelor (Ghid metalic introdus anterior in vena subclavie)
Incizia tegumentelor (Ghid metalic introdus anterior in vena subclavie)
Crearea "buzunarasului" in care va sta camera
Crearea “buzunarasului” in care va sta camera
Camera e introdusa subcutanat (la varful degetelor. Cateterul venos central vizibil in plaga (capatul distal introdus in vena subclavie)
Camera e introdusa subcutanat (la varful degetelor. Cateterul venos central vizibil in plaga (capatul distal introdus in vena subclavie)
Verificarea functionalitatii camerei (injectare pe ac special, indoit la 90 de grade)
Verificarea functionalitatii camerei (injectare pe ac special, indoit la 90 de grade)
Aspectul final dupa sutura tegumentului.
Aspectul final dupa sutura tegumentului.
Controlul radiologic final. Se observa camera montata in regiunea subclaviculara stanga, conectata la cateterul venos central, al carui varf ajunge in vena cava superioara
Controlul radiologic final. Se observa camera montata in regiunea subclaviculara stanga, conectata la cateterul venos central, al carui varf ajunge in vena cava superioara
Avantajele incontestabile ale acestui sistem au facut ca in tarile civilizate implantarea subcutanata a unei camere pentru chimioterapie sa fie o manevra standard la pacientii cu cancer. Pentru ca medicamentele ajung prin sistemul port acces (numit si port-a-cath) direct in venele mari, ele sunt diluate imediat de torentul sangvin, astfel incat efectul toxic asupra venelor nu se mai poate manifesta. Pentru ca prin sistemul port-a-cath pot fi administrate si alte substante in afara medicamentelor anticanceroase, indicatiile montarii camerei au fost extinse si la alte categorii de pacienti. Pe camera pot fi administrate solutii nutritive (nutritie parenterala, la pacientii care nu se mai pot alimenta oral) sau chiar, in anumite conditii, transfuzii de sange. Camera implantabila este inerta pentru organism, fiind perfect tolerata, chiar si de catre pacientii cu alergii cunoscute. Camera se poate scoate dupa terminarea sedintelor de chimioterapie, printr-o simpla incizie facuta sub anestezie locala.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

121 comentarii adaugate pentru articolul “Camera implantabila pentru chimioterapie

 1. Platica Luminita says:

  Buna seara! Mama are montata o camera de la inceputul anului curent, dar, din pacate inima nu-i mai permite sa continue sedintele de chimioterapie. Putem sa scoatem camera de tot? Cum se procedeaza? Exista vre-un risc? Multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Puteți scoate camera, la recomandarea medicului oncolog. In egala masura, nu se întâmplă nimic daca nu o extrage, cu o minima ingrijire. Extragerea ei, ca și.montarea, se desfășoară sub anestezie locala

 2. Pădure Adriana says:

  Buna ziua.
  Am camera implantată din martie 2020.
  La un moment dat a început să mă doară in jurul ei superior..și cu o ușoară iradiere in umăr și brat m- a ținut acea senzație dureroasa vreo 2 luni ,poate mai mult dar era suportabil.la un moment dat prin octombrie a început să doară noaptea.eram hotărâtă să merg la doctor..dar a încetat brusc.
  De atunci nu a mai durut deloc,mă simt extraordinar de bine cu ea dar în jurul ei sup unde se vedea înainte puțin roz..acum e rosu- violet,s- a fibrozat.
  Camera merge bine că fac inca tratament pe ea.
  O sa merg luna asta la chirurg.
  Prezintă vreun risc acea fibrozare daca camera merge ok.
  Pare că și a coborât puțin..nu știu dacă e vina mea dar într-adevăr mai fac efort cu mana,plus că m- am și lovit în trecut acolo.
  Va mulțumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Cel mai corect este sa va examineze direct un medic, preferabil cel care v.a montat.o, ptr a vedea dacă modificările descrise sunt normale sau in context inflamator acut. Camerele de chimioterapie sunt izolate de organism printr.un proces destul de intens de fibroza, normal. Ele își pot modifica usor poziția (de regula se superficializeaza), dar asta nu le modifica deloc functionabilitatea, cata vreme tegumentele de deasupra sunt integre. În concluzie, dacă acea camera funcționează și procesul din jur nu are caracter acut, adică nu s.a infectat, ea poate fi pastrata in continuare si folosita ca atare.

 3. Niculina Buzdugan says:

  Buna ziua!
  E posibil ca organismul sa respingă porth a cath instalată? Din momentul instalării face febra si vomita fără motiv. S-au făcut toate analizele si nu e nici o infectie care sa provoace aceste simptome.
  Multumesc!

   • Ana Maria says:

    Bună ziua!
    As dori sa știu ce tip de anestezie se face și dacă este normal ca imediat după ce s-a terminat procedura sa te trimită acasă.
    Mie mi s-a administrat o soluție pe piele, iar durerea pe tot timpul intervenție a fost de nedescris și acompania de înjurăturile “medicului”

    • Dr. Teodor Buliga says:

     Buna ziua. Nu am de unde sa știu ce tip de anestezie s.a folosit în cazul dvs. Pt aceeași leziune se pot folosi mai multe tipuri de anestezie, in funcție de localizarea, de mărimea leziunii, de procedeul chirurgical etc. De regula dupa anestezia locala, de ex, internarea e exceptia. Alt exemplu- in sua pacientii se externeaza chiar și imediat după anumite operatii făcute sub anestezie generală pt care la noi regula este internarea de 3 – 4 zile.

 4. Ramin Nahavandian says:

  Buna ziua Domnul Doctor !Acum 5 ani sotul meu a montat o camera pt cimioterapie si dupa 5 ani au inceput stari de febra ,frison,si mai nou stare de voma .A extras camera .Numai ca dl Dr care a demontato nu a dato la laborator sa vedem infectia si dupa 1 saptamina a montat una nou.Din pacate este infectata si cea noua si trebuie demontata si a camera.Intrebarea mea este daca a fost montate camerele si pe o parte si pe cealalta mai se poate monta pt a 3oara ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   De principiu se poate monta o camera noua, daca este inca nevoie de ea. Totuși, ar trebui mai întâi lămurit ce este cu acea infectie si dacă nu cumva ea nu are o alta cauza/ sursa inca netratata (endocardita de ex).

 5. Neluta says:

  Buna ziua.Sotul meu are implantata o camera de tratament in luna octombrie 2018,prin care a facut 12 sedinte de chimioterapie acestea ajungand pana in luna mai 2019,apoi au urmat interventiile chirurgicale pebtru cancerul la colon si mestastazele hepatice,acestea avand loc in anul 2019 lunile iulie si august,intre timp a mai aparut o alta metastaza hepatica care a fost operata in luna martie 2020.In urma ultimei interventii chirurgicale s-a decis urmarea a inca 12 sedinte de chimioterapie,insa la a treia sedinta care a avut loc pe data de 2 iunie,i s-a inrosit pielea in jurul camerei implantata,s-a unflat in jurul camerei si au aparut dureri groazice ale omoplatului. Urmeaza o alta sedinta de chimipterapie in data de 15 iunie, mai poate fi folosita aceasta camera de tratament? Aceasta camera a fist montata la Spitalul Ponderas,iar acum chimioterapia se face la Gral Ploiesti

  • Buliga Teodor says:

   Depinde. Daca roseata e data de putina substanta scrisă în afară camerei la administrarea chimioterapiei, e posibil sa treaca pana la viitoarea administrare si sa nu se mai repete, daca aceasta este facuta corect. Daca a apărut o fisură în cateter (relativ frecvent) sau camera e compromisă, roseata va apărea la fiecare administrare de substanțe iritante. În concluzie, daca la urmatoarea administrare se repeta fenomenul, camera trebuie extrasă si eventual montata una noua pe partea opusă.

 6. ema says:

  Dle Dr. va rog sa ma ajutati unde pot merge pt spalarea catetetrului instalat, deoarece cu situatia confunza si interdictiile actuale am fost refuzata la oncologie BACAU nu stiu de ce ! au respins operatiunea pe care au datoria sa o faca oricarui bolnav dupa pauza de chimioterapie!

  • Buliga Teodor says:

   Puteti merge la orice camera de garda a unui spital care are si sectie de Oncologie. Nu va panicati neaparat. Daca ultima spălare/ heparinizare a fost corect făcută, are “valabilitate” mai mare de o lună.

 7. Marian says:

  Domnule doctor am si eu nevoie de o părere referitoare la faptul că la 8 luni de la extirparea unei tumori rect superior urmată de o anastomoza colo-rectala tot mai simt unele dureri/iritatii în zona respectivă.Mentionez că în urma controalelor postoperatorii nu au fost puse în evidență semne a unor recidive sau alte probleme.Care credeți totuși că ar fi cauzele acelor iritații/dureri pe care încă le resimt și o să mai pot scăpa de acestea și eventual cam după cât timp? Mulțumesc frumos, sunteți o persoană cu totul deosebită, aveți tot respectul meu, D-zeu să vă dea multă sănătate

 8. Marian says:

  Am o cameră montata pt ședințele de chimioterapie, însă de ceva timp cum se umblă la cameră pentru a fi montat acul și bineînțeles a fi curățată fac frison, ce îmi recomandați că ar fi de făcut având în vedere că mai am ședințe de chimioterapie de făcut? Mulțumesc frumos

  • Buliga Teodor says:

   Marian: faptul ca faceti frison dupa fiecare administrare pe camera, indiferent de substanta, arata ca aceasta este cel mai probabil compromisa. Trebuie scoasă, se trimit probe din ea la ex microbiologic si se face, daca se confirma infectare ei, profilaxia endocarditei bacteriene (infectare valvelor inimii). Extragerea e f simplă, cu anestezie locala.

   • Marian says:

    Cand fac perfuzia cu citostatic, adică când este folosită mai mult nu fac frison, ci numai atunci când mi se curăță doar sau dacă mi se face spre exemplu o injecție, adică dacă se introduce puțin pe ea.Nici domnul doctor care mi-a pus-o nu are o explicație și nu știu cum să procedez incontinuare. Mulțumesc frumos

    • Buliga Teodor says:

     Marian: imi mentin parerea ca din pacate camera e contaminata. Apare frison doar la prima manipulare dupa o pauza mai lunga de folosire dintr.un motiv foarte simplu – in pauza mai lunga dintre două sesiuni de chimio bateriile au timp sa se inmulteasca in lichidul din camera si la prima infectare se descarcă in sange in cantitate mai mare. Ulterior, injectarile fiind dese, camera.este spălată si bateriile nu au timp sa prolifereze in cantitate mare.

  • Buliga Teodor says:

   Buna seara. Depinde de indicatie si locurile disponibile. Va sfatuiesc sa apelati call.centerul sanador undeva intre orele 9.00 si 17.00 si sa solicitați să vă puna in legatura cu consultanta mea (persoana care se ocupa de pacienții mei, dpdv logistic). Va va ajuta cu programarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *