Tratamentul cancerului presupune uneori administrarea unor medicamente foarte puternice. Chimioterapia are o serie de efecte secundare nefavorabile, unul dintre ele fiind flebita, “arderea” venelor pe care se administreaza tratamentul. Pentru a evita aparitia acestui fenomen sau pentru a putea continua tratamentul oncologic la pacientii la care sistemul venos periferic nu mai permite montarea unei perfuzii (vene prea subtiri, friabile), se foloseste un dispozitiv medical special, numit camera implantabila pentru acces venos prelungit.
Camera implantabila din titan conectata la cateter venos central din silicon
Camera implantabila pentru chimioterapie este de fapt un mic rezervor din polimer sau metal nobil (titan), care comunica direct cu un cateter din silicon, de diametru variabil. Camera se monteaza subcutanat, de regula in regiunea subclaviculara, intr-un buzunaras creat in tesutul adipos. Ea este conectata cu un cateter introdus intr-una din venele mari (asa-zis centrale) ale organismului: vena jugulara, vena subclavie, mai rar vena femurala. Camera pentru chimioterapie se monteaza sub anestezie locala, de catre chirurg sau medicul anestezist, la recomandarea medicului oncolog. Incepand de a doua zi, pe ea pot fi administrate perfuzii obisnuite. Tratamentul oncologic poate fi administrat dupa 2-3 zile de la montarea camerei, printr-un ac special (indoit la 90 de grade).
Incizia tegumentelor (Ghid metalic introdus anterior in vena subclavie)Crearea “buzunarasului” in care va sta cameraCamera e introdusa subcutanat (la varful degetelor. Cateterul venos central vizibil in plaga (capatul distal introdus in vena subclavie)Verificarea functionalitatii camerei (injectare pe ac special, indoit la 90 de grade)Aspectul final dupa sutura tegumentului.Controlul radiologic final. Se observa camera montata in regiunea subclaviculara stanga, conectata la cateterul venos central, al carui varf ajunge in vena cava superioara
Avantajele incontestabile ale acestui sistem au facut ca in tarile civilizate implantarea subcutanata a unei camere pentru chimioterapie sa fie o manevra standard la pacientii cu cancer. Pentru ca medicamentele ajung prin sistemul port acces (numit si port-a-cath) direct in venele mari, ele sunt diluate imediat de torentul sangvin, astfel incat efectul toxic asupra venelor nu se mai poate manifesta. Pentru ca prin sistemul port-a-cath pot fi administrate si alte substante in afara medicamentelor anticanceroase, indicatiile montarii camerei au fost extinse si la alte categorii de pacienti. Pe camera pot fi administrate solutii nutritive (nutritie parenterala, la pacientii care nu se mai pot alimenta oral) sau chiar, in anumite conditii, transfuzii de sange.
Camera implantabila este inerta pentru organism, fiind perfect tolerata, chiar si de catre pacientii cu alergii cunoscute. Camera se poate scoate dupa terminarea sedintelor de chimioterapie, printr-o simpla incizie facuta sub anestezie locala.
131 comentarii adaugate pentru articolul “Camera implantabila pentru chimioterapie”
Si mama mea are camera implantabila pt chimioterapie dar are probleme cu ea ..are dureri cumplite
umar si toata mana ..ar trebui scoasa camera?
Mai întâi, trebuie excluse alte cauze ale durerilor. Dacă simptomatologia e generata sigur de camera sau cateter, se pot scoate, desigur