Anestezia generala in chirurgie

De ce anestezie „generală”?

Anestezia generală (AG) este o stare de comă profundă indusă medicamentos, în timpul căreia pacientul doarme şi nu simte durerea. Pe durata AG el nu se poate mişca, muşchii i se relaxează, anumite funcţii vitale încetinesc, fără ca pacientul să îşi aducă ceva aminte despre ceea ce i s-a întâmplat în tot acest interval. Cu alte cuvinte, anestezia generală asigură hipnoza (somnul), analgezia (lipsa durerii), amnezia (lipsa memoriei), imobilitatea şi relaxarea musculară care permit desfăşurarea intervenţiei chirurgicale în condiţii optime.

Cum se obţine o anestezie generală?

AG se poate realiza prin injectarea intravenoasă a unor medicamente (AGIV) sau prin inhalarea unor gaze cu efect anestezic. Acestea pot fi administrate fie pe o mască specială, fie pe un tub care este introdus în trahee, spre plămâni, caz în care vorbim de anestezie generală cu intubaţie orotraheală (AGIOT). Şi în timpul AGIOT sunt însă injectate intravenos diferite substanţe, pentru a completa anestezia sau pentru a modifica anumiţi parametri vitali.

Există anestezie generală fără „respiraţie artificială”?

Da. Pacientul este conectat la un aparat care „respiră” pentru el doar dacă anestezia este atât de profundă, încât activitatea centrilor respiratori din creier este temporar abolită. De regulă, în AGIV nu este necesară intubarea pacienţilor: dozele uzuale de anestezic nu inhibă total centrii respiratori, anestezia fiind superficială. În acest caz, pacientul se va trezi la scurt timp după ce administrarea medicamentelor respective va fi oprită.

„Ce pot mânca înainte de o anestezie generală”?

În timpul anesteziei generale, reflexul de deglutiţie, de „înghiţire”, dispare şi conţinutul stomacului ar putea fi aspirat în plămâni,  provocând o afecţiune foarte gravă. Ca atare, pacientul nu mai are voie să bea lichide, nici măcar apă, cu minim două ore înainte de anestezia generală. Cu cel puţin 6 ore înainte el nu are voie să mănânce alimente solide, dar ideal ar fi ca acest interval să fie prelungit. În cazul în care este necesară o intervenţie chirurgicală de urgenţă şi pacientul a mâncat recent, se goleşte stomacul pe un tub înaintea inducerii anesteziei. Ca măsură suplimentară de protecţie, sonda endotraheală este prevăzută cu un balonaş special, prin umflarea căruia este împiedicat refluxul secreţiilor gastrice în plămâni.

Ce pregătiri prealabile presupune o anestezie generală?

Preoperator, pacientul este consultat obligatoriu de un medic anestezist, în cadrul unui consult preanestezic. Investigaţiile necesare depind de vârsta pacientului, de prezenţa altor boli asociate, de amploarea intervenţiei chirurgicale şi implicit de durata anesteziei generale. Uzual, pacientului i se recoltează analize de sânge (hemogramă, glicemie, probe renale, teste de coagulare, grup sangvin etc.), i se efectuează un control radiologic pulmonar şi o electrocardiogramă (EKG). Uneori, pacientului îi mai pot fi montate un cateter epidural (pentru controlul postoperator al durerii) sau un cateter venos central (pentru acces rapid şi sigur în sistemul circulator). Eventualul tratament medicamentos urmat anterior (pastile de tensiune sau diabet, de exemplu) va fi administrat numai la indicaţia medicului anestezist. Pacientului i se pot efectua şi manevre impuse de intervenţia chirurgicală la care va fi supus: îndepărtarea pilozităţii, clisme evacuatorii etc.

„Pot pleca acasă imediat după o anestezie generală”?

Depinde de anestezie şi de intervenţia chirurgicală. Chiar în cazul unor intervenţii mici, desfăşurate sub anestezie generală de scurtă durată (AGIV), persistă la trezire o stare de ameţeală, de somnolenţă. Pacientul poate pleca acasă de îndată ce medicul anestezist constată reintrarea în parametrii normali a funcţiilor vitale, dar nu va putea conduce imediat maşina, de exemplu. După AGIOT se recomandă supravegherea de specialitate timp de minim 24 de ore.

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

317 comentarii adaugate pentru articolul “Anestezia generala in chirurgie

  1. grigore mara says:

    am o intrebare
    Daca am stenoza pulmonara si trebuie sa ma chiuretez de un
    polip vaginal, ce anestezie imi recomandati
    ce dieta trebuie sa am cu 24 de ore inainte ?
    Am citit aceasta publicatie si sunt interesata sa stiu ce imi puteti
    recomanda
    Va multumesc
    Mara Grigore

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Regret, dar in cazul dvs nu am date suficiente sa va recomand un anume tip de anestezie. Exista stenoze pulmonare usoare sau stenoze pulmonare foarte severe, motiv pentru care aceasta hotarare o ia anestezistul, de comun acord cu Dvs si chirurgul care va practica interventia, a carei amploare nu o cunosc.

  2. gabriel says:

    Buna Ziua, am 16 ani. cat de curand trebuie sa imi fac o operatie de scoaterea tijei din femur drept, dar imi este frica de anestezia generala, Am acea frica, ca nu ma mai trezesc, va rog ajutatima sa imi reincapat increderea, P.S. tin sa mentionez ca am mai avut doua operatii la care am fost adormit general.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nu sunteti singurul pacient care are teama asta. Din fericire, este total nefondata in conditiile aparaturii moderne si a substantelor care se folosesc astazi. Mai ales ca eventualele reactii adverse se manifesta de regula la prima anestezie. Absolut toti pacientii care mi-au marturisit trairea respectiva au recunoscut dupa operatie ca nu se asteptau sa fie atat de simplu. Asa ca … bafta!
      P.S. Cel mai corect este sa vorbiti cu anestezistul care va va asigura „somnul”. Sunt sigur ca va va risipi si el din temeri. Apropo: vi s-a spus de la bun inceput ca va fi AG? (se poate scoate o tija din femur si sub rahianestezie)

  3. Violeta says:

    si eu sunt operata de pietre la fiere am avut si complicatii mari recunosc ca am avut o frica enorma nu va puteti imagina cum eram dar sa stii de la mine nu simti nimic nici in timpul operatiei nici dupa si nu sunt operata de mult am doar 3 sapt asa ca bafta si fara frica

  4. Apostolescu Radu says:

    Draga Dle Doctor!
    Am o problema cu mama, care este foarte in varsta (88 ani) si are cumulate afectiuni cardiace, renale, iar acum i s-a descoperit cel puțin o piatra pe canalul coledoc. Doctorita de la Spit C-tin Angelescu (D-na Sarca Gabriela), care o ingrija ptr problemele circulatorii, mi-a recomandat o extragere urgenta a pietrei (prin introducerea pe gura a unui tub, cu un minicleste in cap, care ajunge pana in canalul coledoc si poate extrage piatra). Ca doctor, care poate face o astfel de interventie, mi-a recomandat pe d-l Constantinescu de la „Urgenta Floreasca”. Vreau niste relatii despre cum se poate face aceasta interventie si, daca pot veni la dvs si la dl doctor Constantinescu, cu filmul si diagnosticul pus la Computer Tomograf de la SANADOR, ca sa imi spuneti ce sanse sunt la asemenea varsta si cu aceste „afectiuni cumulate” in vederea unei interventii.
    Cu stima
    Radu Apostolescu

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Apostolescu Radu: dr Constantinescu este probabil cel mai bun pt asa ceva din partea sudica a tarii. Am colaborat si la Floreasca, colaboram in continuare si la Sanador, unde efectueaza relativ frecvent aceasta manevra. Asadar, puteti veni oricand pentru un consult, cu programare prealabila la nr scurt afisat la rubrica de contact.

  5. mihaela harapcea says:

    buna seara dle doctor.mama mea are varsta de 63 ani si are gonartroza bilaterala ,si de curand sa recomandat sa i se puna o proteza la un picior.ea mai are umatoarele boli;diabet zaharat tip 2noninsulinonecesitant,angina pectorala intabila,angioplastie transluminala cu stenta artei descendente anterioare,hta esentiala std 2grad3 cu risc inalt.mar intersa parea dv privind riscurile acestei interventi chirurgicale.va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @mihaela harapcea: riscul anestezic se calculeaza/discuta cu medicul care o va opera pe mama Dvs si anestezistul implicat. De principiu, diabetul si coronaropatia cresc riscurile unei anestezii, dar daca cele doua afectiuni sunt echilibrate se poate opera. De altfel, se opereaza frecvent cazuri grave la pacienti mult mai tarati ca mama Dvs, cu rezultate foarte bune. Repet, raportul dintre beneficiile obtinute prin operatie si riscurile ei vor rezulta, corect, dupa o discutie amanuntita cu anestezistul si chirurgul implicati direct. Va sfatuiesc sa insistati, cerandu-le toate lamuririle necesare.

  6. Mihai says:

    Buna seara domnule doctor! Urmeaza sa ma supun in curand unei operatii pentru inlaturarea unei deviatii de sept nazal si de eliberare a sinusului maxialer/frontal. Este posibil sa fie efectuata sub anestezie locala? Imi este teama de riscurile unei anestezii generale si de senzatia provocata de aceasta mai mult decat de operatia in sine. Va multumesc.

  7. ioan says:

    Buna seara. Mama mea in varsta de 65 ani e programata la operatie de colecist, deja miercuri acum peste 2 zile. dar de sambata este ragusita si avut dureri in gat. A luat vit c cu zinc si capsule naturiste biosept cu scoarta de salcie si cuioare,lichen piatra si frunze maslin si decasept. Inca e ragusita . A facut exhudat dar nu e gata decat miercuri…Va face anesteyie totala, nu sunt riscuri mari de spasm glotic?sau de a introduce cu tubul de la manevra in plamani ceea ce are in gat? Ar fi mai bine si sigur sa amanam operatia programata? Nu este momentan nici o urgenta cu colecistul.. va rog un sfat avizat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ioan: toate aceste amanunte trebuie comunicate anestezistului dvs, care va stabili daca operatia poate fi efectuata in conditii de siguranta sau daca ea merita amanata cateva zile, mai ales ca inteleg ca nu este o urgenta. Daca anestezistul va aprecia ca nu este vorba de o infectie acuta, severa, a cailor respiratorii superioare, atunci interventia se paote efectua fara probleme dar, repet, in acest caz decizia ii apartine lui si nu medicului chirurg.

  8. florin says:

    buna seara. Am 31 de ani si sufar de un numar foarte mare de lipoame situate pe maini , picioare, spate si abdomen, mari si mici in nunar de peste 50 .ma intereseaza costul interventiei sau daca exista vreun tratament nechirurgical .cu multa stima!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Florin: nu exista tratament nechirurgical. dat fiind numarul lor, nu este recomandabil sa le extirpati pe toate. se scot doar lipoamele care cresc rapid in dimensiuni, devin dureroase, ingreuneaza functiile unor membre etc.

  9. AURA IONITA says:

    Buna dimineata. Dle doctor, apelez la dumneavoastra pentru un sfat medical. acum 4 luni si jumatate am avut operatie de cezariana care a fost efectuata sub rahianestezie, a decurs bine, doar ca mi s-au dezmortit picioarele a doua zi dupa operatie…in acelasi timp am dus sarcina cu un fibrom uterin care la inceputul sarcinii avea 5 cm, iar dupa sarcina si nastere nu s-a retras..s-a marit acum la 7.3 cm! maine tre sa fac miomectomie si mi-e teama de anestezia generala cred ca nu sunt singura pacienta cu aceste temeri.ca si alti pacienti parca mi am pierdut increderea dati mi un sfat va rog frumos.
    Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Aura: anestezia efectuata ptr cezariana este usor diferita de cea pentru o miomectomie (deduc printre randuri ca s-a propus o miomectomie clasica, sub rahianestezie). Nu vad niciun inconvenient ptr a efectua o noua rahianestezie, dar acest lucru trebuie stabilit de comun acord cu medicul operator si medicul anestezist.

  10. raluca says:

    buna ziua…
    am ramas insarcinata,am o luna de sarcina
    marea problema este ca am 2 pietre la rinichiul stang + sonda tip JJ de 5 sapt introdusa,pentru a ridica o piatra cazuta pe ureter inapoi in rinichi….acum eram pe punctul de a face litotritie doar ca am aflat ca sunt insarcinata.
    vreau sa pastrez sarcina dar pot sa apelez la vreo interventie pt a scapa de pietre? sonda trebuie scoasa…anestezia afecteaza fatul??? nu as vrea sa.mi asum riscuri cu privire la copil….sa fie afectat de anestezie
    Am nevoie de o parere …se pot face interventii/anestezie
    partiala sau totala fiind insarcinata? riscurile sunt mari?
    va multumesc din suflet

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @raluca: in anumite conditii, se poate face anestezie chiar daca sunteti insarcinata, daca aceasta anestezie este absolut necesara. Sonda JJ (Cook) se extrage de regula cu anestezie regionala – rahianestezie; probabil ca nu va putea fi lasata 9 luni pe loc (risc destul de mare de infectie – cereti sfatul urologului Dvs). Va trebui sa va sfatuiti insa preoperator cu anestezistul – trebuie sa stie ca sunteti insarcinata, pentru a nu folosi anumite substante.

  11. ELLA says:

    Buna ziua domnule doctor…
    Sunt o pacienta dignosticata cu scleroza multipla care isi doreste foarte mult un copil si vreau sa va intreb, in cazul unei operatii de cezariana ce tip de anestezie ar putea fi folosit? Va multumesc mult!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ella: sincer, nu stiu, pentru ca implicatiile sunt mai mari in cazul gravidelor, data fiind prezenta … copilului. cel mai bine ar fi sa va sfatuiti cu anestezistul Dvs.

  12. Alin says:

    Buna ziua, domnule doctor, tatal meu a avut 3 operatii in decurs de o luna de zile, la parascop pt scoaterea colecistului, una endoscopic ca a avut blocat un canal care mergea spre ficat, una clasica ca defapt nu ii trebuia scos colecistul ca el avea total altceva si acum trebuie intervenit clasic deoarece are canalul colector largit, va rog frumis sa imi spuneti ce riscuri ar fi din cauza atator anestezii generale intr-un timp asa de scurt. Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alin: datorita substantelor si aparetelor moderne de anestezie, numarul anesteziilor generale poate fi extins atat cat este nevoie. nu mi-e insa clar de ce trebuie reoperat – inteleg ca a avut o colecistectomie laparoscopica, apoi o ERCP cu extragerea calculilor coledocieni. Ce e cu coledocul dilatat? Faptul ca o persoana are coledocul largit nu reprezinta in sine o indicatie de interventie chirurgicala, probabil ca mai este si altceva la mijloc?

  13. Stan Anca says:

    Buna ziua! Va rog dl. dr. sa ma sfatuiti ce anestezie ar trebuie facuta in cazul meu, am avut un avc in 2005, hemoragic.Acum am tratament continuu. Trebuie scos uter si poate apoi si colecist. Va multumesc !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Anca: histerectomia (scoaterea uterului) se poate face clasic si sub rahianestezie, ptr colecistectomie anestezia generala este obligatorie, mai ales in varianta laparoscopica. Daca luati tratament anticoagulant sau antiagregant major (clopidogrel – Plavix, Trombex), tratamentul trebuie ajustat/intrerupt preoperator. Ptr asta, va trebui sa cereti sfatul anestezistului care va va avea in grija pe durata interventiei.

  14. chris says:

    Buna ziua
    Mama (53 de ani) a fost supusa la 2 operatii intr-o saptamana pentru stenoza cervicala.
    Dupa prima operatie putea sa se ridice din pat singura, in schimb dupa a doua nu poate sa se ridice din pat sau dupa scaun fara ajutor. In acelas timp dupa a doua operatie ia fost alterat gustul (nu simte gustul a ceea ce mananca)
    Mentionez ca au trecut 5 zile de la cea de-a doua operatie
    Acestea pot fi afecte ale anesteziei?
    Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @chris: este posibil ca simptomele sa tina de boala neurochirurgicala de fond. cum nu este domeniul meu de competenta, corect este sa il intrebati pe neurochirurgul care a operat-o.

  15. Sanda Ionescu says:

    Buna ziua, am fost operata acum aproape 6 luni de fibrom uterin, histerectomie totala bilaterala si de o saptamana am facut hernie inghinala, confirmata de medicul de familie.As face cat mai repede, luna viitoare daca reusesc sa ma programez, o operatie laparoscopica pentru hernie.Am inteles ca tot anestezie generala va fi.Spuneti-mi, va rog, daca pot face 2 anestezii la distanta asa mica una de alta, ce riscuri implica si ce ma sfatuiti sa fac.Am 47 de ani, am o usoara hipertensiune, iau tratament pt tensiune esentiala primara si nu am alte boli.(doar vitiligo, genetic).Ar putea influenta anestezia a 2-a evolutia petelor de vitiligo?

  16. andreea says:

    Buna ziua,am 26 ani, si am fost operata acum 2 luni la san,mi s-a facut sector,totul a decurs foarte bine,nu am avut absolut nimic,dar de o saptamana am o ameteala incontinuu,mi se inmoaie mainile si picioarele, si raman fara echilibbru!e posibil sa fie o reactie a anesteziei generale sau ceva mai grav?am luat supradyn,fiole calciu,fiola fier si nimic, imi e rau in continuare!nici nu stiu unde ar trebui sa merg!!!va multumumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @andreea: nu cred simptomele mai au de-a face cu anestezia generala la doua saptamani postop. probabil sa aveti probleme cu tensiunea (prea mica); mancati sarat, beti lichide cat de multe, incercati sa vedeti daca nu aveti anemie samd (banuiesc totusi ca nu ati pierdut prea mult sange la operatie si inainte de asta vi s-au facut oricum analize…)

  17. varga ramona says:

    Am trompe cu salpingita bilaterala doctorul mia propus sa le scot pentru a putea face o fecundatie as vrea din tot sufletul sa o fac doar ca mie foarte frica de anestezia generala as putea face o alta anestezie imi doresc foarte mult un copil am 39 de ani

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @varga: va sfatuiesc sa faceti o salpingectomie laparoscopica, ceea ce presupune obligatoriu AG. Se pot scoate trompele si prin abord clasic, sub rahianestezie.

  18. Madalina says:

    Daca am avut o interventie chirurgicala acum 4luni la care am avut anestezie generala, iar acum trebuie sa ma operez din nou, as putea sa ma operez tot cu anestezie totala?

  19. Alexandra says:

    Bună ziua ! Am fost operată de apendicită acum 3 săptămâni şi încă mai am senzaţii de vomă. E posibil să fie de la anestezie? Mulţumesc anticipat!

  20. georgiana says:

    Bună ziua!!!acum 11 zile am avut o interventie de marire a sanilor cu silicoane,sa folosit anestezie generala,problema e ca eu am niste dureri îngrozitoare de cap,ceafa etc(nu ma mai dor sanii)cat ma dor toate celelalte!!va rog sa imi recomandati cum as putea scapa de dureri sau daca am sa raman cu ele pe viata!!va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @georgiana: remarca e corecta – nu veti ramane cu ele pe viata; controlati tensiunea ai ales daca aveti tendinta la hipotensiune; la fel de bine, pot fi semne premonitorii ale unei viroze; daca problemele persista peste 2-3 saptamani sau se accentueaza, adresati-va medicului dvs.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Monica: „operatie de fibrom” este o notiune destul de vaga – pot fi facute mai multe procedee, laparo sau nu. Asadar, va trebui sa cereti sfatul celui care va opereaza. Daca abordul e laparo, anestezia generala e obligatorie, altfel se poate face si cu rahianestezie.

  21. laura says:

    Cat de mult afectează anestezia generala în sarcina?? Însărcinată în 14 săptămâni am suferite o operație de apendicita care a durat 2 ore. Anestezia a fost generala.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @LAura: daca ati anuntat anestezistul ca erati insarcinata, cu siguranta a evitat medicamentele care pot avea efecte secundare grave pe fat; pe de alta parte, este posibil ca anestezistul sa va fi adormit, astfel incat dvs sa vi se para ca ati suferit anestezie generala, dar de fapt sa nu vi se fi facut AG, ci un alt tip de anestezie.

  22. raluca brumea says:

    Bună ziua! Cumnatul meu a suferit un accident de mașină acum fix două săptămâni în urma căruia s-a lovit la cap și a fost internat la terapie intensivă cu hemoragie mare intracraniană, edem cerebral. A fost introdus în comă indusă medicamentos. I s-a făcut traheotomie, hemodializă.Iar acum 6 zile nu i s-a mai administrat medicamente pentru a fi trezit. Problema este că nu se trezește și ni s-a spus că este de rău. Îmi puteți spune vă rog frumos în cât timp se trezesc în general după o comă indusă? ce interval de timp există? Vorbim de câteva zile sau putem vorbi și de săptmâni?Mulțumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Raluca: cred ca va puteti face o imagine despre asta din intens mediatizatul caz al lui Michael Schumacher. exista riscul ca pacientii cu astfel de leziuni sa nu se trezeasca din coma prea curand…

  23. GRAMU IOANA says:

    Buna ziua domnule doctor in urma cu trei luni am fost operata de hd la coloana cervicala c6-c7.Mi s-a facut anestezie totala dar am fost constienta aproape pina la jumatatea operatiei auzind tot ce se vorbeste linga mine si durere ,probabil nu chiar la intensitatea la care as fi simtit daca eram treaza,singura modalitate prin care le-am dat de veste medicilor a fost sa imi misc picioarele asta intiml pindu-se de 2 ori,iar dupa aceeas-a intervenit si m-am trezit cind m-au trezit ei.Intrebarea mea este de ce s-a intimplat asa ceva ,a fost o anestezie superficiala sau e posibil ca eu sa am ceva in organism si de aceea nu si-a facut efectul anestezia de la inceput.Va multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @IOana: nu stiu ce droguri au folosit colegii -exista descrise astfel de situatii in practica medicala, legate de folosirea unuia sau altuia dintre drogurile anestezice; totusi, sfatul meu este sa anuntati anestezistul despre acest episod cu ocazia oricarei eventuale operatii viitoare.

  24. GRAMU IOANA says:

    Va multumesc pentru raspuns,o sa tin cont de sfatul dvs. cu toate ca mi-as dori sa nu mai existe alte viitoare operatii,dar nu stim niciodata ce ne rezerva viata.Sunteti un medic tinar si va doresc sa aveti sanatate si o cariera plina de succes.Cu stima ,Ioana.

  25. Mirela says:

    Buna ziua, in urma cu o luna am suferit o operatie de histerectomie cu abord laparoscopic si consider ca tot ceea ce face anestezistul este fascinant. Intrebarea mea este daca este obligatoriu sa fii trezit din anestezie si ce s-ar intampla daca a-i fi lasat sa te trezesti singur? Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MIrela: Pai, de regula, pacientii chiar se trezesc singuri; uneori, este nevoie de antagonizarea drogurilor administrate in timpul anesteziei, dar de cele mai multe ori trezirea survine prin simpla intrerupere a administrarii acleor droguri.

  26. Adriana says:

    Buna ziua. Doresc sa Raman insarcinata anul acesta dar m am decis ca in vara sa mi fac o rinoplastie. As vrea sa stiu daca exista vre un RISC dupa o anestezie generala sau cat timp ar trebui sa treaca de la operatie pentru ca sa nu existe nici o problema in sarcina.
    Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Adriana: strict, din punct de vedere al riscului anesteziei asupra sarcinii,puteti ramane insarcinata a doua zi dupa anestezia generala; va sfatuiesc, totusi, sa terminati si evetualul tratament antiinflamator prescris ptr calmarea durerilor postoperatorii…

  27. brandusa*** says:

    Buna ziua!Am suferit politraumatisme in urma unui accident rutier si respectiv din iulie 2014 pana in prezent 3 anestezii generale dar si multe radiografii si un CT. In ce proportie toate acestea ar afecta o sarcina viitoare?si cat ma sfatuiti sa astept pana sa-l concep pe bebe???Multumesc! O zi frumoasa!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Brandusa: anesteziile generale nu au efect cumulativ – influenta drogurilor respective dispare imediat dupa eliminarea lor din sange; din acest punct de vedere, o luna interval liber de sarcina este mai mult decat suficient; iradierea are efect cumulativ pe tot parcursul vietii dpdv al ovarului, dar dozele primite nu sunt probabil periculoase pe termen lung; oricum, in acest caz nu se pune problema de a astepta sa „treaca efectul”, asa ca bafta cu sarcina!

  28. Natalia says:

    Buna ziua,
    Sunt usor nelamurita in ce priveste un aspect al anesteziei generale: este contraindicata sarcina pentru o anumita perioada dupa o anestezie generala? Ca sa fiu mai exacta: saptamana aceasta am suferit o interventie care a necesitat AGIOT. O cunostinta de familie, care este medic, mi-a spus ca ar trebuie sa evit sarcina cam jumatate de an. Anestezistul meu a zis ca nu exista nici o contraindicatie. Care ar fi raspunsul corect, din punctul dumneavoastra de vedere?
    Multumesc.

  29. Natalia says:

    Ah, acum am vazut ultimul schimb de comentarii, nu mai coborasem cu cititul pana aici. Inteleg ca parerea dumneavoastra o sustine pe cea a doctorului care mi-a facut anestezia si care mi-a spus ca nu exista contraindicatii. Se gasesc destul de greu informatii despre asta pe internet, si am vrut sa fiu sigura ca nu afectez viitorul bebe. Iertati-ma pentru intrebarea dubla!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Natalia: perfect de acord cu anestezistul dvs, puteti ramane insarcinata fara riscuri ptr bebe, imediat dupa anestezia generala.

  30. ioana says:

    buna seara,maine sunt nevoita sa imi fac a saptea anestezie generala,imi puteti spune daca nu sunt deja prea multe,la ce riscuri ma expun si cate anestezii generale sunt permise?va multumesc anticipat

  31. cristina says:

    Bună seara,
    Tatălui meu în vârstă de 90 de ani la o ecografie efectuata în regim de urgenta pentru probleme cauzate de o gastrita i s a descoperit un polip la vezica biliara de 1cm.Ce trebuie sa fac?S ar putea face o operație cu anestezie generala având în vedere vârstă?
    Va mulțumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Cristina: varsta nu e o contraindicatie pentru anestezia generala, care se poate face si la 140 de ani. Problema e ca strict in cazul tatalui dvs, un polip vezicular asimptomatic NU are indicatie chirurgicala, fie el si la 1 cm diametru. Totusi, trebuie monitorizat imagistic – eco peste 3 luni, ulterior peste 6 luni. daca dimensiunile lui cresc de la o ecografie la alta, devine bogat vascularizat etc, atunci trebuie scos si trimis la examen histopatologic.

  32. dupa 8 anestezii generale says:

    buna ziua am si eu o intrebare anul trecut pe 19 august am suferit un grav accident de masina de atunci si pana in prezent am fost operata de 8 ori de fiecare data anestezie generala mentionez ca ultima data am fost operata pe data de 6.05.2015 in prezent nu iau nici un medicament in afara de cate un ketonal cand ma doare foarte tare as dori sa stiu in cat timp pot ramane insarcinata?si daca dupa atatea anestezii generale nu exista nici un risc?va multumesc anticipat pentru raspuns

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Lorett: anesteziile generale nu au efect cumulativ. Dpdv al efectelor anesteziilor suferite asupra fatului, puteti ramane oricand insarcinata.

  33. loredana says:

    Buna ziua! Pe 30 martie am facut o endoscopie la care mi s-a facut o injectie ca sa adorm. In 20 aprilie am aflat ca sunt insarcinata. Dupa calculele facute conceptia s-a realizat pe 29 martie. EXista pericolul ca anestezia (sedarea) sa afecteze copilul?

  34. DANAEV says:

    Buna ziua. Am o hidrocefalie interna, fara semne de activitate. Trebuie sa fac o histeroscopie interventionala care presupune anestezie generala. Poate fi facuta anestezia in situatia mea?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dana: de principiu, da. Medicul anestezist este insa cel mai in masura sa aprecieze asta; posibil sa va ceara insa si un consult neurologic.

  35. mirela says:

    Am facut rahieanestezie pt. montare sonda cook,a doua zi anestezie totala pentru ESWL ,iar acum la o saptamana de la toate acestea sunt ametita continuu. Ce credeti ca poate fii? Sunt efectele anesteziilor?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mirela: da, cel mai probabil, dar fara consecinte patologice – un discret edem cerebral, o usoara hipotensiune etc.

  36. butuc simona says:

    buna seara eu in curand o sa fac operatie de cezariana dar mie frica de anestezie si nu stiu ce sa fac ca sa ma calmez am mai fost operata de ampeticita dar atunci nu mia fost frica acum nu stiu de ce si cand eram mic imi scapam limba pe gat dar am luat tratament timotil se numea tratamentul va rog ajutati-ma sa imi inving teama multumesc anticipat

  37. Izabela says:

    Buna ziua domunule doctor,
    Mama mea (59 ani)trebuia sa fie operata de carcinom bazo celuar pe 10 noembrie 2014. Pe 5 noiembrie a suferit un AVC hemoragic in trunchiul cerebral. Acum este in perioada de recuperare, insa acest carcinom bazoceluar trebuie operat cat mai repede (este localizat la nivelul piramidei nazale si destul de extins inspre ochi). Operatia se face cu anestezie generala. Nu am cunostinte medicale si nu stiu care sunt riscurile AG in situatia ei. Exista riscul sa nu se mai trezeasca? Sau exista riscul sa piarda ce a recuperat pana acum? Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Izabela: medicul anestezist este cel care apreciaza direct aceste riscuri, pe baza unor date/ criterii pe care eu nu le am la cunostinta. De principiu, dupa trecerea fazei acute se pot face anestezii generale chiar si la pacientii cu AVC. In cazul in care vi se contraindica anestezia generala, puteti tine cont de faptul ca acest tip de cancer de piele raspunde extrem de bine la radioterapie.

  38. George David says:

    Domnule doctor Buliga , prietena mea trebuia sa se opereze sa i se scoata colecistul , dar a fost depistata in urma unor testari alergologige trimise in Germania la o clinica ,ca fiind foarte alergica la propofol , medicul a refuzat sa o mai opereze spunand ca este foarte riscant ..exista si alt anestezic cu care se poate face aceasta operatie???..multumesc…

  39. Alina says:

    Buna ziua!Ma numesc Alina.am si eu de spus o mică poveste.Pe data de 14 mai mi-am facut un test de sarcina si mi-a ieșit pozitiv.Dupa o săptămana am fost la medicul ginecolog la control iar medicul mi-a spus ca are o suspiciune ca ar fi extrauterina.Eu m-am încăpățânat si am fost si la alți medici care mi-au spus la fel.In concluzie trebuia sa imi facă tratament sau laparoscop operație.Am decis ca la paroscop era mai bn ptr mine si m-au operat.Mi-au facut anestezie generală cu subs:fentanyl,propofol si si protoxid de azot.m-am trezit din anestezie,l-am întrebat pe Dnul Doctor daca totul a decurs bn si daca mi-a salvat trompele.El mi-a spus ca e ok dar nu a găsit nici o sarcina.dupa 4zile,mi-a facut ecografie si a apărut fătul in uter.Intrebarea mea este:Exista pericol ptr fat din cauza substanțelor din anestezie?precizez ca imi doresc sarcina foarte mult.Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alina: de principiu, in chiar primele zile de sarcina eventualul efect negativ al medicamentelor este mai putin manifest; cred ca, sfatuindu-va permanent cu ginecologul dvs si urmarind permanent sarcina, o veti putea duce la bun sfarsit fara consecinte negative.

  40. carmen says:

    Buna ziua. mama, 85 ani face tratament cu Trombex, Trombostop , dar nu poate lua antiinflamator , acesta intrand in reactive cu tratamentul pentru sange. Ce imi recomandati pentru calmarea durerilor osoase si reducerea inflamatiilor?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Carmen: substantele enumerate nu intra direct in rectie; problema e ca antiinflamatoarele irita stomacul, cu risc de sangerare, accentuat mult de anticoagulare; poate lua orice alta clasa de antialgic (tramadol, de ex, dar OBLIGATORIU cu recom scrisa a unui medic) sau antiinflamatorii nesteroidiene selective (arcoxia).

  41. Tudor Cristina says:

    Buna seara D-nule Doctor,
    Sunt medic ginecolog si cred ca deja o sa o ,,iau razna,,Sunt speriata si confuza nu cand este vorba de pacientele mele pe cale le operez ci in legatura cei dragi mie. va rog daca se poate sa ma ajutati intr-un fel neutru. Va cer un sfat pe care nu vreau sa-l cer colegilor mei anestezisti care pot fi subiectivi.
    Va scriu in legatura cu tatal meu in varsta de 89 ani, echilibrat hemodinamic,cu IM in antecedente pentru care are un stent din 2001.
    In ian. 2014 a trecut printr-o AG pentru o grefa de piele scalp(carcinom). Postoperator in primele zile, a facut BAV gr.II ( 30/batai/min) si am ajuns la stimulare cardiaca. Are un stimulator bicameral DDD.Tot anul trecut, am verificat coronarografic stentul si este perfect permeabil si nici alte stenoze marcante nu sunt. Probabil ca s-ar fi ajuns oricum la bloc cu/fara anestezie generala si aceasta a precipitat lucrurile probabil printr-un spasm coronarian.
    La trei luni dupa interventie a aparut recidiva si am facut radioterapie. Formatiunea s-a oprit in evolutie dar radioterapia a distrus complet prima grefa ( suprafata mare de cca 10/10 cm).
    Acum se impune o noua grefare sigur tot sub AG.
    Medicul de la chirurgie plastica si reparatorie spune ca fiind o zona super vascularizata are nevoie de folosit electrocauter unipolar in caz de sangerare. Se pare ca folosirea acestuia ar magnetiza stimulatorul si nu poate fi folosit.
    Tatal meu este intr-o stare gen. buna, echilibrat hemodinamic, control bun al tensinunii si mai putin bun al functiei renale (creatinina 1,7).
    Va rog ce parere aveti in privinta riscurilor acum ca are stimulatorul cardiac dar exista risc de sangerare. La ce sa ma astept de data asta? Il omor cu mana mea prin decizia unei noi plastii?
    Va multumesc si iertati-mi deruta formidabila de m-a determinat sa apelez in felul acesta la un sfat. Cu stima CT

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina Tudor: dna doctor – este adevarat, cauterul unipolar deregleaza pacemakerul; de aceea, de regula se foloseste cauter bipolar la pacientii cu PM care necesita o interventie chirurgicala. Totusi, eu as cere mai degraba sfatulc elui care l-a implantat – este cel mai in masura sa aprecieze daca acesta poate fi reconditionat sau nu, daca va trebui inlocuit sau doar resincronizat etc. Pe de alta parte, exista si varianta – lenta si pacatoasa, adevarat, cu risc de infectare, ulceratie persistenta samd – a unei epitelizari din aproape in aproape, cu ajutorul unor pansamete speciale, care stimuleaza reepitelizarea. Plasticianul va poate ajuta in acest sens cu sfaturi. Bafta!

  42. Ramona says:

    Buna ziua! As dori sa stiu Ce riscuri Sunt daca sunt insarcinata si inainte de sarcina cu 2 luni aproape am avut anestezii generale.Ce riscuri sunt pentru bebe si pentru mami ca. Va multumesc!

  43. Elena Mare says:

    Buna ziua, domnule doctor! În timpul operatiei de cezariana (necesară din cauza unei ruperi de placentă) am avut un fel de vis.Un labirint din care voiam sa ies prin niste planuri luminoase ca niște ferestre, apoi o scară în spirală pe care alunecam, culori ca ale unui curcubeu și apoi scara s-a îngustat si s-a întunecat până nu am mai putut sa trec și m-am trezit în sala de operație. Ați putea să-mi spuneți ce s-a întâmplat? E o experiență care m-a marcat.

  44. cosmina says:

    Buna,ziua
    Urmeaza sa fac o operatie de colecist la Tg Mures la dr Popescu Gabriel dar imi este frica de anestezie.Sunt un caz rar in ceea ce priveste respiratia.Am septul nazal perforat,aproape inexistent in partea de jos a nasului si nu pot respira decat daca imi administrez Rinofug la jumatate de ora.Lucru care il fac de peste 20 de ani.O dependenta.Vreau sa stiu daca exista riscul sufocariiintimpulanesteziei.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cosmina: colecistectomia laparoscopica se face obligatoriu cu intubatie orotraheala; pe romaneste, vi se introduce prin gura un tub pana in plamani; asadar, problemele dvs nazale nu interfera deloc cu acest tip de anestezie.

  45. Alecsandra says:

    Buna ziua domnu doctor am si eu o intrebare am fost operata laparoscopic pt ami desfunda o trompa si una trebuia scoasa dar din pacate sa o sun asa nu mi sa putut scoate pt ca avea multe base de sange si Ceva infectie acuma la 3 sapt de la operatie simt o durerea in parte dreapta am fost la eco si mi sa zic ca am lichid acolo aduna am sunat medicu si a zis ca e plecat din tara inca 10 zile si sa continuó cu antibiotic si antiinflamator oare mi se poate intampla ceva si ar fi ceva contraindicati gen sa nu fac efort …multumesc mult

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alecsandra: efortul nu are nicio influenta; ar trebui sa va monitorizeze un ginecolog – uneori se pot dezvolta local abcese, chiar daca luati antibiotic.

  46. Ionela says:

    Buna ziua domnule doctor acum 3 luni am fost operata de anevrism cerebral era localizat foarte aproape de nervul optic,am facut anestezie generala totul a decurs bine dupa operatie dar de o luna de zile ma doare ochiul, il simt un pic marit si am o usoara senzatie de fierbinte.(in afara faptului ca mai am dureri de cap, partea stanga a capului inca o simt un pic amortita adica zona unde am fost operata). Sunt reactii normale, pe mine ma inspaimanta mai tare problema cu ochiul? Si pot face o alta anestezie pentru o masea? Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionela: simptomele descrise pot fi explicate prin reactia inflamatorie normala dupa o astfel de interventie. Totusi, ptr a fi sigura, nu gresiti cu nimic daca veti cere parerea neurochirurgului dvs sau macar unui neurolog.

  47. Dorina says:

    Bună seara.
    Domnul doctor, dacă se poate, am o întrebare la care dacă posibil , as dori un răspuns cât se poate de urgent . Mama mea suferă de diabet , nu are nevoie de insulina. Ia doar tratament medicamentos, dar este nevoie de o intervenție chirurgicala pe creier. Mama are 65 de ani . Ce consecințe poate avea ? Este indicat sau mai bine nu ?!?
    Dacă nu face operația risca o paralizie faciala permanenta. Nu cunosc diagnosticul. Am inteles doar ca este singura soluție.
    Vă mulțumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dorina: consecintele operatiei respective asupra mamei sunt cunoscute numai de neurochirurg; daca intrebarea se refera la diabet, el nu este in sine o contraindicatie ptr anestezia generala, care din punctul asta de vedere se poate face fara probleme.

  48. Ionela says:

    Buna ziua ,
    Domnul Doctor va rog sa-miraspunde-ti daca se poate la o intrebare.
    Tata-l meu a fost diagmostcat la CT cu:proces proliferativ gastric,infiltrativ in grasime de vecinatate ,nedelimitabil segmentar de lobul stang hepatic ,cu determinari secundare ganglionare loco-regionale si subdiafragmatice (limf gastri?).
    Usoara hepatomegalie omogena-steatoza hepetica 1
    Chist parapielic renal drept
    Hiperplazie de lob median prostatic
    In obs proces inflamator recto-sigmoidian
    Cat este de grav si daca se m-ai poate face ceva.Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionela: are nevoie de o endoscopie gastrica, in ideea unei eventuale biopsii care sa confirme sau sa infirme prezenta cancerului. Apoi, daca se confirma prezenta tumorii, se face o laparoscopie exploratorie, zisa de stadializare – daca e avansat, se trece la chimioterapie. Daca e operabil, se opereaza si apoi eventual chimioterapie.

  49. Elena says:

    Buna seara. Va rog frumos sa-mi spune-ti cat de urgenta este operatia laparaoscopica pt o piatra de 2,2 cm la fiere si daca s-ar putea si fara anestezie generala. Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: dimensiunea pietrei in sine nu constituie o urgenta. Dar nimeni nu va poate spune daca acea piatra va genera complicatii peste o ora, peste 10 ani sau niciodata. NU, nu se poate face colecistectomie laparoscopica fara anestezie generala – asta e nenegociabil.

  50. Cristina P says:

    Buna ziua, d-le dr! Bunicul meu, in varsta de 84 de ani, are o tumora benigna la cap de 3cm pozitionata foarte riscant, pe punte, pt ca apasa centrii vitali. Neurochirurgii au spus ca este operabila si ca ar reprezenta o urgenta pt ca deja si-a pierdut vederea la ochiul stang. Dupa ce a stat internat in spital, investigatiile i-au iesit bine toate. El are probleme cu tensiunea, care si aceasta a fost stabilizata si adusa la 12-13 sub tratament. Dar dupa ce l-a tinut o saptamana in spital pentru tratamente si investigatii, dupa ce si cardiologul a spus ca trebuie sa se opereze, neurochirurgul care initial i-a spus ca il opereaza, i-a spus apoi ca nu il mai opereaza pt ca e batran si „anestezistul nu vrea sa-i faca anestezie” din cauza varstei si l-a demotivat complet. Precizez ca toti doctorii la care am fost cu el au spus ca starea lui generala e foarte buna si nu ii dadeau mai mult de 65 de ani. Doi neurochirurgi au spus ca se poate opera, numai acel anestezist a invocat varsta. Credeti ca varsta lui este un impediment in a realiza operatia? Si daca totusi se va opera, in alta parte, ce repercusiuni poate avea aceasta anestezie generala? Ce riscuri exista? Ce ati face dvs. in locul meu? Pt ca decizia aceasta a ramas in mainile mele, bunicul meu avand incredere in ceea ce decid eu. Ce este mai riscant: sa faca operatia cu anestezie generala sau sa ramana cu tumora aceea la cap? Va multumesc anticipat pentru ajutor! Cu respect

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: imi cereti imposibilul, in conditiile in care nu ma pot pronunta in deplina cunostinta de cauza; prieteneste, poate ca ar fi bine sa cereti mai multe pareri, de la mai multe echipe neurochirurg – anestezist, pentru a vedea daca totusi cineva isi asuma interventia. Poate ca de fapt nu e neaparat o problema de anestezie, ci de localizare a tumorii si a riscului provocat de operatia in sine.

  51. iolanda says:

    acum trei ani am fost operata de un chist pe ovarul drept si a fost descoperita si endometrioza,acum sunt cu doua chisturi pe ambele ovare de6,8cm.imi recomandati sa fac operatie laparoscopica?va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Iolanda: da, sub rezerva ca andometrioza provoaca aderente crunte in abdomen si in pelvis, ceea ce poate ingreuna sau chiar face imposibil abordul laparoscopic.

  52. Karla says:

    Buna ziua, domnule doctor ! Peste aproximativ 2 saptamani o sa am o interventie la trompele uterine, adica histeroscopie si laparoscopie. La histeroscopie se face anestezie? Adica o sa-mi faca 2 operatii in cadrul aceleiasi proceduri? Ce fel de anestezie o sa imi faca, generala sau locala? Am emotii foarte mari, nu am fost operata niciodata pana acum si nici anestezie nu am facut decat la dinte o data. Va multumesc !

  53. Lavinia says:

    Pe data pe 8 noiembrie am fost operata ptr scoaterea unui furunc/abces,cu AG de felul meu nu mă trezesc prea repede după o AG dar la această operație tensiunea mea oscila de la 7-12. Eu în mod normal o am 10.6,este normal să oscileze așa?când am făcut operația nu eram însărcinată sau nu se vedea,dar acum am o bănuială. Ar păți ceva bebe dacă eu am făcut operația respectiva cu AG și am continuat o săptămână după cu antibiotice amoxicilina?mulțumesc anticipat

  54. Stanescu Georgeta says:

    Ma numesc Stanescu georgeta si am 54 ani. Am fost diagnosticata in urma investigatiilor inclusiv RMN cu DVL FAZA II/PRIN HDL5 PARAMEDIANA STANGA ,am fost internata pt a fi operata de aceasta hernie de disc, dar avand HTA,BCI, BPOC si ateromatoza carotidiana nu am mai fost operata. Cu mare respect D-le dr am omis sa va spun ca am facut coronografia si mi-a spus d-ul dr care mi-a facut-o ca nu am nimic la inima , dar trebuie sa mi-se administreze corect tratamentul pt tensiune. Cu mare stima si respect d-le dr anestezist pot fi operata cu aceste diagnosticuri, va rog mare respect sa-mi raspundeti la acest mesaj ca nu mai suport durerile piciorului care deja imi amorteste. Va multumesc cu mare respect si stima pt rabdareade a-mi citi mesajul

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgeta: doamna, in primul rand sunt chirurg, nu anestezist; in al doilea rand, decizia apartine anestezistului dvs. Ptr ca au aparut parestezii (amorteli), repararea herniei nu mai e un moft, ci o necesitate; tinand cont de acest lucru, dar si de celelalte boli ale dvs pe care eu nu pot sa le cuantific de la distanta, anestezistul va hotari daca va poate administra anestezia (cel mai probabil ca da), sub ce risc, cu ce eventuale consecinte etc.

  55. Karla says:

    Buna dimineata ! In urma unei laparoscopii la care mi s-a facut anestezie generala, am rămas cu o durere de cap pe partea stângă spre ceafă, simt ca si când te trage curentul la cap si te doare părul inclusiv toats partea capului, ciudat ca se întâmplă dupa 3 săptămâni de la operatie. Ar trebui sa mă ingrijorez sau o sa îmi treaca de la sine, astea fiind încă efecte ale anesteziei? Va mulțumesc domnule doctor.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Karla: simptomele descrise nu sunt sechele ale anesteziei; va trebui sa cereti sfatul unui neurolog – este posibil sa fie o nevralgie.

  56. Selaru Alecsandrina says:

    Buna ziua !Ma numesc Selaru Alecsandrina si am 52 de ani.Am fost operata in 2013/25/11.Diagnostic:Cistocel;Histerectomie totalacu anexectomie bilaterala.In 2o14/8/10 Diagnostic:Eventratie mediana post.HTAB.Operata fara plasa.(sunt obeza gr 3) In 2015/04/15 Iarasi eventratie.Diagnostic dupa operatie:Granuloame postmultiple; refacerea peretelui cu plasa.Intrebarea mea daca suntet bun sa-mi raspundeti; de ce nu sa pus plasa la prima eventratie ?
    de ce granuloame postmultiple si cum de nu s-au vazut la prima eventratie?Va multumesc domnule doctor !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alecsandrina: 1. doar chirurgul dvs initial va poate raspunde la asta; 2. granuloamele sunt probabil generate de firele utilizate la prima interventie.

  57. Selaru Alecsandrina says:

    Sunt programata pe 5-1-2016 pentru operatie.Hernie inghinala dreapta.Pot sa aman citeva luni aceasta operatie? Au fost citeva raze anul acesta si 8 luni de la ultima operatie.Alte diagnostice:diabet tp 2.exstrasistolie ventriculara,asm bronsic,BPOC;HTA;IC cl 2 NYHA. Dv ce ma sfatuiti? vA MULTUMESC MULT !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alecsandrina: tratamentul chirurgical e singura optiune ptr o hernie daca pacientul cu hernie nu are contraindicatii majore ptr interventie; bolile asociate mentionate de dvs NU sunt o contraindicatie absoluta a interventiei chirurgicale, care se poate efectua sub rahianestezie, relativ bine tolerata.

  58. Corina Lazar says:

    In Luna Mai am avut o anestezie generală si urmează sa mai fac una la începutul lui Ianuarie e ok? Câte anestezie putem face pe an??

  59. Labunet Elisabeta says:

    Dle. Doctor, sotul meu a suferit o operatie de bypass (anestezie generala 5 ore). Apoi inca 3 operatii la interval de cate o saptamana pt ca nu se suda sternul. In total 4 operatii cu 4 anestezii generale in decurs de 4 saptamani. Este in terapie intensiva din 26.11.2015. Se pare ca se vindeca. Problema este ca a ajuns in spital perfect normal la cap iar acum are pierderi de memorie, agitatie, tulburari usoare de cognitie (cum a spus psihiatrul pe care l-am solocitat). Intrebarea mea ar fi daca aceste tulburari psihice se datoreaza anesteziilor si, de asemenea, daca sunt reversibile. Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elisabeta: nu pot aprecia in mod corect daca acesta este efectul anesteziilor repetate, al edemului cerebral oarecum normal in situatia data, al unui AVC sau doar al tulburarilor de perfuzie cerebrala datorate bolii. Un neurolog va poate ajuta mult mai mult in acest sens.

  60. Ana says:

    Buna ziua,
    Pe data de 4 oct 2015 am efectuat o histeroscopie diagnistica cu anestezie generala usoara si un ERAD al colului. Ulterior am aflat ca la momentul respectiv eram insarcinata, sarcina cel mai probabil nefiind inca fixata in uter si nefiind detectata la hscopie. Avem 8 zile de la fecundatie (26 septm) – UM 14 septembrie. Pana acum sarcina este in regula, analizele bune, bebe pare ok insa mi-e tare teama sa nu fi fost afectat de acele interventii. Puteti va rog sa ma ajutati cu un raspuns? In ce masura afecteaza anestezia fatul la acea varsta, dar ERAD-ul? Multumesc frumos!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ana: de principiu, „varsta” sarcinii era suficient de mica pt a nu fi fost probleme in acest sens (as spune ca interventia a avut loc cam la 4-7 zile de la fecundare); corect este sa aflati in totalitate ce substante vi s-au administrat si sa va informati despre acest lucru si ginecologul.

  61. Ana says:

    Multumesc frumos pentru raspuns! Medicul ginecolog stie pt ca el este si cel care a facut interventia si cel care monitorizeaza sarcina. Sper sa fie totul in regula! Multa sanatate tuturor!

  62. Eca says:

    Buna seara
    Fiul meu e programat peste 3 zile la o operatie de chist de canal tireoglos cu scoaterea osului hioid, fiind necesara anestezia totala. El in ultima saptamana a fost racit si tuseste destul de rau. Intrebarea mea este daca i se poate face anestezie totala avand aceasta tuse, si daca raceala care nu e complet rezolvata nu are influenta negativa asupra operatiei.
    Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Eca: singurul care decide ca o infectie respiratorie trebuie sa amane o interventie planificata este medicul anestezist; si foarte probabil o va si face, pana la trecerea puseului acut, mai ales daca tusea este productiva sau asociaza febra.

  63. ANA-MARIA says:

    buna ziua!tatal meu este diagnosticat cu hernie de disc zona L3-L4-L5, loc unde s-au mai facut 3 operatii, ultima fiind in 2006, insa pe parcursul timpului tata a fost diagnosticat cu diabet zaharat tip II si stenoza carotidiana stanga 90% si dreapta 60% inoperabila fiind localizata pe lungime pana in cutia craniana.Operatia de hernie de disc este necesara deoarece nu-si mai simte piciorul insa din cate am inteles este un risc major de accident vascular.as fi interesata si de opinia dumneavostra.
    multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ana MAria: riscul de AVC este real si deloc de neglijat. raportul intre beneficiile operatiei si riscurile ei trebuie insa discutate, respectiv asumate de catre pacient si apartinatori pe de o parte, de catre medicul curant si anestezist pe de alta parte. nu sunt in masura sa va dau un sfat pertinent in acest sens

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Tudor: in timpul unei anestezii generale se folosesc, pe langa anestezicele propriu-zise, nenumarate alte substante, cu timp de injumatatire diferit. La un pacient cu finctie renala si hepatica normala, dupa 24 de ore ar trebui ca ele sa se fi eliminat.

  64. Nastase Marius says:

    Buna seara,
    Domnule doctor bunicul meu a fost operat joi pentru a i se desfunda venele care oxigeneaza creierul ( ni s-a spus ca erau calcifiate). Operatia a decurs excelent multumim lui Dumnezeu si doctorilor. As avea si eu o intrebare la dumneavostra cand sa trezit a doua zi din anestezia generala era constient nu avea nimic dar cand am venit urmatoare zii avea halucinatii care inca le are ( vede anumite persoane ) dar de acolo ne-au spus ca este normal as avea o rugaminte la dvs sa imi spuneti daca este normal si daca da cat dureaza aceasta treaba. Multumesc frumos.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marius: dupa o anestezie generala, varstnicii pot avea astfel de manifestari, temporar si fara a avea neaparat semnificatie de gravitate.

  65. Violeta Marcu says:

    Buna ziua,

    Mi s-a recomandat sa fac o operatie de histerectomie (cu sau fara indepartarea ovarelor, aici parerile medicilor sunt diferite – iar eu nu m-am decis inca), din cauza unui uter fibromatos care si-a marit destul de mult dimensiunile in ultimii 3 ani. Recent am facut o serie de analize printre care si sideremia. Aceasta mi-a iesit 36 ,val normala pt. femei fiind intre 56-165 microg/dl. Credeti ca aceasta val. scazuta ar putea fi un motiv de ingrijorare in cazul unei anestezii totale (datorita unei oxigenari deficitare a organelor) ?
    Sincer, mie imi este teama de consecintele unei astefel de operatii, starea mea generala este buna acum si as prefera sa mai astept pana la menopauza sa vad ce se intampla(am 48 de ani), timp in care sa ma monitorizez constant prin ecografii si alte analize.
    Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Violeta: sideremia arata cantitatea de fier liber din sange si NU are treaba cu oxigenarea tesuturilor, cata vreme hemoglobina este normala. Daca nu exista criterii de risc si va monitorizati periodic leziunea, poate fi luata in considerare si conduita sugerata de dvs; totusi, daca ginecologul dvs opteaza fara drept de apel ptr histerectomie,are ultimul cuvant.

  66. Nicu says:

    Colecistectomia clasica se poate face fara anestezie generala? In al doilea rand cand se face anestezia generala, adormi ca si cum ar fi un somn normal? Multumesc anticilat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: ceva nu se leaga – nu cred ca hernia de disc a fost operata laparoscopic (prin definitie, laparoscopie presupune abord abdominal); nu stiu daca amnezia are legatura cu anestezia generala – nu mi-e clar daca este cu adevarat amnezie, daca este doar temporara, daca a preexistat sau nu etc; uneori, in special la pacienti varstnici sau alcoolici, dupa AG exista o perioada de obnubilare, cand pacientii sunt total dezorientati, nu mai recunosc persoanele din jur, confabuleaza etc; episodul apare la 24-48 de ore dupa interventie si este doar temporar, disparand dupa alte 2-3 zile.

  67. Monica says:

    Buna ziua, domnule doctor.Sotul meu a avut 2 operatii in decurs de cateva zile la jumatatea lunii ianuarie, laparascop pt scoaterea colecistului, una endoscopic ca a avut blocat un canal care mergea spre ficat(avand icter mecanic). Acum urmeaza sa faca o operatie laparascopica pentru hernie inghinala dreapta.La ce interval de timp se poate face operatia de hernie? Va multumesc mult!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Monica: nu exista restrictii in acest sens, mai ales ca ERCP-ul a fost facut cel mai probabil cu un alt fel de anestezie dacat colecistectomia.

  68. ligia apostol says:

    Dl doctor, eu iau un tratament pentru acnee ce consta in administrarea unei pastile de doxiciclina la doua zile si o vitamina A, zilnic. In curand urmeaza sa fac o operatie de rinoplastie, bineinteles sub anestezie totala. Influenteaza in vreun fel antibioticul si vitamina A anstezia? E periculos? Trebuie sa opresc medicamntele inainte de operatie?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ligia: nu; trebuie insa sa va instiintati medicul despre antibioterapia urmata, ptr a sti ce antibiotice sa va prescrie perioperator (doxiciclina este un bacteriostatic si scade / anuleaza efectul multor antibiotice daca se dau asociat)

  69. Eremia Roxana says:

    Treb sa fac a treia cezariana .Sunt insarcinata in 27 de sapt si tocmai am fost diagnosticata cu un prolaps mitral de vena cava inferioara.Celelalte anestezii (2 la nr)au fost generale avand o tripla scolioza una din probleme fiind in locul unde s-ar fii putut face epidurala.Am 36 de ani iar ultima cezariana am facut-o in 2006.Care sunt risculele in cazul celei de a treia anestezii genetale privind diagnosticul de la inima?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Roxana: valva mitrala nu are nicio legatura cu vena cava, trebuie sa fie o mica greseala sau un dgn incomplet. prolapsul de valva mitrala e o afectiune rel frecventa comparativ cu alte valvulopatii; nu are insa neaparat consecinte negative, ba de cele mai multe ori consecintele hemodinamice sunt nesemnificative- se poate afla asta printr-o simpla ecografie cardiaca; la a 3-a ag, riscurile sunt aceleasi ca la celelalte 2 …

  70. Ana Maria says:

    Domnule doctor trebuie să fac o operație laparoscopica de extragere a trompelor uterine. Pot face anestezia generala dacă am o ușoară viroza respiratorie? Va mulțumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Anamaria: nu stiu ce intelegeti prin „usoara”; in principiu puteti, dar ar fi mai bine, daca nu est eo urgenta, sa lasati intercurenta respiratorie sa treaca.

  71. Andreea says:

    Buna ziua.Peste 2 zile am programata op.de cezariana.Am o problema …rectitudine coloana cervicala,curbura fiziologica fiind inexistenta.Acest lucru constituie un impediment pentru intubarea orotraheala,in cazul unei anestezii generale? Va multumesc anticipat.

  72. Cristina says:

    Mama mea urmeaza sa faca o operatie pentru fractura de humerus cu deplasare, cu anestezie generala. Ni s-a spus ca este necesar sa se amane operatia cu 10 zile, datorita faptului ca mama are in schema uzuala de tratament medicamentul Plavix. Este corect acest lucru? intreb nu pentru ca as pune la indoiala indicatia medicului, dar sunt ingrijorata pentru ca mama nu mai are rabdare, are dureri, poarta o orteza, nu e cazul sa enumar toate inconvenientele, se cunosc, si ma intreaba necontenit de ce nu facem operatia mai repede. Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: riscul de sangerare la pacienti cu antiagregare majora gen Plavix riscul de sangerare incontrolabila este foarte, foarte mare. Decizia de a amana interventia cu 8-10 zile (pana cand apar trombocite noi, „neblocate” de Plavix) este cat se poate de corecta.

  73. iulian says:

    Va salut Am ciroza hepatica din 2005 cu ascita medie(din 2016)si hernie ombilicala si hiatala. Exista posibilitatea de afi operat?(laparascopic sau clasic)ANESTEZIA DAUNEAZA CIROZEI?(chiar de sint adormit cu masca) VA MULTUMESC ANTICIPAT.Va salut.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Iulian: posibilitate exista, dar daca ciroza e decompensata nu se justifica intotdeauna (ascita in dezvoltare progresiva va creste presiunea in abdomen si hernia va recidiva rapid). Este o decizie mai grea, care implica amanunte despre starea dvs pe care eu nu le am la dispozitie. Da, in anumite situatii AG poate decompensa, partial si de regula temporar, pacientul suferind de o ciroza avansata (encefalopatia portala).

  74. Florina says:

    Buna ziua,dl doctor.Acum trei saptamani am avut un accident si mi s-a indepartat chirurgical rinichiul stang.In urma analizelor de sange facute in urma cuo saptamana,medicul de familie a constatat ca analizele pentru ficat sunt destul de mari,mi-a pus un diagnostic prezumtiv de citoza hepatica si mi-a dat trimitere catre gastroenteorologie unde voi ajunge miercuri. As vrea sa imi spuneti,va rog,daca substantele folosite la anestezia generala,care a durat destul de mult,pot afecta ficatul,si cat timp dureza pana isi revine la normal in conditiile in care respect in totalitate regimul hidric,alimentar si nu iau nici un fel de medicamente,Mentionez ca inainte de acel accident,starea de sanatate era foarte buna.Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Florina: v-a spus de citoliza hepatica sau de ciroza, diferenta fiind uriasa? in anumite situatii, unele medicamente pot creste enzimele de citoliza hepatica, dar fara consecinte pe termen lung; gastroenterologul v-a stabili totusi despre ce tip de afectare hepatica este vorba.

  75. Florina says:

    Buna seara,dl doctor. Era vorba de citoliza hepatica,nu ciroza. Sper ca totul va fi in ordine,si ca saptamana viitoare cand voi repeta analizele de sange si urina,rezultatele vor fi cat mai apropiate de cele normale.Va multumesc!

  76. Georgeta says:

    Buna ziua,
    In curand voi fi operata la o clinica privata de stenoze lombare,problema mea este ca folosesc de multi ani sedtive si antidepresive(recomandate de medic).Nu le pot intrerupe pt.ca fac atac de panica,mai ales in stresul dinaintea operatiei.Nu stiu cat va sunt cunoscute:cypralex,carbamazepina,seroquel,valdoxan.Intrebarea mea este:ma poate anestezia daca iau asa ceva? Este riscant?Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgeta: da, puteti primi anestezie, dar administrarea lor perioperatorie trebuie facuta cu avizul medicului dvs anestezist.

  77. Ionela says:

    Bună ziua! Domnule doctor, in urmă cu o săptămână am fost operată de un chist ovarian de 6cm prin laparoscop cu anestezie generala. În urma operației am ramas cu o ușoară amețeală și stare de somnolență. Credeți că sunt normale aceste efecte dupa anestezia generală? Mulțumesc mult!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionela: sunt si alte explicatii ptr simptomele relatate, unele doar indirect legate de interventie. Prin hidratare sustinuta, ar trebui ca ele sa dispara in perioada de convalescenta imediata.

  78. Geanina says:

    Buna seara,Dr. Teodor Buliga. Am cateva intrebari care ma pun pe ganduri, sper sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Am 17 ani, am o problema din nastere la picior iar din aceasta cauza am avut mai multe operatii, asta insemnand si anestezii si toate au fost totale, in numar de 20. Vreau sa stiu daca ma afecteaza cu ceva sau ma va afecta pe viitor. Am inteles ca poate dauna la fertilitate, este adevarat? As putea avea afectiuni pe viitor, nu doar in chestiunea cu fertilitatea ci si in alte aspecte ?

  79. elena says:

    Buna seara d-nl dr,am o fetita de 1 an si 9 luni diag Varus equin bilateral operara pt tenotomie la varsta de 2 si respectiv 11 luni cu AG,urmand se pare si a treia interventie chirurgicala.Intrebarea mea este cat de mult o afecteaza aceste anestezii generale?La ce sa ma astept si ce sa urmaresc in comportamentul ei?Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: este posibil c ape termen scurt sa apara o stare de agitatie psihomotorie, dar este temporar si de principiu nu ar trebui sa ramana consecinte pe termen lung.

  80. Maria Magdalena says:

    Buna ziua !Mama mea, urmeaza sa faca o interventie chirurgicala la san ea fiind hipertensiva ( ia captopril sublingual),in anestezia generala este contraindicat?faptul ca aeste hipertensiva influenteaza operatia?va multumesc pt.raspuns!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: hipertensiunea in sine nu este o contraindicatie pentru anestezia generala; totusi, ea trebuie tratata/echilibrata inainte de interventia chirurgicala, mai ales ca este probabil vorba despre o operatie electiva, programata; rolul important in managerizarea cazului il va avea asadar anestezistul mamei

  81. Izabela Neatu says:

    Buna ziua domnul doctor,baietelul meu de 4 anisori urmeaza sa faca o interventie la dintisorii in care ii se va aplica anestezia generala(prin intubare).Eu sunt super panicata si super speriata deoarece este foarte mic,credeti ca ii poate afecta in vreun fel????Sau sa ramana cu vreo marca?Sau sa se intample eu mai stiu ce???Va multumesc! O zi buna!

  82. Vlad says:

    Buna ziua. Am si eu dpua intrebari. La inducerea respectiv trezirea din anestezia generala, adormi si te trezesti ca dintr-un somn normal? In al doilea rand, se administreaza medicamente pentru prevenirea greturilor si a varsaturilor postoperatorii?

  83. Luta mihaela says:

    Bună seara,am și eu o întrebare pentru Domnul doctor.Peste 2 săptămâni sunt programată la o operație de hernie ombilicală și mie foarte frică de anestezie,am tulburări de ritm există vreun risc in cazul acesta ,în urma cu 22 de ani am născut al doilea copil prin a doua cezariană și mi sa făcut anestezie generala dar totuși am fost conștientă de ce mi se întâmplă numai că nu puteam să mă misc și de atunci am rămas cu teamă asta de anestezii,mi să spus că mi se va face anestezie generala

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihaela: tulburarile de ritm in sine nu sunt o contraindicatie pentru anestezia generala. Totusi, trebuie sa va informati anestezistul despre asta.

  84. Livia says:

    Buna seara.Fiul meu in varsta de 18 ani a suferit o interventie chirurgicala cu anestezie generala in urma cu 25 zile.De atunci,la 2-3 zile,are cate o migrena.E posibil sa fie postanestezie ? Mentionez ca are migrene de la varsta de 5 ani,dar crizele erau destul de rare inainte. Va multumesc !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Livia: probabil ca nu este o cefalee postrahi in adevaratul sens al cuvantului, dar nu mai putin adevarat ca dupa aceasta manevra crizele migrenoase pot sa fi suferit o accentuare; un consult neurologic va va lamuri si va va ajuta eventual cu un tratament adecvat ptr fiul dvs.

  85. Elena says:

    Bună ziua.De curând am fost la medicul ginecolog și am făcut biopsie cu minianestezie pe vena.A doua zi m-am simțit foarte rău, respirație greoaie,amețeli, palpitatii. Am fost la medicul de familie și mi-a zis ca am făcut cădere de calciu și atac de panica.Eu nu cred, mai am 4 anestezii generale și nu am avut nimic, nu mi-e frică de operatie. Și nu am alte probleme de sănătate,tensiune bună, puls bun.sa fie de la anestezie?
    Mulțumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: posibil sa fi facut hipotensiune, „caderea de calciu” nu este un termen prea iubit in lumea civilizata – nivelul de calciu din sange este una dintre constantele cele mai importante si prin urmare cel mai fin reglate din organismul nostru.

  86. Laura says:

    Buna ziua
    Sotul meu a fost operat de hernie inghina dreapta in data de 06.05.2016. La aproximativ 2 saptamani zona operatiei s-a inflamat. In urma efectuarii ecografiei a primit ca diagnostic serom 7/2 cm iar ca tratament ibalgin si gheata local. Desi a urmat tratamentul nu se observa nicio ameliorare.In acest sens doresc sa aflu daca ar putea venii la dumneavoastra pentru un control si eventual realizarea unei punctii.
    Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Laura: se poate / i-l pot punctiona, dar daca este cu adevarat serom (si nu un hematom), se va resorbi oricum singur, doar ca ceva mai lent (intre 1-3 luni)

  87. Liliana says:

    Buna ziua!Dl doctor am indicatie de scoatere uter fibromatos din cauza pierderilor mari de sange ,analiza de fier mi a iesit 20,5 ,va rog sa mi spuneti daca cu fierul scazut pot sa fiu operata ,specific ca iau fier fiole de cam 1 an dar organismul nu il asimileaza,va multumesc anticipat pt raspuns

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Liliana: hiposideremia (fier scazut in sange) nu este contraindicatie ptr interventia chirurgicala; ea se va putea face chiar si in cazul unei anemii reale, in anumite conditii. Oricum, sursa sangerarii – daca fibromul e cauza – trebuie indepartata.

  88. ILEANA says:

    Buna ziua, cautind articole despre riscurile anesteziei generala am gasit acest link ,care ma determinat citind in intregime comentariile si raspunsul Dr.Teodor Buliga,sa comentez pe scurt situatia mea in care ma aflu de 2 ani de la operatia de colicist cu speranta ca poate aici voi gasi antidotul necazului meu .In 2014 august , la trezirea dupa 5 ore de la operatie, intrebam mereu ce este asa un zgomot mare .Era prezent linga mine sotul si o nepoata care ma asigurau ca nu e nici un zgomot.Am fost externata dupa 2 zile dupa operatia laparascopic pt.extragerea unei pietre de 2 cm. de la fiere, si am revenit acasa cu aceleasi zgomote puternice cu precizarea NU IN URECHI ci le aud din stinga, dreapa, un auz normal de zgomot,motor ambreat,avion,clocote de fierbere, suieraturi tip sirena.In tot acest timp am facut fel de fel de tratamente de la neurologi, orelisti,pt.acufene sau tinitus/TG.MURES,SIBIU,CLUJ,BUCURESTI, si nici un rezultat.Din electroencefalograma a rezultat pe tot capul o substanta alba, dar neurologii au spus ca nu are legatura cu aceste zgomote.mA INTREB MEREU CE S-A INTIMPLAT CU MINE la anestezia facuta.Aceste zgomote imi produc si mari dureri de cap ,dorm cu o pastila de nitrazepam ca altfel nu adorm din cauza zgomotului iar cind ma trezesc sint urlete in cap. Vacarmul strazi imi mai tempereaza auzul acestora.Ce sa fac , unde sa mai merg,asi fi de acord sa fiu anesteziata din nou gindind ca poate aceasta sa fie un antidor situatiei mele.Intreb un examen RMN poate stabili cauza acestor zgomote si recomanda un tratament cu eficienta.
    Astept un raspuns de la dnul dr.Buliga. Cu multumiri pentru acceptul acestui comentariu.Sunt din MEDIAS -JUD.SIBIU SI OPERATIA AM FACUT-O LA TG.MURES

  89. Lucia says:

    Buna ziua,
    sotul meu a suferit o interventie chirurgicala acum 30 zile : cistectomie radicala cu reconstructie vezica urinara . Se simte bine dupa operatie,maninca bine,face plimbari scurte prin casa,dar de la operatie nu doarme.De 3 zile este acasa si continua acelasi stari de insomnie care il topesc pe picioare.In spital nu a avut vreo complicatie dupa operatie,totul a decurs perfect.Doar aceasta insomnie care persista si acasa. Ii dau magnevie somn si usor si ceai de lavanda seara.Dar nu il ajuta. Ce ma sfatuiti?

  90. Laurys says:

    Buna ziua!

    In cursul acestui an am avut 3 anestezii generale.
    – martie pentru maxim 30 min;
    – iunie – pentru maxim- 10 min;
    – iulie – pentru maxim 5 min.
    In luna august sunt programata pentru indepartarea unui nodul la san tot cu anestezie generala.
    Va rog sa mi spuneti cat de daunatpoare sunt?
    Multumesc frumos!

  91. monica says:

    Bună ziua.Pe data de 28 iulie mi-am efectuat un test de sarcina care a ieșit pozitiv.In ziua aceea am făcut o programare la medicul ginecolog, care în urma unei ecografii a constatat ca am o sarcina extrauterina.A doua zi , adică vineri m-a internat de urgenta și m-a operat de aceasta sarcina extrauterina, efectuând anestezie epidurala.Dupa doua zile la ecografie a constatat ca am o sarcina în uter.Intrebarea mea este dacă pot sa merg mai departe cu aceasta sarcina în condițiile în care anestezia și tratamentul după aceasta intervenție sper ca nu mi-a afectat fătul. Va rog sa-mi răspundeți la aceasta întrebare cât mai repede.Va Mulțumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Monica: regret intarzierea raspunsului – cred ca trebuie sa cereti acest sfat ginecologului dvs, care stie exact ce tratament v-a administrat (unele medicamente sunt absolut benigne, altele provoaca malformatii majore; de ex, el stie daca v-a administrat si metotrexat sau nu etc) si mai ales ce varsta avea sarcina cand a fost efectuata interventia.

  92. Manuela says:

    Buna ziua! Pe data de 27 iulie am avut o operație pe timpan: miringoplastie. Mi s-a făcut anestezie generală. În urma anesteziei am rămas cu o amorțeală a zonei de deasupra urechii operate şi jumătate de limba. O sa dispară aceasta amorțeală?? Va mulțumesc

  93. Maria says:

    buna ziua,mi s-a descoperit o piatra de 2 cm la colecist si am inteles ca trebuie facuta operatia.d-le doctor mie mi-e foarte frica ,cand mi se masoara tensiunea arteriala,sunt f anxioasa ,oare cum fac fata acestei interventii chirurgicale?multumesc!

  94. Cristina says:

    Buna ziua, mama mea, in varsta de 73 ani are hipertensiuhe pulmonara severa. In cazul in care ar trebui o interventie chirurgicala pemtru stenoza mitrala, ce riscuri sunt la anestezia generala ?
    Multumesc mult !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: trebuie facuta balanta intre riscuri, deloc de neglijat, si beneficiile interventiei, ceea ce presupune cunoasterea exacta a starii generale actuale a pacientei, pe care nu a m de unde sa o cunosc. O discutie cu anestezistul implicat va va lamuri pe deplin.

  95. Carmen says:

    Buna seara,in urma cu o saptamana am fost anesteziata general pentru scoaterea unei alunite din cap…iar de acum doua ore imi simt vena(se afla mai sus de ureche)cum bate..este posibil sa aiba legatura cu anestezia generala?

  96. Cristina says:

    Bună ziua. Pe data de 22 august am avut o AG iar pe data de 6 septembrie alta. Cred ca urmează a treia.oare îmi dăunează cu ceva? Va mulțumesc pentru răspuns

  97. Stanca says:

    Am si eu o intrebare .Acum 3 ani am facut operatie la coloana .Cu anestezie generala si la ce fac alergie am spus si am facut alergie de la un medicament din ce contine anestezia dar va dati seama ca eu nu am stiut.am intrat in stop cardio respirator si am avut foarte mari probleme. Acum trebuie sa fac o alta operatie de chist ovarian tot cu anestezie generala . trebuie sa fac un test antialergic? Din aceasta cauza ma tem foarte tare iar cei de la spitalul unde am facut operatia au spus ca trebuie sa fac neaparat testul antialergic. Au spus ca nu au voie sa imi dea si mie o copie al acelui test. Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Stanca: in mod normal, colegii care au constatat alergia ar fi trebuit sa va specifice in scris macar un grup de substate incriminate (asta presupunand ca nu au stiut exact alergenul); la solicitarea anestezistului dvs, veti face testul alergologic la substantele ce vor fi folosite cu mare probabilitate la interventia ce urmeaza; apoi, in functie de rezultate, veti face o asazisa schema de desensibilizare.

  98. Alexandru30 says:

    Buna ziua,am foat diagnosticat cu spondilolistezis L4-L5,imi este tare frica,mi-e teama de anestezie,am inteles ca operatie va dura intre 5-6 ore..Va rog ,care a mai facut o atsfel de operatie sa intre in contact cu mine.Dle Doctor,va rog sa imi recomandati un medic bun care a facut multe operatii de genul.Am sa las adresa de maill pt orice fel de informatie.
    Multumesc!!!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alexandru: aveti mesaj privat; pe viitor, va rog sa nu va mai postati adresa privata de mail cu atata lejeritate; in plus, acest site nu are rolul unei platforme de socializare, puteti contacta alti pacienti pe orice alta retea de socializare.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Stanca: cu scuzele de rigoare, banarea comentariului tine strict de telul acestui site, care nu include si socializarea/ schimbul de pareri intre pacienti. ptr asta exista suficiente retele de socializare. multumesc ptr intelegere.

  99. Dragan says:

    Buna ziua,am bebelusul de 3luni care la 4zile de viata a fost operat la manute(sindromul bridelor amniotice)cu anestezie generala.si medicu ne.a zis ca de la 6luni vom incepe alte operatii.intrebarea mea este ce distanta de timp trebuie sa fie intre anestezii??

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dragan: intervalul dintre anestezii nu este o limitare ptr interventii, ele vor fi seriate mai degraba ptr a permite cicatrizarea tesuturilor, recuperarea functionala etc.

  100. Ionut rada says:

    Draga Dr.Teodor Buliga… Am si eu o intrebare: tatal meu are 76 de ani si a sufera de pancreatita acuta si a slabit foarte mult a ajuns de la 68 kg la 53 kg si a fost la spitalul Floreasca si de acolo l.a trimes acasa si au zis sa se duca peste o saptamana k au zis k aceasta operatie nu e grava ci anestezia ca poate sa nu se mai trezeasca. Ce pot face in cazul asta?? Va multumesc!!!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionut: regret, dar nu ma pot pronunta in deplina cunostinta de cauza, neavand toate datele; ca idee, la Spitalul Floreasca se interneaza anual sute, daca nu mii de pancreatite acute, asadar exista acolo o mare experienta in tratarea acestei afectiuni foarte grave; asadar, daca acei colegi au considerat ca nu necesita internare de urgenta, probabil ca au dreptate.

  101. Carina says:

    Bună! Fiica mea de 22 luni are nevoie de anestezie totală pentru repararea dinților(distruşi de antibioticul Ceclor,cu 8 luni in urmă),operația o să fie în 12 dec si ea azi(17nov) a primit antibiotic ptr infectie la ureche,ar trebui să amânăm operația? Cu cât timp înainte nu are voie să ia antibiotic? Mulțumesc anticipat!

  102. Adrian says:

    Buna ziua, pentru o artroscopie la genunchi se poate opta pt anestezia generala? Am inteles la la rahidiana e nevoie de sonda urinara si este destul de traumatizant, la anestezia generala este nevoie de sonda?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adrian: 1. da, se poate face cu AG; 2. Sonda urinara NU este obligatorie dupa rahianestezie, ea poate deveni necesara si dupa anestezia generala, ce-i drept in procent mai redus ca dupa rahianestezie.

  103. George Albu says:

    Buna seara Domnule Doctor!
    Sunt in varsta de 75 ani si recent am fost diagnosticat cu: Strictura stransa la nivelul uretrei bulbare;la nivelul peretelui lateral drept o formatie tumorala pediculata cu caractere superficiale cu diametrul de cca 2,5cm-implant SUV Foley18 Ch cu 15ml in balon.
    S-a recomandat (dupa suprimarea SUV ) – indicatie de TUR-V.
    Sunt bolnav coronarian cu risc foarte inaLT= INFARCT IN Antecedente -16 aNI SI am un implant de 4 stenturi realizat in urma cu doi ani.(si alte afectiuni; insuficienta renala cronica etc ). Intrebare : Ce risc prezinta aneastezia generala in cazul interventIei de TURV-V ?
    Va multumesc ! G. Albu

    • Dr. Teodor Buliga says:

      George: din fericire, TURV se poate face sub rahianestezie; sigur, exista si in acest caz riscuri sau contraindicatii (mai ales, de ex, daca luati tratament anticoagulant cronic), dar despre toate acestea veti discuta cu medicul dvs anestezist.

  104. Daniela Sandu says:

    Buna seara! D-le Doctor, am 44 de ani si as dori sa fac o operatie de rinoplastie. Am fost diagnosticata cu BPOC, faza usoara, ma tratez cu Seretide. Este vreun impediment in ceea ce priveste efectuarea operatiei sau anasteziei generale? Imi doresc foarte mult sa fac operatia. Nu sufar de alte boli cronice. Va multumesc.
    Cu mult respect, prof. Daniela Sandu.

  105. medeea says:

    Buna ziua, pot face o liposuctie cu anestezie generala daca sunt racita? sunt programata maine si sunt racita. N-as vrea sa aman daca s-ar putea. Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Medeea: acest lucru va putea fi apreciat numai de catre medicul dvs anestezist. De ex, febra sau prezenta de secretii nazale / traheale abundente contraindica de principiu interventia, un banal catar nu.

  106. medeea says:

    am sperat ca o sa-mi treaca raceala asta, dar sunt si mai rau. Am vorbit cu doctorul si s-a amanat operatia. Multumesc de raspuns domnule doctor!

  107. alex buj says:

    spuneti va rog pentru o operatie la hernie de disc in zona lombara ce tip de anestezie se poate face am o frica mare de anestezia generala ca adorm si nu mai ma trezesc din coma.Si daca imi mai puteti spune cit de dureroasa este anestezia peridurala.Va multumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alex: anestezia va fi probabil generala. In conditiile anesteziologice actuale, teama dvs este complet nejustificata.

  108. misha says:

    Buna seara,

    daca am avut acum 6 ani TBC, ar afecta intr-un fel, anestezia generala? imi este teama sa nu recidiveze din cauza aceasta.multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Misha: daca TBC nu a lasat sechele majore, nu va influenta AG. Nu se pune problema ca o AG sa genereze recidiva unei TBC pulmonare.

  109. Ionhela says:

    Buna ziua,
    Mama mea, 65 de ani urmeaza sa aibe o interventie de vertebroplastie (cu ciment acrilic) la 2 inele, la Cluj. Intrebarea si teama noastra este legata de procedura de anestezie…acum 3 ani a suferit un infarct si are montat un stent (LAD Stent Absorb 3×28 (Abbott). E permisa anestezia generala sau doar cea locala?Ce riscuri exista?
    Multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionela: infarctul stentat nu e contraindicatie de anestezie generala, desi e posibil ca ptr vertebroplastie sa se opteze pentru anestezie locala cu o usoara sedare iv; aceste lucruri le veti discuta in prealabil cu anestezistul dvs, mai ales daca mama urmeaza tratament antiagregant major (Plavix, thrombex), de ex.

  110. duna bianca says:

    Domnu docyor o sa fa un chiuretaj si de o saptamana numai dorm de frica anesteziei generale…imi este frica ca nu ma mai trezesc din anestezie spune ti mi si mie linistiyi ma va tog frumos

  111. Cristina says:

    Bună ziua d-le Dr. Peste 7 zile am programata o intervenție chirurgicala bimaxilara pt care am avut cca 6 luni de pregatire preoperatorie. Problema este ca e prematur pt diagnostic dar la aceea perioada sunt șanse mari să fiu însărcinată cu o sarcină de max 14 zile.Am 41 ani si am deja 2 copii dar in condiții normale m-as bucura pentru sarcina. La ce riscuri ma expun si cum ma sfătuiți să procedez?

  112. Florin says:

    Buna ziua cat de curand ma operez de necroza la șold Am HTA ce anestezie mi se face am 5 operati toate cu anestezie totala (somn) Vreau sa stiu si la operatia asta tot asa mi se face Totala

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Florin: aceste informatii va vor fi oferite de ortopedul dvs si de medicul anestezist; de principiu, daca nu exista alte contraindicatii, se poate face rahianestezie.

  113. Matache says:

    Buna ziua dl doctor in 31 martie am programare pt operatie de endometrioza extinsa la colon imi este tare frica de anestezie deoarece am citit consimtamantul pentru anestezie si sunt o gramada de riscuri printre care si cel de deces va rog sa.mi spuneti cat de des se intampla incidente de genul acesta.Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      MAtache: in zilele noastre anestezia generala a devenit foarte sigura, dar ptr ca aceste incidente pot aparea, ele sunt mentionate, corect, in toate acordurile informate pe care trebuie sa le semnati; asa cum le explica pacientilor mei, se poate muri si de la o extractive dentara…

  114. AVRAM VERONICA says:

    Sora mea este programata pentru o operatie de histerectonie totală dar a facut o viroza respiratorie.Se poate opera sau este indicat sa astepte dupa tratarea virozei.Mmultumesc!

  115. Liviu says:

    Buna ziua. Am o intrebare. Tatal meu a fost operat la glanda si ii sa facut anestezia generala si de doua zile are halucinati imi puteti spune cat dureaza aceasta perioada

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Liviu: pacienti varstnici fac astfel de fenomene dupa anestezia generala, de regula nu dureaza mai mult de 3-4 zile.

  116. Daniela says:

    Buna ziua!Am si eu o nelamurire si v as fi recunoscatoare dk m ati ajuta cu o explicatie.Am avut o anestestezie generala acum 3 ani iar in scurt timp voi avea alta.La trezirea din anestezia generala m am sufocat f mult a fost groaznic si aceasta senzatie a continuat cam o sapt dupa aceea.Care ar putea fi cauza?credeti k si acum voi pati acelasi lucru?In copilarie am avut o alta anestezie de tip rahie si la fel am patit m am sufocat ingrozitor pe durata operatiei.va rog sa ma ajutati cu un raspuns

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Daniela: nu stiu care sunt cauzele simptomelor descrise, dar trebuie sa mentionati aceste episoade anestezistului dvs, inainte de interventie.

  117. Ortanta says:

    Buna seara d-le doctor!
    Am făcut pe 16 martie o operație de ruptura tendon achilian cu rahianestezie dar și somn
    Mai am o eventrație abdominală încă neoperata

  118. Ortanta says:

    În 2006 am fost operată cu AG de ne-o col uterin, iar 2011 eventrație cu rahianestezie
    As prefera laparoscopică acum
    Cat timp ar trebui să treacă și dacă considerați că e mai eficienta aceasta din urmă
    Mulțumesc mult

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ortanta: nu trebuie sa aveti un interval liber intre rahianestezie si eventuala anestezie generala ptr cura laparoscopica a eventratiei.

  119. Adriana says:

    Buna ziua. Trebuie sa fac interventie chirurgicala la rinichi, insa as opta pentru anestezie generala,a deoarece fac atacuri de panica si nu cred ca as rezista sa stau treaza in timp ce sunt taiata. Dumneavoastra ce ati recomanda? De asemenea, dupa anestezie generala exista restrictii de ridicare a capului la fel ca la anestezia in coloana? Sau exista incompatibilitate cu anumite tratamente urmate de pacient? Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adriana: depinde de ceea ce intelegeti prin interventie la rinichi – poate fi o extirpare de rinichi (caz in care anestezia generala e obligatorie) sau o simpla montare de sonda ureterala (cu rahianestezie, de ex). Aceste amanunte va sunt furnizate de urologul dvs. NU exista restrictii de ridicare a capului in AGenerala.

  120. Alexa says:

    Buna ziua. Am mers la o intervenție pentru eliminarea unui papilom perianal cu anestezie rahidiana. La primul contact al elecrocuagulatorului cu tegumentul, a izbucnit o Flacăra care mi a cauzat arsuri in zona sacrala. Am simțit durerea arsurii anestezicul nereușind in timp sa își facă efectul. In minutul următor mi a fost administrat intravenos o soluție cu efect anestezic, care M a făcut sa îmi pierd conștiința timp de câteva secunde. Deși stabilisem de comun acord cu medicul Anesteziolog sa fiu conștientă pe perioada intervenției și sa mi se administreze o anestezie locală, va rog sa îmi Spuneti dacă medicul a avut dreptul sa decidă fără acordul meu de a mi administra o anestezie suplimentară având doar rezultatele analizelor de sânge și urina, necunoscând detalii despre funcția cardiaca și respiratorie a pacientei. va rog sa îmi Spuneti la ce riscuri e expus pacient căruia i se administrează aceasta combinație dintre cele doua anestezie: una rahidiana și alta intravenoasa, și dacă cea intravenoasa putea fi de tip generală? Va mulțumesc foarte mult. Este foarte important răspunsul pe care astept sa îl primesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alexa: regret, dar nu pot analiza de la distanta o situatie despre care nu am nicio data certa, medical vorbind; medicul anestezist este indrituit sa ia toate masurile pe care le considera necesare ca sa va protejeze viata; pe de alta parte, cel mai probabil v-a facut o simpla analgosedare, care nu interfera cu nimic cu rahianestezia, si NU o anestezie generala. Nu aveti asadar niciun risc suplimentar si cel mai probabil nu v-a fost pusa niciun minut viata in pericol. Corect este sa cereti lamuriri suplimentare medicului dvs anestezist, care va va oferi datele respective cu acuratete – este singurul si oricum cel mai in masura sa va raspunda la toate intrebarile.

  121. Mihai m says:

    Sunt programat la operatie pentru boala venoasa … (varice). Chirurgul mi-a spus că la dânși procedura este cu anestezie generala. Am aflat însă că, la cerere, pot face și cu locala. Are rost sa cer eu anestezie locala sau să-i las pe dânși să facă cum stiu mai bine? Mulțumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihai: nu va sfatuiesc sub nici o forma sa apelati la anestezie locala. Interventia se poate face fie sub rahianestezie, fie sub anestezie generala.

  122. Mirela says:

    Buna ziua,am nascut acum 5 luni ,operatie cezariana,aveam inainte de a ramane însărcinată noduli la un san,mi s recomandat scoaterea lor dupa ce nasc,nu stiu nici daca trebuie sa intrerup alaptarea si daca pot avea 2 operatii in acelasi an,la intervat d 5 6 luni?multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      MIrela: puteti face doua anestezii generale la acest interval fara probleme; alaptarea se intrerupe de regula ptr 48 de ore postoperator, daca nu mai primiti alt tratament la domiciliu, timp in care extrageti laptele si il aruncati, ptr a nu pierde lactatia din cauza lipsei stimularii.

  123. Gabi B says:

    Buna ziua,
    Am fost operat clasic de amigdalita pe 12. Iulie. 2017 cu anestezie generala. Ar trebui să fac o articole la genunchi pe data de 10.august. 2017 tot cu anestezie generala. Medicul de la clinica privata spune că nu ar fi nici o problemă. Ajutati-ma va rog cu sfatul dumneavoastra.
    Multumesc.

  124. Camelia a says:

    Buna seara domnul doctor , am si eu pe bunica mea in varsta de 68 de ani , are hernie de disc lombara , suntem din Craiova puteti sa-mi recomandati vreun dr bun , tin sa spun ca are si 1,55 cm si 85 kg , are diabet, hepatita B ,tensiune,depresie,insuficienta circulatorie,gastrita sangeroasa,de 3 luni o doare foarte rau piciorul drept. Se poate opera ? Multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Camelia: nu pot aprecia eu asta, aveti nevoie de sfatul unui neurochirurg. Daca doriti sa apelati la serviciile Sanador, puteti sa ma contactati pe mail si va voi indruma catre persoanele potrivite.

  125. Lita Denisa says:

    Buna ziua am si eu o problema si as dorii daca se poate un sfat pe data de 14.08.2017 am suferit un chiuretaj din cauza medicala mi sa spus ca placenta nu este bine dezvoltata iar copilul nu se mai misca si nu mai este nimic de facut asa ca trebuie apelat la chiurataj si mi sa facut anestezie totala iar ieri 18.08.2017 in urma unui control ginecologic mi sa spus ca placenta mea nu sa retras si trebuie ori sami faca o injectie pentru a avea contractii urmate de sangerari ori daca nu se rezolva asa trebuie un nou chiuretaj acum problema mea este ca nu am nicio simtoma de contractii sau sangerari dupa injectie si mie teama ca va fi nevoie de chiuretaj as dorii sami spuneti este vrun risc daca mi se face din nou o anestezie totala la un timp asa de scurt sau trebuie sami faca pe viu astept un raspuns pentru ca mie foarte frica multumesc

  126. Miky says:

    Buna ziua, urmeaza sa fac o an3stezie geberala peste 2 luni eu iau 1/2 seroxat pe zi (antidepresiv), poate interactiona cu anestezia? Multumesc!

  127. Mirt Mihaela says:

    Buna seara!Va rog,spuneti-mi,din ce cauza,un pacient internat pe sectia cardiologie,pentru o interventie chirurgicala pe cord,inlocuirea unei valve…,in timpul operatiei,a survenit o „complicatie”…”bacterie”,…care a dus la icter…mentionez ca,pacientul avea toate analizele in REGULA,facute de doua ori INAINTEA interventiei si NU avea probleme nici inainte de operatie,cu organul ficat?…si,daca,tot ce se administreaza pe cale venoasa,unui pacient in timpul interventiei chirurgicale,trebuie verificat,daca este toleret de catre pacient?Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihaela: nu cred ca icterul are legatura cu vreo „bacterie” sau „complicatie” intraop; de asemeni, eventuala „intoleranta” la un medicament duce de regula la o reactie alergica, si nu la icter. Icterul (adica hiperbilirubinemie, in esenta) poate avea nenumarate alte cauze, in functie de care icterul se clasifica in mai multe tipuri – hemolitic, mecanic etc. Singurii care au toate datele ptr a incadra icterul respectiv sunt medicii curanti.

  128. Mirt Mihaela says:

    Va multumesc frumos pantru raspuns!Eu am pus in ghilimele acele cuvinte,deoarece,asta s-a spus de catre cadrele medicale…si da,nici eu nu cred ca icterul are vreo legatura cu bacteriile….tocmai de aceea v-am scris,deoarece cred ca pe parcursul operatiei,ficatul pacientului a fost supra solicitat medicamentos,avand si varsta de 65 de ani si a rectionat prin icter…si nu stiu daca a fost testat pacientul inaintea interventiei la ceea ce urma sa i se administreze anestezia si celelalte medicamente administrate iv…..Multumesc oricum!

  129. ani says:

    Trebuie sa ma operez de chist ovarian, am programarea peste doua saptamani.Eu fiind polialergica, pot cere sa-mi faca anestezie generala? Implica aceasta anestezie anumite riscuri la alergici?
    Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ani: orice tip de intrventie veti face, medicul dvs anestezist va trebui informat despre polialergia medicamentoasa si va va administra substantele cu testare prealabila. Daca interventia va fi laparoscopica, anestezia generala este oricum obligatorie.

  130. Dani says:

    Buna seara! Pe la varsta de 11 ani am sarit un gard si mi a intrat in un fier in partea de sus a piciorului stâng. Pierdusem mult sange , am ajuns la spital si mi a facut anestezia si m a operat. Totul ok o luna pana cand m a luat o amețeală si imediat dupa am ramas cu o stare de amnezie continua. Au trecut 12 ani de atunci si multe analize care au iesit bune. Din ce motiv credeti ca a provenit aceasta amnezie ?
    Mulțumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dani: ce intelegeti prin stare de „amnezie continua”? Amnezie inseamna lipsa memoriei, practic ca nu va aduceti aminte de nimic …

  131. Duman Iuliana says:

    buna seara!am operat fetita de polipi nazali si i s a facut anestezie generala…se plange de 3 zile ca o doare foarte tare capul…este normal?face si febra 38 cu3 cu 2…multumesc!

  132. Bodea Alina says:

    Bună seara! Tatăl meu,69 ani,septicemie,a fost intubat și ventilat mecanic timp de o săptămână și ceva, acum nu mai are senzația de defecatie,nu își dă seama când face scaun;poate fi o consecință a anesteziei?sau ce ar putea fi?

  133. Andreea says:

    Bubna ziua! Luni va urma sa fac un avort cu anestezie generala . Cum pot scapa de teama asta ? Este prima dată când fac un avort !. Multumesc!!!

  134. Gina says:

    Buna seara! În 2015 am facut operatie pe cord deschis pt proteza de valva mitrala. Dupa 2 săptămâni am avut o pierdere de memorie de cateva secunde, dupa care am avut o reacție impulsiva(din mersul unui om bolnav,brusc am inceput sa merg normal)uitând daca am fost operată sau nu. Mi_am revenit dupa cateva secunde,mi_am adus aminte de operatie, insa momentul dinaite de pierderea memoriei nu mi_ l amintesc nici acum. La 2 ani si jumatate de la operatie mi s_a intamplat acelasi lucru,pierderea memoriei timp de cateva secunde,gest impulsiv (eram in restaurant, la masa, cu 2 prietene)spun „hai, sa mergem”îmi iau geantă, ma ridic si plec.Consientizez ca gestul meu n_ a fost normal, dupa cateva ore.Nu_mi aduc aminte momentul dinaintea pierderii memoriei. Sa fie efectul secundar al anesteziei? Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gina: la 2 ani si jumatate de la interventie, NU. Totusi, fenomenele descrise pot ascunde ceva mai serios (un accident vascular tranzitor de ex, mai ales in contextul plastiei de valva mitrala). Asa ca, fara a amana prea mult, ar trebui sa va adresati chirurgului dvs si unui neurolog.

  135. Nela says:

    Buna ziua , avind doua fibroame uterine mi s-a recomandat histerectomia laparascopica ,eu avind cezariana anterior .este bine sa fac operatia laparascopic ? Am vreun risc major ? Mulțumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nela: nu am toate datele ptr a aprecia corectitudinea indicatiei, dar de principiu histerectomia laparoscopica este o interventie cu oarece avantaje comparativ cu abordul clasic, perfect fezabila daca e efectuata corect. Riscurile sunt similare in cele doua aborduri.

  136. Mirela says:

    Buna seara! Pe data de 29.01 sunt programata pt o operatie laparoscopica(hidrosalpinx) si tocmai am racit. Poate afecta raceala operatia? Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mirela, Iolanda: banuiesc ca problema s-a rezolvat intre timp. Ca idee, se evita o anestezie generala facuta electiv (adica pentru o operatie care nu este o urgenta) in pusee de febra sau infectii severe ale tractului superior. Daca „raceala” descrisa este insa banala si se apreciaza ca beneficiile operatiei depasesc riscurile, ea se poate totusi efectua.

  137. Iolanda knall says:

    Buna ziua D-le Dr.
    Am un baietel de 2 ani si are fimoza. Dupa mai multe controale medicul care il tine sub observatie mi-a spus ca este necesara circumcizia…
    Săptămâna viitoare ar trebui operat dar micutul fiind la gradinita s-a racit…
    Se poate efectua AG si operatia daca este racit?
    Va multumesc! O zi buna!

  138. Gabi V says:

    Buna seara, d le doctor!
    In data de 18.01.2018 am suferit o operatie de histerectomie totala interanexiala. Am vb cu medicul anestezist ca sufar de glaucom si am facut dezlipiri de retina repetate pe ochiul drept. Dansul a spus ca va avea grija la acest aspect. La iesirea din operatie, cand mi am revenit, aveam o stare de agitatie inexplicabilă si tensiune(nu mi au spus cat am avut o, dar a durat toata ziua si noaptea). A doua zi am fost dusa pe sectie si toate lucrurile au fost ok. Numai ca, ajungand acasa, am inceput sa am aceleasi stari ca la iesirea din operatie…tensiuni ce au ajuns si la 20 si care m au facut sa chem de cateva ori salvarea. In urma investigatiilor s a stabilit ca nu am nimic cu inima si ca aceste manifestări ar fi atacuri de panica(nu inteleg de unde, pt ca nu am patit nimic rau, nu m am stresat, imi doream operatia pt a scapa de problemele carw m au chinuit ani de zile). Am primit medicatie pt atacuri de panica, dar tot am tensiune…e adevarat ca mai mica…15_16. Este posibil ca in urma acestei operatii sa raman cu tensiune? (am mai auzit astfel de pareri)

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gabi: histerectomia in sine nu genereaza hipertensiune arteriala (banuiesc ca nu va referiti la tensiunea intraoculara…). Dar orice interventie este un stres ptr organism, care poate reactiona ca atare. Cereti sfatul cardiologului dvs, daca nu cumva trebuie ajustat tratamentul antihipertensiv.

  139. Alexandra says:

    Buna ziua in urma cu o luna in urma unui accident am pierdut o sarcina de 31 de saptamani a fost nevoie de operatie de cezariana de urgenta din pacate bebe a trait doar 12 ore imi doresc foarte mult un copil si as vrea sa stiu cand as putea ramane din nou insarcinata si daca este posibila nasterea normala pentru ca pentru mine a fost foarte grea recuperarea dupa cezariana va multumes mult

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alexandra: din punct de vedere strict al anesteziei generale, puteti ramane insarcinata imediat. Totusi, tineti cont ca uterul trebuie sa se cicatrizeze, drept care ginecologul dvs va va recomanda probabil un interval liber de sarcina, care poate merge pana la un an sau chiar putin mai mult. Tot din acest motiv, fara a fi o regula generala, se prefera ca dupa o cezariana nasterea sa fie efectuata tot prin cezariana. Amanunte mai la subiect va va oferi ginecologul dvs.

  140. Gina says:

    Buna seara!În urma unui examen cu bariu, mi sa spus ca am colonul cazut. Am scaun doar cu laxative.meteorism si dureri f mari in epigastru, cu reflux si tot tacâmul.Credeti ca este un efect al colonului cazut? Si, daca da, ce- as putea sa fac?Va multumesc mult pt răbdarea cu care va aplecati asupra suferintelor noastre si pt simplitatea răspunsurilor pe înțelesul nostru! Bine sa va fie!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gina: refluxul gastric nu este o consecinta directa a „colonului cazut” (care nici macar nu este o afectiune pana la un moment), ci – indirect si numai in faze avansate – a unei eventuale constipatii severe asociate. Trebuie sa cereti sfatul unui gastroenterolog (examenul cu bariu ptr colon este totusi depasit, in epoca colonoscopiei) ptr a va face eventual o endoscopie superioara/ inferioara.

  141. Bianca says:

    Bună seara miercuri am fost operata de fiere, de atunci am o durere în spatele gatului și vine pana la umăr. E ceva normal? Și knd respir simt durere acolo. Anestezia a fost generala. Ma doare mai tare vena aia ca și. Operația

  142. Claudiu says:

    buna ziua!
    In cazul unui pacient cu bloc ramura dreapta minor, prolaps de valva mitrala si regurgitare mitrala minora ce tip de anestezie este indicat in cazul unei interventii chirurgicale? Anestezia generala implica riscuri deosebite in acest caz?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Claudiu: depinde de interventia care urmeaza a fi efectuata. Niciuna dintre afectiunile mentionate nu este in sine o contraindicatie pentru anestezia generala.

  143. Burghiu Ioana says:

    Mama mea în vârstă de 81 de ani ,trebuie să facă anestezie generala de oarece are o fractură deschisă la cot .Are și cardiopatie ischemica,ce riscuri prezintă anestezia generala? Exista riscul să nu se mai poată trezi? Vă mulțumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ioana: la prima vedere, cardiopatia ischemica nu este contraindicatie de anestezie generala. Riscurile implicate sunt apreciate cel mai corect de catre anestezist, in functie de toate bolile asociate. Este corect asadar ca aceasta discutie sa o purtati direct cu medicul respectiv, care are acces la toate documentele/ investigatiile mamei.

  144. Bianca says:

    Buna ziua! In urma cu 5 ani, la varsta de 13 ani am fost operata de hernie inghinala. Dupa anestezia generala, o perioada, aveam scurte episoade de palpitatii la inima..am fost si la cardiolog si nu mi-a gasit nimic la inima. Daca acum voi mai trece printr-o anestezie generala, exista riscuri? Nu am alte probleme de sanatate. Sunt foarte speriata.Va multumesc!

  145. Andreea says:

    Buna seara, am o nelamurire si cred ca dumneavoastra aveti raspunsul. In urma unor dureri in abdomen am descoperit ca am un chist ovarian de 8 cm. Dupa investigatii suplimentare (MRI, CT scan) nu isi puteau da seama daca este intradevar un chist paraovarian sau nu, nevazand de unde porneste. Dupa 2 luni de la investigatii am venit in tara sa il indepartez chirurgical si la ecografie pur si simplu a disparut. Intre timp am facut o amigdalectomie prin coblatie cu AG. La 6 zile dupa aceasta in urma unei enterocolite la ecograf imi apare din nou chistul. Poate dispare si reapare? A fost o eroare ca Dl. Doctor anterior nu l-a vazut pe ecograf? Mai pot face la o saptamana alta AG fara repercursiuni? Doresc sa il indepartez. Va multumesc!!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andreea: cel mai corect este sa faceti un RMN pelvin. La 8 cm, indicatia de rezectie chirurgicala (eventual laparoscopica) este certa, dar aveti nevoie de teste suplimentare preoperator

  146. ioana says:

    buna ziua. la cat timp dupa administrarea de propofol si fresenius in urma unei anestezii care a durat max 15 min aceste substante se elimina din corp?
    multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ioana: Fresenius este firma producatoare, si nu substanta. Timpul total de eliminare depinde de doza totala administrata dar ca idee timpul de injumatatire ptr propofol este de ordinul minutelor.

  147. Ioana says:

    Trebuie sa mi se facă osinovectomie la umărul drept.ce fel de anestezie este indicata?Menționez ca am o problema serioasa si la coloana:Luxație C1C2 cu stenoza de canal vertebral.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ioana: date fiind problemele de coloana vertebrala si posibila implicare a plexului brahial, cel ma probabil anestezie generala. Alegerea apartine, in comun, anestezistului si ortopedului dvs.

  148. Ionescu Maria says:

    Buna ziua, am 48 ani, am facut multe investigatii:
    -endoscopie: hernia hiatala prin alunecare, esofagita gr. A, reflux biliar
    -colonoscopie- normala pana la cec
    – CT, Colangio RMN si am descoperit chisturi multiple pe ficat pana la 2 cm, chist renal drept 20 mm, pancreas-chist 3-4 mm, chist peritoneal -17 mm extracolonic dreapta.
    – ecograf-vezica biliara -polip de colesterol pe peretele anterior cu dimensiuni de 2,4 mm, microcalcul mobil de 3 mm.
    Am facut diverse tratamente , ultimul 3 luni de ursofalk
    De 2-3 saptamani am dureri mai mari in dreapta sub coasta si mai jos, durere si pe lateral si in spate, urca spre umar, se simte ceva rotund la mana uneori, apar contractii dar nu mereu, cel mai rau seara si noaptea( la orizontala)
    Nu stiu de la ce sunt durerile, pot fi de la polipul de colesterol?
    Ce trebuie sa fac?
    Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: polipul e prea mic ptr a fi simptomatic, dar in egala masura aveti un calcul de mici dimensiuni. LA aceste dimensiuni, calculi veziculari pot provoca neplaceri mari. Aveti asadar indicatie certa de colecistectomie laparoscopica. Totusi, trebuie eliminata o alta sursa a simptomelor descrise, in cazul in care nu calculul e cel vinovat de ele.

  149. Marcela Petraș says:

    Bună ziua. Am fost operată pentru un polip uterin și am avut anestezie generala. Trebuie sa mai fac o operație de colecist. După cât timp as putea sa fac această operație din nou cu anestezie totala?

  150. Ionescu Maria says:

    Buna ziua, multumesc pentru raspuns.
    Am mai facut o alta ecografie si polipul de colesterol a crescut de la 2,4 mm la 3,2 mm, nu a mai gasit microcalculul mobil, si colecistul cu dubla cudura infundibulara sub forma ”S”. Durerile sunt la fel.
    Polipul de colesterol se poate elimina chirurgical fara eliminare colecist?
    Sau este obligatorie colecistectomia ?
    Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: nu se paote fara colecistectomie; dar ocolecistectomia nu est einca obligatorie – vedeti articolul dedicat polipilor veziculari.

  151. Diana says:

    Buna seara ! Am și eu o întrebare la dumneavoastră …am avut 3 intervenți chirurgicale la sânii in decurs de 9 luni de zile: prima intervenție a durat 6 ore a doua intervenție a durat 4 ore ( țin sa precizez ca a doua operație a fost la o luna după prima intervenție ) și a treia a fost la 7 luni după primele doua și a durat 7 ore operația ..întrebarea mea este când as putea avea din nou o intervenție chirurgicală ( țin sa va spun ca anestezistul după ce m-am trezit din operație mi-a spus ca am organismul foarte slăbit..și pentru ca nu sunt mulțumită de rezultat as vrea sa știu după cât timp as putea face o noua intervenție…??? Mulțumesc cu stima și respect !!!!!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Diana: din punct de vedere al anesteziei generale, oricand. Cum nu este vorba despre o urgenta, poate ca ar trebui sa mai meditate asupra oportunitatii. Orice interventie, oricat de mica, este ea in sine o agresiune asupra organismului.

  152. Ramona says:

    Buna ziua!
    La fel cum a spus Daniela pe 24 martie 2017 la 4:21 PM, la fel am patit si eu ieri la amigdalectomie cu anestezie generala. Cand m-am trezit, nu aveam aer, ma sufocam. Nu puteam sa ma misc deloc, doar sa dau din ochi si am plans groaznic, incercam sa spun ” aer, aer” si dupa ceva timp ( nu cred ca as putea fi precisa, eu am simtit ca au trecut aproximativ 30 secunde), am mimat cuvantul, intrucat nu puteam vorbi.
    Stiu sigur ca unul dintre cadrele medicale a spus ” saturatia oxigenului!!!” destul de panicata si mi s-a pus o masca de aer cu care am stat 3 ore la terapie intensiva.
    Nu gasesc vreo explicatie pe internet si nici nu stiu cu cine sa vorbesc sa ma lamureasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *