Anestezia generala in chirurgie

De ce anestezie „generală”?

Anestezia generală (AG) este o stare de comă profundă indusă medicamentos, în timpul căreia pacientul doarme şi nu simte durerea. Pe durata AG el nu se poate mişca, muşchii i se relaxează, anumite funcţii vitale încetinesc, fără ca pacientul să îşi aducă ceva aminte despre ceea ce i s-a întâmplat în tot acest interval. Cu alte cuvinte, anestezia generală asigură hipnoza (somnul), analgezia (lipsa durerii), amnezia (lipsa memoriei), imobilitatea şi relaxarea musculară care permit desfăşurarea intervenţiei chirurgicale în condiţii optime.

Cum se obţine o anestezie generală?

AG se poate realiza prin injectarea intravenoasă a unor medicamente (AGIV) sau prin inhalarea unor gaze cu efect anestezic. Acestea pot fi administrate fie pe o mască specială, fie pe un tub care este introdus în trahee, spre plămâni, caz în care vorbim de anestezie generală cu intubaţie orotraheală (AGIOT). Şi în timpul AGIOT sunt însă injectate intravenos diferite substanţe, pentru a completa anestezia sau pentru a modifica anumiţi parametri vitali.

Există anestezie generală fără „respiraţie artificială”?

Da. Pacientul este conectat la un aparat care „respiră” pentru el doar dacă anestezia este atât de profundă, încât activitatea centrilor respiratori din creier este temporar abolită. De regulă, în AGIV nu este necesară intubarea pacienţilor: dozele uzuale de anestezic nu inhibă total centrii respiratori, anestezia fiind superficială. În acest caz, pacientul se va trezi la scurt timp după ce administrarea medicamentelor respective va fi oprită.

„Ce pot mânca înainte de o anestezie generală”?

În timpul anesteziei generale, reflexul de deglutiţie, de „înghiţire”, dispare şi conţinutul stomacului ar putea fi aspirat în plămâni,  provocând o afecţiune foarte gravă. Ca atare, pacientul nu mai are voie să bea lichide, nici măcar apă, cu minim două ore înainte de anestezia generală. Cu cel puţin 6 ore înainte el nu are voie să mănânce alimente solide, dar ideal ar fi ca acest interval să fie prelungit. În cazul în care este necesară o intervenţie chirurgicală de urgenţă şi pacientul a mâncat recent, se goleşte stomacul pe un tub înaintea inducerii anesteziei. Ca măsură suplimentară de protecţie, sonda endotraheală este prevăzută cu un balonaş special, prin umflarea căruia este împiedicat refluxul secreţiilor gastrice în plămâni.

Ce pregătiri prealabile presupune o anestezie generală?

Preoperator, pacientul este consultat obligatoriu de un medic anestezist, în cadrul unui consult preanestezic. Investigaţiile necesare depind de vârsta pacientului, de prezenţa altor boli asociate, de amploarea intervenţiei chirurgicale şi implicit de durata anesteziei generale. Uzual, pacientului i se recoltează analize de sânge (hemogramă, glicemie, probe renale, teste de coagulare, grup sangvin etc.), i se efectuează un control radiologic pulmonar şi o electrocardiogramă (EKG). Uneori, pacientului îi mai pot fi montate un cateter epidural (pentru controlul postoperator al durerii) sau un cateter venos central (pentru acces rapid şi sigur în sistemul circulator). Eventualul tratament medicamentos urmat anterior (pastile de tensiune sau diabet, de exemplu) va fi administrat numai la indicaţia medicului anestezist. Pacientului i se pot efectua şi manevre impuse de intervenţia chirurgicală la care va fi supus: îndepărtarea pilozităţii, clisme evacuatorii etc.

„Pot pleca acasă imediat după o anestezie generală”?

Depinde de anestezie şi de intervenţia chirurgicală. Chiar în cazul unor intervenţii mici, desfăşurate sub anestezie generală de scurtă durată (AGIV), persistă la trezire o stare de ameţeală, de somnolenţă. Pacientul poate pleca acasă de îndată ce medicul anestezist constată reintrarea în parametrii normali a funcţiilor vitale, dar nu va putea conduce imediat maşina, de exemplu. După AGIOT se recomandă supravegherea de specialitate timp de minim 24 de ore.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

319 comentarii adaugate pentru articolul “Anestezia generala in chirurgie

  1. Anca says:

    Buna ziua,
    Am un baietel de 11 ani pe care ar trebui sa il operez de polipi cu anestezie generala prin masca la Grigore Alexandrescu. La 3 ani a mai avut o anestezie generala de acest tip, din care s-a trezit greu, numai dupa ce m-au chemat la reanimare sa ii vorbesc. Tinand cont de acest antecedent, sansele cresc sa fie mai rau de data asta?
    Sunt clinici unde anestezia pe masca este completata de cea intravenoasa, asta inseamna ca se administreaza mai putin gaz si ca riscurile ar fi mai reduse in cazul nostru?
    Va multumesc!

    • Buliga Teodor says:

      Anca: faptul că s.a trezit ‘mai greu’ dupa anestezia suferită la 3 ani nu inseamna nici pe departe ca viata lui a fost pusă vreun moment în pericol, sau ca evolutia a fost mai severa, sau ca exista riscul ca pe viitor sa nu se mai trezească din anestezie, asa cum se mai spune popular. Si dvs aveti, sunt convins, zile când dupa un somn absolut obisnuit va treziți mai repede sau mai încet, mai fresh sau mai ametita- cu atât mai mult exista aceasta problema la un creier imatur dupa o anestezie generala. Despre restul întrebărilor trebuie să discutați cu medicul curant si anestezistul dedicat. Decizia le aparține în exclusivitate.

  2. Ramona says:

    Buna ziua!
    La fel cum a spus Daniela pe 24 martie 2017 la 4:21 PM, la fel am patit si eu ieri la amigdalectomie cu anestezie generala. Cand m-am trezit, nu aveam aer, ma sufocam. Nu puteam sa ma misc deloc, doar sa dau din ochi si am plans groaznic, incercam sa spun ” aer, aer” si dupa ceva timp ( nu cred ca as putea fi precisa, eu am simtit ca au trecut aproximativ 30 secunde), am mimat cuvantul, intrucat nu puteam vorbi.
    Stiu sigur ca unul dintre cadrele medicale a spus ” saturatia oxigenului!!!” destul de panicata si mi s-a pus o masca de aer cu care am stat 3 ore la terapie intensiva.
    Nu gasesc vreo explicatie pe internet si nici nu stiu cu cine sa vorbesc sa ma lamureasca.

  3. Diana says:

    Buna seara ! Am și eu o întrebare la dumneavoastră …am avut 3 intervenți chirurgicale la sânii in decurs de 9 luni de zile: prima intervenție a durat 6 ore a doua intervenție a durat 4 ore ( țin sa precizez ca a doua operație a fost la o luna după prima intervenție ) și a treia a fost la 7 luni după primele doua și a durat 7 ore operația ..întrebarea mea este când as putea avea din nou o intervenție chirurgicală ( țin sa va spun ca anestezistul după ce m-am trezit din operație mi-a spus ca am organismul foarte slăbit..și pentru ca nu sunt mulțumită de rezultat as vrea sa știu după cât timp as putea face o noua intervenție…??? Mulțumesc cu stima și respect !!!!!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Diana: din punct de vedere al anesteziei generale, oricand. Cum nu este vorba despre o urgenta, poate ca ar trebui sa mai meditate asupra oportunitatii. Orice interventie, oricat de mica, este ea in sine o agresiune asupra organismului.

  4. Ionescu Maria says:

    Buna ziua, multumesc pentru raspuns.
    Am mai facut o alta ecografie si polipul de colesterol a crescut de la 2,4 mm la 3,2 mm, nu a mai gasit microcalculul mobil, si colecistul cu dubla cudura infundibulara sub forma ”S”. Durerile sunt la fel.
    Polipul de colesterol se poate elimina chirurgical fara eliminare colecist?
    Sau este obligatorie colecistectomia ?
    Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: nu se paote fara colecistectomie; dar ocolecistectomia nu est einca obligatorie – vedeti articolul dedicat polipilor veziculari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *