Anestezia locala in chirurgie


Ce este anestezia locală (AL)?

Reprezintă injectarea de anestezic direct în locul unde urmează a fi efectuată manevra chirurgicală. Uneori anestezicul se injectează la mică distanţă de viitoarea incizie, pe laturile unui romb care încadrează zona. Când intervenţia se adresează pielii sau grăsimii subcutanate, este sufiecientă injectarea anestezicului în sau imediat sub tegument, ţesutul adipos fiind practic lipsit de receptori pentru durere. Când tăietura va trece prin mai multe planuri (fascii, muşchi), atunci AL se face strat cu strat. În cazul degetelor, injectarea de anestezic se face la baza lor, pe ambele feţe laterale, chiar dacă leziunea de tratat se află la vârf.

Ce substanţe se folosesc pentru anestezia locală?

Anestezicul trebuie să blocheze eficient transmiterea impulsurilor provenind de la receptorii durerii. Cel mai frecvent se utilizează xilina (lidocaină), în concentraţie de 1%. Întrucât xilina dilată capilarele şi trece rapid de la locul injectării în circulaţia sangvină, se poate folosi adrenalină în concentraţii infinitezimale pentru a contracta capilarele, prelungind astfel durata anesteziei. Alte anestezice – bupivacaina (Marcaină), ropivacaina (Naropin) – rezistă mai mult la locul injectării, dar sunt scumpe. În cazul acestora, injectarea de adrenalină nu este necesară.

Cât durează analgezia în anestezia locală?

Depinde de tipul, cantitatea şi concentraţia anestezicului, de locul injectării lui, de vascularizaţia locală etc. Pentru xilină, efectul anestezic trece după un interval care variază de la un sfert de oră la două ceasuri. Intervalul este mai scurt dacă prin manevra chirurgicală este favorizată scurgerea lidocainei de la locul injectării, în AL efectuate în zone bine vascularizate (mână, faţă) sau puternic inflamate. Bupivacaina asigură absenţa durerii pe o perioadă mai mare ca xilina, analgezia atingând chiar 6-8 ore pentru ropivacaină. După trecerea efectului AL, durerile sunt în general suportabile şi se ameliorează prompt la administrarea orală de antialgice uzuale (ibuprofen etc).

Este adevărat că anestezia locală nu prinde deloc în infecţii?

Nu. Unele substanţe descărcate local în infecţii irită terminaţiile nervoase periferice (aşa se explică de ce zona inflamată doare continuu). Ca atare, este nevoie de cantităţi şi concentraţii mai mari de anestezic pentru a obţine analgezie. În plus, infecţiile provoacă deschiderea capilarelor din zonă (de unde culoarea roşie şi senzaţia de pulsaţie locală). Prin urmare, sângele spală mai rapid anestezicul de la locul injectării, durata efectivă a anesteziei scăzând semnificativ. Prin injectarea anestezicului la periferia zonei inflamate se evită de regulă toate aceste neajunsuri.

În ce operaţii se foloseşte anestezia locală?

AL se practică în cazul celor mai multe leziuni ale pielii şi ţesutului subcutanat: tăieturi, abcese, tumori (cu excepţia melanomului malign, unde este contraindicată). Chistele sebacee, criptonichia şi panariţiile degetelor, lipoamele, hematoamele pot fi operate cu AL. Paracenteza abdominală (extragerea de lichid prin puncţie), toracocenteza şi pleurostoma (introducerea unui dren în torace, pentru evacuarea de aer ori lichid), anumite manevre mici pe rinichi, ficat sau glanda mamară, montarea de catetere în vase sau a cateterelor de dializă peritoneală se fac de regulă cu AL. AL poate fi folosită şi în intervenţiile mai mari – apendicetomie sau cura herniei inghinale, de exemplu – dar numai în situaţii excepţionale.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

451 comentarii adaugate pentru articolul “Anestezia locala in chirurgie

 1. Iris says:

  Buna ziua,

  In urma unei injectii intramusculare efectuata necorespunzator in sold, mi s-a format un chist care in trecut a fost inflamat, iar in curand urmeaza a fi excizat. Medicul mi-a recomandat anestezie generala, deoarece exista riscul sa nu suport durerea in cazul unei anestezii cu xilina. Dvs ce parere aveti? Este chiar atat de sensibila acea zona? Imi este teama de o anestezie generala! Multumesc frumos!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Iris: medicul dvs curant este cel mai in masura sa aprezieze anestezia necesara, adecvata leziunii. Intr-adevar, la prima vedere nu v-as recomanda nici eu (sub rezerva amanuntelor insuficiente) anestezia locala cu xilina, mai ales daca leziunea este profunda/ intramusculara.

 2. Diana says:

  Buna seara. De 3 ani mia aparut pe partea din fata a piciorului o umflatura care a crescut atunci cand am luat in greutate. Am primit duagnosticul de lipom. Dimensiunea sa este de circa 10 cm, localizat sub genunchi. Chirurgul care ca face operatia mi-a spus ca pentru extirpare e nevoie de rahianestezie. Am tot citit ce implica si as vrea sa stiu daca se poate face doar o anestezie locala in cazul in care refuz sa fac rahianestezie. Peste tot gasesc descrise cazuri in care operatia se desfasoara pe parcursul a 10-15 minute si cu anestezie locala.
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Diana: dimensiunile formatiunii sunt mari, nu va sfatuiesc sa recurgeti la anestezie locala, mai ales in cazul unei localizari mai atipice. Rahianestezia este o optiune foarte buna in acest caz, comoda atat ptr dvs cat si pt chirurg.

 3. Ana maria says:

  Buna dimineata domn doctor operaria pentru a scoate sterletul este pe viu sau se face anestezie ? Precizez ca nu la scos de 21 de ani!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Anamaria: daca va referiti la un dispozitiv intrauterin, dupa 21 de ani nu rare sunt cazurile in care acesta se integreaza in peretele uterin. Trebuie un control ginecologic cu o ecografie transvaginala, medicul ginecolog va aprecia situatia DIU si implicit anestezia necesara ptr extragerea lui.

 4. Anca says:

  Buna ziua. Al pentru incizia si drenarea infectiei in hidrosadenita e eficienta? Daca nu prinde va fi un procedeu dureros, nu? Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *