Varicocelul – operatie clasica sau laparoscopica?

De ce apare varicocelul?

Varicocelul reprezintă dilatarea anormală a venelor testiculare, cu alte cuvinte varice ale testiculelor. Apare preponderent la bărbaţii care stau mult în picioare (militari etc), în majoritatea cazurilor la nivelul testiculului stâng. Testiculele se formează lângă rinichi, de unde coboară în scrot până la naştere, dar vasele testiculare rămân legate de abdomen pentru tot restul vieţii. Vena testiculului stâng se varsă în vena renală stângă, perpendicular pe ea, şi nu oblic în vena cavă, ca pe partea dreaptă. Venele testiculare nu au valve care să împiedice refluxul gravitaţional al sângelui, ca atare, în poziţie verticală, pe stânga apare un reflux sangvin din circulaţia renală.

Cum se manifestă varicocelul?

Iniţial printr-o senzaţie de tensiune în testiculul stâng, apărută la mers sau după ortostatism prelungit (stat în picioare). Cu timpul jena este percepută chiar în poziţie orizontală, extinzându-se pe traiectul funiculului spermatic („cordonul” care leagă testiculul de abdomen). Testiculul pare la început mai mare, cu dilataţii venoase neregulate palpabile prin peretele scrotal. Treptat, varicozităţile ajung să se extindă şi la scrot, în timp ce testiculul propriu-zis se poate atrofia.

De ce trebuie operat varicocelul?

Testiculul îşi îndeplineşte misiunea numai la temperaturi scăzute, de aceea şi coboară în afara abdomenului înainte de naştere. Producerea spermei se desfăşoară optim la 32-34 de grade, pentru asigurarea cărora testiculul şi-a creat mecanisme proprii de răcire. Unul din ele presupune îmbrăcarea arterei testiculare într-un manşon de vene conţinând sânge deja răcit. Circulând în contracurent cu sângele venos, sângele arterial va ajunge „prerăcit” la destinaţie. În varicocel mecanismul este alterat prin stagnarea sângelui venos, astfel încât testiculul afectat se „încinge”. Producţia de spermă scade, ajungându-se în timp la atrofie testiculară şi infertilitate secundară.

Cum se operează varicocelul?

Scopul intervenţiei este întreruperea comunicării dintre vena renală stângă şi vena testiculară de aceeaşi parte. Testiculul nu este afectat, pentru că are posibilităţi multiple de deviere a circulaţiei venoase. Clasic, ligatura venei/venelor testiculare se face printr-o incizie în fosa iliacă stângă sau la baza scrotului (procedeu Ivanissievich). Este o intervenţie de mică amploare, efectuată sub rahianestezie sau, mai rar, sub anestezie locală, cu riscuri minime. Modern, venele testiculare sunt interceptate laparoscopic în abdomen, obligatoriu sub anestezie generală. Recent, au fost introduse în practică două noi procedee: embolizarea (printr-un microcateter, vaselor li se pune “un dop”, sub control radiologic) şi varicocelectomia microscopică subinghinală (o variantă avansată a tehnicii clasice).

Care sunt avantajele procedeului laparoscopic faţă de procedeul Ivanissievich?

Imaginea laparoscopică este mărită de câteva ori, permiţând identificarea cu acurateţe a venelor testiculare, cliparea şi secţionarea lor. Procedeul implică trei incizii de 0,5-1cm la piele, muşchii fiind disociaţi şi nu secţionaţi. Ca atare, recuperarea după operaţie este rapidă. Cura varicocelului bilateral se poate realiza laparoscopic fără alte incizii suplimentare. Intervenţia durează maxim 15 minute, ceea ce face ca efectele secundare ale anesteziei generale să nu se manifeste postoperator aproape deloc. În plus, studii comparative au arătat că efectele secundare sunt mai rare în procedeul laparoscopic şi riscul de secţionare accidentală a arterei testiculare minim. Trebuie însă menţionat că din punct de vedere al ratei de recidivă, unele studii indică un avantaj net pentru tehnica microscopică subinghinală.

Există complicaţii după operaţia de varicocel?

Rar, este semnalată apariţia de lichid în jurul testiculului operat (hidrocel). Apare mai ales după cura unui varicocel avansat, care a alterat deja întregul drenaj venos al testiculului respectiv. Hidrocelul poate fi rezolvat prin procedee chirurgicale simple. De regulă, cura varicocelului duce la ameliorarea spermatogenezei şi a spermogramei după câteva luni-un an, cu condiţia ca testiculul să nu fie deja afectat ireversibil, caz în care efectul funcţional al intervenţiei este nul. Recidiva apare din cauza prezenţei altor surse de reflux venos, care nu sunt întrerupte prin abord laparoscopic.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

1.641 comentarii adaugate pentru articolul “Varicocelul – operatie clasica sau laparoscopica?

 1. Marian says:

  Buna seara, ma confrunt și eu cu probleme de genul, in 2013 am fost operat de varicocel stâng, după am mai avut dureri din când in când, in 2014 am aflat ca sufăr și de epididimita, am luat tratament pentru asta dar nu am reușit sa rezolv problema. De curând am efectuat o ECO. Doppler și mi s a spus ca varicocelul operat este ok, și ca epidimul este ușor umflat se rezolva cu antibiotice, deșii am mai luat multe tratamente pentru aceasta . Ma puteți lămuri va rog cu o întrebare. De aproape un an după ejaculare am dureri de coloana, un fel de disconfort. Are legătura cu problemele mele testiculare aceasta durere de coloana după ejaculare?

  PS : as dorii sa știu clinica la care activati dumneavoastră.
  Va mulțumesc …

 2. Becea says:

  Salutări tuturor, problema mea incepe cam așa, contact sexual neprotejat..după 15 zile scurgeri uretrale, destul de consistente, incolora, ca un mucus mai tulbure..vârful penisului roșu,ușor inflamat,usturime la urinare. Am stat așa vreo 2 săptămâni și a început să se umfle undeva deasupra testiculul stang și au apărut stări de vomă și puțină febră, imediat am reușit să ajung la un medic urolog, unde în urma consultului am primit diagnosticul de orhită, orhiepididimita stânga fara abces și la ecografie a zis că acolo unde e inflamația vede o vascularizație mai accentuata,testicul drept omogen normal. Am primit ca tratament Tavanic 500 mg 1X21 zile, Doxiciclina 2X14 zile, și Happyfloor. Am urmat tratamentul și nu am simțit nici ameliorare, m-am simțit la fel de rău pe toată perioada tratamentului. După tratament am făcut analize, urocultura, spermocultura, spermograma, toate au ieșit foarte bine, am fost la control cu analizele și i-am spus că mă simt tot rău și am acele stări de vomă continuu,mi.a zis sa stau liniștit că nu am nimic. După o lună simțindu.ma foarte rău am fost la alt medic urolog punadu.mi diagnosticul de varicocel grad II stânga și îmi recomandă să mă operez laparoscopic, am făcut și asta în speranța că mă voi simți mai bine, totul a decurs normal dar stările de rău au continuat. După încă o lună de zile mi s.a inflamat și testiculul drept și era foarte dureros..am fost iar la primul urolog și mi.a pus același diagnostic Orhită, orhiepididimita fara abces..mi-a dat ca tratament Xifia 1X14 zile și Fleraday 1X14 zile , dar spunandu.mi că mi.ar face foarte bine un tratament cu Gentamicina,dar nu mi.l poate prescrie că asta se face doar într-un spital sub supraveghere medicală. Am făcut și tratamentul asta cu pastile,nicio ameliorare,doar o diaree….am refăcut analize, urocultura,secreție uretrala, spermocultura..tot ce s.a găsit a fost la secreția uretrala pe frotiu “frecventi bacili și cocobacili,gram variabili cu aspect microscopic sugestiv pentru disbioza bacteriana cu anaerobi”., dar pe acel buletin de analize nu a fost prescris niciun antibiotic,cu toate că a fost cu antibiograma.
  Văzând că nu mă simt bine am făcut și un tratament cu Gentamicina intravenos timp de 5 zile de 40 mg . După 2 zile după ce m-am oprit m-am simțit foarte foarte bine , inflamatia scăzuse la ambele testicule…mi.a fost bine 3 zile și problema a reapărut și simt usturime in testicule,sunt foarte sensibile mai ales dreptul..și la vârful penisului găsesc o minuscula secretie, incolora. Știe cineva sa îmi zică ce se întâmplă? Sa recomande un tratament ? Sau sa îmi explice de ce m-am simțit mai bine de la Gentamicina și de la acele pastile nicio ameliorare? despre ce BTS poate fi vorba ? Simt și că o căldură/ arsură in abdomenul inferior, imediat deasupra penisului..Precizez că miam făcut ecografie abdominala, endoscopie la stomac, RMN pelvis, nu mi sa găsit nimic.
  Singura problema este asta, nu am alte problema am 26 ani,64 kg și 176cm.
  Mulțumiri tuturor anticipat și multă sănătate!
  Îmi cer scuze daca e off topic dar totuși poate cineva a avut o problema asemenea și mă poate ajuta cu un sfat..

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Becea: va inteleg disperarea, dar nu cred ca netul, respectiv parerile unora si altora, trebuie sa fie sursa ptr rezolvarea problemelor dvs. Ptr ca pare sa fie o problema serioasa, va recomand sa mentineti strans contactul cu medicul urolog curant/ un serviciu de urologie, eventual asistat de un medic din serviciul de boli infectioase, pana la vindecarea definitiva.

   • Marian says:

    Buna ziua, am fost operat de varicocel stâng in urma cu 7 ani, și am fost diagnosticat cu epididimita la testiculul drept tot in acea perioada, am urmat tratament antibiotic pentru aceasta dar fără rezultat, mai am dureri la urinare. Întrebarea la care nu am primit un răspuns logic este: de ce după ejaculare am dureri de coloana( partea cervicala) ? Are legătura cu problemele mele ?

    • Buliga Teodor says:

     Marian: ejacularea, varicocelul stâng operat, epididimita nu au nicio legatura cu durerile coloanei cervicale (adica din portiunea … gâtului!)

 3. AlexDaniel says:

  Buna ziua domnule doctor.Am 22 de ani si avut o operatie de varicocel clasica acu 3 saptamani si ceva.Cand s-au implinit trei saptamani m-am masturbat iar de atunci am o durere usoara dar continua la testiculul stang. Doctorul mi-a zis fara efort o luna.Are sens sa imi fac griji sau va trece?

 4. Vladimir93 says:

  Ahh.. am uitat sa va intreb in postarea de mai sus , prin ce metoda se mai poate reface operatia de varicocel in cazul unei recidive, daca initial operatia a fost facuta prin procedura clasica ? Si ce riscuri ar implica ? Si care sunt beneficiile ?

  Ar trebui oare sa fac si analize de testosteron ? ( desi nu am indicii ca ar fi scazut, in sensul ca masa musculara nu s’a micsorat, parul facial este la fel de des, etc ).

  Multumesc inca odata ! Si imi pare rau ca trebuie sa postez iarasi, dar nu am gasit optiune de edit !

 5. Vladimir93 says:

  Buna ziua dl. Doctor !

  Am si eu o nelamurire legata de un varicocel ce aparent face nazuri !

  Istoric : in 2012 am fost diagnosticat cu Varicocel testicol stang si ulterior operat in acelasi an prin metoda clasica [ 1 taietura ] ( din pacate pe fisa nu scrie si gradul lui, dar din cate imi amintesc era grad 3, deoarece era clar vizibil cu ochiul liber sacul de vene ) . Nici anterior nici posterior operatiei nu mi s’a recomandat spermograma sau ecografie ( deci nu am facut, eram minor la momentul operatiei si nu mi’a dat prin cap atunci sa fac una din proprie initiativa ).

  Dupa operatie sacul de vene s’a mai micsorat si nu am mai avut dureri/jena la miscare & efort, insa a ramas dealungul anilor prezent d.p.d.v estetic si palpabil, avand fluctoatii din cand in cand !

  Prin anul 2015, in luna ianuarie, am resimtit iar o jena la testicol… venele ramase fiind mai umflate ca deobicei ( eram obisnuit sa aiba fluctoatii ) . Asa ca fiind ingrijorat ca a reaparut o jena mai persistenta, am zis sa iau legatura cu medicul chirurg care a efectuat initial operatia.. sa verifice daca este o recidiva. Cand am ajuns la acesta, mi’a palpat testicolul.. si a zis ca este normal si ca nu a recidivat nimic, ca ar fi normal sa mai am dureri/jene din cand in cand la testicol si sa stau fara griji.

  In fine, pana la urma a trecut de la sine… avand ca si pana acum mici fluctoatii in marime ( cand era mai umflat, cand mai desumflat ).

  In anul 2017 a reaparut jena aceea mai persistenta care m’a pus iarasi pe ganduri, deoarece uneori aparea chiar si la mers, nu numai la efort ( eu mergeam si la sala de fitness in perioada aceea ). Drept urmare, m’am adresat pentru prima data dupa operatie la un UROLOG, care mi’a facut o ecografie testiculara doppler. Rezultatul a fost acesta : testicul stang : 18/28/45 mm, omogen, normal vascularizat, plex pampiniform dilatat, 1,7-2 mm, cu flux sanguin venos.
  Diagnostic : varicocel stg. gr. II recidivat. ( pe ecografie , se vedea ca atunci cand ma punea sa tusesc, ca este prezent un flux venos acolo ).

  Mi s’a recomandat sa revin cu o spermograma, am revenit iar si diagnosticul a fost : spermograma asteno-teratospermie . Si mi s’a recomandat sa fac 3 spermograme lunare consecutive ( 3 luni ) si sa revin !

  Insa dat fiind faptul ca a trebuit sa plec din tara, nu am mai ajuns la consult dupa cele 3 luni . Am apucat sa fac doar 2 spermograme in 2017 .

  O sa evidentiez markerele ce au fost subliniate pe ultima spermograma si in paranteza comparatia cu penultima spermograma :

  – Mobilitate totala PR+NP 10 % >=40 ( penultima era : PR+NP 24 % >=40 )
  – Mobilitate progresiva PR 3 % >=32 ( penultima : PR 9 % >=32 )
  – Spermatozoizi morfologie normala(WHO 5 Ed)2 % >=4 ( 3 % >=4 )
  – Imobilitate 90 % ( penultima era : 76% )
  – Nr total spermatozoizi M per ejaculat 117.5 M >=39 ( penultima : 158.9 )
  – – Nr total spermatozoizi functionali 0.2 M ( penultima : 1.1 M )
  – Nr total spermatozoizi cu morf normala 2.3 M ( penultima : 4.8 )

  Acum in 2019, revenit in tara, m’am reapucat de mersul la sala de fitness din luna ianuarie si observ ca testicolul stang iar incepe sa se umfle treptat si ca deja inceape sa ma jeneze putin !

  Am inteles de la domnul dr. urolog ( in 2017 la ultimu consult ) ca o a 2’a operatie ar implica riscuri destul de ridicate… si ca ar fi indicat sa o fac atunci cand o sa vreau sa procreez. Insa ramasese sa mai vorbim dupa cele 3 spermograme .

  Asa ca am ramas cu anumite nelamuriri :
  Este normal ca dupa operatie, testicolul operat sa ramana cu acel sac de viermi… si ca acesta sa se mai umfle periodic, ramanand cu o sensibilitate ? Sau oare a fost operati din 2012 lipsita de succes de la inceput ?

  Daca continui sa merg la sala, purtand boxeri mai stramti ( pentru ca am observat ca ma ajuta ) ce se poate intampla ? Cat de rau se mai poate agrava un testicol deja operat de varicocel, dupa ce acesta posibil a recidivat ? Ce complicatii pot aparea ?

  Dvs ce ma sfatuiti sa fac ? Cel mai ciudat mi se pare ca acesta jena creata de este inconstanta, ea aparand si disparand ( am observat ca apare mai frecvent in perioada decembrie – martie si cand merg la sala si fac genoflexiuni ).

  Voi merge cat de curand imi va permite bugetul la o noua serie de spermograme si un consult urologic ! Insa voiam sa cer si o a doua opinie pana atunci prin intermediul dvs.

  Imi cer scuze pentru aceasta postare lunga ! Si va multumesc anticipat pentru timpul acordat citirii ei !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Vladimir: 1. intrebarea e frecventa, gasiti explicatii mai ample printre postarile anterioare. 2. nu va sfatuiesc sa purtati boxeri stramti in timp ce faceti efort sustinut, din motive de … incalzire excesiva; complicatiile recidivei sunt aceleasi ca ale varicocelului propriu-zis. 3. daca recidiva e certa, va sfatuiesc sa apelati la varicocelectomie microscopica subinghinala. Amanunte, mai sus.

 6. Ion says:

  Bună ziua. Am fost operat de varicocel acum 10 zile. Aș dori să știu aproximativ în cât timp pot dispărea venele umflate din zona testicului adică varicocelul în cauză deoarece mă deranjează și am dureri in acea regiune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *