Varicocelul – operatie clasica sau laparoscopica?

De ce apare varicocelul?

Varicocelul reprezintă dilatarea anormală a venelor testiculare, cu alte cuvinte varice ale testiculelor. Apare preponderent la bărbaţii care stau mult în picioare (militari etc), în majoritatea cazurilor la nivelul testiculului stâng. Testiculele se formează lângă rinichi, de unde coboară în scrot până la naştere, dar vasele testiculare rămân legate de abdomen pentru tot restul vieţii. Vena testiculului stâng se varsă în vena renală stângă, perpendicular pe ea, şi nu oblic în vena cavă, ca pe partea dreaptă. Venele testiculare nu au valve care să împiedice refluxul gravitaţional al sângelui, ca atare, în poziţie verticală, pe stânga apare un reflux sangvin din circulaţia renală.

Cum se manifestă varicocelul?

Iniţial printr-o senzaţie de tensiune în testiculul stâng, apărută la mers sau după ortostatism prelungit (stat în picioare). Cu timpul jena este percepută chiar în poziţie orizontală, extinzându-se pe traiectul funiculului spermatic („cordonul” care leagă testiculul de abdomen). Testiculul pare la început mai mare, cu dilataţii venoase neregulate palpabile prin peretele scrotal. Treptat, varicozităţile ajung să se extindă şi la scrot, în timp ce testiculul propriu-zis se poate atrofia.

De ce trebuie operat varicocelul?

Testiculul îşi îndeplineşte misiunea numai la temperaturi scăzute, de aceea şi coboară în afara abdomenului înainte de naştere. Producerea spermei se desfăşoară optim la 32-34 de grade, pentru asigurarea cărora testiculul şi-a creat mecanisme proprii de răcire. Unul din ele presupune îmbrăcarea arterei testiculare într-un manşon de vene conţinând sânge deja răcit. Circulând în contracurent cu sângele venos, sângele arterial va ajunge „prerăcit” la destinaţie. În varicocel mecanismul este alterat prin stagnarea sângelui venos, astfel încât testiculul afectat se „încinge”. Producţia de spermă scade, ajungându-se în timp la atrofie testiculară şi infertilitate secundară.

Cum se operează varicocelul?

Scopul intervenţiei este întreruperea comunicării dintre vena renală stângă şi vena testiculară de aceeaşi parte. Testiculul nu este afectat, pentru că are posibilităţi multiple de deviere a circulaţiei venoase. Clasic, ligatura venei/venelor testiculare se face printr-o incizie în fosa iliacă stângă sau la baza scrotului (procedeu Ivanissievich). Este o intervenţie de mică amploare, efectuată sub rahianestezie sau, mai rar, sub anestezie locală, cu riscuri minime. Modern, venele testiculare sunt interceptate laparoscopic în abdomen, obligatoriu sub anestezie generală. Recent, au fost introduse în practică două noi procedee: embolizarea (printr-un microcateter, vaselor li se pune “un dop”, sub control radiologic) şi varicocelectomia microscopică subinghinală (o variantă avansată a tehnicii clasice).

Care sunt avantajele procedeului laparoscopic faţă de procedeul Ivanissievich?

Imaginea laparoscopică este mărită de câteva ori, permiţând identificarea cu acurateţe a venelor testiculare, cliparea şi secţionarea lor. Procedeul implică trei incizii de 0,5-1cm la piele, muşchii fiind disociaţi şi nu secţionaţi. Ca atare, recuperarea după operaţie este rapidă. Cura varicocelului bilateral se poate realiza laparoscopic fără alte incizii suplimentare. Intervenţia durează maxim 15 minute, ceea ce face ca efectele secundare ale anesteziei generale să nu se manifeste postoperator aproape deloc. În plus, studii comparative au arătat că efectele secundare sunt mai rare în procedeul laparoscopic şi riscul de secţionare accidentală a arterei testiculare minim. Trebuie însă menţionat că din punct de vedere al ratei de recidivă, unele studii indică un avantaj net pentru tehnica microscopică subinghinală.

Există complicaţii după operaţia de varicocel?

Rar, este semnalată apariţia de lichid în jurul testiculului operat (hidrocel). Apare mai ales după cura unui varicocel avansat, care a alterat deja întregul drenaj venos al testiculului respectiv. Hidrocelul poate fi rezolvat prin procedee chirurgicale simple. De regulă, cura varicocelului duce la ameliorarea spermatogenezei şi a spermogramei după câteva luni-un an, cu condiţia ca testiculul să nu fie deja afectat ireversibil, caz în care efectul funcţional al intervenţiei este nul. Recidiva apare din cauza prezenţei altor surse de reflux venos, care nu sunt întrerupte prin abord laparoscopic.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter

1.639 comentarii adaugate pentru articolul “Varicocelul – operatie clasica sau laparoscopica?

 1. pepy says:

  buna. am si eu o intrebare pretenul meu a facut operatie de varicocel in urma cu 6 ani si totul a fost bn un timp dar peste 3 ani ia aparut din nou are o vena mare pe testicol si il doare tare ce e de facut trebuie sa se opereze iar?e posibil sa n mai poata face copii? va multumesc

 2. Dr. Teodor Buliga says:

  Buna ziua.
  Nu mi-e clar daca “vena” respectiva se palpeaza pe testicul (caz in care poate fi de fapt o formatiune anatomica normala, numita epididim, un fel de depozit pentru spermatozoizii produsi de testicul) sau pe sacul tegumentar care contine testiculele (caz in care poate fi vorba de varice scrotale). Sigur, poate fi si o recidiva. Pentru diferentiere necesita un consult.
  Activitatea testiculului contralateral compenseaza de obicei functia spermatogenetica a testiculul afectat, chiar daca acesta ar fi in totalitate distrus, ceea ce nu cred. Oricum, pentru a sti cu siguranta care este nivelul productiei de spermatozoizi trebuie efectuata o spermograma de control.

 3. Lucian says:

  Buna ziua. Am fost operat laparoscopic in urma cu 5 luni de varicocel. De atunci am o sensibilitate la atingere care deranjeaza. E normal sau operatia nu a fost facuta cum trebuie?

 4. Dr. Teodor Buliga says:

  Buna seara.
  Sensibilitatea la atingere se refera la locul inciziei (“taietura” pe unde a fost efectuata interventia – in cazul abordului laparoscopic sunt de fapt trei), la nivelul testiculului afectat sau la nivelul scrotului si portiunii superioare a coapsei? Este permanenta sau apare mai ales in anumite situatii (efort fizic, stat in picioare etc)?

 5. carmen says:

  Buna seara,
  Baietelul meu ( 12 ani) a fost diagnosticat cu varicocel.Mi s-a recomandat operatia ,dar in iunie cand ia vacanta. Este prea tarziu? Se poate agrava pana atunci?
  Este si inotator de performanta si efortul fizic pe zi este foarte mare.

  Multumesc frumos si astept raspuns!

 6. Dr. Teodor Buliga says:

  Buna ziua.
  Prezenta varicocelului genereaza efecte negative in special dupa varsta la care incepe spermatogeneza. Daca sunteti constienta ca baiatul trebuie operat si nu amanati rezolvarea problemei, e ok – pana in iunie nu se intampla nimic grav. Nu efortul fizic agraveaza simptomatologia si efectele negative ale varicelor testiculare, ci gravitatia, in cazul de fata sporturile care presupun stat mult in picioare. Inotul are asadar impact negativ minim asupra circulatiei testiculare, poate chiar din contra – corpul sta la orizontala, apa are de regula o temperatura inferioara celei a corpului (asigura “racirea” de care vorbeam). Vor fi foarte mici probleme dupa operatie (fiind sportiv de performanta, va recomand intrutotul varianta laparoscopica), pentru ca pret de 5-7 zile sensibilitatea de la nivelul peretelui abdominal nu ii va permite sa faca efort fizic la aceeasi intensitate ca inainte de operatie. In mod normal, dupa 2 maxim 3 saptamani va putea performa ca inainte de interventia chirurgicala.

 7. Dan says:

  Buna seara, Domnul Doctor ! Am varsta de 25 de ani si am fost diagnosticat cu varicocel stang, stadiul3. V-as ruga mult sa-mi spuneti ce tip de operatie imi recomandati, Palomo, Ivanissievich, scleroterapie scrotala, sau laparoscopica ? Mentionez ca in urma cu 10 ani am mai facut o operatie de litiaza renala si acum nu as mai dori inca o operatie… Ce perere aveti despre metoda embolizare percutanata angiografica ? Am auzit ca ar exista riscul iradierii, dar nu stiu exact. Va multumesc mult !

 8. Dr. Teodor Buliga says:

  Buna seara!
  Daca este intr-adevar vorba de un varicocel in stadiul 3, pentru ca am intalnit si cateva cazuri incorect stadializate, atunci nu trebuie sa mai amanati deloc rezolvarea problemei, in speranta ca tesutul nobil testicular nu a fost inca afectat. Stadiul 3 presupune ca dilatatiile varicoase sunt vizibile spontan cu ochiul liber si implica de regula o dezorganizare a intregului sistem venos testicular. Procedeele clasice (Palomo clasic si Ivanissievich) urmaresc intreruperea sursei principale a refluxului, vena testiculara. Este meritul lui Palomo sa fi aratat de acum sase decenii ca sansele de corectare sunt cu atat mai mari si riscurile cu atat mai mici, cu cat ligatura venei/venelor testiculare se face mai sus (el a sugerat chiar ca ligatura arterei testiculare nu va avea consecinte majore, daca ea se realizeaza aproape de originea vasului), lucru dovedit stiintific mult mai tarziu. Procedeul laparoscopic care este astazi cel mai folosit respecta intrutotul principiile lui Palomo (mai putin sectionarea arterei, care este inca discutabila – eu unul intrerup doar venele, de exemplu), prin urmare este denumit “oficial” varicocelectomie laparoscopica Palomo sau LPV. Este actualmente procedeul cu cele mai multe studii publicate, pentru care se inregistreaza cel mai mic procent de recidiva si de aparitie a hidrocelului, principalul efect secundar care poate aparea dupa interventia chirurgicala.
  Pe de alta parte, embolizarea venei testiculare, introdusa recent, mi se pare, teoretic, la fel de utila, intrucat respecta principiile lui Palomo si se adreseaza cauzei, nu numai efectului. Timpul scurs insa de la introducerea acestei metode este prea scurt pentru a trage niste concluzii. Are, evident, avantajul unei recuperari mult mai rapide pentru pacient – sub anestezie locala i se introduce pe vena principala a piciorului sau pe cea a mainii un tub foarte lung si foarte subtire, numit cateter, care este condus in vena impricinata si pe care se injecteaza o substanta care produce local un “dop”, un fel de cheag artificial. Din ceea ce stim pana astazi, riscul de recidiva este mai mic decat in procedeele clasice, dar foarte putin crescut fata de laparoscopie. Nu pot sa va spun cat de buna este metoda, pentru ca ea nu este practicata de chirurg, ci de un radiolog interventionist, cu alte cuvinte nu am informatii (pacienti urmariti pe termen lung, rezultate, esecuri) care sa se bazeze pe experienta proprie. Introducerea cateterului si embolizarea propriu-zisa se fac sub control radiologic. Toate studiile publicate pana astazi au aratat ca doza de radiatii este foarte mica, ea neafectand in niciun fel activitatea testiculara. Cu alte cuvinte, nu primiti suficiente radiatii, ca producerea de sperma sa fie afectata. Totusi, sunt deja cel putin doua studii care arata ca riscul estimat de cancer testicular (este un calcul pur matematic, o estimare, nu inseamna ca acei pacienti fac obligatoriu boala) creste in urma embolizarii de la 100 si ceva la milion pana la 800 si ceva la un milion.
  In concluzie, daca eu as fi diagnosticat cu un varicocel de gd. 3, as face mai intai o spermograma si o determinare a testosteronului seric, urmate cat mai rapid de cura laparoscopica a varicocelului. Nu merita facuta spermograma imediat dupa operatie, cum am mai auzit, pentu ca spermatozoizii au un ciclu de producere de aprox. 72 de zile. cu alte cuvinte, spermograma facuta la o saptamana dupa operatie arata la fel de rau precum cea dinainte, desi lucrurile incep sa mearga spre bine. As face o spermograma la 6 luni, iar la un an o alta, asociata cu determinarea nivelului de testosteron.
  Din pacate, indiferent de procedeul la care veti recurge, riscul de recidiva in stadiul acesta este foarte mare, adesea fiind necesara si intreruperea surselor venoase accesorii, cu un procent mai mare de efecte secundare.
  Bafta!

 9. Mihai says:

  Buna ziua , am fost operat de varicocel acum 2 zile. Operatia s-a facut laparoscopic .
  As avea cateva intrebari legata de recuperare :

  1. In prima saptamana este necesar a se sta numai in repaus ( intins in pat)
  2. Este permisa efectuarea unor plimbari scurte in aer liber fara efort ( mers la plimbare , magazin)

 10. Dr. Teodor Buliga says:

  1. Nici vorba. Evitati totusi sa stati mult (ore) in picioare.
  2. Fara probleme. Activitatea fizica, progresiva, este chiar indicata.

 11. Mihai says:

  Buna ziua,am si eu o nelamurire: am fost operat de varicocel acum 11 zile,dar durerea a reaparut,ba chiar a aparut o vena umflata pe testiculul stang la care am fost operat..am o durere continua la ambele testicule,dar care este suportabila..1)poate sa reapara varicocelul asa repede? 2)la cat timp se poate relua viata sexuala si daca are vreun efect negativ daca am avut contact sexual doar la cateva zile de la operatie

 12. Dr. Teodor Buliga says:

  1. Sunt necesare un consult si o ecografie testiculara (simpla + Doppler) pt a vedea ce este acea “vena”. Daca durerea este bilaterala si interventia a fost doar pe stanga, cel mai probabil are la origine o cauza generala, nelegata de interventie. Uneori apar confuzii cu epididimul, prima portiune a canalului care transporta spermatozoizii de la testicul, acesta palpandu-se prin scrot ca o “vena umflata”.
  2. Nu exista contraindicatii referitoare la reinceperea vietii sexuale. Singurele limitari sunt date de durerile la locul de insertie a trocarelor.

 13. Mihai says:

  Va multumesc pentru raspunsuri domnule doctor,totusi as vrea sa va mai intreb ceva..eu am fost la control(sa imi scoata firele),i-am spus doctorului ca ma dor testiculele,mai ales dreptul(am fost operat la stangul) si mi-a spus ca nu am nimic..este o durere continua si cat de cat suportabila..intrebarea mea este daca e normala durerea sau ce altceva ar putea sa fie..si la stangu se simte iar cum se pompeaza sangele atunci cand ma incordez,nu la fel ca inainte dar se simte.

 14. Ione says:

  am fost la un consult de urologie si am fost diagnosticat cu varicocel grad II pe partea stanga..as vrea sa va intreb pe cei care v-ati operat ce fel de anestezie se face la operatie si ce tip de operatie ca am inteles ca sunt mai multe metode..

 15. Ione says:

  am fost trimis de medicul de la urologie sa efectuez o spermograma:
  Aspect lichid seminal opalescent
  timp de lichefiere – lichefiere incompleta
  concentratie de spermatozoizi 18mil/ml
  concentratie de leucocite 0.3 mil/ml
  motilitate de spermatozoizi A rapid progresiv:35
  B lent progresiv:10
  C mobili neprogresivi:5
  D imobili:50
  Morfologie spermatozoizi : cu defect de acrozom:4
  cu defect de piesa intermediara:3
  Evaluare spermograma : oligoasternospermie

  din ce vad aici nu a iesit prea bine spermograma 🙁
  voi ce ziceti ? multumesc..

 16. Vlad says:

  Buna, am fost operat acum 2 saptamani de varicocel, dar acum mi se pare ca unde mi sa facut incizia in interior mi-a aparut ca un al doilea testicul, prima data am crezut ca mi sa ridicat testiculul dar nu era el. Ce e de facut sau ce este acolo? Va multumesc!

 17. Dr. Teodor Buliga says:

  Din foarte sumara descriere, banuiesc ca a fost o operatie prin abord clasic si ca “umflatura” respectiva este un mic hematom(sange) sau un serom (lichid acumulat sub piele). In mod normal se resoarbe in 2-3 saptamani, singura. Corect, trebuie un consult, preferabil la cel care a operat (stie exact ce vene a ligaturat acolo sau daca au fost si alte vase legate in plus)

 18. Dumitru A. says:

  Buna ziua, am 27ani,am fost operat acum un an de varicocel stang grad 2 (nu aveam dureri deloc) Dupa operatie,pe langa durere foarte mare de cap din cauza anesteziei rahidiana am ramas cu o durere de testicol care se tot extinde acum simt durere si in abdomen. Am fost de 3 ori la dr. care ma operat, prima data am luat tratament pt inflamatie epididin,a 2 oara acelas lucru si a 3 a spus ca nu am nimic,e doar pshihic,dar este exclus asa ceva. Va rog din suflet,astept raspuns ce pot sa fac ? Multumesc

 19. Dr. Teodor Buliga says:

  Buna seara. Pentru a vedea daca este vorba despre o recidiva a varicocelului, trebuie sa efectuati o ecografie testiculara + eco. Doppler la nivelul vaselor funiculului spermatic, cel putin pe partea afectata. Pt ca ati avut o interventie sub rahianestezie, deduc ca a fost un Ivanissievich. In cazul in care se infirma recidiva, va trebui cautata o alta cauza – se pare una locala sau regionala. De exemplu, se intampla uneori ca in cicatricea de la vechea incizie sa fie prins unul dintre cei 3 nervi (ilioinghinal, iliohipogastric si genitofemural) care trec prin zona. Acestia inerveaza portiunea inferioara stanga a peretelui abdominal, hemiscrotul stang si portiunea superioara, interna a coapsei. Durerea data de prinderea nervisorului respectiv mimeaza o durere in testicul si portiunea infer a abdomenului. E doar un simplu exemplu, cauza exacta putand fi precizata doar in urma unui consult si a unor investigatii suplimentare.

 20. Dumitru A. says:

  Va multumesc pentru raspuns,tin sa va anunt ca am facut ecografie si varicocelul nu a recidivat,iar inflamatia(epididimita) la ultimul eco nu mai era,dar durerea a ramas! am o durere seaca,nu stiu cum sa o explic ,mai ales daca fac efort sau merg mult pe jos si obosesc.

 21. Dumitru A. says:

  In cazul in care am acea problema care ati specificat dvs cu prinderea unui nerv ce trebuie sa fac ,trece de la sine sau trebuie din nou o interventie chirurgicala?

 22. Dr. Teodor Buliga says:

  Intervalul maxim in care exista sanse ca durerea provocata de cicatrizarea unei plagi sa dispara este de 1 an. Dupa aceasta perioada se considera ca procesele de remaniere locala sunt definitivate. Daca simptomatologia persista si se stabileste clar ca durerea este legata de vechea incizie, puteti lua in considerare o reinterventie.

 23. Dragos says:

  Buna ziua! Am fost operat acum o luna de varicocel(stang).Vena a reaparut,se simte la palpare si apare o durere a testicului stang la efort foarte mic.Poate reaparea asa de repede varicocelul?, pentru ca eu unu chiar regret timpul,banii si sanatatea pe care am “pierdut-o”,deoarece o recidiva inseamna interventie chirurgicala fara rost.
  Multumesc anticipat,Domnule Doctor.

 24. Ovidiu says:

  Buna seara Domnule Dr. Tocmai ce am fost la un control, si mi`a spus ca am varicocel de gradul 3 in partea stanga. Tin sa mentionez ca am 22 de ani, fac 23 peste cateva luni. Simteam ca am ceva la testicolul stang, inauntru, dar nu am bagat de seama, pana cand un coleg a fost operat de varicocel. Mi-am facut programare si am fost la un control.Tocmai ce am fost la un control, si mi`a spus ca am varicocel de gradul 3 in partea stanga. Sincer, la partea dreapta nu m`a verificat, ma rog. a pus mana in partea stanga si a zis ca am un varicocel cat casa. mi`a recomandat operatie. am citit articolul si am citit si ce a-ti raspuns altor pacienti. vreau sa stiu, daaca va rog sa imi raspundeti, trebuie sa imi fac si eu spermograma? dupa operatie, cat timp dureaza pana pot face efort. practic culturismul, in concluzie ma fortez tare cand sun in sala. alerg, inot, joc fotbal. am o viata activa. daca va rog sa imi spuneti toate detalile, ce analize imi recomandati sa imi fac, iar cat timp dureaza recuperarea dupa operatie, in cat timp am voie sa fac efort. ce fel de anestezie imi recomandati? dupa cat timp ajung sa ma pot forta in sala de forta la fel cum o fac acum? se poate sa reapara varicocelul? v-as fi foarte recunoscator daca mi-ai raspunde la aceste intrebari, si daca mi-ati da mai multe detalii. va multumesc foarte mult.

 25. Dr. Teodor Buliga says:

  Dragos: De regula, varicele se simt ca un manunchi de vene dilatate si nu ca o vena unica. Daca se simte o singura vena, atunci probabil este deferentul. Ce-i drept, deferentul trebuia sa se simta si imediat dupa operatie. Diferentierea se face clinic, dar devine o certitudine numai dupa o ecografie Doppler.
  Ovidiu: nu va obliga nimeni sa faceti spermograma inainte de operatie, dar este in interesul Dvs – arata relativ fidel cat de afectata este functia spermatogenetica a testiculelor, fiindu-va utila in primul rand Dvs si nu neaparat medicului. Ecografia Doppler este obligatorie anterior interventiei. Cu atat mai mult cu cat practicati sport de performanta, aveti indicatie de interventie laparoscopica. Din pacate, la gradul 3 riscul de recidiva prin venele ce dreneaza in circulatia scrotului este mare si s-ar putea sa fie nevoie de a doua interventie prin abord scrotal inalt (riscul nu e chiar atat de mare si a 2-a interventie are procent crescut de efecte secundare, de aceea nu se face de la inceput, ci numai de necesitate).Cura laparoscopica presupune obligatoriu anestezie generala. Analizele sunt cele uzuale pentru orice interventie chirurgicala. Am operat odata un cadru militar care s-a internat dupa tura de noapte si apoi s-a prezentat la apel dupa cele 48 de ore libere, fara sa le spuna ca a fost operat. Totusi, recuperarea normala dureaza 3 zile pt eforturi medii/mari si aproximativ 7 zile pentru eforturi mari. Estimez ca dupa 10-12 zile puteti reveni la acelasi grad de efort de dinainte de operatie, dar, desigur, asta e doar statistica…

 26. Dragos says:

  Va multumesc pentru raspunsuri Domnule Doctor..am fost operat la bucuresti,desi sunt din provincie si nu am cum sa ajung cat de curand la un control..acum chiar se simte ca inainte de operatie,multe “vene” groase,dureroase,si care imi tin testiculul mai sus..intrebarea mea este,din ce am descris eu, a reaparut varicocelul?..trebuie sa mentionez ca dupa operatie nu erau asa umflate..multumesc.

 27. Ovidiu says:

  Va multumesc pentru raspunsuri. Apreciez faptul ca ati raspuns repede si ca mi`ati oferit aceste detalii. O seara cat mai buna. Sanatate

 28. Dr. Teodor Buliga says:

  Dragos: da, este posibil sa fie o recidiva. Controlul si investigatiile recomandate le puteti face si in provincie, nu este obligatoriu sa veniti la Bucuresti
  Mihai: gasiti raspunsul putin mai sus

 29. Sorin says:

  Buna ziua. Am fost operat de varicocel acum 2 zile. As vrea sa va intreb daca in urmatoarele zile pot efectua niste plimbari scurte in aer liber, daca peste o luna imi pot relua portia zilnica de mers pe jos (pana la 7-8 km pe zi) si in ce consta efortul fizic care mi s-a spus sa nu-l fac? Va multumesc !

 30. Dr. Teodor Buliga says:

  Puteti efectua plimbari scurte in aer liber, cu conditia sa nu urcati trepte, incepand de a 3-a zi postoperator, in functie de toleranta individuala la durere. Eforturile fizice sustinute se reiau progresiv dupa o saptamana de la interventie, astfel ca la o luna puteti sa efectuati si plimbari lungi pe jos. Evitati ridicarea greutatilor mari, eforturile hiperintense (abdomene, greutati la sala) cam 3 luni postoperator, timp necesar vindecarii aponevrozelor (muschii se repara mai repede).

 31. rmalx says:

  Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Am 16 ani si am observat de ceva timp ca este ceva in neregula ca sa spun asa cu testiculul meu stang.La inceput nu am dat importanta nestiind ce este insa aspectul fiind deranjant am cautat pe internet si am dat peste acesta problema.Ca simptome pana acum nu a aparut durerea insa se vede clar acea adunatura ca sa-i zic asa de vene sau ce o fi ele in testiculul stang si plus diferenta de marime dintre testicule este foarte clara.La doctor nu am fost pana acum insa acum vreo 2 ani daca nu ma insel am fost la un control la doctor ,pentru altceva insa, si am fost controlat si in aceasta zona iar atunci acel doctor(care avea alta specializare)le-a spus parintilor mei ca as avea aceasta problema si de asemenea i-a intrebat daca a mai avut cineva in familie acest lucru insa ai mei nu au dat importanta acestui lucru (cred ca au si uitat). As vrea stiu si eu ce imi recomandati . Sa vorbesc cu ai mei si sa merg la doctor ? As vrea de asemenea sa stiu daca nu cumva este prea tarziu si daca pot suferi din cauza acestei asteptari.

 32. Dr. Teodor Buliga says:

  In primul rand, trebuie diagnosticata corect afectiunea. Pasi: ecografie testiculara cu examen Doppler pentru vasele testiculare + consult de specialitate (urolog sau chirurg generalist). Apoi: spermograma + testosteron seric +/- LH seric. Trebuie inteles ca varicocelul nu doare, nu deranjeaza (cel putin la inceput), dar poate cauza sterilitate, constatare care se face din pacate in stadii mult prea avansate pentru a se mai putea repara ceva.

 33. tatar claudiu says:

  am fost operat de varicocel stang acum 4 ani iar acum in ultimu timp au reaparut durerile la testiculul stang si dureri in zona operatiei.modificari ale testicului adica marire in volum doar cand stau foarte mult in picioare[lucrez 12 ore zilnic]

 34. olaru carmen says:

  Buna Seara,
  Am un baiat de 19 ani si in urma cu o saptamana a fost diagnosticat cu varicocel testicol stang. Am facut o ecografie si rezultatul a fost : testicol drept -peritesticular-lama de lichid cu grosime max de 5 mm si testicol stang -peritesticular este vizibila o lama de lichid cu grosimea max de 12 mm. Ce puteti sa-mi spuneti ? Sunt f speriata deoarece am auzit atatea variante cum ca dupa operatie varicocelul apare sau nu dispar durerile. Astept un raspuns,multumesc.

 35. Dr. Teodor Buliga says:

  Buna ziua.
  Strict din rezultatul ecografic pe care l-ati precizat nu rezulta ca baiatul ar avea varicocel, ci hidrocel (pe romaneste, apa la testicule). In plus, examenul ecografic complet trebuie sa contina si examinarea Doppler a vaselor testiculare. Banuiesc totusi ca este un hidrocel secundar pe stanga (probabil ca ecografia mai contine si alte date inafara celor mentionate) – daca puteti sa o transmiteti in format electronic pe adresa de gmail precizata la contact ma voi uita pe ea.
  Trebuie sa faceti: consult urolog/chirurg + ecografie testiculara cu examinare Doppler pentru vasele testiculare/cordonul spermatic + spermograma + testosteron seric. Optional (la noi, dar obligatoriu la americani) si LH seric. Apoi reevaluare in vederea stabilirii terapiei adecvate.

 36. Dr. Teodor Buliga says:

  Tatar Claudiu: simptomatologia este foarte sugestiva pentru o recidiva, dar diagnosticarea ei cu certitudine se face numai dupa un consult medical+ecografie, cf. recomandarilor de mai sus.

 37. Razvan Ionut says:

  Buna ziua,

  Am fost diagnosticat cu variocel in urma unui consult urologic si a ecografiei si a fost descoperit un variocel mic cu diametrul de 2-3 mm pe partea dreapta. Dureri am avut dar foarte suportabile (mai mult ca o jena) iar acum au inceput sa treaca. Este necesara operatia in acest caz sau sa mai astept ? O sa fac luni o spermograma care va verifica parametrii spermei + urocultura.

  Mai am o intrebare: Este posibil ca acest varicocel (sau simptome dureroase) sa se declanseze in urma unei infectii urinare? Am avut timp de 2 sapt usturimi in varful penisului si la urinare iar dupa cura de antibiotic au aparut si aceste dureri testiculare care radiau si spre rinichi. Precizes ca relatii sexuale n-am intretinut de 4 luni iar fosta prietena avea ceva probleme urologice (usturimi si crize dureroase in bazin uneori) Este posibil sa fie o infectie si durerile sa nu fie tocmai de la varicocel acesta fiind asa mic ?

  Va multumesc anticipat!
  Razvan

 38. Dr. Teodor Buliga says:

  1. Varicocelul pe dreapta este exceptional de rar si este de regula secundar, adica apare ca expresie a altei boli.
  2. “Un varicocel de 2-3 mm” nu este chiar descrierea corecta dpdv ecografic a acestei afectiuni. Daca ecografistul nu e familiarizat cu astfel de afectiuni, poate descrie pur si simplu venele din cordonul spermatic, perfect normale.
  3. Sincer, nu cred ca este un varicocel. Din descrierea simptomelor pare a fi mai degraba o orhiepididimita in contextul unei infectii joase de tract urinar.
  4. Infectiile urinare si varicocelul sunt doua lucruri complet diferite.
  5. Urocultura nu prea mai are valoare dupa ce ati urmat deja un tratament antibiotic

 39. Razvan Ionut says:

  Va multumesc mult pentru raspuns!

  Ce as putea sa fac in continuare? Tratamentul cu antibiotic ( Ofloxacin) l-am luat fara antibiograma 7 zile. Acum durerile au disparut aproape de tot si a ramas doar o jena uneori. Inca simt ca ar fi ceva acolo.. nu mai am usturimi si nici rinichii nu ma mai supara deloc.

  Ma gandesc ca poate infectia nu s-a tratat bine cu ofloxacin. Tratamentul l-am terminat acum 5 zile. Sa mai astept ?

 40. Dr. Teodor Buliga says:

  Ofloxacina este una dintre cele mai active antibiotice intr-o infectie urinara. Adevarat, corect era antibioterapie dupa urocultura/spermocultura + antibiograma, dar antibioticul are spectru larg si perioada de tratament a fost suficienta. Cred ca e ok sa nu va precipitati inca spre o solutie radicala.

 41. Razvan Ionut says:

  Au iesit negative si analizele pt urina si spermocultura. Dar probabil o sa le repet peste o luna sa fiu sigur ca s-a tratat infectia. Alfa fetoproteina 1.62 si beta HcG 1.20. Sunt bune aceste cifre ? Nu mai am dureri, usturimi sau vre-o jena acum. Dintr-o eroare am spus ca varicocelul era pe dreapta el fiind pe stanga cum se dezvolta in mod normal. si are 2-3 mm. Testicolul stang e si putin mai coborat… dar am inteles ca intotdeauna un testicol e putin mai jos.

  Varicocelul intotdeauna va evolua ? sau este posibil sa se vindece ? Exista cumva si tratamente naturiste pentru el sau o sa ajung intr-un final tot la operatie…

  Va multumesc mult de tot pentru raspunsuri!

 42. Dragos R. says:

  Buna ziua,

  Am citit ca operatia microscopica subinghinala este cea mai buna, dumneavoastra ce parere aveti? Nu prea gasesc informatii asa de multe ca la celalalte metode si ma gandeam sa ma operez asa.

 43. Dr. Teodor Buliga says:

  Am citit 2 articole din SUA care lauda metoda asta (scrise, desigur, de cei care o practica), dar nu pot sa ma pronunt obiectiv, devreme ce eu unul nu am efectuat-o niciodata. Tot ceea ce pot sa va spun este ca nu este prea raspandita in Europa, cu toate ca nu are cine stie ce dificultate tehnica. Eu nu cunosc pe cineva la noi care sa o practice – asta nu inseamna ca nu exista persoana respectiva.

 44. ovidiu l. says:

  Buna ziua, in urma cu 5 ani am fost operat de varicocel si vreau sa va marturisesc ca dupa operatie nu am vazut nici o schimbare erau la fel de multe vene ,dar am considerat ca e normal. Acum sunt pus in situatia de a da o admitere in care conteaza testul medical si la testare mi sa spus ca am varicocel. Esete necesara o noua operatie? sau cel putin va rog oferi-tim cateva ponturi cum as putea sa fac ca in momentu in care voi fi controlat acele vene sa nu mai fie atat de vizibile va sunt extrem de recunoscator daca mi-ati trimite un email. Va multumesc anticipat.

 45. Dan says:

  Am auzit ca dr. Valentin Voinescu de la Sp. Burghele, ar practica operatie subinghinala microscopica, dar nu sunt sigur, deoarece in acel spital nu au microscop operator. Se spune ca in privat ar opera in modul acesta. Stie cineva cazuri concrete ?

 46. Dan says:

  As dori o informatie legata de existenta unui medic urolog care practica operatia subinghinala microscopica de varicocel, in privat . Va multumesc mult !

 47. Iulian says:

  Buna seara! am 23 de ani si de 6 luni ma confrunt cu o jena, o durere suportabila, care se manifesta in special la testiculul drept. prima data am fost consultat de un chirurg care mi-a spus ca nu am nimic la testicule si m-a pus sa fac o ecografie la coloana unde mi s-a depistat o discopatie lombara si ca aceasta ar fi sursa durerii mele. am urmat un tratament cu ibuprofen, aflamil si voltaren si am simtit o ameliorare insa durerea a reaparut. am facut ecografie si la rinichi care a iesit buna. in final am facut o ecografie testiculara doppler in urma careia doctorul a spus ca am varicocel incipient si ca nu considera ca trebuie operat si mi-a recomandat sa port chiloti stramti si in rest viata normala. problema este ca psihicul meu are de suferit si as vrea sa scap de aceasta durere, jena. nu as vrea nici sa ma grabesc sa ma operez deoarece mi-e frica sa nu imi agravez situatia. mi s-a recomandat sa fac mai mult sex, dar nu asta este problema! as vrea sa revin la viata pe care o aveam acum 6 luni. am citit o gramada de forumuri, m-am documentat si nici acum nu stiu ce am, mai ales ca ma doare testiculul drept. Ce as putea sa fac? am cheltuit o gramada de bani pe la doctori si problema mea nu s-a rezolvat. va rog din suflet sa nu ocoliti mesajul meu. Va multumesc!

 48. Dr. Teodor Buliga says:

  Sun f multe afectiuni care pot da dureri in testiculul drept, fara ca acesta sa fie de fapt afectat (colica renala, hernia la debut, mai rar apendicita etc). Pe de alta parte,pentru multe dintre afectiunile testiculare care dau dureri de tipul celor descrise exista tratament medicamentos, nonchirurgical (orhiepididimita). Sincer, dat fiind faptul ca este vorba de testiculul drept, “varicocelul incipient” este ultima cauza a durerii la care m-as gandi. Poate ca ar fi util sa cereti o a doua opinie, consultand un urolog sau un alt chirurg.

 49. lucian says:

  Buna ziua domnule doctor. Vreau sa va intreb daca un varicocel de gradul 3, detectabil cu ochiul liber, necesita neaparat o interventie chirurgicala, desi pacientul nu prezinta dureri in zona respectiva.
  Va multumesc!

 50. Iulian says:

  Va multumesc din suflet pt raspuns domnule doctor! Acesta este raportul medical al ecografiei.
  Investigaţii: Ecografie testiculara:
  TESTICUL DREPT: – diametrul longitudinal = 40 mm; diametrul transversal = 23 mm; ecostructura omogena.
  Epididim drept (la nivelul capului) = 9 mm; ecostructura omogena.
  La nivelul funiculului spermatic drept: mici vene dilatate cu diametrul maxim de 1.6 mm, ce nu cresc la manevra Valsalva.
  indice de rezistivitate la nivelul testiculului drept = 0.47. Vascularizatie normala la examenul Doppler.
  TESTICUL STÂNG: – diametrul longitudinal = 40 mm; diametrul transversal = 26 mm; ecostructura omogena.
  Epididim stâng (la nivelul capului) = 10 mm; ecostructura omogena.
  La nivelul funiculului spermatic stâng: vene dilatate cu diametrul sub 2 mm, ce nu cresc la manevra Valsalva.
  Indice de rezistivitate la nivelul testiculului stâng = 0.5. Vascularizatie normala la examenul Doppler.
  Ecografia a fost facuta de domnul doctor Victor Cauni.

  Tin sa precizez ca se pot observa cu ochiul liber vene dilatate, inflamate si prezint un punct in care vena este intarita… se simte ca o bobita. Uneori durerea radiaza catre abdomen si in zona perianala. Am facut si analize la urina care au iesit bune. Poate ati putea sa imi dati un sfat dupa ce interpretati rezultatele ecografiei. Va multumesc din suflet pentru atentia acordata!

 51. Dr. Teodor Buliga says:

  @lucian: interventia este OBLIGATORIE, mai ales daca sunteti tanar, desi … s-ar putea sa fie putin prea tarziu si functia testiculului respectiv sa fie deja profund alterata. Vezi mai sus pt investigatii necesare si justificarea lor.
  @iulian: imi pare bine ca mi-ati precizat cine a facut ecografia. Dr Cauni este un urolog f bun, puteti avea incredere in ceea ce v-a spus. Faptul ca nu vine singe in circulatia testiculara cand cresteti presiunea intraabdominala (asta inseamna practic manevre Valsalva) arata ca interventia chirurgicala nu e necesara. in momentul de fata. “Bobita” cred ca este altceva (hidatida Morgagni, varful epididimului). E posibil ca “venele” palpate sa fie epididimul inflamat – epididimita are doar tratament medicamentos in faza asta. Trebuie cautata oricum si o alta cauza a durerilor, mai ales ca doare pe dreapta, desi venele sunt putin mai mari pe stanga (cum era de altfel de asteptat)- punct herniar inghinal drept etc.

 52. lucian says:

  Multumesc frumos domnule doctor! O sa fiu operat subinghinal cu microscopul, iar peste 3 zile de la operatie va trebui sa revin la serviciu. Am facut si spermograma si nu a iesit prea bine. De asemenea testiculul drept este mobil, dar mi s-a spus ca nu trebuie fixat daca nu imi provoaca dureri.
  Va doresc o seara placuta!

 53. Iulian says:

  Va multumesc frumos pentru atentie si pentru promptitudinea raspunsurilor! Este extraordinar ceea ce faceti, aveti tot respectul din partea mea! M-am mai linistit!

 54. Ionut says:

  Buna ziua, domnule doctor!
  In urma cu doi ani am fost operat de varicocel stang (Vanissievich). De citeva luni am inceput sa simt mai acut o durere/jena pe partea laterala a abdomenului (durerea se resimte mai ales cand stau culcat pe partea stanga, obligandu-ma sa nu stau pe acea parte, si mai putin cand stau in picioare). Ce medicamente pot lua sau ce ar putea fi? Va multumesc anticipat.

 55. Bogdan says:

  Buna seara! Joi am fost la un control la un doctor urolog si am fost diagnosticat cu orhiepididimita stanga si mi-a fost dat un tratament cu Zinnat si Diclofenac si mi-a fost indicat sa aplic gheata invelita intr-un prosop. Dupa ce am venit de la control am aplicat gheata, iar dupa-masa am luat si pastilele si spre seara parca s-a desumflat testicolul, dar a doua zi (vineri) parca s-a mai umflat putin. Ieri (sambata) s-a umflat cum era initial si a inceput sa ma doara si testicolul si spatele in partea stanga. Spre seara m-au lasat durerile iar in prezent nu mai prezint nici o durere insuportabila. E normal sa se manifeste asa testicolul? Dezumflat,umflat… Tin sa precizez ca inainte de asta am avut o infectie urinara care mi-a trecut si si analizele (examen de urina,urocultura si inca ceva din gat[nu mai stiu exact cum se numeste]) au iesit bine…

 56. Dr. Teodor Buliga says:

  @Ionut: exista, exagerand un pic, o infinitate de tipuri si de cauze ale unei “dureri pe stanga”. Unele pot fi legate de interventia chirurgicala, altele nu. Corect este sa incepeti printr-un consult medical…

  @Bogdan: o inflamatie sau o infectie (nu sunt una si acelasi lucru) pot evolua “in valuri”, pe masura ce victoria in batalia dintre boala si organism inclina catre una sau alta din “parti”. De exemplu, cand ati inceput sa luati antibioticul acesta a distrus cele mai multe bacterii, dar cele ramase ar fi putut deveni rezistente la el, provocand o reaparitie a inflamatiei. Desigur, e doar un exemplu. Important e ca la 5 – 7 zile de la debutul tratamentului situatia sa fie cvasinormala (uneori dureaza ceva timp pana cand totul revine la normal, fara a fi vorba neaparat de persistenta bolii)

 57. Bogdan says:

  Deci sa inteleg ca testicolul nu se dezumfla asa usor? Pana acuma nu am mai avut durerile din ziua aceea si sper sa ramana asa, dar testicolul nu s-a dezumflat aproape mai deloc (decat umpic)… Intreb asta pentru ca marti e ultima zi de tratament, eu avand 6 zile de tratament.

 58. amalia says:

  buna ziua!
  baiatul meu in varsta de 15 ani a fost diagnosticat cu torsiune hiatida morgani la testicolul drept si internat 2 zile in spital,in acest timp i s-a administrat paracetamol intravenos perfuzie si hidrocortizon unguent(local).
  tin sa precizez ca durerile au scazut si dimensiunea testicolului pare sa revina la normal.
  Ceea ce ma ingrijoreaza este ca nu s-a facut un eco sa vedem clar care este situatia testicolului .
  Credeti ca ar fi necesar un eco dopller color in diagnosticarea exacta?
  aceste simptome pot recidiva dupa o anumita perioada?
  varful epididimului este cam inflamat 1 cm si ceva?

 59. Dr. Teodor Buliga says:

  Buna ziua!
  Intr-adevar, ar fi foarte bine sa i se efectueze o ecografie testiculara, dar asta ramane optiunea medicului curant. Ecografia Doppler evidentiaza fluxuri, curgeri de lichid, cu alte cuvinte de sange. Prin hidatida Morgagni nu trece sange, de aceea examenul Doppler nu va evidentia nimic, nefiind direct utila in diagnosticul torsiunii respective. In schimb, poate fi luata in considerare pentru diagnosticul diferential si evaluarea vascularizatiei testiculului. Aparatele ecografice moderne au inclus in structura si acest examen, nu e neaparat o investigatie de sine statatoare. De exemplu, cand un medic ecografist are dubii despre natura unei colectii cu lichid, el activeaza si semnalul Doppler, pentru a vedea daca ceea ce vede e sange care curge sau nu.
  Daca afectiunea recidiveaza, durerile sunt mari si orice alt diagnostic este exclus, se poate fie punctiona, fie extirpa hidatida, care nu are rol in spermatogeneza.

 60. Onu says:

  Buna ziua,

  Am 27 de ani si in aceasta toamna as vrea sa ma operez (probabil laparoscopic) pentru tratarea unui varicocel (testicolul stang) pe care il tot duc de pe la 15 ani (interventie amanata mereu din cauza unor diverse fobii). Dilatarea vaselor este evidenta (testicolul stang a ajuns cu cativa centimetrii mai jos decat cel drept) dar nu am avut niciodata dureri. Stiu ca este foarte tarziu si ca probabil vor exista complicatii. As vrea insa sa stiu si daca mai merita operatia. Ce ameliorari ar aduce (functionale, estetice, etc.). Increngatura de vene se va retrage? Este cu totul ireversibila atrofierea testicolului? Se mai pot imbunatatii parametrii spermogramei (nu am facut una inca dar aproape sigur stau prost la acest capitol)? Este posibil ca testicolul drept sa preia si functia celui stang prin diverse tratamente?

  Va multumesc.

 61. IONUT says:

  buna ziua domnul doctor. am fost operat acum 2 ani de varicocel clasic prin taietura pe burta in stanga. mentionez ca nici inainte de operatie aproape cand mi-am inceput viata sexuala,si nici acum dupa nu pot avea copii, incercand asta 3 persoane. acum la palpare se simte ceva vene mai umflate decat cele la testiculul drept, e si mai lasat un pic. posibil sa recidiveze? am purtat si suspensor, am evitat sa ridic greutati. exista vreo alta metoda ca sa nu ajung iarasi la operatie? asa nu m-ar deranja, dar am 30 de ani si imi doresc foarte mult un copil. sau vreun tratament ceva ?

  va multumesc din suflet.

 62. Dr. Teodor Buliga says:

  @Onu: depinde de gradul de hipotrofie testiculara atins. mi-e greu sa cred ca la varsta asta tesutul nobil a fost distrus in totalitate, prin urmare cred ca se mai poate salva cate ceva. a nu opera deloc inseamna a atinge cu certitudine atrofia, basca dilatarea progresiva a venelor, care ajung la dimensiuni considerabile, deranjante pentru posesor. Nu exista risc de recidiva 100% nici in stadiul final al bolii si chiar daca dilatatiile venoase nu vor disparea ca prin minune dupa operatie, mi se pare singura alternativa – neoperat varicocelul evolueaza invariabil intr-o singura directie, spre agravare. Nu aveti cum sa stiti cum stati cu productia de sperma, daca nu faceti o spermograma – ea este modificata macroscopic doar in cazurile de azoospermie. Testiculul drept poate compensa functia celui atrofic, dar asta nu inseamna ca ii preia functia, ci doar ca este teoretic suficient pentru a asigura numarul de spermatozoizi viabili si cantitatea necesara de testosteron. Pt comparatie, in cazul in care se scoate jumatate de ficat, ceea ce ramane creste compensator pana aproape de dimensiunile de dinainte de operatie, ceea ce nu e cazul aici.

  @Ionut: faptul ca nu ati facut copii cu 3 persoane diferite nu e criteriu de infertilitate. Confirmarea se obtine doar dupa o spermograma – va sfatuiesc sa efectuati una.

 63. Ilie says:

  Buna ziua domnul doctor,am 16 ani si dupa un efort fizic mai intens am resimtit o durere in partea stanga a testicului , prima data am crezut ca e de la hernie ca eu am m-ai fost operat o data , dar dupa o vizita la urolog, acel docotor m-ia specificat ca nu este vorba de hernie ci poate fi varicocel,m-ia dat un tratament de 5 zile care m-ia ameliorat putin durerea,iar dupa cele 5 zile m-am intors la el ca asa m-ia zis si ma intrebat cum ma simt eu i-am zis ca is mai bine si m-ia explicat ca pot fi doua cauze ceva intindere sau poate fi varicocel care acest varicocel consta intr-o operatie ,inainte cand palpam testiculul stang ma durea dar dupa tratament nu ma m-ai doare,dar m-ai simt ca niste arsuri in partea stanga si cand ating testiculul stang e ceva ingrosat si as vrea sa stiu daca este varicocel si daca pot sa practic fotbalu si daca ar fi vorba de operatie cam in cat timp as putea sa revin ca este foarte important pentru mine. Va Multumesc!

 64. IONUT says:

  multumesc d-nul doctor. o sa-mi fac o spermograma in cateva zile. dar inca o intrebare va rog. daca nu iese bine analiza, si sunt sigur de asta, se mai poate face ceva chiar daca am fost operat de varicocel si mai simt venele acelea umflate ? cred ca am avut boala asta de mult timp si m-am operat la 28 ani.

 65. Andrei Pop says:

  Buna seara,
  Am fost operat de 4 zile de dublu hidrocel + varicocel pe testicolul stang (tratat prin injectare). Intrebarea mea este daca ar putea afecta activitatea sexuala timpul de refacere sau eventual sa altereze calitatea spermei. Daca da ce repaus ar fi nevoie ca lucrurile sa revina la normal. Bineinteles zona de incizie ramane protezata de eventualele lovituri.
  Multumesc.

 66. Sebastian Cojoc says:

  Buna ziua,

  Am observat din greșeală ca testicolul drept este cu 20% mai mare… Parca nu era…, dacă pot spune așa, la o examinare mai atenta observ ca venele ce comunica cu partea dreapta iin cauza sunt ceva mai pronuntate oarecum un lichid este prezent, dacă incerc sa le izolez prin atingere, nu este dureros peste măsura dat fiind locatia si nu am observat nici un nodul, acum știu ca nu am experiența si nici doctor nu sunt. Bazat pe descrierea mea ambigua puteți sa îmi dați un sfat

 67. Sebastian Cojoc says:

  Am observat din greșeală ca testicolul drept este cu 20% mai mare… Parca nu era…, dacă pot spune așa, la o examinare mai atenta observ ca venele ce comunica cu partea dreapta iin cauza sunt ceva mai pronuntate oarecum un lichid este prezent, dacă incerc sa le izolez prin atingere, nu este dureros peste măsura dat fiind locatia si nu am observat nici un nodul, acum știu ca nu am experiența si nici doctor nu sunt. Bazat pe descrierea mea ambigua puteți sa îmi dați un sfat

 68. Dr. Teodor Buliga says:

  @Ionut: hai sa vedem mai intai spermograma.

  @Andrei Pop: Ceva nu se leaga. Daca e un procedeu bazat pe injectare, ce-i cu incizia, adica taietura, de care vorbeati? Nu cumva injectarea se adresa hidrocelului, fiind de fapt punctia aspirativa a hidrocelului? Sau s-a facut si scleroterapia varicocelului, care este totusi neuzuala si oricum se face prin injectare la distanta, prin vena femurala sau brahiala?

  @Sebastian: pare sa fie un hidrocel, adica putin lichid adunat in jurul testiculului. Trebuie oricum sa faceti o ecografie testiculara. Rezolvarea e, din fericire, foarte simpla

 69. Andrei Pop says:

  Buna ziua, multumesc de raspuns.
  Da, hidrocelul(bilateral) a fost rezolvat chirurgical iar varicocelul(stg) prin injectare prin screlozarea acestuia, oricum intrebarile raman si as vrea sa imi raspundeti va rog.
  Intrebarea mea este daca ar putea afecta activitatea sexuala timpul de refacere sau eventual sa afecteze potenta avand in vedere faptul ca inca testicolelele sunt putin inflamate. Daca da ce repaus ar fi nevoie ca lucrurile sa revina la normal. Bineinteles zona de incizie ramane protezata de eventualele lovituri.

 70. Dr. Teodor Buliga says:

  Inflamatia testiculelor,de fapt a tesuturilor din jur, va persista pt inca 1-3s.aptamani ,timp in care e bine sa tineti gheata /rece local si la nevoie sa luati antiinflamatoare. Nu afecteaza insa potenta. Nu e nevoie de repaus sexual dpdv al testiculelor vs. activitate sexuala, nu trebuie insa fortata incizia. Banuiesc ca daca e unica e scrotala,or peretele scrotului se vindeca f repede pentru ca are fibre musculare in structura.

 71. Dr. Teodor Buliga says:

  Buna ziua. Nu pot spune care este cauza exacta a simptomelor respective in lipsa unui consult. Poate fi o recidiva herniara la debut, o intindere musculara locala, o orhiepididimita sau chiar un varicocel. Faptul ca durerile au cedat dupa 5 zile de tratament pledeaza mai degraba impotriva varicocelului. Pentru diagnosticul de hernie recidivata este mai utila o ecografie de parti moi, pentru varicocel o ecografie testiculara cu examinare Doppler a vaselor testiculare.

 72. Ilie says:

  Buna ziua,multumesc pentru raspuns si as dori sa va mai spun ceva, eu am reinceput antrenamentele de fotbal si vroiam sa va spun ca nu am dureri in timpul antrenamentului,dar dupa antrenament am niste arsuri in partea stanga mai precis testiculul stang care dupa un timp trece si ieri dimineata cand m-am trezit imi erau umflate testiculele,sunt sanse mari sa fie varicocel si daca am orhiepididimita cum o pot trata.Va Multumesc!

 73. catalin says:

  salut
  am fost operat pe data de 16.08.2012 la varicocel. inka testicolul nu sa desumflat ……care e cauza in cit timp se micsoreaza
  va multumesk

 74. Dr. Teodor Buliga says:

  @ ilie: poate fi. raman valabile recomandarile de mai sus.

  @ catalin: cresterea in dimensiuni a testiculului din formele avansate de varicocel apare datorita stazei venoase, in special in ortostatism, de regula nefiind permanenta (se amelioreaza sau dispare complet cu pacientul intins la orizontala). Daca testiculul era mult marit de volum comparabil cu cel drept anterior operatiei si diferenta de dimensiuni era permanenta, nemodificata de ridicarea corpului la verticala, e posibil sa nu fi fost cauzata de varicocel, mai ales ca de regula corectarea simptomelor relatate de pacient apare imediat dupa operatie. Daca testiculul s-a umflat dupa operatie, tumefierea lui e data fie de tromboza vaselor testiculare, fie de o reactie inflamatorie a tesuturilor testiculare propriu-zise. Sunt prea putine date si oricum trebuie un consult, de regula un tratament medicamentos fiind suficient

 75. Bogdan says:

  Buna seara domnule doctor ! In ultimul timp ma doare picioarul stang cat si testicolul stang, aceste dureri aparand deodata pe ambele parti ale corpului, am observat ca pe laba piciorului (pe arcul acestuia) prezint niste formantiuni venoase asemanatoare varicelui iar in ceea ce priveste testicolul, acum aproximativ 6 luni am fost consultat de un medic specialist (urolog) care ma diagnosticat cu varicocel stang cu reflux si chiste epididimare bilaterale si mi-a recomandat operatia in ceea ce priveste varicolul iar pentru chiste mi-a zis ca nu exista un tratament anume.

  Vreau sa va intreb daca este normal ca la varsta pe care o am (21 de ani) sa am aceste probleme, e vina mea, a modului meu de viata avand in vedere ca efort fizic mult nu fac singurul mai de amploare fiind cel generat de mersul la sala de forta si ce ar trebui sa fac sa mi se calmeze durere piciorului si a testicoluu (nu este o durere continua, sau una insuportabila dar e prezenta) ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   buna seara. cel mai probabil aveti o predispozitie genetica pt a face varice,peretii venosi avand perete prost. ar fi fost vina dvs.daca ati fi fost f gras,sedentar,ati fi stat prea mult in picioare etc. asa, nu aveti cum sa va schimbati genele.va recomand sa operati repede varicocelul,daca e confirmat si ecografic. eventualele varice ale membrului inferior mai pot astepta. purtati ciorapi elastici cand stati mult in picioare,se gasesc la farmacie,dar corect este sa vi-i recomande un medic dupa un consult de specialitate.

 76. Bogdan says:

  As mai avea o intrebare. Avand in vedere ca am o predispozitie spre varice, eu ca barbat pot sa mai fiu afectat in alte zone decat cele amintite anterior ?
  Multumesc !

 77. Gabriel says:

  Buna ziua, am facut acum 3 saptamani operatie abdominala pentru varicocel de gradul 2, la testicului stang. Dupa prima saptamana venele din jurul testicului s-au umflat. Indiferent de pozitia corpului, umflatura ramane. Durerea surda abdominala pana in testicul mai persista, dar foarte rar. Imi recomandati un consult sau e normal si e nevoie de mai mult timp pentru recuperare? E posibil ca varicocelul sa nu fi disparut pentru ca simt deasupra testiculului o umflatura tare, spre deosebire de testicului drept. Mentionez ca am 29 de ani, nu facusem efort fizic in afara de plimbat, dupa operatie.

 78. Dr. Teodor Buliga says:

  posibil sa fi aparut tromboze pe venele respective. trebuie facuta o ecografie testiculara cu examen doppler al vaselor testiculare

 79. Roxana says:

  Buna ziua! Sotul meu, a fost operat de varicocel in urma cu 4 ani,dar de cateva zile mi a spun k il doare din nou testicolul stang in urma statului in picioare sau chiar cand sta intins…este foarte speriat de o noua interventie chirurgicala si ne gandim ca poate exista si alte solutii de rezolvare. Mentionez k de a lungul celor 4 ani nu a acuzat dureri decat cand se schimba vremea, acum in schimb aproape ca nu poate merge. de dureri.va rugam,sa ne dati un sfat

  • Dr. Teodor Buliga says:

   buna seara. din descrierea dumneavoastra pare sa fie ceva acut, or recidiva, posibila, nu se manifesta decat arareori asa brusc. cred mai degraba ca este o inflamatie a testicolului sau de vecinatate, indiferent de cauza. s-ar rezolva fara interventie in cazul asta, dar sotul trebuie consultat de un medic specialist

 80. iustin says:

  am fost operat in urmă cu aproximativ 3 săptămâni de varicocel stâng prin metoda clasică cu bisturiu şi încă simt dureri intre zona operată si testicol precum si testicolul stâng ma doare si am o sensibilitate la atingere .
  e normala durerea ? sau poate si ceva complicaţie post- operatorie

 81. daniel says:

  Buna ziua.eu am fost operat de varicocel sting,acum 10 ani in urma.In acest tinp nu am simtit deloc dureri testiculare,dar acum 2 saptamini au inceput dureriin partea de jos a abdomenului si la testiculul sting.Va rog frumos puteti sa mi spuneti de ce a aparut durerile? Eu lucrez mult si greu in piceoare si il simpt pe tes. sting asa de mare,parca ma impedica la mers .Ore sa recidiveze?astept raspuns ,Multumesc anticipat Dr. Teodor Buliga.

 82. Dr. Teodor Buliga says:

  Buna seara. Varicocelul poate sa recidiveze silentios, adica sa fi reaparut inainte de cele 2 saptamani de care pomeniti. Totusi, nici in varicocelul avansat testiculul nu este atat de mare incat sa impiedice mersul. Nu mi-e insa clar daca doar il simtiti asa sau chiar este foarte mare. In acest caz poate fi mai degraba vorba de un hidrocel (testiculul se inconjoara de lichid), afectiune banala si usor de rezolvat printr-o operatie relativ simpla. Chiar si o hernie avansata, in care ansele intestinale coboara in scrot, poata mima prezenta unui testicul gigant, dar ar fi trebuit sa remarcati hernia din fazele incipiente. Cel mai bine este sa va prezentati pentru un consult de specialitate la chirurg sau urolog.

 83. daniel says:

  Buna ziua.Multumesc frumos ptr raspuns Domnule Dr. Teodor Buliga.Va pot spune ca scrotul sting e marit in volum(varicocel gradul 3), nedureros la atingere,dar cu senzatie de greutate, discomfort cind fac efort sau ridic greutati.Siultima mea intrebare e ,oare sa recidiveze sau acest discomfort sa fie de la efort?Multumesc anticipat D-le Dr. Teodor Buliga.

 84. Dr. Teodor Buliga says:

  Senzatia de disconfort din timpul efortului poate fi legata de o recidiva a varicocelului: in timpul efortului fizic musculatura abdominala se contracta, creste presiunea in burta pe romaneste, apasand pe vasele care dreneaza sangele din testicul, care trec pe peretele abdomenului. In plus, probabil ca faceti efort stand in picioare, gravitatia avand acelasi efect. In concluzie, dupa descriere poate fi o recidiva, dar pentru diagnosticarea ei trebuie sa urmati pasii descrisi ceva mai sus.
  Pe de alta parte scrot marit nu inseamna neaparat varicocel, fie el avansat, confuzie pe care am intalnit-o si la unele cadre medicale. Scrotul, adica “sacul” in care stau testiculele, poate parea marit din nenumarate motive, fara a fi neaparat vorba de un varicocel. Legatura dintre cele doua notiuni apare doar cand dilatatiile venoase din preajma testiculului sunt atat de voluminoase si circulatia venoasa atat de alterata (adesea testiculul se “umfla” imediat cu sange cand pacientul sta in picioare), incat determina ele insele marirea in volum a scrotului.

 85. Bogdan says:

  Buna seara! Am cerut sfatul dumneavoastra acum cateva zile dar as vrea sa va mai intreb ceva. Varicocelul poate sa apara s sa fie intretinut datorita efortului facut la sala (avand in vedere ca fac doar de 3 luni sala) iar daca ma operez in cat timp pot sa revin la andrenametul normal ?

 86. Camelia says:

  Buna ziua! Baiatul meu, in varsta de 13 ani, a fost operat anul trecut de varicocel stang. De atunci, testiculul a ramas mai mare vizibil fata de celalalt. Ecografia testiculara bilaterala: asimetria dimensiunilor, cu testiculul stg mai mare decat dreptul (drept 2.8/1.7 cm si stang 5/3 cm); contur regulat; structura normala; cantitate mica de lichid omogen peritesticular stg – hidrocel mic; varicocel mic stg. Ce ma sfatuiti? Este normal? Va multuesc anticipat!

 87. Dr. Teodor Buliga says:

  @ Bogdan: efortul fizic este un factor favorizant, si nu factorul declansator, care tine de anomalia de structura a venei testiculare. Prin contractarea musculaturii abdominale, presiunea din abdomen creste, scazand concomitent si intoarcerea venoasa prin vena “defecta (nu are valve), care se umfla datorita sangelui care stagneaza in ea. Unul din artificiile folosite de ecografist pentru a vedea mai bine varicocelul se bazeaza tocmai pe acest lucru: pacientul e rugat sa incordeze muschii abdominali, venele anormale umplandu-se cu sange. Beneficiile efortului fizic sunt insa atat de mari, incat va recomand sa nu renuntati la antrenamente, ci pur si simplu sa va operati. Pentru ca sunteti sportiv, va recomand de departe interventia laparoscopica sau orice tehnica minim invaziva. Am mai spus-o intr-un alt post, am operat odata laparoscopic un militar care s-a intors la serviciu dupa 48 de ore de la interventie, fara sa spuna un cuvant ca fusese operat. Estimez ca veti putea efectua eforturi normale la 48 de ore postoperator si ca va veti putea relua antrenamentele la cel mult 10-12 zile de la operatie.

  @ Camelia: deduc ca diferenta de dimensiuni nu exista inainte de operatie. In situatia aceasta, este probabil un rezultat al stazei venoase secundare ligaturii venelor (a fost operat cumva clasic?). Pe de alta parte, testiculul, coborand in scrot din abdomen, ramane invelit intr-o foita care este echivalentul peritoneului din jurul intestinelor. Intre testicul si foita respectiva exista o minima cantitate de lichid si la persoanele sanatoase. Cand se acumuleaza suficient, astfel incat sa fie decelabil, vorbim de hidrocel (“apa la testicule”). Staza venoasa de dupa operatie poate favoriza aparitia hidrocelului, care este recunoscut ca o complicatie a operatiei de varicocel, mai ales a celor prin abord clasic. Nu are efect nociv direct asupra testiculului, ci doar indirect, intarziindu-i racirea, de aceea hidrocelul masiv poate afecta spermatogeneza. Ca atare, cata vreme lama de lichid ramane de dimensiuni mici (nu era precizata in ecografie grosimea ei?), nu este o problema. Daca lichidul se acumuleaza progresiv, se opereaza. Abordul e clasic (prin taietura la nivelul scrotului) si interventia nu e deloc o filozofie (se fac si punctii, dar recidiva e garantata). Pentru a vedea cat de repede se acumuleaza, va recomand o ecografie testiculara la fiecare 6 luni, copilul urmand sa ramana sub supravegherea unui chirurg pediatru pana la 16-18 ani.

 88. Camelia says:

  Va multumesc din suflet pentru raspunsul dumneavoastra atat de prompt si explicit!
  In ceea ce priveste hidrocelul, nu este precizata grosimea lamei de lichid, doar ca are putin lichid (hidrocel mic). Il voi tine sub observatie conform recomandarilor dumneavoastra.
  Cat priveste operatia de varicocel, da, aceasta a fost clasica, iar inainte nu exista diferenta de dimensiuni. Sa inteleg astfel ca aceasta modificare a dimensiunilor va ramane permanenta sau este reversibila?
  Va multumesc!

 89. Bogdan says:

  Buna! Scuzati-ma ca va deranjez din nou. Am vorbit cu domnul doctrot urolog care mi-a depitat varicocelul despre operatie iar metoda pe care o foloseste acesta este ceea clasia. As dori sa va intreb care sunt acele metode minim sau non invazive, acestea se realizeaza la unul din spitalele din Cluj sau Salaj si cam care ar fi pretul operatiei?
  Multumesc !

 90. Dr. Teodor Buliga says:

  @ Camelia: uneori apare postoperator un grad de staza venoasa, remisa partial prin deschiderea colateralelor. Pentru ca a trecut totusi un an de la interventie, probabil ca nu se va reveni la situatia de dinainte de operatie.

  @Bogdan: metoda miniinvaziva cel mai frecvent folosita este interventia laparoscopica, cel putin in prezent, cand embolizarea si microchirurgia selectiva nu se aplica pe scara larga nici macar in strainatate. Nu am de unde sa stiu ce interventii se realizeaza la Cluj ori Salaj, cu atat mai putin cat costa. Va pot spune ca operatia laparoscopica de varicocel este practicata in Bucuresti de unii chirurgi sau urologi, printre care si sussemnatul la Spitalul Sanador, unde activez in prezent. Interventia propriu-zisa costa 500 lei, daca sunteti asigurat CNAS si va prezentati cu bilet de trimitere de la medicul de familie.

 91. Roxana says:

  Buna ziua! in urma spermogramei(care a iesit bn) si a ecografiei,unde i a iesit (testicul cu calcificare puntiforma cu dilatatii max. 3,8 mm) sotului meu i s a mai spus si ca fosta operatie nu a fost reusita, in partea de jos neintervenindu se deloc. Medicul i a recomandat operatia locala, dar nu vrea sa auda de asa ceva. D-voastra ce operatie recomandati, pe ce data se poate face si la ce pret ajunge op.? El se gandeste la op. laparoscopica dar ii este frica sa nu recidiveze sau ca iar nu se poate curata tot. Asteptam parerea d-voastra. O zi buna!

 92. Dr. Teodor Buliga says:

  Buna ziua!

  Ideea ca “operatia nu a fost reusita, in partea de jos neintervenindu-se deloc” este incorecta, cu atat mai mult cu cat inteleg ca ii apartine unui medic. La varicele piciorului, de exemplu, chirurgul trebuie sa scoata cat mai mult din venele alterate, membrul inferior avand un al doilea sistem venos de rezerva. Testiculul nu are acest sistem venos suplimentar, ca atare interventia pentru varicocel NU EXTIRPA NICIODATA varicele testiculare. Din contra, avantajele laparoscopiei tin tocmai de factul ca procedeul intrerupe comunicarea dintre venele renala si testiculara foarte sus, riscul de complicatii prin afectarea plexului venos fiind de aceea minim.
  Recidiva apare in mare prin doua cauze. 1. Prima interventie nu a intrerupt complet comunicarea respectiva. In acest caz, are indicatie de interventie laparoscopica, dar nici acum nu se va intra pe venele testiculare in portiunea scrotala a funiculului spermatic, asadar laparoscopia NU CURATA TOT. Daca ar face-o, testiculul ar deveni bun de aruncat la cos. 2. Prima interventie a fost facuta intr-un stadiu relativ avansat si venele testiculului au dezvoltat comunicare si pe jos, printr-un “ligament” care leaga testiculul de scrot, numit gubernacul. In acest caz, laparoscopia este inutila sau se face si laparoscopie, de siguranta si, profitand de anestezia generala, si incizie la nivelul scrotului, dar iar nu se scot venele, ci se intrerup comunicarile respective, se taie practic gubernaculul.
  Se poate stabili cu oarecare aproximatie care din cele doua cauze primeaza (pot fi amandoua) facand un examen Doppler al vaselor testiculare, in timpul unei ecografii. Dopplerul vede cat si cum curge sangele prin vasele respective. O ecografie obisnuita nu spune nimic in sensul asta. Faptul ca exista vene de 3,8 mm nu mi se pare o nenorocire, in conditiile in care sotul a avut varicocel, deci venele au fost dilatate deja preoperator, apoi a sufierit si o interventie chirurgicala, asadar cu putina staza secundara. In timpul ex doppler pacientul e pus sa tuseasca, sa incordeze muschii burtii, “sa se screama”. Daca vena testiculara si cea renala mai comunica, cresterea presiunii din burta scade intoarcerea venoasa testiculara, ceea ce se vede imediat la Doppler. Daca jonctiunea e intrerupta, manevrele Valsalva nu modifica fluxul testicular si probabil este vorba de a doua cauza de recidiva.
  Recidiva isi dezvolta tabloul clinic in timp. Simptomele sunt lente, adesea se instaleaza imperceptibil. Daca simptomele apar brusc si de intensitate mare, probabil ca s-a adaugat ceva. De exemplu, pe un fond de alterare a plexului venos, daca sotul a facut un efort fizic indelungat sau a stat mai mult timp in picioare sangele s-a coagulat intr-unul din acele vase. Cheagul da inflamatie puternica in jur, de unde durerea intensa. Pacientul nu suporta atingerea testiculului, mai ales a venelor de deasupra. Durerile sunt asa de puternice, incat pacientul merge cracanat sau deloc, pentru a nu atinge scrotul de coapsa. In acest caz simptomele sunt date de complicatie si nu de recidiva propriu-zisa.. Daca recidiva se trateaza chirurgical, complicatia se trateaza medicamentos. Oricum, tromboza se vede tot la Doppler.
  Interventia laparoscopica in sine, daca sotul este asigurat si vine cu bilet de trimitere de la medicul de familie, costa la Sanador 500 de lei. Examinarea Doppler preoperatorie este insa obligatorie si s-ar putea ca ea sa produca niste surprize.
  Sper ca lamuririle mele sa va fi fost utile.

 93. Iuriet Mihai says:

  Buna seara!Am fost operat ieri de varicocel,banuiesc ca operatie clasica cu anestezie totala.as dori sa stiu cand am sa pot merge/alerga normal fara dureri si cand imi voi putea reincepe viata sexuala.pansamentul pana cand trebuie sa stea acolo?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Buna ziua. Oricat de standardizat e un procedeu chirurgical, intotdeauna exista mici variatii de tehnica, care tin de preferintele chirurgului: unul taie mai sus, altul mai jos, unul mai lung, altul mai scurt, unul foloseste fire resorbabile, altul nu etc. De aceea, amanuntele cerute ar fi trebuit sa va fi fost oferite de chirurgul care v-a operat, pt ca el stie exact ce a gasit si ce a facut acolo. In plus, el cunoaste si amanunte care Dvs va pot scapa si pe care un alt chirurg nu are cum sa le afle (de exemplu, procedeul clasic se face aproape intotdeauna cu anestezie rahidiana, dar pacientului i se administreaza pe vena somnifere, astfel incat el doarme toata operatia. Anestezia ramane rahidiana si nu generala, chiar daca pacientul are impresia ca anestezia a fost “totala”). Pentru ca eu nu prea pun fire la piele si folosesc aproape exclusiv sututri resorbabile, pacientii mei nu tin pansamentul pe plaga mai mult de 3 zile, dar, repet, nu am de unde sa stiu ce a facut chirurgul care v-a operat. Pentru partea de efort si activitate sexuala, gasiti raspunsul cateva posturi mai sus.

 94. Iuriet Mihai says:

  In cazul meu am fost intubat si anestezia s-a facut printr-un gaz.Taietura este in partea stanga de vreo 3cm.Mi s-a zis ca au fost doua vene “stricate”..Si nu mi s-au pus fire resobabile ci direct la piele.Mi s-a zis ca deabia la 7 zile de la operatie trebuie sa imi scoata firele si pana luni la 12 ore imi face un antibiotic in vena si la 24 ore un anticoagulant in muschi.Pe mine ma intereseaza cat ar trebui sa dureze pana o sa fiu iar ca “nou”…

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Pare sa fie un abord clasic, sub anestezie generala cu intubaţie orotraheală. Muşchiul e tăiat, dar puţin, probabil că în 3 săptămăni va fi “ca nou”. Până atunci eforturi progresive, începând cu mobilizare chiar la 12-24 de ore după intervenţie, apoi mici plimbări pentru încă 24-48 de ore etc.Firele se scot după 7-10 zile de la operaţie, în funcţie de preferinţele chirurgului. Eu las nepansate plăgile necomplicate după 3-5 zile, uneori chiar mai devreme.

 95. Adi Alexandru says:

  Buna ziua, domnule Doctor !
  Acum 5 ani am facut operatie pt scoatere testicol ectopic dreapta.
  In urma cu 2 luni de zile am simtit mici furnicaturi in partea dreapta in zona operatiei. In cateva zile aceste furnicaturi s-au extins si in partea stanga. Am facut un sumar de urina si aveam eritrocite 250. Doctorul mi-a prescris Tavanic. Dupa 7 zile durerea a disparut aproape de tot (simteam mici dureri in zona abdominala cand ma aplecam). Aceste furnicaturi/dureri au reaparut dupa 3-4 zile de la incetarea antibioticelor. Am fost la alt control la alt Doctor. Am facut ecografie la vezica si rinichi si a zis ca totul e ok. Mi-a prescris alt antibiotic si Uscosin. Dupa terminarea tratamentului m-au lasat durerile. La 1-2 zile dupa au reaparut usor. Un nou sumar de urina: 13 eritrocite si la o saptamana dupa : 8 eritrocite. Acum probelma: de vreo 5 zile simt o mica durere la testicolul stang si la palpare mi se pare epididimul putin marit. La caldura, dupa ce ma ridic din pat scrotul este normal, putin lasat,daca incordez abdomenul nu se umfla (banuIam Varicocel). Ieri am fost la un control simplu si Doctorul mi-a spus ca este posibil sa fie varicocel pentru ca daca strangea putin testicolul intr-o anumita zona incepea usor sa se umfle. Dupe ce stau pe wc de exemplu, la frig, scrotul si testicolul se micsoreaza si atunci pare ca se vede o mica umflatura deasupra testicolului stang. Deja nu mai stiu ce sa fac. Acea infectie cred ca mi-a trecut desi tot mai am mici dureri in partea stanga si dreapta si dupa toate astea a inceput si aceasta problema cu testicolul. Ce credeti?

 96. Dr. Teodor Buliga says:

  manevra in urma careia medicul a spus ca e varicocel nu are nicio legatura cu varicocelul. bilateralitatea durerilor e un alt argument impotriva, chiar daca aveti orhidectomie dreapta. sigur, nu poate fi exclus suta la suta doar pe clinica. pentru variatiile scrotului la cald sau la rece, cititi un post anterior. Umflatura de deasupra testiculului este fie hidatida Morgagni, fie epididimul inca discret inflamat dupa infectia avuta. pentru ca testiculul este unic, nu ezitati sa faceti o eco testiculara ori de cate ori este nevoie. daca se diagnostcheaza un varicocel, nu-l lasati netratat, pt ca nu va puteti permite asta

 97. Adi Alexandru says:

  Acea umflatura de deasupra se pare ca a disparut aseara si acum cand ma ridic in picioare vad ca nu se mai umfla acolo sus in varf nici la frig. Epididimul zilele trecute avea consistenta unei bile, acum are mai mult a unei vene mai mari (alta formulare nu am gasit). Azi dimineata am iesit la o plimbare ,am mers aproximativ o ora si jumatate (10 grade afara) si am simtit o durere mai pronuntata. Cum am ajuns acasa m-a mai lasat putin durerea. Cand ma pun in pat sa dorm noaptea (dorm doar pe stanga sau pe dreapta) simt ca ma doare usor testicolul si asta ma deranjeaza pana adorm. Tot azi am umblat de dupa masa cateva ore cu treaba si aproape ca nu am mai simtit nimic in acea zona (probabil din cauza miscarii). Cum m-am asezat am inceput sa resimt putin durerea.
  In ultimele doua luni, in 2 zile diferite am patit la fel: partea de sus de tot umflata usor, mici dureri la testicol, probleme din aceasta cauza la somn, dar a 2-a zi au trecut total: si umflatura si durerea. Acum se pare ca a disparut umflatura dar tot mai resimt durerea. Maine se face o saptamana de cand au inceput si durerile si umflaturile.
  Multumesc anticipat !

 98. Ion says:

  Salutare , am fost operat varicocel stinga (laparoscopic) in ianuarie anul acesta ! La momentul dat ma mai deranjeaza testicolul sting atunci cind stau in picioare indiferent 1 minuta sau 10 ma deranjeaza ! Am fost la 4 medici toti ca unu au spus ca nu am nimic , operatia a avut succes ! Am trecut diferite aparate care au dovedit ca totul e in regula ! Insa durerile oricum ma deranjeaza ! Pot sa mai spun una ca atunci cind se relaxeaza muschii de la testicule se vad venele dilatate si nu arata estetic testicolul ! Asta e normal ? Cind aceste vene se vor micsora ? Si ce sa fac cu aceste dureri in testicolul sting ? Va rog ajutatima ! Nu pot sta in picioare nici un minut , caut sa ma asez din cauza acestora !!!

 99. Dr. Teodor Buliga says:

  @adi: Imi mentin parerea ca simptomele pe care le descrieti nu sunt caracteristice varicocelului. Asta nu inseamna ca varicocelul nu exista (poate e preexistent si s-a suprapus ceva). Pentru a fi sigur de prezenta varicocelului, urmati algoritmul prezentat intr-un post de mai sus.

  @ion: pentru ca dilatatiile venoase sunt vizibile cu ochiul liber in repaus, pare sa fie vorba de un varicocel de gd. III, adica o forma avansata. Venele dilatate nu dispar in acest caz. Adevarat, simptomele ar fi trebuit totusi sa scada mult in intensitate postoperator. Ati facut si o ecografie doppler (deci nu ecografie testiculara simpla), pentru a vedea cat sange se aduna in ortostatism (stand in picioare)in vasele funiculare? e singura care, corect facuta, spune daca mai aveti reflux sau durerile sunt de alta cauza.

 100. Ion says:

  Dr. Teodor Buliga : Am facut ecografie dopler fiind culcat pe pat (eu iam spus la medic ca trebuie in picioare , insa el mia spus ca eu in picioare nu fac , si mia spus sa ma culc) facind aceasta ecografie a spus ca nu am varicocele si singele nu mai circula prin aceste vene !

  Si ati mai spus ca venele nu vor disparea , deci toata viata cind muschii testiculului vor fi relaxati oul nu va arata estetic bine ??? Ce se poate de facut ?

  Si inca fiind la medici ei imi palpau venele stind in picioare si imi spuneau sa tusesc dupa spuneau ca totul e bine nu am varicocele ! Insa nimeni nu poate spune din ce cauza sunt aceste dureri ? Ce imi recomandati ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Nu cred ca estetica primeaza in acest caz, ci functionalitatea testiculului. Daca problema era pur estetica, de ce nu ati ajuns la operatie mai devreme, cand varicele erau de-abia vizibile? Regret, dar nu pot sa contrazic 4 medici si un Doppler doar din relatarile Dvs si fara niciun consult care sa aprecieze situatia locala.

 101. Bogdan says:

  Buna seara!!!
  Am 24 de ani si cred ca am si eu o problema la testiculul drept, simt o durere in acea zona(o jena,simt ca ma “tine”).Dar aceasta durere o simt ca vine mai de sus si coboara pe testicul,(din zona apenticitei),precizez ca am facut operatie de apenticita cu mult timp in urma.Aceasta durere este corelata uneori si cu o durere in zona lombara,in partea dreapta.Si peste toate acestea am observat ca testiculul drept este lasat mai jos decat era de obicei,balanta testiculelor era inclinata spre stanga inainte.Am mai observat ca venele din partea dreapta sunt,cred,de aceeasi marime cu cele din stanga,adica nu se simte ca venele sunt mai mari.Va precizez ca in ultimul timp am ridicat greutati destul de mari.
  Va multumesc anticipat!!!

 102. Dr. Teodor Buliga says:

  Sunt aproape sigur ca nu este varicocel. Fie o microlitiaza renala dreapta (nisip la rinichi), care mai migreaza la vale din cand in cand, fie un punct herniar (o hernie la debut) etc. Puteti face o ecografie abdominala pt rinichi si un consult chirurgical pt hernie. Altfel, conteaza prea putin care testicul sta deasupra…

 103. Horatiu says:

  Buna ziua Dl Dr. Buliga,

  Ma numesc Horatiu si am fost diagnosticat cu varicocel stang gigantic. Am fost operat insa din prima noapte dupa operatie am inceput sa am vise erotice. Sunt cam nelinistit deoarece am citit pe internet ca doar la 7 zile dupa operatie poti sa iti reincepi viata sexuala. Sunt nelinistit .

  As vrea sa va intreb daca ar putea avea consecinte negative asupra operatiei .
  Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Buna ziua. Nu exista consecinte directe ale actului sexual asupra operatiei. In varianta interventiei prin abord clasic, singura limitare se refera la refacerea musculaturii in zona de incizie – gasiti un raspuns mai amplu intr-o postare anterioara.

 104. Horatiu says:

  Va multumesc mult dl doctor.

  As vrea sa va intreb despre recidiva . Este posibil ca o operatie de varicocel efectuata laparoscopic sa recidiveze? Daca da , dupa cat timp ? sau care ar fi cauzele pt recidiva varicocelului?

  Va multumesc enorm inca odata!

 105. adrian says:

  buna ziua ! am si eu o problema si am urmarit discutiile dumneavoastra de aici si nu seamana nici una cu ceea ce am eu. mie mi-a aparut cam de o luna de zile o umflatura pe vena langa testicolul stang in afara scrotului. nu pot spune ca este dureroasa si nici foarte mare , esta cam cat o aluna , dar este destul de incomfotabila pentru mine. imi puteti da va rog un raspuns in ceea ce ma priveste ? va multumesc

 106. Dr. Teodor Buliga says:

  @Horatiu: Da. Nu este practic o recidiva, pentru ca venele testiculare odata intrerupte nu se mai refac. Ca atare, reaparitia/persistenta simptomelor sunt date fie de ligaturarea incompleta a venelor (sunt doua vene testiculare si este clipata doar una – se intampla extrem de rar), fie pentru ca mai exista si o alta sursa anormala de alimentare a venelor dilatate. Prin urmare, nici nu se poate vorbi de un interval de timp standard dupa care sa reapara simptomele, acesta fiind foarte variabil.

  @Adrian: descrierea e foarte sumara, dar nu seamana a varicocel. Poate fi mai degraba un chist sebaceu scrotal. Va trebuie un consult chirurgical.

 107. Vali says:

  Buna ziua,

  Am fost operat de varicocel gr.2-3 in martie prin procedura Ivanisevich (initial la ecografie mi s-a spus ca e gr.3, dar dupa operatie dr. mi-a spus ca venele nu erau asa dilatate si ca e mai mult gr.2). Acum, la mai mult de 7 luni de la operatie, inca se mai vede clar ghemul de vene in testicolul stang, desi mi s-a spus ca se va resorbi dupa un timp.

  Dureri nu am mai avut dupa operatie (nu de intensitatea celor dinaintea operatiei), dar ocazional mai apar si nu inteleg daca este normal sau nu. Este normal sa se intample asta sau ar fi trebuit sa fiu vindecat complet pana acum?

  Multumesc.

 108. Ceban Calin says:

  Salut , am asa o intrebare , dupa operatie varicocel stinga Laparoscopic si se clipseaza venele , cum mai circula singele prin testicolul sting ! Si se poate intimpla ca testiculului sa nui ajunga singe !!! Ms anticipat !

 109. adrian says:

  as mai avea o intrebare totusi , daca nu va suparati : daca este vorba de chist sebaceu scrotal , interventia chirurgicala va trebui facuta imediat sau mai pot astepta ceva timp ? cam de doua luni as avea nevoie eu ca nu sunt in tara si as vrea sa merg la un doctor din romania. va multumesc inca o data !

 110. Dr. Teodor Buliga says:

  @ Adrian: daca nu se infecteaza, nu e o urgenta. creste insa in timp (asta daca e totusi un chist sebaceu).

  @Ceban Calin: sangele este adus la testicul prin artere, nu prin vene. De la testicul se intoarce in circulatia generala prin multiplele anastomoze situate in portiunea inferioara a funiculului (principala cale de derivatie este prin venele cremasterice), de aceea nu se intervine aici decat rar si doar sub control microscopic.

  @ Vali: venele inferioare nu se scot. dimensiunile lor scad deoarece refluxul din vena renala este intrerupt, cu alte cuvinte nu mai sunt la fel de pline cu sange. Peretele lor este insa alterat, sunt deja dilatate, asa ca oricand va ajunge din nou sange in exces in interiorul lor, se vor “umfla” din nou – de aici si recidiva.

 111. Vali says:

  Asadar am o recidiva sau trebuie sa ma astept la o recidiva in viitor? Si venele nu vor disparea niciodata, vor ramane acolo mereu, “in asteptare” sau sunt totusi sanse sa se resoarba complet? Daca da, pot cumva accelera acest proces?

  Va multumesc pt raspuns.

 112. Adrian says:

  Buna ziua.Am 22 de ani. Acum 1 an si jumatate am fost operat de hernie inghinala in partea dreapta…in ultima perioada…suspectez un varicocel in partea cu operatia (dreapta) intr-adevar se simt ca un manunchi de vene si testicolul este mai lasat. iar in ultimele 4 zile…am observat ca este si un pic umflat abdomenul undeva intre ombilic si incizia operatiei de hernie inghinala. iar acum cateva zile in timpul mersului aveam niste crampe musculare in zona dintre flancul drept si fosa iliaca dreapta dar de ieri vad ca s-au calmat

 113. Mihai says:

  Bună ziua , am fost operat de varicocel prin metoda laparoscopică acum 6 luni. Aş vrea să mă apuc de sport deoarece în tot acest timp a dus o viaţă sedentară.Aş dori să sa stiu ce exerciţii fizice tebuie evitate ?
  Aş dori să vă întreb dacă exerciţiile fizice ce împlică redicarea properiei mase corpore ( flotari , tractiuni la bara ) sunt interzise ?

 114. Dr. Teodor Buliga says:

  @Mihai: Va recomand in special inotul, as evita totusi halterofilia de performanta. Practic puteti practica orice sport, nu aveti contraindicatii dpdv al varicocelului operat laparoscopic.

  @Adrian: probabil este doar un usor grad de staza de la interventia anterioara si nu un varicocel propriu-zis. Pentru acea distensie abdominala localizata va trebuie un consult chirurgical, pentru a elimina o recidiva a herniei.

  @Vali: pt diagnosticul corect recidivei gasiti o postare mai sus. Din fericire, venele nu se “resorb” complet niciodata – daca ar face-o, v-ati pierde testiculul…

 115. Sorin says:

  Buna ziua. Am fost operat de varicocel acum 4 luni. Dupa 3 luni de pauza, am jucat basket,fotbal, deci am facut efort si nu am avut nicio problema. Acum doua saptamani, la un meci de fotbal, a inceput sa ma doara destul de tare operatia cand alergam(am fost operat clasic). In cateva zile mi-a trecut, dar acum cand incerc sa joc fotbal, dupa aprox 20 de minute de alergat incepe sa ma doara din nou. Sa fie o problema? Mentionez ca acum nu ma doare foarte tare,doar cat sa nu mai pot alerga asa cum o faceam inainte, iar dupa ce ma odihnesc imi trece.

 116. florindaniel says:

  buna ziua mi-am facut o ecografie testiculara si a iesit asa scrot drept -testcul prezent de 36,19mm,omogen,cu semnal vascular prezent,minima colectie lichidiana in plan posterior-hidrocel minim,epididim normal scrot stang testicul prezent, de 34 ,19mm ,omogen,cu semnal vascular normal,fara colectii asociate,epididim-relatii normale concluzii:testiculii normal conformati,hidrocel drept minim vreau si parerea dvs ce trebuie sa fac astept raspuns va multumesc

 117. Dr. Teodor Buliga says:

  Buna seara!

  @Sorin: cel mai probabil tine de prezenta cicatricii postoperatorii. in timpul efortului ati solicitat-o suplimentar si cateva fibe sau suturi s-au reasezat. tineti cont ca procesul cicatriceal la nivelul inciziei respective este complet definitivat abia dupa 9-12 luni, chiar daca cicatricea asigura 90% din rezistenta dupa numai 1-3 luni. incercati sa practicati sport intens numai dupa o incalzire prealabila.

  @florindaniel: din fericire, nu operez ecografii, ci pacienti cu diferite afectiuni. va rog frumos, reformulati, eventual cu mai multe amanunte.

 118. cmarian says:

  buna ziua

  am fost operat de varicocel de 10 zile si acum am o sensibilitate marita la testicolul stang in sensul ca ma doare cand pun pana pe el,puteti va rog sa ma lamuriti si pe mine daca este normal sau ar trebui sa mai fac ceva investigatii

  va multumesc

 119. mihaela says:

  Buna ziua.As dori sa ma lamuriti si pe mine ca sunt tare confuza.In urma cu cateva zile am facut o ecografie abdominala din care sa observat ca as avea lichid in fosa iliaca dreapta.Eu am facut operatia de apendicita in urma cu cativa ani.Am mers la ginecolog si mi_a zis ca sunt sanse de de 90 la suta sa nu fie nimic ingrijorator si 10 la suta raman sanse sa fie un cancer ovarian.sunt foarte speriata am 24 de ani nu am avut nici un avort ,nu am nici o infectie la ovare dar in schimb am hepatita B.mai pe direct nu ma lamurit cu absolut nimic ce sa fac sa mai incerc in alta parte un control ginecologic?va multumesc.

 120. Dr. Teodor Buliga says:

  @Mihaela: lichid in peritoneu avem cu totii, dar este in cantitate suficient de mica pentru a nu fi decelat prin metode uzuale. Ar fi fost util sa imi spuneti grosimea lamei de lichid. Pe de alta parte, sunt multe cauze de ascita la o tanara de 24 de ani (vreun mic chist ovarian rupt, secundar ovulatiei, o boala inflamatorie pelvina, chiar si hepatita B, in anumite conditii). Sansele ca ascita sa fie generata de un cancer ovarian sunt, la 24 de ani, minime si sa fiu sincer e printre ultimele diagnostice la care m-as gandi. Totusi, exista cazuri – am si operat unul in faza avansata la doar 27 de ani. De aceea, va sfatuiesc sa faceti o ecografie transvaginala, pt ca vizualizeaza mult mai bine organele genitale, dar si titrul de CA 125 in sange, un marker tumoral oarecum specific cancerului ovarian. In functie de aceste 2 investigatii se decide ce aveti de facut in continuare: nimic, ecografii repetate, un RMN abdominopelvin (CT e prea iradiant la 24 de ani), o laparoscopie etc.

 121. Dr. Teodor Buliga says:

  @cmarian: nu de putine ori dupa operatia de varicocel apare un grad de staza venoasa in testicul (mai ales dupa interv clasica), perceputa de pacient ca o tensiune permanenta, fie este vorba chiar de o inflamatie (nu infectie) a tesutului testicular. Trebuie sa mentineti testiculele mai sus, deasupra planului coapsei cand stati intins. Chiloti stransi. Gheata local (sticla cu apa inghetata, dar nu direct pe piele, ci invelita intr-un prosop). Orice antiinflamator – arcoxia, nurofen etc. – pentru 3-5 zile, in functie de evolutie.

 122. mihaela says:

  va multumesc din suflet pentru sfat.ecografie transvaginala am facut si doamna doctora a vazut acel lichid si a zis ca ovarul drept e mai mare cam de 3.5mm nu stiu sigur ca nu mi_a scris in foaie mai nimic decat ca ar fi vorba despre o ovulatie,iar la ecografia abdominala mi sa zis ca e posibil sa fiu insarcinata.hepatita am contacato de la operatia de apendicita.AS mai avea o intrebare care ma framanta.dupa ce o sa fac analizele sa vad sigur ce este pot sa raman insarcinata? sau nu e bine?zilele acestea o sa le fac si de indata ce am rezultatul vil comunic sa ma sfatuiti in functie de rezultat daca e bine sau nu sa raman insarcinata.o seara placuta.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Puteti ramane insarcina. Va sfatuiesc sa faceti inainte niste teste specifice, pt a vedea gradul de activitate a bolii (poate sunteti doar ceea ce se cheama purtator sanatos de antigen HBs, poate e o hepatita cronica agresiva etc) care sa includa eventual si incarcatura virala. Ginecologul si neonatologul trebuie avizati despre boala, ca sa ia masuri speciale de protectie a copilului.

 123. Ursu says:

  Salut! E normal ca dupa 10 luni dupa operatie laparoscopica varicocel stinga , sa simt testiculele diferit ! Adica cind stau in picioare am o senzatie ca am doar un testicol , celalat ca shi cum nu e ! Mai pe scurt simt testiculele diferit ! Si aceasta imi face disconfort ! Se v-a aranja aceasta cu timpu sau nu ? Ms anticipat !

 124. Valentin says:

  Buna ziua, ma numesc valentin si am 23 de ani. Am fost si eu operat in urma cu opt zile de varicocel..ieri am fost la control, totul este in regula dupa spusele doctorului.. insa am o nelamurire: cand imi va scoate fierele?? pe mine deja nu ma mai deranjeaza locul respectiv si doctorul nu a pomenit nimic de fire.. am intrebat cand mai vin la control si a spus peste o saptamana.. e normal sa stau atata timp cu firele??

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Daca la suprafata pielii nu aveti niciun fir vizibil, cel mai probabil chirurgul a folosit o sutura intradermica sau subdermica, firul fiind in acest caz resorbabil. Adica nu se scoate. Daca insa firele sunt vizibile la suprafata tegumentului, ele se extrag chiar daca sunt resorbabile, in medie dupa 10 zile, cu toate ca se accepta si 3 saptamani ca limita maxima. La varsta dvs, nefiind diabetic, intervalul mediu mi se pare potrivit. Totusi, hotararea ii apartine exclusiv chirurgului care v-a operat si care stie cel mai bine cum s-a prezentat plaga la momentul respectiv.

 125. Valentin says:

  Multumesc frumos pentru raspuns.Firele se extrag cu siguranta, insa cand am fost la control doctorul mi s-a parut un pic grabit, mi-a dat bandajul, a zis ca e ok. m-a sters cu ceva si mi-a pus alt bandaj.. eu l-am intrebat cand vin iar la control, si acum imi pare rau ca nu l-am intrebat si de fire.. Ma gandesc ca stie el ce face si poate imi fac griji degeaba.. la momentul respectiv ma simt foarte bine, incizia pare ok, in partea de sus are un pic de secretie “coptura”… i-am spus si doctorului de ea si a zs ca e normal..este normal? si inca ceva, incizia s-a facut in “adancime” , mai precis cum? stima

 126. Mihai says:

  Buna ziua, ma numesc Mihai sunt din Alba Iulia am 32 de ani si sunt casatorit de 3 ani.Am facut o spermograma acum o luna si am fost diagnosticat cu OLIGOZOOSPERMIE + PIOSPERMIE .Am fost la urolog si in prezent urmez un tratament pt. PROSTATITA ,dar am fost trimis sa fac un ecograf la testicule pt. varicocel.In urma examinari la ecograf facut la Cluj de catre un specialist a iesit urmatorul rezultat , (va scriu exact cum scrie pe buletinul ecografic ):

  IN DREAPTA TESTICULUL ARE ASPECT MORFOLOGIC SI VASCULARIZATIE NORMALA.NU APAR MODIFICARI ALE STRUCTURILOR PERITESTICULARE.

  IN STANGA TESTICULUL ARE ASPECT MORFOLOGIC SI VASCULARIZATIE NORMALA CU ARTERA TRANSTESTICULARA IN 1/3 SUPERIOARA.RETROTESTICULAR SE EVIDENTIAZA VENE PAMPINIFORME DILATATE, CALIBRU SPONTAN DE 3.1mm . NU SE CONSTATA CRESTERE SEMNIFICATIVA A CALIBRULUI VENOS LA MANEVRA VALSALVA.
  IN POLUL INFERIOR AL BURSEI CALIBRUL SPONTAN AL VENELOR ATINGE 3.7mm, CU STAZA.
  NU APAR MODIFICARI ALE STRUCTURILOR PERITESTICULARE.

  La diagnostic ecografic este trecut :
  VARICOCEL SEMNIFICATIV IN STANGA , FARA CONDITIONARE HEMODINAMICA .

  As dori sa stiu cat de grav este ? in ce grad este varicocelul si daca ar trebui operat ca sa pot avea copii ?

 127. Dr. Teodor Buliga says:

  @Mihai: prima problema urgenta de care trebuie sa scapati este piospermia, tratamentul prostatitei intinzandu-se pe perioada mai lunga. Apoi, va trebui sa va rezolvati si varicocelul. Clasificarea acestuia se bazeaza pe elemente clinice, ecografia nejucand un rol. In mare, clasificarea pe grade suna cam asa: gd I: varicocel decelabil palpator doar dupa manevre Valsalva, gd. II: decelabil in absenta manevrelor Valsalva, gd. III: vizibil “cu ochiul liber” prin peretele scrotal. Interesant, nu aveti ecografic reflux la Valsalva, ceea ce presupune ca nu refluxul prin vena renala este cauza principala si s-ar putea ca interventia laparoscopica sa nu va ajute semnificativ. Cred ca ar fi bine sa luati in considerare varicocelectomia microscopica subinghinala.
  Pt ca am mai fost intrebat si la momentul respectiv nu aveam date despre cine executa la noi aceasta tehnica, am facut cateva “sapaturi”. Se pare ca metoda a fost introdusa la noi acum vreo 3 ani de Dr. Voinea la Fundeni, dar o practica astazi si in privat. Am inteles din discutiile postate mai sus ca ar mai opera cineva prin tehnica respectiva la Cluj, dar nu am informatii suplimentare despre persoana respectiva sau locul unde isi desfasoara activitatea

 128. Valentin says:

  deranjez iar…. precizez ca operatia nu ma mai deranjeaza aproape deloc, si astept cu nerabdare sa mi se scoata firele.. insa am o nelamurire, si vreau sa imi spuneti daca are vreo legatura cu operatia.In partea stanga a operatiei, mai precis la incheietura, simt un fel de intindere, parca m-ar intepa cineva, si asta doar la anumite miscari… nu pot sa imi dau seama din ce cauza este , pt ca pana acum nu ma durut acolo,sa fie din cauza operatia, dar ma repet operatia nu ma mai deranjeaza aproape deloc….Pana joi parca e prea mult sa astept, si nu pot sa stau linistit…

 129. mihai says:

  Multumesc mult pt sfaturi.O sa urmez in continuare tratamentul pt prostatita din care mai am 2 sapt. (doctorul urolog a dat o luna de tratament ) ,dupa care o sa repet spermograma . Vizibil nu vad nici o diferenta la testicule prin scrot(cum sunt in poze vazute pe net) totul pare normal, sper sa nu fie vorba de o operatie caci ma cam sperie gandul.
  Acum iau :
  fleraday (levofloxacina 500mg ) 1 pe zi
  aflamil 100 mg 1 pe zi
  xatral 10 mg 1 pe zi
  fluconazol 1 pe sapt
  iar ca supliment Masculion (1 luna )si apoi Profertil (3 luni )
  La ce perioada dupa tratament cosiderati ca ar trebui sa refac spermograma ?
  Va multumesc mult pt amabilitate. Sa va dea Dumnezeu sanatate si putere de munca.

 130. Dr. Teodor Buliga says:

  @Valentin: e probabil senzatia data de suturile chirurgului, daca nu aveti alte semne inflamatorii locale. Este normala la pacientii operati

  @ Mihai: 3 luni

 131. iulia says:

  Buna ziua! Ma numesc Iulia si apelez la dumneavoastra ca nimeni nu vrea sa imi zica ce se intampla cu bunicul meu.Are 82 de ani, a facut operatie de prostata,mentionez ca a fost o operatie chirurgicala prin taietura(ca era destul de avansata problema)dar anestezie locala.A avut hemoragie interna la scoaterea copcilor (dupa 4 zile de spitalizare ) si a fost operat din nou. De data aceasta au ales anestezie generala, iar verdictul medicilor a fost: ” are sanse minime”.Acum si-a revenit, este constient insa apar probleme. Eu mi-am dat cu presupusul ca sunt probleme legata de anestezie.Problemele sunt:scaun moale de 2 zile si azi i-au descoperit un testicul umflat. Domnul doctor nu se pronunta cu absolut nimic, nici macar cu un caz asemanator sau ceva…un indiciu.Daca dumneavoastra ati putea sa imi spuneti daca e ceva normal,,,sau boala a avansat.Va multumesc!

 132. Valentin says:

  multumesc inca o data…acum ma lupt cu o durere de cap, am inteles ca este din cauza anesteziei…sper sa treaca repede…respectele mele, si va multumesc pentru raspunsuri..

 133. Cristian says:

  buna ziua am 17 ani si am fost operat de varicocel acuma 7 zile(marti) totul e ok nam dureri nimica doar ca acele vene inca le mai simt la fel ca ininte de operatie este normal.Va multumesc

 134. Mihai Pescar says:

  Buna ziua!

  In urma cu aproximativ 3 ani de zile am fost diagnosticat de medicul urolog, in urma unui control pentru o alta problema, cu varicocel stang grad 3. Era ciudat pentru ca nu avusesem dureri in zona stanga si nu ma deranja deloc. Ba mai mult, daca am avut dureri le-am avut in partea dreapta.
  Mi s-a recomandat operatia. Am intrebat in schimb daca ea este obligatorie si mi s-a raspuns ca nu, daca durerea nu este un factor deranjat si daca spermograma este una normala. 2 ani de zile, nu am dat prioritate acestei probleme, deoarece nu constituia un disconfort. Dupa 2 ani de zile am decis sa fac si o spermograma sa vad exact starea mea de sanatate. Impreuna cu spermograma m-am prezentat la urolog (la sfarsitul anului 2011) si mi s-a spus ca e normala.
  Totusi am anumite dureri in ultimele luni, la baza testicolului drept si foarte rar in partea stanga. Testicolul stang este si el considerabil mai mic fata de cel drept (aproximativ jumatate), dar acest lucru, cel putin din punctul meu de vedere, este la fel de cel putin 3 ani.
  Exista vreo consultatie, analiza etc, care sa spuna clar – trebuie sa te operezi?! Nu as dori sa fac o operatie, daca nu e necesara, atat timp cat spermograma este normala, iar durerile sunt rare.
  Asptept o parere din partea dvs. Va multumesc anticipat!

 135. Dr. Teodor Buliga says:

  @ iulia: v-as ajuta cu draga inima, doar si eu am avut bunici. Problema este ca datele sunt insuficiente si in plus nu prea se leaga. Ce operatie de prostata a facut(scoaterea adenomului, cea mai frecventa afectiune prostatica, nefacandu-se cu locala)? Scaunele moi nu sunt in niciun caz o problema de anestezie, si nici umflarea testiculului, care poate fi intalnita dupa unele operatii de prostata, dar nu astea sunt semnele care sa justifice prognosticul sumbru. Cred ca mai este si altceva, despre care nu ati fost informata. Insistati, este dreptul dvs sa aflati toate amanuntele legate de boala bunicului. Bafta!

  @Cristian: gasiti mai sus.

  @Mihai: spermograma este normala, datorita cel mai probabil testiculului contralateral. Daca aveti deja copii, poate ca nici nu va mai pasa de spermograma. Dar daca nu aveti si se intampla ceva cu testiculul drept peste 10 ani, timp in care stangul s-a atrofiat complet? Pe de alta parte, daca testiculul este deja atrofiat pe stanga, operatia va fi aproape inutila. As face si o ecografie testiculara si mai ales profilul hormonal complet (FSH, LH, testosteron), apoi mi-as reconsulta urologul cu toate analizele la zi.

 136. Iulia says:

  Va multumesc pentru raspuns…bunicul meu e bine deocamdata,cel putin asta vrea sa arate. Acum face miscare…raman insa cu dubi in privinta interventiei.M-am gandit la acest lucru de cand a iesit din operatia de prostata pentru ca l-au tinut 3 ore jumatate,confrutabdu-se cu hemoragia interna,apoi din nou la scoaterea acelei mese cum au descris dumnealor.Acum se pare ca e bine…tata si unchiul l-au veghiat in fiecare noapte neputand sa il mai lase in grija altora.Va multumesc inca o data pentru raspuns.O seara placuta!

 137. Catalin says:

  Buna ziua!
  Am 14 ani si de curand am sesizat (cred) niste vene la nivelul testicolului stang,care cred ca sunt varice.
  Sunt mari, cateodata se pot observa cu locul liber (daca ma uit unde trebuie)
  Nu stiu cum sa le spun parintilor ca am varicocel si ca vreau sa merg la doctor,mi e jena…

 138. Dr. Teodor Buliga says:

  @Iulia: ma bucur de vestile bune.

  @Catalin: nu trebuie sa va fie rusine, pentru ca mai tarziu poate da complicatii destul de serioase. Pentru ca sunteti minor, acordul parintilor pt consult este obligatoriu. Va sfatuiesc sa le spuneti totusi de problema respectiva, pentru a va consulta un chirurg pediatru sau un urolog. Gasiti mai sus un algoritm de diagnostic

 139. Bogdan says:

  Buna ziua!
  Am si eu o problema,simt o durere sub coapsa dreapta,langa anus,aceasta durere nu o am tot timpul,apare si dispare.Atunci cand simt nevoia de a urina si ma abtin durerea apare iar.Si inca un amanunt durerea se lasa pe picior pana la calcai.Urinari frecvente nu am,in jur de 10 ori pe zi,senzatia de arsura cand urinez nu am,noaptea nu urinez,jetul este normal,nu este micsorat.Si inca cv am senzatia ca ma doare osul din acea zona.Imi este teama de vreo problema la prostata.Ieri am simtit o amorteala sau o arsura in acea zona,dar doar in partea dreapta.Eu in acest moment nu sunt in tara si nu pot face analize,dar o sa le fac in maxim o luna.
  V a multumesc anticipat si sper ca am fost destul de concis in a explica simtomele!Astept cu interes raspunsul dmv!!!

 140. Dr. Teodor Buliga says:

  @bogdan: pt o afectiune a prostatei va trebui sa va adresati unui urolog, cu atat mai mult cu cat acuzati si simptome urinare. Totusi, iradierea spre calcai nu este caracteristica afectiunilor prostatice, ci poate indica mai degraba o afectiune a coloanei, cu afectarea nervului sciatic pe partea respectiva – aveti nevoie de un consult neurologic sau neurochirurgical.

 141. Dr. Teodor Buliga says:

  @miclea:
  Buna ziua.
  Ultimul varicocel prin abord clasic l-am operat in urma cu aproximativ 7 ani. De atunci am intervenit doar laparoscopic, poate si pentru ca asa era tendinta scolii de chirurgie careia ii apartin.
  Nu am avut pacienti care sa se intoarca cu recidive, dar asta nu inseamna nimic, din moment ce nu i-am inclus intr-un program activ de supraveghere pe termen lung (puteau avea recidive asimptomatice sau sa se fi adresat unui alt chirurg). De aceea ma feresc sa prezint un procedeu ca fiind infailibil. Inclin sa cred mai degraba in veridicitatea studiilor comparative efectuate riguros de altii, care spun ca Ivanissievich si abordul laparoscopic au rate de recidiva mai mari decat abordul subinghinal, microscopic. Nu efectuez varicocelectomie microscopica subinghinala (nu intra in sfera mea de interes/competenta), prin urmare in ultimul timp indrum pacientii diagnosticati cu recidiva catre un urolog specializat in asa ceva.

 142. doctorwho says:

  Buna!Bunicul meu s-a operat de varicocel si ii subpureaza operatia,adik ii curge un lichid care are un miros de “puroi”.Medicu a zis ca e bn si ca sa nu il mai pansez cand il iau acasa dar nu mi se pare corect ca operatia sa ii subpureze.daca stie cineva sa imi dea un raspuns..va multumesc !!!!

 143. marian says:

  domnule doctor acum 3 ani sa depistat ca am varicocela de gradul 2 la testicolul stang si mia sa zis k ink nu e de operat sa tin sub control analizele la sperma si ele au fost bune pana anul asta in august ultima spermiograma acum au inceput dureri in partea afectata si venele sunt vizibile acum cand sunt relaxat,deci trebuie sa ma operez si spunetimi va rog ca nu am liniste e posibil sa fiu infertil pe timp ce trece timpul cu aceasta anomalie.astept raspunsul dumneavoastra cu nerabdare va multumesc

 144. Dr. Teodor Buliga says:

  @marian: de principiu, un testicul este suficient pentru a va asigura functia reproductiva. dar de ce sa asteptati pana cand testiculul afectat va fi complet atrofic, mai ales ca varicocelul a devenit simptomatic?

  @doctorwho: cam ciudat, de ce a fost nevoie ca bunicul sa se opereze de varicocel la varsta asta? nu cumva a fost vorba de o alta patologie? Pe de alta parte, uneori plaga chirurgicala secreta un lichid, fara sa fie vorba neaparat de o supuratie (implica infectarea plagii). Ea se va vindeca in timp, cu toaleta locala si pansamente regulate

 145. Dumitru says:

  Buna ziua,

  Am fost diagnosticat cu varicocel stang pentru care am fost operat la varsta de 10- 12 ani; saptamana trecuta m-am prezentat la Spitalul Militar la medicul urolog , din cauza unor dureri pelviene ce radiau spre testiculul drept. Medicul a scris un fel de bilet de trimitere ( mai mult pentru varicocel stang decat drept,a fost foarte expeditiv , mi-a sugerat ca tratament procedura de embolizare) in care imi recomanda investigatii ecografice generale ( abdominal + pelvis) si eco Doppler testiculara. Problema reala este ca nu reusesc sa gasesc un laborator de imagistica competent pentru investigatii Doppler in Bucuresti; m-am adresat clinicii Euromedic, iar personalul mi-a explicat ca ei nu fac asa ceva( decat pentru cardiologie) datorita lipsei de specialisti care sa poata interpreta analiza (???). As fi foarte recunoscator daca mi-ati sugera un laborator/clinica unde as putea realiza investigatia Doppler, si de asemenea daca asigurarea de sanatate poate suporta costurile interventiei de embolizare (daca aceasta va fi necesara). Va multumesc anticipat!

 146. Dr. Teodor Buliga says:

  Ciudata scuza…
  Incercati sa va faca o ecografie dr Cauni, il gasiti si la Sanador, in plus e un bun urolog. Va explica dumnealui ce si cum

 147. nick says:

  Buna ziua!. . .o intrebare pt domnul doctor la care sper ca o sa primesc un raspuns ce o sa ma lamureasca. Am fost operat de cateva zile de varicocel intr un stadiu destul de avansat. Nu stiu exact gradul de gravitatate deoarece nu am facut prea multe investigatii si evaluari inante din cauza simtomelor destul de deranjante. Am fost operat in stil clasic si recuperarea a decurs destul de bine insa venele varicoase inca nu au disparut. Chirurgul meu ma asigura ca totul a decurs bine si ca vena a fost gasita si intrerupta corect, iar disparitia vacicocelului se face treptat dupa mai mult timp. As vrea sa stiu daca am motive de ingrijorare, daca ce spune el este chiar adevarat si ma ingrijorez degeaba. Sunt inca internat si am 5 zile de la operatie simtomele si aspectul sunt aceleasi.

 148. nick says:

  Ar trebui sa mentionez si ca in urma cu 8 ani am fot operat tot de varicocel prin procedeu lamparoscopic in urma caruia a aparut recidiva. Iar acum clasic.

 149. Dr. Teodor Buliga says:

  De principiu, recidivele dupa cura laparoscopica apar tocmai prin prezenta unei alte surse care alimenteaza varicele (alta decat vena testiculara). In acest caz e posibil ca problema sa persiste si dupa ligatura venei prin procedeu clasic, care nu face altceva decat sa intrerupa aceeasi vena, dar ceva mai jos, sub ligatura care fusese facuta deja laparoscopic. In cazul in care problema nu se rezolva, solutia este varicocelectomia microscopica subinghinala, prin care se extirpa toate sursele venoase responsabile de recidiva.

 150. nick says:

  deci este asa cum ma temeam. Am gresit grabindu-ma la a doua operatie fara investigatii mai clare si fara sfatul unui specialist. Asta din cauza crizei de timp si a durerilor destul de accentuate. Multumesc mult pentru lamurire.

 151. nick says:

  Cat credeti ca ar fi de urgenta tratare in cazul in care am dureri destul de serioase dupa cateva zeci de minute de stat in pozitie verticala? Multumesc anticipat!

 152. Adi says:

  Buna ziua,
  De aproximativ 2 ani, din cand in cand in jurul actului sexual(de obicei dupa), mi se umfla plexul venos de la testicolul drept.Se ummfla destul de tare si se formeaza ca o galma dat fiind faptul ca venele se umfla atat de tare incat se incolacesc, fapt cae creeaza o durere destul de mare.Dupa aproximativ, 3 ore treptat se dezumfla si totul revien la normal.Mentionez ca in timpul acestor “crize” daca pot sa le spun asa, daca stau stau intins,parca totul revine la normal, cand ma ridic in picioare se umfla din nou si apare durerea.
  In consecinta m-am prezentat la mai multi urologi dat find faptul ca probleme persista si nici unul nu gasea vreo cauza evidenta avand in vedere ca manifestarea problemei lipsea in momentul vizitei mele la dr.Unul mi-a descoperit un chist epididimar drept pe care il simtisem si eu inainte la palpare, dar a spus ca e prea mic si nu merita operat.Mi s-au facut tot felul de examinari:spermograma,eco-doppler, examinare fizica.Ultima data am fost la medic dupa un astfel de episod pe care l-am descris mai sus.Urologul m-a trimis la un eco la cabinetul vecin, si intradevar medic urolog mi-a spus ca venele sunt inflamate si ca exista si apa probabil de la durere a spus el sau ceva de genul si ca ar parea un varicocel drept.L-am intrebat care ar putea fi cauza dar mi-a spus ca el fiind radiolog nu stie, dar constata ce vede.Si asa a ramas iarasi totul in aer iar manifestarile sigur ca continua pana in ziua de azi si ma deranjeaza.
  Intrebarea mea ar fi:ce mai pot sa fac pentru aflarea si tratarea cauzei problemei?Sau care ar putea fi problema totusi.Va multumesc anticipat.

 153. Dr. Teodor Buliga says:

  @nick: nu neaparat in dureri sta urgenta. de principiu, in varicocelul care are rasunet asupra functiei testiculare cat mai repede e cel mai bine.

  @adi: stiu ca este stanjenitor, dar cred ca va trebui sa va luati inima in dinti si sa aratati urologului tumefactia in timpul erectiei sau imediat dupa (in “criza”, cu alte cuvinte), eventual cu ecodoppler concomitent. neplacut si ceva mai dificil de sincronizat, dar scutiti mult timp si alergatura.
  apa de la durere – nu e cazul.

 154. nick says:

  Domnule doctor ati putea, va rog sa ma ajutati spunandu-mi ce investigatii ar trebui sa fac inainte sa ma orientez spre o varicocelectomie microscopica???? Am citit unele lucruri despre ecografia Doppler care ar putea sa ma ajute, cred dar nu stiu prea multe. Pe urma m-ar interesa daca m-ati putea ajuta cu aceasta varicocelectomie sau recomanda un medic cu experienta in acest sens, in care sa ma pot increde.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   gasiti mai sus numele doctorului care face in bucuresti procedura respectiva. corect e sa va spuna dumnealui ce aveti de facut.

 155. nick says:

  Domnule Doctor, caut de ieri sa iau legatura cu doctorul Sebastian Voinea insa cum nu stau in Bucuresti nu am gasit nici o cale de a lua legatura cu dansul. Credeti ca ati putea sa ma ajutati in acest sens? Va rog mult daca se poate.
  Multumesc anticipat!

 156. Dr. Teodor Buliga says:

  din cate am inteles are program de consultatii si intr-una din clinicile Sanador din Bucuresti, sambata in cursul diminetii. Sunati la numarul scurt de la rubrica de contact si rugati operatoarea sa va programeze la un consult.

 157. jastyn says:

  In urma efectuari unei spermograme au iesit urmatoarele rezultate:
  volum….3.0 ml
  ph…8.0
  culoare:alb galbui
  consistenta :normala
  lichefiere; normala
  50% spermatozoizi motili la 1h
  40 milioane
  6 milioane
  <Viteza medie 7 micrometri pe secunda
  Valori normale : 5 micrometri pe secunda
  20 lilioane/ml
  <Nr. spermatozoizi cu motilitate progresiva/ml:13.6 milioane
  Valori normale: 10 milioane pe milimetru
  3 milioane/ml
  15%
  CONCLUZIE :ASTENOZOOSPERMIE
  Va rog spuneti-mi se poate trata ?
  exista sanse de a avea un copil pe cale normala?

 158. Dr. Teodor Buliga says:

  DA, exista sanse, chiar foarte mari, stiu cazuri de pacienti cu modificari cu adevarat severe ale spermogramei, la care succesul a fost total (si … garantat). De principiu, daca nu exista cauze organice ale modificarilor spermogramei, se da vina pe deficitul de vitamine, oligoelemente, pe stres etc.

 159. catalin94 says:

  Buna ziua.Am 18 ani si am fost operat de varicocel acuma o luna si sunt cam nelinistit.Venele acelea din scrol sunt la fel de groase cum erau inainte de operatie ii ceva normal.Va rog frumos un raspuns daca se poate.Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Pt ca aceasta problema a mai fost ridicata, va rog sa parcurgeti comentariile de mai sus, care ofera si explicatia, si eventuala solutie.

 160. catalin94 says:

  Cu tot respectul am cautat si sincer nu prea am gasit sa fiu lamurit daka ati vrea dumneavoastra sa mai scrieti odata.am citit comentarile de 2 ori.va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Pe scurt: prin operatie vi s-a intrerupt doar sursa principala a refluxului venos, vena testiculara. Venele propriu-zise, dilatate, au ramas pe loc. Firesc, daca exista si o alta sursa prin care sangele nu se intoarce in circulatie, ci revine si/sau stagneaza in venele varicoase testiculare, ele vor ramane pline cu sange, adica palpabile. Diagnosticul recidivei se face prin eco Doppler. Nu se pot scoate TOATE venele testiculului, cel putin ochiometric, In schimb, se pot extirpa selectiv venele dilatate, lasand pe loc limfaticele si niste venule mici de tot, prin varicocelectomie microscopica subinghinala.

 161. alexandru says:

  Buna ziua,am 26 de ani si de 6 -7 ani am varicocel dar pentru ca nu m-a durut nu m-am prezentat la doctor neluand in serios aceasta afectiune .In urma cu aproximativ 7 luni eu si prietena mea am hotarat sa facem un copil ea a ramas însărcinată foarte repede dar dupa 5 saptamani a pierdut sarcina printrun avort spontan.pot fi eu cauza pentru care nu a mai putut duce sarcina ? Va multumesc

 162. leonard says:

  Buna ziua, am 25 de ani si am 3 interventii chirurgicale. Am fost operat de varicocel stang laparascop acum un an. Acum 4 luni am fost operat de hernie inghinala bilaterala tot la paroscop. S-a format un hematom pe partea stanga si lichid in jurul testicolului stang. Din nou a fost nevoie de o interventie chirurgicala pentru indepartarea lichidului (hidrocel). Sunt 5 saptamani de la interventie dar durerea inca persista. Cordonul spermatic este inflamat si dureros. O durere continu e si in canalul inghinal. Am fost la control acum o saptamana si mi sa zis ca totul e k, mi sa facut si ecografie si a iesit bine. Nu stiu ce sa ma mai fac cu durere asta. Simt ca nu mai suport. A-s vrea parerea Dvs. Va rog. Multumesc.

 163. Dr. Teodor Buliga says:

  Probabil ca intre durere si ultimele doua interventii chirurgicale exista o legatura, ea fiind considerata normala pana la un punct. In hernie se pune o plasa, care poate veni in contact cu nervisorii din regiune, interesati in procesul inflamator local (normal dupa 2 interventii relativ recente). Daca durerea este cauzata de inflamatie, ea va trece dupa un interval estimat la maxim 6 luni de unii, 1 an de altii, timp in care va trebui sa tineti zona “la rece” si sa luati antiinflamatoare/antialgice.

 164. leonard says:

  Vreau sa precizez ca nu pot sa fac nici cel mai mic efort. Canalul inghinal se umfla la fiecare tusa sau stranut. Atiinflamatorii ar trebui sa iau pe o perioada de 6 luni? Momentan iau movalis si ketonal gel(doar pentru 10 zile). Multumesc mult.

 165. Dr. Teodor Buliga says:

  Asta nu e neaparat un semn bun. Ar trebui sa va revada totusi chirurgul care v-a operat, el stie mai bine ce a gasit acolo. In lipsa unui consult nu va pot face prea multe recomandari. Gheata local (nu direct pe piele, ci prin prosop), testiculele tinute sus si nu atarnand intre coapse (chilot mai ferm); movalisul e bun ca antiinflamator, daca va ajuta. Ketonalul gel e cvasiinutil, intra in piele pe cel mult un centimetru adancime, nu ajunge in niciun caz in funiculul spermatic sau canalul inghinal, unde e problema Dvs.

  In niciun caz tratamentul antiinflamator nu trebuie sa tina 6 luni si nici nu cred ca va fi nevoie; ma refeream la o complicatie recunoscuta a herniei operate laparoscopic, si anume “durerea inghinala cronica”. Or la Dvs seamana mai degraba a fenomen acut/subacut.

 166. Dr. Teodor Buliga says:

  Buna ziua.
  Daca sunteti asigurat in sistemul public de asigurari de sanatate si veniti cu bilet de trimitere de la medicul de familie, interventia propriu-zisa costa 500 de lei (nu include cazarea – 1 noapte, consulturile chirurgical si preanestezic, un minim set de analize). Daca nu sunteti asigurat, aceeasi interventie costa 3500 de lei. Detalii suplimentare despre celelalte costuri le obtineti la numarul scurt de telefon postat la categoria “contact” (e numarul call-centerului Sanador).

 167. Eduard says:

  Buna ziua , am fost operat acum un an , varicocel stinga laparoscopic ! Dar oricum nu ma simt chiar bine , testicolul sting ma deranjeaza atunci cind stau in picioare, anume lasat pe piciorul sting ! Vreau sa va arat citeva poze !
  https://iceimg.com/d84d92d6d04082.jpg.htm
  https://iceimg.com/f5e9b99a2b21ce.jpg.htm

  Uitandu-va atent observati ca testicolul sting e diferit , in primul rind el sta orizontal , pe cind cel drept vertical ! Dar nu ar fi problema daca nu miar aduce discomfort !

 168. Dr. Teodor Buliga says:

  Pot sa remarc o asimetrie probabil testiculara, dar mai multe amanunte nu pot fi precizate doar examinand o poza. Va sfatuiesc sa apelati la un consult urologic/chirurgical, eventual precedat de ecografie testiculara +/- examinare doppler a vascularizatiei testiculare.

 169. Eduard says:

  Am efectuat examinare doppler , care a aratat ca totul e in regula , am fost la 2 urologi , si ei miau sps ca nu vad nimic , operatia deja a fost facuta , si alt ceva ei nu pot propune nimic !
  Dumnevoastra ce parere aveti , din ce cauza sa format aceasta asimetrie ? Din cauza venelor prin care nu mai circula singe dupa operatie , si la ce poate duce aceasta asimetrie !?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Nu pot face aprecieri doar observand niste poze, cu alte cuvinte in lipsa unui consult medical trebuie sa dau crezare celor doi medici care v-au examinat direct. Ecografia nu precizeaza si dimensiunile testiculelor? Confirma ea asimetria sau e doar o impresie?
   Ligatura venei testiculare nu are consecinte negative asupra testiculului respectiv. Dupa intreruperea refluxului venos acesta poate parea mai mic, daca fusese deja afectat anterior (testiculul aparea normal sau chiar mai mare din cauza stazei venoase, tesutul nobil fiind atrofiat; dupa disparitia stazei, va avea dimensiuni mai mici). Pe de alta arte, usoara asimetrie testiculara nu are nicio consecinta, cata vreme functia specifica este realizata – adica spermograma si nivelul hormonilor sexuali sunt normale.

 170. Manu says:

  Buna Dimineeatza, Domnule Doctor: Pe data de 06.12.12 am avut o interventie medeicala in rezolvarea cauzei varicocelului,testicolul stang grad 2. am fost operat am stat 2 zile internat apoi am fost externat. mi sa spus fara contact sexual , fara efort fizic timp de o luna fara erectii, sunt doar cateva zile de la operatie pana azi nu m-am palpat sa vad daca mai am acele varice .spre diminieata am avut o erectie in somn :(imd m-am palpat ,si am simti o vena chiar jos avand forma ca iniante de a fi operat, mai sus am simtit tot o vena pe care nu am mai intalinito dar putin dilatata . m-am igrijorat tare . apoi dupa cam o ora m-am palpat din nou spre uimirea mea sa simt ca nu mai au aceiasi intensitate. Intrebarea mea ii normal asa ceva sau nu a fost rezolvata complet cauza? mentionez la paroscopic a fost interventia . Va multumesc anticipat .

 171. Manu says:

  Domnule doctor , sper ca am fost destul de explicit . ma scuzati pt micile greseli … nu am specificat chiar tot dar stiu ca va da-ti Dvs seama depre tot . Va multumesc .

 172. Dr. Teodor Buliga says:

  @ Manu: exista un delay intre postare si afisarea raspunsului, drept care acesta este publicat mai tarziu.

  Daca medicul v-a recomandat repaus sexual 1 luna, corect este sa ii respectati intrutotul sfatul, el fiind cel care si-a asumat responsabilitatea interventiei, care stie ce a gasit intraoperator si ce tehnica a ales pentru rezolvarea problemei.

  Despre repausul sexual dupa cura laparoscopica a varicocelului parerile sunt impartite. Intr-adevar, erectia si modificarile din timpul actului sexual cresc fluxul sangvin in zona si un timp s-a pus problema daca nu cumva clipurile vor zbura de la locul respectiv. Dar nici vorba ca actul sexual precoce in sine sa genereze recidive. Pentru ca de regula se pun cate 2 clipuri si vena se sectioneaza intre ele, ba unii chirurgi chiar extirpa o portiune din ea, recidiva – daca apare – nu are nicio legatura cu erectiile din perioada postoperatorie. Din acest motiv, chirurgii americani (parere la care eu unul subscriu) nu contraindica activitatea sexuala precoce, ci doar recomanda evitarea ei in prima saptamana postoperator, din motive legate de plaga, trombozarea bonturilor venoase etc, si nu de recidiva. De aceea, din punctul meu de vedere, erectia nocturna nu va va afecta rezultatul interventiei.

  Cat despre prezenta “venelor” respective gasiti in comentariile de mai sus cateva explicatii despre natura lor, dar si despre cum se manifesta, diagnosticheaza si trateaza varicocelul recidivat.

 173. George says:

  Buna seara domnule doctor,
  Postarea mea nu are legatura cu subiectul – varicocel- dar tot de domeniul acesta tine.
  Am 21 de ani. Acum 7 ani am avut o orhita urliana pe care am tratat-o corespunzator cu tratamentul dat de medic. Testicolul afectat in prima faza a fost cel stang, apoi si celalalt, dar nu asa tare. De atunci am ramas cu o sechela, si anume ca testicolul stang a ramas mai mic, mai nedezvoltat, in timp ce dreptul e mai mare. De atunci nu am mai avut probleme.
  Totusi, acum o luna am fost la consultatie la urologie ( prima din ultimii 7 ani) deoarece, intr-o seara, am simtit o usoara jena in partea dreapta, deasupra testicolului, durere “scurta” si persistenta, localizata, cred eu, in zona canalului spermatic (nu sunt sigur ca acesta este locul corect, dar, din imaginile vazute pe internet, cred ca in partea superioara acestuia…(mai jos de buric si spre dreapta)). Domnul doctor m-a consultat, mi-a palpat testiculele si a zis ca stangul e posibil sa fie afectat de acea orhita, dar nu e mare problema, in timp ce dreptul e perfect sanatos, cu dimensiune normala. Si analizele facute (FSH, LH, Prolactina si Testosteron) mi-au iesit in limite perfect normale. In concluzie, mi-a spus ca sunt perfect sanatos si ca acea durere nu are nicio legautra cu testicolele.
  De trei zile insa am inceput sa simt aceeasi jena, tot in partea dreapta, dar nu tot timpul. Durerea apare in momentul in care imi ridic testiculele in sus ( cu alte cuvinte, daca de exemplu vreau sa-mi “trag” burta, testicolele se ridica automat din scrot…cred ca intelegeti ce vreau sa spun…) dar nici aici nu apare de fiecare data… doar daca ma gandesc des la acest lucru, simt acea jena… Durerea e localizata cam la aprox 5 – 6 cm deasupra testicolului, si o simt undeva mai in interior… Tin sa mentionez sa simt o mica durere si cand ating partea de jos a testicoului…
  Cu mici dureri trecatoare m-am mai confruntat si acum cativa ani atunci cand se schimba vremea (din cate am observat).
  Este posibil sa fie vreo afectiune, sa fie canalul spermatic inflamat? Pana acum am stat linistit deoarece chiar acum o luna am fost la control urologic si totul a fost ok. M-ar interesa foarte mult parerea dumneavoastra. E posibil sa fie de la vreme??
  Va multumesc pentru timpul acordat citirii acestui mesaj! Multa sanatate!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Eu unul nu prea cred in dureri legate de vreme, cu exceptia poate a celor osoase. Daca inteleg bine, durerea respectiva apare in regiunea inghinala si nu in scrot, or – mai ales pe dreapta – sunt suficiente alte organe a caror suferinta genereaza dureri la acest nivel – o hernie, apendic, intestin gros, ureter etc. Pentru inceput, aveti nevoie sa va consulte si un medic de o alta specalitate decat urologul – chirurg de exemplu

 174. George says:

  Va multumesc pentru raspuns. Intre timp durerea a disparut din zona de deasupra testiculului si s-a lasat chiar in testicul. Nu doare decat la anumite miscari si cand il ating in anumite zone ( in special in extremitati (sus si jos)). Chiar am consultat un medic chirurg care m-a consultat iar la palpare chiar m-a durut ( cred ca a apasat mai tare decat mine) si mi-a dat un antiinflamator, Aulin (plicuri), zicand ca nu e ceva grav. Dupa doua plicuri (aseara si azi) durerea a disparut complet, nu mai am nici macar o jena. Tratamentul mi l-a prescris pentru 10 zile ( 2 plicuri pe zi) dar deja nu mai simt nimic. Se poate sa fi fost o simpla inflamatie ( cauzata, poate, si de racirea vremii?) Aulinul are cam multe contraindicatii…credeti ca e bine sa continui tratamentul pt 10 zile?
  Va multumesc mult! Multa sanatate!

 175. Dr. Teodor Buliga says:

  Medicul care v-a examinat direct este suveran in ceea ce priveste indicatiile de tratament. Nu va pot recomanda altceva, in lipsa consultului direct. Daca nu tolerati prea bine antiinflamatorul, puteti asocia o protectie gastrica – omez, famotidina, nexium, controloc etc.

 176. Radu says:

  Buna ziua domnule doctor. Va rog ajutatima si pe mine. Acum o saptamana am facut ceva efort dupa care au inceput sa ma doara ambele testicule, precizez ca deasupra testiculului stang am acea punga de vase de sange (varicocel), de marimea unei nuci.Am cam 7 zile de cand au inceput sa ma doara,ma doare continu si zi si noapte, dar este o durere usoara, suportabila.Citind acest articol, m-a pus pe ganduri si am tras o fuga la un medic urolog.Domnul doctor m-a consultat si mi-a dat un tratament format din TINIZOL, DICLOFENAC SI CELEBREX, din cate am citit pe prospect diclofenac si celebrex sunt pentru ameliorarea durerilor. Precizez ca este o durere suportabile si m-am gandit daca tot am probleme cu ficatul, sa nu le mai iau.Spuneti-mi va rog acestea mi-au fost prescrise doar pentru ameliorarea durerii sau au si alte efecte?? Caci daca sunt numai pentru durere nu are rost sa imi intoxic ficatul, deoarece durerea nu e prea mare. Dar am zis sa ascult si sfatul duneavoastra.
  Dupa acest tratament ar trebui sa ma prezint iar la medic sa imi spuna daca ma opereaza sau nu.Mi-a spus sa revin dupa sarbatori.
  Spuneti-mi va rog exista vreun risc daca astept pana dupa sarbatori? Nu este prea tarziu?
  Multumesc mult.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Medicul v-a prescris medicamentele respective atat pentru dureri, cat si pentru efectul lor antiinflamator. Cu alte cuvinte, “dezumfla” zona.
   Nu stiu daca este sau nu o urgenta, din moment ce nu v-am consultat direct. Din descriere inclin totusi sa ii dau dreptate medicului curant. Corect, nu va pot sugera decat sa ii urmati sfaturile

 177. rares says:

  Buna ziua domnule doctor,am o intrebare:cat timp ramane umflat testicolul stang daca ai varicocel? Pt ca la mine s-a intamplat sa sa umfle, sa simt acele vene (rame) sub testicul si sa ma doara cat timp a fost umflat cam 1 ora dupa care si-a revenit. Acest fenomen mi s-a intamplat numai dupa un efort foarte mare sau o excitare puternica.

 178. rares says:

  Buna ziua domnule doctor,o intrebare am: ce metoda recomandati dvs pt tratarea/vindecarea varicocelului stang; din experienta dvs care a fost, este sau ar putea fi mai eficient sau difera de la caz la caz.va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Inainte de a va gandi ce metoda de tratament alegeti, cred ca ar fi util sa vi se stabileasca un diagnostic cert. Referitor la a doua intrebare, intre cura laparoscopica si clasicul Ivanissievich prefer de departe abordul lapaprosocpic, datorita nenumaratelor sale avantaje. Ambele metode sunt totusi surclasate de varicocelectomia microscopica subinghinala, care probabil ca in viitor va deveni standardul de aur in tratamentul acestei afectiuni.

 179. Bogdan says:

  Buna ziua!
  Am fost operat acum doua saptamani de varicocel stang (gradul 3). O saptamana dupa operatie aceea umflatura nu se mai vedea,dar dupaia a reaparut. Se poate sa am din nou varicocel sau face parte din recuperarea post-operatoare? Mai vreau sa mentionez,ca nu am facut efort,nu mi-am reinceput viata sexuala si am incercat sa evit frigul.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Cu regret, dar nu va pot lamuri plecand de la o simpla descriere de “umflatura”, care poate recunoaste explicatiile sugerate de Dvs si alte o suta in plus.

 180. Eduard says:

  Domnule Doctor , mia spus medicul ca sexul regulat ma poate scapa de discomfortul si durerile dupa operatie varicocel acum un an (toate analizele normale) (Sunt persoana care am postat pozele mai devreme) ! Este adevarat ? Si as vrea sa intreb , masturbarea poate compensa aceasta daca nu am partener ?! Sau procesele in organism sunt diferite ?
  Pot sa adaug ca ma ocup cu sportul 4 ori pe saptamina ! Nu consum alcool si nu fumez , ar trebuie sa fiu sanatos ca un cal , insa nu este asa :((( !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Din punct de vedere al varicocelului, procesele sunt asemanatoare, chiar daca nu identice. Cat despre solutia recomandata de medic pentru a scapa de dureri, va recomand sa nu o luati chiar in sensul strict…

 181. Eduard says:

  Stiti domnule doctor , am un an de la operatie , si credeam ca dupa operatie totul se v-a regula , ma voi simti bine ! Si acum total mam dezamagit , un an de zile asta deja e culmea , cit vor mai dura nustiu , medicii incompetenti ma tot trimit la feluri de investigatii care nu dau nici un rezultat ! De fiecare data imi spun ca totul e normal nu ai nimic, dar asta nu ma incalzeste de loc pentru ca durerile mele nu DISPAR !!! Si principalu e ca durerea nu e puternica , e mica (e ca un fel de tensiune) dar aduce asa un discomfort enorm atunci cind te nedumereste zi de zi , fiece dimineata te scoli si simti acest discomfort e incredibil ! Deja psihologic e greu !

 182. galiu vasile says:

  In 6 iulie am fost operat de hidrocel la tesicolul dr. dupa o luna mi-sa adunat din nou 200gr.de lichid in 3o octombrie am fost operat din nou dar a uitat sa-mi puna un tub de drenaj iar acum a inceput sa -mi se invineteasca scrotul si am dureri in spatele operatiei pe scrot.Este normal sa se invineteasca? Va rog sa-mi spuneti ce pasi trebuie sa fac in continuare? imi este frica sa nu fac cumva vreo cangrena!!! traiesc de doua luni numai cu algocalmin si cu un antiinflamator “ARCOXIA”.Am fost la un chirug dar nu a luat nici o masura mi-sa recomandat ce am scris mai sus, acum a inceput sa simt niste furnicaturi pe tot scrotul din ce cauza?presupun ca lichidul ce s-a format dupa operati trebuia sa se scurga prin acel tub care nu mi-la montat

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Buna ziua. Ceva nu se leaga – dupa operatia curativa a unui hidrocel, lichidul nu prea mai are de unde sa vina (asta in cazul in care a fost un hidrocel esential, adica lichidul peritesticular nu a fost expresia unei alte boli). Ce procedeu vi s-a facut la cele doua interventii? (nu cumva prima a fost doar o punctie evacuatorie?). Dupa doua luni, e mai ciudat sa se invineteasca fara un traumatism local. De regula, daca pacientul nu ia anticoagulante, echimozele la nivleul plagii apar imediat dupa sau in prima saptamana de la operatie si apoi dispar lent. Pentru ca poate fi o chestiune serioasa, va sfatuiesc sa apelati la un alt consult chirurgical/urlogic, preferabil undeva unde vi se poate efectua si o ecografie scrotala, eventual cu examinare Doppler a vascularizatiei testiculare. Ecografia vede daca e vorba de o colectie lichidiana care trebuie drenata.

 183. Costin P says:

  Buna ziua,
  Este normal (sau mai bine spus, deajuns) ca dupa un consult al baiatului meu de 11 ani si jumatate, fara ecografie sau alte analize, sa fie programata oparatia (dr ne-a spus sa ne prezentam dimineata pentru a ne face formele de internare). Nu are dureri si nu am sesizat nimic pana cand dr nu ne-a aratat vasele de sange accentuate de pe testicolul stang. Nu va intreb pentru ca nu am incredere in dr, dar citind pe net si pe forumul dvs ma intreb daca varsta nu este prea frageda pentru o operatie si daca nu ar fi necesare mai multe investigatii pentru a se decide daca aceasta operatie chiar este necesara.
  Va multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Ca medic, nu pot sa ma pronunt, devreme ce nu am consultat pacientul si nu cunosc toate datele problemei. Dar nu cred ca e o urgenta atat de mare, incat sa nu suporte o saptamana amanare, timp in care puteti sa-i efectuati copilului macar ecografia testiculara cu examinare Doppler. Ca tata, eu unul am cerut mai multe pareri avizate inainte de a lua o decizie privind tratamentul copilului meu…

 184. MariusP says:

  Buna ziua!
  Domnule doctor, de 3 ani incercam sa facem un copil si nu reusim. Am facut niste investigatii medicale in urma unor spermgrame dezastru si am constatat ca am varicocel care foarte rar ma jeneaza, fara dureri evidente, doar ca simt pe testiculul stang mai multe vene. am facut o ecografie testiculara cu urmatoarele rezultate: testiculul drept masoara 43/23 mm, structura omogena, fara imagini circumscrise. epididimul prezinta un aspect ecografic normal. exista mica cantitate de lichid in bursa scrotala cu fin material ecogen in interior. nu se evidentiaza modificari la nivelul funiculului spermatic. exista cateva calcifieri libere intrasctotale cu dimensiuni pana la 4 mm. Testiculul stang masoara 44/22 mm, prezinta o structura omogena, fara imagini nete focale. Vascularizatia parenchimului testicular este normala. epididimul prezinta un aspect ecografic normal. exista mica cantitate de lichid in bursa scrotala. exista dilatari importante la nivelul venelor plexului papiniform la nivelul polului inferior testicular ;i in jurul funiculului spermatic – diametrul maxim a unei vene 4 mm. exista reflux de scurta durata in timpul manevrei Valsalva. Diagnostic: Varicocel stang important.
  Cu stima!
  Marius P. Cluj
  Va multumesc mult!

 185. Andrei says:

  Buna ziua domnule doctor. M-am mai adresat la dumneavoastra cu o intrebare, si am fost foarte multumit de raspuns. Va multumesc frumos. As vrea sa va mai rog sa ma ajutati inca o data.
  Am fost operat de varicocel acum 6 luni de zile, clasic. Operatia nu ma doare deloc, in schimb la testicolul drept (unde am avut varicocelul) am o sensibilitate foarte mare, in sensul ca ma doare ori de cate ori il ating. Asta fiind de cand m-am operat. Iar dupa ce ejaculez, de vreo 2 luni de zile ma dor ambele testicule, o durere seaca care persista vreo 10-15 minute daca stau in picioare. In cazul in care ma asez jos, ea dispare. Va rog sa va dati cu parerea. Multumesc !

 186. Manea Stefan says:

  Buna seara domnule doctor. Ma numesc Manea Stefan , locuiesc in Bucuresti in sectorul 1 si as dori sa va adresez o intrebare daca se poate, in urma cu cativa ani (cam vreo 8 ani) am facut operatia de varicocel in armata, la Spitalul Militar Central,eu varicolelul l-am avut la testicolul stang (se lasase testicolul in jos),operatia am facut-o pe metoda clasica, ceva timp in urma mi s-a umflat testicolul stang, nu i-am dat prea mare importanta,dar dupa un timp am fost la medicul de familie , i-am spus despre ce este vorba si mi-a prescris Vimovo(mentionez ca nu avean nici o durere) le-am luat timp de 10 zile si nu s-a vazut nici o imbunatatire ba mai mult testicolul stang a inceput sa se umfle si acum cateva zile a inceput sa ma doara picioru stang, am vorbit apoi cu doamna doctor si mi-a spus sa revin luni pe data de 07.01.2013 la cabinet pentru a-mi da mai multe detalii sau pentru o trimitere la urologie, mi-a spus de un tratament care incepea cu litera p (cred ca erau niste medicamente,numai stiu exact am un lapsus) deoarece varicocelul a recidivat, as dori sa va intreb daca as putea lua acel medicament de la farmacie, eu in momentul de fata nu lucrez si nu as vrea sa se agraveze pana ajung la medicul de familie .
  Va multumesc anticipat, o seara buna.

 187. Manea Stefan says:

  Buna dimineata domnule doctor. Ma numesc Manea Stefan din Bucuresti , sector 1 , imi cer mii de scuze dar v-am informat gresit in legatura cu medicamentul care mi-a zis dna doctor este vorba de CIPRINOL, stiti cumva pot sa-l cer la farmacie,daca are vre=un efect dupa ce il iau sau trebuie sa merg neaparat la doctor sau la urgenta,nu cred ca o sa pot sa rezist pana luni la intalnirea cu dna doctor deoarece am impresia ca s-a mai umflat si s-a intarit.
  Va multumesc, o zi cat mai placuta va doresc.

 188. Dr. Teodor Buliga says:

  @Manea Stefan: din descriere pare o afectiune acuta/subacuta. Mai greu de crezut ca e generata de recidiva varicocelului ca atare, poate numai ca o complicatie a ei (tromboza). Probabil dna dr s-a gandit la o orhiepididimita acuta, o inflamatie locala, motiv pt care v-a prescris Ciprinol, un antibiotic. Daca farmacista e corecta, va refuza sa va elibereze medicamentul in lipsa unei retete. Asa cum nici eu nu va pot da sfaturi corecte in lipsa unui consult! Daca durerile s-au accentuat, va sfatuiesc sa va adresati degraba unui medic. Pt. curiozitatea Dvs, cand testiculul e inflamat, dar nu prezinta abces, puroi in interior (e nevoie de ecografie), se incepe cu un tratament antibiotic, asociat cu antiinflamator puternic. Gheata tinuta local (nu in contact cu pielea) poate fi de un real folos.
  Cu riscul de a ma repeta, aveti nevoie de un consult urologic/chirurgical pt a se stabili ca e o orhiepididimita acuta banala si nu un abces testicular sau scrotal, cele doua avand tratamente diferite.

 189. Dr. Teodor Buliga says:

  @Andrei: banuiesc ca postoperator a ramas un discret grad de staza venoasa, accentuata de ortostatism (gravitational) dar de regula nu imi dau “cu parerea” fara consult.

 190. Dr. Teodor Buliga says:

  @MAriusP: Din ecografie rezulta ca varicocelul e pe stanga, ceea ce presupune ca testiculul drept nu ar fi trebuit sa fie afectat major. In mod normal, el ar fi fost suficient pt asigurarea speratogenezei. Am avut multi pacienti cu varicocel confirmat, care au facut copii (sunt ai lor, cert…). In consecinta, s-ar putea ca pe langa varicocel infertilitatea Dvs sa recunoasca si o alta cauza.
  Pe de alta parte, varicocelul nu a produs inca atrofierea testiculara, drept care va sfatuiesc totusi sa va operati. Incercati initial laparoscopic, e o interventie absolut benigna; daca la 1 an Dopplerul confirma persistenta stazei venoase, apelati la varicocelectomia microscopica.
  Nu in ultimul rand, exista astazi tehnici prin care se pot recolta spermatozoizi direct din testicul, pentru inseminare in vitro – pot face copii si barbatii cu putini spermatozoizi viabili in sperma.

  Ce inseamna spermograma “dezastruoasa”? Ati determinat nivelurile de FSH, LH, Testosteron din sange?

 191. MariusP says:

  Buna ziua!
  In primul rand, domnule Doctor va multumesc pentru timpul acordat si pentru raspunsul prompt si avizat pe care l-am primit. Valorile spermogramei au fost de 2 mil spermatozoizi/in 3 mg lichid seminal. Mai multe detalii nu am fiindca in spermograma nu apar cati dintre spermatozoizi sunt viabili, mobilitate, forme atipice, etc., Nivelurile de FSH, LH, Testosteron din sange se incadreaza in valorile normale conform buletinului de analize.
  Voi tine cont de recomandarile dvs. As vrea sa va indreb daca este recomandat un tratament cu vitamine, acid folic, zinc, fier?
  Cu respect,
  MariusP, Cluj

 192. Manea Stefan says:

  Buna seara, domnule doctor
  Va multumesc pentru timpul acordat si pentru raspunsul promt pe ca l-am primit.In cursul zilei de 05.01.2013 am fost la Spitalul CF2 la camera de garda, mai exact m-au indrumat spre chirurgie la un consult,am vorbit cu Dl doctor chirurg, m-a consultat si m-a palpat si mi-a spus ca am lichid si trebuie neaparat interventie chirurgicala si l-a dureri sa iau un algocalmin pana ajung la medicul de familie sa-mi dea un bilet de trimitere.As dori sa va intreb poate sa mai apara complicatii pana ajung la medicul de familie si cum este operatia, daca este dureroasa, cum este refacerea dupa ?
  Va multumesc, o seara buna.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Probabil ca aveti un hidrocel si, daca nu aveti semne de inflamatie, duritatea e data doar de acumularea de lichid peritesticular. Nu arde, dar nici nu amanati pana la paste. Corect era totusi sa fi facut si o ecografie testiculara, care ar fi confirmat prezenta lichidului in jurul testiculului si ar fi vazut si tesutul testicular (nu poti sa il apreciezi clinic din cauza lichidului). Sa fiu sincer, eu nu v-as fi operat fara ecografia respectiva, chiar daca sunteti tanar. Interventia e banala, eu o practic sub rahianestezie, dar unii chirurgi prefera chiar anestezia generala, daca pacientul e anxios. Nu dureaza mult si durerile postoperatorii sunt relativ reduse. Practic, se rezeca foita care inveleste testiculul (se numeste vaginala), fara ca acesta sa fie implicat in manevra respectiva. Apoi i se sutureaza marginile cu un singur fir care se va resorbi. Scrotul se sutureaza de regula tot cu fir resorbabil, nu veti avea fire de suprimat. Pe pacientii mei ii sfatuiesc ca postoperator sa poarte chilot strans, sa tina gheata local si sa ia cateva zile antiinflamator, pt ca uneori apare un discret edem local pana la resorbirea firelor.

 193. Manea Stefan says:

  Buna seara domnule doctor, tin sa va multumesc pentru sfaturile dumneavoastra si pentru indrumari si pentru raspunsurile prompte si aveti perfecta dreptate hidrocel se numeste , am omis acest lucru probabil m-am grabit sau din neatentie. In legatura cu ecografia testiculara nu am stiut sa i-o cer doctorului de la acel spital si probabil din cauza ca nu am avut un bilet de trimitere deoarece nu sunt asigurat.Vroiam sa va intreb semnele de inflamatie cum se recunosc?
  Am sa tin cont de sfaturile dumneavoastra si de indrumari si le voi urma cu sfintenie, dar in primul rand trebuie sa ma asigur(din iunie am ramas fara loc de munca) si apoi am sa iau biletul de trimitere pentru mai multe investigatii eventual interventie chirurgicala la un spital de specialitate.
  Va multumesc , o seara placuta
  Manea Stefan, Bucuresti

 194. Eduard says:

  Domnule Buliga , poate sa primesc ceva preparate impotriva varicocelului …

  Va reamintesc dupa operatie laparoscopica am dureri , discomfort , asimetrie si venele sunt dilatate !

 195. Costin P says:

  Buna seara,
  In urma recomamdarii dvs din 03.01 am programat baiatul la un consult si la o ecografie testiculara cu examinare Doppler (ultrasonografie scrotala ca sa reproduc ce scrie pe buletin). Varicocelul s-a confirmat, dar recomandarea a fost sa nu se intervina chirurgical imediat, ci sa se evalueze anual oportunitatea operatiei in functie de evolutie. Datele ecografice sunt:
  Arenchim cu ecostructura normala,
  Funicul spermatic normal bilateral,
  Hemiscrot stang de dim. normale, testicul stang parenchim de aspect normal ecografic, cu vascularizatie normala la ex Doppler, ax longitudinal de 20 mm, ax transversal de 86 mm, epididim normal ecografic.
  La nivelul cordonului spermatic vene dilatate – de 18 mm in clinostatisn si de 35 mm in timpul manevrei Valvasa.
  Hemiscrot drept de dim. normale, testicul stang parenchim de aspect normal ecografic, cu vascularizatie normala la ex Doppler, ax longitudinal de 20 mm, ax transversal de 86 mm, epididim normal ecografic.
  Credeti ca ar trebui sa mai facem si altceva, e in regula sa asteptam, ar fi potrivita si o alta opinie?
  Va multumesc.

 196. Celia says:

  Recidiva: Varicocel gradul II. Daca spermograma este OK se poate rezolva prin tratament sau cel mai bine prin operatie ? Interventia cea mai sigura: laparoscopic sau clasic? Multumesc.

  Tanar, 32 ani, necasatorit, fara copii .

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @ Celia: Nu exista tratament medicamentos specific pt varicocel. Stiu ca decizia e dificila, mai ales ca spermograma e ok, dar daca intrebati un urolog sau un chirurg raspunsul va fi acelasi – neoperat se agraveaza in timp (presupun ca diagnosticarea recidivei e corecta si completa, cu eco Doppler si restul). Fiind recidiva, rezolvarea corecta e varicocelectomia microscopica subinghinala. S-ar putea ca nici laparoscopia, nici Ivanissievich sa nu va ajute de data asta.

 197. Dr. Teodor Buliga says:

  @Costin P: dilatatiile nu apar in clinostatism, deci nu e un varicocel depasit terapeutic. Are insa reflux important la man. Valsalva si dilatatiile venoase sunt importante. Daca ar fi fost adult, indicatia mea era clara – interventie chirurgicala. Fiind vorba de un copil de 11 ani, nu imi permit sugestii personale, neavand experienta chirurgiei pediatrice.

  Va pot spune insa ca in Statele Unite se opereaza de la diagnosticare doar varicocelul care provoaca dureri copilului. Varicocelul asimptomatic se tine sub observatie, monitorizand ecografic dimensiunea testiculara la fiecare 6 luni sau 1 an, in functie de severitate (e o manevra complet fara riscuri, fara iradiere etc). Daca ecografic se observa o asimetrie testiculara si aceasta depaseste 20% la ecografii repetate (rata de crestere a testiculelor poate fi si in mod normal diferita, dar se compenseaza in timp), atunci varicocelul se opereaza indiferent de varsta pacientului. La 18 ani se face o spermograma si se determina nivelul sangvin al hormonilor sexuali. Daca spermograma e alterata, se opereaza imediat, cu sau fara asimetrie testiculara.
  Sper sa va fi fost utile informatiile.

 198. Celia says:

  “varicocelectomia microscopica subinghinala” nu gasesc nimic in romana, ce inseamna, in ce consta? Deduc numai dupa denumire, ceva interventie la microscop/lupa?

 199. claudiu w says:

  buna, am si eu o problema am 20 de ani si de vreo 2 zile a inceput sa ma doara testiculu stang sa umflat umpic si am un fel nodul inauntru dar separat de testicul , deci nu sunt lipite , si simt dureri doar cand ma ating in acea zona ,si este lasat in jos sub testicul , ma puteti ajuta? va rog.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Celia: gasiti descrierea sumara a metodei putin mai sus. din cate am auzit, exista cel putin un medic care practica metoda si la Cluj, dar nu stiu prea multe amanunte. In Bucuresti se practica sigur.

 200. Costin P says:

  Buna seara,
  Incep sa cred ca monitorizarea la 6-12 luni e cea mai buna varianta. Sfaturile dvs sunt destul de asemanatoare cu ale dr care ne-a recomandat sa asteptam, acesta punandu-se in pielea dumnealui, ca tata al unui baiat de varsta cu al meu. Sunt constient ca poate fi doar o amanare a operatiei, dar in 6 ani se pot intampla multe pentru ca medicina evolueaza. Totusi pentru ca si dr ne-a spus ca nu are experienta in chirurgia pediatrica, am mai facut o programare la un chirurg specialist in pediatrie saptamana viitoare. Va multumesc nespus pentru ajutorul oferit si eventual revin cu un post dupa examenul de marti.

 201. IonutC says:

  Buna seara!In urma unor dureri in zona genitala,am decis sa merg la doctorul urolog,care mi-a spus ca am varicocel si trebuie operat.Eu sunt din Valcea si asi avea nevoie de cateva informatii.La care spitale din Bucuresti se poate face aceasta operatie? Care metoda este mai eficienta? Cat m-ar costa o astfel de interventie?
  V-as fi sincer recunoscator pentru raspunsul dumneavoastra!
  Multumesc anticipat!

 202. Manea Stefan says:

  Buna ziua domnule doctor,
  In primul rand tin sa va multumesc pentru sfaturile dumneavoastra si pentru indrumari, am reusit sa ma asigur si am facut interventia chirurgicala (hidrocelul) la un spital din Bucuresti, mai exact Sfanta Maria,m-am operat acum vreo 7 zile, operatia a decurs bine, recuperarea la fel cu antibiotice si calmante,acum sunt acasa si urmeaza sa-mi scoata firele miercuri, mai am ceva dureri dar suportabile, sper sa dispara dupa ce imi vor scoate firele.
  Va multumesc, o zi cat mai placuta va doresc
  Manea Stefan , Bucurestii Noi

 203. Dr. Teodor Buliga says:

  @Manea Stefan: cu placere!

  @Florin: pot fi atatea cauze, incat e imposibil de precizat natura “umflaturii”. Puteti efectua un control chirurgical/urologic, eventual o ecografie testiculara (cu Doppler pe vasele testiculare).

  @Ionut C: la orice spital care detine o sectie de urologie/chirurgie va puteti opera de varicocel, macar prin abord clasic. Laparoscopic nu intervin toti chirurgii/urologii, va trebui sa intrebati tintit. Varicocelectomia microscopica e recent intrata in arsenalul urologilor romani, o fac si mai putini. Avantajele si dezavantajele fiecareia le gasiti mai sus.
  Interventia laparoscopica efectuata de mine costa 500 de lei, daca sunteti asigurat CNAS si veniti cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Pretul nu include cazarea 1 noapte, consulrtul chirurgical si cel preanestezic. Eu nu practic varicocelectomie microscopica. La Sanador sunt insa urologi care opereaza prin aceasta metoda. Pentru programari/informatii, sunati la nr. scurt de telefon de la rubrica de contact.

 204. Ruben says:

  Buna ziua dl Doctor….problema mea a inceput cu o usturime la urinare si o scurgere….am fost la medicul de familie,am fost trimis sa fac o urocultura ….negativ…dupa 2saptamani am revenit la medicul de familie tot cu aceleasi probleme insa acum si dureri de burta…mi-a recomandat un antibiotic…usturimea a trecut la fel si scurgerea…dar mi-a aparut o durere la testicolul stang..o durere suportabila care se accentueaza in pozitie de culcat si in general seara…am fost la un medic urolog si dupa examenul fizic mi-a spus ca am variocel pe partea stanga(desi al palpare eu nu vad nimic ciudat,este exact ca si celalalt )nu stiu daca diagnosticul este unul bun,mi-a recomandat sa fac o ecografie.dar sa ma duc la un medic impus de el…si la sfarsit mi-a spus ca daca e variocel imi recomanda el un doctor bun din bucuresti…..intrebarea este:sa il cred pe domnul doctor sau sa incerc si la un alt medic urolog??

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Usturimea la urinare si scurgerea uretrala nu au nimic de-a face cu varicocelul, ci reprezinta mai degraba o infectie/inflamatie. Netratata corespunzator, poate ascensiona spre testicul, provocand orhiepididimite. Asta nu inseamna ca nu puteti avea varicocel. Pentru confirmare/infirmare efectuati o ecografie testiculara cu examinare Doppler a vascularizatiei testiculare.

 205. ruben says:

  Multumesc mult…maine am o programare pentru urocultura si exammen secretie uretrala….am sa intreb daca in cadrul aceleasi clinici pot face si ecografia….sanatate

 206. rares says:

  Va salut cu respect dle.doctor, am o problema mare cu baietelul meu in varsta de 2 anisori. Anul trecut i-a fost scos testicolul drept pt k i s-a inodat iar singura solutie a fost sa il elimine. A fost mtragic daram trecut problema este ca trebuie sa gasim “chilotei cu protectie de silicon pt testicule” si nu stim unde. In farmacii.la spitale.in magazine pt coii pe internet nu am gasit nimeni nu stie si nu a auzit de asa ceva. Ma puteti ajuta dc cunoasteti despre accesti chilotei unde ii pot gasi.va multumesc..

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Buna ziua.
   Sunteti siguri ca vi s-a spus de chilotei? Am intrebat inclusiv colegii de la chirurgie pediatrica. Nici ei nu auzisera de asa ceva. In schimb, dupa orhidectomii (scoaterea testiculului) se monteaza in locul organului extirpat proteze de silicon. Pe romaneste, “ousoare” din silicon, de consistenta si textura foarte apropiata de natural. Protezele de silicon se schimba cu varsta, pe masura ce baietelul creste (se pun marimi din ce in ce mai mari).
   Imi pare rau, daca aflu ceva in plus va dau de stire.

 207. liviu says:

  Buna ziua domnule doctor. Problema mea este ca am pe partea stanga a testiculelor mai multe vene “incalcite”, dupa care sa rasfira. Cred ca sunt umplute cu sange pentru ca sunt de culoare rosu inchis (visiniu spre mov). Intrebarile mele sunt daca credeti ca am varicocel si daca ele au efect asupra spermogramei? Am facut deja una si rezultatele sunt foarte proaste: 7 mil/ml, mobilitate 10% si ph-ul 8,4. Trebuie sa va mai spun ca aceste vene rosiatice eu le am inca din copilarie provenite in urma unei lovituri(acum am 29 de ani). Dureri am foarte rar doar in partea stanga a testiculelor, aproape nesemnificative. Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   daca le vedeti totusi culoarea, probabil ca venectaziile sunt la suprafata scrotului (“punga” care sustine testiculele). nu pot ghici de la distanta cum este si circulatia venoasa a testiculului propriu-zis, uneori nici macar consultul direct nu e suficient pentru asta. gasiti mai sus ce trebuie sa faceti pentru a diagnostica un varicocel, complet si corect. de-abia apoi ramane de deiscutat daca eventualul varicocel e de vina pentru modificarile spermogramei, sau e o atrofie testiculara posttraumatica etc.

 208. Mihai says:

  Buna ziua D-le Doctor.
  Va rog frumos sa-mi spuneti parerea DVS despre urmatoarele simptome:
  Acum 2 saptamani am fost la un ecograf pentru ca aveam o sensibilitate si o durere la piept in partea stanga, in spatele mamelonului. Mi-a descoperit ginecomastie cu un nodul.

  Din cautari pe net am aflat ca ginecomastia apare datorita unei proaste functionari a testicolelor si asa am ajus sa ma intreb daca nu am ceva la testicole. Simt o jena la testicolul stang, in spatele lui, m-am palpat dar nu am simtit nimic diferit. Jena este o durere mica pe care parca o resimt in canalul testicular si nu pe testicol. O resimt de ceva timp, de mai bine de un an dar m-am gandit ca e de la short sau pantoloni. Interesant ca jena nu o mai simt cand ma trezesc dimineata, dupa ce dorm, etc.

  Primul gand a fost ca poate am cancer la testicole si de aceea a aparut ginecomastia. Dar apoi am auzit de varicocel si parca simptomele se apropie mai mult de acesta. E testicol stang, o durere rece mai ales cand stau pe scaun sau in picioare, dispare dupa ce dorm.

  Alt aspect important este ca mi-am facut un test de testosteron si il am mult sub limita inferioara. Tin sa precizez ca sunt dezvoltat normal, nu am aspect feminin, etc, deci acest testosteron mic pare a fi ceva in ultima perioada. Nu am probleme cu erectia.

  Alt aspect este ca fertilitatea pentru ca incercam de 1 an si ceva si sotia nu ramane insarcinata.

  Intrebarea mea este urmatoarea: Credeti ca este vreo legatura intre posibilitatea de avea varicocel – > testosteron foarte scazut – > infertilitate – > ginecomastie?

  Voi merge la urolog dar as vrea sa cunosc si parerea Dvs.

  Va multumesc
  M, 33 ani

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Simptomele la nivelul funiculului spermatic pot fi date de varicocel. Gasiti ceva mai sus toti pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru diagnostic – consult, ecografie cu ex. Doppler, determinare LH, FSh, testosteron, spermograma etc.
   Pe de alta parte, ginecomastia poate aparea si complet independent de eventualul varicocel. Pur si simplu poate fi o suprapunere a doua boli diferite. Pentru a elimina o cauza cu implicatii mai severe a ginecomastiei, va sfatuiesc sa consultati si un endocrinolog, care va va interpreta profilul hormonal in ansamblu.
   Deduc ca nodulul mamar este unilateral. Sigur, poate fi legat de ginecomastie. Datele furnizate de Dvs sunt insuficiente si a face medicina la distanta este complet incorect, dar tineti cont ca un nodul mamar unic la un barbat trebuie tratat cu cea mai mare atentie. De cele mai multe ori se prefera extirparea lui chirurgicala (chiar daca se dovedeste in final a fi o afectiune benigna) decat lasarea pe loc a unei leziuni cu potential de evolutie sever. Si barbatii detin un rudiment de glanda mamara, care poate genera afectiuni dintre cele mai grave, similar celor intalnite la doamne!

 209. Mihai says:

  Multumesc pentru raspuns. Voi merge la un endocrinolog si voi incerca sa ajung la un urolog. Legat de afectiunea la piept, am fost la D-l doctor Lesaru de la Fundeni si mi-a spus ca deocamdata nu este nici un pericol si ca cel mai sigur este sa aflu cauza acestei ginecomastii.

 210. Gabriel says:

  Buna seara! Am 17 ani si testiculul stang urca si coboara. De exemplu o saptamana este jos si 3 zile urca sus. Banuies caci din cauza asta si tot iau kg in plus nu mananc,tin regim dar in loc sa scad ori cres ori stau pe loc. Nu am dat o mare importanta caci am zis ca daca urca o zi doua poate nu are nimic,insa ma ingrijoreaza greutatea. Nu am facut un control anumea ci cand aveam 14-15 ani am fost consultat asa.. Doar cu privire de un doctor si mi.a dat niste injectii,nu mai stiu cum se numesc.,dar nici un efect clar. Tot asa penduleaza,sau dimineata e jos si seara urca iarasi. Ce este de facut? E obligatiriu sa fac operatie,si daca fac oare s.ar putea sa scap de greutatea in plus?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @gabriel: nu cred ca deplasarile testiculului in sine au de-a face cu ingrasatul. aveti nevoie de consultul unui endocrinolog, pentru a vedea daca testiculul isi indeplineste functia hormonala, apoi de sfatul unui urolog

 211. costel says:

  Buna ziua domnule doctor. In urma cu cateva zile am facut o spermograma. Rezultatele au fost foarte proaste. In plus am fost diagnosticat cu varicocel stang. Trebuie sa va spun ca varicolelul nu ma deranjeaza deloc. Intrebarea mea este urmatoarea: daca fac operatie de varicocel care sunt sansele ca spermograma sa se imbunatateasca si sa fac un copil (sotia este perfect sanatoasa)?
  Multumesc mult.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   S-ar putea ca nu varicocelul sa fie cauza alterarii spermogramei. Mai mult, dupa operatie rezultatele spermogramei se imbunatatesc, dar nu intotdeauna spectaculos si oricum mai lent decat ar dori pacientul. Si totusi, daca varicocelul a fost corect diagnosticat, va sfatuiesc sa va operati: pe de o parte eliminati un factor de risc, care in timp nu face decat sa inrautateasca situatia. Pe de alta parte, exista cazuri cand corectii nu foarte mari ale spermogramei duc la rezultate spectaculoase, respectiv … copii.

 212. Cristian says:

  Varicocelul – Embolizare

  1.In urma a doua interventii chirurgicale clasice care se pare ca nu au solutionat problema varicocelului (dureri persistente inghinal, discomfort,vene vizibile in scrot, durere in picior)ce ar fi indicat de urmat: embolizarea SAU varicocelectomia microscopica subinghinala?
  inteleg ca in urma unui Doppler se poate da un raspuns concret dar in principiu sau metodic ce credeti?
  2. pana cand se tot poate recidiva? ma numar printre persoanele, dupa cum vad sunt destule, care au avut deja interventii clasice.
  Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cristian: indiscutabil, varicocelectomie microscopica. Efectuata corect – si sunt cateva persoane care pot face asta in Romania – este singura care garanteaza absenta recidivei.

 213. Gabriel says:

  Buna seara! Am 17 ani si testiculul stang urca si coboara. De exemplu o saptamana este jos si 3 zile urca sus. Banuies caci din cauza asta si tot iau kg in plus nu mananc,tin regim dar in loc sa scad ori cresori stau pe loc. Nu am dat o mare importanta caci am zis ca daca urca o zi doua poate nu are nimic,insa ma ingrijoreaza greutatea. Nu am facut un control anumea ci cand aveam 14-15 ani am fost consultat asa.. Doar cu privire de un doctor si mi.a dat niste injectii,nu mai stiu cum se numesc.,dar nici un efect clar. Tot asa penduleaza,sau dimineata e jos si seara urca iarasi. Ce este de facut? E obligatiriu sa fac operatie,si daca fac oare s.ar putea sa scap de greutatea in plus?

 214. Sorin C. says:

  Buna seara!
  Domnule doctor, am varsta de 41 ani si in urma unei usoare dureri intermitente la testicolul drept pe care o aveam de cateva luni am facut investigatii (ecografii si RMN ptr. siguranta) si s-a constatat ca nu era decat o inflamatie, dar in schimb s-a descoperit un varicocel la testicolul stang, drept pentru care m-am operat (laparoscopic). Aceste evenimente s-au intamplat in luna aprilie 2012 si am luat aceasta hotarare deoarece doresc impreuna cu sotia mea (37 ani) sa avem copii, n-am reusit in 6 ani (2 inseminari) si am vrut sa eliminam orice cauza de infertilitate, cat de mica care ar fii (sotia mea nu are nici un fel de probleme din acest punct de vedere).
  In urma operatiei a disparut durerea de pe partea dreapta (pur si simplu), in schimb la doua trei luni a aparut o durere usoara in stanga la testicolul operat de varicocel. Durerea sau jena o simt in partea posterioara-sus a testicolului stang si se ridica uneori in partea de abdomen de deasupra testicolului stang, se manifesta la atingeri mai bruste (lovituri involuntare) ale testicolului, in restul timpului nesimtind nici un fele de durere decat daca exista vreo agresiune asupra testicolului (pantaloni stramti, etc), cu mentiunea ca nu exista modificari de forma ale testicolelor.
  Va rog sa ma lamuriti daca se poate, in functie de informatiile pe care le-am trimis, de unde este aceasta durere, daca poate afecta calitatea spermei (saptamana trecuta am facut spermograma care a iesit mult mai proasta decat inainte de operatie) si ce-mi recomandati ca investigatii viitoare (pentru durere si pentru infertilitate);
  Mai vreau sa fac cateva mentiuni:
  – numai fumez din august 2011;
  – am reluat exercitiile de fitnes din luna octombrie 2012 (intretinere si nu performanta);
  – este a V-a luna in care iau Profertil.
  In speranta ca voi primi un sfat de la dumneavoastra, va multumesc anticipat!
  Sorin C.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Intreruperea fumatului, fitnesul (cu moderatie, caldura rezultata din efortul fizic excesiv inhiba spermatogeneza) si profertilul sunt ok. daca spermograma e mai proasta dupa operatie, sunt mai multe posibilitati: fie varicocelul a recidivat (exista si o alta sursa care alimenteaza varicele), caz in care va sfatuiesc sa urmati din nou algoritmul de diagnostic si apoi sa apelati la varicocelectomie microscopica; fie operatia a fost efectuata putin cam tarziu si testiculul e atrofic (dar functia lui ar fi trebuit compensata de celalalt), fie cauza oligospermiei e alta, caz in care merita sa consultati si un endocrinolog. Oricum, rezultatele consemnate dupa operatia de varicocel nu sunt intotdeauna spectaculoase si nici prea rapide (intre 6 luni si un an). Pe de alta parte, tehnicile moderne de FIV au nevoie de foarte putini spermatozoizi viabili… Succes!

 215. Alin says:

  Buna ziua!
  Domnule doctor, am 25 de ani si in urma cu 2 ani intr-o seara am simtit o durere la testiculul stang insotita si de o si de o usoara umflatura a scrotului. am crezut pentru inceput ca este hernie deoarece facusem exercitii fizice cu greutati! am fost la un medic care mi-a spus ca nu este vorba de hernie si cel mai probabil varicocel! am vizitat apoi 2 medici urologi care prin palpare unul mi-a spus ca ar fi vorba de varicocel si mi-a vorbit despre operatie,iar cel de-al doilea tot prin palpare a spus ca nu este vorba de varicocel sau daca este . nu este de operat fiind prea mic ! Cam o data pe an timp de o saptamana 2 ,de obicei primavara, simt o senztie de arsura la nivelul testiculului stang si un usor disconfort ! tin sa precizez ca duc o viata sportiva, cu mult alergat dar de la consultul medicilor am incetat exercitiile cu greutati! ce parere aveti despre cazul meu ??? care poate fi eventuala problema? Va multumesc snticipat !!!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @alin: problema cu varicocelul poate fi transata clar, prin ecografie cu ex doppler – vedeti mai sus. Poate ca este un hidrocel, de exemplu, or asta se vede imediat ecografic. Pentru a elimina suspiciunea de hernie, corect este sa va vada un chirurg, care asta face de rutina.

 216. silviu says:

  Buna seara.Am varsta de 27 de ani si acum 3 saptamani mam operat de varicocel stang. am facut operatie laparoscopica si a doua zi dupa operatie am fost externat operatia. problema e ca in urma cu o saptamana au incewput iar dureri la testiculul stang si chiar la mici atingeri am dureri destul de mari. vreau sa trec zilele astea sa vorbesc cu doctorul care ma operat sa il intreb si sa vad ce zice dar as dori daca puteti sa imi spuneti si dumneavoastra ce poate fi. Va multumesc anticipat!!!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @silviu: cel mai corect este sa va adresati celui care v-a operat si care stie exact ce a gasit intraoperator. despre complicatiile dupa varicocelectomia laparoscopica gasiti informatii mai sus, prin primele posturi

 217. razvan says:

  buna ziua,am 26 de ani si am fost operat de varicocel pe partea stanga de doua ori la diferenta de un an.cand am mers la operatie prima data am acuzat mancarimi in partea de jos a testicolului stang si usturimi,dupa operatie tot m-a mai usturat,si dupa prima si dupa a doua.in plus mi-au mai aparut niste vene si cica mi sar fi marit epididimul,ma si doare testicolul stang si venele sunt si pe stanga si pe dreapta.va rog sa-mi spuneti ce ar putea fi.si o clinica buna de urologie.va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @razvan: aveti nevoie de o reevaluare urologica. la Sanador va puteti programa la dl. dr. Pantalon (angajat permanent), sau la cei cativa urologi colaboratori (unii sunt prof. universitari). despre alte sectii de urologie nu am date.

 218. daniel says:

  buna ziua! in octombrie am facut orhiepididimita cronica stanga, dar mi-a trecut, dar acum vad ca am niste vene dilatate ca niste rame,bilateral, probabil ca este varicocel..inca nu am fost la urolog, dar luni o sa ma duc…ma poate afecta negativ adaugand faptul ca am avut si infectie…mentionez ca am aprope 20 de ani…si in ce consta operatia de varicocel si ce riscuri exista…ce imi recomandati

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Pentru diagnosticul corect al varicocelului si complicatiilor sale gasiti un algoritm ceva mai sus. Se incepe cu un consult, confirmarea fiind imagistica (ecografie). Tot acolo si cateva explicatii despre ce tipuri de interventii se fac, cu avantajele si dezavantajele lor.

 219. daniel says:

  multumesc pt raspuns…nu este varicocel…m-am alarnat degeaba, este epididimul, sunt sanatos tun…cred ca sunt putin cam prapastios..am ramas cu schele..dar e bine ca m-am linistit..va multumesc pt raspuns

 220. VaidaV says:

  buna domnu doctor. am varicocel + ceva
  nu sunt speriat am intles ca se poate rezolva…am cateva intrebari poate ma repet doar erau prea multe…
  1 am testicolul drept 44/23 tes stang 39/19 grav?atrofiat? sa fac spermatograma inainte? sau direct dupa 6 luni
  2 dupa dopller doua chist de 1.5 si ceva lichid +formatiune cu caracter mixt de 40/50…ati putea intui ce este?
  3 cat de utila sau urgenta este efectuarea unei ecografii pentru aprecierea graduluide vascularizare?

  dr de la dopller mi-a zis ca tre sa mai studieze “formatiunea”

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Vaida V: O fi buna, daca spuneti… 1. Asimetria testiculara poate fi independenta de varicocel si nu este, in sine, ceva anormal. 2. Datele sunt incomplete pentru a aprecia ce este cu leziunea cu caracter mixt (adica ea contine si lichid, si tesuturi solide) – va trebui sa va vada un clinician (chirurg/urolog) pentru a scoate din discutie o hernie etc. 3. Nu va poate pune nimeni, corect si complet, diagnosticul de varicocel fara o examinare Doppler a vascularizatiei testiculare. Ceva nu se leaga – nu ati efectuat deja o ecografie Doppler? Ea este singura in masura sa aprecieze vascularizatia testiculara – ar fi trebuit sa scrie ceva si in sensul asta in raportul medical. In fond, nu asa vi s-a pus diagnosticul de varicocel?

 221. Marius D says:

  Buna ziua , sunt din Suceava si am diagnostic de varicocel testicol stang. as dori o interventie laparoscopica. unde se poate realiza ? multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Marius D.: da, se poate realiza la Sanador. Totusi, corect este sa va consult in prealabil, pentru a sti cum s-a pus dagnosticul, ce grad are varicocelul, ce rasunet, daca interventia laparoscopica va este utila etc. Ptr informatii suplimentare/programari la consultatie apelati nr scurt afisat la rubrica de contact.

 222. VaidaV says:

  am facut ecografia Doppler mi s-a pus diagnosticul varicocel+2chiste mici de 1.5 mm + inca ceva? care nu stie domnul care mi-a facut Doppleru’. el zice ca nu a mai vazut la nimeni asa ceva si sa il las un pic sa se documenteze…
  domnu urolog mi-a zis ca nici el nu stie dar o sa vedem dupa operatie…posibil un intestin mic care a ramas acolo inaine sa mi se incghida “scrotul” cam asta am inteles…la chirurg merg maine sa ma programez pentru operatie…
  domnul doctor de la ecografie mi-o recomandat efectuarea unei ecografii pentru aprecierea graduluide vascularizare… lui nu ii mergea aparatu’???ce sa inteleg???
  daca sunt salaraiat am inteles ca ii gratuit operatia…cat ar trebui sa ii dau mediculuisi anestezistului (nu m-a controlat nici un chirurg inca…)
  multumesc mult

 223. VaidaV says:

  am uitat sa va zic ca hernia este scoasa din calcul…de la domnul cu Doppleru’ (ma controlat si mai sus si mai in stanga am tusit fortat m-am scremut…nimic)
  multumesc mult

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @MArius D: laparoscopic, indiscutabil. In caz de recidiva – varicocelectomia microscopica subinghinala e mai degraba solutia

 224. ovidiu says:

  Buna seara!
  Domnule doctor.
  Am 50 ani si de cateva zile simt o durere usoara(disconfort) difuza,testicol-canal.Acest disconfort dureaza cateva zeci de secunde si reapare dupa cateva minute(poate zeci de minute)si ciclul se repeta.Aceeasi problema am avut si acum 2 luni si dupa cateva zile mi-a trecut.Ce poate fi?Este nevoie de un consult?
  Va multumesc mult.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Buna seara. Poate fi o simpla orhiepididimita, o intindere musculara, o hernie, o colica renala sau una din celelalte 10 cauze posibile ale simptomatologiei descrise de Dvs (tinand cont ca aveti 50 de ani si simptomele au debutat recent, probabil ca NU un eventual varicocel este cauza durerilor). In concluzie – da, cred ca este mai bine ca pentru inceput sa va prezentati la un consult medical.

 225. Dumitru says:

  Buna) am fost operat de varicocel in anul 2011 in noiembrie.Varicocel de gradul 3.. la moment am 14 ani .. la momentul operatii 12… a fost o operatie clasica..am fost operat si nu am facut efort fizica 6 luni.. am fost la control in a 5 luna mi sa zis ca tot e in regula,dar aveam testicolul de vreo 2 ori mai mare decit cel drept.. a zis sa revin ca nu este prea clar.. La moment marimea acestui testicul sting e marita,dar vina care duce la testicul e groasa cit un pix creion nu chiar asa de mare dar etse un pic, si linca testicul nu am un sac de vene cum sar zice dar este vina aceasta groasa care parca e lipita de testicul (parca il cuprinde),, si cind pipai nu ma doare nimic,, dar cind incerc putin sa dezlipesc vena aceasta ma doare.. astept raspuns

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Dumitru: “vina” respectiva este probabil epididimul. Nu mai incercati sa-l desprindeti de testicul, pentru ca acolo trebuie el sa stea. Intrucat sunteti (inca) minor, va sugerez sa va consultati cu parintii despre problema respectiva si sa va adresati impreuna unui medic/centru medical unde se pot efectua investigatiile necesare depistarii unei eventuale recidive a varicocelului (cu toate ca probabil nu este vorba de asa ceva) sau a rasunetului pe care acesta l-a avut asupra testiculului stang – ecografie cu ex Doppler, nivel seric al unor hormoni etc.

 226. violeta gasparescu says:

  buna,am o hernie antre stomac si buric,esta marisoara,as vrea sa stiu cum e mai bine sa ma operez,operatie clasica sau cu laser,si cat timp trebuie sa stau an concediu pentru vindecare.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @violeta: deduc ca aveti o hernie epigastrica. daca nu e imensa (chirurgul apreciaza asta), nu e complicata, nu aveti contraindicatii pentru anestezia generala, va puteti permite costurile mai mari, atunci se poate opera laparoscopic. Dar asta e o decizie pe care trebuie sa o luati de comun acord cu un chirurg, dupa ce acesta va prezinta in cunostinta de cauza (dupa consult) avantajele si dezavantajele ambelor metode.

 227. Ionut says:

  Va salut!
  M-am operat de 2 sapt de varicocel stang si acum cateva zile mi s-a umflat testicolul stang urat de tot,mai rau ca inainte de operatie si locul unde is taiat la fel.S-a umflat si intarit ca si cand as avea hernie (operatia) si-am fost la doctor si a zis ca timpul le rezolva pe toate …
  Dvs ce ziceti ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ionut: nu pot sa imi dau cu parerea nevazand leziunea, cu atat mai putin sa contrazic un coleg care v-a examinat direct; e posibil sa fie o inflamatie, caz in care trebuie tinuta gheata local si luat un tratament antiinflamator, e posibil sa fie doar o remaniere locala, care se va reduce singura in timp, poate fi un mic hematom, un cheag care s-a extins etc. In lipsa unui consult, nu este corect sa ma pronunt. Totusi, daca testiculul s-a umflat evident si doare, situatia nu trebuie neglijata si merita insistat pentru un tratament…

 228. Cristian93 says:

  Buna ziua,domnule doctor.Am 19 ani si in urma cu 4 ani am fost la un control crezand ca am varicocel la testicolul stang,doctorul la care am fost mi-a spus ca nu am nimic desi eu la palpare simteam niste vene mai ingrosate deasupra scrotului,dar fiind dimineata nu se simt foarte bn aceste vene.Saptamana trecuta am fost s-a dau niste probe sportive si am simtit o durere mica din abdomen pana in testicolul stang.Mi se pare ca testicolul stang e mai lasat decat cel drept si simt in continuare acele vene ingrosate la palpare.Credeti ca ar putea fi varicocel?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cristian: problema poate fi imediat transata de o ecografie testiculara temeinic facut, cu ex. Doppler a vaselor testiculare.

 229. calin daniel says:

  buna ziua!am si eu o intrebare sunt operat de varicocel de 7 luni dar de cand m-am operat tot am acele vene umflate,de ce nu au devenit la forma normala in acest timp?va rog sftuitima ce inseamna asta ?de ce ma tot doare si sunt la fel de umflate ca inainte de operatie?va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @calin daniel: am mai raspuns la acesta intrebare. gasiti mai sus si solutia – verificati doppler daca este o recidiva. posibil sa aveti si alte surse de alimentare a varicelor. daca da, incercati sa efectuati o varicocelectomie microscopica subinghinala.

 230. clasevici stefan says:

  Buna seara! As dori o parere la ce o sa va scriu in continuare. Acu 3 saptamni am fost la un doctor sa-i zic mai renumit in Cluj cu simptome(senzatie arsura testicul stang la fel senzatie arsura inghinala in partea stanga ceva mai sus de anus), domnu doctor ma pus sa fac o ecografie dopler si in urma ecografiei am fost diagnosticat cu varicocel bilateral, luni am facut operatie prin met laparoscopica acu sunt in per de refacere dar unele simptome au reaparut arsura la testicul stang si cea inghinala sa zic exact ca si inainte de operatie. Problema a inceput de vreo 8 luni in urma la inceput cu dureri la ejaculare care treceau la inceput ca prin decembrie sa fie constante si sa se acutizeze pana la senzatii de arsura. Analize am facut spermocultura, urocultura, clamidia care sunt toate curate spermograma care la concluzi are scris la concluzii normosemie cu normospermie si hipochinezie medie. Am citit foarte multe pe internet dar incep sa devin confuz cu atatea informatii. As dori sa-mi dati o sugestie daca simptomele care le am pot fi asociate cu varicocelul sau ma degraba cu o prostatita?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Posibil ca simptomele sa fi fost generate de alta afectiune, dar sa fi avut in acelasi timp si varicocel. Durerile la ejaculare nu au legatura cu varicocelul. Poate fi o prostatita – pentru asta va trebui sa apelati la un urolog.

 231. Cristian93 says:

  BUNA SEARA, AM FOST IN CELE DIN URMA LA UN MEDIC CHIRURG SI AM FOST DIAGNOSTICAT CU VARICOCEL STANG,SAPTAMANA VIITOARE MA VA OPERA.VROIAM SA VA INTREB CUM SE FACE ANESTEZIA(CUMVA IN COLOANA)?SI AS VREA SA-MI SPUNETI DACA E VARICOCEL DE GRADU 3 SUNT INFERTIL?:( VA MULTUMESC

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cristi: gradul varicocelului nu este neaparat legat de infertilitate, chiar daca o legatura intre ele exista. Adica puteti fi infertil fara varicocel si fertil cu un varicocel gd III. Dar cu cat leziunea e mai veche si mai avansata, cu atat aveti risc mai mare sa fiti infertil. Pt a afla asta, aveti nevoie obligatoriu de o spermograma, inainte de operatie si la 6-12 luni dupa.
   Daca veti fi operat laparoscopic, va fi anestezie generala. Altfel, va fi rahidiana – gasiti pe site articole despre cele doua tipuri de anestezie.

 232. adrian says:

  Buna ziua domnule doctor. As avea o intrebare pentru dumneavoastra, acum o saptamana am fost opereat de varicocel si inca nu am fost sa scot atele (astept sa se faca termenul de 10 zile). intrebarea mea este pot sa fac baie daca inca nu s`au scos atele?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Adrian: De principiu, ar trebui sa evitati sa imbibati firele cu apa. Gasiti la farmacie plasturi impermeabili, pe care ii puteti lipi pe plaga cat faceti dus (nu baie in cada). Sunt produsi de firma Hartmann si seamana cu un film subtire de plastic care se lipeste pe una din fete.

 233. mihai says:

  buna ziua! Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un sfat…….in urma cu 2 saptamani m-am operat de varicocel, operatie normala asemanatoare celei de apenticita doar ca pe partea stanga…..mi-a extirpat varicocelul, totul bine, doar ca acum am testicolul operat “umflat”, adica este dublu ca diamentru fata de cel drept, sanatos(neoperat),parca ar fi un lichid……am intrebat doctorul chirurg care m-a operat si mi-a spus ca e ok, ca pe parcurs se desumfla. Eu sunt cam panicat, nu stiu ce sa fac? sa fac o ecografie? nu ma jeneaza (doare ) insa e dublu ca diametru fata de celalalt si aceasta marire a testicolului a aparut din a 3-a zi dupa operatie.este vorba de un hidrocel?sau acel lichid e o reactie a operatiei si se va asimila in timp……ce pot face?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @mihai: banuiesc ca a fost o cura clasica a varicocelului, care nu presupune neaparat extirparea venelor varicoase, ci intreruperea venei testiculare si implicit a legaturii cu circulatia rinichiului stang. Dupa interventie persista o staza in sistemul venos testicular, care oricum este dilatat de dinainte de interventie. Daca sangele nu coaguleaza in vase (nu se produce tromboza), atunci lucrurile se vor remedia in timp. Daca apare tromboza funiculara, durerile testiculare se accentueaza. Pe de alta parte, din cauza stazei venoase se poate acumula lichid peritesticular – hidrocel secundar. Pentru a vedea despre ce este vorba, este nevoie de o ecografie testiculara (desi de multe ori problema este transata de clinician). Tratamentul implica administrarea de antiinflamatoare, hipotermie (gheata) local, dar numai dupa ce medicul a stabilit diagnosticul corect. Persistenta hidrocelului are sanctiune chirurgicala.

 234. mihai says:

  m-am zapacit…nu mi s-a umflat in a3-a zi dupa operatie…..ci chiar din ziua operatiei
  in spital mi-au facut ketonal cu ampicilina (2 doze din fiecare), apoi m-a externat, mi-a dat augumentin si mig 400 si dupa ce le-am terminat mi-a dat zinat cu ketonal pastile ambele,unguent local FENILBUTAZONA si supozitoare INDOMETACIN. apoi am fost la consult si a zis ca testiculul e ok si ca acel lichid din el(ca practic e un lichid in jurul testicolului plus o vena imflamata) va disparea cu timpul;sa nu mai iau zinat si ketonal, ci sa mai tin gheata pe testiculul umflat….asa am facut vreo 4 zile la rand, insa nici o imbunatatire, mi-e frica sa nu fie vreun hidrocel…..ce ma sfatuiti……testiculul nu ma doare rau, ma jeneaza putin la atingere .

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mihai: nu pot sa va sfatuiesc decat sa urmati sfaturile celui care v-a operat, respectiv consultat postoperator si care a examinat problema direct.

 235. marius says:

  Buna ziua! As dori sa stiu si eu care sunt riscurile netratarii varicocelului? Poate duce la cancer testicular? Eu de exemplu am acest varicocel de mai bine de 10 ani timp in care am si un copil.in afara de aspectul estetic mentionez ca nu ma deranjeaza de nici un fel acest varicocel, nu am dureri am o viata sexuala normala dar din frica de operatie am tot amanat operatia.Deci care ar fi riscurile maxime care pot aparea neoperandu-ma? Mentionez ca am33 de ani

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Marius: in timp, varicocelul duce la atrofie testiculara. Aceasta este insa unilaterala, adica doar pe testiculul afectat. Din fericire, avem o dublura de rezerva, care in cazul Dvs functioneaza perfect… Nu s-a dovedit o legatura intre varicocel si cancerul testicular.

 236. marius says:

  Va multumesc ptr raspuns.As dori sa va mai intreb ce inseamna mai exact aceasta atrofiere testiculara si ce consecinte poate avea(estetic,medical….etc)?Va spun sincer ca dupa ce am citit majoritatea cazurilor prezentate aici am observat ca mai complicata pare situatia dupa operatia varicocelui.Adica vad ca fr multi se vaita de complicatii dupa operatie si ma intreb de ce m-as opera daca eu nu am nici o problema cu acest varicocel(curios este faptul ca il am de mai bine de 10 ani si nu am probleme)?Practic singura mea problema cu acest varicocel este cea estetica.Va multumesc anticipat ptr urmatorul raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @marius: atrofie inseamna disparitia tesutului functional. practic, testiculul se micsoreaza, lucru evident mai ales cand stati intins la orizontala. Nu produce sperma sau produce putin, la fel hormoni masculinizanti. cata vreme celalalt testicul e complet functional, nu sunt consecinte medicale (ca dovada ca aveti deja un copil, ceea ce nu e deloc o raritate printre pacientii cu varicocel)

 237. cristi says:

  buna seara,am fost operat de vaeicocel stang acum 2 zile.dupa oeratie mi s-a unflat testicolul drept foarte tare.dc credeti?am fost operat la,laparascop.va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @cristi: acelasi raspuns ca la mihai. e total improbabil sa fie un hidrocel, probabil ca marirea testiculului e data de staza venoasa secundara operatiei

 238. Cristi says:

  Buna seara ,domnule doctor.Ma scuzati ca va deranjez din nou,au trecut 5 zile de cand m-an operat de varicocel stang,si tot se umfla testicolul drept tare cand stau pe scaun sau in picioare mai mult timp.Credeti ca e vreo complicatie ceva de la operatie ?Mi-e foarte frica sa nu fie vreo complicatie ,dc credeti ca se tot unfla testicolul?VA MULTUMESC!!!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cristi: Imi pare rau, nu sunt in masura sa va dau, de la distanta, date despre o interventie facuta de altcineva. V-as insira doar niste chestiuni teoretice, unele poate fara nicio legatura cu realitatea. De aceea mi se pare corect sa cereti toate aceste lamuriri chirurgului care v-a operat si care probabil va va si consulta cu ocazia controlului postoperator.

 239. bacter nicu says:

  buna seara,am 42 de ani si cam de 4-5 luni m-i s-au atrofiat amandoua testicole de atunci au aparut problemele mele de exemplu nu mai am erectie puternica ca si inainte si m-i s-a intamplat ca in timpul actului sexual sa nu mai am erectie.imi puteti spune care este natura acestor probleme?multumesc

 240. birsan marius says:

  buna ziua, d-le doctor.as dori sa va cer o parere.Am 41 de ani si in urma unei eco pt. fertilitate s-a depistat la “nivelul funiculului spermatic stg mici vene dilatate cu diametrul max. de 2 mm., ce nu cresc semnificativ la manevra Valsalva.” As dori sa stiu daca trebuie operat.Mentionez ca nu am nici un simptom(durere, senzatie de greutate in testicul,etc)nu ma deranjeaza absolut deloc.Medicul de la Medlife a zis ca nu e necesara operatia!(dr.Cauni Victor) Va multumesc

 241. Fritz Walter says:

  Buna ziua !
  As dori sa stiu daca un varicocel poate avea o influenta de orice fel asupra sanatatii, in cazul cand barbatul a depasit 50 de ani, are copii (si nu isi mai doreste altii …) si nu are dureri locale. Multumesc !

 242. Piciulica says:

  Buna seara! Am si eu o problema si as vrea sa stiu daca e ceva grav sau nu.Cam de 3-4 ori pe an ma doare testiculul drept(vreau sa mentionez ca in urma cu 10 ani am fost operat de hernie si testicul flotant),la palpare se simte o vena mai groasa ca la celalalt testicul.Ma mai doare atunci cand prind de el si strang putin dar nnumai in anumite locuri,iar la celalalt nu simt nimic si nu e la fel de coborat ca cel stang,nici la fel de coborat si nu sta in aceasi pozitie.Am fost la un control acum cateva zile si doctorul a spus ca nu am nimic.Dar vreau sa fiu sigur.
  Multumesc pentru timpul acordat.

 243. Mihai says:

  Orgasmul (realizat fara erectie din cauza prostatectomiei radicale facute in urma cu 5 ani la varsta de 62 de ani) poate determina (sau favoriza) aparitia varicocelului sau spermatocelului?

 244. cristian says:

  buna ziua
  stiu ca nu se poate spune si este confidential dar am si eu o intrebare cat ar putea sa coste o interventie de varicocel?
  imi permit sa intreb ca observ ca foarte multe persoane a apelat la ea si ar trebuii sa o fac si eu dar nu cred ca imi permite bugetul.
  daca cineva imi va raspunde ii multumesc anticipat si ii doresc multa sanatate.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cristian: pentru interventiile in sistem privat nu este deloc confidential. La Sanador, de exemplu, interventia propriu-zisa (efectuata la pacienti asigurati CNAS) costa 500 de lei (abordul laparoscopic).

 245. Alexandru says:

  Buna seara,
  In urma cu 1 luna am descoperit la nivelul testicolului stang o mica “biluta” sa spun asa…am fost la diversi medici la diverse spitale intr un bun sfarsit am fost diagnosticat cu varicocel gradul 3 si mi sa spus sa fac inainte de operatie spermograma,in urma buletinului de analize rezultatele au fost :
  Volum : 6
  pH : 7.6
  Aspect : -opalin
  Numar : 200
  Mobilitate : 90
  Rapid progresori la 1 ora : 60
  Moderat progresori : 25
  Non progresori : 5
  Imobili la 1 ora : 10
  Morfologie : normala
  Citologie : normala
  COCLUZII : MULTISPERMIE
  POLISPERMIE GRAD 1

  CE IMI SUGERATI SA FAC MAI DEPARTE? Spermograma este Ok? Ar trebui sa imi fac griji?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alex: spermograma e superok; descrierea de bula langa testicul merge mai degraba cu un chist epididimar hau al hidatidei Morgagni, un rest ca o punga de lichid deasupra testiculului. Sigur, posibil sa aveti si varicocel – nu am de unde sti de la distanta. Dar astazi nu se mai accepta doar un diagnostic bazat pe o explorare clinica (respectiv consult), ci este obligatorie o ecografie testiculara cu ex doppler a vaselor testiculare. Va recomand calduros sa o faceti, preferabil la cineva care face asta de rutina!

 246. Marius D says:

  as dori sa stiu cat ar costa toata procedura pt un asigurat CNSAS : consultatie+ interventie laparo+analize , etc. va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @MArius D: consultul 100, interventia 500, analizele sunt cele necesare oricarei interventii cu anestezie generala – in jur de 150 (pot fi facute oriunde), o noapte de spitalizare in jur de 250. Daca nu ati facut inca, veti avea nevoie de o ecografie testiculara cu ex Doppler. Algoritmul corect include si o spermograma, determinarea unor hormoni serici, analize neglijate de majoritatea medicilor. Se pot recolta la Sanador, dar le puteti efectua oriunde. Va rog sa sunati callcenterul Sanador pt preturile exacte (nr scurt de la rubrica de contact).

 247. daniel says:

  buna ziua! am si eu o problema, dupa un efort mai puternic mi se irita putin epididimul(am si o durere suportabila in abdomen), adica dupa un efort de cateva zile, mentionez ca fac culturism de 2 luni, dar am luat o pauza…dar in cateva zile iritatia dispare(mi se micsoreaza putin epididmul fata de cum era).. ce imi sugerati sa fac, sa renunt la sport sau nu stiu

 248. Alin says:

  buna seara ,domnule doctor. V-am scris in 4 feb, si in urma sfatului dumneavoastra am fost sa-mi fac o ecografie, din pacate nu am gasit doppler.Rezultatul ecografiei a fost urmatorul: “testicule cu dimensiuni forma, pozitie ,structura si vascularizatie normale, bilateral.Epididim cu dimensiuni si structura normale bilateral. Cateva dilatatii venoase cu diametrul maxim de 2,7 mm situate cranial stg. Lichid vaginal in cantitate normala. NU stiu daca puteti sa va dati seama de prea mare lucru din datele acestea dar intrebarea mea ar fi daca este de operat. Fac foarte mult sport si de cand cu senzatiile de arsura si greutate uneori am tot evitat sa fortez la capacitate maxima!Va multumesc!!!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alin: intr-adevar, datele sunt relativ putine. Ca sa va dau un exemplu – ecografia simpla vede doar niste zone negre (prin care trece lichid). Dopplerul apreciaza daca lichidul respectiv e sange arterial, sange venos sau … sperma. In plus, permite aprecierea refluxului in timp ce contractati muschii burtii (reproduce mecanismul de reflux, care apare in timpul efortului fizic intr-un varicocel). Concluziile le trageti singur…
   Dilatatiile nu sunt mari, dar asta trebuie interpretata in context, inclusiv clinic, ceea ce nu se poate face de la distanta. Ca idee, un varicocel simptomatic la efort, cu reflux in timpul manevrelor specifice/efort, are indicatie de interventie chirurgicala, chiar daca dilatatiile nu sunt imense.

 249. daniel says:

  am fost la urolog si mi-a zis ca este sanatos testiculul..cel drept..mi-a recomandat sa iau un antiinflamator..dar eu ce sa zic, nu m-a lamurit deloc..as vrea o parere.. va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Daniel: nu pot sa emit o parere de la distanta, cu atat mai putin sa contrazic un coleg care v-a examinat deja direct. imi pare rau.

 250. Mihai says:

  Buna ziua. Am 35 de ani (2 copii) si de cel putin 12 ani am in scrotul stang multe vene umflate, numai cand stau in picioare. In pozitia intins “ghemul” de vene nu mai este umflat, dar tot se simte. De vreo luna ma jeneaza mai tare si am o durere care urca spre abdomen. Ce control si ce analize trebuie sa fac inainte de o posibila operatie, eu sunt din Neamt. Multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mihai: durerea la ortostatism e data de refluxul gravitational al sangelui. De regula pacientii cu simptomatologie provocata de refluxul gravitational beneficiaza si cel mai mult de pe urma interventiei chirurgicale, in sensul diminuarii simptomelor. Standard, diagnosticul de varicocel se pune pe consult+ecografie testiculara cu ex doppler al vascularizatiei testiculare. Pentru rasunetul functional se analizeaza spermograma, nivelul de testosteron seric, FSH, LH. Pentru operatie – analizele uzuale necesare inainte de orice interventie; va vor fi recomandate la momentul oportun de chirurg/anestezist, in functie de eventualele boli asociate, tipul interventiei etc.

 251. mihai t. says:

  buna seara ! am si eu o problema cu testiculele ! prima data stangul il aveam umflat si cu timpu sa retras insa tot marit este dar acum dreptul este la baza scrotului aproape cat mingea de tenis !!! imi este jena si ma confrunt cu problema asta de ani 😐 … ar exista o solutie pentru micsorarea lor fara interventie chirurgicala ? va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @mihai: in primul rand, trebuie vazut daca sunt marite testiculele propriu-zise sau scrotul, sacul care le contine. Mai frecvent testiculele par mari datorita acumularii de lichid peritesticular – boala respectiva se numeste hidrocel. Pentru inceput, va trebui sa faceti o ecografie scrotala. In functie de rezultat, ramane de vazut ce aveti de facut.

 252. vasile says:

  Buna ziua. Am fost operat de varicocel stang acum trei saptamani, interventie laparoscopica, dar tot se simte la palpare; este ceva normal? Va multumesc.

 253. Ovidiu says:

  Buna ziua,
  Am 28 de ani si am fost. Diagnosticat cu varicocel in urma unui examen de rutina. Pana acum nu am dat importanta deoarece activitatea mea sexuala a fost normala si nu am avut niciodata dureri inexplicabile. Cea mai urata parte a acestei vesti este ca am testicolele foarte mici, aprox 1 cm…Am facut teste si mi-a iesit ca am azoospermie. Spuneti-mi va rog care sunt sansele mele de a putea avea copii? Urmeaza sa ma programez pt operatia de varicocel in perioada urmatoare. Multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ovidiu: din pacate, vestile nu sunt chiar grozave. Este foarte posibil ca operatia de varicocel sa nu va mai ajute acum cu nimic. Sigur, merita incercat, daca nu va faceti iluzii prea mari si daca varicocelul e manifest.
   Cu azoospermie sansele de a concepe natural sunt practic nule. Pe de alta parte, se pot face prelevari microscopice de spermatozoizi prin microscopie, direct din microcanaliculele seminale testiculare (se numeste TESE – cautati pe net detalii despre metoda). Daca la microscop sunt gasiti cativa spermatozoizi viabili, puteti spera la o inseminare in vitro.

 254. liviu says:

  buna seara acum 2 luni a inceput sa ma doara testiculul sting senzatii de rece sau arsuri in special cind ies la frig am mers la un medic si a zis ca am un mic chist si am facut urmatoarele analize beta hcg total cu rezultatul <1,2 mUI\mL si alfa fetoproteina cu rezultat 3,55 ng\ml .spuneti_mi va rog daca sunt in regula aceste rezultate am 40 de ani .va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @liviu: asocierea dintre cei doi markeri este utilizata pentru diagnosticul unor afectiuni testiculare maligne. in cazul dvs, valorile sunt normale. Banuiesc totusi ca diagnosticul de chist testicular a implicat si o metoda imagistica (o ecografie testiculara, cel putin…)

 255. Ionut says:

  Am 31 de ani. Acum cca. 13 ani am remarcat că în interiorul scrotului se formau, în apropierea testiculului drept, puțin deasupra, niște noduli din vene, canale, nu știu exact ce anume. Periodicitatea nu o pot da, nu mai știu. Erau dureroși, iar ca tratament luam antibiotic. Durerea ceda după o zi de tratament. Luam Tetraciclină, dar nu știu cum am ajuns să o iau, probabil din proprie inițiativă. Apoi o luam pentru că știam că dispare cu ea. Episoadele acestea s-au repetat, eu luam acel tratament și era, cât de cât, ok. Până într-o zi. Când durerea a revenit, intensitatea a crescut și era de nesuportat, eram alb la față și abia respiram. De data aceasta mi se inflamase testiculul drept, se dublase, sau chiar mai mult, în volum. Așa am ajuns la spital, la chirurgie – acolo m-am trimis o cunoștință. După un consult, când medicul mă tot palpa, eu nu mai puteam de durere, iar el se mira de reacțiile mele, am fost tratat, la cererea expresă, cu o fiolă de Algocalmin, după ce asistenta prin care ajunsesem și-a făcut milă de mine. Mi s-a prescris o rețetă cu antibiotice, care au fost schimbate ulterior de medicul de familie. După câteva ore, am ajuns la medicul de familie, unde am fost diagnosticat cu „epididimită“ sau „orhiepididimită“. Mi-aduc aminte că am făcut tratament injectabil, m-a durut groaznic testiculul mărit în volum vreo 3 zile. Intensitatea durerii a scăzut, până a dispărut, testiculul a scăzut din volumul căpătat, dar ceva s-a întâmplat cu el. Așa a rămas de atunci. Deși la palpare exista oarecum ca formă, la un control amănunțit nu mai avea forma normală, era ca spart. Și atunci, și acum, când îl ating normal nu mă doare, dar, la o presiune ușoară, situația se schimbă. Nu am reușit să stabilesc frecvența apariției durerii, dar, cu precădere, atunci când vremea este mai friguroasă, undeva, în lateralul testiculului mă doare. Nu este o durere insuportabilă, este una care nu te lasă să uiți de ea, ușor ascuțită, apăsătoare, deci creează disconfort. De vreo 2 ori după acest episod, s-au mai format acei noduli, dar au și dispărut relativ rapid, poate chiar în câteva ore.
  Acum vreo 8 ani, deci la vreo 4 ani după diagnosticarea cu „epididimită“ („orhiepididimită“), pentru că aveam aceste episoade de durere și disconfort, am consultat un medic urolog, spunându-i că, din punctul meu de vedere, e o problemă cu testiculul, gândindu-mă la forma sa, mărimea sa – acum mică, deci nu era normal. Mi-a spus că, de fapt, am suferit o torsiune de testicul, că nu mai am ce face și e în ordine astfel, deci să stau liniștit, să mă obișnuiesc cu acest disconfort, nefiind tratabil.
  Acum vreo lună a reapărut durerea, care nu a mai dispărut, fapt care m-a determinat să reconsult un medic urolog. Acesta mi-a conformat bănuielile, diagnosticul fiind de atrofie testiculară, dreapta. I-am zis că mi-aș dori să îl scot, datorită acestui disconfort, și mi-a zis că va trebui să fac un set de analize. Am făcut analizele aferente (spermocultură, spermogramă), care au ieșit proaste. Am făcut și analizele pentru makerii tumorali, acestea sunt în ordine. Am făcut și pentru urocultură, erau și acestea ok. În final, medicul a fost de acord cu extirparea lui, urmând să mă programez pentru operație.
  La o altă consultație, cu un alt medic, dar la Tg. Mureș, am aflat că și testiculul stâng e atrofiat. După perioada adolescenței am remarcat că e mai mic, dar mi-am zis că poate atât mi-a dat mama natură. Medicul din urmă a luat în calcul, pentru dimensiunea anormală, a singurului testicul, considerat de mine ok, un oreion din copilărie. Nu pot să confirm, de la vârsta de 4 ani sunt înfiat, în perioada petrecută cu părinții adoptivi nu am făcut. E posibil să-l fi avut sau nu. Așadar am fost diagnosticat cu „Hipotrofie testiculară bilaterală“. Acesta din urmă mi-a zis că nu ar lua în calcul operația, existând posibilitatea ca durerea aceasta să rămână. Mi-a zis că epididimita a fost o urmare a netratării (intervenției în cca. 30 de minute) a torsiunii de testicul. În urma consultației, căutând în amintiri, am reactualizat faptul că tata mă ducea la medicul pediatru pentru că testiculul drept nu era coborât, dar, la un moment dat, s-a întâmplat, deci a fost, cred, ok. Nu știu însă dacă are vreo importanță.
  Concluzionând, am remarcat, prin deducție, că, mereu, am ajuns prea târziu la medic. Nu am o certitudine asupra diagnosticelor acordate. Aș vrea să știu care sunt riscurile dacă nu extirp testiculul drept acum, dacă există vreun remediu, de orice fel, pentru acea durere. Mi-e clar că nu pot vorbi acum de îndreptarea sau remedierea capacității de procreare, acum mă gândesc doar la disconfort și la sănătatea mea ulterioară. Nu am vorbit de copii pentru că nu am și pentru că nici nu am încercat până acum acest demers.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ionut: Va inteleg ingrijorarea. Intr-adevar, fenomenele descrise seamana mult cu o torsiune de testicul – adica acesta (din start cu probleme, data fiind coborarea tardiva) s-a rasucit in jurul propriei axe, strangulandu-si vasele. Nu stiu insa daca durerile pot fi explicate de asta – de regula testiculul atrofic nu doare. Ati facut cumva si o ecografie testiculara/scrotala cu ex. Doppler? Ar trebui, s-ar putea sa mai adauge ceva date in plus. Sincer, daca testiculul e coborat in scrot, nu are tumori suspecte, abcese samd, eu unul nu l-as extirpa inca. Chiar daca nu mai produce spermatozoizi, s-ar putea sa aveti norocul ca in interior sa mai fi ramas celule viabile cu rol endocrin (secreta hormoni adica). Apropo, ar trebui facut si un profil hormonal complet (testosteron in principal, dar si FSH, LH) – va recomand sa va vada si un endocrinolog. Cat despre copii, exista tehnici de fertilizare in vitro care folosesc spermatozoizi recoltati prin biopsie (TESE) – sanse, fie ele teoretice, mai exista asadar. Bafta!

 256. Ionut says:

  In primul rand, VA MULȚUMESC PENTRU RĂSPUNS! Completare: nu mi-a recomandat nimeni o ecografie, am fost programat, in urma citirii analizelor la operatie. Am facut acele analize, au iesit, cred, bune. Nivelul de testosteron e ridicat, in ciuda atrofiei testiculare ( 602ng/dL). Urmeaza sa consult un endocrinolog. Analizand spermograma, doctorul a tras concluzia ca acest testicul nu este activ. (numarul de spermatozoizi – 0,34 mil/ml; spermatozoizi imobili -44%, pH spermă – 8,5; volum spermă 7, 24 ml; spermatozoizi mobilitate normală – 24%). Alte analize: PSA – 1,07ng/ dL; TSH – 2,37; Prolactina – 13,6ng/ml; AFP – 0,546 Ul/mL; FSH – 15,2 mlU/mL; LH – 7,77 mlU/ mL; Beta HCG – 2mIU/ ml. Durerea propriu-zisă nu e la nivelul testiculului, doar intr-o parte a lui; doare, la palpare, mai tare, în rest e durere sportabilă permanentă.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ionut: de principiu spermograma nu arata care testicul e activ si care nu. Sigur ca daca unul e complet atrofiat si unul e aparent normal, te gandesti ca vina pentru alterarea spermogramei o are testiculul atrofic. Pe de alta parte, cu toate ca nr spermatozoizilor Dvs e f redus, exista totusi cativa care sa poata fi prelevati pentru o fertilizare in vitro. Bafta! P.S. eu as face totusi o ecografie scrotala, eventual cu doppler, cu riscul de a o considera ulterior inutila. E un protocol pe care totusi nu l-am inventat eu …

 257. florescu says:

  Buna ziua,m-am palpat inghinal si am dat peste o biluta in partea dreapta de marimea unei boabe de mazare.nu ma doare nu am nici o problema de erectie si nici de efort,oare o am de mai mult timp si acuma am dat peste ea

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Ecografia ati facut-o mai degraba pentru a vedea vascularizatia testiculului drept, dimensiunile lui si aspectul parenchimului (tesutului din interior), atat cat se vede el ecografic. Daca testiculul drept este cat de cat vascularizat, atunci nu merita scos. cat despre varicocel, fiind complet asimptomatic, de grad mic (nu intotdeauna concluziile ecografiei si descrierea pe larg pe care o face medicul concorda 100%, de aceea ecografia nu trebuie interpretata doar dupa concluzie, ci si dupa ceea ce descrie ea in extenso), cred ca il puteti lasa in pace, mai ales ca probabil nu el este cauza pentru modificarile severe ale spermogramei.

 258. sorin says:

  Buna ziua. Am fost operat de varicocel acum aproximativ un an de zile,clasic, iar dupa operatie am ramas cu o sensibilitate marita la testiculul stang care este vizibil mai mare decat celalalt, iar de cateva luni am o durere inghinala in partea dreapta,jos,de fiecare data dupa ejaculare care persista aprox 10minute daca stau in picioare iar daca ma asez dispare. E un motiv de ingrijorare? Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Sorin: daca testiculul stang nu era mai mare anterior operatiei, probabil ca exista un grad de staza in circulatia venoasa de intoarcere a acestuia. Cat despre problema de la testiculul drept, va trebui sa consultati pt inceput un urolog.

 259. Ionel says:

  Buna ziua,
  Am si eu o ploblema in urma cu 6 luni am fost diagosticat cu varicocel grad 3 pe partea stanga mi s-a recomandat operatia varicocelului cu metoda Lamparscopica, acum dupa 4 luni de la operatie am fost la control si doctorul urolog a zis ca varicocelul este inca prezent.. M-am operat la spitalul Genesys din Arad la doctrul Dragos Botezatu, dansul mi-a recomandat o noua interventie chirurgicala prin metoda clasica dar nu stiu ce sa fac sunt neplacut surprins de faptul ca nu s-a ales mare lucru de prima operatie prin medoda lamparscopica.. ma puteti ajuta va rog frumos cu un sfat ? am 26 de ani. Va multumesc anticipat..

 260. Ionel says:

  Asa a aratat spermograma facuta inainte de operatie

  Aspect lichid seminal opalescent
  timp de lichefiere – lichefiere incompleta
  concentratie de spermatozoizi 18mil/ml
  concentratie de leucocite 0.3 mil/ml
  motilitate de spermatozoizi A rapid progresiv:35
  B lent progresiv:10
  C mobili neprogresivi:5
  D imobili:50
  Morfologie spermatozoizi : cu defect de acrozom:4
  cu defect de piesa intermediara:3
  Evaluare spermograma : oligoasternospermie

  Va rog frumos sa ma ajuntati cu niste raspunsuri legate de spermograma, Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Despre recidivele dupa cura laparoscopica a varicocelului si care este solutia in acest caz gasiti cateva raspunsuri mai sus. Nu uitati ca ati avut totusi un varicocel gd III (ce inseamna, gasiti de asemeni printre raspunsurile deja postate). In ceea ce priveste spermograma – aveti ceva mai putini spermatozoizi ca in mod normal (dar diferenta fata de pragul inferior al normalului nu e prea mare), in schimb multi dintre ei (peste jumatate) nu se misca atat cat ar trebui. Cu alte cuvinte, atunci cand trebuie sa fecundeze ovulul inainteaza foarte incet prin vagin – uter etc. Despre cauzele acestei anomalii (unele absolut reversibile – fumat, stres, deficit de vitamine etc) va poate da mai multe lamuriri un urolog.

 261. costin says:

  Buna ziua.In urama cu 6 luni am fost operat de chist cap epididim stang,cu asigurarile chirurgului ca totul a decurs normal.Totusi zona scrotului a ramas sensibila, cu mici intepaturi in zona inghinala si abdomenul inferior stang si -cu strangerea scrotului(apare ca o umflatura inghinala) stang,mai ales dimineata, mentionez ca acest simtom era prezent si inainte de operatie.La palparea scrotului stang,inapoia testiculului se simte ceva noduros (ingrosat) langa testicul si nu pare a fi epididimul operat.
  Va rog sa-mi dati o parere despre cele spuse mai sus . La ultimul consult-palparea zonei testiculare_ acum trei luni, mi sa spus ca este in evolutie normala post operatorie.

 262. Cristi says:

  Buna ziua m-am operat de varicocel acum 2 luni. Dar de cand m-am operat am o durere in partea stanga in zona abdominala,am fost operat la, laparscop

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @cristi: dureri usoare sunt oarecum normale dupa varicocelectomia laparoscopica, dar ele se atenueaza de regula rapid dupa interventie. Rareori, persista 3 luni postoperator. de regula apar la nivelul punctelor de trocar (pe unde au fost introduse instrumentele in abdomen). Cel mai in masura sa va dea date despre ceea ce a gasit/facut la acel nivel este chirurgul dvs.

 263. alin says:

  buna ziua.am o problema,testicolul stang este mai mare si mai jos ca si cel drept.nu ma doare nu ma deranjeaza,am mai fost operat de hernie in parea dreapta acum 10 ani se poate sa fie hernie in partea stanga?va rog sa ma ajutati cu un raspuns.multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alin: de principiu o hernie provoaca deplasarea testiculului doar daca este foarte voluminoasa (se extinde pana in scrot), caz in care cred ca diagnosticul ar fi fost evident. Sigur, poate sa fie o asociere de hernie si de asimetrie testiculara, fara ca intre ele sa fie o cauza directa. Acum, testiculul stang poate parea mai mare pentru ca dreptul este mai mic decat normalul sau pentru ca intr-adevar are dimensiuni mai mari decat cele normale. Pentru a sti exact despre ce e vorba, va recomand un consult urologic/chirurgical si o ecografie testiculara .

 264. stefan says:

  buna ziua,am fost operat de varicocel anul trecut nu era grav,dupa ejaculare simt o durere la baza penisului {langa anus}si in lateral…mentionez k de cateva zile am ejaculare foarte slaba si usturimi dupa ejaculare…si cum as putea sa ajung la un control la dvs.
  Va multumesc….

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Stefan: un urolog va va fi cu mult mai mult de ajutor pt a rezolva problemele descrise. Daca doriti sa veniti la spitalul Sanador, vi-l recomand pe dl. dr. Pantalon. Puteti face o programare la domnia sa sunand la numarul scurt de la rubrica de contact.

 265. nicu says:

  buna ziua domnule doctor,am fost operat de varicocel acu 5 ani,pana acu nu ma durt de cand se schimba vremea da acu ma doare ousoru parca fierbe ,se mai lasa durere in picior ,sa fie iar varicocel a dua oara

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @nicu: poate fi. printre comentariile de mai sus gasiti cate ceva despre recidivarea varicocelului.

 266. Bibi says:

  Buna ziua! Am fost diagnosticat cu varicocel in partea stanga si doresc sa aflu daca exista tratament naturist pentru asa ceva sau doar chirurgical.Va multumesc !

 267. Ionel says:

  Buna ziua am citit posturile de mai sus si am vazut ca la recidiva ati recomandat la cineva operatia varicocelectomia microscopica subinghinala am vazut ca nu multi doctori practica aceasta metoda, credeti ca la recidiva(cum ii in cazul meu) ar avea efect o operatie clasica sau sa caut un doctor care sa opereze prin metoda varicocelectomia microscopica subinghinala? va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ionel: tot in posturi am explicat ca interventia clasica si cea laparoscopica fac exact acelasi lucru, dar prin alt abord. Daca operatia laparoscopica a fost corect executata, dar aveti o recidiva documentata (demonstrata), atunci nu are rost sa apelati la abordul clasic, care nu va face decat sa intrerupa vena putin mai jos de vechea ligatura. Or, existenta recidivei presupune ca exista si o alta vena care alimenteaza varicozitatile respective – sursa respectiva se identifica la microscop, ocazie cu care se si excizeaza varicele.

 268. Florin Berţean says:

  Bună ziua domnule doctor!

  M-am operat de varicocel stâng de gradul 3 în urmă cu o lună şi un pic, pe la sfârşitul lunii martie. Chirurgul m-a informat că vasele(destul de umflate) se vor retrage în circa 2-3 luni de la intervenţie. În primele zile sau mai retras puţin, apoi s-au mărit, apoi iar s-au retras. Şi tot aşa. Dar niciodată total. Sunt zile când le simt acolo, mă jenează puţin de tot şi se văd, sunt zile când sunt mai retrase. Dar tot sunt existente. De vreo trei zile sunt destul de umflate şi aşa au rămas.

  Credeam că scad în volum încet încet, pe zi ce trece. Dar se pare că „algoritmul” e altul.

  Întrebările mele sunt:
  -am de ce să-mi fac griji?
  -pot exista complicaţii?
  -această evoluţie a intervenţiei este normală?
  -se vor retrage chiar după trei luni?
  -ele pot „creşte” din nou în volum de la efort(act sexual), urmând ca apoi să-şi dea drumul?
  -este normal ca acele vase să le simt câteodată ca şi înaintea operaţiei(pentru că da, le mai simt ca înainte de ea, grosuţe)?

  Sunt îngrijorat gândindu-mă că trebuiau să se retragă încet încet. Dar nu e aşa. Posibil să se retragă deodată? Cum funcţionează toate astea?

  Mulţumiri anticipate!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Florin: gasiti cateva explicatii in extenso printre primele posturi. Pe scurt – ceea ce descrieti este in limite sa zicem normale pt interventie (nu mi-ati spus exact procedeul efectuat). Din pacate, din cate inteleg la Dvs interventia a fost facuta intr-un stadiu avansat. Deformarile venoase persista (deduc ca nu a fost varicocelectomie microscopica) si, daca mai au o sursa de alimentare, se pot mentine relativ dilatate. In situatia in care simptomele persista, o noua interventie – fie ea clasica sau laparoscopica – nu va avea efect, daca nu se asociaza cu excizia venelor dilatate. Cu alte cuvinte, daca varicocelul persista peste 3-6 luni v-a trebui sa apelati la varicocelectomie microscopica.

 269. Florin Berţean says:

  @Dr. Teodor Buliga: a fost o intervenţie normală, cu 3 zile de spitalizare. Incizie 5 centimetri sub abdomen în partea stângă. Doctorul nu mi-a recomandat nici un tratament. Mi-a zis doar să nu fac efort.

 270. Florin Berţean says:

  @Dr. Teodor Buliga: da, într-adevăr era într-un stadiu avansat. Am stat ani de zile fără să mă duc la control. Am de ce să-mi fac griji? Operaţia la microscop mă va scăpa permanent de această problemă? Multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Florin: daca functia testiculara este normala (spermograma si nivel seric al hormonilor testiculari), nu aveti de ce sa va faceti probleme. Da, varicocelectomia microscopica rezolva problema.

 271. Florin Berţean says:

  @Dr. Teodor Buligă: Din câte am înţeles spermograma o pot face după câteva luni, nu? Cât costă varicocelectomia microscopică(la clinica dvs)? Mulţumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Florin Bertean: pentru pretul respectiv va rog sa va informati apeland numarul scurt de la rubrica de contact.

 272. dragos says:

  am avut si eu hidrocel stang. toti doctorii au vrut sa ma opereze…..dar s-a rezolvat fara recidiva prin acupunctura zhen dao. sanatate!!!

 273. reanu says:

  Buna ziua. am fost diagnosticat acum citiva ani si tratat de orhiepididimita bilaterala. dupa tratament am avut in continuare dureri..(la primul control un dr mi,a zis ca am hernie si a vrut sa ma opereze. am contactat un specialist un profesor din sibiu nu,i mai retin numele sa ma opereze laparoscopic. dupa un consult mi,a spus ca am fost diagnosticat gresit si am de fapt orhiepididimita.am urmat rtatament cu antibiotice injectabile dar fara efect) am consultat alti 2 dr urologi, primul a zis ca am hidrocel,..la intrebarea ce e de facut a zis sa revin la el cind mi se fac testiculele cit pumnul. al doilea nici macar nu mi,a mai pus un diagnostic.. dupa aproximativ 2 ani de repaus fara efort intens durerile au incetat. dar de atunci de fiecare data cind fac efort durerile reapar in special senzatia de greutate in testiculul sting si durere.. in dreptul senzatiile de greutate si durere sunt mai mici..durerile dispar dupa citeva saptamini daca nu mai fac efort dar la primul efort mai intens reapar.. ce pot sa fac? e ceva de operat? sau se poate trata? specific ca am facut o spermograma si a iesit ca sunt steril..

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @reanu: simptomatologia poate fi cauzata de un varicocel, cu atat mai mult cu cat exista anomaliile de spermograma. V-a recomandat vreunul dintre medicii care v-au consultat o ecografie testiculara/scrotala cu ex doppler a vascularizatiei testiculare? DAca nu, va sfatuiesc sa faceti una, la cineva care face obisnuit astfel de examinari imagistice.

 274. reanu says:

  da am facut un ecograf la un cabinet ,un dr urolog si sexolog.. mi,a explicat ca inflamatia ce o simt ca un nodul e de fapt capul canalului epidimal ce e inflamat si ce simt ca o vena sau mat ce atirna e canalul . el m,a pus sa fac spermorgama sa vada daca e infectie si de ce natura. nu a reiesit ca am infectie doar ca sunt steril. specific ca dr mi,a spus ca am testiculele mici . din ceea ce stiu eu la virsta de 12 ani am fost operat pe testiculul sting de hidrocel. ce ma derankjeaza e ca nu prea pot lucra ca imediat ce fac un efort prelungit simt
  -senzatia de testicul greu
  -ca o vena sau mat inflamat linga testicul
  -ca un nodul ce ma sageata si imi da senzatia de arsura uneori mai pronutata
  – senzatia de arsura cam o palma mai sus de zona genitala in abdomen , in dreptul testiculului sting
  toate aceste stari le simt si in dreptul dar mult mai slabe ca intensitate
  spermograma am facuto la recomandarea doctorului sa vada daca am o infectie sau am avit si de ce natura. nu a iesit ca as fi avut o infectie ci doar aspermie. ca sunt steril(cu aproximativ o luna inainte facusem un tratament cu oxacilina cred contra orhiepididimitei, ca asa am fost diagnosticat, de prof sabau daca imi aduc aminte bine din sibiu pe care il contactasem pt a fi operat de hernie caci asa fusesem diagnosticat prima oara)
  ce mai pot preciza e ca la virsta de 12 ani am fost operat pe testiculul sting dar din cite stiu a fost o operatie de hidrocel. cind eram foarte mic eram dus des la dr si mi se scotea lichid din scrot cu seringa..asta acum 35 de ani. acum am 40.
  inrtebarea e : daca lucrez in continuare asa se poate agrava/ce riscuri implica netratarea?
  sincer dupa ce am vazut 4 doctori si fiecare mi,a pus alt diagnostic(unul m,a consultat de 2 ori, cel ce mi,a facut ecograf la al 2lea consult a zis ca nu am nimic uitase ce imi spusese prima oara de infamatia canalului si capului epidimal) nu mai stiu ce sa cred. multumesc pt intelegere si timpul acordat. sper doar sa capat o indrumare spre ceva analize sa capat exact un diagnostic sa stiu ce e de facut . legat de varicocel.. poate aparea la efort prelungit si disparea dupa un timp de repaos? de fiecare data durerile dispar dupa citeva luni daca nu fac efort mare.

 275. reanu says:

  inca o precizare.simt uneori concomitent cu ce am descris mai sus si senzatia de arsura si greutate incepind din fesa pe piciorrul drept pina spre genunchi

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @reanu: ce as retine – asocierea cu efortul fizic, disparitia dupa perioade de repaus indelungat, arsura/greutate in fesa, iradiata pe piciorul drept spre genunchi. Aceasta asociere poate deconspira, desigur printre alte afectiuni, si o leziune a coloanei vertebrale (din categoria herniilor de disc, de exemplu). Puteti cere si parerea unui reumatolog, daca urologul/chirurgul si-au declinat competenta.

 276. Sebi says:

  Buna! Am si eu nevoie de putin ajutor, daca se poate… Am o nelamurire: cred ca am varicocel la testiculul stanga. Interesant este faptul ca eu am usoare dureri la testiculul din dreapta. Partea stanga nu ma incomodeaza deloc, atat doar ca am simtit o umflatura desupra testiculului stang, si din cate am citit pe internet, cred ca este varicocel. Oare sa am alta problema?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Sebi: gasiti o intrebare asemanatoare printre primele postari, ca de altfel si raspunsul la aceasta problema. Va sfatuiesc sa nu va convingeti singur de un anumit diagnostic si sa apelati mai intai la un consult de specialitate. Cu atat mai putin, sa puneti diagnosticul unei boli doar pe baza unor informatii culese de pe net. Dupa ce un specialist va va spune (cu o oarecare marja de eroare, desigur) care este afectiunea de care suferiti, puteti sa va informati pe net despre boala respectiva pana in cele mai mici amanunte…

 277. reanu says:

  AM FACUT UN TOMOGRAF ANUL TRECUT.. DA AM REUMATISM. DUPA MAI MULTE ANALIZE DUPA O RADIOGRAFIE APOI TOMOGRAF NU MI S,A SPUS DE CARE REUMATISM E CI DOAR CE STIAM SI SINGUR CA SA FAC GIMNASTICA SI SA IAU ANTIINFLAMATOARE.
  NU E DE LA SPATE ACUM CA NU MA SUPARA.(INTRADEVAR CIND MA SUPARA UNEORI IMI AMORTESTE UN PIC UN PICIOR. RAR IMI SAR 2 VERTEBRE,DAR NU APAR TASATE,ROASE)
  CITIND PE ALTE SITURI CRED CA E ORHIEPIDIDIMITA BILATERALA. DAR DIN CITE AM CITIT APARE IN URMA UNEI INFECTII ORHITA. LA MINE APARE DE FIECARE DATA LA EFORT PRELUNGIT. SE POATE ASA CEVA? SA APARA OHRITA LA EFORT?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @reanu: in primul rand, va rog frumos sa nu mai postati cu majuscule. Revenind la problema Dvs, orhita inseamna inflamatia tesutului testicular si nu are legatura cu efortul fizic.

 278. ionut says:

  Buna seara am o problema la testicolul stang de aproape 2 ani si acm dupa ce am citit aici imi dau seama ca esti varicocel, de fapt am fost si la medic si mi-a zis ca am aceasta boala (varicocel). Ce pot sa fac acm dupa acest timp de 2 ani?? Acm situatia este mai grava cred ptr ca a inceput sa ma doara foarte rau aproape zilnic…ce ma-ti indruma sa fac??? Si as vrea sa stiu care ar fi riscurile in momentul de fata ptr ca am citit foarte multe si sunt foarte speriat….astept un raspuns va rog frumos…va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ionut: pentru moment nu aveti un diagnostic. Va sfatuiesc sa urmati algoritmul pe care il gasiti printre primele postari, pentru a fi sigur ca asta aveti. Pe scurt – consult urologic/chirurgical, ecografie cu ex. doppler, spermograma, determinari hormoni etc.

 279. visan valentin says:

  buna ziua. in data de 10 mai am facut o operatie de varicocel prin laparoscopie. a fost totul ok. nu am avut dureri la testicol dupa operatie. nu mi s-a spus nimic despre abstinenta sexuala. la 2 zile dupa operatie am facut sex cu sotia. in ultima vreme mi-au aparut niste dureri usoare la testicol. cate zile de abstinenta trebuiau de la interventie? cand pot face o echografie? multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Visan VAlentin: parerile sunt impartite si tin mai degraba de experienta chirurgilor decat de studii stiintifice. De aceea, abstinenta sexuala postoperatorie are mai degraba titlu de recomandare, si nu de impunere, plecand de la principiul ca e bine sa nu stimulezi vascularizatia locala. Americanii, de exemplu, recomanda o saptamana dupa laparoscopie, ceva mai mult dupa abordul clasic, dar fara a face din asta o obligatie absoluta. Inclin sa cred ca nu de la partida respectiva de sex aveti sensibilitatea testiculara, ci de la modificarile pe care interventia le-a produs asupra vascularizatiei testiculare. Ecografia se recomanda la 3 luni postoperator (dupa unii chiar 6), pentru a oferi timp remanierilor locale sa se produca.

 280. Ciofu Adrian says:

  Buna Seara ! Am 21 de ani , sunt in Italia [stabil din alte motive personale ] am avut acum 3 luni si ceva , dureri foarte ingrozitoare la testiculu drept , cam o saptamana , abea mergeam prin casa si nu stiam de la ce si cum aveam asemenea dureri , in saptamana aceea mi se si inflamase stangul [era umflat si simteam la atingere ca bila din testiculul stang e ovala ca sa zic asa si foarte tare, plus durere ] , am fost la doctorul de familie , si mi-a spus ca am varicocel de gradu 1 … dupa o zi am fost la spital pentru o consultatie si o ecografie . Acel doctor mi-a spus sa vin dupa 6 luni la un alt control ca nu e nimic grav ,sa stau linistit ,desi vocal mi-a spus ca e de gradul 1 iar pe testul acela cu filmul de la ecografie scria de gradul 2 … A 3 zi am fost iarasi la acelasi spital , si mam dus la un doctor specialist in domeniu ortopedie [daca nu gresesc] ma consultat acel doctor si cum ma vazut mi-a si zis ca am varicocel de gradul 3 si ca trebuie sa fiu operat . Am depus acel “dosar” pentru programare si au zis sa astept telefon ca o sa ma sune inainte cu 3 – 4 zile de interventie .. Sunt foarte curios ca a trecut 4 luni si ceva de cand ei nu au mai sunat . Am incercat sa sun , au raspuns si mi-au zis sa stau linistit si sa astept … acum 2 saptamani 2 zile iarasi mi s’a inflamat stangul foarte tare si aceleasi dureri nesuportabile , vreau sa zic ca la inceput am luat tratamen niste antibiotice nu imi aduc aminte cum se numesc , si tachipirina de 1000 mg . Intrebarea mea este : e vre’o problema daca trece atata timp ? Ar fi riscuri in cazul acesta ? . Multumesc ! Si astept raspuns , daca se poate ! [ Sanatate tuturor ! ]

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @ciofu adrian: ortopedia este o specialitate care se ocupa cu boli de oase – fracturi et. Ma indoiesc ca a fost vorba despre un ortoped. Pe de alta parte, simptomatologia descrisa este mai putin tipica pentru un varicocel – ar merge mai degraba cu orhiepididimita, orhita, torsiune partiala de testicul samd. Adica, spre o inflamatie acuta sau una cronica, dar care se acutizeaza episodic. Va sfatuiesc sa va adresati unui urolog in puseu acut (adica in faza la care simptomele sunt prezente).

 281. Sebi says:

  Buna ziua ! As dori sa stiu sa stiu care este timpul de recuperare in urma unei operatii de varicocel. Sunt sportiv, si as vrea sa stiu cat timp nu o sa pot face sport. Multumesc anticipat !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Sebi: tine de sensibilitatea fiecaruia. Am avut de ex un militar care a revenit in plina activitate dupa 48 de ore, dar in general, dupa abord laparoscopic, intre 3-7 zile repaus. Ulterior reluati sportul progresiv.

 282. Ciofu Adrian says:

  Va Multumesc pentru raspuns @Dr. Teodor Buliga si scuzati-mi greseala era urolog [ Sanatate Tuturor ! ]

 283. marius says:

  buna seara,

  Va rog sa-mi recomandati un medic bun unde pot efectua o ecografie testiculara+ doppler in Bucuresti!

  Multumesc

 284. Adrian says:

  Buna ziua,
  Poate exista totusi si varicocel drept?Eu am episoade in care se umfla venele de la testicolul drept foarte tare,se fac ca o galma, dupa care dupa cateva ore se dezumfla.Am fost la medic dupa un astfel de episod, si mi-a scris varicocel drept,…, dar in rest nu a vazut nimik, pentru ca eu am intrebat care ar fi cauza, dat fiind faptul ca in majoritate el apare pe partea stanga.Mi-a zis ca nu stie de la ce.
  Intrebarea mea ar fi, care sunt cauzele din practica a varicocelului drept si ce alte investigatii inafara de ecografie, eco doppler, se pot face?
  Multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Adrian: sigur, poate exista si varicocel drept, mai rar de sine statator, cel mai frecvent asociat cu cel stang. Pentru moment, cred ca cel mai bine ar fi incepeti cu eco + Doppler, care vor confirma prezenta eventualelor dilatatii venoase.

 285. Andrei says:

  M-am operat acum 3 zile de varicocel prin metoda clasica. Doctorul care m-a operat mi-a spus ca testiculul se va inflama si ma va durea. Ma doare doar operatia asa cum este normal. Dar nu s-a inflamat si nici nu ma doare. In schimb disconfortul s-a mai diminuat. Sa-mi fac griji sau faptul ca urmez un tratament cu antiinflamator si cu antibiotic (flamexin si augmentin) previne inflamarea ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Andrei: sincer, mai rar am intalnit pacienti ingrijorati ca nu au dureri postoperatorii… De principiu, tratamentul antiinflamator si antibiotic se administreaza tocmai pentru a evita infectia, respectiv inflamatia, care sunt responsabile si de durerile postoperatorii. Cu alte cuvinte, totul e ok.

 286. Andrei says:

  Eram nelinistit deoarece medicul m-a avertizat ca o sa se umfle testiculul si o sa doara dar nu s-a intamplat asa. Am mai citit si pe internet ca are loc o tromboza a venelor in urma operatiei. Banuies ca fiecare organism reactioneaza diferit. Totusi, tratamentul cu antibiotice si antiinflamatoare este pentru 5 zile. Sa ma astept la lucruri neplacute dupa terminarea tratamentului ?

 287. Cristian says:

  Buna ziua, am fost diagnosticat cu oligoastenozoospermie idiopatica in urma unor analize si controale la domnul dr. Sebastian Voinea. Dansul mi-a spus in urma controlului ca am si un varicocel ” mic ” care nu crede ca ar afecta spermograma. Am tot citit pe internet depre cazuri in care dupa operarea unui varicocel ” mic ” s-a ajuns la normospermie. Nu stiu ce sa fac in continuare si daca este bine totusi sa incerc o operatie.

 288. </