Vitamina D, activa impotriva tuberculozei

Celebrul proverb “când intră soarele pe geam iese doctorul pe uşă” a fost în sfârşit dovedit ştiinţific, cel puţin în cazul tuberculozei. Se ştia de mult că radiaţiile ultraviolete emise de soare au efect antimicrobian, dar cercetătorii au demonstrat de curând că soarele are efecte benefice şi asupra imunităţii noastre. Un studiu publicat luna trecută în Statele Unite arată că vitamina D, sintetizată în piele după expunerea la soare, este indispensabilă apărării organismului împotriva bacteriei Mycobacterium tuberculosis, agentul care provoacă tuberculoza. Această vitamină, despre care se ştia deja că intervine în metabolismul calciului, asigurând soliditatea întregului sistem osos, ajută celulele albe din sânge să sintetizeze Interferon, o substanţă fără de care sistemul imun nu poate funcţiona la parametri optimi. În viziunea autorilor, descoperirea acestui mecanism va permite renunţarea la vaccinarea anti tuberculoză, aceasta fiind înlocuită cu administrarea de vitamină D, cel puţin pe perioada iernii, când expunerea la soare este limitată. Sursa: http://www.vitamindcouncil.org

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

4 comentarii adaugate pentru articolul “Vitamina D, activa impotriva tuberculozei

  1. Dan says:

    Buna ziua.
    Puteti sa-mi spuneti daca dupa 2 luni de la operatie de hernie inghinala dreapta, prin metoda clasica, imi reincep activitatea la serviciu si voi sta intre 8-10 ore pe scaun la birou, imi va afecta operatia si pot aparea efecte negative, cum ar fi o recidiva?
    Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dan: va rog nu mai postati aceeasi intrebare la articole diferite, mai ales la articole care nu au nicio legatura cu intrebarea dvs! v-am raspuns la postarea anterioara.

  2. Mihaela says:

    Am fost operata de apendicită necomplicata acum o luna de zile vreau sa mentionez ca sunt fumatoare . Oare dupa atata timp sa inchis bontul apendicular mai am vreo restricție.. inca mai am dureru usoare in partea dreapa imediat sub operatie ..Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihaela: bontul cecal se inchide dupa maxim 3 saptamani. Durerile pot fi date de cicatricea de la nivelul peretelui si NU de intestinul propriu-zis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *