Anestezia rahidiana, de temut?


Ce este rahianestezia?

Reprezintă injectarea de anestezic  în interiorul canalului rahidian. Anestezicul nu se injectează „în măduvă”, ci în lichidul cefalorahidian (LCR) din jur. De fapt, nici nu poate fi injectat în măduva spinării, pentru că acul prin care se realizează manevra se introduce mai jos de cea de-a doua vertebră lombară, unde se termină de fapt măduva. La nivelul la care se face de regulă rahianestezia, prin canalul medular trec numai nervi spinali.

Cum se efectuează anestezia rahidiană?

Pacientul stă în şezut, cu umerii aplecaţi, cât mai cocoşat cu putinţă, pentru a orizontaliza şi deschide spaţiile dintre vertebre. Tegumentele spatelui sunt dezinfectate, apoi medicul care efectuează anestezia introduce un ac subţire şi foarte lung până în spaţiul pe unde circulă LCR, prin care injectează doza necesară de anestezic. După retragerea acului, un simplu pansament este aplicat local, pentru câteva ore. Acele moderne sunt atât de subţiri, încât fac inutilă anestezia locală, pacientul simţind ceva mai puţin de o pişcătură fină.

Cât de bine este suportată rahianestezia?

Este una dintre cele mai bine tolerate manevre anestezice, putând fi efectuată inclusiv la pacienţi cardiaci, vârstnici cu afecţiuni relativ severe, la care anestezia generală ar fi fost contraindicată. Sigur, condiţia este ca intervenţia chirurgicală care urmează să poată fi efectuată sub rahianestezie.

Când nu poate fi ales acest tip de anestezie?

La pacienţii cu tulburări severe de coagulare sau tratament anticoagulant cronic, datorită riscului major de sângerare intrarahidiană; hematomul format poate comprima măduva sau nervii rahidieni. La pacienţii cu tumori intracraniene sau orice altă cauză de tensiune intracraniană crescută. Atunci când, din diferite motive, circuitul normal al LCR este perturbat (şunturi, tumori ventriculare etc). Când nu este posibil accesul în porţiunea lombară a canalului vertebral: vertebre sudate, intervenţii chirurgicale pe coloana lombară cu implante metalice locale etc.

Există restricţii pentru pacient?

Pacientul nu are voie să consume alimente solide cu minim 6 ore şi nici să bea lichide cu minim 2 ore înainte de manevră. Cât timp este efectuată manevra propriu-zisă (de regulă sub un minut), pacientul trebuie să stea perfect nemişcat. Pentru a diminua riscul cefaleei postrahianestezie, flectarea capului spre piept este contraindicată pe toată durata analgeziei. Sunt permise în schimb mişcările laterale. Când nu există contraindicaţie chirurgicală, alimentarea se reia progresiv, la început cu lichide, apoi cu solide, de îndată ce efectul anesteziei a trecut.

Cât durează efectul rahianesteziei?

Depinde de tipul anestezicului şi doza injectată. De regulă, pacientul nu va putea mişca membrele inferioare şi nu-şi va simţi jumătatea inferioară a corpului timp de  2-4 ore. Firesc, dacă se preconizează o intervenţie de mică amploare, cantitatea de anestezic va fi mai mică şi implicit durata anesteziei mai scurtă.

Este adevărat că după rahianestezie apar dureri severe de cap?

Cefaleea postrahianestezie nu e o raritate, dar intensitatea ei este mult exagerată. I se atribuie mai multe cauze, niciuna incriminată exclusiv. Imobilizarea capului până la dispariţia anesteziei, utilizarea acelor foarte fine pentru injectarea anestezicului, anestezicele moderne, care permit dozaje de fineţe, hidratarea corectă reduc la minim riscul de cefalee postrahianestezie.

Rahianestezia poate provoca blocaj renal?

Nu. Imediat postoperator pot apărea dificultăţi în eliminarea urinei, dar funcţionarea rinichilor nu este afectată. Reluarea micţiunilor spontane este întârziată datorită anestezierii nervilor vezicii urinare şi sfincterului vezical. Apare mai frecvent la bărbaţi, în special la cei cu afecţiuni prostatice. Rezolvarea este simplă, vezica plină golindu-se printr-o sondă urinară, care se îndepărtează după câteva ore.

Ce intervenţii chirurgicale se pot practica sub anestezie rahidiană?

Rahianestezia standard asigură dispariţia temporară a sensibilităţii în jumătatea inferioară a corpului, aproximativ de la ombilic în jos. Herniile ombilicale necomplicate, care nu presupun manevre în porţiunea superioară a abdomenului, herniile inghinale, toate intervenţiile la nivelul membrelor inferioare (varice, amputaţii, intervenţii vasculare sau ortopedice), boala pilonidală, intervenţiile în regiunea perianală (fistule, abcese ischioanale, hemoroizi, rupturi de perineu etc.) şi la nivelul organelor genitale (varicocel, hidrocel, tumori vulvare), precum şi majoritatea intervenţiilor pentru afecţiuni genitale benigne la femei pot fi efectuate sub rahianestezie.

Anestezia rahidiană este acelaşi lucru cu anestezia peridurală?

Nu. Anestezia peridurală sau epidurală presupune injectarea de anestezic în afara durei, foiţa care căptuşeşte canalul rahidian, aşadar nu în LCR. Ca atare, anestezicul influenţează numai fibrele senzitive ale nervilor spinali, nu şi pe cele motorii. Avantajul? Pe cateterul special pe care se efectuează anestezia peridurală, anestezicul poate fi injectat chiar la nivel cervical, obţinându-se abolirea temporară a sensibilităţii de la gât în jos. Motilitatea nu este teoretic afectată, avantaj care o transformă în anestezia ideală în timpul naşterii. Pe cateterul epidural poate fi injectat anestezic timp de 24 – 48 de ore postoperator, fiind din ce în ce mai folosită pentru intervenţiile chirurgicale mari şi foarte mari, în asociere cu anestezia generală.

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

280 comentarii adaugate pentru articolul “Anestezia rahidiana, de temut?

 1. George says:

  Buna ziua domnule doctor,
  Acum 5 zile am suferit o operatie pentru care a fost necesara rahianestezia. Totul a decurs bine, nu am ridicat capul timp de aprox. 6 ore, asa cu mi s-a spus… De 2 zile insa am inceput sa am dureri de cap ( nu ma doare foarte tare, sunt suportabile dar jenante si imi creaza o indispozitie), in spacial in a doua parte a zilei. Mi se declanseaza mai ales cand stau in fata calculatorului sau daca privesc la televizor, si imi dispar instantaneu daca ma intind in pat. Am impresia ca si daca misc ochii ma doare capul. Ce as putea face? Cat vor tine aceste dureri suparatoare? E posibil sa tina toata viata? De baut, beau multe lichide, in spacial apa. Va rag mult sa-mi raspundeti la intrebare caci sunt cam speriat de aceste dureri de cap. Va multumesc mult!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Cefaleea postrahianestezie nu este chiar o raritate, chiar daca frecventa ei a scazut in ultimii ani. Cauzele ei nu sunt determinate cu certitudine, drept care sunt incriminati mai multi factori in aparitia ei. O perioada s-a banuit ca e data de un usor edem cerebral sau prea putin lichid in sistemul ventricular, drept care empiric se recomanda consumul de lichide sarate sau putin alcool (vasodilatator, osmotic activ). Va recomand Quarelin 1-3 tb/zi, in functie de rezultat. In mod normal cefaleea postrahianestezie trece dupa maxim 5 zile, am vazut un singur caz cu dureri care au persistat pana la 2 saptamani de la debut. Nici vorba deci sa persiste o viata. Daca durerea se accentueaza, simtiti ca nu mai suportati lumina si in special daca faceti febra neexplicata de altceva (o raceala, de ex.) va sfatuiesc sa va adresati unui neurolog

 2. Claudia says:

  Buna ziua domnule doctor,

  Mama mea a fost operata in urma cu 2 saptamani, de ruptura de perineu. A doua (sau a treia) zi dupa operatie s-a speriat de ceva si a avut un lesin scurt, de cateva secunde, care nu s-a mai repetat de atunci. Insa ametelile, care au inceput dupa operatie, nu au incetat nici acum. Ameteste ori de cate ori se ridica din pat. Mentionez ca este o persoana in varsta, are 72 de ani si este o fire foarte emotiva si prapastioasa. Imi puteti spune, va rog, ce ar putea face? Sau cat mai poate dura aceasta stare?

 3. Claudia says:

  Buna ziua domnule doctor,

  Mama mea a fost operata in urma cu 2 saptamani, de ruptura de perineu. A doua (sau a treia) zi dupa operatie s-a speriat de ceva si a avut un lesin scurt, de cateva secunde, care nu s-a mai repetat de atunci. Insa ametelile, care au inceput dupa operatie, nu au incetat nici acum. Nu o doare capul, dar ameteste ori de cate ori se ridica din pat. Mentionez ca este o persoana in varsta, are 72 de ani si este o fire foarte emotiva si prapastioasa. Imi puteti spune, va rog, ce ar putea face? Sau cat mai poate dura aceasta stare?
  Va multumesc foarte mult!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Claudia: cand stam intinsi la orizontala, gravitatia actioneaza oarecum uniform asupra noastra. Cand ne ridicam brusc in picioare, gravitatia va atrage tot sangele in picioare. Din fericire, vasele de sange de aici au un mecanism de reglare si se strang la fel de brusc, trimitand sangele la loc spre inima. Orice alterare a acestui mecanism face ca sangele sa stagneze in picioare si sa fie insuficient pentru creier – de aici ametelile, durerile de cap, lipotimiile (lesinuri). Aceasta anomalie se cheama hipotensiune ortostatica, pe romaneste „tensiune mica la ridicarea in picioare”. Intr-adevar, anestezia rahidiana anuleaza acest mecanism de reglare, dar efectele ei trec relativ rapid in timp (ore). La 2 saptamani e mai probabil ca alta sa fie cauza hipotensiunii ortostatice. Cauze mai frecvente sunt: deshidratarea, decubitul prelungit la orizontala (vasele picioarelor se „dezobisnuiesc” sa corecteze efectele gravitatiei), infarctul, neuropatia diabetica severa etc. Dupa cum vedeti, unele sunt serioase.
   Ca sfat practic: masurati-i tensiunea arteriala, intinsa si ridicata in picioare; daca are tensiune mica si nu se stie cu boli cardiace, are voie sa manance normal dpdv al continutului de sare sau chiar usor sarat. Sa se hidrateze cat mai bine (sa bea multe lichide); cand se ridica din pat, sa stea 10-15 secunde in sezut si abia apoi sa se ridice in picioare. Daca simptomele persista va sfatuiesc sa cereti sfatul unui medic internist, care va va indruma eventual spre o alta specialitate (cardiolog sau neurolog).

 4. Mona says:

  Buna ziua!!!
  Luni ma operez de eventratie postoperatorie(2 cezariene)si as vrea sa va intreb daca acea plasa care mi se monteaza se resoarbe sau trebuie sa cer eu o asemenea plasa; mi s-a spus ca imi va face anestezie rahidiana, dar sincer imi este frica de aceasta anestezie (am mai facut la a doua cezariana si cel mai urat a fost ca nu mi-am simtit picioarele o perioada de timp). Cat dureaza aceasta interventie? Eventratia nu este foarte mare, in schimb e dureroasa.
  Va multumesc!!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mona: pentru ca va operati clasic, plasa va fi de regula neresorbabila. In interventiile clasice, plasele resorbabile au utilizari si implicit indicatii limitate, cel putin la momentul actual. Daca v-ati fi operat laparoscopic, se puteau folosi doua tipuri de plase – cu doua fete neresorbabile sau cu o fata neresorbabila si una resorbabila, ultima amplasata spre intestine. Puteti citi postarea recenta despre plasele de hernie pt amanunte suplimentare.

   Eventratiile mici sunt mai dureroase decat cele foarte largi, din motive pe care le-am expus deja. Durata interventiei depinde de tehnica operatorie aleasa, marimea defectului si ritmul propriu al chirurgului Dvs. – sunt amanunte pe care nu le cunosc, deci nu pot face o apreciere obiectiva. In functie de acesti factori, interventia poate dura, de ex., intre 45 de minute si 3 ore.

   P.S. Conform protocoalelor internationale, cea mai importanta contraindicatie a anesteziei rahidiene este dorinta expresa a pacientului de a face o anestezie generala. Cred ca cel mai bine ar fi sa va consultati preoperator cu anestezistul dvs despre retinerea de a primi o anumita anestezie.

   • Ionela says:

    Domnu doctor,am avut o intervenție chirurgicală,sarcina oprita din evoluție la 9 săptămâni,astăzi se face 2 zile ,joi am avut intervenția,îmi amorțesc umpic picioarele este normal acest lucru ceva timp ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

     Bănuiesc ca nu vi s.a făcut curetajul sub rahianestezie, ci cu anestezie locala eventual si analgosedare? Nu ar trebui ca simptomele descrise sa fie legate de interventie dar corect este sa cereți sfatul medicului dvs ginecolog curant.

 5. Mona says:

  Mai vroiam sa va intreb ceva: dupa a doua cezariana am ramas cu burta chiar de sub piept si arat ca o gravida in 5-6 luni. De la ce poate fi? Am tinut diete, am facut si sport…dar degeaba, nu scade deloc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mona: anestezia rahidiana este de ales pentru leziuni situata pana la nivelul ombilicului care nu implica operatii sa ziceam prea invazive. Daca defectul e cu cel putin 5 cm sub ombilic (atat e marginea de siguranta cu care plasa tb sa depaseasca defectul), atunci se poate efectua cura eventratiei sub rahianestezie. Daca defectul e strict ombilical sau e nevoie de intrat in abdomen deasupra acestui nivel, poate ca e mai bine sa fie efectuata cu anestezie generala. Aceasta decizie se ia insa de catre chirurg, impreuna cu medicul anestezist si desigur Dvs.

 6. anka says:

  Buna ziua.
  Am si eu o intrebare: daca sunt hipotensiva si anxioasa, rahianestezia este periculoasa in cazul unei ipotetice interventii chirurgicale?
  Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @anka: nu, dar in timpul consultului preanestezic, care in mod normal e obligatoriu inainte de operatie, anuntati-va si medicul anestezist despre temerile Dvs, o sa va dea toate lamuririle necesare.

 7. Emil Toma says:

  Stimate Doctor Buliga ,
  Pe scurt experienta personala.De curind am fost nevoit sa scot ceva fragmente de menisc care imi blocau genunchiul.Mi-a fost executata rahianestezie care nu a avut efect asupra picioarelor.Incercarea a durat mai mult de 4 minute,timp in care am auzit ca au schimbat 3 ace de puctie,diverse marimi.In spatele meu erau 3 medici care isi dadeau cu parerea si care imi spuneau sa numar pina la 10 ca este gata imediat.Am numarat de citeva ori apoi am intrebat daca se pricep la acest lucru.Dupa aproximativ 5 minute de stat cocosat in pozitia impusa,am fost intins pe masa fara sa am picioarele amortite, doar cu o senzatie de frig generala.
  Inainte de operatie am convenit sa am un monitor unde sa vad inerventia in sine,lucru care a fost agreat si pregatit in prealabil,pentru ca monitorul era instalat pe o masa separat.Dupa ce mi-au bagat niste furtune in nas,piciorul a fost ridicat pe ceva nu mai retin,apoi am adormit butuc.Am fost trezit dupa ce au terminat operatia (45 min).
  Intrebarea mea este!
  Ce fel de anestezie am primit si de ce??
  P.S.Nu am consumat alimente 16 ore inainte doar apa,ultima portie de apa cu 3 ore inainte aproximativ.
  Cu respect pentru profesie si ceea ce faceti aici,va multumesc anticipat pentru un raspuns logic.
  Informatia va fii strict personala doar cu scopul da a intelege lucrul in sine si de a imi elibera mintea de o intrebare la care nu am primit raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Emil Toma: nu va pot spune ce tip de anestezie ati primit, pentru simplul motiv ca nu am de unde sa stiu. Iata de ce – poprirea pe alimentatie si hidratarea orala se foloseste atat in AR (rahi), cat si in AGIOT (generala cu intubatie). Pur si simplu, nu stii niciodata daca AR va prinde, daca nu apar complicatii etc, situatii in care se converteste rapid la AGIOT, la care este absolut obligatoriu ca stomacul sa fie gol (in AGIOT se introduce un tub in plaman, un aparat respirand pentru pacient; daca stomacul ar fi plin, ar exista riscul ca o parte din continutul sau sa se reverse in plaman in timpul acestei manevre). Pe de alta parte, de multe ori chiar sub o AR perfecta, pacientul este sedat (este adormit prin administrarea unor substante pe vena), fara ca asta sa fie o AG propriu-zisa – faptul ca ati dormit nu spune practic nimic despre tipul anesteziei.
   AR este o manevra in orb si prin urmare este grevata de un anumit risc de nereusita, descris ca atare si acceptat de lumea medicala in toata lumea. Este insa dreptul Dvs sa stiti ce tip de anestezie vi s-a efectuat, amanunte pe care le puteti afla direct de la ortopedul care v-a operat sau de la anestezistul care l-a asistat.

 8. camy says:

  buna ziua d-le dr. Buliga
  Sotul a fost operat acum 4 zile de chist pilonidal interfesier sub anestezie rahidiana,nu a avut niciun simptom pana azi.Acum a inceput
  sa se planga de durere de cap,i-am luat TA culcat are 120/80,iar in ortostatism 140/100 . Trebuie sa consult urgent un medic neurolog ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cami: este mai atipic ca o cefalee postrahianestezie sa debuteze dupa patru zile de la o AR, la un pacient altminteri normal. Ar trebui sa cedeze la tratament simptomatic si masuri uzuale (hidratare sustinuta, cafea etc). Daca cefaleea persista/se accentueaza, asociaza febra si mai ales fotofobie (nu suprta lumina puternica) va sfatuiesc sa mergi imediat la medic.

 9. Radu Alex says:

  Salut am 18 ani si luni urmeza s-a ma operez de un chist pilonidal coccigian.
  Medicul chirurg mi-a spus ca singurul tip de anestezie benefic ar fii rahia pentru ca cea locala nu are efect total iar cea generala necesita ventilare iar eu voi sta cu fata in jos.Nu stiu,mie un pic teama pentru ca am auzit ca rahia doare.Astept un raspuns poate o s-a ma mai calmez multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alex: ceea ce v-a transmis medicul dvs este absolut corect Si eu operez aceste leziuni tot cu rahianestezie. Urmati-i asadar sfatul. Bafta!

 10. horica says:

  Buna.
  In luna martie am avut o piatra la rinichi si pt. bombardarea acestea mi sa facut o rahianestezie. Dupa vreo 5 ore incaimi erau amortite picioarele si m-am speriat foarte tare. Am rugato pe nevasta mea sa imi miste picioarele, sa mi le maseza si dupa inca vreo ora am inceput sa simt ceva. Doctorul mia zis ca dupa operatie la vreo 6 ore pot sa ma duc acasa pe picioarele mele. Asa si am facut dar cu ajutor pt. ca nu puteam sa ma depladez cum trebuia. Dupa astea au inceput problemele cu adevarat! A doua zi nu putea sa calc pe piciorul drept asa durere aveam in zona calcaiului. Am mers inapoi la spital si dupa analiza Dopler au zis ca am ruptura musculara. Am primit Flexiparin injectabil, midocalm si Celebrex. Dupa 5 zile de tratament am simtit nod in gat, nu puteam sa inghit, nu aveam saliva, nu primeam aer si au inceput niste amorteli la fata si la membre. Am intrerupt tratamentul dar amortelile tot au ramas si asta asa merge deja de 8 luni de zile. Am fost la neurolog, reumatolog, ortoped, mi-au verificat tiroida, am facut analize de sange, Rmn la cap, la coloana si toate au iesit bune dar amortelile nu trec mai ales de la fata si simt ca mi se blocheaza maxilarul si calcaiul drept in permsnenta imi este mai umflat, am disconfort la mers, nu ma simt stabil pe picioare si mi le simt intarite, intepenite. Nu stiu ce sa ma mai fac. Am luat Milgamma, vitalin plus, alanerv, stresclin complex etc si nu este schimbare. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pt ca nu mai stiu ce sa fac cu amortelile astea si cu senzatia de inclestare a maxilsrului!!!!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Horica: imi pare rau de neplacerile traite, dar mi-e greu de crezut ca ele se datoreaza in totalitate rahianesteziei – daca problema cu calcaiul ar putea fi explicata teoretic postrahi, contractiile musculaturii mandibulare nu, mai ales ca rahianestezia se face la un nivel al coloanei pe unde nu trec nervii pentru cap si gat. Totusi, tot unui neurolog m-as adresa daca as avea problemele descrise. Poate ca merita sa cereti o a doua opinie …

 11. horica says:

  Am uitat sa va scriu ca amortelile astea nu sunt chiar permanente dar apar in fiecare zi cu diferite durate si intensitati. Va multumesc anticipat si va doresc multa sanatate si succes la tot ceea ce faceti.

 12. horica says:

  Va multumesc mult pt. raspunsul la intrebarea ce ma macina de atata vreme. Deja mi-au trecut multe prin cap cum ca la rahianestezie au atins ceva nerv si ca nu o sa imi mai revin niciodata. Am mai primit raspuns de la alti medici cum ca a-si avea anxietate dar imi este greu sa cred lucrul acesta mai ales ca la calcai tot umflat sunt. Care dupa mine nu poate provoca anxietatea. Amortelile si senzatie de inclestare a maxilarului si discomfortul la mers din cate am citit ar putea sa fie din aceasta cauza. Credeti ca ar trebui sa consult un psiholog? Pt ca am mai primit acest sfat de la alti medici dand vina pe sperietura prin care am trecut cum ca nu mi se miscau picioarele ore intregi. Si mai am o nelamurire, acum incepe sa iasa maseaua de minte. Ar putea fi si aceasta o cauza a senzatiilor acestea ciudate? Va multumesc anticipat si imi cer iertare ca va tot deranjez dar chiar sunt panicat ce se intampla…. Va doresc o seara placuta si toate ce bune.

 13. horica says:

  Cu calcaiul daca este din aceasta cauza a rahianesteziei o sa ma refac vreodata? Sau ce tratament ar fi pt el? Mii de multumiri domnule doctor. Va doresc o seara placuta.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Horica: chiar si cand are ca efect atingerea vreunui nerv (ceea ce se intampla rarisim si oricum fara prea multe consecinte), rahianestezia nu provoaca umflarea organelor situate la distanta de locul injectarii anestezicului.

 14. elena says:

  Stimate Domnule Doctor,

  In data de 26 noiembrie 2013 am suferit o interventie la rinichiul drept ptr scoaterea unei pietre de 7 mm, fiind insarcinata in 32 de saptamani. S-a folosit rahianestezia. Mi-am revenit cu bine si fara probleme dupa anestezie.
  Pe 17 ianuarie 2014 trebuie sa nasc, iar medicul ginecolog mi-a recomandat nasterea prin cezariana, unde se va folosi tot rahianestezia.
  Intrebarea mea catre dumneavoastra este daca ma afecteaza, si cum ma poate afecta rahianestezia efectuata a doua oara intr-un interval de timp atat de scurt????
  Va multumesc!

 15. Manuel says:

  Buna ziua,mi sa facut o artroscopie pe data de 16.02.2014 pentru inlaturarea unor fragmente de menisc rupte,mi sa facut rahi in coloana,totul a fost ok dar,am ramas cu dureri f mari de cefalee,ameteli si un zgomot incontinu in urechi. Ma hidratez cum trebuie si iau medicatia prescrisa de dr. Nu inteleg de ce nu i-mi trece durerea ? Cand stau la orizontala sant ok,cand ma ridic ma doare. Ce trebuie sa fac ? Ce procedura sa urmez ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @MAnuel: cand va ridicati, mai ales brusc, circulatia cerebrala scade (gravitational, daca vreti o explicatie mai pe intelesult tuturor). Trebuie sa combateti hipoperfuzia cerebrala, adica sa va cresteti putin tensiunea – sa beti cafea, sa mancati usor sarat, sa beti multe lichide etc.

 16. irina says:

  buna ziua , tocmai ce am nascut 🙂 , mi s a facut rahianestezie in urma cu 5 zile, toate bune si frumoase pana azi . am o durere infioratoare pe care o resimt culmea , in calcaiul drept . e o senzatie tare ciudata , ca o amorteala dureroasa , sau mai degraba simt niste ace . durerea persista de ceva timp si n am nici cea mai vaga idee ce tre sa fac sa scap de ea . ce tre sa fac ?? va multumesc anticipat !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Irina: daca ati avut montat si cateter de peridurala, acesta poate genera temporar o simptomatologie asemanatoare celei descrise. Corect este ca, daca simptomatologia persista, sa cereti parerea medicului Dvs.anestezist.

 17. ileana says:

  Buna ziua
  Anul trecut mama a avut o operatie de histerectomie(uter+col), i s-a facut o rahieanestezie, si spre sfarsitul operatiei a simtit un frig cumplit in corp si apoi nu a mai stiut nimic(a lesinat, si-a pierdut cunostinta…etc)
  Si-a revenit, operatia a fost bine, acum este bine
  Intrebarea ei, este ce i s-a intamplat, pentru ca isi aduce mereu aminte ca a fost cumplit si nupoate uita momentul acesta

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @ileana: nu stiu. posibil sa fi fost produsa prin anularea tonusului simpatic (rahianestezia influenteaza si sistemul nervos vegetativ, „inconstient”, cel care regleaza tensiunea, pulsul si bataile inimii etc.) – i-a scazut tensiunea brusc si, din cauza hipoperfuziei cerebrale, si-a pierdut cunostinta.

 18. alina says:

  Buna ziua
  Am nascut in 2005 cu cezariana la indicatia medicului si mi sa facut rahianestezie, in timpul operatiei mi-a fost rau, adica nu am mai avut aer nu am mai putut respira, aveam senzatia de sufocare.Le-am spus medicilor ce se intimpla si mi-au dat ceva fiole pe vena dupa care mi-am revenit, dupa citeva minute iar s-a intimplat acelasi lucru si de data asta cu stari de greata si voma.Am intrebat ce s-a intimplat dar nu am primit nici un raspuns.Acum sint insarcinata in 8 luni si mi-e frica sa nu mi se intimple ceva mai rau, pt. ca eu nu stiu daca fac alergie la ceva medicament sau daca anestezia a fost facuta prea sus sau prea mult. Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alina: nu este reactie alergica la un medicament. Totul tine de modificarile pe care rahianestezia le produce asupra tonusului simpatic (sistemul nervos autonom, care regleaza independent de vointa noastra bataile inimii si pulsul, tensiunea arteriala samd. Puteti povesti anestezistului Dvs ceea ce s-a intamplat atunci, isi va lua toate masurile de precautie si nu se va mai intampla probabil nimic.

 19. ELENAA says:

  LA O OPERATIE DE CEZARIANA CARE AFOST ACUM 13 ANI ,AM FOST ANESTEZIATA CU RAHIANESTEZIE.IN MOMENTUL IN CARE MI S-A FACUT INJECTIA IN COLOANA AM SIMTIT O SAGEATA PANA IN VARFUL PICIORULUI. DUPA CE M-AM INTINS DOCTORUL M-A INTREBAT DACA SIMT CUM MI SE INCALZESC PICIOARELE, DAR DE FAPT NU SIMTEAM CALDURA SI ATUNCI AM SESIZAT CADE FAPT NU-MI PRINSESE ANESTEZIA, MOTIV PENTRU CARE AM RELUAT PROCEDURA REPETANDU-MI INGJECTIA IN COLOANA.
  DE VREO 2 ANI AM O DURERE DE SPATE (doar noaptea), MAI MULT IN PARTEA INFERIOARA SI DEASEMENEA O DURERE IN PARTEA DREAPTA. AM FACUT UN ECOGRAF CREZAND CA E CEVA DE LA ORGANELE INTERNE, DAR DR. MI-A ZIS CA NU AM NIMIC SI DUREREA POATE FI DE LA COLOANA. CE MA SFATUITI SA FAC IN CONTINUARE?

 20. Mari says:

  Buna ziua, d-le doctor! La cezariana suferita acum 2 ani s-a folosit rahianestezie, iar de atunci am ramas cu o ameteala continua. Credeti ca anestezia poate fi motivul ametelii mele? Multumesc anticipat pentru raspuns!

 21. Cosmin says:

  Buna ziua,
  Anul trecut(Martie 2013) am intrat in colica renala si am ajuns pe masa de operatie datorita faptului ca nu puteam sa elimin piatra pe cale naturala. Mi s-a facut anestezia rahi’ si tin minte ca atunci cand s-a introdus acul, piciorul drept s-a miscat involuntar iar dupa 4 zile am inceput sa am stari de ameteala inexplicabile, atat de dl. doctor care m-a operat, cat si de alti domni doctori. Aceste stari de ameteala au trecut dupa aprox. 2 saptamani, dar am inceput sa simt intepaturi la nivelul coastelor si pectoralilor la care nu le-am dat importanta drept dovada au trecut si acelea dupa un timp. Mai grav e ca au reinceput acele intepaturi insotite si de dureri intre omoplati(ca niste arsuri) si dupa un „emg” in iarna aceasta am constatat ca am probleme cu nervii. Acum dupa mai bine de un an viata mea nu mai este la fel ca inainte de operatie si de aceea vin si eu cu o intrebare pentru dvs. daca acea anestezie are sau ar putea avea vreo legatura cu ce am descris.
  Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cosmin: rahianestezia se face prin injectarea anestezicului mai jos fata de nivelul la care resimtiti problemele. nu ma pot pronunta in deplina cunostinta de cauza nefiind specialitatea mea, dar de principiu durerile dintre omoplati nu au treaba cu rahianestezia facuta. Pe de alta parte, efectul rahianesteziei trece rapid, implicit si reactia vegetativa, ca atare „clatinatul cu bataile inimii” nu are cu siguranta nicio legatura cu rahidiana de acum un an.

 22. Cosmin says:

  Citind cu atentie toate posturile de mai sus, am constatat cu stupoare ca utilizatorul @horica a urmat aprox. acelasi traseu ca si mine doar ca simptomele s-au manifestat diferit. Analize peste analize…RMN la coloana toracala si cervicala, Urografie ca am zis ca tot de la rinichi mi se trage dar nimic. In ultimul timp ma batea gandul sa fac si un control endocrin ca doar asta mi-a mai ramas de facut.
  Foarte interesant mi-a parut si explicatia in care spuneati ca „rahianestezia influenteaza si sistemul nervos vegetativ, (inconstient), cel care regleaza tensiunea, pulsul si bataile inimii etc,.”
  In urma acestei explicatii fac legatura cu faptul ca pe langa durerile pe care mi le provoaca nervii, ma „clatin” dupa bataile inimii.

 23. Adrian says:

  Domnule doctor am facut o operatie de menisc cu anestezie in coloana.Dupa operatie nu am simtit nimic pana a doua zi cand m-am externat si in masina spre casa ma luat o durere de cap si mi sa blocat gatul de nu-mi mai puteam tine capul.Nu pot sa ma mai ridic din pat de 2 zile ca ma ia cu ameteli si am acele dureri ca daca nu ma asez repede in pat imi pierd cunostinta.Cat o sa persiste aceasta durere si ce as putea sa fac ca sa scap de ea. Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Adrian: de regula cefaleea postrahianestezie nu dureraza mai mult de o saptamana (exista totusi si exceptii). cel mai corect este sa cereti sfatul medicului Dvs. gasiti cateva solutii si printre postarile de mai sus…

 24. theo says:

  Buna ziua! Acum 4 zile am avut o interventie(ureteroscopie) pentru care mi s-a facut rahianestezie. Toate au decurs perfect, m-am externat a doua zi dupa interventie si am plecat acasa.Acasa ajunsa am inceput sa am dureri mari in zona lombara si se duceau pe picior in jos,nu gaseam nici o pozitie confortabila si nu puteam sa-mi misc picioarele de durere. Asa ma chinui de 3 zile.tin sa mentionez ca in spital dupa ce au trecut efectele anesteziei nu am avut nici un fel de problema. Sa fie tot de la rinichi sau de la anestezie?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Theo: durerea descrisa are probabil origine renoureterala, dar la fel de bine poate fi secundara rahianesteziei. pentru pot exista totusi unele mici complicatii locale (exceptional de rare, dar sunt descrise), ar fi bine sa cereti degraba sfatul medicului Dvs, care poate aprecia situatia in deplina cunostinta de cauza. De ex, daca ureteroscopia a fost facuta unilateral, dar durerile Dvs au intensitate progresiva si merg bilateral, atunci mai degraba va cauta o alta cauza.

 25. GIULIA says:

  BUNA ZIUA DOMNULE DOCTOR ….AM SUFERIT UN INTERVENT CHIRURGIC DE MENISC PE DATA DE 6 IUNIE CU O ANESTEZIE SPINALA……IN ACCEASI ZI AM FOST EXTERNATA . ASTAZI DU PA 5 ZILE DUPA OPERATIE AM AMETELI SI CATEODATA IMI SCADE TENSIUNEA …….NU AM DURERI DE CAP ….AS VREA SASTIU CAT TIMP DUREAZA ACESTE NEPLACERI…..VA MULTUMESC MULT

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Giulia: va rog nu mai postati cu majuscule. De principiu, simptomele neplacute postrahianestezie nu dureaza mai mult de o saptamana. Puteti lua Quarelin tablete, nu va ridicati brusc in picioare, va trebui sa va hidratati foarte bine si, daca e cazul, sa beti cafea.

 26. georgiana says:

  Buna ziua. Am operatie de cezariana facuta acum o luna si am avut anestezie rahie…de cateva zile ma doare spatele,locul unde a fost facuta anestezia…e ceva de speriat sau…Va multumesc…

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Georgiana: nu ar trebui sa mai doara dupa atata timp; e foarte posibil sa nu fie nicio legatura intre cele doua evenimente.

 27. Ioana says:

  Domnule doctor, apelez la dumneavoastra cu toata increderea ca-mi veti raspunde prompt.
  Am nevoie urgenta de o operatie la genunchu (artroscopie si refacere ligamente). Eram programata pentru interventie luni, 7 iulie. Insa am aflat saptamana aceasta ca sunt insarcinata in 3 saptamani.
  Medicul anestezist a avut astazi o atitudine jignitor de brutala si mi-a zis ca refuza sa-mi faca anestezie rahi, insa fara niciun motiv.
  Am 28 de ani, am avut 2 operatii pana acum (apendicita si cezariana in 2010). Sunt cu analizele la zi, inclusiv cu cele pentru trombofilii (le-am facut in 2010 in timpul si dupa sarcina la Fundeni la Dr.Uscatescu). Nu am cacut nicioata probleme in coagularea sangelui sau in urma unei anestezi.
  Sunt constienta de riscurile care pot aparea pentru bebe si voi monitoriza sarcina foarte atent pentru a decide pana la 12 saptamani daca o vom pastra sau nu.
  Va rog sa-mi spuneti care sunt riscurile la care m-as supune cu aceasta anestezie (raportat si la incidenta de 1 la 10/100/1000 pacienti ca in timpul operatiei sau dupa sa….) Este foarte important pentru mine sa-mi raspundeti cat mai curand.
  Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ioana: sarcina e intr-adevar incipienta; inteleg ca vi s-a refuzat in mod expres rahianestezia ?! – nu am toate datele si nu pot aprecia corect situatia, este posibil ca medicul anestezist sa fi avut motiv temeinic, desi sarcina era in stadiu incipient. tineti cont ca in primele 3 luni de viata se formeaza toate organele copilului, motiv pentru care eu as evita orice factor ar putea perturba acest fenomen. Pe de alta parte, ligamentoplastia nu este o urgenta – nu poate fi evitata pentru moment/amanata? oricum, tot medicul dvs anestezist va trebui sa va dea toate lamuririle necesare…

 28. Mihai says:

  In martie anul acesta am fost diagnosticat cu hidrocel la testicolul stang si mi s-a recomandat o interventie chirurgicala si anestezie rahidiana ! Stau putin pe ganduri cu anestezia rahidiana ! Este 100% sigura sau sa optez pt o altfel de anestezie daca se poate ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @MIhai; cred ca este suficient sa va spun ca daca eu as fi diagnosticat cu hidrocel si ar trebui sa ma operez, as opta de departe pentru anestezia rahidiana.

 29. ionela says:

  Buna seara am doua nasteri print cezariana prima a fost in 2003 si a doua in 2012 la prima am anestezie totala a fost o urgenta iar la a doua tot urgenta dar anestezie rahi m-au intepat de doua ori si dupa ce m-au intins imi simteam picioarele putin amortite si dintr-o data am simtit o durere o arsura nu stiu sa va explic si le-am spus doctorilor si mi-au facut o injectie in mana si nu mai stiu mimic problema mea este ca de cateva zile ma doare locul unde sa facut rahianestezia si chiar ma doare si cand ma aplec ce ar putea fi ce at trebui sa fac multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @ionela: arsura descrisa este data cel mai probabil de atingerea unui nervisor si nu are absolut nicio consecinta ptr dvs. la doi ani de la rahianestezia respectiva, cel mai probabil durerile descrise nu au legatura cu anestezia respectiva. s-ar putea sa aveti o simpla hernie de disc. dupa un consult medical, s-ar putea sa primiti recomandarea de a face un RMN de coloana.

 30. cristi says:

  Buna ziua
  Urmeaza sa efectuez o operatie pt o fistula perianala,este necesara o rahianestezie sau se poate folosi si o alta anestezie.Multumesc

 31. adriana voicu says:

  Buna seara, acum 19 zile am suferit a doua interventie la genunchi, la interval de 8 luni, iar anestezia a fost tot rahi. Tensiunea mea, inainte de ultima interventie, era normala, intre 115-125 cu 80. Masurandu- mi tensiunea (citind prospectul arcoxiei, pe care am luat-o dupa operatie , unde la contraindicatii este specificat sa nu fii hipertensiv), am constatat ca am 172/100. Dupa aceea, am inceput sa-mi iau constant tensiunea, iar ea variaza intre 130-160 cu 80-98. Intrebarea mea este: aceasta tensiune, relativ mare, poate fi o consecinta a anesteziei si va trebui sa iau toata viata medicamente de reglare? Mentionez ca am 56 de ani. Multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Adrian: nu, din contra; rahianestezia ca atare scade tensiunea arteriala; stressul operator, durerea etc o cresc. probabil ca la un moment dat sa fie nevoie sa luati medicamente antiHTA, dar asta nu din cauza rahianesteziei

 32. cristina says:

  Buna seara, am virusul hepatic B de aproximativ 10 ani. Momentan sunt insarcinata in saptamana 35 si urmeaza sa nasc prin cezariana, vroiam sa va intreb ce tip de anestezie imi recomandati? Exista riscul unei posibile complicati in timpul operatiei din cauza hepatitei?
  Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @cristina: precautiile luate se refera mai mult la evitarea transmiterii fetale si mai putin la tipul anesteziei, care nu este influentata de prezenta virusului hepatitic B. Asadar, daca boala de ficat nu e in stadiu avansat (caz in care vi s-ar fi contraindicat sarcina), puteti face orice anestezie considera ginecologul – probabil o combinatie intre rahianestezie si anestezia epidurala.

 33. maria says:

  Buna ziua. In urma cu aproximativ 4 luni de zile am fost operata de apendicita acuta si mi sa facut rahianestezie. Problema este ca de cam 2 saptamani au inceput sa apara dureri la nivelul colanei,cateva zile au coborat in jos spre mijloc iar apoi din nou la nivelul colanei… Se poate sa fie cumva de la anestezie? Ce imi recomandati?
  Va multumesc !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @maria: cel mai probabil durerile respetive nu au legatura cu rahianestezia; corect este sa apelati la un consult medical, ptr inceput la medicul de familie. nu este corect sa vi se prescrie tratament de la distanta, chiar daca ar fi vorba doar de un simplu antialgic…

 34. attila says:

  Buna ziua. Acum 2 zile am avut artroscopie cu anestezie rahi. La momentul efectuarii anesteziei am avut o durere mare la zona injectarii cat timp a fost efectuata injectarea. Acum am ameteli si dureri de cap cand ma ridic , dar am dureri mari de spate in zona lombara partea stanga. Nu stiu cum sa ma mai asez in pat. Sa fie de la anestezie durerea de spate? ( salele)

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Attila: dureri locale pot aparea la locul pe unde s-a facut injectarea propriu-zisa a anestezicului; daca persista sau nu trec la tratament simptomatic, ar trebui sa cereti sfatul medicului dvs. ametelile si cefaleea sunt de regula o reactie secundara a rahianesteziei; cateva masuri de ameliorare a simptomelor gasiti mai sus.

 35. Angela says:

  Buna ziua, urmeaza sa fac o operatie de cezariana, si din cate stiu ai anumite restrictii alimentare,adica e recomandat sa mananci doar anumite lucruri, si asta cu un anumit timp inainte de operatie, si la fel cu lichidele. Puteti sa imi explicati mai bine? Multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Angela: aceste lamuriri vi le ofera anestezistul dvs; intervalele cu restrictie de aport variaza putin, in functie de parerile personale – de ex unii recomanda abstentia de la alimente 8 ore si lipsa aportului de lichide in ultimele 6 ore, altii numai 6 ore restrictii la alimente si 2-3 ore la lichide etc. Important este ca stomacul sa fie gol, ca nu cumva un eventual episod de varsatura sa declanseze aspirarea continutului acestuia in plamani. Regula e mai stricta ptr anestezia generala, ceea ce nu va fi probabil cazul la dvs. repet, anestezistul sau eventual obstetricianul dvs va vor spune exact cu cat timp inainte de operatie sa nu mancati/beti lichide.

 36. ana says:

  Buna ziua.acum20 de ani am avut 2 operatii de osteomelita cronica cu rahianestezie,atunci aveam 7ani,dupa 5 ani s-a strambat piciorul si am avut alte doua operatii una cu rahianestezie si una generala la scoaterea tijei,acum am 27 ani si in 2009 am facut cezariana cu rahianestezie,dar nu a curs lichid,fiind intepata de vreo 7 ori,si am fost anesteziata general pana la urma, dar am ramas cu dureri groaznice in locul anesteziei mai ales noapte zici ca sunt paralizata,nici nu ma pot intoarce,pot sa dorm in toate pozitiile la fel ma doare si asta de 1 an si jumatate,mentionez caci pana la cezariana nu am avut nici un fel de durere la spate,coloana.De la ce crede-ti ca ma asemenea dureri si ce imi recomanda-ti dl doctor?Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Eugen: nu, anestezia locala propriu zisa nu e o solutie; puteti face rahianestezie sau un bloc regional – doar pe un singur picior (desi prima varianta este infinit mai comoda, atat ptr anestezist cat si ptr dvs).

 37. Tania says:

  Buna ziua, in urma cu 2 zile am fost operata de hemoroizi cu rahianestezie. Operatia a decurs ok, m-am dezmortit abia la vreo 9-10 ore de la operatie. Problema e ca azi am aflat ca mai trebuie sa fac o interventie chirurgicala tot cu rahianestezie. Cat trebuie sa treaca intre 2 rahianestezii? Multumesc.PS Precizez ca a doua interventie este obligatorie, nu o fac de moft.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Tania: nu exista de principiu o limitare a succedarii rahianesteziilor, mai ales daca a doua interventie impune rahianestezia.

 38. Cornel says:

  buna ziua,ac-um o saptamana am fost operat de apendicita si m-am dus la toaleta si cand mam intors. ma-m pus in pat am simtit o durere aproape de operatie si nu ma mai tinea inauntru so fi deslipit ceva inauntru ca nu ma mai doare decat operatia rog spuneti-mi ce se intamla

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cornel: este firesc ca zona respectiva sa mai doara, uneori chiar mai multe saptamani de la interventie. daca starea generala e buna, aveti scaune, nu faceti febra, aveti pofta de mancare, atunci e ok.

 39. maria says:

  Buna seara, fiul meu de 12 ani urmeaza un tratament cu axetine si amikozit intravenos detrei zile si la fiecare inceput de injectare zice ca simte ceva in gat…si tuseste sec de doua trei ori. E vreo explicatie pentru asta? Urmeaza acest trstament ptr peumonie. Multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @MAria: poate fi o reactie alergica la unul din medicamentele administrate; trebuie sa semnalati asta medicului curant, mai ales daca simptomele se repeta la FIECARE administrare si NU intre ele.

 40. maria says:

  Multumesc am vorbit cu asistenta si zice ca e normal asa….sper sa ducem cu bine tratamentul pana la capat.O zi buna sa aveti!

 41. Diana says:

  Buna ziua! In iunie anul trecut m-am operat la genunchi de ruptura LIA. De aproximativ o luna simt o durere in jurul locului unde mi-a fost facuta intepatura. Atunci cand apas sau cand imi arcuiesc coloana si muschii din jur se incordeaza (cand fac stretching si ma las pe spate, de exemplu). Mentionez ca am inceput sa fac sala tot de o luna, deoarece am abandonat sportul de performanta, dar nu am mi-am fortat spatele ridicand greutati (in caz ca ar putea fi vreo legatura). Mentionez ca nu este durere de muschi, ci simt apasarea pe ocul coloanei vertebrale ma doare. Am observat ca spatele incepe sa ma doara daca stau mult in picioare. Dorm pe burta si cred ca, poate din cauza patului, coloana sta prea arcuita si dimineata cand ma cocosez imi trosnesc toate oasele parca s-ar dezlipi. Poate durerea de spate nu are vreo legatura cu durerea locului unde mi s-a facut anestezia, dar am presupus ca am spatele mai sensibil. Am 18 ani, am facut baschet 5 ani. Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Diana: tinand cont de diametrul infim al acelor cu care se face astazi rahianestezia, riscul ca durerile sa fie provocate de aceasta maanevra este cu totul infim, cu atat mai putin la 9 luni de la iterventie; puteti cere sfatul unui neurochirurg – va va cere probabil sa faceti si un RMN de coloana vertebrala.

 42. nina says:

  Acum 6 ani mi sa facut rahianestezie si am avut 5 intepsturi pana la urma mi-au bagat si in vene la mana probabil nu sa procedat corect rahianestezia cand ma externat normal ca durerile au persistat ceva timp sveam ameteli nu le-am bagat in seama luam pastile de inflamatie timpul a trecut si dupa 5ani dureri mari exact in locul unde sa produs injectia acum am amorteli de picioare de maini furnicaturi groasnice ce ma sfatuiti sa fac starea foarte proasta am facut investigati la organe cervical nu am nimic din fericire fsr durerea si intepatura o simt foarte rau in locul acela plus maini picioare rau

 43. @Sibel says:

  Buna seara, Acum 5 zile am născut prin op de cezariana si mi s-a facut rahie.mentionez k am mișcat capul si in timpul operatori si cat am stat in bloc operator…dupa operație timp de 2 ore am avut un tremurat continuu si nu ma puteam stăpâni pana nu știu ce medicament mi s-a administrat in perfuzie.A doua zi si a treia zi am început sa am dureri f puternice de gât,mai exact la ceafa si la cap….in spital mi s-au administrat calmante care au trecut pe moment .A patra zi nu am primit nici un calmant fapt ce mi-a dus la blocarea gâtului ,nu mi-l puteam misca nici in stânga nici in dreapta si cu dureri f mari .iau quarelin ma lăsa durerile puternice timp de 4 ore dupa care durerile revin ….este normal si cat timp voi mai simți aceste dureri care sunt mai puternice decât operatia in sine ?

 44. Stelly says:

  Buna seara, pe 27 martie m.am operat de apendicita si acum trebui sa ma operez la picior, dupa cat timp pot face o a doua rahianestezie?

 45. Nina says:

  Buma ziua
  Am fost operata de apendicita in urma cu 15 ani si anestezia a fot cea de tip rahi. ,întodeauna am avut o senzație ca ma doare locul unde a fost făcută anestezia dar de vreo câteva luni mă doare constant si chiar când presez cu degetul.Mult timp am spus ca durerea e de la hernia discala dar hernia e mult mai jos si durerea e de alta natura. E posibil sa mă doară locul unde a fost făcută anestezia chiar daca au trecut asa multi ani?Sau poate nu are nici o legătură.Va mulțumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Nina: nu e nicio legatura intre rahi si durerea descrisa, la un deceniu si jumatate de la rahianestezia cu pricina.

 46. silvia says:

  Buna ziua,

  Peste aprox. 3 saptamani urmeaza sa aduc pe lume o fetita prin cezariana. Deja am inceput sa intru in panica din cauza acestei proceduri. Cat de tare doare acea injectie de rahianestezie? Pe mine ma doare si cand mi se recolteaza analize din vena. Exista riscuri de paralizie daca ma misc in timpul injectarii anestezicului?
  Sonda se introduce probabil sub anestesezie, dar de scos, cum se scoate? Nu doare? Nu irita? Credeti ca sunt suficiente 3 zile de spitalizare pentru ca incizia sa se lipeasca corespunzator? Recomandati purtarea acelor brauri/centuri dupa nastere?

  Multumesc.

 47. martin says:

  buna ziua.acum doua zile am fost operat(artroscopie) cu fractura de menisc.totul decurge bine cu recuperarea inca sunt pe patul de spital si de aici va scriu,cu o singura exceptie.simt o durere ciudata in locul unde am primit anestezia,iar la dupa ce am intrebat si nu am primit un raspuns foarte clar,citind pe net am ajuns aici ,si acum va intreb este normal sau ar trebui sa imi fac griji?multumesc anticipat.cu bine.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   MArtin: este normal sa simtiti asta. la locul respectiv chiar vi s-a facut o injectie, apoi s-a introdus un ac lung si subtire prin structurile coloanei pana in canalul vertebral.

 48. Marinela says:

  Buna seara domnule doctor,
  In urma cu 3 ani am nascut prin cezariana,la alegerea mea,nu au fost probleme. Problema mare este ca anestezia facuta a fost rahia ….si acea anestezie nu si-a facut efectul,picioarele mi se incalzise dar in momentul cand am fost taiata am inceput sa simt,asta ducand la miscarea picioarelor si ,,,atunci a inceput cosmarul meu.Am simtit tot,a fost foarte dureros.. Precizez ca imi este foarte frica de orice alta operatie ,fie ea apendicita sau oricare … Mi-as dori sa fac al doilea copil dar imi este foarte frica .As dori foarte tare sa stiu care ar fi fost motivul de care acea anestezie nu si-a facut efectut ,nicimedicul anestezist care m-a asistat la nastere nu a avut un raspuns pt mine.!? Am 33 de ani si in urma cu mai mult de 10 ani am fost diagnosticata cu hepatita . Spun asta ca am mai tot citit despre asta,ca persoanele care au suferit de hepatita au probleme cu anestezia si ca cel mai bine se intubeaza la operatie.Dar mi-e frica de „mor” de asa ceva . Va multumesc ,domnule doctor!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Marinela: nu exista legatura intre hepatita dvs si faptul ca rahianestezia nu a prins; este foarte posibil sa nu aveti nicio problema in sensul acesta la o eventuala rahianestezie ulterioara.

 49. Florina says:

  Buna ziua,
  Am 43 de ani impliniti .La varsta de 37 de ani am suferit o operatie de peritonita.Initial au crezut ca am o banala apendicita si mi-au facut o anestezie partiala. In timpul operatiei m-am trezit si am simtit cum ma operau pe viu.
  Am inceput sa ma zbat de durere si atunci ca sa ma imobilizeze m-au apasat cu o stinghie groasa peste piept si m-au adormit cu masca.
  Dupa ce m-am trezit dupa operatie , am inceput sa sughit . Fiind operata, resimteam sughitul in toata zona taiata. Mi s-a spus ca de vina ar fi nervul frenic care a fost oarecum afectat. Oricum, voiam sa spun ca am inceput sa simt amorteli in maini si picioare la scurt timp dupa operatie. Am fost la neurolog, endocrinologie, cardiologie. Incepusera sa se uite ciudat la mine cand le spuneam cum resimt furnicaturile din membre. Spuneti-mi va rog ce as putea face sa scap de aceste amorteli din maini. Precizez ca am facut si un tratament homeopat pentru deficit de calciu si magneziu ….o perioada amortelile au incetat dar de ceva vreme au reaparut in degetele mici de la maini.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Florina: ati consultat deja nenumarati medici, care v-au examinat direct. imi este imposibil (ar fi si total incorect, de altfel) sa imi dau eu cu parerea de la distanta, mai ales ca simptomele respective nu intra de regula in sfera chirurgiei generale… Poate ca sfatul unui neurolog dispus sa faca si teste suplimentare inafara consultului de rutina este mai indicat in situatia dvs.

 50. Florina says:

  Buna ziua,
  Am 43 de ani impliniti .La varsta de 37 de ani am suferit o operatie de peritonita. Initial au crezut ca am o banala apendicita si mi-au facut o anestezie partiala. In timpul operatiei m-am trezit si am simtit cum ma operau pe viu.
  Am inceput sa ma zbat de durere si atunci ca sa ma imobilizeze m-au apasat cu o stinghie groasa peste piept si m-au adormit cu masca.
  Dupa ce m-am trezit dupa operatie , am inceput sa sughit . Fiind operata, resimteam sughitul in toata zona taiata. Mi s-a spus ca de vina ar fi nervul frenic care a fost oarecum afectat. Oricum, voiam sa spun ca am inceput sa simt amorteli in maini si picioare la scurt timp dupa operatie. Am fost la neurolog, endocrinologie, cardiologie. Incepusera sa se uite ciudat la mine cand le spuneam cum resimt furnicaturile din membre. Spuneti-mi va rog ce as putea face sa scap de aceste amorteli din maini. Precizez ca am facut si un tratament homeopat pentru deficit de calciu si magneziu ….o perioada amortelile au incetat dar de ceva vreme au reaparut in degetele mici de la maini.

 51. ionut says:

  Buna ziua.
  Am fost operat de apendicita acum cinci zile mia facut o injectia in coloana de ma anesteziat, dupa vreo 4 ore dupa ce mia trecut anestezia a inceput o durere insuportabila de spate si de cap, cum as putea sa scap de aceasta durere de spate si de cap?

 52. cristian says:

  buna ziua domnu doctor am si eu o intrebare,nu as vrea sa se inteleaga cum ca doctoru care ma operat nu a fost destul de deschis cu mine , ca lam intreabat cam tot ce am citit pe formuri-le ce tine despre hernie de disc L4-L5 si compresie la nervu sciatic partea stanga . ok
  in urma diacnosticului pe care la mentinat sintomele erau asa .
  durere de spate in sezut
  o amortela pe picioru stang de la genunchi in jos pana la degetele mici primele 3
  dureri apareai si cand voiam sa merg mai repede
  cam atat in urma discutiei cu domnu doctor eu tot nu stiam ce aa zic dar dansu a spus ca nu poate sa se rezolve decat chirurgical . ok zis si facut pe 26. 06 mam operat .
  dupa discutia cu domnu doctor dupa .
  a zis ca ca pe RMN sa vazut ceva mai mic si ca atinci cand a desfacut si a vazut era ceva mai mare dar a trecut totul a esit perfect .
  totusi ei mai aveam amortela pe picior , dureri da nu in sezut ci simteam asa o durere dar suportabila de mers merg bine ok
  ia-m spus domnuli doctor si dansu a zis ca :
  amorteala va trece in timp pt ca am , avut 15 mm de nerv strivit .
  durerea este ca pe mine nu ma doare locu unde a opreat cu pe mine ma tine acolo ceva ca este un loc taiat unde sa umblat este si muschiu care a fost si el espicat , dat in timp iti va trece
  acum cand va scriu dum desi au trecut 2 saptamani de la operatie sunt bine .
  intrbarile mele pt dumneavoastra sunt :
  1)este adevarat ca amortela va trece in timp?
  2)este adevarat ca am avut 1 mm de nerv sciatc strivit (apasat sau presat)?
  3)am niste dureri de cap ,sa aiba legatura cu operatia ?
  4) daca eu ma simt bine si nu mai fac kinetoterapie imi va dauna pe parcurs ?
  5) se poate ca hernia sa recidiveze in celasi loc ,L4-L5?
  6) sau sa cedeze alte discurii?
  mentionez ca pe RMN sa mai observat ca eu mai am probleme cu L3-L4 dar ca asa mia zis domnu doctor ca daca ma protejez sa nu imi fac probleme ca (discurile sau necrozat sau ceva de genu mu stiu cum sa expimat 🙂 ideia este ca ele si-au facu loc acolo si ca daca am grija de mine nm sa am probleme .
  cam atat am avut de zis.
  inca ceva , nu as vrea sa se inteleaga ca nu am incredere in domnu doctor , il iubesc doar pt faptu ca a fost si ma tratat asa cum trebuie si mai am un mare respect si pt toata echipa care a, asisaat la operatie. de la brancardier pana la sefu 🙂 cum ii spun eu :).
  intrebarile pe care la-am pus catre dumneavoastra sunt pe motiv ca nu as vrea iar sa il zapacesc pe sefu sa imi zica ca lam zapacit . el ca medic si spus punctu lui de vedere in legatura cu operatia. oricum cred ca sunt singuru pacient care iam pus 150de intrebari 🙂
  si pt cei care urmeaza sau vor sa urmeze o astfel de operatie am uN sfat . daca nu aveti incredere in medicu va luat in primire si nu sunteti optimisti nu va apucati sa faceti pasu asta .
  astept un raspuns . va multumesc .

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Cristian: 1. da; 2. nu am de unde sa stiu; 3. da, cel mai probabil; 4. kinetoterapia grabeste recuperarea; 5. este posibil, dar mai probabil 6.

 53. EnacheIoana says:

  Buna ziu domnule doctor…
  Azi m.am externat la cerere de la Municipal Bucuresti,in urma unei op de apendicita…M.am operat luni noaptea,azi este joi si am dureri infernale de cap,cum ma ridic in picioare,iar la 5 minute dau afara chiar daca nu mai am ce..mentionez ca am facut rahi…intrebarea mea este..Sunt normale simptomele sau ar trebui sa ma ingrijorez? La spital ba imi spuneau ca sunt normale,ba sa nu plec ptr vars si ma doare capul…acum am baut cafea cu coniac..ast sa vad cum ma simt

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Ioana: de principiu, simptomele descrise pot fi in cadrul unui sindrom postrahianestezie. gasiti cateva informatii printre comentariile de mai sus.

 54. Georgiana says:

  Buna ziua domnule doctor, acum 5 zile am fost operata de apendicita acuta, mi s a facut rahianestezie iar de cateva zile am dureri de cap cumplite din cauza carora nici nu pot sa stau in picioare.. ma iau ametelile foarte tare si am senzatia de lesin , de greata. Sunt momente in care pot sta in picioare si dureaza foarte putin aprox 10 min iar apoi apar iar ametelile. Cat timp vor mai dura toate astea? Va multumesc!

 55. Florina says:

  Bună ziua ,am o problemă nu stiu dacă medical gravă dar îmi este frica că de când am auzit nici nu mă pot odihni,trebuie să mă operez la genunchi,meniscul rupt nu stiu cum este daca este rău sau ușoară aceasta intervenție dacă sunt riscuri eu sunt o fire panicoasa ce să fac va rog spune-ti ?

 56. SM says:

  Rahianestezia este cea mai mare tampenie posibila, numai in tarile inapoiate precum a noastra inca se mai practica, nu degeaba a fost abandonata in toate tarile dezvoltate, spre exemplu in SUA nu se mai practica de peste 25 de ani !

  Sa te joci cu nervii din coloana prin a injecta substante in canalul rahidian este nebunie. Repet, nu degeaba aceasta procedura a fost abandonata in toata tarile dezvoltate. Nu ascultati de ce spun „maretii” doctori de la noi, cum nu exista riscuri s.a.m.d., este o prostie si o minciuna totul. Daca ar fi precum spun doctorii de la noi atunci aceasta procedura s-ar practica si in tarile dezvoltate. Atunci cand va operati alegeti fie anestezia generala fie cea peridurala !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   SM: regret sa va informez, dar din propria mea experienta, mai recenta oricum de doua decenii si jumatate, rahianestezia se practica in TOATE tarile civilizate europene (intre noi fie vorba, unele au sisteme de sanatate mai bine cotate decat cel american – nu e parerea mea, ci a OMS); sunt anumite afectiuni in care acest tip de anestezie a ramas anestezia de electie, in vreme ce ptr alte afectiuni unde era folosita preponderent s-a renuntat la ea, in favoarea altor tipuri de anestezie regionala; nu am operat in SUA, dar cele mai multe studii care fac o comparatie intre AG si rahianestezie (mai mult – incearca sa stabileasca clar avantajele uneia sau alteia) provin de acolo, si nu sunt mai vechi de 5 ani. Probabil tot o dovada de „inapoiere” a sistemului sanitar al SUA este si incercarea de a inlocui AGenerala cu rahianestezia, chiar si in afectiuni unde pana acum doi ani era de neconceput sa o utilizezi (apendicectomie laparoscopica sub rahianestezie – NU epidurala – pare o blasfemie; nu si ptr americani…).
   In concluzie, am constatat pe propria-mi piele (a se citi stagii de specializare in strainatate) caanestezistii din Romania sunt la nivel international in ceea ce priveste pregatirea lor profesionala; va sfatuiesc sa evitati sa emiteti pareri docte in absenta unei minime documentari, mai ales cand aceste pareri contin neadevaruri crase. Cat despre derapajele de limbaj, ele tin cu adevarat de inapoierea despre care vorbeati…

 57. Andrei says:

  Buna ziua,
  Acum 2 ani in luna august am fost operat de apendicita cu rahianestezie. In prima saptamana nu am avut mari probleme cu durerile de dupa cap si de coloana dar cu cat trecea timpul, cu atat durerea isi facea smtita prezenta mai des si mai dureros(durerile sunt cat de cat acceptabile), de un an am senzatia ca „simt” nisip „dupa cap” doar cand imi misc capul. Cateodata aveam dureri insuportabile tinand chiar si 3 zile. Uneori ramaneam suprins, chiar ma bucuram ca nu mai aveam nici-o durere, insemnand 2-3 zile. Cu toate astea pana in clipa de fata, nu m-am prezentat la vre-un doctor sau specialist (sunt student, timpul si banii nu-mi prea permit).
  Mentionez ca in timpul operatiei nu am „ascultat” sfatul doctorului, sa nu ridic capul(l-am ridicat la inceputul operatiei sa vad ce se intampla) oricum… din cate am inteles nu aceasta „actiune” ar declansa aceste dureri..
  Intrebarea mea este in felul urmator: daca ar fi din cauza „acestei” anestezii.. pot fi un om sanatos cum eram odata?, vreau sa pun.. se gasesc remedii pentru aceasta problema?
  Cateva sfaturi sau indrumari mi-ar prinde cel mai bine!

  Va multumesc pentru timpul acordat,

  Andrei

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Andrei: dupa doi ani, cel mai probabil ca durerile dvs nu au nicio legatura cu rahianestezia; totusi, ar trebui sa va examineze un neurolog; va va trimite eventual si la alte controale (de … oftalmologie, de ex, daca va aprecia necesar)

 58. florin says:

  Buna ziua…lucrez in Suedia si in aproximativ o luna am programata o operatie de menisc…nu prea stiu nimic despre asta…si totodata mi-au spus sa ma las de fumat pe loc.dupa cum spun ei ar putea fi si un ligament intern afectat.sper sa fie totul bine…dar nu inteles aluzia tigarilor in contrast cu anestezia…va multumesc anticipat

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Florin: in mod direct, fumatul si rahianestezia nu au nimic de-a face, dar nu am toate datele sa apreciez situatia dvs.

 59. sima alina says:

  Bună acum 4zile am fost operata de apendicită cu rahianestezie,în timpul operației nu am fost sondată pt urină după ce să desfăcut anestezia am început să am probleme cu urinatul și am făcut glob vezicar .ce să întâmplat cu mine de ce nu pot urină normal,medicul urolog mi-a dat tratament cu fokusin și urisan momentan sunt sondată poate fi ceva grav?multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alina: globul vezical este relativ frecvent dupa rahianestezie; de principiu, problema respectiva se amelioreaza relativ rapid postop.

 60. Amalia says:

  Buna ziua,
  Mama mea a suferit acum 4 zile o interventie la rinichi, unde i s-a introdus un stent. Din cate stiu, denumirea este de ureteroscopie. Mentionez ca are si rinichiul plin de infectie. Intrebarea mea se leaga de stare ei de dupa interventie si anume: Este normal ca in aceste 4 zile sa doarma incontinuu? Se trezeste pentru a lua pastile si a manca, in rest doarme mereu si nu isi poate tine ochii deschisi.
  Va multimesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Amalia: somnolenta respectiva nu e data in niciun caz de ureteroscopia in sine; nu am toate datele cazului, asa ca nu ma pot pronunta in cunostinta de cauza.

 61. ioana says:

  Buna ziua.Am avut miercuri o operatie de apenticita,in a doua zi dupa operatie nu am avut dureri de cap,insa din a 3a zi ai incepur dureri ibsuportabile ,mai ales cand ma ridic din pat,urmata de o stare de rau,tremur corp,greata,varsaturi.E posibil starea de rau sa fie de la medicamente?In cat se va reduce durerea de cap?Multumesc

 62. Adrian says:

  Buna ziua,
  Am dureri destul de mari in locul in care s-a efectuat rahianestezia pentru o operatie de apendicita ce a avut loc in urma cu 4 zile.Ce ar trebui sa fac?

 63. Gabriel says:

  Buna ziua domnule doctor! Acum doua zile,sotiei mele i s-a facut o interventie chirurgicala pentru scoaterea tijei de la glezna (ruptura si operatie suferita in luna ianuarie a.c.).prin rahie anestezie. In primele 24 de ore dupa operatie,s-a simtit foarte bine,fapt pentru care s-a hotarat externarea. In momentul cand s-a ridicat din pat (nu era pentru prima data)au aparut dureri foarte mari la miscarea capului in lateral sau spre piept. S-a hotarat ramanerea in spital si dupa 3 perfuzii starea este aceeasi.Va rog sa-mi spuneti care ar fi cauza si tratamentul indicat. Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Gabriel: a facut ceea ce se cheama cefalee postrahianestezie. Intrucat intrebarea este frecventa, gasiti explicatii in postarile de mai sus. Cefaleea postrahi este ceva oarecum banal, dar intrucat poate fi confundata cu afectiuni mai severe (meningita de ex), tratamentul trebuie prescris numai dupa un consult direct la chirurgul dvs. Durerile dispar in pozitie orizontala ptr ca in aceasta pozitie dispar efectele gravitatiei asupra circulatiei sangvine si a lichidului cefalorahidian din creier.

 64. Gabriel says:

  Buna seara! Va multumesc pentru raspuns dl.doctor.Cu cefaleea am inteles-o dar,nu inteleg de ce-i intepeneste gatul si la miscarea lui,simte dureri foarte mari? Cu respect!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   GAbriel: uneori, durerile respective sunt date de contractura musculaturii – ca un fel de febra musculara, dupa o eventuala pozitie vicioasa si prelungita a capului de ex.

 65. Gabriel says:

  Si asta numai cand sta in sezut sau in picioare. Are intr-adevar legatura cu gravitatia. Nu are stari de voma sau febra,deci,iese din discutie meningita. De ce unii medici,nu comunica cu bolnavii,asa cum procedati dvs…..pro bono spunandu-le ce sa faca si ce nu,dupa operatie?! Ce ar fi daca nimeni n-ar comunica cu nimeni?! Mi se pare mie sau usor,usor,ne dezumanizam.Cel mai important lucru de pe pamant,este sa pastram si sa ocrotim viata semenilor nostri.Sunt foarte trist si dezamagit si sincer,pana sa-mi raspundeti dvs.,am avut o stare cumplita de neputinta….este extrem de frustrant pentru un barbat,la o anumita varsta,”sa bata numai la usi inchise”. Va felicit si atunci cand voi avea posibilitatea,va voi cauta si va voi multumi personal.

 66. AdrianP says:

  Buna ziua,

  Am citit toate postarile de mai sus.
  Cazul meu:
  Operat Luni 28/09 de ruptura de menisc. Rahianestezie. La ATI, dupa aprox 2h de la iesirea din operatie, asistanta mi-a spus ca pentru a evita sa-mi puna sonda, ar fi bine sa urinez natural. Mi-a dat un urinar. Pentru ca inca nu simteam sfincterul deloc, mi-a venit foarte greu sa urinez. Asistenta a insistat recomandandu-mi sa ma screm. M-am scremut MULT si am reusit.

  Problema este acum, dupa ce am iesit din spital, am cefalee. Serioasa, cu infundat de urechi.
  Fara sa am habar de medicina, ci doar de simpla fizica a fluidelor, presupun ca actiunea de am screme in conditiile in care orificiul produs de ac la RA nu era inchis, ar putea provoca cresterea presiuni craniene si in final pierderea de lichid LCR.

  Ma insel oare? A fost intelept sa mi se recomande sa ma screm in conditiile in care eu inca nu-mi simteam corpul si eram sub influenta RA?

  Multumesc,
  Adrian

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Adrian: nu ar enicio legatura. Contractura musculara a crescut presiunea in abdomen si mai putin in LCR; in plus, acele folosite astazi la rahi sunt extrem, extrem de subtiri; probabil ca ati fi facut cefalee postrahi si fara acest episod.

 67. Dumitru says:

  Am efectuat anul trecut si anul acesta in lunile septembrie artroplastie de sold,dreapta si stanga,atat anul trecut cat si anul acesta dupa operatie am simtit si simt o usturime pronuntata a muschilot femurali,care la o miscare brusca se accentueaza,parca s-ar rupe pielea.Daca masez usor,durerile dispar.Ce ma sfatuiti safac?
  Multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Dumitru: nu am toate datele ptr a aprecia situatia, nu stiu daca e ceva temporar sau nu, daca se asociaza umflaturi locala sau nu etc – este posibil ca in timpul interventiei membrul respectiv sa fi fost sprijinit intr-o postura care a favorizat tensionarea temporara a muschilor respectivi, de ex; sunt sigur ca ortopedul dvs va va lamuri pe deplin.

 68. orlitzki sorin says:

  buna ziua domnule doctor..numa ce am venit acasa de la spital am fost operat de apendicita si am avut anestezie totala..de 4 zile de cand mam operat a dureri groaznice de cap nu pot sa tin capul sus..din ce cauza ar putea fi? dupa operatie mau pus pe 2 perini nu am ridicat capul sus dar mam intors intro parte si alta nustiu ce sa mai fac am baut cafea cat dureaza ce sa mai fac ca nu mai suport?..

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Sorin: cefaleea dupa anestezie generala este o raritate – de regula apare atunci cand s-a tentat initial o rahianestezie; corect este sa cereti imediat sfatul medicului dvs, care va va prescrie tratamentul antialgic corespunzator, dupa ce se va lamuri ca nu exista nicio problema neurologica.

 69. orlitzki sorin says:

  am spus medicului care m-a operat toata situatia si a zis ca nu este tretament,doar cofedol,care din cate am inteles nu se mai fabrica si farmacistul mi-a dat codamin si am luat azi 2 pastile,dar nu ma lasa durerea

 70. Florentina says:

  Buna ziua.Am citit postarile de mai sus si m-am hotarat sa va scriu si eu.In urma cu 3ani mamei mele i-a aparut o alunita pe picior cat un purice .Treptat timp de trei ani a ajuns in indindere cam la 1 cm si ceun pic .Cu tot felul de emisiuni privite pe la tv si-a dat seama ca ceva nu este in regula dar de teama nu s-a dus la dr.pana acum 3 sapt.Binenteles ca a mers din dr.in dr.: dermatalog-ghirurg- oncolog.I s-a spus din start ca asa zisa alunita indeplineste toate aspectele unui melanom.SI deaici a inceput calvarul psihic .Au urmat toate analizele :biopsie etc.I s-a facut anestezie ,i s-a indepartat portiunea respectiva inclusiv ganglionul santinela.Apoi a urmat asteptarea rezultatelor.Dupa cateva zile s-a confirmat ca era melanom.Acum va spun ce i s-a explicat fara termeni medicali .Ca a fost melanom cu extensie in suprafata,ca nu a ajuns la ganglionul santinela ca a fost extirpat in totalitate.Repet faptul ca mama mea a facut toate analizele care i-au fost recomandatate .Indicele clark i -a iesit 2.Doctorul oncolog la care a fost trimisa i-a spus ca este nevoie de tratament dar este bine sa faca toate investigatiile sa stea linistita, respectiv tomograf….luna aceasta pe 25 urmeaza sa mearga.Acum se confrunta cu o durere de cap dupa anestezie insuportabila in anumite momente .Cand s-a dus sa i se traga firele a pus dar i s-a recomandat sa bea multe lichide .Degeaba acesta durere persista si au trecut mai bine de 2 sapt.de la operatie.Credeti ca aceasta durere de cap este mumai de la anestezie? A luat analgezice dar degeaba.Seara se intesifica f.mult.Multumesc , astept raspunsul dv..

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Florentina: daca a fost rahianestezie, e foarte posibil sa fie cefalee postrahi si atat. Indicele Clarks 2 arata un stadiu incipient – este totusi un indice depasit, pentru ca tine mult de subiectivismul anatomopatologului care citeste lama. Astazi se masoara direct grosimea tumorii in milimetri – indicele se numeste Breslow. In functie de aceasta grosime, se clasifica apoi in mai multe categorii.

 71. Florentina says:

  Ma scuzati am recitit si eu ce am scris si probabil din neatentie am sarit un cuvant imp. Doctorul i-a spus ca NU este nevoie de tratament.Multumesc pt.intelegere

 72. Elena says:

  Domnule doctor,

  As avea o întrebare legata de aceste tipuri de anestezii…pentru o nastere prin cezariana, ce recomandați? Precizez ca mi-a fost sugerata aceasta metoda, întrucât am luat mai multe kg decât era cazul…
  Multumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Elena: ptr o nastere prin cezariana eu unul nu recomand nimic, nefiind de competenta mea – aceste recomandari vi se vor face de catre ginecologul dvs si anestezistul cu care acesta coopereaza. ca idee, se foloseste o combinatie intre anestezia rahidiana si anestezia epidurala – veti primi amanunte, cu siguranta, de la medicul dvs.

 73. Ionut says:

  Buna ziua domnule doctor. Acum 2 ani am avut probleme medicale la cap. Aveam o durere din timpan la urechii si urca la cap…ma durea foarte tare si nu stiu din ce cauza… atunci am chemat salvarea si ma dus la spital iar acolo m-i sa facut analize peste tot inclusiv mi-au facut o injectie la coloana sa imi ia nu stiu ce lichid… mentionez ca in timpul ce imi faceau injectiea mi-am miscat capul si mainile un pic de durere… dupa cateva zile mam externat sanatos fara nici un fel de problema. dar problema este ca dupa 2 ani de zile in fiecare zi inca de atunci cand am emoții sau ma supar chiar si cand stau relaxat din cand in cand imi tremura incontinu mana dreapta…numai ca de acum cateva zile sa agravat si nu se mai opreste…
  Intrebarea mea este : ce a putut cauza asta si daca ma pot vindeca sa nu mai imi tremure…
  Daca se poate sa imi raspundeti cat mai urgent va rog frumos. Mulțumesc mult si o zi buna in continuare.

 74. Mirel says:

  Sarut mana
  Acum 3 ani am avut de a face cu o diastaza tibio peroniera
  La operatie am primit aceasta anestezie rahi dupa operatie cand eram pe patul din salon dupa ce incepuse sa treaca efectul anesteziei au inceput niste dureri groaznice la coloana exact in zona in care a fost injectat anestezicul dupa ceva timp inaintea externari a incetat durerea dar a inceput sa revina in timp in unele momente cand ma aplec dar trec destul de repede idea e ca am patit acum doua zile sa ma aplec si a revenit durerea acea groaznica ca in acea zi a operatiei si ma doare si acum imi este frica sa nu se fi intamplat ceva in momentul aplicari anestezicului
  Va rog domnule doctor lamuritima ce pot face si daca stiti de la ce pot fi durerile acestea

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Mirel: la 3 ani de la interventie, nu acea rahi este vinovata de durerea actuala; ptr a elimina o hernie de disc, va trebui sa cereti sfatul unui neurolog si sa faceti un RMN de coloana.

 75. Cristina says:

  Buna ziua! Eu trebuie Sa ma operez de un chist ovarian si imi este foarte frica ,mi a a spus ca am de ales intre dintre 2anestezii,Ce anestezie recomantati?si in timpul operatiiei piercingurile sunt strict interzise ca in anestezia totala?deoarece am un pierce care chiar nu il pot scoate.v as multumii mult pentru un raspuns

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Cristina: anestezia depinde mult de modul in care se va desfasura operatia; daca va fi laparoscopica, ceea ce e recomandabil in multe dintre situatiile de chisturi ovariene benigne, anestezia generala e obligatorie; pierce-urile nu sunt o contraindicatie ptr anestezia in sine, dar pot incomoda chirurgul; de ex, cele trecute prin buric interfera cu montarea unui trocar la acest nivel;

 76. Mihaela says:

  Buna ziua, acum 3 saptamani am facut o artroscopie cu rahianestezie. Intrebarea mea este: cat timp trebuie sa treaca sa pot ramane insarcinata fara sa fie vreun risc pentru copil. Va multumesc!

 77. valentina says:

  Buna ziua, am fost operata acum zile de apendicita,la internare am avut leucocitele 30000 ,iar dupa operatie la 9 zile ma doarpicioarele si spatele groznic de rau,si in plus urinez foarte des ? Va rog domnule doctor sa ma sfatuiti ce poate fi sau ce trebuie sa fac?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Valentina: deduc ca a fost o forma severa de apendicita; durerile descrise pot avea nenumarate cauze, legate sau nu de operatie; cum nu stiu alte amanunte, nu va pot da un raspuns corespunzator, cel mai in masura ptr asta fiind chirurgul dvs

 78. Liliana says:

  acum cateva zile am facut o operatie la picior si ar fi sanse 60% sa fiu insarcinata in 2-3 saptamani afecteaza radihiana sarcina???

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Liliana: anestezia rahidiana in sine nu; depinde ce alte substante vi s-au administrat si mai ales in ce perioada a sarcinii; corect este ca, dupa confirmarea sarcinii, sa va informati ginecologul despre tratamentul urmat.

 79. Elena says:

  Buna seara domnule Doctor,am 26 ani sunt insarcinata ,m-am nascut cu tetralogia Fallot am fost operata cu corectie totala la 7 ani,nu am avut nevoie de tratament ,inca persista un BRD major,stiu ca mi se va recomanda cezariana dar as vrea totusi sa stiu ce tip de anestezie mi se va face.Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Elena: decizia cu pricina ii apartine medicului anestezist; BRD-ul major in sine nu contraindica niciun tip de anestezie, daca functia cardiaca este echilibrata; probabil ca vi se va face o combinatie de rahianestezie + epidurala, foarte bine tolerate pe de o parte de gravide, pe de alta parte de cardiaci.

 80. Delia says:

  Buna seara domnule doctor, sunt insarcinata in 37 de saptamani si sunt operata de tiroida tiroidectomie totala cu tratament eutirox …saptamana viitoare trebuie sa nasc (cezariana) si medicul meu mi-a spus ca imi va face rahianestezie insa imi este foarte frica sa nu afecteze ….deoarece am situatii neplacute cu anestezia de la dentist . Imi dadea palpitatii si trebuia sa imi puna fara adrenalina..Va rog ce ma sfatuit sa fac?Precizez ca sunt si o persoana panicoasa si mie frica sa nu fac un atac de panica .Va multumesc mult.

 81. Iuliana says:

  Buna seara. Sunt insarcinata in 39 de saptamani si urmeaza sa nasc. Inca nu stiu cum. Daca voi putea natural sau voi face cezariana. Va rog sa imi spuneti care este diferenta dintre anestezia epidurala si cea rahidiana. In cazul unei cezariene pot cumpara anestezia de rahie de la farmacie?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Iuliana: in anestezia epidurala, in exteriorul maduvei se monteaza un cateter pe care vi se va injecta periodic dupa nastere anestezic; rahianestezia presupune o injectare de anestezic direct in lichidul din jurul maduvei – are efect mai intens, dar este temporar. Substantele nu se cumpara de la farmacie, dar in unele spitale de stat se procura separat kitul ptr anestezie (cateterul propriu-zis) – amanunte veti obtine cu siguranta de la anestezistul dvs.

 82. Razvan Andreea says:

  Bună ziua,domnule doctor urmează sa fac o intervenție pentru ruptura de menisc,sunt suspecta de trombofilie și îmi este f teama de intervenție. Am doua cezariene cu rahianestezie ,la ultima a fost groaznic cefalee și rigiditate în zona cervicala care au persistat peste o luna.Am și șase hernii de disc ,în zona cervicala toracica și lombara. Vreau sa va întreb dacă e posibil sa fac menisectomia cu anestezie regionala?va mulțumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Andreea: rahianestezia este o anestezie regionala. Puteti face aceasta interventie si cu anestezie generala, cu riscurile de rigoare.

 83. Cristina P. says:

  Bună seara Domnule Dr!
  Am tot căutat răspunsul la o întrebare care mă macină , în mai multe locuri dar nu am găsit un răspuns.
  Am avut parte de două rahi , una la op.de apendicita și una la cezariană. Nici una din ele nu ,,a prins,, în totalitate. Efectul anesteziei s-a instalat destul de greu și nu în totalitate…cred eu. Simțeam durerea și îmi puteam misca picioarele în timpul op.
  Știu ca s-a mai intervenit în timpul op de cezariană cu morfina și pana la urma m-au adormit și nu prea știu ce s-a întâmplat. Op a durat 3 ore…
  Când am întrebat ce mi sa întâmplat răspunsul a fost :,,Așa a reacționat corpul tau,, ,,Ești un pic mai diferită și așa a fost sa fie,,
  Ori, în medicină, nu există sau nu ar trebui sa existe ,,așa a fost sa fie,,!!
  Întrebarea mea este: Ce e diferit la corpul meu de am reacționat asa? Sau măcar indrumati-mă spre ceva , undeva, sa pot înțelege ce e cu mine și dacă pot rezolva treaba asta în eventualitatea unei alte op ce necesita anestezie.
  Va mulțumesc pentru timpul acordat!
  P.S. Am mai avut parte și de o anestezie dentara la fel de eșuată.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Cristina: nu va poate raspunde nimeni la nelamurirea dvs. si, da, in medicina exista si astfel de situatii inexplicabile, cel putin la nivelul actual de cunoastere.

 84. Cristina P. says:

  Vă mulțumesc oricum pentru raspuns , domnule Dr!
  Dar…așa pentru liniștea mea , ați întâlnit sau auzit asemenea cazuri?! Îmi imaginez ca nu sunt doar eu ,o ciudățenie a naturii…
  Deci sa nu sper într-o rezolvare atâta timp cât cazurile de genul acesta sunt prea puține , pentru a merita investiția financiara , a vre-unui studiu 🙁
  Mulțumesc mult!
  Mult succes!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Mihai: teoretic oricand, chiar daca vi s-a facut rahianestezie ptr apendicectomie (ar fi util totusi sa aflati aprox la ce nivel vi s-a facut rahianestezia, foarte probabil anestezistul a evitat spatiul intervertebral unde exista discul herniat, presupunand ca i-ati spus preoperator de hernie).

 85. Cristina says:

  Buna ziua Domnule Doctor Buliga, acum 3 zile am facut operatie de colica renala cu anestezie locala si a fost nevoie si de punerea unui stent. Am stat in spital 2 zile dupa care ieri am venit acasa cu dureri foarte mari in zona cefei. Cand stau intinsa in pat este totul in regula. Am sunat medicul si mi-a recomandat Codeina pe langa tratament. Din cate am citit mai sus mi-am dat seama ca din pacate am facut cefalee. Intrebarea mea este daca este nevoie si de Quarelin pe langa Codeina pentru a trece mai repede durerea si mai mult decat atat trebuie sa plec in america peste 6 zile si as dori sa stiu daca mai este indicat sa fac acest zbor avand in vedere ca este vorba de stat multe ore in sezut. Multumesc anticipat!

 86. florin says:

  Bună am și eu o întrebare am fost operat de apendicita și am fost anesteziat cu rahidian am făcut exact ce o spus anestezistul sa nu mișc capul în prima zi nu am avut nimic totul o decurs normal după doua zile a apărut o durere care persista întruna asupra pe durere de cap de nu știu ce sa mai fac dacă stau în tine în pat nu mai am nimic dacă mă pun în picioare nu pot sa rezist mai mult de 5 minute va rog sa mă ajutați săi spuneți ce tratament trebuie să iau va mulțumesc anticipat

 87. Delia says:

  Buna seara .Am si eu o intrebare.Am nascut acum 2 saptamani prin cezariana cu rahianestezie si de o saptamana am dureri de cap si ameteli .Poate fi din cauza anesteziei??Multumesc o seara placuta

 88. Ionela says:

  Bună ziua!Am 37 săptămâni de sarcină și urmează să nasc prin cezariană din cauza unei hernii de disc operată și recidivanta la L3-L,4,L4-L5,L5-S1.Se poate face rahianestezie sau este obligatorie anestezia generală? Mulțumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Ionela: depinde de cicatrizarea locala; teoretic este posibil, cu oarecare dificultati – merita incercat, ptr a evita efectele secundare ale anesteziei generale. oricum, hotararea respectiva ii apartine anestezistului dvs.

 89. Candraman Alexandra says:

  Buna ziua..doar ce am iesit din spital dupa un chiuretaj la care mi sa facut anestezie in coloana…este neplacut dar mai sigura din cate mi sa explicat…es vrea sa stiu cat timp o sa dureze durerile de cap si spate..in rest ma simt bine.nu am vomitat si nu am alte dureri.va Mulțumesc

 90. alessia says:

  Bună.în urma rmn-ului s-a stabilit ca am fisura de menisc de gradul 1-2. Ortoped ul mi-a zis ca nu e grav dar totuși trebuie făcută o artroscopie. Știu ca anestezia rahi e cea recomandata dar eu fac atacuri de panica când văd ace…Am fobie. Nu mă pot liniști nicicum. Mi-e frica. Se face doar o injecție nu?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alessia: ptr suport psihologic, cel mai in masura sa va sprijine este direct anestezistul. da, in esenta este o injectie si nici nu vedeti acul…

 91. Vlad Alexandru says:

  Buna Alessia, acum 3 zile am facut si eu o artroscopie la genunchi. Aceeasi teama o aveam si eu vis-a-vis de anestezie, dar s-a dovedit a fi degeaba. Poti ruga medicul anestezist sa-ti administreze un „ser de curaj” (calmant) inainte. Totul a decurs perfect si intr-o jumatate de ora eram inapoi in salon. Dupa anestezie am stat aporximativ 5 ore nemiscat si nu am avut nici un efect advers. Daca vrei mai multe detalii despre operatie, ti-i le pot oferi.
  P.S: nu te apuca sa citesti pe net ce au patit altii dupa artroscopie sau rahie pentru ca iti faci rau degeaba.

 92. alessia says:

  Mersi mult. M-Am mai liniștit puțin. Luni am operația și pur și simplu nu pot dormi noaptea de frica. Mulțumesc mult vlad alexandru. Însănătoșire grabnică! !!!

 93. alessia says:

  Da…Am avut operația acum 4 zile. Vreau sa va zic ca am niște dureri de cap atât de mari încât ni se încleșteaza gura. intr-o zi am luat 3 cuarelin, 2 algocalmin fiole, 2 cafetin, mi-a mai pus și cEva medicament în perfuzii dar tot nu trece. Mă dor ochii din cap. Am citit ca durează durerea pana se astupa orificiul creat de injecție. Cam cât durează aproximativ sa se astupe?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alessia: nu orificiul de patrundere a acului este neaparat vinovat; oricum, este atat de mic, incat inchiderea lui este extrem de rapida.

 94. Sorin says:

  Buna ziua Domnule Doctor Buliga!

  Acum doua zile mi s-a scos piatra de la rinichi, respectiv stentul, mi s-a facut anestezie rahi si mi s-a spus ca nu am voie sa ma misc timp de 6 ore deoarece o sa ma doara capul dupa. La un interval de 10-12 ore am inceput sa simt o durere ingrozitoare de spate de-a lungul coloanei, capul nu ma durea, puteam sa ma ridic, sa ma plimb(repectiv am crezut ca am intepenit de atata stat in pat in aceeasi pozitie).Dupa aproximativ 30 de ore cand ma ridicam din pat incepeu durerile de cap, daca ma intindeam in pat incetau, am fost externat si seara durerea de la spate s-a mutat la gat, cand ma ridic in plan vertical simt ca mi se imobilizeaza si revine iar durerea de cap, daca stau intins in pat nu ma doare, au trecut 50 de ore de la interventie si durerea inca persista.
  Imi puteti spune daca aceasta durere are legatura cu anestezia? Cam in ce interval de timp o sa-mi inceteze durerile daca da? Daca durerea o sa persiste in continuare ar trebuie sa ma duc la un control amanuntit?

  Multumesc anticipat !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Sorin: cel mai probabil este cefalee postrahianestezie, fara consecinte – va trece probabil in 48-72 de ore; oricum, intrebarile dvs si-au gasit deja raspuns printre postarile de mai sus;

 95. Simona says:

  Bună ziua Domnule Doctor! În data de 29.02 am suferit o intervenție pentru cauterizarea unor sinechii uterine, rezultate in urma unui chiuretaj ( sarcina oprită în evoluție ) anul trecut in 07.01. Intervenția a avut loc sub rahianestezie. In 01.03 am fost externata, mă simteam binisor, dureri la nivelul pelvian suportabile. Acasa am stat cuminte, repaus la pat, totul bine până ieri dimineață 04.03 când m-am trezit cu dureri in zona sacralä. Spre seară au fost din ce în ce mai intense, am luat un calmant ( reuprofen) durerea a cedat puțin, dar la ora 1, m-am trezit să merg la baie, durerea era cruntă, au inceput sa se înfundă urechile, vedere in ceață, eram cu telefonul in mâna, mi-am pierdut cunostinta , nu stiu cat timp , dar m-am trezit când am scăpat telefonul pe gresie şi a facut zgomot. Când mi-am revenit aveam spasme musculare, mâinile imi erau reci. Mi-Am revenit , m-am spălat pe mâini, față cu apa rece si am baut câteva inghitituri . Mentionez că am noduli in ambele solduri , mai vechi rezultate in urma unor tratamente cu penicilina si moldamin, Acum ma dor foarte tare. Oare care este cauza acestor dureri de coloană, nu pot sa merg , si din ce cauză am avut convulsi? După intervenție nu m-am miscat 7 ore. Ce trebuie sa fac in acest caz? Vă multumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Simona: simptomele descrise pot ascunde unele probleme mai serioase, prin urmare ar trebui sa mergeti neaparat la un control la medicul care v-a operat.

 96. alexandra says:

  Buna ziua,
  Ma numesc Alexandra am 30 ani SI in urma cu 3ani SI jumarate am nascut prin cezariana cu anestezie rahidiana de atunci ma confrunt cu dureri de spate tot timpul Mai ales la schimbarile bruste de vreme SI nu prea pot Sta in pozitie dreapta mult timp.As vrea Sa stiu daca dupa anestezie pacientul poate ramane cu asemenea dureri sau daca ele survin din alt motiv SI unde pot face un control amanuntit .Va multumesc ????

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alexandra: ar fi bine sa va vada un neurochirurg – este posibil sa va recomande sa faceti un RMN de coloana lombara.

 97. Izabella says:

  Bună ziua. Acum 2 zile am fost operata pentru extragerea materialului de la nivelul tibiei și perineului, respectiv o plăcută și câteva suruburi. Mi s-a făcut rahianestezie, iar acum mă doare foarte tare locul unde mi s.a facut anestezia. Din ce cauza? Mulțumesc mult.

 98. mircea patrascu says:

  Buna ziua , domnule doctor
  Am 48 de ani. Sambata 02.04.2016 am fost operat de apendicita .
  Totul a mers bine , m-am ridicat si am mers la 16 ore de la operatie .
  La cca 20 de ore de la operatie , brusc a inceput o cefalee f. puternica .(doar in picioare sau sezut)
  Acum sunt 90 de ore de la operatie si medicii din spital mi-au recomandat sa iau maine dimineata 6 pastile de Prednison 5 mg , la fel si poimaine .
  Dv. ce parere aveti ?

  Cu stima si multumiri anticipate
  Mircea Patrascu

 99. Adriana says:

  Buna ziua, fiul meu in varsta de 12 ani a fost operat in data de 30 martie 2016 de apendicita acuta cu anestezie rahidiana. Cat am stat in spital cu el(mai exact pana in data de 03 aprilie 2016) s-a recuperat foarte bine, avea usoare ameteli, dar e drept ca statea mai mult la orizontala. Din data de 5 aprilie a inceput sa aiba dureri acute de coloana si cap si nu l-am putut linisti decat cu novocalmin. In urmatoarele zile nu s-a mai plans de dureri si s-a simtit bine(doar usoare ameteli cand statea mai mult la verticala), ba chiar si-a facut toate temele si si-a adus caietele la zi. Astazi a fost prima zi la scoala dupa operatie si deja de la a 3-a ora a inceput sa il doara capul. L-am adus acasa la ora 13(atunci m-a sunat) si acasa a si vomat(manifestarile par sa fie ale unei migrene puternice). Ar trebui sa ma ingrijoreze faptul ca a vomat? Oare este normal? Nu sunt inca 2 sapt de la operatie, dar atat a avut scutire. Va multumesc mult.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Adriana: de principiu, varsaturile pot fi explicate de un discret edem cerebral postrahianestezie, mai ales asociate cu cefalee; totusi, ptr a fi sigura ca nu este altceva, este corect sa il duceti la control la chirurgul care l-a operat.

 100. Bianca says:

  Buna,as vrea sa stiu daca ma misc in timpul administrarii anesteziei rahi,exista posibilitatea de a paraliza? Multumesc pentru răspuns!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Bianca: daca va miscati amplu si brusc, da. Practic, nu am intalnit niciun pacient care sa „batzaie” pe masa in timpul rahianesteziei.

 101. Boitasi says:

  Buna seara , am suferit o operație de menisc , dar doctorul mi-a spus ca am si ligamentul încrucișat anterior rupt, cand este indicat sa ma operez si de ligament? Pentru ca aici in Braila nu se fac astfel de operații.
  Mulțumesc!

 102. Mihaela says:

  Buna ziua,

  Zilele acestea mi s-a facut o incizie la un chist pilonidal si doctorul chirurg mi-a spus ca peste 3 saptamannii trebuie sa mi se faca o operatie de excizie si am inteles ca aceasta operatie se face cu anestezie rahidiana. Intrebarea mea este urmatoarea: la o astfel de operatie se poate efectua si o anestezie generala? Va multumesc!

 103. Mario Tanase says:

  Buna ziua, in 2o1o am avut o interventie chirurgicala (ruptura de ligamente incrucisate anterior) la genunchi, operatia a decurs bine spun asta pentru ca nu am mai avut dureri sau alte probleme cu genunchiul. Intrebarea misterioasa a tuturor medicilor de atunci si pana acum este : de ce am avut eu parte de anestezie TOTALA si RAHIDIANA??? Pentru mine mai putin a coltat si conteaza cate anestezii se fac sau de ce se fac, nu este domeniul meu si merg pe incredere s a m d, problema este ca am ramas cu dureri si mici ameteli de cap. De atunci si pana acum am facut 8 RMN uri, 3 CT uri, Analize peste analize, consultatii la neurologi si diversi medici in Viena, Clinica Anadolu din Istanbul, Medlife, Sanador, etc.. iar rezultatul a fost unul bun, nimic suspect. In aceasta perioada am mai fost operat de deviatie de sept ( totul ok), Sinuzita cu tratament medicamentos ( ok). Am avut parte de tot felul de tratamente si prescrieri precum: betaserc, tavanic, notropil, acutil,…ciudat e faptul ca atunci cand luam / iau anti inflamator gen nurofen, mig 400…. durerea trece temporar o zi sau mai putin iar durerile surde si apasatoare reapar usor urmate cateodata de ameteli si cateodata cand fac stanga dreapta fuge imaginea ca la calculatoarele mai vechi care faceau ” frame uri” de la placa grafica.
  M-am testat si sunt bine cu urmatoarele:
  – ureche interna
  – sinuzita
  – deviatie sept
  – orl
  – vedere buna
  – neurolog
  – glanda tiroida ( putin puturoasa)
  – analize de sange bune
  Intr-o buna zi am decis sa imi aloc mai mult timp si sa citesc mai multe informatii pe internet ca sinteam si simt ca trebuie singur sa ma fac bine, dupa atatia bani cheltuiti la toti profesionistii se pare ca nu am rezolvat mai nimic am descoperit ca medicamentul QUARELIN face minuni. Fuga la farmacie unde am intampinat o dna. draguta si linistita unde am intrat in detalii cu ea despre problemele mele, se pare ca motivul problemelor mele este acea anestezie rahidiana, ceva acolo nu a mers bine iar acum mai putin conteaza.
  Doresc sa gasesc un remediu pentru aceasta cefalee sau dureri / ameteli de cap din cauza rahiei pentru ca nu doresc sa traiesc cu anti inflamatoare si quarelin toata viata, chiar si acestea nu isi fac efectul 100%. Daca doriti mai multe detalii va rog conctactati ma pe mail si poate exista cineva acolo care ma poate ajuta.
  Va multumesc

 104. ovidiu says:

  Am fost diagnosticat cu hernie ombilicala.aceasta are aproximativ 5 cm si este situata usor lateral stanga ombilicului.ce fel de anestezie mi ati recomanda?

 105. alyna says:

  Am avut o interventie chirurgicala cu rahianestezie Si din toate efectele secundare pe care le am avut (greata,varsaturi,dureri groaznice de cap)toate s-au ameliorat cu perfuzii exceptand zgomotele pe care le simt probabil la nivelul urechilor .Au trecut 4 zile de la operatie ce as putea face pentru aceste asa zise acufene?Multumesc frumos.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alyna: ptr inceput, trebuie sa fiti convinsa ca nu au alta cauza (ORL de ex). Daca sunt exclusiv post rahi, se vor ameliora pe masura ce restul constantelor vor reveni la normal.

 106. Ciobotaru ionut says:

  Buna ziua Dmn doctor.am fost operat de hernie inghinala dreapta pe data 04 iulie si cand stau mai mult de 1/2 în picioare am dureri foarte mari de cap.ce trebuie să fac.va rog ajutați mă.ma numesc ionut

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Ionut: a trecut destul d emult ptr o simpla cefalee post rahi. Daca problema nu se rezolva prin solutiile sugerate in postarile de mai sus care trateaza aceeasi problema, ar fi corect sa va vada un neurolog.

 107. Adi says:

  Buna seara…am fost operat vineri,s-a folosit anestezie de tip rahi, de atunci am dureri ingrozitoare de cap, daca stau in picioare am imi este foarte rau si vomit, chiar daca nu am mancat aproape nimic de vineri,au trecut 4 zile de la operatie, am fost externat azi dar nu mi-a zis nineni de ce am starea asta,si durerea ingrozitoare de cap…astept raspuns, va multumesc

 108. Silviu says:

  Buna ziua domnule doctor?
  Sotia mea in saptamana 5 de sarcina a facut o criza de rinichi. Am fost la urgente, piatra de 8mm la rinichi. La urolog ne-a spus ca piatra se afla la intrarea in vezica si ca este posibil sa fie eliminata. Daca nu este eliminata in 10 zile atunci trebuie interventie chirurgicala. Intrebarea mea este daca anestezia rahidiana poate afecta evolutia sarcinii, avand in vedere nr. de saptamani sau daca exista vreun risc avand in vedere ca aceasta perioada este cea mai importanta de formare a fatului?!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Silviu: nu, daca anestezistul doamnei va fi avizat de sarcina, va evita medicamentele teratogene (cu efect negativ pe fat).

 109. Cristina says:

  Buna ziua,

  In urma cu 3 zile am facut o operatie de abces pilonidal perianal si am facut anestezie spinala. Am simtit usoara durere la introducerea acului.Imediat dupa, am simtit senzatii de furnicaturi si de frig in picioare.
  Dupa trecerea starii de anestezie, care a durat 6 ore, am inceput sa simt senzatia cald rece in talpi si furnicaturi.
  Totul a fost apoi ok.
  Acasa am inceput sa simt o usoara senzatie de anesteziere a picioarelor si bazinului, precum si a mainii stangi, fetei si buzelor, dar si o senzatie de racoare pe spate, picioare si talpi si o stare de pierdere a reglarii temperaturii. Este inca efectul anesteziei? Este ceva normal?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  Cu stima, Cristina

 110. Florin says:

  Bună ziua,
  În urmă cu 3 saptamani am fost operat la piciorul stâng având ruptura de femur și mi-a fost introdusa o tija metalica în femur. La câteva minute după anestezia rahidiana degetul mic sa încovoiat și de atunci simt o amorțeală continua, asta fiind cea mai mica problema. Adevarata problema este ca nu îmi mai simt penisul, scrotul și nici sfinctetul, erecție nu am mai avut dinaintea operației. Medicii urologi și cei neurologi au ajuns la concluzia ca nu ar fi nici o problema și mi-au prescris alanerv și thiossen. Din partea anestezistei nu am primit nici o explicație. Mulțumesc

 111. Viorel says:

  Buna ziua,
  Pe data de 18.11.2016 mi s-a facut o ureteroscopie cu rahianestezie. Ulterior nu m-am simtit prea bine si am stat in pat aproape tot timpul (acasa). Cam dupa o saptamana, intr-o dimineata, mergand putin prin casa pentru dezmortire, am facut o hemipareza pe partea stanga, a aparut treptat in decurs de cateva minute cu furnicaturi, intai pe picior si apoi pe mana, cu ceva pierdere de putere in brat si picior, iar degetele de la mana si laba piciorului nu le-am putut misca timp de cateva minute, maxim 20 cred, apoi mi-am revenit complet in maxim 30 minute. Am fost totusi la urgenta (sanador) internat 3 zile si nu mi s-a gasit nimic in neregula (analize inima, CT la cap, rmn, radiografie plamani) si de atunci tot fac analize si nu gasesc nimic in neregula. De vreo cateva saptamani au aparut furincaturi slabe in piciorul stang si mai rar in mana stanga, la inceput erau la cateva zile, acum sunt de cateva ori pe zi. Intensitatea nu a crescut, sunt slabe. Am mai facut din nou analize la inima, electoencefalograma, doppler carotide, totul pare in regula. E posibil sa fi ramas de la rahianestezie cu ceva? Nu ma deranjeaza foarte mult furnicaturile, doar ca mi-e frica sa nu degenereze in ceva grav. Urmez cu aspenter, sortis, plus fokusin si prostamol pentru prostata.
  Multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Viorel: cata vreme ati fost deja investigat extensiv, inclusiv de catre neurolog, si nu s-au gasit elemente anormale, nu am date ptr a afirma eu contrariul. Ca idee, paresteziile in membrul superior par sa sugereze ca nu exista legatura intre rahi si simptomele semnalate (rahi a fost efectuata la un nivel mult inferior fata de locul de emergenta al nervilor membrului superior)

 112. mirela says:

  Buna ziua,dl doctor,
  Am fost operata de hernie de disc. M-au anesteziat rehi si am amortit pana la gat, nu mai puteam sa respir iar apoi m-au intubat si adormit. Va rog sa-mi spuneti de ce am amortit pana sus? De la operatie incoace ma supara si zona inimii si amorteli pe partea de dedesubt a maini stangi. am fost la cardiolog, am facut pana si coronarografie si mi-au spus ca nu am nimic, dar eu tot ma simt rau. Am ca o gheara la inima, ma iau carcei la inima si dupa carceii astia persista o durere. Poate fi de la prea multa anestezie? sau ce se intampla? Multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Mirela: lichid cefalorahidian se gaseste pe toata lungimea canalului in care este adapostita maduva, cat si in cap, in interiorul emisferelor cerebrale de ex. LCR-ul circula constant, ca atare este posibil ca anestezicul sa fi ascensionat mai sus de nivelul unde a fost injectat (repet, ascensionarea poate fi secundara unui proces fiziologic, normal). Probabil ca in acest context s-a considerat mai prudenta convertirea la anestezie generala. Asta nu inseamna neaparat ca intre simptomele descrise si rahianestezia suportata exista vreo legatura. Poate ca ar fi bine sa va consulte si un neurolog.

 113. Roxana T says:

  Buna seara! Vin si eu cu o intrebare care inca ma macina dupa atatia ani de cand am nascut,aprox 6.Am nascut prin cezariana un baietel,totul a decurs foarte bine insa am ramas marcata doar de durerea foarte mare pe care nu stiu cum sa o explic cand mi-au facut rahie in spate.O durere atat de puternica parca ma taiat cineva in spate pe viu,iar cand m-au pus sa ma intind mi s-a facut si rau.Nu am aflat nici pana in ziua de azi de ce asa,pentru ca alte persoane cu care am vorbit nu au trecut prin asa ceva ca mine.Acum temerea mea cea mai mare este ca in august urmeaza sa nasc al doilea copil..nu stiu cum sa procedez cu anestezia si ce e de facut? Exista si alte solutii sau care ar fi putut fi cauza la mine a durerii..?
  Multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Roxana: nu, durerea resimtita atunci nu este o garantie ca veti simti acelasi lucru si la anestezia viitoare, care foarte probabil va decurge fara evenimente.

 114. Cichi ioana says:

  Mam operat de apenducita si ma dor spatele sus foarte tare si stomacul imi zbocoteste is dureri mari de 3 zile am facut anestezie in coloana si mi se taie rasuflarea cand ma ridic din pat si ameteli va rog ajutatima

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Ioana: despre cefaleea si hipotensiunea postrahianestezie gasiti cateva amanunte printre primele postari.

 115. Madalina says:

  Buna ziua! Tatal meu a fost operat de varice acum 2 saptamani. I s-a facut anestezie rahi, o saptamana jumatate l-a durut coloana si partea de sus care nu a fost anesteziata( in special muschii si oasele). Acum durerea de coloana a trecut relativ, durerea de muschi si oase a ramas si dar a inceput sa il doara ceafa

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Madalina: cel mai corect ar fi ca medicul dvs curant sa va indrume ptr o discutie la anestezistul care I-a facut rahi.

 116. Ovidiu says:

  Buna ziua.
  Acum cateva zile am avut operatie la rinichi in care mi-au pus stent intre rinichi si vezica.
  S-a folosit rahianestezia. In 2 zile trebuie sa ma internez din nou pentru scoaterea stentului. Medicul doreste sa faca din nou rahianestezie.
  Intrebarea mea este: Cat timp trebuie sa treaca intre cele 2 anestezii ?
  Am auzit cum ca ar trebui sa imi faca anestezie totala din cauza ca a 2-a anestezie se face mult prea repede.
  Care ar fi consecintele daca totusi se alege acest timp de anestezie ?

  Multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Ovidiu: se pot face doua rahianestezii seriat; chiar si in situatia in care vi se face o anestezie generala, data fiind amploarea redusa a celei de-a doua interventii probabil ca nu va necesita si intubatie orotraheala. Adica este mai bine tolerata si practic lipsita de riscuri majore. Sunt amanunte pe care le puteti discuta fara probleme cu medicul dvs anestezist.

 117. Maxu says:

  Buna ziua! Va rog un răspuns cât se poate de repede, sunt foarte îngrijorat, panicat… acum 2 zile am fost operat pt scoaterea sondei cook dar și eliminarea unor pietre la rinichiul stâng, bineînțeles mi s-a făcut rahianestezie. Pana aici nimic anormal, problema mea este ca a doua Zii au apărut amorțeli la laba piciorului drept și puțin sus pe picior și nu pot sa ridic laba piciorului decât foarte puțin. Îmi puteți spune de ce? Sunt sigur ca este ceva de la rahianestezie… Mulțumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   MAxu: este posibil; daca problemele persista, trebuie sa va adresati fara amanare anestezistului dvs, car eprobabil ca va va indruma catre un consult neurologic, pt inceput.

 118. Daniela says:

  Bună seara.
  Am născut 2 copii prin cezariana cu rahianestezie, nici o problema .După ultima cezariana la 2 ani și 4 luni am dezvoltat un granulom de fir operata tot prin
  rahianesteziei aici m-a înțepat de vro 3 ori pana a reușit.A doua oară când m-a înțepat mi-a sărit piciorul drept involuntar.După aceasta anestezie am rămas cu dureri de coloana foarte mari.Întrebarea mea este:Cum pot scăpa de aceste dureri?Precizes ca am fost la Dr.familie și mi-a prescris: neuromultivit,algoxib,midocalm;aflamil;tramadol și paracetamol.Durerile s-au mai diminuat dar nu de tot .Mulțumesc!

 119. marius says:

  Buna ziua,

  Am fost operat de curand (hernie inghinala) si anesteziat prin rahianestezie. Imediat dupa intepatura, care nu a durut, am simtit o durere puternica in piciorul stang si in testiculul stang, o durere de foarte scurta durata, dar foarte puternica, ca si cum as fi fost electrocutat.

  Inteleg ca a fost atins un nerv, care sunt efectele pe termen lung la care sa ma astept in urma acestei experiente?

  Ce pot sa fac, ca si pacient, ca o astfel de experienta sa nu se repete intr-o viitoare operatie cu rahianestezie?

  Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Marius: 1. de principiu, niciuna; 2. nu exista nimic special care sa puteti face dvs, ca pacient, ca astfel de episoade sa nu se mai produca – sunt incidente simple ale rahianesteziei, acceptate si descrise ca atare, fara consecinte pe termen lung.

 120. Alexandra says:

  BuNa! Am fost operata in aprielie de apendicita si mi sa efectuat anestezia in coloana . acuma de 2 luni am durerii de cap si de spate ,am facut tomograf si mia iesit totul bine . dece am durerele astea ?!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alexandra: din moment ce durerile nu au aparut imediat dupa rahianestezie, ci la luni bune dupa ea, ele nu au nicio legatura cu manevra care vi s-a efectuat.

 121. cosmina says:

  buna ziua.mama sa operat de ruptura sold si a facut anestezie in coloana si a trecut 2luni si nu are putere sa stea infund o ia cu caldurii ameteli si mereu se ridica dar nu reuseste sa stea 5mn in fund.nare putere deloc nu poate sa se ridice singura pe perne .chiar nu stiu ma puteti ajuta

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Cosmina: este posibil ca mama sa fie anemica in urma interventiei (si NU a aesteziei!) si fenomenele respective sa apara in acest context (sau al unei hipotensiuni). Trebuie sa cereti sfatul ortopedului dvs ptr a verifica/ corecta acest lucru.

 122. Alexandra says:

  Buna ziua,am si eu o problema,acum 4 ani in luna aprilie am fost operata de apenticita si mi-au facut anestezie rahi,de atunci am dureri de cap aproape zi de zi,am facut si un tomograf,am facut si vizite neurologice si totul este nirmal,examenele au iesit bine! Nu stiu ce sa mai fac,niki cafeaua nu isi mai face efectul,nici medicamentele,nu stiu ce sa mai fac! Aveti vro ideie?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alexandra: este imposibil ca cefaleea sa persiste la 4 ANI de la o rahianestezie, fara nicio alta cauza. Poate ca ar trebui sa extindeti aria cautarilor, incepand cu lucruri banale gen consult oftalmologic, ORL etc.

 123. Cristina says:

  Buna seara as avea si eu o intrebare pt o operatie de fibtom uterin histerectomie partiala care anestezie ar fi mai indicata cea generala sau rahi mentionez ca am nascut de 2 ori cu anestexie peridurala .multumexv mult

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Cristina: daca se efectueaza laparoscopic, este obligatorie anestezia generala. Prin abord clasic, se poate efectua si sub rahianestezie. Nu are nicio relevanta cate rahianestezii ati efectuat anterior.

 124. flori says:

  buna seara sotul meu a facut o interventie chirurgicala la rinichipe 1noiembrie si i sa facut anestezie rahi ia fost introdus un baipas din rinichiul drept pana in vezica pt a elimina mai usor pietrele care le avea la rinichi dar la 2 zile dupa operatie a inceput o durere din sold spre picir in jos care persista si acum iar acum a coborat durerea in pulpa si pe tot piciorul pana in calcai are furnicaturi si amorteste piciorul as vrea sa stiu daca este de la anestezie si daca o sa treaca candva va multumesc

 125. Crina says:

  Buna seara,
  Saptamana aceasta am fost operata de varice, mi s-a facut rahianestezie, din ziua urmatoare au inceput durerile groaznice de cap, acompaniate de ameteli, iar dupa 2 zile au inceput sa imi vajaie urechile. Am scapat de durerile de cap si de ameteli, insa nu si de vuietul din urechi. Oare ce e de facut?
  Va multumesc

 126. Tara Vali says:

  Buna.Sotul meu a fost operat de piata la rinichi.Dupa operatie a suferit de o cefalee cumplita care a fost tratata in spital.Problema e ca la o săptămână de la externare au inceput sa ii tremure mainile,mai pronuntat pe partea stângă.Nu mai poate face nici treburi marunte gen sa isi ia o cana cu mana stângă.Trebuie sa o sustina cu amândouă mâinile.Va rig sa ma ajutati cu un raspuns ce ar putea fi.multumesc.

 127. Elena says:

  Am fost operată de abces pilonidal ieri am fost la pansat si mia venit rau de usturime.cu ce imi poate da acolo sa numai simt usturimea aceea ingrozitoare

 128. Madalina says:

  Buna ziua,

  De 6 luni am început să simt înțepături în genunchiul drept. La început erau rare..o dată pe lună. Usor, usor s au amplificat..o dată pe săptămână. Acum 10 zile eram la sala, imi făceam exercițiile și m a înjunghiat atât de tare încât am fost nevoită să mă opresc pt ca durerea nu ă mai trecut de această dată. Am fost la dr și printr un simplu control (nu radiografie, nu RMN) domnul dr mi a spus ca am o fractură de menisc. Mi s a dat Arcoxia 7 zile, mydocalm si unguent deep relief. Ma aflu in ziua a4a de tratament insa piciorul este umflat iar durerile nu s au ameliorat.
  Imi este frica de operație (nu am nici o operatie)..si mai mult decat atat sunt terorizată de o posibilă sonda, am pb cu infectiile urinare de 7 ani si de 1 an am reusit sa gasesc un tratament sa tin intențiile în ,,frâu,, si mi este frica de o posibilă recidiva din cauza sondei ).
  Pt tipul de anestezie – în cazul unei artroscopii minim invazive la nivelul genunchiului, se aplica sonda ?
  Specific ca am 27 ani.

  Multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Madalina: montarea sondei uretrovezicale dupa rahianestezie NU este obligatorie; amanunte va vor oferi anestezistul sau ortopedul dvs.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Iulian, Georgeta: cu tot respectul, acest site nu intentioneaza sa joace rolul unei platforme de socializare intre pacienti. Ptr sfaturi „ca de la pacient la pacient” exista suficiente alte posibilitati de manifestare pe internet. Multumesc ptr intelegere.

 129. Georgeta says:

  Buna ziua, miercuri 16. 05. urmeaza sa suport operatie de ruptura de menisc, genunchiul drept. Sunt ingrijorata ( ce spun eu , speriata ) de anestezie. Eu iau de ani de zile antidepresive si anxiolitice respectiv : netiapin 400 mg, rivotril 2mg si carbamazepina . Medicul chirurg mi a spus ca trebuie sa vorbesc cu anestezistul. Ce se poate intampla , pt. ca eu nu pot intrerupe tratamentul. Multumesc din suflet !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Georgeta: de regula tratamentul dvs nu trebuie intrerupt din cauza rahianesteziei; asa cum v-a sfatuit medicul dvs, corect este sa va informati anestezistul, care va decide in acest sens.

 130. Georgeta says:

  Buna ziua, domnule doctor, aveti dreptate, m am temut degeaba. Anestezia a decurs bine ca si operatia dealtfel. Mai dificil a fost pentru medicul anestezist pt.ca eu am probleme serioase la coloana, mai ales in zona lombara .Daca veti mai avea timp v as mai ruga sa mi mai raspundeti la o intrebare in legatura cu o alta operatie la coloana pe care va trebui s o suport si la care am inteles ca va trebui anestezie totala . Cu medicamentele de psihiatrie se va putea ? Multumesc din suflet !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Georgeta: sigur, trebuie doar sa va informati anestezistul despre medicatia cronica pe care o luati. Bafta!

 131. Iftime Petronela says:

  Bună ziua! Am născut prin cezariana acum 6 luni. Este posibil să am durere lombara după atâta timp de la anestezie? Am avut o criză vineri seară de nu mă puteam ridica din pat. Iar acum fac fizioterapie. Este bine să fac fizioterapie? Este posibil să am probleme cu spatele toată viața? Curiozitatea mea este dacă m a afectat anestezia?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Petronela: distanta in timp fata de rahianestezie este prea mare ptr a lega cele 2 evenimente. Mai degraba este o criza de lumbago/ o hernie de disc simptomatica. Puteti cere sfatul unui neurochirurg.

 132. Mariana says:

  Mi s-a facut Rahianestezie pentru montarea unul stent Uretral ,vârsta 52 de ani
  In copilarie am fost diagnosticata cu Meningo-Encefalita bacteriana ,adica la vârsta de 10 ani ,tratată ,care insa nu mi-a afectat calitatea vietii.Mai am antecedente de Diabet Zaharat tip II ( cu tratament oral si valori cuprinse intre 120-150
  De la Rahianestezie au trecut cam doua saptamâni si am destul de des tulburări extrapiramidale ( tremura mainile) ,uit anumite lucruri si am inceput sa fac atacuri de panica ( ce-i drept ca nu dese ) cu insomnii
  Părinții mei ( amândoi ) au decedat in urma complicațiilor Bolii Parkinson la vârste destul de înaintate ( 80 de ani);
  Simptomele descrise pot fi reactii adverse ale Rahianesteziei sau se manifesta intamplator Rahianesteziei?
  Se poate face Rahianestezie daca ai avut Meningo-Encefalita ?
  Va multumesc frumos pentru raspunsuri si va doresc mult succes in activitate Cu toata stima

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Mariana: se poate face rahi si in aceste conditii; corect este sa mergeti ptr un consult direct la un neurolog, ptr a aprecia cauza sdromului extrapiramidal.

 133. Pantazi iuliana says:

  Buna ziua. Am avut aperatie de cezariana pe 10 decembrie si de 2 zile nu mai aud bine..am un vajait in urechi. Am avut si dureri de ceafa si cap dar se pare ca am scapat de ele. Este tare neplacut sa nu aud si sa am sunetele ciudate in urechi. Mentionez ca am facut anestezie in coloana. Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Iuliana: simptomele descrise pot sa nu aiba absolut nicio legatura cu rahianestezia efectuata. Un consult ORL este binevenit.

 134. Oltita says:

  Buna ziua!si eu am fost operată acum 5 zile (cezariana),făcându mi se rahianesteziei,dar de a doua zi am inceput sa am niste dureri insuportabile dupa cap si partea cervicala care nu ma lasa cu absolut nimic doar dupa ce mă întind cu spatele si capul drept.imi puteti spune va rog cat e de normal să se întâmple așa?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Oltita: nu este normal, dar cefaleea postrahianestezie este un fenomen secundar acceptat si tratat ca atare, fara a avea neaparat semnificatie patologica. Va puteti sfatui cu ginecologul dvs ptr masurile necesare, mai ales ca probabil alaptati si cele mai multe dintre medicamentele utile in astfel de situatii trebuie evitate.

 135. Ionela says:

  Buna ziua! Soacra mea a suferi in urma cu 3 saptamani un avc usor fara sechele de genul afecatarii simturilor sau paralizie…. problema este ca acum 1 saptamana s.a declansat o criza renala produsa probabil de calculi si rinichiul nu mai functioneaza normal ajungand la blocaj… problema este ca nu s.a intervenit chirurcical pentru a monta un stent deoarece anestezistul nu a fost deacord.. ce parere aveti

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Ionela: nu sunt in masura sa apreciez de la distanta, necunoscand toate datele problemei, situatia doamnei, care inteleg ca a fost examinata deja de un coleg anestezist. Imi pare rau.

 136. elena says:

  Pt ce se administrează adrenalina in cazul in care ti s-a facut si rahie si anestezie totala? Are legatura cu scăderea pulsului? Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *