Anestezia rahidiana, de temut?


Ce este rahianestezia?

Reprezintă injectarea de anestezic  în interiorul canalului rahidian. Anestezicul nu se injectează „în măduvă”, ci în lichidul cefalorahidian (LCR) din jur. De fapt, nici nu poate fi injectat în măduva spinării, pentru că acul prin care se realizează manevra se introduce mai jos de cea de-a doua vertebră lombară, unde se termină de fapt măduva. La nivelul la care se face de regulă rahianestezia, prin canalul medular trec numai nervi spinali.

Cum se efectuează anestezia rahidiană?

Pacientul stă în şezut, cu umerii aplecaţi, cât mai cocoşat cu putinţă, pentru a orizontaliza şi deschide spaţiile dintre vertebre. Tegumentele spatelui sunt dezinfectate, apoi medicul care efectuează anestezia introduce un ac subţire şi foarte lung până în spaţiul pe unde circulă LCR, prin care injectează doza necesară de anestezic. După retragerea acului, un simplu pansament este aplicat local, pentru câteva ore. Acele moderne sunt atât de subţiri, încât fac inutilă anestezia locală, pacientul simţind ceva mai puţin de o pişcătură fină.

Cât de bine este suportată rahianestezia?

Este una dintre cele mai bine tolerate manevre anestezice, putând fi efectuată inclusiv la pacienţi cardiaci, vârstnici cu afecţiuni relativ severe, la care anestezia generală ar fi fost contraindicată. Sigur, condiţia este ca intervenţia chirurgicală care urmează să poată fi efectuată sub rahianestezie.

Când nu poate fi ales acest tip de anestezie?

La pacienţii cu tulburări severe de coagulare sau tratament anticoagulant cronic, datorită riscului major de sângerare intrarahidiană; hematomul format poate comprima măduva sau nervii rahidieni. La pacienţii cu tumori intracraniene sau orice altă cauză de tensiune intracraniană crescută. Atunci când, din diferite motive, circuitul normal al LCR este perturbat (şunturi, tumori ventriculare etc). Când nu este posibil accesul în porţiunea lombară a canalului vertebral: vertebre sudate, intervenţii chirurgicale pe coloana lombară cu implante metalice locale etc.

Există restricţii pentru pacient?

Pacientul nu are voie să consume alimente solide cu minim 6 ore şi nici să bea lichide cu minim 2 ore înainte de manevră. Cât timp este efectuată manevra propriu-zisă (de regulă sub un minut), pacientul trebuie să stea perfect nemişcat. Pentru a diminua riscul cefaleei postrahianestezie, flectarea capului spre piept este contraindicată pe toată durata analgeziei. Sunt permise în schimb mişcările laterale. Când nu există contraindicaţie chirurgicală, alimentarea se reia progresiv, la început cu lichide, apoi cu solide, de îndată ce efectul anesteziei a trecut.

Cât durează efectul rahianesteziei?

Depinde de tipul anestezicului şi doza injectată. De regulă, pacientul nu va putea mişca membrele inferioare şi nu-şi va simţi jumătatea inferioară a corpului timp de  2-4 ore. Firesc, dacă se preconizează o intervenţie de mică amploare, cantitatea de anestezic va fi mai mică şi implicit durata anesteziei mai scurtă.

Este adevărat că după rahianestezie apar dureri severe de cap?

Cefaleea postrahianestezie nu e o raritate, dar intensitatea ei este mult exagerată. I se atribuie mai multe cauze, niciuna incriminată exclusiv. Imobilizarea capului până la dispariţia anesteziei, utilizarea acelor foarte fine pentru injectarea anestezicului, anestezicele moderne, care permit dozaje de fineţe, hidratarea corectă reduc la minim riscul de cefalee postrahianestezie.

Rahianestezia poate provoca blocaj renal?

Nu. Imediat postoperator pot apărea dificultăţi în eliminarea urinei, dar funcţionarea rinichilor nu este afectată. Reluarea micţiunilor spontane este întârziată datorită anestezierii nervilor vezicii urinare şi sfincterului vezical. Apare mai frecvent la bărbaţi, în special la cei cu afecţiuni prostatice. Rezolvarea este simplă, vezica plină golindu-se printr-o sondă urinară, care se îndepărtează după câteva ore.

Ce intervenţii chirurgicale se pot practica sub anestezie rahidiană?

Rahianestezia standard asigură dispariţia temporară a sensibilităţii în jumătatea inferioară a corpului, aproximativ de la ombilic în jos. Herniile ombilicale necomplicate, care nu presupun manevre în porţiunea superioară a abdomenului, herniile inghinale, toate intervenţiile la nivelul membrelor inferioare (varice, amputaţii, intervenţii vasculare sau ortopedice), boala pilonidală, intervenţiile în regiunea perianală (fistule, abcese ischioanale, hemoroizi, rupturi de perineu etc.) şi la nivelul organelor genitale (varicocel, hidrocel, tumori vulvare), precum şi majoritatea intervenţiilor pentru afecţiuni genitale benigne la femei pot fi efectuate sub rahianestezie.

Anestezia rahidiană este acelaşi lucru cu anestezia peridurală?

Nu. Anestezia peridurală sau epidurală presupune injectarea de anestezic în afara durei, foiţa care căptuşeşte canalul rahidian, aşadar nu în LCR. Ca atare, anestezicul influenţează numai fibrele senzitive ale nervilor spinali, nu şi pe cele motorii. Avantajul? Pe cateterul special pe care se efectuează anestezia peridurală, anestezicul poate fi injectat chiar la nivel cervical, obţinându-se abolirea temporară a sensibilităţii de la gât în jos. Motilitatea nu este teoretic afectată, avantaj care o transformă în anestezia ideală în timpul naşterii. Pe cateterul epidural poate fi injectat anestezic timp de 24 – 48 de ore postoperator, fiind din ce în ce mai folosită pentru intervenţiile chirurgicale mari şi foarte mari, în asociere cu anestezia generală.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

280 comentarii adaugate pentru articolul “Anestezia rahidiana, de temut?

  1. Costache Stefan says:

    Buna ziua. Tatăl meu în vârstă de 81 de ani, a fost operat de prostată, în următoarea noapte a suferit un avc. Există posibilitatea ca acest avc să fie datorită anesteziei?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      În mod direct, nu. Dar orice manevra – chirurgicala, nonchirurgicala, reprezinta pt un organism un stres și poate agrava stări, leziuni preexistente.

  2. elena says:

    Pt ce se administrează adrenalina in cazul in care ti s-a facut si rahie si anestezie totala? Are legatura cu scăderea pulsului? Multumesc.

  3. Ionela says:

    Buna ziua! Soacra mea a suferi in urma cu 3 saptamani un avc usor fara sechele de genul afecatarii simturilor sau paralizie…. problema este ca acum 1 saptamana s.a declansat o criza renala produsa probabil de calculi si rinichiul nu mai functioneaza normal ajungand la blocaj… problema este ca nu s.a intervenit chirurcical pentru a monta un stent deoarece anestezistul nu a fost deacord.. ce parere aveti

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionela: nu sunt in masura sa apreciez de la distanta, necunoscand toate datele problemei, situatia doamnei, care inteleg ca a fost examinata deja de un coleg anestezist. Imi pare rau.

  4. Oltita says:

    Buna ziua!si eu am fost operată acum 5 zile (cezariana),făcându mi se rahianesteziei,dar de a doua zi am inceput sa am niste dureri insuportabile dupa cap si partea cervicala care nu ma lasa cu absolut nimic doar dupa ce mă întind cu spatele si capul drept.imi puteti spune va rog cat e de normal să se întâmple așa?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Oltita: nu este normal, dar cefaleea postrahianestezie este un fenomen secundar acceptat si tratat ca atare, fara a avea neaparat semnificatie patologica. Va puteti sfatui cu ginecologul dvs ptr masurile necesare, mai ales ca probabil alaptati si cele mai multe dintre medicamentele utile in astfel de situatii trebuie evitate.

  5. Pantazi iuliana says:

    Buna ziua. Am avut aperatie de cezariana pe 10 decembrie si de 2 zile nu mai aud bine..am un vajait in urechi. Am avut si dureri de ceafa si cap dar se pare ca am scapat de ele. Este tare neplacut sa nu aud si sa am sunetele ciudate in urechi. Mentionez ca am facut anestezie in coloana. Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Iuliana: simptomele descrise pot sa nu aiba absolut nicio legatura cu rahianestezia efectuata. Un consult ORL este binevenit.

  6. Mariana says:

    Mi s-a facut Rahianestezie pentru montarea unul stent Uretral ,vârsta 52 de ani
    In copilarie am fost diagnosticata cu Meningo-Encefalita bacteriana ,adica la vârsta de 10 ani ,tratată ,care insa nu mi-a afectat calitatea vietii.Mai am antecedente de Diabet Zaharat tip II ( cu tratament oral si valori cuprinse intre 120-150
    De la Rahianestezie au trecut cam doua saptamâni si am destul de des tulburări extrapiramidale ( tremura mainile) ,uit anumite lucruri si am inceput sa fac atacuri de panica ( ce-i drept ca nu dese ) cu insomnii
    Părinții mei ( amândoi ) au decedat in urma complicațiilor Bolii Parkinson la vârste destul de înaintate ( 80 de ani);
    Simptomele descrise pot fi reactii adverse ale Rahianesteziei sau se manifesta intamplator Rahianesteziei?
    Se poate face Rahianestezie daca ai avut Meningo-Encefalita ?
    Va multumesc frumos pentru raspunsuri si va doresc mult succes in activitate Cu toata stima

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mariana: se poate face rahi si in aceste conditii; corect este sa mergeti ptr un consult direct la un neurolog, ptr a aprecia cauza sdromului extrapiramidal.

  7. Iftime Petronela says:

    Bună ziua! Am născut prin cezariana acum 6 luni. Este posibil să am durere lombara după atâta timp de la anestezie? Am avut o criză vineri seară de nu mă puteam ridica din pat. Iar acum fac fizioterapie. Este bine să fac fizioterapie? Este posibil să am probleme cu spatele toată viața? Curiozitatea mea este dacă m a afectat anestezia?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Petronela: distanta in timp fata de rahianestezie este prea mare ptr a lega cele 2 evenimente. Mai degraba este o criza de lumbago/ o hernie de disc simptomatica. Puteti cere sfatul unui neurochirurg.

  8. Georgeta says:

    Buna ziua, domnule doctor, aveti dreptate, m am temut degeaba. Anestezia a decurs bine ca si operatia dealtfel. Mai dificil a fost pentru medicul anestezist pt.ca eu am probleme serioase la coloana, mai ales in zona lombara .Daca veti mai avea timp v as mai ruga sa mi mai raspundeti la o intrebare in legatura cu o alta operatie la coloana pe care va trebui s o suport si la care am inteles ca va trebui anestezie totala . Cu medicamentele de psihiatrie se va putea ? Multumesc din suflet !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgeta: sigur, trebuie doar sa va informati anestezistul despre medicatia cronica pe care o luati. Bafta!

  9. Georgeta says:

    Buna ziua, miercuri 16. 05. urmeaza sa suport operatie de ruptura de menisc, genunchiul drept. Sunt ingrijorata ( ce spun eu , speriata ) de anestezie. Eu iau de ani de zile antidepresive si anxiolitice respectiv : netiapin 400 mg, rivotril 2mg si carbamazepina . Medicul chirurg mi a spus ca trebuie sa vorbesc cu anestezistul. Ce se poate intampla , pt. ca eu nu pot intrerupe tratamentul. Multumesc din suflet !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgeta: de regula tratamentul dvs nu trebuie intrerupt din cauza rahianesteziei; asa cum v-a sfatuit medicul dvs, corect este sa va informati anestezistul, care va decide in acest sens.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Iulian, Georgeta: cu tot respectul, acest site nu intentioneaza sa joace rolul unei platforme de socializare intre pacienti. Ptr sfaturi “ca de la pacient la pacient” exista suficiente alte posibilitati de manifestare pe internet. Multumesc ptr intelegere.

  10. Madalina says:

    Buna ziua,

    De 6 luni am început să simt înțepături în genunchiul drept. La început erau rare..o dată pe lună. Usor, usor s au amplificat..o dată pe săptămână. Acum 10 zile eram la sala, imi făceam exercițiile și m a înjunghiat atât de tare încât am fost nevoită să mă opresc pt ca durerea nu ă mai trecut de această dată. Am fost la dr și printr un simplu control (nu radiografie, nu RMN) domnul dr mi a spus ca am o fractură de menisc. Mi s a dat Arcoxia 7 zile, mydocalm si unguent deep relief. Ma aflu in ziua a4a de tratament insa piciorul este umflat iar durerile nu s au ameliorat.
    Imi este frica de operație (nu am nici o operatie)..si mai mult decat atat sunt terorizată de o posibilă sonda, am pb cu infectiile urinare de 7 ani si de 1 an am reusit sa gasesc un tratament sa tin intențiile în ,,frâu,, si mi este frica de o posibilă recidiva din cauza sondei ).
    Pt tipul de anestezie – în cazul unei artroscopii minim invazive la nivelul genunchiului, se aplica sonda ?
    Specific ca am 27 ani.

    Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Madalina: montarea sondei uretrovezicale dupa rahianestezie NU este obligatorie; amanunte va vor oferi anestezistul sau ortopedul dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *