Operatia laparoscopica – operatie cu laser?

Tot omul cât de cât informat ştie că în vremurile de azi chirurgii operează „cu laserul”. Operaţia laparoscopică nu are însă nimic de-a face cu „Războiul stelelor”. Tot secretul e că, prin tuburi subţiri de metal, în burta pacientului se introduce o cameră de luat vederi şi o sursă de lumină rece, chirurgul putând să vadă organul bolnav fără să îl pipăie direct cu mâna. Laparoscopic, el operează „de la distanţă”, cu instrumente speciale care aduc mai degrabă cu andrelele bunicii, decât cu sabia din poveste.

De ce a devenit oare atât de folosit abordul laparoscopic, preferat de medici şi pacienţi deopotrivă? În primul rând, abdomenul nu mai este despicat de sus până jos, ca în operaţiile clasice. Apoi, sistemul video măreşte foarte mult imaginea, permiţându-i chirurgului să observe cele mai mici amănunte, cele mai fine structuri: vase de sânge, nervi etc. În plus, în timpul operaţiei laparoscopice medicul poate căuta în burtă şi alte organe bolnave, pe care altfel nu le-ar putea explora decât prin incizii foarte lungi. Practic, operaţia laparoscopică presupune trei-patru tăieturi mici (0,5 – 1 cm), care se vindecă aproape fără cicatrice.

Dincolo de avantajele estetice (apreciate nu numai de doamne…), contează şi faptul că în abordul laparoscopic muşchii nu sunt tăiaţi, instrumentele trecând printre fibrele lor, de unde şi durerile postoperatorii foarte mici. Pacientul se poate da jos din pat de îndată ce efectul anesteziei generale a trecut, fiind externat a doua zi sau cel mult după două zile. La maxim o săptămână de la intervenţia laparoscopică el îşi vede deja de treabă, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat!

Ce boli pot fi tratate prin operaţie cu laser? Operaţia laparoscopică este cea mai bună metodă de tratament pentru litiaza veziculară, „ pietrele la fiere” de care ne aducem aminte doar când dăm iama în grăsimi. Dacă pacientul nu aşteaptă până când fierea se umple cu bolovani şi se prezintă la medic de la primele semne de boală, operaţia durează puţin şi vindecarea este foarte rapidă. Oricum, de unde până acum vreo 10 ani colecistita acută era o contraindicaţie relativă pentru abordul laparoscopic, astăzi majoritatea inflamaţiilor acute ale veziculei biliare se rezolvă prin abord minim invaziv!

Apendicita acută poate fi, la rândul ei, operată laparoscopic, avantajele tehnicii devenind evidente mai ales când afecţiunea se asociază cu inflamaţia peritoneului. Chirurgul extrage apendicele gangrenat şi curăţă abdomenul de puroi fără a deschide larg abdomenul, ca în maniera clasică. La un pacient diabetic, obez, cu peritonită apendiculară, vindecarea plăgii clasice poate întârzia mai mult de o lună, ceea ce în cazul operaţiei laparoscopice este evitat.

Şi ulcerele perforate pot fi „cusute” laparoscopic, urmând ca pacientul să îşi vindece apoi afecţiunea gastrică sau duodenală cu pastile, fără a pierde nicio bucată din tubul digestiv. La fel de elegant pot fi rezolvate varicocelul, unele ocluzii intestinale, anumite chisturi la ficat, ovar sau rinichi etc.

Uneori, laparoscopia devine metodă de investigaţie şi de diagnostic. Atunci când chirurgul nu ştie exact de ce boală suferă pacientul, poate apela la laparoscopie, folosind o tehnică simplă numită laparoscopie exploratorie. Tehnica minim invazivă este atât de bine tolerată, încât în ţările civilizate se aplică pe scară largă ca metodă de diagnostic.

Sigur, nu toate afecţiunile chirurgicale se pretează la o operaţie laparoscopică. Pentru a vedea dacă poate fi tratat „cu laser”, pacientul trebuie mai întâi să se adreseze unui medic specialist. Numai chirurgul poate spune dacă, unde şi când poate tăia cu raza fermecată. Forţa fie cu el!

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

89 comentarii adaugate pentru articolul “Operatia laparoscopica – operatie cu laser?

  1. Bratu mihai says:

    Bună seara cine ma poate ajuta am am piatră la rinichiul stâng de 2cm nu o mai pot elimina am dureri groaznice cine mă poate ajută să o sparg sau operatie cu laser

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihai: puteti cere sfatul dnei dr Manu Ruxandra ptr un ESWL (“spargerea pietrei” cu ultrasunete) la Sanador.

  2. Cristina41 says:

    Buna ziua….domnule doctor am fost diagnosticata cu un chist ovarian endometric de 35mm…trebuie neaparat sa recurg la laparoscopie..sau poate fi tratat si altfel?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: ptr inceput, ar trebui sa fiti investigata complet de catre medicul dvs ginecologptr confirmarea prezentei endometriozei ovariene sau eliminarea altor suspiciuni (inclusiv test ROMA, RMN pelvin etc). Decizia terapeutica chirurgicala depinde de o serie de factori pe care nu ii cunosc – aveti/ mai doriti copii, aveti simptome, care sunt acestea etc – dar de regula se ia in cazul prezentei unor chisturi de dimensiuni mai mari. Ptr chisturi ca al dvs, recent diagnosticate, asimptomatice etc, exista si un tratament hormonal specific, acesta urmand a va fi prescris de catre ginecolog.

  3. Frunza Gheorghe says:

    Buna ziua in anul 2015 am fost supus unei interventi chirurgicale genunchi stang rezultat biopsie chist sinovial, in 2018 aceias problema a reaparut acea tumora se poate interveni laparoscop pt eliminare.va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gheorghe: laparoscopie = inspectie video a ABDOMENULUI. Daca leziunea dvs de genunchi poate fi extirpata sau nu prin ARTROSCOPIE, va trebui sa intrebati un chirurg ortoped.

  4. Silviu says:

    Buna ziua. Domnule doctor sotia mea are un chist de 8 cm pe rinchiul stang , chistul fiind situat in partea de sus. Adica un pic mai dificil de vazut din cate miau spus unii doctori. As vrea sa stiu daca se poate opera si cat ar costa operatia tinand cont de faptul ca ea nu este asigurata?

  5. DURLA DOINA says:

    Buna ziua , ma numesc Durla Doina .Mama mea in varsta de 92 ani a fost diagnosticata la spitalul Elias cu diverticul esofagian . Ne au spus acolo ca o interventie chirurgicala ar fi foarte greu de realizat datorita varstei ??????
    Mi se rupe sufletul cand vad ca nu poate manca desi ar vrea , nu poate sa inghita iar eu nu o pot ajuta cu nimic . Ma puteti ajuta cumva ,in asa fel ca batranetea mamei sa nu mai fie asa de grea .Va multumesc tare mult .

  6. pribagu says:

    Buna seara ma numesc Pribagu Daniel si de 2 luni am fost diagnosticat cu piatra la rinchi. un medic mi-a recomndar spargerea pietrei , am facut analizele necesare,radiografii. in urama rezultatelor a iesit ca nu se poate sparge din cauza canalului ingustat -malformatie din nastere- asa ne-a spus. singura optiune sa elimin piatra care ma doare pe zi ce trece mai mult este operatia .si canalul largit doar ca la Suceava nu opereaza nimeni laparascopic. daca bne voiti sa imi raspundeti la mesaj , se poate opera? daca da cat ar fi costurile aproximativ.
    Mltumesc si astept raspunsul dumneavostra.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Pribagu: nu va pot da amanuntele cerute, care nu se afla in sfera mea de competenta. Aveti nevoie de sfaturile unui urolog.

  7. Filica Zaharia says:

    Am 3 operatii da ocluzie. Dupa a 3 a operatie am facut un ecograf de rutina si mi-a descoperit pietre la fiere. Intrebarea mea este daca e posibila operatie laparoscopic. Stiu ca, pentru aceasta interventie sa baga in abdomen un gaz pentru a fi posibila aceasta interventie laparoscopic, ceea ce pentru intestine nu stiu daca e bine. Va rog sa-mi dati un raspuns concret sa stiu ce fac.
    Va multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *