APENDICITA ACUTA

Reprezintă inflamaţia acută a apendicelui vermiform, o porţiune subţire şi înfundată „în deget de mănuşă” a intestinului gros. Apendicita acută este provocată de obicei de resturi alimentare sau conglomerate fecale solide (coproliţi), care astupă ca un dop orificiul de evacuare al apendicelui. Constituie urgenţa chirurgicală cea mai întâlnită în practică şi, netratată corespunzător, una dintre cele mai frecvente cauze de peritonită. De aceea, tratamentul chirurgical este considerat obligatoriu în apendicita acută, chiar şi în absenţa complicaţiilor bolii.

Câteva noţiuni de anatomie Apendicele cecal este o porţiune tubulară, subţire a … intestinului gros. Are vârful înfundat ca un deget de mănuşă, celălalt capăt (baza) implantându-se în cec, prima porţiune a colonului. Este situat de regulă în fosa iliacă dreaptă, adică sub buric în dreapta, între ligamentul inghinal şi creasta iliacă. Rar, când cecul e poziţionat atipic, apendicele poate sta sub ficat, în fosa iliacă stângă etc. Baza lui e relativ fixă, dar vârful poate fi găsit în spatele cecului (retrocecal), în bazin, între ansele intestinului subţire (mezoceliac), subhepatic. Nervii sunt legaţi de plexul mezenteric superior, motiv pentru care apendicita acută doare la debut în epigastru, în „capul pieptului”. Apendicele conţine multe structuri limfatice, cu rol în apărarea contra infecţiilor, fiind considerat „amigdala abdomenului”. Ca atare, la copii el se inflamează la fiecare răceală puternică, fără a genera o apendicită acută în sensul chirurgical al cuvântului.

Cum apare apendicita acută? Orificiul de evacuare al apendicelui poate fi astupat cu coproliţi sau resturi alimentare – sâmburi, seminţe, coji. Apendicele încearcă să elimine obstacolul prin contracţii ale peretelui, percepute sub forma unor colici în fosa iliacă dreaptă (colică apendiculară). Odată dopul eliminat, totul revine la normal. Când obstrucţia persistă, în interior se adună bacterii, apendicele se inflamează, se îngroaşă, vasele din perete se dilată – este prima fază a apendicitei acute, apendicita acută catarală. Dacă procesul continuă, în interior se formează puroi. Apendicele se îngroaşă şi mai mult, se acoperă cu membrane de fibrină, se înconjoară cu lichid – apendicita acută flegmonoasă. Când peretele apendicelui moare (apendicită acută gangrenoasă), acesta poate plezni, revărsându-şi conţinutul în abdomen – apendicită perforată. Din cauză că apendicele conţine multe bacterii periculoase, perforarea lui se asociază de regulă cu o formă gravă de peritonită – peritonita apendiculară.

Cum se manifestă apendicita acută? Tabloul clasic debutează cu durere în epigastru, migrată ulterior în fosa iliacă dreaptă, datorită inflamaţiei peritoneului de aici. Uneori, durerile pot iradia şi în porţiunea de sus a coapsei, eventual accentuate de mers, pacientul stând cu coapsa îndoită pe abdomen. Greţurile şi lipsa poftei de mâncare sunt constante, dar nu se asociază cu vărsături decât în fazele avansate. Nu există apendicită acută adevărată cu poftă de mâncare păstrată! Apariţia febrei este un semn de gravitate. După perforarea apendicelui în peritoneu durerea se împrăştie în tot abdomenul, pacientul nu mai elimină gaze, se balonează, începe să verse, starea generală agravându-se rapid. Simptomatologia este specifică apendicitei? Nu. Manifestările ei pot îmbrăca forme variate, pretând la confuzii cu nenumărate boli. Simptome similare pot fi date de simpla ovulaţie, de o colică renală dreaptă, de o afecţiune genitală (spargerea unui chist ovarian, inflamaţia anexei drepte, o sarcină extrauterină etc.), de o colică biliară, un ulcer perforat, o tumoră intestinală. Probleme de diagnostic pun în general copiii, bătrânii şi femeile (în special gravidele). Ce investigaţii se folosesc uzual pentru diagnosticarea apendicitei? Analizele de sânge (hemograma) arată o creştere a celulelor albe, ca semn indirect al inflamaţiei, fără a da vreun indiciu despre localizarea acesteia. Sumarul de urină este de regulă normal în primele faze ale bolii, scoţând din discuţie o afecţiune renală. Ecografia abdominală ajută în faza catarală prin diferenţierea de alte boli, în special genitale şi biliare. În fazele avansate, revărsatul peritoneal este vizibil ecografic. La femei tinere este obligatorie efectuarea testului de sarcină, pentru eliminarea suspiciunii de sarcină extrauterină. Dacă este disponibilă, tomografia computerizată poate fi utilă, mai ales în anumite complicaţii ale bolii şi la bătrâni, dar utilizarea ei de rutină în apendicita acută nu este uzuală. Se poate vindeca o apendicită acută şi fără operaţie? Dacă inflamarea apendicelui este secundară stimulării sistemului imunitar (virozele la copii), da. Uneori apendicita este interpretată ca o infecţie urinară şi tratată cu antibiotice, acestea ameliorând simptomele dacă „dopul” din interiorul apendicelui este eliminat în timp util. Totuşi, situaţiile respective sunt rare. Pentru că perforarea apendicelui şi peritonita apendiculară sunt extrem de grave, cu potenţial letal, pentru siguranţa pacientului se preferă extirparea apendicelui la cea mai mică suspiciune de apendicită acută. Acolo unde este posibil, în cazuri cu diagnostic incert se efectuează o laparoscopie exploratorie.

CAZUISTICA REALA
CAZUISTICA REALA

Ce este un plastron apendicular? Când apendicita evoluează mai lent, organismul are timp să se apere. Lângă apendicele inflamat se adună intestine subţiri, epiploon („prapurul”), intestinul gros, organul bolnav fiind izolat complet de restul abdomenului prin punţi de fibrină. Local se palpează o tumoră neregulată, dureroasă. Dacă apendicele inflamat nu perforează în interiorul plastronului, atunci perfuziile cu antibiotice şi antiinflamatoare duc la dispariţia treptată a „tumorii”, vinovatul putând fi extirpat „la rece” peste 3 luni. Dacă apare febră, starea generală a apacientului se agravează, celulele albe din sânge cresc de ordinul zecilor de mii, atunci probabil că apendicele a perforat şi se intervine chirurgical de urgenţă pentru a drena puroiul. „Ce să iau pentru o apendicită acută?” Răspuns corect: cel mai rapid mijloc de transport către un serviciu de chirurgie! Antiinflamatoarele şi antialgicele maschează durerea, boala evoluând pe nesimţite spre peritonită. Antibioticele pot fi inutile sau insuficiente pentru a opri complet evoluţia bolii, putând-o cel mult dirija spre plastron apendicular. Antispasticele (Drotaverină – NoSpa) nu influenţează negativ evoluţia apendicitei acute, putând eventual ameliora colica renală care a fost de fapt la originea simptomatologiei. Persistenţa tabloului clinic sub antispastice e o dovadă în plus a unei afecţiuni severe, care trebuie tratată chirurgical de urgenţă. Cum se operează apendicita acută?

CAZUISTICA REALA
CAZUISTICA REALA

Apendicita acută se poate opera clasic sau laparoscopic. În apendicectomia clasică, apendicele se scoate printr-o mică incizie practicată în regiunea inghinală dreaptă. Deoarece se pătrunde în abdomen fără a tăia toţi muşchii, recuperarea este relativ rapidă. Intervenţia se desfăşoară sub rahianestezie. Este abordul preferat în apendicitele la debut, necomplicate. Dimensiunea mică a inciziei nu permite însă explorarea completă a abdomenului şi nici eventualele manevre impuse de o altă afecţiune concomitentă. În cazurile cu peritonită severă, pentru a permite accesul în tot abdomenul, abordul clasic ase face printr-o incizie lungă, pe linia mediană, de regulă sub anestezie generală. Când este indicată apendicectomia laparoscopică? Operaţia laparoscopică de apendicită presupune trei, maxim patru incizii de 0,5-1cm, prin care se introduc în abdomen instrumentele specifice, fără a secţiona fibrele musculare. Se desfăşoară obligatoriu sub anestezie generală. Avantajele majore ale procedeului devin evidente în peritonitele apendiculare – se poate spăla abdomenul fără deschiderea completă a lui; la obezi cu apendicită acută – se evită incizia inghinală, care s-ar infecta aproape sigur; la sportivi – permite reluarea precoce a antrenamentelor. Apendicectomia laparoscopică este de ales când există şi alte afecţiuni cunoscute care pot fi tratate concomitent, fără incizii suplimentare (chiste ovariene, litiază veziculară); la femeile la care nu se poate exclude cert o afecţiune genitală; în anomalii de poziţie a apendicelui – permite localizarea lui exactă. Atunci când diagnosticul de apendicită acută nu este foarte clar (ceea ce se întâmplă destul de des), laparoscopia diagnostică permite explorarea întregului abdomen şi identificarea afecţiunii reale. Ce mancam dupa operatia de apendicita?

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

545 comentarii adaugate pentru articolul “APENDICITA ACUTA

 1. Pingback: Diverticuloza colonica - simptome, complicatii, tratament | Dr. Teodor Buliga

 2. Gabriela says:

  Buna ziua,sora a fost operata de apendicita acuta flegmonoasa.periviscerita acum aproape 2 saptamani dar inca are dureri in capul pieptului.Ce se intampla ?Ar trebui sa ma ingrijorez?
  In afara de aceste dureri totul este normal,are un scaun pe zi.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Gabriela: daca are pofta de mancare, are scaun zilnic, nu face febra atunci e ok dpdv al apendicitei. In schimb, durerile postoper nu tin 2 saptamani. s-ar putea sa fie o concomitenta – adica sa fie asociata sau suprapusa o afectiune de tip gastritic. Tratata medicamentos din timp, gastrita este o afectiune banala, dar pentru tratamentul corect al ei ar trebui sa cereti sfatul unui gastroenterolog.

 3. Gabriela says:

  Are pofta de mancare ,mananca chiar mai mult ca inainte de operatie,am uitat sa mentionez ca are 7 ani.Va multumesc mult pentru raspuns.
  Toate cele bune.

 4. cazan roxana maria says:

  acum 4 zile a fost operat de apendicita acuta flegmonoasa fiul meu de 10 ani dupa aceasta operatie se poate ingrasa ca are numai 30 de kg

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @cazan: nu exista nicio legatura intre operatie/apendicita si ingrasarea copilului. sigur ca se poate ingrasa, dar nu pt ca si-a scos apendicele cecal.

 5. paraschiva says:

  buna ziua fiul meu are 8 anisori de doua zile are dureri in zona buricului si in partea dreapta am fost cu el la medicul de familie si mia spus spus ca poate a facut idigestie ia dat tratament cu antibiotic si tot mai prezinta dureri nu manaca nimic toata ziua numai cere apa in prima zi de tratament a inceput sa vomite oare sa fie un inceput de apendice va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @paraschiva: Buna ziua. Da, ar putea fi atat o simpla „indigestie”, cat si o apendicita acuta. Intrucat evolutia unei apendicite acute poate fi rapida si severa, va sfatuiesc sa va adresati deindata unui specialist de chirurgie pediatrica, care v-a putea face diferentierea corecta intre cele doua prin consult direct.

 6. dragossy lidia says:

  simpt o durere permanenta in partea dreapta a abdomenului de 3 ,4 zile am inceput sa fac putina febra dar nu mai mare de 38 ce credeti? as putea avea ampeticita?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @lidia: simptomele descrise sunt insuficiente pentru o apreciere cat de cat corecta. POate fi apendicita, dar la fel de bine una din cele alte 100 de boli care corespund descrierii

 7. ana says:

  Buna ziua! Am fost operata acum noua zile de apendicita flegmonoasa. Taietura arata cam rau,mi-a curs sange cang mi s-au scos firele. Cum pot sa o ingrijesc pentru a se vindeca mai repede? Multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @ana: mici sangerari mai pot aparea in timpul suprimarii firelor de sutura, fara nicio problema deosebita. Corect este sa urmati sfatul chirurgului dvs, care stie daca a cusut si grasimea sub piele sau nu, ce fire a folosit etc. De principiu la 24 de ore de la suprimarea firelor puteti toaleta zona cu apa si sapun, eventual folosind la sfarsit o usoara badijonare cu betadina. Exista anumite substante despre care producatorii afirma ca ar ajuta la formarea unei cicatrici frumoase (Cimeosil scarr gel, de ex), dar – pe langa ca sunt incredibil de scumpe – dupa mine nu isi merita renumele. Din pacate, fibrozarea, procesul de cicatrizare, este o constanta a fiecarui organism si de nenumarate ori am vazut cicatrici vicioase (late, groase, retractile) la nivelul unor plagi care aratau absolut superb initial, neinfectate etc.

 8. hrencsar simona says:

  buna ziua,fetita mea in varsta de 7 ani a fost operata pe data de 01.09.2013 si s-a vindecat foarte repede si bine,nu am avut deloc probleme pana sambata 19.10.2013 cand a fost ziua ei si sa zbenguit un pic cam mult,si mi-a vomitat si a durut-o un pic burtica ,acum e bine artrebui sa imi fac griji poate sa se mai intample ceva dupa 1 luna si jumatate de operatie acut flegmenoasa.multumesc.o zi frumoasa!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Simona: intervalul scurs de la interventie este suficient de mare, astfel incat riscul ca varsatura sa aiba legatura cu operatia de apendicita este minim.

 9. Grigorescu Elisa says:

  Buna ziua,Fetita mea are 13ani si mi-a spus ca azi a inceput sa aiba dureri in zona apendicel.Ar trebui sa ma ingrijorez? In afara de febra si durerile de abdomen mai sunt si alte simtome?l

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Elisa: orice durere abdominala la un copil mic ar trebui sa fie un mic motiv de ingrijorare, dar asta nu insemana ca fetita dvs are apendicita acuta. Poate cel mai constant semne, prezent de la debut, este lipsa poftei de mancare. Nu s-a inventat inca apendicita acuta adevarata in care pacientul sa manance cu pofta, ca inainte de aparitia simptomelor. Durerea apare de regula in capul pieptului, apoi coboara in zona apendicelui. Asociaza greturi, varsaturi, posibil febra. Dupa cum observati, sunt simptome absolut nespecifice, care pot avea nenumarate explicatii, mai ales la o fetita la debutul pubertatii – din acest motiv, multi apendici nevinovati au cazut la datorie… Cel mai corect ar fi sa cereti parerea unui chirurg pediatru, care ii va face eventual si cateva analize de laborator ptr a stabili ce e de facut in continuare.

 10. Daniela says:

  Buna ziua! ieri-25 noiembrie, am suferit o operatie de apendicectomie laparoscopica si m-a durut foarte tare abdomenul ieri cand m-am trezit din anestezie..aceasta durere persistand pana spre dimineata zilei de azi 26 noiembrie. cu toate calmantele care mi-au fost date durerea s-a potolit, insa ma ia cate o criza incepand de la piciorul drept pana la gat si imi intepeneste capul, astfel incat trebuie sa stau asa nemiscata pana imi revin. Insotita de aceasta criza de durere insuportabila este si un tremur care nu-l pot controla!! mai adaug cateva lucruri in speranta ca voi primi un raspuns din partea dvs domnule doctor…nu sunt balonata, nu dau gaze, nu ma dor umerii asa cum ar fi normal.va rog mult sa ma ajutati!!! multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Daniela: imi pare nespus de rau, dar nu stiu cum v-as putea eu ajuta de la distanta. Banuiesc ca sunteti inca internata intr-un spital. Asadar, cred ca cel mai corect ar fi sa cereti direct parerea chirurgului care v-a operat si care cunoaste toate amanuntele despre afectiunea Dvs.

 11. Daniela says:

  Multumesc domnule dr. Teodor Buliga..mi-au dat niste calmante atunci si m-am linistit..insa nu m-a lamurit nimeni de ce corpul meu a reactionat asa dupa interventie! Mai am o intrebare, la care nu am primit nici un raspuns din partea medicului chirurg..de ce s-a invinetit zona din jurul inciziei de la ombilic? Domnul doctor s-a uitat atunci cand mi-a schimbat pansamentul si mi-a spus ca e bine..si cu siguranta s-a referit la incizie, ca este inchisa, adica s-a prins. Si ce ar trebuie sa mai mananc? (fructele si alimentele care baloneaza am inteles ca imi sunt interzise)…Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Daniela: echimoza/vanataia respectiva este cauzata de o cantitate mica de sange care a ramas sub piele. nu are nicio consecinta, va disparea singura in 3-4 saptamani. despre alimente permise si regimul dupa apendicita acuta, gasiti mai multe lamuriri intr-un articol special postat pe site.

 12. Emira says:

  Buna seara,d-le doctor

  As dori,daca se poate sa-mi spuneti,din experienta dvs daca o apendicita acuta flegmonoasa cu multiple aderente cecale, de intestin gros,colon si lichid intraabdomina poate aparea brusc in nici 48 de ore de la consult chirurgical care nu a revelat nicio problema?!

  Multumiri anticipate

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Emira: da, se poate; situatia este relativ frecventa la tineri, la care apendicele cecal poate chiar perfora dupa 24-36 de ore de la debutul afectiunii

 13. Emira says:

  va multumesc frumos pentru raspuns si,imi permit sa va mai „chinui” cu o intrebare.dupa cum bine ati intuit este vorba de un tanar,baiatul meu de 13 ani care a fost operat acum 7 zile,aceste complicatii ii afecteaza si dieta alimentara post chirurgicala? pentru ca la 7 zile inca suntem la supa,iaurt/branza de vaci si carne de pui fiarta/coapta

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Emira: bontul apendicular este complet vindecat dupa 3 saptamani, motiv pentru care in acest interval exista cateva preucatii minime referitoare la dieta. daca scaunele sunt normale, nu au existat complicatii intraop samd se poate reveni la regimul normal dupa 2 saptamani, dar acest lucru va poate fi recomandat doar de catre medicul Dvs. chirurg

 14. Florin says:

  Buna ziua , d-le doctor ! Acum o luna de zile am inceput sa simt niste intepaturi in partea dreapta jos , cate o data ma intepa cu tot cu buric. Am fost la medicul de familie si mia spus ca e o banala raceala la burta. Toate bune a disparut intepaturile. Insa de o saptamana a aparut din nou si chiar mai puternice…e posibil sa fie apendicita ? Va multumesc !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Florin: este posibil, dar nu foarte probabil. apendicita acuta adevarata evolueaza mult mai rapid spre agravare. poate fi insa o afectiune apendiculara subacuta sau chiar cronica, afectiunea altui organ samd. cred ca cel mai corect este sa cereti sfatul unui gastroenterolog sau chirurg

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Florin: cu atat mai mult, va sfatuiesc sa mergeti sa va vada un medic fara prea multa amanare, poate chiar un chirurg de la inceput (apendicele cecal are pozitie variabila si nu de putine ori apendicita acuta mimeaza alte boli). Daca respectivul chirurg e onest, nu va va opera cand nu este cazul.

 15. Florin says:

  Am fost la un chirurg , ma controlat si a spus ca nu este apendicita si mia recomandat un set de analize de sange.Va multumesc pentru ajutor !

 16. ada says:

  Buna ziua! Am 15 ani iar de noaptea trecuta am un disconfort abdominal in zona ombilicului,dar si in dreapta. Este vorba despre apendicită?

 17. Daniela says:

  Buna ziua, eliminarea nisipului de la rinichi si posibila infectie urinara pot fi confundate cu apendicita? Starea de rau a debutat acum 4 zile cu stare de greata permanenta, sete permanenta, durere in partea dreapta, langa ombilic. Dupa o zi aceasta durere s-a mutat in spate si doare la mers. Nu am facut febra, am fost la medic si in zona apendicelui simt o usoara durere dar nu insuportabila. Am de facut analize la urina, dar imi e frica de o posibila apendicita care se poate agrava pana la sosirea rezultatelor. Simt abdomenul balonat, un discomfort la terminarea jetului urinar si urinar frecvente. Medicul a presupus ca ar fi litiaza renala sau eliminare de nisip insotita probabil de o infectie a cailor urinare.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Daniela: confuzia este si posibila, si frecventa in practica. Nu ma pot exprima de la distanta cata vreme ati fost deja examinata de un medic. simptomele corespund intr-adevar mai degraba unei afectiuni urinare decat uneia apendiculare, dar, repet, examenul clinic este obligatoriu.

 18. rusu daniela says:

  buna ziua . in urma cu 10 zile am fost diagnosticata cu posibil plastron appendicular in urma unui examen CT. mi s-a facut timp de 4 zile tratament perfuzabil cu antibiotic si dupa 3 zile am fost externata cu tratament ciprinol ca antibiotic. dupa 10 zile insa , tot ma doare in zona tumorii respective de parca se stringe ceva ca un pumn si apoi ma lasa. alta data ma doare in zona ovarului dar cedeaza dupa un calmant. ma intreb si intreb e oare normal sa ma doara dupa atata antibiotic.ce anume poate sa ma doara inca.inteleg ca acea tunoare trebuia sa se necroseze cumva din cauza antibioticelor si atunci de ce ma doare. daca puteti sa ii raspundeti va multumesc din suflet.este posibil sa fac alte complicatii?febra nu fac deloc.multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Daniela: medicii numesc tumora orice umflatura anormala. In sensul strict al cuvantului plastronul apendicularnu este o tumora, dar se palpeaza ca atare si este descris in consecinta. El presupune ca intestinele vin sa se lipeasca de apendicele cecal, pana cand acesta se vindeca, de regula cam in 3-6, mai rar 8 saptamani. Aveti antibiotic ptr ca apendicele cecal este pe loc si ar putea evolua spre abces, ceea ce impune operatie de urgenta si va trebui evitat. Plastronul apendicular NU dispare prin necrozare de la antibiotic, ci intestinele alipite se desfac dupa ce inflamatia trece. Va sfatuiesc sa efectuati apendicectomia, preferabil laparoscopic, peste minim 4, ideal 8 saptamani de la debut – daca nu apar alte complicatii, desigur.

 19. rusu daniela says:

  Domnule doctor , va multumesc frumos pentru amabilitate si timp. intr-adevar de la 86 de mmm am ajuns la 35 in 3 saptamani. sper din tot sufletul sa treaca cat mai repede de tot si desigur daca este nevoie sa fac operatia ca sa scap definitiv de aceasta problema. multumesc inca odata , domnule doctor.

 20. bogdan says:

  Buna seara, domnule doctor. De ceva timp simt impulsuri de durere in partea dreapta a abdomenului, acum o luna am fost la medicul chirurg si am facut ecograf, mi-a spus ca nu e vorba de apendicita. In tot acest timp durerea a persistat, tin sa precizez ca pofta de mancare am , nu am febra, nu ma doare capul , doar mici impulsuri in coapsa dreapta. Astept raspuns, multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Bogdan: persistenta durerilor timp de o luna si prezenta poftei de mancare exclud din punctul meu de vedere apendicita acuta, sub rezerva lipsei unui consult direct. poate ca ar trebui sa va vada si un chirurg, pentru a scoate din discutie o eventuala hernie inghinala.

 21. rusu daniela says:

  buna ziua Domnule Doctor.
  pe data de 18 februarie am facut o opratie de apendicita de fapt de plastron appendicular initial prin metoda laparoscopica si apoi prin metoda clasica prin incizie. acum sunt bine , astazi au fost scoase ultimile fire dar de la doua dintre suturi, (daca ma exprim bine…) imi curge putin , e adevarat, lichid roz. mi s-a spus sa schimb zilnic bandajul si sa dau inainte de aceasta cu betadina. doresc sa va intreb daca aceasta va trece si daca este de ajuns doar folosirea acestei metode de a schimba bandajul, sau care ar fi alte riscuri.se poate face infectie si cum as putea preintimpina aceasta. preciyey ca nu am dureri dar obosesc foarte repede, in sensul ca desi au trecut 2 saptamani de la operatie daca merg 500 de metri pe jos obosesc , ba chiar am facut febra musculara la picioare.
  cu respect Daniela

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @daniela: in mare pare sa fie un serom de plaga. de principiu, sunt total de acord cu sfaturile pe care le-ati primit. mobilizarea cat mai sustinuta, in pofida senzatiei de oboseala,dar fara a face eforturi fizice excesive, va ajuta.

 22. Anca Turcanu says:

  Va rog, domnule doctor sa-mi spuneti cum se trateaza corect un serom de plaga si cat dureaza vindecarea, pentru ca deja au trecut trei saptamani de la operatie si nu vad imbunatatiri, rana secreta zilnic un lichid clar, un pic lipicios.Va multumesc pentru raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Anca: de principiu, trebuie evacuat constant lichidul si plaga lasata sa se vindece in profunzime, chiar daca asta presupune deschiderea ei partiala. cata vreme lichidul e clar, semnele sunt bune. pentru a scadea riscul de infectare, trebuie mentinuta o izolare locala – pansamente cu betadina, de ex. daca se suspicioneaza infectarea locala, se pot folosi si pansamente mai elaborate – buretei speciali cu argint samd.

 23. mirela says:

  Sotul meu a fost operat de 5 zile de peritonita apendiculara cangrenoasa i sa pus 2tuburi de drenaj si i sa administrat cefort si metronizadol. Dr mi a spus ca nu a reusit sa curete tot .Acum la lasat acasa de Paste. As vrea sa va intreb exista vreun pericol de reinfectare .Mentionez ca nu mai face febra are vanturi si pofta de mancare. Va multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @mirela: daca nu face febra, are tranzit (scaun/gaze) si pofta de mancare, evolutia este de principiu favorabila. Nici nu prea ai cum „sa cureti tot” in astfel de situatii, motiv pentru care doua drenuri lasate in cavitatea abdominala. vor fi suprimate cand chirurgul dvs va considera ca nu mai e niciun pericol.

 24. mirela says:

  Va multumesc f.mult.Azi a 5 zi ia dat drumul acasa iar diagnosticul e apendicita acu ta cangrenoasa perforata cu peritonita localizata. Dar nu ia dat nici un tratament in continuare acasa a zis ca nu are nevoie.Ce credeti? Maine e Sfintele Paste va doresc multa sanatate si fericire dv. si la toti cei dragi.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mirela: cei care v-au operat sotul sunt singurii in masura sa aprecieze corect care este calea/tratamentul de urmat. Multumesc de urari!

 25. Gigi Stan says:

  Buna ziua domnule doctor,

  Din pacate de aproximativ 14 ani sufar de anxietate. De cand cu boala aceasta am o problema ciudata, nu pot sta intins pe spate. In cazul unei operatii cu rahianestezie se pot administra niste anxiolitice pentru problema mea cu statul pe spate?.

  Va multumesc anticipat pt raspuns.

 26. Gigi Stan says:

  @Dr. Teodor Buliga

  Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

  Ce anxiolitic mi-ati recomanda?

  Daca m-ar si adormi ar fi perfect….

  Va multumesc anticipat pt raspuns.

 27. Flo says:

  Buna ziua,

  Am 34 de ani si de aproximativ o luna ma confrunt cu niste simptome. Pe data de 7 aprilie am vomat o data si am avut diaree. Dupa o zi treaba s-a ameliorat. Dupa aproximativ o saptamana de la acest incident am inceput sa am niste dureri in partea dreapta sub coaste cam unde ar trebui sa fie ficatul. De atunci durerile au aparut si in alte zone: dreapta mai jos, la testiculul drept dar si cateodata in lateral dreapta si in spate. Mi-am facut niste analize de sange , urina si o echografie abdominala pe data de 29.04.2014. La hemolucograma au iesit ok. La urocultura mi-a iesit infectie cu enterococ. Am facut tratament 12 zile cu antibiotic (5 zile cprinol si 7 zile levofloxacina). Sambata trecuta am facut putin efort si mi s-a intensificat durerile in parte dreapta. De duminica am facut febra 37,5 -38.7.
  Poate sa fie apendicita?
  Apendicita poata sa dureze o luna?
  Pofta de mancare am dar nu grozava.

  Va multumesc pt timpul dumneavoastra.

  Cu respect,

  Flo

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Flo: putin probabil sa fie apendicita acuta. Posibil insa ca infectia urinara sa fi „urcat” spre rinichi sau sa fi facut un dismicrobism intestinal.

 28. claudiu says:

  Buna ziua, acum 7 zile am fost operat laparoscopic de apendicita flegmonoasa. Sunt externat de 2 zile insa au aparut de ieri dureri acute in fosa iliaca dreapta cu radiere in piciorul drept si durere in zona epigastrului. Nu am facut febra , nu am pofta de mancare, nu am scaun de 3 zile, urinez normal si am vanturi. Este cazul sa ma ingrijorez sau este un proces normal de vindecare?
  Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Claudiu: daca durerea este intensa, va sfatuiesc sa va adresati neaparat chirurgului dvs, mai ales daca este brusc instalata si/sau asociaza febra.

 29. Ioana says:

  Buna ziua! In luna ianuarie am inceput sa am dureri abdominale in dreapta,in partea inferioara.Am mers la urgenta,crezand ca am apendicita,dar dr. chirurg m-a trimis la ginecologie si am fost diagnosticata cu anexita dreapta si am urmat tratament(inectii,antibiotic) si a cedat durerea.In urma cu 3 saptamani,durerea a revenit(precizez ca este o durere usoara,resimtita mai mult ca o presiune),am mers la medic,mi-a facut ecografie,am primit diagnosticul de metroanexita subacuta,si mi-a recomandat Zinnat si Voltaren capsule,timp de 7 zile.De cateva zile ma simt usor balonata,iar gazele le elimin cam greu.Nu am fost constipata,nu am avut diaree,doar senzatii de voma si temperatura intre 37,2-37,4. In urma examenului ginecologic,am ramas cu o durere in partea dreapta.
  Credeti ca totusi ca este posibil sa am apendicita,dar sa o tina in loc antibioticele? Multumesc mult! O zi buna!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ioana: nu. dar asta nu inseamna ca pe un fond de „anexita” (boala inflamatorie pelvina) nu se va putea suprapune la un moment dat o apendicita acuta.

 30. alina says:

  Buna Ziua,, pe 2 iunie am fost operata cu apendicita acuta flegmonoasa, insa in jurul ranii mi sa invinetit si s-a intarit..puteti sa-mi spunemi cauza si daca e ceva grav???

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alina: de principiu nu, este probabil un mic hematom local. putina gheata local si eventual, cu acordul medicului dvs, niste Lioton gel local vor rezolva rapid problema. daca plaga se inroseste, pielea devine lucioasa, in tensiune, atunci va trebui sa cereti sfatul celui care v-a operat – s-ar putea sa fie uns erm de plaga, care v-a trebuie evacuat (asta se face foarte simplu, nu doare).

 31. Cristian says:

  Buna seara, domnule doctor! Acum 3 zile am inceput sa am o durere aproape de zona inghinala, am fost la doctor si mi s-a spus ca este, cel mai probabil, o intindere musculara la nivel inghinal si mi s-a dat Indometacin-supozitor. Am inceput sa am urinari frecvente, mici intepaturi sub coasta, lateral, simt ca se incalzeste corpul dar temperatura nu depaseste 37 grade si cefalee. Ce-mi recomandati sa fac?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cristian: fenomenele urinare nu au nimic de-a face cu o intindere musculara inghinala – este posibil sa fie altceva (o mica pietricica migrata de la un rinichi, o infectie urinara etc) – trebuie sa fiti revazut de medic, eventual cu o ecografie si ceva analize, de sange sau de urina…

 32. corina says:

  Buna ziua!fetita mea are 5 ani de 2 saptamani are febra durere de burta in zina buriculul am fost internata la spital i sau facut antibiotice si gentamicina 5zile dupa 3 zile au reaparut aceleasi sintome.mentionez a vazut.o si un medic chirurg ,poate fi apendicita si stopata cu antibiotic ?multumesc!

 33. corina says:

  La aanalize au iesit lym scazut adica 16.60 valoare normala 40_60 ,vsh 28 valoare normala 5_10 ,neu%76 valoare normala 20_55 ,si si diagnostic este dat raceala la plamanul drept dar nu inteleg de ce face febra si durere de burta din 5 in 5 ore pt ca o calmez cu panadol si ibalgin si nurofen

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @corina: nu pot sa va confirm sau infirm prezenta apendicitei de la distanta, mai ales ca este vorba de un copil care primeste deja ingrijiri medicale. Dar, ca idee de principiu, copii au o reactivitate aparte a sistemului imun si nu de putine ori o „raceala”, o pneumonie, o infectie ORl pot genera inflamarea ganglionilor limfatici abdominali, de unde si simptomele care mimeaza o afectiune „de burta”.

 34. corina says:

  Nu inteleg de ce dupa 10 zile de antibiotic 5 zile pe vena plus gentamicina si de 3zile cu sirop antibiotic plus ibalgin si panadol nu cedeaza .

 35. andreea says:

  Buna ziua.am si eu o mica problema.e a doua zi in care simt o durere in partea dreapta a abdomenului,jos.durerere este usoara cu junghiuri neregulate.la apasare intr-un anumit punct ma doare nu foarte tare dar doare,am incercat sa sar usor pe varfuri dar in urma sariturii ma doare in acelasi loc ca si la apasare..cand stau intinsa i pat pe spate din nou doare dar cumva infundat.pofta de mancare nu am si nici scaun din prima zi de dureri.credeti ca e posibil sa fie apendicita?Precizez caci cand eram copil nu puteam face educatie fizica la scoala ca acuzam dureri in partea dreapta a abdomenului.va multumesc anticipat

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @andreea: mai degraba nu; daca atunci cand cititi aceasta postare nu sunteti inca operata, cu mare probabilitate nu apendicita a fost cauza simptomelor descrise.

 36. Vanessa says:

  Buna! De acum 2 zile ma doare (o durere suportabila si doar cand fac miscari bruste cateodata) in partea dreapta jos , a abdomenului! Imi este destul de frica sa nu fie apendicita! Ma puteti ajuta cu un sfat ceva?.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @VAnessa: prezenta scaunelor si apetitul pastrat de regula nu merg cu o adevarata apendicita acuta. pentru ca totusi apendicita acuta este o afectiune serioasa, este bine sa mergeti la un consult chirurgical.

 37. popovici says:

  Va rog să-mi răspundeţi urgent dacă o pacientă în vârstă de 79 ani, operată laparoscopic de apendicită gangrenoasă la urgenţă , în urmă cu 6 zile, acum externată, care are temperatura maximă de 37,4 grade, limba albită , tălpile picioarelor puţin umflate,tuse, dureri suportabile în zona apendicelui are o evoluţie normală a bolii. Nu am primit niciun tratament ulterior operaţiei . Menţionez că la 5 zile după operaţie bolnava a mers la domiciliu cu un automobil pe o şosea proastă circa 120 km. Ne e frică să nu se fi stricat ceva la operaţie. Aşteptăm şi un sfat legat de medicamentele ce trebuie luate în această fază a bolii.
  Cu stimă, Iuliu Popovici

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Popovici: drumul in sine, oricat de accidentat ar fi fost, nu a influentat cu nimic operatia in sine. despre medicatie, va trebui sa cereti sfatul medicului curant, care cunoaste exact situatia mamei, ce alte boli mai avea etc.

 38. iancu gabriela says:

  buna seara.am si eu o intrebare la care sper sa veti timp sa-mi raspundeti.sotul meu a fost operat de urgenta acum 13 zile de peritonita generalizata prin apendicita acuta cangrenoasa perforata.nu poate sa manance decat foarte putin mai mult lactate supa si compot.in 9 zile de spitalizare a slabit 8 kg.se simte foarte slabit pentru ca nu poate manca prea mult si nu poate manca carne.astazi si-a facut scuze sila ca manca carne din supa si a vomat tot ce mancase inclusiv de dimineata.si nu numai atat dar a facut si 38 febra seara .am observat ca de cate ori varsa face si febra.nu a facut febra de cand este acasa respectiv 4 ziledecat astazi. plaga este bine nu supureaza sau altceva.singura problema este ca nu are pofta de mancare si se simte foarte slabit.mentionez ca dupa externare are tratament cu normix,2 de 3 pe zi enterol cate 1 de 3 ori pe zi si oroperidys 1 de 3 ori pe zi inca 7 zile.va rog frumos sa-mi spuneti ce pot face sa-l pun pe picioare.multumesc.astept raspuns

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @gabriela: tinand cont ca afectiunea sotului a fost una deosebit de severa, trebuie acordata atentie sporita oricarui simptom, indiferent cat e el de banal (varsatura, de ex), cam pana la 4 saptamani de la operatia initiala. faptul ca a facut si febra este un argument suplimentar pentru a cere fara amanare sfaturile chirurgului care l-a operat si care stie exact cat de extins era puroiul, cum a facut drenajul etc. Pe de alta parte, administrarea de normix si enterol ma face sa cred ca sotul a primit un tratament antibiotic intensiv si, in mod corect, chirurgul a considerat ca pacientul trebuie protejat impotriva unor modificari severe ale florei microbiene, secundar adiministrarii de antibiotic; asadar, va trebui scos din discutie si eventualul dismicrobism intestinal.

 39. bogdan says:

  Buna seara, de 2 saptamani am dureri in partea dreapta a abdomenului, dureri care se lasa uneori in zona inghinala si testicul, alteori o simt in partea lombara si se lasa pe fesa, mai nou de vreo 2 zile am ameteli si stari de greata.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @bogdan: de regula o apendicita acuta nu evolueaza atat de lent (2 saptamani), dar nu inseamna ca nu sunt si exceptii. trebuie totusi sa va examineze un chirurg, pentru a scoate din discutie o afectiune in sfera renala.

 40. Carmen says:

  Buna seara. Fiul meu a fost operat de apendicita acuta gangrenoasa, in urma cu 4 zile. La radiografia pulmonara efectuata inaintea operatiei, s-a pus diagnostic de: aderenta pleuro-diafragmatica stanga. Va rog mult sa-mi spuneti ce inseamna si daca trebuie sa consult un specialist.
  Multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Carmen: de principiu, nu. presupunand ca nu este o exagerare imagistica sau un artefact, inseamna ca intre foita subtire care captuseste plamanul si diafragm este o banda de tesut – dupa o raceala zdravana etc.

 41. Andreea says:

  Bună ziua, acuma 2 zile am avut dureri mari n partea dreapta jos ,făceam febra 37,5 și vomita, am fost la medic și mi sa dat antibiotic, acuma nu mai am dureri.se poate ca durerile de apendicita sa dispară momentan ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Andreea: posibil, dar la fel de posibil este ca febra respectiva sa fie generata de o afectiune ginecologica sau urologica. Banuiesc ca daca medicul care v-a examinat ar fi avut suspiciunea de apendicita, v-ar fi indrumat la un chirurg.

 42. Petronela says:

  Buna ziua,am 22 ani ,in urma cu 1 luna jumatate am fost operata de apendicita flegmonoasa si tot mai am cand si cand dureri in partea dreapta si in jurul buricului , in zona ovarelor si dureri de mijloc, dupa operatie mia depistat gastrita hemoragica,acum cateva zile am fost la control si in urma unei ecografii mia depistat cateva imagini limfoganglionare cea mai mare fiind de 13/6mm la operatie,si mai mia depistat o mica lama de lichid printre ansele intestinale in fosa iliaca dreapta cu grosimea max de 8 mm.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Petronela: aspectele descrise pot fi normale in contextul interventiei suferite. corect este sa cereti parerea celui care v-a operat, care stie exact ce a gasit si ce a facut intraoperator.

 43. Ramona says:

  Buna ziua.
  Pe 13 octombrie am fost operata de apendicita laparoscopic dupa mai multe investigatii pentru ca nu se putea determina cu exactitate daca este vorba de apendicita dat fiind ca am fost dusa pe 12 la urgente doar cu varsaturi fara a prezenta si alte simptome.
  Sunt putin ingrijorata ca la o saptamana si o zi de la operatie am observat ca in zona inciziei pentru operarea apendicelui este o galma mica si toata zona inciziei este cam tare. Imi schimb bandajele zilnic si curat inciziile cu Betadine. Nu ma doare si nici nu e rosu doar ca nu stiu daca este normal.
  Am inceput sa simt mici piscaturi si furnicaturi iar marginile inciziei sunt roz deschis.
  Va multumesc.

 44. Elena says:

  Buna seara. Acum cateva zile am avut o durere in partea dreapta destul de jos, intre apendice si ovare, care acum a migrat catre coapsa dreapta, spre interior…e un fel de usturime-durere in muschiul coapsei. Am facut o ecografie abdominala si mi-a spus ca nu am peritonita, insa nici nu poate vedea apendicele. Ce fel de analiza ar trebui sa fac sa vad daca este vorba despre apendice sau nu? Mentionez ca am luat antiinflamator si din prima zi nu m-a mai durut in dreapta, doar coapsa, insa simt o jena in partea dreapta dar e destul de jos, inghinal;cat de jos migreaza durerea daca e vorba de apendice? poata da inapoi durerea daca iau antiinflamatoare? sa fac o radiografie…sau e vreo analiza care imi poate spune in timp real daca e cazul sa ma operez? Multumesc anticipat pentru raspunsul dvs

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Elena: nu exista o analiza specifica apendicitei acute. Pe langa ecografie, examenul ginecologic si sumarul de urina, puteti face si anumite analize de sange. In apendicita acuta, toate testele de inflamatie cresc normal foarte mult, fara ca asta sa fie vreun argument specific, tintit, pentru o suferinta apendiculara (pot aparea aceste modificari si in infectii dentare samd). Cel mai corect este sa va consulte un chirurg.

 45. Alexandra says:

  Buna ziua, cam de o saptamana am dureri in partea dreapta a abdomenului inferior. nu ma doare tot timpul, si nici foarte tare dar ma sperie. Am facut hemoleucograma cred…era vorba de leucocite si a iesit valoarea de 8.600 din maximul de 10.000 parca..nu ma doare la palpare ci doar atunci cand ma mai misc sau stau in anumite pozitii mai mult. Pot ridica piciorul fara nici o problema ma pot apleca pot sari. Poate fi vorba de apendicita? despre greata cam apare atunci cand ma tot gandesc la asta..sunt foarte emotiva de fel. Va multumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alexandra: de principiu, simptomele descrise nu corespund apendicitei acute, dar acest diagnostic nu se pune de la distanta. el presupune obligatoriu prezentarea la un chirurg si eventual efectuarea unor investigatii suplimentare (ecografie abdominopelvina, de ex).

 46. Gabi says:

  Buna ziua domnule doctor,
  este normal ca dupa o operatie de apendicita fara complicatie dupa cum spune medicul chirurg, sa aiba dureri abdominale insuportabile timp indelungat.
  Exista posibilitatea sa fi facut ulcer,sau alte complicatii,pentru ca durerile sunt foarte mari.
  Mntionez ca copilul are 15 ani
  Multumesc pentru raspuns/

 47. Gabriel says:

  Buna dimineata domnule doctor, o durere surda si continua ma supara de multa vreme in partea dreapta a abdomenului. De apendicita am fost operat in ’96, dureri similare am mai avut si am fost diagnosticat cu Tiflita- dupa medicamentatie durerea a devenit suportabila si am neglijato. In prezent nu mai pot sta pe burta sau pe spate deoarece durerea devine atat de acuta ca nu pot sa ma odihnesc sau sa dorm. Daca apas abdomenul in dreapta in locul unde e semnul de la operatia de apendicita elimin imediat gaze pe gura, daca apas deasupra buricului doare intens . Gastroenterologul mi-a prescris dieta fara gluten si alimente cu continut redus de carbohidrati fermentabili deoarece aveam un scaun moale, dieta pe care o tin de o luna, scaun normalizat dar durere intensificata. Rog sa ma sfatuiti ce investigatie ar fi potrivita pentru a detecta cauzele durerii. Mentionez ca sunt in tratament cu antibiotice pentru prostatita cronica (care se manifesta prin dureri la nivelul vezicii urinare si la examen rectal). Investigatiile pe partea urogenitala au ajuns in impas, o fi posibil ca tratamentul cu antibiotice sa fi redeclansat Tiflita?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   GAbriel: tiflita inseamna inflamarea cecului, dar daca ar fi fost sa aiba legatura cu tratamentul antibiotic, inflamatia s-ar fi manifestat cam pe toata lungimea tubului digestiv (de regula dupa tratament antibiotic apar probleme provocate de selectarea din flora intestinala a unor bacterii „rele”). Pentru ca durerile intense de tipul asta pot ascunde o boala inflamatorie severa a intestinului (boala Crohn, de ex, diverticulite samd), cred ca ar trebui sa faceti investigatii suplimentare – analize de sange, CT, eventual colonoscopie – sub supravegherea unui gastroenterolog dedicat.

 48. bebe says:

  buna ziua. de aproape 1 saptamana am o durere (mai mult o balonare, se simte ca si cum asi avea o minge de tenis bagata acolo) in partea dreapta jos, a aparut dupa ce am ridicat ceva greu, ziua respective nemancand nimic pana seara, iar seara la masa am baut doua pahare de cola, ziua urmatoare mancand un sos de usturoi. atunci durerea s-a intensificat. durerea apare pe parcursul zilei si dispare complet noaptea cand dorm. mentionez ca nu ma doare cand merg sau cand apas, doar simt aceasta durere. se poate sa fie de la apendicita sau din alta cauza?? multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Bebe: sunt nenumarate explicatii ptr simptomele descrise; ptr a elimina suspiciunea unei apendicite acute, trebuie totusi sa mergeti la un chirurg ptr un consult direct.

 49. Diana says:

  Buna ziua,
  As dori sa va intreb ceva, chiar daca este o intrebare mult prea generala, insa banueisc ca din experienta dvs puteti face o medie sa spun asa.

  Care ar fi perioada de recuperare pentru un copil de 14 ani perfect sanatos?

 50. maria says:

  Buna ziua. Am 18 ani si am fost operata de apendicita acuta in urma cu aproximativ 3 luni. De cateva zile cand fac scaun ma ustura si simt o durere ft intepatoare si astazi am observat si un pic de sange….ce credeti ca ar putea fi? sa fie ceva in legatura cu operatia?
  Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @MAria: nici vorba. Simptomele descrise apartin probabil unei afectiuni proctologice (anale). Aveti nevoie de un consult proctologic/chirurgical.

 51. Adelin says:

  Buna seara , am fost operat acuma 2 saptamani , mai exact pe 21 Noiembrie , firele le-am scos pe data de 3 Decembrie . Totusi , dupa scoaterea firelor doctorul mi-a zis ca am facut o infectie de la ele si ca imi curge un fel de lichid (seron/serol se numeste, nu am bagat de seama) Astazi am iesit pe afara si in seara asta am observat o pata de sange pe bandaj , sa ma ingrijorez de ceva ? se poate desprinde operatia ? Tin sa mentionez ca sunt un pic mai plinut . Va multumesc .

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Adelin: la persoanele grase, este destul de probabil ca plaga sa seinfecteze sau sa se formeze un simplu serom local este mai mare. Urmati sfaturile celui care v-a operat. eu as pune doar pansamente cu betadina, eventual gheata local (deasupra pansamentului).

 52. Tincuta says:

  Sotul meu in varsta de 65 ani a fost diagnosticat cu plastron apendicular.Medicul i-a facut incizia, dar nu a putut extirpa apendicele deoarece varful lui a fost lipit de intestin. Ni s-a spus ca nu a riscat sa-l opereze acum , ci i-a pus furtun de drenaj, urmand ca operatia sa fie facuta peste 2 luni. A trecut o luna de cand poarta furtunul si tot mai curge cate putin. E normal acest lucru dupa asa de mult timp?Va multumesc pentru raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Tincuta: atitudinea este cea corecta intr-un plastron complicat (se deschide abdomenul doar daca apare local puroi sau boala evolueaza sub tratament corect). Lucrurile vor intra in normal odata cu apendicectomia. |acum, depinde ce se scurge – daca este doar lichid de ascita, atunci tubul se poate chiar suprima; daca mai este puroi, se mentine pe loc. doar chirurgul dvs poate aprecia cat se mentine acest dren.

 53. Tincuta says:

  Am uitat sa mentionez ca i s-a administrat tratament cu antibiotic si ca starea de sanatate a sotului este buna:are pofta de mancare , are scaune regulate , nu face temperatura.

 54. gigi says:

  buna seara,am 53 de ani ,102kg si am fost operat acum 18 luni de apendicita acuta gangrenoasa retrocecala ascendenta fizata la cec,peritonita acuta,am probleme cardiace,cardiopatie,hipertensiune si steatoza hepatica.am eliminat doua fire, unul dupa un an ,altul dupa inca doua luni.operatia este sudata cu exceptia unui orificiu de cca.3mm prin care supureaza sau puroiaza un lichid galbui consistent ,fara miros.medicul care m-a operat s-a pensionat,mentionez ca a inceput sa doara dar nu cand presez zona.ce puteti sa-mi spuneti? multumesc!

 55. robert says:

  salut , de vreo 5-6 zile am o durere in partea dreapta unde sar localiza si apendicele…. dar sincer nu am nici un fel de simptom … ca si : febra , lipsa poftei de mancare , greturi si altele.. scaunul este normal , urinarea fara durere…. dar am o durere ciudata acolo si tot persista si nu cedeaza cu medicamente |? ce ar putea sa fie ??
  mie teama sa nu fie apendicita

  • Dr. Teodor Buliga says:

   robert: sunt nenumarate boli care mimeaza o apendicita acuta, va sfatuiesc sa mergeti la medic pentru a va infirma prin consult direct aceasta suspiciune. oricum, riscul sa fie o adevarata apendicita acuta fara alte simptome la 5 zile dupa debut, cu apetit pastrat, fara varsaturi, tulburari de tranzit etc este redus.

 56. Ana says:

  Buna,
  Pe data de 27 decembrie am facut operatie de apendicita laparoscopica. Simptomele inainte de operatie nu erau prea severe, doar durere in partea dreapta, fara varsaturi fara febra, fara diaree. Totul a decurs, operatia fara probleme, am luat o singura zi pastile pentru durere, dupa care durerea era suportabila. Totul a fost bine pana ieri , de 11 ianuarie, cand ca am inceput sa am dureri in partea dreapta, care se accentueaza cand merg, ma ridic sau ma pun in pat. Ar trebui sa ma ingrijoreze?
  Cu stima, Ana Oltean.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ana: imposibil de spus pe datele furnizate si mai ales in absenta unui examen clinic direct; imi pare rau, dar cel mai corect este sa cereti parerea chirurgului dvs.

 57. ionut says:

  Buna ziua…sunt operat de apendicită de 8 zile si de 2 zile am inceput sa fac febra 38.4—38.7…Si am si frisoane câteodată…..Ce sa fac?va multumesc…

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ionut: este posibil ca febra sa nu aiba nicio legatura cu apendicectomia – sa fie o banala raceala adaugata de ex. pe de alta parte, e posibil ca cele doua evenimente sa fie legate, lucru greu de stabilit d ela distanta. Corect este sa mergeti la control la chirurgul dvs, pentru a scoate din discutie un eventual abces postapendicectomie.

 58. Ciubaca Cristina says:

  Buna seara Am fost operata de data de 22 decembrie de apendicita sclerozata/trofica si de atunci am diare,coprocultura a iesit negativa nu mininc numai banane,piine si ceai,si iau de o saptamina salofalk,ibutin si eubiotic,Ce sa fac sa scap de diare !Cu respect.

 59. Adina says:

  Buna ziua,

  Sotul meu a fost operat in urma cu 4 zile de apendice. Daca nu va suparati, as vrea sa-mi spuneti, daca e vreo problema ca azi a avut diaree, a tinut regimul alimentar, trebuie sa mearga la doctor?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Adina: daca nu exista si alte semne de alarma (febra, varsaturi, dureri abdominale etc), nu e neaparat ceva de speriat. persistenta diareei, alterarea starii generale etc impun prezentarea la chirurgul dvs ptr un control.

 60. dumitru viorica says:

  Buna ziua,va rog frumos spuneti mi daca este vorba de o apendicita,de o luna am stari de voma,diaree,durere in capul piptului,durere in zona buricului,am fost la doctor dar mi a dat antibiotic,a zis cs am indigestie,am terminat antibioticul ma doare in zona buricului,nu am pofta de mancare ,sant epuizata,ce ar trebui sa fac?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Florica: simptomele descrise nu sunt tipice unei apendicite, cu atat mai putin unei apendicite acute (ar fi perforat de zece ori in intervalul mentionat). cu atat mai mult cu cat problemele par serioase si persista, un consult serios de gastroenterologie este absolut necesar. imi pare rau ca trebuie sa o spun, dar nu orice durere de burta se trateaza de la inceput cu antibiotic.

 61. Topa Crina says:

  Buna ziua,am citit cu interes atat articolul cat si raspunsurile care l-au urmat si indraznesc sa va adresez o intrebare, fetita mea de 7 ani se plange de dureri localizate in diverse zone ale burtii, am mers la pediatru care m-a trimis la medicul chirurg, acesta din urma a exclus existenta apenticitei, am facut analize la sange, leucocitele au iesit la un nivel de 6,7 dintre limitele 5 si 10, la ecograf s-a observat ca abdomenul este plin de gaze, si s-a trecut un diagnostic de colon iritabil. inca nu am reusit sa facanalize la coprocultura. As dori sa va intreb daca exista o analiza sigura care sa depisteze existenta unei apenticite. Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Crina: o apendicita acuta are evolutie fulminanta; nici nu se pune problema unei suferinte care sa dureze aproape un an, nici macar in cazurile de plastron apendicular; este obligatoriu sa fie efectuate analize de scaun, inclusiv parazitologice; diagnosticul de colon iritabil la 10 ani este un pic exagerat, in lipsa oricaror altor analize care sa elimine alte cauze ale acestoe simptome. oricum, nu exista o analiza specifica ptr diagnosticarea apendicitei acute.

 62. Mariana Giuglea says:

  Buna ziua,
  Baiatul meu (24 ani) a fost operat laparoscopic de apendicita in regim de urgenta. Dupa 5 zile a iesit din spital si desi avea dureri, nu a luat niciun calmant. Durerile s-au intetit(dureri in partea stanga) si a trebuit sa revina la spital(aproape ca nu mai putea merge, se ridica din pat cu mare greutate, nu putea sta drept, statea cocosat). A fost internat din nou, i s-au facut toate analizele, ecografie si tomografie. Si doctorii spun ca este totul in regula, ca nu se vede nimic la tomografie. E posibil ca aceste dureri sa fi aparut si sa se mentina din cauza alimentatiei? Are deja 2 saptamani de la operatie. Ce medicamente l-ar ajuta? (i s-a prescris metamizol).
  Va multumesc foarte mult.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @MAriana: daca nu exista cauze „profunde”, intraabdominale, este posibil ca durerile sa fie date prin insertia unui eventual trocar de lucru in regiunea inghinala stanga (se pune un tub in acest loc ptr a permite instrumentelor sa intre in abdomen), loc prin care trec niste nervisori care pot fi temporar afectati. cat despre medicatie, trebuie sa urmati sfaturile chirurgului care l-a operat. puteti asocia eventual si un alt antiinflamator mai potent.

 63. Mariana Giuglea says:

  Va mai rog inca o intrebare, cam in cat timp se refac nervisorii afectati, aproximativ cam cat timp mai poate avea dureri?

  Multumesc anticipat

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mariana: depinde; durerile ar trebui sa scada spre disparitie completa la 3-4 saptamani; rarisim persista pana la dublul acestui interval.

 64. Mariana Giuglea says:

  Stimate domnule doctor,
  Medici au dat un raspuns si anume ca a facut un hematom si i-au dat punga cu gheata(ceva asemanator) sa tina in dreptul operatiei(de fapt in partea dreapta)si i-au spus ca se va retrage. Acum e mai bine copilul, este inca in spital, ia si calmante, se pare ca va iesi maine sau poimaine.
  Va trebui sa ia antiinflamatoare in continuare pentru dureri?
  E grav acel hematom pe care il are?

  Multumesc foarte mult

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @MArina: nu, se va resorbi singur; durerile apar prin efectul compresiv pe care il determina hematomul (adica un cheag de sange) asupra nervisorilor din jur si prin inflamatia produsa de organism, care incearca sa „dizolve” cheagul. eu unul i-as mai da antiinflamatoare o perioada – trebuie sa urmati sfaturile chirurgului car eil are in grija. bafta!

 65. mirabela says:

  buna ziua fetita mea a foast operata de apendicita acuta cu peritonita generalizata acum o luna si 2 sap a avut tub de drenaj 5 zile , dupa 2 saptamini de la operatie au inceput sa aiba durei in partea stanga a abdomenului , durerile nu au intensitate mare dar sunt foarte frecvente a facut o ecografie abdominala si ni sa spus ca este totul bine nu mai are lichid in abdomen si toate oreganele sunt in regula . din ce cauza sunt aceste durieri ma cam ingrijoreaza nu stiu daca sunt normale sau nu si de la ce ar putea sa survina

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mirabela: nu stiu, simptomele respective pot avea nenumarate cauze, inclusiv un dismicrobism provocat de tratamentul antibiotic probabil intensiv pe care l-a urmat ptr peritonita (pe romaneste antibioticele tari au omorat bacteriile bune si in intestin au ramas bacterii rele). eu as cere sfatul pediatrului si i-as face copilului toate testele pt sfera digestiva – inclusiv coproparazitologic etc.

 66. Mariana Giuglea says:

  Stimate domnule doctor,
  Va multumesc foarte mult pentru toate raspunsurile dvs. Nici nu stiti cat de mult m-au linistit si m-au lamurit. Acum copilul este mai bine.
  Multe multumiri!

 67. Tiberiu says:

  Buna ziua!domnule doctor am si eu o problema si nu stiu dak ar fi ceva serios:acum vreo 3 luni am avut o durere in partea dreapta in zona apendicelui dar si in capul stomacului,2 saptamani nu am avut pofta de mancare mai deloc si slabisem vreo 3 kg,am fost la doctorul de familie si m-a trimis la o consultatie la chirurg si la ecograf,la ecograf nu a iesit decat cateva reziduri de mancare mi-a spus iar in dimineata aceea nu am mancat nimic,chirurgul mi-a spus ca este posibil sa am apendicele imflamat ,simteam o durere la palpare in capul stomacului cat si in parttea apendicelui!mi-a spus sa mananc de regim o saptamana si sa vedem daca persista sa revin!a trecut durerea apoi si am reinceput sa iau inapoi in greutate si mi-a revenit si pofta de mancare,dar de vreo cateva zile a reinceput durerea insa simt si niste trepidatii,simt cum s-ar zbate un muschi in zona apendicelui dar nu este dureros,si durerea la palpare este foarte slaba!!am 26 de ani si fac sport foarte mult(merg la sala de 6 ani si fac antrenament intens,si joc fotbal de 2 ori pe saptamana,merg si la sky de cate ori am ocazia si alerg la fiecare 2 zile,nu consum niciun fel de substante nutritioniste sau proteine)durerea nu ma deranjeaza dar nu stiu daca este normal!!as mai preciza ca m-am obisnuit sa dorm noaptea tarziu si ca in fiecare noapte mananc cam mult la ore destul de tarzii-00-01parca atunci mi se face apetitul mai mare si ca dorm pana la amiaza daca nu lucrez a doua zi!!ar trebui sa-mi fac griji:astept parerea dumneavoastra!!Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Tiberiu: cata vreme apetitul este pastrat, probabil ca nu e apendicita acuta. Totusi, eliminarea acestui diagnostic presupune obligatoriu o vizita la chirurg.

 68. Mihaela says:

  Bună seara.. Dl. Doctor, am fost operata laparoscopic de apendicita și este a 4-a zi după operație.. Mă dor cusăturile, dar mi s-a spus ca este normal, în schimb ma doare în dreapta în zona apendicelui, și în spate și se lasă pe picior durerea, ca și cum s-ar rupe ceva înăuntru și as vrea sa știu dacă aceasta durere este normala? Poate fi data de colon sau de taietura făcută la apendice? Menționez ca regimul alimentar este cel stabilit de medic și am început sa mănânc mai bine ca înainte , am scaun normal, gaze, fără temperatura… Va rog frumos sa îmi răspundeți dacă aveți idee ce ar putea fi… Mulțumesc frumos

 69. Florina27 says:

  Buna seara am si eu o intrebare am fost operata acum 5 ani si de atunci ma tot doare in partea dreapta.Nu mai stiu unde sa merg. Am facut si o colonoscopie de 3 saptamani.Aacuma de. Duminica ma doare foarte rau toata burta si operatia fff tare.ce as putea sa mai fac?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Florina: durerile descrise pot recunoaste mai multe cauze. ptr a le elimina se fac o serie d einvestigatii (colonoscopia e una dintre ele, dar pot fi si eco de parti moi, eco transvaginala, consult ginecologic etc). toate acestea trebuie puse cap la cap de un medic, care sa va coordoneze direct si nu de la distanta investigatiile – un internist, un gastroenterolog de ex.

 70. bogdan says:

  Buna ziua. Stimate domn doctor as avea nevoie de un sfat in legatura cu o durere pe care o am in partea dreapta in zona fosei iliace( in dreptul apendicelui) care se manifesta ca o intepatura, se simte o umflatura,simt si o bolboroseala cateodata in acea zona iar la efort fizic devine prezenta.Am facut analize la sange ,leucocite in valori normale,vsh bun,alt ast bun,doar bilirubina a avut putin peste,ureea buna,creatinina buna,la ecografie se vede namol la fiere dar nimic legat de apendice,in cele din urma am facut si CT la pelvis iar rezultele putin bune au fost cateva imagini ganglionare pericecale infracentimetrice si aspect osteosclerotic al articulatiilor sacroiliace.Durerile persista de aprox 2 luni,nici nu mai stiu ce sa fac si unde sa ma duc,am vazut cativa chirurgi care nu m-au impresionat deloc…ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Bogdan: nu se pune problema de a fi impresionat de vreun chirurg – cel mai probabil nu aveau date care sa sustina diagnosticul de apendicita acuta motiv ptr care, foarte corect, nu v-au operat degeaba. Nu pot aprecia corect situatia dvs de la distanta, dar va puteti adresa unui gastroenterolog ptr a elimina o alta cauza de inflamatie a cecului, eventual unui rematolog/internist ptr a scoate din discutie bolile care afecteaza articulatiile sacroileale (sunt boli autoimune, unele merg si cu inflamatie de cec).

 71. Alex says:

  Buna, am si eu din cand in cand dureri in zona apendicului am fost la consultatie in urma cu 2 luni si mi sa zis ca e doar o infectie urinara durerea a trecut. Azi durerile au aparut dar nu ma doare constant doar cand ma misc intr-un anumit mod in pat sau cateodata cativa pasi cand ma plimb si i urma cu 3 saptamani am facut analizele si nu am nicio problema. Sar putea sa fie inceput de apendicita??

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alex: diagnosticul de apendicita acuta nu se pune de la distanta, in absenta unui consult chirurgical; pe de alta parte, faptul ca acum 3 saptamani analizele erau perfecte, nu va absolva de posibilitatea de a face astazi apendicita acuta; corect este sa mergeti la medic (macar la medicul de familie, daca nu la chirurg) ptr a scoate din discutie aceasta suspiciune.

 72. Ciubaca Cristina says:

  Buna ziua ! Va rog frumos sa-mi scrieti dupa operatie de apendicita la cite luni distanta se poate efectua colonoscopia.EX.22.DEC.2014-6 MARTIE 2015.
  Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cristina: daca nu aveti alte probleme de sanatate – diabet decompensat, boala inflamatorie intestinala etc – si apendicita nu a fost asociata cu complicatii severe (peritonita trenanta, fistule de cec etc), puteti face colonoscopie fara probleme la 3 luni de la interventie.

 73. cristi says:

  buna ziua, la varsta de 7 ani am fost operat de apendicita, acum am varsta de 35 de ani si am dureri din nou in partea dreapta. Intrebarea mea, este posibil sa reapara apendicita din nou?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cristi: interventia presupune extirparea apendicelui, deci NU; exista o singura situatie cand se poate interveni lasand apendicul pe loc, dar numai ptr max 3 luni – in plastronul apendicular operat se dreneaza initial puroiul, apendicul extirpandu-se dupa un interval de timp rel scurt; cu siguranta ati fi fost deja operat de atunci… exista insa nenumarate afectiuni care mimeaza apendicita, trebuie sa va adresati unui medic ptr consult.

 74. BlueWing says:

  Buna ziua domnule doctor.
  Acum aproximativ doua săptămâni am început sa am dureri ocazionale in partea dreapta dar si in partile inferioară si stanga ale abdomenului. Uneori mai slabe alteori mai persistente. Nu am facut febra, pofta de mâncare e prezenta si beau apa regulat in ultima vreme. Starea generala este foarte buna exceptând durerile. Considerati ca ar putea fi vorba totusi de o apendicita? Sau ar putea fi simptome pe fond de stres? Va mulțumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cristina: apendicita acuta da rareori dureri bilateral de la debut; oricum, ati fi avut demult peritonita daca era o adevarata apendicita acuta; s-ar putea ca raspunsurile dvs sa tina mai degraba de ginecolog…

 75. Ciprian says:

  una ziua! Am tot citit pe aici dar nu ma regasesc nicaieri.
  In luna noiembrie m-a luat o durere de moment ca o intepatura nu f puternica in partea dreapta putin mai jos de buric apoi a cedat reaparand si disparand mai mereu de atunci. Mi s-au facut atunci analize si ecografie care au infirmat apendicita. Intre timp, pana in prezent tot apar dureri suparatoare care vin la aproximativ ore fixe in zi, insotite si de o constipatie si o fragmentare a materilor fecale de aproximativ o luna pt care folosesc laxativ. Am slabit in jur de 3 kg si la apasare in zona colonului ascendent daca pot spune asa se aud si se simt borborisme puternice ca si cum as avea lichid oprit in interior. In ultimele 3 zile medicul de familie mi-a recomandat un tratament antibiotic cu augmentin si metronidazol crezand ca e vorba de o bacterie dar care dupa dureri suparatoare de stomac si stari de rau, slabiciune, furnicaturi in diferite zone ale bratelor si picioarelor si usoare ameteteli am fost nevoit sa opresc tratamentul in a 3 a zi. De doua zile am si o usoara stare de confuzie si greturi ocazionale pe langa cele mentionate anterior. Sunt si unele unele momentente cand la palpare dispare acea zona cu lichid. Mentionez ca in ultimele luni nu am avut febra sau voma am tinut si regim deoarece am si o gastrita eroziva de aprox 2 ani, nu beau alcool si nu fumez. Cazuri de cancer de colon in familie nu sunt. Imi puteti spune va rog o parere la prima vedere?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ciprian: este normal sa auziti acele zgomote, ptr ca in zona cu pricina materiile fecale sunt lichide; poate ca ar fi bine sa cereti sfatul unui gastroenterolog ptr examene suplimentare – coprocultura, ex coproparazitologic etc.

 76. Ana says:

  Buna ziua ! Am fost operata acum 2 ani de apendicita acuta si la 2 luni au reaparut dureri la operatie.Am fost la medicul care m-a operat si mi-a zis ca nu este nimic de la operatie.
  Dar de 2 luni durerile au devenit insuportabile, am facut eco , analize,etc..
  dar toate sunt bune.
  Am luat antiinflamatoare, ibutin, dar durerile tot persista.
  Va rog sa-mi spuneti care ar fi cauza durerilor. Am 43 de ani.
  Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ana: la 2 ani de la operatie, putin probabil ca operatia veche sa fie de vina; pe de alta parte exista nenumarate boli cu simptome precum cele descrise, care nu se pot diagnostica de la distanta; incepeti pe linia ginecologica, continuati cu gastroenterologia etc.

 77. Daniel says:

  Buna seara,am si eu o nelamurire,cam de 1 saptamana am dureri in partea dreapta si ma doare si piciorul cateodata,am avut febra,Dar nu mare,38,sunt constipat de vreo 2 zile,iar pofta de mancare am,nu am avut greturi…credeti ca sunt simptome suficiente pt o apendicita?o Sa ma duc la un control dar imi e cam frica….si Mai am o intrebare,apendicita in faza incipienta nu se poate trata fara a se recurge la operatie? Va multumesc!.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Daniel: diagnosticul de apendicita acuta este suficient de serios ca ssa includa si un consult chirurgical; de principiu, prezenta apetitului nu prea merge cu apendicita acuta, dar medicina nu e matematica.

 78. Ana maria says:

  Buna- ziua!!! Acum mai bine de o luna am inceput sa am dureri in partea dreapta…uneori in zona apendicelui,alteori in zona inghinala dreapta,alteori in zona buricului putin mai jos.Am mers la chirurg,m-a consultat,am fc si analize la sange si urina..iar raspunsul dumnealui a fost acela k abdomenul meu nu prezinta nimic acut…Apoi am mers la ginecologie…am fc teste de secretie,papanicolau si ecografie intravaginala…toate bune…dar in momentul cand am fost consultata am simtit o durere in zona vezicii urinare…mi-a prescris zanocin,flucovim si carpicon supozitoare…pe toata durata tratamentului durerile au cedat….dar odata terminat acestea au revenit…mentionez k am scaun normal,fara temperatura iar pofta de mancare este normala…ce-mi recomandati sa fac mai departe…chiar nu stiu unde sa mai merg…Va multumesc !!!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ana MAria: posibil sa fie/fi fost o infectie urinara – trebuie sa faceti mai multe investigatii, inclusiv urocultura; puteti fi vazuta inclusiv de catre un medic internist.

 79. IOANA says:

  Buna ziua, in 2009 sotul meu a fost operat de peritonita ; de o luna de zile il doare operatia si a aparut o galma pe cusatura.
  Va rog sa-mi spuneti care ar fi cauza.
  Va multumesc.

 80. Mădălina says:

  Bună ziua. Am 15 ani și am fost luni,16.03.2015 operată de apendicită acută flegmonoasă,precizez căpe data de 23.03.2015 mi au fost scoase firele,am avut doar două.Decând m am operat nu am avut vărsături,am putut să merg după 5 ore de la operație,dar nici în momentul de față eu n am făcut niciun scaun,ce trebuie să fac?Vă mulțumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @MAdalina: probabil ca problema s-a rezolvat deja la momentul asta; oricum, nu va sfatuiesc sa luati laxative uzuale gen dulcolax dupa o apendicectomie, au un oarecare efect iritativ pe intestin. exista si alte slutii – supozitoare cu glicerina, microclisme speciale etc, dar care ar trebui sa va fie prescrise de chirurgul dvs.

 81. adriana says:

  Buna ziua,am fost operata de apendicita si dupa doua zile am depistat sange in urina si cand ma sterg se vede pe servetel,dupa operatie nu mai pot sta deloc pe partea stanga pt ca ma inteapa in zona inimii..precizez ca anestezia a fost rahidiana

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Adriana: nu exista legatura intre rahianestezie si sangerarea respectiva; puteti sa cereti parerea chirurgului dvs – stie cel mai bine daca ati avut, de ex, sonda urinara sau nu etc.

 82. Smarandita says:

  Buna ziua!
  Am 15 ani si de aproximativ 6 luni am dureri in partea inferioara dreapta a abdomenului(mentionez ca durerea este diversa).Am fost la mai multi doctori de specialitati diferite,dar niciunul nu a depistat nimic.Am facut numeroase ecografe si un Rmn(fiind depistat lichid in saculetul duglas),dar era foar perioada de ovulatie.Am facut de asemenea si analize,dar nimic.
  Credeti ca ar putea fi apendicita cronica?(am pofta de mancare,scaun normal si uneori doar stari de greata).
  Credeti ca ar putea fi vorba de o apendicita cronica?
  Ce imi recomandati?

  Multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Smarandita: diagnosticul de apendicita cronica este negat de imensa majoritate a chirurgilor; cautati totusi o alta sursa a durerii.

 83. Alexandra says:

  BUNA AM NISTE DURERI IN PARTEA DREAPTA LA INCEPUT AU FOST DURERI IN CAPUL PIEPTULUI DUPA AU INCEPUT GRETURILE SI VARSATURILE DUPA DUREREA A COBORAT IN PARTEA DREAPTA DUPA 3 ZILE AM INCEPUT SA AM FEBRA DURERI FOARTE RELE DE CAP SI GREATA FOARTE DES ASI PUTEA AVEA APENDICITA?

 84. Gaby says:

  Buna ziua, domnul doctor. De vreo 2 saptamani am dureri in partea dreapta jos, care uneori imi dau rezonante si in zona spatelui si spre coaste. Aceste dureri dispar uneori total si apar iar la un anumit interval. Febra nu am, am pofta de mancare si scaun normal de 2 ori pe zi de cele mai multe ori. Credeti ca poate fi apendicita sau ce anume ar putea fi? Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Gaby: simptomele descrise NU corespund apendicitei acute, dar diagnosticul acestei boli presupune obligatoriu un examen clinic direct la un chirurg.

 85. Gaby says:

  Va multumesc, domnule doctor. Mai am o intrebare, va rog…ar putea o apendicita sa evolueze asa lent? Ma refer la cele 2 spatamani care au trecut de cand a inceput sa ma deranjeze in zona… Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   GAby: putin probabil; exista o singura forma cu evolutie asa de lenta – plastronul apendicular – dar simptomele sunt usor diferite de cele semnalate; tocmai de aceea, examenul clinic este important.

 86. Ionut says:

  Buna ziua, domnul doctor. De ceva timp am o durere suparatoare in zona testicolului drept, mai mult sub el si in zona dreapta abdominala apropiata. Aceasta durere a aparut dintr-o data dupa ce am facut dus si am stat cu geamul deschis la camera, am simtit ca m-a luat frigul atunci…nu stiu daca ar putea avea legatura. Cand stau in pozitia sezut, durerea se intensifica putin. Seara durerea ma lasa sau cand iau antiinflamatoare. Dimineata ma trezesc cu o stare de greata cateodata. Ce ar putea fi? Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ionut: simptomele corespund unor afectiuni atat de diverse, incat enumerarea lor v-ar fi inutila; sfatul medicului de familie se poate dovedi util.

 87. Madalina says:

  Buna ziua!
  Acum 3 ani, fiica mea in varsta de aproape 17 ani a fost operata de un chist ovarian la ovarul drept, episod rezolvat laparoscopic, rapid si fara probleme. De atunci, s-a mai plans de cateva ori de dureri/disconfort in partea dreapta dar nu ceva de durata. Ulterior, cu medicatie antiinflamatorie, acestea cedau. Am fost de fiecare data la ginecolog si la generalist si nu erau probleme din sfera genitala. Generalistul ne-a spus la un moment dat ca ar fi apendicele inflamat si ca trebuie operat. Ne-a dat atunci antibiotic si durerea a disparut.
  De vreo doua saptamani, insa, se plange din nou de dureri/jena in partea dreapta, cu presiune in picior. Durerea apare cand sta in sezut sau cu picioarele incrucisate; in pozitia verticala sau orizontala durerea e rara sau deloc. Alte simptome nu are: febra, varsaturi sau stare alterata.
  Este vorba de apendicita? Va multumim!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   MAdalina: simptomele descrise nu corespund apendicitei acute, dar intrucat exista enorme variatii individuale, excluderea acestui diagnostic presupune obligatoriu un consult chirurgical direct.

 88. ina says:

  buna ziua eu de o luna am dureri sus la abdimenshi cite odata jos in drepta trei saptamini in urma am fost la spital cu dureri main tota zona abdomenala shi eram foarte mult umflata shi am vomitat…miu facut anlize aveam globulele albe alte 21 de mii…shi mi au facut ecografie…dar nu au putut vedia nimic deoarece eram plina de aer…shi dup 3 4 zile am avut diaree vreo doua saptamini….de o saptamina parca ma simteambine iar acum trei zile iar sau inceput dureri sus in parte dreapta la abdomenal shi diareea doua ziele…ce poate fi? docturi nu stiu ce am

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Ina: simptomele descrise corespund mai multor afectiuni din sfera digestiva; nu am toate datele ptr a va aprecia distanta, mai ales de la distanta. Acest lucru poate fi facut insa de un gastroenterolog.

 89. paul says:

  Buna ziua! De cateva zile ma doare in partea dreapta jos.. durerile sunt suportabile, si nu sunt constante ci apar si dispar.. dupa aceste simptome a aparut si o durere in capul pieptului dar si a gatului. Nu știu daca au vreo legatura intre ele simptomele. Menționez faptul ca am pofta de mancare. Este vorba de apendicita?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Paul: apendicita acuta impune ptr diagnosticare prezentarea la un chirurg, chiar daca teoretic prezenta apetitului o exclude in cele mai multe situatii; asadar, va sfatuiesc sa mergeti la un consult chirurgical.

 90. roxana says:

  Acum o luna am fost operata de apenticita acuta iar acuma ma doare foarte tare piciorul drept. Credeti ca poate fi infectie la operatie?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Roxana: poate fi, dar nu exclusiv (o cauza ginecologica, o alta viroza de ex); cel mai corect este sa mergeti fara amanare la chirurgul dvs ptr un control (va elimina posibilitatea existentei unui abces postapendicectomie).

 91. roxana says:

  acum o luna am fost operata de apenticita acuta iar acum ma doare piciorul drept ,am facut 38 temperatura .Poate fi doar o raceala sau o infectie la operatie?

 92. marina says:

  Buna ziua,fiica mea de 16 ani si jumatate a fost operata pe 30.03.2015 de apendicita gangrenoasa situata subhepatic,cu colectie in cantitate medie.Are doua incizii una in fosa iliaca dreapta iar cea de a doua porneste de deasupra ombilicului si se termina deasupra simfizei pubiene. Medicii ne-au spus ca a fost o interventie destul de grea care a durat 3 ore .pana pe 21.04 toate au decurs bine, dar de atunci ne confruntam cu diaree desi a tinut un regim adecvat postoperator.A urmat un tratament cu ampicilina,furazolidon si biosun la indicatia medicului dar dupa 5 zile diareea a revenit la fel de agresiv(10scaune pe zi apoase si dureri abdominale severe)As vrea sa stiu daca poate avea legatura cu operatia sau daca e de alta natura.Medicii ne_au spus ca intestinele iau fost rearanjate.
  Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Marina: nu cred ca cele 10 scaune zilnice au de-a face cu operatia in sine, ci cu o alterare a florei intestinale/infectie intestinala dupa antibioticele primite; este obligatoriu sa o vada un gastroenterolog si sa i se recolteze analize pentru bacterii speciale, „rele” (clostridium, de ex). Poate chiar si de catre un infectionist, la nevoie.

 93. Alex says:

  Buna ziua domnule doctor.

  Acum 8 ani am parcurs niste multi kilometrii cu o masina, eram si incepator si am stat destul de stresat la volan. Dupa acest drum facut, a doua zi m.am trezit cu o durere in partea dreapta jos, intre zona apendicelui si zona aceea unde creste par la organul sexual. Durerea m.a tinut 3 zile, trei zile in care nu ma puteam misca de durere. Dupa 3/zile durerea a inceput sa dispara. Dupa 4 ani, intr.un moment stresant din viata mea, a inceput sa ma doara iar, dar durere slaba. De cate ori ma stresez ma doare in acea zona, in partea dreapta jos. Daca mint

 94. Alex says:

  Acum 8 ani am parcurs niste multi kilometrii cu o masina, eram si incepator si am stat destul de stresat la volan. Dupa acest drum facut, a doua zi m.am trezit cu o durere in partea dreapta jos, intre zona apendicelui si zona aceea unde creste par la organul sexual. Durerea m.a tinut 3 zile, trei zile in care nu ma puteam misca de durere. Dupa 3/zile durerea a inceput sa dispara. Dupa 4 ani, intr.un moment stresant din viata mea, a inceput sa ma doara iar, dar durere slaba. De cate ori ma stresez ma doare in acea zona, in partea dreapta jos. Daca mintea mea nu se gandeste la acel loc, nu ma mai doare. Atunci cand spre exemplu sunt stresat (fluturi in stomac) imediat mi se creaza gaze. Cand gazul trece prin zona dreapta jos, iar ma doare. DUpa ce gazul iese, nu ma mai doare. Tot asa, cand am fluturi in stomac mult timp, am si diaree, iar cand am diaree ma doare in partea dreapta jos. Dupa ce merg la toaleta, nu mai doare. Ma doare iar in partea dreapta jos cand mananc prea mult(cand se umfla stomacul). Precizez ca de vreo vreo 6 ani sufar si de atacuri de panica. Am unul chiar acum cand va scriu acest comentariu. Am facut analize prin 2010 si ecograf si mi s-a spus ca probabil este un zgarci sau un nerv care cauzeaza acea durere, ca am bila lenesa si ca am niste firicele de nisip pe canalele urinare. Domnule doctor, va intreb: de ce ma doare in partea dreapta jos cand ma stresez? De ce ma doare inainte sa iasa un gaz? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alex: durerea din fosa dreapta asociata cu meteorizarea este ceva uzual, dat fiind ca acolo incepe prima portiune a intestinului gros; durerea locala asociata cu stresul necesita un raspuns din sfera psihologiei…

 95. elena gheorghe says:

  buna ziua am o intrebare am fost operata acum 3 saptamani de apendicita acuta gangrenoasa si acum 2 saptamini mi-a scos 1 fir si mai am 4 merg de 2 ori pe saptamina la control si de 1 saptamina scote 2,3 seringi de grasime este normal sau este ceva grav si nu imi spune ca sa nu ma sperii?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Elena: mai ales la persoane plinute, se poate intampla ca la locul inciziei sa apara o colectie. Cu tratament adecvat si putina rabdare, se va vindeca.

 96. Bianca says:

  Bună ziua! M-am operat de apendicita acuta flegmonoasa acum 3saptamani, și firele au fost scoase acum o săptămână și 3zile. După ce am luat pansamentul pus după ce a scos firele, mai exact după doua zile, am observat ca pansamentul de lipește de operație și curgea ceva de acolo. M-am gândit poate ca asa trebuie sa decurgă recuperarea..Am întrebat pe toată lumea, dar nimeni nu a avut asa după operație. Am mai stat câteva zile asa și am fost la un doctor chirurg în spitalul un care m-am operat și mi s-a spus ca probabil curge lichidul acela de la vreun fir dinăuntru care se înmoaie și împinge lichidul ala afara.. după care am fost la un doctor de la spitalul meu și mi s-a spus ca nu este deloc bine cum e acolo și sa vin peste doua zile înapoi la el.. am stat descoperita acolo și au niște ceai de mușețel.. am nelămurirea aceasta, de la ce ar putea fi asa.. un doctor spune una, altul spune alta.. nu știu ce sa mai cred.. dacă m-ati putea ajuta cu un răspuns.. mulțumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Bianca: nu pot aprecia situatia de la distanta, cu atat mai putin contrazicand doi colegi care v-au examinat direct; gasiti insa mai sus un raspuns pe tema asta…

 97. oana says:

  de 1 an si ceva am dureri in partea dreapta +epigastru+gaze si balonare, Mereu inainte de venirea cilcului menstrual cam cu 5 zile inainte.de ce paote fi vorba? sa exclud o apendicita ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   ana: apendicita acuta si menstra nu au nimic in comun; premenstrual exista insa modificari relativ importante ale tabloului hormonal, unele putand afecta si motilitatea tubului digestiv (unii hormoni sexuali feminini, de ex, scad foarte mult motilitatea musculaturii intestinului, il „lenevesc”). Un consult ginecologic ptr a stabili cauza dismenoreei / tratamentul adecvat este insa util.

 98. Laura says:

  Buna ziua! Fiica mea de 8 ani si jumatate a acuzat dureri puternice de burta, localizate in partea dreapta jos in urma cu 3 saptamani. Am fost cu ea la medicul pediatru care in urma consultatiei ne-a trimis la urgenta cu diagnostic de apendicita acuta. La urgenta a fost examinata de un medic si apoi trimisa la consultatie si la medicul chirurg din policlinica care ne-a facut foaia de internare. In sectie insa, medicul chirurg care a preluat-o a trecut-o pe antibiotic, ampicilina si gentamicina injectabil, si in a cincea zi a fost externata cu stare generala buna si diagnostic de limfadenita mezenterica nespecifica. Durerile de burta au incetat cu totul a doua zi dupa administrarea tratamentului. Ieri, am fost cu ea si a facut o ecografie abdominala totala. Pe rezultat scrie ca toate organele (ficat, colecist, pancreas, splina, rinichi, vezica, uter si ovare) au aspect si dimensiuni normale. La final, insa, scrie ganglion mezenteric, ovalar, cu aspect inflamator, cu diametre 13.8/6 mm, in flancul drept. Doamna doctor care a facut ecografia a zis ca totul e in regula. Pe mine ma framanta acest ganglion. Puteti sa ma lamuriti, va rog, ce inseamna asta? Multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Laura: nimic anormal; ganglioni mezenterici au absolut toti oamenii; in cazul fiicei poate fi inflamat secundar bolii, fara a avea vreo semnificatie.

 99. Florin says:

  Buna ziua !

  De aproximativ 1 an ma chinuie niste dureri abdominale.

  Durerile au debutat anul trecut prin aprilie cu dureri surde in partea dreapta a abdomenului. Durerile nu erau puternice insa erau enervante. Am fost la urgenta si m-a vazut atunci si un chirurg si mi-a zis ca nu ar fi apendicita. Atunci mi-au facut si niste analize de sange si urina si mi-au zis ca totul ar fi normal. Dupa aproximativ doua luni durerile au disparut.

  In toamna au revenit din nou durerile si atunci am facut iara analize de sange, urina si scaun. In urma acestor analize mi-a iesit ca as avea Helicobacter Pylori. Am facut in octombrie tratament pt Helicobacter cu
  Claritromicina + doua alte medicamente. Dupa un timp durerile au disparut.
  In decembrie au reaparut si apoi iara la sfarsitul lui ianuarie.

  In momentul de fata de aproximativ 2 saptamani mi-au revenit durerile in partea dreapta, mai precis in dreapta cam pe unde este ficatul insa acum ma doare si piciorul drept.

  As putea avea apendicita sau problema se trage de la Helicobacter Pylori?

  Va multumesc anticipat pt raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Florin: evolutia apendicitei este de regula fulminanta si nu pe parcursul lunilor de zile; pe de alta parte, Hp a fost incrimat in special in patologia ulceroasa. Poate ca ar fi util sa va monitorizeze un gastroenterolog, care sa va faca un ex coproparazitolgic si alte teste specifice unei inflamatii a intestinului.

 100. Ioana says:

  Buna ziua! Am 22 de ani si anul trecut in luna august am exagerat cu efortul fizic si am fost operata de apendicita acuta cu peritonita generalizata. In decursul acestui an, dupa perioada de refacere am avut cateva momente de durere puternica in jurul operatiei dar si langa buric. Durerile apar brusc fara sa fac efort si ma lasa fara aer. Trebuie sa ma asez imediat undeva sa stau jos si durerea dispare destul de greu. Este normal dupa un an sa mai am asemenea dureri? Specific ca sunt aceleasi cu care m-am prezentat la urgenta la spital. Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Ioana: efortul fizic si apendicita gangrenoasa NU au relatie de cauzalitate; trebuie sa cautati o alta sursa ptr durerile descrise – colici renale, afectiuni ginecologice, alte afectiuni digestive care genereaza colici.

 101. oana says:

  Buna ziua domnul doctor .Am o fetita de 2 ani acum o luna jum am ajuns la spital cu dureri de burta .dupa maimulte investigatii sa presupus ca ar fi vb de plaston apendicular a urmat tratament cu antibiotice si dupa o sapt am plecat axasa, dupa 10 zile am fost la control si era bn .ni sa recomandat ca peste 2 luni sa revenim la control. De la ultimul control fata sa simtut bn nu a mai facut febra nu a mai duruto burta e totul normal. Nu stiyce sa fac mie ffrica de operatie e micuta . ce sfaturi imi recomandati. Multumesc

 102. Tihan Ramona says:

  Buna ziua. De vreo 5 zile am o umflatura in partea stanga a abdomenului si nu stiu ce ar putea fi. Menstruatia mi-a intarziat dar am facut un test de sarcina si mi-a rezultat negativ. Umflatura nu apare mereu, cateodata nici nu o vad dar cateodata este foarte pronuntata. Ce poate fi? Va multumesc !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Ramona: descrierea corespunde unor nenumarate posibile leziuni, dar si unei distensii altminteri normale a colonului, vizibile la persoane slabe; aveti nevoie de un consult chirurgical direct ptr a transa diagnsticul;

 103. sonia says:

  Buna ziua! Fiica mea de 16 ani a facut operatie de apendicita vineri,12.06.2015 ,iar aseara,la o zi de la operatie a facut febra 37.4..acum, la 2 zile de la operatie are temperatura de 37.8 ..mentionez ca s-a agitat sambata nu prea a stat in pat si are pofta de mancare..nu i s-a administrat antibiotic dupa operatie..de la ce credeti ca a facut temperatura?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Sonia: este subfebra, poate aparea uneori reactiv la agresiunea provocata de interventie, fara a avea neaparat semnificatie grava; trebuie totusi urmarite si celelalte semne – stare generala, apetit, tranzit intestinal, mictiunile etc.

 104. Ștefan says:

  Bună ziua!De ceva timp simt(la atingere) o mica umflătură în zona apendicelui,durerile sunt rare,nu prezint stare de greața,dar îmi lipsește pofta de mâncare,pot prezenta apendicită?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Stefan: orice e posibil; umflatura in dreapta nu este insa nici pe departe semnul patognomonic al acestei boli. Similar, lipsa apetitului poate aparea i nenumarate boli, asa ca ar fi corect sa eliminati aceasta suspiciune prezentandu-va la un chirurg.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   MArta: cel mai probabil, este o problema care tine de tesutul gras subcutanat; mai ales la persoanele plinute, postapendicectomia clasica apar relativ frecvent astfel de probleme. chirurgul dvs e cel mai in masura sa va povatuiasca despre ce trebuie sa faceti in caz de supuratie postapendicectomie, daca intr-adevar e cazul de asa ceva.

 105. Monica says:

  Buna ziua.Sunt o tanara mamica, de 26 ani. De pe 23 iunie simt o durere pe partea dreapta, durere ce se lasa pe picior,dar se resimte si in spate. Am fost LA doua controale, LA 2 chirurgi si am primit 2 diagnostice diferite. Unul considera CA am colica renala deoarece sumarul de urina este modification si am urmat 3 zile testament cu gentamicina si ciprinol, in timp ce alt chirurg presupune,fara a fi sigur insa, o colica apendiculara. Problema mea este CA am terminat tratamemtul, dar durerile persista. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Monica: ambele variante sunt teoretic posibile. nu pot sa imi dau cu parerea de la distanta, fara a va consulta, in conditiile in care doi colegi v-au consultat deja direct; imi pare rau (nu mi-ati precizat de ex, daca vi s-au recoltat si analize de sange, daca ati facut eco abdominala etc)

 106. Laura Damian says:

  Buna ziua!

  Din data de 24 iunie am o durere in partea dreapta joasa a abdomenului, durere ce se resimte cateodata si in spate. Durerea este constanta si ma trezeste din somn in fiecare noapte! In data de 26 iunie am ajuns la urgente pentru ca durerea era foarte mare.. pe o scara de la 1 la 10, era sa zicem 8! Acolo mi-au facut un test de urina si unul de sange (CRP) care au iesit OK! Mi-au facut si o ecografie si au spus ca as avea pietre la vezica biliara!.. Cu toate ca nu au putut sa le vada la ecografie! Cand mi-au palapat abdomenul am avut dureri mari si in zona buricului, dar doar la palpare, in rest nu am dureri! Mi-au recomandat sa iau voltaren pt dureri si sa merg la doctorul de famile pt mai multe investigatii. In data de 27 iunie, la o zi dupa ce am fost la urgente, am avut dureri in dreptul zonei inimii, umarului stang si gatului si au tinut mai bine de 4 ore!! Cu ceva probleme de respiratie.. adica cand vroiam sa inspir mai adanc durerea era mai mare. De doua zile durerea este doar in partea dreapta a abdomenului si in zona uterului..Cea din zona uterului seamana cu o durere menstruala (crampe). Ultima menstruatie s-a terminat in data de 23 iunie. Ce parere aveti? Ce ar putea sa fie? Am programare la medicul de familie tocmai in data de 10 iulie.. dar durerile sunt zilnice, continue si constante!

  Multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Laura: probabil ca la momentul actual problema e deja rezolvata. Ca idee, cand aveti simptome nespecifice extinse in mai multe regiuni ale corpului, e bine sa incepeti printr-un consult de medicina interna.

 107. oana says:

  Buna ziua. Am o fetita de 2 ani care acum 2 luni am avut probleme cu ea am ajuns la spital si sa presupus ca ar avea plaston apendicular de at fata a fost bn nu am mai avut probleme imi este frica pt ca daca e vb de operatie. O durea burtic facea febra cand facea pipi plangea nici pe olita nu mai vtoia sa stea dupa o aapt de tratament cu 3 antibiotivw ia trecut ..acum e bn aceasta afectiunw doar prin operatie se poate trata ms

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Oana: daca plastronul e real, atunci nu necesita interventie in prima faza, ci doar supraveghere si un intensiv tratament medicamentos; normal, inflamatia cedeaza si dupa o perioada aspectul intestinelor este absolut normal; totusi, ptr ca exista oricand riscul de recidiva al apendicitei, se considera ca este oportuna indepartarea cauzei („profilactica”, daca vreti) intr-o etapa ulterioara.

 108. Monica says:

  Buna seara. Am inceput de pe 23 iunie sa ma simt rau. In prima zi am vomat si am avut scaune diareice,dupa care am ramas cu durere pe partea dreapta,unde se termina coastele. Am fost operata de apendicita luni seara dar aceasta nu era inflamata. Si acum am aceleasi dureri in zona colonului ascendent. Ce investigatii pot face CA sa aflu exact ce este acolo¿ a
  Am 26 ani. Multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Monica: puteti cere sfatul unui gastroenterolog, care va aprecia daca afectiunea tine sau nu de tubul digestiv. Va aprecia daca este cazul sau nu sa faceti o colonoscopie sau alte investigatii.

 109. Monica says:

  Am uitat sa precizez CA LA ecograf nu se vad modificari. Medicul internist care ma supravegheaza intuieste o pb de colon. Analizele de sange sunt normale. Eu ma gandeam sa fac un control computer tomograf abdominal. M- ar ajuta?

 110. Lako Alina says:

  Buna ziua. De 3zile am o durere de burta auportabila.
  M.a vazut un medic(nu chirurg) si matusa mea care este asistenta si mi.au spus ca e foar o raceala sau mica infectie urinara. Sumarul mi.a iesit cu 25 de leucocite.
  Nu am pofta de mancare de mai mult timp dar de cand am durerea a scazut si mai mult.
  Mi.e frica sa nu am apendicita iar gandul asta ma doboara, eu suferind si de atacuri de panica acum fac tot mereu… Durerea nu este persistenta,ma pot misca, nu se accetueaza la tuse sau miscari dar totusi gandul asta nu.mi da pace. Ma puteti ajuta cu un sfat, va rog?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alina: nu am cum sa apreciez starea dvs de la distanta; ca sa va linistiti, va puteti adresa unui chirurg, care va stabili cu oarecare exactitate daca aveti apendicita acuta sau nu.

 111. Krisstine says:

  Buna ziua ,va rog sa-mi dati un sfat, in urma cu 20 de ani am avut o sarcina care imi presa organele si mi s-a impus chiuretaj ,nu puteam manca nimic si aveam o durere surda in tot corpul care nu reuseam sa dorm, m-am dus sa fac acel chiuretaj inainte de a ma baga pe masa am simtit ca lesin si atunci m-am prins de un dulap si am varsat un lichid fierbinte incolor de stomac ,dupa chiuretaj mi-am revenit dar nu mai aveam aceasi pofta de mancare si menstruatia s-a modificat inainte de chiuretaj aveam 5-7zile dupa 2 sau 3 zile, dupa un an imi era rau am facut analize peste analize ,mentionez saunt asistent medical de farmacie,toate analizele imi erau foarte bune, dar eu in schimb ameteam si ma dureau sanii m facut control ginecologic eram la un pas de septicemie dar febra nu faceam deloc, am luat tratament si la cateva luni am ramas insarcinata ,nasterea foarte grea , nu mi s-a facut cezariana desi era mult mai bine deoarce de la nastere s-au deplasat organele . Imediat am slabit brusc 20 kg nu imi era foame, nu aveam dureri pana intr-o seara cand am varsat ore in sir si o durere parca venea din adancul corpului, m-am prezentat la medic analize peste analize tot perfect, iar eu nu reuseam sa stau in picioare ,m-au plimbat de la un spital la altul nimrni nu stia ce am, nu mai vedeam bine , tensiune mica si nicio durere nu am mai avut menstruatia venea haotic 3 ori intr-o luna ba maro, ba galbenba sangerare, starea mea se deteriora de la o ora la alta, intr-un final au zis ca am un chist pe ovar mi-au dat orgametril si mai rau imi era nu le-am mai luat ceva in urechi imi spunea ai apendicita auzeam acest cuvant mereu, m-am dus pe sectia de chirurgie si am zis medicului ca nu as putea avea un apendic ascuns dansul mi -a zis ca nu am ca rezultatul analizelor era de cel mai sanatos om si la palpare nu se simtea, insistam pe apendic dansul mi-a spus ca un apendic ascuns este unul la un milion, am zis pot fi eu acel milion am cerut testare ,mi-a facut toata noaptea am dormit dusa dimineata era lacapul meu 10 medici tot m-au consultat si au decis ca nu este apendicita ,acel medic care mia facut testarea era stagiar si m-a tinut inca o zi desi medicul de sectie ia cerut externarea mea, mi-a venit menstruatia si m-au trimis la alt spital de ginecologie acolo mi-au recoltat probe de sange, toate analizele erau dezastruase a inceput furnicaturi pe picior si durere in partea dreapta eram convinsa ca am apendicita medicul ginecolog a zis ca imi va recolta proba bioptica ,daca imi faceau asa ceva muream , mai fumez din cand in cand si atunci nu simteam nevoia sa fumez ,dar din nou auzeam in ureche du-te sa-ti iei tigari, am luat si cand am revenit in spital am gresit etajul am ajuns la un etaj unde se auzeau numai tipete am intrebat de ce si cine tipa ,o asistenta mi-a spus ca acolo se recolteaza probe bioptice, in sec 2 mi-am cerut analizele eram internata de e zile pe sectie si nimeni nu mi-a dat rapsunsul analizelor de sange, am stat 3 ore la usa unui cabinet ,asistentele nu doreau sa fie deranjate de la cafea , le-am rugat frumos ,dupa aceste 3 ore m-am enervat si mi-am cerut fisa de observatie am vazut rezultatul analizelor nici macar o analiza nu era buna, am solicitat sa vina medicul sa-mi faca externarea si am plecat la chirurgie in orasul meu Valenii de Munte , medicul chirurg a chemat in sala medicul ginecolog cand m-au taiat nu imi gasea apendicul ,m-au taiat si mai mult au gasit apendicul pe ovarul drept , mi-am revenit foarte greu dupa operatie, dupa 4 ani am varsat continuu 5 ore fara dureri , jetul il aruncam la 2 m de mine, febra mare , am ajuns la spital m-au tatat de colecist aiurea, anghirol cum luam cum ma scotea la toaleta si durere surda in corp, mi-au facut externarea ,dupa cateva zile iar am ajuns in spital ,dar la alta sectie acolo au vazut ca am un ulcer gata de perforatie si h.pylori prezent ,mi-au dat tratament ,regim strict ,am tinut ,medicul mi-a spus tu trebuie sa te operezi tensiunea ta mica este de la stomac din pacate acel medic a murit si am picat pe mana altora care imi dau fel si fel de medicamente, o perioada mia fost bine anul trecut a simtit ca s-a rasucit ceva in mine si o bubuiala , iar retete aiurea, durere ascutita in capul pieptului spre dreapta desi radiologul a scris stomac ptozat , hiperton discret si hiperkinetic,spasm piloric interstitial bulb ascendent dreapta stazic la baza nisa veche si edem la varf , am facut atata aciditatea la stomac ptr ca tot ce mancam ma scotea la toaleta imediat, dar simteam ceva in corp, un gol, durere ascutita si tiuit puternic in urechi, stomacul s-a strangulat , mi l-au intors cu endoscopul la sp fundeni, mi-au zis ca am facut volvulus gastric si gastrita hemoragica acuta ar trebui sa fiu operata, sangeram usor , mi-au dat antiacide, dar golul tot il simteam dr Nicodin m-a descoperit ca ceva nu se oxigeneaza la ombilic , m-a trimis de urgenta la ecograf acolo au zis ca am hernie ombilicala , in timpul operatiei au vazut ombilicul strangulat ,si se vizualizeaza la nivelul cicatricii ombilicale leziune hiperpigmentata , mi -a luat biopsie rezultatul histopatologic dermatofibrom, problema este asa transipr, aud cand si cand tiuit ,durere ascutita in epigastru spre dreapta ,se resimte si in spatele sternului, vars o spuma alba , apoi ceva fierbinte rar cu alimente, stomacul parca se duce iar in jos si dupa ce vars se mai ridica, imi este foame si nu pot manca prea mult ca sa nu il ingreunez, simt un stomac gol si plin de parca as fi mancat exagerat, si usturimi in stomac banuiescca de la aciditate prea mare, uneori o stare de lesin, cand simt aceasta presiune am tensiunea mica 9 dupa ce vars se ridica la 10 sau 11 si uneori 12 ,apoi o vreme liniste adica pana a doua zi, unde se reia ,iar la 2 cm dreapta de ombilic simt ca si cum s-ar impiedica de ceva, endoscopic spune gastrita antrala eritematoasa, , stomac mucoasa antrala cu edem si hiperemie, h.pylori negativ , si ma ustura si langa buric tot spre dreapta, eu ma stiu cu ulcer duodenal si peptic de 12 ani ,acum ei spun ca nu il mai am, nu mai inteleg nimic radiologul spune clar ca este ulcer si edemul la varf nisa veche si endoscopic gastrita, radiografia simpla organe cazute stomac ptozat si intestinul gros si cel subtire usor cazute unul peste uter altul pe vezica, ce ma sfatuiti sa fac? Arsura din capul pieptului nu cedeaza, simt ca fac febra, desi aimei spun ca nu ,aceasta senzatie ca de febra o fac inaintede a varsa apoi transpiratii reci, va rog dati-mi un sfat

 112. Krisstine says:

  Am uitat sa mentionez dupa ce mi-au intors stomacul cu endoscopul aveam menstruatie 7 zile ,acum de o luna iar 2 sau 3 zile, sunt balonata si dupa ce vars simt miscare la 2 cm dreapta de ombilic ,ca si cum se intoarce ceva, nu stiu daca se obstructureaza ceva, dati-mi un sfat unde trebuie sa merg si ce sa fac

 113. Krisstine says:

  Am uitat sa mentionez dupa ce mi-au intors stomacul cu endoscopul aveam menstruatie 7 zile ,acum de o luna iar 2 sau 3 zile, sunt balonata si dupa ce vars simt miscare la 2 cm dreapta de ombilic ,ca si cum se intoarce ceva, nu stiu daca se obstructureaza ceva, dati-mi un sfat unde trebuie sa merg si ce sa fac.

 114. Catalin says:

  Bunăseara domnul doctor. De doua săptămâni am dureri în zona inghinala în partea dreapta,și un pic mai sus,dureri de burta,de spate,dureri în cap pieptului. Am făcut analize la 2 spitale am fost depistat cu colica renala,mi sa dat tratament dar durerile persista. Mie frica sa nu fie apendicita și sa nu fi fost depistată?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Catalin: este posibil, dar nu pot sa apreciez asta de la distanta; la vreunul dintre cele doua spitale v-a consultat si un chirurg?

 115. Amalia says:

  Domnule doctor am si eu o durere in partea dreapta inghinal si sub coaste , am crezut ca e apendicita si am fost la doctor mi am facut ecografie abdominala si nu avem probleme cu nimic, analiza la sange a iesit bine si testul la urina la fel insa starea mea este aceeasi de o saptamana si cateva zile.. Nu poate fi totusi apendicita?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Amalia: apendicita da rareori dureri sub coaste; diagnosticul de apendicita are si o componenta clinica, bazata pe examenul direct al pacientului de catre un chirurg; nu ma pot pronunta de la distanta, contrazicand un coleg care v-a examinat direct.

 116. Amalia says:

  Am uitat sa mentionez ca mai ma doare si in zona apendicului ..mi am facut testul la urina si a iesit normal si totusi la ecografie mi a scris ca am pe ambii rinichi microlitiaze .. Nu trebuia sa imi iasa la testul de urina? Ideea este ca imi este teama sa nu fie apendicita pt ca simptomele le am si am inteles ca cu toate ca nu e inflamat acum la ecografie se poate inflama in cateva zile si analizele la sange le am facut de doua ori intr o zi leucocitele au iesit 9.4 maximum fiind 9 si ziua urmatoare , acum 2 zile 8,97 .. Credeti ca poate fi apendicul?

 117. Krisstine says:

  Va rog sa-mi spuneti daca hernia ombilicala strangulata poate recidiva desi am plasa pusa totusi ma umflu in partea dreapta ca si inainte de operatie. Am avut si volvulus gastric ,la radiografie pe gol mi-a spus ca in stomac se aduna gaze mai precis la fornix se vad ca 2 bule de aer dupa endoscopie ma simt mai bn apoi dupa o perioada de 3 luni simt aceeasi presiune in hipocondrul drept ,la endoscopie rezultatul gastrita antrala eritematoasa, va rog sa-mi spuneti daca aceste gaze imi produce volvulus, la tomograf rezultatul este lipsa de distensie gastrica, in urma cu 12 ani am avut 2 ulcere peptic si duodenal,va rog sa-mi dati un sfat ce sa fac, durerea si presiunea din hipocondrul drept imi ia aerul , apoi ragaieli ma lasa ,dupa care se aud zgomote in stomac, tensiune mica iar cand ma doare ffff tare o am 12 cu 7, am facut control la inima totul este ok,mi-au zis ca tensiunea este mica din cauza stomacului,vreau sa-mi spuneti parerea dv.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Krisstine: da, poate recidiva; distensia din partea dreapta nu au de-a face cu stomacul, care se afla in partea stanga a corpului.

 118. Raluca says:

  De ceva timp ma confrunt cu dureri acute in partea dreapta jos. Cam 1 data la 2 saptamani am aceste crize ce-mi trec peste noapte, dar atunci cand ma doare nu pot sa fac deloc efort. Merg greu, uneori acestea sunt insotite de dureri de cap si sold, dar nu di de lipsa poftei de mancare sau febra si varsaturi. Daca stau in pat cu picioarele indoite sau ghemuita se amelioreaza durerea. O alta problema cu care ma confrunt sunt scaunele apoase pe care le am dupa fiecare masa la scurt timp deci nu stiu daca trebuie sa le asociez cu aceste dureri.
  Mentionez ca in noiembrie 2013 am fost operata de colecist si la ceva timp dupa au aparut aceste scaune apoase, nu foarte dese la inceput, dar acum le am asa cum precizam mai devreme la scurt timp dupa mese si sunt precedate de dureri de scurta durata ( Altele decat cele de care v-am mentionat initial ).
  Poate fi vorba de apendicita?

 119. Mihaela says:

  Bună ziua,
  De o luna jumătate ma doare în partea dreapta, imediat cum se termina coastele. La început durerea apărea doar când mergeam mai mult,apoi a început sa ma doară și când mânanc și mai ales când beau carbogazoase!Acum durerea se întinde pana la buric și am început sa nu am pofta de mâncare și câteodată ma și constip și am stări de greata. Precizez ca hemoleucograma este normala iar la ecografie abdominala mi.a ieșit o lama fina de lichidid în cavitatea abdominala iar la anexa dreapta o formațiune transonica de 15mm(exclus sarcina extrauterina)! Mai precizez ca am luat debridat și nospa pentru colon iritat,dar durerile nu m.au lasat
  Poate fi apendicita? Mulțumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Mihaela: probabil ca nu, intr-o luna de zile o apendicita acuta adevarata ar fi evoluat categoric spre o complicatie; aveti nevoie d eun consult gastroenterologic, ptr inceput.

 120. Krisstine says:

  Domnul doctor,la ce spital sunteti? Lipsa de distensie gastrica de la ce poate fi? ,va multumim din suflet ca ne raspundeti la intrebari ,Dumnezeu sa va rasplateasca atat pe dv cat si intreaga familie, mie personal mi-ati dovedit ca sunteti un mare om, radp dv ,conteaza mult pt un pacient care nu cunoaste termenii medicali sau care nu i s-a oferit info,felicitari ,aveti tot respectul din partea tuturor care va scrie ,nu ar fi rau ca cineva sa faca un site special unde noi pacienti sa putem vota cel mai bun medic,sincer nu credeam ca exista si medici care sa comunice cu noi prin intermediul netului, felicitari .

 121. ana says:

  buna ziua!
  timp de 3 zile am suferit de durere severa in partea superioara a abdomenului,cu o usoara senzatie de greata.durerea se accentua mai ales noaptea,neputand dormi.am luat nospa,carbune medicinal si topacid,iar a patra zi durerea aproape a disparut.totusi,am inceput sa am o senzatie de disconfort in partea de jos,asemanatoare cu cea din timpul menstruatiei,desi mai sunt cam doua saptamani pana la menstruatie.am pofta de mancare normala,scaunul a fost un pic mai moale decat de obicei,nu am febra si nu apare durere cand ridic piciorul in dreptul abdomenului.ar putea fi totusi apendicita?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Ana: exista situatii, foarte rare din fericire, cand apendicita imbraca forme total necaracteristice; motiv ptr care un drum la medic ptr un simplu consult va poate scuti de orice surprize neplacute.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Nelli: umflaturile inghinale asociate cu durere pot fi atribuite mai degraba unei hernii decat unei apendicite; oricum, in ambele variante aveti nevoie d eun consult chirurgical.

 122. Caju George-Mihai says:

  Buna ziua Domnule Doctor! M-am operat in data de 18 august de apendicita prin metoda laparoscopica la spitalul de urgenta Floreasca. Dupa 2 zile mi-a dat drumul acasa, neavand dureri. Vineri 28 august am simtit mici dureri la apasare in zona apendicului. Am fost din nou la spital am efectuat analizele 15.0 leucocitele , ecografie si ulterior CT, aplicand imediat antibiotic intravenos. Rezultatul CT ului a fost Abces paracecal intern in curs de constituire de 4/2,5 cm iar leucocitele azi au scazut la 12,7 in urma tratamentului cu antibiotic. Doctorul mi a recomandat sa urmez calea medicamentatiei prin antibiotic (10 zile), urmat de alte ecografii si analize da vedem daca se duce aceasta colectie. O a doua varianta ar fi o alta operatie laparoscopic pentru a o scoate. Care este parerea dumbeavoastra? Care sunt sansele sa treaca prin antibiotic si care sunt riscurile ? Ati mai intalnit cazuri de genul acesta?Multumesc din suflet!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   George: este firesc sa se incerce mai intai un tratament antibiotic, care nu de putine ori rezolva colectia; daca nu se rezolva in intervalul mentionat, se dreneaza colectia laparoscopic, fara nicio consecinta; atitudinea adoptata de medicul dvs este din punctul meu de vedere corecta.

 123. Caju George-Mihai says:

  Buna ziua Domnule Doctor! Revin cu o intrebare legata de rezultatele analizelor pe parcursul perioadei de tratament care pentru mine ridica niste semne de intrebare. Dupa ce am depistat abcesul in constituire am urmat tratament pe antibiotic intravenos Cefort la 12 ore si analize din 2 in 2 zile. Luni am avut leucocitele 9700, miercuri – 10800 iar azi vineri – 11700, o usoara crestere. ar fi cazul sa ma alarmez? Ce parere aveti?

  Multumesc din suflet!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   CAju: nu, cresterea moderata, in limitele mentionate, a leucocitelor nu are neaparat semnificatie proasta, daca se asociaza ameliorarea evidenta a starii locale si generale.

 124. Bogdan says:

  Buna Ziua sunt operat de doi ani de apenticita acuta si de cand am colonul iritat ma doare si operatia , se mai poate desface bontul de unde a fost scos apenticele???

 125. Bogdan says:

  Buna Ziua am doi ani de la operatia de apenticita acuta si de cand am colonul iritat ma doare si operatia vreau sa stiu daca bontul de la operatia de apenticita se poate desface ???

 126. Krisstine says:

  Buna ziua,domnul doctor am facut o endoscopie si rezultatul este gastrita antrala si aer mult in stomac in vertical ,radiologul mi-a zis ca am cel mai rau ulcer, ca ar fi un ulcer infundat,ce inseamna asta?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Krisstine: nu mi-e totusi clar daca ati facut endoscopie (care nu ar fi descris „mult aer”) sau radiografie (radiologul nu face endoscopii). Gastrita antrala si ulcerul acoperit sunt doua lucruri complet diferite – ceva nu se leaga deloc.

 127. marius says:

  Buna ziua,

  Intr-un spital de stat, am dreptul sa optez intre o operatie clasica si una laparoscopica? Care sunt cazurile cand una se preteaza in favoarea celeilalte?

  Am dreptul sa cer anestezie locala in locul celei generale? Care sunt cazurile cand una se preteaza in favoarea celeilalte?

  Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Marius: Bineinteles, daca aveti indicatie. Anestezia generala e obligatorie ptr interventiile laparo, indiferent unde va operati.

 128. georgiana says:

  Buna ziua, domnu doctor am o durere in partea stanga a abdomenului de ceva vreme si in spate,am facut analize sange si urina dar si un ecograf mi sa spus ca e totu in regula.Dar intro seara ma durut foarte tare in partea dreapta, dar in stanga ma doare in fiecare zi e o durere suportabila.Oare e apendicita va rog din suflet sa-mi spuneti ce sa fac trebuie sa ma operez .

 129. MS says:

  Buna ziua! am un baietel de 6 ani, care de cateva zile acuza dureri in jurul buricului.Are cate un scaun moale dimineata si nu are pofta de manacre. E posibil sa fie o indigestie sau care ar putea fi cauzele. Am vorbit cu medicul de familie prin telefon si a spus ca nu ar trebui sa-mi fac probleme, e posibil s fie de la ce a mancat

  • Dr. Teodor Buliga says:

   MS: foarte probabil sa fie o „indigestie”, dar la fel de bine poate fi altceva. Fiind vorba despre un copil mic, va sfatuiesc sa va prezentati totusi la un pediatru, ptr un consult direct.

 130. Krisstine says:

  Domnul doctor ,am facut endoscopie, diagnosticul este gastrita antrala eroziva, iar dupa m-au pus sa fac si radiografie pe gol, radiologul mi-a spus ca am organele cazute, mai ales colonul transvers cazut mult pe partea dreapta, si aer la fornix deasupra si sub el, se vedea ca niste linii , dupa endoscopie nu mai eram atat de balonata, in timpul endoscopiei aveam ragaieli puternice ,zgomotoase si fff multe, ma simteam.ca un balon , presiune in hipocondrul drept. In acelasi timp medicul radiolog mi-a spus ca ar putea fi vorba de un ulcer infundat si probabil si din cauza organelor cazute sa se creeze aer, va rog sa-mi spuneti si parerea dv, va ms

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Krisstine: nu am toate datele ptr a-mi da cu parerea in cunostinta de cauza; asadar, va sfatuiesc sa urmati sfaturile celor care v-au examinat direct.

 131. Lavinia says:

  Buna seara! Copilul meu are 8 ani și 10 luni și a fost examinat de către trei cadre medicale: 1 specialist în boli infecțioase, 1 chirurg și 1 medic pediatru. Niciunul nu se poate pronunța. Pe copil îl doare burta de 2 zile, în jurul ombilicului, vărsături de 2 ori la inceputul primei zile, urmate de puțină febră (maxim 38). Apoi s-au oprit și vărsăturile, și febra, mănâncă moderat (n-a fost niciodată un mare gurmand), are și gâtul puțin roșu. La ecografie abdominală, mi s-a spus că nu se vede nimic, doar multe gaze. Organele care se văd sunt în regulă. Menționez că a avut acum două săptămâni o enteroviroză tratată de către medicul de familie cu eritromicină și simptomatice. Urmează să facem mâine dimineață analize de sânge. Întrebarea mea este: nu există o analiză sigură sau un cumul de analize care să indice o apendicită sau operația se face pe contatări cumulative procentuale? Cât timp ar trebui să țină aceste dureri de burtă pentru a avea certitudinea? (dacă există așa ceva) Mulțumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Lavinia: nu exista o analiza sigura ptr diagnosticul de apendicita. diagnosticul este intr-adevar cumulativ. in special la copii, apendicita poate aparea in contextul oricarei infectii, mai ales respiratorii, datorita tesutului limfatic abundent din peretele apendicului; asta nu inseamna ca apendicul inflamat trebuie musai scos, asa cum nu scoate orice ganglion inflamat, amigdala la primele semne de roseata in gat etc; cu cat perioada scursa de la debutul simptomelor este mai lunga, cu atat sansa sa fie o adevarata apendicita acuta, care sa beneficieze de tratament chirurgical, sunt mai reduse.

 132. Lavinia says:

  Buna seara! Copilul meu are 8 ani și 10 luni și a fost examinat de către trei cadre medicale: 1 specialist în boli infecțioase, 1 chirurg și 1 medic pediatru. Niciunul nu se poate pronunța. Pe copil îl doare burta de 2 zile, în jurul ombilicului, vărsături de 2 ori la inceputul primei zile, urmate de puțină febră (maxim 38). Apoi s-au oprit și vărsăturile, și febra, mănâncă moderat (n-a fost niciodată un mare gurmand), are și gâtul puțin roșu. La ecografie abdominală, mi s-a spus că nu se vede nimic, doar multe gaze. Organele care se văd sunt în regulă. Menționez că a avut acum două săptămâni o enteroviroză tratată de către medicul de familie cu eritromicină și simptomatice. Urmează să facem mâine dimineață analize de sânge. Întrebarea mea este: nu există o analiză sigură sau un cumul de analize care să indice o apendicită sau operația se face pe constatări cumulative procentuale? Cât timp ar trebui să țină aceste dureri de burtă pentru a avea certitudinea? (dacă există așa ceva) Mulțumesc!

 133. Mary says:

  Buna seara Domnule Doctor!
  Am sa va povestesc foarte scurt prin ceea ce trec de 3 ani de zile si daca ma puteti ajuta cu o parere ar fi de mare ajutor pentru ca numai stiu ce sa fac.
  Acum 3 ani de zile am lucrat la un restaurant in bucatarie (program foarte obositor ajungeam pe la 3 dimineata, nu aveam mese regulate (de exemplu mancam cand ajungeam acasa- ora 3 dupa care numai mancam pana la ora 18), mult fum de tigara avand in vedere ca eu nu fumez). Am rezistat 5 luni de zile dupa care a inceput cosmarul cand am mancat ceva foarte gras dupa care dimineata m-am trezit cu greata puternica fara varsaturi si dureri de stomac.Crezand ca as putea avea ceva la stomac am inceput sa iau omez timp de o luna fara nicio ameliorare(durerea in zona stomacului inca era la fel si greata care era mereu indiferent daca mancam /nu mancam sau luam medicamente ).
  Dupa luni intregi in care am stat cu aceste stari pentru ca nu ma puteam deplasa pana la medic fara sa ma simt groaznic ,mi-am facut curaj si am facut niste ecografii -rezultatul totul normal. Dupa aceea am fost la medic de familie, medic de interne mi-au recomandat endoscopie digestiva superioara pe care am si facut-o de mai multe ori plus radiografie cu bariu , helicobacter pylori- rezultat o mica gastrita si reflux gastroesofagian mediu.Am urmat tratament cu helides , controloc, motilium, bilicol, colebil, aghirol , ibutin pentru abdomenul foarte meteorizat dar fara niciun rezultat.Dupa aceste tratemente care au durat aproximativ un an am mai facut o endoscopie in vederea unei operatii anti reflux rezultatul fiind stomac normal fara nicio leziune sau modificare deci absolut totul normal. In cele din urma am fost si la gastroenterolog la un spital am facut mai multe investigatii printre care si o ecografie unde s-a descoperit un pseudochist la pancreas din cauza necunoscuta (s-a confirmat si la tomograf ).Cu acest chist am fost trimisa la chirurg spunandu-mi ca nu am de ce sa-mi fac griji ca el nu poate provoca simptomele pe care le am fiind mic (2 cm).Nu am primit niciun tratament sau regim doar anual sa fac o ecografie sa vada daca a crescut. De atunci si pana in prezent am facut ecografii chistul nu a crescut dar greata nu a disparut nici acum. Pe langa greata in decursul celor 3 ani am mai avut urmatoarele simptome: oboseala cronica desi nu lucrez/ dorm mai mult decat trebuie, somnolenta excesiva (primul an si jumatate dormeam si ziua in special dupa ce mancam), dureri de cap ( nu foarte des dar foarte puternice) , in 3 nopti diferite mi s-a intamplat sa tremur foarte puternic fara sa imi fie frig presupun ca era de la faptul ca mancam ceva mai greu , gaze abdominale, in fiecare dimineata ma trezeam cu dureri de abdomen superior,iar acum de ceva timp cam 3 saptamani durerea se intensifica (durere care se extinde din zona stomacului in stanga si in dreapta tot in etajul superior, rareori in zona buricului).Specific ca aceste simptome nu au persistat tot timpul (treceau iar apareau si tot asa) cu exceptia senzatiei de greata continua. Aceste simptome pot fi totusi de la acel chist? Este singura problema pe care o am nu as putea da vina pe altceva. Astept o parere de la dumneavostra . O seara frumoasa!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Mary: este posibil ca episodul sever debutat dupa pranzul gras sa fi fost o forma mai simpla de pancreatita acuta despre care nu ati stiut, de vreme ce nici nu ati fost investigata in sensul acesta; asta ar explica pseudochistul pancreatic, care poate genera simptomele descrise; la numai 2 cm, un pseudochist pancreatic nu are indicatie chirurgicala; aveti insa nevoie de sfatul unui gastroenterolog, care sa va faca conduca planul de investigatii si tratamet, cu atat mai mult cu cat cine a facut odata pancreatita acuta are sanse bunicele sa repete puseele respective!

 134. Stoica Marius says:

  Buna dimineața si scuze pentru deranj. An o domnișoara de 14 ani.Durere in capul pieptului mutată in zona inghinală dreapta , însă cu pofta de mâncare normala. Analizele de sânge sunt k. Ecografie k. Poate fi apendicita acută? Mulțumesc mult

 135. Mary says:

  Va multumesc mult pentru raspuns.Daca se poate sa-mi recomandati un medic gastroeterolog bun (spun bun pentru ca am mai fost si nu s-a rezolvat nimic).O seara placuta.

 136. Mary says:

  Va multumesc mult pentru raspuns.Daca se poate sa-mi recomandati un medic gastroenterolog bun (spun bun pentru ca am mai fost si nu s-a rezolvat nimic).O seara placuta.

 137. lavi says:

  Buna seara,
  Copilul meu de 5 ani a avut febra luni cu stare de voma o singura data…marti a fost ok, miercuri noaptea febra toata noaptea cu dureri in piept si spate, azi a scazut febra si nu mai acuza dureri. Hemograma arata leucocite 17.5, neutrofile 11.18, monocite 1.66… restul valorilor sunt normalePoate fi apendicita? Consult pediatric ok.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Lavi: diagnosticul de apendicita IMPUNE examenul clinic direct; cred ca pediatrul v-ar fi trimis la un chirurg daca ar fi suspicionat apendicita acuta.

 138. Ivascu Valerica says:

  Buna ziua!Miercuri am avut sport,am alergat si dupa ora a inceput o durere in partea dreapta abdominala tot cu picior.Nu m-a mai durut asa tare,dar mi se tot umfla si imi pocane,ma doare piciorul,si dimineata am greturi dar nu puternice.Oare este ampendicita?

 139. Roberto Pătru says:

  Buna ziua. Acum o zi, noaptea la 3 am inceput sa ma simt cam rau…ma durea in partea dreapta jos, dar nu rau. Am avut un scaun cam moale. Apoi am incercat sa dorm si am dormit vreo 5 ore. Apoi am avut un scaun normal. durerea m a lasat o zi, apoi azi iar a inceput sa ma doara putin mai tare. Parintii mei spun ca nu am nimic,ca nu sunt grav si ca nu are rost sa merg la spital…Ce parere aveti?

 140. Lia says:

  Buna ziua. Sotul meu (46 ani) a fost operat de apendicita flegmonoasa pe 30.06.2015 iar dupa o luna in care nu s-a simtit prea bine am mers de urgenta inapoi pe chirurgie pt ca acuza dureri mari in abdomen. dupa cateva zile de internare si administrare de antibiotice starea lui nu s-a imbunatatit. Chirurgul s-a declarat depasit (adica a considerat ca nu e o problema care sa tina de chirurgie) si am plecat cu salvarea la infectioase Iasi. Din primele analize a reiesit prezent stafilococul auriu, iar de pe 19.08.2015 sotul meu este in tratament cu antibiotice. Are 4 tomografii facute care au evidentiat o inflamatie abdominala ce s-a strans in doua colectii care la ultimul tomograf nu maia apareau insa de cate ori doctorul incearca sa schimbe pe un antibiotic mai slabut apare iar febra. Chirurgii pe care i-am contactat au spus ca nu au pentru ce sa-l deschida si au ras la ideea unui lavaj care sa dezinfecteze in interior. (dupa extirparea apendicului nu s-a efectuat lavaj). Ce pot sa fac? Sunt trei luni si jumatate de cand am impresia ca nu fac nimic si astept sa ce???? Va rog sa nu va suparati dar la fel ca si altii, sunt disperata. Problema este ca pe fondul administrarii de cortizon timp de 9 ani, manifesta inflamatii la articulatii si tot ce a putut face rau acest antiinflamator. Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Lia: de unde s-au prelevat probele care arata prezenta stafilococului auriu? daca sunt recoltate de pe piele, nu mi se par relevante; daca au iesit hemoculturi pozitive, atunci este cu totul altceva. foarte important – ptr ce ia tratament cortizonic? scaderea imunitatii data de steroizi poate favoriza infectiile. In acest caz, ele pot avea orice localizare – mergand pana la o endocardita, o inflamare a valvelor cardiace de ex; oricum, din sumarele date trimise, situatia sotului pare sa fie serioasa, sunt insa amanunte foarte importante pe care nu am de unde sa le cunosc, asa ca nu mi se pare corect sa imi dau cu parerea fara a cunoaste toate datele problemei. cu atat mai putin, nu pot sa apreciez situatia dpdv chirurgical, contrazicand colegi care au examinat complet pacientul si istoricul sau medical.

 141. Florin says:

  Buna ziua! Dl doctor poate ma puteti lamuri intr o problema. Am fost operat de apenticita laparoscopic. Operatia a decurs normal, a doua zi m am ridicat din pat si am mers doar cu ajutor pt ca aveam intepaturi langa tubul de drenaj. A treia zi a umblat dl doctor la tub si nu am mai avut dureri, m am ridicat si am mers fara probleme. A treia zi nu m am mai putut ridica pt ca am intepaturi puternice langa zona tubului cand incerc sa ma ridic sau sa indoi piciorul. Tubul mi a fost scos,mananc, am ieșit cu scaun, nu fac febra. Cand incerc sa ma ridic simt dureri puternice, intepaturi in zona unde a fost tubul. Dl doctor zice sa fac miscare dar nu ma pot ridica din cauza durerilor. Ce ar putea fi? Multumesc anticipat

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Florin: daca medicul dvs v-a examinat si a eliminat suspicinea unei complicatii de perete, atunci asa trebuie sa fie; nu am cum sa-l contrazic eu de la distanta, imi pare rau.

 142. Georgiana P says:

  Buna ziua ma confrunt si eu cu o problema am dureri in partea dreapta unde este situata apendicita iar pe langa asta am dureri abdominale abdomenul meu fiind pietroi insotite de gaze la analize de sange nu au aparut leucocitele marite pt a fi semn de infectie iar mereu cand am fost la medic mi s a spus ca nu e amendicita la ecografie nu s a vazut nimic mi s a confirmat doar de gazele intestinale durerea din dreapta de la ce sa fie?se simte la palpare ca o galma.Multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Gerorgiana: simptomele descrise pot corespunde unei multitudini de afectiuni, unele cu sanctiune chirurgicala. aveti nevoie de un consult chirurgical direct ptr a stabili despre ce leziune este vorba in realitate (ecografia nu este cea mai buna investigatie ptr apendicele cecal, exista in anumite situatii apendicite acute severe cu leucocite normale etc). Totusi, pastrarea apetitului m-ar trimite cu gandul al o afectiune de alta natura – ginecologica eventual.

 143. Georgiana P says:

  Am uitat sa mentionez faptul ca am pofta de mancare mananc normal scaune normale fara probleme iar uneori durerea se mai lasa in jos spre ovar si pe picior

 144. Georgiana P says:

  Putem exclude apendicita?desi am dureri de cateva zile..de la ficat asa in jos uneori junghiurile le am pana in capul pieptului depinde ce pozitie a corpului am…doar acum 2 zile am avut si niste stari de greata si mananc mai putin..dar am burta greoiae desi scaune normale iar daca apas in partea dreapta a buricului ma doare am impresia ca e umflata toata partea..

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Georgiana: nu se poate exclude niciodata apendicita acuta in absenta unui consult chirurgical direct, tocmai datorita manifestarilor variabile pe care le poate imbraca aceasta afectiune. Atata timp cat v-au vazut deja colegi chirurgi si au concluzionat ca nu au motive sa va opereze, inseamna ca puteti cauta alte cauze ale durerilor respective adresandu-va altor specialitati – gastro in special, dar si medicina interna, ginecologie etc.

 145. Georgiana P says:

  Am mai avut dureri la fel in partea dreapta mai mari numai puteam sa merg am fost la spital am avut consult chirurgical si mi s a spus ca nu este apendicita…deci…poate sa fie de la intestin ceva?

 146. Florentina says:

  Bună seara! În urmă cu două luni m-am operat de apendicita. Operația a fost laparascopica, fără complicații. A doua zi de la operație m-am externat. Am ținut regim, am evitat efortul,totul a fost ok. De vreo săptămâna, am o durere în partea dreaptă unde zic eu ca a fost apendicele. E o durere surdă și sâcâitoare, dar nu continua.E posibil sa fi apărut vreo complicație în urma operației? După 2 luni? Sau poate fi altceva? Ce investigații ar trebui sa fac? Sau e normala o ușoară durere?
  Mulțumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Florentina: dupa doua luni, este putin probabil sa fie ceva legat de apendicita propriu-zisa; pot insa sa fie discrete dureri date de aderentele locale aparute postoperator.

 147. Andrei says:

  Buna seara de 5 zile ma doare in dreapta si in zona buricului dar uneori ma mai doare si in stanga, si atunci canf ma doare in dreapta daca apas imi alina durerea am avut si arsuri pe gat pana in capul pieptului si greata dar mia trecut greata tin sa mentionez ca nu tot timpul ma doare ma lasa iar ma ia durerea si nu ma doare la ridicarea piciorului sau cand merg ar putea fi apendicita? multumesc frumos

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Andrei: poate fi, dar la fel de bine poate fi o gastrita; un consult de chirurgie, eventual de gastroenterologie va va lamuri.

 148. Alina 21 ani says:

  După aproximativ 6 ani de la operația de apendicita tocmai azi m.am trezit cu o durere insuportabila ca și cum as avea un cuțit înfipt în zona operației. Nu ma pot mișca de durere. Este grav sau este ceva de moment?care ar putea fii cauza?va mulțumesc mult

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alina: orice alta cauza de sindrom dureros de fosa iliaca dreapta – o colica renala atipica, un chist ovarian fisurat, o alta problema ginecologica etc etc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Florentina: poata ca nu am fost foarte clar: nimeni din lumea asta nu va poate garanta ca totul e ok fara a va examina direct; asa ca va trebui sa incepeti printr-un simplu consult medical – macar la medicul de familie, daca nu la un chirurg sau gastroenterolog.

 149. Andrada says:

  Buna seara am de cateva zile bune dureri in piept,un gust amar deseori nu am pofta de mancare si ma inteapa „in reprize” parte dreapta in jurul buricului si durerea urca spre abdomen ,imi puteti da un sfat?multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Andrada: singurul sfat pertinent este sa va adresati unui medic ptr un consult direct – puteti incepe prin a va adresa medicului de familie.

 150. Gheorghe Maria says:

  Buna seara! Am o fetita de 10 ani care acuza dureri in partea dreapta jos, cateodata si in partea stanga, dureri (mai rar) la urinare. Am facut analize la urina si sunt in regula. Spune ca simte o greutate in dreapta jos. Are simptome de 1 saptamana, fara febra si fara varsaturi.Miercuri mergem la ecograf. Exista sanse sa fie apendicita?
  Multumesc anticipat

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Maria: poate fi apendicita, dar la fel de bine poate fi orice ata afectiune digestiva; un consult pediatric va transa problema.

 151. Lako Alina says:

  Buna dimineata.
  Am o intrebare: durerea provocata de apendicita se amelioreaza la adm de ibuprofen 200?
  Am o durere in partea dreapta a abdomenului care iradiaza catre rinichi si o durere in zona vezicii(sumarul de urina este bun)…am mai avut colici renale dr dar mereu ma panicheaza gandul unei apendicite… Acum sunt racita si iau 2x ibu 200/zi+ 3tablete de paracetamol(mi.a crescut temperatura la 37,3(masurata oral) dar aveam dureri de cap iar dr de familie-l.am sunat- mi.a spus sa iau paracetamol in felul acesta).
  Am pofta de mancare, ma misc normal, durerea nu se intensifica la tusit, stranut, mers etc.
  Va multumesc anticipat!

 152. Niga Vicentiu says:

  Buna ziua, am si eu de vreo 2 saptamani o durere care apare din cand in cand in zona abdominala dreapta cam pe unde este si apendicele dar graviteaza din cand in cand in partea pubisului si in sub coaste tot in partea dreapta, rareori simt si in partea stanga abdominala… Ce ma sperie nu este neaparat apendicita dar durerile de diferita intensitate care sunt mai mult sacaituare si nu dureri in adevaratul sens al cuvantului.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Vicentiu: simptomele descrise nu „merg” cu apendicita acuta, dar numai un consult chirurgical va va risipi temerile.

 153. Stefan says:

  Buna ziua,
  Am avut un abces la rinichiul drept care a fost tratat cu gentamicina. La aproximativ 2 luni de la abcesul acut, s-a localizat o jena in partea dreapta jos, inspre zona iliaca, cu intepaturi fine si o durere difuza. Intrebarea mea este daca poate fi vorba despre o inflamare a apendicelui si ce investigatie ar trebui sa fac.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Stefan: poate fi, dar fara a avea neaparat legatura cu abcesul renal; incepeti prin a va adresa unui chirurg ptr consult direct, va va indruma apoi ptr investigatii.

 154. mircea valentin says:

  Buna ziua. Incepand de ieri am inceput sa am dureri in partea dreapt jos.. durerile nu sunt constante si se manifeste ocaziona ca niste impunsaturi usoare, simt ca sunt mai balonat si abdomenul e mai puternic, simt ca ma tine. Ma gandesc ca sunt simptomele de la apendicita.
  de acest lucru imi e frica in special de operatie.
  ce trebuie sa fac, eu nu mai sunt asigurat de 2 ani de zile.
  Ce pot sa fac? Care sunt costurile sau care sunt solutiile care le pot avea?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   MIrcea: in primul rand, incepeti cu un consult chirurgical. In ceea ce priveste asigurarea de sanatate, va puteti plati cotizatia minima lunara – costa cam cat 3 pachete de tigari, doar ca se plateste si retroactiv ptr un numar de luni (cred ca 6, dar amanunte suplimentare aflati de la casa de asigurari pe raza careia aveti domiciliul).

 155. Bogdan says:

  Buna ziua !Am 22 de ani 77 kg si 1.75m si din data de 1 ianuarie 2016 asta fiind acuma o luna , ma confrunt cu niste dureri suportabile in partea dreapta care se muta cand mi aproape de coaste sus cand mai jos unde este papendicita .Am pofta de mancare , nu am febra , nu ma doare la miscari(doar uneori dimineata dupa ce ma trezesc) , nu am stari de greata ,cred ca sunt constipat deoarece am scaun o data la 3-4 zile , gaze am cam toata ziua (vânturi). Am facut 3 seturi de analize , dintre care la ultimul am facut si teste de urina si scaun si tot ce se mai putea face (mi-au luat cam 6 fiole de sange ) dupa care m-au diagnosticat cu anemie , ceea ce cred ca nu e adevarat deoarece eu ma simt bine normal , vioi .Doresc sa mentionez ca nu m-am operat de apendicita. Am fost si la hematolog , dansul a spus sa ii dau timp sa investigheze pana pe 8 februarie , alti medici mi-au spus ba ca am un colon iritabil , ba ca am un sindrom dispeptic de tip dismotiolitate , ba ca este o indigestie , ba ca este gastrita , dar niciunul nu mi-a zis cu siguranta ce am .Mai tin sa mentionez ca lucrez la abator unde este frig (+2° c). Va rog frumos daca se poate pe baza datelor pe care vi le-am acordat , daca ati putea sa imi spuneti ce pot avea . Va multumesc anticipat! Numai bine!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Bogdan: sper ca intelegeti ca nu pot contrazice de la distanta, in absenta unui consult direct, ceea ce au spus alti colegi inainte. Ca principii, anemia nu doare si daca vi s-a spus ca aveti anemie, atunci probabil ca asa este si ea trebuie investigata, ptr a putea fi corectata rintr-un eventual tratament. Pe de alta parte, un scaun la 3-4 zile ptr un barbat este prea rar. Simptomatologia nu este tipica ptr o apendicita acuta, dar poate aparea in cadrul unui sdrom de colon iritabil, al unor inflamatii cronice ale intestinului gros samd samd. Tocmai ptr ca simptomele sunt nespecifice, nimeni nu s-a hazardat sa va puna un diagnostic precis, neavand probabil toate argumentele intr-un sens sau altul. Poate ca ar fi util sa gasiti un gastroenterolog care nu este limitat administrativ dpdv al investigatiilor pe care vi le poate efectua si sa faceti cateva teste suplimentare (endoscopie digestiva superioara, colonoscopie, un RMN etc)

 156. Daniela Monica Heres says:

  Buna ziua.
  fiica mea se plange de dureri inn partea dreapta in zona apendicelui, nu prea are pofta de mancare, a fost la medic, a spus ca nu e apendicele, dar are o crestere mare a leucocitelor, ma puteti sfatui ce ar putea fi. alaltaieri a avut si febra. alta simptome nu mai are. fetita are 12 ani.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Daniela: sa va adresati unui chirurg pediatru; ca idee, leucocitoza arata o inflamatie, fara a putea preciza sursa ei; in plus, la copii orice viroza serioasa duce si la inflamarea peretelui apendicular, plin cu foliculi limfatici (un fel de ganglioni implicati in aparare), fara ca asta sa duca obligatoriu la adevarata apendicita acuta (cea care are nevoie de sanctiune chirurgicala).

 157. Daniela Monica Heres says:

  buna ziua
  am fost la medic cu fetita, se plangea de dureri in partea dreapta in zona apendicelui si in spate, in urma cu cateva zile a facut si febra. au spus ca nu cred ca este de la apendice, dar au iesit leucocitele foarte multe, imi puteti da vreun ssfat. Fetita are 12 ani.

 158. Trifan Ana Maria says:

  Buna ziua. Tatal meu s-a operat acum 2 zile de peritonita ,i-a fost afectata fierea i-a gasit o piatra .Operatia a decurs bine este in perfuzi si inca este umflat .Ce inseamna, e grav ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Anamaria: deduc ca este o peritonita de cauza biliara – o sa va rog ca pe viitor sa postati la subiectul articolului curent. Orice peritonita este o afectiune severa, dar din fericire in zilele noastre vindecarea este regula si nu exceptia.

 159. Marina says:

  Bună ziua! Am fost operata de apendicita acum 3 ani si astăzi am inceput să am iar dureri in partea dreapta, stări de voma și să îmi amorțească piciorul. Vreau să știu din ce cauză?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Marina: sunt nenumarate cauzele durerilor in fosa inghinala dreapta, mai ales la femei. Este imposibil de spus d ela distanta, trebuie sa mergeti ptr control la cel mai apropiat medic.

 160. Bogdan says:

  Buna ziua am si eu o intrebare…De cateva săptămâni am niste dureri in zona apendicitei dar nu am probleme mănânc normal nu fac febra credeti ca exista vreo problemă cu apendicita?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Bogdan: acest diagnostic nu se bazeaza pe pareri de la distanta, ci implica obligatoriu un consult chirurgical direct – va trebui sa va adresati celui mai apropiat chirurg.

 161. george sirbu says:

  Buna ziua.Din cind in cind simpt cite o intepatura in partea dreapta inquinala .Alte simptome nu am.Urologic totul este normal;Prin palpare nu simt niciun discomfort.

 162. Mihaita says:

  Buna seara am o sora de 13 ani si acum o saptamana a avut durere in partea dreapta a mers la medicul de familie ia zis cz ar putea fi apendicita in rest nimik ia zis ca daca o mai doare sa sune oa salvare aseara a avut dureri timp de 3-4 ore era la scoala abea can a ajuns acasa am sunat salvarea a ajuns la spital si la controlul medicilor prin apasare zicea ca nu o doare dupe controale si ce au mai facut ei pe acolo au decis sa o opereze azi operatia a durat in jur de 2 ore au zis ca nu iau gasit apendicele dar au gasit ceva lichid iau pus un furtunas pentru scoaterea lichidului acum intreabarea mea este dece au operato daca nu erau siguri puteau sa o trimeata in alta parte zic eu si ce este cu acel lichid sau este vre un motiz de al lor ca sa nu zica ca au operato degeaba Multumesc si astept un raspuns daca se poate

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Mihaita: apreciez dragostea ptr surioara, sunt sigur insa ca medicii nu ar fi operat-o degeaba; cei care au examinat-o direct sunt sigurii in masura sa aprecieze indicatia corecta, avand toate datele cazului, va trebui sa aveti incredere in ei.

 163. Simona says:

  Buna seara. Sunt mama de 1an si 4 luni,operatie cezariana. De 2 zile tot ma doare ori in toata zona operatiei,ori langa(partrea dreapta) durerea se duce pe piciorul drept,febra nu am,am o stare mai molesita si de mancat mananc. Am pus problema ca ar fi durerea de la vreme,pt ca mi s.a mai intamplat sa ma doara operatia cand era urat afara,dar am avut in trecut si anexita care am tratat.o (acum 4 ani). Am stari de balonare si simt ca am gaze in stomac…ideea e ca durerea pe care o simt ar fi in zona ovarului drept,dar nu pot aprecia cu certitudine. Ar putea fi apendicita?

 164. Viorica Lăța says:

  Bună seara, domnule doctor! Tot o problemă cu durerile in partea dreaptă am și eu. Pe data de 26 februarie am ajuns la urgentă cu dureri in partea dreaaptă de la zona buricului in jos si in lateral,mi se intarea ca o galca pe langa picior in jos, incepeam sa ma simt balonata, simteam ca nu pot sa elimin gazele, o stare groaznica de greata, dar nu vomitam, doar senzatia de voma si nu cedau la calmante (no spa, nurofen, algocalmin, diclofenac) si au deputat cu diaree. cu doua zile inainte fusesem la ginecolog care mi-a spus ca eram la ovulatie dar mi-a recomandat sa fac si analize pt apendicita, dupa ce m-a palpat abdominal. intre timp nu am mai putut rezista si am ajuns la urgenta. acolo mi-au facut analizele, mi-au spus ca nu este apendicita ca am o boala inflamatorie pelvina in urma unui ecograf si consult ginecologic. cu aceasta boala am mai avut probleme de aprox un an si mai facusem tratam cu antibiotic, mi-au dat antibiotic dar si tratam pt colon, sindromul de colon iritabil, obisnuiam sa fac diaree frecvent… chirurgul rezident care m-a vazut atunci a spus ca este un apendice deranjat de inflamatia pelvina… dupa 4 zile de tratament la domiciliu m-am intors la urgenta tot cu dureri care nu cedau, ma apucau brusc ziua sau noaptea si nu cedau la calmante… m-au revazut ginecologii si au spus ca nu are cum afecțiunea mea pelvina sa-mi dea asa dureri, chirurgia cand m-a revazut dupa palparea abdomenului care tot asa se intarea la dureri, au spus ca li se pare un chist distorsionat si ca vor sa intervina dar sa vina si ginecologia in sala, ginecologia nu a vrut pt ca ei credeau ca este apendicita si nu are legatura cu sectia lor…. m-au internat in final la gastroenteorologie… am facut CT-nu a iesit nimic decat chisturi ovariene bilaterale de 4 cm, am facut colonoscopie-nu a iesit nimic la colon, am ramas cu diagnosticul de colon iritabil…am stat internata 4 zile la gastro cu calmante,diarea mi s-a linistit, un chirurg care m-a vazut in acest timp mi-a spus care o suspiciune de plastron apendicular deschis si ca ar vrea sa ma revada a doua zi… cum la colon nu iesise nimic, cei de la gastro, m-au externat din lipsa de paturi in ziua respectiva, cu tratam duspatalin si sinergin, si sa iau calmante in continuare daca durerile sunt acute si mi-au recommandat sa fac consultatii de ginecologie si chirurgie… m-am dus la un alt ginecolog la cabinet care m-a chemat dupa ce m-a vazut ecografic, sa ma interneze pt tratam antibiotic intravenos pt boala pelvina, am stat internata 5 zile la un alt spital, medicul acesta ginecolog mi-a spus ca de acolo ar fi durerile si ca nu o sa ma lase asa usor… in prezent dupa doua internari consecutive sunt acasa, momentan simt doar intepaturi permanente de cand am venit acasa de la buric in lateral, le simt mai puternice cand ma aplec.. vreo doua zile m-a durut si piciorul cand mergeam, durerile s-au mai calmat dar tot ma mai apuca cateodata, iau calmante, nu ma mai tin mult o jumatate de ora, o ora, intepaturile insa sunt permanente… SUNT FOARTE SPERIATA PT CA PELVIN NU MA DOARE, IMI ESTE TEAMA SA NU FIE SI O FORMĂ DE APENDICITA SUPRAPUSA PESTE BOALA INFLAMATORIE PELVINA. CE IMI RECOMANDATI? DACA AR FI UN PLASTRON APENDICULAR NU S-AR FI VAZUT LA CT? VA MULTUMESC DIN SUFLET ANTICIPAT!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Viorica: plastronul s-ar fi vazut la ct, in principiu. este cam sus ptr o boala inflamatorie pelvina, dar nu am cum s ajudec situatia de la distanta, in conditiile in care ati fost examinata de colegi in mod direct. cei de la chirurgie nu v-au propus o laparoscopie exploratorie ptr a vedea apendicul, ovarele etc?

 165. Viorica Lăța says:

  am uitat sa mentionez si de ameteli puternice asociate durerilor si initial ma durea si in capul pieptului… Va multumesc din suflet inca o data!!!

 166. Marcela says:

  Bună seara, Ma puteți ajuta și pe mine într-o problema? Fratele meu a fost internat în urma cu 6 zile în spital,acuza dureri în partea dreapta, și îl durea atunci când urina ; medicii au înclinat sa creadă ca are o colica renala, pe parcurs au apărut și senzații de greata, fără pofta de mâncare.Apoi medicii au spus ca are apendicita, a fost operat duminica adică în urma cu 3 zile, acum însă senzațiile de voma, diaree și febra au început din nou. Domnul doctor nu ne spune nimic concret…adică aceste stări de voma și diaree au persistat încă de după operație iar astăzi a făcut și febra.. Ma puteți lamuri, va rog?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Marcela: nu am toate datele necesare ptr a confirma/infirma ceea ce au constatat colegii care v-au examinat direct fratele, despre care nu stiu nici macar ce varsta are. Ca idee, nu d eputine ori simptomele unei colici renale/infectii urinare severe pot mima cu succes o apendicita acuta.

 167. madalina says:

  Domnule doctor am si eu o intrebare.am dureri in partea dreapta si dureri sub burta adik la ovarr.ma st imbalonata si am si si gaze.dar nu am greturi pofta de mancare am as dori sa stiu am ampedicita?si inca ceva nu am dureri in jurul buricului

 168. krisstine says:

  Buna ziua, Domnule doctor, am si eu o intrebare si va rog sa-ti dati un sfat,am fost operata de hernie ombilicala strangulata in urma cu 2 ani,mi s-a pus si plasa, operatie prin laparoscop , in urma unor investigatii la gastro mi-au pus diagnosticul de gastrita antrala cu edem la varf, am luat un tratament ,dar cred ca nu face fata probabil este mai agresiva, uneori vars aciditate , acru,cateva zile am avut arsuri iar de cateva zile urinez cam la interval de 15 min si dupa ce urinez simt arsura si durere pe sub burta, nu ma dor rinichi, nu stiu daca ar fi vorba de o raceala sau gastrita care a dat in ulcer ,am dureri mari simt ca ma taie un cutit pe sub burta radiaza in zona ombilicala si in epigastru , durerea este brusca ,severa ca niste crampe , ma simt balonata,si am abdomentul tare, vanturi dau nu des,dar sunt , radiografie pe gol spune ca nu sunt imagini hidroaerice, si am avut si un volvulus gastric ,ce ar putea fi si ce ma sfatuiti , va ms

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Krisstine: ptr inceput, ar trebui sa va revada gastroenterologul ptr a reconsidera tratamentul/investigatiile; ulterior, ar merita sa mergeti ptr control la cel care v-a operat (si care stie exact ce dimensiuni avea plasa, cum a fost ea fixata la peretele abdominal etc), pt a vedea in ce masura eventualele aderente postop pot fi implicate in aparitia simptomelor descrise.

 169. Adina says:

  Buna ziua,domnul doctor.Joi (07.04.16)se face 4 saptamani de la operatia mea de apendicita.Am reusit sa racesc intre timp cu durere in gat,tuse,stranut tot tacamul,imi fac griji deoarece recomandarea medicului a fost sa nu racesc fara a mi se spune exact perioada.Va multumesc pt atentie.Adina

 170. Banica Niculina says:

  Buna ziua,ma confrunt cu o problema si nu mai stiu ce sa fac.Am dureri abdominale,la palpare durere in partea stanga si intepaturi in partea dreapta jos,gaze,constipatie, burta umflata,nu mai am senzatia de foame si durerea radiaza si in capul pieptului.Am facut rmn pelvin la care concluzia a fost mica cantitate de lichid liber intraperitoneal,am facut si ct abdominal unde nu s-a gasit ceva care sa confirme durerile,credeti ca ar fi vorba de o apendicita?As putea face o operatie laparoscopic pentru diagnostic?Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   NIculina: daca durerea este localizata mai ales in stanga, este mai putin probabil sa fie apendicita acuta; totusi, ar trebui continuate investigatiile ptr a gasi sursa durerilor si mai ales sursa lichidului, daca acesta are semnificatie (exista o foarte mica lama de lichid peritoneal la orice persoana, doar ca nu este de regula descrisa imagistic). Incercati sa cereti sfatul unui internist/gastroenterolog, ptr inceput.

 171. adi says:

  Buna ziua,de câteva zile simt o durere suportabila in dreapta jos a burtii care se muta când aproape de zona coastelor când in partea stângă când in zona buricului … Greata nu am ,pofta de mâncare am, scaune normale dureri pe picior in zona copasei nu am avut ,însă am avut niste intepaturi sau amorteli putin mai jos de genunchi,in zone gambei.momentan am febra si ma dor ochii ca si cum as avea cearcăne si as dormi toata ziua. Poate fi vorba de o apendicita? Daca da se mai poate face cv sa nu fiu operat???? ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Adi: simptomele descrise nu au nicio legatura cu apendicita acuta, dar acest diagnostic presupune obligatoriu un examen medical direct.

 172. adi says:

  Momentan nu mai simt dureri in parte dreapta nuci când merg sau când ma ridic nici daca apăs in partea dreapta,însă am febra si ma simt obosit..

 173. Ramona says:

  Buna ziua ! M-am operta de curand de ampedicita acuta flecmoasa totul a decurs perfect dar numai ca acum de cateva zile ma inteapa in jurul buricului cand si cand in special cand este inorat ! Este normal ?

 174. Ramona says:

  Buna ziua ! Acum 3 saptamani m-am operat e apendicita acuta flecmoasa totul a decurs normal numai ca acum am intepaturi in zona buricului cand si cand in spacial cand este inorat ! Este normal ?

 175. viorica says:

  buna ziua! am fost diagnosticata cu plastron apendicular, am fost tratata cu antibiotic si acum sunt bine.
  multumiri echipei medicale.
  intrebare: este absolut necesara operatia?
  multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Viorica: dupa rezolvarea plastronului, apendicectomia este pbligatorie, chiar daca apendicele este acum normal, intrucat riscul de recadere este mai mare decat inainte de plastronificare. Odata plastronul racit, apendicectomia se poate efectua fara probleme laparoscopic.

 176. Dana says:

  Buna ziua.
  Soțul meu a avut o operație de apendicita acum o luna..operația a fost una obișnuita,tăietura a fost in zona buricului (in partea de jos si in partea de sus)!De câteva zile ia curs din buric de 2 ori..un lichid gălbui,dar a fost foarte puțin,cat sa se murdărească buricul.Esre normal?In rest operația arată bine..si buricul la fel..nu se văd bebici sa fie vreo infecție sau ceva…cojile de la operație sau dus!Nu se simte rau,nu are febra!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Dana: nu mi-e foarte clar de ce a fost incizat ombilical (de regula NU acesta este abordul uzual pentru apendicectomie); sunt sigur ca medicul dvs a avut argumente solide ptr acest abord, asa ca mi se pare cel mai corect sa ii cereti sfatul mergand la un control direct.

 177. Andreea says:

  Buna ziua !

  Inainte de a-mi face toate analizele, as vrea sa va cer parerea. De vreo saptamana, am inceput sa am dureri in partea dreapta, sub coasta si uneori se lasa si in partea de jos…nu prea imi dau seama daca este vorba de apendice sau fiere din pacate. Este o durere cam sacaitoare, mai bine zis jena, , simt o oboseala in picioare si nu ma doare decat cand stau uneori pe scaun , fie ma aplec sau rareori cand merg. Pofta de mancare am, temperatura este in jur de 36, 7 , dar nu simt ca as avea temperatura.
  Ma gandesc totusi ca daca ar fi fost vorba de apendicita as fi avut dureri insuportabile.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Andreea: diagnosticul de apendicita acuta implica necesar si obligatoriu un consult chirurgical direct; in lipsa lui, orice discutie este pur teoretice si inutila.

 178. Banica Niculina says:

  Buna ziua.Am dureri abdominale si intepaturi in dreapta jos,dureri cand merg care se lasa pe picior dar la palpare nu doare, dar eu simt durere tot timpul, nu am pofta de mancare si o stare generala foarte proasta. Ma simt obosita tot timpul si am ameteli.Am facut RMN pelvin si la concluzii scrie mica cantitate de lichid intraperitoneal si mai multe ecografii unde la fel mi s-a spus.La un cintrol ginecologic mi s-a spus sa fac ooeratia de apendicita ca asta e cauza .Poate fi vorba de apendicita?Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Niculina: posibil sa fie apendicita, dar nu obligatoriu; oricum, diagnosticul de apendicita acuta implica obligatoriu un consult direct la cel mai apropiat chirurg.

 179. Banica Niculina says:

  Buna ziua.Am dureri abdominale si intepaturi in dreapta jos,dureri cand merg care se lasa pe picior dar la palpare nu doare, dar eu simt durere tot timpul, ma constip,nu am pofta de mancare si o stare generala foarte proasta. Ma simt obosita tot timpul si am ameteli.Am facut RMN pelvin si la concluzii scrie mica cantitate de lichid intraperitoneal si mai multe ecografii unde la fel mi s-a spus.La un cintrol ginecologic mi s-a spus sa fac ooeratia de apendicita ca asta e cauza .Poate fi vorba de apendicita?Va multumesc!

 180. Andreea says:

  Buna seara! Va multumesc pentru raspuns, dupa un control amanuntit mi s-a spus ca as fi facut intindere musculara si mi s-a dat tratament cu antiinflamatoare. Nu inteleg de ce persista asa de mult totusi, am cam 2 saptamani de cand persista durerea.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Andreea: poate persista si 3 saptamani, daca este intr-adevar o ruptura musculara. Corect, acest diagnostic se pune pe investigatii mai ample (RMN); in lipsa lor, trebuie cautata si o alta cauza daca durerile persista.

 181. Octavia says:

  Buna ziua! Deranjez si eu cu o intrebare:de aprox 2 saptamani am o durere in partea dreapta jos,primele trei zile a fost mai deranjanta dar acum nu….doar ca e permanenta…am fost la un medic generalist care mi-a facut o consultatie(prin palparea abdomenului),mi-a zis ca nu e apenticita dupa care m-a trimis la ginecologie…aici mi-a facut un ecograf intravaginal si analize urina si mi-a zis ca totul e ok….nimic suspect..si m-a trimis la spital pt analize sange…iar aici nu a aparut ca as avea vreo infectie in corp….dar totusi e este???ei mi-au dat tratament pt anexita si am luat 14 zile iar durea eate aceeasi…credeti ca ar putea fii vorba de apenticita iar doctorul sa nu-si fii dat seama….mentionez ca toate a este controale au avut loc in Germania.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Octavia: cel mai probabil nu; o adevarata apendicita acuta ar fi evoluat de o maniera sau alta, chiar daca mai lent sub tratament. Totusi, acest diagnostic trebuie exclus de un chirurg ptr a cauta apoi alte cauze ale simptomelor.

 182. Octavia says:

  Este o durere „surda”….continua,am uitat sa specific si tratamentul luat…primit din tara si luat cu avizul medicului din Germania:Ciprinol(500mg) si Cervugid ovule….plus ca nu am facut miscare…m-am odihnit in tot acest timp.

 183. denisa says:

  buna. de 3 zile ma doare tare in partea dreapta a abdomenului. am avut si unele din simptome, adica: balonare diaree, apetit scazut, ameteala… dar nu am avut febra sau sa vomit.cred ca apendicita. daca este, cand ar trebui sa merg? multumesc

 184. anonim says:

  daca am un fel de pulsatii,intepaturi mai ales seara in partea dreapta inferior a abdomenului,inseamna ca am apend cronica,hernie,ceva de colon?am leucocitele 12000 ,iar am si o infectie dentara si trebuie sa iau augmentin 5 zile 2 pe zi..e grav?poate fi si altceva mai usor?augmentinul imi face rau?iau si probiotice si omez cu augmentin..o fi apendicita?eco e normala.am fost la med interna nu la chirurgie si acolo nu mi ar fi zis ca am ceva..

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Anonim: poate fi orice, datele sunt insuficiente ptr a orienta diagnosticul spre ceva. Oricum, diagnosticul d eapendicita acuta implica obligatoriu si un examen clinic direct, la cel mai apropiat chirurg.

 185. DANIELA says:

  buna dimineata,de 3zile ma doare in partea dreapta numai la palpare,sunt foarte balonata dar am pofta de mancare si nu am dureri daca nu apas,doream sa va intreb daca hemograma iese nemodificata dispare suspiciunea de apendicita?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Daniela: exista situatii de apendicita acuta cu hemograma normala, aceasta analiza nu elimina diagnosticul de apendicita acuta, ci este unul dintre criteriile care ajuta la stabilirea lui.

 186. Elena says:

  De azi dimineața ma doare in parte dreapta la stinghia piciorului ,as zice ca-i apenticita dar nu sufar si de ce le lalte sintome ,cum ar fi voma.Se poate sa-mi fi explodat apenticu ,deoarece aceasta durere se intinde de la stinghia piciorului in linie dreapta pana la ovar. Am uitat sa precizez am 15 ani, daca se poate as vrea raspunsu cat de curand posibil

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Elena: banui ca in intervalul scurs chestiunea a fost deja transata; daca nu, diagnosticul d eapendicita acuta implica obligatoriu o vizita la cel mai apropiat chirurg.

 187. bujoreanu gheorghe says:

  buna ziua am fost operat de apendice flegmonos cu peritonita purulenta localizata operatia mi s-a prins insa dupa 12 zile inca fac diareee ce pot sa am am luat un virus poate domn doctor va rog un sfat…va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Gheorghe: buna ziua; trebuie sa luati legatura cu medicul dvs sau cu un gastroenterolog ptr a face teste suplimentare, inclusiv ptr Clostridium difficile.

 188. Bogdan g says:

  Bună ziua. De câteva zile mi-a dispărut pofta de mâncare și am început sa simt o senzație de apăsare în abdomen. Durerea se accentuează la palparea abdomenului în partea stânga mai mult și la mers. Ma pot gândi la o apendicita? Legat de tranzit…scaunele nu sunt diareice, dar sunt mai dese..2-3 pe zi. La palparea abdomenului simt o oarecare apărare (mai tare la palparea mai ales în partea stanga). Va mulțumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Bogdan: apendicul este situat in partea dreapta a abdomenului; un consult direct chirurgical sau gastroenterologic va rezolva problema.

 189. Alina says:

  un copil de 8 ani descrie destul de echivoc durerea in zona inghinala pe piciorul drept, mai ales a pana acum de 2 ori la controlul medical, durerea a fost asociata cu inflamarea ganglionilor in timul unor raceli destul de usoare sau dureri de crestere.
  Este elocvent analiza leuocitelor in astfel de cazuri? care este pragul maxim pentru copii la hemograma?

  pentru copil nu este placuta o intepatura pentru analize dar prin comparatie cu „stresul” din sala de asteptare la Urgente in spitatul de pediatrie din Ploiesti este de preferat.

  Exista ca practica medicala extirparea preventiva a apendicelui, mai ales ca se poate face frumos si elegant prin interventie laparoscopica?
  daca da care sunt conditiile ce trebuie indeplinite si care sunt dezavantajele in acest caz?

  multumesc anticipat

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alina: nu exista apendicectomie profilactica, nici macar prin abord laparoscopic. Cresterea leucocitelor nu se asociaza intotdeauna cu apendicita acuta, asa cum nu orice apendicita da leucocitoza, este doar o o analiza orientativa.

 190. Stoica Geta says:

  Buna dimineata! Ma scuzati pentru deranj, dar am o intrebare…fetita mea are 4,5 ani si acuza durere in zona abdomenului spre dreapta-durere usoara. Mentionez ca nu are pofta de mancare, iar temp.37,2-rectal. Ar putea exista suspiciunea de apendice inflamat? Multumesc pentru timpul acordat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Geta: aceasta suspiciune exista in cazul acestor simpome, fara ca ea sa fie neaparat si confirmata; trebuie sa mergeti cu ea la un chirurg pediatru.

 191. Cristina says:

  Buna ziua! De aproape 4 luni ma confrunt cu durere (parca este ceva umflat) in partea dreapata a abdomenului uneori resimtind durerea inghinal. Am facut o ecografie abdomen, consult si eco ginecologic, analazie de sange,urina, fecale (coproparazitologic si sangerari oculte) toate cu rezultate bune.Va rog sa ma sfatuiti ce as putea sa mai fac. Multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Cristina: un consult chirurgical care sa excluda o hernie inghinala, apoi o reevaluare gastro mai amanuntita, inclusiv o colonoscopie.

 192. Cristi says:

  Aseara m-a durut mai multe minute in partea dreapta ,la jumatatea distantei subombilicale si a flancului drept..dar durerea a disparut.Poate fi apendicita?

 193. Cristi says:

  Cum pot vedea daca am apendicita?am facut 2 ecografii si erau normale..iar durerea in partea dreapta ,cateodata in flancul drept are mai mult de 1 luna.pot face peritonita?traiesc cu teama asta si vroiam sa stiu daca e apendicita 🙁

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Cristi: apendicita acuta adevarata are evolutie ultrarapida, intervalul de o luna este prea lung. pe de alta parte, o ecografie normala nu este suficienta ptr a exclude o apendicita acuta. aveti nevoie de un consult la cel mai apropiat chirurg

 194. Krisstine says:

  Bună seara,am fost la gastrolog si domnia sa mi-a spus că o gastrita are alte simptome, cât despre hernie imi recomandă un ecograf, i-am spus si despre volvulusul gastric care l-am avut in urmă cu 2 ani unde la spitalul Fundeni mi-au intors stomacul cu endoscopul, bn medicul nu stia ce am ,domnia sa a crezut că fac o endoscopie la indrumarea medicului gastrolog, si in timp ce incerca să introducă endoscopul nu intra sub nicio formă,abia atunci am auzit spunând colegilor volvulus gastric încercăm endoscopic nu merge direct in sala cu ea, a reusit să repozitioneze stomacul care se facuse surub, apoi la câteva luni m-am operat de hernie ombilicala strangulata , acum va intreb eu pe dv ,este posibil o recidiva de volvulus ? Din câte am inteles nu ar fi pt prima dată si un medic gastrolog mi-a spus să vb cu un medic chirurg, am inteles că se poate opera si laparoscop nu doar clasic, stiti că v-am spus că am dureri la un deget de ombilic in partea dreapta se vede si o umflatura care acum o am si acum nu o mai am, cam asa aveam inainte de a face volvulusul, durerile sunt in vertical dreapta de sus in jos si invers, vă rog să-mi dati un sfat ce ar trebui să fac, stiu că sunteti chirurg fffff si as avea toata increderea in dv să mă ajutati să rezolv aceste probleme.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Krisstine: da, volvulusul se poate repeta, dar el este de regula o afectiune ultraacuta, or simptomele dvs sunt cronice din cate inteleg. apoi, aveti nenumarate alte cauze potentiale care ar putea sa le explice (interventia ptr hernie ombilicala si aderentele secundare ei sunt doar cateva) ptr a ma gandi direct la o revolvulare. Mai degraba ar trebui sa mergeti la cel mai apropiat chirurg ptr a vedea daca nu cumva este o recidiva a herniei ombilicale.

 195. Cristi says:

  E posibil sa fie si ceva pe stres sau neurologic si sa simt asa cateodata intepaturi?cateodata se lasau pe piciorul drept..dar sunt zile bune in care nu am nimic.Mi-a zis la urgente la un spital ca atunci cand am durere continua si crescanda,care nu ma lasa, atunci am apendicita.si febra sau urinat cu sange,atunci e grav.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Cristi: urinatul cu sange nu intra in tabloul apendicitei acute. aceasta afectiune este mult prea serioasa ptr a fi diagnosticata doar pe cateva simptome nespecifice.

 196. Antonescu says:

  Bună seara am și eu o întrebare ,am operat băiatul de 22 ani de apendicita acuta acum 2 zile iar de astăzi a început sa-l usture operația doar când circula , când sta întins în pat nu are nimic. Este normal așa ceva?În afara de supa , ceai si iaurt ce ar mai putea manca? Vă multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Antonescu: daca nu are semne de inflamatie locala (roseata, tesuturi indurate, dureri intense si progresive etc etc), e ok. Dieta va trebui sa urmeze recomandarile chirurgului dvs, nu am de unde sa stiu cat de grava a fost leziunea, ce sutura a facut (daca a trebuit extinsa spre cec) etc etc.

 197. gabriela dornescu says:

  Buna seara.De doua saptamani am dureri in partea dreapta.Am fost la dr.de familie si mi-a spus ca e colica apendiculare si m-a trimis sa fac analize care au iesit bune mentionez ca in afara de dureri si rar senzatie de voma nu am nimic altceva nu am facut febra iar la baie merg in fiecare zi nu cum ar trebui dar ies.La urgente mi-au facut toate analizele de sange hemocrom(globule albe),pt ficat plus altele si toate sunt bune.Am luat pentru 3 zile pastile pt dureri(buscopan si tora-dol)( am uitat sa spun ca locuiesc in Italia) si tin aproape mereu gheata. Sunt zile cand nu simt dureri( ex: azi am dureri dupa 2 zile fara) si as vrea sa stiu daca depinde de alimentatie si ce ar trebui sa mananc .Aici mi s-a zis sa tin o dieta usoara.Oricum sunt ani buni(peste 20 de ani) ca nu mananc prajeli si alte mancaruri grele pentru ca m-am obisnuit sa mananc ceea ce mananca ei (italienii) aici multe verdeturi si legume.Aud in jur ca ar trebui sa iau antibiotice si nu stiu ce sa fac.Si mai am o intrebare cum ca eu sufar de constipatie( o data la 1-2 luni iau dulcolax pt a curata un pic intestinul)as vrea sa stiu daca influenteaza cu ceva si daca in acest caz pot sa iau dulcolax comprese(daca este da sau nu periculos).

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Gabriela: din datele prezentate NU cred ca este o apendicita acuta, ca atare nu vad rostul tratamentului cu antibiotice; pe de alta parte, sub rezerva faptului ca nu am date exacte si nu v-am examinat direct, o colica apendiculara recurenta care sa nu evoleze spre apendicita acuta intr-un interval atat de lung este posibila, dar mai putin probabila ca alte afectiuni care pot da simptome similare. Sincer, nu stiu cum este in Italia, dar poate ca ar fi mai util sa va consulte direct un chirurg. In puseul de apendicita acuta nu este corect sa utilizati laxative, dar cum nu pare sa fie apendicita acuta…

 198. Prisacariu dana says:

  Buna seara.Nu stiu cat puteti sa ma ajutati sau daca tine de dumneavoastra aceasta problema.e vorba despre mama mea care acum 4 ani si a facut o operatie micsorandu si stomacul cu un inel de silicon,cum corpul ei este foarte sensibil acesta inel de silicon nu a fost acceptat de corpul ei.operatia ei nu sa inchis

 199. Prisacariu dana says:

  Niciodata de finitiv asa ca a trebuit sa isi scoată inelul.problema e ca acum mama mea are încă deschisa operatie si organismul ii scoate datele afara alea cu care a fost cusută in interior pe deasurta are si prapuru desfăcut si nici un doctor nu vrea să o opereze de prapur atata timp cat organismul ei scoate pe rand cate o ata din corpul ei.Ce este de facut?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Dana: sunt granuloame de fir – focarul trebuie asanat chirurgical si, cel mai probabil, dupa / odata cu rezolvarea infectiei, peretele va trebui intarit cu o plasa. Nu gresiti cu nimic daca cereti sfatul chirurgului care I-a montat inelul…

 200. Diana says:

  Buna ziua,am un baiat de 3 ani…a avt zile in care nu manca spunea ca ii vine sa verse si k il durea burtik..in ultimul timp nu a mai zis si a inceput sa manance un pic mai bine..
  Iam fct analize si leucocitele au iesit 12 mii

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Buna ziua: diagnosticul de apendicita acuta este o problema serioasa; cu atat mai mult cu cat un copilas de 3 ani nu poate oferi verbal toate informatiile necesare ptr a exclude o astfel de afectiune, cel mai prudent este sa mergeti ptr consult direct la un chirurg pediatru.

 201. Oana says:

  Buna ziua. Incerc sa redau pe scurt istoricul. In 1993 am fost internata si pus diagnostic de bloc apendicular, dupa un tratament de aproximativ doua saptamani cu antibiotice si invelit abdomenul in pungi cu gheata am fost externata, fara operatie explicatia fiind ca nu se poate opera deocamdata. Daca pune probleme sa revin.Probleme nu au mai aparut pana in anul 2001 cand am avut o interventie chirurgicala nefrectomie rng dr., dupa 24 ore am o noua interventie chirurgicala pentru probleme de coagulare sangv . Dupa refacere nu au mai fost probleme medicale pana in 2013 cand apare o durere pe partea dreapta de atunci se tot fac investigatii sa se depisteze cauza durerii , la toti medicii specialisti (trimisa pe sectie nefrologie, endocrinologie, gastroenterologie, ginecologie) la care am fost am spus si de vechea problema de apendicita . Tot nu stiu de unde aceasta durere. Credeti ca aici este vorba din nou de apendicita? Ma puteti indruma ?(42 ani)

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Oana: o apendicita acuta adevarata evolueaza in 24-48 de ore si nu in 3 ani. Daca insa nefrectomia a fost facuta prin abord lombar, v-as recomanda sa mergeti la control si la un chirurg, ptr a vedea daca nu cumva cicatricea parietala poate genera simptomele descrise. daca nefrectomia a fost anterioara, adica abdomenul e taiat in fata, aderentele secundare acestei manevre pot da si ele simptomele descrise.

 202. Dan says:

  Buna ziua,
  Daca ma doare in partea dreapta si se lasa durerea pe picior, ar putea fi apendicita? Mentionez ca am stari de greata insa iau comprimate cu usturoi pt reducerea inflamatiei.

 203. Dana says:

  Buna ziua,
  Sotului meu i s-a pus diagnosticul de plastron apendicular. A facut un CT al carui rezultat il reproduc mai jos (partea care intereseaza). I s-a practicat o laparotomie exploratorie care a confirmat diagnosticul de plastron si nu a relevat nici o alta problema. In spital a facut o saptamana de antibiotice dar hemoleucograma este tot proasta. Cea de la internare arata leucocite 22000, dupa externare 14000, limfocitele fiind marite (5220). Acum, la mai bine de o saptamana de la externare, chirurgul spune ca evolueaza bine, tumora s-a micsorat si ca trebuie sa asteptam momentul potrivit pentru o noua operatie. Pe mine ma ingrijoreaza insa analizele si rezultatul CT-ului. Ce sfat aveti pentru noi: asteptam sau mergem si in alta parte, pentru un second opinion? CT-ul, pentru o parere, daca se poate
  „In fosa iliaca dreapta intraperitoneal se evidentiaza proces de periviscerita ce cuprinde cecul si apendicele ileo-cecal. Cecul prezinta calibru crescut, contur neregulat pseudo-diverticular. Nu se evidentiaza formatiuni solide intracecale.Apendicele prezinta dimensiuni crescute, pereti grosi, iodofili, continut fluid,neomogen. Nu poate fi exclusa transformarea la acest nivel. Adiacent se evidentiaza cateva adenopatii, moderat iodofile cu diametrul pana la 19 mm, extinse pana in vecinatatea corpului pancreasului. Infiltratie difuza a grasimii peritoneale peri-lezional.Cateva mici adenopatii retroperitoneale cu diametrul pana la 12 mm peri-aortic si inter-aortico-cav.”
  Restul organelor – totul normal. Multumiri anticipate.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Dana: apendicectomia in plastronul apendicular poate fi temporizata pana la disparitia fenomenelor inflamatorii (de regula 2-3 luni, dar stiu si cazuri extreme cu 2 ani de zile intre momentul plastronificarii si al apendicectomiei propriu-zise). Ulterior, se trece la apendicectomie in conditii infinit mai sigure ptr pacient.

 204. Laura says:

  Buna ziua,

  fiica mea (8ani) s-a trezit azi dimineata cu dureri de burta, sub buric. Era f palida si plangea (de obicei nu plange f repede daca o doare ceva). I-am dat nurofen (doar asta aveam) si am mers cu ea la pediatru. Pana sa intram, o mai durea f putin burta. A fost consultata, palpata… Nimic, nu o dura.
  Infectia urinara a fost eliminita (nu urineaza des, nu are dureri/usturimi la urinare), enterocolita a fost eliminata (are scaun normal).
  Se poate totusi sa fie o apendicita acuta care sa fi cedat la nurofen?

  Multumesc.
  O zi buna!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Laura: efectul nurofenului administrat ar fi trebuit sa treaca dupa 6-8 ore. Daca situatia s-a normalizat complet la 12 ore de la administrare, de ex, atunci probabil ca nu e apendicita acuta.

 205. Mona says:

  Bună seara,am fetita de 11 ani operata de apendicita acuta laparoscopie,totul a decurs bine…la externare domnul doctor ne-a recomandat sa luam Debridat sirop cate 5 ml de 2 ori pe zi…întrebarea mea:care este rolul acestui sirop???de ce ni la recomandat????mulțumesc..

 206. Ionescu says:

  Biatul meu de 9 ani , are sase zile de la operatie de apendicita si are dureri in capul pieptului. Ce pastile pot sa ii administrez?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   IOnescu: orice antiinflamator, in doza adecvata varstei / greutatii copilului. De regula durerea e reflexa legarii bontului apendicular si NU data de vreun ulcer. Totusi, putei asocia un gastroperotector.

 207. rodica says:

  Buna ziua.
  In urma cu doi ani am fost operata ,avand plastron apendicular. Totul a fost ok ,cu exceptia unei dureri surde care apare in partea dreapta jos(in acelasi loc in care ma durea inainte de peratie-poate un pic mai jos), dar numai dupa ce fac gimnastica .Mentionez ca durerea persista apoi cateva zile sau chiar saptamani .Am discutat atat cu medicul care m-a operat care a zis ca nu este nimic, cat si cu medicul de famile care mi-a recomandat etoricoxibum pentru 10 zile . Va rog sa sa ma sfatuiti ce sa fac pentru ca nu pot renunta la gimnastica pe care o fac in fiecare dimineata.Mentionez ca am 60 ani .Va multumesc anticipat

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Rodica: daca medicul dvs chirurg a scos din discutie o complicatie a vechii incizii, puteti urma sfatul medicului de familie privind tratamentul simptomatic.

 208. Mary says:

  Buna ziua, domnule doctor. Am si eu o problema. Am 49 de ani si de mai multi ani am din cand in cand o jena, o apasare in dreptul apendicelui. Intr-o zi sau doua imi trecea. Acum o am de o saptamana, fara alte simptome, o pofta de mancare normala, tranzit nemodificat dar acea jena sacaitoare atunci cand imi contract muschii din zona respectiva (cand folosesc toaleta, cand stau in picioare, etc.)Am avut si acum cateva luni, si acum cativa ani si de mai multa vreme. Credeti ca ar putea fi apendicita sau altceva? Am luat ibuprofen si nu am avut nici un rezultat.Daca stau pe scaun sau in pat nu am nici un simptom.Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   MAri: fiind o simptomatologie in evolutie de ani de zile, apendicita acuta in adevaratul sens al cuvantului se exclude. Sunt mai multe afectiuni care genereaza astfel de simptome. Ptr inceput, cereti sfatul unui gastroenterolog si eventual al unui ginecolog.

 209. Alexandru says:

  buna ziua am fost operat de apendicita acuta am stat in spital 5 zile cu antibiotic ca era inflamata acum sunt acasa dar dupa 5 zile tot am dureri mici dar cand ma ridic in picioare ma doare nu foarte tare suportabil dar cand merg la baie si ma urinez ma doare este normal sa doar.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alexandru: pragul de durere este o variabila individuala si nu pot aprecia de la distanta daca aceasta durere are si un echivalent real. Cel mai iin masura sa faca aceste aprecieri este chirurgul dvs.

 210. Lavinia Soalca says:

  Buna ziua domnule doctor,am o fetiță de 7 ani care tot acuză dureri in jurul buricului,de cap ocazional si mai noi îmi spune că o doare si piciorul drept.Am fost la medicul de fam. care i-a dat debridat si totuși nu îi trece.Am fost în repetate rânduri la Dna doctor si a spus că nu știe ce are.Ce credeți că ar putea fi? ce mă sfătuiți să fac în continuare,eventual niste analize,eco
  ,ce ar putea fi? Mulțumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Lavinia: corect este sa incepeti printr-un consult pediatric; pediatrul ii va prescrie eventuale investigatii, analize, ex coproparazitologic etc si, daca va onsidera ca e o afectiune apendiculara, va va indruma catre chirurg.

 211. Alexandru says:

  Buna ziua doctore as avea o intrebare eu m-am operat de apendicita am 3 saptamani si unde sunt taiat este tare ca o galma e normal sau trebuie sa ma duc la doctor.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alexandru: poate fi simpla reactie inflamatorie generata de procesul normal de cicatrizare. va disparea in timp, treptat. daca tegumentele adiacente plagii sunt rosii si fierbinti, trebuie sa mergeti la medicul dvs. ptr un control.

 212. Irina says:

  Buna. Sunt însărcinată in 17 săptămîni si de aseară am o durere in partea dreapta si puțin in spate, durerea nu este foarte insuportabila si de parca nu ar fi permanenta sunt balonarea si chiar si am vomitat,dar pofta de Mincare pe toată perioada sarcinii nu o prea am. Ma cam îngrijorează aceasta durere.Ar putea fi o apeticita? CIT de insuportabila ar trebui sa fie durerea daca am punio de la o scara de la 1 la 10? Multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Irina: poate fi, dar nu obligatoriu; corect este sa mergeti la un consult chirurgical direct ptr a elimina aceasta suspiciune; este total incorect sa cuantifici durerea din apendicita acuta, fiecare om are prag diferit de durere.

 213. Leyla says:

  Bună seara dl doctor.prezint de 2,3zile înțepături în partea dreaptă în zona apendicului sau mai sus sau mai jos (joacă) înțepāturi şi durere pe piciorul drept, dar şi stomac în aceiaş zonă, de câteva ori şi în partea stângă. Fără poftă de mâncare ,vomă şi grețuri … gaze şi o dată pe zi toaletă sau deloc.dureri în capu pieptului,de mijloc în zona rinichilor ,oboseală în corp.Cel mai mult timp îl petrec stând. Nu am mers la doctor din cauza frici de operație. Credeți că poate fi vorba de APENDICITĂ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Leyla: pot fi semnele unei apendicite acute, dar la fel de bine pot fi semnele a inca 15 boli diferite; trebuie sa mergeti la cel mai apropiat chirurg.

 214. Leyla says:

  Înțepăturile sunt continu deseori dureroase alte ori suportabile dar cum am zis in partea dreapta mereu in stanga rare ori dar tot puternice .noaptea mă lasă… mulțumesc

 215. Manci Naomi says:

  Buna ziua ,in urma cu un 1 an am avut o interventie chirurgicala(laparoscopic) la apendicita ,de cand am avut operatie am dureri in partea dreapta destul de dese ,cand sunt stresata chiar mi se umfla acolo ….mi-am facut din nou toate analizele si CT abdominal (asta fiind anul trecut in luna mai ) si au zis ca nu au vazut nimic ,eu nu ma mai simt la fel ca si inainte ,acuma sunt plecata din tara si nu am cum sa ajung in urmatoarle lui la medic .
  Va multumesc

 216. Buso says:

  Buna ziua!am si eu o intrebare : durerea in partea dreapta, undeva in zona inghinala a piciorului drept, urca undeva sub coaste, cateodata doare mai tare, altadata ma lasa, cert e ca doare toata ziua, poate dimienata e mai bine, dureri am de vreo 3-4 saptamani, poate sa fie de la apendicita?

 217. Adriana says:

  Buna ziua! Acum 6 saptamani am fost operata de apendicita laparoscopica, fara complicatii, dupa doar o sapt mi-am revenit si mi-am reluat activitatile.
  Daca acum am ramas insarcinata e vreo problema?

 218. Mihaela says:

  Buna seara de 3-4 zile, am dureri mici, parca asa ca o intepatura in zona dreapta de jos a abdomenului, in zona apendicilui, e o durere mica nu permanenta, dar oricum ma deranjeaza putin, am mai avut asa dureri dar de citeva ore, ca treceau, e vorba de apendicita acuta sau ceva de acest gen? Ajutati- ma va rog un raspuns .

  • Dr. Teodor Buliga says:

   MIhaela: intrebarea dvs este frecventa, trebuia doar sa lecturati postarile anterioare ptr a gasi raspunsul; repet: suspiciunea de apendicita acuta, oricat de mica, trebuie sa indrume pacientul la medic ptr examen clinic DIRECT. Doar asa se poate infirma sau confirma acest diagnostic. In cazul acestei boli nu este corect sa spui nici da, nici ba de la distanta.

 219. Lory says:

  Buna ziua.am si eu o intrebare,dupa operatia de apenticita e normal sa te intepe coastele si umeri cand stai in picioare asta fiind a 3 zi de la operatie…?
  Multumesc!

 220. Lory says:

  Multumesc de raspuns,nu,a fost o operatie clasica..ca aproape am dat in peritonita.iar la 2 saptamani dupa operatie m am ales cu o nevralgie intercostala?are legatura una cu alta??

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Lory: teoretic, poate exista o legatura intre durerile subcostale si o eventuala apendicectomie/ peritonita apendiculara operata, dar pt a stabili aceasta legatura e nevoie de amanunte pe care nu am cum sa le cunosc. mai ales daca interventia e relativ recenta, daca a fost o adevarata peritonita (adica puroi in tot abdomenul si nu doar o reactie locala) ar fi corect sa mergeti la control la medicul dvs.

 221. Daniela says:

  Buna ziua d-nul doctor ! De vreo 2 zile am dureri in partea dreapta jos ,in zona osului pubian , cand apas acolo ma doare tare si ma arde .De asemenea imi simt si piciorul amortit si am dureri de spate.Poate fi din cauza coloanei sau e o posibila apendicita? Multumesc mult .

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Daniela: asa cum puteti citi in nenumarate comentarii de mai sus, desi simptomele descrise nu sunt specifice apendicitei acute, afectiunea este mult prea serioasa si imbraca prea multe tablouri clinice diferite ptr a pune un diagnostic in absenta examenului clinic; pe romaneste, ptr a sti daca este sau nu apendicita acuta trebuie sa mergeti la cel mai apropiat chirurg ptr a va examina direct.

 222. Ștefania says:

  Buna seara domnul doctor.acum 2zile am fost la urgente si mi sa spus că am colica apendiculara si nu este de operatie și să merg acasă dar a inceput sa îmi fie mai rău să am înțepături puternice care mi de lasă pe piciorul drept și imbalonare …ce sa fac??

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Stefania: sa mergeti din nou la un consult; adesea apendicitele acute la debut au o simptomatologie complet atipica si pot dezorienta chiar si chirurgi cu mare experienta; un nou control va fi binevenit, mai ales daca analizele prelevate cu ocazia primului consult s-au modificat in timp.

 223. Alexandru says:

  Buna ziua domnule doctor,as vrea un sfat de la dvs. In legatura cu problema mea.Totul a inceput la sfarsitul lui august 2016,o durere la 2 cm in jos si in dreapta de ombilic,de atunci tot ma deranjează,nu sunt dureri puterinice,au durata scurta o secunda doua,greata dar nu am vomat vreodata,sunt perioade si perioade in care nu am nimic si lerioade in care ma deranjează,pofta de mancare dispare in momentele cand am aceste simptome dar in rest mananc cu pofta.Am facut 2 ecografe,de 2 ori analize la sange si au fost bune,ultima data am fost la chirurgie,doctorul de familiei spunandu-mi ca nu are ce sa fie deca apendicita si am fost iar doctorul chirurg a zis ca nu e cazul,ca nu are nimic de taiat.Ce as putea sa mai fac,este a8a luna cu aceasta problema,nu s-a agravat,am uitat sa menționez ca am si gaze multe de cand cu această problemă,am tot incercat sa fac legatura cu ce mănânc si singurul lucru pe care l-am observat ca daca mănânc ciocolată,creme sau consum alcool,cat de putin,la o ora si ceva apar mai accentuate simptomele,in rest nu am reușit sa fac legatura cu nimic, simptomele apar asa din senin.Am facut si efort fizic sa vad daca se agraveaza,nimic schimbat,daca ma palpez in zona aceia nu ma doare nimic,am 18 ani,va mulțumesc si as aprecia daca mi-ați da un sfat

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alexandru: daca ati fost examinat deja de chirurg si nu aveti apendicita acuta, atunci cel mai probabil asa este; durerile descrise sunt insa nespecifice, poate ca ar fi util sa cereti si sfatul unui gastroenterolog.

 224. Oana says:

  Buna ziua
  Acum o zi m a luat durerea dintr o data in partea dreapta si s a facut tot mai accentuata si ma doare si piciorul drept
  astazi a inceput sa ma doara si mai rau si sa ma intepe piciorul drept , dar acum aproape toata burta.
  -Am 14 ani
  -Am greata dar nu pot voma
  -nu am pofta de mancare
  -nu am scaun de 3-4 zile
  -ametesc
  ma simt extrem de rau si durerile devin insuportabile
  ce ar putea fi?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Oana: cu scuze ptr intarziere – simptomele descrise pot fi inclusiv ale unei apendicite acute; sper ca pana acum parintii sa va fi dus deja la un consult medical!

 225. nicoleta says:

  Buna searaa, ce cateva zilee aprox o saptaana ma tot doare in partea dreapta acorpului jos ,uneori imi amorteste piciorul , ma doare spatele ,ma doare in parrtea stanga am stari de voma , ma doare capul, ma ia cu ameteli , dar pofta de mancare am, am scaun ….. am uitat sa mentionez , am 14 ani …ce ar putea fii ?