HERNIILE PERETELUI ABDOMINAL

Presupun exteriorizarea sub piele a organelor din abdomen (intestin, vezică urinară etc.), prin zone de minimă rezistenţă ale peretelui abdominal: la buric – hernia ombilicală, deasupra  lui – hernia epigastrică, în porţiunea inferioară a abdomenului – hernia inghinală sau hernia femurală. Când hernia apare în urma unor rupturi musculare sau după intervenţii chirurgicale, se cheamă eventraţie sau hernie posttraumatică/postincizională. Indiferent de cauze şi localizare, singurul tratament curativ pentru hernie este cel chirurgical. În lipsa inervenţiei chirurgicale, organul herniat poate muri, generând uneori complicaţii  cu risc vital.

Ce este o hernie?                            

Hernia implică exteriorizarea sub piele a unui organ intraabdominal, printr-un punct slab preexistent al peretelui muscular. Puncte de minimă rezistenţă sunt buricul, pe unde se produce hernia ombilicală; linia dintre buric şi stern, pe unde se produce hernia epigastrică; orificiile inghinale, pe unde se produce hernia inghinală; orificiul femural, pe unde apare hernia femurală. Când hernia se produce printr-un punct slab dobândit pe parcursul vieţii (postoperator, de exemplu), vorbim de eventraţie. Cel mai frecvent herniază marele epiploon („prapurul”), intestinul subţire, intestinul gros şi vezica urinară.

Cu puţine excepţii, organele herniate sunt îmbrăcate în peritoneu (foiţa care căptuşeşte abdomenul la interior), care formează aşa-numitul sac al herniei, cu atât mai gros şi mai mare cu cât hernia e mai veche.

Cum se manifestă hernia? Hernia se palpează ca o umflătură sub piele, în zonele menţionate. Apare sau creşte în dimensiuni stând în picioare, tuşind, contractând muşchii abdomenului. La început hernia este mică şi se retrage în poziţie orizontală sau împinsă la loc cu mâna, cu timpul rămâne vizibilă în permanenţă. Iniţial predomină manifestările locale: durere la mers, după efort sau tuse prelungită. Cu timpul, organul herniat nu mai revine în abdomen şi apar manifestări specifice lui: dureri în capul pieptului (epiploon, apendice), greţuri sau chiar vărsături (intestin subţire), constipaţie (intestin gros), urinări frecvente ori dificile (vezică urinară).

Este adevărat că hernia poate deveni o mare urgenţă chirurgicală? Da. La început, hernia este complet reductibilă. După un timp, peritoneul herniat aderă la marginile orificiului prin care a ieşit, organul din interior fixându-se la rîndul lui la sac. Nemaiputând fi redusă, vorbim de o hernie încarcerată. Când vascularizaţia organului herniat este întreruptă brusc, porţiunea lui din sac moare rapid în lipsa operaţiei: hernia strangulată este o mare urgenţă chirurgicală.

ATENTIE – Cazuistica reala

Se poate trata hernia peretelui abdominal şi fără operaţie? Nu. Singurul tratament curativ al herniei la adult este rezolvarea ei chirurgicală. Pentru că orice hernie creşte în timp şi se poate complica cu o strangulare, este bine ca ea să fie operată cât mai devreme, mai ales că procedeele moderne de tratament, cu plasă, asigură o vindecare rapidă şi cu risc de recidivă foarte mic.

Cât de sigure sunt plasele folosite în operaţiile de hernie? Nu se mai concepe rezolvarea modernă a herniilor fără a utiliza diferite ţesături din material sintetic. Se folosesc mai multe tipuri de plase, majoritatea din polipropilenă monofilament (PPMF). Sunt rezistente la infecţie şi în maxim 3 luni de la operaţie sunt complet integrate în structurile organismului. Procedeele aloplastice (cu plasă) asigură repararea herniei fără tensiune, vindecarea rapidă după operaţie, dureri mai mici şi reluarea precoce a activităţii.

Cât de îndelungată este recuperarea după operaţia de hernie? Depinde de tipul şi dimensiunile herniei, de procedeul chirurgical şi de anestezia folosite. Chiar dacă anestezia locală permite mobilizarea imediată a pacientului, ea este rareori preferată în operaţiile de hernie. Cea mai utilizată rămâne anestezia rahidiană. Pentru herniile din etajul abdominal superior sau în procedeele laparoscopice este necesară anestezia generală. Pacientul se mobilizează la câteva ore postoperator. Se recomandă evitarea eforturilor în prima săptămână după intervenţie, cu reluarea progresivă a activităţii în următoarele 7 zile. Contenţia abdominală cu brâu nu este necesară după cura chirurgicală a herniilor inghinale şi femurale şi nici după o operaţie laparoscopică de hernie. Cu excepţia herniilor ombilicale mari, complicate, la o lună de la intervenţie este permis practic orice efort fizic uzual. În anumite cazuri se recomandă totuşi purtarea brâului elastic până la maxim 3 luni postoperator. Ce mancam dupa operatia de hernie?Plasa pentru hernie – informatii generale

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

875 comentarii adaugate pentru articolul “HERNIILE PERETELUI ABDOMINAL

 1. ionut says:

  buna ziua. La doua saptamani dupa operatia de apendicita am inceput sa simt niste usturimi la testiculul drept si o jena in zona inghinala. Mentionez ca in acea perioada de 2 sapt. nu am facut efort, ci doar am mers pe afara(asa mi-a recomandat chirurgul) iar in a 6-a zi de la op. am luat laptopul de pe birou si l-am pus in pat(biroul este langa pat).am o conditie fizica buna, inainte de op. faceam zilnic abdomene, flotari, tractiuni si alergam 6 km pe zi. E posibil sa fi facut hernie inghinala?Am 26 de ani. Multumesc anticipat

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Greu de crezut. Sigur, nimic nu e imposibil, dar cred ca mai degraba durerea e data de remanierea peretelui in zona suturata, adica un proces relativ normal postoperator. Daca pielea se inroseste, va sfatuiesc sa mergeti la medicul care v-a operat pentru un consult. Aceeasi recomandare si daca apare o galma la nivelul inciziei sau sub ea.

 2. Ionut says:

  multumesc pentru raspuns.Doresc sa va intreb cum se manifesta un inceput de hernie inghinoscrotala?este posibilaa o hernie inghinoscrotala ca urmare a unei operatii de apendicita?
  multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Hernia inghinoscrotala este cel mai avansat grad evolutiv al unei hernii, cand ansele herniate ajung in scrot, langa testicul. Deci nu exista „inceput de hernie inghinoscrotala”. Deformarea este atat de mare, incat ati fi aflat din timp daca ati fi avut asa ceva. Pe de alta parte, exista hernie dupa apendicectomie. De fapt este o hernie postincizionala, o eventratie. Apare foarte rar, asociata unor factori favorizanti – obezitate, supuratii ale plagii, diabet etc. Din sumara Dvs. descriere nu prea cred sa aveti hernie, dar, desigur, trebuie urmat algoritmul de diagnostic, care incepe cu un banal consult chirurgical.

 3. ionut says:

  buna ziua. Domnule doctor doresc sa va intreb daca o hernie inghinala se manifesta in mod obligatoriu printr-o umflatura la nivelul scrotului/zonei inghinala sau se poate prezenta doar sub forma unor dureri sau senzatii de arsura in zona inghinala si testicul. In acest ultim caz, poate fi vorba de un inceput de hernie, inceput care poate fi tratat si nechirurgical?multumesc anticipat pt raspuns

  • Dr. Teodor Buliga says:

   La pacientii solizi, herniile la debut nu deformeaza tegumentul si pacientul le percepe doar ca dureri locale de intensitate mica/medie. Totusi, prin manevre specifice un chirurg poate diagnostica un punct herniar. La limita, puteti face o ecografie de parti moi cu manevre Valsalva in timpul examinarii (va „scremeti”), ceea ce evidentiaza punctul slab pe unde peritoneul tinde sa iasa.

 4. vali says:

  Sal povestea mea incepe asa A m fost la sala si a m simtit o ruptura in abdomen in timp ce faceam abdomene A doua zi de dimineata m am trezit cu testiculele umflate si cu o mare pata vanata inchisa pe testiculul drept si pe penis doar pe parte dreapta Simt o mica durere pe partea dreapta cam la 10 15 cm de buric ??????

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Vali: Cel mai probabil in timpul efortului cateva fibre musculare sau un mic vas de sange s-au rupt. S-a produs un hematom, adica o cantitate mica de sange s-a scurs in tesuturi, apoi a fuzat – s-a imprastiat prin grasime. Corect, se incepe printr-un consult, ca sa elimine alte cauze. Nu se opereaza. recomandarile sunt: repaus 10-14 zile, apoi cu reluarea progresiva a eforturilor. Gheata local (dar nu direct pe piele), cateva zile tratament antiinflamator. Vanataia se poate extinde inclusiv pe penis – puteti unge zona cu Lioton gel, ajuta la indepartarea mai rapida a sangelui (normal in 2-3 saptamani, din rosu devine vinetiu, apoi galbui si in final dispare).

 5. namis says:

  buna ziua. trebuie sa ma operez de hernie inghinala. cea laparoscopica este cea mai buna ? cat m-ar costa o asemenea operatie si la ce clinica ar fi cel mai bine sa ma operez? simt ceva dureri deasupra scrotului, in peretele abdominal, pot alerga, dar la anumite eforturi ma doare si mi se umfla acel loc. deci trebuie sa ma operez urgent sau mai poate astepta 1-2 luni? mentionez ca durerea nu este f. mare, am facut un mic control si mi s-a spus ca inca este f.mic acel loc, acea ruptura.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @NAmis: Nu stiu nici ce varsta aveti, nici cum arata hernia, drept care nu va pot sfatui care din cele doua procedee este cel mai recomandat in cazul Dvs. Fiecare din cele doua tehnici are avantajele si dezavantajele sale. Laparoscopia se alege de regula in hernii necomplicate, la persoane grase, tineri sportivi. Are dezavatajul anesteziei generale, care nu e chiar o floare la ureche.
   Operatia clasica beneficiaza actualmente de o tehnica zisa „ideala” (procedeul Lichtenstein, cu plasa montata fara tensiune), drept care in tarile civilizate – unde se iau in calcul nu neaparat dorinta pacientului, ci si costurile implicate, beneficiile medicale etc -este in continuare recomandata oficial ca procedeu de rutina. Are dezavantajul unei cicatrici putin mai mari, compensata de lipsa anesteziei generale. Se face sub rahianestezie sau chiar cu anestezie locala, fara spitalizare (in tarile de care vorbeam).

 6. Claudia says:

  Buna ziua,
  Am fost operata de hernie ombilicala ( buricul in interior si o gaura de aprox. 1 cm deasupra) miercurea trecuta 27.02, hernie aparuta in urma a doua sarcini. Operatie a fost una clasica cu taietura f. mica , aproape ca nici nu se observa, fara plasa. Am buricul scos in afara. Credeti ca va recidiva si voi ajunge din nou la operatie? Medicul mi-a spus ca orificiul era prea mic pentru plasa.
  Credeti ca voi mai putea duce o sarcina dupa acesta operatie fara plasa?
  Va multumesc si astept cu deosebit interes raspunsul dvs. !

 7. Claudia says:

  Inca ceva! La 24 ore am fost externata si acasa am mai urcat scari,m-am mai plimbat prin casa si am spalat vase o data. Acum am dureri! Cat timp trebuie sa stau mobilizata la pat? Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Claudia: sincer, nimeni nu va poate spune daca hernia va recidiva la doar 24 de ore de la operatie. In plus, nici nu am participat la actul operator, asa ca nu stiu ce v-a gasit chirurgul in plaga, cu atat mai putin ce a facut acolo. Pot sa va spun doar ca se accepta ca herniile ombilicale foarte mici sa se inchida cu cateva fire speciale, tinand insa cont de faptul ca herniile ombilicale operate fara plasa au risc mai mare de recidiva, risc care creste in functie de anumiti factori. Cum sunt sigur ca medicul dvs ii cunoaste, faptul ca nu v-a pus o plasa denota ca a considerat ca nu va inscrieti in acei factori de risc.
   Pe de alta parte, postoperator nu trebuie nici sa va tintuiti la pat, nici sa exagerati cu eforturile. Contractura muschilor tensioneaza firele, de aici si durerea, care este accentuata de reactia organismului care incepe sa repare zona siva diminua peste cateva zile, mai ales daca luati un antiinflamator. Nu pot sa va spun cat timp sa va abtineti de la efort pt ca nu stiu cum a trecut chirurgul firele, cum a legat defectul etc. Exista procedee fara plasa (tisulare) in care pacientul se poate mobiliza precoce – de regula cele prin care defectul e inchis orizontal sau chiar in dublu strat. Ca principiu, trebuie sa stiti ca orice efort care creste presiunea in abdomen (flotari, haltere etc) ar trebui evitat, din acelasi motiv si alimentele cu efect puternic meteorizant sau constipant. Miscarile normale (mers lejer etc) sunt permise, dar vor trebui reluate progresiv, fara excese in primele 4-5 zile. Cel mai corect este sa solicitati toate aceste informatii chirurgului care v-a operat si care stie exact cat de mare era hernia ombilicala si cum a reparat-o.

 8. lavinia says:

  Buna ziua eu am fost operata in 13dec2012 de ruptura de buric dar in germania.problema este ca inca mai am mici apasari aproape de zona operata,nu sunt dureri.si inca o intrebare daca as dorii sa raman insarcinata in cat timp ar fi indicat??am 24de ani.va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Lavinia: Sensibilitatea e data de tensionarea firelor in timpul contractiei musculare si va diminua lent in timp. Intervalul liber de sarcina depinde de procedeul care vi s-a facut, marimea defectului etc. De regula, plasa e complet integrata (adica e populata cu celule si are rezistenta maxima) cam dupa 3 luni de la operatie. Daca nu s-a pus o plasa, dureaza intre 3-6 luni pana ce aponevroza capata rezistenta suficienta la locul de sutura. Eu as evita o sarcina in primul an postoperator (9 luni, daca arde…)

 9. Pingback: Tumorile de intestin subtire – diagnostic si tratament | Dr. Teodor Buliga

 10. mihaela says:

  buna ziua am fost operata de apenticita in august 2012 si cate odata ma doare muschiul inuntru .sincera sa fiu nu am prea stat dupa operati ca am si 2 copii .mai am un frate operat de hernie de disc acum 2 sap.si ii curge operatia ,ce fel de burtiere ar trebui sa poarte.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mihaela: Buna ziua. Deduc ca este vorba de un abord clasic, deschis (nu laparoscopic). Daca nu aveti o colectie (lichid in perete), semne de inflamatie, galme care sa proemine la nivelul inciziei, nu este de speriat. In functie de tipul de fire folosite la sutura peretelui si modul cum sunt trecute, cicatrizarea peretelui poate dura un an.
   In cazul fratelui, hernia de disc si hernia de perete abdominal sunt doua lucruri total diferite. Ar trebui sa se adreseze unui neurochirurg/neurochirurgului care l-a operat.

 11. florentina says:

  buna seara,mama mea a fost operata in 2012,i s-a pus plasa abdominala,un an intreg tot i se scurgea un lichid colorat ca o infectie,se ducea la control des i se spunea ca este in regula,anul acesta in ianuarie a fost din nou operata,deoarece avea o punga de infectie,dupa operatie in fiecare saptamana se duce la control,tot supureaza,mentionez ca are probleme si cu inima,are si diabet nu foarte mare dar are,va rog sa-mi spunetu din ce cauza tot face infectie,medicul spune ca e normal,ar trebui sa caut un alt medic,nu stiu ce sa fac,mama are 64 de ani,va rog mult sa-mi dati un sfat,multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @florentina: din pacate diabetul este un factor favorizant al infectiilor. La randul lor, acestea provoaca usoare cresteri ale glicemiei – se intra practic intr-un cerc vicios. De principiu, in cazul unui focar de infectie care prinde si plasa, se incearca initial un tratament conservator (spalaturi cu solutii dezinfectante, antibioterapie etc). Nu de putine ori se ajunge la scoaterea plasei, in functie si de modalitatea in care aceasta a fost montata (deasupra muschiului sau sub el). Daca plasa se va scoate (nu ma pot pronunta despre utilitatea manevrei in lipsa unui consult), se poate monta o noua plasa laparoscopic (dar si aici exista factori variabili – varsta mamei, dimensiunile eventratiei, boli cardiace asociate etc).

 12. Alexandra says:

  Bună seara!!! Aş avea o întrebare. Am fost operată in 8 martie anul acesta de hernie inghinală a 3a oara pe acelaşi loc, fără plasă, dar într-un capăt am dureri acute, adânci, si mi s-a învinetit operaţia la primele 3 fire, de 3 zile am şi senzaţii de greaţă. Oare ce poate fii?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alexandra: mi-ar fi sot util sa stiu ce varsta aveti. Presupun ca nu sunteti totusi un copil. In acest caz, trebuie spus ca modern nu se mai accepta la adult cura herniei inghinale fara a folosi plasa, indiferent ca este montata prin abord clasic sau laparoscopic, nici macar la femei. Adevarat, acum 20 de ani se spunea ca o hernie inghinala la femeie (care in canalul inghinal nu are cordon spermatic, ci doar un ligament practic fara rol, ce poate fi extirpat) este atat de usor de reparat, incat nu mai necesita montarea unei plase. Intre timp s-a dovedit matematic ca repararea fara plasa creste riscul de recidiva de 5 ori. Mai mult, dupa reinterventia chirurgicala soldata cu un procedeu tisular (fara plasa), recidiva apare in peste doua treimi din cazuri – ceea ce, din pacate, s-a si intamplat. Din acest motiv, nu inteleg „perseverenta” de a nu folosi o plasa (daca a fost intr-adevar o hernie), in conditiile in care aceste proteze moderne sunt facute din materiale perfect tolerate de organism.
   Faptul ca aveti o echimoza la un pol al plagii nu ma ingrijoreaza deloc, daca as sti ca nu aveti si un hematom acolo (un cheag). Sunt lucruri acceptate dupa o operatie de hernie, fie ea facuta clasic sau laparoscopic.
   Greturile au de regula mai multe explicatii – de la eventualul tratament antibiotic/antiinflamator administrat postoperator, de la o scadere importanta a tensiunii arteriale, respectiv a perfuziei cerebrale, legat de intestine – au aderat la cicatricea peritoneala, au fost strangulate/incarcerate in hernie etc. Unele pot fi insa serioase – v-as sfatui sa va adresati medicului care v-a operat. Daca nu varsati si tranzitul intestinal este prezent, nu au neaparat o semnificatie de gravitate.

 13. Alexandra says:

  In 2005 am fost operata de apendicita, atunci tot asa m-a durut tot in capatul operatiei si imi era visinie, in 2009, mi-a aparut o umflatura si am fost operata de eventratie, dupa a 2 a operatie din nou dureri tot in capat, iar in 8 martie 2013 am fost operata de hernie inghinala, toate fara plasa. Acum din nou dureri dupa o luna de la operatie, dar tot la capatul ei.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alexandra: faptul ca doare nu inseamna neaparat ca aveti o recidiva. Daca Doamne fereste ea se va produce totusi, va sfatuiesc sa alegeti obligatoriu cura ei cu plasa. Mai mult, pentru ca ati avut 3 incizii in aceeasi zona, aveti indicatie clara ca aceasta plasa sa fie montata laparoscopic.

 14. Ilie says:

  Buna ziua, am 17 ani si in urma cu 2 saptamani am fost operat de hernie inghinala dreapta si mi-a fost montata plasa.Este nevoie sa port un brau de protectie?(doctorul nu mi-a recomandat).
  Multumesc!

  PS : Imi cer scuze daca subiectul a mai fost dezbatut dar nu am avut timp sa citesc tot…

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ilie: Nu este nevoie sa purtati brau, indiferent daca hernie inghinala a fost operata clasic sau laparoscopic.

 15. dan m says:

  am fost operat in urma cu 5 zile de hernie inghinala . operatia a fost una clasica si mi s a pus plasa . faptul care ma ingrijoreaza este ca operatia este cam deformata in sensul ca este umflata sub taietura . se poate sa fi recidivat ? ( daca stau intins pe spate are acelasi aspect ca si atunci cand stau in picioare )

 16. madalin says:

  Buna seara,

  Dl. Doctor am de cateva zile o mica jena in zona abdominala doar cand ating!
  De asemena parca se simte o mica vena in zona unde ma doare. Merg des la tenis si sala, dar nu ridic greutati (abdomene, tractiuni, flotari, etc). Chiar ieri am jucat 2 ore tenis si nu am avut nicio jena, dar cand ating zona respectiva ma deranjeaza.
  Nu prezint nicio deformare a abdomenului, dar cum am zis mai sus parca se simte o mica vena de 3-4 cm in locul unde ma doare.

  Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @madalin: din pacate, atunci cand nu exista deformare evidenta a abdomenului, diagnosticul de hernie este foarte subtil, mai ales cand e vorba de dureri la efort (frecvente atat in hernie, cat si in suprasolicitari musculare). El nu poate fi pus doar pe simptomatologie, examenul clinic fiind obligatoriu. Cu regret, dar nu va pot ajuta in lipsa unui consult direct.

 17. Ovidiu says:

  Buna ziua. De doua zile simt doua umflaturi intre picior si inceputul abdomenului asemanator pozei nr2 de pe site dar putin mai aproape de picior este in ambele parti , in partea dreapta este mai mare, ca. 3 cm . si putin mai umflat comparator cu partea stanga. dureri usoare, nu sunt vizibile . Credeti ca este hernie ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ovidiu: poate fi o hernie inghinala bilaterala, dar la fel de bine poate fi si o adenopatie inghinala mare (vizibila daca sunteti slab), o hernie femurala etc. Hernia se reduce adeseori (dispare complet sau se atenueaza) cand va intindeti la orizontala, adenopatia nu. Diagnosticul de hernie este mai subtil in stadii incipiente, va trebui sa mergeti la un medic pentru consult.

 18. Ovidiu says:

  Buna seara, va multumesc pentru raspuns, am cautat pe web adenopatie inginala-imflamarea si hipertrofia ganglionilor limfatici , am gasit cateva poze si asa se pare sa am si eu . Imi puteti spune va rog frumos cam ce reprezita asta ? Ma poate afecta in mod negativ cu ceva ? Se poate trata sau necesita operatie? Va multumesc foarte frumos. Scuzati deranjul .

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ovidiu: daca este cu adevarat o adenopatie inghinala reactiva, nu trebuie tratata chirurgical. Eventual ar trebui cautata infectia de origine, care de cele mai multe ori e genitourinara – in acest caz se trateaza medicamentos. Dar … de unde stiti ca e o adenopatie? Tocmai de aceea, va recomand ca pentru inceput sa mergeti la un medic, preferabil chirurg. Daca nu e hernie, va va redirectiona cu siguranta pe calea cea buna…

 19. Maria says:

  Buna Seara !!! O intrebare!! Am fost operata de hernie inghinala pe partea dreapta de o luna si o saptamana. La 3 saptamani dupa operatie am simtit mici dureri in partea stanga jos a abdmenului. Dar acum durerea e mai acuta, ma doare cand merg, la tuse , la stranut. Simt asa tare ca o piatra si intepaturi, cateodata imi coboara durerea pe piciorul stang. E posibil sa fie un inceput de hernie inghinala stanga? Daca da , atunci din ce cauza s-a facut? Pentru ca dupa operatie nu am depus efort.

  P.S. : De obicei cam la cat timp dupa o interventie chirurgicala se mai poate efectua inca o operatie? Tin sa mentionez ca mi s-a facut anestezie rahidiana.
  Va multumesc mult !!!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Maria: a fost interventie clasica, deduc. Vi s-a pus si o plasa (intrebarea e, sper, retorica)?
   Banuiesc totusi ca medicul care v-a operat v-a examinat atent si pe partea stanga si nu a constatat prezenta unei alte hernii, caz in care as acorda atentie si unei alte patologii (inclusiv de sfera genitala sau urologica). Greu de crezut ca eventuala hernie stanga s-a exprimat taman in ultimele 5 saptamani, atata timp cat efortul fizic a fost minim, dar merita vazut daca nu cumva ea era preexistenta (eventual ecografie de parti moi) sau, repet, e altceva.
   La un om cu status biologic normal nu exista o limitare a numarului de operatii din punct de vedere al anesteziei, tehnicile si substantele moderne oferind la nevoie suficiente alternative.

 20. Maria says:

  interventia a fost clasica, nu mi s-a pus plasa. Problema e ca pe partea stanga nu m-a durut niciodata, am pus baza mai mult pe partea dreapta, medicul nu m-a consultat pe partea stanga. Poate ca am avut-o inainte si acum sa se fii declansat.
  Va multumesc !

 21. mishu says:

  buna ziua am fost operat de hernie inghinala , clasic cu plasa si mi s a scos si un ganglion inghinal de circa 1 cm din zona , acuma la circa 2 saptamani jumatate dupa operatie simt in jurul cusuturii cateva hematoame mai tari .se pote sa mi se fi facut alti ganglioni sau sa fie hematoame post operatorii ? va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @mishu: pot fi hematoame (colectii cu sange – mai putin probabil), seroame (limfa si grasime lichefiata) sau pur si simplu induratii in tesutul adipos subcutanat generate de o reactie inflamatorie, altminteri normala dupa orice operatie de hernie. Acest ultim caz e mai frecvent. Induratia apare cam la 48 de ore postoperator, e maxima cam la 7-10 zile, apoi diminua vizibil spre 3-4 saptamani. Dupa aceea mai persista doar o zona indurata, subtire, situata imediat sub cicatrice. Indiferent de natura problemei, daca nu exista infectie locala nu trebuie actionat decat cu ceva gheata local, eventual cu un antiinflamator.

 22. Mihai Marin says:

  Buna dimineata,

  Am facut o operatie laparoscopic de hernie ombilicala. La consultatia preoperatoare doctorul a constatat si o diastazis de drept abdominal si a recomandat o plasa mai mare care sa acopere ambele portiuni. Dupa operatie m-a „informat”ca nu a mai acoperit amandoua zonele cu o plasa deoarece am putina burtica si era periculos (a pus o plasa rotunda cu raza de 8cm) dar sa prins putin si de muschii abdominali. Din cate am citit pe internet nu este recomndat si nu are legatura cu burtica. Precizez ca am 40 ani, inaltime 168 si 75kg cu putina burtica dar nu exagerata. Partea financiara legate de costurile plasei si a operatiei nu era o probleme. Va rog sa-mi spuneti care este parea dumneavoastra si cum ar trebui sa procedez? Multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mihai: Nu pot sa apreciez corect cazul Dvs. cata vreme nu am toate amanuntele si nu v-am consultat direct, ca atare nu pot sa contrazic un coleg care v-a consultat/operat.
   La prima vedere, aveti un BMI rezonabil (adica, medical vorbind, nu sunteti prea gras). De principiu, corectarea diastazisului nu ar trebui sa fie contraindicata de un panicul adipos excesiv dezvoltat, mai ales ca ati optat pentru o interventie laparoscopica. Operatia laparoscopica pentru hernia ombilicala se face privind peretele abdominal dinspre interior, dinspre peritoneu, ca atare tehnica nu e influentata prea mult de grasimea de pe abdomen. Asta e si motivul pentru care se prefera abordul laparoscopic la persoane supraponderale. Se mai intampla totusi ca ceea ce noi banuim preoperator sa nu se confirme intraoperator. S-ar putea, de exemplu, ca in timpul interventiei chirurgul Dvs sa fi constatat ca diastazisul nu e prea mare, ca nu necesita corectie chirurgicala samd. Pe langa capsele de titan, plasa se prinde de regula si cu cateva fire trecute prin perete (se pun 4, 6 sau chiar mai multe, daca defectul a fost mare – ceea ce nu pare cazul Dvs). S-ar putea ca medicul sa fi obtinut apropierea muschilor doar din aceste fire. Sunt date pe care numai chirurgul Dvs le cunoaste – va trebui sa il intrebati la un eventual control.

 23. diana says:

  Buna ziua. Am fost diagnosticata cu diastazis de muschi abdominali. Am doi copii, 160 cm si 50 kg si o burta cam umflata. cum mananc ceva, cum ma umflu ca un balon. Intrebarea mea este daca pot sa fac sport si daca trebuie sa ma operez. Am vazut mai multi medici iar parerile au fost impartite: unii mi-au recomandat operatia, altii nu, unii mi-au recomandat sa fac sport, altii nu. operatia m-ar putea ajuta estetic si mi-ar mai putea subtia talia? Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Diana: prima impresie – din datele furnizate, nu sunteti deloc grasa (medical vorbind). Apoi, simptomele descrise (balonarea excesiva) nu au absolut nimic de-a face cu diastazisul, oricat de mare ar fi el. Pt asta, va trebui sa va adresati unui gastroenterolog istet.
   In mare, diastazis inseamna departarea muschilor burtii fata de linia mediana. Intre ei apare un sant, al carui perete este format tot de aponevroza (adica NU e hernie, NU e eventratie), dar in loc sa aiba max 2 cm latime are 4-6-10 cm. Se vede ca o proeminenta alungita atunci cand contractati abdomenul sau vreti sa va ridicati in sezut. Mi-e greu sa va dau un sfat pertinent si personalizat, cata vreme nu stiu cat de mare este diastazisul Dvs, cum se prezinta tegumentele si tes adipos de deasupra etc. Ca sfat general – puteti face sporturi care nu cresc presiunea din abdomen, care ar accentua diastazisul (NU haltere, dar DA inot). Sportul intareste tonusul dreptilor abdominali, dar din pacate NU reduce din diastazisul odata constituit (apreciat ca atare la min 9-12 luni de la ultima sarcina).
   Pentru ca nu e o ruptura in muschi propriu-zisa, diastazisul are indicatii relativ limitate de a fi corectat chirurgical, una tinand intr-adevar de beneficiul estetic. Se poate opera clasic sau, mai degraba, laparoscopic, adunand muschii pe centrul abdomenului si montand laparoscopic o plasa deasupra, dar pentru ca beneficiile estetice nu sunt spectaculoase intotdeauna, aceasta hotarare trebuie luata in deplina cunostinta de cauza, dupa ce medicul ales de Dvs va explica exact ce veti obtine si ce nu.

 24. Doru says:

  Am ridicat o fta in brate si am simtit o durere de scurta durata .. mi se pare ca s-a imflamat zona inghinala .. foarte putin… poate fi hernie?
  :((

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Doru: daca prin inflamatie intelegeti ca zona s-a umflat, dar pielea nu e rosie, poate fi hernie. Dupa parerea mea, cred ca ar trebui sa mergeti totusi la un consult.
   P.S.Adevarata inflamatie inseamna o umflatura, cu piele rosie, calda, dureroasa la atingere.

 25. Gabi says:

  Domnule doctor, am si eu o intrebare pentru dumneavoastra. Am 25 ani, barbat, practic k1(full contact) de 2-3 ani de zile insa nu imi aduc aminte de vreo lovitura in ultima perioada si fac si bodybuilding.
  Acum 2-3 saptamani in timp ce faceam echere(ridicari de corp si picioare in acelasi timp) pt abdomen la sala de forta am simtit o mica durere in partea dreapta jos (in zona apendicitei). Renovez un apartament si am carat f.multi(zeci-sute) de saci in ultima perioada. La 2-3 zile dupa durerea initiala a inceput sa ma doara, m-au consultat doctorul de familie si un chirurg si mi-au spus ca nu ar fi apendicita, am facut o ecografie si nu ar fi nici din cauza rinichilor. Am tratat cu inflamatoare si durerea s-a lasat spre spate unde a mai persistat si am facut un RMN cu rezultatul „Discreta protruzie subligamentara a discului iv L5-S1 si discret aspect degenerativ al acestuia. Canal rahidian lombar normal dimensionat.”. Intre timp a reparut durerea din fata si am facut si analizele de sange (leucocitele 7.9 .. si restul ok). Am fost si la ortoped, neurologie si mi-au dat doar antiinflamatoare (creme, pastile) iar toti doctorii mi-au spus ca ar fi o intindere musculara .. sau ceva de genul.
  Ideea e ca in ultimele 2 zile desi tratez cu fastum gel si nurofen, durerea dinspre partea dreapta inferioara a bazinului s-a mutat spre toata partea inferioara a bazinului. De 2-3 ori mi-a amorit si piciorul drept in anumite pozitii. Nu ma doare la palpare/tuse fortata. Am simtit de 2-3 ori si mici dureri in zona inghinala si o singura data s-a dus si spre testiculul drept.
  Credeti ca poate fi o hernie abdominala ? Sau una in devenire ?
  Deocamdata nu am nici o umflatura/vanataie .. etc.
  Credeti ca m-ar ajuta o noua ecografie, eventual 3D ?
  Va multumesc pentru rapdare si timpul acordat !!

 26. Gabi says:

  Am uitat sa va spun ca, durerile sunt pe aproximativ toata linia bazinului si sunt ca niste intepaturi/crampe .. aleator, efort fizic nu mai fac si nu ma doare la o anumita miscare sau … ma doare din cand in cand . Nu am febra/greata/varsaturi. Sunt f.putin constipat.

  Multumesc anticipat inca o data !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Gabi: simptomele descrise sunt nespecifice. adevarat, asocierea durerii cu efortul fizic corespunde in general unei afectiuni agravate/provocate de un factor mecanic (de tipul intinderii musculare sau herniei la debut), dar la fel de bine poate fi o coincidenta. Diagnosticul cert de ruptura musculara e pus pe RMN. Din pacate, spre deosebire de CT, aceasta investigatie se face de regula tintit. Adica, daca vi s-a recomandat RMN de coloana vertebrala, cel mai probabil ca medicul care a efectuat investigatia s-a uitat exclusiv la coloana vertebrala, nu si la ceilalti muschi abdominali. Oricum, ruperea catorva microfibrile musculare (asazisa intindere) este greu de obiectivat, indiferent de metoda imagistica aleasa. Ecografia 3D este o gaselnita care nu aduce niciun beneficiu in cazul Dvs. Ecografia standard de parti moi poate fi utila, mai ales daca se suspicioneaza un punct herniar – inteleg totusi ca v-a consultat un chirurg, or banuiesc ca acesta a cautat si punctele herniare.
   Gelurile cu antiinflamatoare sunt, dupa parerea mea, inutile pentru inflamatii situate mai profund de 2 cm sub tegumente, chiar daca producatorii sustin ca sunt bune in toate durerile imaginabile. Daca medicul chirurg a exclus apendicita acuta sau orice alta afectiune severa intraperitoneala, medicul de familie v-ar putea prescrie antialgice/antiinflamatoare mai puternice decat nurofenul (arcoxia, de ex) – pt asta aveti totusi nevoie de un consult si o reteta.

 27. Gabi says:

  Domnule doctor, va multumesc pentru raspunsul prompt. Inca de cand m-am trezit nu prea ma mai doare .. mai am doar mici jene din cand in cand.
  Exista posibilitatea sa fie semnele unei apendicite daca nu ma mai doare in zona apendicitei? Am fost controlat chiar cand aveam dureri mari atat de medicul de familie cat si de chirurg si nu am avut nici un fel de durere la palpare sau alte teste. Au trecut totusi vreo 2 saptamani de atunci si acum dupa cum v-am spus de cateva zile durerea s-a mutat mai pe centru sau mai bine zis pe o suprafata mai mare. Problema este ca la palpare nu ma doare nimic. Ce e drept nu m-a cautat chirurgul atunci de posibile semne de hernie abdominala. in RMN se vede si parte din bazin si zona abdominala, si doctorita care l-a facut mi-a zis ca nu pare nimic in neregula in afara de acea protuzie la spate.
  Pe dumneavoastra cand v-as putea gasi la policlina Sanador din Victoriei sau cea din Decebal ?
  Multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @GAbi: apendicita acuta adevarata nu evolueaza atat de lent si oricum simptomele/semnele ar fi fost mult mai zgomotoase. Cat despre hernie, hernia la debut (punctul herniar) este un diagnostic de finete. Uneori consultul chirurgical nu este suficient si se completeaza cu ecografia de parti moi a zonei respective. Ma gasiti permanent la Spitalul Sanador din Sevastopol (zona Piata Victoriei), dar si la clinica din Decebal, respectiv in policlinica din Victoriei cateva ore pe saptamana. Daca doriti un consult, va rog sa sunati la nr scurt de la rubrica contact si colegele mele va vor spune cand am programul liber.

 28. Gabi says:

  Practic, ar mai putea fi vorba de apendicita ? Avand in vedere ca prima durere a fost sa zicem acum aproximativ 3 saptamani ? Si in tot acest timp nu am avut febra/diaree, am mancat ok, fara greata/varasturi .. etc. Totodata nu ma doare in zona apendicitei la nici un fel de exervicitiu fizic (aplecare, ridicare de picior … etc.) si la nici un fel de palpare.
  Poate apendicita sa aibe o evolutie asa de grea ?
  Multumesc !

 29. Ioana says:

  Buna ziua, vreau sa va spun cazul meu ca sa fiu apoi linistita in privinta unei intrebari…
  Am 27 ani, la prima mea sarcina s-a declansat hernia ombilicala, fiind la un medic care mi-a confirmat acest lucru. Dupa nastere, am fost iar la medic pentru a programa o operatie de hernie, dar m-a intrebat daca doresc sa alaptezz in continuare, tianand cont de dorinta mea caci vroiam sa alaptez macar 8 luni m-au programat dupa 8 luni. Din motive financiare am fost nevoiti sa ne mutam in alta localitate si nu am mai putut merge la operatie. Eu credeam ca nici nu va mai fi nevoie de operatie nemaiavand dureri si neplaceri cand depuneam efort. La a doua sarcina au inceput din nou durerile , mult mai dese si mai intense decat la prima sarcina, nu puteam nici sa ridic baietelul in brate. Am nascut de 7 luni si am fost saptamana trecuta la medic sa ma programez din nou pt operatie…de data aceasta sigur am sa ma duc, dar intrebarea mea este… dupa cat timp de la operatie mai pot sa raman insarcinata? si cat timp nu am voie sa ridic sau sa fac efort…cineva a spus ca daca imi pun plasa nu e recomandat sa mai ramai vreodata insarcinata ca poate recidiva

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ioana: depinde foarte mult de marimea defectului, de abord (clasic sau laparoscopic), de tipul de plasa folosit si mai ales de tehnica pe care o va folosi chirurgul, in cazul in care alegeti abordul clasic. Teoretic, plasa este definitiv integrata dupa 3 luni de la operatie, dar cicatrizarea poate continua pana la 9-12 luni postoperator. Plasa este inextensibila si distensia abdomenului din sarcina intinde tesuturile din jur, crescand riscul de a aparea un defect dincolo de marginile plasei. Riscul e cu atat mai mic cu cat plasa e plasata mai profund (laparoscopic sau sub muschi, prin abord clasic), mai mica, intervalul scurs de la montarea ei la sarcina mai mare. Exista si variante de plasa partial resorbabila – puteti cere chirurgului dvs mai multe amanunte.

 30. Puhacel Vasilica says:

  Buna ziua,am 40 de ani si de aproape doua saptamani ma confrunt cu o durere in partea dreapta.Tin sa mentionez ca am doua operatii,una de chist ovarian si de apendice din anul 1996.durerea este in partea de jos a operatiei de apendice.Am fost la un medic chirurg caci am crezut ca este hernie dar nu e.Am facut si ecograf si mi-a gasit piatra la rinichiul drept dar totusi durerea nu vine de acolo.Simt usturime si arsura in partea dreapta si se intesifica la efort si cand stau in picioare.Am luat si antibiotice pentru o anexita la ovar dar nu am nici o ameliorare.Nu am probleme digestive sau alte simptome.Se poate sa fie ruptura de muschi abdominali si ce as putea face?
  Ce tratament exista pentru asa ceva?Mai mentionez ca daca apas tare nu ma doare dar dupa aceea numai daca pun degetele ma doare ca si cum m-as fi lovit.Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Vasilica: ma gandesc ca daca ar fi fost o ruptura de muschi de dimensiuni mari, chirurgul care v-a vazut si-ar fi dat seama de asta prin simplul consult. Ce-i drept, defectele mici sunt mai bine vazute la o ecografie de parti moi (e usor diferita de ecografia abdominala comuna). „Anexita” a presupus si o ecografie abdominala, un consult ginecologic, sau cine v-a prescris antibioticele a mers doar pe suspiciunea clinica?

 31. Nicoleta says:

  Buna seara!V-as fi foarte recunoscatoare daca mi-ati raspunde pt ca simt ca o iau razna.Problema mea a inceput acum 2 sapt. cu o durere in dreptul ovarului drept si cu piciorul drept amortit.Am luat Scobutil,a trecut durerea,dar am inceput sa ma balonez incepand din acea zona pana sub coaste.Acum simt mai mult o jena in partea dreapta,abdomen inferior care merge pana in dreptul ovarului.Durerea se acutizeaza( nu e chiar o durere )E ca o tensiune,presiune usor dureroasa si am observat ca nu are legatura cu efortul fizic.Am fost la medicul de familie care banuia o anexita,m-a palpat stand culcat si nu m-a durut nimic.Am facut si ecografie,m-a si palpat(mai superficial as spune) si diagnosticul a fost de intestin iritabil si exces de gaze la nivelul colonului.Mie mi-a intrat in cap ca ar fi hernie,chiar daca cei doi medici nu au luat asta in calcul.Operatia de apendicita o am facuta de multi ani.Ce parere aveti?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Nicoleta: simptomatologia descrisa nu corespunde tabloului clinic al herniei, dar corect este ca el sa fie infirmat/confirmat de un chirurg. La fel de corect, diagnosticul de „anexita” adevarata (el nici macar nu exista ca atare – boala inflamatorie pelvina este termenul medical) nu este pus de catre medicul de familie, ci de catre ginecolog, dupa un consult si eventual o ecografie transvaginala. Va sfatuiesc sa consultati unul, inainte de a va prescrie o automedicatie. La fel de bine pot fi microcalculi renali („nisip”) migrati pe ureter in jos – ei pot scapa examenului ecografic. Scobutilul este creditat a produce meteorizare (balonare) prin efectul direct asupra musculaturii netede. – din acest motiv poate agrava o eventuala constipatie preexistenta.

 32. camelia says:

  Buna ziua!
  Am fost operata de hernie epigastrica clasic si fara plasa acum 3 saptamani.De cateva zile am diaree si dureri de burta dupa ficare masa si intre mese.Are legatura cu interventia chirurgicala?
  Mulumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Camelia: cu operatia propriuzisa nu. Daca ati primit totusi antibiotic profilactic, este posibil sa fi facut un dismicrobism (antibioticul a omorat „bacteriile bune” din intestine), ceea ce presupune ca va trebui sa va refaceti flora (Protectis, iaurt, o dieta adecvata etc – mai multe amanunte va poate oferi un gastroenterolog).

 33. Manu says:

  Buna seara!D-le doctor,fiica mea a fost operata la varsta de 5 ani de hernie inghinala bilaterala.Acum are 9 ani si de cinci zile imi spune ca are,nu continua,o dure in zona pelviana.As dori sa va intreb daca poate sa fie o apendicita dupa ce a avut hernia.Operatiile au fost facute foarte bine la spitalul de copii din Roma,BAMBINO GESU.Urmeaza sa o duc la un control mdical,ea fiind si foarte dezvoltata pentru varsta ei,m-am gandit ca poate sa ii vina ciclul menstrual.Va multumesc,anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Uneori, la copiii care sufera o interventie chirurgicala pe partea dreapta, alta decat pt apendicita, se scoate si apendicele, pentru a evita confuziile ulterioare de diagnostic. Totusi, meicii anunta intotodeauna asta parintilor, tocmai pentru a evita ulterioarele diagnostice eronate. Cum nu v-au spus, probabil ca apendicele e pe loc, deci poate face oricand apendicita. Totusi, simptomele descrise nu prea merg cu o apendicita acuta adevarata. Poate fi luata in calcul o „pregatire” a ovarelor pentru indeplinirea functiei lor. E cam devreme teoretic, dar practic exista nenumarate cazuri de fetite al caror aparat genital incepe sa functioneze de la varsta asta.

 34. Manu says:

  Va multumesc foarte mult d-le doctor!Am dat telefon la spital si mi-au spus ca daca nu au scris pe iesirea din spital si de apendic,atunci a fost operata doar de hernie.Va multumesc pentru timpul acordat!

 35. Nicoleta says:

  Multumesc pt raspuns!De cand iau tratamentul pt colon iritabil ma simt mult mai bine.Aproape ca nu mai simt nimic in neregula!:)

 36. calin says:

  Buna seara d-le doctor,
  Am fost operat de o saptamana laparoscopic de o hernie inghinala dreapta. Problema e ca de vreo doua zile ma cam doare testicolul drept. La control mi s-a spus ca este normal si ca va disparea durerea.
  Intrebare: Este normal sa apara dureri testiculare dupa operatie? In cat timp vor disparea si cam ce tratament pot sa iau? La cat timp dupa operatie pot relua activitatea sexuala ?
  Multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @calin: Buna seara. Pai, este totusi o operatie – taietura, plasa peste muschi – este firesc sa doara. durerile vor disparea dupa tratamente antiinflamatoare uzuale in 4-5-7 zile. Eforturile sunt permise relativ rapid, in cateva zile / o saptamana, mai ales daca plasa a fost fixata in mai multe puncte (exista mai multe posibilitati de a aseza/fixa plasa laparoscopic). Or, asta e un amanunt pe care doar medicul Dvs il cunoaste…

 37. Cristina says:

  Buna ziua d-le doctor
  Am fost operata de 2 zile de hernie omnbilicala strangulata de 2 cm,insotita de greata si varsaturi,operatia a fost clasica,fara plasa cu anestezie totala.A 2-a zi(ieri) m-au externat desi eu am dureri mari,taietura este imprejurul ombilicului,si am vreo 3-4 fire pe care mi-au spus sa vin sa le scot peste 2 saptamani.
  Intrebarea mea este cat timp este normal sa am durerile post-operatorii?
  La cat concediu medcial am dreptul?am primit 19 zile de la externare,dar unde lucrez eu stau 8 ore in picioare,chiar si 12 uneori si efortul fizic este intens.
  Si dupa cat timp de la interventie as putea sa raman insarcinata?
  Prezizez ca medciul chirurg nu prea mi-a dat explicatii…
  Multumesc frumos!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cristina: Cand nu se pune plasa, muschii trebuie stransi din fire ceva mai temeinic, de unde si durerile mai mari. Vor diminua mult dupa o saptamana, dar pot persista din ce in ce mai slab pana la 3 saptamani. Legal, de doi ani nu se mai pot acorda mai mult de 14 zile de la externare, la care se adauga zilele cat ati fost internata. Cu recomandare de la medicul chirurg, medicul de familie mai are dreptul sa va mai acorde inca 7 zile. Ar trebui sa fie suficient pt o hernie ombilicala. Mai important e sa nu va ingrasati si sa nu ridicati greutati. Va sfatuiesc ca cel putin 3 luni sa evitati sa ramaneti insarcinata. Ideal, as amana problema asta peste 6 sau poate chiar 9 luni.

 38. Adriana says:

  Buna ziua,am si eu o intrebare. Mama mea in varsta de 55 de ani a facut in urma cu doi ani o operatie de eventratie, aceasta a survenit in urma unei operatii de fibron in care I s a scos tot uterul( acum patru ani). Acum, la doi ani de la operatia de eventratie a ajuns la spital din nou, ea avand cam la doua luni probleme operatia ii supura mereu. La fiecare consult era curatita de medic si I se zicea ca totul e ok, mai sunt cazuri in care se intampla si asa.In luna aprilie a fost si si a facut o ecografie la care I s a spus ca are un corp strain de 3 mm posibil un fir de pansament. Revenind la doctor si infectia persistand de 2 luni supura si nu I se inchidea a fost internata si tratata cu antibiotic timp de 7 zile dupa care I s a scot toata plasa cu anestezie locala. Acum I se curata zilnic zona si urmeaza ca in cateva zile sa fie si cusuta, dar dupa ce se constata ca infectia a disparut ea fiind generata de neacceptarea plasei de catre organism. Precizez ca am intrebat daca I se va mai pune plasa si mi s a zis ca nu, se va coase in schimb mai bine pielea. Va rog sa mi spuneti si mie care sunt riscurile dupa aceasta interventie si este necesara macar o anestezie rahie ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alina: Deduc ca plasa a fost montata deasupra muschilor. De principiu, sutura secundara nu necesita anestezie rahidiana.Sunt cateva variabile, in functie de care se decide atitudinea de urmat. E posibil ca medicul sa fi extras doar fragmentele neintegrate, asa cum la fel de bine putea sa fi extras toata plasa, care nu fusese integrata in muschi – sunt amanunte pe care doar medicul dvs le cunoaste. Oricum, riscul este ca dupa un timp operatia sa recidiveze, mai ales pe o musculatura care nu s-a cicatrizat solid. Daca mama este libera de infectie, se poate monta o plasa prin abdomen, fara a mai umbla prin vechea incizie, folosind un abord laparoscopic. Operatia laparoscopica de eventratie este insa mai scumpa, datorita costurilor mai mari ale plasei si ale ‘capselor” cu care ea se fixeaza.

 39. marian says:

  Buna ziua!Am o intrebare la dvs.La o hernie inghinala(aceea in scrot cred)apar semne clare?Vizibile?Testicul stang e mai coborat.Si in zona aceea cand palpez se simte ca un tub …nu stiu sa explic.Exista posibilitatea unei hernii?Eu mereu am mai ridicat greutati..dar asa dintr-o data nu cred.Mentionez ca dupa o partida de sex am avut niste dureri care se duceau pe burta in partea stanga si am luat supozitoate ketonal.Dupa cateva zile durerea a trecut.Cred ca am indurat niste frig.Daca era hernie se vedea destul de mare acolo,nu?Atunci ce este acela ca un tub cred pana in el?Si de ce doar in stanga?Ar trebui sa-mi fac griji?Bine ca sunt cam disperat ca m-am gasit eu akuma sa ma consult eu de mama focului dupa durerea aceea.Eu am avut orhipidimita cronica(cred ca asa se numea)akum 6 ani din cauza unei gripe…am inteles ca virusul akolo s-a instalat.Ma puteti ajuta in acest sens?Eu stau la tara si as putea sa merg la un urolog undeva..dar iar mi-e frica!Cum se vede o hernie sau orice altceva in testicul?Si ce este cu chestia aia care se palpeaza care aproape intra in el?Si de ce doar in stanga?Va multumesc mult!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @marian: Testiculul este legat de abdomen printr-un cordon care contine vase, nervi si un muschi special. Acest cordon, numit funicul spermatic sau cordon spermatic, se palpeaza pe ambele parti. Pentru a vedea daca ceea ce simtiti la palpare este intr-adevar o hernie sau doar funiculul spermatic inflamat/cu dilatatii venoase, va trebui sa va adresati unui chirurg.

 40. badea daniela says:

  BUNA ZIUA ! Am si eu o intrebare dar va rog sa mi raspundeti in cazul cirozei hepatice lichide se mai poate opera de hernie inghinala? Tatal meu are si ar vrea sa se opereze pt ca nu mai poate sa mai mearga din cauza umflaturii pe care o are la nivelul organelor genitale ,acum o luna ia fost extras lichid

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Badea Daniela: Intrebarea dvs merita o discutie mai ampla. Repararea herniei la cirotici este controversata. La noi se cam evita, din mai multe motive: de regula hernia este o consecinta a presiunii mari din abdomen, operatia ar corecta asadar efectul, nu si cauza. Ciroza este responsabila de multe alte anomalii, inclusiv ale coagularii, ceea ce face ca interventia sa nu fie chiar o banalitate. Apararea ciroticului impotriva infectiilor este afectata, vindecarea locala si integrarea plasei sunt si ele intarziate, de aceea complicatiile la cirotici sunt mai mari.
   Cei mai importanti sustinatori ai repararii herniei la cirotici sunt americanii, care au demonstrat ca operatia e fezabila, in anumite conditii: ciroza sa fie cat de cat compensata, cantitatea de lichid sa fie cat mai mica (eliminat cu medicamente sau prin punctie), sa nu fie probleme de coagulare etc. Ei au plecat, logic, de la premiza ca oricum hernia respectiva se va complica in timp, ceea ce va impune o interventie de urgenta in conditiile in care ciroza isi va vedea probabil de drumul ei spre. Una din indicatiile certe de reparare a unei hernii este tocmai alterarea calitatii vietii, cum e si cazul tatalui dvs. Din experienta mea, de exemplu, am operat cirotici de hernie, dupa o buna echilibrare a starii generale, si lucrurile au mers ok, chiar daca ceva mai lent.
   In concluzie – da, se poate opera o hernie la un pacient cu ciroza, cu conditia ca boala de ficat sa fie cat de cat echilibrata (mai ales dpdv al coagularii, al cantitatii de lichid din abdomen etc). Va trebui sa va asumati insa un risc ceva mai mare de complicatii, de recidiva etc.

 41. Flory says:

  buna seara!am si eu o intrebare pentru dumneavostra.am fost operata de 2 ori de hernie inghinala,acum am plasa.vreau sa fac un copil dar nu stiu care sunt riscurile,daca mai pot tine o sarcina.multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Flory: la 3-6 de la interventie nu ar mai trebui sa fie probleme. Veti putea ramane insarcinata – din punctul de vedere al herniei si plasei, desigur.

 42. Maria Petruse says:

  sunt operata de 1 an de hernie sub ombilicala si am inceput sa am dureri si usturimi in jurul buricului si jos pe operatie(clasica).Care ar fi simptomele in cazul unei rupere de operatii?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Maria Petruse: simptomatologia poate fi provocata de tensionarea firelor de sutura, dar si de aparitia unor defecte la nivelul peretelui. Dgn de hernie/eventratie ar trebui sa includa si prezenta unei deformari/umflaturi, dar uneori aceste defecte sunt foarte mici pentru a fi observate. Sau, dupa caz, stratul de grasime e prea gros pentru a permite observarea lor cu ochiul liber. De aceea, aveti nevoie de un consult chirurgical. Chirurgul poate solicita si o ecografie de parti moi la niv peretelui abdominal (e diferita de ecografia abdominala simpla)

 43. And001 says:

  Buna ziua, as dori sa aflu cateva detalii despre hernia inghinala, am citit pe site si nu imi sunt clare cateva lucruri. Vreau sa precizez ca nu am fost diagnosticat cu hernie.
  Am fost la doctor cateva luni in urma pentru ca din and in cand simteam in partea dreapta o intepatura se o secunda de cateva ori pe zi, de obicei cand ma intorceam de la munca in masina, conducand, intepatura ascutita, dreapta, zona inghinala.
  Crezand ca e vorba de o criza se apendicita am zis ca e bine sa vad un doctor chiar daca nu aveam simtomele cu febra, greata, etc… Tin sa precizez ca in momentul respectiv munceam extrem se mult, sunt bucatar, statul in picioare 12-14 ore pe zi si lucrand la masina de taiat carne am dobandit hemoroizi .am avut interventie la specialist , 3 dintre ei s au resolvat prin bandajare, probabil am mai ramas cu altii pentru ca din cand in cand inca mai sangerez cand merg dimineata la toaleta.
  De aproape 2 luni nu mai lucrez asa mult dar tot am ture de 8-10 ore in bucatarie, pozitia si ridicarea de cutii pana in 12 kg.
  Simt o presiune in zona inghinala dreapta, mai ales cand fortez la munca, si cateodata nu pot sa merg normal ptr ca simt o jena. Durerea nu este mare , doar o simt acolo si dupa repaus trece, iar a doua zi o se repeta. Daca joc fotbal dupa ce ma opresc simt la fel , ca o presiune in zona si pqna ajung acasa la dus disPare sau e mai lejera. Intrebarea mea este, cam la cat timp apar complicatiile in caz ca e hernie, ptr ca la palpare doctorul mi a zis ca nu e hernie co doar o intindere de ligament.
  Mai adaug ca simt o mica biluta in aceeasi parte cat un varf de deget, nnedureroasa dar pe care nu o aveam inainte. Am 35 de ani , lucrez ca bucatar si locuiesc intr o tara in care pana ajung la specialist trebuie sa prezint simptome reale, altel nu ma trimit doctorii generalisti mai departe. Multumesc, o zi buna!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Buna ziua. Simptomele pe care le descrieti merg f bine cu un defect de perete (o ruptura/intindere musculara/de ligament, o hernie etc). Ca sa se poata vorbi cu adevarat de o hernie, prin acel defect trebuie sa iasa continut abdominal. Paradoxal, cu cat este mai mic defectul, cu atat durerile sunt mai mari. Exista un tip incipient de hernie, care se cheama chiar punct herniar, in care peritoneul doar bombeaza la nivelul defectului, fara a iesi propriu-zis prin el. Pe romaneste, un inceput de hernie. De principiu, in acest caz complicatiile sunt f reduse, pentru ca intestinele nu au unde sa iasa de la locul lor, motiv pentru care nici nu prea se opereaza. Intrucat e prea mic si greu de identificat, mai ales la pacienti cu adipozitate importanta, pentru diagnosticul de punct herniar poate fi nevoie de o ecografie de parti moi. Poate ca ar fi totusi mai potrivit sa va consulte un chirurg (toata stima pentru medicii generalisti, pur si simplu diagnosticul unei hernii la debut e dificil chiar si pentru un chirurg versat). Pentru curiozitatea mea, Anglia?

 44. And001 says:

  Multumesc pentru raspuns. La un chirurg as merge pentru o parere avizata, dar cum spuneam generalistii nu trimit decat atunci cand sunt ei siguri ca e nevoie de specialist. Locuiesc de ceva timp in Australia, si m am obisnuit vrand nevrand cu sistemul lor de sanatate…
  Cand o sa vin in tara cu siguranta vreau sa vad un specialist pentru ca as dori sa stiu cat de aproape/departe sunt de o hernie, daca este vb de o hernie si sa mi explice pe limba mea exact cum sa fac sa am grija de zona respectiva, eventual pentru o amanare a interventiei fara complicatii extreme sau in cat timp poate evolua hernia spre mai rau.
  Multumesc inca o data, o zi buna!

 45. Petre201 says:

  Buna ziua domnule doctor ,am fost operat de hernie inghinala pe partea dreapta in urma cu 5.5 saptamani ,oporatie deschisa cu plasa (Lichtenstein). Inca de la operatie am crampe musculare in zona taieturi ,care se manifesta mai ales dimineata dupa trezire si care de 2-3 saptamini sau extins si pe partea stanga si in zona abdomenului.Taietura prezinta o adincitura de 2-3 centimetri cam la mijlocul oporatiei care i-mi da senzatia ca ma tine cand fac anumite miscari ,iar deasupra operatiei am unflatura ca o galma in plan orizontal. Am 42 de ani si as dori sa-mi spuneti daca sunt normale aceste simptome si faptul ca durerile sau transformat acum in senzatii de usturume, insotite de o durere si jena in testicol.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Petre: teoretic, durerile devin cu totul suportabila cam la 3 saptamani, permitand chiar eforturi relativ intense. S-ar putea sa fie un oarece proces inflamator local, s-ar putea sa fie o colectie la acest nivel. Va sfatuiesc sa va adresati medicului Dvs pentru un control.

 46. Dragan Razvan says:

  buna ziua domnule doctor. pe data de 10 iunie am fost operat de hernie epigastrica,la spitalul militar galati. operatia a fost una clasica…cu o mica taietura deasupra buricului,circa 3 centimetri,nu cred ca mi-a fost introdusa plasa(nu am fost informat). nu am simtit dureri postoperatorii,dor mici intepaturi pentru care mi-au fost administrate calmante. pe data de 12 iunie am fost externat. nu au fost probleme pana ieri(22 iunie) cand in timp ce palpam operatia am simtit sub ea o galma asemenatoare cu cea avuta inainte de interventia chirurgicala.am mers imediat la spitalul militar si am intrebat o asistenta daca este normal.mi-a spus ca da fara alte explicatii. e posibil ca hernia sa fi recidivat asa repede? sau medicul care m-a operat nu si-a dat interesul? va rog respectuos sa-mi raspundeti ca sa stiu ce masuri iau.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Dragan RAzvan: Cred ca cel mai corect ar fi fost sa va adresati chirurgului care v-a operat si nu unei asistente, care probabil ca nici nu a participat la operatie. Mai mult, va trebui sa cereti acestuia informatii despre prezenta unei eventuale plase, pentru ca asta poate avea importanta pe viitor (daca mai faceti alte interventii abdominale, de ex). De principiu, intervalul scurs de la operatie este scurt si riscul sa fi recidivat e mic, dar nu imposibil – am mai vazut cazuri. Poate fi la fel de bine un mic serom la nivelul plagii sau o zona de inflamatie, la locul unde a fost facuta incizia si sutura defectului. Diferenta dintre ele nu poate fi facuta decat printr-un consult chirurgical direct.

 47. Cristina says:

  Buna ziua Domn Doctor,revin cu cateva intrebari…
  Cum ziceam acum 5 saptamani am fost operata de hernie ombilicala,am ramas cu o cicatrice mica in partea de sus a buricului,deci nu e mare,,branza,, insa de cateva zile am dureri,mai ales in capatul stang al operatiei,durerea e insotita si de cefalee,la palpare hernia inca doare,intrebarea mea,este normal sa am inca dureri?Sau ce complicatii pot aparea eventual dupa o interventie de acest gen?
  Bunica spune a e normal sa ma dora cand se schimba vremea,este adevarat?poate influenta?
  Prezicez ca mai am o operatie de cezariana dar acolo nu am avut asemenea probleme.
  Va multumesc frumos!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @cristiana: in mod cert cefaleea nu are legatura cu hernia. Daca zona nu este deformata, probabil ca nu este vorba de o colectie locala. Cea mai frecventa complicatie dupa o astfel de interventie este … recidiva, dar asta nu se poate diagnostica de la distanta si, sincer sa fiu, este cam devreme (dar nu imposibil). Asa ca, probabil, tot tensiunea din firele de sutura este cauza. Personal nu cred in meteorosensibilitatea cicatricilor postoperatorii.

 48. monika says:

  Buna ziua .am fost opetata in noiembrie de colecist, operatie laparoscop iar in aprilie anul.aces ta de apendicita si tiflita.dupa a doua operatie am tot simtit ca o inflamatie in partea de deasupra operatiei de apendicita.am tot luat antiinflamator si imi ceda durerea, dar nu pentru mult timp.as vrea sa imi spuneti care ar putea fi problems si mai ales ca simt amortita partea de deasupra opetatiei.mai am si stari de oboseala si de voma.va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Monika: „amorteala” poate persista, tine de incizia propriu-zisa. in schimb, trebuie vazut de ce doare deasupra inciziei de apendicita si mai ales de ce zona e inca inflamata – sa nu fie un granulom de fir. Ar trebui sa va adresati unui chirurg, care poate interpreta corect daca este vorba intr-adevar de o inflamatie locala (anormal dupa 9 luni) sau doar de o durere locala, pe care Dvs o interpretati ca inflamatie, dar care poate avea si alte cauze.

 49. Anca says:

  Buna ziua,
  imi spuneti va rog daca hernia de muschi abdominali drepti este motiv relevant de nastere prin cezariana. Multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Anca: depinde de dimensiunile ei, daca este incarcerata sau nu, potentialul de complicare in travaliu etc. In tarile civilizate, unde nasterea prin cezariana este o exceptie absoluta, prezenta unei hernii mici, necomplicate nu contraindica defel nasterea naturala, ale carei beneficii sunt ridicate la rang de lege. In Romania, criteriile de nastere prin cezariana sunt mai laxe, aceasta optiune fiind de multe ori datorata alegerii mamei („cezariana la cerere”) si nu indicatiilor medicale („cezariana de necesitate”). Va trebui totusi sa va consultati si medicul ginecolog inainte de a opta pentru o modalitate sau alta de a naste.

 50. Simona says:

  Buna Ziua !! Am fost operata de 4 luni de hernie inghinala dreapta. Operatia s-a facut clasic, fara plasa, iar nervii au fost lezati. Problema e ca dupa 3 saptamani dupa operatie au inceput dureri mari in partea stanga jos. Acum durerea persista, ma doare cand merg, cand stau prea mult in picioare si se umfla, imi coboara durerea pe picior in jos.
  P.S : A doua problema e ca si acum dupa 4 luni ma doare operatia, ma ustura si se umfla. Am aceleasi simptome ca si in partea stanga. Are voie sa doara dupa 4 luni? Ce ma sfatuiti sa fac? Am luat analgezice dar durerea nu dispare.
  Va multumesc !!!!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Simona: Faptul ca se umfla nu e neaparat un semn bun. Va sfatuiesc sa va adresati unui chirurg, pentru a vedea daca nu este vorba despre o recidiva (posibil, mai ales ca nu vi s-a pus o plasa) sau de o colectie lichidiana locala (varianta mai putin probabila dupa 4 luni, dar nu imposibila). Un alt sfat – insistati, in cazul in care este vorba de o operatie, sa vi se monteze o plasa. Chiar daca sunteti femeie, chiar daca stati toata ziulica acasa in pat, indiferent de varsta Dvs. NU se mai accepta in zilele noastre ca o hernie inghinala sa fie reparata prin simpla sutura a muschilor! P.S. Uneori, mai ales daca recidiva este mica, ea poate scapa examenului clinic, dar poate fi vazuta fara probleme la o ecografie de parti moi; totusi corect este sa va vada mai intai un chirurg…

 51. Cristi says:

  Buna ziua!am o durere in partea stanga deasupra inghinalului,care se lasa si pe inghinal ducandu-se durerea uneori in testiculu stand si dureri permanente pe picior…aceste dureri au inceput sa fie mai mari in ultimele doua saptamani(durere usoara este aproape de un an de zile).Durerile aproape dispar in momentul in care depun efort.Am fost astazi la un control si mi s-a spus ca nu este hernie.Este posibil sa fie jernie?Ar trebuie sa fac o ecografie abdominala(in felu asta as putea depista hernia)?
  Va multumesc anticipat si astept un raspuns de la dvs!!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cristi: nu pot sa contrazic un medic care v-a examinat si v-a spus ca nu aveti hernie in lipsa unui consult direct. Pe de alta parte, ecografia abdominala simpla nu prea ajuta in diagnosticarea unei hernii, in schimb este foarte utila, mai ales pentru herniile mici, o ecografie de parti moi facuta la nivelul peretelui abdominal din regiunea inghinala, bilateral.

 52. Luisa says:

  Buna ziua,
  As dori sfatul dumneavoastra,sunt operata de hernie ombilicala de 4 luni si am ramas insarcinata(1 luna),mai am o operatie de cezariana de 2 ani jumate,credeti ca poate pune in pericol sarcina?Ginecologul mi-a spus ca cezariana nu pune vreo problema insa despre hernie mi-a zis sa cer parerea unui specialist.Specific ca nu m-i s-a montat plasa la hernie.
  Va multumesc!O zi buna!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Luisa: De principiu, nu ar trebui sa puna in pericol sarcina, mai ales ca pt moment recidiva herniei este o discutie teoretica. Totusi, deplisarea ombilicului si largirea inelului ombilical – fenomene oarecum fiziologice in sarcina – vor creste riscul de recidiva a herniei, mai ales ca nu aveti montata o plasa. Pe romaneste, exista un oarecare risc ca dupa nastere sa trebuiasca sa reparati din nou hernia… Va sfatuiesc ca de data asta sa alegeti un procedeu cu plasa.

 53. Luisa says:

  Deci sa inteleg ca,chiar daca trecea mai mult timp de la operatie riscul era acelasi ca dupa sa trebuiasca sa repar hernia?
  Am mai cerut parerea unui ginecolog zilele astea si el m-a asigurat ca nu o sa fie probleme,deoarece pana se intinde inelul ombilical sarcina o sa fie cam la 5 luni,deci 8 luni de la incizie.
  Oricum sunt optimista si stiu ca totul va fi bine.Si daca e ca dupa sa ma operez din nou cu siguranta o sa cer sa m-i se monteze plasa.Din cate mi-a explicat mie chirugul ce m-a operat mi-a zis ca in general la herniile mici( a mea acer 1,5 cm) nu se pune plasa,si de aceea nu m-i s-a montat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @LUisa: sarcina presupune o crestere marcata a presiunii. Din fericire, organismul are mec de compensare. daca acestea cedeaza, se produc hernii, de regula in zonele cu minima rezistenta, care in cazul Dvs e cicatricea. Mai ales ca ati avut deja probleme, riscul sa reapara hernia nu e chiar neglijabil, dar asta nu insemna ca aparitia ei e obligatorie. Ginecologul dvs are dreptate, sarcina e mica si nu va ridica probleme pt moment. Pt herniile ombilicale > 1 cm, riscul de recidiva dupa procedee fara plasa variaza, in functie de autori, de la 15 la 50%!

 54. radu ninola says:

  buna seara!dl. dr am si eu o mare rugaminte…nu stiu unde sa marg ptr. consultatie..am o durere mare si disconfort sub osul pubian…vezica urinara si pe peretele vaginal…poate fi o hernie?eu am facut la varsta de 3 ani o hernie inghinala si am stat asa pana la varsta de 10 ani si jumatate cand urinam deja cu sange…acum am dureri f. mari ,am fost la colonoscopie nu am nimic,la ginecolog ..nu-s probleme mari…sa merg la un chirurg ,nu se vede nicio umflatura…nu stiu ce sa mai fac…o sa merg si la urolog..

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @radu ninola: Buna ziua. Simptomatologia nu corespunde unei hernii, dar aceasta nu poate fi desigur exclusa fara un consult chirurgical. Cred ca va trebui sa incepeti cu urologul…

 55. Daniela Catoiu says:

  Buna ziua. As avea si eu nevoie de cateva sfaturi. Fetita mea de 4 ani si jumatate are uneori, o mica umflatura in partea dreapta jos,in partea pubiana, langa incheietura piciorului. Nu este tare la palpare. Am observat ca apare mai mult la frig si apoi se retrage. Nu a acuzat nici un fel de dureri pana acum. Astazi a durut-o putin si a durat mai mult ca de obicei dar acum s-a retras. Acum are si o stare febrila dar am asociat-o cu o amigdalita pentru care se afla sub tratament. Are si o sensibilitate mare la „mirosuri neplacute”, anul trecut a fost diagnosticata cu o infectie cu CMV si in urma tratamentului nu a mai avut probleme pana acum. Ne puteti da un sfat? Nu ne-am facut griji foarte mari pana acum pentru ca am mai avut un caz in familie si s-a rezolvat de la sine fara sa fie nevoie de interventie chirurgicala. Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @DAniela Catoiu: dupa localizare poate fi o hernie femurala, dar aceasta este necaracteristica varstei fetitei si nici simptomatologia descrisa nu este intrutotul in favoarea herniei. cele doua „bube” care isi disputa localizarea respectiva sunt asadar hernia femurala si adenopatia (prezenta unui ganglion limfatic). Aceasta din urma nu are neaparat semnificatie patologica la copil, mai ales ca se asociaza cu febra/infectii (poate fi adenopatie reactiva – la copii ganglionii se umfla, sunt palpabili mai usor datorita tes adipos mai slab dezv, dar si mai frecvent – se umfla adesea dupa orice raceala banala). Pentru siguranta, cred ca ar trebui totusi vazuta de un pediatru sau chirurg pediatru.

 56. Gabriela says:

  Buna ziua. Am fost operata acum 2 saptamani de apendicita, totul in regula dupa operatie, insa am fost nevoita sa reiau lucrul dupa aprox o saptamana , fara prea mult efort. Cu toate acestea, resimt o durere in jurul operatiei (cu precadere in partea stanga) daca stau mai mult de 3-4 ore in picioare. Am incercat pe cat posibil sa limitez efortul, adica nu ridic nimic peste 2 kg,e mai mult „munca de birou” , dar este posibil sa fie o hernie?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Gabriela: Buna ziua. deduc ca a fost vorba de o interventie clasica, nu de un abord laparoscopic. In acest caz, dureri la mobilizare mai pot persista in primele doua luni postoperator. Cred ca este prea devreme pentru a vorbi de o hernie, asta daca ea nu era preexistenta (ar fi trebuit vazuta de chirurg atunci cand v-a examinat pt operatia de apendicita)

 57. George says:

  Buna ziua. Numele meu este George si am 22 de ani. Practic sport (bodybuilding) si merg 4-5 zile pe saptamana la sala de fitness. In urma cu 3 zile am avut un antrenament mai intens pentru muschii abdominali iar astazi am constatat o umflatura in zona inghinala pe partea stanga. Nu simt nici un fel de durere iar cand stau intins umflatura se aplaneaza. E ceva ce ar trebuii sa ma ingrijoreze ? Va multumesc anticipat !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @George: simptomatologia poate fi generata de prezenta unei hernii. Pentru a confirma sau infirma aceasta suspiciune, va sfatuiesc sa va adresati unui chirurg.

 58. ramona says:

  Buna ziua. As dori parerea Dvs referitor la sotul meu.Are 35 ani, nu avem copii, 2 spermograme cu oligoastenospermie severa, profil hormonal normal (FSH, LH, testosteron, prolactina, exceptand inhibina B, scazuta). Fara simptome in sfera genitala. La consult urologic s-a depistat (dupa Valsalva) varicocel stg, cu testicul stang mic-3cm si s-a recomandat interventie chirurgicala (a spus ca opteaza pt interventie clasica,abord abdominal). Am inteles ca sansele de imbunatatire a spermogramei vor fi minime, deci ar fi necesara operatia sau oricum e tardiva? Ar mai fi alte riscuri ale varicocelului neoperat, avand in vedere ca a fost asimptomatic?
  Multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @ramona: ar fi fost utila o ecografie scrotala cu ex Doppler pe vasele testiculare. Totusi, sa fiu sincer s-ar putea ca interventia sa vina putin cam tarziu si atrofia testiculara (care nu e provocata de un eventual varicocel, mai ales ca acesta este de grad mic din descrierea Dvs), respectiv spermograma sa nu se amelioreze postoperator. Cu alte cuvinte, interventia sa fie inutila. Va sfatuiesc sa cereti si parerea unui specialist in FIV, cat timp se mai pot recolta spermatozoizi viabili pt aceasta metoda.

 59. claudia says:

  buna seara,domnule doctor,am si eu nevoie de un raspuns,daca se poate.acum 10 ani,am fost operata de hernie inghinala,in partea dreapta si mi s-a pus plasa.un an de zile nu am facut deloc efort fizic.totul a fost in regula pana acum doua zile cand m-am trezit dimineata cu durere in partea inghinala,mai ales cand vroiam sa ma ridic de pe scaun sau cand ma aplecam.astazi durerea a mai scazut,dar deja am intrat in panica.va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns.va multumesc anticipat

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @claudia: o simpla durere inghinala stanga nu implica neaparat o recidiva a herniei (mai ales ca la doamne, dupa operatie cu plasa, riscul de recidiva este mai mic). Pentru a scoata asta din discutie, aveti nevoie de un consult chirurgical si, eventual, de o ecografie de parti moi.

 60. ramona says:

  Multumesc pentru raspuns. asa banuiam si noi.
  Dar exista alte riscuri ulterioare pt acel testicul daca ramane neoperat?
  In ceea ce priveste FIV la spermograma biologul-embriolog a preciat ca nu se poate face FIV (incert si pentru ICSI) si ni s-a recomandat inseminare cu sperma de la donator. Am vrea sa fim siguri ca nu sunt alte solutii pana la aceasta cu donatorul.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @ramona: puteti lua legatura cu dr. Voinea (Sanador/Fundeni) ptr o biopsie TESE (din engleza pentru „biopsie testiculara cu extragere de sperma”). Bafta!

 61. alin marius says:

  buna ziua domnule doctor, am si eu o problema, am fost operat de doua ori pe acelasi loc la apendicita, mentinonez ca prima data am fost oprat la varsta de 11 ani si apoi a doua oara la varsta de 24 de ani, acuma din nou domnule doctor am niste dureri mari in zona unde am fost operat si mi se trage durerea in scrot, sa fi facut din nou hernie inghinala?si mentinonez ca un pic este umflata zona.astept de la dumnea voastra domnule doctor un raspuns, va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @alin: nu mi-e clar de ce ati mai fost operat a doua oara – deduc ca a fost o mica eventratie la locul apendicectomiei? de asemeni, era util de stiut cu cati ani in urma a fost aceasta ultima operatie si ce procedeu tehnic au ales chirurgii. Daca acum fosa iliaca este umflata, doare etc poate fi o recidiva a eventratiei (asta daca a fost eventratie la 24 de ani si mai ales daca nu vi s-a montat o plasa), o colectie locala (o cavitate cu lichid intre muschi, indiferent de natura lichidului) etc. Aveti nevoie oricum de un consult chirurgical si, eventual, de o ecografie de parti moi la nivelul zonei respective a peretelui abdominal.

 62. alin marius says:

  domnule doctor am uitat sa mentionez ca nu mi sa pus plasa. acum am dureri mari domnule doctor, si cand pun gheata mi se ma atenueza durerea si apoi revine.a doua oara am fosst operat domnule doctor de hernie inghinala si nu mi sa pus plasa, dar mie imi erau doar pereti de la prima operatie desprinse.. ce ma-ti sfatui safac domnule doctor in acest caz? va multumesc pentru primul raspuns domnule doctor

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @alin: nu mi-este nici acum foarte clara situatia – sa va explic. Hernia inghinala inseamna pe romaneste ca muschii sunt rupti fara ca cineva, respectiv o mana de medic, sa fi trecut pe acolo. Adica nu are absolut nicio legatura cu operatia de apendicita. Daca totusi vi s-a spus ca muschii erau rupti de la apendicectomie, inseamna ca defectul era putin mai sus si ca e vorba de o eventratie si nu de o hernie inghinala. Eventratia e totusi foarte rara dupa o apendicectomie uzuala, care presupune de regula desfacerea muschilor cu doua pense si nu taierea lor. Oricum, intarirea peretelui cu o plasa ar fi putut fi luata in discutie in ambele variante. Pe de alta parte, durerile mari care trec la aplicarea locala de gheata sunt mai degraba caracteristice unei leziuni inflamatorii (colectie locala) decat recidivei, fara insa a o exclude. \imi mentin recomandarile anterioare – consultati un chirurg si faceti o ecografie de parti moi la acel nivel.

 63. Mihai says:

  Buna ziua..
  Ma numesc Mihai si locuiesc in Bucuresti..
  M-am operat de hernie inghinala cand aveam 12 ani.. Acum am 13 si nu am nimic, dar am vrut sa va intreb.. se poate rupe plasa aceea sau se regenereaza pielea din interior.. nu prea stiu despre ce este vorba dar imi e frica sa nu mai fac iarasi hernie.. chear daca nu ma doare..

 64. Alexandru says:

  Buna seara !
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns intr`o problema care mi s`a intamplat astazi.. In timp ce facem abdomene am simtit o durere in partea dreapta jos a muschilor abdominali ca si cum s`ar fi rupt ceva.. Ma jeneaza usor cand tusesc si incerc sa ma ridic in pozotie verticala. La palparea zonei am constatat ca este muschiul abdominal si nu se simte nici o umflatura sau altceva. metionez ca fac antrenament la sala de o luna dar exercitiile pentru muschii abdominali le`am inceput de cateva zile. In speranta unui raspuns va multumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alexandru: dupa cum am discutat, poate fi o simpla intindere musculara, care va ceda dupa limitarea temporara a efortului si administrarea de antiinflamatoare. Incercati sa cresteti progresiv intensitatea si durata eforturilor fizice („incalzire” prealabila).

 65. Alexandru says:

  Domnule Doctor,
  Va multumesc foarte mult pentru raspunsul Dumneavoastra. Ca si antiinflamatoare iau Arnica CH9 oral si Arica crema si as dori sa va cer pararea daca sunt bune pentru problema pe care o am si in cat timp ar trebui sa se amelioreze durerea.
  Ce as mai dori sa va intreb este daca imi pot continua exercitiile la sala pentru celelalte grupe de muschi (biceps triceps spate trapez piept) fara a`mi solicita muschiii abdominali.
  Va multumesc!

 66. Anda says:

  Buna ziua domnule doctor Teodor Buliga ma scuzati ca va deranjez, as avea o intrebare…,am 23 de ani si am fost diagnosticata cu hernie femurala de catre medicul de familie,hernia a stagnat de vre-o 2 ani e tot de marime foarte mica vizibila daca stau foarte mult in picioare,simt uneori durere ca si cum ma sageata.Intrebarea ar fi acest tip de hernie ar trebui operata daca e foarte mica ca si dimensiune? exista ceva riscuri daca nu creste in dimensiune si nu ma operez? va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Anda: buna ziua. hernia femurala nu atinge niciodata dimensiunile herniei inghinale, dar este mult mai periculoasa, pentru ca riscul de strangulare este mai mare. Prin urmare, daca aveti intr-adevar hernie femurala, va sfatuiesc sa nu amanati rezolvarea ei chirurgicala.
   Corect ar fi ca pentru inceput sa va adresati unui chirurg, pentru a confirma existenta herniei femurale.

 67. mihai says:

  Buna ziua!
  Am 29 de ani si am o saptamana de cand m-am operat de hernie inghinala partea dreapta prin metoda Lichenstein.Pana la operatie am jucat fotbal!!Am fost la consult,si totul este in regula!Doctorul mi-a spus ca in 2 saptamani pot incepe antrenamentele!!Intrebarea mea este daca nu ii prea devreme si daca nu exista vreun risc de recidiva!!
  Va multumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @mihai: buna ziua. este ok. procedeul Lichtenstein, corect facut, rezolva defectul parietal fara a tensiona muschii. De aici si recuperarea rapida, durerile reduse etc. incercati totusi sa reluati eforturile progresiv – plasa este inglobata cam dupa 4-6 saptamani. dupa acest interval puteti face eforturi ca orice om normal.

 68. mihai says:

  Uitasem sa mentionez ca ruptura a fost destul de mica,de circa 1 cm,(am descoperit aceasta hernie destul de repede)nu stiu daca are acest aspect vreo importanta!

 69. dumitru s says:

  Buna Ziua,

  La 3 zile dupa operatia de hernie inghinala mi-a aparut o vanataie (rosie spre vanat) in partea de jos a operatiei, iar acum la 8 zile s-a mutat ceva mai jos. Mentionez ca nu am nici o alta durere. Este o complicatie frecventa de la aceasta operatie?

  Multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @dumitru: este un mic hematom fuzat la acel nivel – se poate extinde spre scrot, penis, peretele abdominal. Este acceptat ca poate aparea dupa operatiile de hernie, nu are nicio consecinta pentru pacient. Va disparea cam dupa 3 saptamani, ca orice vanataie.

 70. Lucian says:

  Buna ziua dle doctor,
  in data de 8 august anul acesta am fost operat de hernie inghinala incarcerata in partea dreapta fara plasa(am 24 ani).Camd fac putin efort,adica merg,zona operata e putin umflata,daca stau intins in pat acest lucru dispare si e ok.Doctorul mi-a zis ca e ok operatia.Am aproape 2 luni de la operatie si peste o luna merg la servici,greutatea maxima pe care trebuie sa o ridic e de 6 kg.Credeti ca e periculos?Multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Lucian: este dificil de apreciat daca simptomatologia descrisa de Dvs este o recidiva sau o simpla asimetrie generata de operatie/prezenta vechii hernii, in lipsa unui consult direct. Pe de alta parte, nu stiu ce procedeu v-a efectuat chirurgul dvs (din pacate, am mai spus-o, cura unei hernii inghinale fara plasa la un adult a ajuns sa fie astazi dezavuata in tarile civilizate), asa ca nu stiu cat de mare era tensiunea in suturile pe care vi le-a facut, daca a facut o asa-zisa incizie de relaxare concomitenta sau nu etc – sunt amanunte pe care doar chirurgul care v-a operat le cunoaste si cred ca ar fi corect sa ii urmati sfaturile. In fine, cele 6-7 kilograme nu ar trebui sa fie o problema in mod normal iar la 3 luni de la operatia de hernie, teoretic, muschiul este cicatrizat si refacut. Repet, teoretic – asta nu e o garantie ca nu se va produce o recidiva.

 71. ciotea ovidiu says:

  Buna ziua dle doctor.
  Am varsta de 39 de ani, 1,78m, 74Kg, si acum un an am fost operat de hernie inghinala dreapta 5 cm (mentionez ca nu mi s-a pus plasa). Dupa operatie mi s-a dezvoltat un hematom care s-a retras dupa aprox. o luna, timp in care o data pe saptamana mi s-a extras lichid din acel hematom de catre dl. doctor care a facut operatia. In acea perioada cand hematomul se umfla, durerea provocata nu imi permitea sa stau in pozitie verticala.
  Dupa ~ 6 luni, am inceput partial si gradual, sa revin la viata activa de dinainte si de atunci, periodic, cand fac un efort mai intens (de exemplu a ridica o plasa de 10 – 15 Kg), simt o „usturime” in zona operatiei, care trece cam dupa o saptamana, doua de repaus. Nu imi apare nici o umflatura, insa acel hematom a ramas usor reliefat dupa operatie.
  V-as ruga dle doctor, intr-o prima faza, daca ma puteti ajuta cu raspunsul la 2 intrebari:
  1. Din ce cauza apare usturimea respectiva, si daca pe viitor trebuie sa fiu mai precaut.
  2. Daca pot face ceva pentru a „intari” zona respectiva.(Mentionez ca atunci cand fac exercitii fizice pentru abdomen pe placa inclinata, fara sa fortez si oprindu-ma la primele simptome ale acelei „usturimi”, aceasta apare tot mai tarziu si tot mai atenuata, insa este recomandat sa continui cu acest tip de exercitiu sau nu ?).
  Va multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ovidiu: repararea unei hernii fara plasa presupune suturarea rel stransa a muschilor din zona, de unde si durerea la mobilizare, care poate persista o perioada rel inaintata. Din acest motiv s-a si renuntat la aceste procedee, ele fiind inlocuite aproape in totalitate de procedeele cu „plasa”. Din fericire, durerile respective vor diminua in timp. Pe de alta parte, la 6 luni de la operatia de hernie puteti reveni la un regim de efort normal, eventual cu evitarea eforturilor bruste si brutale. Daca e sa se produca recidiva, ea se va produce chiar daca va veti menaja, poate ceva mai tarziu. Totusi, aveti 39 de ani si nu cred ca limitarea excesiva a eforturilor este solutia la varsta Dvs.

 72. lola vasilica says:

  domnule doctor mi-a aparut in partea dreapta imediat sub coasta o pata vinetie si tin sa precizez caci nu ma doare si nici nu tin minte sa ma fi lovit de curand

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @vasilica: poate fi o echimoza – pot aparea si spontan sau la traumatisme minore, pe care sa nu le fi remarcat ca atare. Va sfatuiesc sa mergeti totusi la un medic (medicul de familie, de ex) pentru a vedea totusi despre ce este vorba

 73. Adrian says:

  Buna ziua.Am fost operat de hernie inghinala directa dreapta,metoda Lichenstein.S-a montat plasa.In urma operatiei a aparut o umflare a testicolului ce a fost diagnosticata ca hidrocel.Intrebarea mea este de ce s-a intamplat acest lucru si daca acesta va creste in timp .Intrucat stiu ca nu exista posibilitatea ca acesta sa se resoarba in timp la varsta de 48 ani chiar daca este de natura traumatica cum banuiesc(in urma operatiei)

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Adrian: dupa Lichtenstein, testiculul poate ” creste” din mai multe motive – fie se aduna in sacul scrotal sange liber (hematom), fie limfa si lichid intercelular (serom), fie apare un grad oarecare de staza venoasa prin modificarile pe care plasa le produce asupra vaselor testiculare acolo unde acestea o strabat, fie sangele coaguleaza in venele testiculare (tromboza de cordon spermatic – e cea mai neplacuta, cu consecintele cele mai mari asupra testiculului. Diferentierea intre ele se face prin ecografie. Hidrocelul, adica formarea unei colectii lichidiene seroase in jurul testiculului, intre acesta si una din „foitele” care il invelesc, apare de regula tardiv dupa operatia de hernie, fiind o complicatie recunoscuta a acestei interventii (nu mi-ati precizat cat a trecut de la operatie), prin modificari minime dar persistente pe care plasa si mai ales procesul de cicatrizare din jurul ei le au asupra limfaticelor si venelor testiculare. Uneori, chiar hernia provoaca „iritarea” tescticulului si formarea hidrocelului inainte de operatia propriu-zisa de hernie – chirurgul constata adesea ca exista un hidrocel concomitent herniei si de regula le rezolva pe ambele in acelasi timp operator. In consecinta, lucrurile sunt putin mai complexe pentru a fi stabilite de la distanta. Hematomul, seromul postoperator samd se rezolva conservator, resorbindu-se de regula in timp.

 74. Adrian says:

  Multumesc de promptitudinea raspunsului.De la operatia a trecut o luna.Inflamarea testicolului a aparut inca de cand aveam tubul de dren.Care a fost lasat circa 9 zile.Inflamarea testicolului nu este dureroasa,dimineata este mai putin evidenta in sensul ca se inflameaza in grosime ,nu stiu cum sa explic iar pe timpul zilei aceasta se lasa in testicol putand fi pipaita ca un balon plin de apa.Evident testicolul pare mai mare si clar mai greu decat dimineata.La dimensiunea la care acesta ajunge deocamdata nu este foarte deranjant insa imi este teama ca va creste cu timpul.Poate ramane la aceasta dimensiune?Sunt sanse sa se resoarba daca este hidrocel?(Am inteles ca seromul,hematomul se rezolva conservator…Dar la hematom nu ar trebui sa apara modificarea culorii,eu stiu,durere sau altceva?)

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Adrian: repet – hidrocelul in adevaratul sens al cuvantului (adica lichid INTRE TESTICUL SI VAGINALA, foita care il inveleste) apare doar tardiv postoperator. Din pacate, notiunea de serom si hidrocel se mai confunda, adesea chiar de catre medici (in fond, ambele reprezinta in esenta lichid in scrot). Corect este sa cereti parerea chirurgului Dvs. Alternativa? Puteti face o prima ecografie scrotala, de constatare sa zicem. Apoi, refaceti ecografia dupa o luna, urmand un minim tratament antiinflamator, cu gheata local si mentinerea ridicata a testiculului. Daca lichidul nu da nici cel mai mic semn de diminuare dupa inca o luna, problema va trebui probabil rezolvata chirurgical (interventia e f simpla, din fericire). BAfta!

 75. gabriela says:

  Buna seara.Mama mea a fost operata de colecistomie laparoscopic si eventratie clasic acum o luna si o saptamana.De atunci supureaza in continuu si printr-un orificiu situat in dreptul buricului pe care nu il mai are se fac spalaturi cu apa oxigenata si betadina zilnic.Mentionez ca ni se spune ca ar fi infectie si exista si un miros urat.Antibiotic a luat o saptamana dupa ce s-a externat si dupa inca o saptamana i s-a prescris Zinat la 8 ore inca vreo 6 zile.In prezent nu ia nimic.Nu stiu ce este de facut.Este posibil ca organismul sa refuze plasa?Ce se intampla apoi?Va rog sa ma ajutati cu un sfat

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Gabriela: este posibil sa fie totusi o infectie a tesuturilor din jurul plasei. din fericire, asta nu inseamna ca plasa trebuie scoasa sau mama reoperata. in functie de procedeul prin care a fost fixata plasa si in special de tipul plasei, este posibil ca, spaland zilnic zona cu apa oxigenata si betadina, infectia sa poata fi stapanita, ceea ce va duce la integrarea plasei in structurile normale ale organismului. Va trebui sa tineti legatura cu chirurgul Dvs, el va sti ce e de facut in continuare.

 76. sorin21 says:

  buna ziua.am fost operat de hernie inghinala dreapta fara plasa acum 6 saptamani si nu ridic greutati dar dupa ce merg pe jos mai mult simt o durere in pelvis sau in zonele din imprejurul operatiei dar operatia nu ma supara.e normal?multumesc o zi buna.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Sorin: nu stiu daca nu cumva simptomatologia e independenta de operatia de hernie, dar poate exista o legatura – in procedeele fara plasa (din pacate, abandonate in majoritatea tarilor europene civilizate) muschii sunt temeinic „tesuti”, ceea ce creaza in ei o tensiune care se poate manifesta la distanta, de unde si durerile respective. Tineti cont ca principalul muschi care leaga coapsa de trunchi se gaseste in „burta” si trece pe sub ligamentul inghinal, adica exact prin zona herniei.

 77. traian says:

  buna ziua.sunt Traian am fost operat de hernie inghinala pe 30 august anul asta
  acum dupa doua luni simt o durere de la taietura din interior pana la coaste ,va-s ruga sa imi spune-ti e normal?am uitat sa zic am plasa

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Traian: directia de iradiere a durerii corespunde intr-adevar directiei unui vervisor care trece prin zona operata, dar nu va pot spune daca are legatura cu interventia sau nu. cel mai corect ar fi sa va consultati cu medicul Dvs chirurg.

 78. misu says:

  buna seara.am o mare nedumerire cu sotul meu care e un incapatanat si nu vrea sa mearga la doctor.are 42 dea ni si de cam un an se vaita de un testicul care sa marit si sa lasat in jos mai mult decat celalalt.a avut mai demult o ruptura de muschi si nu a tratato.de la un timp are probleme si de erectie.nu stiu cum sal fac sa se duca la medic.datimi va rog un sfat.multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Misu: puteti s ii explicati – cu rabdare, noi barbatii suntem mai sensibili – ca nu il obliga nimeni sa se opereze; macar stie despre ce e vorba si ca nu e ceva mai grav. Pe de alta parte, o hernie merge intr-un singur sens – spre marire si complicare, deci de operatie oricum nu scapa. Daca vrea sa ajunga cu toate intestinele in scrot…

 79. florin says:

  Buna ziua! Am 37 ani.. Am fost operat acum 5 luni de hernie inghinala dreapta . Fara plasa. De doua zile am descoperit intamplator, chiar deasupra taieturii(operatie)ca o biluta. Nu ma doare. Nu este unflata zona. Numai cand pun local mana o simt printr.o apasare usoara.(fara sa doara) o simt la buricul degetului(nu este mare) Ce poate sa fie?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Florin: pot fi multe lucruri – un lipom care nu are leg cu hernia, un fir de sutura izolat de organism, o recidiva mica (dar aceasta apare mai degraba in zona de jos a inciziei) samd. VA sfatuiesc sa cereti parerea medicului Dvs.

 80. maria says:

  Buna ziua ,
  Am fost operata de hernie ombilicala cu plasa ventralex montata
  intraperitoneal acum 7 zile si as dori sa stiu dupa cate zile
  pot incepe serviciul ( sunt economist si presupune stat pe scaun
  8 ore pe zi ) . Dupa operatie trebuia sa port brau ? Ce efort fizic
  Pot face?
  Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @MAria: de principiu NU este nevoie de brau abdominal. Puteti incepe serviciul si de maine. Cel mai corect este sa va sfatuiti si cu medicul care v-a operat ptr ca stie niste amanunte tehnice – cum a fixat plasa, cat de mare era ea in comparatie cu defectul etc.

 81. Camelia says:

  Buna ziua!
  Sotul meu a fost operat pe data la de 1.10. laparoscopic de hernie inghinala dreapta. In toata aceasta perioada postoperatorie s-a plans de dureri, disconfort. De doua saptamani spune ca il doare in partea stanga. Este posibil sa apara o hernie si in aceasta parte, in conditiile in care nu a ridicat greutati deloc? Se recomanda o ecografie de parti moi? Ar ajuta la clarificarea situatiei?
  Multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Camelia: e foarte putin probabil ca o hernie inghinala sa se fi produs contralateral in conditii de repaus. daca exista o hernie pe stanga, atunci ea era preexistenta. Mai degraba tine de fixarea plasei si dimensiunile ei, ea putand depasi cu 1-2 cm linia mediana a corpului (trece putin spre fosa iliaca stanga). O ecografie de parti moi ar clarifica in buna masura situatia.

 82. robert says:

  Buna ziua!
  in august 2008 am fost operat de hernie ombilicala incarcerata-epiplon, fara plasa. La 9 luni am facut o eventratie de aprox.2-3 cmm la ultimul fir superior, pe linia alba.
  anul acesta in iunie m-am operat din nou deoarece aveam aderente !
  chirurgul(doamna) mi-a comunicat ca a 2cusut bine peretele abdominal” si mi-a pus si plasa.
  evoluţia a fost foarte buna, fara dureri, numai cu o senzatie de greata-nod in gat- dimineata.
  la aprox 2-3 luni de la operaţie a apărut un fel de jena (intepături, dureri usoare) la nivelul punctelor de sutura a plasei, mai ales la efort.-se simt ca niste noduri, si acelasi nod in gat!
  De asemenea in partea stg.,abdomenul este mai plat si uneori mai tensionat, dur, la orice efort fizicsimp acea jena , si nodul in gat.
  la eco de pereta abdominal la 3 luni, medicul a constatat „usoare lamele de lichid pe plasa dar D-na chirurg a zis ca nu-s probleme!
  mentionez ca am 49 de ani, fumător iar analizele uzuale sunt normale !
  Intrebare- sa-mi fac probleme cu acel nod in gat si durerile si contracturile peretului abdominal?
  Mii de multumiri!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @robert: nu cred ca senzatia de nod in gat are legatura directa cu operatia de eventratie. Intr-adevar, uneori in jurul plasei mai poate aparea o lama fina de lichid, care de cele mai multe ori tine de reactia inflamatorie generata de plasa. In majoritatea cazurilor, acesta se resoarbe spontan. Cat despre contracturile abdominale, nu pot sa le cataloghez fara a aprecia distanta de la zona respectiva pana la marginile plasei samd, aspecte care oricum sunt mult mai bine cunoscute de medicul dvs. De aceea, cred ca trebuie sa aveti incredere in doamna dr.

 83. robert says:

  Multumesc pentru promptitudine!
  bineinteles ca am incredere in D-na doctor!
  Cu scuzele de rigoare, reformulez intrebarea:
  Avand in vedere varsta-49 ani, faptul ca am o munca de birou-merg zilnic aprox 30 min, usor supraponderal, faptul ca la aprox. 4,5 luni de la operatie am intepaturi, junghiuri şi dureri uşoare in zona unde am plasa, in special la margini unde sunt cusaturile, face parte din procesul de vindecare si inglobare a plasei ori, de respingere a acesteia?
  Cu multumiri anticipate şi scuze pentru revenire!!

 84. traian says:

  Buna ziua,
  ma numesc Traian am fost operat in 30 august de hernie inginala partea stanga ,mi-au pus plasa ,acum dupa doua luni sint o durere de la taietura de operatie pana in coaste mai ales dupa ce mananc durerile sunt mai mari.Am urmat sfatul dvs de a intreba pe domnul doctor chirurg care ma operat .Mi sa spus ca e un nerv,mi sa administrat o injectie exact in punctele unde am fost cusut,a zis ca e injectia e ca o amestezie sa imi adoarma nervul pana o sa-l taie si sa-l scoata afara ,aceea injectie si-a facut efectul pe moment tot simt durerea.Am programare in luna martie pentru o ecografie si in aprilie sa in scoata nervul pentru ca a zis ca nu e voie sa.mi faca acum ecografia decat dupa 6-7 luni de la operatie e adevarat?intrebarea mea este cum o sa scoata nervul ?o sa ma taie din nou?o noua operatie?
  Va multumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Traian: Deduc ca a fost un abord clasic. Ecografie aveti voie sa faceti si a doua zi de la operatie, dar e foarte adevarat ca ea nu deceleaza nimic special (poate cel mult niscaiva lichid local) pana la vreo trei luni postop, cand inflamatia provocata de prezenta plasei se va domoli. Pe de alta parte, se considera durere cronica dupa cura herniei durerea care persista la UN AN de la operatie, pentru ca se spera ca pana atunci simptomatologia sa dispara prin ameliorarea inflamatiei locale. Dupa intervalul mare la care ati fost programat, sa mai deduc ca nu locuiti in Romania? Intreb din pura curiozitate profesionala…

 85. maria says:

  Buna ziua, sunt maria ( din nou ) vroiam sa va mai intreb
  daca este normal ca dupa 12zile de la operatia de hernie
  ombilicala cu plasa ventalex , sa ma doara zona respectiva
  sa nu pot sa dorm pe nici o parte (decat cu fata in sus )
  Eu sunt o persoana gurmanda ( inainte de operatie aveam 70
  Kg) decand m am operat nu pot sa mai mananc am tot timpul
  un nod in gat ,daca mananc un pic simt ca am stomacul plin
  este normal ce mi se intampla?
  Va multumesc !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Maria?: plasa Ventralex – e ca si cum ati spune ca aveti o masina BMW, fara a preciza tipul, modelul etc. Banuiesc citind printre randuri ca a fost o plasa Ventralex montata laparoscopic si nu una tip umbrela, la care se folosesc fix 3 fire pentru fixare, de unde si durerile mici. Daca asa este, recunosc ca exista situatii in care durerile pot persista mai multe saptamani. Restul simptomatologiei digestive ar trebui sa se remita mai rapid, pe masura ce plasa este integrata de organism.

 86. florentina says:

  buna seara,dle dtr,mama mea a facut a treia operatie de eventratie,de fiecare data organismul a respins firele de prindere facand mereu infectie;dupa ultima operatie,au trecut 12 zile,la ultimul control,i s-a spus ca trebuie din nou internata ptr ai lua o analiza;mentionez ca facut din nou infectie intr-un timp foarte scurt;ce se intampla?credeti ca e ceva mai grav?va rog sa-mi raspundeti;mentionez ca mama are si diabet

 87. maria says:

  Buna ziua ,
  Asa este, a fost plasa ventralex montata laparoscopic
  Si vreau sa va spun ca ma doare in jurul buricului ca si
  cum as avea febra musculara . Sper sa nu mai dureze
  mult pentru ca nici pe scaun nu pot sa stau. Sincer, sunt
  o persoana care se sperie din orice , si pentru ca nu mai
  trece durerea ( am aproape 3 saptamani de la operatie)
  intru in panica. Sper sa ma iertati pentru insistenta.
  Va multumesc!

 88. Oana Nela says:

  Buna ziua domnule doctor, sotul meu are 30 de ani si in urma cu o luna a descoperit in partea dreapta a abdomenului, 10-15 cm lateral de buric si 2-3 cm mai jos o umftatura mica pe care el o percepe la palpare ca fiind rotunda. Inainte cu o luna de descoperirea umftaturii a facut efort fizic mai mare decat de obicei. In ziua dinainte sa constientizeze prezenta umftaturii a mancat alune, nuci, seminte, si greata a pus’o initial pe seama acestora. In saptamana ce a urmat a fost atent la alimentatie dar si la simptome: durere locala, in zona umflaturii, intepaturi, furnicaturi in sold si lateral in abdomen dar si in spate, durere la alergare sau la dormit pe partea umflaturii… Dupa o saptamana de supe si mancaruri usoare aceste simptome au disparut, umflatura s’a micsorat dar a ramas acolo! Suntem constienti ca trebuie investigata dar nu stim practic: la ce medic mergem? generalist, gastroenterolog?chirurg? Va multumim pentru timpul acordat precum si pentru raspunsul dvs.

 89. Camelia says:

  Sotul meu a fost operat pe data la de 1.10. laparoscopic de hernie inghinala dreapta. In toata aceasta perioada postoperatorie s-a plans de dureri, disconfort. Abdomenul este umflat. Ieri a făcut o ecografie de părţi moi. Nu s-a văzut nici o ruptură a plasei şi nici o altă hernie pe partea stângă.
  E normal ca durerea să persiste la aproape două luni de la operaţie? Este posibil ca organismul să nu suporte plasa? Ce se poate face in aceasta situatie?

  multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @CAmelia: durerile nu tin de respingerea plasei, care este de regula bine suportata de organism, ci de modul de fixare a ei sau de reactia cicatriceala din jur, care „prinde” nervisorii care trec prin zona. De principiu, e cam lung intervalul, dar pentru ca mai exista cazuri ameliorate spontan dupa cateva luni, se considera ca se poate vorbi de o durere cronica postherniotomie la un an de la operatie.

 90. Melinda says:

  Am fost operata saptamana trecuta cu hernie ombilica si mi-au pus plasa, ma simt foarte bine dar ma ingrijoreaza faptul ca locul operatiei este umflata, am o incizie de 3 cm, acum asa arta parca am o hernie de 3 ori mai mare decat inainte, la atingere e foarte tare si ma doare.
  Ce poate sa fie ?
  Multumesc frumos!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @MElinda: este posibil sa fi facut un serom (colectie cu lichid) sau chiar un mic hematom, reactii rel normale postoperator. Dincolo de masurile obisnuite (gheata local, antiinflamator, pansament cu betadina samd) este util sa va prezentati la chirurgul Dvs. Acesta va stabili daca trebuie scos un fir de sutura si eliminata colectia sau e de ajuns tratamentul conservator.

 91. Georgiana says:

  Buna dimineata!
  In urma unei sarcini(acum doi ani si jumatate),am ramas cu o mica umflatura in partea dreapta a abdomenului.Medicul mi-a spus ca este o reactie adversa a corpului,in acest caz si ca o sa-mi dispara in timp.Problema este ca nu mi-a disparut,ci dimpotriva,a crescut.Dar,sunt zile in care nu mai este acolo si zile in care este vizibila doar cand sunt intinsa cu fata in sus.Uneori am si mici dureri,care coboara pe operatia de cezariana.Ce trebuie sa fac?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Georgiana: de regula herniile dispar cand corpul este intins in pozitie orizontala, dar asta nu exclude neaparat o hernie. prin urmare, puteti face o ecografie de parti moi pentru a vedea structura interioara a „galmei” si un consult la un medic chirurg pt a confirma/infirma prezenta defectului de perete abdominal

 92. Iacob says:

  Buna ziua.Am fost operat acum 2 luni jumate de hernie inghinala dreapta(operatie clasica).Nu mi s-a pus plasa pentru ca hernia a fost f mica,si nu era iesita afara,se simtea doar cum „pocnea „la palpare.La 1 luna de zile durerile m-au lasat si de la 1 luna jum,am dureri in zona operatiei chiar daca fac sau nu efort sau nu.La palpare simt in partea stanga a operatiei,aproximativ unde persista si durerea,”pocneste”ceva si pe traiectoria operatiei mai precis pe muschi simt niste galme micute.In extrior nu se observa nimic anormal,doar persista durerea?Se poate sa fie o recidiva?Multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Iacob: „galmele” pot fi date si de eventualele fire restante; in suturile tisulare (fara plasa), durerile persista o perioada relativ indelungata, fiind date de tensionarea importanta a muschilor; cat despre recidiva dupa hernie, este uneori un diagnostic de mare finete, in care examenul clinic direct este obligatoriu.

 93. Florin says:

  Buna ziua !..am fost operat de apendicita acum un an…in zona apendicitei mi-i s-a umflat ca si jumatate de minge de ping pong..este vorba de hernie sau inceput de hernie P.S am 14 ani !

 94. Flavius says:

  Buna ziua, as dori un raspuns de la dvs cu privire la o suspiciune de hernie inghinala dreapta. In partea dreapta am o umflatura si speriat am fost sa-mi fac un ecograf, unde am aflat ca peretele abdominal nu este rupt, insa zona este umflata( nu foarte tare) si cateodata am o durere usoara care dureaza intre 1-2 min. Daca nu este hernie ce poate fi ? Exista posibilitatea sa fie o intindere de muschi, sau o inflamare?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Flavius: ecografia (de principiu o ecografie de parti moi, nu e chiar acelasi lucru cu o ecografie normala) trebuie interpretata in context clinic (adica impreuna cu un consult chirurgical) ptr ca exista situatii la limita, cand un foarte mic defect poate scapa neobservat. Daca in mod cert nu este hernie, poate fi un lipom, un ganglion inghinal samd. Adresati-va totusi si unui chirurg

 95. carmina says:

  buna ziua d doctor in urma cu 4lun am fost operata de sarcina extrauterina pe trompa dreapta care deja explodase si a tr sa imi faca taitura normal,de atunci am o durere in partea stanga jos care pleaca pe picior in jos si in spate,am tot fost la controale ginecologice si mi-au spus ca e totu bine pe partea aia si pana la urma am facut u eco abdominal si acolo mi sa spus ca am un sac hernia pe aria de cusutura postoperatorie pe partea stanga,va rog sa imi raspundeti si sa imi spuneti ce e de facut eu stau in petrosani hd si vreau sa stiu daca e ceva grav,doctoru ma trimis la un chirurg si au spus ca tr sa ma descaca iara ,imi este fff frica ,astept raspuns va rog

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Carmina: ce intelegeti prin taietura normala? Incizia clasica poate fi facuta orizontal sau vertical. Daca este o eventratie, va trebui intr-adevar operata, reparand defectul cu o plasa, care se poate monta prin mai multe metode (inclusiv laparoscopic).

 96. mirela says:

  Buna ziua dl.doctor
  Mama mea a fost operata in luna martie 2013 cu o hernie abdominala mare si destul de veche necesitand o plasa de 40/30,operatia a decurs bine si s-a refacut destul de repede dar a facut dupa vreo trei luni o mica hernie inghinala 2/2.5 insa de vreo trei luni simte o durere mare in parte stanga jos care cedeaza numai cand se intinde in pat sau ia o pastila de piafen.
  A facut un rmn in care se spune ca ar avea diverticuli la colon am fost la doi medici gastroenterologi unul i-a dat normix si duspatalin (6 luni)iar cel de-al doilea ne-a spus ca nu are nimic la colon de vina ar fi varsta(80 ani).
  Am sunat si la medicul care a operat-o dansul ne-a spus ca poate fi coloana,varsta din nou sau meteodependenta. A mai facut o ecografie medicul spunandu-i ca hernia fiind veche are intestinele sensibile si „obosite”aceasta ar fi cauza durerii.As dori daca pueti sa-mi spuneti unde sa ne mai ducem si ce alte investigatii sa mai facem Multumim.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mirela: din dimensiunile plasei deduc ca a fost o eventratie, altminteri nu exista hernii (adica defecte aparute pe muschi netaiati) care sa necesite folosirea unei astfel de plase. Herniile mici pot fi foarte dureroase, nu pot aprecia daca totusi hernia e de vina ptr dureri in lipsa unui consult. Pentru confirmarea prezentei diverticulilor, puteti face o colonoscopie.

 97. carmina says:

  taitura este pe orinzotal sub buric,dar domnu doctor fara o alta operatie nu se poate vindeca?
  nu mai vreau sa trec iarasi prin asa ceva,si asta sa fie cauza durerilor asa de mari de spate burta si pe picior in jos?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Carmina: inciziile de acest gen dau rarisim eventratii, asta daca nu era o hernie preexistenta la acel nivel. As cauta si o alta cauza a simptomatologiei. Puteti incepe cu o ecografie de parti moi (NU ecografie normala). DA, se poate opera laparoscopic, dar – repet – nu cred ca e o eventratie, sub rezerva lipsei unui consult direct.

 98. carmina says:

  domnu doctor am fost la un chirurg si mi-a dat diagnostic de eventratie si ca trebuie operatie,credeti ca poate fi de la coloana durerile?sa inteleg ca din ce ati scris poate fi si de la alceva?daca ma dau cu diclofenac durerile trec ,nu stiu ce sa fac ?pe dumneavoastra daca e unde va pot gasii?eu sincer cel mai mult imi doresc un copil si nu stiu ce sa fac daca sa ma operez dupa cat timp pot avea un copil si daca nu daca pot face acum?
  cert ee ca durerile sunt si majoritatea imi spun ca daca ma operze acum nu prea e bine ca nu a trecut nici macar jumate de an de la operatia de la extrauterina si ca cica nu e bine sa tot fac atatea anestezii in coloana va rog sfatuitima ce sa fac
  va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Carmina: din moment ce un chirurg v-a pus diagnosticul acesta, nu am motive sa il contrazic, mai ales pe datele sumare pe care mi le-ati furnizat. Numarul rahianesteziilor sau frecventa lor nu au nicio importanta. Intervalul scurs de la precedenta operatie nu are de-a face cu anestezia, ci este preferabil sa fie prelungit la 9-12 luni pentru ca cicatrizarea structurilor din peretele abdominal sa fie definitivata.

 99. carmina says:

  eco de parti moi este ecografia unde se vede tesuturile si muschii?ca daca da am facut asta tocmai ca la eco normal nu sa vazut doar cand a dat cu alt obiect pe burta nu cu ala normal(imi cer scuze daca nu ma exprim bine dar nu stiu cum se numeste)

 100. Cornel says:

  Buna ziua! Sotia mea a nascut prin cezariana acum 4 ani. Dupa sarcina a observat o mica „umflatura” pe peretele abdominal chiar sub coaste (cca 4cm/3cm). A fost diagnosticata cu „henrnie pe linia alba”, sau cam asa ceva. Ea este foarte mica si chirurgul a spus ca desi recomanda operatia se poate si fara, daca are grija sa nu faca anumite miscari. Cand apare, cand dispare, e mai mult timp absenta decat prezenta. Acum intrebarea mea este: ce se intampla daca mergem pe varianta de temporizare si sotia ramane gravida din nou? Multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cornel: cata vreme hernia e reductibila, necomplicata, nu doare, absolut nimic. Cel mai probabil noua sarcina ii va accentua totusi dimensiunile, ceea ce va face interventia chirurgicala necesara.

 101. Catalin Soceanu says:

  Buna ziua. Am operat fetita in etate de 10 ani acum 3 saptamani de apendicita si desi in primele zile s-a simtit bine, de vreo saptamana jumatate a inceput sa semnaleze dureri moderate in partea inferioara a abdomenului pe centru cam de la ombilic 3-5 centimetrii mai jos. Durerle nu sunt permanente dar din ce in ce mai dese. Daca la inceput erau dupa unele mese acum sunt dupa fiecare masa si mai mult, cand merge 10 minute sa zicem, dupa care dispar, aparand din nou aleator, in timpul zilei si obligatoriu cand mananca. Nu face temperatura, nu vomita nu o doare noaptea si pana ieri a avut scaun normal. Ieri in schimb a avut un scaun fara forma. Azi nu a avut pana acum. Deja incepe sa refuze mancarea de frica ca o doare. Mentionez ca nu o doare taietura operatiei. Defapt s-a cicatrizat frumos. Multumesc anticipat. Ajung la spital cu ea dar niciodata nu strica o parere in plus. Sarbatori fericite.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Catalin: simptomele descrise corespund unei multitudini de afectiuni intestinale. este posibil, de ex, ca in urma tratamentului antibiotic adminsitrat la operatia de apendicita flora microbiana a intestinului sa fi suferit oaresice modificari, de unde modificarile de scaun. este corect totusi sa va adresati chirurgului care a operat-o, pentru a elimina si alte cauze ale durerilor.

 102. mirela says:

  Multumesc pentru raspuns da a fost o eventratie am fost la Cluj la un doctor gastroenterolog ne-a spus ca nu este nevoie de colonoscopie durerile persista si acum insa au cedat in partea stanga si au inceput „in gura stomacului” poate sa fie si din cauza alimentatiei(este si constipata uneori).Va multumim.

 103. Sorina says:

  Buna seara . Am 29 de ani si acum trei luni am facut a doua cezariana. Am nascut un baietel de 4100g . De Craciun am racit si am inceput sa tusesc puternic. Ieri am observat ca atunci cand tusesc si stau in pozitie orizontala la nivelul abdomenului apare in partea dreapta a liniei mediane ca o umflatura(mai mica decat o portocala). M-am gandit ca ar fi o eventratie. Dupa cezariana am ramas cu un sort de grasime care cade chiar si peste operatie . Daca tusesc cand sunt in pozitie verticala, burta se contracta uniform. M-am gandit ca poate nu se observa din cauza grasimii .In viitor eu si sotul meu dorim sa mai avem inca un copil. Daca mi-as pune plasa as mai putea duce sarcina fara probleme? Credeti ca ar fi mai bine sa aleg varianta suturii aponevrozei fara plasa? 3-4 ani sunt suficienti pentru o cicatrizare buna ? Se poate alege si varianta laparoscopica? Va multumesc anticipat pentru raspuns. Sunt foarte speriata si nu stiu care este decizia cea mai buna pe care sa o iau.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Sorina: cezariana se face modern prin incizie transversala, care da exceptional de rar eventratii. In plus, un defect aponevrotic e mai vizibil in pozitie verticala si NU la orizontala, ca in cazul Dvs. Nu sunt asadar sigur ca e o eventratie – poate e un simplu diastazis, de ex. confirmarea prezentei unei eventratii se face prin ex clinic direct si la nevoie prin ecografie de parti moi. Daca totusi aveti o eventratie, NU acceptati repararea ei fara plasa, ptr ca recidiva e garantata. Da, se poate repara laparoscopic, dar – repet – mai intati trebuie confirmata prezenta unui eventual defect musculoaponevrotic.

 104. Catalin Soceanu says:

  Bunaseara. Multumesc pentru raspuns. Am fost cu fetita la doctorul chirurg la care am operat-o si mi-a spus ca dpdv chirurgical este ok. Am ajuns si la medicul pediatru si la palpare abdominala fata semnaleaza dureri moderate pe tot traseul colonului descendent. Acum este pe nexium, maalox, enterol si espumisan. Nu pot spune ca este ok. Dar s-au mai ameliorat durerile. Imi fac griji sa nu fie ceva grav gen ocluzie intestinala. Eu sunt din Slobozia si aici nu avem mijloace de investigare prea stralucite. Saptamana viitoare plec cu ea la Bucuresti. Dar voiam sa stiu si o a doua parere daca ar putea fi ceva grav in urma operatiei din semnalele pe care vi le-am descris. Multumesc pentru intelegere. O seara buna va doresc.

 105. Sorina says:

  Va multumesc. Am facut un CT si am diastazis cu o distanta de 4,1 cm intre dreptii abdominali infraombilical. Linia alba si fasciile muschilor nu sunt rupte doar ca ansa sigmoidiana tinde sa eventreze median. Credeti ca dehiscenta aceasta se poate reface prin kinetofizioterapie pana la o noua sarcina in 3-4 ani? Stiti cumva dc pot incepe de la 3 luni sau de la 6 luni exercitiile? Va doresc „UN AN NOU FERICIT!” si multa sanatate.Va multumesc din suflet pentru raspunsuri.

 106. Adriana says:

  Sotului meu i.a aparut ( zice el ) de ceva
  a vreme, o umflatura la nivelul orificiului ombilical , care nu este colorata ci are aspectul pieliiu
  .Ce crede.ti ? S.ar putea rezolva fara trat chirurgical ( este de 2 cm aprox)?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Adriana: pare sa fie o hernie ombilicala. Daca este intr-adevar o hernie ombilicala, singurul tratament este cel chirurgical.

 107. sorin says:

  Copilul meu a fost operat de hernie inghinala la 2ani si 8 luni, septembrie 2012, dupa o luna jumatate hernia a reaparut, am fost la consultatie si urma sa planificam a doua operatie. In luna noiembrie 2013 la 3 ani si 10 luni a suferit a doua interventie chirurgicala. Dupa aprox6 saptamani, copilul a racit, a inceput sa tuseasca si am observat din nou hernia! Am fost cu copilul iarasi la consultatie la medicul chirurg, raspunsul a fost ca acum este o hernie femurala si fiindca e baiat sunt foarte rare situatii si el inca nu a intalnit asa ceva, urmeaza sa cautam alti medici care au asemenea cazuri si care stiu sa diagnostigheze si sa opereze hernia femurala la copii. Ce sfat imi puteti da d-voastra.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Sorin: din pacate, nu pot emite pareri avizate in domeniul chirurgiei pediatrice. imi pare rau ca baiatul a trebuit operat de doua ori. va sfatuiesc sa cereti sfatul unui chirurg pediatru cu experienta in domeniu.

 108. ALINA says:

  Buna ziua am 32 ani si am 4 copii oi nascuti in urma operatiei de cezariana,ultima nastere fiind acum 3 luni acum caeva zile am observat o proeminenta langa cicatricea rezultata din urma operaiei ,palpabil simt efectiv ceva care se plimba pur si simplu ….si o usoara durere credeti ca ar putea fi vorba de o hernie?VA MULTUIMESC

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alina: poate fi. dar la fel de bine poate fi un granulom de fir. Sau un nodul de endometrioza parietala. Sau un lipom care nu are nicio legatura cu operatiile anterioare samd. De aceea, va sfatuiesc sa apelati la un consult chirurgical.

 109. ALINA says:

  Va multumesc dle doctor pentru raspuns; am uita sa mentionez ,nu stiu daca are vreo relevanta toate cele patru op.cezariene sunt facute in pozitie verticala

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alina: are foarte mare importanta!! Inciziile verticale predispun la eventratie, motiv pentru care au fost de regula abandonate. La 4 interventii pe aceasi incizie, e posibil sa fie o eventratie. Va sfatuiesc sa apelati la un chirurg, care sa va repare eventualul defect cu o plasa.

 110. bogdan says:

  domnule doctor,sunt operat de 3 ani si jumate si in timpul asta nu am avut nici o problemaa …dar de cateva zile am racit ma doare gatul tusescc……si parca ma deranjeaza putin de tot cand tusesc …….e vreun motiv de ingrijorare?…mentionez mai fac acasa sport flotari

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Bogdan: nu mi-e clar la ce trebuie sa se refere motivul de ingrijorare – la tuse, sau la eventuala hernie de care deduc eu ca v-ati operat? daca ingrijorarea se refera la recidiva herniei dupa tuse, probabil ca u aveti motive de ingrijorare, mai ales daca operatia a fost facuta cu plasa.

 111. cristi m says:

  sal. intrebara mea este daca apendicita poate recidiva? am fost operat acum 10 ani de apendicita, cei drept cu ceva complicatii(o inflamare a opretiei, puroi pe la fire, etc).acum un an, in urma unui efort pe scaun (costipatie+balonare) am simtit o intepatura in zona operatiei.am fost la diversi doctori care au spus ca cel mult am o hernie abdominala,dar care nu se vede ecografic,insa ma intreb daca nu este posibil sa se fi desfacut ceva in interior? cam in aceeasi perioada au aparut si niste tulburari de transit intestinal (diaree, balonari) ce coincide cu episoadele de durere

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cristi: de principiu, operatia pentru apendicita acuta presupune extirparea apendicelui, ca atare recidiva este exclusa. O plaga infectata poate predispune insa la anumite complicatii in timp, asa ca va trebui cercetata zona (un consult chirurgical, o ecografie de parti moi – vede si eventualele hernii) pentru a scapa de alte griji.

 112. Livia says:

  Buna seara.
  Acum 2 luni mi-am facut un piercing in buric. Am continuat igienizarea acestuia pana in prezent. Dupa o luna, insa, a inceput sa supureze un lichid alb-galbui. Dupa alte 3 saptamani mi-a aparut o mica galma, tare la atingere, dar nedureroasa. Nu stiu la cine sa mai apelez si cred ca sfatul unui medic este cel mai indicat, insa inainte de a ma duce la un cabinet specializat, as dori, daca se poate, sfatul dvs.
  Multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Livia: tesutul gras de sub tegument s-a inflamat/infectat. Trebuie scos piercingul cu riscul de a pierde gaura. Pansamente locale cu betadina. Cel mai corect este sa mergeti totusi sa va consulte un chirurg.

 113. Ada says:

  buna! amfost diagnosticata cu hernie abdominala foarte mica,nu s-a rupt tot muschiul, mi s-a dat sa folosesc Alle gel 10 zile dupa care sa merg la consult.
  E posibil sa imi treaca fara operatie? daca ma operez la cat timp as putea sa raman insarcinata?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ada: alifia cu diclofenac care v-a fost prescrisa repara o hernie la fel de mult cum ar ajuta un pom uscat sa inverzeasca. Ca atare, fie nu este vorba despre o hernie adevarata (mai degraba), fie v-a fost recomandata inutil.

 114. geta says:

  Domnule doctor va rog sa ma ajutati cu un raspuns:in urma unui ct cu substanta de contast facut sotului meu a reesit fina lama de lichid in spatiul intervezico-rectal ,medicul gastroenterolog a spus ca nu e nici o problema sar putea sa fie in urma operatiei de apendicita care a avut loc in anul 2011 care a fost o apendicitaacuta flegmonoasa retrocacala subseroasa,subhepatica.Dumneavoastra credeti ca e posibil asa ceva?si daca ar fi posibil lichidul ala nu afecteaza cu nimica acolo ,cum se poate elimina?poate sa faca septicemie? nici doamna doctor de la tomograf nu a depistat de unde vine acel lichid mi-a recomadat ca dupa 3 luni sa il mai urmarim ecografic,mentionez ca acuma nu se vede la eco s-a vazut doar la ct.va rog sa-mi raspundeti

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Geta: la peste doi ani de la operatia de apendicita, lichidul nu are legatura cu interventia respectiva. pe de alta parte, o foarte fina lama de lichid exista in zona respectiva la toti oamenii, fara ca asta sa aiba neaparat semnificatie patologica. recomandarea de monitorizare echo mi se pare ok.

 115. bogdan says:

  Buna ziua! Am 33 de ani pe data de 20 ianuarie am fost operat de hernie inghinala partea dreapta, nu am avut nici o durere timp de 10 zile de la operatie in zona inghinala.Acum a inceput o durere in zona inghinala (care persista de 5 zile) cand stau in picioare sau pe scaun.Mentionez ca am fost operat laparscop.Sunt nelistit de durerea aparuta si nu stiu ce sa fac.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Bogdan: daca in locul respectiv nu exista infectie / colecie lichidiana – serom / hematom, nu ar trebui de principiu sa va alarmati. Durerea poate fi generata de mobilizarea din ce in ce mai accentuata sau de inflamatia generata de prezenta plasei, care se limiteaza din fericire in timp. corect este sa cereti parerea chirurgului dvs. probabil ca va va recomanda un antialgic/antiinflamator, dupa ce va va consulta ptr a exclude leziunile pe care le-am mentionat anterior.

 116. Daniel says:

  Buna ziua! Am cateva intrebari la care v asi ruga sa imi raspundeti. Daca am hernie inghinala pot merge la sala de forta? Imi apare in partea dreapta o umflatura, cand lucrez ( stau foarte mult in picioare) dar cand stau intins pe spate dispare acea umflatura, trebuie sa ma operez?, dupa operatie la cat timp pot face iar sport? Va multumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Daniel: puteti face sport, dar aceasta activitate creste riscul ca leziunea sa se accentueze si sa apara alte complicatii locale (incarcerare, strangulare). Pentru ca o hernie nu se rezolva de la sine ci EXCLUSIV prin tratament chirurgical, simpla ei prezenta este o indicatie clara de a interveni chirurgical.

 117. Monica says:

  Buna seara,
  Domnule Doctor va rog sa ma ajutati cu un sfat. am hernie ombilicala si de doua zile in zona ombilicului umflatura este tare iar pielea este dureroasa si putin rosiatica. Eu as vrea sa mai aman operatia pentru ca am un bebelus de trei luni pe care il alaptez. incerc sa evit alimentelle care produc balonare dar se pare ca nu e suficient.Sunt foarte suparata pentru ca mi s-a intamplat asta si va rog din suflet sa imi dati un sfat
  va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Monica: inseamna ca organele din interior (cel mai probabil prapur, mare epiploon – altminteri ati fi avut si alte simptome) s-au incarcerat, adica nu mai pot reveni in abdomen si s-au inflamat. Daca e intestin, probabil ca deja ati fi fost operata. Dupa ce inflamatia se va domoli, epiploonul va ramane fixat de sac. Oricum, din momentul asta interventia nu mai trebuie amanata, vorbim deja de o hernie complicata.

 118. marian says:

  Am fost operat in iulie 2012 de hernie inghinala cu plasa iar de curand am o durere la testiculu drept si o roseata langa testiculu drept si o durere persistenta dealungu operatiei .ps am fost operat in dreapta

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @MArian: de principiu, a trecut suficient timp de la operatie pentru ca simptomatologia sa fie legata obligatoriu de interventie. Totusi, pentru a scoate din discutie si cea mai mica suspiciune, va sfatuiesc sa mergeti la un consult direct la medicul care v-a operat, care stie cum a montat plasa, cu ce fire etc…

 119. Monica says:

  VA multumesc mult pentru ca mi-ati raspuns. din data de 6 febr. am renuntat pt cateva zile la tot ce inseaman macare solida..si pt ca sa nu pierd laptele bebelusului am baut si 2 l de ceai pt stimularea lactatiei, ceai foarte eficient in caz de constipatie sau balonare. Acum mananc doar o bucata de carne la gratar,cereale cu iaurt, supa strecurata si morcovi fierti.

  Galma aceea s-a retras, zona nu mai este dureroasa si rosie. sper din tot sufletul sa rezist asa pana implineste bebelusul macar cinci luni cand pot sa incep diversificarea.

  VA multumesc

 120. adela says:

  Buna ziua de curand am fost diagnosticata cu hernie inghinala. Mentionez deasemenea ca sunt insarcinata in 5 luni jumatate. Nu simt nici un discomfort iar hernia este reductibila. Ca si dimensiune nu este mare dar vizibila.precizez ca se afla in partea dreapta pe osul pubian. Ce ma sfatuti sa fac pana voi naste?cum pot preveni compliactiile? Exista riscul unei strangulari odata cu avansarea sarcinii datorita cresterii presiunii abdomenului? Deasemenea nasterea pe cale naturala poate fi un risc? Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Adela: evitati constipatia (accentuata adesea de sarcina propriu-zisa), meteorizarea abdominala excesiva, nu stati mult in picioare si evitati eforturile fizice intense. Riscul aparitiei unei complicatii exista oricum, va fi usor crescut de evolutia sarcinii, dar asta nu inseamna ca se va si complica (strangularea nu e „garantata”). La primele semne cand hernia nu se mai reduce, mergeti degraba la un chirurg sa incerce sa o reduca prin manevre blande. Cu cat stati mai mult, cu atat organul herniat se inflameaza, se „umfla” si e greu de redus nonchirurgical. In ceea ce priveste modalitatea de nastere, va trebui sa va consultati cu ginecologul Dvs. Dupa ce intrerupeti alaptarea, puteti repara si hernia, asta daca nu ati decis sa o reparati cu ocazia unei eventuale cezariene (exista argumente pro si contra).

 121. adela says:

  Va multumesc din suflet pt raspuns. Eu lucrez doar cateva ore(4,5/zi)ca ospatara si trebuie sa stau in picoare. As vrea sa stiu daca e totusi prea mult si acest lucru. Vreau sa previn cat mai mult acum,mai ales ca sunt insarcinata. Va multumesc.

 122. catalin says:

  buna ziua.domnule doctor,va rog sa ma ajutati cu un raspuns.de aprox 2 sapt tata a fost operat de hernie ombilicala.din ce am inteles fara plasa.la schimbarea pansamentului am vazut ca taietura are aprox 6 cm pe sub buric.a schimbat pansamentul la 2 zile dupa operatie ,si la 7 zile a fost chemat sa i se scoata firele.in momentul cand i se scoteau firele un jet f gros de sange negru a tasnit din operatie.medicul a continuat sa stoarca operatia si l-a rechemat iar dupa 2 zile.in aceste 2 zile fiind acasa iar i-a curs sange imbiband pansamentul.a fost chemat iar peste 3 zile pt a fi examinat.mentionez ca tata e un pic gras avand 105 kg la 1,83 iar dupa operatie spune ca nu a avut punga pt drenaj.as dori sa va intreb ce are, daca e ceva grav si ce ar putea face?doctorul spune ca e bine dar rechemarile acestea si complicatia ne face sa fim nelinistiti.va multumim!

 123. catalin says:

  am uitat samentionez ca simtea ca un bolovan in acea zona si are temperatura si durere in zona ombilicului,a pus cateva zile pungi cu gheta.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @catalin: posibil sa fi fost un serom sau un hematom de plaga, evacuate de medic. Vindecarea este posibila, cu conditia ca plaga sa fie atent toaletata/ pansata, ceea ce din cate inteleg se intampla. din pacate, cura herniei FARA plasa are o rata de recidiva extrem de mare, motiv pentru care s-a cam renuntat la ea…

 124. cipi says:

  buna ziua.
  pe data de 21 ianuarie 2014 am fost operat de hernie inchinala dubla(directa si oblica externa)pe partea stanga, mi-a fost aplicata plasa si procedeul folosit a fost Ruggi.Dupa operatie am observat ca umflatura de langa testicul prezenta inainte de operatie(motivul operatiei) nu a disparut.mai exact cand testiculul este coborat umflatura este mai mica iar cand testiculele se strang(de exemplu la rece) umflatura se mareste.Nu am avut dureri pana cand mi-am realuat serviciul unde stau cam 8 9 ore in picioare.in ultimele zile am o usoara durere , jena in zona operatiei.intrebarea mea este:afectaeza statul in picoare recuperarea dupa operatie?imi va dispare cu timpul umflatura?mentionez ca zona operatiei este putin mai umflata decat restul, fara piele rosie, fara infectie, totul arata ok.Va MULTUMESC ANTICIPAT!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cipi: recunosc ca sunt intr-o oarecare incurcatura, ptr ca ceva nu se leaga – procedeul RUGGI se adreseaza herniei femurale si nu celei inghinale, fie ea si dubla. El NU presupune folosirea unei plase – a fost descris la sfarsitul secolului XIX, pe vremea cand plasele de hernie nu existau nici macar in imaginatia vizionarilor. Am cautat in toate sursele credibile, dar toate confirma ceea ce v-am spus mai sus – imi asum nestiinta daca nu e asa…
   In fine, presupunand ca ati fost operat cu plasa pentru o hernie inghinala dubla (care, apropo, se poate repara excelent cu un procedeu Lichtenstein tension free, cf recomandarilor Societatii Europene de Herniologie), o usoara tumefiere a zonei mai poate persista 4-6 saptamani si e data de inflamatia locala. NU pot aprecia de la distanta ce reprezinta „umflatura” descrisa, daca are legatura cu hernia (uneori se lasa o portiune din sac pe loc, fara probleme pentru pacient; sau este un serom; sau este un mic hematom postoperator – niciuna nu va va pune probleme, se resorb in timp) ori este altceva (un hidrocel, de exemplu, sau chiar o persistenta a herniei, ceea ce totusi ma indoiesc ca ar fi cazul). Asadar, cel mai corect este sa cereti aceste lamuriri printr-un consult direct, preferabil la chirurgul Dvs, care stie ce a gasit la locul faptei si in ultima instanta ce precedeu de reparare a folosit, indiferent ce nume propriu i-a atribuit.

 125. cipi says:

  Va multumesc mult pentru raspunsul Dvs promt,am verificat foaia de externare si scrie „procedeul Ruggi cu fir La Cooper si plasa de intarire”.am luat 10 zile cefaclor si tador.Nu ma durut niciodata piciorul stang.Hernia zic ca fost inghinala,in urma unui efort fizic foarte mare pe care l-am facut, am avut toate simptomele de hernie inghinala, senzatie de arsura,durere persistenta in zona inghinala cand am stat in picioare, o mica umflatura langa testicul,(cunosc sentimentul pentru ca acum 4 ani am mai fost operat de hernie inghinala pe partea dreapta).Sa fi fost o confuzie de nume….am inceput sa port un brau din material elastic si ma simt mult mai bine cu el…care apropo nu cred ca ar afecta intr-un fel operatia? ce parere aveti?
  Un consult am avut chiar dupa 7 zile dupa operatie si dupa opinia chirurgului totul este ok…la vremea aceea am avut testiculul putin mai mare decat normal..care cu timpul a revenit la normal…sa speram ca si mica umflatura de langa testicul se va resoarbe in timp.
  Voi mai face o vizita chirurgului pentru lamuriri, si voi reveni cu noi informatii.Pentru moment purtarea unui brau elastic este benefica?mentionez ca am si burta maricica..
  Va multumesc anticipat, Domnule Doctor Teodor.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cipi: intr-adevar acesta este procedeul Ruggi descris in 1892, si care presupune ligatura ligamentului inghinal la ligamentul Cooper situat, sa zicem, in contact cu oasele bazinului. Tot in biletul de externare trebuie sa gasiti si diagnosticul exact – hernie inghinala sau (cum banuiesc ca este de fapt, ptr ca NU se indica Ruggi intr-o hernie inghinala, din motive pe care nu vreau sa le devolt aici) hernie femurala. Plasa de intarire este „bonus” din partea chirurgului Dvs… Cat despre brau, el nu are – din cauza oaselor bazinului – o utilitate prea mare in cazul herniilor inghinale sau femurale.

 126. cipi says:

  va multumesc pentru interesul acordat, am mai luat inca odata foaia de externare si scrie in felul urmator:”diagnosticul:HERNIE INGHINALA STNGA DUBLA(DIRECTA SI OBLICA EXTERNA) STRANGULATA. Procedeul ramane acelasi pe care l-am precizat…sincer sunt confuz…si ma si doare de cateva zile partea operata…voi face o vizita chirurgului joi…

 127. Angela says:

  Fratele meu are dureri de abdomen in partea dreapta jos care iradiaza si pe picior. De asemenea, mai simte si durere la nivelul unui testicol. Credeti ca este vorba de hernie? Multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Angela: simptomele descrise sunt nespecifice, pot aparea intr-o sumedenie de boli. Va trebui sa mearga la un consult chirurgical.

 128. radu says:

  buna ziua domnule doctor am si eu o proble cam de vreo 2 ani tot imi apare deasupra buricului o unflatura dar ce se intinpla eu o inping inapio si nu mai ese cam vreo 2 minute daca fac putin efort si nu numai imi iese iar . cind stau seara in pat si sa zicem ca vreau sa ma ridic de la buric si pina cam in capul pieptului se observa palmind de parca sunt taiat pe interior si ne cusut ce este cam cit mar costa operatia
  astept raspuns pe adresa mea de meil cu mult respect

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Radu: umflatura care iese si intra apoi la loc este o hernie, cel mai probabil supraombilicala. Cealalta formatiune descrisa poate fi un simplu diastazis al muschilor drepti abdominali – nu se opereaza decat in stadii ceva mai avansate. Pretul promotional pentru interventia de hernie, indiferent de localizare, este enuntat la capitolul Promotii. Amanunte suplimentare puteti primi cu siguranta dupa ce aveti un diagnostic exact.

 129. sergiu says:

  Buna dimineata domnule doctor.va rog sa mi dati un sfat in legatura cu o mica umflatura cam cat unghia de la degetul mic in zona penisului putin mai sus de unde incepe acesta in partea dreapta…se simte doar la intetior la ext nu a aparut nmk si o pot practic cumprinde intre degete nu ma doare la efort sau cand sar doar un discomfort la atingete ceva de genu cu durerea provocate de un cos mare …cam acum 10 zile sa zic ca a aparut si sunt ingrijorat…in ultimele 3 luni nu am facut niciun efort…sa fie cumva de la lama de ras(nu exagerez cam la 1luna jumate) vreun fir de par infectat..va multumesc. O saptamana buna

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Sergiu: descrierea este mult prea vaga si corespunde unei multitudini de leziuni. intr-adevar, poate fi un chist folicular, adica un fir crescut pe sub piele, sa zicem. cel mai corect este sa mergeti la cel mai apropiat cabinet de chirurgie.

 130. Balan Catalin says:

  Am suferit o interventie chirurgicala, hernie inghinala recidivata acum 6 saptamani. Metoda Lichtenstein clasic cu plasa. Am inca dureri suportabile insa fregvente la testicul si un edem destul de mare.
  Doctorul mi a recomandat si am aplicat Clafen gel timp de o 8 zile fara nici un rezultat.
  Puteti sa mi spuneti daca ar trebui sa ma ingrijorez sau e normal ce se intampla?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @CAtalin: teoretic, durerile si edemul ar trebui sa se amelioreze din ce in ce mai evident dupa limita celor 4-6 saptamani cand plasa se integreaza in structurile vecine. Corect este sa urmati sfaturile chirurgului Dvs, cel care v-a examinat direct si v-a si operat de altfel, care v-a urmarit postoperator evolutia samd. Pacientilor mei le recomand de regula hipotermie (gheata) local si un antiinflamator sistemic (cel din gel ajunge greu in profunzime), dar asta este strict optiunea mea.

 131. sergiu says:

  Va multumesc am fost azi la dermato venerolog mi a spus ca este o hipodermita si sa ma dau cu unguent fucicort plus oxacilina care luam deja..multa sanatate si multumesc ptr raspuns.

 132. vasile says:

  Buna ziua dom’ doctor am si eu o problema cu care ma confrunt de doi ani de zile. In urma unei asazise proceduri kinetoterapeutice de reasezare a unui disc intervertebral la T11-T12 ,”terapeutul” m-a apasat cu putere pe disc provocandu-mi o durere cumplita ,senzatia a fost a unui cerc de foc care s-a inchis deasupra ombilicului. In urma unui examen RMN s-a constatat hernierea mare a discului intervertebral.De atunci am ramas cu doua locuri dureroase sub axile, intre coaste [si pe stanga si pe dreapta] pe nervii intercostali ce pleaca din T11-T12 si cu o barna dureroasa deasupra ombilicului. Intrebarea mea pentru dumneavoastra este ce este de facut pentru durerile de nervi de sub axile si ce reprezinta acea barna dureroasa si unde ar trebui sa ma adresez. Multumesc din suflet pentru timpul acordat

 133. Petru says:

  Buna ziua,

  Va deranjez cu urmatoarea intrebare: ieri seara m-a „mancat” si am carat vreo 4 plase pline ochi de la supermarket pana acasa. Pe drum am inceput sa simt o usoara durere in partea dreapta localizata exact cam pe unde incepe sa se termine parul pubian. Nu este o durere continua este un fel de jena care uneori este mai suparatoare alteori pare sa dispara…
  Nu apare nici o umflatura, culoarea nu s-a modificat, durerea nu pare sa fie legata nici de efort (adica nu ma doare mai tare cand ridic ceva greu)nici de altceva..parca sa zic ca doare mai tare daca stau la birou picior peste picior…dar poate mi se pare.
  Mentionez ca am 39 de ani, 80 kg, nu fac sport chiar regulat dar din cand in cand(la saptamana) ma mai „joc” cu niste gantere.
  Rugamintea mea este sa imi spuneti daca poate fi doar vreo intindere sau altceva benign care trece de la sine sau se poate banui un tip de hernie.
  Sa mai astept sa vad daca durerea dispare?
  Exista posibilitatea ca durerea sa dispara dar problema oricare ar fi ea sa ramana in continuare?
  Sa evit pe viitor ridicarea de greutati sau carat de plase? 🙂
  Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
  Cu stima,
  Petru Patrar

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Petru: in egala masura, poate fi o intindere musculara sau deconspirarea unei mici hernii. asta nu se poate spune decat prin examinare directa. statistic, intinderile musculare sunt mai frecvente, caz in care simptomatologia dispare progresiv, mai rapid dupa tratament antialgic, simptomatic.

 134. lavinia says:

  daca am o durere ca un junghi sub burric si in zona inghinala…este vroa problema ..cand eram mica mi se unfla hernia apoi cu timpul cand am cresut a disparut si nu am mai avut probleme ..acum am inceput sa am dureri …durerile au vro legatura cu herina si ca nu m am operat atunci?

 135. valentino says:

  Buna seara Domnule Doctor
  Am fost operat in urma cu aproape 6 luni de harnie inghinala dreapta am avut simptome clasice simteam o durere usoara care se plimba din stanga in dreapta dupa care la o gluma radeam mai mult chiar ma tineam cu mana de burta ca ma durea mai tare(de meserie sunt bucatar de 14 ani si am lucrat in medii dure ridicat baxuri de carne,tavi cu carne,impins carucioare pline cu marfa)pana am fost la primul control,m-i s-a spus ca inca nu-i de operat si mi-am reluat munca la o intensitate mai mica (fara multe ridicari grele)si fix dupa aproape 2 luni m-am umflat in partea dreapta deasupra scrotului cu umflatura tare cat stateam in picioare iar la orizontala se tragea inapoi am rezistat asa 2 saptamani dupa care am consultat un medic si dupa trei zile intram in operatie.Recuperarea cam de o luna si jumate a fost ok, simteam arsuri foarte mari in zona burtii deasupra buricului cam 2 sapt.dupa care le-am simtit tot mai putin,evit si acum sa ridic greutati mari sa imping sa stranut puternic si sa tusesc; acum 2-3 saptamani am inceput cu o alergare usoara dupa aceea mers pe bicicleta mai mult de relaxare fara sa fortez prea mult.Dar cam de vreo 2 luni simt niste mancarimi foarte mari in partea de jos a operatiei oare din ce motiv(de vreo 10 zile sunt sporadice de 2-3 ori pe zi adica mai rare)am aceste mancarimi.
  Multumesc pentru rabdare si pentru raspunsul Dvs.
  Cu respect VALENTINO

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Valentino: nu stiu. la sase luni de la interventie, este putin probabil ca simptomele sa fie legate direct de operatia cu pricina si nici de reluarea eforturilor, dar cred ca mai corect este sa cereti sfatul celui care v-a operat si care stie exact ce a gasit/cum a reparat defectul (deduc ca a fost prin abord clasic).

 136. sebi says:

  Buna seara . As dori sa ma.ajutati cu un sfat daca se poate . Am fost operat de hernie inghinala in martie 2011 . De aprox 1 luna am.inceput sa dureri suportabile in partea stanga (zona operata). Am fost la 2 medici chirurgi care mi au spus ca operatia nu e deschisa. Am facut eco parti moi, rezultatul a fost fara eventratii
  Ce altceva poate sa fie? Daca e sindromul cronic postoperator am voie sa fac efort? In unele momente durerea se duce pana n testicol . Un rmn nu e indicat? Multumesc anticipat .

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Sebi: prin definitie, durerea cronica postoperatorie dupa interv de hernie inseamna persistenta durerii la peste un an de la operatie. Or, la Dvs inteleg ca durerea nu a existat timp de 3 ani. Este posibil sa nu aiba nicio legatura cu interventia – trebuie excluse alte cauze care pot genera simptomatologie asemanatoare celei descrise.

 137. Sebastian says:

  Multumesc pentru raspuns. am uitat sa precizez faptul ca am facut si ecografie abdominala (a iesit normala),la eco parti moi mi s-a spus ca as avea un ganglion cu caracter inflamator 12 x 5,4 mm cu 2 poli vasculari. sa fie aceasta cauza durerii ? desi medicul chirurg mi-a spus ca nu crede ca de la acel ganglion a aparut durerea. am facut analize de sange si mi-au iesit normale cu mici modificari la trombocite,basofile,euzinofile , in rest toate au fost ok. Ar trebui sa consult un medic internist ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Sebastian: adenopatiile inghinale reactive sunt relativ frecvente la tinerii activi sexual, in conditiile in care sunt nenumarate virusuri/bacterii samd cu transmitere sexuala. Va trebui sa faceti si cateva analize specifice…

 138. Dan says:

  Buna seara! In luna martie 2013 am fost operat de apendicita. Apendicul a avut aprox 12 cm si era „ascuns” sub ficat. „Taietura” de aprox 10 cm era prinsa cu 5 fire. Dupa un an, timp in care „amorteala” din zona operatiei si zona inghinala nu a trecut, am inceput sa simt o durere rece, exact in zona cicatricii. Durerea apare uneori in pozitia sezut sau in picioare, la anumite miscari sau incordari ale abdomenului sau ale piciorului drept. In pozitie orizontala nu apare durere, insa persista o senzatie de „umflat, ud si rece” si un disconfort total diferit de cel produs la balonare, constipatie sau febra musculara. Totodata, amorteala inghinala din partea dreapta pare sa se fi intensificat, coborand usor pe piciorul drept. Multumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Dan: e greu sa ma pronunt in lipsa unui consult direct, ptr ca nu stiu unde exte amplasata cicatricea, cat de lunga este ea, daca poate intersecta traiectul unor nervisori etc. corect este sa mergeti la un control la cel care v-a operat.

 139. bogdan says:

  Domnule doctor am 26 de ani am fost operat in februarie de hernie inghinala congenitala dreapta prin procedeu trabuco…de o saptamana am reluat activitatea la lucru doar stat in picioare si manevrat obiecte mici de max 5 kg impins tras..simt sub operatie o mica umflatura și sunt speriat se poate să fi recidivat asa repeee?mentionez ca imediat dupa operatie testiculul drept isi formase o crusta iar zona imediat superioara era la fel putin umflata!va multumesc stima!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Bogdan: greu de spus, de regula este prea devreme pentru o recidiva. probabil ca este un serom sau simpla inflamatie postop, care se va diminua progresiv pana spre finalul celei de-a treia luni postop.

 140. carmen says:

  Buna ziua am si eu o intrebare acum 7zile tatal meu a fost operat de hernie inghinala oblica dreapta clasica dar nu i sa pus plasa ce ma ingrijoreaza e ca il doare din. Cand in cand spune ca il arde este normal sa ai dureri ?va multumesc daca imi puteti da un ras

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Carmen: banuiesc ca a fost vorba de o hernie inghinala oblica externa (exista si hernie inghinala oblica interna, mult mult mai rara); conteaza mai putin asta, din pacate procedeele care nu folosesc plasa presupun cusaturi relativ tensionate la nivelul muschilor, de unde si durerile mari. este doar unul din motivele pentru care s-a renuntat la ele!

 141. carmen says:

  Daca va rog imi puteti spune aproximativ cam cat timp o sa aiba dureri si daca se poate lua ceva medicament pentru a ameliora durerea diagnosticul este hernie inghinala oblica. Dreapta Funiculita va multumesc

 142. Liliana says:

  Buna ziua, dupa ce am născut-o pe prima fetița, la un consult de specialitate mi-a fost diagnosticata o hernie ombilicala, precizez ca dupa un an de la cezariana am rămas din nou însărcinată, insa in urma unei probleme de sănătate am fost nevoită sa intrerup cea de-a doua sarcina. Am o întrebare, cand ar trebui sa ma operez, înainte sau dupa o viitoare sarcina, si care sunt riscurile daca fac aceasta operație inainte de a rămâne însărcinată sau dupa naștere?
  Doctorul chirurg la care am fost mi-a recomandat sportul, abdomene in special, d-voastră ce părere aveți apropoo de practicarea sportului in astfel de cazuri?
  Va multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @LIliana: de acord cu sportul, v-as fi recomandat insa inotul – presiunile se distribuie mai bine la nivelul peretelui abdominal. nu as exagera cu abdomenele – nu rezolva hernia, dar cresterea de presiune intraabd o poate accentua. exista procedee de reparare care pot fi facute si inainte de urmatoarea sarcina. daca hernia nu are risc major de a se complica (asta o va aprecia chirurgul), se poate repara si dupa sarcina, sub rezerva faptului ca o incarcerare poate aparea oricand, fie si cu un risc mic.

 143. cristi says:

  Buna seara Am fost operat de hernie inghinala deschisa acum 19 zile
  As vrea Sa stiu dupa ce perioada imi pot relua viata sexuala? Va multumesc Si imi cer mi de scuze daca am deranjat

 144. Matei Bogdan says:

  Buna ziua!
  Am fost diagnosticat cu funiculita in urma unui consult urologic si ecografie. M-am tratat 5 zile cu Tador si No spa, cum mi-a recomandat dr.urolog. Durerile s-au diminuat bine, dar dupa incetarea tratamentului au reaparut. Am 42 ani. Fac sport, nu beau, nu fumez (de cand ma stiu). Mentionez ca am dureri doar noaptea, in zona testicului drept si in zona dreapta de langa testicul, doar cand am erectii spontane, iar ziua, la defecatie, cand solicit muschii sfincterelor anale. Ce este de facut? Continui tratamentul? Il schimb?… la acel dr. nu m-as mai duce, caci mi s-a parut f. superficial… ecografie de doua minute. Multumesc pentru intelegere!

 145. george says:

  buna seara. am fost operat in 2008 de hernie inghinala partea dreapta pe cale clasica (taietura in zona inghinala). acum trebuie sa ma operez pe partea stanga tot de hernie inghinala. As dorii sa stiu daca imi recomandati operatie laparoscopica in detrimentul celei clasice si daca as opta pentru laparoscopie ar influenta negativ operatia efectuata prima data???. Multumesc si astept un raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   george: nici operatia laparoscopica, nici cea clasica nu interfera cu vechea interventie pe care ati suferit-o. Pe de alta parte, pentru a va recomanda un abord in detrimentul altuia ar trebui sa cunosc cateva date pe care nu le pot sti de la distanta. de ex, daca sunteti tanar, sportiv, cu hernie mica/necomplicata, ati putea fi un candidat pt abord laparoscopic.

 146. bianca says:

  Buna ziua, nu am primit nici un raspus de la dvs in legatura cu mama mea cu cardiopatie ischemica, glaucom, diabet tip II, tromboflebita, anestezie generala cu tub nescos pe reanimare ce tratament trebuie administrat? Ce tip de plasa. Operatia e clasica, hernie giganta, incarcerata. E posibil sa fie tubul lasat sa nu se scoata pe reanimare si de ce?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Bianca: v-am raspuns, cum era si normal, la articolul unde ati postat intrebarea si nu aici. cautati va rog la articolul despre hernia inghinala! nu mi-e clar despre ce tub este vorba – tuburile de dren pot fi lasate pe loc chiar si cateva saptamani, in cazurile complicate, severe. daca va referiti la tubul de intubatie traheala, atunci este o alta poveste…

 147. george says:

  varta 25 ani, nu sunt sportiv de performanta, si dupa ultimul consult este hernie indirecta (aceea care se produce printr-o deschidere a canalului inghinal ce normal trebuie sa se inchida inainte de nastere).

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @george: tipul herniei inghinale nu orienteaza spre un tip de abord sau altul, ci mai degraba marimea ei. in rest, ramane valabil ceea ce v-am spus. M-as opera laparoscopic daca as fi tanar, gras, persoana activa, cu hernie mica, reductibila, fara alte boli care sa imi contraindice anestezia generala si banii nu ar fi neaparat o problema (fixarea plasei in laparoscopie implica de regula niste costuri suplimentare).

 148. Veronica says:

  Buna ziua,

  As dori sa va intreb urmatoarele:
  Sotul meu a avut o sangerare la urinat de doua ori in ultimele 2-3 luni.Prima a fost aparent ca un cheag si utlerior s-au vazut cateva picaturi pe chilor, dupa care a incetat complet, dupa inca o luna si jumatate (acum cca 3-4 saptmani) a aparut din nou sange (de aceasta data la urinat, adica practic lichid amestcat cu sange),s-a produs odata si au mai urmar iarasi cateva picaturi, dupa care iarasi a incetat. Sotul meu are 63 de ani, cred ca urineaza relativ frecvent (dar nu foarte) si ca urmare a acestui fenomen, urologul i-a indicat, la inceput doar cultura urinara pe care a facut imediat dupa cele doua sangerari si la care analiza nu a aratat nici infectie urinara nici hematurie microscopica(adica nr de eritrocite din urina erau in intervalul acceptabil, ca de altfel intreaga analiza).Ulterior i s-a recomandat toate formele de ultra-sound rinchi si aparat urinar, dar nu s-a gasit nimic(shansa sa fi fost pietre era cred minimala deoarece nu a existat nici o durere la urina si in general)Dupa aceasta i s-a recomandat CT -Urografie, la care rezultatul este iarsi in regula, dar apar unele mici chestiuni:
  sotului i s-a facut acum un mare numar de ani – cca 10 nu ne mai amintim, operatie de hernie inghinala prin laparoscopie, la mijlocul abdomenului, nu isi aminteste dar crede ca a fost de ambele parti – . La CT se observa plasa car a fost montata la operatie, dar este scris si ca se vede o hernie inghinala in stanga cu o doza de grasime (nu e clar ce e asta).

  Recent, urologul i-a recomandat in sfarsit sa faca o cistoscopie, analiza pe care banuiesc ca trebuia s-o dea de la inceput, avand in vedere ca la urinarea cu sange nu exista nici un fenomen dureros.

  Intrebare:

  1. Hernaia inghinala, paote sa fie una „noua”, sau poate sa fie o „stricaciune” a ceea ce a fost operat?
  2. Daca aceasta ar putea sa fie cauza unei sangerari, de tipul celei descrise, adica din cand in cand, nu permanent, continuu?

  Deci va rog daca sunteti amabil sa imi raspundeti la intrebari si eventual sa-mi spuneti parerea dvs?

  Va multumesc , Veronica

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @VAli: cistoscopia este obligatorie si nu trebuie amanata! Hernia nu provoaca sangerari urinare, decat in niste situatii exceptional de rare. dupa mine, sunt doua lucruri diferite – probabil o afectiune urinara independenta de prezenta unei eventuale hernii. Pe stanga poate fi o hernie „noua” – asta daca nu s-a intervenit cumva pe partea respectiva, caz in care este o recidiva. ar fi util sa faceti rost de biletul de externare vechi – cu siguranta este precizat acolo ce tip de hernie a fost si cum a fost ea reparata.

 149. Andrei. says:

  Buna ziua domnule doctor. Am 17 ani , am jucat intr-o zi fotbal si un prieten m-a accidentat cu o lovitura de genunchi in testicul, cel stang.Cand am ajuns acasa testicul stang era umflat si vanat, la fel si inghinalul si penisul.Am aplicat gheata pe zona inghinala si pe testicul, si s-au redus aproape de tot umflaturile. Ceea ce vreau sa va spun e ca sunt foarte ingrijorat ca sunt vanat. Durerile numai sunt aproape deloc. Mentionez ca am jucat fotbal marti pe 29 . Este posibil sa am ceva grav?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Andrei: ati procedat f corect cu gheata. vanataia in sine nu are nicio semnificatie grava – ati facut probabl un hematom local, se va resorbi de la sine in maxim 3 saptamani, fara consecinte. problema e ca de la un traumatism sever pot fi afectate, uneori ireversibil, vasele testiculare si testiculul lovit se poate atrofia in timp. ca atare, aveti nevoie de o ecografie scrotala si un consult urologic, chiar daca pare o banalitate!

 150. Andrei. says:

  Multumesc pentru Raspuns. Dar vreau sa va zic pentru chestia asta, se poate ajunge si la o operatie ? pierderea fertilitatii ? Vanataia am vazut ca s-a extins mai tare, si doare doar inghinalul nu si testiculul. Jos la testicule am si acolo o vanataie aceea daca o ating simt o durere, dar nu este nesuportabila. Cand m-am lovit atunci la fotbal , nici nu puteam merge cand am ajuns acasa am pus gheata si pana acuma durerea numai e asa mare, si nici umflatura. Vanataia ma sperie cel mai tare !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Andrei: Lioton gel si gheata local. Repet insa, consultul medical direct mi se pare obligatoriu in acest caz.

 151. Andrei. says:

  Domnule doctor va rog imi puteti raspunde ? vanataia s-a extins, testicolul numai e umflat sunt egali, dar mai simt durerile.Jos la testicule mai este o vanataie care aceea daca o ating doare.Pot ramane fara un testicul ? sunt foarte speriat..

 152. bianca says:

  Am citit raspunsul dvs !Este vorba despre tubul de intubatie traheala care nu i s-a scos, tensiune in scadere, i s-a dat perfuzie de sange, Ketonal si Mialgin, cred ca NaCl, glucoza. Dupa operatie a avut dureri de picioare, spate, abdomen. Mi s-a spus ca medicamentele de inima nu se pot da prin tub doar prin perfuzii, dar a inghitit 3 linguri de ceai de chimen.Va rog lamuriti-ma ce e cu acel tub totusi?multumesc postati tot aici raspunsul ca sa il pot gasi.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @bianca: de principiu, mentinerea unui tub de intubatie traheala la atat de mult timp dupa o interventie denota o afectiune foarte severa, de regula asociata bolii de baza, care face ca starea generala a pacientei sa fie indeajuns de grava pentru ca un aparat sa „respire” pentru ea (tubul se conecteaza la un aparat ca un dulapior, cu un monitor ca de calculator, pacientul este de regula sedat, mentinut sa zicem in „coma indusa”).
   Citind insa printre randuri, cred ca faceti totusi o confuzie – s-ar putea sa fie totusi o simpla sonda nazogastrica, situatie mult mai frecventa dupa operatii de tipul acesta. In acest caz, sonda este folosita pentru decomprimarea stomacului pana la reluarea definitiva a tranzitului intestinal si nu are neaparat semnificatie de gravitate.

 153. Andrei. says:

  Am fost ieri la urolog, mi-a spus exact ce mi-ati spus si dvs. Hematom local si sa iau antibiotice Eficef si gheata local, dar totusi trebuie sa consult si un chirurg sa vada. Cu lioton gel trebuie sa dau pe testicul si pe penis ?

 154. Andrei. says:

  Am facut astazi ecografie scrotala nu am nimic, doar un chist . dar imi este frica tare de vanataie… inca mai simt durere cand merg.

 155. Andrei says:

  Buna ziua
  In luna noiembrie a anului 2012 am mers la doctor si am aflat ca am gastrita + hernie hiatala
  intre timp m-am vindecat de gastrita si am mers la un control.Mi s-a spus ca totul e ok,doar ca trebuie sa nu mai fac abdomene,eu facand box faceam in fiecare zi abdomene.La inceput nu am facut abdomene dar dupa ceea am continuat sa fac regulat,faceam si putina forta dar cu greutati mici
  Prin ianuarie-februarie 2013 am observat ca stomacul mi s-a marit pur si simplu(eram slab : 175 cm si 60 kg) ,eram slab cu burta,pana in prezent am stomacul foarte mare,am foarte putina grasime pe stomac,dar imi e umflat si nu am deloc senzatia de balonare,insa tin sa mentionez ca urinez foarte des,poate de 20 de ori pe zi si cantitativ,mi-am facut in 2013 februarie teste pentru urina,aveam infectie urinara,m-am tratat,am scapat de ea,dar urinatul des a continuat,mi-am mai facut odata analize si nu aveam nimic..pana in prezent urinez de cel putin 15 ori pe zi cantitativ si am un stomac urias
  Tin sa mentionez ca nu consum multe lichide..cam 1,5 l pe zi,poate uneori si mai putin
  Cand ma trezesc am o durere imensa de burta si trebuie sa urinez urgent
  Dumneavoastra care credeti ca e problema de fapt?are un rol in asta hernia hiatala?
  PS:Cand am fost atunci la doctor mi s-a spus ca nu reprezinta un pericol prea mare hernia hiatala deci nu necesita operatie,dar sa nu fac abdomene sau sa ridic greutati grele

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Andrei: ceva nu se leaga. de regula stomacul nu se vede, asa ca nu mi-e clar de unde stiti cat de mare va este stomacul. apoi, de unde stiti ca aveti putina grasime pe stomac? nu cumva confundati stomacul cu abdomenul in general? numarul de mictiuni este cam mare, poate ca problema ar tebui tratata mai serios… NU ma pot insa pronunta, in lips aconsultului direct.

 156. Andrei says:

  @Dr. Teodor Buliga
  Asa am eu impresia ca am stomacul mare,nu grasime
  Cand ma incord ,muschii abdomenului se vad foarte bine si clar dar am burta sau stomacul sau abdomenul umflat,mai ales in partea de jos a burtii
  atunci voi consulta un medic cat de curand totusi,multumesc!

 157. bianca says:

  Mama mea nu a avut sonda introdusa in nas, o perioada scurta a fost cu oxigen si conectata la aparat de masurare tensiune, puls, perfuzie de sange, tubul era pe gat introdus si mi s-a spus ca medicamentele ptr inima nu se pot da prin tub doar prin perfuzii, era constienta si putea vorbi dar greu cu acel tub. Eu cred ca e un caz de malpraxis. Nimeni nu ma poate lamuri!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @bianca: fie ca era vorba de sonda traheala, fie ca era vorba de o sonda orogastrica, prezenta acelui tub nu este un caz de malpraxis. corect este sa cereti toate lamuririle in serviciul respectiv de terapie, sunt sigur ca le veti primi.

 158. Tudorel says:

  Buna seara Domnule Doctor.Acum 4ani am fost operat de hernie inghinala partea stanga!Acum doua seri am facut abdomene mam culcat si cand mam trezit nu aveam nimic.dupa doua ore a inceput sa ma doara tare sus de operatiea.a doua zi ma mai lasat durerea da parca sunt imbalonat in burta sa fie iar hernia? Va Multumesc!

 159. ioan says:

  Domnule doctor va rog sa mi spuneti daca dupa o operatie de hernie abdominala care in zona ombilicala a recidivat si s a observat la ecografia tesuturilor moi e necesar sa port sau nu briu pina la operatie si daca in general purtarea briului e binevenita si dupa operatie,mentionez ca s a intervenit cu plasa din membrana animala.
  Multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ioan: depinde de procedeul ales pentru repararea defectului. Pentru o operatie laparoscopica si pentru cura cu plasa tip umbrela, care se introduce intraperitoneal, nu este necesar braul. Da, va ajuta purtarea braului preoperator cu conditia ca in sacul refacut sa nu fie prinse anse intestinale.

 160. ioan says:

  Multumesc ptr raspuns domnule doctor ,numai ca ptr a purta briul pina la viitoarea interventie nu am cum sa stiu daca sunt prinse anse intestinale in sacul refacut!!!Am facut ecografie,mi ar fii spus medicul daca as avea prinse anse?
  Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @ioan: prinderea anselor in defect da de regula dureri, greturi/varsaturi; s-ar fi vazut oricum la ecografie. Este util sa va puneti braul in pozitie culcata si abia apoi sa va ridicati in picioare.

 161. iONUT says:

  Buna ziua,

  Luni am fost operat de hernie inghinala cu plasa pe partea dreapta. Tin sa mentionez ca intestinele ajungeau pana in scrot. Mi s-a facut rahianestezie + masca pe fata ca sa nu asist. Miercuri am iesit din spital si am ajuns acasa fericit. Tin sa mentionez ca am primit cam 3-4 perfuzii de clorura de sodiu pe o perioada de 24 de ore. Deasemenea sonda si tub de dren. Dupa operatie, intr-adevar, mi-am ridicat capul si l-am miscat stanga dreapta. Astazi, vineri cand stau intins in pat este bine. Dar cand ma ridic in picioare apare cefaleea minunata. Beau lichide de azi noapte in cantitati mai mari deoarece am inteles ca e posibil ca anestezia inca sa existe in organism. Momentan incerc un ceai de salvie, poate reusesc macar sa ameliorez cefaleea.

  Aveti idee cam in cate zile voi scapa de cefalee si ce ar trebui sa fac in legatura cu migrenele? As prefera sa fac si cativa pasi mai multi deoarece nu imi doresc ca plasa sa creeze aderenta cu organele interioare si sa ma „tina” pe viitor dar din pacate cu cefalee, mai mult de 10 min nu as putea sta in picioare deoarece ma iau transpiratiile, ametelile, greata si durerea de cap.

  O zi buna.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @ionut: faptul ca va mobilizati este f bine si de felicitat, chiar daca nu motivul cu plasa care „adera la organele interioare” este motivul (ea nu are cum adera acolo, pentru ca … nu vine in contact cu ele). Cefaleea postrahi tine de regula 24-72 de ore, arareori se intinde peste aceasta perioada, desi este posibil. Mancati sarat, beti cafea, nu va ridicati brusc in in picioare, un antiinflamator/antialgic cu cofeina (quarelin) va poate fi de folos, dar trebuie sa cereti avizul medicului Dvs. Bafta!

 162. Andrei. says:

  este cap de chist de epididim de 0,95 cm. doctoru spunea ca se poate reasorbi sau sa ramana asa , mi-a spus sa mai revin la o ecografie, dupa 6 luni !

 163. Laurentiu says:

  buna ziua,am o mare problema . urinez f f des , chiar si din ora in ora , de obicei putin . nu am realizat decat atunci cand am lucrat pe camion sofer , trebuia sa opresc des , asa mi am dat seama . am luat pastile pt prostata , nimic . am luat pastile pt vezica hiperactiva , nimic . am fost operat de hernie inghinala in ambele parti , una in 2004 si alta in 2007 . am plase puse in ambele parti . credeti ca e posibil de la plase sa urinez asa des,vezica sa fie sensibila si abdomenul sa nu se mai dilate asa mult din cauza plaselor?? sper sa nu fie asa.daca plasele sunt de vina,trebuies scoase .sau inlocuite? multumesc !!!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @LAurentiu: de principiu, daca plasele nu v-au creat probleme in ultimii 7 ani, greu de crezut ca ele in sine va vor crea necazuri in urmatorii 70. Trebuie eliminata insa o cauza urologica/infectioasa a problemei, apoi una neurologica, inainte de a cauta vina plaselor

 164. alex says:

  Buna ziua dl doctor. In cateva zile urmeaza sa ma operez de un inceput de hernie inghinala. In urma unor discutii cu cateva persoane care deja au facut aceasta interventie am inteles ca indepartarea sondei urinare de dupa operatie se face intr-un mod nu tocmai placut (mentionez ca sunt barbat).
  Vreau sa va intreb, este obligatoriu montarea acestei sonde? Nu se poate si fara?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @alex: depinde; nu este obligatorie, dar de regula dupa rahianestezie se ajunge frecvent la montarea unei SU, pentru a usura eliminarea urinei din vezica urinara in primele ore postoperator (pana la disparitia totala a efectelor secundare ale rahianesteziei). Suprimarea sondei urinare nu este in mod normal dureroasa. daca veti fi operat laparoscopic, atunci anestezia generala este obligatorie si de regula aceasta nu presupune montarea unei SU.

 165. david says:

  buna ziua,

  acum doi ani am fost diagnosticat cu punct herniar inghinoscrotal drept si vreau sa stiu daca pot sa-mi continui activitatea la sala de forta sau va trebui sa renunt la aceasta practica pt. o vreme? cat de periculos este acest diagnostic si care este evolutia spre hernie? Multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @David: este o neconcordanta in diagnosticul pe care il precizati – punct herniar inghinoscrotal este un nonsens. sa va explic: punctul herniar este un stadiu absolut incipient al unei hernii, existenta lui fiind chiar contestata de unii. pe de alta parte, hernia inghinoscrotala este o hernie aflata in ultimul stadiu de dezvoltare. presupunand ca aveti un punct herniar inghinal drept, evolutia sa spre o hernie clinic manifesta este grabita/agravata de eforturile fizice intense, mai ales cele care cresc presiunea intraabdominala. inotul este, de exemplu, unul din sporturile permise fara restrictii in acest caz.

 166. bianca says:

  Revin cu intrebarea in cazul mamei mele, care a decedat dupa operatia de hernie si am facut 2 adrese catre spital si nu mi s-au dat lamuriri de nici un fel . Mi s-a precizat ca datele sunt confidentiale si doar prin instanta le pot afla. Ce sa fac in acest caz? E clar ca mi se ascund dovezi si ca acest caz a fost grav, ma tem sa nu se fabrice fisele medicale.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Bianca: din punct de vedere legal, au dreptate – foaia de observatie a pacientului este un document medicolegal, care se pune la dispozitia organelor in drept – de regula, la solicitarea procuraturii. Asadar, motivul invocat este justificat si nu are legatura cu o eventuala culpa medicala.

 167. clau says:

  Referitor la o operatie de eventratie giganta cu plasa, clasica cu anestezie generala cu intubatie. Se recolteaza probe biologice? Poti pierde 1 litru de sange? Sau se poate atinge un organ si poti deceda? care sunt riscurile unei astfel de operatii la un cardiac. Se mai pot administra prin acel tub medicamente ptr inima sau nu?care e rolul medicului si anestezistului in acest caz? E rolul anestezistului mai important? Ce tratament perfuzabil se da pe ATI dupa operatia aceasta de amploare si ma refer indeosebi la cel ptr inima? Va multumesc! daca nu se opereaza se ajunge la ocluzie intestinala?

 168. adina says:

  Buna ziua! urmeaza sa efectuez o operatie pt repararea unei hernii femurale fara plasa( am alte probleme de sanatate ce nu permit utilizarea acesteia), dar d-nul dr mi-a spus ca vor ramane in interior doua ate monofilament, inerte, nesesizabile de organism! exista posibilitatea unei interventii chirurgicale in care sa se foloseasca ate resorbabile? sa nu ramana in interiorul organismului meu nici un corp strain? este f important pt ca mi se poate agrava afectiunea de care sufar acum…multumesc din suflet!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Adina: interesant – din curiozitate, aveti cumva vreo afectiune autoimuna, luati imunosupresoare? Plasele din polipropilena sunt foarte, foarte bine suportate, inclusiv de cei care au astfel de probleme. Ca idee, firele monofilament inerte de care va vorbea chirurgul sunt … din acelasi material ca plasele respective. Asa ca nu vad de ce sa nu vi se puna si plasa. Indiferent ca vi se va monta o plasa sau nu (mai ales in acest caz), NU se pot folosi fire resorbabile – recidiva ar fi garantata.

 169. Viorica says:

  Buna ziua domnule doctor,
  Am varsta de 56 de ani si acum doi ani am fost operata de hernie ombilicala. Am facut ocluzie. Mi-a fost introdusa o plasa cam de 15 cm. Am purtat si brau elastic cateva luni. Cam dupa 6 luni de la operatie am observat ca burta se cam umfla in partea stanga daca stau in picioare si pe o parte. Daca stau in pat pe spate nu e tare. Dar cand stau in picioare e o umflatura cam cat doi pumni. Nu stiu ce investigatie sa fac sa ma lamuresc ce e.Sa fac ecografie sau tomografie? Ce ma sfatuiti Dv.? Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Viorica: incepeti prin a va adresa unui chirurg sa va consulte – sunt sanse mari sa fie o recidiva. daca lucrurile sunt clare, nu trebuie sa mai faceti cine stie ce investigatii suplimentare.

 170. CERNAT FLORENTA says:

  Buna ziua
  Sunt operata de hernie bilaterala de 6 luni ,e normal sa ma doara decat intr-o parte?,mai pot avea copii dupa aceasta operatie.
  Va multumesc.

 171. alexandra says:

  La reanimare, ce tratament pentru inima la cardiaci se da dupa o operatie de hernie?Ce riscuri sunt?Glaucomul poate avea o influenta in acest caz daca nu se administreaza picaturile?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @alexandra: depinde de tratamentul urmat anterior; ce tratament va urma un pacient in postoperatorul imediat, asta decide medicul anestezist.

 172. alexandra says:

  In cazul de cardiopatie ischiemica ma interesa tratamentul daca e perfuzabil? atat timp cat e tub dupa operatie.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alexandra: va rog sa fiti putin mai explicita; pur si simplu nu inteleg la ce se refera exact intrebarea dvs. reformulati…

 173. CERNAT FLORENTA says:

  Doctorul care ma operat mi a spus ca durerea ca este de la nervi si ca o sa mi dispara la 4-5 luni ,cand obosesc parca ma ustura in cea de a doua parte unde mi-a pus plasa.Poate fi vorba de o recitivare a herniei ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Florenta: intrebarea nu are nimic de-a face cu herniile, aveati o postare dedicata varicelor; in mare este vorba de un perete venos slab (din n motive, mergand de la mostenirea genetica la lisa de vitamina c) si de o presiune mai mare a sangelui in aceste vase – stat mult in picioare, expunere indelungata la cald etc.

 174. flavia says:

  Buna ziua. Din luna a 6-a de sarcina am dezvoltat o hernie postombilicala. Fiind dureroasa am ales sa ma operez acum,cand bebele are 7 luni, deci la 11 luni de la aparitia herniei. Am facut operatie laparoscopica si mi s-a pus plasa cu silicon. Intrebarea mea e: mai pot duce o sarcina? Am doar 26 de ani si un singur copil. Ce riscuri sunt daca raman insarcinata? Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @flavia: de principiu da. pentru siguranta, va trebui sa cereti sfatul chirurgului care v-a operat, care stie cu exactitate cum a prins plasa de peretele abdominal (de regula se prinde cu cateva fire separate si capse de titan). riscul este sa se tensioneze acele fire (ceva dureri), dar defectul ar trebui sa ramana protejat in continuare de plasa; trebuie sa tineti cont ca plasa NU este extensibila si nu se poate intinde, asa cum fac muschii dvs ca sa cuprinda un volum in crestere. ea in sine nu se va rupe, oricum.

 175. flavia says:

  Va multumesc. Plasa e prinsa cu capse de titan. Chirurgul care m-a operat a spus ca nu a mai avut paciente tinere cu operatii de hernie, care sa-si mai doreasca copii, dar ca teoretic nu ar trebui sa fie o problema. Am dorit sa mai intreb ca sa ma linistesc eu. Multumesc inca o data.

 176. Blica Laura says:

  D-nul Dr. de cateva zile am observat o mica umflatura sub buric, cam la 3 degete. Eu am nascut prin cezariana acum 3 luni. Este posibil sa am hernie ombilicala? Nu ma doare deloc, dar cnd stau pe spate se retrage. Ma pot opera daca alaptez? Cate zile ar trebui s-o privez pe micuta de laptele matern? As vrea cat mai curand, daca e hernie sa ma operez. O pot face?
  Cu respect si mii de multumiri!!!L.B.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @laura: depinde de ce intelegeti prin „sub buric” (daca este situata imediat sub cicatricea ombilicala, poate fi o hernie ombilicala). daca este o hernie necomplicata, reductibila, puteti astepta momentul intarcarii; daca ea se complica – devine dureroasa, nereductibila, va trebui operata fara amanare, in cursul alaptarii; in conditiile in care defectul este mic, se pote monta o plasa tip umbrela – interventia este usoara, banala, a doua zi sunteti acasa; va puteti mulge perioperator pentru a suplini alimentarea la san, pe care o intrerupeti doar 48 de ore (timp in care oricum alimentati copilul cu lapte prelevat in prealabil).

 177. CERNAT FLORENTA says:

  Trebuie sa port obligatoriu un brau daca ma voi angaja,avand in vedere ca atunci cand port lenjerie intima nu o suport si ma jeneaza .

  Cu respect !florenta

 178. Luciana says:

  Buna ziua. Am suferit o operatie la paroscop de extirpare a colecistului acum 2 luni si jumatate. De o saptamana simt o durere la nivelul buricului si mai jos un pic…simt durerea doar atunci cand ma intind si seamana cu o durere de muschi…am un bebe de 6 luni si nu prea am avut cum sa ma menajez. Am nascut normal.La o luna de la operatie am inceput sa l iau in brate in mod normal. Uitat sa spun ca nu simt nici o umflatura la nivelul buricului…doar cicatricea este un pic tare… este posibil sa fie hernie? Multumesc frumos

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @LUciana: este posibil; herniile postcolecistectomie laparo sunt foarte rare, dar exista. Mai frecvent insa, durerile pot aparea daca medicul care v-a operat a scos colecistul prin buric si a suturat apoi defectul cu un fir – durerile pot fi date de tensionarea acelui fir, in timpul eforturilor fizice si nu au nimic de-a face cu o hernie. nu am cum sa stiu insa ce varianta de tehnica a utilizat chirurgul dvs (de ex, eu scot colecistul prin incizia din capul pieptului si nu prin buric)

 179. Ramona pop says:

  Buna ziua domnule
  Doctor.As avea si eu o intrebare .In urma
  Cu 2 luni intr o dimineata m am
  Trezit descoperita avand ca simptome :dureri sub buric care radiau in spate ,usturimi la urinat senzatie de piatra grea sub buric.am fost la primil urolog care mi a zis ca tot e in regula din punctul lui de vedere si sa consult un neurochirurg deoarece e posibil sa fie hernie si sa mai merg si la un ginecolog.am fosta
  Ginecolog mi a zis ca am
  Anexita am
  Urmat tratament cu antibiotic si mi au trecut toate simptomele.acum a reaparut durerea si anume o durere sub buric ca o intepatura si simt asa o greutate care merge pana in spate la
  Coloana.durerea o simt mai tare cand ma
  Aplec.la palpare nu simt nimic.in urma
  Unui efort ( mi am
  Varuit locuinta) mi a reaparut acest simptom.apendicele il am scos de 7 ani.credeti ca ar putea fi vreo hernie?am
  26 de ani.Imi cer scuze
  Pentru roman acesta dar am vrut sa ma
  Fac inteleasa.va multumesc din suflet

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ramona: hernia de care vorbea urologul (si care poate intr-adevar da simptomele descrise de dvs) NU este o hernie a peretelui abdominal, ci o hernie a discurilor intervertebrale – adica o problema care intra in sfera neurochirurgiei si nu a chirurgiei generale.

 180. Claudia. says:

  Buna seara domnule doctor! As avea o intrabare: De vreo doua zile am observat o umflatura mica in partea dreapta a abdomenului langa operatia de apendicita ( mentionez ca am fost operata acum 6 ani) . Umflatura este putin dureroasa cand o apas iar uneori ma doare fara a o atinge, durerea vine din interior. Ar putea fi hernie? Multumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Claudia: ar putea fi, dar la fel de bine ar putea fi un granulom de fir. Aveti nevoie de un consult chirurgical.

 181. danciu says:

  Buna ziua!As avea si eu o intrebare.dac s poate .,am fost opetat de hernie inghinala stanga de tip indirect SLI si lucrez in armata imi puteti spune cat timp nu am voie sa fac efort!Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @danciu: ca sa fiu sincer, nu stiu ce inseamna „SLI”. restrictia la efort fizic depinde de abordul ales si, secundar, de dimensiunile defectului. oricum, banuiesc ca vi s-a montat o plasa, ceea ce presupune ca limitarea eforturilor nu trebuie sa fie prea severa. Indiferent de abordul ales, este bine sa evitati eforturile fizice intense in primele 7 zile de la operatie (10 ptr abordul deschis). Eu le permit insa pacientilor mei sa se mobilizeze, sa se plimbe, sa isi conduca singuri masina, sa mearga la inot chiar si in aceasta perioada – corect este sa urmati sfaturile chirurgului dvs. Evitati eforturile fizice foarte intense 4 saptamani. Dupa aceasta perioada, puteti reveni la normal.

 182. calin says:

  Bună seara. Lucrez in construcţii şi în urmă cu o saptamaa ,am ridicat câţiva saci mai grei. Pe moment am simţit doar un disconfort abdominal dar acuma simt ţiio senzaţie de disconfort a testiculul stang Dacă apas in partea stânga jos a abdomenului mă doare. Însă nu am observat să se umfle. Ar putea fi vorba de hernie?_

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @calin: fie este o simpla „intindere musculara”, fie este un „inceput de hernie (nu se opereaza), fie o hernie mult prea mica pentru a deforma zona. va sfatuiesc sa va adresati unui chirurg pentru a va infirma prezenta herniei – celelalte doua afectiuni beneficiaza de tratament simptomatic, Nu chirurgical.

 183. alex says:

  Buna ziua. Am fost operat de hernie inghinala dreapta clasic cu plasa. Am 6 zile de la operatie si intre doua cusaturi a inceput sa curga un pic de zeama rosie. Poate sa fi recidivat?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alex: nu, mai degraba s-a evacuat un serom. Daca mentineti zona curata (pansament betadinat), nu ar trebui sa fie nicio problema.

 184. Szabi says:

  Buna ziua.
  Am fost operat de hernie inghinala directa stanga domnul doctor nu a introdus plasa sunt un pic ingrijorat ca sa nu recidiveze problema(a practicat cura operatorie retrofuniculara tip Schouldice modificat cu fir de polipropilena in surjet)cat de sigura e aceasta procedura va rog sa-mi spuneti dupa cat timp pot sa conduc si sa-mi recapat viata anterioara(am fost operat de 6 zile)
  Mentionez ca am 31 de ani fara alte probleme de sanatate .
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Szabi: dintre procedeele fara plasa, Shouldice este creditat a avea cea mai mica rata de recidiva. Tinand cont ca sutura Shouldice se face intr-o oarecare tensiune, cel mai bine este sa cereti aceste informatii chirurgului Dvs, care stie exact in ce conditii a practicat acest procedeu.

 185. ciprian says:

  buna ziua
  Simt o jena de la testicolul stang care este mai sensibil la contact(atingere) pana in abdomenul inferior.Jena iradiaza si pe coapsa intern si un pic in zona crestei iliace.Cand ma screm la toaleta simt un pacanit.Deobicei aceste jene nu le am deloc 1 an aproximativ si brusc apare si ma tine ceva vreme inclusiv pacanitul.Momentan simt si marginea de la chilot ca ma jeneaza.
  Nu am nici o umflatura si sunt mai gras 1.75 97 kilograme.
  Sa fie o hernie inghinala?
  Multumesc anticipat de raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @ciprian: poate fi, dar la fel de bine poate fi si o afectiune urologica. mergeti la un medic cu una dintre cele doua specializari enumerate.

 186. Vasilica says:

  Buna ziua .DlDoctor ,am operatie de eventratie in urma unei apendicite, de doua ori am schimbat plasa-ultima oara acum doi ani.Problema ese ca de cateva zile este foarte rosie si ma ustura ca si cum este iritata .Am pus seara pansament cu betadina dar nu cedeaza.Am omis varsta -am 55 de ani.Acum doua luni am fost la un control la medic ca aveam VSH 90 si am zis sa fac si control ghirurgical insa medicul mi-a zis ca nu am nici infectie nici plasa rupta,la ECO mi-a zis ca nu se vede nimic daca l-as face ,atunci v-as ruga frumos sa-mi spune-ti si mie daca se colecteaza ceva acolo de s-a inrosit .Temperatura nu fac ,pofta de macare am si nu stiu ce a=si putea avea.Multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @VAsilica: inrosirea tegumentelor inseamna un proces inflamator (poate fi confirmat si de VSh foarte mare, dar nu obligatoriu). Nu stiu insa daca are legatura sau nu cu plasa si vechea interventie – trebuie un consult chirurgical pentru asta. mai puteti face o ecografie de parti moi.

 187. Nicu says:

  Buna seara am fost operat de hernie inghinala pe 1 sep anul acesta dupa o saptamana mi-a scos firele d-nul doctor la spitalul unde am fost operat insa in urma cu cateva zile a inceput sa se invineteasca jos in aproprierea testicului am intrebat pe d-nul doctor si mi-a spus ca este un cheag de sange este normal sa se invineteasca???
  Astept cu interes raspunsul dvs.
  Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Nicu: nu este neaparat normal, dar este acceptat ca se poate produce dupa o astdel de operatie, fara nicio consecinta. Se va resorbi singur in 3-4 saptamani. Hipotermia locala va ajuta, un antiinflamator la nevoie.

 188. razvan says:

  Buna ziua domnule doctor!
  De 2 luni ma duc la sala de forta,si am avut o problema in prima luna,ma jena ceva in partea dreapta sub coaste,era o mica jena care o resimteam cand mergeam putin mai repede,insa daca alergam sau la efort,nu aveam probleme! Am facut o pauza de 4-5 zile si nu am mai avut probleme!Acu am iar putin discomfort in partea dreapta dedesubptul coastelor!
  Poate fii vorba de o hernie daca singurul simptom este o jena mica,care apare din cand in cand?Sau care ar putea fii posibilele cauze?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @razvan: o hernie, o intindere musculara, febra musculara etc (tineti cont ca muschiul care leaga coapsa de trunchi trece prin zona respectiva)

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alexandru: depinde de procedeu si abordul ales. dupa 4 saptamani, indiferent de abord, plasa este integrata de organism si nu ar trebui sa mai aveti limitari la efort.

 189. Andreeas says:

  Buna ziua, am 27 de ani, in urma cu 7 ani am fost operat de hernie inghinala dreapta, operatie deschisa, in urma careia mi s-a montat plasa. Dupa o recuperare atenta, timp 7 ani nu am avut niciun fel de discomfort din cauza operatiei,fara simptome la schimbarile atmosferice, chiar zona operata era usor amortita.
  Am slabit recent 8-10 Kg in 3 luni, ajungand la 70 de kg , (1,71m) prin sport si o alimentatie mai sanatoasa. In ultima luna am avut o entorsa si nu am mai facut sport, posibil de la o vreme capricioasa, am stranutat foarte si tusit mult, si au aparut unele dureri in zona operata. S-au accentuat usor, senzatii similare cu cele din perioada de recuperare (la stranut, tusit, ras, efort fizic). Peretele abdominal nu pare mai umflat, am o senzatie de balonare/presiune si imi simt obositi muschii abdominali din acea zona.
  Am sa merg la un consult insa sunt intr-o tara straina si imi va fi dificil sa comunic cu medicul. Imi puteti da un sfat ? Sunt semnele unei recidive, e posibil sa fie o problema temporara, din cauza pierderii in greutate, tusei, stranutului. Se recomanda repaus, miscare/exercitii pentru intarirea peretelui abdominal?
  Va multumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Andreas: e posibil sa fie o suprasolicitare a musculaturii, provocata de tuse si stranut (exista chiar … febra musculara dupa tuse prelungita); recidiva este dificil de diagnosticat si obligatoriu implica un examen chirurgical direct. activitatea fizica de tonifiere a musculaturii nu are ce sa va strice – chiar daca ar fi o recidiva, odata produsa ea nu va mai disparea de la sine, fie si daca ati sta intepenit ptr tot restul vietii.

 190. razvan says:

  Multumesc pentru raspuns domnule doctor!
  Cum pot face diferenta intre o intindere si o hernie?(daca se poate face cumva fara consult)
  Am mers la medicul de familie acum 1 luna cand aveam aceeasi problema(numai ca discomfortul era mai mare) m’a palpat si mi’a recomandat repaus timp de o saptamana si daca imi trece sa imi reiau antrenamentele!(a spus ca e cel mai probabil o problema musculara si dac anu imi trece la repaus sa revin)
  Am facut repaus si totul a fost ok!
  Acum a aparut iar problema,dar mult mai vag!(dupa 3 saptamani de cand am reluat antrenamentul)!
  Sa merg iar la doctorul de familie si sa solicit o trimitere pentru o ecografie?Sau ce mi’ati recomanda?
  Va admir sincer pentru ca va ocupati timpul si cu raspunsurile online(mi se pare un mare ajutor) si imi cer scuze ca va rapesc din timp!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @razvan: excluderea unei hernii nu se face ecografic, ci doar in urma unui consult, asociat eventual si cu o ecografie de parti moi.

 191. George says:

  Buna ziua,
  Domnule doctor Buliga ma numesc George 40 ani,Buzau,la inceputul anului am suferit o laparascopie de colecist,calcul unic 40 mm,fara probleme post operatorii.Am reinceput alergarea dupa 4 luni,dupa 6 luni am reinceput antrenamente usoare cu greutati fara nici un fel de probleme !
  In august pe 28 m-am operat de hernie inghinala redusa,operatie clasic Lichtenstein(o aveam de 3 ani de la un accident de motor unde am colectionat si 3 coaste rupte,un umar dislocat)am facut un hematom post-operator,dupa ce am aplicat comprese cu gheata si am luat 5 zile Acroxia iar acum imi aplic de 3 ori pe zi Alle Gel(aplicarea se face pe langa incizie),hematomul s-a resorbit in proportie de 75%.Nu imi fac probleme ca hematomul nu se va resorbi complet intrebarea mea este :la ce perioada pot reincepe alergarile,greutatile usoare(greutati mici,repetari multe)o sa le introduc dupa 6 luni ?
  Va multumesc !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @George: la varsta Dvs, presupunand ca nu aveti alte probleme de sanatoate, plasa este integrata in structurile vecine in 4 – max 6 saptamani. dupa acest interval, nu ar trebui sa mai aveti restrictii la eforturi fizice ( nu mai mult ca orice om normal).

 192. Nicu says:

  Buna seara,
  Va mai deranjez cu o intrebare am 2 saptamani de la operatia de hernie inghinala, operatia aproape s-a vindecat insa nu stiu din ce cauza simt ca un fel de usturime pe dinauntru in locul unde a fost pusa plasa si pielea de pe burta este amortita nu o simt ma puteti ajuta cu un raspuns?
  Multumesc pentru raspunsul anterior si astept raspunsul dvs.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Nicu: amorteala mai poate persista; daca a aparut prin sectionarea unor nervisori aflati in zona, poate persista indefinit. restul simptomelor tin de remanierile postop, ar trebui sa cedeze complet sau macar semnificativ la max o luna de la operatie.

 193. Puhacel Vasilica says:

  Buna ziua!Ma numesc Puhacel Vasilica,am 42 de ani si am fost operata pe 9 august de hernie femurala ireductibila cu plasa.Problema este ca la cinci saptamani de la operatie inca am dureri destul de mari.Am fost la control si mi s-a spus ca o sa mai dureze durerile.Nu stiu daca e normal sa ma doara asa dar nu pot sa-mi reiau inca activitatile normale.Nu pot sa stau in piciore mai mult,am inca usturimi,intepaturi in zona operatiei,este un pic umflat deasupra operatiei fara sa fie rosu.Operatia are cam 10cm si la suprafata arata bine este prinsa.Senzatia mea este de strangere parca ma tine ceva la unele miscari am intepaturi si mie frica si sa merg drept.As vrea sa stiu daca e normal sa ma mai doara asa tare.Multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Puhacel Vasilica: spre deosebire de hernia inghinala, pentru hernia femurala exista mi multe posibilitati de a fixa plasa, unele presupunand fixarea ei la ligamentele foarte dure care acopera/se prind de osul pubian. ca atare, exista situatii in care durerile pot persista. singurul care stie cat de mult au fost stranse firele, pe unde sunt ele trecute samd este chirurgul dvs. nu are ce sa va strice insa o mobilizare progresiva, extinzand de la o sedinta la alta limita eforturilor facute.

 194. pandelea bogdan says:

  buna ziua d-l dctor anca o problemaa nujt ce se antampla cu partea intymaa nu mai mergee ca anainteee nu se mai scoala nujt dcc putety sami ziketi ceva din ce cauzaa ma antt cu pretena gr se sc….a?? ma puteti ajuta cu ceva este vrun medicamentt ? poate sa fie ca stau eu prea mult stresat cu gandu la operatye sa nu mi afecteze ca am inceput la 3 sap viata sex dopa operatye

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @bogdan: in primul rand, va rog sa nu mai postati aceeasi intrebare la articole diferite. in al doilea rand, daca doriti un raspuns, va rog sa faceti un efort sa imbracati intrebarea intr-un limbaj adecvat. regret, dar chiar daca raspunsurile mele sunt intr-un limbaj accesibil, ele depasesc – sper eu – nivelul unor discutii la o bere intre amici. nerespectarea acestor reguli – elementare, as zice – atrage dupa sine stergerea postarii respective!

 195. simona says:

  buna ziua.acum 10 zile am fost operata de apendicita acuta flegmonoasa si acum am dureri in partea stanga iar operatia este tare.din ce cauza am durerile si este normal sa fie tare operatia?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @simona: o operatie recenta „tare” poate avea cam tot atatea cauze ca o durere de burta. Varianta cea mai banala este ca simtiti la palpare induratia tesutului gras de sub tegument, care reactioneaza in acest fel in timpul procesului normal de cicatrizare sau de resorbtie a firelor (daca au fost folosite fire resorbabile). In acest caz, induratia poate persista pana la o luna, fara a se asocia cu alte fenomene inflamatorii si trece de la sine. Pe de alta, pentru ca apendicectomia este prin definitie o interventie septica, mai ales in formele mai avansate de boala – poate fi o infectie la nivelul plagii (putin probabil totusi). Similar, durerile din partea stanga pot sa nu aiba nicio legatura cu interventia – un colon stang plin cu materii fecale, o inflamatie de sfera genitala asociata, o colica renala stanga suprapusa. Date fiind aceste posibilitati, sfatul meu este sa mergeti la un control la cel care v-a operat.

 196. Andrei says:

  Buna seara , am 29 de ani, in urma cu 2 ani am fost operat de hernie inghinala dreapta, operatie deschisa (Lichtenschtein), in urma careia mi s-a montat plasa. Dupa 3 luni de zile am inceput sa am activitate ,sa lucrez munca fizica si am purtat un brau elastic inca 2 luni .Acum ceva timp am observat o umflatura sub operatie pielea in aceea zona este amortita care la apasare pare sa fie tare ,si se vede tot timpul .Este posibil ca acesta umflatura sa fie o recidiva,m as bucura totusi sa nu fie .
  Va multumesc anticipat!

 197. Claudia says:

  Buna ziua, am 29 de ani si in urma unei sarcinii gemelare (copiii avand cate 3 kg la nastere) am ramas cu o hernie ombilicala si cu muschii peretelui abdominal despartiti (aprox 4 cm distanta intre muschii din dreapta si cei din stanga). Din cate m-am ineteresat eu ar fi nevoie de o abdominoplastie (dat fiind faptul ca a ramas si multa piele in exces, eu fiind slabuta defel, dar nu este o prioritate indepartarea pielii). Intrebarea mea este daca se poate remedia cumva hernia si ruptura musculara fara sa fie nevoie de taietura oribila care vine cu abdominoplastia? Va multumesc anticipat

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Claudia: prin definitie, abdominoplastia presupune excizarea excesului de piele si grasime (cand e cazul), asociat sau nu cu repararea eventualelor defecte ale peretelui abdominal. Sub rezerva faptului ca nu v-am examinat direct, diastazisul dvs nu este gigant si, cel putin din punct de vedere functional, nu trebuie musai reparat. Nu stiu cat timp a trecut de la sarcina – exista o sumedenie exercitii fizice destinate tonifierii muschilor drepti, care mai corecteaza (putin, adevarat) impresia neplacuta data de diastazis. Pentru hernia ombilicala se folosesc modern plase care se introduc in organism prin incizii de doar 2-3 cm (plasa tip umbrela), si acelea mascate in buric.

 198. Dragos Simion says:

  Buna seara .. sa va prezint simptomele mele .. de curand am fost la spitalul militar kn urma unei ecografii am fost depistat cu varicocel la testicolul stang usor suportabil … dar acum la ceva timp..ma supara cordonul acela care vine din testicol.. e proelema e acolo exact cum Iintra Iin abdomen este o durere enervanta ..tetesticolul este putin mai ridicat .. nu stiu ce sa fie domnule doctor testicolul sa mai rasucit uneori .. o fi vreo hernie .. nu stiu vreau sa mai precizez ca testicolul drept e mai inafara fata de stangul parca creste ceva sub el .. ce sa fie ..plus ca am facut evografie acum 1 luna si nu era nimic grav . Multumesc enorm

 199. George says:

  Buna ziua, mama mea a fost operata de hernie ombilicala, medicul nu doreste sa-i mai acorde concediu medical pe motiv ca legea nu ii mai permite, mama nu se simte recuperata 100% (mai are dureri si nu poate face efort) de aceea ne este teama sa o lasam sa se intoarca la locul de munca unde conditiile nu sunt deloc prielnice.

  Intrebarea mea este :
  Cate zile de concediu medical se pot oferi pentru operatia de hernie ombilicala?

  Va multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @George: nu cunosc toate datele de sanatate ale mamei, pentru a ma pronunta corect. CM nu se acorda ptr o anumita boala – de ex 10 zile pt colecist, 14 zile pentru hernie etc. Numarul maxim de zile acordate/ an nu trebuie sa depaseasca 90, dincolo de care trebuie avizul unei comisii speciale. La externare medicul nu poate prescrie mai mult 21 de zile, indiferent de boala, si acestea doar cu acordul sefului de sectie (a fost introdusa la un moment dat chiar o limita de 14 zile).

 200. Denis says:

  Buna ziua,am 35 ani si de mic ma confrunt cu probleme ale colonului , dupa o clisma cu bariu sa depistat colon marit spre anus , ce-i drept stiu si de unde provine , cand eram mic ma tineam des sa nu merg la toaleta cand eram de la scoala pentru ca i-mi era rusine sa cer la toaleta , cu 1 an in urma am fost diagnosticat cu colon iritabil , eram ba constipat , ba eseam prea moale si aveam o senzatie de balonare , dupa tratamentul prescris s-a mai ameliorat sintomele dar nu sunt sigur de diagnostic pentru ca acum , timp de 1 saptamana am carat lucruri diverse cu greutate intre 50 si 80kg, simtomele sunt urmatoarele : dupa orice mananc si beau simt o balonare , cand merg mai mult de 1 km simt intepaturi in partea stanga sub burta si cate odata stand in pat simt niste pulsri in interior tot in partea stanga care nu se opresc decat cu apasarea in locul respectiv , dureri nu am ,testiculele nu dor si nu prezinta unflaturi , burta nu prezinta unflaturi sau la palpare peste tot este moale ,nu am senzatie de greata , simt numai inconfort in zona abdominala zona de sub buric in partea stanga ca si cum ar fi un lichid in interior sau ceva ce se plimba in interior cand merg , cei drept sunt cam plinut am 89 kg, 1,60m si un pic de burtica dar nu cred ca asta este cauza , precizez ca nu beau , nu fumez iar in ultima perioada am vizitat cam toti doctorii particulari din orasul in care locuiesc , am ajuns si la urgenta de cateva ori , in timpul unui act secxual cu sotia am avut acea senzatie de balonare mai bine spus o senzatie de cpontractie al muschilor abdominali iar testiculele intrand in cavitatea abdominala , la spital mi-au spus ca nu am nimic si de ce am chemat salvarea ca nu sunt de operat ; am descris acest istoric in speranta ca va ajuta la sfatul pe care urmeaza sa mi-l dati, in disperare de cauza am apelat la sfatul dv. pentru ca problemele se agraveaza pe zi ce trece de ex: pentru a putea ridica obiecte de 50 kg m-am legat cu un brau undeva sub buric , mi-e frica sa nu am peretii abdominali slabi din cauza sedentarismului si al alimentatiei care nu este prea bun , nu mananc prea mult cam 1-2 mese pe zi cate 1 fel de mancare si nu beau mai mult de 1 litru de apa pe zi , mi-e frica sa nu fie un inceput de hernie abdominala sau chear hernie.Ce credeti ca poate fi ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Denis: ca sa scapati de teama unei hernii, singurul lucru pe care il aveti de facut este sa mergeti ptr un consult la cel mai apropiat chirurg.

 201. Angela says:

  Buna seara, tatal meu are 67 de ani, are ciroza lichida si hernie ombilicala si hernie inghinala.Are dureri la ambele hernii si ar trebui sa se opereze, numai ca a avut lichid, acum nu mai are lichid si as vrea sa stiu daca este bine si daca se poate opera…ce riscuri sunt? Va multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Angela: daca nu exista complicatii locale ale herniilor, are rost sa se opereze doar daca ciroza este echilibrata si se estimeaza ca ascita (lichidul intraabdominal) poate fi mentinuta la minim prin medicatie. Altminteri, se opereaza doar daca hernia se complica. Ciroticii au de regula probleme de coagulare si un risc ceva mai mare la infectii – totul este relativ, in functie de gravitatea bolii hepatice.

 202. Mihail says:

  Va rog sa_mi spuneti daca hernia ombilicala afecteaza erectia barbatului,daca are vreo legatura cu faptul ca erectia nu ma I este normala .va multumesc!

 203. ana says:

  Buna ziua! Am o fetita de 8 ani , la care, in urma abdomenelor pe care le-a facut in fiecare seara, i-am observat o mica umflatura nedureroasa intre apendicele xifoid si ombilic. Este exact ca o coada de lingura care strapunge peretele abdominal. Am dus-o la medicul de fam dar acesta n-a vazut nimic, n-a simtit nimic, i s-a parut ca simte si vede o excrescenta cand si-a contractat muschii dar am ramas asa…fara raspuns. Avem momente cand suntem disparati, amandoi parintii si momente cand ne consolam ca nu e nimic grav. Va rog sa-mi spuneti daca puteti, avand in vedere ca nu aveti multe detalii, ce-ar putea fi. Se poate intampla ceva de la abdomene? Daca are diastazis , avand in vedere ca e copil, se pot apropia inapoi muschii? VA MULTUMESC!!!

 204. oana says:

  Buna ziua,acum 2 luni am observat o formatiune tarein abdomen,in partea dreapta a buricului,am facut o eco abdominala, am mers la chirurg, iar acesta suspecteaza o hernie spiegel.Indecis daca sa o opereze sau nu, am mai fost la control dupa o luna,apoi mi-arecomandat o ecografie de parti moi.Dimensiunile sunt aceleasi, insa pe foaia de diagnostic doctorul radiolog a scris urmatoarele:” tumefactia sesizabila la palpare, in regiunea paraombilicala dreapta, corespunde unei formatiuni hipoecogene situata in grosimea muschiului drept abdominal.Masoara 33/18mm, nu este precis delimitata, dar nu depaseste aponevroza,sau membrana peritoneala,are structura neomogena,este vascularizata, atat periferic cat si cemtral printr-un hil arterial”. Doctorul care a facut radiografia contrazice diagnosticul chirurgului,sustine ca nu e hernie spiegel.Ma puteti ajuta cu o parere? Precizez ca acum 1 an am nascut prin cezariana,am 28 de ani, fara alte probleme de sanatate, doar o hipotiroidie postpartum care s-areglat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Oana: o rezolutie si mai buna decat ecografia de parti moi o are un RMN de perete abdominal anterior. Intr-adevar, descrierea ecografica nu corespunde unei hernii spiegeliene (care e si foarte rara), dar in acest caz conteaza si examenul clinic direct, pe care nu am cum sa il contrazic de la distanta. Daca RMN-ul confirma prezenta formatiunii solide, neomogene, cu hipervascularizatie, ea va trebui extirpata chirurgical si trimisa la examen anatomopatologic.

 205. cristina says:

  Buna ziua,

  In urma unui CT efectuat la Medicover in luna martie, a fost gasit un „Defect parietal abdominal la nivelul stratului musculo-aponevrotic, subombilical de partea dreapta, corespunzator fasciei spigeliene, ce nu depaseste aponevroza oblicului extern, cu diam orificului herniar de 20 mm, cu un continut lipomatos (epiploon).” Concluzia CT-ului fiind ”Hernie abdominala de tip Spigel de partea dreapta, cu epiploon in sacul herniar, ce nu depaseste aponevroza oblicului extern”

  Ideea este ca am facut in vara 2 ecografii de parti moi ( La 2 clinici diferite) si mi s-a spus ca nu reusesc sa gaseasca hernia, probabil ca s-a strans ??? Probabil se refereau la epiploon?

  Mentionez ca nu am dureri, am obezitate de grad 3, sunt femeie de 38 de ani si nu simt nimic a palpare. Ceea ce este f greu deoarece m-am ingrasat mult in zona abdomenului.

  Am mare nevoie de sfatul dvs. Ce credeti ca ar trebui sa fac?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cristina: in primul rand, sa slabiti -obezitatea de gradul 3 la o persoana de numai 38 de ani ridica niste probleme grave de sanatate. Pentru persoane cu strat adipos foarte mare, CT are rezolutie mult mai buna decat o ecografie de parti moi. Totusi, daca defectul nu este deloc simptomatic, nu aveti pentru moment de ce sa va faceti griji din punctul lui de vedere. este suficient sa scadeti presiunea care se exercita asupra peretelui abdominal – adica sa slabiti, cu alte cuvinte.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ana: Scuze, am omis comentariul Dvs. Din descriere pare sa fie un simplu diastazis. Toti oamenii au muschii drepti abdominali distantati supraombilical, fara ca asta sa fie ceva anormal. La copii, mai ales la cei slabuti, acest lucru este mai vizibil si mai accentuat, dar din fericire se corecteaza cu varsta. Totusi, pentru a nu va mai face probleme, ar fi bine sa ii aratati problema si pediatrului, cu ocazia urmatorului control de rutina.

 206. oana says:

  Va multumesc mult pentru raspuns.Nu stiu daca are vreo importanta,dar am descoperit acest chist la palpare, intr-o perioada in care am carat carutul si copilul sprijinit chiar de zona abdominala unde a aparut, aproximativ cateva saptamani am coborat in felul acesta si urcat 5 etaje.Este posibil sa fi lezat sau traumatizat muschiul abdominal?daca da, se poate face ceva pe cale medicamentoasa sau trebuie sa ajung la operatie pentru a fi sigura ca nu e altceva mai grav?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Oana: e posibil sa fi fost un serom sau hematom posttraumatic; daca e asa, se resorb spontan. Muschii abominali propriu-zisi sunt relativ rezistenti, nu se rup de la o simpla manipulare a unui carucior.

 207. ionut says:

  buna ziua. am 24 de ani si de 12 zile am fost operat de hernie inghinala dreapta. domnule dr,as dori sa imi spuneti daca hematomul se retrage si in cat timp?
  precizez ca e foarte umflat si tare ..doctorul care m-a operat a zis ca se absoarbe in timp si sa nu imi fac probleme….este adevarat?va multumesc//p.s am fost vineri la consult si a zis dr ca se retrage singur dar trebuie sa astept////o sa mereg iar la consult vineri…

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ionut: daca e un serom si nu un hematoc, se resoarbe cam in 4 saptamani. Daca e intr-adevar hematom, cam in 2-3 luni, putand persista pana la 6-8 luni.

 208. vasile says:

  buna ziua.am42 de ani si am o umflatura deasupra buricului care nu este dureroasa.este de dimensiunea unui ou de gaina si dupa ce mananc acesta isi mareste dimensiunea spre exterior.Dimineata aproape nu se simte.Am fost la ecografie abdominala si mi sa spus ca ar putea fi un lipom de grasime iar un chirurg a spus ca este hernie.cum putem sti ce ar putea fi?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Vasile: descrierea Dvs corespunde mai degraba unei hernii supraombilicale decat unui lipom. Nu ma pot insa pronunta in deplina cunostinta de cauza decat dupa un eventual consult direct.

 209. ioana says:

  Buna ziua,
  Tatal meu a fost operat de hernie inghinala (marti) iar dupa operatie urineaza extrem de des ( de 2 ori pe ora). Este un motiv de ingrijorare, imi puteti spune cauza?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ioana: este posibil sa fi avut o sonda urinara postoperator; mai rar, vezica urinara a fost prinsa in hernie si dupa refacerea defectului este, sa zicem, usor iritata. Medicul dvs va aprecia daca este necesar un tratament specific sau este suficient sa bea cat de multe lichide, pentru a „spala” vezica si uretra.

 210. Robert says:

  Dl.Doctor am 14 ani , am fost operat de apenticita acum 4 ani , si m`am gandit eu ca ar fi bine sa incep sa merg la sala .Am fost la sala 1 luna ,duranduma usor in partea stanga sub buric .Am fost racit si am stat acasa o saptamana si am zis sa ma pastrez in forma si sa fac unele chestiuni simple cum ar fii flotari , abdomene .. si uneori mai simt durerea aceea sub buric in partea stanga ? Sa am un inceput de hernic sa merg sa ma operez ? Multumesc anticipat !!!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Robert: pentru a vedea daca este un inceput de hernie, trebuie sa va consult eun medic. Operatia de apendicita nu are nicio implcatie in povestea asta (oricum, de regula, e facuta pe … dreapta). din punctul meu de vedere, daca nu se confirma defectul parietal, putti face antrenamente, cu conditia unei „incalziri” corecte.

 211. dana says:

  buna ziua! am si eu o intrebare, in urma cu vreo 6 ani (acum am 22 de ani.) am ridicat ceva foarte greu si am simtit ca si cum mi s-a croit peritoneul (o usturime de la buric in jos). dupa un timp mi-a trecut dar din cand in cand ma doare pe aceeasi dunga cand fac anumite miscari in care folosesc muschii abdominali. imi puteti spune ce inseamna asta,si daca mai pot face copii? sau daca trebuie sa fac vreun tratament sau exercitii?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @dana: pentru a vedea daca aveti un defect de perete, trebuie sa mergeti la medic ptr un consult direct. De princip