Chiar dacă a fost denumit „boala secolului” şi în popor este considerat şi astăzi incurabil, cancerul poate fi învins cu mijloacele terapeutice actuale. Proliferare haotică de celule anormale, poate afecta orice segment al tubului digestiv, de la gură la orificiul anal, dar şi glandele anexe – ficatul, pancreasul. Indiferent de localizare, principiile de tratament sunt în mare aceleaşi. Diagnosticul precoce, tratamentul corect şi supravegherea ulterioară periodică pot duce la vindecarea bolii. În general, intervenţia chirurgicală este metoda optimă de tratament în fazele iniţiale ale bolii. Chirurgia are însă rolul ei chiar şi în situaţia unui cancer avansat.
Terminologie În sens larg, cancerul include orice proliferare de celule anormale, care scapă de sub controlul organismului. Teoretic, poate avea originea în orice celulă a corpului. Neoplazie, neoplasm, tumoră malignă, afecţiune oncologică sau sindrom cariochinetic – sunt toate denumiri diferite ale aceleiaşi boli. În sens restrâns, denumirea de cancer se aplică numai carcinoamelor, o subcategorie de tumori maligne. Pentru că acestea sunt de departe cele mai frecvente neoplasme, cele două noţiuni au ajuns să se suprapună (“karkinos” în greceşte şi “cancer” în latină înseamnă acelaşi lucru: crab).
Ce sunt carcinoamele?
În primele zile de viaţă intrauterină, corpul uman este format din numai trei straturi celulare (ectoderm desupra, endoderm dedesubt şi mezoderm între ele), din care derivă toate ţesuturile şi organele de mai târziu. Carcinoamele apar în structurile de origine ecto- sau endodermală, adică se dezvoltă din ţesuturile care ne învelesc pe dinafară (piele) sau pe dinăuntru (mucoase). Pe lângă carcinoame, neoplaziile mai includ însă şi alte categorii: sarcoame (din structuri mezodermale – muşchi, grăsime, vase de sânge), leucemii şi limfoame (din celule sangvine sau ganglioni limfatici) etc.
Orice tumoră este un cancer?
Medicii numesc “tumoră” orice umflătură anormală a corpului, indiferent de natura ei. Un abces care ridică pielea de deasupra, un neg, un banal lipom, un fibrom uterin sau chiar o hernie pot fi la fel de bine descrise ca “tumori”. Pe de altă parte, există neoplazii fără tumori propriu-zise – leucemiile de exemplu. Vorbim de cancer doar atunci când o tumoră este formată din celule cu anumite modificări de structură, care le permit să se înmulţească necontrolat în dauna ţesuturilor vecine. Or, aceste anomalii sunt vizibile numai la examenul microscopic. Prin urmare, pentru diagnosticul de cancer examenul histopatologic este OBLIGATORIU!
Cum apare cancerul?
Cancerul îşi are originea într-o singură celulă, care, din motive încă necunoscute, suferă modificări genetice şi începe să se înmulţească haotic. Procesul de multiplicare a celulelor este altminteri ceva normal: el asigură creşterea şi dezvoltarea organismului în copilărie, refacerea ţesuturilor distruse, vindecarea după boli sau intervenţii chirurgicale. Numai că, în mod normal, fenomenul se desfăşoară sub control strict, organismul distrugând imediat celulele anormale sau produse în exces. Celula canceroasă reuşeşte să păcălească organismul şi să scape de controlul acestuia, devenind practic “nemuritoare”.
Cum evoluează cancerul?
Celula neoplazică primordială se divide în alte două “fiice”, apoi în patru, opt, şaisprezece etc, creşterea fiind exponenţială. Deoarece existenţa unor cancere care se vindecă “de la sine” a fost dovedită (de fapt, sunt distruse de sistemul imunitar al organismului – anumite tipuri de neuroblastom la copii, de exemplu), se bănuieşte că organismul este pus de mai multe ori pe parcursul vieţii în faţa unor proliferări celulare anormale, pe care reuşeşte totuşi să le oprească. Când multiplicarea celulelor neoplazice depăşeşte capacitatea organismului de a le distruge, acestea ajung să se acumuleze. În timp, vor forma o mică tumoră, abia vizibilă, dar care conţine multe mii de celule anormale. Ele încep să invadeze ţesuturile vecine – din momentul acesta putem vorbi cu adevărat de cancer. Chiar dacă boala e strict localizată, celulele canceroase secretă nişte substanţe numite citokine, care pot influenţa absolut toate celulele din organism. De aceea, cancerul este o boală a întregului organism şi nu doar o boală a unui anumit organ.
De ce apar metastazele?
Cu excepţia celor din sânge, celulele corpului nu pot trăi departe una de alta. Ele stau lipite între ele, comunicând permanent. Când legăturile intercelulare se rup, structura celulară se modifică. Organismul le va percepe imediat ca străine, omorându-le. Celulele canceroase nu au punţi solide între ele, dar reuşeşc cumva să păcălească celulele de apărare, scapând nedistruse. Fiind slab ancorate de celulele vecine, se desprind uşor şi intră în vasele de sânge, de unde vor fi împrăştiate peste tot. Nu toate vor găsi condiţii prielnice de trai la destinaţie, dar câteva vor “însămânţa” ţesuturi aflate la distanţă de locul de plecare, unde se vor înmulţi, formând tumori secundare, adică metastaze.
Simptome în cancerele digestive
Cancerul evoluează parşiv, mult timp fără simptomatologie clară. Din momentul naşterii primei celule canceroase şi până la formarea unei tumori vizibile cu ochiul liber pot trece ani de zile (doi ani în medie pentru cancerele intestinului gros), interval mai lung la pacienţii în vârstă. De la apariţia tumorii vizibile şi până la primele semne de boală pot trece luni sau ani de zile, în funcţie de localizare şi tipul de cancer. Chiar după apariţia primelor simptome, acestea sunt nespecifice, fiind puse de obicei în seama altei afecţiuni. De aceea, pacienţii se prezintă în stadii avansate şi e bine ca unele investigaţii să fie efectuate periodic chiar la indivizi aparent sănătoşi. Durerea este constantă în fazele avansate. În stadii incipiente, ea poate lipsi sau este resimţită la distanţă, prin destinderea intestinului. De altfel, cancerele digestive evoluează de regulă spre o formă sau alta de ocluzie.
Unde se localizează cancerele digestive?
Cu cele peste 3 milioane de cazuri noi înregistrate anual la nivel global, cancerele digestive sunt cele mai frecvente neoplazii, depăşind cancerul pulmonar şi neoplaziile genitale. Pot apărea pe toată lungimea tubului digestiv, de la nivelul cavităţii bucale până la anus, şi în organele anexe – ficatul şi pancreasul. În ficat se localizează frecvent şi determinări secundare ale altor cancere, adică metastaze. Dintre cancerele tubului digestiv, cel mai des întâlnite sunt cancerul gastric şi cancerul colorectal (al intestinului gros). Cancerul intestinului subţire este o raritate absolută.
Investigaţii utile pentru diagnosticarea cancerelor digestive Investigaţiile ar trebui să înceapă cu analizele uzuale de sânge şi o ecografie abdominală. Unele celule canceroase secretă anumite substanţe caracteristice, numite “marker-i tumorali”, care pot fi decelate în sânge prin analize speciale. Extremităţile tubului digestiv sunt relativ uşor de cercetat prin endoscopie digestivă superioară sau colonoscopie. În anumite cazuri pot fi necesare şi investigaţii mai ample: rezonanţă magnetică nucleară, tomografie computerizată, scintigrafie etc. Toate acestea nu pun de fapt diagnosticul, ci ridică doar suspiciunea unei neoplazii. Dignosticul cert de cancer digestiv este stabilit numai în urma examenului histopatologic.
Sunt cancerele digestive boli incurabile? Nu neapărat. Evoluţia lor depinde de localizare, de tipul histopatologic, de capacitatea de apărare a organismului etc. Unele cancere digestive sunt mai agresive (neoplaziile biliare sau gastrice), altele evoluează mai blând (neoplaziile anale). Pe de altă parte, posibilităţile moderne de tratament fac ca numărul pacienţilor vindecaţi să fie din ce în ce mai mare. De exemplu, trei sferturi din pacienţii cu cancer anal supravieţuiesc încă la 5 ani de la diagnosticarea bolii. Marea variabilitate nu permite stabilirea cu exactitate a unei evoluţii certe şi orice prognostic despre durata de supravieţuire a pacienţilor neoplazici are doar valoare statistică.
Este intervenţia chirurgicală singura metodă de tratament pentru cancerele digestive? Operaţia permite în primul rând diagnosticul cert al bolii, prin prelevarea de ţesut pentru examenul histopatologic. Deseori îndepărtarea completă a tumorii asigură şi vindecarea definitivă, mai ales în stadiile incipiente de boală. Dar chirurgia este doar o părticică din tratamentul acestor pacienţi, care include proceduri radiologice, chimioterapie, tratamente imunologice etc. Tocmai pentru că terapia cancerelor este complexă, multimodală, în ţările civilizate pacienţii sunt luaţi în evidenţă de medicul oncolog, care stabileşte de comun acord cu chirurgul şi radioterapeutul schema optimă de tratament şi monitorizează pacientul după operaţie.
622 comentarii adaugate pentru articolul “CANCERELE DIGESTIVE”
buna ziua. am un frate de 32 ani care sufera de 3-4, nu stiu exact sa va spun dar cred ca va dati seama, ceva la splina, nu i se coaguleaza sangele, si periodic isi baga sange, la o luna sau ceva de genul. acum a aparut o alta problema. si-a facut analize si i-au iesit markeri la valori mari, si a depistat ca are si un chist pe ficat. el lucreaza la floreasca la laborator, dar asa pt linistea mea ca nu vrea sa ne spuna sa nu bage in frica, imi puteti spune va rog cam ce ar avea. el oricum vrea sa-si faca biopsie pt a vedea de ce natura este chistul acela. mai mentionez ca, ii aparea ganglioni si inainte si acum pe la picioare pe la gat, posibil sa fie de la splina, si ca e mare iubitor de animale si pescuit, fumeaza cam mult. am citit pe net ca fumatul si statul in soare conduce la cresterea markerilor, si chistul acela de la ficat s-ar putea sa fie de la parazitii care ii au animalele.
Buna ziua. Pot exista 4 mari tipuri de chiste hepatice:
1. Chist hepatic parazitar – chistul hidatic sau tenia echinococcus sau echinococoza hepatica. Provocat de un vierme luat de la caini. Pentru echinococoza se fac analize speciale din sange (ELISA) si imagistice (ecografie si CT hepatic sau RMN).
2. Chist hepatic biliar – o camera care comunica cu canalele prin care se elimina bila. Comunicarea dintre ele se vede prin colangioRMN, mai rar se face si ERCP (in primul caz se administreaza pe vena o substanta care se elimina biliar si coloreaza chistul, in al doilea se injecteaza cu un endoscop, retrograd, prin duoden si caile biliare).
3. Chistadenocarcinomul hepatic – este un cancer chistic, creste rapid, de la o ecografie la alta; de regula suspicionat preoperator, diagnosticul este confirmat doar dupa operatie, histopatologic.
4. Chist seros hepatic sau chist simplu hepatic. Este cel mai putin nociv dintre toate si nu se opereaza decat in anumite situatii. Diagnosticul se pune prin excludere, eliminandu-le in prima faza pe primele doua.
si cu markeri tumorali care este treaba. de ce i-au iesit mari ? multumesc
Ce marker-i, mai precis?
la analiza de sange, nu stiu exact, ca nu vrea sa-mi spuna. a spus ca are un chist pe ficat si ganglioni in tot corpul, si ii e frica sa nu fie cancer cu metastaze. i-au luat de pe plamani am inteles si asteapta de la tg mures rezultatele. nu se simte rau, doar a slabit un pic si il macina gandul asta.
chiar asa sa fie, la 32 de ani. v-am mai spus este vorba de fratele meu care are si o boala nu stiu exact splina isi baga trombocite pe fiecare luna, si in urma unui rmn a descoperit ca are ceva pe ficat si ganglioni in tot corpul, si marker-i astia nu au iesit cum trebuie. nu sunt eu prea explicit, scuzati-ma dar va dati seama d-voastra. el nu vrea sa ne spuna si sunt foarte ingrijorat. multumesc mult
Poate ca are purpura trombocitopenica idiopatica, o boala in care splina mananca trombocitele si acestea trebuie suplimentate. De regula se rezolva dupa ce se scoate splina. Ganglionii pot tine, poate chiar mai degraba, de o boala inflamatorie a intregului organism,asa ca nu sunt neaparat de speriat. Daca este tumora chistica, altfel spus contine lichid si nu e solida, atunci cel mai probabil nu e cancer. Era interesant de stiut ce markeri sunt totusi crescuti.Totusi, cancerele de ficat care sa acumuleze lichid in tumora sunt exceptional de rare. Trebuie doar sa-si faca putin curaj pentru a se duce la un medic care sa vada exact cum sta treaba, poate ca situatia nu e atat de grava pe cat pare.
multumesc mult. o sa revin cu date mai exacte, sper sa-mi spuna.
La ce valori trombocitare se poate opera?Multumesc!
Depinde de amploarea interventiei, alte boli asociate, tratament anticoagulant sau nu, interventie de urgenta sau nu etc.
Peste 100.000/mm3 e de principiu sigur, dar se poate si la valori mai mici, eventual cu administrare prealabila de masa trombocitara.
Buna ziua.
Va rog din suflet sa ma ajutati! In anul 2011, mama mea, atunci in varsta de 61 ani a fost diagnosticata cu cancer ovarian stadiul 1, i s-a facut histerectomie totala la institul oncologic din cluj, dupa care au urmat 6 cure cu citostatice. Acum, dupa 2 ani cancerul a recidivat si in urma examnului RMN a reiesit : carcinomatoza peritoneala, lichit ascetic, invadarea marelui epiploon. Este adevarat ca acesta este ultimul stadiu al bolii? Medicul oncolog i-a dat o trimitere de urgenta la Bucuresti, la Fundeni pentru o noua operatie. Pe forumurile din Romania nu prea am gasit nimic legat de acest stadiu al bolii, doar ca este ultimul stadiu, insa pe cele internationale am inteles ca se poate face o operatie (Hipec), stiti cumva daca se face si la noi? Creste speranta de viata aceasta operatie? Este posibil ca o eventratie aparuta dupa prima interventie si neoperata pana acum sa-i fi provocat recidiva? Se mai poate face ceva?
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat! Incotro sa o iau?
Buna ziua.
Dintre toate cancerele, cancerul ovarian are niste particularitati care fac ca tratamentul acestuia sa nu respecte principiile aplicabile la alte cancere.
In primul rand, ovarul este SINGURUL organ intraperitoneal care nu este acoperit de … peritoneu. Din acest motiv, celulele canceroase se rapspandesc in cavitatea abdominala inca din primele stadii de boala. Daca la alte cancere, aceasta raspandire ar echivala cu st IV, pt cancerul ovarian poate fi St I, II, III sau IV, in functie de dimensiunile tumorilor secundare din peritoneu. Odata plecate, celule canceroase se insamanteaza pe aproape tot peritoneul, cu precadere in marele epiploon (prapur, omentul mare). Ca urmare, scoaterea acestuia este OBLIGATORIE in toate operatiile de cancer ovarian – ma mira faptul ca la CT se mentioneaza ca mama are metastaze in epiploon (deduc, totusi, ca in momentul operatiei nu se stia ca este vorba de un cancer de ovar si ca diagnosticul a fost pus doar dupa examenul histopatologic?!). Mai mult, se incearca chiar jupuirea peritoneului care prezinta tumori macroscopice. IN orice alt cancer, metastazarea peritoneala ar fi facut inutila cam orice operatie cu viza curativa, dar in cancerul de ovar s-a dovedit ca, inclusiv in stadii avansate, cu carcinomatoza peritoneala, merita sa intri si sa scoti cat mai mult din tumorile respective, chiar jupuind cea mai mare parte a peritoneului. Si asta pentru ca acest cancer raspunde de regula foarte bine la chimioterapie, cu conditia ca tumorile din abdomen sa nu fie mai mari de 1-2 cm (in functie de autori). Sigur, nu se poate jupui tot peritoneul, pt ca acesta acopera cam toate organele din abdomen, dar se scoate macat peritoneul de pe perete, din pelvis si de sub diafragm.
Pe de alta parte, HIPEC NU e o operatie, ci o tehnica de chimioterapie. In romana inseamna chimioterapie intraperitoneala hipertermica. In burta cu carcinomatoza, dupa ce se scoate cat mai mult din tumora, se introduce o solutie concentrata de agent citostatic, incalzita intre 38 – 41,5 (valorile difera in functie de autori), care se recircula cu un aparat special ce mentine temperatura lichidului ridicata. Astfel se evita introducerea citostaticului in vena, unde ar produce efecte secundare severe. In plus, temperatura mare distruge celulele canceroase, fara a „praji” si celulel normale, crescand efectul citostaticului. Din pacate, din cunostintele mele metoda nu se aplica la noi – ma voi interesa la oncologul cu care colaborez eu pt pacientii mei si va voi spune daca aflu ceva.
Concret, ce va sfatuiesc sa faceti: adresati-va de urgenta unui oncolog. Acesta va incepe din nou cateva sedinte de chimioterapie (daca mama are vene „arse”, se poate instala un sistem port access – o camera de perfuzie subcutanata). Apoi, oncologul va interpreta exact rezultatul CT si va vedea daca merita reintervenit, pt a scoate marele epiploon cu metastazele din el, precum si ceva din peritoneul afectat. Probabil ca operatia nu va fi chiar salvatoare, dar e posibil sa creasca efectul chimioterapiei si, implicit, durata de supravietuire a mamei. Bafta!
Va multumesc din suflet ptr raspuns!
Credeti ca ar fi indicat ca mai intai sa faca chimioterapie si apoi operatia?
Medicul oncolog care o trateaza a trimis-o mai intai la operatie, la Fundeni, si apoi a zis ca va face chimio.
Este bine sa faca operatia acum, pe un teritoriu florid sau ar fi mai bine sa faca chimio pana se stabilizeaza boala si scad markerii si abia apoi operatia?
Va multumesc.
Chimioterapia nu are rezultate prea bune daca in abdomen sunt noduli tumorali mari. Asadar, acestia se scot pe cat posibil, apoi se incep curele de chimioterapie. Recomandarea oncologului este, din punctul meu de vedere, corecta.
Va multumesc.
Sunteti intr-adevar un om si un medic deosebit, numai prin faptul ca ne rapundeti, reusiti sa ne incurajati sa mergem mai departe.
Inca o data va multumesc.
Buna seara.As dori nespus de mult sa-l ajut pe taticul meu,are 65 ani si este bolnav de tei saptamini,am facut investigatii si avem diagnoza de adenocarcinom sromacal,medicii oncologi ne propun interventie chirughicala,dar taticul nu se plinge pe nimic decit ca are voma de doua ori pe saptamina.Oare facind operatia nu vom agrava starea lui si il vom perde mai repede?
Buna ziua. Cancerele gastrice sunt relativ agresive, evolueaza rapid spre metastazare si complicatii. tratamentul lor depinde de localizare (la gura de sus a stomacului, la varsarea lui etc) si in special de extensia bolii. Daca tatal a fost diagnosticat intr-un stadiu curabil (boala nu a depasit stomacul), va sfatuiesc sa il operati, si asta cat mai repede. De asemeni, operatia este necesara chiar in stadii avansate, daca boala s-a complicat cu hemoragie, ocluzie etc. Daca stadiul este foarte avansat, dar tumora nu a dat complicatii, poate face doar chimioterapie – beneficiile operatiei ar fi prea mici comparativ cu riscurile. Atitudinea care trebuie urmata depinde de mai multe date (furnizate de investigatii suplimentare, consult direct etc) pe care eu nu le am din pacate la dispozitie. Sunt insa convins ca medicul chirurg care va va consulta tatal va va spune exact daca trebuie operat, ce interventie trebuie facuta, care sunt riscurile implicate etc. Bafta!
Buna seara.Va multumesc pentru raspuns,cancerul a afectat o mare portiune de stomac, la varsarea lui,chirurgul ne vorbeste de o rezectie subtotala sau totala daca e afectat pancreasul atunci si din el se va rezecta.Am dat acordul la operatie,dar sufletul nu e inpacat,va multumesc……
@Silvia: trebuie sa intelegeti ca fara operatie ar fi murit rapid si in chinuri. poate ca operatia nu va prelungi viata tatalui, dar macar asa i-ati dat o sansa, cat de mica. Bafta!
Buna seara.Vreau sa va zic ca la taticul a decurs operatia bine,chirurgul a facut rezectie subtotala de stomac cu inlaturarea splinei , pe alte organe nu sa depistat metastaze.Sunt foarte multumita de rezultate,va multumesc din suflet pentru consultatie si sustinere,suntei un medic cu inima mare.Ma inchin de sanatate,doctore
Buna seara va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat dak este posibil pt ca sunt bulversata si nu inteleg nimic din ce se intampla cu tatal meu in varsta de 65 de ani!acum 3 sapt l am internat la bagdazar cu avc dar peste noaptecl au transferat in urma analizelor la floreasca pt ca avea hemoglobina pana in 6 acolo i au dat sange si kabiven periferic sa l puns pe picioare pt operatie am vb cu dr ne a spus ca are tumora digestiva in forma incipienta si a puerdut sange probabil prin scaum dar microscopic si trebuie operat asta se intampla pe 23 sept iar pe 27 l au operat i au scos stomac ne au zis ca operatia ecreusita si ca ard niste tesuturi proaste si ca scau chinuit mult si a iesit din operatie foarte rosu pe frunte dar l au uns cu ceva si in 2 zile i a trecut!!! Dr ne a spun ca evolutia e buna si pe data de 9 il externeaza pe 7 i au scos o drena si pe 8 urma a doua dar nu au scos o si luni au zis ca nu l externeaza inca e o probl cu drena !!!drfa zis ca e bine dar s ar putea ca operatia sa rasufle pe undeva.azi cand am fost drena era plina de un lichid maro tulbure si urat mirositor!!!asistenta neca atras atentia ca nu e de bine dar dr e spune ca e f bine ca a facut endoscopia si operatia e ok!!!mu stiu ce sa fac va rog frumos ajutati ma nu e corect sa nu stiu nimic sa nu inteleg ma simt bulversata si vinovata fata de tata ca nu i pot da o explicatie!!!multumesc din tot sufletul!!!!
@Ruxi: foarte probabil este vorba de o fistula intestinala. Practic, asta inseamna ca o parte din continutul intestinal ajunge in abdomen. Nu este o complicatie tocmai rara la pacientii anemici, cu cancer, care au o aparare/vindecare deficitara. NU are intotdeauna legatura cu operatia/locul unde a fost suturat intestinul, putand aparea si la distanta de anastomoza, din cauze diverse. Cel mai corect este sa solicitati chirurgului Dvs date concrete despre leziunea respectiva – sunt sigur ca postoperator acesta va va explica unde a aparut problema si ce a facut pentru repararea ei. Data fiind starea generala buna a tatalui, din ceea ce descrieti, banuiesc ca e vorba de o fistula de mici dimensiuni, izolata, dirijata (adica lichidul respectiv a iesit pe tubul de dren si nu s-a raspandit in tot abdomenul), care din fericire se rezolva relativ usor chirurgical.
Si acum am aflat ca dupa cr am vb cu dr la tel si m a asigurat ca e ok s a dus la tata si i a spus sa se pregateasca ca il redeschide maine!!!e grav puteti sa ma ajutati sa inteleg ce se. Intampla?evo greseala la operatie s a infectat nu inteleg!va rog ajutati ma cu un rasp!multumesc
Buna ziua!
Am si eu o intrebare…. tata a fost operat pe 22 oct. la macroscopie a iesit: piesa de hemicolectomie dreapta (colon 14 cm ileon 19 cm) la nivel cecal formatiune vegetanta ce ocupa in totalitate segmentu. seroasa corespunzatoare indurata.
la microscopie 2129. adenocarcicom de colon moderat diferentiat cu secretie mucinoasa extracelulara, invaziv, aparent fara depasirea seroasei. pT3NO-G2;8140/3. colecista cronica cu arii de celule xantice. Ce e de facut?Ce parere aveti? Multumesc!
@MAria: dat fiind stadiul bolii si in special tipul histopatologic (celulele care au secretie mucinoasa sunt ceva mai agresive), va trebui ca tatal sa urmeze un tratament chimioterapic. Pe romaneste, citostatice. Acest tratament se face sub directa obladuire a unui medic oncolog. Oricum, chirurgul care l-a operat va trebui daca nu a facut-o deja sa va indrume catre serviciul teritorial de oncologie, pentru luare in evidenta, monitorizare (controale periodice) si eventualul tratament medicamentos specific. Bafta!
Are cateva zile de cand e cu diaree, este normal?
@MAria: dupa hemicolectomia dreapta, DA. Colonul e mai scurt si a fost scoasa o buna bucata din portiunea lui responsabila cu resorbtia apei. Din fericire, scaunele se vor regla in timp. Pentru inceput, este mai bine sa aiba 3-4 scaune mai moi decat niciunul. In timp, va putea tine un regim adecvat, care sa il „constipe”, adica sa ii rareasca nr de scuane la 1-2/zi.
Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat. Soacra mea in varsta de 58 ani, a fost diagnosticata in august cu tumoare pe colon descendent, extins pe ovare, uter si marele epiploon. A fost operata in august de domnul dr. Turculet, i s-a extirpat o parte din colon, o parte din peritoneu, scos ovare si uter, curatat vezica de mici tumori. Domnul doctor dupa operatie ne-a spus ca au mai ramas mici tumori pe peritoneu, si trebuie inceputa chimioterapia dupa ce vin rezultatele biopsiei. Rezultatul biopsiei a fost cancer cu plecare de la colon. Cumnata mea a ales sa nu o duca la medicul oncolog, pentru ca ea citise ca chimioterapia nu are efect pe cancerul cu plecare de la colon. In schimb a dus-o la Piatra Neamt, la medicul Calin Marginean, si acum soacra mea tine regimul dat de acesta(fara nimic de origine animala,doar fructe si legume).Plus sedinte la bioenergoterapeut(domnul Molnar).I-a facut si markeri tumorali, dupa operatie: Ca 125 = 274, CEA si CA 19-9 bune. Soacra mea a slabit 10 kg dupa operatie, si dimineata tremura, are frisoane…dupa amiaza se simte mai bine.Eu am fost de parere ca trebuie tratament oncologic. In articolul dumneavoastra spuneti ca sunt cazuri cand cancerul se „vindeca de la sine”. Credeti ca este posibil si in cazul soacrei mele, asa cum vi l-am descris sa se „vindece de la sine”, sau prin tratamente naturiste?!
@Ioana: imi pare rau ca expresia „de la sine” v-a creat sperante desarte – am completat deja in textul principal ca „de la sine” inseamna de fapt: sub actiunea sistemului imun al pacientului respectiv. Este vorba de un tip special de cancer intalnit la copilul mic, care poate fi distrus integral de anticorpii micutului respectiv (din pacate, impreuna cu o parte din creier) fara nicio interventie din afara. La adult, cresterea unei tumori canceroase pana la stadiul la care poate fi vazuta cu ochiul liber inseamna implicit ca sistemul imun a pierdut batalia si din acest moment, fara interventia medicului, evolutia este intr-un singur sens – spre agravarea bolii si deces.
Din pacate, soacra Dvs are un cancer in stadiu avansat, complicat cu ceea ce se cheama CARCINOMATOZA PERITONEALA. In acest stadiu, sansele de supravietuire pe termen lung sunt mici. Singura posibilitate de tratament care poate prelungi viata pacientului este polichimioterapia (tratamentul cu citostatice), desfasurat sub directa indrumare si la recomandarea unui medic oncolog. Celelalte metode – api, fito, diete, bioenergie etc. – nu au absolut niciun efect asupra cancerului propriu-zis. Sigur, pot ajuta pe plan psihologic sau eventual consolidand putin imunitatea si nu vad de ce nu le-ar continua, dar in lipsa chimioterapiei evolutia va fi rapida si cu final previzibil. Asadar, va recomand sa apelati DE URGENTA la serviciile unui medic oncolog!
Apropo – CA 125, care este crescut in acest caz, este un marker tumoral mai putin caracteristic cancerelor de intestin. El creste mai ales in tumorile ovariene, dar si in unele cancere care iubesc deopotriva intestinul si ovarele. Nu mi-e clar la cat timp dupa operatie a fost recoltat CA 125 (in mod normal se recolteaza imediat inainte si la un oarecare interval dupa, ptr a vedea cat scade dupa extirparea tumorii). Puteti sa imi reproduceti in doua cuvinte ce scrie pe buletinul analizei HP?
Multumesc mult pentru raspuns domnul doctor! Acelasi lucru consider si eu, ca fara tratamentul unui medic oncolog,lupta este pierduta.Dar socrii mei cred foarte tare in ce le-a spus domnul „medic” Calin Marginean, care le-a interzis sa inceapa tratament cu citostatice,deoarece sunt drog-uri si ii va afecta sistemul imunitar, si sigur va murii.Nu are voie sa faca nici CT deoarece iradiaza. Le-a dat doar acest regim, care de fapt este regimul vegan(fructe si legume), ceai de trifoi rosu si echinaceea, si inca cateva pastile naturiste(Graviola,Napraznic,Astragalus,Rhodiola Rosea,Acid alfa-lipoic,Curcumin,Gheara matei,Gheara diavolului,Melatonina).
Markerii tumorali nu stiu de ce, dar nu s-au facut inainte de operatie. Dupa CT si colonoscopie, medicii au considerat ca e caz de urgenta si au operat-o imediat. Tumoarea de pe colon avea 5cm si optura canalul.Deoarece nu a vazut-o nici un medic oncolog, markerii tumorali i-am facut dupa „capul nostru” la o luna jumate dupa operatie. Au trecut deja aproape 3 luni de la operatie, si imi este foarte teama ca deja e prea tarziu pentru un tratament. Ei cred cu putere in dl.Marginean, bioterapeuti si tratamente naturiste, care spre deosebire de medici le spun ca ii vor vindeca 100%.
Tatal meu a fost diagnosticat cu Neoplasm de rect inferior si operat pe 27 martie 2013.Is-a montat o ileostoma provizorie deoarece a aparut ofistula si pe 16 iunie i s-a reglat tranzitul.A inceput o periada de 2 luni in care a facut diaree.Pe 21 septembrie 2013 a inceput sedintele de chimio pe care urmeaza sa le termine saptamana viitoare.Intrebarea mea este legata de Markerii Tumorali.E posibil sa nu fi fost determinati de la bun inceput?Si acum dupa sedintele de chimio s-au negativizat cand vor putea fi din nou determinati?
@Maricela: ei se pot determina zilnic, dar nu va ajuta la nimic. Determinarea lor se face in functie de stadiul bolii si algoritmul general de supraveghere stabilit impreuna cu oncologul Dvs. Puteti sa ii repetati lunar in prima faza, apoi la 3 luni, ulterior la 6 luni – repet, in functie de valoarea lor, de stadiul bolii etc. Cel mai bine ar fost ca ei sa fie determinati si preoperator, pur si simplu pentru a sti care este nivelul lor de plecare, de referinta, fara a influenta cu nimic evolutia bolii.
Cand am pornit la drumul acesta greu chirurgul ne-a spus ca dupa experienta lui tatal meu ar mai avea o sansa,problema e cu,comunicarea medic-pacient.Oncologul e o persoana draguta si mi-a raspuns la fiecare intrebare pe care i-am pus-o,dar din proprie initiativa legat de evolutia starii de sanatate a tatalui meu nu mi-a spus nimic.Ce pasi urmeaza dupa ce termina sedintele de chimio?Eu l-am programat la un CT si as fi curiasa daca este necesata si o colonoscopie?Tin sa va multumsc pentru promtitudinea cu care mi-ati raspuns …
@MAricela: colonoscopia intra in algoritmul de monitorizare a cancerului de rect, la recomandarea oncologului sau chirurgului. La fel si ptr CT (se fac bianual sau anual, in functie de anumite criterii pe care le poate aprecia medicul curant).
Buna ziua! Am si eu un rezultat si o concluzie si nu inteleg exact cum sta treaba. REZULTAT-Proces inlocuitor de spatiu cu diametre maxime de 8.2/5.2/10.2cm, incapsulat cu septuri cu semnal franc de tip grasos,care se dezvolta intre muchii drept fermural,tenso al fasciei lata, iliopsoas,croitor si intre muschii gluteus mic si mediu, avand raport medial cu femurul,avand efect de masa asupra structurilor musculare.Fara modificari de semnal cu semnificatie patologica la nivelul structurilor osoase. CONCLUZIE-lipom fata externa1/3 superioara coapsa dreapta. As dori sa stiu daca este posibil ca acest lipom sa fie canceros. Astept raspunsul dumneavoastra , va multumesc
@Alina: acest post nu isi gaseste locul aici. Medical, proces inlocuitor de spatiu sau tumora se cheama orice umflatura anormala, fara a fi neaparat un cancer. Probabil ca este un lipom. Este cam mare totusi, va sfatuiesc sa nu amanati prea mult interventia, mai ales daca formatiunea tinde sa isi sporeasca dimensiunile.
Buna seara. Ma numesc Malvina si am 58 de ani. Astazi am primit rezultatele investigatiilor pe care le-am facut si am fost diagnosticata cu cancer rectal cu metastaza hepatica. Ce ma sfatuiti sa fac (operatie, tratament clasic sau tratament naturist)? Am inceput un tratament cu „Kordyceps sinensis”, o ciuperca care se spune ca face minini (flacoane de 30 ml care se iau o data pe seara inain te de culcare). Am facut CT, colonoscopie, ecografie si s-a vazut ca a fost afectat si ficatul (metastaza aproximativ 4 cm.). Tin un regim strict bazat pe fructe, legume, sucuri proaspete din amestec de fructe cu legume, etc. Multumesc anticipat pentru raspunsul D-vs. Malvina
@MAlvina: Este important de stiut la ce distanta de anus e tumora si cat de stenozanta este ea. De regula pentru tumorile rectale in stadiu avansat dar necomplicate (fara sangerare, fara ocluzie) se incepe cu radioterapie si/sau chimioterapie (citostatice) in functie de anumite criterii. Pentru ca tumora hepatica este unica, se poate ulterior interveni chirurgical pentru a scoate si tumora de origine, si metastaza (in functie de localizarea metastazei in ficat). Daca tumora e ocluziva, se intervine initial pentru a degaja tranzitul (de regula anus iliac), apoi radioterapie si/sau chimioterapie, urmate in functie de raspuns de o interventie „definitiva”, prin care se scoate tumora si eventual metastaza. Regimul va e util. Despre ciuperca minune nu stiu sa va spun nimic. Va sfatuiesc sa NU folositi aceste tratamente ca inlocuitor pentru tratamentul pe care vi-l va recomanda oncologul!
Buna ziua! Tatal meu, 59 de ani a fost diagnosticat in urma gastroscopiei cu: formatiune tumorala infiltrativa ce porneste din curbura mare si cuprinde ulterior circumferential corpul gastric; ascita. Diagnosticul in urma CT este: carcinomatoza peritoneala. Inca nu avem rezultatul biopsiei ( au fost recoltate probe la gastroscopie si ulterior i s-a recoltat si lichid abdominal). Medicul gastroenterolog si chirurgul mi-au spus ca e?inoperabil si ca speranta de viata e de1-2 luni. Putem pastra o speranta pe cand vor veni rezultatele biopsiei sau nu? Mai eceva de facut inafara de a-i ameliora durerile? Multumesc!
@Adina: din pacate, cancerele gastrice sunt extrem de agresive. Din ceea ce imi povestiti, pare ca boala a fost diagnosticata in st IV, cand evolutia ei este de regula rapida. Este totusi util sa fie luat in evidenta unui oncolog, care va stabili daca merita inceputa polichimioterapia sau ii va prescrie doar medicamente speciale pentru dureri etc. Imi pare rau…
Buna seara si va multumesc mult pentru raspuns.astazi amprimit si rezultatul biopsiei din urma gastroscopiei si ne-a daramat. Estevorba intr-adevar de gradul IV, carcinom infiltrativ difuz. Medicul a fostfoarte insistent cu sugestia ca atat eu, cat si fratele si fiul meu sa n facem niste teste genetice, spunandu-mi ca este un tip decancer care se mosteneste. Mi-ati putea da mai mult detalii? Maine vom vedea un oncolog pentru ca acesta sa stabileasca daca este apt pt chimioterapie. In cazul unui raspuns favorabil ni s-a spus ca ar mai putea-o duce 4-5 luni, pe cand fara chimio maxim 1 luna. Sunteti de aceeasi parere? Va multumesc!
@Adina: sunt de acord, cu rezerva ca eu nu imi permit sa emit niciodata pareri despre intervalul de supravietuire al diferitilor pacienti.
Buna ziua! Revin cu diagnosticul complet in urma biopsiei gastrice: adenocarcinom gastric difuz Lauren, adenocarcinom slab coeziv OMS grad 3 (G3). Am consultat un medic oncolog care ne-a sugerat sa nu incepem imediat chimjoterapia clasica ci sa trimitem biopsia in bloc de parafina pentru analize genetice in vederea determinarii compatibilitatii genetice cu un anume tip de chimioterapie ce presupune un medicament suplimentar cu anticorpi, ce a dat rezultate bune in cancerul gastric. Ne-a atentionat totusi ca tratamentul nu va reusi niciodata, in cazul tatalui meu, sa aduca respectivul carcinom in stadiu operabil. As dori sa ma ajutati putin cu ‘traducerea’ diagnosticului, precum si a afirmatiilor medicului oncolog. Sa inteleg ca va face tratamentul chimioterapic doar pentru prelungirea vietii cu cateva luni si ca sfarsitul e, oricum, invitabil?
@Adina: din pacate, cred ca medicul oncolog are dreptate. merita totusi sa incercati, fie si pentru cele cateva luni. imi pare rau.
Buna seara Domnule doctor
As dorii si eu daca se poate o parere . Sunt terminat . De aproximativ 2 saptamani am dezvoltat o fobie pentru bolile grave ( HIV / CANCER ). Am fost mi-am facut testul hiv si a iesit negativ . De ceva vreme aproximativ o saptamana , ies foarte greu la toaleta . Am hemoroizi iesiti si realmente fac foarte foarte greu scaun . Mentionez ca nu fac cu sange si nici nu ma doare vre-o parte a stomacului . La inceput aveam o usoara senzatie de gol in stomac ( chiorlaitul matelor ) dupa ce mancam dar a trecut . Nu sunt asigurat , nici salariat , am 23 de ani si de aia evit sa merg la un consult ca nu ma va baga nimeni in seama . Imi cer scuze pentru gramatica mea ( scriu cu teama acum ).Din experienta Dumneavoastra si din tot ce ati intalnit credeti ca ar putea fi vorba despre un cauncer la stomac , la anus ? Sau de un colon iritat . Va astept cu sufletul la gura raspunsul . Va multumesc . Sper sa nu fi omis nici o simptoma .
@cezar: aceste diagnostice nu se stabilesc de la distanta, in lipsa consultului direct. varsta face putin probabila o patologie neoplazica, dar, pentru a fi absolut sigur, va trebui sa mergeti la un consult. nu puteti sti daca va „baga cineva in seama” ori ba fara a merge la consult, nu?!
Da … Am senzatii ca si cum imi vine sa ies afara dar cand ma pun pe vasul de toaleta parca am un ” dop ” … Sunt speriat de mama mama . de o saptamana dabea dorm .. Asa ca o mica parere din ce ati intalnit Dumneavoastra / vazut / auzit , credeti ca e ceva grav sau ceva mai „omenesc „? 🙂
@cezar: repet, parerea mea emisa de la distanta este inutila. adresati-va pentru inceput unui gastroenterolog, ptr a vedea care este cauza simptomatologiei, care, de principiu la varsta dvs, este probabil benigna.
Asta am uitat sa mentionez . De ieri dimineata . Fac relativ mai putin cantitativ ca inainte .. Dar scaunul contine ca un fel de mucus ..bucati de mancare sau nu stiu cum sa zic . Culoare vegetativa , verzuie asa ..:(
Buna ziua d-nu doctor. Mama mea a fost operata pe 7 feb2013 de neoplasm gastric a facut 4cicluri de xeloda si oxaliplatin si 25 de sedinte de radioterapie in noiembrie a facut RMN era ok dr oncolog a zis ca ne vedem in martie.de la jumatate kui decembrie mami nu prea sa simtit bn stari de voma , vomita galben verzui dureri abdominale si am hotarat sai fac analizele si markerii tumorali si o ecografie abdominala. Markerii au iesti mari CEA 6,6si CA125 57 CA19-9 2,50 pana in luna lui noiembrie markerii era buni , la ecografia abdominala nu sa vazut nimik dar mama cuntinua sa aibe dureri abdominale in partea stinga .-adenocarcinom mucipar infiltrant pana insubseroada; invazie perineurala si limfovasculara prezenta; noderat infiltrat inflamator cronic peeitumoralN+16/18mica curburasi2/4mare curbura cu depasirea capsulei ;epiploon fara infiltrare tumorala;margini de rezectie proximala si distala fara infiltrare tumorala pT3N3b MX.in martie am facut Ct torace abdomen pelvis si se sugereaza carcinomatoza peritoneala si lichid.dr oncolog mia zis ca trebuie sa facem PET CT prin casa de asugurari dar am de asteptat trebuie sa iau decizia pe 24 aprile acum nu stiu daca imi acirda sau nu?? Mami in prezent nu face nici un tratament dr oncolog a spus ca nu poate sai dea niciun tratament in prezent ia doar controloc si motilium sau debridat are dureri in continuare abdominale rugamintea mea este ce ma sfatuiti sa fac medicamenteke de stomac nu o ajuta cu nimik ce ar trebui sa fac?,,, sunt disperata Va multumesc anticipat! !!
-2, 91 KUY/l CA125- 7, 9u/mL CA19-91, 4u/mL .gastrectomie subtotala(3/4) cu gastroenterroanastomaza terminolatwrala pe ansa in imega cu fistula Brayn la piciorul ansei;omntectomie totala. Ex.Hp;carcinom gastric cu inel in pecete si zone de adenocarcinom mucipar
@Artag Elena: ca sa fiu sincer, cancerul de stomac este foarte agresiviar carcinomatoza peritoneala denota un stadiu foarte avansat; mai mult, tipul de cancer descris la HP este poate cel mai agresiv dintre toate; probabil ca acesta este motivul pentru care oncologul a considerat ca nu mai merita chinuita cu tratamentul oncologic – nu am toate datele pentru a aprecia corect situatia, luati-o ca pe o informatie orientativa. imi pare rau! P.S. nu stiu daca efectuarea PET-CT se justifica, cred ca simplul CT este suficient. Daca CNAS nu va acorda gratuitate, eu nu as mai da banii pe investigatia asta.
Buna seara d-nu doctor am sa va dau totae datele la CT din martie 2014.torace abdomen pelvis cu substanta de contrast; pacienta cinoscuta cu tumoara gastrica operata, febroarie 2013 (gastrectomie subtotala 3/4cu gastroenterroanastomaza termino-laterala si omnectomie totala ) PCTsi RT; evaluoare oncologica.Ambele parenchime pulmonare expansionate la nivelul peretilor toracici.Fara leziuni focale tisulare intraparenchimatose pulmonare bilateral.Fara imagini limfoganglionare cu semnificatie certa patologica din puct de vedere radiologic, la nivelul mediastinului.Fara acumulari fluide pleuro-pericardice.Cateva traiecte bronscice cu calibru crescut si pereti ingrosati neuniform situate bazal bilateral-brobsiectazii. Schele fibroase bazalebilateral; minima ingrosare difuza a scizurii oblice stangi-schelara ; cateva bule de emifize (cea mai mare avand diametrul maxim aproximativ 12mm) diseminate aleator la nivelul ambelor parenchime pulmonare.Status postgastrectomie subtotala cu gastro-enteronastomoza permeabila (pentru evaluoarea superioara a anastomozei recomandEDS).Hernie transhiatala a bontului gastric.Pertoneul parietal antero-lateral stanga de la nivelul hipocondrului stang si de la nivelul flancului stang este ingrosat; neuniform; se asociaza local odensificare in benzi si nodulara a grasimii radacinii mezenterului iar flexura splenica a colonului are peretii ingrosati difuz.colectii lichidiene in adiecenta bontului gastric, perisplenic si intramezenterice.Ficatul are dimensiuni normale si structura omogena cu exceptia unei arii imprecis conturate, hipocaptante, de aproximativ 14/8mm, situata in segmentul V, pericolecistic -mai probabil pseudoleziune hepatica (arie focala de steatoza?); fara leziune focale.Intraparenchimatoase cu aspect sugestiv pentru determinari secundare hepatice, fara dilatatii de CBIH. Calea biliara principala are calibrul crescut 9mm), cu decalibrare progresiva la nivelul regiunii periampulare (aceasta are structura usor neomogen postcontrast, farà a indentifica insaCT nativ si postcontrast.Colecist in repletie, fara calculi hiperdensi(vizibil CT) pereti de grosime normala.Vezica urinara in semirepletie continut omogen lichidian, pereti de grosime normala. UTER cu dimensiuni in limitele varstei; anex nevizualizabile.Hemangiame intracorporeale la nivelT7, T10, L2 osteocondensare infracentimetrica nespecifica la nivel T12 (nemodificata semnificativ fata de examinarea examinarea precedenta02 07 2013 ).Cateva imagini limfoganglionare (cea mai mare avand diametrul de aproximativ 10mm) obturatorii interne drepte – nemodificate semnificativ fata de examinare CTprecedenta. Nu se evidentiaza imagini limfoganglionare cu se certa patologica la nivelul retroperitoneului.Concluzii examen CT ingrosarea difuza si neuniforma a peritoneului parietal antero-lateral stang la nivelul hipocondrului si flancului stang; se asociaza densificarea in benzi si nodulara a grasimii mezenterului adiacent si colectii lichidiene perigastrice, perisplenice si intramezenterice.Aspectul CT sugereaza carcinomatoza peritoneala.Cateva imagini limfoganglionare infracentrimetice periesofagiene si in adiecenta bontului gastric. Nu se evidentiaza imagini cu aspect cert sugestiv pentru determinari secundare pulmonare sau hepatice; de mentionat prezenta unei arii hipocaptante situata in segmentul V hepatic, pericolecistic mai probabil pseudoleziune hepatica (arie focala de steatoza?) CBP are calibru crescut cu decalibrare progresiva la nivelul regiunii periampulare ; corpul si coda pancreasului sunt atrofice.Imaginile limfoganglionare obturatorii drepte nemodificate dimonsionale fata de examinare CTprecedenta. Rugamintea mea e sa-mi explucati d-nu doctor, si ce ar trebui sa fac in continuare sa-mi salvez mama.va multumesc anticipa
@Elena: CT-ul recent PARE sa arate mai putin bine ca celelalte. Asta nu imi spune nimic in sine, pentru ca nu se opereaza imaginile respective, ci pacientul. Cu alte cuvinte, CT-ul trebuie interpretat obligatoriu in context clinic. din pacate, ceea ce mi-ati trimis nu imi modifica opinia anterioara, si anume ca este vorba de o afectiune in stadii avansate. tocmai de aceea, ar trebui sa cereti oncologului medicamente mai puternice pentru durere – exista inclusiv sub forma de plasturi care se lipesc pe piele. efectul lor tine 2-3 zile. bafta in continuare!
Am uitat sa va spun mami a avut diabet tip 2 dar din iulie anu trecut nu mai ia medicamente .endoscopia am facuto in luna noiembrie diagnostic gastrita eritematosa rmn in noiembrie abdomen pelvis nicio recidiva fara lichid peritoneala. Sunt nedumerita dr oncolog trebuia sa-mi spuna ca nu mai e nici o sansa (stiu ca e o bola crutatoare ) dar trebuia sa spuna .mami azi inplineste varsta de76ani sper ca bunul dumnezeu sai mai prelungeasca viata si sai aline durerile (ca noi copii ei sa ne nai bucuram de ea) d-nu dr.mama de 2zile ia paracetamol sinus si ii trece durerea de burta, nu cred ca face bn e un antiinflamator? Dv ce ma consiliati? ? Va multumesc din suflet.!!!
pe 22martie 2014 am fost operata de neoplasm de cec a fost scoasa partea responsabila cu retentia de apa biopsia a dovedit ca este de tip 3 inactiv anul acesta am facut analizele anuale si am gasit din nou pe partea stanga 4 polipi lazece cm de oa la 30cm de oa la40 cm si la 70 cm de oa de la25 mm pana la 6-7mm considerati ca este o recidiva si necesit tratament adecvat va multumesc am uitat sa va spun ca pe data de 22iunie 2011 am scos prin colonoscop alti 4 polipi tot pe partea dreapta pana in unghiul hepaticcare a avut 40 mm ce credeti am cancer digestiv diagnosticul de anul acesta este tumora maligna digestiva va rog da-ti-mi un raspuns am 55 deani si tatal meu a murit de cancer de colon la 44 ani va multumesc anticipat
@Elena: imi pare rau, dar datele furnizate de Dvs sunt cam neclare. Ce intelegeti prin partea responsabila cu retentia de apa? „Tipul 3 inactiv” este o formulare care nu corespunde unei descrieri stiintifice despre boala respectiva. Chiar presupunand ca este vorba de stadiul 3, acesta are de fapt doua substadii. Apoi, nu v-au diagnosticat polipii din colonul stang si la colonoscopica facuta preoperator? Au fost sau nu biopsiati, eventual preoperator? Sunt pediculati sau sesili, adica plani? De ce nu au putut fi extirpati endoscopic? Ce a iesit la analiza polipilor extirpati acum 4 ani? Samd… Iata asadar cate intrebari ar trebui sa isi gaseasca raspunsul, pentru a va putea raspunde competent si in cunostinta de cauza. Pe de alta parte, la antecedentele Dvs, prezenta polipilor multipli, eventual transformati ” in rau”, poate duce pana la extirparea intregului intestin gros. Or, asta nu se poate discuta pe larg de la distanta.
domnule doctor,rezultatul biopsiei de acum 4 ani este;l1-l2-2[doua]fragmente biopsice de talie medie din formatiuni protruzive colonice la25 cm si respectiv la 45cm de oa ,prezinta structura histologica de polipi adenopatosi cu arhitectura tubulara,cu mucosecretie partial redusa si leziuni de displazie epiteliala moderata,l3[doua]fragmente biopsice de talie medie din formatiune protruziva colonica la nivelul unghiului hepatic prezinta structura histologica de polip adenomatos cu arhitectura viloasa,cu mucosecretie partial redusa si leziunide displazie ep[iteliala moderata ,fara aspecte infiltrativetumorale pe sectiunile examinate.concluzie;anul trecut am avut urmatoarea intrventie chirurgicala;diagnostic;neoplasm de cec eventratie postoperatorie ombilicala perviscerita. rezultat piesa de ileohemicolectomie cu l=30 din care ileon terminal cu l=15cm care prezinta la nivelul cecului,formatiune tumorala 6/6cm cu aspect de adenocarcinom moderat diferentiat g2 cu hipersecretie ectracelulara de mucina-30 la sutacu invazie pana in subseroasa[p t 3] limfoganglionii peritumorali recoltati[nr12]prezinta aspect imunoreactiv;transele de siguranta oncologica prezinta arhitectura conservata .concluzie adenocarcinom moderat diferentiat g2 pt3,pmx.cod8481/3,anul acesta dupa unsprezece luni am fost la control si am avut;l1,l2,l3,l4 piese de poliectomie colonica si rectala-dimensiuni de cca5/3mm,5/4mm,3/1mmsi respectiv,10/7mm pe sectiuni la parafina prezinta structurahistologica de polipiadenomatosicu arhitectura tubulara,cu mucosecretie partial redusa si leziuni de displazie epiteliala moderata limitele de rezectie se identifica la piesele l1,l2,l3-cu glande nonadenomatoase pe ambele margini si polipectomiile sunt complecte, intrebarea mea este de ce cresc asa de repede si daca necesita tratament oncologic va multumesc
@Elena: discutand strict pe datele furnizate, polipii biopsiati de pe colonul stang sunt benigni si ei in sine nu impun chimioterapia. DAR: formatiunea cecala are niste caracteristici microscopice nefavorabile; aveti antecedente de cancer de colon in familie; aveti polipi colonici multipli; ei sunt displazici – asta presupune o monitorizare periodica si extrem de minutioasa (o colonoscopie la 6 luni, CT periodic, markeri tumorali eventual). La primul semn de transformare – displazie severa de ex, nu pregetati in a va adresa chirurgului. Daca aveti copii, colonoscopia periodica, cf recomandarilor gastroenterologului, este OBLIGATORIE, inca de la varste relativ mici!
buna seara.revin cu examenul pet ct facut 12/05/2014 ; examinareaPet ct la nivelul tentoriui paba 1/3 proximala a coastelor efectuaa la 60minute dupa adimistrarea intravenoasa 246MBq 18F-FDG si ingestua per os a 10 ml substabta de contrast iodata diliuata 1/10(omnipaque), cu achizitii axiale de 3, 75mm sirecobstructii in plan coronal sagital.Rezultat ; regiune cervicala nornal conformata cu captare fiziologica a radiotrasorului Fara leziuni cu fixare patologica a FDG ka nivelul ambelor parenchime pulmonare.Micronodul pulmonar de 6mm, situat in segmentul postero-bazal al lobului inferior drept, necaptant pentru FDG(sub limita de rezolutie PET) Staza vasculara pulnonara bazala bilaterala.Pleurezie stanga dispusa decliv, in cantitate medie, cu grosime maxima de 40mm, necaptanta pentru FDG ce determina colaborarea parenchimului pulnonar subiacaent.Adenopatii meduastinale (loja Barety, spatiul prevascular, infracatinal) si hilar pulmonar bilatera l, cu captare crescuta a radiotrasorului (SUV max 5, 6) si dimensiuni de maxim 13mm (lija Barety).Status postgastrectomie subtotala 3/4cu gastroenterroanastomaza termino-laterala captare focala la nicelul anastomozei gastrojejunale (SUV max.5, 6) fara corespondent oe secventa CT nativa de monotorizat endoscopic.Infiltratia difuza a peritoneului anteto-lateral superior stang ce asociaza captarea moderata a FDG.Cateva captari focale, cel mai probabil peritoneala situate pe fata diafragmatica a lobului stang hepatic (SUV max 6, 1) si adiacent polului antero superior al splinei.Pe fata viscerala a lobului stang hepatic, superior de hil se vizualizeaza un focar hipercsptant cu SUVmax4, 8fara corespondent pe secventa CT, cel mai probabil cu apartenenta peritoneala. Adenopatii moderat captante pentru FDG (SUVmax4) situate obturator intern drept cu diametrul de max.11mm Ficat pancreas, colecist, splina, glande suprarenale cu captura fiziologics a radiotrasorului si fara anomalii morfologice vizibile CT nativ.Ascita cloazonata inactiva metabolic situata inter
Raportează conținut inadecvat
15-05-2014, ora 00:28
Autor:
Intergastro-spkenic, pe fata diafragmatica a lobului stang hepatic si interspleno-diafragmatic.Excretie fiziologics a FDG la nivelul rinichilor si vezicii urinare.Fara foxare cu captare patologica a FDG la nivelul rinichilor si vezicii urinare.fara focare cu captare patologica a FDG la nivelul segmentelor osoase scanate ; minime modificari degenerative etajate toraco-lombare.concluzii; Determinari secundare peritoneale si ganglionare active metabolic.va rog din sufket sa-mi explicati si mie despre ce e vorba meastaza plamani abdomen? ???? Nu inteleg nimik dr oncolog este in concediu sunt disperata va rog ce as putea face msi departe pt mami meu poate ar mai
D-nu doctor sunt o fica disperata va rog sa-mi raspundeti sa-mi dati un sfat ce as putea face pt mami meu .va rog sa-mi explicati are metastaze si la plamani??? Va multumesc anticipat si domnu isus sa va binecuviteze
@Elena: din pacate, cred ca afectiunea este intr-un stafiu avansat si exista deja metastaze in peritoneu. imi are rau.
Buna ziua, as dori o informatie. Exista o persoana de 35 ani cu urmatoarea evolutie: in urma ecografiei, ce are ca rezultat ficat cu LD 14 cm, colecist fără calculi, pancreas omogen, de dimensiuni normale, splina omogena de 9 cm lungime, RS 105 mm, fără calculi şi fără HN, ascita în toata cavitatea peritoneală, ovar drept cu 2 formatiuni chistice, ambele cu dimensiuni de 60 mm, cu perete gros si cu vegetatii parenchimatoase în interior, uter normal, ovar stâng cu un chist de 25 mm diametru. VU nelocuita, s-a formulat următoarea Concluzie: formatiuni chistice complexe ovar drept, Sindrom ascitic , probabil carcinomatoză peritoneală.
Intrebarea mea este ce inseamna acest diagnostic, daca se poate opera si unde, nu conteaya in tara sau in strainatate. Va multumesc anticipat!
@Emilia: din pacate nu e chiar de bine. ca pacienta, m-as duce DE URGENTA pentru un consult la un chirurg sau chiar la un ginecolog familiarizat cu neoplaziile ovariene. ca medic chirurg, i-as recomanda urgent cateva analize (markeri tumorali) si investigatii imagistice (CT sau RMN), plecand de la suspiciunea de CANCER OVARIAN. Daca se confirma suspiciunea, i-as propune pacientei de urgenta interventia chirurgicala specifica acestei boli, urmata de luare in evidenta si monitorizare in serviciul de oncologie, pentru chimioterapie.
Buna ziua d-le doctor. Sunt operata de un neoplasm de col uterin gradI2B in decembrie 2013. Inainte de operatie am facut 33 sedinte radio cu 6sedinte chimio. Intrebarea mea este daca era necesar ca si dupa operatie sa fac citostatice. Biopsia de la operatie spunea ca au existat infiltratiiperiunerale prezente. In rest chirurgul spune ca a fost indepartat tot tesutul bolnav.Oncologul a citit rezultatul si a spus ca nu este necesar tratament cytostatic postoperator. Am fost si la second opinion dar acolo mi s-a mentionat ca era bine sa fac si postoperator chimio. E correct asa?
@MIhaela: decizia de a face sau nu chimioterapie apartine in totalitate oncologului, NU chirurgului. In mod normal, oncologul ar trebuie sa aplice cu oarecare strictete un protocol international, care este unic la nivel european, ajustat putin sau deloc in functie de anumite caracteristici ale organismului dvs. asadar, nu va pot ajuta in acest sens. parerea mea este ca, mai ales daca ati suportat bine chimio initiala si nu aveti alte boli asociate, tinand cont de invazia perineurala, in functie si de gradul de diferentiere al tumorii, ar merita facuta o chimioterapie „blanda”, pentru siguranta. repet, aceasta decizie apartine exclusiv oncologului!
Buna ziua… Cum as putea lúa legatura cu domnu doctor eu am toate hartiile mamei melé iesirea din spital rezultatul biopsiei rezultatul de la tomograf dar efectiv nu inteleg ce scriu doctorii astia …. Unde pot trimite si eu hartiile si daca ati putea sa ma ajutati… Va multumesc frumos
@PAulette: o sa va rog frumos sa nu mai afisati adresa Dvs de mail pe site. Imi puteti trimite documentele pe care le aveti pe adresele specificate la rubrica de contact.
Buna ziua! Va scriu si eu in legatura cu tatal meu ! Acum o luna a fost operat de icter obstructiv .nu prea inteleg multe .doctorul nu prea ne-a dat informatii asa multe .poate ma ajutati si pe mine cu unele detalii .pe biletul de externare scrie : Diagnostic de externare :-neoplasm coledon terminal. -icter mecanic.-anemie secundara .- insuficienta cardiaca congestiva .ITERVENTII CHIRURGICALE:-DUODENOPPANCREATECTOMIE CEFALICA TIP WHIPPLE CU ANASTOMOZA PANCREATICO-JEJUNALA TERMINO-LATERALA. DRENAJ 3 TUBURI.IAR LA BULETINUL HISTOPATOLOGIC ; MACROSCOPIE: 145224- FRAGMENT DE 0,8/0,5/0,3 cm. 145262 PIESA DE REZECTIE: FRAGMENT STOMAC DE 5cm,DUODENDE 11cm,FRAGMENT PACREAS DE 6/3 cm.COLEDON PERMEABIL PE O DISTANTA DE 1,6 cm. AMPULA VATER PERMEABILA PE 1cm. IN SECTIUNI SERIATE , SE CONSTATA O ARIE INDURATA IMPRECIS DELIMITATA DE APROXIMATIV 3/2cm,APARENT TANGENTA LA MARGINEA DE REZECTIE. COLECIST DE 8,8 CU SEROASA NETEDA ,LUCIOASA ,CU CONTINUT MUCOS , BRUN -VERZUI, FARA CALCULI .IAR LA MICROSCOPIE : 142224 -FRAGMENTUL EXAMINAT PREZINTA INFILTRATIE TUMORALA .145261-FRAGMENTUL EXAMINAT PREZINTA INFILTRATIE TUMORALA . 145262- ADENOCARCINOM DUCTUALMODERAT DIFERENTIAT CU STROMA DESMOPLAZICA BINE REPREZENTATA CU INVAZIA STRUCTURILOR ACINARE ,A PERETELUI COLEDOCIAN SI A PERETELUI DUODENAL( MUSCULARA PROPRIESI SUBMUCOASA). FRAGMENTELE GASTRICE SI AMPULAR EXAMINAT NU PREZINTA INVAZIE TUMORALA. SE MAI CONSTATA INFILTRAT INFLAMATOR ASOCIAT SI NUMEROASE ASPECTE DE INVAZIE A STRUCTURILOR NERVOASE . FRONTUL DE INVAZIE TUMORALA SE AFLAIN CONTACT CU LIMITA DE REZECTIE TUSATA IN LABORATOR . 11 LIMFONODULI FARA METASTAZA . pT3No-G2. VREAU SA VA INFORMEZ CA PACIENTUL SE SIMTE BINE .la oncolog mergem luni pentru a fi luat in evidenta . oare trebuie sa faca cistotatice ?
VA MULTUMESC !
@Bianca: din punct de vedere strict oncologic, are indicatie certa de chimioterapie. problema e daca nu exista alte contraindicatii – alte boli severe samd.
Buna ziua domnule doctor ! dupa cum v-am spus ca astazi mergem la oncolog pentru a fi luat tata in evidenta . I-am aratat doamnei doctor buletinul histopatologic dar… aici este dilema a lasat totul in seama noastra .daca vrem noi sa facem chimioterapie … da sa ba . ne-a spus ,ca fiind o operatie foarte mare si larga, chimioterapia sa nu ii afecteze operatia . noi suntem niste oameni simpli cu cunostinte despre aceasta operatie citite doar de pe internet ,nu stim ce o sa facem .eu zic ca doctorul trebuie sa ne spuie daca trebuie sau nu sa urmeze tratamentul nu noi sa decidem .tin sa va informez ca tata este bn nu are nici un fel de simtom de greata sau durere ,are pofta de mancare si nu are o alta problema medicala in afara de cea mentionata mai sus . va multumesc mult pentru ca ati avut timp sa ne raspundeti si va rog sa ne scuzati daca am tot insista ca aceasta problema .dar suntem total derutati .
@bianca: ba da, intr-o tara civilizata exista un algoritm unic pentru tratarea cancerelor diferitelor organe, in functie de stadiul lor. v-am spus deja parerea mea – daca nu are alte contraindicatii, date de boli asociate samd, ar trebui sa faca chimioterapie.
Buna seara …. mama mea a fost diagnosticata cu tumora maligna a capului pancreatic . Tin de mentionez ca de app o luna nu se poate hrani deoarece vomita …chiar si apa nu poate consuma ca la fel se intampla. Doctorul I a facut endoscopie deoarece a vrut sa ii bage un stent …pentru ca am inteles ca tumoarea apasa pe duoden si din acest motiv ea vomita …insa dupa endoscopie a ajuns la pararea ca nu se poate . Nu am prea multe informatii deocamdata . Insa in caz ca o opereaza …este o operatie riscanta ?…poate ca dupa operatie sa nu mai aiba nimic ? Va multumesc anticipat
@Anamaria: daca tumora este depasita dpdv oncologic, mama are numeroase alte boli, eventual grave, se poate face o interventie de mica amploare prin care se ocoleste obstacolul unind stomacul de intestinul subtire; daca tumora poate fi rezecata, atunci ea se scoate in bloc cu duodenul – este una dintre cele mai frumoase, dar si mai complexe operatii din chirurgia generala.
Credeti ca sunt sanse de vindecare in cancer st 2A?
Stimate domnule doctor,
Mama mea , in varsta de 75 de ani ,a efectuat pe 30.06.14 un CT toraco – abdomino-pelvin ,cu rezultatul :
Etaj toracic – Micronoduli si noduli aleatori la nivelul ambelor paranchime pulmonare, predominant pe partea dreapta, de max 14/10 mm la nivelul lobului mediu, subpleural, cativa sechelari(calcificati), restul cu apsect sugestiv pentru determinari secundare.Discrete benzi fibrotice plmonare bilateral, mai exprimate la nivelul lobubului mediu.Fara epansamente fluide pleuro-pericardicec.Mic placard calcar la nivelul pleurei perietale postero-bazale drepte. Fara adenomegalii mediastinale sau exilare bilateral.Calcificari ganglionare infracarinal.
Etaj abdominal : Fara semne CT de recidiva tumorala locala. Rinichi drept unic chirurgical cu dim normale ,contururi regulate, cu pastrarea diferentierii cortico-medulare , cu nefrograma si excretie normale, fara imagini de calculi, fara dilatatii de sistem pielo-caliceal sau ureter lombar.Doua chisturi corticale , unul Bosniak I (14/13 mm) la nivel polar superior, iar celalalt Bosniak II ( hiperdens spontan, 7/5 mm) la nivel polar inferior.
Ficat cu dimensiuni normale, contururi regulate, fara procese focalizate decelabile CT.Fara dilatatii de cai biliare intra/extrahepatice.Colecist mulat pe calculi.Ax venos portal hepatic omogen opacifiat, nedilatat.
Pancreas, splina, glanda suprarenala dreapta fara particlaritati notabile CT.
Acumulare cu densitati flide si perete fin , suubfrenic de partea stanga, cu diametre axiale maxime de 27/21 mm.
Fara adenopatii sau lichid de ascita in etajul abdominal.
Placi de aterom calcificate si moi la nivelul aortei si al ramrilor acesteia.
Modificari degenerative la nivelul segmentelor osoase scanate.
–––––––––––––––––––––––––
Mentionez ca mama a fost operata in martie 2010- nefrectomie a rinichiului stang pentru o formatiune tumorala ( carcinom cu celule clare G1-G2).
Nu a efectuat chimioterapie postoparator.Are si alte afectiuni , hepatita C , HTA .
Va rog din suflet sa imi spuneti cat de grava este situatia in momentul de fata , urmate a CT-ului efectuat ?
Sunt sanse de supravietuire , cu ajutorul chimioterapiei sau a unui alt tratament, sau nu are rost sa o chinuim?
Astept un sfat de la dumneavoastra.
Cu multe multumiri ,
Elena
@Elena: din pacate, vestile nu par sa fie tocmai imbucuratoare – din descrierea CT rezulta ca plamanii ar fi si ei afectati. Decizia pe care va trebui sa o luati e grea. Tineti cont, printre alte argumente, si ca fara chimioterapie sfarsitul va surveni mult mai rapid, dar nu neaparat si mai putin chinuitor… Nu am toate datele necesare, dar cred ca ar merita totusi sa faca si chimioterapie.
Buna seara domnule doctor ! Stiu ca tata trebuie sa faca chimioterapie, dar doamna doctor de la oncologie a spus ca trebuie sa mai asteptam pana la urmatorul control, care va fi pe la sfarsitul lunii august . Eu as fi vrut sa stiu daca aceste luni de asteptare il poate afecta cu ceva .Multumesc mult !
@Bianca: cum nu am toate datele, nu pot aprecia corect situatia tatalui, cu atat mai putin sa contrazic oncologul care l-a examiant direct. de principiu, debutul chimioterapiei nu este amanat cu lunile decat daca starea generala a pacientului nu permite / nu suporta curele PCT.
Buna ziua! In urma unei colonoscopii,tatal meu (in varsta de 67 de ani) a fost diagnosticat cu o neoplasma la rect; doctorul ne-a recomandat ca solutie „anusul contra naturii”. Ar mai exista si o alta solutie?
Va mul:tumesc anticipat!
@anamaria: totul depinde de distanta de la orificiul anal la marginea inferioara a tumorii. Daca aceasta este de sub 5 cm, atunci cel mai probabil are indicatie de radioterapie, apoi de amputatie de rect – adica anus contra naturii. daca aceasta limita este de peste 5 cm (ideal 6-8) dupa radioterapie se poate face doar rezectie rectosigmoidiana, adica cele doua capete pot fi unite intre ele, eventual cu ajutorul unui aparat special cu agrafe metalice, numit stapler.
BUNA ZIUA, DLE DOCTOR! AM 54 ANI SI DE CATIVA ANI(10) MA CHINUI CU UN SINDROM DE COLON IRITABIL, DUPA SPUSELE MEDICILOR DIN GALATI1 AM FACUT O COLONOSCOPIE LA CARE NU S-A VAZUT NIMIC, UN CT, LA CARE TOT NU S-A VAZUT NIMIC, INSA EU CONTINUI SA AM DURERI FOARTE MARI IN PARTEA DREAPTA, SUBT FICAT, DURERI CARE MERG PANA IN SPATE! NU AM NIMIC RENAL, TOATE ECOGRAFIIILE SUNT BUNE, SI TOTUSI MA CONFRUNT CU ACESTE DURERI ACUTE DE MULTI ANI! VA ROG, SA IMI RECOMANDATI CEVA, TRATAMENT, ANALIZE, ETC, CEVA CARE SA IMI PUNA MACAR UN DIAGNOSTIC REAL. TOATA LUMEA SPUNE CA NUMAI DE L AUN COLON IRITABIL, NU POTI AVEA DURERI ATAT DE MARI! ATUNCI, DE L A CE ? CHIAR NU MAI STIU UNDE SA MERG SI CE SA FAC! MULTUMESC ANTICIPAT PTR RASPUNS1 CU STIMA,
Buna ziua d-le doctor,urmare a unei colonoscopii mi s-au recoltat biopsie dupa:(1)polip colon transvers excizat ;(2) formatiune tumorala sigmoidiana situata intre 20 si 25 cm de anus. Rezultatul biopsiei este urmatorul: 1).adenom tubular cu displazie usoara,excizat complet; 2) fragmente de mocoasa colorectala infiltrate de adenocarcinom tubulopapilar, moderat diferentiat histologic (G2) cu dezmoplazie si reactie inflamatorie limfocitara moderata.
As vrea sa stiu care este parerea dvs despre rezultat (2) si cat de grav este. Multumesc.
@Dora: tumora (2) este maligna. din fericire, are o pozitie favorabila dpdv chirurgical, pentru ca de regula poate fi scoasa fara a face obligatoriu anus contra naturii; in principiu, tumora va trebui extirpata cat mai rapid posibil, indiferent de extensia ei (cancerele cu aceasta localizare evolueaza spre ocluzie). in schimb, gravitatea leziunii, adica prognosticul, tin de mai multi factori, dintre care cel mai important este stadiul bolii, cu alte cuvinte de extensia bolii la distanta; din acest motiv trebuie sa mai faceti niste investigatii (CT, marker-i tumorali etc). din cauza cifrei G2 (grading-ul, arata cat de indepartate sunt celulele tumorale de o celula normala dpdv al structurii, al aspectului lor – la Dvs are o valoare medie) si in functie de stadiul bolii, de varsta Dvs etc, este posibil sa urmati apoi si un tratament citostatic. acest lucru se va aprecia corect doar dupa operatie (se analizeaza ganglionii scosi odata cu bucatica de intestin gros afectata).
La cat timp este recomandat repunerea colonului dupa operatie si tratament chimio.?care sunt riscurile operatiei?este indicat ca repunerea sa fie dupa o perioada mai lunga de timp de la trminarea tratamentului?.colonul arata vindecat si cicatricile sunt vindecate ;nu stiu ce riscuri sunt la aceasta operatie si daca trebuie tinut cont de perioada scurta de la operatie 2 februarie 2014 ?este o trauma ileostoma dar nu vrem sa riscam (Este vorba de sot)
@Stelu: in functie de rezultatul analizelor de sange si de efectele adverse dupa chimioterapie, ileostoma poate fi desfiintata dupa 3-6 luni (daca e bine tolerata, intervalul ideal e cel mare); de regula la minim o luna de la incheierea ultimei cure de chimioterapie.
Este necasar chimio la cancer rectal 2A?
@Mircea: depinde. sunt mai multi factori pe care oncologul ii ia in considerare, cel mai important fiind grading-ul (G1-G3) – se refera la gradul de diferentiere a celulelor canceroase, adica la cat de asemanatoare sunt ele cu celulele normale. La asta se adauga varsta, daca a facut radioterapie sau nu, alte boli severe asociate etc. decizia ii apartine in exclusivitate medicului oncolog
Ce inseamna chimio bolux?
@cecilia: cred ca de fapt este „bolus” – inseamna administrarea unui cat mai rapida a unui medicament, dintr-o data, adica nu lent, in perfuzie.
Buna ziua,domnule doctor,eu am 35 de ani si in luna iunie am fost diagnosticata cu cancer rectal,am facut radioterapie si chemioterapie timp de cinci saptamani,acum la sfarsitul acestei luni ar urma sa fac operatia.Ati putea sa imi spuneti daca e posibil sa nu fie nevoie de anus contra naturii,va precizez ca tumoarea se afla la 5 cm de anus.Va multumesc.
@Vasilica: da, la 8 cm se poate, mai ales daca se va folosi o sutura mecanica. in functie de situatia locala, este posibil sa fie nevoie de o asa zisa ileostomie – adica tot un fel de anus iliac, dar TEMPORAR, pe partea dreapta a corpului. aceasta se desfiinteaza, se reintegreaza in organism, cand sutura mecanica se va vindeca.
Vroiam sa spun la8 cm de anus.
Buna seara sunt Andreea.as dori un sfat in legatura cu mama mea care i au gasit un chist la creier adica un parazit pe nume tenia.vreau sa stiu dak se operaza va multumesc
@andreea: depinde de o serie de factori pe care eu nu am de unde sa ii cunosc (dimensiuni, localizare, alterarea neurologica provocata etc). cel mai corect este sa cereti sfatul unui neurochirurg, dar si al unui medic parazitolog.
Buna ziua,
Am o singura intrebare in legatura cu o observatie din rezultatul tomografiei tatului meu (70 ani, cu icter obstructiv). „Tumora pariampulara VS diametru 7 mm fara lichid de ascita” inseaman tumoare maligna?
Saptamana viitoare va ajunge din nou l sp Fundeni acolo unde a fost internat deaj 2 zile ptr examinari insa as vrea sa stiu … cam la ce sa ne asteptam.
Va multumesc tare mult
@LAura: diagnosticul de tumora maligna sau benigna se pune exclusiv pe examenul histopatologic – biopsii endoscopica sau piesa rezecata chirurgical. Ca idee, tumorile periampulare, chiar dovedite a fi maligne, au evolutie mai lenta decat alte cancere digestive (de pancreas, de ex). Nu am date exacte, dar la 7 mm daca localizarea e favorabila este o tumora operabila. Se poate monta inainte un stent in caile biliare, pentru a scadea icterul si a putea apoi opera in conditii mai bune.
Va multumesc mult (ne-am mai „relaxat ” un pic datorita raspunsului Dvs). A facut si o tomografie, trimis de medicul de la Fundulea si aici concluzia este „Dilatatie CBIH/CBEH prin obstructie distala cefalica pancreatica (tumoare?)” cu recomandarea de a face si un IRM „ptr o mai buna caracterizare”
In descrierea rezultatului apar niste „adenopatii pericefalice pancreatice cu diametre axiale maxime de 11/14mm”, „mica arie cu caractere chistice – 5mm- vizibila anterior la unirea cap-corp pancreatic”, „colecist dilatat cu continut discret hiperdens”.
El are o stare de generala buna, cu pofta de mancare, fara nici o durere dar cu icter (observabil mai ales la nivelul ochilor).
Cu consideratie,
Si chiar ma gandesc sa-i recomand tatalui meu, dupa examinarea RMN, sa ajunga la Dvs caci la Fundulea sunt medici excelenti, dupa cum am inteles, dar nu au timp sa discute cu pacientul si sa-i explice cate ceva despre afectiune de care sufera.
Multa sanatate
@laura: e buna ideea cu RMN-ul; puteti face asociat un colangioRMN (presupune „colorarea” cailor biliare cu o substanta speciala, care poate evidentia si un eventual obstacol din calea biliara – o piatra, de ex). Din pacate, icterul care nu doare este mai frecvent de cauza tumorala, cu toate ca am intalnit cazuri si de icter obstructiv de cauza benigna (piatra in coledoc). Daca RMN nu evidentiaza un obstacol clar, va sfatuiesc sa faceti imediat o endoscopie (eu i-as face oricum) – vede eventuala tumora periampulara nedescoperita imagistic si permite montarea unui stent temporar, dupa cum va spuneam.
Va multumesc mult ptr sfaturile Dvs. Azi o sa faca RMN in modalitatea in care ne-ati sugerat.
Toate cele bune
Buna ziua!in 2005 am fost diagnosticata cu limfom T;luna trecuta la un CT de rutina mi-a iesit nodul hepatic de 9mm,motiv pt care azi mi s-a efectuat un PET -CT…la ficat nu a iesit nimic…..in schimb mi-a recomandat o colonoscopie……..este posibil sa fie ceva benign?sau PET-ul evidentiaza doar zone zone cancerigene?
@Alina: greu de spus; PET-CT-ul arata unde sunt celule cu metabolism foarte intens, care se inmultesc rapid (cum sunt cele tumorale); nu am rezultatul complet, dar daca vi s-a recomandat colonoscopia, este posibil sa se fi vazut un focar activ la acest nivel (exista foliculi limfatici numerosi in peretele tubului digestiv). E un sfat care ar trebui urmat fara amanare.
Va multumesc pt raspuns….sapt viitoare sunt programata pt colonoscopie…in caz de se confirma a fi ceva malign…..se face rezectie de colon sau se va apela la chimioterapie?sau si una si alta?mi-e frica ….si incerc sa ma pregatesc psihic pt ce poate urma…
alina: discutiile sunt complet premature; va astept cu vesti bune…
Buna seara domnule dr vreau sa va intreb cati ani traiesc bolnavi care fac operatia numita Whipple
@florentina: depinde de indicatia pentru care a efectuat DPC (whipple). in stadii incipiente ale cancerului de pancreas sau in tumori ampulare, prognosticul este excelent. operatia in sine nu scade speranta de viata, ci numai stadiul bolii de fond.
Buna seara din nou domnule doctor a fost cancer in capatul pancreasului dintre care a fost masculin si nu sau facut chimioterapi acum acolo unde sa taiat un pic din pancreas se spune ca are o infectie si are prea mult lichid in apdomen cum se poate trata si daca se trateaza dar eu vreau si un nr de tel a lui dumneavoastra pt ca eu sunt Grecia si sotul meu este cate are prob cu sanatatea va rog din suflet
@Florentina: regret, dar nu acord consultatii telefonice; intr-un cancer de pancreas, acumularea de lichid in burta poate avea mai multe explicatii. neavand toate datele, nu pot sa va dau un sfat in necunostinta de cauza, imi pare rau. Oricum, ca idee, cancerul e de un singur tip – MALIGN. Celelalte discutii despre natura lui „feminina” sau „masculina” sunt doar legende si nu au nicio relevanta practica.
Buna ziua doumnul doctor Buliga.
Mama mea a efectuat un CT in luna August cu urmatoarele concluzii:
„Modificari parietale, aspect ingrosat circumferentialla nivelul peretelui ampulei rectale pe o distanta de cca
8.7 cm., mai ingrosat spre peretele posterior lateral stanga unde se schiteaza un aspect nodular diametru max 2/1.9cm,
omogen, moderat iodofil. Postero lateral dreapta de peretele ampuleirectale se evidentiaza mici formatiuni nodulare moderat
idofile, grupate ce cumuleaza un diam. max 2/1.7cm(posibil adenopatiiperirectale), formatiuni ce nu prezinta o limita neta de demarcatie cu peretele rectal.
Densificarea grasimii perirectale sub forma de fine benzi dense.
Adenopatii pelvine localizate la bifurcatia arterei iliace comune stangi cu diam. max 1.4/0.9cm si microac. pe dreapta.
Doua microadenopatii cu diam max 0.7/0.5cm situate langa vasele rectale superioare, inferioare de bifurcatia aortei.”.
In urma acestuia a fost diagnosticata cu cancer colorectal.
Dupa un tratament in germania de o luna si continuarea acestuia acasa inca doua luni a efectuat un CT zilele trecute in care scrie urmatoarele:
„Calibru redus la nivelul ampulei rectale, perete mai iodofil grosime max 1cm.
Densificarea grasimii perirectale sub forma de fine benzi dense si micronoduli.”
Puteti va rog sa imi spuneti ce inseamna acestea si care este situatia in acest moment?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cu stima
Ionut Cirjan.
@Ionut Cirjan: banuiesc ca diagnosticul de cancer colorectal a presupus si o biopsie, pentru ca CT-ul nu poate pune cert acest diagnostic. Apoi, este extrem de important la ce distanta de orificiul anal este marginea inferioara a tumorii – asta se stabileste fie prin tuseu rectal, fie (corect) prin colonoscopie, care din punctul meu de vedere este obligatorie. Ar mai fi fost util de stiut ce fel de tratament a urmat – chimioterapie sau doar vreun tratament simptomatic? A fost luata in evidenta unui serviciu de oncologie? Daca da, i s-a propus/ a facut si radioterapie preoperatorie? Are si alte boli asociate? Are simptome de ocluzie (se baloneaza, iese greu la toaleta, varsa etc)? In functie de aceste amanunte, se poate creiona o concluzie relativ apropiata de realitate.
Buna ziua D-le Doctor
am o tumora intraperitoneala 4×2 cm, omogena,bine delimitata cu semnal tisular, gadolinofila. Leziunea nu prezinta restrictive de difuzie. Dupa mai multe investigatii: rmn, ct, markeri CA125=8,9, CA 15-3=0, CA19-9=33,2,CEA=1,9, nu s-a gasit altceva notabil legat de aceasta tumora. E de consemnat si: „absenta lichidului intra-peritoneal, cu exceptia unei fine lame adiacent anexei pe stanga” . Este aceasta o „tumora peritoneala primara”? Inteleg totusi ca prognosticul acestor tumori este unul asemanator cu cancerul ovarian sau mai putin favorabil. Inca nu am facut biopsie, extirpare sau tratament. Stiti in Romania, un spital/centru, unde au experienta in utilizarea metodei HIPEC (IPCH) intraoperator/cu o combinatie de Mitomycin. C, Cisplatin si Doxorubicin ? Ar fi aceasta o solutie? Apreciez foarte mult informatiile pe care le postati, asa am citit prima data despre plasa e-PTFE. Este aceasta de gasit in spitalele din Romania? Orice sfat/ recomandare de la un specialist ca Dvs, imi este de mare ajutor. Inca nu am luat legatura cu un oncolog.
Va multumesc
@Nina: Ca sa beneficiati de chimioterapie/hipertermie intraperitoneala, trebuie mai intai sa aveti dgn pozitiv de tumora maligna, ceea ce nu e neaparat obligatoriu. Da, exista plase din ePTFe, dar de asemeni nu vad la ce ar trebui ptr extirparea acestei tumori. Daca localizarea este favorabila, se poate tenta chiar excizie laparoscopica – merita macar incercat, daca – repet – tumora este localizata favorabil. Discutiile cu oncologul incep doar dupa ce aveti rezultatul histopatologic definitiv.
Buna ziua!
tatalui meu i-a fost facuta o biopsie si pe biletul de la laboratorul de anatomie patologica la diagnostic scrie asa: ” Adenocarcinom gastric de tip intestinal, tubular, ulcerat, dezvoltat pe fond de gastrita cronica, cu focare de metaplazie intestinala.”
imi puteti spune ce inseamna si cum ar trebui sa procedam. vreau ca tatalui meu sa ii fie bine! Multumesc!
@Mihaela: pe romaneste, este un cancer de stomac. Trebuie facute investigatii care sa arate extensia tumorii – daca exista sau nu metastaze in burta, torace etc. In functie de aceste investigatii se stabileste atitudinea terapeutica – operatie de la inceput, doar chimioterapie, combinatie intre ele etc.
Domnule doctor, tatal meu-66 ani- are urmatoarea concluzie scrisa pe biletul de iesire din spital : se evidentiaza la 25 cm de anus tumora vegetanta dispusa pe 2/3 din circumferinta lumenului, nestenozanta, dura, sangeranda la biopsie si multipli diverticuli de 4-5 mm pe sigmoid si descendent iar la unghiul hepatic se evidentiaza 2 polipi cu pedicul scurt intens vascularizat si capul boselat din care se preveleaza probe bioptice si hemoroizi iterni congestivi. La ex. CT se evidentiaza tumora la nivelul colonului sigmoid, fara metastaze hepatice.
Uletin histopatologic
442478-fragmente tumorale cu structura histologica de adenocarcinom moderat diferentiat
442479-polip adenomatos cu leziuni displazice epiteliale de grad inalt
VErso- 1)tumora sigmoid(442478)
2)biopsie polip unghi hepatic(442479)
IMi puteti spune cat de grav este? Sau …imi puteti ‘traduce’ cat de cat ce scrie mai sus?
multumesc mult anticipat!
Multa sanatate va doresc!
@lina: este vorba despre un cancer sigmoidian, de intestin gros, nici prea bland, dar nici prea agresiv. in acest necaz exista doua vesti bune: distanta de 25 d ecm este ideala pentru o rezectie cu anastomoza, adica cel mai probabil ar trebui sa scape fara anus iliac. neavand metastaze, se poate recurge IMEDIAT la interventia chirurgicala, urmand ca apoi, in functie de rezultatul histopatologic definitiv pe piesa scoasa chirurgical oncologul sa decida daca este nevoie de chimioterapie sau nu. Curaj – daca stadiul nu este foarte avansat, este o localizare care ofera sanse mari de vindecare chirurgicala! La un moment dat va trebui scos si polipul cu displazie – preferabil colonoscopic sau chiar chirurgical. Pe de alta parte, nu stiu ce varsta aveti, dar va trebui sa obisnuiti cu ideea ca ar fi util sa faceti si dvs colonoscopii periodice, de control.
Mentionez ca s-a simtit si se simte f bine! NU mai are nicio alta afectiune,a dus si duce o viata sanatoasa, fara excese! CElelalte analize sunt in parametri normali, cu exceptia bazofilelor care sunt 0 %. Daca nu ar fi avut scaun cu sange, nu ar fi stiut de necazul acesta….
Buna seara,
Domnule doctor va rog sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste starea de sanatatea a mamei mele si pasi de urmat.
In 2005 a fost diagnosicata cu neoplasm mamar stanga, stadiul III A si s a practicat mastectomie totala stanga la Cluj-IOCN.A urmat apoi 8 cure de chiioterapie si a facut si radioterapie, apoi a uraat tratament cu tamoxifen si ulterior cu inhibatori de aromataza.
In 2010 a fost operata la IOCN pentru metroragie poast administreare tamoxifen(HT+AB).
In 2014 in urma unui control la Iasi, pentru ca mama se simte slabita si chiar pierduse kg bune fara sa ne putem explica de ce,in urma mai ultor investigatii s-a descoperit ca ar avea din nou cancer/recidiva.
S-au efectuat CT :
Prezenta revarsatului lichidian:
-baza hemitorace drept de 7,5 mm
-perihepatic,ligamentul depatoduodenal 7.5mm
-in Morisson,patul colecistului bursa omentala 5 mm
-ligamentul gastrohepatic 14 mm
-perisplnic,parietocolic stang 5mm
-ligam.. gastrocolic 20 mm
-peripancreatic,cefalic si caudal,radacina mezenterului,parietocolic drept si pericecal de 21 mm
-fosa iliaca stanga 27 m
-in Douglas de 71/88 mm
Ingrosare circumferentiala a peretelui gastric la nivel antropiloric si bulb duodenal;la nivel ileal – FIS- si rectal, in vecinatatea jonctiunii rectisigoidiene si rect superior ,cu iportanta ingrosare parietala 15mm , circumferentiala,segmantara,iodofila,cu ingrosarea pliurilor intestinale si aspectet neregulat,dintat al peretelui.La nivel cecal si rectal dilatatie importanta luminala cu aspect neoogen al continutului,pereteisubtiri,fara leziunifocabile decelabile TDM;
Desen reticulomicronodular al mezenterului – micronoduli de max.8mm in ligaentul gastrocolic si la nivelul marelui epiplon;
ADP:
perigrastrici in vecinatatea cardiei,hil hepatic,peropancreatic cephalic,trunchi celiac de 12 si 16 mm;
ganglioni dispusi pericecali,perisigmoidieni de 5-8 mm,interaorticocav,iliac comun si opturator de 8/12 mm.
OBS.Carcinomatoza perotoneala
leziunile gastrice si intestinale descrise sunt nespecifice.
–––
Endoscopie : biopsia contine 2 fragmente de mucoasa gastrica ce prezinta in corion plaje de celule epiteliale monomorfe ce disociaza glandele gastrice.Celule prezinta nuclei monomorfi,citoplasma redusa unele avand nucleul plasat periferic,cu redusa secretie albastru Alcian pozitiva,cu aspect de inel cu pecete..
IHC:
mammaglobin in unele celule tumorale,ER intens pozitiv in peste 90% celule,PR slab pozitiv in rare celule 1-2%, HER2 neu-o (nrgativ),Ki67 pozitiv in 10 % din celule.
Diagnostic Ap.metastaza de carcinom de glanda mamara ,probabil de tip lobular.
–––
Mama a facut 6 sed de chimioterapie cu Doxorubicina liposoala (MIOCET) si Ciclofoasfamida.
Dupa aceste sedinte s a efecutuat din nou CT si s a constatat ca nu s au produs modificari si s a inceput tratament cu Tamoxifen.
Starea mamei este bune,mananca cate putin si nu poate chiar orice.
La insistentele noastre a mers si la cluj sapt aceasta si urmeaza sa revina pe 20 pentru investigatii la stomac…ce ne-a bulbersat acum si mai mult este ca ne au sunat cu rezzultatul unui marker pe care i l-au facut si este 4000, o valoarea asa mare nu a avut niciodata , max fiind la 320 inainte de chimio si scazuse pana la 280 …imi cer scuze pentru ca nu stiu cum se numeste .
Va rog sa imi spuneti mai pe intelesul tuturor ce se intampla si ce am putea sa facem…incotro sa o apucam…am inceles ca, in cazul ei operatia este exclusa…
Va multumesc!
@Mihaela: cu tot regretul, din datele prezentate starea de sanatate a mamei pare sa fie grava. afectiunea neoplazica este extinsa in aproape tot organismul, ceea ce limiteaza aproape complet posibilitatile terapeutice, inclusiv chimioterapia. daca e ceva de facut, doar chimioterapia mai poate face, fara a va face insa iluzii desarte despre succesul acestei metode. bafta si curaj!
Buna seara, d-le doctor.
Doresc sa va vorbesc despre cazul mamei mele-66 ani-care, in data de 13.01.2015 a suferit o interventie chirurgicala, intraoperator s-a stabilit diagnosticul de : tumora neuroendocrina mezenterica; determinari secundare hepatice multiple diseminate in ambii lobi; colecistita cronica litiazica .
S-a practicat rezectia tumorii (cca.8 cm diametru, dura, localizata in baza mezenterului ileal la aprox.30 cm de valvula ileo-cecala), colecistectomie anterograda cu ligatura separata A A si ductului cistic.
Va rog sa-mi spuneti daca in cazul mamei este necesara chimioterapia sau pentru inceput poate sa faca numai tratament medicamentos cu sandostatin. Inca nu am stat de vorba cu un medic oncolog, dar va rog, daca puteti, sa-mi spuneti cat este de grava situatia mamei si daca analiza anatomo-patologica a tumorii va stabili si gradul in care se afla .
Va multumesc mult.
@IOana: cel care va aprecia oportunitatea chimioterapiei este oncologul; probabil ca va fi totusi necesara. situatia nu este cea mai fericita, imi pare rau – se pare ca are metastaze multiple in ficat; corect este sa cereti lamuriri suplimentare chirurgului dvs.
Buna seara,d-le doctor.
Am si eu o intrebare la o biopsie , sau gasit trei fragmente de mucoasa gastrica cu infiltrate de carcinom gastric difuz( cu celule in inel cu pecete) , puteti sa imi spuneti ce inseamna ?
Va multumesc !.
@Andrei: este vorba despre un cancer gastric din pacate agresiv; totusi, daca tomografia nu arata un stadiu avansat (metastaze), merita operat, cu eventuala chimioterapie postop.
Am 54 de ani si factorul tumoral CEA mi a iesit 6,67.Sunt fumatoare.
@Micaela: gasiti cateva explicatii si in postarile de la articolele despre cancerele de colon; markerii tumorali respectivi au numai valoare relativa, ptr monitorizare etc. exista cancere cu CEA normal si persoane normale cu CEA usor crescut ca in cazul dvs. nu CEA crescut pune dagnosticul de cancer iar o valoare normala a CEA NU exclude un cancer.
Buna seara tata are cancer la stomac cu extindere la vezica si la unghiul gastric nu vrea opertie cat mai are de trait?
@Diana: nu exista un standard universal valabil in aceste situatii, eu unul evit sa fac astfel de preziceri. ca idee, un cancer gastric avansat are de regula evolutie rapida.
Multumesc dar am uitat sa precizez ca are tendinta spre sangerare
@Diana: cancerele complicate cu hemoragii se opereaza chiar si in stadii avansate, fie si numai paleativ (pentru oprirea sangerarii). Fac exceptie pacientii terminali.
Bună seara.tatăl meu a fost depistat de cancer ..Va rog sa îmi spuneți dacă ar mai putea fii salvat cumva..Am sa va scriu rezultatele.Multumesc mult :(!
-Adenocarcinom gastric tubular (WHO),de tip intestinal (Lauren),G2,dezvoltat pe leziuni de gastrita cronica multifuncțională infecțioasă H Pylori pozitiva,cu metastaze intestinala incompleta.
-Mici fragmente de mucoasa gastrica cu aspect de fond al unei gastrite cronice multifuncționale atrofice activa ,H Pylori pozitiva (H Pylori prezenți în număr mare).Arii largi de metaplazie intestinala incompleta.prezenta masiva de hife de Candida spp.
-Pe acest fond se identifica un mic fragment cu prezenta câtorva glande tumorale infiltrat o stromă desmoplazica.aspect glandular polimorf, cu tendința la fuzionare.epiteliului tumoral pleomorf ,cu hipercromazie și depilatoare nucleare.
-Stadializarea tumorala nu poate fii apreciata în materialul examinat.
-5 mici fragmente tisulare cenușii.
@Vlad: corect este „cu metaplazie intestinala incompleta”. Sigur ca poate fi salvat sau se poate macar incerca asta, dar sunt necesari cativa pasi preliminari, facuti cat mai rapid. In primul rand trebuie stadializata cat mai bine boala – computer tomograf torace si abdomen total cu substanta de contrast. Se fac totodata si cateva analize de sange, inclusiv markeri tumorali. Apoi, totul depinde de rezultate: daca nu are metastaze se opereaza, apoi chimioterapie daca oncologul apreciaza ca este necesar. se opereaza indiferent de stadiu daca sangereaza sau cancerul e stenozant (sugruma complet stomacul/esofagul). daca intampinati dificultati si credeti ca va pot ajuta macar cu lamuriri, daca nu cu operatia, dati-mi de stire.
Dar este posibil sa se ia am doi copii micuti si sunt un pic ingrijoarata
@Diana: nu.
Buna seara,
Sunt normale scaunele moi 12-14 pe zi in ziua a 6-a, postoperator dupa o rezecție ileocecala de 20 cm, laparoscopic, pt un pacient cu boala Chron?
@Tea: sunt totusi putin cam dese…
Buna ziua.Tatal meu in varsta de 60 de ani are dureri de stomac care il lasa fara aer.a suferit 2 interventii chirurgicale LA stomac in 2006 si 2007.acum a facut tomograful si rezultatul este:fara defecte parietale suggestive de hernie mediana/paramediana.in obs. Adenopatie hil hepatic diametru 11 mm (in ax scurt).ganglion calcificat 8 mm hilar.multiple leziuni nodulare infracentimetrice diseminate in grasimea mezenterica.ficat, pancreas, rinichi, splina, glande suprarenale in limite nor male CT nativ.colecist fara calculi radioopaci.CBIH, CBEH nediluate.absenta lichidului liber in abdomen.baze pulmonare libere.modificari de tip degenerativ coloana dorsolombara,cu prezenta de hernii intraspongiose.discreta ateromatoza aortica calcificata.mica hernie hiatala, 30 mm.va rog frumos sa-mi spuneti Daca este Cazul unei interventii chirurgicale.
@Elena: corect este sa fie vazut ptr inceput de un gastroenterolog,care sa ii faca si o endoscopie digestiva superioara.
Va multumesc!
Buna ziua , Domnule doctor va rog tare mult sa-mi spuneti ce inseamna urmatorul diagnosic :
Pacient de 70 ani fara antecedente patologice , in urma unor analiza de sange facute pe fondul slabii in greutate a rezultat HBC 8,7 a urmat un consult urmat de o gastroendoscopie unde s-a pus urmatorul diagnostic
Tumora gastrica vegetanta exulcerata friabila antru si mica curbura
Anemie secundara normocroma normocitara
Trombocitoza paraneoplazica
Adenopatii perigastrice
Endoscopic prezinta tumora gastrica vegetanta exulcerata, friabila, sangeranta prelevare multiple biopsii
Esofag AEN . Cardia pasabila. Stomacul cu pliuri convergente spre pilor ; la nivelul micii curburi formatiune vegetanta exulcerata , sangeranda care se exinde pana la pilor, dar fara sa-l stenozeze. Pilor permeabil. Reflux biliar duodeno-gastric
Va rog sa- mi explicati cat de grav e
Rezultatul de la biopsii o sa vina peste 10 zile
Mentionez faptul ca nu l- a durut stomacul niciodata, nu a vomat , nu a avut greturi, scanul a fost normal o data pe zi si s-a observat sange decat la analize avand culoarea galbui
@Ovidiu: din pacate, aspectul descris este sugestiv pentru un cancer gastric. Boala trebuie stadializata, ceea ce puteti face chiar inainte de a avea rezultatul biopsiilor – trebuie sa faca un CT de torace si abdomen total cu substanta de contrast, analize de sange, eventual marker-i tumorali etc. In functie de extensia bolii si rezultatul HP se decide ce trebuie facut – nimic sau doar chimioterapie (cancer ff avansat) sau operatie cu eventuala chimioterapie (cel mai probabil). Va fi decizia chirurgului daca va putea salva o cat de mica bucatica din stomac (pare sa aibe localizare rel favorabila) sau va trebui extirpat tot stomacul – gastrectomie totala.
Buna seara
Tatalui meu i-a fost facuta o endoscopie unde a fost gasit ” tumora ulcero-vegetanta esofagiana supracardiala” si i s-a luat biopsie. Rezultatul este:”carcinom scuamos necheratinizant, moderat diferentiat (G2) dezmoplazie si reactie inflamatorie limfocitare minime, iar focal necroza”. La C T: Stomac mica hernie hiatala cu marcata ingrosare a peretelui posterior la infracinfracardial 1per 3distala esofag cu perete ingrosat circumferential, asimetric, diam axial la nivelul peretelui posterior de aprox. 1,5 cm; doua adenopatii la nivelul curburii mici gastrice in adiacenta fornixului, cu diam. de 2 cm, respectiv 1,5 cm. As vres sa stiu daca e operabil, ce sanse are postoperator si in ce stadiu e.
Va multumesc!
@Diana: este un cancer esofagian; chiar daca adenoapatiile descrise sunt metastatice, ceea ce se va vedea numai la examen histopatologic, are indicatie de interventie chirurgicala, daca starea pacientului permite asta (nu stiu nimic despre boli asociate, varsta etc). Stadializarea e certa doar dupa operatie.
Concluziile la CT Abdominal sotului meu sunt:
-Formatiuni chistice hepatice pe fond de steatoza hepatica.
-Masa tisulara la nivelul peritoneului paragastric stang cu aspect nespecific.(Mai sus scrie:La nivel peritoneal -in hipocondrul stang, paragastric se evidentiaza formatiune tisulara hiperdensa de 22 MM diametru,cu structura omogena, net conturata, moderat si omogen captanta).
Va rog mult sa-mi explicati daca este cancer,cat este de grav si ce ne indrumati sa facem in continuare. Va multumesc!
@Monica: pe descrierea trimisa nu se poate spune despre ce e vorba; diagnosticul de cancer este exclusiv histopatologic; descrierea si localizarea sunt cam ciudate – de ex stomacul in sine e acoperit de peritoneu pe toate fetele sale si paragastric stga inseamna la stga stomacului – nu mi-e clar, nevazand direct pozele, daca e pe peretele anterior al abdomenului, lateral de stomac, pe fata stanga a stomacului etc). Cred ca merita sa cereti sfatul unui chirurg, dar trebuie sa mergeti la el cu filmele de CT. Daca aspectul CT e benign, e suficient sa urmariti formatiunea prin RMN periodice.
Va multumesc tare mult pentru raspuns.
Cam in cat timp credeti ca s-ar fi putut dezvolta aceasta tumora avand in vedere ca nu a vut nici o durere si nici acum nu are dureri ( ar manca orice) are pofta de mancare , iar scaderea usoara in greutate am observat-o dupa ce a inceput sa i-a diclofenac injectabil de 75mg ca acuza o durere la sold .
Pe partea de alimentatie ce ati recomanda
@Ovidiu: nu am toate datele ca sa apreciez asta; timpul de dublare a unei tumori depinde de varsta pacientului, gradul de diferentiere a cancerului etc. NU alimentatia e problema – trebuie continuat cu tratamentul specific.
buna ziua! Tatal meu (in varsta de 74 ani) a fost depistat de cancer ..Va rog sa îmi spuneți dacă ar mai putea fii salvat cumva..Am sa va scriu rezultatele:
– rezultat biopsie:adenocarcinom slab diferentiat. Masiva proliferare de celule tumorare de talie mica dispuse izolat pe trabecular cu rara dispozitie cu ulcerarea epiteliului.
– rezultat rmn cu substanta de contrast – sub rezeva artefactelor de miscare datorate distensiei aerice colo-ileale: stomac cu pliuri ingrosate si evidentierea la nivelul micii curburi gastrice (adiacent canalului gastric), fornixul (portiunea verticala) a unei hipertrofii marcate a pliurilor, cu tendinta la focalizare; nu se pun in evidenta invazii a seroasei gastrice, sau semne de obstructie pilorica; ficat cu dimensiuni normale, fara dilatatii de cai biliare intra/extrahepatice, fara procese cu aspect secundar vizibile in toti timpii de achizitie post contrast, colecist cu pereti subtiri, alitiazic; pancreas, ambii rinichi cu aspect si incarcare RM in limite normale; marcata distensie aerica colo-ileala, fara substrat ocluziv; multiple si voluminoase mase adenopatice, ce mansoneaza atat aorta abdominala cat si VCI, cu urmatoarele dimensiuni: 22 mm aortocav drept, 26 mm interaortocav, 13 mm iliac comun drept si 15 mm iliac comun stang. Adenopatiile descrise au semnal omogen, fara sa descrie arii de necroza centrala; fara colectii sau ascita.
In prezent, este internat la Spitalul Fundeni si doctorii au hotarat sa-l opereze. Va rog sa-mi spuneti ce sanse are. Multumesc frumos!
@Roxana: v-am raspuns pe mail; adenopatiile par sa fie date de celule maligne plecate in tumori; certitudinea va veni dupa examenul microscopic; oricum, are indicatie de interventie chirurgicala, datorita riscului destul de mare de sangerare digestiva.
buna dseara ,soacra mea are tumoare maligna pancreatica de gradul 4 acesta fiind diagnostic principal si un diagnostic secundar tumoare maligna a maduvei osoase , si un diabet zaharat cu o glicemie de 360 la care face insulina as dori sa stiu cam ce regim alimwentar s-ar impune
Multumesc
@Mihaela: regimul alimentar impus de boala diabetica in principal;
Buna seara , domnule doctor revin cu rezultatele de la biopsie
Adenocarcinom slab diferentiat G3 , ulcerat, infiltrativ
Examen CT ABDOMEN NATIV SI CIV
Stomac : regiunea antrala cu perete ingrosat prezinta o formatiune de cca 4×2 cm adiacenta curburii mici , inomogen iodofila. Nu exista spatiu de clivaj gastro hepatic posibil invazie in LS -segment II
Ficat : dimensiuni si structura normale , fara procese patologice spontan sau post contrast heterodense
Colecist: volum normal, fara modificari de pereti , fara calculi
CBP, CBIH, VP, VS calibru normal
Pancreas: dimensiuni si structura normale , fara procese patologice spontan sau postcontrast heterodense
Splina aspect CT normal
Rinichi bilateral : dimensiuni, contur,IP, secretie si excretie in limite normale
Aparat pielocaliceal dimensiuni normale
Fara adenopatii intra sau retroperitoneale
Va rog sa-explicati rezultate si ce ma indrumati sa fac mai departe
Multumesc tare mult
@Ovidiu: este din pacate un cancer gastric care pare destul de agresiv, dar de principiu merita operat, scotandu-se eventual si bucata de ficat afectata.
Buna ziua tatal meu de 60 de ani are bumora maliba biliara in stadiu depasit chirurgical ce inseamna asta adica va muri ast raspuna
@MAdalina: inseamna ca este un stadiu avansat, in care chirurgia nu il mai ajuta prea mult si trebuie sa urmeze alt tip de tratament – chimioterapie de ex.
Buna ziua tatal meu de 60 de ani are tumora maliba biliara in stadiu depasit chirurgical ce inseamna asta adica va muri ast raspuns
bunaziua sunt operata de tiroida carcinom tiroidian operat.am facut 2 sedinte de radioterapie si mi sa spus sa fac un pet ct .am facut pet ct si mia dat rezultatu si nu inteleg ;scrie ca la nivelul latero-cervical sting sub unghiul mandibular exista o structura micronodulara cu suv ibm de 1.90 .retroclavicular drept exista un ganglion infracentrimetric cu suv de 1.70 la torace ;la nivel mediastinal si hilar bilateral exista citeva adenopatii ;adenopatie la nivelul lojei baretti si paraesofagiana stinga cu suv max 3.54 patologic ;citeva adenopatii sunt vizibile la nivelul hilului pulmonar drept se evidentiaza mai multe structuri cu suv ibm max la acest nivel de 2.58 ;la nivelul hilului sting se evidentiaza cel putin 3 adenopatii cu suv ibm max de 2.90 patologic in concluzie imi scrie ca exista citeva adenopatii hilare si mediastinale active metabolic pentru FDG AS VREA SA STIU CE INSEAMNA A AJUNS CANCERU LA PLAMIN VA ROG MULT SA-MI RASUNDETI SA STIOU CE SE INTIMPLA CU MINE MULTUMESC MULT
Marioara: PET-CT foloseste o substanta care se acumuleaza in celulele care se inmultesc f rapid; La dvs, nu este descris nimic in plamani, ci in ganglionii din jur; aratati analiza oncologului si endocrinologului dvs si va vor spune ce aveti de facut in continuare.
Buna ziua domnule doctor!In urma unor dureri abdomiale mama mea in virsta de 68 ani a fost operata in luna februarie 2015,iar diagnosticurile la iesirea din spital au fost urmatoarele:
carcinomatoza peritoneala
polip rectal cu displazie inalta
sindrom subocluziv
sindrom biseptic post operator
A fost trimisa la oncolog si s-a comunicat ca nu se stie de la ce organ este plecarea spre aceasta carcinomatoza peritoneala.Ni s-a spus ca ca ovarele ar fi ,,curate”,ca nu ar pleca de la colon,nici de la plamini ….As mai avea de spus ca acum 20 ani mama mea a fost operata de fibron uterin care la momentul respectiv nu ar fi fost cancerigen,si ca in urma cu 10 ani a mai avut o opreratie asupra unui neg care se afla la nivelul fetei intre buza si nas care ar fi fost un carcinom,dar a fost operat extirpat si timp de 10 ani nu a mai avut nici o problema.Credeti ca acest neg (carcinom cum a fost numit atunci) ar putea fi punctul de plecare spre aceasta carcinomatoza peritoneala?Sau v-as mai intreba daca carcinomatoza peritoneala poate apare si fara sa existe acel ,,punct de plecare” .Acum medicul oncolog a recomandat chimioterapia care v-a incepe pe 15 aprlie.Acum nu stim daca sa incepem chimioterapia clasica sau poate chimiotrapia HIPEC ar fi mai indicata in cazul mamei mele(asta daca se poate face la noi si ne-am putea-o permit noi am auzit ca s-ar face la un spital in Brasov)Starea mamei este buna,ea spune ca se simte bine,are citeodata crampi la nivelul abdomenului dar moralul foarte bun. iar analizele ar fi bune.Cum credeti ca ar trebui sa procedam?:
sa incepem chimioterapia prin perfuzie sau chimioterapia HIPEC
Carcinomatoza ar fi fost descoperita in urma operatiei si ni s-a spus ca nu sa observat nimic inainte de a o opera,ar trebui facuta alta operatie dupa sedintele de chimiotrapie pentru a putea observa evolutia tratamentului?sau trebui sa mai continuam sa gasim acel punct de plecare ?Va multumesc pt timpul care ni-l acordati celor care ne gasim in aceasta situatie, poate am pus prea multe intrebari nereusind sa discut cu medicii care s-au ocupat de mama mea pentru motivul ca nu sint in tara iar mama mea este singura nu mai are pe nimeni care s-ar putea interesa pentru ea,iar ea nu prea stie in ce ordine ar trebui sa procedam
@George: ceva nu se leaga: daca a fost operata, in ce a constat interventia? De ce nu s-a scos atunci un fragment de tesut invadat tumoral ptr examen histopatologic, ceea ce ar fi lamurit imedit dilema? doua treimi din carcinomatozele recent diagnosticate fara sursa aparenta au cauza ovariana, uneori chiar si in conditiile unor ovare de dimensiuni normale; pe ce se bazeaza afirmatia ca ovarele sunt normale? au fost extirpate si trimise la examen HP? Din punctul meu de vedere, sursa carcinomatozei ar trebui evidentiata, ptr a conduce chimioterapia oarecum tintit. I s-au facut si marker-i tumorali din sange? S-au facut cumva si alte investigatii – CT, EDS, colonoscopie etc?
Daca ar fi fost ovarul implicat, raspunsul la chimioterapia sistemica este de regula bun; acesta ar raspunde bine si la HIPEC.
Cu foarte mare probabilitate, carcinomul de acum 10 ani nu are nicio legatura cu carcinomatoza, probabil ca a fost un carcinom epidrmoid, care da rarisim metastaze la distanta (si oricum ar fi recidivat mai intai local sau regional).
Am revenit din nou am uitat sa va spun ca la inceputul anului trecut mia aparut un mucroadenom hipovizar secretant de prolactina de 5mm si miau dat sa iau dostinex 4 pastile pe luna am facut ct in ianuarie dupa cum am spus am facut si pet ct in martie si nu se mai vede nimic vreau sa stiu daca intrerup tratamentu cu dostinex imi poate aparea inapoi microadenomu trebue sal iau tot timpulva rog sa.mi spuneti ce se poate intimpla daca il intrerup tratamentu.multumesc mult
@Marioara: decizia de a intrerupe tratamentul antiprolactinemic trebuie luat d eendocrinologul dvs exclusiv.
Vreau sa va intreb de ganglioni daca sunt activi la fdg inseamna ca este cancer? Multumesc mult de raspunsuri
@MArioara: cu certitudine, nu poti sti asta decat dupa examenul histopatologic; dar se presupune cu mare probabilitate ca un ganglion care capteaza substanta radioactiva este locuit de celule neoplazice.
Buna ziua!Va multumesc pentru raspuns!Credeti ca aceasta chimioterapie intravenoasa poate fi urmata de o chimioterapie Hipec (asta in cazul in care punctul de plecare nu ar fi un cancer de stomac sau pancreas din cite am inteles)Ne-am gindit sa incepem chimioterapia intravenoasa cum a fost programata pentru a opri evolutia bolii(sint deja 2 luni de la depistarea carcinomatozei) si ne intrebam daca chimioterapia Hipec mai are aceleasi efecte dupa ce s-a procedat mai intii cu o chimioterapie clasica.
George: nu ii scade efectul; oricum, cel care va decide ce pasi trebuie urmati este oncologul; raman in suspensie nelamuririle pe care le-am ridicat anterior…
Buna ziua,
Sunt din jud.Bihor tatal meu in varsta de 64 de ani a fost operat pe data de 06.03.2015. pe fisa de externare scrie asa:
– Tumora sigmoidiana cu evolutie incerta.
– Polipi sigmoidieni sangeranzi.
Epicriza:
Dupa o pregatire preoperatorie adecvata se intervine chirurgical in ag-iot in data de 06.03.2015 si se practica rezectie sigmoidiana segmentara cu anastomoza colo-rectala termino-terminala. Evolutia postoperatorie este favorabila sub tratament anticoagulant,antibiotic,antialgic, antiemetic. Se reia alimentatia. Tranzit intestinal prezent,plaga curata in curs de vindecare per primam fara semne de hemoragie sau supuratie. Suprimarea firelor de sutura la externare.
EXAMEN HISTOPATOLOGIC:
Anatomie patologica (06.03.15/09:09)
Diagnostic histopatologic: MACROSCOPIE:
1.Polip Sigmoidian pediculat la 18cm,frag.2mm
2.Polip plat la 20cm,frag.1mm
3.Polip Sigmoidian la 40cm,frag.1mm
Material prelucrat integral
MICROSCOPIC:
1.Au fost examinate 12 sectiuni dintr-un fragment de adenom tubular (polip adenomatos) care przinta arii minime de displazie usoara.
2.Au fost examinate 4 sectiuni dintr-un fragment de mucoasa colonica pseudopolipoasa.
3.Au fost examinate 4 sectiuni dintr-un polip adenomatos (adenom tubular)
cu arii minime de ulceratie a epiteliului de suprafata
CONCLUZIE: adenoame tubulare colonice.
ANATOMIE PATOLOGICA (data 11.03.15 /13:40)
DIAGNOSTIC HISTOPATOLOGIC: MACROSCOPIE
Segment de intestin de 17cm care prezinta 2 formatiuni polipoase pediculate si o formatiune sesila.
1.Formatiune pediculata de 2,5/2/2cm aspect conopidiform baza de implantare 1,5cm.
2.Polip 2,2/2/1,8cm baza de implantare 0,8cm apect conopidiform -material prelucrat integral.
3.Formatiune sesila 2/1,5/1cm baza de implantare larga de 1,5cm suprafata neteda mucoasa sigmoidiana
MICROSCOPIE:
1.Polip 2,5/2/2cm: in sectiunile examinate se deceleaza aspecte histologice ale unui adenom tubular cu arii de displazie de tip high -grade a epiteliului mucoasei.
2.Polip 2,2/2/1,8cm: in sectiunile examinate se observa aspecte histologice ale unui adenom tubulo-vilos cu arii focale de displazie de tip low-grade ale epiteliului mucoasei.
3.Formatiune sesila 2/1,5/1cm: in sectiunile examinate se observa aspecte histologice ale unui adenom tubular care prezinta trasforamare maligna de tipul unui adenocarcinom (G2) moderat diferentiat ulcerat cu pattern cribriform care infiltreaza submucoasa tulpinii polipului fara a invada musculara proprie.
Este prezenta necroza intratumorala in proportie de aproximativ 15% din patul tumoral. Stroma tumorala e fibroblastica, prezinta un infiltrat cu eozinofile in cantitate moderata si in medie peste 3 limfocite /hpf (risc de instabilitate microsatelita). In coloratia uzoala (he) nu sunt semne certe de invazie tumorala vasculara sau perineurala. Mucoasa sigmoidiana din jur prezinta aspecte cvasinormale.
Pericolonic s-au identificat 3 ganglioni cu dimensiuni intre 0,1-0,2cm liberi de celule maligne
CONCLUZIE: ADENOCARCINOM (G2) low -grade ulcerat dezvoltat pe un adenom tubular cu extindere microscopica in submucoasa fara intresarea marginii profunde (baza polipului).
Adenoame tubulare si tubulo-viloase cu aspecte de displazie atat low-grade cat si high-grade.
Sunt nedumerita si foarte speriata, deoarece din ce inteleg din rezultat reiese ca este adenocarcinom G2 si nu i s-a recomandat chimioterapie. As dori sa aflu daca din punctul d-vostra de vedere doar la citirea acestui rezultat puteti preciza ca este o forma usoara de cancer, ca nu ar fi nevoie de chimioterapie. Trebuie consultat un oncolog, si ce e de facut?
Multumesc anticipat pentru raspunsul pe care il voi primi.
Krystina: este una dintre cele mai rare si mai favorabile situatii – un cancer de colon prins in stadiul incipient. Numarul ganglionilor examinati este cam mic, in mod normal se examineaza min 10-12; va trebui sa faca niste investigatii suplimentare ptr stadializare, daca nu le-a facut – marker-i tumorali, CT etc. Da, trebuie sa fie luat in evidenta la un oncolog. NU, din punctul meu de vedere nu are indicatie de chimioterapie, dar asta va hotari doar oncologul.
Bună ziua, vă mulțumesc pentru răspuns.
Am fost la un oncolog care mi-a dat următorul diagnostic:16.04.15
DG:Adenocarcinom sigmoidian PT1CN0M0 (EXTENSIE SUBMUCOASE)-STAD4 A dezvoltat pe fondul unui adenom tubular, fara intersarea clinic MR profund ale polipului, DOC HP
Multiple adenoame polipoase displazice in grd diferite
Recomandam:
-Luarea in evidenta oncologica
-Control clinic colonoscopic la 1an!!!
-Dieta cu evitarea constipatiei bogate in fibre vegetale
-Efectuarea tastare genetica pt fap => important și pentru descendenți și rude apropiate.
Consult peste 4 ani. Oncologul a spus ca nu e nevoie de chimioterapia.
Spune-mi in ce stadiu este si imi puteti explica ce inseamna PT1CN0M0 si STAD4 A?
Este un rezultat bun?
Poate consuma sare?
Krystina: este o mica greseala de tipar. Enumerarea de litere si cifre enuntata este inclusa in stadiul 1A, adica un stadiu absolut incipient, perfect vindecabil doar prin operatie. Este insa foarte util ca toti descendentii sa faca periodic (si) colonoscopii de control.
Buna ziua domnule doctor,
Tatal meu a fost diagnosticat cu:Adenocarcinom gastric corporeal infiltrativ (G1). Suspiciune de carcinomatoza peritoneala. I s-a facut laparoscopie de stadializare. Biopsie peritoneala. rezultatul citologic este:” NEGATIV PENTRU CELULE NEOPLAZICE”, iar cel anatomopatologic :” 1. Materialul primit are structura histologica de tesut adipos care prezinta staza si minim infiltrat inflamator limfoplasmocitar. Nu sunt prezente elemente tumorale maligne in materialul examinat.
2. Foarte mic fragment biopsic de tesut fibroadipos liber de elemente tumorale maligne.” i s-a recomandat chimioterapie paleativa. Mai sunt sanse de supravietuire sau dupa chimioterapie ar mai exista sansa sa poata fi operat? Va multumesc
Lucia: din fragmentele trimise la HP NU rezulta ca ar avea carcinomatoza peritoneala, ceea ce e „de bine”. In functie de alte date pe care eu nu le am la dispozitie, medicul dvs va aprecia daca este cazul unei interventii chirurgicale (foarte probabil).
buna ziua,domnule doctor!!
pt.un prieten f bun.si-a facut un CT abdomen: stomac cu perete usor mai ingrosat circumferential de pana la 19,8 mm,la nivel corporeal,pana la jonctiunea antropilorica cu absenta pliurilor.ficatul cu dimensiuni normale,prezinta doua leziuni focale hipodense spontan de 10 mm la nivelul segmentului 2,respectiv de 17 mm in segmentul 2/3.
va rog din suflet sa-mi spune-ti cat este de grav.astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.
Va multumesc mult !!
@GAbriela: trebuie sa isi faca o endoscopie; daca este cazul, se va face cu aceasta ocazie si o biopsie; sfatuiti-l sa nu mai amane prea mult, descrierea respectiva poate ascunde o leziune serioasa.
Va multumesc mult domnule doctor! Cu deosebita consideratie Lucia
Buna ziua, Tatal meu in varsta de 80 de ani a fost operat extragangu-i-se epiploonul in dimensiuni de 21/14/2 cm. In urma examenului anatomopatologic a fost detectat adenocarcinom mucinous peritoneal G3. Carcinomatoza peritoneala. Nu I s-a acordat tratament cito fiind destul de slabit dupa operatie ci numai tratament la domiciliu cu perfuzii avand si ceva probleme cu urinatul tratat cu furosemid. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Va pot pun la dispozitie pe email CTul si rezultatul anatomo. Va multumesc.
@Cristian: strict din rezultatul HP trimis, este vorba despre unul dintre cele mai agresive cancere cunoscute. Oncologul este singurul care decide daca un pacient suporta chimioterapia.
Buna seara. In urma unor investigatii,mama mea a primit diagnostic de neoplasm bening rect. cu recomandare de radioterapie.Am fost cu ea la clinica Ametyst si ni s-a recomandat o operatie cu montarea unui anus contra naturii inainte de a incepe sedintele de radioterapie pentru a evita inflamarea tumorii . Boala a fost descoperita in luna februarie 2015,analize RMN,colonoscopii,rezultate biopsii au facut sa ajungem la LA CLINICA AMETIST PE DATA DE 05.05.2015.Dupa recomandarea medicului radiolog in data de 08.05.2015 s-a facut interventia chirurgicala VCO;33/8.05.2015 INTRAOPERATOR SE DECELEAZA O TUMOARA DE RECT MEDIU SUPERIOR CU DIAMETRUL 10/7CM,DURA STENOZANTA,CE INFILTREAZA PERTIAL SEROASA,FARA DETERMINARI SECUNDARE HEPATICE SAU PERITONEALE. sE PRACTICA REZECTIE RECTOSIGMOIDIANA PE CALE ANTERIOARA DE TIP DIXON CU ANASTOMOZA COLORECTALA L-T MONOPLAN,DRENAJ PERITONEAL MULTIPLU PARIETORAFIE,PANSAMENT.. NU SUNT LAMURITA CAT DE GRAVA ESTE SITUATIA. MAMA MEA ARE 72 DE ANI ,ARE O ANEMIE SECUNDARA DUPA CUM VAD DIN BILETUL DE EXTERNARE. VA ROG SPUNETI-MI DACA TREBUIE SA O MAI CHINUI CU CHIMIOTERAPIA.
Sanda: decizia de a face chimioterapie se ia in functie de mai multe criterii, cele mai importante fiind stadializarea bolii (inclusiv starea ganglionilor), tipul histopatologic (celule mai agresive sau nu etc). Decizia de a face chimioterapie se face exclusiv la recomandarea medicului oncolog, si NU a chirurgului!
Buna ziua!Miercuri seara am ajuns la urgenta cu durere de stomac foarte puternica,dureri de cap,stari de voma,frisoane,transpiratie.Abia astazi duminica mi am revenit cat de cat.Ce ma ingrijoreaza este ca la ecografie s a vazut un chist hidatic
Ficat Ls 66mm ,Lc 22mm ,Ld 134 mm,steatoza difuza cu chist hidatic de 54mm in segmentul 4.Va rog daca puteti sa mi spuneti cat de grav este si ce ar trebui sa fac imediat ce imi revin putin si pot merge la medic.Multumesc mult!
Chistul hidatic este un chist dat de un vierme „luat” de la caini in special; nu este grav, cata vreme il tratati corespunzator; Aveti nevoie de confirmare, ca este chist hidatic si NU un chist hepatic banal – RMN, analize speciale de laborator. Testele respective se fac in serviciul de parazitologie/boli infectioase. Doar dupa tratamentul antiparazitar specific se poate lua in discutie tratamentul chirurgical al chistului. Astept eventual sa imi dati amanunte suplimentare dupa ce faceti investigatiile corespunzatoare. Va rog sa postati, daca va fi cazul, la articolul despre chisturi hepatice.
Buna seara! Am fost operata de nodul la san, la IOB, si cu toate ca mi s-a pus deja diagnostic de tumora maligna, astept zilele aceastea rezultatul biopsiei. As vrea sa imi montez o camera implantabila imediat dupa ce am rezultatul, pt ca urmeaza sa fac chimioterapie. Rugamintea mea este sa imi spuneti la ce pret ma ajunge montarea, daca trebuie sa o procur eu sau nu, si cand as putea sa fac acest lucru. Va multumesc
Violeta: Camera se poate monta de indata ce oncologul dvs stabileste ca aveti indicatie de chimioterapie postoperatorie. Pretul difera in functie de tipul camerei, daca sunteti asigurata CNAS sau nu etc. Cel mai bine este sa apelati callcenterul Sanador in timpul programului normal de lucru si sa cereti sa vorbiti cu un consultant din spital (gasiti numarul la rubrica de contact). Veti primi toate datele solicitate – oricum, nu trebuie sa procurati dvs nimic inainte.
Buna ziua, in data de 08 mai 2015 am facut ecograf si mi-a zis ca am apenticita m-a taiat si nu a gasit apenticul au gasit niste pungi cu puroi au venit mai multi medici si au zis ca am tumora cec m-au curatat si a doua zi am facut tumografia ,dupa rezultat au continut cu acelasi diagnostic tumora cec si vroiau sa ma opereze iar copii nu au fost de aceiasi parere si am semnat de am plecat la alt spital unde mi-a zis ca am pastron apendicular si bacterie proteus ssp dupa ce scot firele sa fac colonoscopie tumografie si endoscopie si dupa rezultat se vede ce am va rog din tot sufletul meu daca puti sa-mi spuneti si mie ceva din toata istoria asta va multumesc sanatate sanatate sanatate .
Vera: uneori plastronul apendicular, mai ales la persoane trecute de prima tinerete, poate imbraca aspectul unui cancer de cec. Confirmarea este data de examenul histopatologic. Tratamentul este complet diferit – cancerul se scoate impreuna cu tot colonul drept, plastronul se lasa pe loc pana la calmarea fazei acute si apoi se scoate apendicul sau, daca este cu puroi, se dreneaza puroiul. Nu mi-e insa clar ce interventie chirurgicala vi s-a facut pana la urma…
Multumesc domnule doctor, oncologul mi-a programat astazai mama la o consultatie dupa ce voi primi rezultatul biopsiei (recoltata la operatie).Biopsia facuta la colonoscopie indica adenocarcinom de tip intestinal mucosecretant. Astept rezultatul si mai revin. Inca odata va multumes.
Buna ziua,
Mama mea in varsta de 62 de ani a fost diacnosticata cu adenocarcinom gastric inoperabil gradul 4.
Imi puteti spune va rog sincer ce sanse are de a trai si ce trebuie facut?
Am fost la spitalul Fundeni, unde i-am facut investigatiile.Daca ne puteti ajuta cumva va rog spuneti-mi.Eventual sa vin cu mama la dumneavoastra.
Va multumesc.
Nicu: cancerele gastrice cu metastaze peritoneale NU au indicatie de interventie chirurgicala, fiind de regula un stadiu avansat al unei boli cu evolutie rapida. Puteti cere mai degraba sfatul unui oncolog, pentru a aprecia daca este oportuna chimioterapia paleativa.
Am uitat sa specific ca are metastaze in peritoneu.
Multumesc.
Buna ziua din nou. De data aceasta sper sa fiu mai explicita. In data de 08.05.2015 simteam dureri in partea dreapta mai jos de buric, iar aceste dureri se lasau pe piciorul drept. Am fost cu bilet de trimitere la un spital, mi-au facut ecografie abdominala si s-au mirat de faptul ca este foarte inflamat apendicul, iar pe 09.05.2015 la ora 2 dimineata m-au operat de urgenta. Dupa operatie,mi-au comunicat ca am o tumoare de 10 cm la CEC. Dupa operatie,nu mi-au scos apendicul deoarece nu l-au gasit. Citat din biletul de externare „La deschiderea cavitatii peritoneale se evidentiaza lichid purulent situat subcecal din care se recolteaza pt examen microbiologic un esantion, anse ileale aglutinate aderente la cecul subsituat si tumora cec”. Din anumite motive nu dau numele celor doua spitale. In data de 10.05.2015 mi se face CT abdomino pelvin cu substanta de contrast. Citat din interpretarea medicului specialist tomograf. „Atelectazie in banda SCD posterioare bilateral. Ficat cu dimensiuni normale, cu structura omogena la administrarea substantei de contrast. Colecist cudat, cu perete subtire, fara calculi hiperdensi. Cai biliare nedilatate. Splina, pancreas, glande suprarenale fara modificari patologice. Rinichi cu forma, pozitie, dimensiuni normale, fara calculi sau dilatatii pielocaliceale, cu functii pastrate. In fosa iliaca dreapta se evidentiaza o colectie neomogena, cu diametre axiale 3,4cm. Cec cu perete ingrosat de pana la 1,8cm,cu discrete prize de contrast. Marcata infiltrare a grasimii pericecale. Mici adenopatii loco-regionale. edem parietal in fosa iliaca dreapta. Tub de dren pozitionat in fosa iliaca stanga”. CT-ul a fost facut duminica, iar marti echipa de doctori vroia sa ma opereze de tumora la cec. Copiilor nu le-a placut modul de abordare a unui anumit medic din respectiva echipa medicala, si pe propria raspundere au reusit sa ma transfere la un alt spital. Aici dupa analiza CT-ului efectuat la primul spital, a analizelor de sange efectuate, si a simtomelor pe care le aveam inainte de operatie, mi-au comunicat si au scris si in biletul de iesire spital ca am Plastron Apendicular. Intre timp a iesit si analiza de la puroi si din pacate germenul este PROTEUS SPP. Pe baza acestei analiza mi-au prescris Zinat 500mg timp de 10zile. Mi-au spus ca dupa 21 de zile sa revin la scoaterea firelor, si la 1 luna postoperator sa efectuez o colonscopie. La aceasta colonscopie se vede cu exactitate daca am tumora la CEC sau nu. As dori sa aflu si parerea dumneavoastra ! Va multumesc !
@Vera: sub rezerva faptului ca nu v-am examinat direct si ca imi dau cu parerea doar pe datele furnizate de dvs, impresia mea este ca ultimul spital a adoptat cea mai corecta atitudine: seamana mai degraba cu un plastron apendicular, care imbraca adesea aspectul unei tumori de cec. Corecta este si recomandarea de a face colonoscopie peste o luna. Daca nu e tumora de cec, se poate reinterveni peste 6 saptamani ptr a scoate ce a mai ramas pe loc din apendic.
Am uitat sa precizez ca la ambele spitale am efectut urmatoarele:
primul spital:
– ecografie abdomino-pelvina
– radioimagistica
– analize la sange (hematologie,biochimie, coagulare,hemoleucograma completa,)
– bacteriologie de la puroiul prelevat
al doilea spital:
– doar analize la sange
Va multumesc !
Multumesc.
buna ziua am si eu o rugaminte,soacra mea a fost operata joi 4 iunie de ocluzie intestinala insa au inchis-o inapoi…diagnosticul fiind de carcinomatoza peritoneala….asteptam rezultatul biopsiei doctorul a spus ca urmeaza sa fie afectate organele vitale as vrea sa stiu ce este de facut in cazul asta .multumesc
Iulia: in functie de pctul de plecare al carcinomatozei, doar medicul oncolog va stabili daca se mai justifica administrarea de citostatice sau nu. bafta!
Ma numesc Adriana si sunt din Timisoara. Socrul meu in varsta de 68 ani a fost operat de ulcer gigant cu infiltratii, are cancer gastric. Partea de jos a stomacului a fost extirpata si o potriune mica din intestin deoarece avea ganglioni, acesti ganglioni cancerigeni sunt situati si pe exteriorul stomacului, pe intestin si pe vena mezenterica, de asemenea are puncte cirotice pe ficat si un chist pe rinichiul stang.Trebuia sa i scoata tot stomacul si intestinul subtire, domnul doctor i dadea sanse de supravietuire de 5-7%, 6 luni , maxim un an, acest lucru inseamna ca este in ultimul stadiu? Dupa parerea medicului curant cancerul gastric dateaza de aproximativ un an. In martie 2014 a facut un BPOC, astfel capacitatea de functionare a plamanului avea sa fie la 35%, dupa tratament este bine 100%.Este posibil sa fi avut cancer la plamani si sa se fi mutat la stomac?
Acum incepe un tratament oncologic, radioterapie si asteptam rezultatul biopsiei.Dupa tratamentul chirurgical se simpte bine , manca supe, ciorbe de legume, iaurt, si face miscare.Ce este de facut in aceasta situatie? Ce sanse are de vindecare?
Va multumesc pentru atentia acordata.
Cu stima si multe respecte, Adriana.
@Adriana> BPOC-ul si cancerul la plamani sunt doua lucruri diferite. |Apoi, cu siguranta, cancerul de la plamani nu s-a mutat la stomac (invers se mai poate). Cel mai corect apreciaza stadialitatea bolii chirurgul care l-a operat – imi lipsesc amanunte pe care doar el le stie. E adevarat, cancerul de stomac este extrem de agresiv, dar corect este sa urmati sfaturile medicului oncolog care il va monitoriza/trata de acum incolo.
Buna ziua!
Ma numesc M. M, 59 ani, sunt din Brasov. Va trimit mai jos o scurta istorie a cosmarului prin care trec incepind cu luna mai anul trecut, care a inceput cu o banala apendicita. Nu sunt lamurita daca toate acestea au legatura cu faptul ca am lucrat in turnatorie, sau a unei alimentatii necorespunzatoare, sau… Va rog sa-mi spuneti daca se mai poate face ceva si daca pot sa ma astept la o viata „lunga” si „normala” de acum in colo. In afara de tratamentul cu citostatice pe care l-am si inceput (Capelri- C1, in vederea introducerii Folfiri la urmatoarea internare), mai pot face ceva ce tine de mine?
Diagnostic:
Adenocarcinom apendicular(G2) cu arii mucinoase, operat ( 2 timpi) Hemicolectomie dreapta pT3N0M0
Determinari secundare hepatice. Blocuri adenopatice intraabdominale C1- CapelRI
Investigatii:
• 20.05.2014- Apendicectomie cu HP- adenocarcinom apendicular G2 mucinos( 60- 70% din volumul tumoral R1) pT3m NxMx, recitire HP( blocuri +lame) Santomar Cluj Napoca adenocarcinom bine diferentiat mucinos G1, pT3LoVo, absenta necroza
• 25.06.2014 – Hemicolectomie dreapata cu ileo- transversoanastomoza, HP – Ro, +0/29, pNo
• 06.04.2015- CA125= VN, CEA=VN
• 02.04.2015- examen CT torace+ abdomen: procese inlocuitoare de spatiu hepatice, blocuri adenopatice necrozate pericefalic pancreatic si hilare hepatice, microadenopatii mezenterico-celiace si lomboAo, fara semne de tromboza venoasa porto-spleno-mezenterica.
• 08.04.2015- RMN abdomen: determinari secundare hepatice, blocuri adenopatice hilare, pericefalice pancreatic si interAo-Cav, fara semne de tromboza venoasa portala
• 28.04.2015- CA19.9= 759,7 UI/ml
• 14.05.2015- biopsie hepatica: adenocarcinom, necesar coloratii IHC
Maria: avand determinarile secundare hepatice, problema tine acum de medicul oncolog si chimioterapie; ptr formatiunile din ficat se poate injecta selectiv chimioterapic in ficat (se cheama chemoembolizare/chemoinfuzie hepatica selectiva) dar nu pot aprecia daca aveti indicatie de asa ceva – este o manevra facuta de anumiti radiologi, la indicatia oncologului; sfatuiti-va cu oncologul dvs, stie cel mai bine situatia dvs medicala.
Va multumesc mult!!!
Buna ziua
Ma numesc Raluca C, am 33 de ani si ma confrunt cu o problema. Am unele dureri, mici, mai mult deranjante in abdomenul. Uneori ma doare în dreaptă, alteori in gura stomacului, in stanga langa buric. Am scaun zilnic, o data pe zi, nu e coarde dar e mai moale. Imi este f frică să nu am cancer de colon ( tatăl meu a decedat din cauza acestei boli). Am fost la un gastroenterolog dar nu mi-a spus ca as avea ceva, doar ca nu are rost sa fac colonoscopue acum ci doar dupa 40 de ani. Mi-am facut ecograf, ficat putin in grăsime, fierea contractata si pietricele la rinichiul drept. Mi-am facut analize de sânge, doar colesterolul 205, iar vsh-ul la 2 ore, 43. Nu mai stiu ce sa fac, sunt stresata, disperată, imi e f frică ca as putea avea ceva. Va rog sa imi spuneti ce analize as putea face, ce investigatii ca sa ma linistesc. Va multumesc . O zi buna. La revedere
Raluca: daca vreti cu adevarat sa scapati de obsesia asta, puteti foarte bine sa va faceti colonoscopie – e singura investigatie care, corect facuta, scoate 100% din discutie cancerul de colon. In zilele noastre, a devenit o manevra banala.
Buna ziua, cu cel mai mare respect as dori sa aflu de la dvs. ceva. Acum un an si jumatate am fost operata de neoplasm rectosigmoidian. Am urmat chimioterapie timp de 6 luni. La CT efectuat la aproximativ un an si 3 luni au aparut urmatoarele aspecte : imagimi limfo ganglionare cu axul scurt infracentimetric la nivel iliac intern drept si inghinal drept, ateromatoza parietala la nivelul aortei abdominale si emergentelor sale. Markerii tumorali sunt in parametrii normali, fara semne de recidiva tumorala la nivelul colo – rectoanastomozei.Pentru ca sufar de niste crize inghinale cu prelungire la nivelul membrului inferior drept de nesuportat, am facut si un RMN in vederea depistarii unei eventuale herii de disc. Dar nu sunt probleme . Va rog sa-mi spuneti daca aceste imagini limfo ganglionare pot fi urmare cancerului de rect? Va multumesc
Georgeta: este imposibil de spus doar pe CT (ganglioni mai mici de un centimetru pot aparea si la o persoana normala sau pot fi o simpla reactie la interventie, de ex). Trebuie supravegheati imagistic periodic. Ar fi poate chiar mai util un PET-CT.
Buna ziua,
Apelez cu incredere la dumneavoastra pentru interpretarea buletinului histo-patologic al tatalui meu in varsta de 55 ani .
Diagnostic:Neoplasm rectal(rezectie recto-sigmoidiana 16 cm )
Microscopic:
1)Adenocarcinom colorectal de tip conventional moderat diferentiat G2 cu arhitectura tubulo-papilara cribriforma infiltrativ in subseroasa,cu mici depozite tumorale satelita la acest nivel,infiltrare perineurala si vasculara prezenta;limfoganglion de la nivelul ligaturii de asptect reactiv.24 limfoganglioni fara inflitrare tumorala.Limite de rezectie fara infiltrare tumorala .In vecinatate-polip hiperplazic.
2) Perete rectal fara infiltrare tumorala
PT3 N1c G2
Nu am ajuns inca pentru interpretarea buletinului ,va rog daca puteti sa imi spuneti :
1) Este necesara chimioterapie ?
2) Exista risc de extindere a cancerului pe viitor ?
Va multumesc anticipat,
Cristina: 1. N1c inseamna ca exista celule canceroase in grasimea din jurul ganglionilor, nu si in ganglioni; indicatia ptr chimioterapie este pusa EXCLUSIV de oncolog, in functie de mai multe date, pe unele neavand de unde sa le cunosc. strict din punct de vedere al stadializarii, cred ca ar merita facuta chimioterapie. 2. Acest risc exista inca din cele mai mici stadii de boala. Tocmai de aceea, trebuie monitorizat si, eventual, chimiotratat.
Buna seara,
Am si eu doua nelămuriri, si anume: ce șanse sunt ca un colon sa se desprindă de stoma la trei zile de la operație si care ar putea fi cauzele. Astept cu foarte mare interes răspunsul dumneavoastră. Multumesc anticipat.
Mihaela: scuze, dar nu prea inteleg intrebarea – ce inseamna ca s-a desprins colonul de stoma (colostoma inseamna „gaura in colon”, or … gaura e a colonului)?! Va referinti cumva la neacolarea/nelipirea stomei la tegumente?
Buna ziua stimate domnule Doctor,
Am si eu o problema si va solicit sfatul. Sunt Bianca si am 36 de ani.
Am o senzatie de plin in stomac, e ca si cum as avea o piatra in stomac, ceva greu. Imi este foarte teama sa nu fie ceva grav, vreun cancer la stomac…
Analizele de sange uzuale mi-au iesit bune in luna mai.
Eu sufar si de anxietate – tulburare anxioasa… intrebarea mea ar fi: este posibil sa am ceva grav? Nu am slabit, starea generala e buna. Doar ca am aceasta frica, fobie de boala, anxietate… ar putea accentua si anxietatea durerea de stomac? sau ma sfatuiti sa fac si endoscopie digestiva superioara?
Va multumesc din suflet.
Bianca
Bianca: ptr a scapa de orice teama, e suficient sa cereti sfatul unui gastroenterolog, care va poate ajuta eventual si cu o endoscopie.
Va multumesc pentru raspuns!
Buna ziua,
Fratele meu a fost operat in septembrie de carcinom gastric. I s-au scos stomacul si splina(T3 fara metastaze. A facut 8 sedinte de chimioterapie, dupa aceea a facut tomografie, totul iesind OK. Fratele meu se simte bine din martie incoace, dar nu s-a mai ingrasat deloc, ramanand la 56 de Kg(la operatie avea 69). El s-a considerat vindecat, desi mai are 2 luni si jumatate de concediu medical. Ca urmare, a trait normal: munca, activitate, repezeala(ii este in fire), agitatie, fara somn ziua, doua cafele pe zi(pe motiv ca are tensiune mica), mancarea sarata(din acelasi motiv), construirea unei dependinte imobiliare(evident nu el, dar cu angajare psihica si chiar fizica), mesele nu sunt 6-7 pe zi, ci 4-5, mai bogate decat ar trebui, uneori fierbinti, pe graba.
Partea proasta e ca zilele trecute i-a iesit o analiza proasta: CEA – 8,5. Chirurgul i-a spus ca are pe bontul intestinal o formatiune despre care se va edifica numai dupa tomografie, sugerandu-i ca ar putea fi operat.
Intrebarile mele:
1. Este posibila recidiva pe bontul gastric la 9 luni dupa operatie?
2. Daca da, a contat in vreun fel modul de viata, de alimentatie descris mai sus?
Va multumesc foarte mult.
Verona: da, est eposibil. 2. nu.
Multumesc foarte mult! Si totusi, domnule doctor, se vorbeste mereu de rolul alimentatiei, al odihnei, asta pentru omul normal, darmite pentru cel operat de cancer si inca ce operatie!
Adevarul este ca inca nu stim daca e o recidiva. Am inteles ca la ecografie s-a vazut o ansa intrata in intestinul subtire si lichid. Iertati limbajul medical imprecis si, poate, incorect, dar atat am memorat. Daca ati putea sa-mi spuneti, pe baza acestor date, despre ce ar putea fi vorba… Pana pe 30 iulie cand a fost programat pentru tomografie, e atat de mult!
Si insist, de asemenea, cu intrebarea: dupa un tratament pentru cancer – operatie, chimioterapie – nu este indicat un altfel de regim de viata(chiar daca ai castigat lupta cu cancerul)? Adica, nu sunt necesare odihna, repaosul, eliminarea aditivilor, cat se poate, a carnii de porc, a substantelor chimice agresive din preajma, a gratarului, a alcoolului, fie si in cantitate mica, a cafelelor etc., poate un regim naturist la indicatia medicului, desigur? As vrea sa-l conving pe fratele meu de toate astea. Si adevarul este ca niciun medic – nici chirurgul, nici oncologul – nu i-a indicat ceva in acest sens, incat el s-a suparat pe mine considerandu-ma pisaloaga si rea.
Va multumesc inca o data pentru rabdare.
Verona: toate lucrurile enumerate ar trebui facute de orice om, nu numai de pacientii neoplazici. fratelui!
Buna ziua ! Domnule doctor , ieri am aflat ca fratele meu in varsta de 43 de ani , a fost diagnosticat cu tumora (6cm) gastrica corporeala mare infiltrativa de perete posterior , fara a afecta si alte organe . El nu vrea sa spuna nimanui , am inteles de la sotia lui ca va ajunge la Fundeni dar eu mi-as dori sa stiu cam ce presupune aceasta boala. Va multumesc din suflet ca ne dati posibilitatea sa scriem aici !
Nicoleta: est eprobabil vorba despre un cancer gastric, dar necesita obligatoriu confirmare prin examen anatomopatologic. Daca se confirma, va vor spune colegii mei de la Fundeni ce aveti de facut in continuare.
Buna seara. Imi cer scuze ca m-am exprimat gresit. Este vorba despre desprinderea intestinului in abdomen, dupa 2-3 zile de la interventie, in cazul realizarii unui anus iliac. Doresc sa aflu care ar fi cauzele ce ar putea determina acest lucru. Am inteles ca intestinul este cusut in doua locuri:o data la nivelul tegumetului si inca o data de un strat mai profund. Ceea ce nu inteleg, este cum este posibil ca acesta sa se desprinda, totusi. Sper ca de data aceasta sa ma fi facut inteleasa. Multumesc mult.
MIhaela: este mult mai clar; intr-adevar, intestinul se fixeaza in mai multe puncte, tocmai ptr a micsora riscul migrarii lui intraabdominale. Nu stiu ce tip de colostomie s-a efectuat (exista mai multe tipuri, cu mai multe posibilitati de fixare), asa ca nu ma pot pronunta in necunostinta de cauza.
Domnule doctor, tumorile benigne, la nivel de colon, au ca efect ascita?
Dorel: NU.
Inteleg. Din pacate nici eu nu stiu despre ce tip de colostomie a fost vorba. Multumesc mult, oricum. Din nefericire mama mea nu mai este tocmai din cauza unui accident de aceasta natura si am ramas doar cu un lung sir de intrebari fara raspuns. Stiu ca este tardiv, dar poate ca unele rasounsuri m-ar fi ajutat sa inteleg ce s-a intamplat si sa ma mai linistesc cat de cat. Mi-e foarte greu sa accept ca dupa o operatie de succes, singura justificare este ca „a avut ghinion”. Eu cred ca mai avea o sansa, dar ceva s-a intamplat postoperator. Multumesc inca o data si tot respectul pentru ceea ce faceti. Succes si multa sanatate!
Mama mea a facut un tomograf CT cu diagnosticul:ficat cu configuratie cirotica fără priza de contrast sugestivă tumoral decelabile,ascita palvina in cantitate mică,adenopati retroperitoneale si intramezinterice,va rog daca puteti sa imi explicati in special acele adenopati
Georgeta: la pacientii cu ciroze vechi, poate aparea cancer de ficat; pare sa NU fie si cazul mamei dvs, din fericire; adenopatiile insemana mot-a-mot ganglioni limfatici anormali, dar din pacate termenul este extrapolat adesea, incorect, la orice ganglion limfatic, fie el perfect normal. ca atare, daca imagisticianul care a efectuat ct nu detaliaza – dimensiune mare, aspect tumoral etc etc – eu as trece peste aceasta descriere, sub rezerva faptului ca ar fi util ca medicul care o are direct in grija sa studieze direct si filmele de la CT, nu numai interpretarea.
Buna ziua dle dr, as dori sa-mi explicati,daca doriti, reultatul RMN:in ficat, segm. VII, subcapsular posterior un chist esential, cu semnal lichidian, necaptant
, avand diametrul de 23/15mm. Formatiunea chistica prezinta septuri groase in interior avand aspect multiloculat. As dori sa stiu cat este de grav, avand in vedere ca in 2006 am suferit o ablatie totala a tiroidei datorita unui carcinom papilar de tip folicular. va multumesc mult
Vio: chisturile esentiale nu prea prezinta in interior aspect multiloculat; prin definitie, au perete subtire si NU septuri groase; trebuie sa faceti investigatii suplimentare ptr a elimina in primul rand o echinococcoza; sigur, este bine sa scoateti din discutie si problema neoplazica (putin probabila insa la aproape zece ani de la operatia precedenta si cu determinare direct hepatica, fara determinari secundare in alte zone – pulmonar de ex)
Buna ziua. As avea nevoie si eu de parerea dumneavoastra de specialist legata de suferinta tatalui meu in varsta de 62 de ani, caruia i-a fost descoperit un cancer gastric gr.IV cu metastaze la ganglionii limfatici din jur, in octombrie 2014, atunci a fost si operat si i s-a extirpat tot stomacul la Spitalul Fundeni. A urmat o serie de 8 sedinte citostatice suportate destul de bine. In iulie 2015, in urma unui examen CT au fost descoperiti 2 noduli la plamani medicul spunand cu nu ar fi determinare secundara ci o noua tumoare. A fost operat din nou, tot la Fundeni, lobectomie inferioara dreapta, iar rezultatul la examenul histopatologic ridicat astazi se prezinta astfel: 1. Piesa de lobectomie pulmonara, inferioara dreapta, prezinta central o formatiune tumorala nodulara (diam.=2.5 cm) alb cenusie cu aspect histopatologic de carcinom adenoscuamos bine-moderat diferentiat G1-G2, bronhia principala prezinta invazie tumorala focala (pT2). Marginile de rezectie prezinta arhitectura conservata. COD 8560/3. 2. Limfoganglion cu metastaze carcinomatoase (2N+). 3. Doi limfoganglioni (diam.=0.3-0.5 cm) cu metastaze carcinomatoase (2N+). 4. Trei limfoganglioni (diam.=0.5-1.5 cm) cu metastaze carcinomatoase (3N+). 5. Limfoganglion (diam.=2,0 cm) cu metastaze carcinomatoase (1N+).
Va rog mult sa-mi spuneti cat de grav este si care ar fi pasii de urmat. Urmeaza sa mergem cu rezultatul la medicul lui oncolog. El este foarte slabit(54 kg, 1.60 cm) si nu prea poate sa manance mai nimic pentru ca zice ca simte ca ii vine inapoi si elimina cateodata un lichid galbui(nu mancare). Zice ca se simte mai bine dupa ce da lichidul acesta afara.
Multumim din suflet pentru opinia dumneavoastra.
Corina: intr-adevar, sunt doua leziuni diferite; medicul oncolog este singurul sa aprecieze daca starea generala a tatalui permite initierea chimioterapiei. Lichidul cu pricina este lichid intestinal. In lipsa stomacului, regurgirea acestui lichid este, sa spunem, oarecum normala.
O rectificare la cele de mai sus, cancerul gastric era in stadiul 3, adenocarcinom cu celule „inel cu pecete”. Multumesc.
Buna ziua.D-l doctor indraznesc sa va cer si d-voastra parerea.In anul 2005 am facut operatia de anesectomie stg pt un chist ovarian seros (borderline la mine in oras iar la Victor Babes -chist ovarian ).In anuarie 2009 m-am operat la Bucuresti – histerctomie totala,omentectomie cu rezultatul – adenocarcinom ovarian seros stadiul 2A si G2.Am efectuat 8 sedinte de chimioterapie la IOB.Dupa un an si jumatate de la terminarea tratamentului mi-a aparut la tomograf o formatiune de 25 mm in pelvis stg.M-am reoperat in mai 2011 si rezultatul a fost metastaza din cancerul ovarian.Am efectuat 6 edinte de chimioterapie dupa care din sase in sase luni control imagistic.In martie anul acesta dupa RMN a rezultat o mica formatiune de 13 mm intre vezica ,bont vaginal si ansa rectala plus afectare ganglionara retroperitoneala.Am reluat chimioterapia pt determinari secundare retroperitoneale.In 2013 m scos laparoscopic colecistul la mine in oras si am ramas cu o mica eventratie langa ombilic.Acum sub tratamentul chimioterapic mi-a aparut in dreapta ombilicului o umflatura.Initial d-na dr oncolog a facut legatura cu eventratia.La a patra sedinta din iunie se marise destul de mult iar eu am mai avut o eventratie in 2007 reparata cu plasa si mi-am dat seama ca nu este ca atunci.Recomandarea a fost sa fiu vazuta de chirurg.Intre timp am fost nevoita sa intrerup si tratamentul deoarece au crescut transaminazele .Pe 10 august am facut tomograf si am descoperit ca in dreapta ombilicului unde este si plasa pusa a aparut o formatiune voluminoasa de 7,4/9,3 cm,tisulara neomogena cu zone chistice incluse,cu contur polilobat dezvoltata anterior paramedian dreapta la nivelul muschiului drept abdominal in etajul ombilical ce cuprinde si peritoneul parietal anterior adiacent,ce sterge limita de demarcatie cu ansele intestinale adiacenta (fara semne de invazie la acest nivel decelabile CT )si ce se extinde in tesutul celular subcutanat adiacent.Am fost si la chirurg unde am primit raspunsul ca nu se opereaza in cazul asta sa continui cu tratamentul oncologic.Eu chimioterapia am oprit-o pt a face tratament hepatoprotector.Acum am transaminazele normale dar am descopetit pozitiv virusul C. Dr.gastroenterolog mi-a dat acordul sa incep tratamentul oncologic .Eu as dori sa stiu parerea d-voastra in contextul meu referitor la operarea acelei formatiuni.Se poate opera pt ca am dureri in zona ombilicului si am observat ca partea de deasupra muschiului abdominal se extinde.Eu va multumesc pt rabdarea de a citi mesajul meu ,cu speranta ca m-ati putea ajuta cumva.
Mihaela: cel mai probabil este o metastaza parietala (de perete); daca ar fi unica, ar avea indicatie clara de interventie; fiind vorba de multiple recaderi, indicatia de interventie trebuie nuantata – tratamentul citostatic are, intr-adevar rolul primordial in faza asta. Se poate tenta scoaterea tumorii parietale doar paleativ, ca sa nu se necrozeze/ulcereze si sa produca o comunicare cu exteriorul, citoreductiv (adica se scoate cat de mult se poate din nr de celule tumorale, in ideea in care in cancerul de ovar citostaticul actioneaza mai bine pe un nr mai mic de celule canceroase). DAR, riscul de recidiva este foarte mare, in urma interventiei poate ramane un defect muscular foarte mare – o noua eventratie etc. Trebuie ales raportul optim intre riscuri si beneficii, mai ales in contextul hepatitei cronice cu virus C.
BUNA ZIUA!
Va prezint pe scurt cazul mamei mele. A fost supusa unei interventii de histeroctomie totala in luna ianuarie a.c., apoi supusa la 25 de sedinte radioterapie si 2 de brahiterapie pe care le a finalizat in luna mai. Acesta este rezultatul primului RMN de pelvis facut la recomandarea medicului oncolog. Medicul se afla in concediu si as dori sa imi spuneti o parere cu privire la rezultat. Mentionez ca i s a facut tot luna aceasta si o analiza anatomo-patologica si rezultatul este fara recidive maligne.
Va multumesc anticipat!
Pacienta operata si radiotratata pentru neoplasm col uterin in antecedente.
Examinarea IRM pelvina efectuata nativ si cu substanta de contrast administrata intravenos evidentiaza:
– absenta chirurgicala a uterului si ovarelor;
– fara mase exofitice pelvine cert sugestive pentru recidiva lezionala postoperatorie;
– bont vaginal fara modificari de structura vizibile IRM, tractionat posterior si cranial spre dreapta liniei mediane, acolat la fascia pararectalacorespunztor orei 11, impreuna cu un segment al colonului sigmoid decliv, care apare cu pereti usor ingrosati, modificari care asociaza prezenta unei fine benzi fluide peritoneale si a unor limfoganglioni cu diametrul de maxim 13 mm in adiacenta;
– vezica urinara cu pereti de grosime normala, uniforma, fara formatiuni protruzive sau infiltrative;
– rect, canal anal, fascie mezorectala – fara modificari IRM de mentionat;
– nu sunt prezente mase tisulare peritoneale sau alte adenopatii pelvine in afara celor mentionate mai sus.
Concluzii:
Fara semne IRM cert sugestive pentru recidiva lezionala pelvina posthisterectomie totala.
Modificarile descrise la nivelul bontului vaginal si peritoneului adiacent sunt cel mai probabil de natura fibroaderentiala si/sau inflamatorie postradica. Necesita insa corelarea aspectului IRM cu datele clinico-biologice si ecografice si monitorizare imagistica.
Marilena: nu mi-ati precizat exact intrebarea; de principiu, rezultatul RMN descris este favorabil – nu pare sa fie recidive locale, metastaze etc. Necesita insa monitorizare cf programului facut de oncolog/chirurg. Oricum, st Ib este unul extrem de favorabil
am uitat sa mentionez…stadiul bolii a fost 1B
Buna ziua domnule doctor am mai vb cu dv dar acum tata are dureri mari de stomac dar si de cap mai nou il doare tot pieptul iar el nu ia decat tramadol pastile ce alt calmant as putea sa ii mai dau nu mai vrea la doctor. va multumesc
Diana: din pacate, in situatia dlui, numai medicul oncolog ii poate prescrie medicamente antialgice mai puternice – se elibereaza pe baza unei prescriptii speciale. imi pare rau.
Buna ziua d-le doctor. Va prezint mai jos cazul unei persoane foarte apropiata. Varsta 68 ani, barbat. In urma unui examen de colonoscopie i s-a facut si biopsia care are urmatorul rezultat: Concluzie: biopsie cecala maligna -adenocarcinom colonic cu grad histologic redus (G2 -moderat diferentat), ulcerat; invazie intravasculolimfatica absenta (LV0); Invazie perineurala nedeterminabila (PnX). COD ICD-O/WHO 8140/3. Examinare microscopica: mic fragment biopsic din mucoasa colonica recoltat la nivelul laminei propria (fara interceptarea muscularei mucoasei), prezinta arhitectura marcat remaniata prin prezenta unei proliferari tumorale infiltrative maligne cu aspect histopatologic de adenocarcinom colonic, cu patern de crestere glandular si cribriform/solid, cu secretie mucipara focala; celulele tumorale prezinta moderat pleumorfism nuclear, activitate mitotica frecventa(9 mitoze/3 campuri microscopice de obiectv 40/0,65). Invazia tumorala intravasculolimfatica absenta; invazia perineurala nedeterminabia, in absenta structurilor nevoase pe fragmentele examinate; bogat infiltrat inflamator polimorf (limfocite,eozinofile, plasmocite, frecvente polimorfonucleare neutrofile) dispus difuz pertumoral cu extensie frecventa intrapiteliala cu formare de ariierozive si intraglandulara (microabcese). Examen CT cu substanta de contrast: ingrosare parietala circumferentiala asimetrica iodofila stenozanta intinsa pe o lungime de 64 mm la nivelul cecului cu invazie la nivelul valvei ileocecale cu grosimea de 16 mm la nivelul servantului antero-lateral pe partea ultima dreapta. De notat: Ansa ideala apare usor dilatata cu continut stazic. Multiple adenopatii adiacente in teritoriul de drenaj ileocecal, unele cu aspect necrozat, cea mai mare cu dimensini axiale 32/21 mm. Aspect densificat a grosimii adiacente si angorsarea vaselor intraneverterice de acest nivel. Aspectul descris mai sus este inalt sugestiv tumoral, necesita corelare cu datele colonoscopiei si biopsiei de la acest nive. Simtome: dureri abdominale de aprox 1 luna cu przentari la urgenta de 2-3 ori, stare generala proasta, slabit, scadere in greutate, scaune alternante, lipsa pofta mancare. Recomandare medicala: operatie colon drept si o parte transversal, zona cecului cu o parte din intestinul subtire. Va rog daca se poate o interpretare a investigatiilor medicale si cat de grava este situatia. Multumesc.
Georgeta: este un cancer de colon drept confirmat, posibil cu prinderea unor ganglioni, dar acest lucru trebuie confirmat pe piesa postoperatorie. Are indicatie clara, certa, imediata de operatie – se face o interventie relativ simpla si frumoasa numita hemicolectomie dreapta – se scoate colonul drept, o parte din colonul transvers si ultima ansa de intestin subtire, apoi restul de intestin subtire se coase la colonul ramas. NB – ptr o stadializare/monitorizare corecta/completa are nevoie si de CT de torace, marker-i tumorali specifici. Gravitatea e data de stadiu, or acesta se constata doar intraoperator (inteleg ca ficatul e totusi „curat”, ceea ce e o veste foarte buna).
Multumesc frumos d-le doctor. S-a efectuat operatia, si acum asteptam rezultatele la analizele postoperatorii. Momentan ni s-a spus ca operatia a decurs bine. Si, da, se pare ca ficatul este „curat”. Am facut markerii tumorali inainte de operatie si erau in afara limitelor, mai mari de 4-5 ori.
Multumesc mult pt raspuns domnul doctor
Buna ziua d-le doctor,
Revin la d-voastra cu rugamintea sa ma ajutati sa inteleg cateva aspecte ivite pe parcurs. Asa cum va spuneam operatia s-a facut pe 14 septembrie. Dupa operatie fratele meu s-a intors cu 3 drene, sonda pentru urina si o sonda nazala. Intre timp i-au fost scoase 2 drene, sonda urinara si drena nazala. Drena ramasa acumuleaza inca lichid in cantitate de 500-600 ml/zi, de culoare galben deschis. Medicii sugereaza ca acest lucru se datoreaza unor ganglioni aflati la stinghia piciorului care au fost afectati in urma interventiei chirurgicale si exclud posibilitatea existentei unei fistule. Recomandarea medicala este de externare si revenire pentru scoaterea drenei cand nu se mai acumuleaza lichid. Intrebarile mele sunt:cat de normale sunt aceste acumulari de lichid (cantitate, culoare)? cat timp pot sa mai dureze? exista un regim alimentar specific pentru astfel de situatii? Precizez faptul ca fratele meu se simte bine, nu are dureri, nu are febra, consuma alimente semilichide si lichide (supe, ceai, iaurt,ou, branza, carne fiarta pui). Inca nu sunt gata rezultatele de la biopsia postoperatorie. Multumesc frumos.
Georgeta: aproape sigur NU este vorba despre o fistula, caz in care lichidul ar avea alt aspect. Drenajul se suprima dupa un interval care poate atinge si 4-5 saptamani.
Dle doctor revin cu rezultatele la biopsia postoperatorie. Piesa operatorie: ileohemicolectomie dreapta. Rezultat histopatologic: Piesa de ileohemicolectomie dreapta (l ileon=20 cm, l colon =40 cm)prezentand la nivel cecal o formatiune tumorala polipoida (d = 7 cm) cu aspect histopatologic de adenomocarcinom tubular moderat -slab diferentiat G2-G3, hipersecretant mucipar (coloid) invaziv in intregul perete (pT3). Marginile de rezectie prezinta arhitectura conservata. Limfoganglioii regionali/ peritumorali recoltati (nr. 16, diam=0,5-3,5 cm) prezinta aspect imunoreactiv (G-) si metastaze carcinomatoase (10+) (pN2b). Va rog frumos sa ne ajutati cu o interpretare a acestor rezultate si ce ar fi indicat sa facem in continuare. Va multumesc. Intre timp s-a rezolvat problema si cu a 3-a drena care a fost scoasa ieri si asteptam sa se inchida. Fratele meu a slabit cateva kilograme si ii este oarecare teama sa manance. Mananca, dupa parerea mea, foarte putin.Se simte slabit, fara putere, putin dezorientat uneori.
9
Georgeta: este un stadiu nu tocmai incipient de cancer de colon drept. IN plus, pare sa fie si o forma cu celule ceva mai agresive. Prin urmare, adresarea catre un oncolog si chimioterapia sunt obligatorii. Bafta!
Multumesc frumos d-le doctor. Am fost directionati catre un oncolog si asteptam o programare catre sfarsitul saptamanii, si apoi o schema de tratament. Exista si ceva probleme de aritmie (fibrilatie) – puls marit la 104-107 cu tensiune 11/7; 12/9, etc. Nu stim ce influenta are. Inca o data multumesc foarte mult pentru raspunsurile d-voastra. Exista un interval de timp de la operatie cand ar fi indicat sa inceapa chimioterapia? Mentionez ca a scazut in greutate aprox. 10 kg si acum are in jur de 80 kg.
Georgeta: debutul chimioterapiei este la minim 3 saptamani de la interventie, asta daca „arde” si interventia a decurs fara nicio problema; de regula, chimioterapia se incepe cam la 4 saptamani de la interventie.
Va rog din suflet, puteti sa imi spuneti in ce stadiu este si ce reprezinta?
Examinare macroscopica: 2 fragmentebiopsice cu dimensiuni de 0,2/ 0,2/ 0,2 cm
Bloc 1 fragment tisular inclus integral
Examinare microscopica
Fragmente biopsice din mucoasa de tip colonic prezentand proliferare de structuri tubulo-glandulare, spatiate, unele cu lumene neregulate, alcatuite din celule columnare cu nuclei alungiti, tahocromi, pseudostratificati, cu zone de stratificari si frecvente mitoze; arii cu structuri tubulo-glandulare cu stratificari epiteliale si cu aspect spate in spate sau cu aspect inmugurit; la sectiuni seriate nu se identifica aspecte infiltrative sau reactie stromala de tip desmoplazic; moderat infiltrat inflamator polimorf( limfocite, plasmocite, neutrofile, eozinofile) interstitial; frecvente arii eroziv- ulcerative cu tesut de granulatie si exsudat fibrino-leucocitar in suprafata.
Concluzie: adenom tubular cu neoplazie intraepiteliala de grad inalt( displazie epiteliala simpla, moderata si severa). Cod ICD-O: 8211/2
Comentarii: Pe freagmentele biopsice examinate, absenta patternului infiltrativ si a reactiei stromale desmoplazice nu sustin diagnosticul de adenocarcinom.
De interpretat in context clinic si endoscopic.
Multumesc!
Ina: discutand strict pe examenul HP, nu este un cancer; exista o rezerva, care tine de acuratetea prelevarii probei, a biopsiei; asa cum scrie si medicul, acest rezultat trebuie interpretat in context clinic general, pe baza unor date pe care nu le am.
Multumesc mult pentru raspunsurile d-vostra. Am luat legatura cu medicul oncolog care opiniaza sa incepem chimioterapia pe 22 octombrie, in saptamana a 6-a. Recomandarea este pentru 6 sedinte. Momentan lucrurile merg bine si nu am avut niciun incident pana acum. Astazi au fost scoase si atele de la operatie. Starea de sanatate este relativ buna, raportata evident la situatia de fapt. I-a revenit pofta de mancare, respectam o dieta specifica, face plimbari in aer liber, sofeaza auto personal, lectureaza si … altele specifice varstei si situatiei. Ne dorim ca lucrurile sa mearga bine si poate de aici senzatia de „arde”.
Densificare la nivelul lojei timice cu minima fisare a F18-FDG.
Fara leziuni cu fixare patologica a F18-FDG la nivelul ambelor paranechime pulmonare. Micronoduli pulmonari inactivi metabolic(sub limita de rezolutie PET situati in segmentul antero-bazal LID (6mm) respectiv postero-bazal LIS (5mm).
Cateva adenopatii axiale bilaterale cu centru grasos cu dimensiuni de pana la 25 mm in stanga, discret acive metabolic (SUV MAX 1, 51 in stanga, resoectiv SUX max 1, 83 in dreapta). Ganglion infracarinal metabolic activ cu suv max 3, 56.Ganglioni inghinali bilaterali, discret activi metabolic cu suv max pana la 1, 62 in stanga.
Fixare discret crescuta la nivel hilar pulmonar bilateral mai evidenta in stanga fara corespondent ganglionar CT nativ.
Ficat si splina de dimensiuni normale cu distributie fiziologica a radiotrasorului.
Panreas, colecist, glande suprarenale fara anomalii de fixare a F18-FDG.
Captare normala a radiotrasorului la nivelul tractului gastro-intestinal.
Excretie fiziologica a F18-FDG la nivelul rinichilor si vezicii urinare.
Activare medulara osoasa difuza. Leziune osteocondesanta la nivelul corpului sternului, in portiunea proximala fu fixare a F18-FDG (SUV max 4.92). Insule caritlaginoase clasificate la nivelul capului femural bilateral, masiv trohanterian stang si versant iliac drept.
CONCLUZII :
ACTIVITATE METABOLICA CRESCUTA LA NIVEL STERNAL SI GANGLIONAR INFRACARINAL.
ADENOPATI AXILARE SI INGIINALE BILATERALE DISCRET ACTIVE METABOLIC PROBABIL CU SUBSTRAT INFLAMATOR.
MICRONODULI PULMONARI BILATERALI INACTIVI METABOLIC.
Ce imi puteti spune despre acest PET-CT domnule doctor . Va multumesc .
Bebita: niciodata PET-CT nu pune diagnosticul de cancer! Acest diagnostic este exclusiv microscopic, histopatologic. Substanta folosita ptr aceasta investigatie se fixeaa in locuri unde exista celule care se inmultesc foarte rapid (inclusiv in celule normale sau tesuturi inflamate, in anumite situatii). Ca atare, este o investigatie care se interpreteaza obligatoriu in context clinic, date pe care nu le posed. Ca idee, singurul care pare sa aiba un aspect anormal este ganglionul infracarinar, de sub bifurcatia traheei dar, cu riscul de a ma repeta, nu am datele necesare ptr a interpreta corect aceasta analiza.
Dar este normal ca medicii sa imi dea sa mai fac alt TAC(tomografie axiala computerizata) deoarece eu am facut in jur de 12 radiografii si PET-ul iar acest Tac este la 1 luna de la PET . Imi este teama ca sunt cam prea multe radiatii si totusi nu vad rostul la atatea analize imagistice .. Va multumesc .
Bebitza: este foarte simplu – incearca sa caute o sursa ptr eventualele celule hiperactive din ggl respectiv. Ar mai fi o posibilitate – ca de fapt aceste celule sa fi aparut de la bun inceput acolo, si nu in alta parte. Adica sa fie o boala a ganglionului. Ar mai fi o solutie – biopsie din ganglionul respectiv prin mediastinoscopie, intr-un serviciu de chirurgie toracica.
Buna ziua , domnule doctor ! Va rog , cu respect sa imi explicati ce ar insemna : metastaza limfoganglionara. Pe 18 iulie , va scriam despre fratele meu care a fost diagnosticat cu o tumora la stomac . El a fost operat si acum dupa 1 luna si o saptamana de la operatie a primit acest rezultat la un examen anatomopatologic. Va multumesc !
Nicoleta: insemana ca intr-un ganglion limfatic au fost gasite celule canceroase, adica boala nu mai este doar locala.
Bună ziua ,
Va rog sa aveți amabilitatea sa mi spuneți ce înseamnă diagnosticul histopatologic: Papilom cu zone de neoplazie intraepiteliala de grad scăzut , indus de HPV .
Va mulțumesc pentru răspuns,
Roxana
Roxana: este o tumora benigna provocata de virusul respectiv, dar care are zone de celule modificate (ca un fel de pre- cancer). Va puteti sfatui cu ginecologul dvs ce aveti de facut in continuare.
Buna ziua,in decembrie 2014,mama mea a fost operata de urgenta de o tumora la colon,depistata in ultima faza,si a fost pus diagnosticul de cancer la colon in faza T4,spunandu-ne ca nu mai are mult de trait 8luni-4 ani in functie de organismul ei.A urmat tratamentul cu citostatice,iar acum in utimul timp a avut dureri foarte mari si iese puroi prin locul unde a avut drena.A facut si un examen tomograf cu urmatoarele concluzii:MODIFICARI LA NIVELUL FID,COGLOMERAT DE ANSE INTESTINALE-COLON ASCENDENT CU PERETI INGROSATI,FARA DETERMINARI SECUNDARE LA ORGANEPARENCHIMATOASE ABDOMINALE,CHIST PARAPIELIC RS,va rog frumos daca imi puteti spune o parere despre aceste concluzii,si daca se mai poate face ceva pentru a se mai prelungii viata.
VA MULTUMESC ANTICIPAT!O ZI BUNA
Cornel: T4 in sine nu spune chiar totul despre stadiul bolii. De exemplu, T4 fara ganglioni prinsi are un prognostic infinit mai bun decat T2 cu ganglioni afectati. Apoi, nu ati precizat unde era localizata tumora, ceea ce are o mare importanta. Cat despre exteriorizarea de puroi, numai chirurgul curant poate aprecia profunzimea si extensia acestei leziuni (pe romaneste, de unde vine puroiul).
Buna ziua,
nu stiu daca mai exista vreo solutie dar as avea mare nevoie de un sfat. In urma unui cancer de colon operat (ce a avut drept consecinta montarea unei stome si provizoriu a unei iliostome – care s-a dovedit a fi definitiva fata de evolutia bolii), tatalui meu i-au aparut metastaze la peritoneu.(masa mucinoasa) De la aparitie (aprilie 2015) si pana in prezent boala a fost in continuu progres. Problema este ca la ultimul CT s-a vazut ca exista si cateva tumori mai mari, formate in jurul orificiului de evacuare al iliostomei. Din ce ni s-a explicat, acestea, pe masura ce cresc, vor obtura complet intestinul. Intrebarea era daca credeti ca exista vreo varianta, chirurgicala, prin care sa se opreasca obturarea intestinului, la nivelul iliostomei. Va multumesc
Violeta: din pacate, nu prea.
Tumora a fost localizata la nivelul colonului,atat stiu sa va zic.Iar acel puroi poate insemna metastaze in diverse locuri?
Va multumesc pentru raspunsul anterior
Cornel: nu, puroiul si metastazele sunt doua lucruri complet diferite.
Vă mulțumesc pentru răspuns ,domnule doctor, însă biopsia a fost efectuata pe un fragment prelevat din mucoasa esofagiana in timpul analizarii endoscopice.
Vă mulțumesc încă o data și va rog sa-mi spuneți către ce medic specialist ar trebui sa mă îndrept.
Roxana: gastroenterolog, preferabil unul interventionist (care face rezectii endoscopice).
Buna seara,
Domnule doctor ,
As dori sa aflu un raspuns la o intrebare care ma macina de ceva vreme.
Poate fi confundata o hemoragie interna provocata in urma unui tratament cu anticoagulante orale( ex.sintrom) si heparina cu carcinomatoza peritoneala ?
In mare:
In urma acestui tratament timp de 2 saptamani , tata a acuzat urmatoarele simtome timp de 3 saptamani in ordinea urmatoare:
invinetirea abdomeniului,greata, halena, voma zat cafea, diaree melena…crestere creatinina de la 1,4 la 6,acumulare lichid abdome, dureri sub coasta)Tratament administrat : no spa,metroclopramid, in ultima instanta perfuzii cu NACL( nu a mancat si nu a baut nimic in aceasta perioada).
Verdict final primit : carcinomatoza peritoniala.
Va multumesc pentru timpul acordat!
Constantina: nu am toate datele ptr a aprecia corect situatia, imi pare rau.
Buna ziua,
Domnule doctor,
As dori sa aflu parerea dumneavoastra daca este posibil.
In urma cu 2 saptamani bunica mea in varsta de 80 de ani a fost internata cu diagnosticul de icter mecanic, ea avand istoric de calculi biliari. In urma ecografiei, medicul chirurg a suspectat si un cancer de cap de pancreas. Doua zile mai tarziu a fost operata de colecist, operatie clasica si s-a practicat si o anastomoza.
Dupa operatie, chirurgul ne-a spus ca a gasit un pancreas de dimensiuni mai mari decat normalul dar nu poate spune daca este sau nu vorba de cancer, acest lucru putandu-se stabili doar in urma unei biopsii, iar din pancreas a spus dansul ca nu se recolteaza pt. biopsie.
Nici despre obstructie nu poate spune sigur daca a fost cauzata de calculi pt. ca a gasit unul singur, de marimea unui ou, care se afla in colecist.
Bunica s-a refacut bine, astazi va externata. Bilirubina a scazut de la 30 la 5, iar coloratia pielii a disparut aproape de tot.
Medicul chirurg a recomandat un CT peste 2-3 luni pt. a vedea daca este intr-adevar cancer de cap de pancreas, insa a mentionat ca, daca este, la varsta bunicii (80 de ani) nu se poate face nimic.
Intrebarea mea: se poate sa existe o alta cauza, in afara de cancer, pentru marirea in volum a pancreasului? Poate „spune” CT-ul mai mult decat a putut vedea chirurgul in timpul operatiei? Sau ne-a recomandat CT in ideea ca, daca este cancer, in 2-3 luni va mai creste?
Va multumesc!
Kate: exista o sumedenie de investigatii care pot ridica suspiciunea de cancer de pancreas; ele pot fi facute fara amanare de 2-3 luni, inclusiv CT/ RMN. Tesutul pancreatic se poate biopsia cu un ac foarte fin, sub rezerva posibilitatii declansarii unei pancreatite acute. Sunt cateva lucruri care nu se leaga, dar cum nu am toate datele nu ma pot pronunta in deplina cunostinta de cauza.
Buna ziua!As dori daca sunteti amabil sa-mi explicati ce inseamna „CHIST DE CANAL COLEDOC”,grad 3.Acest lucru este o concluzie pe un rezultat CT al tatalui meu,diagnosticat cu Neoplasm rectal,operat.Tin sa precizez ca este purtator de colonoxtoma de 1 an.Multumesc anticipat!Cu respect Maricela Panainte
Maricela: inseamna ca principalul canal de evacuare a bilei are o punguta cu lichid. confirmarea se face insa printr-o investigatie care se numeste colangio RMN, care are sensiblitate mai mare ca CT-ul in acest caz.
Revin cu concluzia finala completa:Absenta elementelor de semiologie CT sugestive pentru recidiva loco-regionala si diseminari secundare.Observatie-chisturi esentiale.Chist de canal coledoc.Mentionez ca a fost operat si montat colonostoma in 27 septembrie 2014,urmand 25 sedinte radioterapie impreuna cu chimioterapie.El are o stare de sanatate buna.Multumesc inca o data si astept raspuns!!!!
Am mai uitat sa mentionez ca am mai recoltat si markerul tumoral specific e cancerului de colon si are o valoare de 25.
Buna ziua d-le doctor.Va contactez sa va intreb ce trebuie sa facem in cazul urmatorului diagnostic al mamei mele de 67 ani,dat in urma unui C.T.abdominal cu substanta de contrast: Ficat de dimensiuni normale,neomogen,contine un mic chist neiodofil,de 4mm diametru in segm.VI al lobului stg,fara dilatari de cai biliare intra si extrahepatice.Pancreas degenerat lipomatos,fara formatiuni tumorale. Splina globuloasa,cu axul lung de 10,5cm,neomogena,cu multiple procese inlocuitoare de spatiu hipodense spontan,rotunde,de pana la 2cm diametru,slab iodofile,cu incarcare heterogena.Glande suprarenale,ambii rinichi,vezica urinara de aspect normal.Uter atrofic,omogen. Rari diverticuli infracentrimetrici la nivelul sigmoidului.Adenopatii in hilul splenic de pana la 1,5cm diametru.Fara lichid in cavitatea peritoneala. Hernie inghinala dr. cu intersectarea peritoneului si grasimii intraperitoneale.Fara determinari secundare osoase la nivelul regiunii scanate. Medicul chirurg,pe care l-am contactat in vederea operatiei de hernie,ne spune ca ar trebui investigatii suplimentare pe partea de enterolog,ca ceva nu este ok la splina. Stiu ca timpul este dusmanul tuturor,dar in masura posibilitatilor dvs,va rog trimiteti-mi un raspuns. Cu stima Mircea
Mircea: intr-adevar, splina e problema. trebuie vazut daca tumorile respectiva sunt doar in splina (limfom de ex) sau au o alta origine (metastaze splenice dupa alta boala – ceva legat de stomac, de suprarenala stanga de ex, situatie mai rara in contextul in care ficatul pare curat). In prima varianta, daca nu se poate scoate tesut dintr-un alt ganglion afectat, splenectomia e necesara. In a doua situatie, totul depinde de tumora de baza, dar ptr gasirea ei trebuie extinse investigatiile – endoscopie, colonoscopie etc.
Domnul doctor va rog raspundeti mi la o intrebare….in urma cu 6 luni mama mea a luat pentru o nevralgie augumrntin….fupa 4 zile a inceput calvarul!diaree severa cu mucus si sange.a fost la un medic grneralist care i a recomandat analiza la copro si bacteriologica unde i-a iesit clostridium!eu nefiind impacata am dus-o si la CT unde i-a iesit doar o colita!r
Rezultatul a fost ok!pentru aceasta bacterie i a fost prescris normix,metronidazol si ulterior vancomicina!acum mama nu mai arr scaune diateicr dar dimineata are 2 scaune si sunt subtiri!ce sfat ne dati? Va multumesc
Alexandra: CT-ul nu va spune niciodata ca e vorba despre o infectie cu clostridium ori ba; e suficient ca a descris colita. Intrucat colita cu Clostridium difficile poate evolua extrem de sever (ea se si declara dpdv epidemiologic la nivel national), mama dvs trebuie sa fie consultata fara amanare de catre un gastroenterolog; acesta va aprecia daca mama necesita si colonoscopie sau nu (preferabil ar fi sa faca una), daca trebuie repetate analizele specifice sau nu etc.
Buna ziua!
Domnule doctor,situatia mamei mele (75 ani) este urmatoarea: in 2014 a suferit 2 interventii chirurgicale (ian. 2014 – rezectie GIST si splina; aug. 2014 – recidive) si din iunie 2014 urmeaza tratament cu Imakrebin.
la CT din nov. 2015 rezultatul a fost urmatorul: la nivelul unghiului splenic si jumatatea proximala a colonului descendent se identifica parietal o formatiune expansiva, relativ bine delimitata, cu contur neregulat, structura mixta cu iodofilie importanta la nivelul ariilor solide, avand dimensiuni maxime de 50/89/160 mm (AP/T/CC). Formatiunea are dezvoltare excentrica (nu determina stenoza semnificativa a lumenului colonic), vine in contact, fara limita de demarcatie, cu diafragmul si lobul stang hepatic.Concluzie – formatiune tumorala parietala colon descendent.
in rest, comparativ cu exeminarea CT din aprilie 2015, ficat, colecist, pancreas, rinichi, suprarenale, VU, uter cu aspect stationar. Adenopatii lomboaortice cu diametru maxim de 15 mm (dimensiuni relativ stationare comparativ cu exeminarea anterioara). Lipsa lichid de ascita. Baze pulmonare libere. Fara modificari osoase sugestive pentru leziuni secundare.
avand in vedere cele de mai sus, va rog sa imi spuneti, daca formatiunea tumorala aparuta la colon poate fi considerata o recidiva. Saptamana aceasta, mama mea este programata la colonoscopie.
Saraca mama mea este disperata si nu isi mai doreste o a treia interventie chirurgicala.
Va rooooog sa ne dati o speranta!
Andreea: din pacate, probabilitatea de a fi o recidiva este mare (asta este unul dintre motivele ptr care in prezent GISTurile sunt considerate tumori maligne si nu tumori benigne). Daca formatiunea nu s-a extins dincolo de peretele colonic, bucata de colon afectata ar trebui scoasa in totalitate (operatie care nu este chiar asa un dezastru cum ar parea la prima vedere). Colonoscopia nu este intrutotul relevanta, daca tumora nu stenozeaza lumenul si nu invadeaza mucoasa – poate fi absolut normala, biopsiile prelevate cu aceasta ocazie pot fi si ele normale. CT/RMN sunt mai potrivite ptr tipul asta de tumori.
Buna seara dl doctor sotul meu a facut o endoscopie cu biopsie di care reiese la endoscopie o gastrita antrala eroziva.rezultatul la biopsie nu e gata .medicul de fam a spus ca e vorba despre un cancer gastric va rog din suflet sami spuneti daca e intradevar poate fi cancer si ce sanse de vindecare are tin sa precizez ca are 45 ani va multumesc.
Ionica: gastrita eroziva antrala NU ESTE CANCER!!! Nici faptul ca s-a prelevat biopsie nu inseamna ca e vorba despre un cancer. Poate ca nu mi-ati dat toate datele si mai era ceva scris acolo?!?
Am uitat sa va spun ca si linia z e franjurata in concluzie gastrita eroziva antrala ce inseamna e posibil sa fie cancer??
Va multumesc mai scria ca z e franjurata la edoscopie ce inseamna asta e balonat tot timpul acum astp raspunul la biopsie.Va multumesc inca odata o sa revin cu rez la biopsie.
IOnela: nu; linia Z este situata la unirea esofagului cu stomacul, nu are nimic de-a face cu balonarea.
Va multumesc pentru raspuns domnule doctor. In concluzie, colonoscopia nu ar mai fi necesara in situatia in care la CT a fost evidențiată existenta respectivei formațiuni tumorale?
De asemenea, va rog sa imi explicați un pic ce ati vrut sa spuneti prin faptul ca operatia nu este „asa un dezastru” ????.
Andreea: colonoscopia poate iesi negativa – adica sa nu vada nimic, mucoasa colonului sa fie neinvadata de tumora; totusi, eu as face-o, tocmai pentru a vedea daca exista sau nu invazie de mucoasa. apoi, o colectomie segmentara este o interventie chirurgicala relativ banala – problema nu este asadar ca trebuie facuta colectomia, ci daca ea POATE fi facuta, din punct de vedere al extensiei locale a tumorii. Adica, daca tumora nu este prea mare, invadand si organe vecine / vase de sange mari, caz in care rezectia ei nu este tot timpul posibila.
In urma unei endoscopii mi s-a descoperit un polip sesil ulcerat de cca 10mm,leziuni de gastrita eritematoasa si eroziva,bulb congestionat cu ulceratii liniare,mi s-a prelevat biopsie si de la polip si de la leziunile de gastrita,am doar 38 de ani ,credeti ca este ceva foarte grav,indiferent de rezultat ce sanse mai am,va multumesc,nu mai am timp sa astept biopsia si de aceea v-am scris.
Cristian: nu aveti ce face decat sa asteptati biopsia; prezenta unui simplu polip sau faptul ca vi s-a facut biopsie nu inseamna musai ca aveti cancer.
Va multumesc pentru raspuns domnul doctor!!!!am facut si colonoscopia si totul ee in regula,doar hemoroizi interni !ia dat un tratament cu normix,zir-fos si ibutin!!!va multumesc inca o data pentru raspuns!
Buna ziua,
Domnule doctor as dori parerea dumneavostra daca se poate!Tatal meu in varsta de 71 ani a fost depistat in luna iunie 2015 cu tumoare maligna a rectului.A facut un CT -toraco-abdomino-pelvin(03.06.2015)proces proliferativ rectal superior cu mici noduli pararectali si limfoganglioni lombo-aortici;nodulisuprarenalistg.cel mai probabil adenomattos;mic nodul pulmonar diam.4mm cu aspectnespecific situat in LSD PULMONAR:nodul prevascular inloja timica diam.12 mm,cativa limofoganglioni milimetrici mediastinale si in hiliurile pulmonare;prostata dim.48/45mmomogena cu mici calcificari centrale.Colonoscopie (21.05.15):lacca15cm de orificiu formatiune vegetanta,stenozata,ulcerata,friabila ce nu permite progresia-bio 4fragm.HP:adenocarcionom colonic bine diferentiat,cu arhitectura tubulo-papilara,exulcerat.Se intervenit chirurgical si s-a practicatrezectie recto-sigmoidiana cu ridicare totala a mezorectului;piesa se rezectz la aprox.5 cm sub polul inferior al tumorii pe piesa neatinsa.I s-a facut examen histopatologi dupa operatie si concluziile au fost :Tumora maligna rect-adenocarcionom moderat diferentiat infiltrat pana in tunica seroasa (G2).Total ggl examinati=9,invadati=0,pT3,pN0,M=8140/3. Intrebarea mea este daca trebuia sa-i dea citostatice inainte de operati ,dupa prima opratie?Daca dupa prima operatie mai trbuia sa faca CT? Dupa a doua operatie la ce perioada se da citostatice?Daca In urma analizelor reiese ca sunt afectate si alte organe?Si in ce stagiu este cancerul?Va multumesc anticipat.
Elena: este un cancer de rect st IIA; vorbiti de doua operatii, or nu reiese din cele povestite decat ca a facut o singura interventie. Cf cutumelor scolii romanesti, absenta invaziei in ganglioni face ca polichimioterapia sa nu fie obligatorie. cf unor recomandari europene inca neunanime, faptul ca au fost analizati doar 9 ganglioni (si nu minim 12), ca nu a facut radioterapie preop (nu mi-e clar daca a fost totusi o tumora de rect superior sau de jonctiune rectosigmoidiana – chirurgul a avut confirmarea localizarii intraop), ar putea recomanda efectuarea catorva cure, daca oncologul considera oportun, in functie de criterii pe care eu nu am cum sa le cunosc din datele prezentate. chiar daca nu face va chimioterapie (cel mai probabil), nodului pulmonar va trebui urmarit imagistic periodic.
Buna seara dl doctor am revenit cu rez la biopsiea endoscopica:Mucoasa gastrica hiperemica.Examen microscopica:Trei fragmente tisulare cu diametru de 0.2-0.3cm,culoare alb-cenusie,consistenta scazuta.Fragmentele au fost fixate in formol si incluse intr-un bloc de parafina.Coloratie HE,AB-PAS,Giemsa.Piesa histologica mica(1-2 blocuri).Examen microscopic:Fragmente cu mucoasa gastrica cu epiteliu de suprafata conservat cu hiperplazie foveolara compartiment glandular cu glande mucoase simple distrofice inegal spatiate datorita unor importante remanieri fibro-inflamatorii la nivelul corionului(infiltrat inflamator polimorf ,difuz,cu prezenta de PMN-uri intraglandular si organizare de foliculi limfoizi slab delimitati.Leziuni de gastrita cronica: inflamatie+++;activitate++;atrofie++;metaplazie+;foliculi limfoizi++;Hp++;displazie absenta.In coloratia Giemsa se identifica structuri compatibile cu Helicobacter pylori.Diagnostic histopatologic:Leziuni de gastrita cronica,activa,atrofica,cu metaplazie intestinala,Hp pozitiva.NL:se recpomanda supravegere clinico-endoscopica cu rebipsiere dupa tratament de specialitate(hiperplazie foliculara marcata si infiltrat inflamator cu leziuni glandulare).Va rog din suflet sa mi spuneti ce inseamna acest diagnostic ma ingrozeste cuvantul hiperplazie, metaplazie displazie si acele +++inseamna ca e un cancer in faza incipienta???Va multumesc foarte mult.
IOnica: hiperplazie – tesut normal crescut in exces acolo unde exista si in mod normal; metaplazie – tesut normal crescut intr-un loc atipic, unde nu ar trebui sa fie; displazie – tesut anormal, dar NU CANCER. Plusurile se refera la o evaluare cantitativa a parametrilor descrise ( un fel de scala de la 1 la 10, de ex). trebuie doar un tratament medicamentos corect, la recom unui gastroenterolog.
Buna seara ,
Domnule doctor, revin cu o intrebare la dumnevostra, la cate zile de la operatie de ileostomie(i s-a refacut tranzitul intestinal) trebuie sa aiba scaun si daca nu are scaun trebuie reoperat?Mentionez nu a avut nici gaze !Va multumesc anticipat
Elena: tranzitul se reia cam la 3-4 zile postop. De principiu, daca nu sunt alte complicatii severe care sa explice absenta tranzitului, o noua interventie este exceptional de rar necesara.
Buna ziua,,,Domnule doctor a si vrea sa mi spuneti ce inseamna diagnosticul facut la endoscopie digestiva ,,,Gastrita Micronodulara (in franceza scrie Gastrite micronodulaire )cu tratament propus Eradicare,,,,,cu prelevare de biopsie pe care il astept ,,,dar va scriu ca a trebuit sa fac din cauza ca imi scade hemoglobina si fierul incet incet demult chiar daca am facut perfuzii de fier si sange incet incet scade la 5 hemoglobina,fierul la 13 si ferritina la 3 ,,,au gasit si sange in scaun si am niste analize la limfocitele T si NK ,si B (ex.CD3 T mare,CD4 T4 total mare,,CD8 T8 total mic,,Raport T4/T8 mare,,CD19 B total B 4 mic,,,CD20 mic,,,HCM foarte putin (23pg/G.R,,val normale 28-32) si globule rosii 5,81millions/ul deci multe,,,mentionez ca s au reglat hb ul,fierul si ferritina pt ca momentan iau fier,,,va multumesc anticipat
CAmelia: o gastrita banala, necomplicata cu hemoragie, nu provoaca scaderea hemoglobinei la 5, daca nu exista si o alta explicatie ptr aceasta scadere; in sine, rita gasteste un diagnostic banal, adica o iritare a mucoasei stomacului – probabil ca v-au gasit si o infectie cu Helicobacter, pe care o vor eradica (nu mi-e foarte clar, din traducerea dvs).
Buna ziua! Domnul doctor, va rog sa ma ajutati cu interpretarea analizelor tatalui meu. In urma cu aproximativ 2 ani tatal meu a fost operat de Neo cefalo-pancreatic. Operatia a decurs bine , iar buna aceea tatal meu s-a simtit foarte bine. In urma cu cateva zile s-a facut analizele de sange care au iesit bine, iar reultatele pentru CT, au fost urmatoarele: „Densificare difuza a grasimii la nivelul radacinii mezenterului fara modificarea traiectelor vasculare
Fara acumulari fluide , pleural bazal bilateral, ficat cu dimensiuni crescute fara procese inlocuitoare de spatiu
Axe vasculare omogen opacifiete, vase colaterale de circulatie perigastric
Formatiune micronodulara peritoneala de aprox 7,7 mm adiacenta fetei mediale a splinei anterosuperior si alta de 9,5 mm adiacenta peretelui abdominal anterior paramedian stanga
Peniculita mezenterica si micronoduli peritoneali”. Ce inseamna, aceste reultate? Este vorba de recidiva?
Diana: pe datele prezentate nu se poate spune nimic; poate fi, dar la fel de bine poate fi o densificare a peritoneului normala dupa o astfel de interventie. Puteti face un PET-CT ptr orientare. Sau chiar o laparoscopie exploratorie (sub rezerva unei dificultati tehnice mai mari datorita multiplelor aderente)
Buna seara,va multumesc pt raspuns dl.doctor ,,,ma scuzati dar m am uitat pe hartia de la spital si scrie la tratament eradicarea HP + ,eu am inteles ca numai in cazul in care biopsia va fi pozitiv pt micronodule,,,dar atunci de la ce scad hb ul ,fierul pt ca din 2007 am observat ca aveam hb 5 ,am si pierdut o sarcina la 6 luni ,am fost si la Tg Mures in 2011 si in 2014 am primit fier si sange,am facut coloniscopie totul e ok dar nu am un diagnostic nici acum ,,,am crezut ca am terminat ca am un diagnostic si numai trebuie sa umblu dar atunci mai am pana voi avea un diagnostic.
Kamelia: infectia cu Hp nu are treaba cu anemia; corect ar fi ca un medic internist sa va indrume printr-un set complet de investigatii si analize ptr a gasi cauza anemiei.
Buna ziua,
va rog sa imi spuneti parerea dvs referitor la urmatorul rezultat primit in urma biopsiei.
Mucoasa gastrica cu neoplazie intrapiteliala de grad inalt (pTis).
Este vorba despre un barbat in varsta de 37 ani.
va multumesc frumos!
Aliana: biopsia este luata dintr-o leziune clara, bine definita (un ulcer, un polip), sau la intamplare, fara ca pe mucoasa gastrica sa se vada macroscopic ceva? aceste amanunte au foarte mare importanta! ar trebui completat rezultatul cu teste imunohistochimice (IHC) pe piesa deja recoltata (nu mai trebuie repetata biopsia, ci se trateaza bucatile prelevate deja intr-un mod special). Daca se confirma acelasi diagnostic, stomacul cu pricina trebuie operat si fara amanare prea mare, data fiind varsta! Daca imi trimiteti rezultatul de la IHC, incerc sa va sugerez si cam ce ar trebui sa faceti in continuare.
Bună ziua!
Vă rog să- mi spuneţi părerea dumneavoastră în legătură cu rezultatele la examinarea CT a abdomenului şi pelvisului nativă şi postcontrast al unui bărbat de 45 de ani:
-formaţiune tumorală infitraativă, la nuvelul cecului, izodensă, cu priză de contrast neomogenă, dimensiuni de cca 65/59/73 mm, cuprinde cecul, valvula ileocecală şi ultimii 4 cm ai ileonului, cu dilataţia in aminte a ultimelor anse ileale, se extinde la nivelul segmentului proximal al colonului ascendent, pe o lungime de cca 4 cm, invadeaza seroasă si invadează grăsimea paracolică şi peritoneul parietal;
-ficat ortotopic cu dimensiuni crescute, diametrul longitudinal al LDH de 197mm, densitate glo.. redusă, structură neomogenă prin prezenţa de multiple formaţiuni nodulare relativ bine delimitate, hipodense, hipocaptante, având tendinţa la confluare, cea mai mare cu dimensiuni axiale de 73/61 mm, localizată în segmentul IV, fără dilataţii de căi biliare intrahepatice
– adenopatii cu diametre axiale maximale de 34/26 mm hepatice, 29/15mm precav., 22/16mm paraaortice, 18/16mm interaorticocav, 28/20 mm ileocolice, 20/17mm mezenterice superioare
– acumulare cu densităţi fluide perioneală în cantitate mică, ce asociază prezenţa de formaţii nodulare iodofile, având contur neregulat, localizate la nivelul marelui epilpoon sio la nivelul peritoneului parietal.
Vă mulţumesc frumos!
Ana: din pacate, vestile nu par bune; probabil ca pacientul are indicatie de interventie chirurgicala imediata! Chiar daca ficatul pare si el afectat de boala, leziunea de pe colon trebuie scoasa fara nicio amanare ptr ca are efect ocluziv.
Buna ziua ! Va rog frumos sa-mi interpretati si mie urmatoarele valori :
Analiza CA 19-9 rezultat, <2.00 ( 0 – 37/U/ml )
Ce reprezinta acest <2.00 este o analiza sub limite ?
Va multumesc !
Stefan: este in limite normale, dar asta nu are nicio valoare daca nu este interpretata in context clinic. de ex, am operat o sumedenie de cancere digestive cu marker-i normali preoperator. Iata o alta varianta – daca markeri-i erau mult crescuti inainte de operatie si acum sunt normali, asta este un semn foarte bun.
Crina: mama mea in varsta de 69 de ani a fost diagnosticata in urma unei endoscopii cu leziune infiltrativa ulcerata sangerand subcardial. S-au luat probe si la analiza biopsie a iesit urmatorul diagnostic: Aspectele morfologice sunt sugestive pentru un limfom gastric fiind necesare teste imunohistochimice. Asteptam rezultatele la teste si CT. Am luat legatura cu un hematolog si i.a dat antibiotic cu amoxacilina si claritromicina. Va tog mult ce sa fac. Multumesc!
Crina: trebuie sa va adresati urgent unui onal in oncolog specializat eventual in oncohematologie, ptr a incepe chimioterapia specifica. Din fericire, limfoamele gastrice sunt cancere limfatice care raspund in general foarte bine la tratament.
Buna ziua!
In urma cu 5 ani mi-a intrat o aschie metalica sub piele. A ramas acolo, acum o simt ca un mic chist sub piele( aprox. 1-2 mm). Este deasupra sprancenei si nu ma deranjeaza absolut deloc. Problema este ca trebuie sa fac un RMN cerebral si cei de la RMN mi-au zis ca trebuie sa o extrag inainte sa fac RMN-ul. As vrea sa stiu daca s-ar putea face la dvs aceasta extractie si un pret orientativ.
Multumesc mult!
Maria: da, se poate; daca localizarea impune interventie la microscop, ea va fi efectuata de un chirurg plastic. informatii despre pret veti primi dupa ce va consult si stabilesc exact leziunea si interventia necesara. de principiu, este o interventie usoara.
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Cumnatul meu in varsta de 67 de ani, a fost internat la sectia de hematologie pentru ca in urma unor analize ale sangelui hemoglobina a avut valoarea de 8,6g/dL.In urma tratamentuli valoarea hemoglobinei a crescut la 11,8g/dL.Au fost facute urmatoarele investigatii:
-CT rezultat-ingrosarea peretelui gastric la nivelul marii curburi{25mm}
– Colonoscopie- la jonctiunea sigmoidocolonica se constata o pata eritematoasa 3/2 cm
– Endoscopie-megatransvers nu se poate progresa in ascedent
As vrea sa stiu care este parerea dvs si cat de grav este. Multumesc.
VAsi: ati mentionat la endoscopie ceea ce ar fi trebuit sa se vada la o colonoscopie, ceva e in neregula. DAca nu a facut o endoscopie digestiva superioara, ea este absolut obligatorie, ptr ca CT-ul arata ca problema poate fi in stomac (peretele micii curburi este anormal de gros)! Chiar daca EDS e normala, colonoscopia ar trebui repetata cu un colonoscop mai lung ptr ca din datele furnizate se pare ca investigatia nu s-a efectuat pana la cec. Daca si asa lungimea colonoscopului se dovedeste insuficienta, se poate face o asa zisa colonoscopie virtuala, plecand la o examinare CT performanta.
Buna ziua,
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dvs. Intre timp a fost operat, I s-a extirpat tot stomacul care a fost inlocuit cu intestin subtire.
La ora actuala avem ca analize finale un bulletin histopatologic unde ca diagnostic este trecut: Tumora gastrica. Adenopatii la nivelul trunchiului celiac si a pedicului hepatic.Mentionez ca la nivel microscopic avem un rezultat pT3 N3 G3. Astazi s-au dus la proba doua lamele pentru analiza IHC. Va rog mult daca se poate sa ne recomandati un doctor oncolog bun care sa ne poata ajuta cu privire la tratarea acestui tanar care maine implineste 37 ani.O zi buna!
Alina: aveti mesaj privat pe mail.
Buna seara, dl. Doctor.
Sora mea, 46ani, a fost operata in urgenta in luna iulie 2015. I s a scos 10cm din intestinul subtire si 10 din cel gros. Am jnteles ca a avut o tumoare de sub 3cm la ceck. Au fost gasite si metastaze pe ficat, cele mai mari de aprox 4 cm, ganglioni pe mezenter si iau extirpat 39 ganglioni, dintre care 19 au fost invadati. Din august face citostatice cu irinotecam,capecitabina si avastin la 3 saptamani. A facut 8 cure din citostatice si 6 de avastin. A repetat ct ul acum in ianuarie si dl. Doctor a spus ca s-au mai redus meyastazele de pe ficat, ganglionii de pe mezenter s-au mai micsorat si adenopatia peritoneala s -a mai micsorat si ea. Credeti ca are sanse sa isi fie mai bine? Cam cate cure poate sa mai faca? Dl. Dr. Chirurg ar dori sa mai intervina ptr ficat. Va multumesc.
Elen: datele sunt insuficiente ptr a aprecia corect starea sorei dvs; modul in care urmeaza chimioterapia (numar de cure, substantele active, intreruperea curelor sau eventuala lor reluare) sunt decizii luate exclusiv de catre medicul oncolog, pe baza analizarii unor criterii pe care eu nu am cum sa le cunosc, neavand acces la dosarul medical. de asemeni, decizia operabilitatii metastazelor hepatice se ia in functie de anumite criterii relativ clare – numar metastaze, dimensiuni, localizare, raport cu vasele hepatice importante, starea tesutului hepatic neinvadat etc.
Buna ziua, vreau sa va spun si eu cazul tatalui meu in varsta de 60 de ani. De la sfarsitul lui noiembrie 2015 a inceput sa acuze dureri la inghitirea alimentelor in special cele solide. A slabit in greutate cateva kilograme. A fost programat pentru internare unde i-sau facut analize, ecograf abdominal si ct. concluzia ct abdomino pelvin cu substanta de constract: ingrosare oarietala de aspect tumoral la nivel gastric (posibil GIST) necesar completare cu gastroscopie adenopatii pericialice si in raport cu mica curbura a stomacului. Microadenom suprarenalian drept. Gastroscopie -pangastrita cr atrofixa, bulb duodenal cicatricial , duodenita. ECO abdominal ficat ecostructura omogena omogen crescuta , pancreas neomogen cu zona hipoecogena la nivelul capului de 41 mm, cinglomerat de adenopatie? Splina 11 cm, rinichi eco nornal, vu destinsa, colecist cu pereti suplii cbp 4, ap 11, prostata 38/38. Nu inteleg de ce la ct au iesit organele in valori normale iar la eco nu. Ni s-a recomandat sa mergem la o clinica de gastroenterologie.
Maria: se poate face biopsie prin ecoendoscopie ptr a vedea despre ce este vorba in peretele gastric. Daca ecoendoscopia confirma prezenta tumorii in peretele gastric (chiar si fara biopsie) se pune problema unei interventii chirurgicale ablative; intr-adevar este o neconcordanta intre CT si rezultatul eco, ar trebui continuate investigatiile (eventual cu un RMN).
Buna ziua,dl.doctor .Am avut o operatie testiculara si am urmat chimioterapie dar numai 2 cicluri al 3 nu l-am mai facut pentru ca ami erau mairi transaminazele si am fost la control am facut marcari tumorali dar ldh dupa operatie a fost 501,7 ,afp 104,7 hCG TOTAL2,5 iar dupa cimioterapie LDH a mai crescut an loc sa scada este 579,5 AFP A SCAZUT ESTE ACUM 3,7 hCG 2,1 dardl dr oncolog a spus ca nu este ceva an regula cu LDHde este asa marit iar la tomograh au aparut niste limfonoduli retroperitoneali interaortocav si paraaortic cu dimensiuni de pana la 12 mm care nu erau anainte ce chimioterapie multumesc astept raspuns ce sa fac trebue operatie cu a spus medicul urolog .
Dorel: medicul urolog este cel mai in masura sa aprecieze situatia dvs, asa ca probabil ca o noua interventie (nu stiu ce interventie vi s-a facut initial si ce urmeaza sa vi se faca acum – probabil o limfodisectie cu extirparea ganglionilor afectati) este necesara.
Buna ziua!
As dori sa va cer o parere in legatura cu niste investigatiifacute pentru tatal me(69 ANI).
Diagnostic: cancer gastric
Rezultat biopsie: Adenocarcinom moderat diferentiat
Rezultat CT:Tumora gastrica cu determinari secundare limfoganglionare fara metastaze la distanta pe sectiunile efectuate.
Aspect tumoral ce se extinde in tesutul grasos adiacent cu adenopatii in vecinatate cu dim. de 45mm.Fara colectii libere in zona peritoneala. Baze pulmonare libere.
Este inoperabil momentan.
Medicul oncolog a propus inceperea chimioterapiei cat mai urgent
Exista vreun prognostic favorabil la un astfel de diagnostic?
Irina: din pacate, cancerele gastrice sunt foarte agresive. Determinarile ganglionare ale tatalui sunt foarte mari si intr-adevar pare sa nu aiba ptr moment indicatie de interventie chirurgicala, daca boala nu se complica, cu hemoragie de ex. dupa chimio, poate fi reevaluat si eventual operat. idem, se poate proceda la operatie daca sangereaza din tumora, daca face ocluzii etc. Localizarea cardiala este din pacate nefavorabila, chiar presupunand ca se pune problema interventiei, implica gastrectomie totala.
Revin cu o informatie(poate ajuta)Este neoplasm gastric cardial
Buna ziua,in urma unor dureri abdominale ,am facut un CT din care au reiesit urmatoarele:
-trunchi de artera pulmonara si ramuri ,omogen opacifiate
-densificare in geam mat de 2,3/2 cm segment Fowler stang
-fara formatiuni tumorale
-imagini limfo-ganglionare axilare bilateral,cu hil grasos prezent,fara caractere CT adenopatice
-imagini limfo-ganglionare in pediculul hepatic si ilio-femurale bilateral,de max. 1,7/0,5 cm
-splina acccesorie de 1,4/1cm
-hernie ombilicala de 2,5/2cm la nivel ombilical
Mentionez ca am 51 de ani
As dori sa aflu daca am vreo problema si catre ce medic specialist sa ma intrept.
Multumesc din suflet
Petrica: ptr inceput, unui internist sau mai bine pneumolog, ptr a vedea ce se intampla cu leziunea din plamani; apoi, unui chirurg generalist ptr a stabili amanuntele unei operatii de hernie ombilicala.
Buna ziua! Vreau sa va spun si eu cazul mamei mele in varsta de 55 de ani. Pe data de 26 ianuarie dupa colonscopie a fost diagnosticata cu ocluzie intestinala colon sigmoid. A fost operata de urgenta, are anus impotriva naturii, si a fost extirpat si ovarul stang. Azi a iesit buletinul anatomo-patologic, si daca puteti sa ne dati un sfat?
Piesa trimisa:1.-ovar stang 5 blocuri; he. 2 – rectosigmoid 15+3 Rp = 18 blocuri ; he
Examen histopatologic la parafina:
Dg. Clinic boala Hodgkin. In observatie pt procesul proliferativ colon sigmoid ovarectomie stanga. Rectosigmoidectomie segmentara.
Descriere macroscopica: anexa stg. alc. din ovar de 1.5/1/0,4 cm, suprafata neteda, lucioasa salpinge cudat de 4 cm lungime subtire
Rectosigmoidectomie de 13 cm diametru transa proximala de 8 cm,transa distatal 5.5 cm. La 4 cm de transa proximala- tumora ulcero-infiltrativa stenozanta cu lungimea de 4 cm. Diametru intestinal la acest nivel 5.5 cm, infiltrativa in marginea radiala (evidenta macroscopica)
Margini proximala(4cm) si distala(5cm) negative la nivelul transei distale la 1.2 cm, 1,5 cm si 2cm – 3 mici polipi cu diametru intre 0.3 si 1cm. in tesutul adipos pericolonic – invazie tumorala evidenta pe transa radiala identificandu-se doar 6 limfonoduli, cu toate ca piesa a fost prelucrata suplimentar.
Descrierea microscopica: anexa stg.ovar si salpinge stg. fara leziuni tumorale.
Rectosigmoidectomie ce prezinta o tumora ulceroinfiltrativa cu aspect de adenocarcinom colonic moderat diferentiat g2 (cu numeroase dispozitii tumorale cribriforme si absenta de arii solide), in vaziv in seroasa si tesutul adipos periintestinal pana in transa radiala.
Invazie limfovasculara si perineurala intratumorala prezenta, posibil si extratumorala (bloc 15).
6 limfoganglioni pericolonici identificati din acre 3 pozitivi pentru invazie tumorala masiva cu depasirea capsulei ganglionare
3 polipi rectali benigni pe transa distala.
Margini: proximala la 4 cm neg. distala la 5cm neg. radiala la 6cm pozitiva.
Concluzie:
Adenocarcinom colonic g2 cu localizare sigmoidiana, transa radiala pozitiva ,
pT4aN1b(3)Mx, ilv1,ipn1.
Asta este trecut in buletinul anatomo-patologic, imi puteti spune cat de grava este situatia, si cat de grea poate sa fie cura de citostatice? Mama este foarte speriata si as vrea sa o ajut cat pot eu de mult.
Va multumesc!
Viktor: este un cancer de colon si nicicum un limfom Hodgkin; problema este ca nu pare sa fie o excizie completa (tumora era extinsa circumferential dincolo de limitele colonului rezecat); in plus, numarul de ganglioni analizat (respectiv extirpati) este mai mic decat cel standard. Prin urmare chimioterapia postoperatorie este obligatorie, la fel si monitorizarea frecventa postop, cu reinterventie la cel mai mic semn de recidiva / evolutie locala a bolii sub tratament.
Buna ziua, Va deranjez si eu cu o problema. De cateva luni ma confrunt cu probleme de tranzit. (2, 3,4 scaune/zi normale sau mai apoase) Mentionez ca au aparut cam la 3luni dupa nastere, moment in care a avut loc decesul mamei. In prezent am făcut câteva ședințe de reflexoterapie iar tranzitul s-a mai reglat la 1-2 scaune. Dupa ce am nascut am resimțit cateva luni o durere difuza in partea dreapta. Am facut ecografie si analize de sânge. Hemoleucograma este buna transaminazele bune bilirubina buna vsh-ul 24(si înainte de sarcină a fost marit) electroforeza buna amilaza buna. CA19-9 bun. Uneori apar usoare sangerari at cand mananc picant.
Eu inca alaptez si imi este teama sa fac colonoscopie. Credeti ca as mai putea face si alte analize de sânge pt identificarea cauzei acestor probleme? Va multumesc mult.
Anca: chiar daca va va vedea un gastroenterolog – asa cum este corect – nu va incepe neaparat printr-o colonoscopie, ci prin analize de scaun si niscaiva investigatii noninvazive. Asa ca merita sa mergeti la un control…
buna seara sotul meu a fost operat acum 3luni de pseudomyxoma peritonei cu spalaturi hipec i sa taiat ficat pancreas splina colicist bila si colon tot dar de atunci ii curge continu bin burta un lichid foarte urat mirositor prin drenuri dar nu se mai termina sti putea sa ne dati un sfat ceva ce am putea face sa se poreasca va multumesc
Cecilia: v-am rapuns la cealalta postare; va rog sa nu mai postati aceeasi intrebare la mai multe articole.
domnule doctor ma scuzati dar nu gasesc raspunsul va multumesc
lazurca ionel sunt cu diagnosticul clinic neoplasm faringolaringian piesa operatorie este fragmente tumora infiltrativa si sunt trimis la operatie as dori sa stiu ce este si daca este cancer vreau sa stiu daca este msculin sau feminin adica dupa operatie se intinde si la alte organe si daca imi pierd vocea
Ionel: nu exista cancer masculin sau feminin! Rezultatul pe care il mentionati este total incomplet – lipseste esentialul, concluzia; reveniti cu amanunte. Pierderea vocii tine de extensia bolii, respectiv amploarea exciziei tumorale.
lazurca ionel sunt cu diagnosticul clinic neoplasm faringolaringian piesa operatorie este fragmente tumora infiltrativa si sunt trimis la operatie as dori sa stiu ce este si daca este cancer vreau sa stiu daca este msculin sau feminin adica dupa operatie se intinde si la alte organe si daca imi pierd vocea
Domnule doctor,
va multumesc! Pentru cum sunteti ca OM, in primul rand, si ca medic. Pentru ca nu lasati „mana-ntinsa” fara raspuns.
Cu respect,
Beatrice Dinu
Beatrice: multumesc si eu.
Buna Ziua dl Dr.
Mama mea, in varsta de 69 de ani, a facut un examen CT in urma unor dureri abdominale, urinari dese. Rezultatul CT este „Formatiune tumorala de 13/8 centimetri situata pelvin dreapta asociaza componente tisulare iodofile si chistice cel mai probabil apartinand ovarului drept. Lichid de ascita in cantitate mica pelvn si perihepatic. Multiple leziuni nodulare inconsistente cu dime. intre 5-20 mimilmetri vizibile intraperitoneal in marele epiplon si perihepatic.Ficat omogen, forma, dimensiuni si structura normale, prezinta periferic superior in segmentul 8 un nodul hipodens de 8 milimetri. Rinichi stang cu hidronefroza gr. 2 si hidrouretere de pana la 10 mimimetri pe intreg traiectul. Compresie indirecta GSR (?) aspect normal bilateral. Fara adenopatii retroperitoneal pelvine sau inghinale semnificative dimensional. Concluzie : proces expansiv ovarian drept, determinari secundare intraperitoneal, hidronefroza stanga.” Ni s-a spus ca este cancer ovarian cu metastaze in ficat si peritoneu. Ni s-a recomandat sa mergem la Cluj la dl. dr. Bartos Adrian care aplica acea metoda de dus cu citostatice si urmeaza sa sunam pt o programare. Intrebarea mea este cat de avansat este? Credeti ca mai exista sanse de prelungire a vietii macar cat de cat?
Va multumesc din suflet.
Ioana: pare sa fie vorba intr-adevar de un cancer ovarian relativ avansat; din fericire, acest tip de cancere raspund bine la chimioterapie; raspunsul e cu atat mai bun, cu cat se poate scoate chirurgical mai mult din tumora/ din tumori – este unul dintre putinele cancere in care se intervine chirurgical chiar si cand abdomenul pare plin cu metastaze, tocmai ptr a favoriza apoi efectul chimioterapiei. Ptr hidronefroza (tumora apasa pe canalul care conduce urina de la rinichi la vezica urinara) se monteaza pe uretere niste sonde speciale, care o vor ajuta sa urineze cvasinormal, pana cand chimioterapia va incepe sa produca efecte si sa scada presiunea intraabdominala.
Buna seara dl.doctor,Teodor Buliga!
Va rog frumos si respectuos sa ma lamuriti si pe mine, ce poate sa insemne un rezultat in urma unui CT-abdomen +pelvis,efectuat nativ. S-a evidentiat – densificarea difuza a grasimii radacinii mezenterului cu imagini ganglionare de maxim 0.7cm incluse.Sincera sa fiu, sunt tare ingrijorata si va intreb direct:ganglionii inseamna cancer? Am 66 ani si mai multe afectiuni corespunzatoare varstei.Medicul care mi-a indicat CT-ul s-a transferat la alta unitate medicala.Va multumesc anticipat!
Ana: nu, toti oamenii au ganglioni in corp; 0,7 cm insemana ganglioni normali dpdv al dimensiunilor, dar asta trebuie interpretat in context general si nu absolut.
Va multumesc mult de tot, dl. dr. Ne-ati dat o speranta, desi in momentele astea suntem in stare de soc. Va doresc o seara placuta si linistita. Multa sanatate.
Buna ziua. Tatal meu a fost operat in august anul trecut de cancer la stomac. I-a fost extirpat tot stomacul si a facut 6 sedinte de citostatice dupa operatie.Saptamana trecuta a facut o tomografie si doctorul a spus ca au aparut ceva noduli. La tomografia din noiembrie (la 3 luni dupa operatie) nu avea, dar acum dupa 7 luni de operatie au aparut nodulii. Oare sa fie tot cancer sau e altceva?Multumesc
Daniel: greu de spus 100% doar pe imagistica, dar in contextul bolii cel mai probabil sunt ganglioni limfatici cu metastaze limfatice de cancer. Puteti fie face un PET-CT, fie relua CT dupa o scurta perioada – evolutia lor dimensionala arata cu foarte mare probabilitate caracterul lor tumoral. Ideal ar fi ca in ambele situatii sa fie monitorizat in serv de oncologie, unde probabil va relua chimioterapia.
Buna ziua! Va multumesc mult, dl.dr.! Raspunsul dvs m-a linistit, dar nu in totalitate.Dupa parerea dvs, ce ar trebui sa fac mai departe? O zi buna!
Ana: cu mici exceptii, investigatiile nu se fac doar de dragul de a le face – banuiesc ca ceva v-a determinat sa va supuneti unor examene imagistice complexe. In functie de simptomele respective – dureri, balonari samd, va trebui sa va adresati unei anume specialitati medicale. regret, dar nu am absolut nicio alta data despre cazul dvs.
Buna ziua! Bunica mea de 74 de ani a fost diagnosticata cu Carcinomatoza Peritoneala, cu diagnostic secundar: Ascita cantitate mare, Pleurezie dreapta si Adenopatii. Analizele de laborator sunt urmatoarele: T. Quick=*14.9 s, *APTT=27.2 s, *INR=1.02 /// hemoglobina=11.2g%; hematocrit=35.4%; leucocite= 8680 elem/m3; trombocite=539000 elem/m3; glu=137 MG/DL; UREA=20; crea=0.73; bilirubina directa=3; bilirubina indirecta=2; AMYL_S=44 U/l; TPG=14 U/L; TGO=15 U/l.
Inteleg ca este un cancer in stadiul 4. Doctorii au refuzat sa o opereze si nici nu stiu sa-i fi dat vreun tratament, ceea ce nu mi se pare in regula. Aveti recomandari? Ar trebui sa continui sa insist si la alti medici? Cat mai are de trait in cazul asta? Multumesc.
Andreea: depinde de cancerul de origine. Carcinomatoza peritoneala inseamna metastaze generalizate in toata cavitateaa peritoneala. Evolutia este nefasta in toate cazurile si rel rapida, dar exista totusi diferente in functie de organul de origine. Similar, unele cancere in acest stadiu raspund bine la chimioterapie (cancerul de ovar), altele deloc (cancerul de stomac). Nu am toate datele, oncologii care au examinat-o sunt cel mai in masura sa analizeze acest caz.
Buna seara,
Nu înainte de a va mulțumi pentru deosebita amabilitate pe care o aveți de a ne ajuta,va rog sa îmi spuneți dacă se poate părerea dumneavoastră despre aceasta biopsie,
Noduli de consistenta scăzută atasat de peretele apendicular,cu o proliferare tumorala sarcomatoasa,cu celule așezate storiform si cu nuclei teșiți,cu atipii nucleare si indice citocic scazut,aspect histopatologic sugestiv pentru un GIST apendicular,de tipul unui sarcom(fibromixoid)
Pacientul in varsta de 43 ani a fost operat la data de 1 Martie (din pacate operatia supureaza,pacientul este dub antibiotic si are aceleasi dureri abdominale ,respectiv cele înainte de operatie.
Trist este ca Dl.Doctor chirurg i-a spus franc în fata ca are cancer și posibil sa fie operat de colon după ce se închide operația de apendicita,acesta este în momentul de fata în depresie,cred ca este putin spus depresie,va mulțumesc mult!
Mihai: poate ca ar merita facut si un examen imunohistochimic al piesei, e util ptr conducerea chimioterapiei; cred ca interventia chirurgicala (cel mai probabil v-a propus o hemicolectomie dreapta) trebuie facuta, fara prea multa amanare; are un prognostic relativ rezervat la aceasta varsta, dar daca exereza e completa si urmeaza si tratament chimioterapic adjuvant, sansele de supravietuire cresc.
Buna ziua!
Va multumesc mult pentru amabilitatea si rabdarea de care dati dovada!Istoricul suferintei mele, incepe cu anul 2008 cand am fost operata de Cistocel Gr.III, cu plasa TOT.Cistocelul a recidivat si in 2014 am fost operata din nou, practicandu-se HISTERECTOMIE LAPAROSCOPICA CU SUSPENDAREA BONTULUI VAGINAL,pentru diagnosticul de PROLAPS GENITAL, FIBROMATOZA UTERINA.Durerile abdominale au continuat,mi s-a spus ca ar fi vorba de aderente,pentru care mi s-a recomandat un CT abdominal si pelvin.Examinarea efectuata nativ a evidentiat:
– ficat cu dimensiuni crescute, aspect steatozic grad I;
– vezica urinara in pozitie joasa, depasind usor simfiza pubiana;
– densificarea difuza a grasimii radacinii mezenterului cu imagini ganglionare de maxim 0.7cm incluse; restul organelor examinate sunt in parametri normali.
Dupa operatie, medicul chirurg s-a scuzat… (nefiind pregatit sa-mi puna plasa pentru sustinerea cavitatii abdominale).De atunci am dureri,balonari,dereglari de tranzit intestinal,ameteli, dureri de articulatii,de cap, nu pot sta mult in picioare samd! Va multumesc din suflet…pentru mine conteaza orice sfat care vine din partea dvs.O zi buna!
Ana: este posibil ca simptomele sa fie cauzate de aderente, care nu se vad la CT.
Buna seara,
Revin cu detalii despre GIST-UL apendicular,a fost trimis la,laborator pentru alte analize,acestea vor dura 2 săptămâni,(trebuie așteptat!!),medicul oncolog care a văzut rezultatul biopsiei i-a sugerat sa aștepte pana luna viitoare pentru a se consulta cu alți colegi,sunt șocata!
In articolul în care v-am rugat sa îmi explicați biopsia este vorba de fratele meu care a fost operat in Arad și mi se pare ca cineva ascunde adevarul
se poate face operația de colecistectomie dreapta după operația de apendicita cea din data de 1 Martie,întreb în condițiile în care ieri au fost scoase firele.Imi este foarte teama.Va mulțumesc mult pentru ajutor!
(Sotul meu a fost operat de hemicolectomie dreapta,tumoare de 10cm-Neoplasm,in urma cu 4 ani la Sp.Fundeni Dl.Conf. Dr.Catalin Vasilescu după care a început la cred trei săptămâni chimioterapie 8 ședințe,după chimio soțul și-a reluat serviciul și duce o viata normala cu regim alimentar,ma sperie aceasta bâlbâială cu așteptatul pana la mijlocul lunii Aprilie)
Mihaela: colectomie, NU colecistectomie (adica se scoate jumatatea dreapta a colonului, nu fierea). Da, nu exista o conditionare de timp – se poate face de indata ce exista un rezultat HP valid. Cf celor mai recente recomandari, GIST-ul NU mai este o tumora benigna (asa cum se credea pana nu demult) si trebuie tratat agresiv, ca orice tumora maligna, chiar daca evolutia lui e de regula mai blanda!
Domnule doctor, de curand am facut o colonoscopie si in urma investigatiei s-a descoperit un polip sesil de circa 7 mm. Acesta a fost biopsiat dar fara a ma intreba….Consider ca acest polip era prea mic si nu cred ca era necesar biopsierea lui…Acum imi este teama sa nu imi fi facut mai mult rau decat bine acest control. Intrebarea mea este era necesara aceasta biopsiere tinand cont de forma si dimensiunile polipului ?? Mentionez ca am varsta de 51 de ani.
Cristian: polipul trebuia oricum biopsiat, indiferent de marime. ba, daca medicul respectiv are experienta in acest sens, merita ulterior extras endoscopic.
Buna ziua!
Mulțumesc foarte mult pentru ajutorul acordat,va doresc sănătate maxima și numai bucurii!Sărbători cu bine!
Buna ziua d-le dr.Teodor Buliga!
Imi cer mii de scuze!Va rog mult, mult de tot, sa-mi mai raspunde-ti la inca o intrebare.Pentru aceste aderente, care imi provoaca durere si disconfort zi si noapte, ce investigatii si unde le pot face pentru a le localiza!Va rog din suflet sa ma ajutati! Va multumesc!
Ana: ptr ca sunt foarte fine, nu exista investigatii specifice ptr evidentierea aderentelor – cu exceptia laparoscopiei exploratorii, dar care nu se foloseste de rutina ptr simplul diagnostic al acestei boli; de regula aderentele intraabdominale se diagnosticheaza numai indirect, prin efectul asupra tubului digestiv, de ex.
Buna ziua,domnule doctor!
Doresc sa va felicit pentru profesionalismul de care dati dovada.Raspunsul dvs, m-a linistit intr-o oarecare masura. Va multumesc inca odata si va rog sa-mi recomadati un gastroenterolog, caruia sa ma adresez pentru rezolvarea problemei mele.Sunt din Alexandria, Teleorman si am 66 ani!O dupa amiaza placuta si numai ganduri bune, va doresc!
Ana: mai strans colaborez doar cu cei de la Sanador – dr Badescu, dr Stanciulescu, dr Constantinescu Gabriel; va puteti programa oricand la unul dintre ei prin call center.
Bunica mea a fost diagnosticata in luna ianuarie 61 ani cu neoplasm gastric antral pe 18 febr 2016 a facut operatie iar in urma examenului histopatologic i-a iesit diagnosticul, pT3N1MX Din 42 de ganglioni extirpati decit 1 a fost cu metastaza,MX-prezenta metastazelor la distanta nu nu poate fi evaluata MO-metastaze la distanta absente M1-metastaze la distanta, marginea proximala neinvadata tumoral,marginea distala -neinvadata tumoral, marginea radiala-invazia peretelui in totalitate precum si in tesutul adipos adiacent.INVAZIA VASELOR LIMFATICE-PREZENTA , INVAZIA VENOASA-PREZENTA INVAZIA PERINEURALA PREZENTA, mai scrie in examanul histo.
Va rog foarte mult domnule DR sa-mi spunreti ce sanse are bunica mea de supravietuire daca incepe tratamentul cu citostatice
Razvan: sansele de supravietuire in cancerul de stomac, ca de altfel in orice cancer, nu tin de un sablon universal valabil, aplicabil oricui si oricand; prin urmare, sanse exista, bunica are oricum indicatie de chimioterapie daca nu sufera de alte afeectiuni care sa contraindice acest tratament, asa ca – bafta!
Bunica mea a fost diagnosticata in luna ianuarie 61 ani cu neoplasm gastric antral pe 18 febr 2016 a facut operatie iar in urma examenului histopatologic i-a iesit diagnosticul, pT3N1MX Din 42 de ganglioni extirpati decit 1 a fost cu metastaza,MX-prezenta metastazelor la distanta nu nu poate fi evaluata MO-metastaze la distanta absente M1-metastaze la distanta, marginea proximala neinvadata tumoral,marginea distala -neinvadata tumoral, marginea radiala-invazia peretelui in totalitate precum si in tesutul adipos adiacent.INVAZIA VASELOR LIMFATICE-PREZENTA , INVAZIA VENOASA-PREZENTA INVAZIA PERINEURALA PREZENTA, mai scrie in examanul histo.
Va rog foarte mult domnule DR sa-mi spunreti ce sanse are bunica mea de supravietuire daca incepe tratamentul cu citostatice,
Bună ziua! Mama mea, cu vârsta de 58 ani, a fost diagnosticată în luna decembrie cu tumora gastrica „Carcinom cu celule terminate în inel cu pecete” . În urma analizelor a urmat o cura de 3 ședințe cu citostatice. Î s-a spus ca tumora s-a localizat și ca se poate opera. Ieri , medicii au făcut numai o laparoscopie și nu au continuat cu operația, spunând ca trebuie să mai facă citostatice. Ce părere aveți? Mulțumesc!
Simona: nu am toate datele, dar probabil ca in urma laparoscopiei s-a decelat un stadiu relativ avansat de boala;
În urma laparoscopie se constată determinări secundare peritoneala multiple la nivelul micului epiploon, splina și Douglas. Medicii oncologi de la Ametist și Shuller ,în urma analizelor au zis că totul este bine. Am vrea să știm și alte păreri. Mulțumesc!
Simona: nu pot sa contrazic colegii care au examinat direct un pacient. DAR, din cele transmise de dvs, rezulta ca afectiunea este intr-un stadiu avansat – a depasit stomacul, s-a extins la peritoneu, inclusiv in bazin, si prin urmare nu mai are indicatie de interventie chirurgicala, ci numai de chimioterapie.
Buna ziua ! In urma analizelor medicale cumnata mea a fost diagnosticata cu” Tumora unghi duoden jejunal determinari ganglionare aortomezinterice,metastaze ganglionare „.
Va rog tare mult, ce ne sfatuiti sa facem ,avand in vedere ca are varsta de 66 ani si la momentul acesta diagnosticul a cam dat-o peste cap .
Multumesc frumos !
Cristina: pacienta si dosarul sau medical trebuie evaluata amanuntit, ptr a se stabili riscul de ocluzie si implicit indicatia de interventie chirurgicala; totodata, ar trebui obtinut material ptr examenul histopatologic (endoscopic sau chirurgical), ptr o eventuala chimioterapie asociata. Discutia e mai complexa decat o permite o simpla evaluare „online”.
Buna seara ,
Apelez la dumneavoastra pentru o parere,
Tatal meu,in varsta de 56 de ani ,operat acum un an de neoplasm de rect(colo-recto anastomoza) a facut recent un CT torace-abdomen -pelvis,Nu au fost semne de recidiva locala,dar ma ingijoreaza rezutatul la torace-
-Cativa micronoduli pulmonari bilaterali stabili numeric si dimensional fata de examinarea anterioara(acum 4 luni)
-Adenopatie unica hilara dreapta de cca 8-13 mm,stabiladimensional
-Fara leziuni pulmonare bilaterale sugestive,fara epansamente lichidiene pleuro-pericardice,
Va rog din suflet sa imi spuneti ,pot fi metastaze ?
Cristina: descrierea poate fi a unor metastaze, dar faptul ca leziunile nu au evoluat contrazice teoretic acest lucru (sub rezerva ca metastazele pot sa fi ramas nemodificate daca a facut chimioterapie). Ar fi mai bine daca i-ati putea face un PET-CT, deceleaza mai fidel leziunile active metabolic (metastazele)
Buna ziua !
Intai de toate, primiti va rog multumiri pentru profesionalismul, omenia si rabdarea de care dati dovada.
Problema mea este urmatoarea. In urma unui disconfort la nivel abdominal si pe fondul unei gastrite mai vechi am efectuat acum 6 zile analize medicale la sange si la urina. Rezultatetele de hematologie (atat VSH cat si toate reperele de la hemoleucograma completa) au fost in limitele normale. De asemenea rezultatele de biochimie cat si cele din examenul sumar urina sunt in regula(cu exceptia colesterolui seric total – 199 mg/dl si LDL colesterol ser – 140 mg/dl care sunt putin mai mari)
Ingrijorator insa este faptul ca markerul tumoral CEA – ser a iesit foarte mare (12,5 ng/ml in conditiile in care eu sunt nefumator).Celelate doua markere tumorale facute au iesit in limite normale (AFP ser – 2,24 Ul/ml si CA 19-9 ser – 6,91 Ul/ml). De asemenea am fost depistat cu Helicobacter pylori (anticorpi anti Helicobacter pylori lgG ser – 5,67 Ul/ml).
Am fost la un medic gastroenterolog si in urma ecografiei, dl doctor mi-a gasit pe ficat un hemangiom (ficat cu structura omogena ce prezinta in segment 2 formatiune hipoecogena diametrul 26 mm) restul organelor fiind normale (colecistul, pancreasul, rinichii, splina si vezica). Am primit o reteta cu mai multe antibiotice pt eradicarea HP care este foarte mare (5,67 Ul/ml) si am fost trimis sa fac o radiografie cu bariu.
Pana vineri cand voi face investigatia cu bariu, mi se pare o vesnicie. Sunt foarte ingrijorat de markerul CEA de 12,5 ng/ml coroborat cu hamangiomul de 26 mm de pe ficat. In contextul clinic prezentat, cat de probabil este ca acest HP agresiv sa fi provocat mai mult decat o gastrita sau un ulcer (un cancer digestiv spre exemplu)? Stiu ca investigatiile ulterioare vor spune mai multe, dar pana vineri stau ca pe ghimpi. Va multumesc frumos pentru tot ce faceti !
MArian: CEA este USOR marit, nu fOARTE mare, asa cum spuneati (creste lejer la valori de sute sau chiar mii U, in faze terminale de cancer). Puteti scapa de grija hemangiomului facand un simplu RMN – hemangioamele au aspect tipic si RMN elimina alta suspiciune. Puteti repeta periodic CEA ptr a vedea evolutia si puteti face o serie de investigatii ptr a elimina suspiciunea unei eventuale tumori, dar, repet (gasiti detalii prin articolele despre cancerele de colon), exista persoane absolut normale cu marker-i discret crescuti.
Buna ziua,
Va multumesc mult pentru atentia dumneavoastra.
A facut chimioterapie 6 luni.
Tocmai a facut acum o saptamana CT. Cat trebuie sa asteptam pentru a face un PET-CT?
Va multumesc anticipat,
Cristina: nu mai trebuie sa asteptati intre cele doua investigatii. PET-CT si CT utilizeaza, sa zicem, principii diferite, implicit si substante cu proprietati diferite, a caror eliminare este mai scurt de saptamana deja scursa.
Domnule Doctor,
Vă rog foarte mult să-mi explicaţi şi mie ce înseamnă achiziţii axiale. Trebuie să fac o traducere şi nu ştiu semnificaţia acestei expresii.
Vă mulţumesc mult şi vă cer scuze pentru propria-mi ignoranţă în materie de termeni mecicali.
Cu stimă,
Florian Stroe
Florian: termenul se refera la directia dupa care se „sectioneaza” corpul intr-o investigatie imagistica gen RMN sau CT – sectiuni axiale (transversal), sagitale (fata spate) sau coronale (stanga dreapta). Puteti traduce prin sectiuni axiale sau sectiune transversala, nu e „furculision”.
Buna seara Domnule doctor,
Va rog sa ma lamuriti un pic.In urma unei dureri constante in abdomenul inferior, mi s-a recomandat rmn abdomen inferior.Intrebarea mea este:aceasta investigatie , in cazul cand ar exista un polip sau ceva pe colon, ar semnala o afectiune a colinului?Care sa conduca ulterior la investigatii mai amanuntite , gen colonoscopie?
Va multumesc mult!
Cu stima,
R.Iosifescu
Roxana: de regula, atunci cand se cauta o afectiune colonica se incepe cu o colonoscopie si nu cu un RMN, mai degraba se cauta leziuni in alta sfera – urogenitala, de ex.
Buna seara,
In urma cu o luna tatal meu acuza durere de spate si cub coaste. A zis ca sigur e o raceala. Dupa doua sapt mergem la un eco si aflam ca se vad noduli pe ficat si ca acesta este marit. Am mers la spital si l-a operat pe ficat, extirpand 4 noduli…diagnosticul: tumora maligna cu leziuni ce depasesc peritoneul si …peritoneul. Tata are 65 ani, la 5 zile de la operatie e bine (merge fara prob. mananca). Asteptam biopsia sa mergem la oncolog. Avem sanse de supravietuire?
Va multumesc din suflet!
Buna seara,
In urma cu o luna tatal meu acuza durere de spate si cub coaste. A zis ca sigur e o raceala. Dupa doua sapt mergem la un eco si aflam ca se vad noduli pe ficat si ca acesta este marit. Am mers la spital si l-a operat pe ficat, extirpand 4 noduli…diagnosticul: tumora maligna cu leziuni ce depasesc peritoneul si …peritoneul. Tata are 65 ani, la 5 zile de la operatie e bine (merge fara prob. mananca). Asteptam biopsia sa mergem la oncolog. Avem sanse de supravietuire?
Va multumesc din suflet!
Cu respect,
Roxana M.
….
rectoperotoneul si peritoneul
Tumora maligna leziune depasind retroperitoneul si peritoneul. Imi cer scuze (sunt distrusa, atat de neputincioasa….)
Roxana: totul depinde de natura tumorii, adica de rezultatul examenului histopatologic; in functie de acesta se va tabili ce tip de tratament trebuie urmat. Bafta!
Tatal meu, 75 ani, a fost operat acum un an si jumatate de cancer la pancreas. Acum un an a facut citostatice si s-a simtit mai bine , dar a slabit mult. Acum cateva zile a primit rezultatele in urma analizei CT TORACE la tomograf :
-status post neo pancreas
-nodul intrapulmonar, de 4 mm la nivelul lobului superior dr, segmant apical
-nodul subpleural de 6 mm , la nivelul lobului inferior dr, segment apical
-nodul de 4mm , posterior de acesta
-nodul de 6 mm la nivelul lobului inferior stg, segment anterior
-nodul similar de 6 mm , la nivelul lobului inferior stg, segment posterior
-trahee si bronhii cu lumene libere
-absenta maselor mediastinale si/sau a adenopatiilor tumorale mediastinale
-fara epansamente lichidiene pleurale sau pericardice.
Este foarte grav?
Multumesc mult.
Ioana: din datele prezentate nu rezulta natura acestor noduli; exista date indirecte ptr a aprecia daca sunt metastaze. Sau direct, facand un PET-CT
Buna seara!
In urma unor hemoragii puternice,am primit diagnosticul de uter fibromatos,anemie feripriva 7-8,trimitere la operatie.Intraoperator s-a descoperit neoplazie de endometru,rezultat HP:pT1a Nx G1. Am fost la oncolog si mi-a recomandat RMN,analize de sange si markarii GEA si GA 125 la 3-4 luni de la operatie,operatia a fost pe 31.03.2016.
Intrebarea mea este, de ce nu au fost evaluati ganglionii,risc sa fie inflamat vreounul, sau nu era nevoie in acest stadiu?? Mentionez ca invazia in miometru a fost in mai putin de jumatate din perete,superficial.Exista rsc de recidiva la acest stadiu? Este necesar rezultatul IHC?
Mihaela: risc de recidiva a unei neoplazii exista, teoretic, in orice stadiu. Nu stiu de ce nu s-au analizat ganglioni pe piesa – probabil ca a fost o simpla histerectomie, fara excizia niciunui ganglion, ptr o boala considerata initial benigna (adica neoplazia a fost o surpriza furnizata de HP). In lipsa ganglionilor, stadializarea este incompleta. Nu am toate datele cazului, ar merita insa luata in discutie la un moment dat si o evidare ganglionara, mai ales daca analizele/investigatiile recomandate arata modificari.
Operatia a fost de histerectomie totala cu anexectomie bilaterala.
Multumesc mult!
CEA 125, CEA, scuze! 47 de ani, menopauza indusa chirurgical.
Buna ziua
Am facut de curand un CT abdomen nativ si cu subst de contrast administrata intravenos CT Abdomen cu SCIV [DLP=1572]:
Rezultatul este urmatorul:
Ficat de forma si dimensiuni normale, fara modificari de contur, omogen spontan si postcontrast, fara dilatatii de CBIH si CBEH.
VB cu perete subtire net conturat, fara calculi.
Splina, glande Suparenale, ambii Rinichi, uretere proximale – cu aspect CT normal.
Pancreas partial degenerat adipomatos, net conturat, fara dilatatii ductale.
Discreta densificare difuza a tesutului lax retroperitoneal peri-cefalo-pancreatic si in radacina
mezenterului, fara adenopatii asociate.
Axe vasculare abdominale cu calibru normal. Mici anomalii anatomice vasculare: absenta
trunchiului celiac (a. gastrica stanga, hepatica si splenica cu origine aortica distincta imediat
subdiafragmatic, ramura gastroduodenala din a. hepatica); vena renala stanga cu traiect
retroaortic.
Fara colectii fluide intra sau extraperitoneale.
Multiple mici hernii intraspongioase toraco-lombare; calcificari discale T11-T12; mic debord
disco-osteofitic dorsal L4-L5 (avand in vedere varsta pacientului recomand examinare IRM
coloana lombara).
Concluzii:
– pancreas usor degenerat adipomatos
– discreta densificare difuza a tesutului lax pericefalopancreatic si in radacina mezenterului,fara adenopatii asociate
Intrebarea mea este ca nu ineleg ce anume este discreta densificare difuza a tesutului lax pericefalopancreatic si in radacina mezenterului,fara adenopatii asociate?
Catalin: poate fi de ex semnul indirect al unor inflamatii ale pancreasului, vindecate pe parcursul vietii. Oricum, nicio analiza/investigatie nu se interpreteaza in afara contextului clinic!
Buna dimineața!
Soțul meu 45 de ani,a facut o endoscopie si biopsie,rezultatul este acesta:,,S-au primit si examinat mici fragmente cu structura microscopica de mucoasa gastrica cu carcinom cu celule in ,,inel pecete,, invaziv atât in corion cât si in musculara mucoasei.,,
Întrebarea este cât de grav este ?
Aura: este un cancer gastric , dar EdS nu poate spune absolut nimic despre extensia bolii. Trebuie facute investigatii suplimentare – un CT cu subst de contrast de ex.
Multumesc pentru raspuns! Surpriza a fost pentru mine cand mi-am „tradus” rezultatul HP. Am intrebat dr.chirurg de ce nu s-au scos o parte din ganglioni si mi-a explicat ca in stadiul Ia, nu este necesar. Am incredere in dl. Doctor si, sper si ma rog ca totul sa fie bine in urma analizelor.
Numai bine si mult succes in activitatea Dvs.
Buna ziua!
Mulțumesc pt raspuns!
Revin cu o intrebare,Ieri solul meu s-a operat,i s-a scos tot stomacul,dar nu am ințeles prea bine de la dl dr.zicea ca are metastaze hepato biliare,ficatul arata frumos! Acum asteptam rezultatul la biopsie!
Este grav daca sunt aceste metastaze hepato biliare??
Aura: este grav; dar ceva nu se leaga – daca avea metastaze hepatice, nu inteleg cum de arata ficatul „frumos”.
Spunea unul din medici ca un ganglion era gata sa plece din stomac catre caile hepato biliare si din aceasta cauza au pus acest diagnostic!
Acum Dumnezeu este mare si poate ne ajuta sa nu fie asa rau,avem dii copii de crescut unuk de 4 ani si fetița de 3 luni!
Buna seara
D le Doctor
Va rog sa ma ajutati,sunt foarte necajit.Mama mea in virsta de 78 de ani
a fost operata in urma cu 7 ani de hernie ombilicala ,si dupa un an
de eventratie, cu montarea unei plase.
De atunci a ramas un loc cat virful unui chibrit care mereu a fost umed
a fost spalata cu betadina si pansata la domiciliu .
Acum o luna de zile a inceput sa curga mai tare, aproape 200 ml pe zi –
fistula intestinala .
Va rog frumos daca puteti sa ne recomandati un tratament de inchidere a fistulei intestinale fara operatie .Are arsuri mari pe pielea unde curge lichidul din intestin .
Va multumesc din suflet
Ionel
Ionel: daca s-a produs o fistula intestinala la distanta in timp de interventiile respective, atunci cauza fistulei e pe loc si ea nu se va inchide decat dupa eliminarea acesteia; cu alte cuvinte, interventia este probabil necesara.
buna ziua bunica mea a fost depistata de cancer de col uterin 77\78mm cu uterul infectat si extindere spre vezica urinara,urete si rect are 76 de ani si a slabit foarte mult acum cantareste 38kg mai putem face ceva pentru ea sau deja este in faza terminala va multumesc
Ana: nu ma pot pronunta corect, datele fiind absolut insuficiente; de principiu, stadiul este mult prea avansat ptr a se mai pune acum problema interventiei, dar exista si alte mijloace – radioterapie, chimioterapie etc. Numai oncologul care o are in grija va va spune ce e mai bine de facut.
Buna ziua!
Domnul Doctor,mai am o întrebare,de cateva zile soțului meu îi vine în gat un lichid galben amarui in general dupa ce mananca,de la ce este acesta si cat dureaza?Ce poate lua? Recuperarea dupa operație merge bine,asteptam rezultatul la biopsie.
Aura: este reflux biliar. va trebui sa stea in sezut dupa masa minim o ora, la nevoie si cev medicamente specifice, pe care vi le va descrie chirurgul dvs sau un gastroenterolog.
Buna seara ,domnule doctor ! Am fost internat la IRO iasi cu diagnosticul de tumoare viloasa de rect cu următorul diagnostic ,irm pelvin: îngroșare parietala circumferentiala importantă,predominant la nivelul plicurilor de mucoasa,gadofila,cu aspect serpiginos,rectal superior,mijlociu si inferior,pe o distanță de cel putin 130mm CC,polul caudal fiind situat la 40 mm de ma,distensie importantă a lumenului rectal,fara extensie seroasa ;anterior peretele rectal;mijlociu este placat pe fascina mezorectala;amprentează Veziculele semnale bilateral si prostata,fara semne de invazie;
– inferior ,posterolateral in dreapta ,este placat ms ridicator anal drept,fara semne de invazie; limfonoduli infracentimetrici,de MAX. 3 mm rectal superior,mezorectal mijlociu la ora 09:00, si 5-6 mminghinal bilateral.Concluzie : îngroșare parietala circumferentiala a plicurilor de mucoasa,la nivel rectal,fara semne de extensie extraseroasa- obs. Tumoare viloasa:se intervine chirurgical si se practica excizie transanala a formatiunii tumoralein data de 20.04.2016.La examenul histopatologic: polip adenomatos vilos cu displazie predominant de grad scăzut si focare de displazie de grad înalt in suprafața.La rectoscopia de control din 29.06.2016 nu se recomanda excizie având in vedere volumul tumorii si se recomanda control la Clinica de gastroenterologie Cluj.Avand in vedere acestea ,ce sfat puteți sa mi dați,sunt efectiv debusolat,as evita amputatie de rect(am 51 de ani).
Petre: Din ce inteleg eu dincolo de neconcordanta privind excizia (care de fapt a fost o biopsie), este vorba despre o tumora de mai mari dimensiuni, din care s-a prelevat un fragment. Din examenul histopatologic rezulta ca ptr moment NU este cancer, ci o leziune precanceroasa cu risc mare de evolutie spre un cancer (asta arata focarele de displazie de grad inalt). Se poate tenta fie o rezectie ultrajoasa de rect, fie puteti incerca o radioterapie minima ptr reducerea extensiei tumorii, urmata de rezectie rectala cu anastomoza joasa – dar probabil ca in acest caz radioterapeutii vor fi reticenti, pt ca atata vreme cat NU exista diagnostic cert de cancer rectal protocoalele lor s-ar putea sa nu le permita radioterapia.
Imi cer scuze ,revin,excizia a fost partiala,dnul doctor mi a spus ca nu este un cancer ,dar ,in timp se va ajunge acolo…va rog sa imi intelegeti disperarea ,nici macar nu stiu încotro sa merg…
Mulțumesc pt raspuns!
A venit si rezultatul la biopsie pT3N1Mx,stadiul 2b.
Intrebarea mea este,acest rezultat raspunde la citostatice?
Aurelia: raspunsul la citostatice tine de mai multi factori, stadiul bolii fiind doar unul dintre le si nu cel hotarator in adevaratul sens al cuvantului (adica o tumora de stadiul 4 poate fi sensibila la citostatice, una in stadiul 1 poate sa nu fie afectata de aceasta terapie). Oricum, in acest stadiu indicatia de chimioterapie este certa.
Buna ziua Dl Doctor ,
Am 59 de ani si am silent acid reflux si am folosit omeprazol, ranitidina, pantoprazol si regim alimentar si nu pot sa ma vindec. Am avut si H pylori anul trecut am luat antibiotice si rezultatul este negativ.In gat am ceva care ma deranjeaza la inghitire si cand acidul se duce in gat parca nu pot sa inghit(chiar daca nu l simt). Nu am arsuri la stomac si nici pe piept si nici nu simt nimic sa vina acid pe gat in sus f. interesant. Am niste simptome furnicaturi in stomac si in capul pieptului simt ca nu mai are loc mancare chiar daca mananc putin, si de vreo 3 luni am intepaturi pe esofag cu o greutate in piept si furnicaturi pe piept pana la gat pe portiunea esofagului si chiar si mai imprastiat pe piept pana la gat sub barba.. Mi am facut control la inima si nu am nimic. Mi e frica de cancer la esofag. Credeti ca aceste simptome sunt in legatura cu o afectiune grea la esofag?
In speranta ca mi raspundeti si mi da ti un sfat va multumesc din suflet
Didina: o simpla endoscopie va va alunga orice temere legata de cancerul de esofag. va evidentia totodata daca aveti sau nu rasunet ptr refluxul gastric – adica esofagita de reflux.
Buna ziua,
Revin la dvs dupa un interval de cateva luni, pentru un pacient in varsta de 37 de ani cu diagnostic: Adenocarcinom gastric mixt operat pT3 pN2 M0.Polichimioteratt adjuvant.
Intre timp dupa opaeratia de extirpare a stomacului s-a facut chimioterapie S6 CHT adjuvanta. S-a facut si CT si markerii tumorali. In ceea ce priveste CT ca si rezultat par ingrijoratoare urmatoarele fraze: Acumulare solida ce muleaza traiectul arterei hepatice comune si medii, asociind discreta efilare a acestora( grosime de 5mm).Aspectul CT nu permite excluderea unui substrat tumoral, necesita biopsie.Tulburari de perfuzie la nivelul ambilor lobi hepatici.
Indicatori: CA 19-9=21 U/ml : CEA= 1.9 ng/mL
In urma acestor rezultate nu i s-a mai perescris niciun tratament, i s-a recomandat un alt CT peste 3 luni.
Considerati ca este bine sa asteptam aceste 3 luni de zile sau ne sfatuiti sa repetam acest CT mai devreme?
In speranta unui raspuns va multumesc anticipat!
Aliana: puteti incerca un PET-CT; chiar daca este pozitiv, prinderea arterei hepatice in acest bloc contraindica o noua interventie chirurgical, mai ales avand in vedere stadiul (gravitatea este data de extensia ganglionara, acel N2)
Mulțumesc pt raspuns!
Soțul meu a facut prima cura de chimioterapie a trecut binisor,fara varsaturi doar ca mancarea nu avea gust.
O alta intrebare, am ințeles ca se mai poate face o noua analiza HER 2, dar daca nu iese ok am ințeles ca in Romania statul.nu deconteaza citostaticul la barbați, dumneavoastra aveți cunostiințe de asa ceva? Nu este o discriminare?
Aura: nu ma pot pronunta, colegii de la oncologie cunosc mult mai bine problemele administrative mentionate.
Buna ziua!
Tatal meu avea de 4 ani o umflatura deasupra buricului.Crezand ca e o hernie ombilicala,si temandu-se de operatie a tot amanant momentul operatiei pana cand umflatura a inceput sa fie dureroasa.
In urma cu 2 zile s-a operat.Medicul a spus ca a gasit ceva mai aparte imbracat in grasime,cu o culoare mai ciudata si forma imprecisa.
Rezultatul examenului histopatologic apare abia peste 2 saptamani.
Credeti ca s-ar putea sa fie vorba despre o tumoare maligna?
Precizez ca toate analizele dinaintea operatiei i-au iesit perfect.
Multumesc anticipat!
Raluca: nu am de unde sa stiu, examenul HP e singurul care va lamuri problema.
Buna ziua,dl.doctor. va rog tare mult sa ne ajutati cu o parere cu privire la o situatie foarte grea pt noi, tatal meu in varsta de 54 ani a fost diagnosticat cu urmatoarele:
Parapareza in observatie etiologica
Ateromatoza cervico cerebrala moderata
Fibrilatie atriala paroxistica
Tv nesustinuta
Hta grad 3 grup de risc aditional foarte inalt
Dislipidemie in tratament
Tumora gastrica in obs etiologica cu determinari secundare hepatice si ganglionare
Splenomegalie omogena
Momentan asteptam biopsia, dar as vrea sa stiu daca mai putem face ceva. De la spital ni l au dat acasa, unde are dureri foarte mari de cap, de burta, transpiratie excesiva,se misca tot mai putin, mananca tot mai putin. Vreau sa stiu cu ce putem sa l ajutam, cum putem sa i amelioram durerile. Sau la ce sa ne asteptam… Operatia este cumva posibila in cazul lui ?
Va multumesc pt timpul acordat.
Florina: daca se confirma neoplazia gastrica si prezenta metastazelor hepatice, nu are indicatie de operatie, in lipsa complicatiilor acute (hemoragie in special). Cu rezultatele investigatiilor trebuie s amergeti la oncolog ptr inceperea chimioterapiei.
Buna ziua D le Doctor,
Ce inseamna masa inlocuitoare de spatiu abdomino-pelviana cu continut predominant lichidian usor neomogenizat prin prezenta de septuri iodofile in regiunea posteo bazala stanga, cu aparenta probabil anexiala? este vorba de vreo tumoara?
Multumesc
Didina: orice umflatura este tumora, de la un simplu neg la tumorile gigante; da, in sens medical este o tumora; trebuie insa vazuta natura ei, ceea ce se va sti numai dupa interventia chirurgicala de extirpare a ei. Cu atat mai mult cu cat CEA e crescut, consultul chirurgical nu trebuie amanat…