BOALA VARICOASA (VARICE HIDROSTATICE)

Boala varicoasă reuneşte un grup de afecţiuni legate de prezenţa unor vene anormale la nivelul membrelor inferioare. Din diverse motive (profesii care presupun ortostatism prelungit, anomalii de traiect ale venelor picioarelor, pereţi venoşi fragili) venele superficiale ale picioarelor se dilată din loc în loc, formând sub piele săculeţi în care stagnează sângele. Uneori sângele coagulează în aceste pachete varicoase, provocând tromboză sau tromboflebită. Întrucât complicaţiile pot fi severe, varicele membrelor inferioare se extrag sau se astupă prin procedeee chirurgicale, pe cât posibil înainte de agravarea lor.

Ce sunt varicele? Varicele apar numai la membrele inferioare? Boala varicoasă se asociază obligatoriu cu statul în picioare? Puţină anatomie aplicată… „Boală varicoasă” sau varice pur şi simplu?

Când se operează varicele? Preferabil, de îndată ce prezenţa dilataţiilor varicoase a fost confirmată (clinic şi/sau prin ecografie Doppler), înainte ca sistemul venos profund să se decompenseze. În caz de tromboză venoasă profundă cu afectarea ireversibilă a permeabilităţii venoase, intervenţia pentru varice este contraindicată. Varicele asociate cu tromboflebită superficială pot aştepta până la ameliorarea inflamaţiei, dar amânarea sine die a operaţiei nu face decât să permită apariţia unor noi pusee inflamatorii. Ulcerul varicos nu contraindică intervenţia, cu condiţia asanării lui prealabile.

Cum se operează varicele? Au fost inventate o sumedenie de procedee de distrugere, coagulare, sutură sau extirpare definitivă a varicelor. Procedeul chirurgical radical asociază întreruperea comunicării dintre vena femurală şi vena safenă internă printr-o mică incizie imediat sub pliul inghinal, scoaterea în întregime a safenei anormale până la gleznă cu un dispozitiv special şi extirparea eventualelor pachete varicoase restante prin mici incizii cutanate. Procedeul se desfăşoară sub rahianestezie şi, efectuat cu migală, asigură rezultate estetice foarte bune, fiind practic lipsit de recidivă.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

138 comentarii adaugate pentru articolul “BOALA VARICOASA (VARICE HIDROSTATICE)

  1. Ciobanu ioana says:

    Buna ziua!
    Am aproape 3 ani de când am fost operată chirurgicală de varice în zona pubiană ,după care simt o presiune in această zonă si de închiderea prin radiofrecventă computerizată cu cateter a venei safena, superficială totală,membru stâng.
    Diferentă de timp între operatii, fiind de 3 luni .
    Dar ,după operația cu radiofrecventă,am făcut flebită, la care dr.mi – a prescris în două ,,rânduri”retetă de antibiotice,cu antiinflamatoare.
    Am rămas cu sensibilitate, dureri la atingerea zonei a venei închise,gleznă,s- a umflat,făcându- se în jurul ei ,venectazii,am dureri spontane ,pornind de la operatia din zona pubiană până în gleznă.
    În tot acest timp,am făcut numeroase Dopllere,la care spune că se vede ok.
    Dar totusî,la un Dopllere,a menționat că este dilatată vena poplitee,dacă zic bine,fiind o venă profundă.
    Am 50 ani.
    Cu respect,vă rog,ce alte investigatii să mai fac pentru a descoperi,cauza celor mentionate, după această intervenție cu cateter.
    Am citit,că la o flebită superficială netratată corespunzător se poate face tromboflebită profundă…..,,cred că acest fapt s- a întâmplat”
    Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Depinde ce înseamnă ok – problema este daca vena respectiva a fost inchisa in totalitate prin radiofrecventa sau s.a repermeabilizat pe alocuri, cum se mai întâmplă. Este o situație greu de apreciat de la distanta, in lipsa consultului direct. Cel mai corect ar fi sa prezentați situatia medicului care a efectuat intervenția precedenta, fiind cel mai in masura sa compare situatia actuala cu situatie initiala

  2. Cristina Choucair says:

    Buna ziua, in timpul sarcinii ( in urma cu 21 de ani)mi-au aparut niste firicele, vene sau cum se numesc in spatele genunchiului. De doua zile s-au spart si s-a umflat destul de tare si locul este foarte vanat.
    Cat de periculos este si ce trebuie facut? Va multumesc.

    • Buliga Teodor says:

      În principiu daca nu sunt alte leziuni asociate, nu e grav si vanataia se va resorbi. Trebuie să mergeți totusi la medic ptr un consult direct, pt a aprecia daca sunt si alte complicatii (tromboza, insuficiență venoasa).

  3. Carmen says:

    Buna seara D-le Doctor, am fost operata pe data de 11.06.2019 la piciorul drept prin stripping. In prezent port ciorapi compresivi si iau cate o tableta pe zi de Endolex Complex Va rog sa-mi transmiteti dupa cat timp se poate merge la mare? Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Carmen: eu unul as evita expunerea la caldura ptr minim 2 luni, motiv pentru care nu operez varice vara. Daca insa va feriti de soare, apa fierbinte, caldura in general – dupa 4-6 saptamani sau la recomandarea medicului dvs.

  4. ARONIA says:

    Buna ziua, am o mare rugaminte la dvs.Ajutati-ma cu un sfat. Ce tratament poate sa faca o persoana care are 82 ani, si un ulcer varicos de aproximativ 5 cm2, de 15 ani? A facut tratamente cu miere manuca pusa pe rana, cu laser, si cu tot felul de unguente romanesti sau staraine, mai ieftine sau foarte scumpe.A reusit sa micsoreze rana putin de tot…Multumesc pentru raspuns….

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Aronia: trebuie vazut daca este intr-adevar un ulcer varicos sau o ulceratie tegumentara cronica aparuta din cu totul alte motive (de regula o combinatie de factori – insuficienta circulatorie, cardiaca, diabet neglijat, obezitate, edeme masive, leziune cronica infectata etc). Corect este sa va adresati unui serviciu de chirurgie vasculara, inde se va aprecia macar printr-o ecografie Doppler daca ulceratia e intretinuta de un pachet varicos sau nu, daca acesta merita ligaturat sau nu etc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Costel: asta ramane strict la aprecierea medicului curant, care stie exact care este situatia la nivelul sistemului venos restant (daca are insuficienta venoasa cronica, in ce grad etc), amanunte pe care nu le cunosc.

  5. Roxana says:

    Ba dimpotriva de data asta i-a apărut un punct roșu ca o eczema în centrul venelor care îi provoacă mancarimi groaznice. Eu as banui ca diagnosticul e greșit și v-as ruga dacă îmi puteți spune unde ar putea sa meargă sau ce examene sa facă sa afle care e cauza problemelor, nici un tratament care I s-a dat nu a funcționat, fiind un oraș mic opțiuni nu sunt, s-a cam dus la toți doctorii de profil. Mulțumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Roxana: va trebui s ava adresati unui chirurg vascular, preferabil. Va va recomanda cel mai probabil o ecografie Doppler ptr venele membrului respectiv, in urma careia se va stabili ce e de facut – daca e nevoie de interventie chirurgicala in adevaratul sens al cuvantului sau simple injectii de sclerozare a venelor respective.

  6. Roxana says:

    Bună ziua, as vrea sa mă ajutați va rog în legătură cu mama mea, are diagnosticul de insuficienta venoasa, la piciorul stâng chiar deasupra labei piciorului pe interior are ca o pânză de păianjen venisoare mici, care ii provocau dureri mari pe întregul picior îndeosebi noaptea, de-a lungul anilor, vreo 6-7, I s-a recomandat Detralex sau Vessel Due, acesta din urma la ultima vizita dar niciodată nu I s-a ameliorat durerea ,

    • Dr. Teodor Buliga says:

      MIrela: in cazul unei safene incompetente, cel mai rau lucru este sa stati in picioare fara sa va miscati deloc. Mersul lejer, alergarea usoara au efect favorabil, facute cu masura. Peste un anumit nivel de efort/ durata, vascularizatia membrului inferior se accentueaza si implicit intoarcerea venoasa are de suferit.

  7. Teodora says:

    Buna seara! Este o binefacere pt. care va multumim, sa va putem intreba domnule Doctor despre problemele care ne framanta.Sotul meu a fost operat la piciorul stang , de la glezna pana aproape inghinal, pentru tromboflebita cronica. Dupa doua saptamani I s-a umflat genunchiul si e f. dureros. I-a aparut o umflatura si in zona inghinala , cam tare , dar nedureroasa.Ati putea sa ne spuneti daca avem motive de ingrijorare sau sa mai avem rabdare.Va multumesc foarte mult.Ca medicatie ia Endolex si Vesel.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Teodora: de regula apar local simple hematoame, care se vor resorbi in timp. Totusi, este corect sa mergeti la control la medicul care v-a operat, ptr a aprecia prin examen direct situatia.

  8. Nela says:

    Buna seara ! Am consultat inca un medic flebolog (Dr. Raluca Popa ) si in urma unui consult venos cu echo Doppler vascular, mi s a pus un diagnostic de insuficienta venoasa cronica st 1 fara trombi formati !Nici nu stiu ce sa mai cred !!!
    Sa inteleg ca la primul consult ( tot cu echo doppler ) diagnosticul a fost pus ” la misto ” doar sa mi fac scleroterapia ??? Nu pot sa cred ca acel medic se poate juca cu viata mea fiind constienta cat de grava este situatia unor trombi formati pe vene !!! Acum tratamentul este cu : detralex 2tb , aspenter si cyclo3 Fort 2tb !

    Va multumesc anticipat ptr raspuns !

  9. Nela says:

    Buna seara ! In urma unui consult la flebolog mi s a spus ca am un tromb pe piciorul drept si unul pe piciorul stang ,fara varice pe picioare doar vene superficile formate , si mi s a propus din start sa fac scleroterapie(injectare ? .In momentul de fata iau detralex si aspenter. Mentionez ca mi apar de la caldura niste pete rosii si mi se umfla f tare picioarele . Eu in momentul de fata nu am banii necesari ptr scleroterapie iar int
    rebarea este daca e suficient doar aspenterul ptr a mi dilua trombii formati ?! …multumesc ! Daca exista o alta metoda mai putin costisitoare financiar ptr a amelioara problema venoasa !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *