Intestinul gros (colonul) este ultima porţiune a tubului digestiv. Cuprinde mai multe segmente, diferite ca structură şi funcţii. De aceea, simptomatologia, evoluţia în timp şi tratamentul cancerului de colon variază, în funcţie de localizarea tumorii. Cancerul de colon drept include tumorile maligne apărute în jumătatea dreaptă a colonului. Operaţia standard este hemicolectomia dreaptă, prin abord clasic sau laparoscopic.
Anatomie Colonul este dispus în abdomen ca un “U” răsturnat, înconjurând intestinul subţire, care se goleşte în el într-o zonă dilatată numită cec. Cecul este situat în partea dreaptă jos a abdomenului, împreună cu apendicul (cele două organe sunt legate între ele). De la cec, colonul urcă spre ficat (se şi numeşte colon ascendent), unde formează o curbură (flexura hepatică), cotind în unghi drept spre partea stângă a corpului. Porţiunea care străbate abdomenul dintr-o parte în alta se numeşte colon transvers şi trece puţin pe deasupra ombilicului. Limita dintre colonul stâng şi colonul drept nu este fixă, raportat la lungimea intestinului gros. Cu alte cuvinte, un segment al intestinului gros poate fi mai lung sau mai scurt. Totuşi, delimitarea dintre ele este clară pentru chirurg: colonul drept are aceeaşi vascularizaţie ca şi intestinul subţire, primind sânge prin artera mezenterică superioară. Cancerul de colon drept poate da metastaze în ganglionii situaţi de-a lungul acestei artere, care ajunge până în spatele pancreasului.
Simptomele cancerului de colon drept
Cancerul de colon drept evoluează mult timp asimptomatic. Intestinul nu doare dacă nu este inflamat sau dilatat. Or, cecul şi colonul ascendent au diametru mare. Materiile fecale ajunse în cec sunt semilichide şi se pot strecura mai uşor printre obstacole, de aceea diagnosticul este pus de regulă în stadii avansate. Când apar, durerile semnifică invazia organelor vecine (muşchi, perete abdominal, nervi, ureter, duoden etc). Ele cresc progresiv în intensitate. Pentru că tumorile de colon drept au loc să se dezvolte nestingherite, ating dimensiuni disproporţionat de mari faţă de posibilităţile vaselor sangvine de a le asigura hrana. De aceea, bucăţi din ele mor periodic şi se elimină în fecale. Ulcerarea lor permanentă provoacă sângerări mici, dar constante, pacientul devenind anemic. Totuşi, sângele eliminat va fi descompus de bacterii şi nu va apărea ca atare în scaun, care pare normal. În cancerul de colon drept sângerările anale sunt foarte rare şi apar doar când tumora rupe un vas mai mare. Oboseala, slăbiciunea, scăderea inexplicabilă în greutate sunt semne indirecte de cancer, dar sunt foarte nespecifice (apar într-o sumedenie de alte boli). Ocluzia intestinală este rară şi apare de regulă în formele avansate de boală, dacă tumora se află pe flexura hepatică sau acolo unde intestinul subţire se varsă în cec. În aceste cazuri, există şanse ca boala să fie descoperită mai rapid.
Investigaţiile utile în cancerul de colon drept Se începe printr-un consult medical şi un minim set de analize. Dacă analizele de laborator arată o anemie a cărei cauză nu poate fi precizată, se caută obligatoriu un cancer de colon drept, mai ales dacă pacientul a trecut de prima tinereţe (am operat însă cazuri abia sărite de 30 de ani). Uneori în sânge apar substanţe produse strict de celulele neoplazice, numite markeri tumorali (CEA, CA 19-9 etc). Determinarea lor nu se face de rutină, ci doar dacă se suspicionează prezenţa unui cancer. Markerii tumorali sunt utili şi pentru monitorizarea postoperatorie a pacientului. Ei reapar în sânge cu mult timp înainte ca eventuala recidivă sau metastază să fie vizibilă prin alte investigaţii. Ecografia nu este potrivită pentru organe care conţin aer (tubul digestiv). Tumora se vede ecografic numai dacă are dimensiuni mari. Totuşi, ecografia decelează metastazele din ficat, elimină alte cauze ale simptomatologiei, nu doare, nu iradiază şi se poate repeta ori de câte ori este nevoie, fiind inclusă de rutină în investigaţiile cancerului de colon drept. Cea mai bună investigaţie rămâne colonoscopia, cu condiţia să exploreze inclusiv cecul. Dacă identifică o tumoră colonică, ea permite prelevarea de biopsii şi diagnosticul histopatologic se obţine chiar înainte de operaţia propriu-zisă. Când starea pacientului nu permite efectuarea colonoscopiei, aceasta e înlocuită cu o tomografie computerizată. Examenul CT cu substanţă de contrast este aproape la fel de bun precum colonoscopia. Permite stadializarea bolii, prin identificarea eventualelor metastaze la distanţă. Diagnosticul de certitudine se pune doar prin examen histopatologic, pe fragmente de tumoră obţinute colonoscopic sau chirurgical.
Tratamentul cancerului de colon dreptOperaţia standard se numeşte hemicolectomie dreaptă cu ileotransversoanastomoză. Chirurgul extirpă ultima porţiune a intestinului subţire (ileonul terminal), tot colonul drept şi ganglionii limfatici aferenţi vaselor care irigă porţiunea extirpată. El uneşte apoi capătul intestinului subţire cu porţiunea rămasă din colon (colonul transvers). Atunci când tumora invadează organe care nu pot fi extirpate, boala este prea avansată, starea pacientului nu permite o operaţie amplă, nu se mai scoate tumora, ci se scurtcircuitează zona respectivă, unind intestinul subţire cu cel gros, în aval de obstacol.
Se asigură astfel măcar un tranzit intestinal apropiat de normal. Pe scară largă, hemicolectomia dreaptă se practică prin abord clasic, prin tăierea peretelui abdominal. Incizia este verticală, de-o parte şi de alta a ombilicului. Intervenţia este practicată din ce în ce mai frecvent prin tehnica laparoscopică, beneficiind de toate avantajele, dar şi de micile inconveniente ale laparoscopiei (din păcate, metoda presupune instrumentar şi aparatură specială, aşadar costuri relativ mari pentru condiţiile socio-economice din România). În toate situaţiile, pacientul trebuie luat în evidenţa serviciului teritorial de oncologie. Medicul oncolog este cel care va stabili, de comun acord cu ceilalţi specialişti implicaţi, ce alte tratamente urmează să-i mai fie prescrise pacientului, dar şi planul de investigaţii care trebuie efectuate postoperator. Datorită lor, cancerul de colon, unul dintre cele mai răspândite neoplasme la nivel global, nu mai este considerat astăzi o boală incurabilă.
190 comentarii adaugate pentru articolul “Cancerul de colon drept”
Pingback: Diverticuloza colonica - simptome, complicatii, tratament | Dr. Teodor Buliga
Arata teribil….
Buna ziua, domnule doctor!
Domnule doctor, la toate formele de cancer treceti ca tratamentele sunt: operatie, chimioterapie si radioterapie. Dar din ce in ce mai multi bolnavi de cancer aleg sa se trateze natural. Ce se intampla?! Mai nou si medicii oncologi spun pacientilor ca nu trebuie sa faca chimioterapie si sa se trateze natural, ca acest medic oncolog Corneliu Moldovan( http://www.youtube.com/watch?v=0mah1vZ13To)
Am o prietena cu cancer de colon, care s-a operat si nu a facut chimioterapie tocmai ca medici ii spun sa se trateze alternativ. Ca chimioterapia este un pas catre o moarte sigura. E normal?!
@MIrela: cancerul are astazi poate cel mai standardizat tratament dintre toate bolile cunoscute. Schemele de tratament nu sunt alese la intamplare, ele sunt de regula valabile la nivel international (cel putin teoretic). Unele cancere raspund mai bine la chimioterapie, altele la radioterapie, altele nu raspund la niciuna. Asadar, este o imensa prostie sa spui TUTUROR pacientilor cu cancer ca nu trebuie sa faca o chimioterapie.
Pe de alta parte, in stadiile incipiente ale cancerului de colon nu intotdeauna este necesara chimioterapia. Oportunitatea chimioterapiei este stabilita EXCLUSIV de medicul oncolog, in functie de rezultatele complete ale rezultatului histopatologic, starea pacientului, alte boli grave asociate samd. Nu am nimic impotriva metodelor alternative, cu conditia ca acestea sa fie administrate/aplicate adjuvant, adica in completarea singurului tratament care are suport stiintific real (fiecare schema de chimioterapie este implementata dupa studii efectuate pe zeci de mii de pacienti, dupa studii complexe, ale caror concluzii sunt extrase dupa o analiza statistica extrem de riguroasa)
BUNA ZIUA, DLE DOCTOR! AM 54 ANI SI DE CATIVA ANI(10) MA CHINUI CU UN SINDROM DE COLON IRITABIL, DUPA SPUSELE MEDICILOR DIN GALATI1 AM FACUT O COLONOSCOPIE LA CARE NU S-A VAZUT NIMIC, UN CT, LA CARE TOT NU S-A VAZUT NIMIC, INSA EU CONTINUI SA AM DURERI FOARTE MARI IN PARTEA DREAPTA, SUBT FICAT, DURERI CARE MERG PANA IN SPATE! NU AM NIMIC RENAL, TOATE ECOGRAFIIILE SUNT BUNE, SI TOTUSI MA CONFRUNT CU ACESTE DURERI ACUTE DE MULTI ANI! VA ROG, SA IMI RECOMANDATI CEVA, TRATAMENT, ANALIZE, ETC, CEVA CARE SA IMI PUNA MACAR UN DIAGNOSTIC REAL. TOATA LUMEA SPUNE CA NUMAI DE L AUN COLON IRITABIL, NU POTI AVEA DURERI ATAT DE MARI! ATUNCI, DE L A CE ? CHIAR NU MAI STIU UNDE SA MERG SI CE SA FAC! MULTUMESC ANTICIPAT PTR RASPUNS1 CU STIMA,
@MAriana: in primul rand va rog nu mai postati cu majuscule. Apoi, imi este foarte greu sa imi dau cu parerea de la distanta, fara sa va examinez sau sa vad direct rezultatul investigatiilor facute, in conditiile in care v-au examinat deja mai multi colegi. pot doar sa va spun ca intr-adevar simptomele descrise nu corespund unui sindrom de colon iritabil. cred ca in cazul dvs, investigatiile ar trebui conduse de un internist, care sa caute si sa elimine sistematic toate bolile care pot da simptomele descrise – inclusiv cele ginecologice, neurochirurgicale etc.
Va rog daca imi puteti sugera investigatii pentru urmatoarele simtome.
Am 44, ma confrunt cu dureri in hemicorpul drept, membre, accentuate in zona de sub ficat,mai accentuate in zona de sub ombilic in dreapta – umflata, uneori durere medie si sensibilitate in testiculul drept care coboara si pe piciorul dr.
Am facut investigatii depotriva pe gastro si uro.
Colonoscopia a patruns doar pana „nivelul cecului” identificanduse mici diverticuli de 0,5cm la nivelul sigmoidului si tranversului. Hemoroizi interni si externi necomplicati. Hemoglobina si hematocritul in limite normale. CEA – 0,5ng/ml, in limitele norm. ale lab. Umflare in burta, slabire membre, fata. Va multumesc anticipat pentru niste sugestii.
@MArius: nu stiu la ce alte investigatii gastro va referiti – ar trebui efectuate si alte investigatii (eco, in ultima instanta CT), ex coproparazitologic etc. este imposibil de facut asta de la distanta – exista niste algoritmi care trebuie urmati, preferabil sub indrumarea unui singur medic – internist sau gastroenterolog.
Am vazut ca dati consultatii la Sanador. Daca mai este valabil ma voi programa acolo. Va gasesc?
@marius; desigur, cu o programare in prealabil.
Alyna a spus pe 15 Septembrie 2014 la 5:32 PM
Buna ziua. Tatal meu in varsta de 62 ani a facut o colonoscopie iar pe fisa endoscopica digestiva inferioara exista un paragraf denumit sigmoid unde sunt trecute urmatoarele: – stenozanta stranga la 20 cm de SAE, prin formatiune protruziva, conopidiforma. Iar ca diagnostic final formatiune protruziva, stenozanta la jonctiunea recto- sigmoidiana. D-l doctor a luat biopsie si ne-a recomandat sa facem ecografie abdominala pentru pelvis, markeri tumorali si radiografie. Rog raspuns. Multumesc.
@Alyna: gasiti raspunsul la cancerul de rect; va rog frumos ca pe viitor sa postati aceeasi intrebare la un singur articol – altfel se incarca site-ul cu informatie redundanta, inutil.
Multumesc pentru raspunsuri. Voi realiza o programare.
ce tratament este necesar pentru diagnosticul neoplasm stenozat de unghi hpatic colic a fost operata si rezultatul histopatologic este adenocarcinom tubulopapilar colic mediu diferentiat g2 suprainfectat stadiu dukes c. pT3NxMx
@MArioara: daca va referiti la tratament medicamentos (inteleg ca a fost deja operata), chimioterapia este administrata EXCLUSIV la recomandarea unui oncolog. Exista o mica neconcordanta – diagnosticul de p …Nx… (care inseamna ca nu se stie daca exista ganglioni cu metastaze sau nu) nu mi se pare intrutotul clar, pentru ca de regula in piesa scoasa de la operatie medicul anatomopatolog ar trebui sa gaseasca suficienti ganglioni pentru a stabili stadiul N (de ex, N0 – fara metastaze ganglionare).
este vorba despre mama mea in virsta de 68 de ani va multumesc astept raspuns
buletin histopatologic ;descriere macroscopica;intestin de 18/6/7,cenusiu-negricios,consistenta elastica,prezentand in zona mediana formatiune tumorala cu dimensiuni de 8/7/6cm.26600-26607 formatiune tumorala;26608-26610 tesut adipos;26611-26621 margini de rezectie. descriere microscopica 26600-26607 mucoasa tumorala colica cu structuri glandulare carcinomatoase,mediudiferentiate,celulele avand o activitate micotica moderata proiectii papilare neregulate,ce infiltreaza peretele chistic in totalitate.stroma cu abundente infiltrate granulocitare neutrofile difuze,agregate de celule limfoide,necroze inflamatotii. 26608-26610 seroasa pericolica cu insule de tesut limfoid prezentand infiltrate de celule carcinomatoase sufuziuni hematice 26611-26612 margini de rezectie indemne. va rog sa mi spuneti pe intelesul meu ce spune acest buletin histopatalogic
@Marioara: este vorba despre un cancer de colon; marginile de rezectie sunt libere de boala – cu alte cuvinte bucata de colon a fost extirpata in limite de siguranta (nu au mai ramas celule „rele” la capetele intestinului). Ptr o eventuala programare, va trebuie sa apelati callcenterul Sanador; numarul este afisat la rubrica de contact.
va multumesc astept raspuns va rog sa-mi dati un numar de telefon la care sa pot face o programare
din cate stiu cancerul este de doua feluri [maling si beling] vas ruga din suflet sami spuneti dupa datele pe care vi leam dat care dintre ele il are mama mea ea in momentul acesta la 3 luni jumate de la operatie se simte bine si pune in greutate din mancare nui lipseste carnea ou fructe si legume ea a refuzat citostaticele deoarece nepotul meu dupa 1 an jumate de tratament a murit avand 16 ani [leucemie] iar mama face tratament pe baza de plante va multumesc din suflet pentru raspunsul pe care mil dati
@MArioara: cancerul este de un singur fel – MALIGN. Daca mama are indicatie de chimioterapie stabilita de oncolog, sfatul meu e sa o urmeze intocmai.
bunica mea de 77 de ani a fost operata de neoplasm cecal pT3N2M0, si scrie la epicriza: se practica rezectie segmentara cecoascendent si ultima ansa ileala cu anastamoza ileoascendent latero terminala , evolotuie post operator favorabil, intrebarea este? cat trebuie sa faca citostaticele cele de 14/7 zile ,si ce a avut defapt ?
@Ramona: din pacate, bunica are cancer de cec destul de avansat, in sensul in care mai multi ganglioni limfatici au fost gasiti a fi invadati la examenul histopatologic. De aici si necesitatea chimioterapiei. Cat urmeaza aceste cure nu tine deloc de chirurg ci EXCLUSIV de oncolog. Exista anumite protocoale terapeutice, scheme universal acceptate si care se aplica in principal in functie de stadiu, dar care se adapteaza si in functie de toleranta pacientului, alte boli asociate, efecte secundare etc. Asadar, medicul oncolog va supraveghea permanent tratamentul si va hotari cat va fi el prelungit.
Buna ziua domnule doctor matură mea a fost operată de pietre la fiere ,dupa 2 saptamani de operatie a inceput so doară foarte tare stomacul am dus o din nou la spital medici au constatat ca partea dreapta din colon cam 70 de cm este infectata iau administrat 2 tratamente diferite care nu au dat nici un rezultat e in spital de o luna care 2 saptamani a avut hemoragie anala .medici au spus ca trebuie operată urgent i sa tăiat 70 de cm din colonul drept si i sa pus o punga pe dinafara .problema este ca e operată de 3 zile dintre care 2 iarăsi cu hemoragie anala ….medici au spus ca si stangu e infectat putin dar la operatie au curatato si eventual trebuie data iar pe gastronomie cu tratament …Si azi au spus ca e in stare foarte grava ca sangerarea nu se opreste …va rog spunetimi ce se poate face pt ea ? Multumesc pentru raspuns
@Adina: sincer, nu mi-e foarte clar ce s-a intamplat; daca puteti reveni cu cateva amanunte, eventual spicuiri din documentele medicale…
Domnule doctor nu am documente medicale sunt la fata matusii mele din cate am inteles e ca a fost operata pe partea dreapta i sa tăiat 70 cm din colon si i sa inlocuit cu un tub si o punga scoasă in afara pt a face treaba mare si mai nou e afectata si in partea stanga a colonului in care medicul chirurg a spus ca nu se mai risca sa o opereze …Ce e ciudat ca inainte sa fie operata de pietre la fiere nu avea acceasta complicatie cel putin nici un simptom .in momentul de fata este tot la terapie intensiva cu acceasi hemoragie .. 🙁
@Adina: chiar nu stiu despre ce este vorba din descrierea dvs. e posibil ca in timpul interventiei de colecist sa fi fost diagnosticat un cancer de colon – nu stiu, nu am datele necesare. cereti amanunte suplimentare celui care v-a operat ruda.
Buna ziua domnule doctor,
De ceva timp( aprox. 2-3 luni) tatal meu prezinta o durere in partea dreapta subcostal. Aceasta durere „fuge” din cand in cand in partea de jos(langa apendice, acesta fiind scos). In partea de jos durerea o simte mai mult ca un „ghiont” dupa care incepe sa-l manance in zona si durerea urca inapoi subcostal. Are inapetenta , icter, durerea se intensifica la efort si o stare de rau general(i se administreaza si ceva antidepresive). El zice ca aceasta durere o are de aproximativ 20 de ani numai ca o avea pentru o perioada scurta de timp(tinea ceva regim ,pastile si trecea durerea, cam o data pe an aparea). A facut ceva analize de sange si par a fi OK, a facut ecografie si nu pare a avea pietre la colecist.A facut o endoscopie si are ceva probleme cu stomacul(ulcer cred) si sindrom Barret. Anul trecut in toamna a avut scaun cu sange si mucus,dar si probleme cu hemoroizii, acum nemaiavand sange sau mucus in scaun. Urmeaza sa facem o colonoscopie cu anestezie totala (din cauza hemeroizilor si a unei fisuri anale) si un examem RMN in zona colecistului. Va rog sa ma ajutati cu un sfat !
@MArian: ceva nu se leaga. Spuneti ca are icter si totodata ca analizele sunt ok, ceea ce nu e posibil (prin definitie icter inseamna ingalbenirea tegumentelor provocata de cresterea bilirubinei in sange peste o anumita valoare). Oricum, colonoscopia este obligatorie in simptomatologia descrisa, dar ar trebui facute si investigatii in sfera renala etc.
Va multumesc pentru raspuns. Se pare ca am inteles gresit ,nu are icter si nici ulcer ,ci gastrita atrofica. In legatura cu scaunele cu sange si mucus a fost tratat in vara de colon iritabil(sau ceva de genu),diagnostic pus dupa simptomalogie, si dupa acel tratament nu a mai avut probleme.Va multumesc si sa aveti o zi buna!
Buna ziua domnule doctor
In ianuarie 2011(la 35 de ani) am fost operat Neoplasm de colon transvers T3N0Mo, am primit tratament oncologic 6 luni (2 tipuri de pastile) .merg regulat la cntrol din 6 in 6 luni fac analize de laborator, CT , ecografii abdominale,colonoscopii etc.pana acum toate analizele au iesit foarte bine ,in general la concluzii aparea „fara semne de recidiva tumorala” ACE imi variaza intre 1.8-2.6 la o limita de sensibilitate de 0.50 ng/mL <5.00.La ultimul CT torace respectiv in aceasta saptamana s-a constat (micronoduli pulmonari bilaterali 4-5 mm in segmentul LSS si LIS ,fara colecti pulmonare ,fara adenopatii mediastinale de dimensiuni patologice. Ficat,splina,rinichi,glande SR,pancreas dimensiuni si aspect normal.Intrebarea mea :acesti micronoduli sunt un semn de recidiva?Va intreb ptr ca programarile la oncolog dureaza 6-8 saptamani iar acum sunt ingrijorat de acest CT
TAvy: este imposibil de spus dintr-o singura descriere CT care este natura acestor noduli. V-ar ajuta, totusi, daca ati face PEt-CT – se injecteaza o substanta care se fixeaza in celulele foarte active metabolic, asa cum sunt cele canceroase. O alta varianta este sa repetati CT-ul la intervale mai dese, ptr a vedea daca nodulii cresc sau se inmultesc. In acest caz, va trebui sa va readresati oncologului ptr o eventuala noua serie de citostatice.
Multumesc.
Buna ziua…domnule Doctor..sotul meu are 61 de ani si an august 2014 a fost diagnotizat si operat an aceiasi luna de cancer de colon cu metastaza…operatia a decurs bine a facut timp de 6 luni citostatice…dupa acest e 6 luni a facut ocluzie intestinala a fost operat si i sa pus plasa…ia anceput tratament cu chimioterapie si face din 3 an 3 saptamani …vreau sa va antreb de ce sotul meu se simte rau ..nu poate sa manance aproape nimic orice ar manca se crampeaza la burta i se antareste f.tare abdomenul,varsa iar durerile de duc pana an spate are dureri aproape an fiecare zi …ai fac calmante cu ..algo, piafen etc..acuma eu nu stiu este reactia tratamentului cu chimioterapie..sa-u asta este boala si nu mai am ce sai fac…ce ma sfatuiti sa fac si iacotro sa apuc…va multumesc din suflet..astept un raspuns daca se poate…mentionez sunt din Tulcea ..operat la Bucuresti..tratamentul face la Constanta Clinica ISIS ..
VAlerica: atat boala de fond, cat si chimioterapia pot duce la simptome precum cele descrise; medicul oncolog care il are in grija si care stie tot istoricul medical este cel mai in masura sa faca aceste aprecieri.
Buna seara Domnule Doctor….va multumesc din suflet pt raspuns.Aveti mare dreptate…dupa ce vam scris dumneavoastra sotul meu a facut un frison puternic urmat de febra mare, mam speriat f. tare ….lam echilibrat cu 112 am plecat la Bucuresti a stat 4 zile pe chirurgie a primit tratamentu necesar….acum se simte mai bine. Supararea mea a fost…ca med. Oncolog spunea ca nu din cauza chimioterapiei si citostaticilor are sintomile astea….med.chirurg spune ca da…si uitea asa ne plimba de colo, colo…..iar pacientu sufera pt. boala care o are …si 2 sufera ca suntem trimisi de la unu la altul…cat ar fi omul de bolnav ..tot mai spera si el antr-o minune…e greu sa fii bolnav ..si sa nu fii anteles…dar…asta e viata domnule Doctor.va multumesc din suflet ca ati avut timp si rabdare sa-mi cititi si sa-mi raspundeti …mult respect ..sanatate avem nevoie de dr.ca Dumneavoastra…multumesc
Buna ziua dl. Doctor mama mea are 65 ani si a fost operata anul trecut la colon, apoi a urmat un tratment cu citostatice, iar la finalul tratamentului(01.04.2015) a facut un nou CT al carui rezultat l-am pus mai jos.
Doctul i-a recomandat sa mearga iar la Bucuresti caci este vorba de o recidiva la colon, insa acolo au zis ca nu e caz de operatie si sa continue tratamentul urmat. De vreo luna are dureri de spate, umeri, picioare reci, se deplaseaza greu cu ajutorul un mergator. As dori sa stiu ce parere care este parerea dvs.
Rezultat CT:
Examinarea nativa si post CIV a segmentului abdomino-pelvin la un pacient cu T colon ascendent operat(fara a prezenta documente medicale in acest sens a evidentiat urmatoarele :
Ficat fara distensie de CBIH cu leziuni inlocuitoare de parenchim situate in ambii lobi hepatici .Leziunile cu dimensiuni cuprinse intre 15,2/11,2 mm si 41,7/37,3 mm sunt hipodense ,hipocaptante ale CIV ,conturul estompat in parenchimul indemn
Vezicula biliara continut heterodens cu leziune(18,8 mm ) in cocarda ,unde hiperdensitatile calcare alterneaza cu zone dense ,neiodofile.
Venele porta si splenica sunt cu dimensiuni normale .
Acumulare spontan hipodensa (7UH) fin (7 mm ) lamelara ,perihepatica si perisplenica .
Coledocul cu dimensiuni de =4 mm la nivelul hilului hepatic si la nivelul capului pancreatic.
Splina cu dimensiuni de 110,5/54/95 mm=antero-posterior/transvers/cranio-caudal si glandele suprarenale fara modificari CT.
Pancreas fara leziuni inlocuitoare de parenchim, fara modificari CT ale grasimii ambientale .
Rinichiul drept IP valva anterioara = 19,7 mm,valva posterioara = 20,5 mm.
Rinichiul stang IP valva an terioara = 11,9 mm ,valva posterioara = 20,8 mm .Absenta hiperdensitatilor calcare la nivelul sistemului pielo-caliceal. Nefrograma simetrica la 17 sec.
Pe o inaltime de 72mm ,urmand linia hipocondru-flanc drept ,reper vascular superiorartera renala dreapta, inferior 15 mm subjacent dihotomizarii aortei ,o ansaintestinala cu lumen ingust, continut aeric ,perete gros (39 mm ) ,heterocaptant. Grasimea din jur este infiltrata .Fascia Toldt dreapta densificata.
Aorta abdominala in segmentul suprarenalian masoara 23,8 mm ,subrenalian = 20,8 mm.
Hiperdensitati calcare murale la nivelul arterelor aorta abdomina la si iliace comune, interne/externe.
Leziuni nodulare infracentimetrice la nivelul grupelor ggl mezenteric superior.
Uter cu dimensiuni de 46,6/33,3 mm in plan axial, fara heterodensitati nativ si post CIV .Densificarea grasimii perirectale Vezica urinara cu perete grosier fara formatiuni protruzive.
Absenta adenopatiilor pelvine.
Absenta modificarilor cu caracter osteolitic/osteocondensant sugestive pentru
determinari cu caracter secundar la nivelul segmentului osos scanat
Concluzii:
1-Metastaze hepatice;
2-T colon drept ;
3-Adenopatii mezenterice ;
4-Ascita lamelara perihepatica si perisplenica;
5-Litiaza a veziculei biliare
Valentin: intr-adevar, metastazele hepatice sunt o indicatie de continuare a chimioterapiei; aspectul descris in dreapta poate corespunde si unui anumite situatii postoperatorii – nu as cataloga-o obligatoriu ca recidiva, sub rezerva ca nu am cum sa vad filmele respective.
Buna ziua dl.Doctor…revin cu o antrebare la dumneavoastra…am 57 de ani si sufar de insuficienta venoasa..am fost operata la un picior an anul 2000 mi sa diminuat durerile si aspectul …dar,de vro 5 ani a aceput pe piciorul celalant sa apara uflaturi si ici colo si vene sparte …am dureri si carcei noaptea si picioare grele…am facut si tratament dar..a fost ameliorat numai cat timp am luat tratamentu . Intrebarea mea …am vazut pe internet un flacon cu VENA FORTE care contine ,diosmina si rutina…ce ma sfatuiti sa ancerc si eu miar ajuta la ceva ….cei drept eu am frica de astfel de tratamente de pe internet…dar durerea si aspectu piciorului ma ampinge sa ancerc si varianta asta …credeti ca merita ? va multumesc din suflet …multa sanatate.
Valerica: nu cunosc nimic in legatura cu medicamentul mentionat, imi pare rau.
Buna ziua domnule doctor.Am fost la tot felul de doctori si nu au făcut nimic mai mult decât un ecograf si niste analize simple,spunandu-mi ca nu am nimic grav decât un simplu colon iritabil ca sunt prea tanar sa am ceva mai grav.Acum sa va spun ce simt eu ,balonare după masa neplăcere in partea dreapta jos,cu mult timp in urma aveam si durere acum am mai rar.Fac scaun fragmentat altădată unsuros sau nu stiu cum sa ii spun.Si asta nu ii chear asa grav după mine cel mai mult mă nelinisteste ca elimin in scaun ceva ca niste margelute pe doua rânduri si sunt culoarea sângelui sunt minuscule dar se pot observa in scaun si sunt amestecate in scaun.Daca mă puteti ajuta cu un sfat ce sunt firele alea aaa si arata cam asa :::::: ca punctele acestea.Oare ce am domn doctor ca am doar 26 de ani si mă cam gândesc ca am cancer de colon.
Alin: cancerul de colon este extrem de rar la varsta dvs, dar nu cu totul imposibil; pe de alta parte, puteti scapa de obsesia asta foarte simplu – mergeti la un consult de gastroenterologie si faceti o colonoscopie.
Domnul doctor vreau sa stiu ce analize trebuie urmate pentru o durere in partea dreapta deasupra apenticului.Am o usturime tot timpul,mai ales cand sunt la ciclu.Am facut ecografie la ficat ,rinichi si totul este normal.sunt operata de apenticita de 20 de ani.Am ciclu 10 zile de la varsta de 12ani.Acum am 40 ani.Tin sa va spun ca am progesteronul scazut si noduli la san.La ecografia de la san mi-au spus sa fac analize pentru intestine.Cinecologic totul este bine.Am trei nasteri.M-ar interesa ce analize sunt necesare? Si spitalul pentru analize.multumesc.
Mihaela: nu pot sa va recomand analize de laborator fara a va examina, cu atat mai putin cu cat simptomele dvs sunt total nespecifice; imi pare rau.
Buna. Am 33 ani si pana acum câteva luni am luat anticonceptionale. După 2-3 zile de la menstruatie aveam dureri puternice în anus. În momentul când am facut pauza (1 pe an) nu aveam acele dureri, însă odată reluat tratamentul;, au reînceput si durerile, în acceasi perioada a lunii. Nu sunt constipata, nu sangerez, am scaune normale. Am crezut ca or fi hemoroizi, însă nu simteam nimic la palpare.nu mai iau anticonceptionale de câteva luni si in aceea perioada uneori simt o jenă trecatoare. Am făcut un ecograf abdominal si toate sunt in regulă. Mi s-a recomandat colonoscopia, însă procedeul în sine ma sperie. Ce îmi sugerati? Multumesc
Crina: colonoscopia se face modern cu anestezie, nu aveti de ce sa va temeti. Ar fi util sa cereti si sfatul ginecologului dvs.
Buna seara.
Domnule doctor, va rog ajutati-ma cu un sfat…
Tatal meu (73 ani) a fost operat de curând in încercarea de a se extirpa o tumoare de pe colon. Din cate am inteles, domnul doctor a decis ca nu poate extirpa tumoarea si ne-a comunicat diagnosticul cu „tumora maligna colon transvers, unghi hepatic, stenozanta stadiu 4, metastaze hepatice”
Cristina: cu scuzele de rigoare ptr intarziere, mai exact cu ce va pot ajuta? care este intrebarea?
Cea 19 si 9 limita de sus 35 si a iesit 44,75 sunt ceva probleme
Ionel: valoarea markerilor tumorali este relativa, are mai degraba rol de referinta si se interpreteaza obligatoriu in context clinic – gasiti explicatii putin mai sus sau la articolul general despre cancerele digestive.
Buna ziua, Domnule Doctor!
Bunica mea de 88 de ani a fost operata acum o luna de cancer de colon. A fost o tumora foarte mare, era in ocluzie intestinala deja si a ramas cu ileostoma. Am inteles ca tumora afectase si putin din rinichiul drept si vezica urinara, mergand spre ovare, dar medicul a curatat cat a putut de bine. Totusi, a fost o bucatica mica de tumora care nu a putut fi scoasa/curatata. Incredibil este ca a facut mereu analize si ecografii abdominale pentru a verifica daca e totul ok si nu s-a vazut nimic.
Din cauza ca are mari probleme cu inima, dar si din cauza varstei, nu poate face tratamentul oncologic necesar in mod normal dupa interventia chirurgicala. Stim ca va recidiva si stim catre ce se va indrepta in final. Deja au inceput durerile si avem programare la oncolog pentru a-i da calmante, sa o ajutam pe cat posibil.
Ati putea sa imi spuneti, orientativ, cam in cat timp va recidiva? Am inteles ca la varsta ei, recidiva poate fi, fie foarte lenta, pentru ca organismul nu mai are aceeasi capacitate de regenerare a niciunui fel de tesut, fie foarte rapida.
Alina: nu se pune problema unei recidive tumorale, cand o parte din tumora a ramas pe loc – este practic o persistenta de boala; pe de alta parte, nimeni nu poate prezice cat de rapid evolutia bolii va da din nou complicatii, ptr ca totul tine de tipul de celule implicat, raspunsul gazdei, directia in care se va dezvolta din nou tumora etc; adevarat, evolutia cancerului la varstnici este foarte lenta, dar asta numai comparativ cu pacientii tineri. in comparatie cu ceea ce ne-am noi dori noi sa se intample cu cei dragi, evolutia este insa destul de rapida. din aceste motive, nu ofer niciodata prognostice in timp, nici macar pacientilor pe care ii operez eu si despre a caror boala stiu mult mai multe amanunte. bafta!
Buna seara! Am dureri abdominale in fiecare zi,mai precis in partea stanga in dreptul buricului,deasupra si pana in pelvis,durerile au inceput din luna august.mentionez ca de cele mai multe ori cand apar durerile in acelasi timp ma doare si spatele tot pe partea stanga care se lasa pe fesa.am bolboroseli indiferent daca mananc sau nu,indiferent ce mananc sau nu,am totusi grija la ce mananc,nu beau lichide acidulate,am avut si scaune tari,cu mucus,avand consistenta redusa,dar si moi,scaune de culoare deschisa,urat mirositoare,niciodata cu sange.am facut ecografie zilele astea,totul este ok,nu a putut vedea colonul.analizele de sange bune.acum cateva zile am avut scaun dimineata foarte moale nu diaree,de culoare foarte deschisa,culoare pala,dimineata urmatoare a fost diaree de aceeasi culoare,de 2 zile ies mai bine dar tot acea culoare pala,mentionez ca de cateva zile nu mai am pofta de mancare,ma simt fara putere,am o stare proasta,imi vine numai sa zac,afara daca ies parca sunt rupta de realitate,am si greata.in fiecare zi am cate un scaun,dar s a shimbat tranzitul.fumez dar putin,nu beau alcool,am 22 ani,doctorul gastro mi a spus ca ar fi um colon iritabil dupa simptomele care le am mentionat.daca este colon iritabil doare atat de tare,pentru ca sunt niste dureri intense si de lunga durata.imi estefoarte frica sa nu fie cancer sau alta boala grava,noapte nu mai dorm,cred ca fac atatcuri de panica gqndindu ma ca potavea cancer..ma tot gandesc pentruca nu trec aceste dureri deloc.am luat o luna duspatalin si meteospasmyl…nu mi a trecut,acum mi a dat acelesi pastile.poate fi cancer sau altceva grav daca am dureri atat de intense??ce ma sfatuti sa fac?? Va rog sa imi raspundeti,va multumesc!!
Cristina: simptomele sunt compatibile cu diagnosticul de colon iritabil. puteti scapa imediat de teama unui cancer de colon, efectuand o colonoscopie.
Buna dimineața dl doctor,va rog am o sora operata de cancer colon i sa extirpat o bucata din rect ovarele are iliostoma doctorul ia zis ca este pentru 3 luni si după vindecare o bagă la loc,au analizat si au constatat ca este malign,suntem tare îngrijorați fiindcă a făcut infecție sânge,si are mari dureri precizez ca are 10 zile de la operație se poate sa aibă așa dureri mari fără Injecții nu poate sta.are vârsta de 40 ani,acum urmează ca doctorii sa decidă ce urmează.ce ziceți dumneavoastră.va mulțumesc din suflet.
Buna ziua,
tatal meu in varsta de 64 de ani a fost operat de colon deoarece i s-a descoperit la o colonoscopie de rutina un polip de 3 cm la 12 cm deasupra de anus. Operatia s-a facut laparoscopic si ulterior am aflat ca i-a fost extirpat aproape 40 de cm din intestin.Pana in ziua de azi nu am aflat de ce. In urma operatiei nu i s-a recomandat radioterapie sau citostatice si i s-a spus sa manance normal. Problema e ca sunt 2 luni jumate de la operatie si el merge in continuare f des la toaleta – din 2 in 2 h are perioade in care e constipat urmate de perioade in care are diaree si in general se simte slabit. Mai mult slabeste cam jumatate de kg la saptamana – e adevarat ca in perioadele in care e constipat mananca mai mult lichide dar va intreb daca ar trebui sa ma ingrijoreze aceasta slabire a sa si mersul des la toaleta! Multumesc anticipat
Diana: daca polipul suferise transformare maligna, este firesc sa se fi extirpat si colon sanatos, astfel incat riscul de recidiva sa fie minim. Pe de alta parte, scurtarea intestinului poate provoca o scadere a consistentei scaunelor. Ptr a elimina si alte cauze de diaree, ar trebui un consult gastro care sa scoata din discutie si alte cauze de diaree (infectii ale intestinului gros, de ex).
Buna ziua doamna doctor nepoata mea in vârstă de 6 ani are o formatiune tumorala hepatica nu are nici un simtom medici nu ne dau nici o sansa ca ar rezista interventiei cirurgicale ca eate prea mica dar nici nu pot sa garanteze ca traieste pana o sa fie mai mare pt o intervenție datine un sfat va rugam
Florina: cu tot regretul, problema depaseste sfera mea de competenta. aveti nevoie de sfatul unui chirurg pediatru.
Buna ziua! Am 26 de ani si de 3-4 ani tot am dureri de colon, in partea dreapta. In urma unei ecografii factute in cea perioada mi-au zis ca am colon iritabil si am luat tratament pentru dureri. De atunci, periodic am dureri de colon, mereu in acelasi loc. De jumatate de an, durerile sunt tot mai dese, mai dureroase, desi am luat si iau tratament. In plus, am avut o constipatie urata cu sangerari excesive timp de 2 luni, aparent o fisura anala. Am luat tratament cu forlax si constipatia si sangerarile au disparut de vreo 2 luni insa nu si durerile de colon. Saptamanal am crize de colon destul de dureroase iar doctorul mi-a recomandat o analiza(Calprotectina) ca sa nu-mi faca colonoscopie. Calprotectina mi-a iesit 430, mult mai mare decat valoare normala. Ce parere aveti si ce imi puteti recomanda. Urmatoare programare o am abia pe 14.03. Multumesc!
Andreea: analiza respectiva arata o inflamatie la nivelul mucoasei colonice, de cauze diverse; gastroenterologul va va recomanda o serie de analize suplimentare ptr a decela eventual cauza afectiunii. succes
Buna seara! Tatal meu in varsta de 58 ani are scaunul moale de mai bine de doi ani si perioade diareice lunar…vara trecuta a suferit o sangerare anala abundenta pe care a pus o pe seama unui consum exagerat de alcool..a facut atunci analize de sange si cum valorile au fost normale nu a mers mai departe cu investigatiile…acum are o stare generala proasta si sunt ingrijorata…credeti ca am motive sa ma gandesc la un cancer de colon? Multumesc mult!
Nicoleta: puteti rezolva rapid dubiile mergand la un gastroenterolog, care ii va face tatalui o colonoscopie.
Buna ziua,
Ce inseamna sa ai colonul sub ficat?
Multumesc anticipat.
Telu: 99,8% din oameni au colonul sub ficat; poate ca nu ati inteles corect despre ce e vorba?
Dr. Teodor Buliga: va multumesc pentru raspuns.
Buna seara Domnule Doctor Buliga. Acum 2 zile mama a fost diagnosticata in urma unui Angio CT cu…”masa tumorala maligna neregulata la nivelul unghiului hepatic al colonului cu dimensiuni axiale maxime 113/49 mm, cu necroza, fara limite de demarcatie fata de peretele abdominal”. Ce avem de facut in continuare? Se poate opera acest tip de cancer?
Alex: leziunea este cam mare, probabil evolueaza de mai mult timp, dar trebuie musai operata, datorita riscului de ocluzie. Chiar daca invadeaza si peretele, se extirpa eventual si portiunea afectata din muschi.
Buna ziua!Domnule doctor mama mea are 72 ani si de 2 luni are o durere permanenta in partea dreapta sub coaste care ii raspunde in spate.Ea crede ca e de la bila si a incercat sa se trateze cu bilichol.colebil.no-spa…din astea pt. fiere , dar durerile nu au incetat.Ieri a fost la spital si-a facut analize de sange(au iesit bunicele)si o ecografie. in afara de rinichi pe care are cate un chist de 54 mm si respectiv 17mm celelalte organe sunt in limite normale.medicul i-a propus o colonoscopie,Credeti ca durerea este de la colon si e nevoie de colonoscopie(am inteles ca e cam dureroasa) sau aceste dureri sunt de la rinichiul drept care este mai afectat(are 71mm iar chistul 54 mm)? Multumesc!
Maria: chisturile renale necomplicate nu prea dor; chiar si in prezenta chistului, colonoscopia este recomandata, ptr a elimina o afectiune a colonului. In cazul in care pacientul nu suporta manevra (rar astazi, ptr ca se face sub anestezie usoara), se poate inlocui cu un CT abdominal.
Buna ziua ,Domnule Doctor mama mea a fost operata de cancer la colon .. Ia fost extirpata tumora ia taiat o bucata din colon ..Dupa 8 zile de la operatie a fost externata .. I sa pus o punga pt fecale .. Totul iese pe punga dar problema este ca mama are dureri foarte mari ..chiar si temperatura uneori .. Si a eliminat si un fel de lichid pe partea dorsala ..nu stim ce sa facem ca a fost operata in alt oras .. Este normal ce sa intamplat?
Irina: este posibil, situatia descrisa poate corespunde mai multor tipuri d einterventii, nu am date suplimentare ptr a va spune exact despre ce e vorba.
Buna ziua!Mama mea in varsta de 68 de ani ,dupa multe dureri de burta si un computer tomograf a fost diagnosticata cu Neoplasm colon drept T4N2bM1,metastaza hepatica!Sufera si de diabet si probleme cu inima…Spuneti-mi daca este operabil acest stadiu al neoplasmului(tumora de pe colon are 9/7cm a invadat peretele abdomenului si o parte din ficat)….?Multumesc…Cu respect,Anca Bogus
Anca: operabilitatea se pune in special dupa aprecierea invaziei duodenului prin endoscopie; invazia hepatica sau chiar metastaza hepatica nu sunt contraindicatii ptr hemicolectomie, care se face ori de cate ori pacientul nu are contraindicatii majore ptr anestezia general, ptr ca neoperata, riscul de ocluzie este iminent; datele furnizate sunt totusi insuficiente, cate vreme lipseste ceva esential – impactul clinic al tumorii.
Buna ziua,am 30 de ani si as dorii in cateva randuri sa va prezint problema mea.In urma unui tratament cu antibiotice de acum 3 luni pentru un chist pinoidal medicul de fam mia prescrisi Zinat nu mai retin concentratia si Aulin la cateva zile am inceput sa fac diaree care a persistat.Dupa 2 saptamani vazand ca nu trece diareea am mers la medicul de familie si acesta mi-a prescris zirfos,si duspatalin pentru refacerea florei intestinale.Din pacate nu au avut nici un efect din contra situatia s-a inrautatit.Am mers la gastroenterolog am facut examen de coprocultura nu a iesit nimic.Am mai luat ceva antbiotice prescrise de acesta iar scaunul s-a echilibrat cat de cat.In prezent de o luna nu mai am treaba numai fac diaree,am efectuat o colonoscopie acum 5 zile dar din pacate nu a putut fi vizualizat tot colonu deoarece medicul care a efectuat colonoscopia a spus ca nu a putut trece de unghiul splenic acesta fiind unghiul prea ascutit si nu a putut patrunde.S-a vazut doar colonul descendent si rectul acestea fiind normale.S-a luat proba pentru biopsie.Se poate in urma biopsiei sa fie depistat cancer daca colonul de unde s-a prelevat proba si fie sanatos?Mentionez ca in ultimele 2 luni am slabit cam 4 kg.Va multumesc!
Ionescu: nu, daca biopsia nu este prelevata din zona tinta, ea nu va arata nimic. Poate ca ar merita prelevate si teste ptr infectia cu clostridium difficile, o bacterie care apare frecvent dupa tratamente antibiotice.
Pe langa kg date jos cam de o luna resimt un disconfort abdominal mai exact un fel de balonare in partea dreapta a abdomenului si o durere care o resimt doar cand apas tot in partea dreapta in zona ficatului.Am efectuat o ecografie abdominala acum 2 saptamanii in urma caruia nu s-au vazut probleme totul fiind normal inclusiv si analizele de sange facute tot atunci.Ma sperie gandul unui cancer in partea care nu a putut fi vizualizata la colonoscopie mai ales ca eu continui sa scad in greutate.Nu resimt nici un fel de oboseala fizica dar ma macin psihic foarte mult.Ce analize as mai putea face pentru a sti sigur?
Buna ziua domnule doctor, nu stiu daca am posta unde trebuie insa as dori sa-m sai spuneti daca in urma unui examen RMN abdomino-pelvin cu substanta de contrast afectiunile colonului sunt vazute ? Intreb deoarece de ceva timp simpt o durere in partea dreapta chiar din creasta iliaca care urca uneori pe flanc si radiaza in spate in zona , desertului, cum a numit-o d-nul doctor internist ,si parca sunt putin balonat insa poate e doar o parere. Dumnealui m-a diagnosticat cu , nisip la rinichi, si ficat marit lob drept. Am primit tratament pt. 3 luni ursofalk si urinex. Durerile nu au disparut. Totusi dupa o perioada de la terminarea tratamentului durerile aproape ca au trecut, insa dupa o diareea aparuta in urma consumului de fructe si apa reci durerile au reaparut. Va multumesc foarte mult si astept cu interes raspunsul si sfaturile dvs.
Florin: pot fi vazute leziunile mai mari; de regula, cea mai buna investigatie ptr explorarea directa a colonului ramane colonoscopia; chiar si in absenta ei, ar fi bine sa cereti sfatul unui gastroenterolog.
buna seara am o nelamurire si as vrea sa mi spuneti dumneavoastra daca cineva cu rezectie totala de colon ,acum cu anus contra naturi,ramas doar cu rectul legatura se va face mai tarziu ,acel om poate iesi cu scaunu si prin colostom dar si pe fund sa faca doar un fel de lichid
va rog sa mi raspundeti va multumesc
|Cristina: prezentarea dvs este neclara; va rog reveniti, ordonand putin informatiile ptr ca nu inteleg care este statusul actual, ce interventie s-a facut exact, ce urmeaza a se face, care a fost boala de baza etc.
Buna seara! Tatalui meu , in varsta de 76 ani, i s-a descoperit, in urma efectuarii colonoscopiei ,o formatiune tumorala vegetanta, ulcerata, friabila, la 100 cm de orificiul anal si un polip pediculat de aprox. 30mm cu mucoasa de acoperire normala. Diagnosticul microscopic concluziv al biopsiilor este: pentru formatiunea tumorala – „mic fragment biopsic cu infiltrat inflamator limfo- plasmocitar si hemoragic abundent”, iar pentru polip -” polip adenomatos inflamat”. Medicul care i-a efectuat colonoscopia este in concediu urmatoarele doua saptamani si nu stim ce inseamna rezultatul, ce trebuie sa facem mai departe si daca e in regula sa intarzie alte saptamani . A slabit in ultimele luni si este destul de greu … Va multumesc mult!
Clara: este o discrepanta intre descrierea colonoscopica (care sugereaza cu mare probabilitate un cancer) si rezultatul HP care nu il confirma. Totusi, exista frecvent situatii cand biopsia nu se ia tintit din tumora, ci din vecinatate. Prin urmare, trebuie repetata biopsia, dar in acelasi timp facute toate preparativele/ investigatiile ptr operatie (analize, markeri, CT – daca acestea sunt inalt sugestive ptr cancer colonic si tatal are simptome sugerand ocluzia, nici nu mai trebuie asteptata noua biopsie si se poate trece direct la interventia chirurgicala).
Va multumesc mult!
Buna ziua.. Tatalui meu i a revenit cancerul de colon la plamani.. Am fost la doctor
Si am hotarat sa l operam cu un aparat laser la plamani apoi sa mergem la oncolog sa vedem ce decide.. Ne puteti spune va rog cam ce sanse are? Este indicata operatia?oncologul actual a spus ca nu se poate opera metastazele la plamani ca nu a auzit in lume de o astfel de operatie.. Iar doctorul la care am fost in ungaria a zis ca tatal meu se poate opera… Ce parere aveti?
Ion: nu am toate datele ptr a judeca situatia. Teoretic, daca metastaza pulmonara este unica sau sunt sa zicem 2-3 localizate in acelasi lob, se poate opera (repet, teoretic). As merge totusi mai degraba pe mana oncologului si a chimioterapiei, mai ales daca metastazele sunt multiple sau diseminate.
Buna seara!Fetița mea in varsta de 13 ani, de aproximativ o luna si jumătate are uneori niște stări de rau, mâinile si picioarele ii îngheață, apoi simte uneori nevoia sa meargă la toaleta, are scaun diareic, dupa care își revine. Aceste simptome le are la un interval de o săptămana doua. Acum 4 ani a fost diagnosticata cu reflux gastroesofagian, a urmat tratament cu omeprazole si regim specific. Timp de 4 ani nu a mai avut probleme cu refluxul, pana acum o luna si jumătate când a consumat doua felii de pizza si dupa aproximativ o ora, a vomitat tot. Doua saptamâni a fost bine, dupa care au început stările de rau, in sensul ca se albea la fata, mâini si picioare reci, stări de voma, frisoane care nu durau foarte mult si își revenea. Am reînceput tratamentul cu omeprazole crezând ca refluxul a reapărut, numai ca acele stări de rau continua din când in când sa apăra. As dori dacă se poate sa îmi dați un sfat, ce ar trebui sa fac si ce investigații ar trebui făcute. Țin sa Menționez ca analizele la sânge, urina si coprocultura au ieșit in regula, la fel si ecografia abdominala. Va rog din suflet sa ma îndrumați si sa îmi oferiți un stat, sunt foarte îngrijorată si nu știu ce sa mai fac… Va mulțumesc anticipat!
Diana: va inteleg ingrijorarea, dar din pacate problemele semnalate nu intra in sfera mea de competenta; cred ca ar trebui cerut sfatul unui pediatru.
Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri.
De aproximativ un an baietelul meu in varsta de 5 ani face scazne cu mucus- sange , aproximati 1-2 ori la o luna jumate ( constant)
Am fost cu el la Gastroenterolog, am facut o colonoscopie, nu au vazut nimic, insa in continuare analiza de calprotectina din scaun are valori foarte ridicate, 365- 485…
Nu am primit un diagnostic deoarece nu gasesc una..
De la ultima analiza din iulie precizez ca a mai avut scaun cu ucus – sange , ce sfat imi puteti da?
E posibil sa sufere de o boala a intestinului sau chiar ceva mai grav si sa nu se vada la colonoscopie?
Multumesc mult pentru raspunsul dv.
Haynal: calprotectina indica o inflamatie importanta la nivelul peretelui intestinal. Da, poate fi o afectare a intestinului, a carei etiologie trebuie identificata, eventual prin testari suplimentare intr-un serviciu de gastroenterologie specializat…
Buna seara. Am varsta de 19 ani si am dureri in partea dreapta sub ficat, nu in toata perioada zilei, ci dimineata, la pranz mai ales dupa ce mananc si seara cand ma pun in pat daca stau intins se domoleste. Simt mereu o presiune in partea dreapta a abdomenului si nu stiu ce sa fac. Ar putea fi ceva grav ?
Tudor: orice durere poate ascunde o boala grava. simptomele descrise sunt prea nespecfice ptr a orienta spre o anume afectiune.
Buna ziua, sunt foarte panicata pentru ca in urma unei ecografii s-a vazut un „edem discret pe colonul descendent”si niste fecalomi neeliminati, as vrea sa stiu care sunt cauzele pentru care apare, mentionez ca tranzitul meu intestinal alterneaza si simt uneori cand am constipatie intepaturi in partea stanga jos pe care pana acum le-am pus pe seama ovarelor, edemul asta poate sa dispara cu tratament sau trebuie facute si alte investigatii, colonoscopie cu eventuala biopsie?
Cristina: v-am raspuns deja la postarea initiala.
Buna ziua! De un an am dureri in partea dreapta zona cecului , iar la palpare este umflat dar la apăsare nu doare! Am facut 3 CT într-un an dar nu mi-a ieșit nimic! Ce pot sa fac ?
Cristi: un consult gastro si o colonoscopie.
Buna ziua,
Tatal meu (78 de ani) a facut o colonoscopie la care s-a identificat o formatiune din care au fost prelevate probe pentru biopsie. Rezultat: adenocarcinom slab/mediu diferentiat G2, flexura hepatica. A urmat o operatie la scurt timp (cca 2 saptamani). La 3-4 zile operatia s-a rupt in urma unui stranut. Dupa 8 zile a urmat a 2-a operatie, de data aceasta efectuandu-se anus contra naturii. De atunci operatia se rupe in mod constant, iar medicul este nevoit sa tot coasa operatia.
Ati putea sa-mi spuneti, va rog, care este motivul pentru care operatia se tot rupe ca branza? Tata are deja peste 1 luna de zile de spitalizare si 3 saptamani de la cea de-a 2-a operatie. Nu sufera de diabet sau alte boli cronice.
Nu am intrat inca in posesia rezultatului anatomopatologic din urma operatiei.
Va multumesc
Gabriela: nu mi-e clar ce se rupe in mod constant – peretele abdominal sau anastomoza, adica a facut fistula? Oricare dintre ele, pacientii neoplazici au in sine o cicatrizare deficitara si sunt, prin boala de baza, predispusi la diferite complicatii postoperatorii.
Buna ziua. Sufar de constipatie cronica (8 ani). Cred ca am epuizat toate medicamentele,ceaiurile si sucurile posibile. Numai la supozitor Dulcolax reactionez si atunci slabut. Sunt mereu balonata, ma doare in partea dreapta unde sunt si umflata. Cand stau intinsa parca am tub care iese prin piele. Daca ma palpez ma doare foarte tare. Gazele nu reusesc sa le scot. Am facut o colonoscopie acum 3 ani si concluzia a fost colon spastic. Nu a dat rezultate tratamentul medicamentos si se agraveaza situatia. Ma simt mereu grea, ca si cum port in burta dupa mine bolovani. Ce ma sfatuiti sa fac? Inca o colonoscopie? Multumesc anticipat.
Alexandra: colonoscopia nu va rezolva problema pe termen lung, daca nu exista un obstacol pe colon. Va trebuie sfatul unui gastroenterolog, care va va modifica atat dieta, adaugandu-va eventual laxative speciale (exista medicamente, „prafuri” create tintit ptr aceasta problema, care nu au efecte secundare asupra tubului digestiv).
Buna seara si multumesc pentru raspuns. Mie imie teama de durerea care o am in partea dreapta si de umflatura care mi se formeaza acolo. Din acest motiv v-am intrebat de colonoscopie. Dara trecuta cand am fost la gastroenterolog mi-a recomandat produse de la Forever si seminte de chia cu iaurt dimineata. Din pacate nu au avut niciun rezultat. Vreau sa precizez si faptul ca am incercat hidrocolonterapia si nu a reusit asistenta sa introduca apa. Efectiv colonul meu respingea apa. Si asa patesc si eu acasa cand incerc sa fac clisma.
Buna ziua.Am o durere permanenta abdominala in special in partea dreapta si sub burta,o durere ascutita si ca si cum as avea un ghem care strange permanent.Acest ghem il simt in partea dreapta c-am pe la mijloc de foarte multi ani,doar ca acuma il simt marit.Aceste dureri le simt de aproape 2 luni,de cand am avut sangerare dupa defecatie.Am fost la ecograf si nu mi-a gasit nimic,iar analizele de sange sunt bune.Va rog sa ma sfatuiti unde sa merg si ce analize sa mai fac pentru ca nu mai pot de la atata durere.Va multumesc.
Lidia: pentru inceput, ar trebui sa va vada un gastroenterolog, care va stabili programul de investigatii/analize.
Buna ziua domnule doctor!
Am dureri mari tot timpul in partea dreapta jos si sunt suspecta,in urma investigatiilor facute, de colon iritabil sau poate de vreun diverticul ori polip. Din pacate, am incercat sa fac colonoscopie de doua ori, insa cat de bine m-am pregatit se pare ca colonul meu nu se evacueaza suficient in totalitate fiind dolicosigmoid si dolicotransversal. In plus, se poate intra doar pana la cec din cate am inteles dar nu se poate trece in cec.
Ce investigatie ar trebui sa fac daca nu pot efectua aceasta colonoscopie pentru ca la aceste dureri mari, mi-e teama sa nu am vreo tumoare?
(Alte simptome sunt balonarea si durerile nocturne sau si mai accentuate, dupa anumite alimente ori alcool. Alte simptome nu am, aveam inainte o constipatie 2-3 zile chiar, dar care s-a rezolvat cu tarate. )
Va multumesc!
Adriana: am discutat deja la consultul direct. Bafta.
Buna ziua, am 40 de ani.
De cateva luni am o durere surda in partea dreapta sub coadte aproximativ.
La analize a iesit ca 19-9 -35,8 , ca125 -68,2, hemoragii oculte pozitiv, helicobacter pozitiv, anemie , igM 333, si un vsh putin marit.
Poate sa fie tabloul clinic al cancerului de colon?
In 2013 am facut colonoscopie si era ok.
Scaunul are acum aspect normal.durerea e surda si aproape constanta.
La ecografie a parut totul ok.
Multumesc frumos
Ana: avand in vedere discreta pozitivare a unor markeri si mai ales prezenta hemoragiilor oculte, ar trebui reluate investigatiile ptr a elimina o sursa a lor – analize mai amanuntite ptr a decela o boala inflamatorie intestinala, de repetat colonoscopia/endoscopia superioara, eventual -la recomandarea gastroenterologului- RMN/Ct abdominopelvin, consult ginecologic etc etc
Buna seara,
Am 62 de ani si de 3 saptamani am dureri de intensitate redusa si intermitenta in diferite locuri in lungul colonului. Aceste dureri sunt mai dese in partea dreapta jos si in apropierea ombilicului (dreapta). Discomfortul se resimte mai mult doar in partea a doua a zilei fiind insotit si de flatulenta.Scaun normal fara scadere in greutate. Analize bune si controlul ecografic fara probleme. Am fost diagnosticat cu intestin iritabil si am urmat 10 zile un tratament cu ibutin si normix fara ca durerile sa inceteze definitiv. Va rog domnule doctor sa-mi spuneti paraerea dumneavoastra referitoare la cazul meu. Multumesc anticipat.
Ion: nu am toate datele ptr a ma pronunta in deplina cunostinta de cauza. De ex, daca diagnosticul a fost pus de un gastroenterolog si daca a implicat si o colonoscopie.
Dr doctor in momentul de fata Sunt internat intr-un spital din spania . Am dureri f mari jos dreapta pe langa apéndice ( de apéndice Sunt operat de mic) aceasta durere iradiaza in spate si in acelasi timp imi coboara pe testicul si jos spre picior . Azi de dimineata am observat ca in caca e ceva rosu ce pare sange si cand m-am sters era sange intr-adevar . Am venit la urgente si mi-au facut radiografíi Pulmonare si abdominale . Mi-au facut si o serie de analize si ei zic ca Nu am nimic dar daca e ma interneaza . Mi-au facut si o ecografie si totusi daca era sa fie ceva grav la colon Nu iesea in analize sau trebuie facut un scanner (tac) ? V-así multumi daca mi-ati raspunde Sunt f nelinistit , va Multumesc
Costel: sangerarea la scaun are de regula o cauza banala (proctologica), dar nu exclusiv. Sunt conis ca medicii de la spitalul dvs au facut pana la urma toate investigatiile necesare ptr a stabili daca aveti o afectiune cu sanctiune chirurgicala sau nu. In niciun caz nu imi pot da eu cu parerea in lipsa unui consult direct si a celor mai elementare date medicale. Imi pare rau.
Durerile mi-au inceput mai profund de vreo 2 saptamani , IAR de circa 2 luni anterior au inceput probleme de astupare la nivelul gatului . Am fost la ei la urgente de multe ori , mi-au facut doar radiografíi si ca Nu am nimic . Dar de ce ma simt rau ?
Buna seara domnul doctor recent bunica mea de 67de ani a fost diagnosticata cu cancer colorectal faza terminals cu metast hepatice 4 bule cea Mai mare are 13mm ..an facem chimie SI citostatice xeloda Dar o slabeste ft rare acum avem pauza de 2sapt SI recent cinci zile I s-a acutizat diareea SI are dureri Mari rectale cat SI in partea dreapta a ficatului mereu o doare tinem diets de cans am aflat de boala undeva 3 luni facem SI remedii naturale cert Sa VA intreb durerile CE le are acum atit de Mari sunt un semn Rau ? Caci am facut SI CT SI nu avea tumoare SI la colonul drept ..iar analizele la biochimie SI generale sunt inca bune ..cat a slabit mult SI la moment nu e operabila
Mariana: cu tot respectul, nu inteleg prea multe din datele furnizate. Va rog incercati sa sintetizati putin, sa reformulati mai ordonat…
Insa de CE nu i-a fost indicata raditerapia ..stiu ca nu ne puteti din pacate vedea dar ne intereseaza ft mult parerea d-voastra insa tot ne gandim Sa facem chimie Mai departe VA suporta ficatul ei care SI asa e metastazat SI e umflat cat si splina la fel si starea generala.Multumim anticipat si cu ajunul Sarbatorilor!
Am uitat Sa mentionez ca durerile in partea dreapta erau pina a cunoaste diagnosticul o frigea mereu SI se ducea pina la buric deci medicii erau informati despre asta iar tomografia cu contrast avu Sa arate de era ceva in neregula say e posibil SI Sa nu se vazut nu stiu sunt confuza iar medicii la intrebarea mea mi-au dat un rs ,,ASA-I””
Buna ziua! Azi dimineata am avut scaun mai moale si pe hartie a ramas un firicel de sange. Mentionez ca acum o saptamana am observat si un hemoroid exterior care se pare ca a disparut. Este posibil ca firicelul de sange sa fie de la el sau vreo fisura anala? Mi e foarte teama sa nu fie ceva mai grav deoarece Mama mea a decedat din cauza cancerului pancreatic. M am programat la dr dar am zis sa cer si parerea dvs. Multumesc frumos!
Alexandra: cauza este cel mai probabil proctologica, dar corect este sa mergeti la control la cel mai apropiat chirurg.
Mentionez ca am 32 de ani si am si unele probleme cu balonarea, borborismele si flatulenta. Multumesc!
buna seara dupa o operatie foarte grea de colon sotul meu a ramas cu un abces cronic langa vezica urinara dar acest abces il face sa i pocneasca operatia la 2 saptamani si din acest abces iese o infectie ci e coli acest abces il are cam de 8 luni credeti ca se mai poate face ceva sa scape de el doctorul nostru a spus ca nu dumneavoastra ne puteti ajuta cu un sfat noi suntem din iasi va multumesc
Cecilia: datele furnizate sunt absolut insuficiente ptr a putea aprecia corect situatia sotului; ar fi fost necesare datele ct / rmn despre extensia abcesului, relatia lui cu rectul si vezica urinara etc, daca este alimentat de o fistula sau nu etc etc. Poate ca doctorul dvs va da totusi o sugestie despre cine ar putea sa va ajute in situatia de fata, ptr ca a trai cu un abces cronic nu e tocmai o fericire…
Multumesc pentru raspuns!
Buna ziua dle doctor!Pentru depistarea cancerului la colon ce analize ar trebui facute, in afara de hemoleucograma, CEA si CA 19-9? As vrea sa-mi fac o colonoscopie dar mi-e frica…Unul dintre simptomele care ma deranjeaza este faptul ca orice mananc ma balonez, chiar si apa daca beau si am si o mica jena in partea dreapta, cam pe unde e ficatul. Ecografia abdominala mi-a iesit super, nu am nimic, analizele uzuale, in afara de cholesterol LDL 169 sunt bune. Va rog frumos sa-mi spuneti ce analize concludente as putea sa-mi fac. Multumesc frumos!
Dana: am operat nenumarati pacienti cu cancer colonic, care aveau marker-ii specifici absolut normali (gasiti explicatia mai sus). Similar, am avut si pacienti cu neoplasme colonice neobiectivate de CT. Asadar, colonoscopia transeaza diagnosticul.
Si am uitat sa adaug ca sunt mereu obosita indifferent de cat m-as odihni. Multumesc frumos! Dana
Multumesc foarte, foarte mult, dle doctor, pentru precizare, imi este de un real folos. Acum sunt convinsa ca trebuie s-o fac ca sa fiu linistita.
Dana
Buna seara domnule doctor. Am varsta de 19 ani si de ceva vreme ( aproximativ 3-4 luni) nu mai reusesc sa am un scaun normal. Am un scaun zilnic ,maxim de doua ori, dar de doua ori foarte rar, care este foarte moale. Astazi m a durut toata burta si am constatat dupa ce am terminat scaunul (mult si foarte imprastiat) pe hartia igienica niste puncte roz (cred ca e sange). Am fost sa fac o ecografie abdominala unde mi s-a descoperit fierea lenesa si o piatra de 4mm. Ce analize imi recomNdati sa fac deoarece imi este destul de frica. De precizat ca niciodata nu am fost constipat, doar ca am scaunul foarte moale, in unele dati avand o bucata de scaun tare si dupa urmand un fel de diaree. Multumesc frumoa.
Tudor: aveti nevoie de un consult gastroenterologic ptr inceput. Gastroenterologul va va indruma ptr investigatii ulterioare – ex coproparazitologic, analize de sange, eventual colonoscopie.
Vreau sa precizez ca nu am scazut deloc in greutate, am 76 de kg, insa nu pot scapa de aceste dureri de burta. Ce credeti ca ar putea fi ?
Astazi am avut un scaun normal, dupa ce ieri am mancat doar salate, fructe si putina ciocolata.
Buna ziua unde mi se poate extrage un cateter venos. Nu stiu la ce spital si la ce medic sa apelez.
Nicoleta: in orice spital unde exista o sectie de anestezie si/ sau una de chirurgie generala. Inclusiv la Sanador, desigur.
Bună seara
De ceva timp,o jumătate de an, în partea dreaptă a abdomen. am o ușoară umflatura de-a lungul colonului ascendent, vizibilă exterior . Dureri moderate, uneori deloc, sau mai mult la efort,sau în urma consumului unor alimente. La defecație umflatura pare să mai scadă ușor vizibil. De menționat, că timp de vreo doua luni durerile fie ele și mai ușoare au dispărut, ulterior reaparand. Câteodată simt acolo și niște arsuri sau înțepături.greata nu, poftă mâncare buna, anemie deloc. O idee?
Adrian: incepeti printr-un consult medical direct, de ex la medicul de familie ptr inceput sau direct la gastroenterolog; daca se va constata ca aveti o leziune cu sanctiune chirurgicala, veti fi indrumat in consecinta.
De câteva săptămâni am o durere în partea stăngă sub coaste, moderată, uneori sub forma unor întepături usoare de intensitate suportabilă, doar deranjante, și durată scurta.
Mă balonez după masă în special seara, poate datorită faptului că manânc mult.
Am bolboroseli in stomac în special după masă.
Scaunul e regulat fară sânge, episoade diareice rare, doar o dată la o anumită perioadă de timp, dar repet scaune regulate fară sănge, o dată pe zi.
Intepăturile au început sa imi dea bătăi de cap, poate fi cancer de colon stang?
Aștept lamuriri din partea Dvs.
Vă multumesc.
Teodor: poate fi orice boala digestiva care afecteaza colonul, stomacul, pancreasul sau chiar intestinul subtire. prin urmare, trebuie sa va adresati unui gastroenterolog.
Am uitat am 50 de ani.
Multumesc.
Va multumesc.
Buna ziua Domnul Doctor
Va scriu cu gândul ca ma puteți ajuta am probleme cu constipația și folosesc lacsative ca sa merg la wc …,problema e ca tot ma doare burta adică in partea stânga , dreapta si dedesubt la stomac am
Am făcut și colposcopia nu mi-a găsit nimic doar colon iritabil dar pe mine tot ma doare poate sa fie și pe stres durerile
Colposcopia am făcut-o in 2015 nu știu ce sa fac sa fac alta colposcopie ce sa fac pot sa am dureri și din cauza lacxativelor
Mulțumesc din suflet
Aștept răspunsul dumneavoastră (unde a-și putea sa vin la dum
Anna: problema dvs nu are sanctiune chirurgicala, va trebui monitorizata intr-un serviciu de gastroenterologie, in colaborare eventual cu un medic nutritionist.
Buna ziua Domnule Doctor,
Mama mea in varsta de 64 de ani a suferit o interventie chirurgicala la colonul ascendent pentru extirparea unui carcinom in luna mai. Atunci i-a fost indepartata o parte din intestinul gros (cca 30 cm). La o saptamana dupa aceasta interventie, a aparut o fistula si a fost operata de urgenta. In urma acestei a doua interventii medicul chirurg a optat pentru o cecostomie temporara pe partea dreapta.
La trei saptamani dupa operatia de peritonita a fost supusa unei a treia interventii chirurgicale prin care s-au legat capetele colonului si s-a mentinut cecostomia temporara pe partea dreapta. Atunci chirugul a lasat si abdomenul deschis pe o anumita portiune.
La aproape o saptmana de la aceasta a treia interventie a aparut o fistula fixata la perete. Ni s-a comunicat ca aceasta fistula se va inchide de la sine prin aport de proteine din alimentatie/perfuzii. In toata aceasta perioada mama a fost anemica.
De la ultima operatie au trecut aproximativ 7 saptamani si situatie se prezinta in felul urmator: fistula inca nu s-a inchis si din cand in cand prin aceasta elimina in exterior materii fecale lichide. Mai mentionez si faptul ca nu are tranzit normal, eliminand prin cecostoma. Medicii ne spun sa avem rabdare (este de aproape 3 luni in spital). Problema principala este ca nu se inchide fistula si nu si-a reluat tranzitul normal.
Astept cu interes parerea dumneavoastra.
Vă multumesc.
Dorin: mi-e imposibil sa apreciez corect situatia mamei pe datele avute la dispozitie. colegii mei, sunt sigur, au luat cea mai buan decizie avand la dispozitie date pe car enu le cunosc. Intr-adevar, de principiu o fistula intestinala se inchide singura, la un moment dat.Persistenta ei si mai ales lipsa diminuarii debitului pot recomanda tentativa de a rezolva fistula chirurgical, dar acest lucru ridica foarte multe probleme, motiv pentru care se prefera in general temporizarea interventiei. BAfta!
Buna ziua, domnule doctor,
De aproximativ 4 luni simt dureri acute in partea dreaptă a abdomenului, sub coasta, lângă ficat. Am mers la gastroenterolog care mi-a făcut o ecografie, în urmă căreia s-au văzut că am un ficat steatozic, de care știam. Din acest punct de vedere, nu s-a modificat nimic de la investigațiile anterioare. Pe mine mă îngrijorează aceasta durere aproape permanenta – cedează doar daca nu mănânc sau daca mănânc o mâncare de regim. Recunosc că am o viață cu mult stres atât personal cât și profesional,ca, până de curând, nu acordam importanta alimentației. Va rog să mă îndrumați către investigațiile medicale care mi-ar putea da un diagnostic!
Mulțumesc!
Alina: corect este ca medicul gastroenterolog care va examineaza sa va prescrie setul complet de analize si investigatii adecvat simptomatologiei descrise. Corect este ca acestea sa nu fie prescrise in lipsa unui consult direct, imi pare rau.
Bună ziua. .Vreau sa va spun ca de câteva luni bune mă confrunt cu durere în partea dreaptă sub coastă. La început aceste dureri le aveam și în stânga și în dreapta care se manifestau prin înțepături. După doua ecografii mi s-a spus ca as avea gaze și colon iritabil.Acum tin sa precizez ca aceasta durere o simt doar în partea dreapta manifestându-se prin durere apăsătoare, cu scaune cand moi când constipație. As dori sa știu dacă ar putea fi altceva decât colon iritabil și ce investigații ar trebui sa fac.Mulțumesc
MIhaela: aveti nevoie de un consult de gastroenterologie si, eventual, o colonoscopie ptr a confirma acest diagnostic.
Buna seara , domnule doctor ! Acum o luna m-am prezentat in upu cu dureri in partea stanga jos, convinsa fiind ca este ovarul, insa , spre uimirea mea am fost diagnosticata cu gastroenterocolita si am primit tratament aferent ( fara antibiotic). Cam la o saptamana , am ajuns iarasi in urgenta cu dureri de burta, voma, scaune moi dar formate. Am primit tratament cu normix, nospa, linex, controloc. LA 2 zile am inceput sa am diaree si de atunci o tin numai in scaune moi si diaree. La cateva zile am ajuns la medicul de familie care mi-a dat cuminol, pe care l-am tinut numai 2 zile si jumatate deoarece nu rezonam cu medicamentul. Ajunsa la gastroenterolog, mi s-a prescris metronidazol, controloc, linex si debridat pe care le-am urmat o saptamana in care m-am simtit mai bine. Am facut hemoleucograma , singurele valori peste limita fiind limfocitele ( au iesit 46 in conditiile in care limita de sus era 40 ) si eritrocitele ( au iesit 4.85 in conditiile in care limita de sus era 4.80 ). Am facut 4 echo unde mi s-a spus ca organele toate sunt in regula, doar ca am fierea septata si gaze, iar rinichii sunt incarcati. La coprocultura si coproparazitologic rezultatul a fost negativ, iar calprotectina este 9.9 neindicand inflamatie. In continuare am dureri de burta si scaun moale , uneori format, alteori semi. Este cazul sa ma alarmez de un cancer de colon? Va rog sa ma ajutati cu o sugestie! Multumesc anticipat
Irina: banuiesc ca daca ar fi suspicionat un cancer de colon, gastroenterologul ar fi fost primul care v-ar fi recomandat o colonoscopie.
Buna ziua. Tatal meu a murit in urma unui cancer de colon (ascendent,urmat foarte rapid de metastaze) . Pe 1 iulie a fost operat prima data,apoi pe 5 iul a doua operatie deoarece a facut infectie si i-a fost pus ileostoma(cred ca ii zice,in termeni nemedicali un sacut pt defecatie). Nu a urmat tratament cu citostatice deoarece era foarte slabit,a facut transfuzii de sange de 2 ori. Apoi a fost internat la oncologie de unde am aflat ca nu mai are mult de trait. A inceput sa elimine cheaguri mari de sange,sa nu mai manance si in ultimele zile nici sa inghita apa. Avea picioarele umflate,puls marit. Pe 24 octombrie a decedat.Bunicul(tata lui care a murit cand avea el 9 ani) tot cancer cica ar fi avut,dar exact unde nu se stie,stomac,colon. Am toate 4 matusile aperate de cancer( de colon si col). E pisibil sa fie genetic? Am si eu probleme cu colonul(am scaun si de 3-4 ori pe zi,nu diareic,uneori am sangerari anale si dureri care le-am pus pe baza hemoroizilor) Imi este teama sa fac control.
Catalina: cu mare probabilitate, da. Teama nu va va scuti de a face cancer, daca va fi cazul si nu va face decat sa amane eventualul diagnostic pana intr- faza cand nu se mai poate face nimic. Cu atat mai mult, va sfatuiesc sa acordati atentie sanatatii dvs si sa efectuati periodic toate investigatiile necesare (o colonoscopie de ex, o endoscopie etc).
Buna ziua domnule doctor,
Mama mea in varsta de 64 de ani a avut o interventie chirurgicala pentru extirparea unui carcinom bine diferentiat situat pe colonul drept ascendent. O perioada a avut abdomenul deschis deoarece colonul fusese fixat la peretele abdominal si aparuse o fistula, optandu-se pentru inchiderea acestei fistule in mod natural (de la sine) fara interventie chirurgicala. Acest lucru a durat circa 4 luni. In acest timp si-a reluat tranzitul normal si alimentatia normala. Ce m-a surprins si bucurat in acelasi timp este faptul ca dupa externare profesorul chirurg nu a recomandat nici un fel de tratament oncologic/consult spunand ca nu este necesar. Acum stau si ma intreb se poate sa nu se recomande efectuarea de chimioterapie dupa asa o interventie. Va multumesc.
Florin: recomandarea de a urma sau nu chimioterapie postoperator NU apartine niciodata chirurgului, ci medicului oncolog!!! Sigur, este foarte posibil ca mama sa nu necesite efectuarea unei chimioterapii si chirurgul sa va fi sugerat doar aceasta posibilitate pornind de la stadializarea bolii, dar corect- repet – acest lucru se stabileste oficial numai dupa luarea in evidenta intr-un serviciu de ONCOLOGIE.
Buna ziua,domnul doctor,soțul meu in vârstă de 45 ani are o durere in partea dr sub coaste si arsura,dar nu de intensitate mare.Am făcut eco care este ok,analize bune ,doar un vsh de 15 la o ora,si prezenta helicobacter.Suntem in tratam,dar durerea este prezenta.Este necesar efect de colonoscopie?
Cristina: da, dar aceasta indicatie ar trebui stabilita de catre medicul gastroenterolog.
Buna ziua
Unchiul meu a avut 2 intervenții chirurgicale la colon avand cancer,in prima interventie i s-a expirat o porțiune din colon iar la a 2 a i s-a facut anus contra naturii.Dupa un an si ceva de la interventiile chirurgicale elimina si pe partea dorsala un luchid si simte nevoia sa mearga la toaletă. Este normal? De ce elimina pe partea dorsala acel lichid? Ce poate fi? Mulțumesc anticipat
GAbriela: portiunea restanta a rectului / canalului anal poate secreta uneori mucus, de aici se elimina celule etc – prezenta unor minime secretii nu este neaparat anormala. Avand insa in vedere patologia preexistenta, trebuie sa ajunga la chirurgul curant, ptr a elimina suspiciunea unei recidive pe bontul restant (suspiciune care se ridica pe date pe care eu nu le am la dispozitie).
Buna ziua domnilor doctor.
Am si eu o întrebare.
De câteva luni ma confrunt cu o durere doua degete mai jos de buric.
Am făcut iricografie mi-a ieșit colon iritabil,consul ginecologic făcut,la internist,la gasto am fost.
Tratamentul primit a fost:spasmomen
Acum jumate de an am luat clostridium din spital(a stat cu tata)
Am luat tratament cu metronidazol
As dori va rog un răspuns.
Mulțumesc frumos
Adelina: simptomele descrise sunt complet nespecifice, iar datele oferite sunt prea sumare ptr a va da un sfat pertinent. VA sfatuiesc sa va adresati unui internist ptr a va conduce programul de investigatii adecvat.
Domnule doctor
Buna ziua!
De ceva timp m-am palpat pe abdomen și am simțit in partea dreapta o galma care dispare la masaj, se întărește când am crampe dar revine de fiecare data. In momentul defectării am, uneori, dureri ca și cum e inflamat. Lucrul acesta îl mai simt și in partea stânga. Scaunele sunt normale, dar nu mereu elimint tot. Alimentația este destul de aiurea. Apa nu prea beau.
Ce as putea face?
Lorica: sa mergeti la un medic ptr consult direct (ptr inceput, chiar la medicul de familie)
Buna seara,sunt fff trista pt ca tatal meu este diagnosticat cu neoplasm colon unghi hepatic .a facut 2 colonoscopii si nu a reusit nici una pt ca endoscopul nu a putut patrunde Pana la crescatura.a fost operat pt ca facuse ocluzie intestinala si I sa facut o derivatie pt a avea tranzitul intestinal normal dar crescatura a fost lasata tot acolo.mi sa spus sa merg la oncolog cu toate analizele pt tratament chimio,dar cum se poate face in tratament fara biopsie!???sincer nu mai stiu unde sa apelez si ce sa FAC sa il pot vindeca?credeti ca EU as putea sa ii donez partial din organele mele care ar putea sa il. Ajute pe el?????Multumesc.
Alina: cel mai probabil in timpul colonoscopiei sau chiar al interventiei chirurgicale derivative I s-a facut biopsie. Biopsia este obligatorie si in absenta ei oncologul nu poate incepe chimioterapia. Este asadar posibil ca printre documentele dvs sa existe deja acest rezultat.
Buna seara! Domnul doctor , sunt îngrijorată ! De doi ani ies la toaleta doar cu laxative! Nu am niciun simptom al cancerului de colon! Am făcut analize și ecografie și totul a ieșit normal. Nu am mai ieșit la toaleta din propria inițiativa de doi ani, doar cu laxative! Ce părere aveți?
IOana: va trebui sa combateti constipatia activ – sa va modificati radical dieta, sa va hidrati bine, sa mancati usor gras sau sa adaugati in mancare oleu de parafina (nedigerabil, se elimina ca atare), la nevoie chiar sa luati laxative, daca altminteri nu aveti succes.
Buna ziua, domnule doctor. Doresc a preciza inca de la inceput ca am fost operata de neo colon, in ciuda varstei (42 ani) si a faptului ca nu am antecedente familiale. In afara de situatia extrem de dramatica cu care ma confrunt, doresc a va spune ca mi-a fost extirpat intregul colon, insa ceea ce mi-a spus dl dr, cu justificarea aferenta interventiei, nu este acceptat de dr consultati ulterior.In afara de acest lucru, viata fara colon este crunta si ma intreb daca aceasta era solutia iminenta sau daca procedura medicala a fost una eronata. V-as ruga, daca imi permiteti, sa imi trimiteti o adresa de email sau alta modalitate electronica pt a va trimite documentele pe care le detin (bilet de externare, examen histopatologic, protocolul operatiei, CT). Cu respect, o pacienta devastata atat fizic, cat si psihic. Imi cer scuze si va multumesc anticipat pt ajutor.
Adriana: gasiti o adresa de mail la rubrica de contact – voi citi desigur materialele pe care le veti trimite. Un sfat prietenesc – timpul nu poate fi dat niciodata inapoi. Poate ca ar merita sa va concentrati energia pentru ce aveti de facut in viitor, si mai putin pe „ce ar fi fost daca…”. Bafta!
Buna ziua dl. Doctor,
Am 34 ani, fara probleme de sanatate anterioare.
Pe la jumatea lui ianuarie a.c., in urma unei urinari cu sange mi s-a depistat ecografic o formatiune mica de 5mm in vezica urinara, pe care am electrocauterizat-o turv la spitalul Militar. Rezultatul a fost tumora maligna in cel mai incipient stadiu, cu grad scazut de malignitate. Tratament oncologic nu a fost necesar, doar sa urmez controale periodice cistoscopice.
Problema este ca de aprox. 2 saptamani, am inceput sa am niste dureri ciudate de colon drept, in zona apendicelui si usor deasupra, dureri surde, aproape permanente. Parca „ma strange” ceva in acea zona.
Dupa mese, dar in special seara, cand stau lungit pe spate, jena in acea zona se accentueaza iar colonul drept efectiv se umfla si se contracta in timpul digestiei (ca si cum s-ar contracta un muschi) apoi se lasa…iar se umfla, si iar se lasa…tot asa pe tot parcursul digestiei, pana spre noapte. Scaunul il am normal, o data pe zi.
Sunt extrem de anxios, am atacuri de panica, mi-e frica sa nu fie cancer. Abia am reusit sa fac fata si sa accept acea tumora vezicala, cu gandul ca imi voi schimba stilul de viata si voi avea grija sa nu mai reapara. Iar acum a venit problema asta care ma termina psihic, incat am si uitat de prima.
Oare ar putea fi cancer? Ce investigatii sa fac?
Am facut saptamana trecuta analize generale la sange care au iesit toate in limite normale si o eco abdominala care nu a semnalat nimic in neregula.
In rest cutreier netul in lung si lat si sunt super speriat de ceea ce vad si citesc.
Multumesc, si imi cer scuze de deranj.
Radu: putin probabil sa fie un neoplasm colonic, dar ptr a scapa de aceste temeri, cortect este sa consultati un gastroenterolog si sa faceti o colonoscopie.
Bună ziua! Am 14 și m am masturbat și de odată m a luat durerea de poală ,și cred ca este pe la colonul drept.Poate fi ceva grav?Sunt extrem de panicat va rog ajutati-mă!!!
Jartyn: problema nu pare grava, dar nu sunt in masura sa va ajut cu un sfat corect in acest sens.
Multumesc pentru raspuns.
M-am programat pentru o colonoscopie pt 5 aprilie. O sa revin cu un rezultat. Sper sa fie bine, ca tare frica mi-e!
Am facut azi colonoscopia. Nu e nimic acolo 🙂 Posibil colon iritabil sau de la coloana lombara.
Buna ziua.Am și eu o problema.mi se umfla ceva in partea dreapta,ca și cum aș avea ceva in burta ce mișcă ,bolboroseli,plus stare generala proasta,poate cum nu am pofta de mancate.La eco nu s-au văzut nimic,dar pe mine mă sperie „mișcările” astea.multumesc 🙂
Laura: miscarile descrise sunt asa zise unde peristaltice, adica miscarile normale facute de intestine ptr a impinge continutul mai departe. Sunt vizibile prin peretele abdominal la persoanele slabe. Uneori pot deveni anormale, dar ptr a constata acest lucru trebuie sa va adresati unui gastroenterolog sau chirurg, ptr a vedea cauza lor.
Buna ziua. V-am mai scris anul trecut in legatura cu cazul mamei mele care are cancer colorectal descoperit in mai 2017 si care dupa radioterapie, chirurgie cu stoma definitiva si chimioterapie avanseaza pe zi ce trece si acum a aparut si o recidiva pelvina. Pana acum, ea a preferat sa se trateze in romania in ciuda insistentelor noastre de a se muta in franta unde locuiesc de cativa ani, insa acum va face acest pas.
Medicul oncolog din franta care o va lua in evidenta (CHU nantes) ne-a spus sa luam de la spitalul unde a fost operata mama o bucata din piesa amputata (tumora) pentru a face mai multe analize precum mutatia RAS/BRAF si MSS/MSI. Mama a luat deja blocul de parafina (nu stiu exact ce contine) dar medicul spune ca trebuie o bucata mai mare din piesa amputata pentru a avea pe ce sa faca analizele.
Intrebarea mea este de unde mai exact luam aceasta piesa (s-a operat la institutul fundeni bucuresti) , cum se numeste mai exact ceea ce avem nevoie si prin ce metode o putem obtine.
Multumesc anticipat.
Cosmina: trebuie sa va adresati direct laboratorului de anatomie patologica din Institutul Fundeni si sa cereti, sub semnatura, toate piesele lucrate din materialul prelevat.
Buna ziua, am si eu o intrebare daca imi permiteti. Am 44 de ani si de cca 17-18 ani am observat prima data ceva sange in scaun,de atunci se repeta asta cam de 2-5 ori pe an, si poate sa fie o singura sangerare,sau 1-2 zile doar prin scaun,au fost ani cand nimic ,vreau sa precizez ca asta se intampla doar cand faceam abuz de alcool ptr o perioada mai indelungata sau consumam foarte mult piper si ardei iute,sangele eliminat ca si cantitate este de la cateva picaturi pana la cca 10-15 ml max dupa aprecierea mea,si de un rosu aprins,alte simptome nu am,acum de 3 saptamani am renuntat la alcool definitiv iar ieri si azi am avut cateva sangerari,daca vreti sa imi spuneti o parere. Multumesc anticipat.
Daniel: sangerarea pare sa aiba cauza proctologica (hemoroidala). Trebuie sa faceti o colonoscopie ptr a exclude alte cauze, apoi se trece la tratament – bandarea hemoroizilor colonoscopic, mucosectomie etc.
Domnule doctor, am fost operata de cancer de colon drept in 2005, amf facut 6 cure de citostatice, totul a decurs normal. Anul acesta am efectuat markerii tumorali si CEA a iesit 4,11, CA 19-9 155, desi anul trecut in octombrie markerii erau in limite normale. La distanta de cateva saptamani am repetat CA19-9 si de la 155 a scazut la 120. mentionez ca anul trecut am facut tomograf si colonoscopie si nu s-a gasit nimic. Sunt disperata ca a recidivat cancerul. Sfatuiti-ma ce as mai putea sa fac.
Multumesc din suflet.
Rodica: la 13 ani de la operatie NU se poate pune problema unei recidive – chiar daca vi s-ar gasi o noua tumora, ar fi un nou cancer. T\rebuie sa reluati colonsocopia, CT etc. Eventual, puteti face PET CT dar e mult mai scump.
Domnule doctor, am fost operata de cancer de colon drept in 2005, amf facut 6 cure de citostatice, totul a decurs normal. Anul acesta am efectuat markerii tumorali si CEA a iesit 4,11, CA 19-9 155, desi anul trecut in octombrie markerii erau in limit see normale. La distanta de cateva saptamani am repetat CA19-9 si de la 155 a scazut la 120. mentionez ca anul trecut am facut tomograf si colonoscopie si nu s-a gasit nimic. Sunt disperata ca a recidivat cancerul. Sfatuiti-ma ce as mai putea sa fac.
Multumesc din suflet.
Mulțumesc pentru răspuns.Am făcut un RMN 3T în
urma căruia mi-au ieșit 3 imagini microchistice hepatice situate în segmentul 8 (4 milimetri) și în segmentul 7 (2 leziuni, cu diametre maxime de 6 mm și 7 mm). La concluzii scrie că leziunile hepatice sunt benigne, fiind microchistice esențiale. Cum pot fi sigură că sunt benigne, eu având dureri in partea dreaptă. Se poate face ceva.
Mulțumesc.
odica: nu poteti fi niciodata 100% sigura, in absenta unei biopsii. Necesita monitorizare periodica. Daca vreuna creste in dimensiuni – se face biopsie. Sau, la recomandarea medicului dvs oncolog, puteti face un PET – CT.
Buna ziua. Anul trecut am facut o RSS cu rezultat normal pentru ca aveam niste dureri pelvine care au disparut la scurt timp. Acum de cateva luni simt niste dureri, mai mult sub forma unor intepaturi, in fosa iliaca dreapta (cam in dreptul cecului) dar cateodata si in flancul drept. Durerea are urmatoarele caracteristici: este aleatorie (nu apare in fiecare zi si nici
continua pe perioada unei zile), nu apare noaptea sau cand fac anumite activitati sportive. Am facut de curand si analize de sange (hemoglobina 16,2), un test de hemoragii oculte in fecale (negativ), o ecografie abdominala (normala). Sunt cam anxios si ma tem sa nu fie un cancer. Am motive sa ma ingrijorez? Ar trebui sa fac si o colonoscopie totala? Va multumesc?
Andrei: dava vreti sa scapati de teama unui cancer colonic, puteti face o colonoscopie. Testul haemocult fiind negativ si hemoglobina absolut normala, nu sunt insa semne de alarma.
Buna seara,
Mama a fost operata de cancer la CEC. I s-a taiat o portiune din intestinul subtire si mai mult din intestinul gros. Am inteles ca e vb de partea ascendenta din dreapta. Prin aceasta operatie i s-a scos si acea valva dintre intestin subtire si gros. Inca nu au iesit rezultatele de la biopsie. Problema este ca iese f des la baie si o slabeste. Are momente cand iese si de 4 ori pe zi. I s-a spus ca o sa fie o perioada asa. Are scaun putin normal si apoi are jeturi ca apa. Nu o ajuta orez fiert, morcov fiert sau ceai de menta. Mai ia smecta, dar fara efect. Aveti idee ce poate sa faca ca sa nu mai iasa asa de des? Sau stiti daca asa ceva este normal avand in vedere interventia pe care a suferit-o si daca se va regla in timp scaunul?
Va multumesc!
Eugenia: prezenta tranzitului accelerat este normala dupa o hemicolectomie dreapta. Scaunele se vor ameliora prin schimbarea dietei si odata cu trecerea timpului, pana la un nr de 2 maxim 3/zi, de aspet cvasinormal. Dieta trebuie insa adaptata in primele 4-6 saptamani.
buna seara.am baut 3 pl. fortrans,dar nu am avut sacaun diuretic,in schimb elimin acea sol. prin dos
Radu: nu exista „scaune diuretice” (scaun – materii fecale; diureza – eliminarea de urina); firesc, de asta se si administreaza fortransul – nu pentru diureza, c pentru a curata colonul pe interior.