Cancerul de colon drept

Tumora colon drept

Intestinul gros (colonul) este ultima porţiune a tubului digestiv. Cuprinde mai multe segmente, diferite ca  structură şi funcţii. De aceea, simptomatologia, evoluţia în timp şi tratamentul cancerului de colon variază, în funcţie de localizarea tumorii. Cancerul de colon drept include tumorile maligne apărute în jumătatea dreaptă a colonului. Operaţia standard este hemicolectomia dreaptă, prin abord clasic sau laparoscopic.

Anatomie Colonul este dispus în abdomen ca un “U” răsturnat, înconjurând intestinul subţire, care se goleşte în el într-o zonă dilatată numită cec. Cecul este situat în partea dreaptă jos a abdomenului, împreună cu apendicul (cele două organe sunt legate între ele).  De la cec, colonul urcă spre ficat (se şi numeşte colon ascendent), unde formează o curbură (flexura hepatică), cotind în unghi drept spre partea stângă a corpului. Porţiunea care străbate abdomenul dintr-o parte în alta se numeşte colon transvers şi trece puţin pe deasupra ombilicului. Limita dintre colonul stâng şi colonul drept nu este fixă, raportat la lungimea intestinului gros. Cu alte cuvinte, un segment al intestinului gros poate fi mai  lung sau mai scurt. Totuşi, delimitarea dintre ele este clară pentru chirurg: colonul drept are aceeaşi vascularizaţie ca şi intestinul subţire, primind sânge prin artera mezenterică superioară. Cancerul de colon drept poate da metastaze în ganglionii situaţi de-a lungul acestei artere, care ajunge până în spatele pancreasului.

Simptomele cancerului de colon drept

Cancerul de colon drept evoluează mult timp asimptomatic. Intestinul nu doare dacă nu este inflamat sau dilatat. Or, cecul şi colonul ascendent au diametru mare. Materiile fecale ajunse în cec sunt semilichide şi se pot strecura mai uşor printre obstacole, de aceea diagnosticul este pus de regulă în stadii avansate. Când apar, durerile semnifică invazia organelor vecine (muşchi, perete abdominal, nervi, ureter, duoden etc). Ele cresc progresiv în intensitate. Pentru că tumorile de colon drept au loc să se dezvolte nestingherite, ating dimensiuni disproporţionat de mari faţă de posibilităţile vaselor sangvine de a le asigura hrana. De aceea, bucăţi din ele mor periodic şi se elimină în fecale. Ulcerarea lor permanentă provoacă sângerări mici, dar constante, pacientul devenind anemic. Totuşi, sângele eliminat va fi descompus de bacterii şi nu va apărea ca atare în scaun, care pare normal. În cancerul de colon drept sângerările anale sunt foarte rare şi apar doar când tumora rupe un vas mai mare. Oboseala, slăbiciunea, scăderea inexplicabilă în greutate sunt semne indirecte de cancer, dar sunt foarte nespecifice (apar într-o sumedenie de alte boli). Ocluzia intestinală este rară şi apare de regulă în formele avansate de boală, dacă tumora se află pe flexura hepatică sau acolo unde intestinul subţire se varsă în cec. În aceste cazuri, există şanse ca boala să fie descoperită mai rapid.

Investigaţiile utile în cancerul de colon drept Se începe printr-un consult medical şi un minim set de analize. Dacă analizele de laborator arată o anemie a cărei cauză nu poate fi precizată, se caută obligatoriu un cancer de colon drept, mai ales dacă pacientul a trecut de prima tinereţe (am operat însă cazuri abia sărite de 30 de ani). Uneori în sânge apar substanţe produse strict de celulele neoplazice, numite markeri tumorali (CEA, CA 19-9 etc). Determinarea lor nu se face de rutină, ci doar dacă se suspicionează prezenţa unui cancer. Markerii tumorali sunt utili şi pentru monitorizarea postoperatorie a pacientului. Ei reapar în sânge cu mult timp înainte ca eventuala recidivă sau metastază să fie vizibilă prin alte investigaţii. Ecografia  nu este potrivită pentru organe care conţin aer (tubul digestiv). Tumora se vede ecografic numai dacă are dimensiuni mari. Totuşi, ecografia decelează metastazele din ficat, elimină alte cauze ale simptomatologiei, nu doare, nu iradiază şi se poate repeta ori de câte ori este nevoie, fiind inclusă de rutină în investigaţiile cancerului de colon drept. Cea mai bună investigaţie rămâne colonoscopia, cu condiţia să exploreze inclusiv cecul. Dacă identifică o tumoră colonică, ea permite prelevarea de biopsii şi diagnosticul histopatologic se obţine chiar înainte de operaţia propriu-zisă. Când starea pacientului nu permite efectuarea colonoscopiei, aceasta e înlocuită cu o tomografie computerizată. Examenul CT cu substanţă de contrast este aproape la fel de bun precum colonoscopia. Permite stadializarea bolii, prin identificarea eventualelor metastaze la distanţă. Diagnosticul de certitudine se pune doar prin examen histopatologic, pe fragmente de tumoră obţinute colonoscopic sau chirurgical. 

Anastomoza dupa hemicolectomie dreapta
Tratamentul cancerului de colon drept  

Piesa de hemicolectomie pentru tumora cecala

Operaţia standard se numeşte hemicolectomie dreaptă cu ileotransversoanastomoză. Chirurgul extirpă ultima porţiune a intestinului subţire (ileonul terminal), tot colonul drept  şi ganglionii limfatici aferenţi vaselor care irigă porţiunea extirpată. El uneşte apoi capătul intestinului subţire cu porţiunea rămasă din colon (colonul transvers). Atunci când tumora invadează organe care nu pot fi extirpate, boala este prea avansată, starea pacientului nu permite o operaţie amplă, nu se mai scoate tumora, ci se scurtcircuitează zona respectivă, unind intestinul subţire cu cel gros, în aval de obstacol.

Tumora cecala pe piesa de hemicolectomie

Se asigură astfel măcar un tranzit intestinal apropiat de normal. Pe scară largă, hemicolectomia dreaptă se practică prin abord clasic, prin tăierea peretelui abdominal. Incizia este verticală, de-o parte şi de alta a ombilicului. Intervenţia este practicată din ce în ce mai frecvent prin tehnica laparoscopică, beneficiind de toate avantajele, dar şi de micile inconveniente ale laparoscopiei (din păcate, metoda presupune instrumentar şi aparatură specială, aşadar costuri relativ mari pentru condiţiile socio-economice din România). În toate situaţiile, pacientul trebuie luat în evidenţa serviciului teritorial de oncologie. Medicul oncolog este cel care va stabili, de comun acord cu ceilalţi specialişti implicaţi, ce alte tratamente urmează să-i mai fie prescrise pacientului, dar şi planul de investigaţii care trebuie efectuate postoperator. Datorită lor, cancerul de colon, unul dintre cele mai răspândite neoplasme la nivel global, nu mai este considerat astăzi o boală incurabilă.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

192 comentarii adaugate pentru articolul “Cancerul de colon drept

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Radu: nu exista “scaune diuretice” (scaun – materii fecale; diureza – eliminarea de urina); firesc, de asta se si administreaza fortransul – nu pentru diureza, c pentru a curata colonul pe interior.

 1. Eugenia says:

  Buna seara,
  Mama a fost operata de cancer la CEC. I s-a taiat o portiune din intestinul subtire si mai mult din intestinul gros. Am inteles ca e vb de partea ascendenta din dreapta. Prin aceasta operatie i s-a scos si acea valva dintre intestin subtire si gros. Inca nu au iesit rezultatele de la biopsie. Problema este ca iese f des la baie si o slabeste. Are momente cand iese si de 4 ori pe zi. I s-a spus ca o sa fie o perioada asa. Are scaun putin normal si apoi are jeturi ca apa. Nu o ajuta orez fiert, morcov fiert sau ceai de menta. Mai ia smecta, dar fara efect. Aveti idee ce poate sa faca ca sa nu mai iasa asa de des? Sau stiti daca asa ceva este normal avand in vedere interventia pe care a suferit-o si daca se va regla in timp scaunul?
  Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Eugenia: prezenta tranzitului accelerat este normala dupa o hemicolectomie dreapta. Scaunele se vor ameliora prin schimbarea dietei si odata cu trecerea timpului, pana la un nr de 2 maxim 3/zi, de aspet cvasinormal. Dieta trebuie insa adaptata in primele 4-6 saptamani.

 2. Andrei says:

  Buna ziua. Anul trecut am facut o RSS cu rezultat normal pentru ca aveam niste dureri pelvine care au disparut la scurt timp. Acum de cateva luni simt niste dureri, mai mult sub forma unor intepaturi, in fosa iliaca dreapta (cam in dreptul cecului) dar cateodata si in flancul drept. Durerea are urmatoarele caracteristici: este aleatorie (nu apare in fiecare zi si nici
  continua pe perioada unei zile), nu apare noaptea sau cand fac anumite activitati sportive. Am facut de curand si analize de sange (hemoglobina 16,2), un test de hemoragii oculte in fecale (negativ), o ecografie abdominala (normala). Sunt cam anxios si ma tem sa nu fie un cancer. Am motive sa ma ingrijorez? Ar trebui sa fac si o colonoscopie totala? Va multumesc?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Andrei: dava vreti sa scapati de teama unui cancer colonic, puteti face o colonoscopie. Testul haemocult fiind negativ si hemoglobina absolut normala, nu sunt insa semne de alarma.

 3. Rodica says:

  Mulțumesc pentru răspuns.Am făcut un RMN 3T în
  urma căruia mi-au ieșit 3 imagini microchistice hepatice situate în segmentul 8 (4 milimetri) și în segmentul 7 (2 leziuni, cu diametre maxime de 6 mm și 7 mm). La concluzii scrie că leziunile hepatice sunt benigne, fiind microchistice esențiale. Cum pot fi sigură că sunt benigne, eu având dureri in partea dreaptă. Se poate face ceva.
  Mulțumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   odica: nu poteti fi niciodata 100% sigura, in absenta unei biopsii. Necesita monitorizare periodica. Daca vreuna creste in dimensiuni – se face biopsie. Sau, la recomandarea medicului dvs oncolog, puteti face un PET – CT.

 4. Rodica says:

  Domnule doctor, am fost operata de cancer de colon drept in 2005, amf facut 6 cure de citostatice, totul a decurs normal. Anul acesta am efectuat markerii tumorali si CEA a iesit 4,11, CA 19-9 155, desi anul trecut in octombrie markerii erau in limit see normale. La distanta de cateva saptamani am repetat CA19-9 si de la 155 a scazut la 120. mentionez ca anul trecut am facut tomograf si colonoscopie si nu s-a gasit nimic. Sunt disperata ca a recidivat cancerul. Sfatuiti-ma ce as mai putea sa fac.
  Multumesc din suflet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *