Ce mancam dupa operatia de apendicita?

Apendicita acuta

Extirparea apendicelui, indiferent de tehnica aleasă, presupune închiderea orificiului prin care acesta şi cecul, prima porţiune a intestinului gros, comunică. Altfel spus, după absolut toate operaţiile de apendicită (nu contează dacă apendicectomia a fost clasică sau laparoscopică) peretele cecului va avea cel puţin o sutură. Că aceasta e făcută cu fir sau cu nişte agrafe speciale, simplă sau în mai multe straturi, ascunsă într-un fel de punguţă numită bursă ori ba, până la cicatrizarea definitivă ea reprezintă un punct slab la nivelul peretelui intestinal. În medie, organismul sigilează definitiv cusătura făcută de chirurg în peretele intestinal după 3 săptămâni, dar intervalul creşte dacă pacientul este în vârstă, dacă are şi alte boli asociate (diabet, insuficienţă cardiacă severă etc). Pentru a nu se produce rupturi la acest nivel, situaţie în care materiile fecale ar ieşi în abdomen (fistulă cecală sau fistulă stercorală), timp de 3 – 4 săptămâni postoperator trebuie evitată distensia bruscă a colonului, printr-un regim alimentar corespunzător. La tineri, mai ales după apendicite acute necomplicate, cicatrizarea este mult mai rapidă şi regimul alimentar mai puţin strict. Regimul după operaţia de apendicită este cu atât mai sever, cu cât afecţiunea a fost mai gravă şi intervenţia chirurgicală mai complexă, pacientul mai în vârstă şi numărul bolilor asociate mai mare. Ca atare, ce poate mânca pacientul după operaţie trebuie stabilit clar de chirurg, regimul fiind adaptat fiecărui pacient în parte. Apendicele este situat în apropierea locului în care materiile fecale ajung în intestinul gros. La acest nivel ele au consistenţă semilichidă şi sunt un amestec de resturi alimentare nedigerate, bilă, mucus, apă şi bacterii. Bacteriile descompun aceste reziduuri fie prin fermentaţie, ca în cazul glucidelor, fie prin putrefacţie, ca în cazul proteinelor.  Unele din substanţele rezultate pot fi iritante pentru intestin, care încearcă să scape de ele, de unde şi scaunele mai dese.

Sutura dupa rezectie intestinala

Zahărul, de exemplu, nu ajunge în mod normal până în colon, fiind absorbit în intestinul subţire. Dacă însă cantitatea de zahăr ingerată depăşeşte capacitatea de absorbţie a intestinului, va trece în intestinul gros, unde va genera rapid cantităţi imense de gaz. La fel se întâmplă dacă mâncăm proteine ori grăsimi în exces –  vor ajunge în colon, unde vor fi descompuse, generând cantităţi mari de gaz. Pe de altă parte, există alimente care nu pot fi digerate integral în intestinul subţire (fibrele celulozice, anumite substanţe înrudite cu amidonul – pulpa fructelor, rădăcinoasele, cartofi, fasole şi mazăre boabe etc), dar sunt rapid descompuse în intestinul gros, conducând la acelaşi rezultat: destinderea rapidă şi severă a acestuia din cauza gazelor, percepută de pacient ca balonare rapidă şi dureroasă. Concret, în primele 24-48 de ore de la operaţia de apendicită pacientul consumă lichide (supă, ceai uşor sau deloc îndulcit, apă) ori alimente semilichide (iaurt). După reluarea tranzitului intestinal (emite primele gaze), se adaugă progresiv alimente mai consistente, dar care lasă puţine reziduuri: ou, carne slabă, puţin orez sau brânză (ultimele în cantităţi mici, pentru a nu provoca  o constipaţie), puţin măr copt fără sâmburi sau coajă,  o jumătate de banană ş.a.m.d. Cantitatea totală de alimente trebuie fracţionată în mai multe prize reduse cantitativ, ideal în 3-4 mese principale şi 2-3 gustări. După eliminarea primului scaun, regimul alimentar devine mai puţin strict, chiar dacă au trecut doar 3-4 zile de la intervenţie. Este totuşi recomandabil ca pacientul să nu consume încă dulciuri, fructe crude sau preparate cu  mult zahăr, fasole şi mazăre boabe, varză, salate de crudităţi, grăsimi în exces şi prăjeli. Alimentele cunoscute ca fiind prost tolerate încă dinainte de operaţie trebuie evitate.  Poate cea mai bună garanţie că intestinul gros se va vindeca fără probleme este menţinerea unui tranzit intestinal regulat (un scaun zilnic). După 2-4 săptămâni, obiceiurile alimentare ale pacientului revin progresiv la normal, el urmând exact aceleaşi reguli de alimentaţie sănătoasă pe care ar trebui să le respecte toată lumea.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

424 comentarii adaugate pentru articolul “Ce mancam dupa operatia de apendicita?

  1. Nicoleta says:

    Buna ziua
    Baiatul meu de 16 ani a fost operat de apendicita luni.Nu prezinta dureri in regiunea abdomenului ci dureri de cap cand se ridica din pat si se deplaseaza.Mentionez ca a avut rahianestezie.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cefaleea postrahianestezie este relativ frecventa, dar din fericire se remite rapid și nu are consecințe majore. Corect este sa cereți sfatul medicului dvs curant. Amanunte suplimentare găsiți insa pe site, la articolul dedicat.

  2. Irina Chirila says:

    Buna ziua ,fiica mea in varsta de 21 ani a fost operată clasic ,azi noapte ,de apendice perforat,are o drena pusa….acuza durere in abdomen chiar si cand respira.Intrebarea este daca e normal?

    • Ion says:

      Buna ziua, am fost operat acum 5 zile de apendicita, după 3 zile am fost externat. Cat am stat in spital nu am avut deloc febra , la prima zi după externare am facut febra 38.3 , am luat paracetamol iar febra a scazut, astăzi in a 5 zi din nou s-a ridicat febra la 37.8. E ceva normal sa faci febra la 5 zile după operație? Mai mentionez ca mă simt încă foarte balonat(Am burtă umflată mai ales in partea de jos).
      Puteți va rog sa imi spuneti daca sunt niste simptome normale Sau trebuie sa ma adresez chirirgului?

      • Dr. Teodor Buliga says:

        Avand in vedere persistenta febrei, va sfătuiesc sa va adresati neapărat medicului dvs curant. Nu amânați…

  3. Vlad georgeta says:

    Bună ziua! Băiețelul meu de 8 ani și 8 luni, a fost operat de apendicita duminica trecuta. Astăzi are voie lapte cu cacao?

  4. Ion stefanescu says:

    Bună ziua. Am 51 de ani și am fost operat pe data de 19.07.2019 de peritonita. Este normal ca la o luna sa am dureri în partea dreapta, în dreptul apendicelui? Menționez ca am fost operat laparoscopie și am ținut regimul alimentar corect, iar de vreo 3 zile au apărut aceste dureri. Mulțumesc.

    • Buliga Teodor says:

      Ion: durerile descrise pot sa nu aiba neaparat o cauza patologică. Totusi, pt ca ele pot masca si anumite complicatii, corect este sa.mergeti la.chirurgul dvs ptr control. Este cel mai in masura sa aprecieze direct situatia dvs.

  5. Simina says:

    Buna ziua, am și eu o întrebare. Am fost operata de apendicita acum 6 zile si astăzi am fost externată din spital. Problema e ca de doua zile ma simt foarte balonata in partea de sus a abdomenului. Astăzi am făcut primul scaun dar încă ma simt balonata, parca m-ar apăsa ceva și când merg. Este ceva grav?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      mina: cu scuzele de rigoare ptr intarziere, nu este grav. Banuiesc ca intre timp problema s-a ameliorat…

  6. Ernest says:

    Buna ziua ! Am 40 ani. Am fost operat cu apendicita (flemonoasa, gangrenoasa), metoda clasica. Am avut primul scaun a treaia zi dupa operatie, dar am suferit de dureri groaznice, mai exact junghiuri, pe interior, cred ca la cusatura intestinului, atunci cand mancam sau beam, sau pe parcursul intregii zile, fie cand ma odihneam, fie cand ma mobilizam si plimbam.Am inteles ca a fost o distensie abdominala, neputand sa elimin gazele. De fiecare data aveam impresia ca se va rupe cusatura la intestin, si ma apasam din reflex cu palma, sa creez o contrapresiune. Firele mi-au fost scoase la 10 zile. Medicul mi-a spus ca pot sa mananc orice, din ziua cand s-a reluat tranzitul intestinal, iar in a 14 zi, am mancat la fiecare masa mamaliga tare, cu iaurt (400g x 3), seara am mancat si o supa fierbinte de galuste, iar pe la ora 21:30 am inceput sa am dureri sub coasta dreapta, in punct fix, dar si pe o suprafata cat jumatate de palma, de la marginea coastei in jos. Durerea a tot crescut in intensitate, atingand punctul maxim in jurul orei 22:30, iar la ora 1:30, s-a generalizat in tot abdomenul, nu a cedat nicio clipa, toata noaptea, si binenteles ca nu am putut sa pun geana peste geana.La ora 4:30 am avut scaut cu fecaloame, la ora 7 scaun normal. M-am prezentat la Urgenta dupa ora 9, si mi s-a pus diagnosticul de gastrita acuta. Medicul care m-a operat, mi-a spus ca mamaliga a fermentat in mine. Nu vad totusi legatura. Lipaza a iesit la val. de 70.E afectat pancreasul? Cat am stat la Urgenta, cateva ore, intins pe pat, am conversat cu o alta persoana, tot bolnav, din patul alaturat. Aproape de plecare, mi-a spus, fara sa intreb, ca pe parcursul sederii mele acolo, am avut momente cand ma ingalbeneam la fata, sau deveneam brusc palid si mi se schimba fruntea. Aceeasi remarca am primit-o si din partea unui vizitator, pe salon, la 3-4 zile dupa operatie (atunci macar m-am simtit rau dintr-odata si am avut stare de rau, ca de lesin). Aceste stari ma ingrijoreaza si am observat ca apar atunci cand sunt sleit de puteri, daca nu mananc.Am uitat sa intreb medicul,ce este starea aceasta, si as dori sa ma ajutati cu un raspuns, cu un sfat. Multumesc ! Imi cer scuze ca am fost atat de lung la vorba.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ernest: lipazemie 70 nu indica o pancreatita acuta; este f dificil sa tragi o concluzie ptr celelalte simptome doar din informatiile prezentate. De ex, paloarea tegumentara poate avea nenumarate explicatii banale – frica, secundar durerilor, o cadere de tensiune etc, fara ca niciuna dintre acestea sa va puna vreun moment viata in pericol. Durerile pot fi si ele influentate de pragul dvs de suportabilitate. Samd. Corect este sa va bazati pe sfaturile medicilor care v-au examinat direct, in puseu acut, care la dispozitie tabloul complet al manifestarilor.

  7. Nicoleta says:

    Buna ziua. Am fost operată de apendicită acuta catarala retrocecala subseroasa acum 7 zile. Am făcut rahianestezie si anestezie generala. Dupa 2-3 zile de la operatie imi bate inima cam tare, chiar si cand vorbesc, numai zic cand urc un etaj(nestiindu-ma cardiaca). Sa fie din cauza supradozajului de anestezie? Si mai am o problema deasupra pelvisului:simt ca niste piscaturi darnu profunde ci mai degraba la suprafata, un strat mai gros de piele. Nu ma mai doare operatia cat ma pișcă pielea deasupra pelvisului. E normal sa simt acele pișcături? Imi puteti sa-mi răspundeți, va rog? Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nicoleta: nu; tahicardia la efort poate ascunde in egala masura deshidratare, o anemie etc. Durerile resimtite sunt probabil parietale (tin de peretele abdominal), dar pentru a scoate din discutie orice complicatie de perete trebuie sa va adresati pentru un control medicului dvs curant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *