Chiar dacă astăzi este considerată o operaţie simplă (mai ales în varianta laparoscopică), colecistectomia (extirparea colecistului) are câteva consecinţe asupra digestiei. Ficatul produce bilă în permanenţă. Aceasta este eliminată continuu spre exterior, dar nu ajunge imediat în intestin, ci se acumulează în colecist, care serveşte aşadar ca depozit de bilă. De aici se elimină în duoden în timpul meselor. Cu cât alimentele ingerate conţin mai multe grăsimi, cu atât bila se goleşte mai rapid şi în cantitate mai mare.
Bila e un amestec de substanţe, multe dintre ele rezultate din activitatea metabolică a ficatului, reactorul chimic al organismului. Prin bilă se elimină parte din colesterolul în exces, o substanţă rămasă după distrugerea hemoglobinei (ea dă bilei culoarea galben-verzuie), mucus, săruri minerale, apă, dar şi unele subtanţe cu rol în digestie, numite acizi biliari. Aceştia acţionează ca detergent, „dizolvând” grăsimile şi ajutând organismul să le digere. În lipsa acizilor biliari, niciun aliment gras (inclusiv vitaminele liposolubile) nu ar mai putea fi folosit de organism, fiind eliminat ca atare.
După colecistectomie bila nu mai are unde să se depoziteze între mese, ca urmare se va scurge continuu în intestin, cel puţin în primele zile de la intervenţie. Cantitatea totală produsă zilnic de ficat rămâne constantă, se modifică doar ritmul de eliminare a ei. Logic, dacă pacientul recent operat consumă multe grăsimi odată, cantitatea disponibilă de bilă este insuficientă pe termen scurt şi alimentele respective vor rămâne nedigerate, fiind eliminate ca atare în scaun. Acesta devine mai moale, mai uşor, uneori mai urât mirositor. De aceea, cel puţin în primele zile după operaţia de fiere (chiar o lună, după şcoala clasică) pacientul trebuie să evite consumul excesiv de alimente grase.
Pe de altă parte, bila este iritantă pentru stomac. Imediat după operaţie stomacul se goleşte mai greu, bila ajunsă în intestin inundându-l (reflux biliar intragastric). Golirea stomacului este stimulată de mâncarea ingerată, care în plus se şi combină cu bila, ajutând la îndepărtarea ei. Dacă pacientul mănâncă doar o singură dată pe zi, acest fenomen protector se produce prea rar. Bila are suficient timp să acţioneze asupra mucoasei gastrice, pe care o irită. Ca acest lucru să fie evitat, pacientul trebuie să mănânce puţin şi des.
În varianta în care pacientul a suferit o colecistectomie clasică, deschisă, muşchii abdomenului au fost tăiaţi pe o lungime variabilă şi apoi cusuţi la loc. Vindecarea lor durează aproximativ o lună, a aponevrozelor dintre ei cam 3 luni. În intervalul respectiv, factorii care cresc tensiunea din muşchi (efortul fizic intens) sau presiunea din abdomen (balonarea, constipaţia) pot provoca rupturi ale peretelui, ducând la formarea unei eventraţii. Ca atare, pacientul trebuie să evite alimentele care îi provoacă balonări (fasolea boabe, mazărea boabe, unele fructe crude) şi pe cele care îl constipă (orezul etc). Aceste restricţii nu se aplică, din fericire, după colecistectomia laparoscopică.
Concret, în prima zi postoperator pacientul consumă doar lichide şi alimente uşoare (iaurt, supă, brânză de vaci), tubul digestiv fiind încă „turmentat” după anestezia generală. Acest regim se poate prelungi până la 2-3 zile dacă colecistita se complicase, de exemplu, cu peritonită. Ulterior, pacientul va începe să mănânce progresiv şi alte alimente, luând pe cât posibil 3 mese principale şi 2 gustări. În primele zile după operaţie (o lună cel mult), alimentele trebuie să conţină puţine grăsimi. Sunt interzise prăjelile, răntaşurile, slănina, jumările, untul, maioneza, salata de icre cu ulei, frişca, smântâna grasă, tocăturile din carne grasă. Uleiul ca atare nu este interzis, nici brânza, caşcavalul, ouăle, nucile ori alte seminţe grase, cu condiţia să fie consumate cu moderaţie, în funcţie de toleranţa digestivă a fiecăruia. Din punctul de vedere al operaţiei de colecist, regimul alimentar nu impune restricţii la carne slabă (pui, peşte, viţel), legume, lactate slabe, fructe sau pâine. După 2-4 săptămâni (interval mai scurt după colecistectomia laparoscopică, mai lung după colecistectomia clasică) pacientul se poate alimenta ca orice om obişnuit. În fond, regulile unei alimentaţii sănătoase ar trebui urmate toată viaţa, indiferent dacă am suferit o operaţie de fiere ori nu.
776 comentarii adaugate pentru articolul “Ce mancam dupa operatia de colecist?”
Buna seara, dupa o interventie de scoatere a pietrelor din caile biliare prin ERCP, sotul meu a fost externat cu tub de dren. Timp de doua saptamani nu a curs nimic pe tub, apoi si a dat drumul, in special ziua curge cate 200g la 24 ore. Mentionez ca in rest se simte bine. Este ceva in neregula?
De regula, după ERCP nu se montează tub de dren. Daca medicul a apreciat necesar prezenta acestuia, este posibil ca litiaza sa fi generat complicații locale despre care nu am date. De asemeni, este posibil sa nu fie un dren clasic intraperitoneal (in burta) ci un asa zis drenaj biliar extern (in căile biliare), ceea ce este complet diferit dpdv al evoluției, duratei de mentinere etc. Aceste amanunte sunt cunoscute exclusiv de medicul curant și arvtr4bui sa îl rugați sa va explice ce și cum.
Sunt diabetica de 1 an.
Vezicula biliara este plina ” ochi” cu pietre de diferite dimensiuni. ( de peste 2.5 ani).
Ficatul este gras si marit.
Durerile sunt infioratoare atunci cand apar ( la cateva saptamani distanta).
Sunt in permanent balonata , cu dureri in abdomenul inferior si dureri de spate.
Este ” fierea” vinovata de toate acestea?
Credeti ca operatia de colecist m.ar ajuta ?
Cu respect, va multumesc.
Da, poate fi vinovata, dar nu obligatoriu în exclusivitate.
Oricum, pacienții diabetici cu litiaza veziculara au indicatie clara de colecistectomie laparoscopica, chiar și în absenta oricăror simptome. Trebuie așadar sa va operati, și asta fără a amana prea mult…
Va multumesc mult.
Primiti va rog consideratia mea.
Primiti va rog multumirile si consideratia mea , pt bunavointa de a.mi raspunde.
Și eu va mulțumesc! Bafta!
Bună ziua!Am fost operata acum două săptămâni.La ieșirea din spital GGt mi-a ieșit 800 după 1sapt de stat acasă a ajuns la 400 . Ce-mi puteți spune va scade cu regim strict sau ce-mi recomandați.Multumesc frumos!
Ggt arata afectarea, de regula inflamatorie, a unor cai biliare. După colecistectomie, mai ales făcută în acut, este normal sa fie mai mare. Nu e influențată de regim, cu excepția alcoolului. Se va remite de la sine,odata cu vindecarea. Medicul dvs curant este totuși cel mai în masura sa va ofere amanuntele necesare
Bună ziua,
Va rog, după cat timp de la colecistectomie pot merge la mare, plajă și baie in mare?
Mulțumesc!
Dca e laparoscopica, după 10 zile, dacă medicul dvs nu va recomanda altceva.
Buna ziua,d-l doctor, tatal meu a fost operat de colecistectomie cu drenaj transcisticdupa ce o piatra a plecat si s-a blocat prepapilar in segmentul pancreatic,ulterior se efectueaza ERCP.Dupa operatie la o luna la rmn ii descria abces subfrenic,multiple pseudochiste dispuse perigastric si in zona omentala,sepsis.
Mentionez ca l-a drenat transcistic in plin puseu al bolii.
Puteti sa-mi explicati unde s-a gresit in cazul sau.
Nu am toate datele ptr a judeca corect un astfel de caz. Deduc printre rânduri ca a fost totuși o colecistectomie la pacient cu boala complicata, colecistectomie care se poate solda la distanta cu abces subfrenic. Sunt evolutii descrise in toate tratatele, care uneori pot apărea fără vina nimanui, din cauza unor factori independenti și despre existenta cărora eu nu am date. De aceea, eu nu m.as hazarda sa afirm ca a fost vorba despre o greșeală… Va sfătuiesc sa întrebați toate amanuntele care vi se par neclare pe chirurgul curant, singurul care cunoaste absolut toate informatiile, inclusiv situatia de la fata locului, adica din câmpul operator.
Ce fructe și legume proaspete am voie să consum după operație de colecist? Menționez că am 2 săptămâni de când m-am operat laparoscopic.
Nu aveți restrictii pt alimentele mentionate, dacă medicul dvs nu v.a recomandat altceva
Am avut o colecistectomie in urma cu 3 saptamani. Mi-am facut analizele si GGT a crescut la 100 si TGP la 57. Bilirubina totala si directa sunt in limitele normale. E posibil sa am o pietricica blocata pe canalul coledoc?
Zana: este posibil, dar puțin probabil. Creșterea enzimelor respective este minimala si oarecum explicabila imediat după o colecistectomie.
Buna seara,
Am o intrebare. Exista vreo sansa sa se desprinda clipsurile metalice adaugate in urma operatiei? Daca da, care ar fi consecintele?
Multumesc!
Teoretic se pot desprinde, practic nu se întâmpla decât in cazuri cu totul si cu totul excepționale. Pt siguranta se montează de la început doua clipuri. Oricum, daca se intampla sa derapeze, evenimentul se produce imediat dupa intervenția chirurgicală. Consecințele tin de intervalul scurs de la operatie si de cantitatea de bila revarsata in abdomen.
Multumesc frumos pentru raspuns!
Revin cu aceeasi problema. Au trecut 2 luni si jumatate de la operatia de colecit. GGT a ajuns la 94 si TGP la 69 dupa o cura de 2 luni cu esentiale forte. Am si steatoza hepatica si tiroidita autoimuna Hashimoto. Asta sa fie cauza?
Mariana: steatoza hepatica poate explica valorile usor crescute ale acestor enzime. Creșterea lor este însă minimala
in 2016 mi s-a extirpat colecistul
in 20217 si 2019 am facut piatra pe coldoc care a fost scosa
Ce investigatii trebuie sa fac pentru a depista cauza
am tinut regim indicat de medic
ce regim alimentar trebuie sa am pentru a evuta sa mai fac pietre pe coledoc
Va multumesc!
Am extirpat colecistul in anul 2016. Dupa un an, in 2017, si iar in martie 2019, am avut piatra pe coledoc care a fost scosa.
Ce regim sa tin pentru a evita ca in viitor sa se mai formeze alte pietre la coledoc . Ce investigatii speciale sunt necesare!
Va multumesc!
Bordei: in mod normal, daca odata cu scoaterea litiazei s-a efectuat si sfincterotomie endoscopica (s-a taiat muschiul care inchide canalul coledoc), pietrele nu se vor mai forma. Oricum, formarea lor este complet independenta de regimul alimentar urmat.
Buna seara,
In urma unei ecografii, mi s-a descoperit colecistul mult marit de volum, respectiv 138/47-48 mm, cu pereti de grosime normala, cu bila transsonica, cu un calcul infundibulo-cistic de 18-20 mm. Mi s-a recomandat examen chirurgical urgent. Considerati ca este absolut nececesara colecisterectomia sau se poate prescrie o alta terapie? Multumesc.
Andra: colecistectomia este obligatorie si urgenta, daca situatia descrisa ecografic este reala si are echivalent in simptome corespunzatoare.
Am si eu urmatoarea problema. Sotia mea a suferit acum 2 ani o operatie de colecistomie laparoscopic.3-6 luni a tinut un regim cat de cat, dar dupa cele 6 luni a inceput sa ia in greutate si sa fie balonata in majoritatea timpului. A eliminat din alimentatie prajelile si alimentele care fermenteaza, bauturile cabogazoase mai putin apa minerala. Mentionez ca bea o cafea pe zi si fumeaza, nu consuma alcool deloc. Problema este ca in ultimele 6 luni a inceput sa aiba si dureri in partea dreapta superioara a abdomenului, precum si constipatie. Ce puteti sa ne recomandati pentru balonare precum si pentru untranzit intestinal normal si slabire. Multumesc anticipat si va rog daca sunteti amabil sa ne transmiteti recomandarile si pe email.
Va doresc multa sanatate si succes!
Nicolaie: simptomele mentionate nu au legatura in principiu cu colecistectomia; corect este sa mergeti la consult la un gastroenterolog ptr a le identifica eventuala cauza. In ceea ce priveste scaderea ponderala, va trebui sa apelati cu incredere la sfaturile unui medic nutritionist.