Ce mancam dupa operatia de colecist?

Colecist plin cu calculi

Chiar dacă astăzi este considerată o operaţie simplă (mai ales în varianta laparoscopică), colecistectomia (extirparea colecistului) are câteva consecinţe asupra digestiei. Ficatul produce bilă în permanenţă. Aceasta este eliminată continuu spre exterior, dar nu ajunge imediat în intestin, ci se acumulează în colecist, care serveşte aşadar ca depozit de bilă. De aici se elimină în duoden în timpul meselor. Cu cât alimentele ingerate conţin mai multe grăsimi, cu atât bila se goleşte mai rapid şi în cantitate mai mare.

Bila e un amestec de substanţe, multe dintre ele rezultate din activitatea metabolică a ficatului, reactorul chimic al organismului. Prin bilă se elimină parte din colesterolul în exces, o substanţă rămasă după distrugerea hemoglobinei (ea dă bilei culoarea galben-verzuie), mucus, săruri minerale, apă, dar şi unele subtanţe cu rol în digestie, numite acizi biliari. Aceştia acţionează ca detergent, „dizolvând” grăsimile şi ajutând organismul să le digere. În lipsa acizilor biliari, niciun aliment gras (inclusiv vitaminele liposolubile) nu ar mai putea fi folosit de organism, fiind eliminat ca atare.

După colecistectomie bila nu mai are unde să se depoziteze între mese, ca urmare se va scurge continuu în intestin, cel puţin în primele zile de la intervenţie. Cantitatea totală produsă zilnic de ficat rămâne constantă, se modifică doar ritmul de eliminare a ei. Logic, dacă pacientul recent operat consumă multe grăsimi odată, cantitatea disponibilă de bilă este insuficientă pe termen scurt şi alimentele respective vor rămâne nedigerate, fiind eliminate ca atare în scaun. Acesta devine mai moale, mai uşor, uneori mai urât mirositor. De aceea, cel puţin în primele zile după operaţia de fiere (chiar o lună, după şcoala clasică) pacientul trebuie să evite consumul excesiv de alimente grase.

Pe de altă parte, bila este iritantă pentru stomac. Imediat după operaţie stomacul se goleşte mai greu, bila ajunsă în intestin inundându-l (reflux biliar intragastric). Golirea stomacului este stimulată de mâncarea ingerată, care în plus se şi combină cu bila, ajutând la îndepărtarea ei. Dacă pacientul mănâncă doar o singură dată pe zi,  acest fenomen protector se produce prea rar. Bila are suficient timp să acţioneze asupra mucoasei gastrice, pe care o irită. Ca acest lucru să fie evitat, pacientul trebuie să mănânce puţin şi des.

Colecistita acuta colecist cu calculi mari

În varianta în care pacientul a suferit o colecistectomie clasică, deschisă, muşchii abdomenului au fost tăiaţi pe o lungime variabilă şi apoi cusuţi la loc. Vindecarea lor durează aproximativ o lună, a aponevrozelor dintre ei cam 3 luni. În intervalul respectiv, factorii care cresc tensiunea din muşchi (efortul fizic intens) sau presiunea din abdomen (balonarea, constipaţia) pot provoca rupturi ale peretelui, ducând la formarea unei eventraţii. Ca atare, pacientul trebuie să evite alimentele care îi provoacă balonări (fasolea boabe, mazărea boabe, unele fructe crude) şi pe cele care îl constipă (orezul etc). Aceste restricţii nu se aplică, din fericire, după colecistectomia laparoscopică.

Concret, în prima zi postoperator pacientul consumă doar lichide şi alimente uşoare (iaurt, supă, brânză de vaci), tubul digestiv fiind încă „turmentat” după anestezia generală. Acest regim se poate prelungi până la 2-3 zile dacă colecistita se complicase, de exemplu, cu peritonită. Ulterior, pacientul va începe să mănânce progresiv şi alte alimente, luând pe cât posibil 3 mese principale şi 2 gustări. În primele zile după operaţie (o lună cel mult), alimentele trebuie să conţină puţine grăsimi. Sunt interzise prăjelile, răntaşurile, slănina, jumările, untul, maioneza, salata de icre cu ulei, frişca, smântâna grasă, tocăturile din carne grasă. Uleiul ca atare nu este interzis, nici brânza, caşcavalul, ouăle, nucile ori alte seminţe grase, cu condiţia să fie consumate cu moderaţie, în funcţie de toleranţa digestivă a fiecăruia. Din punctul de vedere al operaţiei de colecist, regimul alimentar nu impune restricţii la carne slabă (pui, peşte, viţel), legume, lactate slabe, fructe sau pâine. După 2-4 săptămâni (interval mai scurt după colecistectomia laparoscopică, mai lung după colecistectomia clasică) pacientul se poate alimenta ca orice om obişnuit. În fond, regulile unei alimentaţii sănătoase ar trebui urmate toată viaţa, indiferent dacă am suferit o operaţie de fiere ori nu.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

761 comentarii adaugate pentru articolul “Ce mancam dupa operatia de colecist?

 1. Zana says:

  Am avut o colecistectomie in urma cu 3 saptamani. Mi-am facut analizele si GGT a crescut la 100 si TGP la 57. Bilirubina totala si directa sunt in limitele normale. E posibil sa am o pietricica blocata pe canalul coledoc?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Zana: este posibil, dar puțin probabil. Creșterea enzimelor respective este minimala si oarecum explicabila imediat după o colecistectomie.

 2. Mariana B says:

  Buna seara,

  Am o intrebare. Exista vreo sansa sa se desprinda clipsurile metalice adaugate in urma operatiei? Daca da, care ar fi consecintele?
  Multumesc!

  • Buliga Teodor says:

   Teoretic se pot desprinde, practic nu se întâmpla decât in cazuri cu totul si cu totul excepționale. Pt siguranta se montează de la început doua clipuri. Oricum, daca se intampla sa derapeze, evenimentul se produce imediat dupa intervenția chirurgicală. Consecințele tin de intervalul scurs de la operatie si de cantitatea de bila revarsata in abdomen.

    • Zana says:

     Revin cu aceeasi problema. Au trecut 2 luni si jumatate de la operatia de colecit. GGT a ajuns la 94 si TGP la 69 dupa o cura de 2 luni cu esentiale forte. Am si steatoza hepatica si tiroidita autoimuna Hashimoto. Asta sa fie cauza?

     • Dr. Teodor Buliga says:

      Mariana: steatoza hepatica poate explica valorile usor crescute ale acestor enzime. Creșterea lor este însă minimala

 3. Bordei Craciun says:

  in 2016 mi s-a extirpat colecistul
  in 20217 si 2019 am facut piatra pe coldoc care a fost scosa
  Ce investigatii trebuie sa fac pentru a depista cauza
  am tinut regim indicat de medic
  ce regim alimentar trebuie sa am pentru a evuta sa mai fac pietre pe coledoc

  Va multumesc!

 4. Bordei Craciun says:

  Am extirpat colecistul in anul 2016. Dupa un an, in 2017, si iar in martie 2019, am avut piatra pe coledoc care a fost scosa.
  Ce regim sa tin pentru a evita ca in viitor sa se mai formeze alte pietre la coledoc . Ce investigatii speciale sunt necesare!

  Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Bordei: in mod normal, daca odata cu scoaterea litiazei s-a efectuat si sfincterotomie endoscopica (s-a taiat muschiul care inchide canalul coledoc), pietrele nu se vor mai forma. Oricum, formarea lor este complet independenta de regimul alimentar urmat.

 5. Andra Leanca says:

  Buna seara,
  In urma unei ecografii, mi s-a descoperit colecistul mult marit de volum, respectiv 138/47-48 mm, cu pereti de grosime normala, cu bila transsonica, cu un calcul infundibulo-cistic de 18-20 mm. Mi s-a recomandat examen chirurgical urgent. Considerati ca este absolut nececesara colecisterectomia sau se poate prescrie o alta terapie? Multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Andra: colecistectomia este obligatorie si urgenta, daca situatia descrisa ecografic este reala si are echivalent in simptome corespunzatoare.

 6. Nicolaie says:

  Am si eu urmatoarea problema. Sotia mea a suferit acum 2 ani o operatie de colecistomie laparoscopic.3-6 luni a tinut un regim cat de cat, dar dupa cele 6 luni a inceput sa ia in greutate si sa fie balonata in majoritatea timpului. A eliminat din alimentatie prajelile si alimentele care fermenteaza, bauturile cabogazoase mai putin apa minerala. Mentionez ca bea o cafea pe zi si fumeaza, nu consuma alcool deloc. Problema este ca in ultimele 6 luni a inceput sa aiba si dureri in partea dreapta superioara a abdomenului, precum si constipatie. Ce puteti sa ne recomandati pentru balonare precum si pentru untranzit intestinal normal si slabire. Multumesc anticipat si va rog daca sunteti amabil sa ne transmiteti recomandarile si pe email.
  Va doresc multa sanatate si succes!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Nicolaie: simptomele mentionate nu au legatura in principiu cu colecistectomia; corect este sa mergeti la consult la un gastroenterolog ptr a le identifica eventuala cauza. In ceea ce priveste scaderea ponderala, va trebui sa apelati cu incredere la sfaturile unui medic nutritionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *