Ce mancam dupa operatia de colecist?

Colecist plin cu calculi

Chiar dacă astăzi este considerată o operaţie simplă (mai ales în varianta laparoscopică), colecistectomia (extirparea colecistului) are câteva consecinţe asupra digestiei. Ficatul produce bilă în permanenţă. Aceasta este eliminată continuu spre exterior, dar nu ajunge imediat în intestin, ci se acumulează în colecist, care serveşte aşadar ca depozit de bilă. De aici se elimină în duoden în timpul meselor. Cu cât alimentele ingerate conţin mai multe grăsimi, cu atât bila se goleşte mai rapid şi în cantitate mai mare.

Bila e un amestec de substanţe, multe dintre ele rezultate din activitatea metabolică a ficatului, reactorul chimic al organismului. Prin bilă se elimină parte din colesterolul în exces, o substanţă rămasă după distrugerea hemoglobinei (ea dă bilei culoarea galben-verzuie), mucus, săruri minerale, apă, dar şi unele subtanţe cu rol în digestie, numite acizi biliari. Aceştia acţionează ca detergent, „dizolvând” grăsimile şi ajutând organismul să le digere. În lipsa acizilor biliari, niciun aliment gras (inclusiv vitaminele liposolubile) nu ar mai putea fi folosit de organism, fiind eliminat ca atare.

După colecistectomie bila nu mai are unde să se depoziteze între mese, ca urmare se va scurge continuu în intestin, cel puţin în primele zile de la intervenţie. Cantitatea totală produsă zilnic de ficat rămâne constantă, se modifică doar ritmul de eliminare a ei. Logic, dacă pacientul recent operat consumă multe grăsimi odată, cantitatea disponibilă de bilă este insuficientă pe termen scurt şi alimentele respective vor rămâne nedigerate, fiind eliminate ca atare în scaun. Acesta devine mai moale, mai uşor, uneori mai urât mirositor. De aceea, cel puţin în primele zile după operaţia de fiere (chiar o lună, după şcoala clasică) pacientul trebuie să evite consumul excesiv de alimente grase.

Pe de altă parte, bila este iritantă pentru stomac. Imediat după operaţie stomacul se goleşte mai greu, bila ajunsă în intestin inundându-l (reflux biliar intragastric). Golirea stomacului este stimulată de mâncarea ingerată, care în plus se şi combină cu bila, ajutând la îndepărtarea ei. Dacă pacientul mănâncă doar o singură dată pe zi,  acest fenomen protector se produce prea rar. Bila are suficient timp să acţioneze asupra mucoasei gastrice, pe care o irită. Ca acest lucru să fie evitat, pacientul trebuie să mănânce puţin şi des.

Colecistita acuta colecist cu calculi mari

În varianta în care pacientul a suferit o colecistectomie clasică, deschisă, muşchii abdomenului au fost tăiaţi pe o lungime variabilă şi apoi cusuţi la loc. Vindecarea lor durează aproximativ o lună, a aponevrozelor dintre ei cam 3 luni. În intervalul respectiv, factorii care cresc tensiunea din muşchi (efortul fizic intens) sau presiunea din abdomen (balonarea, constipaţia) pot provoca rupturi ale peretelui, ducând la formarea unei eventraţii. Ca atare, pacientul trebuie să evite alimentele care îi provoacă balonări (fasolea boabe, mazărea boabe, unele fructe crude) şi pe cele care îl constipă (orezul etc). Aceste restricţii nu se aplică, din fericire, după colecistectomia laparoscopică.

Concret, în prima zi postoperator pacientul consumă doar lichide şi alimente uşoare (iaurt, supă, brânză de vaci), tubul digestiv fiind încă „turmentat” după anestezia generală. Acest regim se poate prelungi până la 2-3 zile dacă colecistita se complicase, de exemplu, cu peritonită. Ulterior, pacientul va începe să mănânce progresiv şi alte alimente, luând pe cât posibil 3 mese principale şi 2 gustări. În primele zile după operaţie (o lună cel mult), alimentele trebuie să conţină puţine grăsimi. Sunt interzise prăjelile, răntaşurile, slănina, jumările, untul, maioneza, salata de icre cu ulei, frişca, smântâna grasă, tocăturile din carne grasă. Uleiul ca atare nu este interzis, nici brânza, caşcavalul, ouăle, nucile ori alte seminţe grase, cu condiţia să fie consumate cu moderaţie, în funcţie de toleranţa digestivă a fiecăruia. Din punctul de vedere al operaţiei de colecist, regimul alimentar nu impune restricţii la carne slabă (pui, peşte, viţel), legume, lactate slabe, fructe sau pâine. După 2-4 săptămâni (interval mai scurt după colecistectomia laparoscopică, mai lung după colecistectomia clasică) pacientul se poate alimenta ca orice om obişnuit. În fond, regulile unei alimentaţii sănătoase ar trebui urmate toată viaţa, indiferent dacă am suferit o operaţie de fiere ori nu.

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

760 comentarii adaugate pentru articolul “Ce mancam dupa operatia de colecist?

  1. Pingback: COLECISTITA ACUTA | Dr. Teodor Buliga

  2. Pingback: Polipii veziculari | Dr. Teodor Buliga

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dupa ce va reluati tranzitul intestinal, nu aveti restrictii la fructe, daca ati fost operat laparoscopic. Daca ati fost operat clasic, evitati in prima faza fructele care baloneaza – pere crude, gutui etc.

  3. Diana M. says:

    Buna ziua, am 35 de ani si anul trecut in urma unei ecografii abdominale, intamplator am aflat ca am fierea plina de pietre, cea mai mare fiind de 16 mm.Medicul la care am fost mi-a zis ca trebuie sa fac operatie.
    Am repetat ecografia si anul acesta, fierea nu a suportat nicio schimbare, iar pietrele dragele de ele, tot acolo sunt, insa nu stiu daca s-au mai marit/inmultit…
    Simptome nu am avut, insa de vreo 2 luni simt o jena/durere mica in partea dreapta sub coaste aproape zilnic.De ce am aceasta mica durere?Care este cauza dupa parerea dumneavoastra?Este asta un motiv de ingrijorare? Este un semnal ca ar trebui sa fac operatia? Dupa ce am citit complicatiile de dupa operatie, sincera sa fiu mi s-a facut frica ;( Ar trebui sa repet ecografia inca o data? Dati-mi un sfat va rog! Nu sunt in Romania, altfel as fi venit cu drag la dumneavoastra pt un consult!
    Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Diana: in lipsa unor acutizari clare, repetarea ecografiei este inutila pt ca nu va va aduce niciun element in plus. In puseu acut, ea poate deveni utila, pentru ca indica grosimea peretelui vezicular, care este un semne indirect al gravitatii bolii. De ex, in colecistita acuta propriu-zisa peretele vezicular depaseste 4 mm. Pe de alta parte, indicatiile colecistectomiei laparoscopice sunt astazi muuuult extinse fata de acum 20 de ani, tocmai pentru ca laparoscopia este in acest caz „solutia perfecta”. Ca atare, se considera ca pietrele din colecist trebuie scoase cat mai curand, in afara puseului acut si in absenta complicatiilor (dintre care pancreatita acuta este de departe cea mai severa, infinit mai severa chiar decat colecistita acuta). Prin urmare, va sfatuiesc sa nu mai amanati momentul interventiei, pentru a beneficia pe deplin de avantajele colecistectomiei laparoscopice, cu atat mai mult cu cat litiaza veziculara a devenit simptomatica. Bafta!
      P.S. Nu stiu unde si ce ati citit despre complicatiile operatiei laparoscopice de colecist – sigur ca pana si extragerea unei masele poate avea complicatii nenumarate, dintre care unele letale, cu atat mai mult o operatie de sfera abdominala – dar va pot spune ca este una dintre cele mai frecvente si mai putin riscante operatii care se fac astazi.

  4. Dan says:

    Buna ziua. Am 45 de ani si in urma cu 6 luni am suferit o operatie de indepartare a fierii in urma descoperirii la ecograf a 4 – 5 pietricele cam de 4 – 5 mm. Pana in prezent m-am simtit Ok, n-am vomat niciodata nici imediat dupa operatie si nici pana in prezent , am mancat ponderat, bineinteles fara excese si fara grasimi, insa de vreo 2 luni au inceput balonari mai dese si constipatia. La analizele pe care le-am facut acum o sapt.mi-a iesit bilirubina buna (0.72), TGO bun (21), TGP un pic mai mare (39), lipidele totale mari (1069) si fosfataza alcalina sub limita minima (89). Aceste balonari si constipatia au legatura cu lipsa fierii? Ce alimente ar trebui sa consum mai des? Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Dan: simptomele descrise pot avea legatura cu lipsa fierii – dupa colecistectomie bila se secreta continuu in intestin, nu mai este depozitata in colecist, ca atare pranzurile trebuie fractionate. Altminteri, daca ati manca o data o cantitate mai mare de alimente, fie ea si la o singura masa pe zi, bila prezenta in intestin in acel moment va fi insuficienta pentru a digera lipidele (prezente chiar si in alimente asa-zis slabe), acestea vor ajunge nedigerate in colon, unde vor intra sub actiunea bacteriilor din flora intestinala, din descompunerea lor rezultand gaze. Pe de alta parte, exista o sumedenie de boli care pot genera tabloul clinic descris de Dvs. De aceea, va sfatuiesc sa va adresati unui gastroenterolog, care va aprecia ce alte investigatii sunt necesare pentru a va gasi cauza problemei (colonoscopie etc).

    • Popa Gabriela says:

      Bună ziua, am două săptămâni de când am suferit o intervenție chirurgicala de fiere la paroscopic și aș vrea să știu cât trebuie să țin regim, 6 luni sau 1 lună ,vă mulțumesc mult pentru eventualele răspunsuri.

      • Dr. Teodor Buliga says:

        Medicul dvs curant este cel mai în masura în masura sa va ofere acest răspuns. De regula, la pacienții mei colecistectomizati le recomand dieta fără lipide doar 2-3 saptamani, dar intervalul poate varia în funcție de anumite variabile pe care in cazul dvs.nu le cunosc.

  5. vasy says:

    buna ziua.am 35 ani si an urma cu 3 saptamani am fost operat de colecist in urma descoperiri a 6 pietre.Dupa operatie ma simt excelent dar am o mare problema cu inchiderea gaurilor mai precis aceea pe unde sa scos colecistu si pe unde a fost drena de scurgere.MENTIONEZ ca aceste 2 gauri sau infectat de la inceput doctorul sugerindumi la telefon sa le sterg cu betadina si sa inmoi compresele cu putin spirt si sa le aplic pe rani fapt ce a dus la accentuarea infectiei.LA 2 saptamini am fost la spital pentru scoaterea firelor si atunci leau curatat putin dupa care la trei zile m-am intors iar la spital colectase mai tare.in prezent au scos firele si m-au lasat cu 2gauri in mine care parca nu se mai vindeca.VA ROOOG AJUTATIMA

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Vasy: corect este sa urmati sfaturile chirurgului Dvs. Eu unul, de exemplu, contraindic absolut tamponarea plagilor postoperatorii cu spirt, din motive pe car enu le dezvolt aici. Ele ar trebui considerate plagi complicate si tratate ca atare – toaleta zilnica folosind betadina si apa oxigenata, pansament betadinat PERMANENT samd. Putin hipotermie locala (punga cu gheata, dar nu direct pe piele) ajuta daca este o inflamatie acuta asociata. Nu sunt adeptul adaugarii de pudra antibiotica, tincturi, baneocin etc – repet, corect este sa va adresati chirurgului Dvs, urmand ca acesta sa va urmareasca evolutia locala, in timp. Vestea buna este ca de regula orificiile se inchid, fara prea multe compicatii, chiar daca mai lent decat v-ati dori.

  6. laura says:

    Buna dimineata.Am si eu o problema,acum o saptamana am fost operata de fiere laparoscop,respect regimul alimentar insa nu am putut elimina scaunul de la operatie,va rog sa ma ajutati,nu stiu daca e indicat sa iau ceva pentru constipatie.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @LAura – este important sa aveti scaun postoperator. Puteti incerca sa utilizati 1-2 supozitoare cu glicerina. Exista la farmacie si niste microclisme, ca un mic butoias care contine o solutie de consistenta vascoasa care se introduce intrarectal.

  7. Miki says:

    Buna ziua,
    Am 45 ani si am fost diagnosticata acum un an cu pietre la bila, (in trecut, in jurul varstei de 25 ani fiind diagnosticata cu dischinezie biliara) una dintre ele avand diametrul de 2.00 mm cealalta de 1.8 mm am dureri constante in partea dreapta, constipatie, gaze, cam de doua zile si dureri de rinichi si cateodata si dureri de cap (cam dese in ultimul timp). Medicul mi-a sugerat operatia laparoscopica insa de frica anesteziei generale nu m-am hotarat inca …. Intrebarea mea este referitor la starea generala a pacientului dupa operatia de colecist si ma refer in principal la sindromul post operator … Va rog daca se poate sa ma ajutati cu un sfat chiar nu stiu ce am de facut avand in vedere cat de complicata poate fi existenta unui pacient dupa o astfel de operatie. Cu Multumiri anticipate!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Miki: banuiesc ca e vorba de fapt de pietre de 2 si 1,8 cm. Oricum, este una dintre operatiile cu cea mai rapida recuperare postoperatorie. Practic, in aceeasi seara va deplasati prin salon cvasinormal. Bafta!

  8. Diana says:

    Buna ziua, am 21 de ani si am fost dianosticata cu bila lenesa, si fiere marita, in rest sunt foarte sanatoasa, ficatul si totul sunt sanatose. Ma deranjaza sa tin regim de la varsta asta mai ales ca eu nu am consumat niciodata alcool, tigari, cafele…am avut doar un regim alimentar mai incurcat. As vrea sa o scot fiindca am slabit mult, ma doare , si ma deranjaza zilnic, sunt slabita si am stari de rau desi tin reim si nu am pofta de mancare. As vrea sa o scot fiindca nu mi-e bine cu ea si imi este frica sa nu imi atace si ficatul sau alte organe.. Ar fi bine sa o scot? Imi incurca viata…Si doctorul la care am fost mi-a zis sa tin regim doar 3 luni… dupa nu stiu ce sa fac.. Va rog sa-mi dati un raspuns. Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Diana: diagnosticul de „bila lenesa” nu prea are suport stiintific. Nici asa-zisa „bila marita” descrisa adesea de ecografisti nu are intotdeauna echivalent in practica. Poate ca ar trebui sa va consulte un gastroenterolog, pentru a scoate din discutie alte suferinte de sfera digestiva superioara (gastrita de ex), mai ales in context de stres/munca sustinuta. Pe de alta parte, desi sunt chirurg, nu mi se pare corect sa faceti o colecistectomie doar pentru ca atribuiti colecistului simptome suparatoare. Cata vreme nu aveti calculi/sludge (namol, nisip) va sfatuiesc sa corectati alte lucruri, sa tratati alte eventuale afectiuni asociate si sa lasati colecistul in pace – poate nu e chiar inutil, asa cum vi se pare.

  9. Diana says:

    @Dr Teodor Buliga, Deci sa inteleg ca e posibil sa am de fapt gastrita? Sincera sa fiu gustul ammar in gura care se spune ca il ai si varsaturile nu le am, dar in schimb am greata si dureri in zona stomac/fiere, si nu am pofta de mancare desi iau Colebil si No Spa, si tot mai am mici dureri dupa…nu imi trec de parca nu fierea ar fi vinovata. Am dureri de cap, balonare, stari de rau, sunt slabita si nu pot manca nimic, iar acum 3 saptamani am mai avut durerile acestea si dupa ce mi-au trecut am tolerat mancarurile grase, chiar si acum le tolerez desi se zice ca am fierea asa. Un simptom ciudat ar mai fi si faptul ca daca nu mananc cand imi vine foame, imediat dupa imi vine sa vomit si ma doare stomacul. Imi propuneti sa merg la un gastroenterolog sa vad daca de fapt fierea este sau nu vinovata?

  10. Diana says:

    @Dl Dr Teodor Buliga, am uitat sa mentionez si fapul ca am eructatii mai tot timpul si am slabit inexplicabil, plus ca indiferent ce mancam nu se punea pe mine, iar stomacul mi-l simt asa ciudat, uneori e umflat alteori e plin si balonat si ma constip des, si inainte si dupa mese stomacul e galagios.
    Va multumesc mult.

  11. krystyna27 says:

    buna ziua…am varsta de 27ani si acum 2 zile am facut o ecografie abdominala unde mi s-a descoperit un polip de 4 mm pe fiere….imi puteti spune ce regim ar trebui sa urmez ptr a nu aparea si alti polipi???…multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Cristina: gasiti pe site un articol intreg despre polipii veziculari. Mentinerea unei diete stricte nu va protejeaza neaparat impotriva aparitiei acestor polipi.

  12. Alexandru says:

    Buna ziua domnule doctor, am si eu o nelamurire…
    Am mers sa imi fac o ecorafie fiindca am avut ceva dureri abdominale si lipsa poftei de mancare, si doctorul respectiv s-a uitat rapid peste tot pe abdomenul meu si mi s-a zis ca totul arata perfect, insa fierea este ceva mai mare decat trebuie si ca ea e vinovata de toate astea ca nu functioneaza corect doar fiindca a vazut-o mai marita, insa fierea este doar marita fiindca am mancat mai gras in ultimul timp, dar in rest nu are pietre, nisip, nimic. Este neaparat adevarat, daca fierea este marita sa fie si nefunctionala?? Nu poate fi doar marita din excesul de grasimi dar sa functioneze? Astept un raspuns, multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alexandru: marimea colecistului nu are nicio importanta, si nici nu e data de excesul de grasimi. e ca si cum v-as spune ca unii oameni sunt inalti ptr ca mananca mai mult. Cata vreme nu exista calculi sau macar sludge (noroi) in interior, colecistul isi va face cu siguranta treaba.

  13. Gabriel says:

    Buna ziua. Mama mea a Fost operata de colecist, prin colecistectomie laparascopica, pe data de 11.09.2013. La 10 zile dupa operatie ,fosfataza alcalina era de 481 si GGT de 292. Datorita testelor de colestaza crescute, se efectueaza un colangio RMN, care specifica cai biliare intrahepatice nedilatate si coledoc cu calibru normal pe intreaga lungime. Dupa inca 15 zile, testele de colestaza scad si anume fosfataza alcalina=209 si GGT =137. Dupa inca o 30 de zile, la analizele din 13.11.2013, examenul ecografic este ok, dar crest f mult fosfataza alcalina (peste 500) si GGT (peste 300). Pecizez ca mama, a tinut un regim spartan ! Vreau sa ma lamuriti si pe mine , domnule doctor, care e cauza acestor teste de colestaza crescute. Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @GAbriel: este posibil ca in canalul coledoc sa fie o pietricica mult prea mica pentru a fi decelata de colangioRMN sau la capatul dinspre intestin al coledocului sa fie o strictura (de regula benigna, dar nu obligatoriu). Ce nu mi-ati spus, si e f important, cum e bilirubina? Din punctul meu de vedere, daca persista colestaza si mai ales daca exista si o dilatatie a cailor biliare mama dvs beneficiaza de un ERCP, o manevra endoscopica (NU operatie!) prin care se largeste portiunea ingustata (manevra se cheama papilosfincterotomie endoscopica), putandu-se scoate tot endoscopic si eventuala pietricica din coledoc.

  14. Czego Margareta says:

    Acum 6 luni am fost operata de colecist,dar simptomele pe care le-am avut inainte de interventie au reaparut,adica gust amar in gura,greata tot timpul,balonare,disconfort abdominal.I-mi puteti da un raspuns,oare ce inseamna toate astea?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Margareta: simptomele descrise nu corespund exclusiv litiazei veziculare – exista, de ex, posibilitatea unui reflux gastroesofagian. Va sfatuiesc sa va adresati unui gastroenterolog pentru a va infirma prezenta pietrelor in coledoc si pentru a va prescrie un tratament medicamentos corect.

  15. Gabriel says:

    @ Dl Dr Teodor Buliga, mentionez ca bilirubina directa este 0,15 si ca mama nu are senzatii de greata,nu are varsaturi, nu are gust amar in gura, nu e balonata. Si la ecografia din 13.11.2014, cai biliare nedilatate.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Gabriel: asta e o veste buna din punct de vedere al obstacolului pe caile biliare principale. GGT creste in inflamatii ale arborelui biliar (colecistita de ex), dar fosfataza alcalina poate avea si alte surse – de ex osoase. Va trebui sa efectueze teste suplimentare, pentru a vedea care este si implicarea fosfatazei osoase (osteoporoza, leziuni care „mananca” osul etc).

  16. Alina says:

    Buna ziua!Am 20 de ani,iar in urma cu 2zile am facut o ecografie abdominala cu urmatoarele rezultate: ficat lob stang:6,8/7,3 cm lob drept:13,6cm cu usoara atenuare posterioara si colecist alitiazic,cudat infundibular,cu pereti discret ingrosati. Insa problema este de ce fac crize de fiere mai tot timpul? Am dureri groaznice,intepaturi in zona colecistului si se umfla destul de mult,greuri. Daca fac operatie de colecist se vor rezolva aceste probleme sau ce alta solutie ar mai fi? Nu stiu ce sa mai fac

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alinuta: din punctul meu de vedere, nu colecistul este vinovatul principal al simptomatologiei descrise. Un colecist fara pietre nu se umfla cat sa il simtiti Dvs, iar cudarea infundibulara descrisa de colegii ecografisti apare probabil la 90% din colecistii din lumea asta, fara echivalent organic in practica. Va sfatuiesc sa va adresati unui gastroenterolog.

  17. Catalina says:

    Buna ziua! Numele meu este Catalina sunt recent operata la fiere si as vrea sa stiu ce am voie sa mananc si ce nu. Aspept sa-mi raspundeti, Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Catalina: principiile de baza sunt enuntate in articolul respectiv. cred ca sunt mai mult decat suficiente, in contextul in care chirurgul dvs v-a oferit cu siguranta si lamuriri suplimentare.

  18. ionut nicolae says:

    Buna seara. Am 28 de ani si in urma cu un an am facut un icter mecanic.
    Medicii la care am fost mi-au precizat faptul ca din cauza pietrelor si a nisupului de la fiere am facut aceasta boala. Dupa mult tratament si dupa un regim strict am reusit sa trec cu bine. Unul din medicii la care am fost m-a sfatuit sa ma operez de fiere intrucat am destule pietre si foarte mult nisip.Intrucat am avut in familie un caz de pancreatita(respectiv mama mea)cu aceleasi probleme, respectiv pietre si nisip la fiere, va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac, inclusiv ce tip de operatie, clasica sau la paroscop.
    Va multumesc si astept cu interes sfatul dumneavoastra.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ionut: pentru ca vezicula biliara este inca pe loc, productia de microcalculi nu va inceta. in plus, calculii de dimensiuni mici („nisipul la fiere”) provoaca mai degraba pancreatita decat un calcul mare unic. Asadar, va sfatuiesc cu toata prietenia sa va operati, fara a mai amana prea mult (aveti deja un episod de migrare transcoledociana la activ, adica v-a plecat deja o pietricica pe canal – urmatorul episod poate fi o pancreatita severa). Indiscutabil, la varsta Dvs doar colecistectomia laparoscopica intra in discutie. Chiar daca ar mai fi vreo pietricica in calea biliara principala, ea nu se mai scoate modern prin operatie, ci endoscopic, asa ca laparoscopia ar trebui sa va rezolve problema 99,9%. Bafta!

  19. cristina says:

    am fost operata de colecistita acuta litiazica si pancreatita acuta edemandoasa am un tub kerle care trebuie sal tin 25 de zile am inteles ca a ramas blocata o piatra pe canal cum se poate elimina ca sa nu mai ajung iaar la interventie chirurgicala si cce alimente pot manca si dulciuri

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Cristina: se numeste tub Kehr si dreneaza practic la exterior bila care nu mai poate ajunge in intestin datorita pietricelei ramase pe canal. Aceasta complicatie a litiazei biliare NU se mai opereaza astazi decat foarte rar. In schimb, piatra se extrage endoscopic, printr-o metoda care se numeste pe scurt ERCP. Pe romaneste, printr-un tub introdus pe gura se taie sfincterul care tine piatra blocata si aceasta se extrage cu un cosulet special, fara nicio alta operatie. ERCP si sfincterotomia respectiva scad brusc drenajul pe Kehr, grabind eliminarea acestui drenaj, care altminteri poate fi tinut pe loc saptamani de zile.

  20. Daniela says:

    Am 33 de ani si in urma cu doua luni mi s-a descoperit un polip de 4mm si un colecist cu pereti colesterolitici, mentionez ca echografia a fost efectuata inrt-un puseu de colica biliara??? dispepsie???? . Prezentam greata, varsaturi si durere abdominala groaznica. Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc,

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Daniela: va trebui sa repetati ecografia pt a fi sigura ca nu sunt alti calculi si pentru a monitoriza dimensiunile calcului. Polipul in sine nu are indicatie de colecistectomie, dar daca repetati colica si sunteti sigura ca nu e o alta cauza a simptomelor (consult gastroenterologic, endoscope etc), se poate face colecistectomia laparoscopica.

  21. hetea ionel says:

    Am 56 de ani,barbat, diabet tip II, sunt obez – 120 kg la 1,74 m – , FIA si extrasistole, dar problema pentru care apelez la dumneavostra cea mai acuta mi se pare starea cu totul si cu totul necorespunzatore din p.d.v. digestiv. Ma balonez in permanenta si dupa masa la ceva timp, dar si daca nu mananc si am senzatia ca nu am aer suficient, nu ma simt indestulat cu aer la inspiratie, ma impancietez si apar extrasistole sau la 3 luni FIA
    Sigur mi-am facut vizite medicale
    – ecografie – colecist cudat congenital si cu impresia unei hernii hiatale,
    – endoscopie – reflux biliar ambudent,esofag normal
    – colonoscopie – fara probleme

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Hetea Ionel: din experienta, cudarea colecistului nu se regaseste aproape niciodata in practica; din pacate diabeticii si in special cei supraponderali au o sumedenie de tulburari digestive, fara rezolvare chirurgicala. aveti nevoie de sfatul unui gastroenterolog si al unui nutritionist, pentru a scadea macar 30 de kg, lent.

  22. Alexandra Preda says:

    Buna seara domnule doctor, de cateva zile de vreo 10 mai exact ma cam deranjaza un gust amar permanent in gura, mai metalic as putea spune, pot zice ca mai demult am fost la o ecografie si mi s-a gasit fierea de , dimensiuni mai mari decat normalul…si mi s-a zis ca as avea Dischinezie Biliara, desi fierea e total curata si nu am prezentat simptomele presupuse (vărsături de bila, gust amar) decat de câteva zile încoace ma cam deranjaza gustul acesta amarui de fier si greata slaba dar nu tot timpul uneori doar. Faza e ca iau Colebil cum a zis respectivul doctor si nici-o schimbare in bine, ba uneori chiar imi provoca dureri si greata Colebilul. Eu banuiesc ca am ceva la stomac din zgomotele care le provoacă, balonări, constipație.. Dumneavoastră ce parere aveti?? Va rog dati-mi un răspuns. Vă mulțumesc frumos.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alexandra: gustul amar nu este dat de dischinezia biliara ci de refluxul de bila in stomac si esofag, motiv pentru care e accentuat de colebil, care creste cantitatea de bila din tubul digestiv. va sfatuiesc sa va adresati unui gastroenterolog. o fiere de dimensiuni mai mari nu este nici pe departe indicatie de colecistectomie.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alexandra: da, exista posibilitatea de a reduce refluxul, medicatie care va va fi prescrisa de un gastroenterolog sau internist.

  23. rodica ploiesti says:

    am litiaze biliare 2cm as vrea sa ma operez laparoscopic la d voastra la sanador puteti sa mi spuneti cite operatii laparoscopice de litiaza biliara ati facut si cu ce procent de reusita OPERATI lipoame? sotul meu are unul mare 10cm\5cm am si o problema la genunchi lichid si ruptura ligamente operabila artroscopic (SANADOR)Pe care ma sfatuiti sa o fac prima AM 62ani stare sanatate acceptabila virstei

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Rodica: daca nu este o urgenta, ma puteti contacta la nr respectiv oricand in timpul saptamanii, sub rezerva faptului ca petrec destul de mult timp in sala ca sa nu pot raspunde intotdeauna prompt la telefon. Insistati sau, cel mai bine, sunati la nr scurt de telefon afisat in acelasi loc si colegele mele va vor spune cand puteti da de mine direct. Nu stiu care din afectiuni este la momentul actual cea mai suparatoare in lipsa unui consult. Va pot spune doar ca o colecistita acuta poate conduce la deces, o ruptura de ligamente ale genunchiului nu. Chiar daca nu veti alege sa va operati la noi, va sfatuiesc prieteneste sa nu amanati sine die colecistectomia – calculul este destul de mare si daca va da complicatii va fi mai dificil de extras laparoscopic. Bafta!

  24. Duican R says:

    Buna seara. Am doar o mica intrebare : sunt insarcinata in 4 luni, in urma unei crize dureroase am ajuns la spital ,asa am aflat in urma ecografiei ca durerea pe care o aveam era provocata de colecist avand 2 pietre de: 16 mm si una de 26 mm. Ca tratament recomandat de la spital: zinnat si regim. ca diagnostic colecistita acuta litiazica. Ce ma sfatuiti sa fac in continuare pana nasc : continui cu regimul (imi este foarte greu sa-l tin si cat sa l tin….) ,sau ma operez?
    Multumesc pt raspuns !

  25. joita ioan says:

    buna ziua.am54 ani am extras colecistul de 7 ani.am avut la inceput in primi ani probleme cam din 6 in 6 luni acum insa din an in an mai precis dupa sarbatorile de iarna,cu greata dureri in dreapta sub coaste si scaune moi.Problema e ca perioada de recuperare este din ce in ce mai mare chiar 3,4 luni cu regim si medicamente.intrebarea mea este de ce o perioada nu am probleme si pot mica orice chiar si sa mai consum si bere sau un pahar de vin dupa care dintr-o data apar aceste probleme(dureri abdominale,greata,scaune moi si dese,flatulenta,rigiieli)mentionez,analize bune,ecografii bune,in urma razelor la stomac si colon cu bariu doctori au spus,stomac in cascada si colon spastic.este cazul sa ma ingrijorez caci de fiecare data intru in panica si ma gindesc la ce e mai rau.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Joita Ioan: cautati sa mergeti la un gastroenterolog in pas cu vremurile, chiar daca asta presupune sa mergeti intr-un alt oras sau la un alt spital decat al Dvs. mii de scuze, nu mi-o luati in nume rau, dar in secolul nostru radiografiile baritate pentru colon si stomac par sa tina de istoria antica. ar fi de o mie de ori mai bine sa le fi inlocuit cu o endoscopie, cu o colonoscopie samd. ecografia nu este investigatia de electie pentru intestine, asa ca nu va bazati prea mult pe ea. in cazul de fata, presupunand ca nu ati avea acces la endoscopie/colonoscopie, mai bun decat eco e un CT.

  26. joita ioan says:

    am uitat sa mentionez.am avut si H.pilory dar din analize reiese ca ar fi fost eradicat,insa am si o halena care am impresia ca este mai puternica in aceste episoade.VA MULTUMESC.

  27. Stefania iuliana says:

    Buna sera dl. Doctor. Bila mea este foarte alungita si innodata in 3 locuri. Simtomele sunt asemanatoare colecistului : intepaturi si dureri sub ficat, gust amar, migrene, scadere in greutate, greata, varsaturi, aproape zilnice.Vreau sa va intreb daca este necesara o operatie de colecist in cazul meu?! Am fost si am facut si o endoscopie, H pilory iesise pozitiv, am urmat tratament si regim alimentar o luna jumatate si drept urmare am scapat de el dar simtomele colecistului inca continua. Sfatul medicului de fam este sa fac operatia laparoscopica sa o scot. Este a 3x cura de regim alimentar si medicamentos si parca nu este nicio schimbare permanenta sau se mai desfaca iar durerile revin dupa cateva luni de la tratament. Ce ma sfatuiti? H pilory mi-a iesit negativ in ultimele doua dati.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Iuliana: in cazul colecistopatiilor functionale (asa-zisa dischinezie biliara – diagnostic nerecunoscut de toti medicii), colecistectomia nu este tratamentul de electie. el este ales numai dupa ce toate celelalte optiuni terapeutice au fost epuizate. va sfatuiesc sa va adresati pentru inceput unui gastroenterolog dedicat, pentru a va institui un tratament medicamentos.

  28. emil says:

    am facut operatie paroscopioca acum 3 ani, in primul an am putut manca absolut orice, m-am si ingrasat vreo 5 kg, dar in toamna lui 2012 am facut o criza urata din nou, am fost tratat cu colebil, motilium si ibutin,dar de atunci am mari probleme digestive, chiar daca mananc la regim , asta isemnanad carne de pui la gratar, si de vaca,peste, doar legume fierte , orez, ceaiuri, supe slabe nu ma simt deloc bine, am slabit in ultimii 2 ani 7 kg, nu mai stiu ce sa mananc, pentru ca aproape de fiecare data am un gust amar , mai ales dimineata,greturi , senzatie de slabiciune, am scaun moale de 4-5 ori pe zi. Nu reusesc sa ma simt bine 3-4 zile ca din nou incep problemele.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Emil: probabil ca simptomatologia nu are legatura cu operatia laparoscopica. Gustul amar este dat de refluxul de bila in stomac – trebuie sa va vada un gastroenterolog, pentru a va institui un eventual tratament. Tot lui trebuie sa ii spuneti de scaunele mai frecvente – trebuie investigate.

  29. Ilinca says:

    Buna ziau D-le doctor, sotul meu e operat azi de colecist dupa o criza grava avuta acuma 3 saptamini. Dupa ce am citit articolul D-voastra si comentariile scrise, mi s-a facut cam frica. Va avea dupa operatie balonari, dureri si scaune moale toata viata? In afara de asta va multumesc petnru sfaturile pentru dieta. Eu stau in Germania si aici doctorii spun ca se poate minca orice dupa operatie! O sa ne tinen strict de regimul D-voastra. Cam cit timp trebuie? La inceputul lui septembrie mergem in concediu in Turcia cu „all inclusive”, concediu comandat in decembrie inainte de a sti de boala. Va putea minca orice?
    Va multumesc mult pentru raspuns.
    cu stima Ilinca

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ilinca: Nu, cel mai probabil nu va avea astfel de simptome. Regimul recomandat de mine pacientilor pe care ii operez este practic similar cu ceea ce ar trebui sa urmeze orice om care doreste sa se alimenteze sanatos, nu mi se pare deloc strict. De exemplu, a doua zi dupa operatie pacientii mei primesc friptura slaba. Dupa mine el trebuie urmat 2-3 saptamani de la operatie.

  30. Ilinca says:

    Stimate D-le Doctor, multumesc mult pentru raspunsul dat. I-au dat azi la spital la micul-dejun deja brinza si sunca. Dar el a mincat numai brinza. Si pina acuma nu are neplaceri si la prinz va primi vita fiarta, cum a-ti spus. Si crededeti ca in concediul din septembrie va putea minca apoape orice?
    Multumesc pentru raspuns
    Cu stima
    Ilinca

  31. olteanu sorin says:

    Buna ziua d-le doctor,am facut o ecografie abdominala si colecistul are urmatoarea descriere:alungit,pereti grosime normala,hiperecogeni,contine mai multe formatiuni protruzive(polipi adenomatosi) cel mai mare 10mm. Mentionez ca am 49 ani.Intrebarea mea este daca trebuie facuta o colecistomie laparoscopica. Va multumesc foarte mult!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Sorin: depinde ce inseamna ” mai multi” si cum evolueaza ei in timp. Dk sunt de la trei in sus, eu m-as opera. De asemeni, dk ei cresc de la o ecografie la alta. Sau dk au vascularizatie prezenta – gasiti pe site un articol special dedicat polipilor veziculari, cu poze cu tot, va rog sa postati acolo dk mai aveti intrebari.

  32. chitiga says:

    am avut icter mecanic cu litiaza biliara.m-am operat acum 3luni de colicist clasic.mai pot aparea probleme?in ce fel?,ce potmincasi daca trebuie scoasa ata din interior ca a tesit un capat afara si doare.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @chitiga: datele furnizate sunt insuficiente. depinde daca ati avut litiaza coledociana asociata sau doar migrare, daca vi s-a facut si ERCP, dk ati avut drenaj biliar extern samd, Oricum, eventualele resturi ale materialelor de sutura trebuie suprimate, ocazie cu care puteti cere lamuriri suplimentare chirurgului dvs.

  33. chitiga says:

    am avut icter mecanic cu litiaza biliara.m-am operat acum 3luni de colicist clasic.mai pot aparea probleme?in ce fel?,ce potmincasi daca trebuie scoasa ata din interior ca a tesit un capat afara si doare.

    scuze,revin.ce fac cu ata

  34. Iulia says:

    Buna ziua,
    Am probleme cu fierea inca de la varsta de 18 ani, in prezent am 28 ani…In tot acest timp am facut cateva ecografii, nu mi s-a gasit nimic in neregula cu fierea.Fiecare medic imi spunea ca fierea mea este lenesa si trebuie sa mananc ponderat, fara grasimi, prajeli, maioneze, etc.Desi am un regim de viata relativ ordonat, mananc sanatos, fara prajeli, fara maioneze, mai mult fiert sau la cuptor, o data la cateva saptamani, o luna fac o criza de fiere.Mentionez ca de cateva ori am ajuns chiar la urgenta, datorita durerilor insuportabile de cap si a starii permanente de greata.
    Desi sunt oarecum impotriva interventiilor chirurgicale ca un moft,imi doresc din suflet sa-mi rezolv sau sa-mi ameliorez probleme cu acest organ care mi-a dat multe batai de cap.
    Vreau sa va intreb:credeti ca este o solutie buna sa ma operez laparaspoic?Momentan sunt in Germania si ma gandesc serios sa fac pasul acesta.In speranta ca viata mea va deveni cel putin normala, as vrea sa incerc si ultima varianta.Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @IUlia: nu tot ceea ce interpretam drept „criza de fiere” are de-a face cu respectivul organ. pe de alta parte, am intalnit situatii de colecisti declarati normali, care – dupa investigatii relativ laborioase – s-au dovedit a avea probleme clare. inainte de a lua o decizie radicala, crec ca ar fi mai corect ca un gastroenterolog istet sa scoata din discutie alte boli care pot genera simptome asemanatoare. altminteri, va veti opera degeaba – durrile nu vor disparea.

  35. nutu says:

    Am fost op. de colecist de 2 sap.ma simt bine.Inainte am avut dureri mari in capul pieptului si dreapta sub coasta.Ce s-a intamplat ca nu am avut nici o piatra ?

  36. Anamaria says:

    Buna ziua,
    Acum doua luni am suferit o colecistectomie laparoscopica. Recuperarea este in regula, inafara de putin „acid” care am inteles ca este destul de normal dupa operatie. Temerea mea este insa daca vor aparea complicatii deoarece sunt insarcinata in cca doua saptamani. V-as fi foarte recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu cateva informatii.

  37. sevi says:

    Buna ziua m-am operat acum 3 zile de fiere respectiv foarte multe pietre ,operatia a decurs bine ,nu am varsat deloc doar durere cand ma ridic simt unde am avut introdusa drena …intrebarea era cam cat ar trebui sa stau in concediu medical in conditiile in care lucrez intr-un magazin lidl unde volumul de munca fizica este foarte mare

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Sevi: dupa o interventie laparoscopica (nu ati precizat abordul, dar sper ca despre asta este vorba), nu exista de principiu restrictie/limitare a eforturilor fizice mai mare de 7 zile. Daca ati fi fost pacientul meu, ati fi primit 7 sau cel mult 10 zile de CM. Asa, este corect sa va adresati chirurgului Dvs.

  38. ilona says:

    Dragilor diagnosticati cu colecist,va recomand cu incredere interventia LAPAROSCOPICA . Dupa mai multe crize ,urgente si o teama de nedescris in final am fost convinsa de Dr. meu de familie dar si de Dr chirurg care a efectuat intrbentia cu brio. Joi 20 martie dimineata am fost internata si oprerata iar sambata 2martie am luat pranzul acasa cu cei dragi! Anestezia totala e obligatorie si cred ca ce-a mai recomandata pentru cei cu teama cat China ca mine.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ilona: stimata doamna, nu va aflati pe un forum public despre colecistita. asadar, aprecierile Dvs, pozitive sau negative, la adresa unui medic, unui spital samd isi vor gasi cu siguranta un alt loc, mai potrivit, de exprimare. din acest motiv – si nu mi-o luati in nume de rau – ma vad nevoit sa va modific postarea.

  39. nutu says:

    Au trecut 20 zile de la operatia de colecist,totul a fost ok ,iata ca in aceasta zi am dureri mari in capatul pieptului .Este normal?sa merg la medic sau sa mai rezist in ideia ca e normal si vor trece?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Nutu: mergeti fie la chirurgul dvs fie, mai corect, la un gastroenterolog – simptomatologia descrisa este mai frecventa in cazul unei gastrite decat al litiazei biliare.

  40. Maria u says:

    Buna seara!
    Tatal meu s-a operat acum o saptamana de colecitst.
    Am primit la externare o lista cu alimente permise si alimente nepermise.
    De asemeni am citit peste tot aceeasi lista, insa nu spune nimeni nimic de sare, daca este permisa sau in ce cantitate???
    Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Maria: cantitatea de sare din alimente si colecistectomia nu au nimic de impartit – din punctul asta de vedere, poate manca normosodat.

  41. Tarnovean Ramona says:

    Buna seara!
    In data de 24.02.2014 am avut o interventie laparoscopica la colecist dupa o colecistita acuta litiazica (calcul biliar 9/15 mm) in Cluj-Napoca la Chirurgie I. Desi incizia de sub stern s-a vindecat in exterior, in interior mai jos de incizie simt o durere sub forma unui sac cu margini care se pot delimita in muschiul abdominal. Poate fi o complicatie a interventiei laparoscopice?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ramona: orificiul de la trocar a trebuit largit putin. posibil sa simtiti locul unde chirurgul a inchis peretele. Mai rar, la acest nivel se poate forma un mic serom. Nimic de speriat. Gheata local, eventual pansament betadinat – cf recomandarilor pe care le-ati primit de la chirurgul Dvs.

  42. Yanna says:

    Buna ziua! Am o intrebare: scaderea in greutate este un efect postoperator sigur? Eu am 23 de ani, am fost diagnosticata cu litiaza biliara in urma cu 9 luni si desi mi s-a recomandat operatia, o tot aman deoarece imi este teama ca voi scadea foarte mult in greutate, in conditiile in care am mari probleme din acest punct de vedere…mentionez ca am avut pana de curand 42 de kg si abia recent am reusit sa ating greutatea de 45, cu mari eforturi. Va intreb acest lucru deoarece toate cunostintele mele care au facut aceasta operatie, au slabit 5-6 kilograme in urma ei.
    Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Yanna: scaderea ponderala postoperatorie NU este un rezultat direct al operatiei, ci inderect, datorita regimului recomandat. asadar, nu este obligatorie. din pacate, am mai vazut situatii in care medicii sunt foarte stricti din acest punct de vedere, or in tarile civilizate dieta postcolecistectomie are astazi restrictii minime – dupa cum puteti citi de altfel si in articolul respectiv.

  43. maria dume says:

    buna seara ma numesc dume maria am 58 de ani,acum 18 ani am facut o operatie de colecist,acum nu stau prea bine cu digestia,nu pot sa manînc unele legume ,ardei ,varza ceapa ,mere fara coajă,castraveti ,spanac,etc,am luat multe tratamente ,printe care si naturiste pe moment sînt bine după care revine starile de rău ,greata ,voma somnolență si disconfort,nu știu ce sa mai fac ,va rog un sfat o ideie sint binevenite,multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @maria: dupa 18 ani, greu de spus daca simptomele au vreo legatura cu absenta colecistului. Mai degraba ar putea avea cu eventualele aderente postoperatorii, mai ales daca operatia a fost facuta prin abord clasic. Ar trebui sa va consulte un medic – eu as incepe cu un gastroenterolog. daca va gasi o leziune care beneficiaza de tratament chirurgical, va va indruma spre chirurg.

  44. carmen says:

    Buna ziua,dupa operatia laparoscopica de colecist se pot consuma fructe neprocesate?care ar fi recomandate? Dar salata verde? Mentionez ca am doar 7zile de la interventie
    Multumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @CArmen: din punctul meu de vedere, nu vad nicio contraindicatie. Corect este sa cereti parerea medicului Dvs curant.

  45. Maria says:

    Buna ziua, mama mea in varsta de 72 de ani a fost operata laparoscop de colecist in urma cu 3 luni, dar are in permanenta stare de rau: ameteli, greturi, reflux amar mai ales in timpul noptii, dureri in partea dreapta sub coaste. Tine regimul alimentar prescris de medic, insa orice ar manca are aceleasi simptome.
    Ce ar putea-o ajuta sa se simta mai bine?
    Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Maria: simptomele descrise sunt total nespecifice si pot corespunde unei multitudini de afectiuni digestive – unele pot avea legatura cu afectiunea biliara, altele nu. ca atare, nu ma pot pronunta de la distanta. imi pare rau. ar trebui totusi sa nu neglijati problema si sa va consulte pentru inceput un gastroenterolog.

  46. mocanu ciprian says:

    Buna ziua,am 33 de ani si de vreo aproximativ 2-3 luni de zile am dureri in partea dreapta si gust amar. Am fost si am facut o ecografie abdominala si mi s-au dat urmatoarele rezultate: Ficat LHD 145, LSH 78.Structura granulara, reflexivitate usor crescuta, neomogen in plaje – plaje hipoe… 24x8mm seg.5, 20×5 seg.4 pericolicistic. COLECIST: cu pereti grosi colesterolotici dismorfic, fara calculi. Celelalte organe:pancreas – dimensiuni normale, rinichii – corticala regulata simetric, fara staza precoliciala, splina – omogena… Alte constatari:Foante(?)importanta aerocolic. Absenta ADP lomboaortici si iliace bilateral. Absenta lichid liber in cavitatea peritoneala. In ultima luna am urmat un tratament pentru helicobacter, durerile au scazut in intensitate, gustul a ramas. Necesita interventia chirurgicala de extirpare a bilei?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @ciprian: din datele prezentate, nu. gustul amar este dat de refluxul bilei in stomac si esofag, nu neaparat de o afectiune a colecistului.

  47. nutu says:

    Au trecut 2 |uni de la op.de fiere (laparascop) ma simt f.bine problema este ca inainte de op. am fost mai multi ani la felix bai pt.probleme reumatice.Intrebare?pot sa merg in statiune si daca nu la cat timp dupa op. pot merge?

  48. alina m says:

    Buna ziua, mama mea a fost operata de colecist in urma cu 6 ani si imediat dupa opef
    ratie sa simtit rau,are dureri groaznice de cap, de incheituri si aproape dupa orice mancare ii e rau.Am mers la o multime de doctori si nu are nimic.Ce credeti ca ar trebui facut sau la ce medic sa faca coonsultatie.Operatia a fost laparoscop la Cluj

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alina: nu cred ca la 6 ANI de la o colecistectomie laparoscopica poate fi facuta o legatura intre simptomele descrise si operatia respectiva! In niciun caz durerile articulare nu au nicio treaba cu colecistectomia.

  49. Georgi26 says:

    Buna ziua.As avea si eu o intrebare: Sunt operata laparoscopic de colecist de cateva zile si simt ca de la orice mananc mi se face greata si incepe sa ma doara capul.Au legatura aceste simptome cu faptul ca nu mai am colecistul? Daca da, ce as putea face sa le elimin si cam cat timp dureaza pana imi reintru in normal?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Georgi: fractionati mancarea in portii mici. in rest, la 3-4 saptmanai de la interventie nu ar trebui sa mai aveti restrictii alimentare.

      • Gabriela-Oana Popa says:

        Bună ziua, sunt operată de colecist la paroscopic de 3 săptămâni și am ținut regim strict, am o întrebare pot începe să mănânc normal în contextul în care acum de sărbători nu am mâncat absolut nimic din gama bunătăți de crăciun, dar vreau să știu dacă pot pune puțin suc de roșii sau roșii la paste și pot manca fructe crude, vă mulțumesc mult pentru răspuns.

  50. sevi says:

    buna seara as vrea sa stiu la cat timp dupa operatie pot incepe sa merg la sala pe 20 luna aceasta fac 2 luni de la operatie,iar pentru ficat mi sa recomandat armurariu pastile este bun precum se spune

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @sevi: mai ales daca a fost laparoscopica, oricand. despre armurariu nu va pot da nicio informatie competenta.

  51. elena says:

    buna ziua,
    in urma unor dureri f mari de stomac, s a descoperit la tomograf si analize o pancreatita acuta. acum se trateaza pancreatita, deoarece nu se poate opera de colecist pana nu scapa de lichidul de la pancreas. In majoritatea cazurilor acest lichid dispare si se poate opera fara probleme? sau exista risc? dureri mai are si acum, chiar dc este pe perfuzie, este normal?
    multumesc frums

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @elena: atitudinea este corecta. duma remisiunea puseului acut (6-8 saptamani) se poate efectua colecistectomia. daca pancreatita este in remisiune, durerile nu au neaparat semnificatie negativa.

  52. Dorina says:

    Buna ziua.am si eu o întrebare .acum 9 ani mi-a fost extirpată fierea laparoscopica.acum la ecografie mi-a scris un început de steatoza hepatica si a spus ca asta-i de aceea ca n-am fiere. M-am îngrășat vre-o 6kg.spuneti-mi va rog asta-i consecința colecistectomiei?va multumesc

  53. Krystin says:

    Buna seara,

    Intrebarea mea este daca am voie de cafea normala dupa operatia laparoscop sau trebuie lungita si cu lapte? De asemeni, daca e voie de prajituri de casa, atunci se poate consuma s cacao cu lapte? sau putina ciocolata la cafea uneori ?

  54. Michi says:

    Am 80 de ani şi la o ecografie mi s-au descoperit întâmplător două pietre în colicist:2 cm şi 1.2cm. Nu am avut crize dureroase niciodată. De câteva luni mă balonez îngrozitor, am gura rea ( amară)şi la cea mai mică grăsime, de ex. o lingură smântână light se declanşează greaţa.Altfel, toate analizele sunt bune. Am fost sfătuită să mă operez laparascopic dar mi-e frică de anestezia generală ( lui Reagan i s-a declanşat Altzheimer după anest. gen) şi de creşterea în greutate, eu luptând de o ani cu kilogramele din cauza unor proteze la genunchi la care nu e indicat să suporte greutate mare.Sufăr şi de esofagită de reflux din cauza unei hernii diastale dar cu medic.şi regim evit arsurile. Vă mulţumesc domnule doctor.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MIchi: chiar daca aveti 80 de ani si mai ales pentru ca sunteti plinut, colecistectomia laparoscopica este de preferat. trebuie totusi sa fiti sigur ca simptomatologia descrisa nu are si alte cauze – ar trebui sa faceti un control endoscopic/colonoscopic si/sau un CT inainte de operatie.

  55. lizica says:

    Buna Ziua,va rog frumos cu scuze ptr.ca va rapesc din timp, spuneti-mi,am 63 ani am fost operata laporoscopic de colecist,nu mi s-a dat nici-o piatra,mi s-a spus ca a fost f.f.infectat,in schimb mi s-a facut analiza anat.P. Aceasta inseamna ca sunt suspecta de cancer?? Va multumesc frumos,tot respectul. Astept daca se poate pe adrs. de email raspunsul. Sanatate si mult bine va doresc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @lizica: nu; de principiu colecistul se trimite la examen histopatologic si fara a suspiciona un cancer.

  56. lizica says:

    Va multumesc din suflet D-le dr.dar imi este neclar pentru ce se trimite la acest examen ?ce sa se mai constate???Din moment ce este indepartat pericolul ce se mai poate constata. Poate nu intreb ce trebuie dar am asa o nelamurire. Va multumesc oricum si va doresc multa sanatate,zile bune si frumoase.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @lizica: examenul histopatologic este, ca orice manevra/investigatie medicala, un act medicolegal. altfel spus, este o dovada in plus, emisa in scris, ca vi s-a efectuat colecistectomia.

  57. elena says:

    Mama in varsta de 76 de ani a fost operata acum zece zile de duodenopancreatectomie cefalica si este diabetica.Ce regim alimentar ar trebui sa urmeze?Astept cu nerabdare un raspuns .

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Elena: este un amanunt foarte important, despre care v-a trebui sa cereti parerea chirurgului dvs. ca idee, tineti cont de cusaturile pe care le are acum mama la nivelul itestinelor, a carei” lipire dureaza cam 3 saptamani. Asadar – evitati alimentele cu resturi solide (coji, seminte), cele care baloneaza, care constipa samd. In rest, va urma restrictiile rgimului de diabet.

  58. Alina says:

    Buna seara, mama (53 de ani) a fost operata acum 10 zile, nici pana azi nu se apleaca; daca sta prea mult in pozitia „sezut”, incepe sa o doara mijlocul, si de cateva zile a inceput sa o doara in partea dreapta sub coaste. Evoulutia postoperatorie e normal? sau are complicatii? Multumesc anticipat.

  59. cristina says:

    Buna ziua ,

    Pe 1 aprilie anul acesta am fost operata de colecist la paroscop. Dupa operatie am tinut regim alimentar ,insa la vizita de 1 luna la doctor mi sa sugerat sa incep sa mananc normal .Am inceput sa mananc normal insa am avut probleme cu stomacul ,avand ameteala si scaun imediat dupa ce mancam .Am luat 5 zile de nos-pa ,ecefuril,probiotic prescrise de medic si mi-a spus sa tin regim alimentar ..totul fiert si copt ,insa din cand in cand am mai gustat si altceva ..in momentula acela ies imediat afara si am si ameteala .
    Vroiam sa va intreb va trebui sa tin regim continuu ? nu mai pot manca normal toata viata ?

    multumesc .
    astept raspunsul dvs

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Cristina: o colecistectomie laparoscopica nu provoaca simptome precum cele descrise, cu atat mai mult dupa trei luni. trebuie sa cereti sfatul unui gastroenterolog – va aprecia daca este cazul sa faceti o endoscopie (superioara sau inferioara).

  60. laura says:

    Buna ziua,

    Fac crize de fiere de cca 12 ani, care se manifesta prin durere acuta in partea dreapta sub coaste, reflecatata in spate dreapta. Pe langa durerea care este constant prezenta la fiecare criza, mai pot aparea: varsaturi, vertij acut, migrene, diaree, balonare, nu toate odata.
    Ultima data am ajuns la urgenta din cauza durerii insuportabile. Mentionez ca nu consum grasimi din principiu, ou foarte rar, ciocolata, ciuperci, alcool, prajeli si alte alimente care am constatat de-a lungul timpului ca imi fac rau, le evit la maximum.
    Ultima ecografie, facuta in miezul crizei, a relevat un perete biliar de 7 cm si colecistita acuta. Mi s-a spus insa ca nu am indicatie chirurgicala, intrucat crizele nu sunt cauzate de pietre sau namol ci de o anomalie a organului care este sugrumat pe mijloc, nu se stie daca din nastere sau din cauza repetatelor crize pe care le-a suferit.

    Ideea este ca, daca alimentatia o pot controla, stresul si oboseala nu am cum sa le controlez, intrucat am doi copii mici si solicitanti si un serviciu la fel. Si am invatat ca oboseala este un factor declansator la fel de important ca si alimentatia.
    Imi afecteaza sever calitatea vietii, tinand cont ca o saptamana da, una nu, eu nu pot functiona normal din cauza durerii.

    Va rog sa imi spuneti ce pot face in situatia data.

    Va multumesc pentru atentie.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @laura: trebuie sa fie o mica greseala – grosimea trebuie sa fi fost 7 mm, nu 7 cm. Intr-adevar, este putin cam mult. Totusi, mai exista o alta neconcordanta – grosimea peste 4 mm este unul dintre criteriile de colecistita acuta, dar el trebuie coroborat cu o crestere a leucocitelor in sange. apoi, odata stabilit CORECT diagnosticul de colecistita acuta, atunci colecistectomia devine de pricipiu indicatia de baza. Pe de alta parte, exista si colecistite alitiazice. malformatiile REALE ale colecistului sunt foarte, foarte rare. de cele mai multe ori, septarile descrise ecografic Nu se confirma in practica, intraoperator. Ca sa fiti sigura ca este vorba de o malformatie certa, o suferinta organica si nu functionala a veziculei biliare, puteti face inclusiv un colangioRMN. Daca acesta infirma prezenta oricarei leziuni veziculare – ar fi bine sa consultati un gasstroenterolog ptr a va trata medicamentos o diskinezie biliara adevarata. Ce-i drept, exista cateva studii prin care se acrediteaza ideea ca in diskineziile veziculare adevarate, corect diagnosticate, colecistectomia laparoscopica ar scadea mult simptomele, dar eu nu sunt intru-totul de acord cu asta – mi se pare o manevra mult prea agresiva pentru o afectiune functionala, adica una care nu are o cauza cert dovedita.

  61. Magda says:

    Buna ziua , m-am operat anul acesta pe 13 mai de colecist la paroscop.Sunt la regim(mentionez ca am tinut si o luna inainte de operatie regim pentru ca nu puteam manca aproape nimic).Dupa o luna si ceva(in prezent)de regim am tauituri in cap si urechea stanga in permanenta.La 2 zile imi apare o ameteala urmata de o sezatie de sufocare, cu o tusa inexplicabila si o jena in stomac.Mai nou am si tulburari la inghitit.Sunt disperata si nu stiu cui sa ma adresez.Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @magda: de principiu, simptomele descrise nu pot fi puse in seama colecistectomiei laparoscopice. va sfatuiesc sa va adresati unui internist – s-ar putea ca simptomele pe care le-ati avut inainte de operatie sa nu fi fost cauzate direct de eventuala litiaza veziculara si sa persiste, sub o forma sau alta, si postoperator.

  62. laura says:

    Multumesc pt raspuns.

    Intr-adevar, grosimea peretelui era exprimata in mm. Analiza sangelui nu a relevat vreo infectie. M-am ales cu tratament cu scobutil, no-spa, metoclopramid, omez si bilichol.

    Inteleg ca ar trebui totusi sa aprofundez la un gastroenterolog.
    Va multumesc mult.

  63. Magda says:

    Va multumesc ptr. raspuns!Aceste simptome au aparut dupa 5 zile de la operatie.In prezent vad ca m-am capatat si cu un reflux gastric.Sunt parca la capatul puterilor si nu ma mai pot redresa nici psihic.Am slabit vreo 15 kg in 2 luni jumate, mi-a disparut si pofta de mancare.Nu mai stiu nici ce sa mananc!
    Va multumesc mult pentru atentia acordata.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @andrei: lipsesc niste amanunte – operat, neoperat, prin ce abord etc. de principiu, gasiti la farmacie microclisme, va vor ajuta mai mult ca supozitorul. dac anu aveti interventii pe intestinul gros, puteti face chiar clisme clasice pentru rezolvarea episodului actual.

  64. andrei says:

    Sunt operat de apendicita si nu am avut scaun de 4 zile…si pe desupra am bagat si supozitor…imi recomandati altceva?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @andrei: probabil ca problema s-a si rezolvat deja. asadar numai ca titlu informativ, exista la farmacie microclisme speciale.

  65. alex says:

    buna ziua,
    numele meu e alex,am 21 ani,şi m-am operat de colecist.am avut pietre.medicul a spus ca organismul nu asimileaza calciu,şi au trebuit scoase la paroscop.m-am operat acum 2 ani.la 1,64 inalţime,am 64 kg.problema este ca am burta..nu ştiu cum sa scap de ea,şi daca mai merge scapat de ea.spre exemplu,daca am o camaşa.şi sunt in picioare şi trag aer tare,o simt ca ma deranjeaza.medicul de familie a spus ca e normal sa o am,pt ca ne mai avand fierea anumite subsţante nu se mai digera,,..va rog din suflet domnule teodor buliga sa ma ajutaţi..nu ma mai suport cu burta….

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @alex: regret, dar nu este sfera mea de competenta. va trebui sa va adresati unui nutritionist sau unui chirurg plastic (cu toate ca nu sunteti supraponderal), in cazul in care exercitiile de tonifiere si eventualul regim nu vor da rezultate.

  66. Mihai says:

    Buna ziua,
    ,

    Sunt disperat ca tatal meu de 82 ani a suferit o operatie clasica (nu a fost posibil laparoscopic) in care s-a scos colicistul , s-a taiat si scos pietre de pe canal coledoc. Din cate am inteles , dar nu ma pricep, au fost problem cu faptul ca a fost afectat si peretele de la duoden colicistul a necrozat pe acesta si a perforat. A fost cusut insa la 4 zile depa operatie, pe un dren de sub cusatura (cea de pe burta) a inceput sa curga in cantitate destul de mare (dupa spusele celui de acolo) un lichid ciudat. Sunt presupunerri ca operatia/cusatura interioara, a duodenului presupun, nu a tinut. Ce pot sa fac ca tatal meu este deja intr-o stare sub cea cu care s-a internat (psihic si chiar fizic) si o noua operatie cred ca l-ar termina.
    Rog daca se poate o parere cat mai complete a sanselor si a posibilitatilor avute.

    Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Mihai: din cate deduc, este vorba despre o fistula duodenala. la fel de bine, poate fi insa si o fistula biliara; prima are potential mult mai sever; daca sunt bine drenate, se poate temporiza interventia, asteptand ca organismul sa vindece singur defectul; daca lichidul respectiv se imprastie in abdomen sau apar semne de infectie, este posibil sa fie nevoie de reinterventie. bafta!

  67. Florina says:

    Bine v-am gasit,domnule doctor!au trecut 6 zile de la operatia de indepartare a colecistului (laparoscopic).1)ce recomandati in caz de balonare?Redigest?Triferment? 2)Avand in vedere ca urmez un tratament ptr.atac de panica si anxietate ,obisnuiam sa protejez ficatul cu Hepaid,Fosfolipide esentiale,pot sa iau si acum ,proaspat operata? 3)Acum,in lipsa fierei,ficatul meu s-ar putea imbolnavi mai usor la vreo masa mai bogata,sau cand iau medic.ptr panica?Va multumesc anticipat pentru raspums,orice sfat imi este benefic.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Florina: 1. regim dietetic cf recomandarilor; 2. da, fara probleme; 3. nu, dar alimentele nedigerate vor ajunge in colon in cantitate mai mare, de unde balonarea

  68. Cristina says:

    Buna ziua!
    Acum 3 ani am suferit o colecistectomie. De atunci am probleme cu „diareea”, daca se poate numi asa. Fecalele sunt, de multe ori, galbui, moi si uleioase. Am observat ca atunci cand mananc numai proteine se poate intampla sa ma constip si cate 3 zile. Problema este ca se intampla sa am crampe abdominale si sa fie necesar sa ajung la toaleta imediat. As vrea sa stiu daca aceste simptome sunt cauzate de faptul ca bila mea se varsa permanent in intesin, nu se absoarbe toata si determina astfel niste fecale moi, asemanatoare diareei. De asemenea, as dori sa stiu cum pot evita astfel de intamplari neplacute, mai ales in vacante, ce regim alimentar ar trebui sa am (in vacante mi-e frica sa mananc inghetata, fructe, aproape orice mancare, de multe ori preferand sa nu mananc nimic, de fast food nu se pune problema) si cat de frecvent sa mananc.
    In ultima vacanta am luat niste prafuri aduse din Germania, care contin colestiramina. Mi-a fost mai bine dar am avut zile cand am mers si 2 ori la toaleta si in vreo 2 zile (din 20 de zile) am facut si mai moale, desi trebuia sa ma constip. Poate nu le-am luat eu bine, poate trebuiau asociate cu mesele. Luam un plic dimineata si unul pe la ora 4 (un plic continea 4 g subst.activa). Daca as intelege mai bine fenomenul care se intampla poate as reusi sa gestionez mai bine situatia, si cu prafuri si alimentar. Care ar fi catitatea de bila care se elimina in 24 de ore? Neavand vezica biliara mai conteaza mesele sau bila se elimina permanent in intestin in aceeasi cantitate? Cand mesele sunt mai grase bila este mai mult utilizata si e mai bine sa mananc mai mult decat mai putin? Adica e bine sa mananc mancare gatita decat covrigi? Noaptea se mai elimina bila la fel de mult ca ziua? Sper sa imi puteti oferi un raspuns la aceste intrebari care ma macina de 3 ani. Mulumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Cristina: cred ca ar trebui sa cereti sfatul unui gastroenterolog dedicat, pentru ca problema s-ar putea sa tina de alte afectiuni din sfera digestiva. Dupa colecistectomie, bila se varsa neintrerupt in intestin, cantitatea eliminata fiind relativ independenta de aportul alimentar. Nu stiu daca neaparat lipsa de lipide, cat mai ales cantitatea de alimente ingurgitate la o singura masa trebuie tinuta sub control. repet, pare sa fie o problema suficient de sacaitoare ptr a va adresa fara teama unui gastroenterolog.

  69. claudia says:

    acum o luna jumate m-am operat de pietre la fiere…ma simt extraordinar,tin regim alimentar.intrebarea mea este pot sa beau o bere?este singurul lucru dupa care tanjesc.multumesc anticipat si sper sa imi raspundeti.

  70. Mihai says:

    Asa este a fost nevoie de inca o interventie datorita scurgerilor aparute insa la cea de-a doua interventie s-a descoperit ca nu a fisurat legatura facuta la duoden acesta fiind ok insa a spart in locul unde era pus drenul pe coledoc. A fost reparat la acesta interventie insa in 2 zile au aparut sangerari si a fost nevoie de o interventie endoscopica pentru a le opri . Din pacate nu a putut fi oprita cauterizand si a fost folosit alcool. Dupa acesta a fost nevoie sa i se administreze de 3 unitati de sange !!!.
    Cel mai trist este ca o zi dupa acesta ultima interventie am primit telefonul DELOC asteptat ca tatal meu s-a stins. Motivul : INFARCT !!!
    Concluzia: Cam asa se poate muri din ceva aparent simplu si fara o interventie curata din partea unor specialisti.

  71. Lia says:

    Buna ziua,

    Am fost operata acum 1 luna pentru indepartarea colecistului, a fost o piata mare de 3 cm si a fost scoasa prin operatie deschisa.
    De atunci stau permanent cu o drena din stomac care se scurge intr-o punga, cam 1 litru la 24 h. Va rog sa-mi spuneti cat timp trebuie sa mai stau cu aceasta drena, ca este deja 1 luna .

    Multumesc

    Lia

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Lia: dupa colecistectomie, tuburile lasate eventual pe loc pot avea doua scopuri – fie tub de drenaj peritoneal (lichidul de drenaj este de regula rozaliu), fie tub introdus in canalele biliare, pentru a drena la exterior secretia biliara (lichidul de drenaj este verzui inchis sau maroniu inchis). Daca ati avea drenaj gastric, el ar fi exteriorizat mai degraba … pe nas (sonda nazogastrica), ceea ce nu este deloc uzual dupa o colecistectomie, fie ea deschisa. Cel mai corect este sa intrebati chirurgul Dvs la ce slujeste tubul lasat pe loc si cand il scoate de acolo. Daca este un drenaj biliar extern (transcistic sau coledocian), se poate scoate dupa 4-6 saptamani – hotararea ii apartine exclusiv chirurgului dvs, mai repede doar daca vi s-a facut si o ERCP cu sfincterotomie (se taie endoscopic „barajul” care limiteaza eliminarea bilei in intestin). repet, sunt date pe care doar chirurgul dvs le cunoaste. nu ezitati sa il intrebati ce si cum.

  72. Malvina says:

    Buna ziua,
    Acum 1 luna bunicul meu a fost internat in spital din cauza unui icter mecanic cauzat de litiaza biliar. I s-a facut un drenaj biliar extern. Cantitatea lichidului (maroniu inchis) varia de la o zi la alta, insa acum 2 zile nu mai curge deloc…. Poate fi vorba de o complicatie? Derapaj? Sau e normal ca din cand in cand sa se opreasca? Diagnosticul complet a fost: cancer gastric in stadiul 4. Inca un aspect ciudat, pe langa oprirea scurgerii este durerea pe care o simte in esofag si pe spate, in ciuda administrarii morfinei.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @malvina: cu regret, dar in aceasta faza a bolii scaderea la minim a drenajului este un semn nefavorabil – fie cateterul s-a deplasat din canaliculul punctionat, fie ca acel canalicul a fost comprimat de o metastaza. ar trebui sa fie examinat rapid de cel care a montat cateterul (se mai infunda uneori, trebuie desfundat prin spalare cu ser fiziologic). de asemeni, durerile posterioare in acest tip de boli e un semn de evolutie locala, de invazie a unor plexuri nervoase. imi pare rau.

  73. isabela georgescu says:

    Buna ziua. In urma unei balonari destul de severe care a tinut vreo 3 saptamani, am facut o ecografie si mi-a fost descoperita o piatra la fiere de 2 cm.Pe langa aceasta piatra mai am si o gastrita si reflux gastroesofagian. Intrebarea mea este :sa ma operez sau ce ma sfatuiti??? Mentionez ca dureri in spate sau in dreapta sub coaste , nu am avut .In schimb dureri de cap cat cuprinde.Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @isabela: aveti indicatie de colecistectomie laaproscopica – piatra e relativ mare. boala de reflux se trateaza medicamentos, sub supravegherea gastroenterologului.

  74. Ana Maria says:

    Buna seara am si eu o antrebare la dumnea voastra sotu meu a facut operatie de fiere si vreau sa va antreb daca are voie sa mai bea alcol are 3 luni de la operatie astep raspunsul lu dumnea voastra

  75. cristina says:

    buna ziua,
    am 47 de ani si am fost operata in 1.09.2014 de „colecistectomie laparoscopica retrograda” in regim de urgenta.Nu am avut pietre..doar calcuri bilieri milimetrici…asa scrie in biletul de iesire… Dupa 2 zile de perfuzii si ceai am inceput sa mananc cf. indicatiilor numai supe crema de legume cu crutoane de paine si carne fiarta de piept de pui. Am incercat si produse lactate (kefir) dar fac acid…Ma simt ok cu exceptia acidului si a unei dureri in partea stanga ce radiaza catre spate…
    Intrebarea e de cand as putea sa mananc si cruditati?…fructe si legume?..dar vegetale mai tari ca lintea si nautul?….am pierdut masa musculara din cauza lipsei proteinelor cred….(imi spune cantarul…)
    multumesc mult,

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Cristina: intre noi fie vorba, va refaceti mai rapid masa musculara cu proteine din carne. cat despre dieta, corect este sa urmati recomandarile chirurgului dvs. eu unul nu restrictionez aportul de fructe sau cruditati, daca nu exsta si o suferinta gastroduodenala asociata.

  76. Ana Maria says:

    Domnule doktor si va mai antreb ce va mama mea are probleme cu stomacu o usturime rau cand mananca or ce mancare a fost la doctor si ia spus sa tina regim sa manance numai fiert si a urmat cu tratament dar de la el nu se simte nicio schimbare tot o doare si o ustura ce poate sa ia sa nu mai aiva usturimile astea si durerea

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Anamaria: cel mai bine ar fi sa o vada un gastroenterolog, eventual sa ii faca si o endoscopie; pentru suferinte de tip gastroduodenita exista tratamente medicamentoase foarte eficiente – nu pot fi insa recomandate in absenta unui consult.

  77. Dalia Galan says:

    Buna ziua. Domnule doctor dupa o operatie laparoscopica de colecist de 5 ani pot face o cura de sare amara? Mentionez ca nu am avut nici un fel de problema dupa interventie.Multumesc.

  78. Doina says:

    Buna ziua ! Am citit multe despre „pietre la fiere” si doresc – daca veti avea amabilitatea de a-mi raspunde – si parerea dumeavoastra , raportata la situatia mea. Am 69 de ani si sunt atenta la alimentatie – fara prajeli, fara grasimi la gatit, fara sare ( am avut o infectie cu pietre la rinichiul stang, pentru care am fost operata in 1992), nu consum bauturi alcoolice, nu fumez de peste zece ani, am avut calculi si la rinichiul drept pentru care am fost „bombardata”, am tinut regim si m-am tratat cu ceai G si picaturi de charbicol, in urma carora s-au eliminat calculii. Am un buletin ecografic din 16.06.2014 cu urmatoarele inscrisuri :ficat dimensiuni = hiperecogen, structura = neomogen,pedicul hepatic=C.B.P calibru = 6 mm; V.P. calibru 10 mm; colecist :pereti – continut = multipli calculi, cel mai mare 1 cm, pancreas dimensiuni normale;splina dimensiuni = 9,2 cm structura omogena ; rinichi drept N – fara calculi; rinichi drept N – fara calculi; peritoneu lichid liber= fara. Am fost la ecograf pentru ca am stari de voma , dureri abdominale cu efect rapid spre voma. Sunt programata pentru extirparea colecistului, la un spital modern, pentru data de 24 sept.2014. Am cam 157-158 cm inaltime si cam 105- 107 kg. Ma sfatuiti sa ma las operata sau sa aman operatia si sa mai incerc tratamente . Multumesc anticipat pentru raspunsul pe care sper sa-l primesc in timp util !

  79. elena says:

    buna ziua d-le doctor
    m-am operat acum 1 an de colecist, am ramas cu aceleasi stari de greata , crampe abdominale si o mare cantitate de bila in scaun, ma si deranjez, scaunul nu alterneaza cu constipatie dimpotriva, uneori culoarea este portocalie. Ce fac cu diareea aceasta , cine sa fie de vina? pancreasul ? multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @elena: pentru a stabili „vinovatul” ar trebui sa va adresati unui gastroenterolog, care va face eventual cateva teste suplimentare si va va recomanda un tratament, daca va fi cazul.

  80. Vilcan Alexandru says:

    Bună ziua! Alaltăieri am fost operat de colecist. Am avut piatra de 8.8 mm. Am doar 16 ani și as vrea sa știu ce fructe am voie, câte am voie , ce mâncăruri am voie și dacă trebuie sa am un orar pentru asta. Am fost operat cu laserul. Aștept răspunsul dumneavoastră. Mulțumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alexandru: aveti lamuririle necesare in articol – e permis ceea ce nu e specificat a fi interzis. Nu aveti niciun orar strict de urmat; fractionarea meselor in prize mici este utila, dar asta nu inseamna ca trebuie sa mancati la ora fixa.

  81. GABRIELA BOLHA says:

    Am o piatra de 2 cm la fiere, care ma deranjeaza aproape zilnic, in sensul ca inteapa, in rest nici un alt simtom. Domnule doctor ce ma sfatuiti sa fac?

  82. Mihaela Artene says:

    Buna ziua.
    Am 35 de ani si la varsta de 19 ani (in anul 1997), am fost operate de fiere. Nici pana in ziua de azi nu am scapat de episoadele periodice, cu dureri de cap, stari de greata etc. Insa de cateva luni, aceste episoade sunt instotite si de stari de voma. Precizez ca nu mai consum carne, de nici un fel, de peste 10 ani, si va intreb daca este normal sa am aceste stari de rau, chiar si dupa atatia ani de la operatie? (am fost operata laparoscop)
    Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MIhaela: in niciun caz simptomele descrise nu sunt legate de interventia suferita; cata vreme ele au persistat si dupa operatia de fiere, cel mai probabil nu erau provocate de o afectiune a colecistului; puteti incepe prin a va adresa unui gastroenterolog, pentru un consult – pot da simptome asemanatoare si anumite boli de stomac sau intestin subtire, de ex, dar si nenumarate alte boli care nu au nicio legatura cu tubul digestiv.

  83. livia says:

    Buna seara am 45 de ani si am fost operata de o luna si jumatate ma simpt bn ,doar am avut o criza am baut un pahar de suc natural de struguri cu piersici si am avut dureri groaznice in zona stomacului la operatie am fost diagnosticata cu ,,colecistita litiazica.pancreatita acuta reactiva.pericolecistita steatoza hepatica,,am fost operata laparoscop dar as vrea sa stiu daca e ceva grav la diagnosticu pe care il am si cat trebuie sa tin regim .nici analizele nu is prea bune GPT-301,GOT-170,DBIL-1,11,RDW-11,22,PLT-574,8,MPV-5,19,PDW-17,61, va rog frumos sa imi spuneti daca e ceva grav si daca se poate trata i-au in continuare LIV 52,silimarina,triferment, bio-sun,controloc.! va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @livia: nu am toate datele necesare ptr a va analiza cazul. Teoretic, pancreatita acuta reactiva este ceva serios, dar imi lipsesc aproape toate datele pentru a sti exact si cat de serioasa a fost problema. Aveti inca transaminazele (enzime hepatice) usor crescute, dar asta nu spune absolut nimic – pot fi crescute si intr-o steatoza hepatica foarte severa, si secundar interventiei samd. in schimb, nu stiu nimic tocmai despre enzimele pancreatice (amilaza si lipaza). imi pare rau, dar nu am cum sa va ajut pe datele furnizate.

  84. livia says:

    Amyl-60,crea-0,96,glucoza-92,uree-29,,tbil-0,99,k+4,6, na-138,wbc-5,66,neu-2,87,lym-2,09,mono-0,46,eos-1,18,baso-0,06rbc-5,5,hgb;16,73,gct-48,98,mcv-89,11,mch-30,43,mchc-34,15,pct-0,3,%n-50,65,%l-36,96,%m-8,1,%e-3,1p9,%b-1,09 astea imi sunt rezultatele va rog sa imi spuneti daca pot sa depun efort si cat trebuie sa mai tin regim daca e ceva grav.va multumesc din suflet.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @livia: analizele respective sunt ok, oricum ele nu au nimic de a face cu limitarea eforturilor. Corect este sa urmati intocmai sfaturile medicului dvs curant, ptr ca pe ici pe colo parerile despre dieta difera. Eu unul sunt mai putin strict si, daca nu exista alte afectiuni (pancreatita de ex – la dvs enzimele pancreatice sunt normale) le permit pacientilor sa manance cvasinormal dupa 2-3 saptamani de la operatie. Dupa o laparoscopie, restrictiile de efort sunt de max 7-10 zile.

  85. sinziana says:

    Buna ziua. Am fot operata de colecist acum 5 ani si m-am simtit bine. De 2 luni in schimb am stari de oboseala , dureri in partea dreapta, greturi. Am facut un ecograf unde mi s-a spus ca ficatul apare stralucitor dar problema mai mare ar fi canalul care prezinta o dilatatie mai mare decat de obicei.Scrie coledoc diametru 9.2mm si vena porta diametru 11.Nu am reusit sa fac analizele inca. Credeti ca ar putea fi ceva grav ? Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @sinziana: intr-adevar, canalul coledoc pare foarte putin dilatat; trebuie vazut daca nu cumva exista o pietricica pe el sau un alt obstacol – din fericire, modern nu se mai opereaza, ci se face extragerea lui endoscopica (ERCP). Aveti nevoie de consultul unui gastroenterolog, ceva analize (ALT, AST, bilirubina totala si directa, fosfataza alcalina, lipazemie, GGT), eventual imagistica suplimentara – colangioRMN.

  86. doinita cojocariu says:

    Sunt doinita am 53 ani, acumo saptamana am facut laparoscopic
    cholecystectomy ,am probleme rau cu constipatia, eau pastile pt dureri cum ar fi codeina, kapake, ibuprofen, . De la medicamente sunt constipata? E normal? Ajutatima va rog ma simt groaznic

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @doinita: codeina poate da constipatie; incercati sa va schimbati regimul alimentar, sa beti mai multe lichide; exista o sumedenie de substante care va pot provoca scaunul fara a fi iritante pe colon – intrebati medicul de familie.

  87. Alina says:

    Buna seara,
    Am fost operata in luna august, nu am avut niciun fel de probleme postoperatorii si vreau sa va intreb daca este in regula sa ma apuc de sport.

    Multumesc.

  88. elena says:

    Va rog sa îmi ziceți daca apa alcalina de ionizator face bine celor fara fiere! Ph 9.5 . Scaunul decolorat galben e din cauza lipsei colecistului? multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @elena: nu cunosc efectele apei alcaline asupra colecistectomizatilor. culoarea scaunului este data intr-adevar de bila, dar cantitatea de bila/24 de ore ramane aceeasi dupa colecistectomie.

  89. Popescu Maria says:

    Fiica mea în varstă de 30 de ani , a fost operată laparoscopic , de polipi la bilă. Nu i s-a făcut biopsia polipilor, dl doctor spunand că nu a fost nevoie.Sunt puţin îngrijorată-dacă totuşi era ceva malign, care va fi reacţia pe viitor şi cum ne putem da seama ?
    Vă mulţumesc, cu respect.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Maria: nu va mai puteti da semana in lipsa examenului HP; totusi, intrucat chirurgul dvs nu a trimis piesa la hp est eposibil sa nu fi fost decat niste polipi colesterolotici, fara semnificatie. gasiti pe site un articol dedicat pe tema respectiva.

  90. Andreea says:

    Buna ziua! Anul acesta de pasti am facut un icter mecanic din cauza pietrelor la fiere intr un final am scapat, dar nu am vrut sa ma operez pana cand acum 3 saptamani am facut o criza mare de fieree inn care mi am pierdut cunostinta si am ajuns la spitalla examenul de laborator au aratat TGP 398, AMILAZA SERICA 1618, BILIRUBINA DIRECTA 0, 25, BILIRUBINA TOTALA 0, 97, CRETININA SERICA0, 84 GLUCOZA SERICA 90, 3 In urma acestor analize s a constatat ca am colecistita acuta litiazica, pancreatita acuta.In urma analizelor doctorul mi a sat tratament si mi a pus sonda si ma curatat tot.Dupa 4 zile au facut din nou analize din care AMILAZA SERICA a scazut 152, Bilirubina directa 0, 27, Bilirubina totala 0, 51 Cretinina serica 0, 72, Glucoza serica 79, 7.Am facut si un examen RMN in care s a constatat ficat cu forma si dimensiuni normale.structura omogena dara dilatatie de cai biluare intrahepatice fara leziuni.coolecist ocipat de multiple imagini de dimensiuni variabile maxim 15mm

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Andreea: Ceva nu se leaga – ati facut icter mecanic, dar bilirubina a fost normala?! In fine, pancreatita acuta fiind remisa (banuiesc ca aveti si analize mai recente), aveti indicatie certa de colecistectomie, preferabil laparoscopica. Daca exista suspiciunea ca undeva pe canalele biliare a mai ramas vreo pietricica, abdomenul nu trebuie deschis ptr asta, ci pietricica cu pricina se scoate endoscopic, prin ERCP.

      PS am citit ulterior si a doua postare. Asadar, colecistul e rezolvat. Cel mai probabil, pancreatita a avut cauze biliare.

  91. Andreea says:

    Pana la urma m am operat laparoscopic.mi am revenit foarte repede dupa 1 ora de la operatie m am ridicat din pat, acum ma simt foarte bine.Doar ca dupa anastezie au inceput sa mi apara niste petee pe corp gen urticarie apar si dispar.medicul de familie a zis ca e posibil din cauza anesteziei sa sa intample lucrul acesra si ca mai sunt persoane care au patit asa.Dl Doctor vreau sa va mai intreb in legatura cu pancreatita ce e de facut…e posibil sa o fii facut din cauza crizei de fiere? Astept raspuns.Multumesc

  92. mirela says:

    Buna ziua ,am fost diagnosticata cu gastrita duodenala (dar nu in urma unei endoscopi),la ecografie mi s-a spus ca am mal la bila ,am de aproape 4 zile dureribputernice sub coasta in partea dreapta ,gust amar,dureri de cap si stare de voma este posibil ca defapt starea de rau sa fie din cauza bilei si sa nu am gastrita ? Si daca bila este cu mal este operabila ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @mirela: nu exista gastrita duodenala (sunt doua organe diferite); da, simptomele pot fi explicate de prezenta sludge-ului biliar (asa zisul mal). Da, daca prezenta sedimentului biliar este sursa certa a simptomelor, atunci are indicatie de colecistectomie.

  93. Radu Alexandru says:

    Buna ziua tuturor , in special D-voastra D-le Doctor.
    (Alexandru e numele meu si am 24 ani)
    Acum 2 ani am fost supus unei operatii de colecist , dupa cum toata lumea stie : scoaterea fierii.
    Primele 2 saptamani am urmat o alimentatie stricta bazata doar pe ciorbe,supe,fructe, iaurturi.
    S-a intamplat exact cum ati scris si D-voastra mai sus, in momentul scaunului mancarea era „dizolvata” NU intr-un procent foarte mare . Au fost cele mai groaznice perioade din viata mea , perioade cu scaune la 2-3 min dupa o masa.
    Apoi dupa 2-3 luni am inceput sa mananc tot ce mancam si inainte :
    carne : peste , pui , vita rar (porcul il detest , deci 0%)
    legume: aproape orice tip , calite in putin ulei ori fierte in supe , ciorbe , ori salate
    partea trista acum vine : eu lucrand ca bucatar , mai toata perioada vietii mele de dupa liceu , nu neg ca am consumat si acestea de mai sus si intrun alt fel de baza culinara (ex : snitele , pui gen KFC , cocaturi , prajituri , torturi , bomboane , cipsuri , sosuri grase/mai putin grase)
    INTREBARILE MELE ACUM VIN:
    1.avand in vedere ca sunt tanar ,am vrun avantaj in ceea ce priveste alimentatia?
    2.avand in vedere ca lucrez in domeniul gastronomic , va trebui usor usor sa renunt ? (pentru ca orice trebuie degustat FOARTE DES indiferent ca e gras , dulce , sarat ,amar )
    3.mancarea picanta , nu GRASA , picanta este un pericol pentru mine?
    4.{in ultima vreme am resimtit mici intepaturi in zona ficatului pe o perioada de 3-4 zile (3-4 ticuri pe zi), dar acum mi-au trecut pentru ca am renuntat la a mai bea suc neacidulat si beau cam 2litri de apa pe zi.}
    Se poate ajunge la Ciroza daca am sa continui sa mananc ca inainte ?

    Va multumesc frumos si astept cu nerabdare sfatul dumneavoastra si cateva raspunsuri.

    Cu stima , Alexandru

  94. andreea says:

    Buna,am 22 de ani,de 2 zile am fost operata de pietre la fiere la laparoscopie,insa am observat ca am sangerari vaginale,nu foarte mult,dar nu inteleg de ce?

  95. mihai says:

    Buna ziua,
    Mama a fost operata laparoscopic in urma cu doua săptămâni si i s-a scos bila.
    In momentul de fata se simte mai bine insa ii curge un lichid apos de la locul inciziilor.
    Schimbul pansamentelor s-a făcut conform prescripțiilor medicului si extracția firelor, insa cum spuneam tot curge acel lichid din locul inciziilor.
    Cat durează acele scurgeri? Sunt normale după ațâța timp? Nu era normal sa se vindece zona pana acum si sa nu mai curgă?
    Va doresc tuturor SARBATORI FERICITE!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @mihai: de principiu, plagile ar trebui sa fie inchise; uneori, mai ales la persoane mai plinute, cu diabet etc cicatrizarea este mai lenta; cel mai corect ar fi sa cereti sfatul chirurgului dvs.

  96. adrian says:

    salut..m-am operat de aproape 3 luni .am avut o piatra la fiere de 1 cm,si m am operat laparoscopic ..iar acum am o pofta de mancare foarte mare de ce? nu prea am tinut regimul care trebuie ?ce ar trebuii sa fac acum ? ma doare uneori in dreapta de ce ? ce pot manca si ce nu ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @adrian: prezenta apetitului e un semn bun, hiar daca va trebui sa il mai temperati… nu aveti restrictii alimentare, cu exceptia poate a cantitatii.

  97. Floriana says:

    Buna ziua
    Am fost operata pe 20 noiembrie de colecist(laparoscopic). Toate bune si frumoase,tin regim asa cum trebuie,dar e a treia oara cand am niste dureri de stomac insuportabile,urmate de varsaturi (un lichid galben si foarte amar).Scaunele sunt normale, dar mai dese in timpul acestor dureri de stomac. La prima si a doua durere,am luat un dicarbocalm si mi-a trecut rapid. Astazi dimineata insa din sfert in sfert de ora ma luau niste dureri cam in zona sternului si radiau si in stanga si in dreapta.Dupa vreo 3 ore m-am linistit,dar nu stiu ce sa mananc,mi-e frica sa nu revina durerile.Ieri am mai gustat ceva dulce,ba ceva legume(gen ardei rosu,castravete,rosie,doar cate o feliuta…)Despre ce ar putea fi vorba? Va multumesc,toate cele bune! Sarbatori cu bucurie!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Floriana: probabil ca este vorba despre o suferinta gastroduodenala asociata; cred ca ar fi mai prudent sa tineti un regim dietetic ca pentru ulcer. daca problemele persista si simptomele nu cedeaza la medicamente adecvate (dicarbocalmul e prea slab, va trebuie o schema de tratament mai puternica), atunci va sfatuiesc sa cereti sfatul unui gastroenterolog, pentru a elimina posiblitatea unei suferinte asociate – ulcer gastroduodenal, litiaza remanenta in canalele biliare etc.

  98. Mishu says:

    Buna seara, Dle Doctor
    In urma cu 3 luni am fost diagnosticat cu litiaza biliara in urma a 2 echo abdominale cu calculi de 3 si
    7 mm. Pe data de 30.12.2014 am facut RMN abdomen nativ+Colangio IRM care evidentiaza. Colecist continut neomogen prin prezenta de calculi cu diametre de 3-6 mm, pereti cu grosime si iodofilie normale. CBP calibru normal; splina 125/40 mm prezinta mici arii 5 mm asemnal calcificari; pancreas, glande suprarenale, rinichi stang fara IRM, chist cortical 6 mm – rinichi drept.
    Mentionez ca analizele din 04.12.2014 sunt bune, limite normale toate, insa am intepaturi in hipocondrul drept, am slabit 12 kg in ultimele 3 luni deoarece nu mananc mult, am balonari si cateodata durere suportabila spre partea stanga. Nu am avut crize grave, nu am avut stari de voma etc. Este indicata operatia in cazul acesta ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Mishu: da; din cauza multiplelor pietre de dimensiuni mici (3 mm), ea ar fi fost indicata oricum, in special datorita riscului de migrare a lor.

  99. Dragos-Constanta says:

    Domnule Doctor,
    Din luna oct. 2014 mi-au fost depistati 2 calculi biliari cel mai mare de 6 mm. Nu am stari de voma, nu am gust amar, dar am scaune moi si am slabit in 2 luni in jur de 12 kg. Precizez ca in urma cu 20 ani am fost operat de peritonita. Durerile sunt usoare intepaturi in dreapta fara iradieri la spate s-au la umar si folosesc Nospa la diferite zile. Se poate opera laparoscopic si cand este indicata operatia deoarece din cauza stresului nu ma pot odihni noaptea iar de cateva zile parca ma doare splina.
    Va multumesc ptr.intelegere.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Dragos: este chiar indicat ca interventia sa fie efectuata laparoscopic; interventia poate fi efectuata oricand, preferabil inainte de aparitia unor complicatii (colecistita acuta etc).

  100. Oana Popa says:

    Buna ziua,

    apelez la un raspuns din partea dvs. ca la un sfat de disperare. De mai bine de 4 ani de zile am migrene (localizate adesea in perioada menstruatie) insuportabile (am senzatie luna de luna ca imi v-a pocni o vena la cap si voi muri). Fiecare migrena se termina cu vomitat, lesin si in final la urgente. Tot cam de aceeasi perioada nu mai consum nimic nesanatos (alcool, prajeli, dulciuri in exces, etc) decat ocazional/ cel mult odata pe luna un pahar de vin care de cele mai multe ori se termina cu vomitat si aceleasi stari ca la migrenele lunare. La fiecare astfel de eveniment vomit galbel-spuma si raman cu un gust amar.
    Am facut zeci de investigatii de la RMN cerebral, endoscopie, ORL, neurologie, gastro, etc…in urma investigatiilor in mod evident au fost multe pareri ca nu am nimic dar defapt ar fi nevralgie cervicala, o migrena hormonala si o bila lenesa.
    Vineri seara la 20 min dupa ce am mancat un carnacior de vita si curcan picant, facut in casa (ne-prajit) s-a instalat clasica migrena. Problema este ca acest eveniment a durat 5 zile in care am crezut ca ma descompun…mi-am vomitat fierea de cel putin 4-5 ori in cantitati enorme, am lesinat, am ajuns la urgente unde mi-au facut doar o perfuzie pentru saraca mea migrena.
    Ca si concluzie, intrebarile mea sunt: Credeti ca simptomele si starile mele pot fi cauze de bila? este necesar un consult mult mai amanuntit? Imi poate spune cineva in concret daca migrenele sunt legate de bila?
    Toate cele bune si imi cer scuze pentru lunga poveste.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @OAna: in carti sunt descrise ce-i drept forme migrenoase de colecistopatie. totusi, eu unul nu cred ca fierea dvs in sine – din cate inteleg e fara calculi, fara alte obstructii samd – este responsabila de migrenele relatate. Adevarat, gustul amar si secretia galbuie sunt date de bila, un lichid excretat permanent de ficat, dar bila produceti nonstop de la nastere si veti produce cata vreme veti trai, indiferent ca veti fi operata de fiere sau nu. Nu stiu exact in ce au constat consulturile efectuate, daca aveti si alte investigatii etc – problema pare prea serioasa pentru a fi tratata de la distanta in doua vorbe. apropo, v-a vazut si un endocrinolog cumva?

  101. Oana Popa-Neculet says:

    Buna ziua,

    Apelez la un raspuns din partea dvs. ca la un sfat de disperare. De mai bine de 4 ani de zile am migrene insuportabile (localizate adesea in perioada menstruatie). Fiecare migrena se termina cu vomitat, lesin si in final la urgente. Tot cam de aceeasi perioada nu mai consum nimic nesanatos (alcool, prajeli, dulciuri in exces, etc) decat ocazional (cel mult 1/luna) un pahar de vin, care de cele mai multe ori se termina cu vomitat si aceleasi stari ca la migrenele lunare. La fiecare astfel de eveniment vomit galbel-spuma si raman cu un gust amar.
    Am facut zeci de investigatii de la RMN cerebral, endoscopie, ORL, neurologie, gastro, etc…in urma investigatiilor in mod evident au fost multe pareri ca nu am nimic dar defapt ar fi o nevralgie cervicala, o migrena hormonala si o bila lenesa.
    Vineri seara, la circa 20 min dupa ce am mancat un carnacior de vita si curcan picant ( facut in casa si neprajit) s-a instalat clasica migrena. Problema este ca acest eveniment a durat 5 zile in care am crezut ca ma descompun…mi-am vomitat fierea de cel putin 4-5 ori in cantitati enorme, am lesinat, am ajuns la urgente unde mi-au facut doar o perfuzie pentru saraca mea migrena.
    Ca si concluzie, intrebarile mea sunt: Credeti ca simptomele si starile mele pot fi cauze de bila? este necesar un consult mult mai amanuntit? Imi poate spune cineva in concret daca migrenele sunt legate de bila?
    Toate cele bune si imi cer scuze pentru lunga poveste.

  102. irina says:

    D-le doctor. La ecografie am fost depistata cu piatra la fiere de 1’48 cm.0’85 cm si altele mici. Ma doare si as vrea sa ma operez. Vreau cateva sugestii. Sunt din campulung muscel si se opereaza si aici laparoscopic. Pot aparea complicatii. Este grea operatia. Am 48 ani VA multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Irina: nu, de regula interventia este usoara, mai ales daca nu aveti complicatii (colecistita acuta etc). oricum, indicatia de interventie este clara, asa ca … bafta!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Monica: cu tot respectul, cred ca ati gresit site-ul. puteti folosi orice alte forumuri pentru aceste nelamuriri, dar va rog sa postati pe acest site doar daca mai aveti nelamuriri legate strict de actul medical, altminteri ma voi vedea nevoit sa elimin comentariul cu totul. multumesc ptr intelegere!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @viorica: sigur; dimensiunea calculului nu este deloc o contraindicatie pentru abordul laparoscopic, indiferent de valoarea ei.

  103. Mihaela says:

    Buna ziua!
    Pe data de 6ianuarie am fost operata laparascopic de colecistita. Evolutia este Ok, respect regimul si nu am nicio problema din acest punct de vedere. Am insa cateva intrebari pentru dumneavoastra. La doua dintre gauri (cea pt dren si cea din stanga,sus), a ramas ca un nodul tare si nu pot sta pe acea parte, deoarece doare. In al doilea rand, peste doua saptamani plec in Thailanda((momentan,acolo locuiesc-am venit in tara,special pentru operatie). Am voie sa stau la soare? In cat timp pot trece la alimentatia sanatoasa? Este nevoie sa iau medicamente pentru protectia ficatului? Am ramas cu un oftat dupa operatie-va disparea?Trebuie sa imi fac analize pentru ficat si pancreas? Daca da, dupa cat timp? Va intreb toate acestea deoarece acolo e mai greu sa aflu aceste raspunsuri,iar medicul meu,dupa operatie,a plecat in concediu si nu am avut ocazia sa il intreb.
    Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MIhaela: zonele dure pot fi date de inflamatia locala, fara semnificatie daca nu s-a acumulat si lichid sub piele. din punct de vedere al colecistectomiei puteti sta la soare; eu as feri totusi cicatricile pret de o luna – doua, altminteri ele vor fi foarte inestetice; nu trebuie sa protejati ficatul cu nimic, daca el nu era afectat inainte d eoperatie; analize de ficat si pancreas trebuie facute doar daca ati avut calculi mici, exista risc de migrare/episoade de migrare in antecedente.

  104. Dan G. Condor says:

    D-le doctor,
    Sotia mea in varsta de 62 ani, a suferit in data de 7 ianuarie 2015 o operatie de indepartare a vezicii biliare.Laparoscopic. Pana acum, totul este bine, n-au fost probleme dar si regimul alimentar a fost destul de strict.
    Intrebarea mea, d-le doctor, este : poate , acum , la 12 zile de la operatie sa manince citrice, mere crude si AVOCADO ?

    Cu multumiri,

    Dan G. Condor

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @DAn; daca doamna nu are si o gastrita asociata si medicul care a operat-o nu a facut alte recomandari, din punctul meu de vedere poate manca asa ceva.

  105. irina says:

    Dupa operatia de colecist care a drcurs excelent medicul mi.a spus ca am ficatul puton gras
    Ce trebuie sa urmez ca si tratament .
    Va multumesc.

  106. Iulia says:

    D-le Doctor,
    Mama mea a fost operata de colecist de 4 zile si doresc sa va intreb daca are voie sa manance peste si anume macrou?
    Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @IUlia: in acest caz se aplica recomandarile chirurgului dvs. daca nu au avut complicatii gen pancreatita, pacientilor mei le permit consumul de peste imediat dupa operatie, inclusiv macrou, daca nu este prajit in ulei.

  107. Rodica says:

    BUNA ZIUA
    AM FOST OPERATA IN URMA CU 8 ZILE DE COLECIST,
    INTREBAREA MEA ESTE; DE CE AM INCA DURERI LA O SINGURA INCIZIE CEA DE SUB STERN ,AM FOST LA CONTROL PTR ,SCOATEREA ATELOR ,DAR DOCTORUL MI-A ZIS CA E BINE DAR SA MAI VIN LA CONTROL,DUREREA PERSISTA SI AM O MICA VANATAIE SAU HEMATOM CUM SE ZICE SI ZONA ESTE TARE IN ZONA CARE MA DOARE?
    SA IMI FAC GRIJI,,,SA INTREB CEVA LA URMATOARUL CONTROL?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Rodica: majoritatea chirurgilor extrag colecistul prin acea incizie, ceea ce face ca deseori sa fie un pic largita mai mult decat celelalte. hematomul (probabil ca e totusi o simpla echimoza, adica zona e vanata) se va resorbi d ela sine. o sa va rog sa nu mai postati cu majuscule …

  108. Rodica says:

    BUNA ZIUA!
    DL.DOCTOR,AZI AM FOST LA CONTROL CU ACELEASI DURERI IN ZONA INCIZIEI,AM FOST CURATATA SI DIN NOU PANSATA DAR DURERILE TOT PERSISTA,CRED CA AM O MICA INFECTIE IN INTERIOR SI NORMAL SUNT CHEMATA IAR ,,SI IAR LA CONTROL ,,PUTETI SA IMI SPUNETI DACA POT SA IAU CEVA ANTIBIOTIC PTR INFECTIE
    MULTUMESC!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Rodica: nu pot sa va recomand asa ceva fara sa va examinez plaga; de regula, antibioterapia nu este necesara; cel mai corect poate aprecia asta chirurgul dvs; si, repet, incercati sa nu mai postati cu majuscule, indiferent de site-ul unde postati. nu arde nimic…

  109. Alexandra says:

    Buna seara! Maine ma operez si eu la fiere, sunt in Germania si nu prea inteleg limba…..asi dori sa imispuna cineva si mie cu cat timp inainte de operatie nu ai voie sa mananci? Probabil ca medicii mi-au spus, insa cum v-am zis mai sus…..nu inteleg! Ma poate ajuta cineva va rog?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alexandra: protocoalele operatorii difera de la clinica la clinica, dar nu veti gresi daca nu veti manca nimic cu minim 8 ore inainte de operatie si nu veti bea nimic cu cel putin sase ore inainte.

  110. MARIA says:

    Buna seara!D-le doctor, imi permit sa va cer sfatul:acum 5 ani, dupa o criza acuta, am aflat la ecograf ca am pietre la fiere, iar medicul respectiv mi a sugerat operatia pt a evita complicatiile. Nu am avut curajul sa o fac dar nici crize pentru ca preventiv sau cand era cazul, luam LIV 52. De vreo luna, ma tot balonez si simt o apasare usoara sau mai puternica in zona fierii si de vreo 2-3 zile si cate o intepatura, Liv-ul parca nu ma mai ajuta. Ce sa fac, sa merg la operatie SAU SA MAI ASTEPT?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MAria: cand litiaza veziculara devine simptomatica, ea in sine este o indicatie pentru colecistectomie laparoscopica, chiar si fara alte complicatii. Asadar, va sfatuiesc sa luati in calcul interventia chirurgicala.

  111. CRISTINA says:

    Buna seara,

    In anul 1999 am fost operata de colecist care era plin cu pietre cam de 10 ani, eu avand atunci 32 ani.
    Am tinut regim strict timp de un an de zile si am mancat foarte putin de frica sa nu ma ingras. Dupa un timp cand am inceput sa mai mananc cat de cat normal a inceput sa ma deranjeze cam la 2 ore dupa pranz in special un disconfort in partea dreapta si zici ca statea toata digestia.Am facut nenumarate ecografii, analize medicale si m-i s-a spus ca totul merge pe sistemul neurovegetativ, eu fiind o persoana anxioasa si avand colonul iritabil de ani de zile. Daca ma puteti ajuta v-as fi foarte recunoscatoare. Multumesc mult.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Cristina: simptomele descrise sunt extrem de nespecifice si corespund unei sumedenii de boli; asadar, sfatul meu este sa va adresati unui gastroenterolog ptr a extinde investigatiile.

  112. Bogdan C says:

    Buna ziua.Acum 3 saptamini am facut ERCP si sfincterotomie,s-au eliminat 3 microcalculi,apoi dupa ce ficatul si-a revenit,aveam icter mecanic,s-a eliminat colecistul laparoscopic.Totul perfect,cu exceptia constipatiei care a tinut 5 zile,foarte greu am avut scaune mici negre.In citeva zile,culoarea lor a devenit normala,insa dupa citeva zile de constipatie sunt iar deschise la culoare,ca inainte de interventii,e normal?Precizez ca am si diabet tip2,fara tratament,tinut in valori normale prin dieta,am slabit in 2 ani 30 de kg,si dupa interventii glicemia e foarte buna,intre 81,89 si 100 in functie de ora.Exista vreo legatura intre operatie si revenirea la normal a glicemiei si functionarea pancreasului?Cu respect.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Bogdan: da, exista; orice inflamatie/agresiune asupra organismului, de orice natura ar fi ea, creste glicemia; dupa incetarea factorului iritativ, glicemia poate reveni la normal.

  113. cornoiu says:

    Buna ziua.De mai mult timp am fost diagnosticata cu calculi biliari.Mai bine de un an de zile ma chinui cu niste dureri ingrozitoare dupa 15 min de la masa,gura amara si stari de voma.Am facut o ecografie recenta,calculi biliari in numar de 5-6 cu dimensiuni intre 6 si 1,2mm,pereti normali,credeti ca este nevoie de interventie chirurgicala sau trebuie sa caut cauza simptomelor mai sus mentionate in alta parte.Va multumesc dl doctor.

  114. veronica says:

    buna ziua..in data de 30ianuarie mam operat de fiere..laparosopic..sunt bn..deocamdata nam probleme de nici un fel..vreau sa va intreb dupa cat timp as putea sa incep serviciul?.nu e munca de birou..e adevarat.e cu putin efort..cei drept…si a 2 intrebare. ce conplicatii exista daca efortul este prea mare?va multumesc..si multa sanatate

  115. MARIA says:

    Dl doctor, la doua saptamani dupa operatia de fiere ,laparoscopic, ma simt perfect , mananc doar iaurturi, branza dietetica, supa de zarzavat si carne fiarta dar obosesc f repede. De ce oare, sunt inca in CM?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MAria: starea de slabiciune nu are legatura cu colecistectomia, ci mai degraba cu un tonus muscular general scazut (asta presupunand ca nu aveti si alte afectiuni – cardiace etc). Intervaluls curs de la operatie e suficient de lung pentru a va relua pe deplin, chiar daca progresiv, activitatea uzuala.

  116. Alina says:

    Bună ziua! Mama mea în vârstă de 70 de ani a fost operata acum 7 zile de colecist.I sa făcut operație clasica și nu înțeleg de ce și în prezent după o săptămână are încă drena.Este normal ca și acum sa elimine acel lichid maroniu? I sa făcut după operație analize care au ieșit foarte bine, i sa făcut ecografie și tot ce ni se spune este sa tina în permanenta gheață. …are amețeli foarte mari, dureri de cap, greață .Va mulțumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alina: nu stiu exact situatia locala, dar lichidul maroniu poate fi bila. Uneori se lasa pe loc un tub in caile biliare ale pacientului ptr a scoate la exterior bila care din variate motive nu poate trece in intestin; alteori, pe un simplu tub de dren tinut sub ficat se mai exteriorizeaza bila ptr cateva zile de la operatie, fara ca asta sa aiba neaparat consecinte ptr pacient; asadar, corect este sa cereti lamuriri suplimentare chirurgului dvs.

  117. Lacra says:

    Buna ziua,
    Mama mea in varsta de 74 ani a fost operta acum un an si jumatate de colecist la parascopic in urma unei crize in care a facut si icter mecanic.Acum a facut o criza identica ca atunci si iarasi icter mecanic , in urma analizelor s-a stabilit ca sunt forte proaste , ficat bolnav, pancreatita , am fost cu ea la doua spitale si doi doctori diferiti , unde in urma unui CT s-a stabilit sa i se faca o interventie la Cluj gastroenterologic , acea interventie a fost facuta acum 7 zile si i s-a montat o proteza pe termen de 3 luni.Dupa aceasta interventie a venit acasa,a inceput sa o doara in spate in directie cu capul pieptului.
    Va rog sa-mi spuneti daca puteti ,de ce are aceste dureri, daca are voie sa faca efort,se mai poate face acesta criza, ce se va intampla dupa scoaterea acestei proteze?Ce ziceti, ar trebui operata clasic,deoarece ni s-a spus sa evitam ca este in varsta.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Lacra: banuiesc ca i s-a montat un stent pe calea biliara, endoscopic; daca stentul functioneaza corect, icterul nu se mai repeta; totusi, stenturile (in special cele mai ieftine) trebuie schimbate periodic, tocmai pentru a preintampina astuparea lor; gastroenterologul care a facut manevra va va explica pe larg; cata vreme se poate rezolva problema endoscopic, este de evitat interventia chirurgicala, chiar daca mama dvs ar avea 40 de ani.

  118. Dan says:

    buna ziua am 22 ani si in urma unui ecograf facut acum cateva zile datorita unui disconfort la stomac fara dureri am descoperit ca am o piatrala ficat de 10mm ?precizez ca am 178 si 80 kg ce imi recomandati sunt student si as vrea ca in urmatoarele 3-4 luni sa o dau afara cand voi intra in vacanta .

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Dan: aveti indicatie de colecistectomie laparoscopica; daca nu apar simptome serioase, interventia poate astepta pana la vara; tineti totusi cont ca s-ar putea ca simptomele dvs sa nu fie date de piatra de la fiere – eliminati mai intai o gastrita, o duodenita etc.

  119. Dan says:

    Va multumesc din suflet ca a-ti raspuns ! nu am indicatiI sa ma operez, medicul mia zis ca nu este nimic grav nu este nimic inflamat (aspect normal),,doctorul” doar ca e prezenta acea piatra ! am sa tin cont de indicatii si am sa merg cat de curand la o endoscopie la stomac VA MULTUMESC !!

  120. GEORGETA says:

    Buna ziua! De mai bine de 2 ani am fost diagnosticata cu calculi biliari, am dureri, ameteli si stari de greata, fac crize severe pana la a nu ma ridica din pat. La ultima ecografie rezultatul este:colecist alungit, septat incomplet media corporala cu multa bila groasa si calculi de 7-9 mm cam 21 bc in compartimentul fundic.Calcificari punctiforme parietale. Recomandata mi a fost interventia chirurgicala. trebuie s o fac urgent sau mai pot amana tinand cont ca fac crize de 2 ori pe saptamana? Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Georgeta: rapunsul vi l-ati dat singura. Cred ca doua crize saptamanal e deja mult prea mult; la ce cariera ati adunat acolo, trebuia sa fiti operata de multisor…

  121. Laurentiu says:

    Buna seara, am 38 ani si la ecografia făcută in luna februarie a.c. am fost diagnosticat cu colecist cu conglomerat de formațiuni hiperecogene mobile. Recomandarea a fost sa fac operația de colecistectomie. Eu am crize foarte rar (cca. o criză anual.. când nu ma mișc din pat). am înțeles ca „pietrele” sunt mici si pot bloca canalul coledoc. Întrebarea mea este următoarea:chiar este necesara operația? Mulțumesc.

  122. katalyna says:

    Buna ziua dle dr! Am 35 de ani si in urma cu 3 luni am facut o ecografie abdominala unde mi s-a descoperit un polip colesterolic parietal de 2 mm. Mi s-a prescris tratament cu bilicol si motilium pe care l-am urmat pana in prezent. Nu mi s-a prescris regim alimentar. Starile de greata si durerile de cap pe care le aveam au disparut,in schimb durerile in partea dreapta persista si sunt aproape zilnice. In urma cu cateva zile am facut o noua ecografie iar acel polip are acum 4 mm. Care este cauza dublarii dimensiunii lui intr-un timp atat de scurt si ce ma sfatuiti sa fac? Este nevoie de operatie,sa tin regim? Va rog sa imi dati un sfat! Va multumesc!

  123. Mihaela says:

    Buna ziua,
    Pe 6 ianuarie, am suferit o operatie laparoscopica de colecist. Totul a fost OK. Au trecut doua luni si jumatate, iar una dintre incizii (partea stanga, sus), continua sa ma deranjeze. Toate inciziile arata bine, nu prezinta semne de infectie(temperarura locala, roseata), dar sub incizii (in special la aceasta despre care va vorbesc), locul este tare(se simte la o usoara palpare) si cu toate ca a trecut atata timp, continua sa ma doara. Durerea este suportabila, dar deranjanta. Ar trebui sa ma ingriorez ? Apelez la sfatul dumneavoastra, deoarece nu locuiesc in tara si nu stiu cui as putea cere lamuriri. Credeti ca este cazul sa merg la un consult ?
    Va multumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MIhaela: nu, induratia e data fie de firele resorbabile folosite, fie de cicatrizarea tesutului gras subiacent.

  124. Laura Fcs says:

    Buna ziua,
    In noapte de 18-19 martie am mers cu mama ( are 66 de ani) la urgente pentru ca acuza dureri infernale ale abdomenului inferior, greata, sete, dureri de cap, gura uscata foarte tare, si abdomen foarte umflat. Aceste simptome le avea inca din data de 17 dar nu atat de acute. La UPU dupa ce au facut investigatii au diagnosticat ocluzie intestinala, a fost internata la ATI CHIRURGIE mergandu-se pe ideea ca daca abdomenul nu se degajeaza se va interveni chirurgical. Multumim lui Dumnezeu ca abdomenul s-a degajat si nu s-a mai intervenit chirurgical. La terapie pe langa alte operatiuni i s-au facut si 2 clisme, ulterior a iesit cu scaunul. Pe 19 adica joi dimineata au mutat-o pe salon la chirurgie apoi pe 20 vineri a externat-o. Nu a mancat nimic decat cesai si apa , la externare mi s-a zis sa tina regim, mentionez ca are fierea scoasa,este hiper tensiva iar pe biletul de externare este mentionat SINDROM SUBOCLUZIV. Nu mi s-a zis ce anume poate manca si ce anume este interzis. Scaun nu a mai avut. Va rog daca se poate sa imi spuneti ce sa ii dau sa manance, ce avem de facut mai departe . suntem foarte derutati. Va multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @LAura: ocluzia intestinala recunoaste mai multe cauze, unele absolut benigne (fecaloame), altele extrem de gavre. Aveti nevoie totusi de continuarea investigatiilor ptr a le exclude pe ultimele – consult gastro, CT, colonoscopie etc.

  125. mihai says:

    am fost operat de colecist pe 23 martie 2015,si nu stiu ce aliment si fructe am voie sa mananc ma refer la perioada (saptemani).va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MIhai: repet, nu stabilesc meniuri; incercati sa respectati principiile enumerate in articol si va fi ok; daca nu aveti o alta recomandare de la chirurgul dvs, nu aveti restrictii in a manca fructe, mai ales daca ati fost operat laparoscopic.

  126. Magda says:

    Buna seara La ecografie mi-a fost gasita o piatra 2.7 cm. Am o durere suportabila sub coaste in partea dreapta care se manifesta mai ales atunci cind merg mai repede sau noaptea daca dorm pe aceeasi parte, nu am greturi, varsaturi, etc. Am citit pe internet diferite remedii pentru eliminarea pietrei deoarece imi este frica de operatie as putea sa risc si sa incerc? Este chiar necesara operatia? Pot sa mai amin pina dupa Paste? Va multumesc frumos pentru raspuns si amabilitate. Va doresc tot binele din lume

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MAgda: piatra este mult prea mare ptr a mai fi afectata de orice alta metoda. nimeni nu poate spune cand va va crea probleme acute – poata aparea o colecistita acuta diseara, maine sau peste 15 ani; pe de alta parte, daca va veti opera laparoscopic, va veti recupera pana de paste fara probleme.

  127. Magda says:

    Buna seara. Va multumesc frumos pentru raspuns, Sa va dea Dumnezeu sanatate si implinirea tuturor dorintelor pentru toata familia

  128. lucian says:

    buna ziua

    Am fost operat de fiere cca 2 luni in doua soitale
    La primul spital mi sa scos fierea
    La cel de al doilea mi sau scos pietrele de pe canalul coledoc deoarece la primul spita nu avea aparatura necesara fara a mai opera ci doar prin introducerea unui dub prin esofag pana la canal si prin asa zisa bubuiala..
    Sau eliminat toate pietrele si fierea ma simt f bine acele gauri de la operatia laparascopic sau inchis f repede si bine

    intrebare ….?

    pot manca borsuri de casa evident de pui///?

    salate de rosii si castraveti pot manca desi am mancat pana sa vad ca acele salate fac fermentare ,specific ca nu ma suparat absolut deloc

    prajeli nu am mancat de la operatie deloc

    dar in schimb am *sarit calul* cu lapte batut mai gras cam de 3 e vreo problema…?
    lapte de casa care e destul de gras dar prin fierbere am crezut ca mai pierdedin proprietati..

    Multumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @LUcian: daca medicul dvs nu v-a recomandat altfel, dpdv al colecistectomiei nu mai aveti restrictii alimentare.

  129. carmen says:

    Sotul meu a fost diagnosticat intamplator la o ecografie abdominala de rutina, neavand simtome, cu numerosi polipi in vezica biliara, de dimensiuni de pana la 13-15 mm, unii vascularizati (semnal dopler prezent), greu de urmarit dupa spusele d-nei doctor ce a efectuat ecografia. I s-a recomandat indepartarea bilei dar din frica si neincredere a amanat preferand sa urmareasca ecografic evolutia acestora. As dori mult sa-mi spuneti daca e o atitudine riscanta si care este parerea dumneavoastra in legatura cu acest caz. Va multumesc anticipat. In aceste 6 luni, dupa diagnostic, s-a lasat de fuma, s-a ingrasat mai bine de 10 kg si are uneori dureri de cap, greata, gust amar, dar nu exagerat de suparatoare.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @CArmen: polipii sunt de regula asimptomatici, probabil ca nu ei cauzeaza problemele respective. pe de alta parte, fiind „numerosi”, mari si mai ales vascularizati, are indicatie clara de colecistectomie laparoscopica, fara prea multa amanare! Ex histopatologic este obligatoriu! Mai mult, daca sunt mai multi de 4-5, are indicatie de colonoscopie de screening ptr a exclude o polipoza colonica asociata.

  130. Ioana says:

    Am o durere persistenta si f suparat pare chiar sub stern(capul pieptului,dureri ingrozitoare si presiune pe toată partea dreapta,aproape imi paralizează spatele,pot sta pe partea dureroasa,am febra f ridicată,ultima faza ma doare inima.Se întîmpla numai in vreme de seara-noapte,durerea tine apox 3-4 ore.Nu pot merge decit apecata in forma de L.Nu am vomat niciodată or sa am scaun moale.Citeodata scaunul e sub forma rotundă.Totul a început acum aproximativ 2 luni.Dupa prima noapte cu extreme dureri si temperatura nu puteam sa-mi țin echilibrul si la ora 7 dimineata avem extrem ridicată febra si tot corpul era roșiatic.teodorbuliga.ro

  131. alexandra says:

    Buna ziua , am 28 de ani si de 2 ani sufar de… crize de bila cred !!! Simptomul principal este vertijul care dureaza cam 4 zile ! Nu consum grasimi , carne ,alcool , increc sa am un regim de viata cat mai sanatos bazat pe legume si carne de peste !!! Mi-am facut ecografie si doctorul mi-a spus ca am un colecist malformat in forma de tirbuson !astazi iar am facut o criza avand in vedere ca nu consumasem inca nimic ,doar o cana de ceai dimineata ! Intrebarea mea este : daca m-as opera as scapa de aceste probleme ? Exista o pastila care sa aiba efect in aceste situatii,eu iau anghirol bilichol colebil si nimic nu functioneaza ! Si ultima intrebare ,este o alta cale inafara de operatie ,deoarce doar dieta nu are efect ! Sincer imi este si frica sa mai mananc :((( ! Va multumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alexandra: canalul de evacuare al colecistului nu este drept, ci angulat la exterior si de-a dreptul spiralat la interior, datorita unor mici valvule pe traiect. In sectiune ecografica, acesta poate avea aspectul descris, fara ca asta sa fie cu nimic anormal. Cea mai buna dovada ca fluxul biliar este relativ bun este faptul c anu ati facut pietre pana la acest moment; pe de alta parte, vertijul este ultimul simptom sugestiv pentru o suferinta biliara, asa ca sfatul meu este sa ii cautati sursa in alta parte – consultati un neurolog, un ORL-ist etc.

  132. roxana says:

    Domnul doctor,cat ma costa operatia de scos fierea daca am trimitere de la doctorul de familie si cat dupa operatie laparoscopie trebuie sa stau in spital? Am o trimitere de la dr de familie si pe ea scrie medicina interna este ok? sau trebuie sa specifice alceva? Multumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Roxana: 1945; doua nopti maxim; in principiu nu e ok trimiterea, trebuie sa fie adresata unui serviciu de chirurgie si nu catre medicina interna.

  133. ramona says:

    Bună. De o săptămână sunt operata de fiere, mi sa făcut ecografie și mi sa spus ca am bolovani și trebuie să fac operatie.sunt în străinătate și nu prea am înțeles tot, în termeni medicali. Mi -aun făcut trei găurele, dar nu am avut furtun cu punga (așa am văzut la alți care erau operati).mi sa spus ca operația a decurs bine, ca am avut nămol, nu pietre.de ce nu am avut și eu furtun? Acum sunt bine, țin regim, dar am făcut diaree mare.am luat o lingura de orez fiert, fără sare și acum nu mai am scaun.ce îmi recomandați? Va mulțumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ramona: tub de dren se pune doar dupa colecistectomiile foarte laborioase; faptul ca nu ati avut drenaj e de bine asadar.

  134. Mihaela says:

    Dle Dr va multumesc in primul rand ca m-ati operat. Ieri m-ati externat si am inteles in mare ce am de facut dar experienta mea cu operatiile si alte tipuri de rani este extrem de redusa si va rog mult sa imi spuneti cum ingrijesc exact inciziile astea. Astazi dau jos plasturii si trebuie sa curat fiecare incizie cu comprese sterile inmuiate in betadina. Am citit insa prospectul la betadina si se pare ca trebuie sa o diluez inainte? De cate ori pe zi trebuie sa dezinfectez? Dupa, mai pun plasturi sau le las libere? In rest pt ajutorul celorlati potentiali pacienti care au nelamuriri va pot spune ca durerile post operatorii sunt suportabile. Eu m-am operat luni pe 06.04 la dl dr Buliga si de ieri dimineata nu am mai luat analgezice,sunt acasa de ieri dupa amiaza si astept sa ma simt si mai bine. Deocamdata ma balonez chiar dc mananc usor, simt ca am o greutate in partea de sus a abdomenului si ma intreb cum o sa fiu de acum incolo fara fiere… 🙂 Sper ca bine si cu o viata normala. Cea mai suparatoare durere pt mine a fost durerea de gat probabil de la intubare, nu a fost vreo bucatica care sa nu doara nici in interior nici in exterior si pieptul spre umeri. Astazi e mai suportabil insa. Dl Dr Buliga e un optimist si a reusit cumva sa ma incurajeze si pe mine cu toate ca sunt extrem de panicoasa. Va multumesc Dle. Dr. inca o data. Mai ales dc ma lamuriti si cum trebuie sa fac exact cu inciziile… 🙂

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Mihaela: multumesc pt aprecieri; scuze ptr intarzierea raspunsului, a fost o nebunie zilele astea.
      Asa cum va explicam la externare si cum de altfel rezulta si din biletul de iesire din spital, plagile simple dupa colecistectomia laparo nu trebuie, in general, sa ramana pansate mai mult de 24-48 de ore de la interventie. Este suficient, ptr ca dvs aveti fire resorbabile „ingropate”, sa le stergeti apoi cu betadina dupa fiecare dus, inca o zi sau doua cel mult.
      Pe de alta parte, imi permit sa va dojenesc putin, atragandu-va atentia ca uneori postarile pe net pot avea impact mai mare decat cel dorit – incercati sa va cenzurati putin ceea ce scrieti, mai ales daca asta poate influenta decizia altora de a rezolva simplu o problema care se poate complica neplacut. S-ar putea ca unii dintre cei care citesc randurile dvs sa creada ca apar dureri crunte in gat dupa fiecare anestezie generala, ptr ca respectivii cititori nu au de unde sa stie ca dvs aveati si alte probleme, relativ sacaitoare, asociate. or, daca decid sa isi amane interventiile care altminteri ar le-ar fi salvatoare, s-ar putea ca cele cateva randuri sincere si nevinovate sa produca un efect complet nedorit si defavorabil lor…

  135. hetea ionel says:

    In urma cu un an si ceva apelasem la sfatul Dumneavoastra, astfel: Am 56 de ani,barbat, diabet tip II, sunt obez – 120 kg la 1,74 m – , FIA si extrasistole, dar problema pentru care apelez la dumneavostra cea mai acuta mi se pare starea cu totul si cu totul necorespunzatore din p.d.v. digestiv. Ma balonez in permanenta si dupa masa la ceva timp, dar si daca nu mananc si am senzatia ca nu am aer suficient, nu ma simt indestulat cu aer la inspiratie, ma impancietez si apar extrasistole sau la 3 luni FIA
    Sigur mi-am facut vizite medicale
    – ecografie – colecist cudat congenital si cu impresia unei hernii hiatale,
    – endoscopie – reflux biliar ambudent,esofag normal
    – colonoscopie – fara probleme

    1. Dr. Teodor Buliga a spus pe 6 Ianuarie 2014 la 6:01 PM
    @Hetea Ionel: din experienta, cudarea colecistului nu se regaseste aproape niciodata in practica; din pacate diabeticii si in special cei supraponderali au o sumedenie de tulburari digestive, fara rezolvare chirurgicala. aveti nevoie de sfatul unui gastroenterolog si al unui nutritionist, pentru a scadea macar 30 de kg, lent.

    Acum, Va pot spune ca s-au indesit episoadele de FIA si extrasistolele, calitatea vietii mele degenerand. Ma simt balonat – in stomac – tot timpul si am senzatia ca aceasta balonare imi provoaca extrasistole si FIA. Va rog spuneti-mi: poate fi o legatura intre afectiunile gastrice si cele cardiace? Apropo, n-am reusit sa slabesc. Va multumesc pentru rabdare si eventualul raspuns!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionel: sigur ca exista o legatura – stomacul vine in contact, prin intermediul diafragmului, cu inima; mai ales la obezi, cei cu hernie gastrica transhiatala, cand stomacul este supraplin apar frecvent extrasistole atriale. Repet, daca tineti la viata dvs, faceti tot posibilul sa slabiti – veti fi uimit cat de rapid se va ameliora o buna parte din probleme.

  136. Roxana says:

    Buna ziua, dl doctor!
    Am 29 ani si am fost operata laparoscopic de colecist in 2012. Dupa aceasta operatie am ramas cu scaune destul de dese, adica 2-3 zile e totul normal si apoi des, e ceva normal? De asemenea, de 1 luna am dureri in partea dreapta si sunt foarte balonata orice as manca. Ma puteti sfatui, va rog, ce analize ar trebuie sa-mi fac si ce regim sa tin? Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Roxana: ptr problemele descrise, este corect sa fiti examinata de un gastroenterolog, care va va face toate investigatiile necesare si, cu siguranta, va va ghida regimul dietetic;

  137. Dragos says:

    Buna ziua,
    Am 49 de ani și am fost operat pe 8 aprilie, totul cred că decurge normal postoperatoriu, am doar ceva dificultăți în a inspira profund … adică am o mică durere ca de febră musculară abdominală când fac asta.
    Întrebarea mea este: cât timp ar trebui să țin regim (operația fiind efectuată laparoscopic) și când aș putea bea alcool fără riscuri.
    Mulțumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Dragos: durata regimului va va fi recomandata de chirurgul dvs; pacientilor mei, eu le recomand 2-3 saptamani de regim; idem, consumul de alcool prezinta riscuri asupra ficatului si la pacienti fara colecistectomie, asa ca abstentia nu va face rau, pana la vindecarea deplina a organului respectiv.

  138. Mihaela says:

    Dle dr va multumesc pt raspuns. M-am aventurat sa va scriu aici intr-un oarecare „exces de zel”, in lipsa unei precizari in biletul de externare si mai ales a experientei persibale inexistente cu betadina si incizii post operatorii. Pare insa ca m-am descurcat pt ca totul este in regula. Ca sa nu provoc un impact negativ, ce ar putea panica pe cineva, mentionez ca toate durerile resimtite au fost ale mele, personal si cum suntem cu totii diferiti rezulta ca lucrurile pot sta altfel pt fiecare. Am dorit sa evidentiez doar ca durerile rezultate din operatia propriu zisa au fost mult mai mici decat durerea de gat capatata in urma intubarii si care a fost semnificativa doar doua zile. Subliniez ca, pentru mine, durerile au fost usor suportabile si nu am simtit nevoia sa iau niciun analgezic dupa externare. La 7 zile de la operatie inca ma balonez si resimt ceva discomfort stomacal si mici dureri sporadice in dreapta si in stanga sub coaste. Cred insa ca am depasit un pic limita „putin si des”, cu ocazia sarbatorilor si am alunecat un pic pe panta destul de mult si des. Cu asta fiind zise imi pare rau ca am atras dojenelile dv iar mesajul pe care doresc sa il transmit oricui crede ca ii poate fi util este sa va depasiti temerile si sa va operati dc aveti indicatie medicala. Este… usor suportabil si va alegeti si cu pietricica/elele drept amintire. 🙂
    Dl dr Buliga s-a dovedit a fi o optiune inspirata pt mine si pt pietricica mea. Va multumesc inca o data.

  139. Alexandru says:

    Bună ziua,
    Soția mea a avut o intervenție chirurgicala laparoscopică de înlăturare a pietrelor de la fiere în urmă cu 36 ore şi au apărut diferite stări postoperatorii: febră, dureri la nivelul umărului drept şi o oarecare durere abdominală în momentele cănd era întinsă în pat.Nelămurirea mea ar fi următoatea: Ce poate consuma în aceste prime zile astfel încât să nu aibă dureri şi mai ales care ar putea fi cauza durerilor la umăr?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      AAlexandru: gasiti pe site un articol special despre durerile in umar dupa colecistectomie („cum pot fi evitate durerile…”); nu au legatura cu dieta

  140. Nicoleta says:

    Buna ziua! Am fost operata de colecist la paroscop acum o luna de zile. Am tinut regim, nu mi-a dat pietrele, nu ma chemat la nici un control dupa operatie. Dupa operatie am exact aceleasi simtome desi au trecut 30 de zile de la operatie. Am 25 ani. Simtomele au fost si sunt: durere in capul pieptului, in partea dreapta sus, in spate sub coaste sus. Am dureri doar noaptea. Nu am vomat niciodata. Trec doar cu no spa forte si am durerile doar noaptea. Piatra a avut 1,4 cm inclavat infundibular. Este normal sa am durerile in continuare? Care ar putea fi cauza durelilor? Ce analize as putea sa fac? Se vede la ecografie daca operatia a fost facuta corect? Doctorul dupa operatie nu ma mai bagat in seama deloc….nu mi-a spus nimic….Va multumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Nicoleta: imi pare rau, dar nu pot aprecia situatia corect de la distanta, doar pe datele prezetate de dvs. Durerile descrise pot avea totusi si alta sursa (inclusiv pulmonara); poate ca ar fi util sa va adresati unui internist ptr a va face investigatii suplimentare. ecografia va poate confirma absenta colecistului, dar si prezenta unor colectii intre ficat si diafragm samd, nu spune nimic despre CUM a fost facuta interventia.

  141. inna19 says:

    Buna ziua ! Sunt insarcinata in 9 saptamani, si uneori mai am probleme cu fierea(o aveam si inainte de a ramane insarcinata). Intrebarea mea este daca pot sa iau Colebil, sau altceva ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Inna: daca ginecologul dvs va da acordul, da. este insa corect sa cereti sfatul medicului, ptr ca uneori simptomele interpretate de dvs ca fiind provocate de fiere pot apartine in realitate altei boli.

  142. popescu luminita says:

    Bună seara! Mă numescPopescu Luminita sunt operata de o săptămână de colecist și mă doare în partea dreapta.Este normal sa mă doară?

  143. roxana says:

    Buna ziua.Mama mea a facut o operatie de fiere laparoscopic,pana acum e ok dar are o tuse seaca ,intrebarea mea,de ce? si daca este ok poate sa ia ceva de tuse,pastile sau sirop multumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Roxana: daca nu i-a fost interzis de catre chirurg, poate lua; tusea post op poate fi o simpla coincidenta, poate fi secundara intubatiei etc. corect este sa cereti si sfatului medicului curant al mamei.

  144. MARIA says:

    Buna seara! Dle doctor, m am operat de aprox 3 luni de fiere, laparoscopic, m am simtit f bn dar, de vreo saptamana, din cand in cand, in fiecare zi, simt o durere surda sau usturime in partea dreapta, probabil duoden; mentionez ca tin regim,( carne de vita, pui, gratar, oua, branza de vaca, iaurt, mere)dar am mancat acu o saptamana ciocolata pe stomacul gol si de atunci am aceste simptome. Ce ar putea sa fie sau ce medicamente sa iau; am si foarte multe gaze. Va multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MAria: simptomele digestive descrise sunt total nespecifice, ceea ce face imposibila diagnosticarea cauzei lor de la distanta; daca nu aveti alte contraindicatii, la 3 luni de la operatia de colecist trebuie sa reveniti la o dieta alimentara absolut normala; daca simptomele persista, puteti cere sfatul unui gastroenterolog.

  145. Georgi says:

    Buna ziua!
    Domnule Doctor,am fost operata de colecist in anul 2011, si pana atunci si dupaceea am avut problema cu constipatia! Mentionez ca am glanda tiroida pe slabit din anul 2007 dar de 2 ani, la indicatia medicului am intrerupt medicamentul pentru glanda. In anul 2009 am fost diagnosticata cu diabet de tip 2 zaharat luand pastile timp de 3 ani. Din anul 2011 mi-a recomandat sa fac insulina de 4 ori pe zi! De atunci din anul 2009 luand laxative fiind constipata mereu (durcolax si nu mai stiu ce pastile am mai luat) iar acum nu mai au eficienta! Nu mai stiu ce sa mai fac! Am ajuns sa fac clisme la varsta de 48 de ani! Sunt ingrijorata foarte mult!!! Am citit pe internet ca ar fi eficenti acesti acizi biliari tinand locul colecistului pentru a ajuta ficatul? Si ce acizi biliari sub forma de pastile sa administrez? Ce solutie ma invatati sa procedez? Va rog din suflet, sunt disperata!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgi: cu sau fara colecist, eliminam in tubul digestiv exact aceeasi cantitate de acizi biliari. Colecistectomia nu influenteaza cu nimic productia dvs de bila/acizi biliari, asadar nu asta este cauza constipatiei. In cazul dvs exista mai multe cauze potentiale – profilul hormonal tipic unei doamne, afectiunea tiroidiana, diabetul zaharat etc. Cereti sfatul unui gastroenterolog, dupa ce echilibrati celelalte afectiuni – exista tratamente ptr aceasta problema, care nu au insa legatura cu acizii biliari.

  146. alex says:

    Buna seara. Am 28 de ani, de cca. 4 ani ma stiu cu o piatra de 2cm, iar pe eco mai tot timpul se vad calculi de colesterol in miscare. Bineinteles ca am fost sfatuit sa ma operez, insa teama cea mare e de anestezia generala…de a nu te mai trezi din ea. Am crize destul de crunte, ma tin cca. 10 ore si nu cedeaza decat la 3 pastile de piafen. Tin sa prezisez ca aceste crize au inceput de cca. 1 an. Credeti ca mai pot amana operatia? Exista posibilitatea de a-mi face mai mult rau decat bine cu aceasta operatie? In dese complicatiile post operatorii? Va multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alex: nu, nu cred ca e bine sa mai amanati interventia; cu cat amanati mai mult, cu atat riscul sa nu poata fi operata laparoscopic e mai mare, ca sa nu mai vorbim de celelalte complicatii, unele letale.

  147. adriana says:

    Buna seara,
    Dl doctor, am suferit o colecistectomie laparoscopic in urma cu 3 luni. Au revenit astazi dureri insuportabile in zona abdominala central, exact unde se termina sternul,chiar cu senatie de durere cardiaca si transpiratie rece pe maini si insuficienta respiratorie (3 reprize la interval de 5 minute). Am chemat ambulanta si mi s-a administrat i.m. scobutil si no-spa forte(pastila).
    In trecut am fost diagnosticata cu prezenta helycobacter pylori pentru care am urmat tratament doar 7 zile pentru ca am fost internata pentru operatia de colecist.
    Puteti sa ma sfatuiti ce este de facut in situatia aceasta?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Adriana: sa cereti sfatul unui gastroenterolog ptr a elimina o suferinta ulceroasa, o litiaza de coledoc sau chiar o pancreatita. Intre noi fi evorba, uneori si cordul poate durea asa cum relatati…

  148. George David says:

    Domnule doctor Buliga , prietena mea trebuia sa se opereze laparoscopic pentru scoaterea colecistului , dar in urma unei testari alergologice trimisa in Germania la testare a iesit destul de alergica la propofol.Medicul DE LA SPITALUL COLENTINA, nu a mai vrut sa o opereze ,fiind destul de riscant, exista alte anestezice in afara de propofol cu care se poate face aceasta operatie???… Multumesc anticipat..

    • Dr. Teodor Buliga says:

      George: se poate face anestezia si in aceste conditii. Necesita insa o evaluare atenta din partea anestezistului, un asa zis tratament de desensibilzare prealabil si administrarea preanestezica a unor medicamente care scad riscul unei reactii alergice severe.

  149. Monica says:

    Domnule doctor, am 43 de ani, 90 kg. In 2011 am trecut prin operatia de colecist – laparoscopic, dupa simptomele obisnuite – episoade de varsaturi, dureri insuportabile in capul pieptului, etc. Am primit trofeul cu vreo 12 pietricele de marimea boabelor de mazare sau mai mici. Toate bune si frumoase, am scapat de dureri, de varsaturi, succes total. Dupa vreo 6 luni, am inceput sa am dureri in dreapta, exact in zona dintre gaurelele laparoscopice, mai jos de prima coasta. Mai mult sau mai putin permanente, cu dureri noaptea, mai ales cand ma intorceam in pat. La gastro am facut o endoscopie – „nu e cancer” (!) „am gasit bacterii”, am facut si tratamentul cu antibiotice. De acum simteam durere si in partea stanga a stomacului, exact mai jos de prima coasta stanga. Parca vreo 2 saptamani m-au lasat durerile. Apoi incet incet au inceput iar, in ambele parti. Pe dreapta cu difuzare in spate. Azi am aceleasi dureri si nu stiu ce sa mai fac… Ce parere aveti?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Monica: ar trebui sa va consulte un gastroenterolog; tinand cont ca pietricelele au fost mici, va trebui sa elimine definitiv posibilitatea unei migrari in coledoc a unui calcul. din fericire, asa ceva nu se mai opereaza; eventuala litiaza restanta se extrage endoscopic.

  150. ana says:

    Dupa operatie de colecist si ercp Cu montare proteza pentru dilatare canal scade pofta de mancare ? Mai are o dereglare totala la tranzitul intestinal si probleme mari cu urinarea.Dupa 3 saptamani se va scoate proteza , oare aceasta sa fie cauza ? Tatal meu este slabit, nu are pofta de mancare, i se pot admninistra vitamine?Va rog un sfat, multumesc mult.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ana: nu, stentul in sine nu duce la scaderea apetitului; da, i se pot administra dpdv al colecistectomiei si al ercp.

  151. Christian Nicolaescu says:

    Bunaseara,am 54 ani si am fost diagnosticat cu litiaza biliara ( una din „pietricelele” evidentiate la ecografie are 15 mm.). Care sunt riscurile unui tratament alternativ de eliminare a pietrelor ( asa numita metoda Andreas Moritz)pentru a mentine totusi colecistul si functiile aferente. Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Christian: la 15 mm, dizolvarea calculului prin tehnici alternative este complet utopica; puteti obtine eventual ca acesta sa se inclaveze, adica sa se aseze ca un dop, impiedicand evacuarea colecistului; pe de alta parte, colecistul are doar rol de depozit de bila, functie compensata in timp prin alte mecanisme; este atat de simpla si de bine tolerata colecistectomia laparoscopica efectuata „la rece”, incat nu se justifica amanarea ei.

  152. Muresan Andrea Csilla says:

    Buna ziua, ma numesc Muresan Andrea , am 40 de ani si am fost operata de fiara la paroscop in 2014. Dupa operatie am fost bine timp de un an ,am putut manca orice, dar acuma mi-e rau vomit numai lichid verde . Am facut tratament pentru helicobachter cu amoxicilina si claritromicina timp de 10 zile m-am simtit bine dar dupa aceea am primit tratament pentru gastrita refluxo biliara cu venter dar dupa 11 zile de tratament mi-a fost rau si am varsat asa ca am intrerupt tratamentul .Tot rau imi este spuneti-mi va rog ce sa fac sa tin regim alimentar sau ce medicament sa iau sau ceaiuri.
    va multumesc mult

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andreea: regret, dar nu prescriu tratamente fara consult direct; aveti nevoie de un consult gastroenterologic si niscaiva investigatii care sa scoata din discutie, de ex, o litiaza restanta in coledoc.

  153. Adriana says:

    Buna ziua! Mama mea a facut operatie laparoscopica in jumatatea lunii martie. As vrea sa stiu ce regim poate avea dupa 3-4 luni de la operatie? Va multumesc frumos!

  154. Toth Elisabeta says:

    Buna ziua.
    Permiteti-mi va rog ca inainte de a ma prezenta sa va felicit si sa-mi exprim respectul si admiratia fata de munca dumneavoastra si pentru informatiile importante ce le-ati oferit oamenilor,(chiar daca nu sunt pacientii dumneavoastra) si toate acestea dupa ore lungi petrecute in blocul operator. Numele meu este Toth Elisabeta,( 46 ani) si citind articolele dumneavoastra m-ati inzestrat cu incredere si am simtit ca ma pot adresa dumneavoastra cu micile mele nelamuriri.
    In 11 februarie al acestui an am avut o operatie clasica de chistectomie ovar stang si anexectomie dreapta.La o luna si un pic dupa aceasta,pe 18 martie pentru ca colecistului nu i-a priit anestezia,am fost operata laparoscopic colecistectomie.Fiti va rog amibil sa imi spuneti si mie
    1. cand pot face exercitii fizice,
    2. daca pot sta la plaja
    3. daca pot ridica greutati si daca da cat de mari
    Va multumesc anticipat si va doresc tot binele din univers

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Elisabeta: multumesc; 1. oricand; 2. da; 3. da, progresiv; nu stiu date suplimentare despre tipul inciziei, marimea ei etc;

  155. Toth Elisabeta says:

    Va multumesc din suflet pentru răspunsuri. Despre incizie ceea ce stiu ca exterior are aproximativ 15 cm abdomenul inferior ,iar in interior,dupa cate stiu este tăiat muschiul abdominal.( acea zonă e si putin smortita) Sper ca nu am scris vreo prostie.

  156. geno says:

    tatal meu 80 ani, a suferit acum 3 saptamani o operatie de calculi biliari. dl doctor i-a dat un recipient in care avea toate pierticelele. erau si mai mari si mai mici.si a mentionat ca erua pe toate canalele. joi i-a facut o analiza in care a descoperit ca au mai ramas doua pietre. inca ii mai curge si din dren cam 400 ml pe zi. spuneti-ne va rugam ce riscuri sunt in cazul lui si cum le putem evita fara o alta interventie chirurgicala.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Geno: daca cei doi calculi restanti sunt amplasati pe CBP, ei se extrag endoscopic, printr-o manevra speciala facuta numai de catre anumiti endoscopisti, adica nu mai trebuie musai operat. Nu stiu despre ce dren e vorba – poate fi un dren simplu, intraabdominal, sau un drenaj biliar extern – adica un tub pe care presiunea crescuta din caile bilare este dirijata la exterior. Sunt 2 lucruri complet diferite

  157. VIORICA says:

    Buna ziua. D-nul Doctor va rog mult sa ma ajutati.Am 76 ani sunt obeza gr.2 , si am fost diagnosticata:litiaza biliara veziculara,cardiopatie hipertensiva,si mi s-a recomandat cat de urgent operatie pentru pietre colecit.
    Ce ma sfatuiti sa fac? Imi este ffffff. frica de operatie.
    Multumesc frumos
    Viorica,

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Viorica: va rog sa ma credeti, la rece si cu o pregatire prealabila corecta, colecistectomia laparoscopica este o interventie simpla, relativ usor de suportat. BAfta!

  158. ini says:

    Buna ziua!
    Sotul meu (62 ani) a fost operat acum 2 saptamani de colicist,laparascopic.Are ameteli si vomita.I-am dat Metoclopramid.Cateva zile a fost bine.Acum iar are ameteli si vomita.Nu are alte urmari dupa operatie (dureri,costipatie,diaree,temperatura).Am inteles ca pot apare aceste stari postoperatorii.Este normal sau trebuie sa facem alte investigatii?
    Multumesc frumos.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ini: de principiu, simptomele respective nu ar trebui sa apara atat de tarziu dupa interventie. Ar fibine sa cereti sfatul chirurgului dvs – ii va face eventual investigatiile necesare ptr eliminarea altor cauze ale simptomelor (ulcer, litiaza in caile biliare principale, pancreatita etc)

  159. enache ion says:

    Buna ziua domn doctor ma numesc enache ion am 54 ani si acum 5 zile am fost operat laparoscopic de colecist in urma unor crize pancreatice.Operatia a decurs f bine am fost externat,nu am probleme cu regimul,starea mea fiind buna.In schimb daca merg la pas mai mult de 2-300 metri obosesc rapid.Si cand”casc”trebuie sa trag aer in piept in doi timpi nu dintr-una cum e normal.Nu ma doare nimic,dar as vrea sa mi spuneti daca este normal ceea ce mi se intampla.Va multumesc frumos si va doresc o zi buna.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ion: simptomele descrise nu au neaparat legatura cu interventia respectiva, ci mai degraba indirect, prin influenta anesteziei/operatiei asupra altor aparate in afara tubului digestiv. Un consult cardiologic / de medicina interna ar trebui sa transeze problema.

  160. Fulvia says:

    Sunt operata de fiere, laporoscopic, de 14 zile si as dori sa-mi spuneti cand pot sa-mi reiau activitatile zilnice si ce restrictii se impun.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Fulvia: din punctul meu de vedere, ar fi trebuit sa le reluati deja; corect este insa sa respectati indicatiile chirurgului dvs.

  161. Fulvia says:

    Buna seara,

    Menţionez că dr. meu chirurg mi-a recomandat un tratament de o lună cu medicamente de reglare a digestiei de trei ori pe zi, în urma căruia resimt dureri epigastrice de 5-10 minute, după care dispar.
    Sunt f. disciplinată si respect cu strictete sfaturile medicului meu chirurg,căruia îi mulţumesc pentru tot, dar aş dori şi părerea d- voastră.

  162. Fulvia says:

    Bună seara,

    Domnule doctor,vă mulţumsc mult pentru răspuns, dar revin cu cea de-a doua întrebare de mai sus; de ce resimt dureri crunte la nivelul stomacului, timp de 5-10 minute,indiferent dacă am mâncat sau nu.Să fie cumva efectul haotic al bilei pănă la echilibrarea digestiei? Întreb şi eu, informându-mă din materialul d-voastră expus mai sus.
    Menţionez că respect regimul alimentar stabilit la externare.În rest mă simt foarte bine şi-i mulţumesc lui Dumnezeu, medicului meu chirurg şi d-voastră că sunteţi alături de pacienţi cu sfaturi şi explicaţii pe măsură.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Fulvia: o colecistita tratata chirurgical nu exclude o gastrita / ulcer preexistente. cereti sfatul chirurgului dvs, va va prescrie la nevoie si un protector gastric.

  163. maria says:

    dl.Doctor,am fost operata laparoscopic de colicist in martie 2015 si 2 saptamini m am simtit f.bine.Dupa 2 saptamini ma doare (suportabil)in partea dreapta exact in locul in care imi simteam colicistul inainte de operatie.Am mers la doctor in urgenta de 2 ori si de fiecare data am facut ecografie si analiza singelui>Totul este NORMAL.Mi e rusine sa ma duc din nou cu aceiasi durere care de multe ori imi da starea unui pumn dat in
    abdomen ,durere profunda ,groasa.Va rog spuneti mi,va rog din suflet,ce ar putea fi.Imi scade calitatea vietii,indur zilnic o durere care astept sa mi treaca.Am 65 ani.Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: in zone unde este/era colecistul exista si alte organe care pot da dureri asemanatoare – rinichiul drept, duodenul, colonul. Poate ca durerile dvs erau de fapt generate de o alta afectiune si nu de colecistita. |cu cateva investigatii conduse de un internist, de ex, puteti scoate din discutie si alte cauze ale simptomelor.

  164. Coriolan says:

    D-le doctor,
    De ceva vreme (cam 2 ani) am oaresce dureri in partea dreapata, localizate oarecum imediat sub coaste. Nu am putut sa corelez durerile cu un un anumit regim alimentar. Medicul m-a trimis pina la urma sa-mi fac un ultrasound. Acesta a aratat vreo 8 polipi crescuti inauntrul bilei, cel mai mare dintre ei fiind 10 mm. Am repetat ultrasound-ul dupa 3 luni si nimic nu pare a se fi schimbat. Nici durerile, de alfel…
    Care ar fi sfatul dumneavoastra?
    Va multumesc.
    Cu respect,
    Coriolan.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Coriolan: avand in vedere numarul mare de polipi si dimensiunile rel mari ale lor, aveti indicatie indiscutabila de colecistectomie laparoscopica, chiar daca cel mai probabil NU polipii sunt sursa durerilor, care vor persista probabil si postoperator. In plus, mai ales daca examenul histopatologic confirma prezenta polipilor, fie ei si benigni, trebuie sa faceti o colonoscopie, eventual si o endoscopie digestiva superioara ptr a elimina o polipoza digestiva familiala, o afectiune genetica cu risc neoplazic crescut.

  165. Manuela says:

    Buna ziua,
    Am 44 de ani si acum 2-3 luni am facut o interventie laparoscopica de litiaza cistica(mentionez ca am fost operata clasic acum 18 ani de colicist) .Totul a desurs normal dar am dimineata un gust amar ca de pelin si mereu sunt balonata.Doresc sa stiu ce medicamente ar trebui sa iau,ce mancaruri,fructe am voie sa consum,stau mereu cu teama sa nu se formeze alti calculi si atunci ce mai e de facut…?
    Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Manuela: gustul amar este dat pur si simplu de refluxul bilei in stomac si esofag; imi pare rau – nu prescriu niciodata medicamente fara sa examinez direct un pacient, mai ales ca pare sa fie nevoie mai degraba de sfatul unui gastroenterolog; ca idee generala, exista medicamente care scad refluxul gastroesofagian, ajutand stomacul sa se goleasca „la vale”, precum si medicamente care precipita bila ajunsa in stomac, eliminand-o spre intestin. Gastroenterologul va va prescrie cu siguranta un regim adecvat – fara anumite grasimi, fara alcool, bauturi acide etc.

  166. georgeta says:

    Buna ziua ma numesc georgeta am fost op de colecist laparoscopic in luna mai gaura din capul pieptului nu sa inchis si curge am fost la medicul care ma op si mia zis ca firele din interior nu s.au topit si organismul le elimina . As vrea sa va intreb ce as putea sa fac ca de scos este foarte dureros si nu mai suport . Domnul doctor mia scos 2 fire si am lesinat de durere .va multumesc mult .

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgeta: tratata corect, plaga se va inchide intr-un final. Aveti insa nevoie de multa rabdare, ptr ca in acest caz nu exista solutii miraculoase.

  167. olariu mihaela says:

    Buna ziua,am fost operata pe 3 .09.2015 si in prezent ma simt foarte bine,diagnosticele au fost pancreatita acuta,colecistetomie,litiaza biliara,icter mecanic,intrebarea este cat timp trebuie sa tin regim si pot sa beau si eu o cafea dimineata? Mentionez ca in prezent mananc regim,carne fiarta sau gratar de pui sau vita,iaurt si branza degresata,compot de fructe fiert bine ca nu deranjeze stomacul.Cineva mi a spus ca sunt predispusa sa ma ingras daca am scos colecistul?Este adevarat,ce ma sfatuiti ,va multumesc,o zi mununata!

  168. emilia says:

    Buna ziua dl doctor! Am fost operata de colecist laparascopic acum 8 zile si inainte de operatie luam tinctura de propolis si polen acum mai pot continua cura.Va multumesc mult!

  169. cornelia marcu says:

    buna seara…tocmai ce am fost operata de piatra la fiere în varianta laparoscopică ( 1 oct.) …pot manca pine prajita ????

    multumesc !!!!!

  170. Mihai S says:

    Bună ziua. Am descoperit calculii biliari întâmplător acum 5 ani. După ce i-am descoperit, au început să mă deranjeze frecvent, și se măreau rapid. Până la urma, mi-am schimbat complet regimul de viață și în ultimii 3-4 ani am și uitat ca îi mai am. Totuși, acum 2 zile am avut o criză neasteptata, în condițiile în care în ultimele 2 luni nu prea mi-am mai respectat regimul. Ce îmi recomandați? Regim în continuare atata timp cat nu mă deranjează frecvent sau operație? Personal, nu înțeleg de ce nu se scot doar pietrele. Este clar ca reapariția pietrelor ține strict de regimul pacientului. Mi se pare ca pacientului i se scoate tot colecistul ca să i se permită continuarea regimului nesănătos pe care îl avea înainte. Mulțumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihai: extragerea pietrelor ar duce rapid si sigur la recidiva bolii, cu complicatii suplimentare legate de cicatrice pe peretele colecistului, aderente severe in jur etc; colecistectomia laparoscopica este atat de simpla, incat nu ar trebui sa va mai coditi. regimul dietetic este doar unul dintre factorii implicati in aparitia litiazei, pana si persoanele care mananca toata viata numai iarba fiarta pot face pietre la fiere – vegetarienii nu sunt de ex scutiti de aceasta boala.

  171. aaanamariaaa says:

    Buna ziua, am un gust amar/acru in gura de vreo 4 zile si ma doare putin in partea stanga si putina febra…durerea nu e permanenta…simt ca trece daca manac. Imi puteti spune ce este si ce trebuie sa fac. Va multumesc

  172. florentina says:

    buna ziua dom doctor am si eu o intrebare sint operata de colicist de 3 luni si nu stiu ce sa manic va rog sami spuneti un regim corect dv va multumesc astept raspuns de la dv

  173. Madalina says:

    Bună ziua, domnule doctor. În urmă cu 2 ani am fost diagnosticata cu pietre la colecist. Pe atunci nu aveam dureri mari și am considerat ca nu este necesara operația. Însă de o lună am dureri groaznice. Am fost la urgente de 3 ori ( de 2 ori într-o singură zi), la ecograf, la medicul de familie. Este clar, am colecistul plin de pietre. Am doar 18 ani și nu înțeleg de ce le-am făcut. Menționez ca am avut o alimentație echilibrată. Ce as mai vrea eu sa știu este dacă mă va mai durea zona aceea și stomacul, după operație? (luni o sa ma operez). Vă mulțumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Madalina: banuiesc ca deja ati aflat deja ca e o interventie simpla, fara dureri majore. La varsta dvs, prezenta litiazei arata o cauza favorizanta certa – defect genetic al unor enzime sau particularitate anatomica locala (gatuire a colecistului)

  174. Madalina says:

    Bună ziua din nou, domnule doctor. M-am operat marți… Din păcate nu a fost o operație ușoară, pentru ca aveam puroi acolo, erau pereții inflamați, o piatra intrase pe un canal și a durat 2 ore :(. În fine, azi am ajuns acasa și mâine ma voi duce sa mi se scoată tubul de dren
    As vrea sa știu dacă o sa ma doare când îl scoate? Toată lumea îmi spune ca nu, dar nu știu ce sa mai cred…

  175. mirela says:

    sunt operata de 6 zile si la pranz am mancat o supa de pui de tara cu legume si cartofi iar la cina spaghette cu rosii calite iar dimineata pe la 10 am mancat 2 oua fierte tari cu un pic de peste afumat dupa care pe la 12 ma luat o durere f puternica sub coaste si cu transpiratie rece este din cauza alimentatiei sau alta problema multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mirela: poate fi si, si. ar trebui sa va informati medicul curant, care stie – pe baza a ceea ce a gasit intraop si a analizelor facute eventual anterior – daca exista vreun risc de migrare de calculi prin canalele biliare, de pancreatita etc. Pe de alta parte, desi eu sunt un om foarte generos cu dieta pacientilor mei, doua oua fierte cu peste afumat, probabil gras si acela, la o singura masa mi se pare totusi o exagerare…

  176. MARIA says:

    buna seara, domnule doctor! as dori, daca aveti placere si timp sa ma lamuriti putin! am fost operata acum 8 luni laparoscopic, ma simt bine, in general dar, uneori simt o presiune, un disconfort in partea dreapta, probabil in locul fierii dupa anumite alimente si uneori o mica si scurta usturime, ma balonez uneori.mentionez ca pastrez, in mare, regimul alimentar. de regula iau LIv 52 si organismul se relaxeaza. ce ar putea fi, ce ma sfatuiti?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: la 8 luni de la interventie, nu colecistectomia este de vina ptr simptomele dvs; simptomele pot tine, la fel de bine, de intestinul gros de ex. puteti cere sfatul unui gastroenterolog.

  177. vasile says:

    Buna ziua sotia mea a facut un ecograf abdominal si sa descoperit polipi pe colecist sa operat pe 18-11-2015 si a externato pe 21-11-2015 si a mancat 100g peste facut la cuptor dupa care sa umflat destul de tare e normal va multumesc

  178. Mihaela says:

    Buna ziua,

    Ieri am suferit o criza de fiere absolut crunta, am zis ca mor, am avut niste dureri insuportabile, m-am manifestat mai rau ca o femeie ce naste. Este al doilea episod, prima data s-a intamplat in acest an in martie, dupa ce am baut 400 ml suc de spanac (dar atunci nu a fost atat de grav).
    Ieri criza a survenit dupa ce cu o seara inainte am mancat mai multa varza murata facuta de mine (cam 700 g), printr-o metoda fara sare, cruda, doar varza, suc de lamaie si putina apa plata (am mai facut varza murata asa si in trecut, dar doar cu apa si a fost mai buna, dupa un consum prelungit mi-a dat doar balonari si crampe). Am mancat-o in combinatie cu rosii proaspete (cam 1.5 kg aproximativ).
    Ieri dimineata m-au trezit din somn niste dureri, dar nu cumplite, care ulterior au trecut. Apoi am mancat 5 mere mici, si abia am apucat sa le termin ca a inceput criza, din ce in ce mai tare. De obicei nu am probleme cu merele, ocazional mi-au dat balonare si crampe.
    Criza a durat cam o ora, cred, a fost atat de intensa incat a trebuit sa iau un colebil, un no spa si un carbune medicinal (in aceasta ordine). Nu mi-a trecut imediat totusi. De obicei nu iau deloc pastile, asa ca am regretat, trebuia macar sa iau anghirol, care e mai natural, dar in mijlocul crizei si durerilor cumplite, asa am decis (cei din casa vroiau sa cheme salvarea, atat de rau era, dar am refuzat). Am avut si ameteli, eram alba la fata (palida), aveam frisoane reci, transpiratii, senzatia de voma (nu am vomitat).
    Data trecuta am rezistat fara pastile (atunci am si vomitat, am fost verde la fata, am avut tot ameteli si frisoane, cu transpiratii reci), iar ecografia a aratat nisip la pietre si la rinichi, doctorita a zis ca am colecistul cudat din nastere si mi-a recomandat sa nu beau apa minerala, sa nu mananc spanac, conopida, varza (si ce se digera greu si da balonari si gaze), sa beau cam 2 l apa plata. Pana atunci eu obisnuiam sa beau apa minerala (carbogazoasa).
    De la primul episod am respectat o vreme indicatiile, apoi am mancat iar varza si conopida in cantitati mari si am neglijat consumul suficient de apa.
    Eu urmez cam de 2 ani un stil alimentar vegan crud.
    In trecut am avut o ecografie in urma careia mi s-a spus ca am sindrom de colon iritabil si nisip la rinichi, atunci beam apa foarte putina si mai mult sucuri din comert, iar daca mancam doar o jumatate de caisa sau piersica ma balonam (atunci mi s-au recomandat fructe/legume gatite).
    Am programata o ecografie abdominala generala in aceasta saptamana (joi).
    Ieri dupa criza mi-a fost frica sa mananc, am mancat lent 5 rosii, iar mult mai tarziu 5 mere mici, cu pauze (intai 3, apoi 2 mai tarziu).
    Am citit mult pe internet si o recomandare ar fi sa am mese mici si dese (eu de obicei mancam mese mari si doar 2 mese pe zi, una de fructe si una de legume), sa beau suficienta apa, sa evit cruciferele; indicate sunt, printre altele, merele, rosiile, strugurii, sucurile de legume si fructe, dar nu portocalele (nu stiu de ce trebuie sa se evite portocalele, poate imi puteti spune).
    Ce parere aveti despre aceasta criza cumplita si ce recomandari aveti, mai ales in contextul alimentatiei mele, la care nu doresc si nu pot sa renunt? Sotul meu mi-a spus ca aceasta criza se datoreaza exact acestui stil alimentar si ca trebuie sa am din nou un stil alimentar „cu de toate”, dar moderat, cate putin din fiecare, insa pentru mine este exclus sa mananc iar produse de origine animala, precum si mancare vegana gatita.
    Va multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihaela: va spun un secret, pe care din pacate nu il stiu nici macar toti doctorii: colecistul este cudat din nastere la TOTI oamenii; daca la dvs nu are pietre in interior, inseamna ca se goleste de bila absolut normal, periodic si cudura respectiva este doar aparenta. Apoi, datele despre „criza” dvs sunt absolut insuficiente ptr a o pune pe seama colecistului. Ba, mai mult, ea pare sa fie legata de o alta afectiune a tubului digestiv. Trebuie sa intelegeti ca specia noastra este foarte indepartata genetic de ierbivore si nu are adaptarile acestora la un regim cu fibre vegetale in exces (vaca de ex are mai multe stomacuri si, chiar si asa, este genetic programata sa rumege alimente ingurgitate anterior si prefermentate, proces fara de care ar muri cu siguranta); prin urmare, intestinul nostru pur si simplu nu este facut sa digere imensa cantitate de fibre pe care i-o oferiti dvs; cu parere de rau trebuie sa va spun, dar dieta excesiva la care va supuneti colonul poate avea efecte contrare, acentuand anumite dereglari de digestie, care pot duce in timp la modificari ireversibile. Pur si simplu, nu avem enzimele, lungimea tubului digestiv, structura peretilor etc ptr a manca doar fibre vegetale toata viata. Prin urmare, sfatul meu este sa consultati mai intai un gastroenterolog ptr a elimina o cauza organica a crizei descrise, apoi – cu ajutorul unui nutritionist – sa reveniti treptat, moderat la un regim dietetic compatibil cu caracteristicile anatomice si functionale ale tubului digestiv la specia umana, chiar daca asta nu inseamna neaparat sa reveniti la consumul de carne.

  179. Ana says:

    Buna ziua
    Am fost operata de colecist acum 6 zile dar inca nu am avut scaun mentionez ca eu am inceput sa mananca acum 2 zile mananca decat iaurturi si supe ar trebui sa mi fac griji sa este normal?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ana: 6 zile este cam mult, dar nu inseamna ca asta este o nenorocire. Cel mai corect este sa va adresati chirurgului dvs, daca problema nu s-a rezolvat deja.

  180. Rusu Adrian says:

    Buna ziua. Tatal meu in varsta de 78 de ani a fost operat acuma o luna de zile de colecist dupa o criza dupa care a facut si pancreatita acuta, operatia fiind facuta dupa aproximativ o saptamana de internare, nemancat nimica, operatia a decurs bine dar acuma nu poate manca nimica, nu are pofta de mancare. Fiindca iesea foarte des afara domnul doctor i-a prescris un tratament si ma gandesc ca e rezultatul acestui tratament lipsa poftei de mancare, nu are vlaga sta in pat din cauza aceasta. Acuma doua zile a fost la control unde i s-au scos atzele si a spus ca este ok. Ca azi sa spuna ca nu poate sa manance nimica..,de ce?

  181. Vlad says:

    Buna ziua !!! Am 22 de anii si sunt operat de bila de circar 2 ani si pana acuma a mers totul foarte bine !!! Pana in ziua de azi … am vreo 4 zile de cand ma balonez si orice manac dau afara !!!!! Si nustiu dece ??? Trebuie sa ma duc la un doctor ceva ??? Sau…. daca ma putei ajuta cu un raspuns vas ramane indatorat ….. Va Multumesc !!!!

  182. Rusu Adrian says:

    Dupa o serie de analize, barium ekg, s-a ajuns la concluzia ca are diverticul duodenal, este in spital sub perfuzii , foarte slabit, aseara a mancat o cana de supa, apoi toata noaptea a facut diaree, urmeaza luni sa-i faca un examen de gastroendoscopie. Problema este cu diareea asta care-i provoaca o stare de slabiciune, dupa ce a mancat supa era cu totul altul, adica avea putere.

  183. Alin says:

    Bună seara, am fost operat laparoscopic de fiere acum 5 zile și m-am deranjat foarte foarte rău la stomac. Credeți ca e ceva permanent? Eu am antecedente în acest sens. Va mulțumesc .

  184. anonim says:

    Buna ziua .. Am 19 ani si am fost operata de colecist , azi e a treia zi dupa operatie si am dureri mari in partea dreapta si sunt balonata , nu stiu ce nu fac bine , simt ca aceasta durere se accentueaza dupa ce mananc. Ce ar trebui sa mananc ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Anonim: sper ca problemele semnalate sa se fi rezolvat intre timp; ptr ca o operatie de colecist nu seamana cu alta si pot fi nenumarate alte cauze ale simptomelor descrise, despre care eu nu am date, ar fi corect sa cereti aceste lamuriri medicului dvs curant.

  185. Elias says:

    Buna ziua.Am fost operat laparoscopic de colecist si as dori sa stiu daca e normal ca la anumite intervala de timp stomacul sa inceapa sa ma”roada” si sa chioraie,ca o foame dureroasa.Mentionez ca am o gastrita atrofica cu MI dupa Hp,plus o sfincterotomie Oddiana.La ce stil de viata m-as putea astepta si daca aceste simptome vor disparea dupa un timp.Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elias: simptomele descrise nu au legatura cu colecistectomia, pot fi insa explicate de prezenta gastritei. Ptr asta, un gastroenterolog va va prescrie un tratament adecvat care sa va ajute sa ajungeti la un stil de viata normal

  186. Neculai Stanuta says:

    Buna ziua! Acum 4 luni m-am operat de colicist mi-au descoperit 2 pietre m-am simtit bine pana am racit. Dupa raceala mi-a aparut o umflatura ca nu o nuca si tare,la ecografie mi-au spuns ca operatia decurge bine. Umflatura ma deranjeaza cand rad si cand starnut. Va multumesc ce imi recomandati!

  187. Lacramioara says:

    Buna ziua…am 49de ani…am avut si eu pietre la fiere..nu mau interesat cate sunt pt ca mia fost foarte rau inainte de a ma opera..acum am 5zile de la operatie…am un gust amar in gura si sincera sa fiu mie frica sa mananc..am 2zile la rand de cand vomit.,,,.o data pe zi.,,.si vomit dupa ceai cu paine prajita…si mie greata de orice miros,mancare…ce sa fac.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lacramioara: sa cereti sfatul celui care v-a operat, care va va indruma ptr investigatii suplimentare ptr a elimina o litiaza coledociana restanta sau orice alta cauza a varsaturilor.

  188. ELENA says:

    Buna seara !In urma cu 2saptamâni am fost operata de colecist laparoscopica,pietre multe 1mm și 5mm ,la 4 dupa operatie am avut o criza foarte puternica (identica ca înainte de operatie dar mai dura ) ,una mai usoara la 6zile si una la 8zile dupa operatie.Am refacut analizele si am tgo 98,tgp 101,ggt 156,fosfataza alc 281.Inainte de a ma opera am avut tgo tgp peste 300 am fost suspecta de hepatita dar toate au fost negative.Tin regim ,mananc putin imi este tare frica de o alta criza,de la prima criza am inceput sa iau D no-spa si metoclo,P algifen si metoclo,S no-spa si metoclo.As dori un sfat .Va multumesc !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: cu foarte mare probabilitate, ati facut cel putin un sindrom de pasaj (o pietricica a plecat din colecist in canalele biliare). Enzimele hepatice crescute nu insemana musai hepatita in adevaratul sens al cuvantului (hepatita virala), ci o inflamatie a celulelor hepatice din orice alta cauza, inclusiv un baraj pe canalele de evacuare a bilei. Ptr ca este posibil ca pietricica sa fie inca in canalele biliare, aveti nevoie DE URGENTA de un consult gastroenterologic la cineva care face si ERCP (adica va poate extrage eventuala piatra din coledoc prin endoscopie). apropo, nu vi s-au recoltat si bilirubina, eventual si enzimele pancreatice? oricum, gastroenterologul va va spune ce analize/ investigatii trebuie sa faceti inainte de eventuala ERCP.

  189. marcel hudescu says:

    buna ziua acum 3 luni mam operat de colecist laparascopica am avut pietre mari si f marunte doctorul mia spus ca pietrele deja plecase dupa operatie cam la o la cite o saptamana faceam cite o criza asemanatoare cu cele dinainte de operatiede cateva zile dant f constipata si am impresia ca in scaun am pietricele ca nisipul e posibil sa-mi fi ramas pietre pe canale si sa le elimin prin scaun?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marcel: este posibil sa aveti litiaza si in coledoc, dar cu siguranta acestea nu au cum sa apara in scaun, chiar daca se elimina (nu pot fi identificate in scaun). Aveti nevoie de un consult gastroenterologic la cineva care face ERCP (adica poate extage pietrele din coledoc printr-o manevra endoscopica) – va va recomanda ce analize/ investigatii trebuie sa faceti ptr a confirma prezenta eventualei litiaza coledociene.

  190. SZABO ENIKO says:

    Buna ziua,
    acum 6 luni m-am operat de colecist laparoscopica,de vreo 2 zile am inceput sa am dureri in gura stomacului si dupa acea o senzatie de rau,de voma,am vomat de 6 ori lichid galben,amar,am avut frisoane,nu am suportat lumina,sa vorbeasca linga mine,nu am putut misca capul numai am stat intinsa pe spate .Am primit im no-spa,metoclopramid si algocalmin.Ce imi recomandati,multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Eniko: Simptomele descrise nu au neaparat legatura cu vechea colecistectomie; fotofobia si redoarea de ceafa arata o iritatie a meningelui, ca atare cred ca varsaturile au o cauza centrala; este obligatoriu sa va adresati unui serviciu unde exista un internist si, preferabil, un neurolog. Dupa parerea mea, este o urgenta!

  191. RORA says:

    Buna ziua,
    Am 56 ani si de ceva timp dupa ce mananc am reflus esofagian iar daca acest lucru nu se intampla ma doare in capul pieptului si durerea o simt la baza gatului, uneori si sub coaste in partea dreapta. Noaptea ma trezesc din somn din cauza dureri care radiaza in spate. Daca iau dicarbocalm mai atenueaza un pic durerea. Am facut ieri o ecografie abdominala si pe ea scrie ca am stomac cu peretii… ingrosati-5,8, iar la colecist: aspect-septat; continut-particule erogene; CBP-4,2; Ax slenoportal: VP-12,5 ; VSpl-6; circulatie colaterala-absente; Pereti-polipi:2,5/2,7/2,6 mm (sper ca am inteles corect scrisul doctorului) Mentionez ca nu fumez si nici nu consum alcool pentru ca am hepatita C nedetectabila in urma tratamentului. Va rog frumos spuneti-mi ce trebuie sa fac, va multumesc anticipat !

  192. Cristina says:

    Buna seara! Am 28 de ani si sunt însărcinată in 27 de saptamâni pana acum nu am avut probleme dar de o săptămana am tot făcut niște crize de bila. La control mi sa spus ca am pietre si nu sunt fixe (plimbărețe) si va trebui sa m-a operez pentru a evita complicații . Ce părere aveți? Anestezia dăunează copilului? Sunt riscuri sa pierd copilul? Mulțumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: cred ca cel mai intelept ar fi sa temporizati interventia pana dupa nastere, din nenumarate puncte de vedere. chiar si colecistitele acute severe, in anumite situatii, pot fi tratate initial medicamentos, urmand ca interventia sa se faca dupa remiterea fenomenelor inflamatorii. aveti insa de supraveghere medicala periodica, inclusiv analiza specifice, ptr a fi sigura ca interventia nu se impune ca urgenta.

  193. Anisoara says:

    Buna ziua, am 45 de ani si in urma unei ecografii facute saptamana trecuta, doctorul mi-a spus ca trebuie sa ma gandesc sa imi scot fiara,iata rezultatul ecografului: colecist alungit,transonic cu perete de 3 mm in interior imagine hiperomogena cu con de umbra posterior de 25 mm(litiaza veziculara) CBP liber 3,5 mm; VP=10mm, pancreas ecranat(meteorism abdominal), splina omogena 108 mm in ax lung.
    Mentionez ca din cand in cand mai am gust amar in gura, dar daca iau anghirol inainte de masa si triferment dupa masa nu mai am aceste simptome, de fapt cam din 3 in 3 luni sa zic asa am o senzatie de rau.
    Trebuie neaparat sa ma operez, nu se poate trata altfel?
    Multumesc.

  194. gabriela says:

    Am fost operata de fiere laparoscopic pe 2 dec 2015 ,am tinut rgim strict cum mi-a recomandat dl doctor; nici acum nu abuzez .Ma simt bine ,mi-a revenit pofta de mancare dar spre seara am gaze ,balonare si scaunel sunt mai moi si mi s-au deranjat hemoroizii.Inainte de opratie am facut colonoscopie si endoscopie ;nu am nimic grav (hemoroizi gr II ).Mentionez ca in urma cu 25 de ani am suferit o op de stenoza pilorica ulceroasa (nu am mai avut probleme ). Au vreo lgatura gazele si boloboroselile cu aceasta operatie ? Am inceput tratament cu Debridat si Espumisan .Voi scapa de aceste gaze si balonari ? Va multumesc !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gabriela: teoretic poate avea, nu atat cu operatia, cat cu modificarea ritmicitatii descarcarilor de bila din intestin (acum bila se elimina continuu, in cantitati mici). Trebuie sa fragmentati mesele in portii mai mici si sa evitati anumite alimente meteorizante / care se digera mai greu.

  195. vali says:

    Buna ziua domnule doctor, as avea mare nevoie de sfatul dumneavoastră, soțul meu,operat de hernie inghinala în mod clasic, cu plasa, acum 22 de zile are încă montat tubul de dren care colectează 100ml la 24 ore,e un lichid gălbui-transparent care nu se diminuează așa cum cred ca ar trebui, va rog sa-mi spuneți ce poate sa genereze asta și ce ar trebui făcut în cazul lui?Medicul care l-a operat zice că organismul lui tolerează mai greu plasa și ca trebuie să aștepte să se reducă la jumătate acel lichid pentru a-i scoate tubul
    dar eu sunt îngrijorată pentru ca a trecut așa mult timp și nu e nici o schimbare,colectează la fel ,ce poate însemna asta,pot apărea complicații sau deja situația e rea?Mentionez că are o stare generala buna, nu face febra, are dureri suportabile la diferite mișcări iar plaga e spre vindecare. Va mulțumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Vali: medicul curant al sotului este cle mai in masura sa aprecieze cand trebuie suprimat tubul de dren; cata vreme lichidul este limpede si nu exista infectie locala, totul este ok.

  196. Neamtu Jenica says:

    Bună seara! Acum doua săptămâni m-am operat de colecistita care s-a găsit în jur de 150-200 de pietre, știam de existenta lor de acum 9 ani când erau doar 3-4 , în tot acest timp am rezistat crizelor cu ceai și medicamente ☺ Va rog sa îmi spuneți cat timp este necesar sa țin regim alimentar și sa nu depun efort fizic , operatia fiind făcută la parascop .Va mulțumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Jenica: nu mai aveti contraindicatii in ceea ce priveste efortul fizic; regimul dietetic, si acela nu foarte strict, nu trebuie urmat mai mult de 2-3 saptamani postop, daca medicul dvs nu v-a mentionat altceva.

  197. Pirvu Mona says:

    Buna ziua m_am operat 11 zile de colecist laparascopic totul a decurs bine am avut 6_7 zile dureri in zona operatiei doar ca la taietura deasupra buricului care i si cea mai mare taietura inauntru sa intarit foarte tare si ustura intrebarea mea e ce ar putea fi de fe sa intarit trebuie sa ma duc la doctor.Doctorul care ma operat nu mi-a zis sa mai vin la control am fire care se topesc.Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Monica: poate fi o simpla reactie inflamatorie/cicatriceala, dar in egala masura poate fi un mic serom/hemoatom local, fara consecinte daca este tratat corect; va trebui asadar sa mergeti la control la chirurgul dvs.

  198. MIhai says:

    Buna ziuna
    Am 35 ani si m-am operat in urma cu o luna de colecist laparoscopic am tinut regimul alimentar.la masa imi place sa beau un pahar de vin,pot consuma alcool dupa operatie de colecist?
    Multumesc

  199. Bursuc says:

    Buna acum 2 săptămânii am fost operată de colecist la paroscooic si eventratie totul ok am ajuns acasa si la 2-3 zile a inceput o diaree 7-8 scaune pe zi am mers la medic mia dat antibiotic pt ca a zis ca ii ceva baterie din spital.Da eu nu pot mânca mai nimic numai diaree si am un gust amar in gura!tin sa mentionez ca totul mânca fiert!doctorul nu a zis nimic de regim da eu tin

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Bursuc: excesul relativ de bila din intestin poate genera cateva scaune moi postcolecistectomie, pana la „tamponarea” bilei cu alimente, dar din ceea ce descrieti pare sa fie mai mult de atat. daca problema persista, cateva analize din scaun vor identifica germenele si veti primi tratamentul adecvat.

  200. andra says:

    Buna ziua! As vrea sa va intreb daca este bine sa tin cura de slabire Rina de 90de zile pt ca la sfarsitul anului 2012am fost operata de colecist cu complicatii (icter, pietricica blocata pe canal, cu un tub introdus pe canal pentru drenarea pietricele,steatoza hepatica, si o usoara forma de pancreatita….) . Dupa externare am tinut regim strict in urma caruia am slabit f bine, insa dupa revenirea la alimentatia normala kilogramele au revenitla loc. Digestia este un d
    ezastru, cu episoade de constipatie severa si cateodata durere in partea dreapta. Analizele sunt bune, ficatul este la dimensiuni bune. In concluzie ma tin de dieta sau reiau regimul? Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andra: regret, dar nu sunt specializat in cure de slabire; ptr asta, trebuie sa cereti sfatul unui nutritionist.

  201. Simona Moldovan says:

    Am o intrebare in august 2015 am fost operata de colegist de atunci am folosit aproape tot timpu KREON DE 100000 am dureri mari sub coasta dreaptaerg in spate si vin pana in fata ce as mai putea folosi sau ie vreo problema daca nu consult un chirurg

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Simona: Kreonul ajuta digestia de pe baricada pancreasului si NU a colecistului… El nu se administreaza de rutina dupa colecistectomie. Simptomele dvs pot avea si alta cauza – plecand de la rinichi, plamani, suprarenala dreapta, ficatul pr-zis, colonul drept etc etc, prin urmare ar trebui sa incepeti cu un examen medical la internist sau gastroenterolog.

  202. Ungureanu says:

    Buna seara,
    Peste aprox.o saptamana si mama mea va face o operatie de colecist. Vreau doar sa va multumesc pentru toata rabdarea si detaliile pe care le-ati postat aici, m-au ajutat sa ma informez f.bine si in plus m-au linistit f.mult, credeam ca o astfel de operatie este teribil de complicata si implicit periculoasa.
    Sanatate si mult bine va doresc!

  203. Florin Alin says:

    Buna ziua.in urma cu 2 ani aprox am facut operatia de hernie inghinala cea clasica cu plasa.apoi treptat incet incet dupa 2-3 luni am inceput alergarile usor,si dupa ceva timp la jumatate de an am inceput activitatea de fotbalist.vreau sa va spun ca dupa ce imi fac antrenamentele si joc fotbal ma doare piciorul,in partea operatie undeva mai jos de zona inghinala si coapsa.ma puteti lamuri in aceasta privinta va rog?vreau sa mentionez faptul ca ma duc la sala ,fac exercitii dar in aceasta privinta nu am nici-o problema cu durerea..Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Florin: postarea dvs nu are nicio legatura cu articolul de fata; v-am raspuns deja la postarea initiala; va rog sa nu mai postati aceeasi intrebare la articole diferite.

  204. Andreea says:

    Domnule Dr. as vrea sa stiu de ce la trei saptamani dupa operatia de fiere laparascopic, fara complicatii,colecist malformat alitiazic mi se ingrasa foarte repede parul iar pe ten se observa un strat subtire de grasime.
    In momentul de fata urmez un regim, recunosc ca nu foarte strict, dar nu am introdus in alimentatie carne de porc, prajeli, unt,ciocolata…
    De asemenea de cateva zile am si un usor gust amar si simt si niste intepaturi usoare in partea dreapta.Pot fi aceste simptome reactiile unui ficat ‘chinuit’ sau suprasolicitat?
    Multumesc anticipat pentru raspuns si va felicit pt.informatiile bine argumentate de pe seit.Mult succes.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andreaa: intre colecistectomia laparoscopica suferita si parul dvs nu exista, din fericire, nicio legatura directa…

  205. Andreea says:

    Domnule Dr. as vrea sa stiu de ce la trei saptamani dupa operatia de fiere laparascopic, fara complicatii,colecist malformat alitiazic mi se ingrasa foarte repede parul iar pe ten se observa un strat subtire de grasime.
    In momentul de fata urmez un regim, recunosc ca nu foarte strict, dar nu am introdus in alimentatie carne de porc, prajeli, unt,ciocolata…
    De asemenea de cateva zile am si un usor gust amar si simt si niste intepaturi usoare in partea dreapta.Pot fi aceste simptome reactiile unui ficat ‘chinuit’ sau suprasolicitat?
    Multumesc anticipat pentru raspuns si va felicit pt.informatiile bine argumentate de pe site.Mult succes.

  206. Adrian says:

    Bună seara , din cauza unor dureri abdominale am făcut ecografie.rezultatul examinării a fost colecist-transonic, cudat , uşor globulos, fără calculi , cu sediment.diagnostic-colecistită cronică alitiazică.m-au trimis acasă cu scobutil pe 3 zile. La o lună după (durerea persistând ) am făcut o nouă ecografie unde mi s-a spus că nu vede exact problema de la colecist şi că s-ar putea să fie colon iritabil sau ulcer duodenal.cam de o săptămână mănănc doar pâine prăjită şi supe slabe în grăsimi.durerea încă persistă.pot fii şi alte cauze pentru durere ? O simt non stop şi după câte o masă parcă se agravează.mulțumesc anticipat pentru răspuns.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adrian: bineinteles ca pot fi si alte cauze – un ulcer gastroduodenal, de ex. Corect este sa va adresati unui gastroenterolog ptr investigatii si tratament.

  207. Adrian says:

    Menționez că am 25 de ani,şi o tendinită la umărul drept.am înțeles că pot simții durerea din cauza colecistului şi în umărul drept? Mulțumesc

  208. ana says:

    Buna ziua,sunt însărcinată in 14 saptamâni.In urma unor vărsături puternice am fost internata si am aflat ca am foarte multe pietre la fiere 10mm. Mi-a fost recomandata operația laparoscopic dar mi-e frica pt făt.Anestezia are vreo influența asupra sarcinii? Mi S-a spurca pot apărea complicații mai târziu in sarcina. Sunt pe ampicilină,no Spa si metroclopramid dar tot simt înțepături in partea dreapta. Sunt la regim. Va rog sa ma ajutați cu un răspuns.Va mulțumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ana: atat durerile, cat si varsaturile pot aparea si in contextul normal al sarcinii, fara a fi obligatoriu cauzate de prezenta pietrelor; ideal ar fi sa va operati dupa nastere sau dupa intreruperea alaptarii, dar ptr asta va trebui sa fiti permanent monitorizata, ptr a se exclude o colecistita acuta. In cazul in care inflamatia colecistului devine o urgenta si nu poate fi calmata prin tratament conservator, va trebui intervenit chirurgical, chiar daca sunteti insarcinata.

  209. ionut says:

    Buna dn doctor!
    am o intrebare. de 3 saptamani am fost operat(laparascopie) – mi s-a scos vezica biliara. E adevarat ca am tinut dieta(o mai tin) dar cateodata(poate mai des:)) mai maninc(beau) produse lactate de „casa”. mai des beau chefir(cu biscuiti). mesele de baza(principale) ma starui sa le respect. dar am observat, ca daca maninc(des) biscuiti cu chefir sau chiar covrigi, mi se face acru in gura(nu totdeauna). Asa acrime mai simteam mai inainte, daca mai serveam vin(ceva mai mult, dar nu totdeauna). Ba mai am si ceva balonari, meteorism. Spuneti-mi va rog, e normal asa ceva(de simptome vorbesc)sa fie dupa o astfel de operatie? si daca se poate, sa-mi spuneti ce ceaiuri sa consum(remedii naturiste) pt astfel de probleme. multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionut: simptomele descrise pot fi explicate de o gastrita; regret, dar nu cunosc remedii naturiste ptr asta; va sfatuiesc sa apelati totusi la sfaturile unui gastroenterolog.

  210. victoria says:

    buna ziua problema mea este urmatoarea.am avut o colica abdominala insotita de febra si urini hipercrome simptome care au disparut vdupa 2-3 zile .La ccografia abdomonala s-a depistat un calcul in colecist dar si dilatatia cailor biliare intra si extra hepatice,un conglomerat in ampula vater cu dilatatie secundara de cai biliare,dilatatie retrograda de canal wirsung,este posibila in aceasta situatie operatia laparoscopica sau trebuie facuta operatia clasic
    multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Victoria: in niciun caz abdomenul nu trebuie deschis numai ptr asa ceva, inainte de a incerca macar rezorvarea miniinvaziva a problemei. Sunt de fapt 2 lucruri complet diferite dpdv al tratamentului: ptr pietrele din fiere se face colecistectomie LAPAROSCOPICA, pietrele din coledoc se extrag prin ENDOSCOPIE, printr-o manevra numita colangiopancreatografie endoscopica retrograda cu papilosfincterotomie (ERCP). Este, de regula, o colaborare intre chirurg si gastroenterologul specializat in ERCP. Abordul clasic este asadar ultima solutie, daca nu se poate rezolva problema miniinvaziv.

  211. Dana says:

    Buna ziua dl Dr
    In 18apr am fost operata laparoscop de colecist si urmeaza sa mi se scoata firele dupa 2 sapt.
    1.Va rog sa-mi spuneti daca este suficient sa sterg zilnic inciziile cu betadina si sa aplic o compresa sterila pana cand se vor scoate firele?
    2.Pot sa fac dus inainte de scoaterea firelor?
    Multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dana: recomandarile cerute difera de la chirurg la chirurg; Sub rezerva faptului ca eu nu las pacientilor mei fire „vizibile” dupa colecistectomie si ca atare le dau alte sfaturi la externare, recomandarile mele (strict orientative, va rog sa faceti exact cum v-a sfatuit chirurgul dvs) ar fi: 1. ok betadina, plagile nu ar mai trebui acoperite in prezent; 2. da, daca toaletati putin firele cu betadina dupa dus, dar FARA pansament permanent; sau, si mai bine, protejati plagile cu pansament waterproof (intrebati la farmacie) strict in timpul dusului, apoi lasati-le liber.

  212. Liviu says:

    Buna ziua domnu Doctor Am facut un buletin ecografic si s-a descoperit ca am pietre la colecist ( Vezica Biliara : Forma omogena ; Perete normal ; Continut transonic , cu multiple imagini de polipi colesterolotici , de dimensiuni variabile , de max 7,4 mm ). Domnu Doctor de la acest spital mi-a zis sa vin sa ma opereze . Cineva mi-a recomandat un medicament si anume Rowachol si mi-a zis sa al iau ca o sa dizolve pietrele si usureaza eliminarea calculilor biliari prezenti an vezica biliara .Ce sa fac domnu Doctor sa ma operez sau sa iau medicamentul Rowachol ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Liviu: e o neconcordanta – in descriere scrie de polipi, dvs spuneti ceva de pietre; oricum, sincer sa fiu, puteti incerca cu Rowachol, dar parerea mea este ca nu va va ajuta cu nimic. Gasiti pe site un articol intreg despre polipii din colecist.

  213. RADU says:

    Bună seara domnule doctor.In luna martie 1998 am fost operat laparoscop de colecist(aveam 44 ani).În data de 15.04.2016(62 ani)am efectuat o ecografie abdomino-pelvina și pe buletinul ultrasonografie se specifică:
    ”ficat lob stang =6,8/7,4 cm,lob caudat=3,7cm;lob drept(diametru prerenal)=13,3 cm;ecostructura omogena,moderat hipercogena difuz,fara leziuni focalizate vizibile ecografic,fără deformări de contur.
    Canal coledoc cu calibru mult crescut(cca.13 mm),prezentând către potcoava duodenală un calcul cu con de umbră posterior(maximum 21 mm)-recomand examen CT/IRM abdominal,VP=11mm,VS=6mm,CBD=4mm.
    La analizele de sânge din data de 06.04.2016 GOT/AST=49,GPT/ALT=120,Fosfataza alcalină=375.
    Vă rog,d-le doctor,să-mi dați un sfat de medic chirurg.Vă mlțumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Radu: aveti nevoie, cu o oarecare urgenta, de un ERCP (o manevra endoscopica prin care se pot extrage calculii restanti in coledoc fara o alta interventie chirurgicala propriu-zisa). Desi situatia pare clara, s-ar putea ca gastroenterologul dvs sa va solicite un colangioRMN anterior manevrei, ptr a avea amanunte suplimentare despre arborele biliar.