CHIRURGIA ROBOTICA – Ce este chirurgia robotica?

TEHNICI CHIRURGICALE DE VARF

Chirurgia robotica este varianta de ultima generatie a chirurgiei minim-invazive. Robotul chirurgical este un dispozitiv complex care inglobeaza cele mai inalte tehnologii medicale si informatice disponibile in lume la momentul actual.

Tehnologia de varf permite chirurgului sa manevreze de la distanta instrumentele si camera de luat vederi, printr-un sistem de brate articulate. Practic, pacientii nu sunt operati de o masina, ci de catre un chirurg specializat, secondat de o echipa multidisciplinara dedicata.

“Indicatiile” chirurgului sunt transpuse in timp real in miscari de o finete si precizie uimitoare prin patru brate multiarticulate, comandate de la o consola aflata in imediata apropiere. Bratele robotului imprima miscari unui set avansat de instrumente, la randul lor multiarticulate.

Aceste instrumente au 7 grade de libertate, ceea ce le confera o mobilitate net superioara mainii umane. Concret, ele se pot roti pe nu mai putin de 540 de grade (adica se pot rasuci o data si jumatate in jurul axei proprii!). Pe langa instrumentarul special, platforma robotica ofera chirurgului inca un atu – medicul vizioneaza campul operator la rezolutie inalta, tridimensional, marit de cel putin 10 ori fata de normal. Sistemul video ultraperformant ii permite sa lucreze in spatii altminteri inaccesibile, vizualizand si cele mai mici detalii anatomice.

 

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *