CHIRURGIA ROBOTICA – Ce operatii pot fi efectuate prin abord robotic?

TEHNICI CHIRURGICALE DE VARF

Teoretic, toate interventiile laparoscopice pot fi efectuate prin abord robotic. Practic, chiar daca prin abord robotic se efectueaza fara probleme si colecistectomii ori apendicectomii, beneficiile chirurgiei robotice sunt cu atat mai mari, cu cat interventiile sunt mai complexe si se desfasoara in spatii mai inguste.

Chirurgia robotica tinde sa devina alegerea preferata in interventiile chirurgicale asupra organelor din bazin – prostatectomii, histerectomii, amputatii de rect, rezectii de rect etc. De altfel, toata patologia neoplazica a tubului digestiv (cancere de colon, cancere de stomac) este abordata robotic din ce in ce mai frecvent.

In egala masura, sunt mult facilitate operatiile asupra polului superior gastric si jonctiunii dintre esofag si stomac (fundoplicaturile – interventii adresate bolii de reflux gastroesofagian, herniilor hiatale) sau splenectomiile (extirparea splinei).

O mentiune aparte merita facuta pentru defectele parietale, hernii si eventratii. Atat in cura herniilor ombilicale si inghinale, cat mai ales a eventratiilor postoperatorii, chirurgia robotica a permis extinderea la scara larga a unor procedee altminteri dificil de executat prin tehnicile minim invazive avute la dispozitie pana in prezent.

 

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *