Chisturile hepatice

chisthidatic-hepatic

Cele mai frecvente sunt chisturile seroase hepatice, numite şi chisturi hepatice simple sau chisturi hepatice esenţiale. Sunt mici bule formate în ficat, pline cu lichid limpede. Dacă apar în număr mare semnalează o afecţiune congenitală numită boală polichistică hepatică. Peretele lor este subţire şi nu provoacă reacţie inflamatorie în jur. Câtă vreme rămân de mici dimensiuni, chisturile seroase nu ridică nicio problemă pentru pacienţi. Majoritatea sunt complet asimptomatice, fiind descoperite întâmplător la o banală ecografie abdominală. Dacă dimensiunile lor nu cresc în timp şi nu comprimă organele vecine, chisturile esenţiale pot rămâne netratate pentru tot restul vieţii. Pot fi rezolvate chirurgical dacă sunt mari, simptomatice (provoacă dureri etc), comprimă căile biliare sau organele din jur, dacă se rup. Operaţia se poate face clasic, prin incizie largă a abdomenului, sau laparoscopic. Se intervine laparoscopic în special pentru chisturile situate anterior, dar pot fi operate cu succes prin această tehnică şi cele situate în partea posterioară a ficatului (video  – voluminos chist seros hepatic situat posterior, provocând compresie pe rinichiul drept, suprarenala dreaptă şi vena cavă inferioară). În formele grave ale bolii polichistice hepatice, întregul ficat se umple de chisturi, semănând cu un burete plin de găuri. Singurul tratament în aceste forme extreme este transplantul hepatic.

Membrana proligera - chist-hidatic

Membrana proligera chist hidatic În România sunt relativ frecvente chisturile hepatice parazitare, numite şi chisturi hidatice. Sunt provocate de un vierme al ierbivorelor (Echinococcus granulosus), transmis la om de către câini. Pentru că omul nu este gazda definitivă, viermele se dezvoltă sub o formă ciudată  – în ficat apare o cavitate plină cu lichid perfect transparent, căptuşit de o membrană albicioasă, asemănătoare albuşului de ou parţial coagulat. În chisturile hidatice vechi, dar încă active, membrana din interior proliferează, umplând cavitatea cu vezicule mai mici, numite vezicule fiice. Peretele exterior al chistului hidatic este gros şi, dacă este situat la periferia ficatului, provoacă în jur o reacţie inflamatorie care în timp atrage şi lipeşte la chist organele din jur. Se descoperă de regulă tot ecografic, dar suspiciunea de echinococoză hepatică impune şi efectuarea unei tomografii, care evidenţiază membrana proligeră sau veziculele fiice. Confirmarea se obţine prin diagnostic serologic, prin analize speciale de sânge (testul ELISA pentru  echinococ). Evoluţia chistului hidatic hepatic este variabilă. În varianta favorabilă, parazitul moare, chistul devine inactiv, peretele se calcifică şi cavitatea din ficat nu mai creşte în dimensiuni. În cazurile nefavorabile, chisturile cresc până când ocupă tot ficatul, ajungând să comprime organele vecine. Lichidul din interior este puternic alergen. Dacă peretele chistului se sparge, poate declanşa o reacţie  alergică severă, mergând până la decesul pacientului prin şoc anafilactic. De aceea, chisturile active se tratează obligatoriu. Iniţial, se tentează inactivarea chistului, adică omorârea parazitului printr-un tratament medicamentos luat pe termen mai lung. În chisturile hidatice mici, tratamentul medicamentos e suficient. Chisturile mari şi cele complicate se operează. Intervenţia e mai dificilă ca în chisturile seroase şi nu întotdeauna se poate efectua o operaţie laparoscopică.  Membrana proligeră trebuie scoasă în totalitate. Ajunse accidental în abdomen, lichidul hidatic şi membrana pot genera alte chisturi, de aceea intervenţia se face cu precauţii suplimentare. Tratamentul antiparazitar se administrează, ca protecţie, şi postoperator.

Chist hidatic hepatic evacuat

Chist hidatic hepatic evacuat

O altă categorie sunt chisturile biliare. Pereţii canalelor prin care se elimină bila formează din loc în loc umflături, în care, cu timpul, ajunge să se strângă bila.  De cele mai multe ori, chisturile biliare sunt mici şi asimptomatice, de aceea nici nu se tratează. Tratamentul este instituit doar dacă ele provoacă dureri sau complicaţii. Uneori, chisturile simple şi cele hidatice ajung să comunice cu arborele biliar, caz în care bila le inundă, fără ca ele să fie adevărate chisturi biliare. Pentru diagnostic sunt folosite ecografia abdominală, examenul CT şi o investigaţie numită uzual colangioRMN. Este o examinare RMN (rezonanţă magnetică nucleară), în cursul căreia se injectează o substanţă care se va elimina prin ficat şi bilă, colorând chisturile biliare. Când comunicarea dintre canalele biliare şi chist este cert dovedită, se poate trata chistul indirect, printr-o manevră endoscopică (papilosfincterotomie endoscopică – se taie endoscopic, fără operaţie propriu-zisă, sfincterul care împiedică golirea bilei în intestin; scăderea presiunii în arborele biliar face ca bila să nu se mai acumuleze în chist).Chistadenocarcinoamele hepatice sunt tumori maligne, cancere de ficat, proliferări de celule neoplazice care produc lichid. Sunt extrem de rare, dar evoluţia lor este nefavorabilă.  Diagnosticul este adesea întâmplător şi se pune numai pe baza examenului histopatologic. Fiind vorba de un cancer, tratamentul este complex. În cazuri selecţionate, beneficiază de tratament chirurgical, dar datorită dificultăţii acesta este rezervat de regulă unor clinici specializate.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

37 comentarii adaugate pentru articolul “Chisturile hepatice

  1. Spătar Daniela says:

    Buna ziua .
    Din februarie 2022 mi s-a descoperit un Chist la ficat de o dimensiune de 9,3 × 6,5× 3,4 cm in urma unor dureri abdominale.
    De atunci durerile s-au extins in spate fiind tot mai intense.
    Nu locuiesc în țară, iar de atunci am fost trimisă doar prin analize, Rmn-3 la numar pana acum dar nimeni nu face nimic spunând e deocamdată e mai bine sa nu opereze…
    Dacă știe cineva mai multe detalii având în vedere dimensiunea si durerile ce țin deja fără oprire, cât de cât suportabile dar simt cum intensitatea lor crește, as fi bucuroasă sa ma ajutați cu un sfat…

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Tratamentul unui chiar hepatic de 10 cm depinde de multi factori neprecizati -de natura lui, localizarea exacta, comunicarea cu căile biliare etc. În primul rand, trebuie scoasa din discuție natura sa parazitara prin teste serologice specifice, sub rezerva ca am operat multiple chisturi parazitare seronegative (analize de sânge normale). Odată eliminata originea neoplazice (rara) și parazitara (chist hidatic – frecventa) se poate stabili mai corect dacă este chist seros, daca necesita sau nu tratament chirurgical și în ce va consta acesta.

  2. Lavinia says:

    Buna ziua! La un examen CT, tatalui meu i-a fost dat urmatorul rezultat: Ficat cu dimensiuni normale, prezinta doua leziuni de tip chistic like la nivelul segmentelor II (de circa 4 mm) si VII (de circa 6 mm). Este necesar completare cu examen IRM.

    Ne puteti ajuta cu mai multe detalii? El deja a fost diagnosticat cu cancer de prostata.
    Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Probabil sunt simple chisturi serioase hepatice, fără nicio problema. Descrierea este oarecum tipica pt asta. Este necesar și rmn.ul pt a face totuși diferențierea de mici metastaze de la cancerul de prostata, ca măsură suplimentara de siguranță

  3. Cristina Stroe says:

    Buna ziua,

    Mama a fost diagnosticata in urma cu un an cu cancer ovarian mucinos. A urmat 3 linii de tratament de chimioterapie, în prezent face Folfox. La ultimul RMN leziunile chistice pelvine sunt in regresie, dar se regăsesc leziuni chistice si micochistice perihepatice, unele determinând scalloping la nivelul parenchimului hepatic, cateva in progresie dimensionala, cea mai mare in adiacentă domnului de 20/13 mm.
    Credeti ca este necesara o intervenție chirurgicală?
    Multumim anticipat.
    Spor in tot ce faceti!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Da, interventia este necesara. Se scot uterul, anexele cu tumorile de baza în primul rand. Se încearcă apoi eliminarea a cât mai mulți noduli tumorali, fiind deja dovedit ca neoplasmul ovarian este principalul cancer la care citoreductia are impact net favorabil, în special prin creșterea răspunsului la chimioterapie. Asta dacă situația pulmonara, cerebrala etc nu e depășită. Din păcate, forma mucinoasa este cea mai agresiva. Totuși, merita încercat…

  4. Cristina Coroianu says:

    Buna ziua,

    Am 34 de ani și in urma unei ecografii abdominale mi-au fost găsite 2 chisturi posibil esențiale la ficat. Menționez ca am o ecografie anterioară din 2015 in care acestea nu erau prezente.
    Mi s-a recomandat RMN și analize pt echinoccoc. Echinococul a ieșit negativ iar la RMN au ieșit 3 chisturi esențiale de dim 6, 2 și 1.2 cm. Mi s-a recomandat urmărire la 6 luni. Funcția hepatica este normala in urma analizelor de sânge. Ce altceva pot face? De ce apar aceste chisturi, cum se procedează dacă ele se măresc? Risc sa fie afectat ficatul? Ce as putea face sa îmi protejez ficatul mai mult, am un stil de viata sănătos și nu am boli de ficat in familie.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: nu puteti face nimic; aparitia lor este conditionate genetic. Se pot extirpa laparoscopic (interventia e relativ simpla) daca ele cresc mult in dimensiuni si/sau comprima elemental nobile din ficat, daca dau dureri importante prin distensia capsulei hepatice etc. Masurile de protejare hepatica uzuale sunt suficiente.

  5. Chisturi corticale renale says:

    La IRM din 01.02.2019 mi s au evidentiat leziuni chistice hepatice de29/17 mm in segm III hepatic si de 22/16 mm in segmentul II hepatic si chisturi corticalmembrrlor inferioaree renale, toate acestea sub rezerva unui examen incomplet aspectului RMN. Va rog,are legatura cu edemele la membrele inferioare ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lazaroiu: chisturile hepatice sunt de dimensiuni mici; despre cele renale, nu mi.ati oferit date dimensionale. De principiu, nu explica edeme la nivelul membrelor inferioare, mai ales daca functia renala este pastrata.

  6. Diana Rusu says:

    Buna ziua! In urma unui Colangio RMN s-a depistat o leziune chistica de 3 mm in sectorul VII iar la diagnostic avem alte examinări speciale specificate Z01.8. In raport restul pare normal, la concluzii apare moderată steatoza hepatica. Ce poate însemna si cui ar trebui sa ma adresez, unui radiolog sau gastroenterolog. De la o ciroza biliară primitiva, hepatita cronica autoimuna reiese cu totul altceva. Multumesc pentru orice sfat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Diana: pe datele furnizate, pare ca aveti un simplu chist seros hepatic de foarte mici dimensiuni; nu trebuie sa faceti nimic, doar sa il monitorizati imagistic 9ecografic, RMN) ptr a-I vedea evolutia – puteti repeta RMN peste 6 luni – un an (daca nu exista progresie ecografica). Daca leziunea creste, se fac testari specifice – anti echinococ etc. Altminteri, nu e nevoie de nimic.

  7. Bălțoi Eftemie says:

    În urma unui examen RMN am fost depistat cu o boală polichistică la ficat. Am un christ de 10 cm și mai multe mai mici. Unde mă pot adresa pentru tratament?

  8. Laura says:

    Buna ziua ,numele meu este Laura și locuiesc in Anglia de 2 ani de zile in urma cu 10 luni am născut iar o data cu nașterea au apărut și durerile in partea dreapta dureri scurte și înțepătoare uneori cu stări de voma.Am contactat medicul de familie de aici care mi-a făcut trimitere la spital pentru o ecografie abdominala in urma căruia mi sa spus ca am chisturi pe ficat și ca nu exista tratament doar intervenție chirurgicală.Acest lucru nu ma convins și am cerut și un CT aștept rezultatul zilele acestea ,dar ceea ce ma pus pe gânduri a fost răspunsul lor la întrebarea mea dacă acele chisturi pot degenera in viitor într-un cancer la care ei mi-au răspuns nu cred ești prea tânăra eu avand 23 de ani
    Ce ma sfătuiți sa fac in aceasta situație (p.s durerile sunt in fiecare zi)

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Laura: chisturile hepatice se opereaza numai in anumite conditii, in functie de criterii pe care nu le pot sti doar din datele prezentate de dvs. e nevoie de rezultatul ct.

  9. Dan says:

    Buna ziua,
    Anul trecut in decembrie in urma unei ecografii abdominale am fost diagnosticat cu un chist la ficat cu dimensiunea de 4 cm, in vara acestui an adica la 6 luni dupa prima ecografie am facut o toxinfectie alimentara ocazie cu care mi s-au facut mai multe analize printre care si inca o ecografie abdominala constatandu-se ca dimensiunea chistului a crescut la 6,2 cm plus ca mi-au mai gasit giardioza. Pentru acea toxiinfectie si giardioza am luat 14 zile antibiotic si albendazol. M-am ingrijorat pentru chist vazand ca a crescut in dimensiune iar 3 saprtamani dupa tratamentul pentru toxiinfectie alimetara am facut un RMN cu substanta de contrast. La RMN chistul era de 2.1 cm. Am facut si testul pentru Echinococsus si a iesit negativ.
    Precizez ca am 34 de ani si as dori sa scap definitiv de acest chist.
    Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dan: ceva nu se leaga; diferenta este mult prea mare intre ecografie si RMN. Si chistul nu avea cum sa se “usuce” de la sine. RMN are insa sensibilitate mai mare. Daca e reala dimensiunea, nu aveti indicatie de tratament chirurgical, ci numai de supraveghere prin rmn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *