COLECISTITA ACUTA

Colecistita reprezintă inflamaţia veziculei biliare; poate fi cronică sau acută. Cea mai frecventă cauză de colecistită acută este litiaza veziculară (colecistita litiazică, “pietre la fiere”). Litiaza este periculoasă prin complicaţiile pe care le provoacă. Un calcul vezicular (o “piatră”) poate astupa canalul de evacuare a bilei, provocând complicaţii redutabile. Din fericire, astăzi avem la dispoziţie o metodă elegantă de tratament a colecistitei, cu sechele minime şi recuperare rapidă a pacienţilor: colecistectomia laparoscopică, aşa-zisa operaţie de colecist “cu laser”.

Puţină anatomie Colecistul (vezicula biliară, „fierea”) este o „punguţă” lipită strâns pe faţa inferioară a ficatului, în care se adună bila atunci când nu mâncăm. El se uneşte cu arborele biliar (canalele prin care ficatul elimină bila în intestin) printr-un canal subţire, numit cistic. Arborele biliar se termină printr-un fel de ecluză, sfincterul lui Oddi. Acesta rămâne închis între mese şi bila, neputând trece în intestin, se adună în colecist până la următoarea masă. Când apare un obstacol în calea eliminării ei (piatră, anomalii ale sfincterului Oddi,  tumori), bila trece în sânge, ducând la apariţia icterului, a „gălbinării”.

Ce este colecistita acută? Reprezintă inflamaţia acută a veziculei biliare. De cele mai multe ori colecistita acută este dată de prezenţa în colecist a unor conglomerate de colesterol, săruri biliare, calciu, numite calculi veziculari, cu alte cuvinte „pietre la fiere”. Calculii pot provoca „răni” pe peretele colecistului, porţi de intrare pentru diverşi microbi. Când sunt suficient de mici, pietrele străbat cisticul, cu preţul unor dureri violente – colica biliară. Alteori ei astupă canalul cistic, bila din colecist infectându-se. Mai rar, colecistita acută poate apărea şi în lipsa calculilor , caz în care vorbim de colecistita acută alitiazică.

Litiază veziculară sau colecistită acută? Litiaza veziculară reprezintă simpla prezenţă a calculilor în colecist. Aceştia pot sau nu să determine apariţia inflamaţiei, a colecistitei acute. Chiar dacă există şi cazuri de colecistită acută alitiazică, asocierea colecistitei acute cu litiaza este atât de frecventă, încât cele două noţiuni au ajuns să se confunde. Corect, spunem că litiaza veziculară s-a complicat cu o colecistită acută doar atunci când apar semne de inflamaţie: cresc celulele albe din sânge, se îngroaşă peretele colecistului, poate apărea lichid sub ficat sau în cavitatea peritoneală etc.

Forme de colecistită acută În primele faze ale bolii, peretele colecistului se îngroaşă, dar este viabil. Vorbim de colecistita acută catarală. Ulterior, colecistul este acoperit de organism cu o substanţă izolatoare numită fibrină, menită să împiedice răspândirea infecţiei. Colecistul este gros, tensionat, înconjurat de fibrină şi lichid – colecistita acută flegmonoasă. Dacă inflamaţia se amplifică, peretele vezicular moare, se sparge şi puroiul este eliminat în abdomen – colecistita acută gangrenoasă.

Ce este plastronul vezicular (plastronul subhepatic)? Dacă organismul reuşeşte să depună suficientă fibrină în jurul colecistului bolnav şi infecţia nu evoluează prea rapid, sub ficat se formează un bloc inflamator în jurul veziculei biliare. Organele (marele epiploon, colonul, intestinul subţire, ficatul) se lipesc între ele prin punţi de fibrină, formând un plastron, centrat de colecistul inflamat. În cazul în care se ajunge la colecistită acută gangrenoasă, plastronul împiedică răspândirea infecţiei în restul abdomenului.

Ce este hidropsul vezicular Ce este colecistita scleroatrofică?
Litiaza veziculară poate da cancer? Se pot dizolva pietrele la fiere cu medicamente? Pot să scap de operaţie dacă am litiază veziculară? În colecistita acută operaţia este obligatorie? Se poate trăi normal fără colecist în organism? De ce este preferabilă colecistectomia laparoscopică în colecistita acută?

Cât de strict este regimul alimentar după colecistectomia laparoscopică? Imediat după colecistectomie sunt interzise alimentele grase, coleretice, colagoge (care cresc secreţia de bilă şi eliminarea ei în intestin): gălbenuşul de ou, maioneza, frişca, smântâna, untura, prăjelile etc. După două – trei săptămâni regimul poate fi adus progresiv la normal, respectând aceleaşi reguli care ar trebui urmate şi de oamenii perfect sănătoşi.

Ce mancam dupa operatia de colecist?

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

586 comentarii adaugate pentru articolul “COLECISTITA ACUTA

 1. Roxana says:

  Bună ziua,
  Mă confrunt cu o problemă veche și foarte deranjanta pentru că persistă de 10 ani încoace și anume am crize cred ca datorate bilei care sunt foarte îngrozitoare și îmi dau toată viața peste cap. Se manifestă cu gust amar în gură dimineața după care urmează greață, durere de cap, vomă, stare generală foarte proastă, intoleranță alimentară.
  Aceasta criza tine între 2-3 zile în care aceste simptome se agravează ducând pana la frisoane și febră uneori fiind necesara chemarea ambulantei pentru că nu pot lua nici un medicament pe gură din cauza senzației de vomă, apare și deshidratarea pe parcurs pentru că și apa îmi provoacă greață.
  Aceste crize apar chiar și de doua ori pe săptămână, sau la doua săptămâni iar în cele mai bune cazuri o data pe lună dar o dată cu trecerea anilor sunt din ce în ce mai agresive.
  Ecografia abdominală arată că am cu colecist alungit, cudat infundibular, conținut transonic, pereți subțiri, fără imagini de calculi.
  Menționez ca țin regim strict și tot am aceste crize.
  Greutatea corporală este normală, chiar am slăbit în ultimul timp destul de mult pentru ca am eliminat din alimentație carnea, lactatele și dulciurile.
  Vă rog să îmi dați un sfat în legătură cu ce aș putea face ca să scap de aceste crize care imi afectează viața.
  În perioadele cu crize nu pot merge la servici pentru că nu mă pot ridica din pat datorită râului, nu ma pot concentra, ma deranjează și lumina, sunt afectată și emoțional pentru că put și simplu nu mai am putere sa fac față acestui rău și îmi este frica în permanență să nu se declanșeze criza așa că mănanc foarte puțin și nimic consistent.
  Mulțumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Cata vreme colecistul nu are calculi, nu este el principalul vinovat ptr simptomele dvs. De ex, ele pot indica o boala de reflux gastroesofagian, asociata sau nu cu o hernie gastrica transhiatala. Daca nu ati facut.o încă, trebuie sa mergeți la un gastroenterolog si sa faceți o endoscopie. S.ar putea ca un simplu tratament cu pastile, corect și complet, sa va rezolve problema, cel puțin temporar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *