Eventratia – ruptura de prapur sau hernie?

Ca şi hernia, eventraţia presupune exteriorizarea sub piele a unui organ intraabdominal, la nivelul unui punct slab al peretelui. Spre deosebire însă de herniile obişnuite, acest punct slab nu există de la naştere, ci a fost dobândit ulterior. Orice traumatism soldat cu ruptura ori tăierea muşchilor (lovituri, intervenţii chirurgicale efectuate la acest nivel etc) lasă cicatrici în structura de rezistenţă a peretelui abdominal. Dacă presiunea din abdomen creşte brusc, repetat sau peste măsură, peretele se rupe la locul cicatricii, unde trăinicia lui este minimă. Indiferent că eventraţia apare după un traumatism puternic (eventraţie posttraumatică) sau după o intervenţie chirurgicală (eventraţie postoperatorie), prin defectul respectiv ies peritoneul şi unul sau mai multe organe intraabdominale. Din acest punct de vedere, eventraţiile sunt perfect asimilabile herniilor. Se şi numesc „hernii postincizionale”, pentru că în marea majoritate a cazurilor apar după intervenţii chirurgicale.

Organul care herniază cel mai frecvent este marele epiploon, prapurul, de unde şi denumirea populară – incorectă, dar extrem de răspândită încă la noi – de „ruptură de prapur”. Eventraţia postoperatorie apare de regulă după intervenţii ample, cu incizii largi, infecţii sau alte complicaţii ale plăgii postoperatorii, mai ales când peretele se închide în tensiune. Sunt predispuşi pacienţii care iau medicamente care influenţează cicatrizarea (corticosteroizi – Prednison, Dexametazonă), diabeticii, pacienţii prost nutriţi, cei imunodeprimaţi, pacienţii care fac eforturi bruşte (inclusiv accese rebele de tuse) sau care se îngraşă foarte mult după operaţie, cei care au vascularizaţie locală proastă, pacienţii cu cancer sau cei la care, din diferite motive, oxigenarea sângelui nu se face bine (boli pulmonare sau cardiace cronice, severe).

Eventraţia apare ca o umflătură sub piele, mai evidentă cu pacientul în picioare sau când acesta tuşeşte. Tegumentele de deasupra prezintă cicatrici de la operaţia anterioară. Mai rar şi în special la obezi, sacul de eventraţie îşi face loc prin grăsimea subcutanată până la oarecare distanţă de cicatricea iniţială. Nu de puţine ori eventraţia este formată din mai mulţi saci de dimensiuni variabile. Eventraţia mică este mai dureroasă, organul herniat trebuind să se strecoare printr-un orificiu mai îngust. Din cauza asta, se complică frecvent cu ocluzii sau strangulări. În schimb, este relativ uşor de reparat. Eventraţiile gigante dau arareori dureri, dar pun probleme serioase atunci când se intervine chirurgical. În cazurile neglijate, aproape toate organele din abdomen ies sub piele – vorbim de o eventraţie cu „pierderea dreptului la domiciliu”.

Principiile de tratament sunt aceleaşi ca la orice hernie: organul ieşit sub piele trebuie repus la locul său şi defectul peretelui reparat. Dacă în hernii se mai acceptă şi repararea „cu materialul clientului”, pentru eventraţii montarea unei plase este obligatorie. De obicei, se încearcă închiderea defectului folosind ţesuturile pacientului, plasa având doar rol de întărire. Procedeul nu se poate aplica întotdeauna în eventraţiile gigante, plasa înlocuind o parte din perete. Ea capătă aşadar rol de substituţie. Abordul clasic, prin tăierea tegumentului pe vechea cicatrice, este cel mai folosit în cazul eventraţiilor. Plasa se poate însă monta şi laparoscopic, fiecare procedeu având avantajele şi dezavantajele lui. Pentru că în abdomenul pacientului s-a intervenit deja, chirurgul se aşteaptă să găsească în interior multe aderenţe, adică intestinele să fie lipite între ele, ceea ce face ca repararea unei eventraţii să fie mai dificilă ca a unei hernii. O eventraţie subombilicală, altfel spus situată mai jos de buric, se poate opera şi cu anestezie rahidiană.

Totuşi, singura care asigură confortul deplin este anestezia generală, completată sau nu cu anestezie epidurală. Anestezia generală devine obligatorie în eventraţiile supraombilicale, în defectele mari, când trebuie intervenit şi în restul abdomenului (pentru aderenţe, de exemplu) sau în tehnica laparoscopică. Pacienţii pot avea după operaţie unul sau mai multe tuburi de dren, care de regulă de scot după câteva zile. În funcţie de mărimea defectului şi de procedeul aplicat, poate fi necesară purtarea unui brâu elastic special, timp de 2 – 3 luni după operaţie. Brâul nu este necesar după repararea laparoscopică a eventraţiei. Deşi până şi complicaţiile sunt asemănătoare, gravitatea lor potenţială este incomparabil mai mare la eventraţie decât la hernia obişnuită. În lipsa tratamentului chirurgical (singurul eficient), eventraţia poate genera complicaţii grave. Este, de altfel, unul dintre cele mai bune exemple de boală care trebuie tratată fără amânări inutile. Se consideră, totuşi, că trebuie să treacă măcar 6 luni de la prima operaţie, intervalul ideal fiind de 9 luni – 1 an.

Citeste si: Plasa pentru hernie – informatii generale

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter

648 comentarii adaugate pentru articolul “Eventratia – ruptura de prapur sau hernie?

 1. ioan says:

  Domnule doctor am avut 2 operatii succesive de ocluzie intestinala,la 4luni au inceput sa-mi iasa fire prin 4 orificii care inca nu se inchid.Am facut hernie,trebuie s-o operez sau astept pina se vindeca orificiile ? Multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Depinde. Teoretic, prezenta granuloamelor de fir contraindica montarea unei plase, cel putin prin abord clasic. Or, pentru ca ati suferit deja doua interventii prin aceeasi incizie, plasa devine obligatorie. Pe de alta parte, aderentele si cicatrizarea sunt definitive dupa 6-9 luni, chiar 1 an. De exemplu, eu nu operez o eventratie mai devreme de 1 an de la prima interventie, decat daca pacientul se prezinta in urgenta. Apoi, depinde de dimensiunea defectului. Paradoxal, daca defectul musculoaponevrotic e mare, atunci riscul de strangulare e mai mic. Nu in ultimul rand, depinde si de cauza ocluziei. In concluzie, daca riscul de strangulare al eventratiei e apreciat ca mic in urma unui consult chirurgical, ar trebui asanate focarele de inflamatie (toaleta cu apa oxigenata sau betadina, pansament betadinat) si, dupa 9-12 luni de la ultima interventie, reintervenit si pusa plasa. Abordul laparoscopic poate fi un avantaj daca granuloamele nu se rezolva in timp

 2. ioan says:

  Domnule doctor va multumesc tare mult,as dori sa va mai intreb,ce este mai indicat,plasa sau tesutul de animal ?Au trecut 6 luni de la ultima interventie.Eventratia este mare,se mai poate astepta deci!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Plasa, indiscutabil. Tipul ei se alege in functie de procedeul ales (operatie clasica/laparoscopica), mai rar in functie de caracteristicile eventratiei. Se poate astepta dpdv al strangularii (riscul e mai mic, nu neaparat nul!), dar eventratiile gigante duc in timp la “pierderea dreptului la domiciliu” pentru intestin. Adica eventratia este atat de mare, incat ansele intestinale nu mai pot fi introduse in cavitatea ramasa dupa repararea eventratiei.

 3. adriana says:

  Bună dimineața,Domnule doctor sunt din Constanța aș dori să mă ajutați cu cu un răspuns. Acum 7 ani mi s-a aplicat o plasă abd. în urma unei eventrații postoperatorii( mi s-a îndepărtat fierea și un chist ovarian în aceeași intervanție ). De atunci se pare ca a aparut o mică hernie ombilicală neoperabilă( a spus medicul chirurg consultat). Zilele acestea nu știu din ce motiv am avut o diaree f. puternică,care aproape a trecut , dar mă doare foarte tare toată burta și mai ales acolo unde am vechile operații. Este posibil să apară probleme cu plasa pe care o am? În ce condiții se poate rupe? Deasemenea trebuie să vă spun că în urma unei diete controlată de medic am slăbit 20 de kg tot în ideea să nu mai atârne burta.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   De la diareea respectiva nici nu re poate rupe, nici nu se poate infecta plasa si probabil ca durerile abdominale tin mai degraba de o enterocolita. Asta nu inseamna ca undeva pe langa plasa nu s-a produs o recidiva sau ca hernia ombilicala nu s-a complicat, lucru imposibil de apreciat in lipsa unui consult chirurgical direct.

 4. adriana says:

  Este sigur adevărat ce a-ți spus dumneavoastră și vă mulțumesc pentru răspuns.Aș mai dori să vă spun că am luat tratamentul indicat de medicul de familie și mă simt mult mai bine. Dar mai am o întrebare:De ce după ce am slăbit acea hernie omb. nu mă mai deranjează ca înante( ceea ce nu înseamă că nu mai există) dar simt mai mult zona unde am fost operată de chist și unde cred că am plasa( pentru că trebuie să vă spun că domnul doctor nu prea a vrut să-mi dea multe detalii cu toate că sunt profesor și aș fi putut să înțeleg ce- mi spune).
  Vă mulțumesc încă o dată pentru că mi-ați raspuns. Cu stimă Adriana T.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @adriana: e logic. cand ati slabit, a disparut nu doar grasimea de sub piele, ci si cea dintre intestine, ca urmare presiunea din abdomen a scazut, prin urmare peretele si implicit plasa sunt mai putin tensionate. nu uitati ca o plasa de hernie, spre deosebire de muschi, este inextensibila. orice crestere in greutate o tensioneaza suplimentar. cum nu se poate destinde, echilibrarea tensiunilor se face prin distensia tesuturilor vecine, de unde si ruptura si recidiva intr-o eventratie altminteri bine operata.

 5. adriana says:

  Domnule doctor, vă mulțumesc pt. corespondență și vă urez multă sănatate și succes în carieră pentru că – le MERITAȚI! Cu stimă aceeași Adriana T.

 6. Ioana says:

  Stimate d-le Doctor,

  In urma cu cinci luni am fost operata având un diagnostic de tumora la glanda suprarenala stanga dar in urma intervenției intraoperatorii s-a constatat a fi un teratom retroperitoneal voluminos.Problema mea este ca imediat dupa extragerea firului de sutura(am fost cusuta cu un singur fir pe lungul operatiei care porneste de la stomac si coboară pe parte stânga pe deasupra splinei si se opreste spre rinichi)am facut putina infectie si ceea ce mă supăra este faptul ca dupa o perioada foarte mică de stat in picioare sau dupa un efort minim simt cum mi de lasa burta in jos,cum mi se umfla organele(zic eu)pe toată lungimea operatiei care devine foarte dureroasa.Simtomele mele sunt următoarele:abdomenul imi creste in dimensiuni parca as fi însărcinată,mă doare foarte tare coloana încât devin cocosata,respir foarte greu si simt o presiune in tot corpul(din cap pana in picioare).
  Va aduc la cunoștință ca nu am fost la nici un control dupa operatie pt.ca mai întâi am așteptat timp de doua luni rezultatul biopsiei,iar apoi a trebuit sa părăsesc tara deoarece lucrez in Elvetia(o afacere de familie care nu mă supune unui efort major).Am facut in schimb 3 ecografii unde mi s-a depistat un lichid(ca un puroi

 7. Ioana says:

  Stimate d-le Doctor,

  In urma cu cinci luni am fost operata având un diagnostic de tumora la glanda suprarenala stanga dar in urma intervenției intraoperatorii s-a constatat a fi un teratom retroperitoneal voluminos.Problema mea este ca imediat dupa extragerea firului de sutura(am fost cusuta cu un singur fir pe lungul operatiei care porneste de la stomac si coboară pe parte stânga pe deasupra splinei si se opreste spre rinichi)am facut putina infectie si ceea ce mă supăra este faptul ca dupa o perioada foarte mică de stat in picioare sau dupa un efort minim simt cum mi de lasa burta in jos,cum mi se umfla organele(zic eu)pe toată lungimea operatiei care devine foarte dureroasa.Simtomele mele sunt următoarele:abdomenul imi creste in dimensiuni parca as fi însărcinată,mă doare foarte tare coloana încât devin cocosata,respir foarte greu si simt o presiune in tot corpul(din cap pana in picioare).
  Va aduc la cunoștință ca nu am fost la nici un control dupa operatie pt.ca mai întâi am așteptat timp de doua luni rezultatul biopsiei,iar apoi a trebuit sa părăsesc tara deoarece lucrez in Elvetia(o afacere de familie care nu mă supune unui efort major).Am facut in schimb 3 ecografii unde mi s-a depistat un lichid(ca un puroi ),dar mi s-a spus sa stau linistita ca este din cauza tipuriu voluminoase care a fost extirpata si acum a rămas loc liber.Aceasta mi s-a spus la ecograf dar nu am facut nici un control la medicul care m-a operat.
  De aceea eu va întreb :aceste simtome pot însemna o eventratie?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Buna seara.
   Nu mi-e foarte clar daca senzatia de crestere in dimensiuni a abdomenului e permanenta sau apare doar cand va ridicati in picioare. In aces caz, nu cumva e vorba doar de o deformare a abdomenului, ca si cum toate intestinele s-ar muta spre stanga, deformare care dispare cand va intindeti pe partea dreapta? Cam asa arata o eventratie…
   Pe de alta parte, deformarea abdomenului poate fi data de acumularea de lichid in spatiul ocupat odinioara de o tumora de mari dimensiuni, motiv pentru care uzual se tine pe loc un un tub de dren (cateva zile). Nu mi-e clar care sunt dimensiunile colectiei masurate ecografic si de ce v-au spus ca e un fel de … puroi. Inteleg ca nu faceti totusi febra. A fost o comparatie plastica, pt a intelege Dvs, sau chiar e puroi, caz in care trebuie scos? V-au facut cumva o tomografie (CT) de control (se face cam la 6 luni postoper., dar ramane la latitudinea chirurgului)?

 8. Ioana says:

  Buna seara,
  Deformarea abdomenului începe din momentul cand mă ridic din pat dimineața indiferent daca fac un efort minim(treburi casnice usoare)sau nu,urmată apoi de dureri in zona operatiei exact cum v-am descris mai sus.Cand mă asez in pat simt cum mi se relatează abdomenul(rămâne doar presiunea in coloana si respirator greoaie).Mentionez ca am 33 ani,1.68cm si 59kg.Inainte de operatie făceam foarte mult sport,simtomele tumorii erau doar balonari dese si foarte dureroase urmată de impietrirea abdomenului ceea ce m-a determinat sa am o alimentatie sănătoasă si sa am grija cum combin alimentele.
  Referitor la lichidul descoperit la ecografie,acesta s-a aflat pe taietura(mi s-a spus ca ar fi fost firul de sutura contaminat)si mi s-a extras cu o seringa,dar nu in totalitate pt ca nu mai suportam durerea.Locul de unde mi-a fost extirpata tumora este curat.
  Medicul care mi-a facut ecografia mi-a recomandat sa încerc sa fac abdomene usoare,dar eu nu sunt in stare nici măcar sa mă ridic din pat fara sa mă sprijin in coate .
  Va multumesc mult pt răspuns,sunt constienta ca nu se poate pune un diagnostic doar din ce v-am informat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Intr-adevar,ar fi infinit mai util un consult direct. Problema e ca o eventratie mare nu doare atat de puternic ca in descrierea dvs, posibil sa se fi asociat si altceva. S.ar putea ca simptomele sa fie exacerbate de eventuala colectie parietala, care dupa mine ar trebui evacuata in cazul in care persista. Altfel poate genera un abces. S.ar putea sa beneficiati de un tratament antiinflamator sau chiar antibiotic,dar pt asta consultul e obligatoriu

 9. maria says:

  Buna ziua!
  In urma cu 20 de zile am fost operata de eventratie postcezariana cu montare de plasa. Deasupra liniei inciziei cam1cm este tare si umflat.Este vizibil clar cand stau in picioare. Nu ma doare,nu am febra.Nu am depus niciun fel de efort. As dori sa-mi spuneti daca este normal,se poate retrage?
  .Va multumesc pt timpul acordat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Buna ziua! Poate fi o simpla infiltrare reactiva a tesutului gras subcutanat, un serom postoperator, mai rar o inflamatie locala mai serioasa. Niciuna nu ridica probleme deosebite de tratament. Pentru ca solutiile difera (de la simplul tratament antiinflamator la evacuarea seromului), corect este sa va adresati unui medic pentru stabilirea conduitei corecte. Preferabil este sa cereti sfatul medicului care v-a operat. Acesta stie exact ce a gasit si cum a reparat eventratia.

 10. Oana says:

  Buna seara,
  Bunica mea in varsta de 70 de ani a suferit aceasta interventie,i-a fost pusa o plasa. Operatia a decurs bine dar la scurt timp i-au aparut niste umflaturi sub piele,medicul i-a spus sa puna gheata. Dupa ce i-au fost soase firele,pe drum spre casa a inceput sa sangereze,s-a intors la spital si i-au spus ca avea sange colectat in operatie dar a curs tot si numai e nicio problema.
  Acum,dupa o luna se pare ca plasa colecteaza un lichid,doctorul nu a vrut sa ii spuna exact ce inseamna si daca e grav..Deci..e grav?
  E ceva normal sa fie lichidul acela colectat acolo? La cateva zile o cheama la spital si o tot apasa pe burta sa scoata lichidul din abdomen .. Astept un raspuns.
  O seara buna

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Oana: Buna seara. Daca lichidul nu e infectat, nu este grav. Nu mi-ati spus ce procedeu au folosit colegii pentru a repara eventratia (cum/unde a fost pusa plasa). Daca plasa a fost pusa deasupra muschiului, avand deasupra grasimea si pielea,se mai intampla ca deasupra plasei sa se adune lichid, care trebuie evacuat periodic, ca sa nu se infecteze. De multe ori se dreneaza spatiul de deasupra plasei, drenurile mentinandu-se destul de mult, pentru a evacua lichidul format pe locull vechii eventratii. DAca lichidul se infecteaza, lucrurile se complica putin, dar de principiu plasele moderne sunt relativ rezistente la infectie. Dupa ce plasa se integreaza, adica devina una cu muschiul, secretiile se reduc progresiv.

 11. Oana says:

  Din cate am inteles plasa a fost pusa deasupra muschiului,lichidul nu este infectat. Drenele i-au fost scoase la 3 zile dupa operatie si se acumulase sange in abdomen.. Acum i-a iesit si un furuncul pe spate si numai poate sa doarma in nicio pozitie. Are o varsta destul de inaintata si suntem ingrijorati sa nu apara complicatii.Pe langa asta,doctorul care a operato nu ii mai raspunde la telefon si la controalele la care o cheama e tot mai superficial si mai dezinteresat avand in vedere ca nu poate sa ii bage bani zilnic in buzunar. Foarte trist,dar asta e tara in care traim . Va multumesc frumos pentru raspuns si pentru rapiditate.
  O zi placuta

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Daca nu se infecteaza, nu se intampla nimic grav, cu exceptia neplacerilor cauzate de pansamentele periodice (poate dura chiar si cateva luni). abdomenul e teoretic inchis si muschiul il fereste de infectare dinspre exterior. cel mai neplacut ar fi ca plasa sa se infecteze, infectia sa nu poata fi eliminata doar prin toaleta locala/betadina etc si sa fie nevoie sa fie extrasa plasa. Din fericire, asta se intampla foarte rar. Bafta!

 12. Maria says:

  Buna seara! Acum 15 ani am fost operata de ocluzie intestinala postapendicectomie si ulterior am aflat ca a fost stercorala,acum am 29 de ani sunt casatorita si am vrea sa avem un bebe dar la locul unde am avut tuburile de dren pe incizia de la apendicita ,nu mi-a fost inchisa cand am fost externata era acel orificiul deschis si am eventratie.Doctorul care m-a operat acum 15 ani s-a stis cu mult timp in urma si acum m-a consultat alt medic.Vrand sa raman insarcinata am cerut parerea ce trebuie sa fac sa rezolv eventratia inainte sau dupa sarcina.Medicul m-a sfatuit sa imi rezolv eventratia si va fii nevoie de plasa de 15/15 iar dupa 6 luni pot ramane insarcinata. As vrea sa stiu daca sunt riscuri ca dupa aceasta operatie sa nu pot face totusi un copil pentru ca acea plasa va limita extinderea abdomenului sau chiar sa nu o accepte organismul.Eu inca mai fac uneori sindroame subocluzive de care mi-au spus ca ar fi cauzate de adterente si bride formate dupa interventia de atunci.Multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Respingerea plasei este un fenomen rarisim de cand se folosesc materialele moderne. Apoi, s-ar putea sa fie suficienta o plasa mai mica, adesea defectul musculoaponevrotic fiind mai ingust decat eventratia propriu-zisa. Adevarat, plasa induce o limitare in extinderea peretelui abdominal, dar exista procedee care respecta musculatura si riscul e minim. El poate fi cvasinul daca folositi plase partial resorbabile – sunt ceva mai scumpe, dar avantajul e evident. Oricum nu va recomand sa ramaneti insarcinata imediat dupa operatia de eventratie. Un interval liber de un an ar permite peretelui sa se refaca integral. Aderentele vor fi desfacute intraoperator, dar din pacate ele se refac aproape intotdeauna. Totusi, nu va vor impiedica sa faceti copii, asa cum nici eventratia nu se va dovedi in cele din urma un impediment insurmontabil…

 13. Maria says:

  Va multumesc mult pentru raspunsul promt.V-as mai adresa cateva intrebari daca nu e cu suparare.Medicul mi-a indicat cezariana si echipa mixa chirurg-ginecolog pentru a monta o noua plasa.Credeti ca este necesara montarea unei noi plase dupa sarcina?Imi este teama de prea multe interventii chirurgicale din acelasi motiv pe care mi l-ati relatat si dumneavoastra formarea altor aderente ,care ar putea fii si mai periculoase in timp -poate o alta ocluzie intestinala.Va multumesc inca o data pentru timpul acordat. O dupa-amiaza placuta!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Maria: nu inteleg de ce o “noua” plasa? A mai fost montata una? Sigur, se poate repara eventratia in timpul operatiei de cezariana, problema care se pune este daca nu cumva ar trebui operata inainte de a ramane insarcinata si in ce masura sarcina ar putea provoca o complicatie a eventratiei (incarcerare/strangulare). Or, asta depinde de dimensiunea si localizarea defectului, de grosimea peretelui etc, amanunte care trebuie vazute pe viu si interpretate in ansamblu.

 14. Maria says:

  Multumesc din tot sufletul pentru amabilitate.Operatia pentru rezolvarea eventratiei urmeaza sa o fac.Intrebarea era daca rezolv acum eventratia ce de mi-a spus medicul de montarea unei noi plase dupa sarcina mai bine zis montata in timpul interventiei pentru cezariana. Este posibil sa fie necesara doarece eu sunt slaba sau se gandesc ca va sectiona plasa in timpul cezarienei si va fi necesara alta plasa normal? Incizia pentru cezariana se va face pe vechea cicatrice de la operatia de ocluzie ,pe linia alba. Va multumesc mult inca o data si toata stima.O seara placuta!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @MAria: Recunosc, aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu initial. Acum insa cred ca mi-ati mai furnizat o informatie – inteleg ca incizia dupa peritonita apendiculara este puboombilicala, adica vertical pe linia mediana, de la pube la buric. In mod normal, inciziile pentru cezariana sunt transversale, dar probabil ca medicul a considerat inutil sa va mai faca o cicatrice, alegand calea deja “batuta”. In acest caz, va intersecta/sectiona vechea plasa (in cazul in care nu alegeti varianta partial resorbabila).

 15. Maria says:

  Va multumesc frumos pentru amabilitate si rabdare.Ce vroiam acum sa va intreb. Deci sa inteleg daca aleg plasa partial resorbabila ,este posibil sa nu mai fie nevoie de alta plasa dupa sarcina? Multumesc mult si o seara placuta!MULTA SANATATE!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Maria. Plasa partial resorbabila e formata din fasii care se resorb, alternand cu fasii de 1-2 cm latime care nu se resorb. Asta depinde de producator – exista mai multe variante. IN cele 3-6 luni cand fasiile resorbabile dispar, organismul apuca sa isi consolideze aponevroza taiata. Acum, conteaza si cum va aseaza medicul plasa, si cum va fi taietura la cezariana, si ce gaseste chirurgul la locul faptei, si cum aveti Dvs muschii si aponevrozele de firave samd. Nu trebuie totusi sa va speriati daca medicul va va pune o noua plasa deasupra (cu toate ca puteti scapa si fara – marginile plasei acolo unde aceasta se taie raman foarte solide), pentru ca ea se va integra apoi perfect. Un pont: a doua operatie pe aceeasi taietura doare infinit mai putin ca prima, daca nu depaseste in lungime incizia precedenta (adica daca nu trece prin tesuturi neoperate anterior).

 16. Daniel says:

  Buna ziua,
  Am 17 ani si in urma cu un an am fost operat de peritonita,dupa 4 zile am fost operat de ocluzie intestinala (complicatie postoperatorie) si peste 1 saptamana am facut o infectie .
  Operatia are in jur de 12 cm iar jumate mi-a fost deschisa pentru a iesi puroiul.Mi-au fost acordate antibiotice iar intr-o saptamana s-a inchis complet operatia.Nu ma deranja absolut deloc nici la efort doar cand incordam abdomenul iesea foarte,foarte putin in afara.
  In prezent ( dupa operatia de peritonita si acele complicatii ) am facut controale si mi s-a spuns ca totul e ok dar ar fi bine sa fac o operatie laparoscopica (pentru siguranta) in care mi-a fost introdu-sa o plasa.Precizez ca eventratia nu era mare si nu ma afecta absolut deloc.
  Intrebarea mea este:Mai pot face efort? As vrea sa ma apuc de k1 kickboxing m-ar afecta cu ceva acea plasa?
  Multumesc mult.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Daniel: daca plasa e pusa in limite de siguranta (adica depaseste limitele defectului cu min 5 cm) si au trecut min 3 luni de la operatie, nu va va impiedica sa faceti orice efort doriti. Fiind vorba de o eventratie operata laparoscopic, plasa este probabil dintr-un material special, neaderent la intestine. Ea este practic pozitionata in spatele muschilor, adica eforturile fizice favorizeaza lipirea ei de muschi si nu desprinderea de acestia, ceea ce se si urmareste. Repet, cu conditia ca marginile ei sa fie bine fixate (de regula plasa se prinde cu cateva fire de muschi, apoi se “capseaza” cu bucatele de titan, dar exista si alte posibilitati de fixare). O alta conditie este ca plasa sa fie deja integrata in structurile organismului, ceea ce se intampla cam dupa 2-3 luni. Dupa ce integrarea plasei si implicit a capselor de titan s-a produs, nu ar trebui sa mai aveti probleme cu ea, plasa devenind una cu muschii Dvs.

 17. Daniel says:

  Multumesc mult Dl.Dr. Teodor Buliga, faceti o treaba excelenta.
  Citez ”de regula plasa se prinde cu cateva fire de muschi, apoi se “capseaza” cu bucatele de titan” presupun ca aceasta metoda a fost folosita deoarece am fost nevoiti sa cumparam o plasa;pistolul acela parca de capsat si capsele. Din cate stiu operatia s-a facut pentru siguranta, pentru ca dupa primele operatii am continuat sa fac efort (Sala de forta; putin Rugby pe afara si tot felul de sporturi) de obicei imi place sa fac foarte mult sport si alerg foarte mult.
  Multumesc o zi buna va doresc.

 18. Paun says:

  Domnule Doctor Teodor.

  Acum 5 zile am fost operat de hernie inghinala stanga, mi s-a pus o plasa, doctorul mi-a spus sa merg cat mai mult si sa incerc sa nu stau sezut in fund. Treaba e ca la 3 zile dupa operatie ma apucat o tuse pe care nici acum nu am potolit-o. Intrebarea mea este: Din cauza tusei, plasa se poate rupe/desface? Precizez ca taietura operatiei se prezinta foarte bine!

  Multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Paun: deduc ca e vorba de un abord clasic si nu de unul laparoscopic. De principiu, cu exceptia durerilor date de tensionarea firelor, tusea nu produce si alte neplaceri. In niciun caz plasa nu se rupe si – daca este corect montata – nici nu se va desface de acolo.

 19. Paun says:

  Am niste dureri la testiculul stang, hernia mea consta in ruperea prapurelui si infasurarea lui pe testiculul stang, durerile de acum sunt normale?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alex: de regula durerile dupa operatiile de hernie inghinala au legatura directa cu pozitionarea plasei, eventual cu faptul ca in procedeul deschis (cum am dedus ca vi s-a efectuat) ea se pune in jurul vaselor testiculare, in jurul funiculului spermatic. Cel mai in masura sa va spuna cat de normale sunt durerile respective este chirurgul care v-a operat, care stie exact ce a gasit, cum a trecut firele, cat a strans plasa etc. Nu ezitati sa-l intrebati.

 20. Roxana says:

  Buna ziua,
  In 2010 am nascut prin cezariana, taietura operatiei a fost facuta de la buric in jos.Am fost la un consult chirurgical din cauza ca simt o durere constanta in jurul buricului, nu pot sa stranut si sa tusesc fara sa stau incordata.Dl dr.a spus ca el nu simte la palpat a fi o hernie si ca poate doare grasimea.A mai spus ca daca nu ma deschide nu poate sa isi dea seama din cauza stratului de grasime si poate atunci ma si hotarasc sa fac totodata si o abdominoplastie (scoaterea sortului).M-am hotarat sa fac acest pas, nu stiu daca e ok avand operatia asa, daca a trecut suficient timp, am mai citit undeva ca daca a mai fost facuta o operatie pe abdomen nu este indicata abdominoplastia.
  Nu stiu care sunt riscurile, si daca tb sa fac acest lucru, cum e recuperarea?
  Multumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Roxana: grasimea propriuzisa nu doare. In eventratii poate iesi insa epiploon, prapur, care este tot un fel de grasime, dar plina cu nervi si vase de sange. Incarcerarea lui intr-o hernie doare rau, cu atat mai tare cu cat hernia e mai mica. Pe de alta parte, un sac mic de eventratie este mai greu de decelat clinic, prin palpare, mai ales daca sunteti plinuta (nu mi-ati precizat date despre greutate). In acest caz, pentru a vizualiza corect peretele abdominal si defectele de la acest nivel, puteti face o ecografie de parti moi, care va confirma/infirma prezenta eventratiei. Adevarat, se poate asocia abdominoplastia cu o cura a eventratiei (se fac in acelasi timp, cu aceeasi anestezie generala). Faptul ca aveti deja o interventie pe abdomen nu ingreuneaza cu nimic abdominoplastia. Mi se pare totusi mult mai util sa va operati laparoscopic de eventratie si in aceeasi interventie sa vi se efectueze si abdominoplastia, care presupune scoaterea de maniera clasica (prin taietura) a pielii in exces si a grasimii adiacente. In aceasta varianta riscul de infectare a plasei e minim (plasa sta in spatele muschilor, nu intre grasime si muschi). Daca sacul nu e mare, abdomenul nu mai trebuie deschis. Asta ca sa nu mai vorbim de recuperare, care e mai rapida in varianta laparoscopica (muschii nu sunt taiati pe lungime mare).

 21. luisa says:

  buna ziua ,pe 10 ianuarie 2013 am facut o operatie de apendicita laparoscopica,totul a fost bine ,la 2 luni de zile dupa operatie prin incizia din buric a inceput sa iasa puroi(mentionez ca nu am dureri abdominale sau umflaturi in jurul buricului),am fost la dr care m-a operat si a zis ca nu stie ce poate fii,mi-a facut o incizie in buric cu bisturiul si nu a iesit nimic,la cateva zile dupa am facut iar puroi care a iesit cu sange cand l-am stors!va rog frumos sa imi spuneti ce poate fii!va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Luiza: apendicectomia, indiferent ca este efectuata clasic sau laparoscopic, este o interventie care are un timp septic (adica exista un risc de contaminare cu bacterii – in cazul apendicectomiei se sectioneaza un lumen digestiv, populat evident cu bacterii). Uneori, oricate precautii ai respecta se intampla ca respectivele bacterii sa nu poata fi tinute sub control de antibioticul administrat in preajma operatiei/de apararea organismului. In acest caz (mai frecvent dupa peritonite operate/drenate laparoscopic, apendicite gangrenoase etc) este posibil sa apara un mic abces la locul de insertie a trocarelor. In cazul apendicectomiei laparoscopice, trocarul pe unde se introduce camera de luat vederi este trecut prin buric sau imediat deasupra lui. Aceste mici abcese sunt acceptate ca, sa spunem, “complicatii uzuale”, normale ale oricarei interventii laparoscopice, mai ales dupa interventii septice/cu timp septic.
   Daca nu ati fi fost operata, v-as fi banuit de omfalita (o inflamatie a buricului, care se umple de secretii purulente). Asa, cred ca este mai probabil ca cele doua evenimente sa fie legate intre ele. Principiile de tratament sunt cam aceleasi in ambele situatii – toaleta locala, pansament cu betadina, uneori trebuie ajutat puroiul sa se evacueze (se lasa o mesa cu betadina pe loc, mesa care se schimba periodic pana la vindecarea abcesului). Antibiotic ar trebui sa luati doar la recomandarea medicului. Incercati sa nu “stoarceti”. Puteti imprastia infectia in grasimea din jurul ombilicului.

 22. olivia says:

  buna ziua. in anul 1990 am fost operata de peritonita in urma unei apendicite si de atunci am ramas cu un fel de ”sant” pe mijlocul abdomenului caruia nu i am dat importanta pana in dec2010 cand am nascut prin cezariana in urma careia medicul ginecolog mi a recomandat o operatie pentru plasarea unei plase.medicul ginecolog a insistat atunci f mult pe aderentele existente si pe cat de greu a ”prins” muschii la locul lor. acum sunt iar insarcinata in 5 luni jumatate si mi s a recomandat ca dupa operatia de cezariana adica in cadrul aceleasi taieturi , sa mi se puna si plasa. dumneavoastra credeti ca sunt posibile simultan aceste doua interventii? ambele operatii de pana acum (peritonita si cezariana) sunt facute vertical pe aceeasi taietura, si in comtinuare am acelasi canal pe abdomen care dispare acum ca imi creste burta din nou. am 160 cm si 75 kg acum in sarcina, insa tot timpul a fost mai plinuta si cu burta mai mare. am 29 ani. va multumesc!

 23. Ela Cta says:

  Buna ziua dle doctor. Mama mea in varsta de 74 de ani a suferit o operatie de colecist si abces hepatic in luna octombrie 2012, operatie clasica. In luna februarie 2013 (adica dupa 4 luni) a fost diagnostica cu eventratie post operatorie si a fost operata din nou, deschis, cu montare de plasa. Acum dupa aproape 3 luni i-a aparut din nou o umflatura (galma) in zona unde a fost operata.
  Va rog frumos sa ma ajutatu cu un raspuns referitor daca mai poate fi operata din nou acum, si daca este posibil laparoscop, mentionez ca operatia este destul de lunga ca marime si nu stiu ce ar fi mai bine ptr ea.
  Nu a depus efort in aceasta perioada, i-a ramas un fel de tuse alergica dupa operatie si nu stiu nici care ar fi cauza producerii din nou a eventratiei.
  Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ela: Mi se pare totusi ciudat sa reapara o eventratie atat de repede dupa o interventie aloplastica (cu plasa), dar am mai vazut cazuri. DAca este intr-adevar eventratie, as prefera sa nu ma pronunt asupra procedeului de ales pana nu aflu/vad cateva date despre defect (marime, pozitie, organul herniat eventual). De principiu, se poate opera laparoscopic, ceea ce ar fi si recomandabil dupa doua interventii clasice succesive, cu conditia ca mama sa nu aiba contraindicatii de anestezie generala (or, deja a facut doua recent, deci nu ar trebui sa aiba – parerea ca nu se pot da anestezii generale imediat una dupa alta sau ca ar exista un numar maxim de AG posibil a fi facute intr-o viata este eronata). Daca riscul de complicare a eventratiei e mic (adica nu se stranguleaza), as opina pentru a mai astepta putin, pentru ca aderentele din abdomen sa fie usor de desfacut si remanierea peretelui abdominal definitivata. Daca riscul de strangulare e mare (defect mic, cu organ intraabdominal incarcerat sau episoade de incarcerare frecvente, constipatie severa etc), atunci nu mai e de asteptat prea mult. Sunt insa amanunte care pot fi cel mai bine stabilite prin consult. Mai multe informatii despre plasele utilizate in procedeele laparoscopice gasiti intr-un articol relativ recent.

 24. Ela Cta says:

  Buna ziua dle doctor si va multumesc tare mult pentru raspuns. Mama nu are probleme cu constipatia, nu are nici un fel de durere, iar “galma” este putin cam mare, insa are diabet de tip II, iar astazi dupa testare a avut 130 (nu stiu care este unitatea de masura. Teama mea a fost anestezia ptr ca sunt prea multe si faptul ca desi a luat un tratament ptr tuse alergica mai are rareori tuse si nu se poate controla a.i sa nu-i provoace o presiune in abdomen. Problema cea mai mare pe care o am este faptul ca daca ar suferi inca o operatie nu stiu cum sa-i controlez si sa-i tratez aceasta tuse, este batrana si nu intelege aceste lucruri.
  Este posbil chiar si de la aceste tuse sa se desprinda plasa, sau mai sunt si alte cauze (practica chirurgicala, aderenta la blide, tipul de plasa). Va rog frumos daca ma puteti lamuri referitor la aceste aspecte.
  Va multumesc dle doctor.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ela: tusea este un factor favorizant al aparitiei eventratiilor, dar nu cauza lor. Oricum, ea actioneaza in special atunci cand plasa este montata prin abord clasic, in fata muschilor (in operatia laparoscopica plasa se fixeaza in spatele lor). Pe de alta parte, inainte de orice anestezie generala civilizat este sa faceti un consult preanestezic, ocazie cu care veti prezenta anestezistului problema cu tusea si va veti sfatui impreuna cu el si chirurgul Dvs ce aveti de facut postoperator.

 25. maria says:

  Buna ziua! In urma cu 3 luni si jumatate am fost operata clasicde eventratie postcezariana si eliminare aderente, cu montare de plasa (5cm de o parte di de alta a inciziei).Ma doare inca(in zona inghinala) cand stau in sezut, simt o greutate pe zona unde este montata plasa. Mentionez ca sunt foarte slaba.
  Va rog sa-mi spuneti:
  – care ar fi motivele acestei dureri si dupa cat timp ar putea disparea?
  Va multumesc, pentru timpul acordat.
  -cate kg am voie sa ma ingras?
  -daca mai pot purta tocuri?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @ maria: tocurile si eventratia nu au nimic de impartit – purtati linistita asa ceva. NU stiu ce greutate aveti si ce inaltime – cautati pe net un calculator de BMI si vedeti la cate kilograme atingeti valoarea de 25 (considerata limita superioara a normalului). Durerile sunt date de tensionarea firelor. In mod normal la 6 luni postoperator ar trebui sa dispara, am gasit insa citate cazuri la care au persistat aproape 1 an.

 26. raluca says:

  Buna ziua!
  In anul 2004,am fost operata de ocluzie intestinala prin defect de ligament falciform…acum, pe 7 mai 2013, am suferita alta interventie chirurgicala, tot ocluzie intestinala,pe aderente,dar pe brida ileo-parietala,periviscerita postoperatorie…a fost sectionata brida si s-a facut visceroliza plus drenaj al douglasului.
  Intrebarea mea este daca in urma acestor interventii, pot avea o sarcina si la cat timp ar fi indicat sa raman insarcinata.
  Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @raluca: sigur pa puteti ramane insarcinata, chiar daca, teoretic, dupa interventiile respective se pot forma aderente inclusiv in pelvis, in bazin, in jurul organelor genitale de acolo. Cred ca ar fi totusi bine sa amanati momentul la cel putin 6 luni de la interventia actuala. Vindecarea aponevrozei dureaza minim 3 luni, cam 6-9 in medie, mai ales ca ati avut doua incizii (taieturi) pe acelasi loc. Cu alte cuvinte, riscul de eventratie nu e chiar cel mai mic…

 27. raluca says:

  Va multumesc mult pentru raspuns!
  Dar pentru prevenirea aderentelor nu se poate face nimic? Ultraviolete sau alt fel de raze?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @raluca: din pacate, nu. S-a incercat, inclusiv spalarea intestinelor cu lichide speciale, dar din pacate rezultatele au fost dezamagitoare

 28. Paun says:

  Am 3 luni de la operatia de hernie inghinala, as vrea sa incep usor usor sa slabesc, m-am ingrasat foarte tare din cauza herniei si as vrea sa dau jos vreo 5-6 Kg, credeti ca aceste 3 luni de repaus sunt destule, pot incepe sa fac niste abdomene? zic abdomene deoarece am pus foarte mult la burta.. ceea ce ma enerveaza cumplit!! Ultima oara cand am vb cu doctorul, care ma operat, a fost acum 1 luna jumate, dansu a zis sa mai astept o luna si pot incepe.
  Dvs ce parere aveti? ma expun unor riscuri ridicate?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Paun: pentru operatii cu plasa, efortul fizic intens si sustinut poate fi inceput dupa o luna. Pentru interventii fara plasa, 3 luni ar trebui sa fie suficient. Incepeti progresiv, in orice caz.

 29. raluca says:

  Buna ziua!
  Revin cu niste intrebari.Momentan,nu mi s-a inchis operatia….am facut un serom si inca imi supureaza intr-un loc. Problema este ca imi e teama sa fac anumite miscari…nu prea stiu ce miscari pot face (ex:daca ma pot apleca….etc).
  Referitor la alimentatie,stiu ca trebuie sa mananc fiert sau la cuptor totul…insa nu mi s-a dat o lista cu alimente permise…de exemplu, salata de varza cruda, as putea sa consum?
  Va multumesc si imi cer scuze pentru deranj….dar acum, cand iesi din spital, nu prea iti mai da nimeni indicatii.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @RAluca: banuiesc ca nu v-au montat vreo plasa, dupa interv respectiva (nici nu se prea pune profilactic, daca nu exista motive intemeiate.) Nu stiu ce incizie aveti (cum e taietura -verticala sau oblica, deasupra buricului sau intr-o parte). Probabil ca aveti totusi incizie verticala pe linia de mijloc a abdomenului. In acest caz, ea se face doar prin aponevroza si nu prin muschi, ceea ce presupune ca va trebui sa evitati eforturile mari minim 3 luni. Cicatrizarea este mai lenta, mai ales ca ati avut un serom sau chiar o supuratie (nu intotdeauna prezenta seromului inseamna supuratie, chiar daca mai apare lichid la un punct al plagii). De principiu, pentru ca nu ati avut suturi de intestin, puteti manca orice, mai ales ca a trecut mai bine de o luna de la operatie. Evitati alimentele care va baloneaza excesiv. Cand stati mult in pcioare sau faceti eforturi, v-ar putea ajuta un brau abdominal.

 30. Bogdan says:

  Buna ziua Dl. Dr. Teodor Buliga. Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. In urma cu 3 ani am urcat un frigider pe scari la et. 7 impreuna cu o persoana dar eu am luat din partea de jos si dupa asta am simtit o durere mai jos de buric ca o taietura. Ma intepa mereu mai ales cand stateam aplecat la chiuveta. Medicul de familie mi-a spus ca am o fisura de prapore si trebuie sa nu mai fac nici un efort si sa nu ridic greutate.Asa am si facut dar am avut aceasta durere 1 an de zile. Din fericire acum nu mai am nici un fel de durere sau intepatura chiar daca am mai facut cate ceva in ultimul timp. Totusi imi e frica sa fac anumite treburi ce tin de greutate. Acum intrebare mea ar fi, credeti ca sa vindecat acea ruptura? O sa mai pot fi la fel ca inainte? Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Bogdan: parpurul nu se fisureaza la efort. Cel mai probabil, ati facut o intindere/ruptura muscularaa peretelui abdominal. Daca peretele abdominal se rupea in dreptul unui orificiu herniar, probabil ca hernia s-ar fi manifestat deja in intervalul mentionat. De principiu, daca nu aveti hernie puteti face orice efort, dar progresiv, nu brusc. Ar trebui totusi sa va vada un chirurg inainte, ca sa confirme ca nu aveti hernie.

 31. raluca says:

  Multumesc!
  Da,incizia este verticala pe linia de mijloc a abdomenului(este facuta pe prima incizie,poate 1 mm mai la dreapta),trecand prin buric si iese foarte putin in stanga lui. Supuratia este la nivelului seromului,chiar de unde a inceput incizia(ca punct de reper,in zona epigastrului),dar nu are o origine infectioasa.
  Nu, nu am plasa,desi sunt un pic mai plinuta.
  Imi pot pune betadine unguent pe gaurica (canalul)unde s-a format seromul?
  Va multumesc mult pentru raspunsuri…imi sunt de mare ajutor!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @raluca: 6 luni non stop e cam mult. intrebati medicul dvs daca nu cumva va va permite sa il dati noaptea jos (sfatul meu este sa ii urmati recomandarile, el stie ce a gasit la locul faptei si ce a facut acolo; pacientilor mei, de ex, nu le recomand contentie cu brau peste 3 luni si, oricum, noaptea purtarea lui e mai putin utila)

 32. Alina says:

  Buna ziua dl doctor. Fetita mea in varsta de 2 ani si 11 luni, a fost operata acum o luna de pseudoobstructie intestinala si iau scos si apendicele daca tot au intrat. Are o operatie verticala pe langa buric si in jos cam 3 sau 4 cm. Azi am observat o umflatura nefireasca sub buric ce cuprinde si operatia. Deasupra buricului nu e umflat deloc. Este oare o urgenta? Trebuie operata din nou? Sa mai astept cateva zile poate se retrage?
  Va multumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alina: Permiteti-mi sa fiu un pic mirat despre diagnosticul pe care l-ati mentionat. Cum au detaliat colegii/cum au descris exact leziunea? Ce scrie exact in formele de externare la diagnostic? Dupa cum ati pus Dvs problema, suna ceva de genul “nu am gasit ceva precis si, daca tot am operat, am scos apendicul”, ceea ce e mai greu de acceptat in conditii moderne de investigare. Umflatura descrisa poate fi un mic serom sau o colectie la nivelul plagii (se rezolva f simplu, evacuand-o cu o pensa), poate fi induratia/edemul provocate de inflamatia normala imediat dupa operatie, poate fi o reactie la un fir de sutura, pe care organismul il considera strain, o desfacere a suturii musculare (singura care necesita la un moment dat o operatie, dar care e f f f rara la un copil asa de mic – am enuntat-o mai mult teoretic).

 33. kriss9090 says:

  Am fost operat de eventratie postoperatorie(dupa un chist pancreas).Cam cat timp nu am voie sa fac efort,cam cat am voie sa ridicsi cam in cat timp se asimileaza plasa in organism?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cristi: plasa este integrata in aproximativ 3 luni, dupa care nu ar trebui sa mai aveti limitare sau contraindicatie pt efort. Pana atunci, limitarea efortului tine de procedeul prin care ati fost operat (clasic sau laparoscopic), ptr ca plasa este montata diferit in cele doua situatii. Pt un abord clasic, le recomand pacientilor mei sa se mobilizeze imediat si sa faca efort progresiv incepand cu prima saptamana postoperator, purtand permanent brau, astfel incat dupa o luna sa isi poata desfasura perfect normal eforturile obisnuite. Le restrictionez insa ridicarea greutatilor mari si eforturile care presupun contractii abdominale intense 3 luni. Pt laparoscopie, limitarile sunt mai mici si eu personal nu le recomand pacientilor mei purtarea vreunui brau, care este in acest caz absolut inutil. Limitarea eforturilor depinde si de dimensiunea defectului avut, de modul de montare a plasei etc, prin urmare cred ca cel mai corect este sa solicitati aceste amanunte chirurgului Dvs.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ionut: nicio eventratie, nicio hernie ( cu exceptia herniei congenitale remarcate in primele luni de la nastere) nu se inchide de la sine. Asadar, evolutia ei naturala va fi spre largirea defectului. In timp, muschii abdomenului se deplaseaza in lateral, facand repararea din ce in ce mai dificila si necesitatea unei plase mai mari si/sau speciale (fff scumpa) tot mai probabila. In plus, in defectul herniar poate intra intestin – orice segment al lui. Daca este lipit acolo si nu se poate intoarce in abdomen, se cheama incarcerare. Daca vascularizatia intestinului prins in hernie/in eventratie sufera, atunci vorbim de strangulare, care este una dintre cele mai mari urgente chirurgicale cunoscute.

 34. kriss9090 says:

  Va multumesc mult pentru raspuns.am fost operat clasic acum trei saptamani dar nu cred ca pot desfasura activitati normale dupa o luna.O simt plasa de parca ar fi o platosa, de asta v-am intrebat si simt tot abdomenul(pielea) amortit iar sub buric tare(la palpat).

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cristi: nu stiu ce procedeu a ales colegul care v-a operat, dar din ceea ce imi povestiti pare sa fie vorba de o plasa montata deasupra muschilor – se decoleaza grasimea si pielea de deasupra de aponevroza si muschiul de dedesubt, iar intre ele se fixeaza plasa abdominala. Pentru ca intrerupe o parte din inervatie, incizia noua determina o senzatie de amorteala, care se va restrange in timp. Uneori, cand decolarea tegumentului este ampla, ea poate persista indefinit. Pe de alta parte, acolo unde aveti plasa organismul trimite celule ca sa o integreze, ca atare grasimea de deasupra este infiltrata cu lichid, datorita inflamatiei locale. Inflamatia generata de prezenta plasei poate persista chiar 2 luni, rarisim 3-4 (si asta doar la obezi). De principiu, este bine sa fie scos din discutie un eventual serom format deasupra plasei de hernie, motiv pentru care chirurgul prefera de regula sa cheme pacientul respectiv la cate un control, cam dupa 3-4 saptamani de la operatie. Indiferent despre ce este vorba, hipotermia locala (ceva rece tinut la locul respectiv, dar nu gheata in contact direct cu pielea), eventual contentia cu brau va pot ajuta. Este corect sa respectati totusi recomandarile chirurgului Dvs, singurul care stie cum si ce a reparat acolo.

 35. maria says:

  Am fost operata de urgenta, in urma cu 4 luni, de ocluzie intestinala mecanica, prin agatarea intestinului subtire intr-o aderenta. Operatia a constat doar in deblocarea intestinului subtire si curatarea aderentelor. Mi-am revenit foarte repede, nu am avut complicatii, am purtat brau non-stop timp de 3 luni si am evitat efortul. Apoi, am inceput sa imi reiau viata normala, cu efortul pe care il presupun treburile casnice, fara exces.Plaga operatorie s-a destins treptat dar, mai este rigida intr-un punct,la 2-3 cm deasupra ombilicului. Desi aspectul este normal, la palpare se simte ceva rigid, ca un hematom,de marimea unei monede, care sta fix. Starea de sanatate este buna, tranzitul intestinal normal, totusi, acest lucru ma ingrijoreaza pentru ca nu-mi pare ceva normal. Ce poate fi? Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc mult.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @maria: deduc prin :aspect “normal” ca pielea nu este rosie, ca nu exista inflamatie la acest nivel, ceea ce e un semn f bun. Ceea ce se palpeaza poate fi un fir de sutura (cu care medicul a prins fie muschii – se palpeaza daca sunteti slaba – fie cu care a apropiat grasimea de sub tegument, daca acest strat este bine reprezentat. De ex, daca acest fir este lent resorbabil, dureaza intre 1-3, mai rar 4-6 luni pana cand se resoarbe complet, in functie de tipul lui.

 36. Daniela Stanescu says:

  Sunt o norocoasa ce am la activ pana acum,3 ocluzii intestinale. De prima nu amintesc, eram forte tanara si am facut-0 in spital dupa o peritonita generalizata, post apendicectomie. A doua in 2007 stercorala , urata si mi-a fost scurtat f. mult intestinul gros;am ramas cu diaree cronica, asa mi s-a spus… Dupa 1 an si 4luni ,am facut eventratie subombilicala 5-7 cm dar am fost multumita ca atunci and s-a rupt peretele si prapurul, am scapat de diaree si am putut sa mananc si altceva decat orez. In2012 am facut o noua ocluzie intestinala si o data cu aceasta interventie a fost inlaturat si colecistul, avea pietricele.Operatia nu prea a fost un succes, a ramas lichid, nu o cantitate mare dar vizibil la CT si ecografii. Din nefericire a fost infectat si cu tot tratamentul medicamentos (antibiotice cu spectru larg foarte puternice,administrate intravenos in spital)am ramas cu o “gaura”in abdomen 5 luni de zile. Cand in sfarsit s-a inchis am fost nevoita sa fac o noua interventie pentru montarea unei plase (intre timp eventratia se marise diagn.”gigant”Practic plasa a fost montata la 6 luni dupa ocluzie si op.de colecist si la doar o luna de cand am scapat de infectie si gaura s-a inchis. Am stat incinsa 4 luni timp in care am avut in permanenta dureri ,disconfort cauzat de prezenta unui corp strain(asa am simtit)am facut granuloame multiple si intr-o zi dupa efort moderat spre greu abdomenul s-a umflat(eventratie sub plasa se poate?)In fiecare zi defectul s-a marit si am facut si o hernie exact sub locul cuprins de plasa (in dreptul vezicii urinare) Am fost la spital,am aflat ca trebuie sa fiu reoperata,si cat mai curand altfel defectul se mareste si totul devine mai dificil.Imi permit ,(si va multumesc) sa va cer o parere, dat fiind faptul ca am citit tot ce ati recomandat celor cu astfel de probleme…cat de repede trebuie intervenit ,abia in octombrie am un an de la ultima interventie si 1 an si jumatate de la op. de ocluzie si colecist.Am 60 de ani, un istoric medical destul de “pastos”(un neo ovarian operat de 3 ori,1996,’97 si’98, care cred ca nu mai e de actulitate dupa 17 ani)Inteleg ca ocluziile sunt un fel de efect al bolii primordiale si mai ales ale tratamentelor ulterioare chimio cu tot ce inseamna ele …Va rog daca aveti amabilitatea sa imi raspundeti si sa imi dati un sfat , mai ales ca in afara de problema mea am si responsabilitatea intretinerii unui bolnav (sotul) diagnosticat cu o boala mult mai grava, dementa vasculara si sindrom Pick ,si nu poate fi lasat singur.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Daniela Stanescu: Buna ziua! Da, pot aparea eventratii sub plasa, de regula atunci cand muschiul este practic disparut si chirurgul trebuie sa puna plasa ca singura structura de rezistenta a peretelui abdominal (se si numesc procedee de substitutie, cu plasa de substitutie etc, spre deosebire de situatia in care plasa vine doar sa intareasca muschiul – plasa de intarire). Eventratia suprapubiana este tare ingrata dpdv chirurgical, datorita localizarii si faptului ca nu prea ai de ce sa prinzi plasa, ca atare interventia nu trebuie amanata prea mult. Cu cat mai mare defectul, cu atat mai dificila tehnic interventia. Totusi termenul de un an, considerat optim, nu este batut in cuie. Nu e prea mare diferenta daca faceti interventia in septembrie sau in decembrie, cu conditia sa nu faceti eforturi fizice majore preoperator. De regula recomand pacientilor mei, mai ales celor supraponderali, repararea defectelor abdominale mari (de tipul eventratiilor) in sezonul rece, mai comon dpdv al toaletei, riscului de infectii etc. Sigur ca in varianta laparoscopica aceasta “sezonalitate” nu isi gaseste locul, dar la DVs, din cauza nenumaratelor interventii suferite si a bolilor care le-au cauzat, operatia laparoscopica de eventratie este improbabil a putea fi realizata.

 37. emyy says:

  buna seara! in urma cu 1 an am fost operat de apendicita care a fost gasita sub ficat mia curs operatia timp de vreo 2 saptamani! acum am descoperit ca am o eventratie,poate fi din cauza ca mia curs operatia si am avut si tub de dren dar care mia fost scos a 2 a zi dupa operatie!!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Emyy: tubul de dren in sine nu genereaza eventratii. IN schimb, infectia plagii este recunoscuta ca fiind o cauza potentiala de cicatrizare vicioasa a plagii si implicit un factor favorizant pentru aparitia eventratiei. Pe de alta parte, daca apendicita era perforata, gangrenoasa etc, puroiul din burta a contaminat imediat plaga (de unde si un mare avantaj al apendicectomiei laparoscopice, in comparatie cu cea clasica). Daca este intr-adevar eventratie, va trebui reparata cu o plasa.

 38. Daniela Stanescu says:

  Va multumesc pentru raspuns. Nu sunt supraponderala, dimpotriva,si inteleg din spusele d-voastra ca acum trebuie montata o plasa cu ‘doua fete’. Intrebare , nu putea fi pusa de prima data ? De ce am facut atat de multe granuloame si cum de nu s-a vazut la momentul interventiei ca muschiul este distrus. Eu la momentul acela am intrebat si raspunsul primit m-a linistit…prapurele meu era destul de sanatos si a ajuns pentru acoperirea intestinelor, despre muschi nu s-a facut vorbire ..acum probabil ca interventia e mult mai grea si v-as ruga sa-mi spuneti ce riscuri implica si daca hernia din zona suprapubiana se poate repara, dat fiind faptul ca in acea zona nu am avut taietura deci nici eventratie.Am o constitutie atletica, fac multa miscare si destul efort…sa inteleg ca asta e cauza . Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Daniela Stanescu: sigur ca se poate repara si hernia/eventratia suprapubiana. De multe ori eventratiile care se manifesta prin sac suprapubian au originea intr-un defect putin mai sus situat, chiar la polul inferior al vechii incizii – e posibil ca tegumentele de deasupra acestor eventratii sa apara normale, “netaiate”. In eventratiile suprapubiene plasa se fixeaza de regula si de osul pubian. E o fixare in principiu trainica, cu toate ca putin, putin mai dureroasa in primele zile.
   Cat despre modul in care a decurs operatia, chirurgul Dvs e singurul in masura sa aprecieze calitatea peretelui restant si implicit modul in care a ales sa repare peretele abdominal.

 39. Dana Matei says:

  Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca e normal sa mai acuz dureri dupa 5 saptamani de la operatia de eventratie subombilicala multisaculara in abord laparoscopic?Durerile sunt pe ambele parti,zona ombilicala,in punctele de fixare al agrafelor iar vechea cicatrice e putin rosie si ma mananca uneori,durerea cedeaza la paracetamol si algocalmin.Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Dana MAtei: da. pe langa agrafele respective, plasa se fixeaza (cel putin asa este normal) si cu fire separate, trecute prin toata grosimea peretelui abdominal, mai putin prin piele. Aceste fire dor, uneori pana spre 3-4 luni.

 40. cerasela says:

  mama mea a fost operata de doua ori de hernie ,in urma efortului ,probabil i s-a rupt din nou acum 7 ani fara ca sa mai mearga la operatie acum i-a aprut o necroza ,va rog sa-mi expicati ce inseamna si de ce i-a aparut si ce putem face? am fost deja la 4 cabinete de chirurgie si nu a internat-o nicaieri refuzand-o fiind bolnava si cu inima si spunandu-ne ca este tarziu acum .Este foarte speriata ,are dureri de burta iar noi nu stim exact ce are sau cum putem sa o ajutam.Va multumesc si astept un raspuns cat mai repede de la dvs.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cerasela: din descrierea Dvs nu mi-e clar daca este vorba despre necroza tegumentelor care acopera eventratia, a continutului din sac etc. Cat despre indicatia de interventie, nu ma pot pot pronunta in lipsa unui consult direct, in care sa apreciez direct riscurile vs beneficiile operatiei, pt a va putea spune in directa cunostinta de cauza despre ce aveti de facut in continuare.

 41. cerasela says:

  ma scuzati ,ca poate nu m-am exprimat prea bine dar va pot spune ce scrie pe scrisoarea medicala;diagnostic;eventratie abdominala giganta cu o zona de necroza parcelara tegumentala.Cura chirurgicala a eventratiei ,trebuie avut in vedere riscul major si statutulbiologic si dimensiunile eventratiei.Va multumesc din suflet ptr raspuns

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cerasela: Probabil ca sacul de eventratie a venit in contact direct cu pielea pe o suprafata mare. Din cauza presiunii exercitate din interior, tegumentul (care si asa se subtiaza) isi pierde vascularizatia si moare. Riscul e ca, odata pierduta singura bariera care separa exteriorul de sacul de eventratie, bacteriile de pe suprafata pielii sa se extinda spre interior. De aceea, este important sa mentineti zona impecabil de curata, de regula pansand zona de necroza cu betadina (pansament permanent). Cat despre repararea eventratiei, nu am toate datele privint starea generala a pacientei, dimensiunile eventratiei, localizarea ei, continut etc. Se prea poate ca riscul unei interventii sa depaseasca de departe beneficiile…

 42. iuliu says:

  Buna ziua domnu doctot ,tata a fost operat de eventratie i sa pus plasa dupa 5 luni a inceput sa il doara pe partea dreapta oare e ceva normal sau e vreo problema nu ar a vea umflatura

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @iuliu: de principiu durerile generate de firele cu care a fost prinsa plasa nu apar tardiv postoperator, ci imediat dupa operatie si de regula se amelioreaza in timp. pe de alta parte sunt nenumarate situatiile care pot genera o simptomatologie precum cea descrisa de dvs, mergand de la simple aderente intraperitoneale la o recidiva. in faze initiale, recidiva este greu de obiectivat – e utila o ecografie abdominala, dar adesea nici aceasta nu e infailibila. cel mai corect este sa va adresati chirurgului care a montat plasa, care stie exact ce si cum.

 43. iuliu says:

  Va multumesc mult ,acum e bine a avut vreo doua zile ceva dureri poate si ca a stat mai ghmuit vreo
  ora a cules niste cartofi ne am fost cam speriat pentru ca nu a avut niciodata dureri dupa operatie pana acum

 44. cerasela says:

  Va multumesc din suflet domnule doctor ,nu am primit de la 3 doctori informatii pretioase cat am primit de la dvs.nu stiam nici sa o pansam bine si nici cu ce Am facut programare la spitalul judetean din cluj ca este mai aproape de noi si mergem maine la un consult .O sa va mai scriu cand ne vom intoarce ce rezultate avem.Dumnezeu sa va dea sanatate .

 45. ignat marian says:

  Buna ziua,intru direct in amanunt,acum 8 ani trebuia sa fiu operat de ruptura de prapur,am o umflatura deasupra buricului,nu doare dar imi este frica in ce consta operatia s

  i ce tre sa fac?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @ignat marian: buna ziua. probabil ca este vorba de o hernie epigastrica/supraombilicala, asta in cazul in care nu aveti deja o incizie chirurgicala in acea regiune. Repararea ei consta in inchiderea defectului si montarea unei plase, clasic sau laparoscopic, in functie de mai multe criterii.

 46. RalucaM says:

  Buna ziua!
  Pacienta de 51 ani, operata, in urma cu aproximativ 3 luni (fara plasa de sustinere)de carcinomatoza peritoneala (stadiul 3).Umflaturi si pete rosiatice in zona ombilicala, si supuratie la baza operatiei.Poate fi vorba de o eventratie si daca da, sa inteleg ca o alta interventie chirurgicala este necesara? In ce ar consta aceasta mai exact (plasa, introducerea marelui epiplon care poate iesi in zona ombilicala…)? Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @RalucaM: din pacate, carcinomatoza peritoneala in sine contraindica o operatie de eventratie. Boala de baza care a generat aceasta afectiune (o neoplazie digestiva sau genitala de regula) va evolua nefast mult mai rapid decat beneficiile aduse de eventuala plasa montata acolo. In plus, montarea plasei in conditii de carcinomatoza ar duce la colonizarea ei cu celule neoplazice si aparitia rapida de metastaze parietale. Asadar, din punctul meu de vedere nu necesita operatie, chiar daca este vorba intr-adevar de o eventratie.

 47. Yener Başaran says:

  Buna seara stimate Domnule Doctor,
  Care este limita de varsta pentru o interventie chirurgicala in cazul unei hernii de prapura aflata in lateral zonei pubiene?
  Este cazul tatalui meu care este in varsta de 80 de ani.
  Cu respect,
  Yener

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Yener: Buna seara. De principiu nu exista o limita de varsta pentru operatiile de hernie. Eventualele contraindicatii ale operatiei tin de prezenta altor boli severe – infact, accident vascular cerebral, dializa, diabet terminal, ciroza etc. Asadar, pentru o persoana de 80 de ani care nu are boli severe sau are afectiuni echilibrate prin tratament, hernia se poate opera fara probleme. Ca idee, rahianestezia, eventual completata cu o anestezie locala cu durata mai lunga, este mai bine suportata de varstnic decat anestezia generala (obligatorie pentru abordul laparoscopic) si in special de cardiaci. Prin urmare, un procedeu clasic va fi mai degraba de ales. Acest lucru se judeca insa in context mai larg, luand in consideratie si varsta BIOLOGICA a pacientului (exista pacienti care la 80 de ani au un organism ca la 60 de ani, de ex).

 48. gabriela says:

  Buna ziua ,mama mea a fost operata acum 3 ani si ceva de chisturi hidatice hepatice acum e operata tot de chisturi hidatice dar de aceasta data au aparut pe intestine,prima oara a urmat un tratament cu albendazol 3 luni cu pauze de 14 zile ,exista un alt tratament sau recidiveaza tot timpul,multumesc din suflet

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @gabriela: tratamentul chistului hidatic este de regula combinat, medicamentos si chirurgical, in functie de o serie de criterii (dimensiunea chistului, localizare, vechime etc). Tratamentul infectios trebuie initiat, condus, monitorizat de medicul infectionist, care va poate spune si care este momentul optim pt interventia chirurgicala (de comun acord cu chirurgul Dvs). Riscul de recidiva este destul de mare, pentru ca – daca parazitul nu e mort – fiecare picatura din lichidul din chist are potential de infectare). Din acest motiv, se si prescrie tratamentul antiparazital specific (Albendazol|), pre- si postoperator. Recidiva nu este insa obligatorie, cu alte cuvinte vindecarea apare la majoritatea pacientilor.

 49. Adriana says:

  Buna ziua,ajutati-ma va rog cu o lamurire;sa incep cu “inceputul”:in oct2002 m-am operat de ocluzie intestinala, in mai 2003 m-am operat de megadolicocolon(mi s-a spus ca m-am nascut cu intestinul mai lung decat era cazul), in august 2009 am nascut o fetita sanatoasa pe cale naturala, in mai anul acesta am operat eventratia laparoscopic, punandu-mi o plasa suficient de mare(20-33 sau ceva de genul acesta)si acum sunt insarcinata(asa a fost sa fie).Intrebarea mea este: daca duc sarcina la bun sfarsit, dupa nastere nu tb schimbata plasa? Si odata cu plasa mi s-a facut si chistectomie ovariana dreapta(7-8 cm) si un lucru f important ca am aproape 37 ani

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Adriana: montarea laparoscopica a plasei este un cert avantaj pentru dvs, plasa fiind amplasata in spatele muschiului. cu alte cuvinte, cresterea uterului favorizeaza alipirea plasei de muschi si nu ruperea ei. Ce-i drept, plasa e inextensibila, adica largirea peretelui abdominal sub actiunea sarcinii se va face preponderent pe baza musculaturii situate lateral de plasa, nu si a musculaturii anterioare, situate sub plasa chirurgicala, dar pentru ca plasa este mare tensiunile se vor disipa spre marginile laterale ale peretelui abdominal, la distanta de defectul pe care l-ati avut (cel putin asa subinteleg din datele pe care mi le-ati oferit). Pe scurt, daca nasterea va fi naturala, cel mai probabil plasa nu va trebui inlocuita. In situatia unei cezariene se poate, dupa caz, intari noua incizie cu o noua plasa de mai mici dimensiuni, fara ca asta sa fie absolut obligatoriu (nu stiu exact cum v-au fost facute inciziile pe abdomen si nici ce incizie va alege ginecologul – e posibil sa nu fie nevoie de a doua plasa).

 50. Adriana says:

  Multumesc frumos pt lamuriri;primele 2 incizii au fost facute pe verticala, de sus pana jos ca sa zic,si acum mi s-a spus ca in cazul unei cezariene, incizia va fi facuta pe sub plasa; vom vedea…

 51. Ela Cta says:

  Buna seara Dle Doctor
  Va rog frumos sa ajutati cu niste nelamuriri. Mama mea s-a operat anul trecut, operatie de colecist si abces hepatic. In iarna acestui an, feb. s-a operat de eventratie, desi a ramas o galma, umflatura, in urma la 3 ecografii de parti moi si control la medicul chirurg, ultima chiar in aug, ni s-a spus ca operatia nu este rupta, cel putin asa s-a confirmat si la ecografie, ba chiar ca este bine prinsa plasa, acum am constatat ca aceasta umflatura pare sa defina putin rotunda. Peretii abdominali sunt tari, nu este moale zona unde mama ar avea plasa. Totusi de la ce
  poate avea acea umflatura, mai ales ca mama chiar nu face deloc efort si se protejeaza cat poate. Este posibil sa fie plasa mai mare, mama este si o persoana mai putin plinuta. Va rog frumos poate ma puteti lamuri despre ce este vorba.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ela: mi-e foarte greu sa va spun de la distanta, in lipsa consultului direct, daca este sau nu recidiva, cu atat mai mult cu cat controalele facute si ecografiile au constatat ca nu ar fi cazul. Intr-adevar, uneori in regiunea defectului peretele poate ramane foarte subtire (format practic din plasa inglobata in tesut fibros), caz in care fostul defect poate aparea ca o proeminenta, fara a fi o recidiva (restul musculaturii abdominale se contracta, se scurteaza la miscare – nu si plasa, evident), dar, cu riscul de a ma repeta, aceasta ramane o discutie teoretica.

 52. Ela Cta says:

  Dl doctor va multumesc tare mult de raspuns.
  Va rog frumos, in caz de recidiva, plasa veche trebuie scoasa la o noua interventie sau se monteaza peste ea o plasa noua ?
  As fi vrut, va rog frumos, sa stiu daca mama mea in varsta de 74 de ani ar putea sa mai suporte o noua operatie, poate putin mai dificila (prin scoaterea plasei) si mai greu de recuperat ptr ea, imi cer scuze daca apreierile mele sunt gresite.
  Cu stima,

 53. Stoica Mirela says:

  Domnule doctor,am avut initial o plasa montata printr-o operatie clasica,intramuscular,apoi datorita unor operatii la stomac,d-l doctor a sectionat plasa aceea si am stat un an asa,la inceputul anului acestuia 29 ianuarie,m-a operat tot clasic si mi-a montat o plasa din aceea de ultima generatie,ma rog terminologia nu imi e atat de familiara,intraperitoneal,din pacate au trecut noua luni si tot supureaza,printr-o gaurica,am fost la control si dl doctor insista in a-mi explica ca deocamdata corpul nu imi accepta plasa,dar o va face,care sunt sansele sa se mai inchida operatie sau voi ramane cu aceasta fistula care m-a terminat din toate punctele de vedere,fizic si psihic,am doar 41 de ani si par ca nu mai am dreptul la o viata normala,trebuie scoasa plasa?Va multumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mirela: daca plasa precedenta a fost montata intraperitoneal intr-adevar, atunci supuratia pe care o descrieti NU i se datoreaza decat in mod exceptional. Nu am examinat direct leziunea, dar mai degraba fenomenele pe care le descrieti sunt date de firele de sutura, “respinse” de organism. Daca plasa este integrata in rest, ea nu se scoate – se extrage fie doar firul/firele cu pricina, fie portiunea de plasa care nu s-a integrat. Asta depinde si de tipul plasei – cele de PPMF suporta perfect infectiile, cele de Goretex de exemplu aproape deloc.

 54. Roxana says:

  Buna ziua.am si eu o problema de 2ani si jumătate in urma unei operatii de cezariana in care am nascut un baiat de 4,5 kg.a doua zi cand a trebuit sa ma ridic din pat doamna asistenta ma forțat sa ma ridic si am simțit o arsura si o usturime sio durere in partea stanga de parca as fi fost taiata pe viu.nu mi sa dat deloc importantă mi so zis ca nu are ce sa se întâmple.am rămas cu o durere in partea stânga pt asta am facut ecografii abdominale control ginecologic dar nici o problema.recent am facut un ecograf de tesuturi moi si mi sa găsit o eventratie de 3,5 cm.mentionez k am 24 de ani si am facut diabet tip 2 dupa sarcina.ce imi recomandati sa fac pt k durerea pe care o am zi de zi devine insuportabila

 55. Roxana says:

  Va multumesc pt răspuns.in general este necesară plasa?sau daca eventratia e mai mică cum e la mine 3,5 cm se poate si fara?va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Roxana: se poate orice, dar nu va recomand. riscul de recidiva dupa cura eventratiei fara plasa este foarte mare. Asadar, va sfatuiesc cat se poate de prieteneste sa o reparati punand o plasa – este de altfel printre putinele principii de reparare a eventratiilor asupra carora nu exista dezbateri.

 56. Ela Cta says:

  Va multumesc tare mult dle doctor. Cred ca sunteti printre putinii medici care chiar dau un raspuns celor care au probleme de sanatate. E drept ca un consult rezolva mai mult, dar daca nu ai de unde obtine niste informatii, este mare lucru sa te lamureasca sau sa te indrume un medic.

  Cu stima,

 57. Stoica Mirela says:

  D-le doctor,ma confrunt si eu cu o situatie destul de grea ,am avut initial montata o plasa la nivelul muschilor(2009),apoi in urma unor complicatii la nivel gastro-intestinal,am fost operata clasic de mai multe ori(3 ori)in jumatate de an asa ca am ramas mai bine de un an asa cu muschiul sectionat,la inceputul anului 2013,ianuarie29,dl doctor m-a operat tot clasic si mi-a pus o plasa de aceasta de ultima generatie (nu ma pricep la terminologie)a fost pusa intraperitoneal,initial plaga s-a comportat bine ,apoi a supurat pana mi-au iesit firele,dar am ramas cu o fistula ,adica curge printr-o gaurica la nivelul buricului de 9 luni,am fost la nenumarate controale si dl doctor spune ca,corpul nu accepta inca plasa,este posibil asa ceva,sau trebuie scoasa?Nu mai stiu ce sa fac sunt disperata,v-ati mai confruntat cu asemenea situatie,adica exista vreo sansa sa se inchida,sau trebuie sa iau o alta hotarare?Va rog ,am 41 de ani si sunt patata pe haine in permanenta,nu mai stiu ce sa fac!Va multumesc din suflet pentru bunavointa!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mirela: cred ca in mare v-am raspuns deja intr-un post anterior. nu stiu exact situatia dvs (daca sunteti supraponderala, cum e incizia, examenul local etc) dar la 9 luni de la operatie nu prea se mai pune problema acceptarii plasei de catre organism si probabil ca va trebui cautata sursa care intretine prezenta acelei secretii.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mirela: imi mentin parerea anterioara – fara a elimina sursa supuratiei (fie granulomul de fir, die bucatica de plasa neintegrata etc), problema nu se va rezolva/va reapare. Se poate tenta un tratament conservator, in seranta ca problema e limitata – instilatii de diferite substante, aplicatii de buretei cu argint samd; exista asadar posibilitatea rezolvarii fara intervente chirurgicala, desi ea imi pare putin probabila. Va sfatuiesc sa va inarmati in acest caz cu multa rabdare.

 58. Stoica Mirela says:

  Buna seara,d-le doctor cu respect va salut si ma declar cucerita de modul in care cu bunavointa si bunatate va aplecati asupra fiecarui caz,eu personal nu am mai intalnit atata dechidere in comunicare din partea unui medic,sunteti de departe un exemplu de urmat si respectat,in alta ordine de idei indraznesc doar sa va intreb daca va pot gasi si intr-un spital de stat,daca nu probabil urmeaza sa va caut la telefonul pe care il aveti afisat aici si sa stabilim impreuna ce si cum se poate face pentru mine.Va multumesc din suflet ca existati si va doresc tot binele din lume!Meritati!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mirela: multumesc ptr aprecieri. Nu mai lucrez in sistemul public de peste 2 ani, ma puteti gasi doar la Spitalul Sanador.

 59. mihaela says:

  Buna seara,mamei mele i-a aparut in partea dreapta in zona anghinala o umflatura de marimea unei nuci si cand face efort are dureri…e vorba de o puptura de prapure,este nevoie neaparat de operatie si dak da c-am cat ar dura apoi refacerea dupa operatie sau exista un tratament k sa scape de operatie?va multumesc mult

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mihaela: simptomatologia corespunde cu mare probabilitate unei hernii, chiar daca nu exclusiv. Daca este intr-adevar o hernie, singura solutie este operatia. Va sfatuiesc, chiar daca este vorba de o hernie la femeie, chiar daca mama are o varsta inaintata, sa alegeti, de comun acord cu chirurgul Dvs, un procedeu de reparare a herniei cu plasa.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @lenuta: datele oferite sunt insuficiente pt a va oferi o informatie corecta. In general, dificultatea operatiilor de hernie/eventratie tine mai putin de vechimea defectului, cat mai ales de dimensiunile si localizarea lui.

 60. Magda says:

  Dle doctor, am 6 luni de la operatia de cezariana, la care mi-a fost cusuta plasa, pusa in urma cu 2 ani(inainte de asta am mai fost operata de eventratie, dupa prima cezariana) ambele eventratii au fost localizate mai jos de ombilic. Totul a fost bine in sarcina..fara eventratie. Din pacate de 2-3 sapt, mai jos de plasa, (care nu acopera toata burta..special pusa sa mai pot duce o sarcina)a aparut o umfatura. Nu am fost inca la un consult dar stiu ca e eventratie..ce ma sperie este ca parca se mareste de la o zi la alta si uneori apare o usoara usturime..impinge plasa?
  ma sperie si gandul ca daca ma operez acuma nu mai pot lua copilul in brate care acum are 7kg.
  ce ma sfatuiti sa fac?
  multumesc frumos

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @MAgda: nu cred ca impinge plasa, ci ca a “iesit” mai jos de ea. daca intaresti o zona a peretelui, presiunea din interior se va transmite mai dihai asupra celorlalte portiuni ale peretelui abdominal si acesta se va rupe unde e mai slab – adica pe zonele cicatrizate neacoperite de plasa. incercati sa rezolvati problema laparoscopic de data asta, chiar daca plasa e ceva mai scumpa. in acest caz, ridicarea copilului va va face chiar bine, din moment ce plasa se pune in spatele muschilor si nu in fata lui. Cu alte cuvinte, cresterea presiunii din abdomen ajuta la fixarea ei de muschi.

 61. Maria says:

  Stimate Dl Doctor,
  Am 32 de ani si am fost operata acum 1 an si 10 luni pentru o hernie supra ombilicala. Desi hernia a fost destul de mica (aproximativ 1,5 cm), dl doctor care a facut interventia chirurgicala m-a sfatuit sa imi pun si o plasa, astfel incat sa evit viitoare recidive, mai ales in contextul in care sunt o mare iubitoare de sport. Astfel, a fost montata o plasa intra abdominal, laparoscopic.
  Acum o luna de zile, am simtit 2 nodului mici, relativ durerosi, in abdomen, in 2 puncte in care cred ca a fost fixata plasa. Spun asta pentru ca pe abdomen, in jurul obilicului au ramas 4 mici semne, precum 4 semne cardinale.
  Am consultata dr care mi-a facut operatia in Bucuresti si mi-a spus ca este vorba de granulom de fir. La scurt timp am plecat din tara si situatia s-a agravat, in sensul ca cei 2 nodului pe care ii simteam in interior s-au inflamat foarte puternic, unul dintre ei avand dimensiunea ceva mai mare decat cea a unui ou. In acest stadiu, nodulii s-au infalmat in exterior, adica se puteau vedea cu ochiul liber 2 umflaturi pe abdomen. Cand am constatat ca varful acestor inflmatii incepe sa se inrosesca si sa fie durerosi la atingere, m-am prezentat la dr. Am facut o noua interventie chirurgicala in Paris, insa diagnosticul dr din Paris este pur si simplu ingrozitor. Mai exact, acesta sustine ca aceste abcese de puroi (asa le-a calficat), sunt cauzate de plasa/o infectie a plasei si ca interventia pe care am facut-o in Paris este doar ceva provizoriu, insa cauza nu a fost inlaturata. Mi-a transmis ca 99% plasa este cauza infectiei si ca este foarte probabil sa fiu nevoita sa fac o noua operatie de scotere a plasei si de … reconstructie abdominala. Argumentele principale ale dr francez sunt legate de faptul ca infectia a fost destul de adanca, desi a precizat clar ca nu a vazut/nu a ajuns la plasa in timpul operatiei si faptul ca granulomul de fir este totusi o afetiune…rar intalnita. Pt mine acest diagnostic suna absolut ingrozitor! De aceea, fiind inca in Franta in interes de serviciu, m-am gandit sa va cer sfatul. Mai exact, credeti ca ar putea sa fie veridic diagnosticul medicului din Franta? Mentionez ca postoperatoriu, lucrurile au mers excelent. Nu am avut nicio durere, nu am luat niciun calmat. Cele doua incizii care mi-au fost facute pt scoaterea/curatarea puroiului au evoluat ok. Au fost lasate deschise si s-au inchis in proportie de 75%, in urma unor pansamente pe care le-am aplicat local, zilnic. Ma ingrijoreaza putin faptul ca una dintre incizii inca supureaza… Inca un aspect, poate important pt Dvs. este ca analizele de sange au fost ok, in sesnul ca nu au relevat o infectie. In continuare ma simt fizic excelent! Care este opinia Dvs? Care credeti ca ar putea fi cauza infectie? Ar putea avea legatura cu faptul ca fiind destul de slabauta, m-am confruntata cu o perioada extrem de stresanta, cu foarte putin odihna, mese neregulate, urmate de o tuse agresiva pe fondul unei raceli? Sau poate fi vorba de erori in ceea ce priveste interventia din Romania? M-ar mai interesa daca intr-adevar este vorba de o operatie extrem de complicata cea de scoatere a plasei.
  Cu deosebita consderatie,
  Maria

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Maria: situatia descrisa este serioasa si complexa. Problemele au aparut la distanta de operatie, deci din punctul meu de vedere nu este nicio greseala la operatia precedenta. Daca ar fi fost infectata plasa intraoperator, supuratia ar fi fost precoce. Plasa se fixeaza cu cel putin 4 (eu pun de ex 6-8) fire neresorbabile trecute prin tot peretele, care mentin plasa pe loc toata viata. Uneori acestea devin “straine” corpului si sunt respinse. Pt asta organismul trimite acolo celule, care mor, formand un lichid galbui – asta e puroiul. De foarte multe ori, puroiul ESTE ABSOLUT STERIL!!
   Pe de alta parte, medicul din Franta a procedat absolut corect – puroiul trebuie INTOTDEAUNA scos. Ca sa dovedeasca daca era infectie sau nu trebuia sa preleveze probe pentru ex microbiologic, care sa arate daca exsta bacterii in puroi si carei specii ii apartin ele. In lipsa acestui examen, nu se poate spune ca era puroi steril (ca intr-un granulom de fir abcedat) sau infectie adevarata. Acum nu se mai poate recolta, pentru ca bacteriile de pe piele au intrat in inciziile create, asa ca nu mai e relevant.
   Ce e de facut? Pentru moment, eu nu m-as repezi sa imi scot plasa.Uneori organismul isi elimina/vindeca singur leziunile de genul asta. trebuie insa preintampinata migrarea bacteriilor de pe piele spre plasa din interior. Se pun la locul faptei buretei/tesaturi din argint (inhiba bacteriile), pansamente cu betadina, lavaj cu diferite antiseptice samd si se asteapta ptr a vedea in ce directie vireaza totul.
   Daca problema nu se rezolva in cateva luni, totul depinde de ce plasa vi s-a pus. Daca ea contine Goretex, acest material este foarte, foarte putin rezistent la infectie si de regula este extras cand se infecteaza. Daca plasa e de PPMF (se pune in burta doar daca e acoperita de goretex sau de un strat resorbabil), se poate tenta continuarea tratam conservator. Oricum, inainte de a lua decizia extragerii plasei, eu mi-as face un RMN de perete, pentru a vedea daca exista si incotro merg eventualele fistule profunde. Bafta!

 62. damian daniel says:

  buna ziua domnu doctor,am si eu o intrebare pt dvs si v-as ruga daca imi puteti raspunde,deci am acesasta boala piloidala cred ca de vreo 10 ani,mi-a aparut prima oara in locul in care apare de obicei,adica deasupra feselor,acum curge din ea zilnic un lichid,dar cel mai mult as vrea sa stiu,se poate ca aceasta boala sa apara si pe scrot,in zona inghinala?pt ca eu am si acolo si tot la fel curge in fiecare zi puroi sau sange,eu momentan sunt in Cipru si nu stiu unde ar trebui sa ma duc aici sa tratez aceasta boala.Voaiam sa va mai intreb ceva,daca nu o tratez aceasta boala cat de grav evolueaza?Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @daniel: abcesele pilonidale fistulizeaza rareori spre scrot. este posibil sa fie aceeasi boala, dar cu localizari diferite. cata vreme fistula e activa, adica puroiul se elimina, afectiunea se complica rareori. problema e ca abcesul, cavitate cu puroi, creste in timp.

 63. Maria says:

  Multumesc mult pt raspuns! Chirurgul din Paris a facut acea analiza de puroi de care vorbiti mai sus, insa nu am avut acces la rezulatul analizei pe hartie. Profesorul care m-a operat insa mi-a transmit ca natura bateriei este foarte ciudata si ca nu ar proveni de la piele. Intelegerea mea a fost ca cumva bacteria provine din interiorul organismului si nu ar fi o baterie de pe piele. Nu stiu, poate spun o ineptie dpdv medical, dar acesta a fost intelegerea mea. Am solicitat rezulatul analizei de puroi pe hartie si este foarte probabil sa il obtin saptamana viitoare. O sa indraznesc sa va mai solicit o data sfatul daca voi avea acces la acest rezultat.
  Cu sincere multumiri,
  Maria

 64. Fabia says:

  Am 37 de ani,1,70 înălțime si 63 kg.La vârsta de 12 ani am fost operata de apendicita.Operatia s-a infectat si am fost supusa la alte doua operații pe abdomen ( aceeași incizie dinspre ombilic in jos).Momentan am o eventratie de circa 2 cm pe cicatricea operatiei din partea dreapta,cea corespunzatoare apendicelui si care fusese infectata ( mentionez ca nu ma doare si nu deranjeaza). Am un copil de 14 ani si am născut pe cale naturală.Intrebarea mea este: pot face inca un copil fara sa operez aceasta eventratie si care ar fi riscurile nasterii?
  Va salut cu respect si va multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Fabia: puteti face copilul, dar este posibil ca din cauza sarcinii defectul sa se mareasca. Sigur, cresterea presiunii din abdomen va creste intrucatva riscul ca eventratia sa se complice, dar nimeni nu poate sti daca asta se va intampla sau nu si mai ales cand. poate ca ar fi mai bine totusi sa rezolvati inainte eventratia si apoi sa mai faceti un copil…

 65. stanescu venera says:

  Buna ziua,
  Am 53 ani si pe data de 10.01.2013, am fost internata in urgenta cu volvulus de sigmoid, si s-a intervenit chirurgical ( operatie clasica) prin “sigmoidectomie cu anastomoza colorectala T=T”.
  Dupa aproximativ 3-4 luni, au aparut dureri abdominale si recent , in urma efectuarii unei radiografii si ecografii, s-a constatat ca am multiple aderente intestinale si eventratie in partea de jos a abdomenului (pe linia operatiei, catre vezica).
  Mi s-a recomandat interventie chirurgicala, in vederea eliminarii aderentelor si a eventratiei insa, prin operatie clasica, si mi s-a spus ca exista riscul formarii de noi aderente.
  Intrebarea este daca interventia in vederea operarii : aderentelor si eventratiei, poate fi laparoscopica, si daca da, exista riscuri majore ?
  Precizez ca am 1,64m si 62 kg.
  D-voastra efectuati astfel de operatii, in vederea unei programari ?

  Cu multe multumiri pentru rabdare si disponibilitate.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Stanescu Venera: Da, de principiu se poate interveni laparoscopic, sub rezerva faptului ca in eventratiile suprapubiene (deasupra vezicii) trebuie facute cateva artificii tehnice, pentru a fixa plasa in fata vezicii, spre osul pube. Da, operez eventratii laparoscopic.

 66. monik says:

  Buna dimineata Am avut in dec 2002 o operatie cezariana ,apoi in oct 2004 a doua .In timp ce eram insarcinata cu al dolea copil mentionez ca am facut efort (mama fiind paralizata)mi-a aparut cam prin iunie 2004 o umflatura sub ombilic ca un ou de prepelita.Am facut un tratament de relaxare a uterului si nu mai stiu ce ,pt. ca mi se punea perfuzie apoi dupa cezariana a doua ,dr mi-a spus ca am aderente .Mi-a spus ca la vremea respectiva nu e nevoie de o interventie, nu m-a suparat in acesta perioada si in ciuda faptului ca nu am reusit sa slabesc ,ci din contra(am 95 kg,1.60 m ,38 de ani).Am facut o ecografie pt pietre la rinichi si dr mi-a spus ca am o deformare cam de 20mm la 10 cm sub buric. Eu simt ceva sub piele si uneori parca ma strange ceva de buric ,in interior,ma mai doare si spatele-nu f tare si nu continuu .As dori sa stiu daca ma pot opera laparoscopic si cat mai pot amana.Va multumesc anticipat Cu respect

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @monica: in primul rand, greutatea este foarte mare pentru inaltiea si varsta Dvs. In al doilea rand trebuie vazut daca aveti o eventratie, adica s-a rupt cicatricea operatiei (desi modern cezarienele nu se mai fac prin taietura de la buric la pube, ci printr-o taietura transversala) sau este o hernie ombilicala. In primul caz, laparoscopica este o solutie, dar in al doilea exista si metode comparabile ca rezultate, cu dezavantaje chiar mai mici – vedeti filmuletul de la postul respectiv.

 67. monik says:

  Imi cer scuze ,nu deformare ci defect parietal central si absenta lichidului liber in cav.peritoneala.Acum am o lipsa de magneziu si urmez tratament dar nu reusesc sa scap de starea de moleseala,insomnie,ameteala si o senzateie de cap greu.Din aceste motive as vrea sa aman o posibila operatie clasica si sincer imi este si frica de recidive(am tot citit articole de pe internet).

 68. stanescu venera says:

  Buna ziua,
  Multumesc pentru raspuns.
  Revin cu intrebarea daca in afara de eventratie se poate interveni laparoscopic si pentru indepartarea aderentelor interstinale, deoarece medicul care m-a operat de ocluzie ( in urma acestei operatii au aparut aderentele) mi-a spus ca dumnealui nu poate interveni decat prin operatie clasica deschisa.
  Precizez ca la ecografie mi s-a spus ca am o zona de intestin lipita si sunt permanent balonata.
  Cu multe multumiri

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Stanescu Venera: da, aderentele sunt de regula “desfacute” laparoscopic pentru a putea monta plasa, dar din pacate ele se refac adesea, uneori chiar mai intens ca dupa prima operatie (indiferent de abord).

 69. monik says:

  Buna seara Operatiile de cezariana sunt pe transversala ambele pe aceeasi linie dar defectul acesta este cam la jumatea dist. dintre omilic si operatii.Din acest motiv nu as dori o operatie clasica (am inteles ca aceasta ar trebui sa fie pe verticala.)Sa inteleg ca in cel de-al 2-lea caz nu este obligatorie o operatie si dv imi recomandati sa consult un chirurg ?Am incercat sa slabesc dar nu am reusit ,cat slabeam dupa o perioada puneam dublu la cat slabisem.O sa cer sfatul unui nutritionist.Va multumesc din suflet

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Monik – dupa cum banuiam, nu cred ca este vorba de o eventratie (adica o hernie prin ruperea cicatricii unei operatii mai vechi). Poate cel mult o hernie, daca nu cumva este un nodul de endometrioza sau un granulom de fir. Nu ma pot pronunta fara a examina leziunea direct. Pe de alta parte, NU, nu ma refeream la procedee alternative chirurgiei. O hernie nu trece de la sine, fara operatie. Vroiam doar sa spun ca o hernie ombilicala poate fi operata mult mai comod nonlaparoscopic. Si NU, nu este necar ca incizia sa fie verticala.

 70. stanescu venera says:

  Avand in vedere faptul ca aderentele intestinale pot generente o noua ocluzie intestinala si existenta eventratiei, ce fel de operatie (pentru eliminare aderente si eventratie)imi recomandati : clasica sau laparoscopica ?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Stanescu venera: aderentele se vor forma indiferent de procedeul ales si nu este deloc obligatoriu ca ele sa genereze o noua ocluzie. Decizia de a alege un abord clasic sau unul laparoscopic se ia numai prin examinare directa a leziunii, in functie de defect, localizarea lui, starea Dvs generala, alte boli asociate samd, tinand cont inclusiv de implicatiile financiare (plasa utilizata in abordurile laparoscopice este muuult mai scumpa). Asadar, nu e o recomandare pe care sa o fac de la distanta, in necunostinta de cauza. Daca va permiteti costurile plasei si ale capselor de fixare a ei, as inclina spre procedeul laparoscopic, mai ales daca defectul e mic si reductibil – asta cu titlu pur orientativ.

 71. Maria says:

  Simate dl Doctor,
  M-ati ajutat cu opinia Dvs in data de 6nov, in legatura cu complicatiile care au aparut dupa o operatie de hernie abdominala, in legatura cu care am facut recent o noua interventie chirurgicala in afara tarii. Am rugamintea sa recititi mesajele de mai sus, respectiv schimbul nostru de mesaje din 6 nov, pentru a identifica contextul care a determinat aceasta noua interventie. Am aflat care a fost bateria care a provocat inflamatiile/infectia: Pseudomonas aeruginosa. Precizez ca la acest moment, cele doua taieturi/incizii care au fost facute si care au fost lasate deschise, sunt inchise in proportie de 95%, in 6 saptamani de la operatie. Practic, problema supuratiei de care vorbesc mai sus este rezolvata in proportie de 95%. De asemenea, precizez ca dupa ultima interventie chirurgicala am luat 7 zile augmentin, la recomandarea doctorului. Totodata, acesta mi-a transmis ca in functie de rezultatul analizei de puroi, este posibil sa schimbe antibioticul. La uramatoarea vizita la chirurg, deci cand rezulatul analizei de puroi era deja disponibil, chirurgul din Paris a considerat ca trebuie sa incetez tratamentul cu agumentin si, de asemenea, a considerat ca nu se impune sa iau alt anibiotic. Am rugamaintea sa imi spuneti care credeti ca este contextul in care am contatat aceasta baterie si daca ar putea fi consecintele in viitor in legatura cu plasa si nu numai. Credeti ca m-as mai putea confrunta cu situatii similare in viitor sau cu ceva mai grav? Orice alte sfaturi, explicatii sau recomandari sunt mai mult decat binevenite, mai ales in contextul in care nu m-am intors inca in tara.
  Va multumesc!
  Cu consideratie,
  Maria

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @MAria: interesant. Pseudomonas aeruginosa este una dintre cele mai pacatoase bacterii din organism – traieste in tractul digestiv, dar poate ajunge si in urina. de regula reactioneaza greu la antibioterapie – daca medicul francez nu v-a mai dat alt antibiotic fie ati avut o tulpina sensibila la augmentin, fie una rezistenta la aproape orice si mediculk a considerat ca smpla evacuare a abcesului va fi suficienta, ceea ce poate fi adevarat. Ptr moment, aveti nevoie de muuulta rabdare si toaleta locala cf recomandarilor anterioare.

 72. Maria says:

  Inca o scurta precizare, deci nu stiu daca este relevant: pe documenul legat de baterie se mentioneaza si Bacille Gram Negativ.
  Cu multumiri,
  Maria

 73. theodora says:

  buna ziua…am fost operata pe 20 noiembrie de chist ovarian de 8 …operatie clasica cu taietura pe burta..pe orizontal…e luguta taietura da e ff fina….abia se obs la o saptamana dupa operatie…mia scos firul pe 27 noiembrie..probl e ca amdeasupra taieturii un mic saculet adica am ramas cu o burtica urata…eu nu am avut burta niciodata nici dupa nastere…am 32 ani 1,56 inaltime…e ceva normal?va ramane asa?ce sa fac sa scap de ea??daca o iau din pripa poate nu mi va ramane urat…si inca ceva….nu am voie sa conduc???dr care ma operat mia zi s sa nh co duc….dr de familie mia zis ca pot..da sa nu exagerez…multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Teodora: nu pot sa contrazic chirurgul care v-a operat si corect este sa-i urmati sfatul. din punctul meu de vedere, incizia transversala suprabubiana (este orizontala, deasupra pubelui, usor arcuata in sus) nu ridica nicio contraindicatie privind sofatul, dar asta este strict parerea mea si va rog sa o luati c atare. Pe de alta parte, nu stiu ce “saculet” ati remarcat. S-ar putea sa fie doar o asimetrie a stratului adipos, indusa de incizie, mai ales ca dedesubt se poate acumula putina limfa, grasimea respectiva este infiltrata imediat postoperator samd. sub rezerva absentei unui consult direct, daca doar despre asta este vorba, atunci lucrurile se vor mai aseza putin in timp.

 74. Maria says:

  Multumesc mult pentru raspuns! As mai avea o intrebare: cum credeti ca am contactat aceasta bacterie si care ar putea fi consecintele in viitor, daca totusi inciziile se inchid? Mai exact, considerati ca as putea sa consider acest subiect inchis sau ma pot astepta sa ma confrunt cu alte pb in viitor?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Maria: bacteria respectiva traieste in tubul Dvs digestiv. daca inciziile actuale se inchid, exista doua posibilitati: fie organismul reuseste sa elimine in totalitate infectia si aceasta NU mai reaparea; fie bacteria colonizeaza anumite structuri din interior (un fir de sutura, un fir din plasa – mai ales daca e vorba de goretex, am mai discutat despre asta – o portiune din tesutul gras, care se apara mai greu) si va scapa celulelor responsabile cu apararea, caz in care vor ramane orificii punctiforme la piele prin care se va elimina permanent o secretie. in acest caz probabil ca se va pune problema indepartarii focarului care intretine infectia, recte structura/firul respectiv; din punctul me deu vedere, este prematur sa luati in considerare aceasta varianta.

 75. Marta says:

  buna ziua Doctore,
  tatal meu are 84 ani si acum 9 luni a fost operat de carcinom renal stang.Chirurgul care l-a operat in Bucuresti, i-a spus sa vina la control peste 1 an, ca s-a curatat bine locul si la varsta sa eventualele metastaze sunt cu evolutie foarte lenta si putin probabile.A ramas cu sechele respiratorii de la anestezia generala, din cauza tusei, de curand operatia s-a desprins si are hernie ,fapt confirmat de medicul chirurg din Focsani.Acesta i-a spus ca riscul de ocluzie este redus daca nu face efort.Acum doua saptamani, scintigrafia nu a aratat modificari osoase, metastaze, iar medicul pneumatolog a spus ca se vede un nodul vechi si cativa mai recenti, mici,foarte posibil de la intubatie.A fost luat in evidenta la oncologie, insa nu a urmat tratament chimio sau radio.Am intrebat un medic de la Fundeni care a spus ca nu se recomanda la varsta sa si nici el nu a vrut , sotia sa si mama mea a avut o lunga agonie, paralizie , in urma tratamentelor acestea dupa operatia de cancer mamar.Din nefericire, durerea este dince in ce mai mare si o suporta greu, cesexia s-a instalat mai mult din cauza durerii si nu stiu ce sa fac sa il ajut.Este posibila o infectie cu Helicobacter? ce cale de urmat ramane pentru el,se teme de o alta anestezie generala,urmeaza in prezent un tratament naturist cu ulei de in, sucuri , orz, argila , sulforan din brocoli, cel stem,fara prea mare rezultat.Astazi de dimineata mi-a spus ca abia adormit cateva ore din cauza durerii. Ati fi,va rog frumos ,dispus sa-l consultati ? sa ne dati un sfat?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Marta: nu mi-e deloc clar care sunt sediul si sursa durerii – ele sunt legate de prezenta eventualei eventratii, de prezenta unei hernii sau tin de afectiunea neoplazica (inteleg ca nu are totusi metastaze?!)? intr-adevar, daca defectul este larg, riscul de complicare este mai mic, mai ales ca trebuie tinut cont si de varsta tatalui. il pot consulta fara probleme la spitalul sanador, cu o programare prealabila prin callcenter-ul sanador.

 76. balazs iosif says:

  stimate d-le doctor.vreau sa va cer o parere,in privinta mea.am fost operat deeventratie de doua orio data in 2005 si in 2007.insa operatia interioara sa deschis am o burta ca o femeie in cinci luni.port brau,dar ma deplasez mai greu toata greutatea corpului e in fata,umblu ca o rata. am 64 de ani sa ma mai duc la operatie?de suparat nu ma supara numai la mers,nam dureri,dansuri populare nu mai fac are rost sa ma leg la cap daca nu ma doare? iertatimi felul de adresare.eu sint din jud.sibiu.mai precis dela tara.vadoresc sarbatori linistite.doamnea juta.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Balasz Iosif: sunteti suficient de tanar pentru a va opera, daca eventratia a ajuns sa va limiteze miscarile. Fiind probabil vorba despre o eventratie mare sau chiar cu pierderea dreptului la domiciliu, atunci va va trebui o plasa de mari dimensiuni, posibil una cu dublu strat, care sa poata fi pusa in contact cu intestinele. Bafta!

 77. balazs iosif says:

  revin cu un comentariu.acum 40 de ani am fost operat de ulcer duodenal si exact pe aceasta taetura miso rupt praporul.am insa o dilema dece misodeschis operatiili de doua ori?sar putea sa numi fi pus plasa?s-au praporul nu mai tine? am fost operat in medias de dr.decebal.cu respect iosif.

 78. cristina says:

  Buna seara,stimate dr Buliga.Incerc sa fiu cit mai scurta in detalii,am HTtotala 2010pt displazie col cu rezAP bun,colecitectomie laparascopica ian2012,inainte si dupa colecistectomie colici abd cu meterismsi uneori modificari de tranzit(se spunea ca din cauza calcului 2cm).am urmat trat indicate de medici,dar cind si cind mai amprobleme.in urma cu 1luna m_trzi cu dureri la niv umerilor mai mult la stg,apoi edem la niv sternului si aumarului stg,s_umflat bratul stg(dif 1,3cm),ganglioni 15mm cu aspect inflamator(echo sin,elastografie ok),dus reumatolog,facut analize(rez in limite aproape normale),teste borrelia negative,ct ce evidentiaza doar ganglionii axilarisi in rest totul normalsi surpriza..dehiscenta 4-5cmla niv dreptilor abd cu incastrare ansa.Am inteles ca ar fi 2saci subombilical.Sa fac cura eventratiei cit mai curind sau sa vad de unde problema limfatica?inflamarea bratului si ganglse face in puee cu dureri, senzatie de arsura,parestezii membr stg umflare gangl laterocervical.m-am plimbat pe la toti specialiastii pe bani multi si sunt exact cala inceput.Mi sa sugerat sa merg la psihiatru ca de este mai usor decit sa faci un diag diferential.SUNT DISPERTA,ce ma sfatuiti?am ajuns sa fac poze cind se umfla bratul,pt ca oricum exista disproportie hemitorace stg-dr dar domnii dr nu o vad.Multe multumiri.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cristina: daca aveti macar un ganglion situat mai superficial, accesibil unei astezii locale, puteti sa il extirpati chirurgical in plin puseu acut si sa il trimiteti la un ex HP. Sau sa cautati o clinica renumita pentru rezultatele avute cu pacientii suferind de boli reumatice mai rare (Spitalul Colentina din Bucuresti, de ex), adresandu-va specialistilor cand simptomele ating intensitatea maxima. Pe de alta parte, nu stiu cat de urgenta este problema cu eventratia (presupun ca HTAB a fost facuta printr-o taietura de la buric la pube, verticala) fara a o examina, dar daca intr-adevar este vorba de o incarcerare de ansa (cam ciudat, ar fi trebuit sa dea si alte simptome!) nu as amana prea mult operatia de eventratie.

 79. Ciochir Daniela says:

  Buna ziua diagnosticul meu este eventratie supraombilicala cu apertura de 85 mm ,eu am mers la un medic chirurg si a spus ca nu este o urgenta dar eu cand stau mult in picioare am dureri de stomac balonare persistenta si arsuri in capul pieptului ,intrebarea mea este daca sunt simtome de la eventratie sau alta cauza mentionez ca am avut doua operatii una de fibrom uterin si a doua cezariana si un alt diagnostic de ulcer cicatriceal,va multumesc pentru raspuns .Sarbatori Fericite.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Daniela: simptomele descrise pot fi date de o eventratie, dar mi-e foarte greu de spus de la distanta daca numai ea e vinovata sau nu. De principiu, un defect de 85 de mm este suficient de mare pentru a nu amana prea mult interventia chirurgicala (creste rapid in timp). Daca aveti posibilitatea materiala de a va monta plasa adecvata (e ceva mai scumpa), va sfatuiesc sa va reparati defectul laparoscopic – plasa fiind pusa in spatele muschiului, scade riscul de recidiva in eventratiile mai mari.

 80. Norica says:

  Stimate Dle Dr. Teodor Buliga, am impresia ca sunteti nu numai un bun profesionist, ci si un suflet ales, intrucat n-am gasit un medic sa raspunda amaratilor ca mine atat de pertinent si asa de constant!

  Eu am facut mastectomie radiacal modificata.
  Biopsia a iesit avantajoasa, desi am 2B, adiva cei 42 de ganglioni extirpati, cat si mamelonul, plus alte obs. MACRO si MICRO, la fel de avantajoase, sunt “lipsite de malignitate”!

  Drenul de la ganglioni, a fost scos la 7 saptamani, cand mai avea in punga …3 lacrimi!

  Problema mea este – desi ma simt excelent, n-am facut LIMFEDEM s.a.m.d – , ca drenul de la san, inca mai elimina LIMFA portocalie, si dupa 7 saptamani de la operatie.

  Intrebarea mea este: E normal? E bine sa curga LIMFA, si la 6-7 saptamani, iar, la ora asta, fiind cam 180 ml, in 24 de ore???

  Astept un raspuns sincer!

  Iisus sa va binecuvanteze!

  Va multumesc frumos!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Norica: din pacate, limforagiile sunt frecvente dupa acest tip de interventii chirurgicale si ele pot persista uneori luni de zile. NU au consecinte nefacte ptr Dvs, totul e sa mentineti pe cat posibil zona curata, cu pansamente sterile, eventual betadinate. cel mai bine va poate sfatui in sensul acesta chirurgul dvs.

 81. Norica says:

  “Fiti binecuvantati, Dle Dr. – Dvs. si toti cei dragi – si in anul 2014!”

  Va anunt ca am scapat, si de drenul 2.
  Am stat cu el 8 saptamani; l-a scos chirurgul meu, exact in seara de 30 dec.; mai erau 3 ” lacrimi”!

  Cand am dat jos pansamentul, pe 31 seara, ca sa fac dusul, acesta nu era ….ud, ci se agatase de el o cojita uscata.
  M-am spalat cu DOVE si am grija sa ma spal, si printre niste incretituri, ca sa nu fac infectie!

  Sunt plinuta si de-aia s-a incretit pielea; daca eram sub- sau normoponderala, operatia( care s-a vindecat rapid), avea aspect de “diagonala”, dar asa, e inconjurata de cutite de grasime. (“Sa le purtati sanatoasa!”, a glumit chirurgul.)

  Biopsia de dupa MRM a iesit asa de buna, fara strop de malignitate – la 42 de ganglioni & la mamelon – , incat nu fac nici Radioterapie, cel putin.
  iau numai TAMOXIFEN, doua pastilute pe zi!

  Cand aveti timp( pot sa astept), va implor, mai raspundeti-mi la o intrebare:
  “Este adevarat ce spun toti, cei din universul meu, ca, e posibil cu asemenea Biopsie, plus cu un PSIHIC de invidiat(inca din start am fost OK), cu Markerii Tumorali sub, sub normalitate de mici ce sunt – 8,7 – , precum si cu Analizele de rutina, ale trupului – superbe – ( datorita unei diete dirijate de nutritionist), repet – “Este adevarat ca mai pot trai cativa ani, pentru ca am de facut Parastasele mamei asa cum se fac la noi, in Campia Dunarii??????
  Mai cunoasteti cazuri ca al meu.

  Eu stiu parerea copiilor mei, a nedicilor, a chirurgilor, dar mi-e teama ca “ma duc cu vraja marii”, mai ales cand am vazut atata revarsare de iubire, ingrijire, rasfat, facut de familia mea.

  Un om de 66 de ani, ca mine, gandeste ca acest exces de ATENTIE se datoreaza faptului ca mai am cateva luni de trait; ca imi ascund adevarul s.a.m.d.

  Nu mi-e frica de moarte, decat de chinul copiilor mei, dar, totusi, n-as vrea sa mor ACUM, “Ca inca mai am atata treabaaaaaaaaaaaaa!”

  “Doamne, ajuta-ne pe toti!”

  Va multumesc din inima,
  Norica

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Norica: niciun doctor nu poate da informatii absolute despre supravietuirea dupa un cancer. Din datele furnizate si plecand exclusiv de la informatii statistice, se pare ca aveti sanse mari de supravietuire la 5 ani de la interventie. bafta!

 82. Denisa says:

  Buna seara!!am si eu o intrebare am nascut acum 4 ani si cam de cand am nascut am intre capul pieptului si burta ceva care la palpare pare a fi un os!!!ce credeti k ar putea fi?ar trebui sa consult un doctor daca da ce fel
  De doctor?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Denisa: sternul (“cosul pieptului”) se prelungeste inferior cu un cartilaj numit apendice xifoid. Fie simtiti acest cartilaj, fie simtiti o “bula” de grasime (un lipom sau tesut gras properitoneal herniat printr-o mica hernie epigastrica) – aceasta pare dura, ptr ca de regula este prinsa intr-o capsula. Nu stiu exact ce simtiti in lipsa unui consult. Oricum, va sfatuiesc sa va vada un chirurg – nu o sa va opereze nimeni daca nu este necesar.

 83. Daniela says:

  Buna seara va scriu pentru o nelamurire am fost la un medic chirurg si mi s a spus ca balonarea nu cedeaza la operatie ca am si intestinele cazute si trebuie facuta o operatie si pentru aranjarea intestinelor se putea rupe in timpul nasterii daca moasa m a apasat cu coatele pe burta in urma cu 13 ani? daca fac aceasta operatie se pot rezolva ambele probleme si se poate scapa de balonare? va multumesc pentru raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Daniela: Moasa nu are nicio treaba in problema asta. Disparitia postoperatorie a simptomatologiei depinde de cauza balonarii – daca este cauzata de aderentele din restul abdomenului sau de prezenta intestinelor in sacul de eventratie. Aderentele intestinale se desfac chirurgical in timpul interventiei, dar din pacate se refac imediat dupa. Oricum, cele doua interventii se includ (nu se opereaza separat eventratia si separat aderentele). In plus, nu va operati eventratia doar ca sa scapati de aderente sau de balonare, ci pentru ca ea se poate complica, ptr ca defectul musculoaponevrotic creste in timp etc.

 84. elena says:

  Buna seara. Domnule doctor vin cu rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema.Mama mea a fost operata in data de 15 noiembrie de ocluzie intestinala in urma eventratiei aparuta din septembrie, ea fiind operata de fibrom in urma cu 20 ani. Recuperarea merge binisor, dar au aparut scaune diareice( o data) dupa care la 10 zile dupa diaree are senzatia de constipare desi scaunul nu este tare, are senzatie de saturatie (precizez ca nu maninca foarte mult). crede-ti ca dupa 2 luni poate sa apara iarasi o ocluzie? De asta ne e frica. Diagnostic la externare: eventratie postoperatorie abd strangulata cu fenomene ocluzive, sindrom aderential.
  Plasa nu a mai fost posibila. operatia: laparotomie, adezioliza, omentectomie, omfalectomie.Ceva am priceput dar, va rog sa-mi spuneti ce riscuri pot aparea? Aceste doua luni a fost in repaos total.
  Va multumesc anticipat si va rog sa-mi raspundeti.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Elena: aderentele se refac aproape intotdeauna, fiind o caracteristica a organismului pacientului (o reactie inflamatorie, de fapt) ce depinde mai putin de procedeul chirurgical. Nu cunosc patologia asociata a mamei, dar pentru orice suspiciune de repetare a ocluziei, puteti cere sfatul chirurgului care v-a operat. Inca un sfat – nefiind operata cu plasa, mama va trebui sa se pazeasca de eforturi si sa poarte un brau, riscul de recidiva fiind relativ mare altminteri.

 85. tiby says:

  domnule doctor mama mea a fost operata in urma cu 1 luna si are dureri destul de mari de la punerea plasei.de ce are aceste dureri ,sunt normale??

 86. Ema says:

  Domnule doctor, am fost la o ecografie abdominala (din cauza unor dureri in zona abdominala) unde s-a observat o problema cu rinichiul drept, acesta fiind situat prevertebral subombilical dar nu se poate afirma cu certitudine fuziunea cu rinichiul stang.Rinichiul stang fiind usor malrotat. Am 30 de ani. Intrebarea mea este: ar putea fi vorba despre o eventratie si daca ar putea aparea probleme in cazul unei sarcini. Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ema: nu inteleg ce are problema renala cu o eventratie, care inseamna ruptura de muschi pe o zona deja slabita printr-o ruptura anterioara sau printr-o operatie. va rog sa fiti mai specifica.

 87. Tanea says:

  Buna seara domnule doctor, mamei mele i s-a inflamat apendicele xifoid si e tare ca osul, asa am gasit pe internet cum se numeste se afla la capatul sternului. ce trebuie sa facem si din ce cauza s-a inflamat?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Tanea: in primul rand, va trebui sa mergeti la un medic pentru ca de regula apendicele xifoid se palpeaza ca o zona dura, de consistenta cvasiosoasa, mai ales dupa ce se calcifica. Medicul v-a verifica daca este intr-adevar o inflamatie – piele rosie, intinsa etc, sau ste altceva – o suferinta reumatismala, o hernie subxifoidiana incarcerata si dureroasa etc.

 88. silvia says:

  Buna seara.

  In anul 2004 m-am operat de histerectomie partiala iar in urma operatiei am avut mari probleme cu vezica urinara.
  In 2007 am suferit o alta interventie chirurgicala in urma careia mi s-a pus o plasa la vezica .pentru a nu se mai lasa si a nu mai urina asa de des.Acum constat ca am iarasi probleme,urinez foarte des si simt cum vezica este iarasi lasata.Ce se intampla,va trebui iarasi sa fac o operatie?
  multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Silvia: va trebui sa fiti revazuta de un ginecolog specializat in interventii de uroginecologie, mai ales ca pare sa fie vorba de o recidiva.

 89. Simona says:

  Buna seara, Domnule Doctor,

  Din 2006 pana in prezent am fost sub tratament corticosteroid din cauza unei spondilite anchilozante. In 2008 si respectiv 2012 am nascut prin operatii de cezariana. Momentan am un abdomen imens,umflat, dar care, daca il strang cu un brau revine la dimensiuni normale. Banuielile merg catre dehisecenta, eventratie, hernie, etc. in zona aceasta. Din primavara intentionez sa trec pe un tratament biologic injectabil pentru a diminua durerile cauzate de spondilita. As vrea sa ma operez,sa scap intr-un fel de burta, daca este posibil, si intrebarea mea este daca plasa este recomandata in tratamentele biologice? Exista un risc mai mare de infectie? Va multumesc anticipat si va doresc mult succes!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Simona: riscul de infectie este mai mare si el nu tine de plasa, ci de tratamentul imunomodulator/-supresor. totusi, cu cateva precautii suplimentare acest risc poate fi scazut spre valori sa zicem normale. asadar, alegand corect tipul de plasa si interventia (laparo, de exemplu), puteti beneficia de corectia chirurgicala a defectului herniar.

 90. Simona says:

  Va multumesc pentru raspuns, astept cu nerabdare consultul si eventualele sugestii referitoare la tipul interventiei. Am facut programare la dumneavoastra la spitalul unde operati.

 91. lazarescu ilie roberto says:

  buna seara domnule doctor am fost operat acum 14 zile de dumneavoastra de eventratie laparascopica totul a decurs bine,doar dupa 14 zile a inceput sa-ma doara burta poate fi ceva foarte periculos ce se poate intinpla,posibil am facut putin efort e normal sa am dureri?sau se poate si din cauza frigului sau pot aparea alte complicatii?am fost la doctorul de fam si mi-a pus pe operatie o c0mpresa cu rivanol.a procedat bine? va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Roberto: buna seara. din cate am inteles, nu exista semne de inflamatie, nu exista colectii locale, pofta de mancare si tranzitul intestinal sunt prezente. dupa cum am discutat deja, un efort brusc si intens venit dupa un repaus prelungit, ca in cazul dvs, poate sa tensioneze firele cu care a fost prinsa plasa. Din fericire, pe langa capsele de titan cu care plasa este prinsa la peritoneu, plasa este prinsa temeinic cu minim patru fire trecute prin tot peretele abdominal. Durerile respective cedeaza relativ rapid la orice antialgic/ antiinflamator uzual (ceea ce de altfel s-a si intamplat). Compresele cu rivanol sunt inutile. Asadar, ne revedem cu bine la controlul de la 3-4 saptamani…

 92. Maria says:

  Buna ziua,
  Este normal ca dupa operatia cu plasa la burta sa stai cu tubul de drenaj doua saptamani si mai bine???Mamei mele I s-a pus plasa la burta la 4 ani dupa ce a facut operatia de fibron.S-a opera acum doua saptamani si inca are un tub de drenaj in care se scurge lichid zilnic pana se umple ochi si face tratament cu antibiotic si perfuzii in fiecare zi.Este normal ca la dupa doua saptamani de la operatie sa mai stea cu sticluta de drenaj si sa se scurga un lichid de culoare inchisa??
  Este normal sa o trimita acasa cu tot cu sticla de drenaj din moment ce este inca sub tratamente in spital?Asta se intentioneaza si mi se pare aberant.Face tratamente pe care il cumpara din farmacia spitaluilui zi de zi de trei saptamani si de doua este operata.A avut trei pungi de drenaj.Una pentru urina si celelalte doua pentru operatie.I s-a inlaturat cel pentru urina pentru ca se poate deplasa si inca unul din partea dreapta si a mai ramas cu unul singur de vreo 4 zile.
  Va rog din suflet sa imi dati un raspuns pentru ca nu stiu ce sa cred…nu imi dau seama daca este normal sau nu.Medicul a zis ca I s-ar fi format un cheag de sange in grasimea de la burta si ca el este cauza umplerii zilnice a sticlei de drenaj.Doar ca nu inteleg daca este corect sau nu.
  Va multumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Maria: poate fi adevarat, se intampla uneori dupa aceste operatii, mai ales in cazul persoanelor supraponderale sau al celor cu probleme de coagulare ori tratamente care “subtiaza” sangele. prezenta drenajului nu este in sine o indicatie pentru a ramane internat in spital, pacientii se externeaza adesea cu dren la purtator pentru ca s-a demonstrat ca la domiciliul personal riscul de infectare este, paradoxal, mai mic.

 93. marina says:

  buna ziua d;doctor sotul a fost operat cu doua saptamini de apendicita;dup zece zile a incepu lucru doar sa vopseasca peretii;nu a ridicat nici o greutate;dar asta seara a avut o durere in partea dreapa a abdomenului si testicolul drept putin e mai mare fata de cel sting;cu 5 ani in urma a avut o operatie inghinara;operatia de apendicita e cicatrizata bine doar ca e putin tare si se observa putin umflata;intreb este poata sa fie o evetratie dupa apendicita sau o hernie?dupa operatie a tusit vreo citeva zile si medicii nu iau recomandat nimic;e nevoie oare iarasi de o interventie chirurgicala?va multumim si asteptam sfatul d;voastra

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @MArina: de principiu nu; dupa o astfel de incizie la locul respectiv persista o zona indurata, palpabila ca un cordon dur situat sub linia de incizie cutanata. Este data de reactia inflmatorie, normala in timpul cicatrizarii, a tesutului subcutanat incizat. Dispare de regula dupa 3-4 saptamani cel mult. Toturi pentru a scoate din discutie un serom de plaga este mai corect sa va vada la un control si chirurgul dvs.

 94. dana says:

  Buna ziua ,domnu doctor.mama sa operat acum doi ani. De incurcatura de mate , si acum ia esit o umflatura langa buric , a fost la medic si i sa zis ca i sa desprins un muschi de la burta , si trebue sa ,se opereze .
  Vreau sa stiu daca este grea aceasta operatie ,,,pentru ca are si probleme cu inima , sunt foarte ingrijorata pentru ea , va multunesc ,,,,

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Dana: este probabil o eventratie. de principiu, nu est eo interventie cu un grad de dificultate nemaiintalnit, dar pentru a vedea ce risc implica ea ptr mama dvs, va trebui sa va consultati atat cu chirurgul Dvs, cat si cu medicul anestezist.

 95. dana says:

  Va multumesc pentru raspuns , cea ce ziceti mai sus , acelas lucru are mama , mea .
  Trebue sai puna.o plasa , doctoru la care este ia zis ca poate sa stea asa si 1_2 ,,, ani fara sa faca efort ,si sa slabesca ,,,intrebarea mea este . Face bine daca anuleaza operatia , ce riscuri sunt la aceasta operatie ,,,
  Tinant cont ca operatia anterioara este de incurcatura de mate , va multumesc , astept rasp dv ,

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @dana: aceste amanunte nu pot fi discutate de la distanta, ci vazand exact unde e defectul, cat e de mare, ce trebuie facut ptr repararea lui samd. altfel e o simpla discutie teoretica. Ocluzia intestinala anterioara nu ar trebui sa influenteze major eventratia propriu-zisa si nici cura ei.

 96. mihaela says:

  Buna ziua ,domnule doctor,dupa operatia de eventratie se poate face sport?departarea muschilor drepti abdominali a aparut in urma sarcinii.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mihaela: departarea muschilor abdominali (diastazis) NU este sinonima cu o eventratie si se repara oarecum diferit. Da, puteti face sport dupa o operatie de eventratie.

 97. camy says:

  buna ziua,
  in urma cu 2 ani si jumatate mama a fost operata de ocluzie intestinala. de cateva zile au inceput dureri care la inceput dupa o ora dispareau , dar azi a durut-o toata noaptea.
  va rog sa imi spuneti de la ce poate fi si ce trebuie sa fac unde ar trebui sa merg?
  va multumesc astept raspunsul dvs.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @camy: simptomele sunt mult prea vagi si pot corespunde unei multitudini de boli, unele legate de afectiunea veche, altele nu. incepeti prin a va consulta un internist sau un gastroenterolog, medicul respectiv va va indruma la chirurg daca va considera necesar.

 98. virginia says:

  buna ziua domnule doctor

  va rog sa ma ajutati si pe mine. in 2011 am fost operata -histerectomie totala cu anexetomie bilaterala cu ex extempotaneu(adenocarcinoma) omentectomie(le-am scris de pe fisa medicala deoarece nu ma pricep la termeni medicali), dupa care am urmat 6 sedinte de chimioterapie. din cate retin chirurgul mi-a spus ca mi s-a luat si din prapor cat a fost atacat.taietura este facuta pe verticala peste cea facuta in 1982 cand am avut o operatie de chist ovarian, si urca de la ombilic in sus cu aproximativ 10 cm.in 2013 mi-a aparut prima umflatura mai jos de ombilic partea dr. medicul chirurg mi-a zis sa slabesc 10 kg (dupa operatia am pus aproximativ 15kg acum am 1.70m si 84 kg la 53 ani)si pe urma sa-mi puna plasa.de ceva timp mi-a aparut umflatura si in partea de sus a ombilicului.dupa ce mananc se mareste destul de tare sau dimineata daca ma intind dupa ce ma trezesc parca ar fi o minge de oina.am fost la oncolog .analizele sunt bune dar mi-a indicat operatie si mi-a indicat sa ma duc la chirurgul care m-a operat.atata timp cat nu am slabit… intebarile mele sunt:este indicat sa fac interventia? si daca da cum imi indicati clasica sau laparoscopica? pot merge si la alt chirurg?
  mai nou ma trezesc cu stari de balonare si simnt ca imi urca stomacul in gat.

  va multumesc si astept raspunsul d-voastra

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Virginia: diagnosticul de adenocarcinom e putin cam vag, pentru ca acest tip de neoplasm poate avea mai multe localizari (banuiesc totusi ca a fost un adenocarcinom uterin). Chiar si asa, aveti 2 probleme de rezolvat: 1. Trebuie stabilita cu exactitate absenta recidivei bolii de baza (marker-i tumorali, CT sau RMN samd) 2. In conditiile in care nu exista recidive intraperitoneale, puteti lua in considerare repararea eventratiei. Se poate face atat laparoscopic (cel putin se poate tenta abordul acesta), cat si clasic – se poate efectua interventia in orice serviciu de chirurgie. Fiecare dintre cele doua metode are avantaje si dezavantaje – le veti discuta cu siguranta impreuna cu chirurgul Dvs, dupa examenul clinic direct. Sfat – nu as amana prea mult interventia, din moment ce aveti deja tulburari de tranzit.

 99. Emil says:

  La a 3-a operatie de eventratie mi s-a pus plasa,inainte de operatie aveam dureri si usturimi pe partea dreapta de ombilic,iar dupa operatie la 4 luni au aparut dureri si usturimi pe partea stanga a ombilicului.Care este cauza?si daca se pot lua calmante, si ce anume.Va multumesc anticipat,astept raspunsul dumneavoastra.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Emil: din pacate datele oferite sunt putin cam vagi – cand a fost interventia, unde a fost localizata eventratia, ce tip de interventie a fost, cum a fost montata plasa, ce plasa, sunteti slab sau gras etc etc. Sunt amanunte pe care le cunoaste de regula chirurgul care v-a operat si pe care le poate afla un alt chirurg numai prin examinare directa – si nici atunci in totalitate. Pe de alta parte, nu prescriu tratamente fara a examina pacientul respectiv – fiecare “calmant” poate avea indicatii, respectiv efecte adverse care sa nu vi-l faca util, ci din contra. Imi pare rau…

 100. Emil says:

  Interventia a fost pe 23.10.2013, eventratia a fost pe dreapta ombiliculuim, acolo au fost si durerea si umflatura de dimensiuni mici ,interventia afost clasica nu stiu ce plasa a pus dar a spus ca este frantuzeasca si nici cum a fost montata am 172 inaltime si 72 kg nu stiu cat va ajuta aceste date dar va multumesc mult dupa 4 luni au aparut dureri si usturimi in partea stinga a ombilicului operatia este bine inchisa nu supureaza . va multumesc! si va rog sa-mi scuzati scrisul nu ma pricep prea bine.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Emil: de principu plasa trebuie sa depaseasca defectul cu 4 cm minim pe fiecare parte. asadar, sub rezerva faptului ca nu v-am consultat niciodata, probabil ca plasa trece si pe partea opusa a ombilicului, care adesea este “desfacut” de pe muschi si recusut la loc. Pe de alta parte, plasa se poate pune deasupra muschiului, imediat sub muschi sau chiar in abdomen, fiecare procedeu avand modalitati specifice de fixare a ei. In concluzie, posibil sa aveti plasa si pe stanga ombilicului, e posibil ca durerile sa fie date la locul de insertie a firelor cu care este fixata plasa – nu au consecinte pe termen lung ptr Dvs, e la fel de posibil ca plasa sa nu fi avut dimensiuni prea mari si sa doara o zona slaba a aponevrozei situata in afara plasei samd. Amanuntele de mai sus NU sunt sunoscute exact decat de medicul care v-a operat, motiv pentru care v-am si recomandat sa va adresati acestuia.

   P.S. Am citit ulterior si cel de-al doilea post. PLasa este foarte corect montata – intratecal, adica imediat in spatele muschilor drepti abdominali. Teoretic, este procedeul cu cel mai mic risc de recidiva dintre toate procedeele efectuate prin abord clasic. Cu siguranta, aveti plasa de-o parte si de alta a ombilicului – posibil asadar ca durerile sa fie generate doar de firele de sutura. Puteti face o ecografie de parti moi la nivleul peretelui abdominal anterior ptr mai multa siguranta.

 101. Emil says:

  la epicriza scrie bolnavul fiind cu ocomorbiditate insemnata prin hb ,colon iritabil se intervine intraoperator constatindu se 3 saci de eventratie cu aderente bride intraparietale cu periviscerita difuza.se face visceroliza,sectionarea bridelor cura eventratiei prin aloplastie intratecala cu mesa de propilena va multumesc

 102. Emil says:

  buna ziua domnule doctor asa cum mi ati recomandat am facut o ecografie si a spus urmatoarele; sper sa nu gresesc nu inteleg bine scrisul paraombilical sting la aprox 3mm sau 3 cm ora 2 respectiv 3 la nivelul peretelui muscular se vizualizeaza 2 granuloame de fir de 10 mm am luat 3 zile algocalmin tabl dar durerea nu a disparut este mai profunda durerea la mers si aplecat ce ma puteti sfatui si daca pot sa dau cu un unguent mii de multumiri

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Emil: dupa cum banuiam, firele de sutura sunt probabil vinovate de simptomatologie.Puteti incerca un tratament antiinflamator mai puternic (asociat eventual cu gheata local, dar nu direct pe piele), uneori asociat cu antibioterapie (desi granuloamele de fir nu sunt in prima faza neaparat “infectate”). Uneori, ele fistulizeaza, adica se deschid la tegument si firele macerate se elimina. Foarte rar trebuie extrase chirurgical- totul depinde de ce tip de fire a folosit chirurgul Dvs, caruia ar fi corect sa ii cereti rapid parerea.

 103. Emil says:

  doctorul a spus ca firele se absorb’, de la ecografie mi a spus sa dau cu neopreol ung daca durerile nu cedeaza cat pot sa stau pana la o eventuala interventie chirurgicakla . cred ca se poate face si laparoscopic si cu anestezie locala , cam cat ar dura drumul firelor pana sa se elimine ele ies pe langa taietura de la operatie sau prin piele , nu are reactii adverse la antiinflamatoare daca are hepatita b si colon iritabil /

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Emil: ptr moment nu se pune problema unei interv chirurgicale. nu se extrag granuloame de fir laparoscopic. orice antiinflamator trebuie luat cu o protectie gastrica.

 104. Emil says:

  doctorul a spus ca firele se absorb’, de la ecografie mi a spus sa dau cu neopreol ung daca durerile nu cedeaza ,cat pot sa stau pana la o eventuala interventie chirurgicakla . cred ca se poate face si laparoscopic si cu anestezie locala , cam cat ar dura drumul firelor pana sa se elimine ele ies pe langa taietura de la operatie sau prin piele , nu are reactii adverse la antiinflamatoare daca are hepatita b si colon iritabil /

 105. Ciochir Daniela says:

  Buna ziua la analize mi s a spus ca am o bacterie helicobacter pilory ce simtome poate da daca am si o eventratie de 85 mm ? intrebarea mea este daca mai pot sa fac fitness cu o eventratie abdominala ?va multumesc pentru raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Daniela: cele doua probleme nu au legatura una cu alta si de principiu nu se influenteaza reciproc. eventratia este totusi mare – va sfatuiesc sa va faceti curaj sa o corectati in timp util.

 106. Simona says:

  Am scris pentru a-i mulțumi si public domnului doctor Buliga, pentru felul in care m-a consultat, operat și maniera in care mi-a explicat toate etapele si momentele intervenției. In cazul meu a fost o interventie cu anumite complicații (o hernie abdominala cu multe efecte secundare cauzate de un tratament corticosteroid), iar dansul mi-a expus toate posibilitatile de incizie, de protezare, mi-a argumentat toate deciziile pe care a fost nevoit sa le ia, m-a pregatit psihic referitor la asteptarile ulterioare.
  Pentru maniera profesionista in care a intervenit, pentru cusatura frumoasa si reconstructia pe care a efectuat-o, pentru felul zambitor in care mi-a inspirat incredere ii multumesc si il recomand din toata inima ca fiind unul dintre cei mai buni chirurgi.
  Va multumesc!
  Mult succes in continuare, Stimate Domnule Doctor!!!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Simona: cu tot dragul! multa bafta cu noua terapie, sper ca afectiunea de baza sa fie astfel mult mai bine tinuta sub control.

 107. Mihaela says:

  Buna ziua. M-am operat in 6 ianuarie 2014 de hernie ombilicala si diastaza muschilor drepti abdominali si mi s-a montat o plasa de 15 cm. De 2 zile am ridicat ceva si dupa vreo ora am simtit durere in partea de sus dreapta a operatiei. De atunci ma tine o durere acolo si parca e mai moale abdomenul in partea dureroasa. Se poate sa mi se fi rupt ceva?
  Va multumesc anticipat!

 108. Serban says:

  Buna ziua,
  Am o rugaminte daca ma puteti ajuta cu un sfat, am fost balonata foarte rau dupa care am ramas cu o durere la buric acum mai nou a inceput sa supureze. Intrebarea mea e ce ar trebui sa fac?
  Unde ar trebui sa merg? Va multumesc frumos.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Serban: cel mai frecvent, este o simpla inflamatie la nivelul cicatricii ombilicale (omfalita), mai ales la persoane plinute – se vindeca usor, doar cu toaleta si pansamente speciale cu betadina. rarisim, intre buric si intestine ramane o comunicare directa (persistenta de caal omfaloenteric) – se rezolva exclusiv chirurgical. ar trebui sa va vada un chirurg, in ambele situatii.

 109. delia says:

  Buna ziua!La scoaterea firelor (a opta zi de la interventie) dupa laparoscopie (mentionez ca am avut patru fire de sutura sub ombilic) a aparut o usoara sangerare si usturime.
  Intrebarea mea este normal sa fie asa cum am descris mai sus?
  Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @delia: de principiu nu e nimic grav, daca pielea nu e dehiscenta (nu s-a desfacut). un pansament betadinat pentru max 24 de ore va scuteste de orice neplacere. daca pielea s-a desfacut, ar trebui sa va vada chirurgul Dvs – nu e nimic grav, se va rezolva de la sine, dar trebuie sa va dea cateva indicatii specifice.

 110. Robert says:

  Buna ziua,am si eu o intrebare,am avut o operatie de hernie inghinala dreapta de vreo 5-6 ani si ma doare operatie constant,constant fiind cand stranut imi suflu nasul cand tusesc,rad sau cand am scaun…etc….orice efort care include muschii abdominali,mi-au pus plasa si se vede capatul plasei cum iasa afara,imi este frica sa ma duc inapoi pentru operatie sau un consult care se poate termina cu operatie,ce poate fi problema?Va multumesc anticipat!

 111. CIMPOERU says:

  Dl doctor am fost operat de apndicita si m-a chinuit multe ore si nu a gasit apendicita si a chemat medicul de garda si mi-a salvat viata dar ma chinui tare rau si acum , la 3 luni la control m-a operat cu plasa a zis ca repara ce s-a gresit, dar am gresit ca m-am dus la acelas medic ca nu a pus plasa bine si a cedat repede . Am schimbat chirugu si spitalu dar nu sunt bine s-a deplasat abdomenu in dreapta si doare operatia cind fac miscare ,am 59 de ani ma chinui rau , am vazut ca ati ajutat multi bolnavi si s-au facut bine. Am fost la control si a spus ca prima oeratie a fost gresita a taiat rau si nu are de ce sa prinda plasa, poate stiti o solutie mai buna si pentru mine.Va multumesc anticipat si astept raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cimpoeru: nu pot sa ma exprim in necunostinta de cauza. sunt insa rare situatiile in care nu se poate pune o plasa ep un defect parietal abdominal – poate ca ar fi util sa mai cereti o parere.

 112. Ciochir Daniela says:

  Buna ziua la eventratie trebuie sa te doara peretii abdominali pe mine de o perioada de timp am o durere de perete abdominal drept este posibil sa fie de la eventratie? am voie sa merg pe bicicleta? va multumesc pentru raspuns .

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @daniela: prezenta unei eventratii nu implica obligatoriu dureri de perete si invers, nu orice durere de perete presupune obligatoriu o eventratie.

 113. mihaela says:

  Buna ziua,in urma cu 4 luni am avut o histerectomie totala interanexiala
  cu o incizie verticala de la pubis pina sub ombilic,cu o evolutie relativ buna fara complicatii infectioase,fara dureri dar am constatat prin palpare departarea muschilor abdominali cam 2cm ,pe aproximativ jumatate din operatiei subombilical.Ce ar trebui sa fac
  Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mihaela: trebuie vazut daca aceasta “departare” este un simplu diastazis sau e o eventratie in adevaratul sens al cuvantului. Dupa aceea, se poate stabili si daca merita operat / cand trebuie operat, respectiv daca sunt suficiente metodele conservatoare (brau, exercitii de tonifiere etc).

 114. nicoleta says:

  Buna ziua in urma cu 4 luni am nascut un baietel prin cezariana,dupa aceea interventie chirurgicala am ramas cu o galma deasupra burtii am fost la un control si mi s-a spus ca ar fi vorba de o eventratie si ca va fi nevoie de inca o interventie pentru a mi se pune o plasa.As dori sa stiu daca mi se va pune aceea plasa voi mai putea ramane insarcinata,si cum este mai bine operatia prin taietura sau laparoscopic?Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @nicoleta: de regula cezarienele se fac prin incizie transversala. in acest caz eventratiile sunt rarisime. daca ati fost operata prin incizie verticala, trebuie vazut daca ati ramas cu un diastazis (departare a muschilor) sau aveti o eventratie reala. in acest ultim caz, procedeul ales depinde de dimensiunile eventratiei, prezenta unor complicatii locale etc. Asadar, in lips aunui consult direct nu ma pot pronunta care procedeu este mai bun pentru Dvs. de ex, daca defectul este foarte mic exista posibilitatea de a monta clasic o plasa intraperitoneala, identica cu cea folosita in laparoscopie, printr-o singura incizie (plasa tip umbrela). din contra, daca defectul este mare, acest procedeu este contraindicat si se prefera laparoscopia sau montarea clasica a unei plase in spatele muschilor. samd

 115. amiaamy says:

  Buna ziua! Mama mea a suferit in urma cu cativa ani (cca 7) o operatie de hernie ombilicala, in urma careia i s-a montat o plasa-operatia clasica, taietura. Dupa ceva ani de la operatie a facut efort, iar in urma cu un an i-a aparut o umflatura foarte dureroasa, in partea de stanga-sus a abdomenului. Umflatura e tare la palpare , de dimensiune aproximativ 15-20cm. In urma cu cateva luni, in urma acceselor de tuse de la o viroza respiratorie, tumefactia a crescut in volum. Poate fi vorba despre o fisura a plasei? Poate fi re-operabila? Mentionez ca mama sufera de obezitate, are 61 de ani si are si alte operatii:histerectomie, fiere scoasa, tiroida extirpata partial, toate petrecute in decurs de cca 10 ani. Hernia a fost operata de 2 ori si abia a doua oara i s-a montat plasa. Multumesc.

 116. amiaamy says:

  Nu cunosc detalii legate de natura plasei, stiu doar ca era made in germany si la vremea aceea a fost scumpa….mama a oscilat in greutate in acesti ani, pierzand si luand cam 15 kg. I s-a desfiintat ombilicul odata cu operatia. Anul trecut i s-a facut un ecograf in cadrul UPU si nu i s-a spus nimic despre o eventuala eventratie sau herniere. urmeaza sa faca o programare la specialist, insa as vrea sa stiu daca sunt sanse de recuperare si cam ce ar putea fi…Va multumesc din suflet.

 117. Dr. Teodor Buliga says:

  @amy: probabil ca este o recidiva. Apare nu neaparat prin ruperea plasei vechi, ci prin ruperea peretelui abdominal la una din marginile plasei. daca se confirma recidiva (ecografie de parti moi, consult chirurgical), atunci va trebui probabil reoperata. avand in vedere ca este obeza si ca a mai avut alte inteventii, mai ales daca defectul este mai mare de 5 cm merita montata o plasa laparoscopic, dar asta se stabileste cu certitudine la momentul consultului.

 118. amiaamy says:

  Va multumesc ! Astept azi sau maine rezultatele investigatiior! Telefonic, i s-a spus ca daca e obeza, va trebui sa slabeasca inainte si apoi se intervine.

 119. Schmidt Cristina says:

  Buna ziua,
  Mama mea in varsta de 85 ani, in urma unui examen ecografic, a fost diagnosticata cu ruptura de prapur.Are burta umflata si mai proeminent in partea stanga sus.Are si probleme cu inima.Daca nu se opereaza care ar fi consecintele.Momentan nu are dureri de burta.

  Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cristina: depinde de dimensiunile eventratiei, de organul herniat samd. Tinanad cont de varsta, daca eventratia este indolora si necomplicata, daca nu exista risc imediat de complicare a ei, daca nu ii creeaza un disconfort major sau o invaliditate, o puteti lasa in pace.

 120. clau says:

  buna ziua!
  Am o intrebare legata de operatie eventratie giganta cu plasa, clasica cu anestezie generala cu intubatie. Se recolteaza probe biologice? Poti pierde 1 litru de sange? Sau se poate atinge un organ si potideceda? care sunt riscurile unei astfel de operatii la un cardiac. Se mai pot administra prin acel tub medicamente ptr inima sau nu?care e rolul medicului si anestezistului in acest caz? E rolul anestezistului mai important? Ce tratament perfuzabil se da pe ATI dupa operatia aceasta de amploare si ma refer indeosebi la cel ptr inima? Va multumesc! daca nu se opereaza se ajunge la ocluzie intestinala?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Clau: sunt ceva cam multe intrebari; raspunsurile unora dintre ele sunt mai complexe decat o permite mailul, altele nu isi gasesc raspunsurile decat postoperator.De principiu, operarea eventratiilor gigante nu este limitata de varsta pacientului, ci mai degraba de afectiunile asociate, mai ales de cele care pot fi agravate/declansate de anestezia generala. Analize uzuale se recolteaza inainte de orice operatie, cat de mica. Pierderile sangvine intraoperatorii devin arareori importante. Riscul de ocluzie e mai mare la varstnici, daca eventratia este mica samd.

 121. Anna Petr, says:

  Buna ziua d-le dr.Am sieu o problema.am fost operata de histerectomie totala acum zece luni,La 5 luni de la oper,a aparut o gaurica aproape de ombilic si supureaza iar acum o luna mi-a iesit o ata co nod cu tot.iar acum de vreo doua sapt, pe operatie imi supureaza in 4-5 locuri,med.care m-a operat mi-a zis ca organismul nu resoarbe atele.si sa am rabdare.Vreau sa stiu ce mai pot face ,cit poate sa dureze pina se va cicatriza?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Anna: sunt granuloame de fir. Secretiile nu vor disparea si plaga nu se va inchide pana cand firele nu vor iesi – fie vor fi eliminate spontan, fie vor fi extirpate chirurgical. De regula se prefera prima varianta. Fistula tegumentara (gaura prin care se elimina secretiile) poate persista chiar si un an. Dupa acest interval, este foarte greu de crezut ca firele de sutura se vor mai elimina singure si probabil ca va trebui intervenit. este un dezavantaj daca sunteti grasa sau aveti diabet.

 122. cosmina says:

  Buna ziua,mama mea a fost operata acum aproximativ un an pt o eventratie mediana prin procedeu aloplastic visceroliza si enterorafie latero-laterala.Aproape de ombilic unde a avut tubul de drenaj curge un lichid din ce i s-a spus limfa care se aduna la intervale de timp si da afara!azi dimineata o cantitate f mare a tasnit practic din aceasta.am cautat tot felul de informatii si merge periodic la dr care a operat-o insa nu gasim nici o solutie!va multumim

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cosmina: seromul/limfocelul persista rareori la un an de la operatie. S-ar putea ca lichidul respectiv sa fie de fapt lichid intraabdominal (ascita). Imi pare rau, dar nu pot aprecia corect situatia de la distanta.

 123. Ana Maria says:

  Domnu doktor am si eu o antrebare la dumneavadtra prietenu meu a facut operatie de pietre la fiere dar ia scos fierea si la operat cu laseru dar operatia de sus are o gaura este posibil asa sa se antample

 124. simona says:

  Buna seara,domnule doctor!Vazand cu cata rabdare si promptitudine raspundeti miilor de oameni cu probleme asemanatoare cu a mea.indraznesc si eu sa va spun necazul meu.Am fost operata pe 25 martie 2014,diagnostic externare_Ovar restent polichistic,Periviscerita,eventratie multisaculara subombilicala.S=a practicat Cura eventratiei cu proteza.Totul a decurs normal,recuperare buna, in cele 3 luni de la operatie am fost de 3 ori la control,medicul spune ca totul e o.k.dar pe mine ma ingrijoreaza durerile ca niste arsuri,intepaturi care au aparut de vreo 2 sapt in partea stg,inauntru,acolo unde a fost extirpat ovarul.La recomandarea medicului am luat Diclotard 1o zile,durerile sau mai ameliorat,dar tot apar la cel mai mic efort,cand fac baie sau cand e innorat.Mie imi este teama insa ca am mai facut mici treburi casnice,sa nu fie ceva cu plasa.Va rog respectuos sa ma ajutati cu un sfat si anume daca o echografie ar fi indicata acum sau ce altceva as putea face?Va multumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @simona: nu stiu prin ce procedeu a fost montata plasa, este foarte important. ecografia obisnuita nu aduce nimic in plus, poate insa exclude alte afectiuni; daca plasa nu e montata intraabdominal, poate fi utila eventual o ecografie d eparti moi.

 125. simona says:

  D-le doctor,plasa a fost montata clasic,intraoperator constatandu-se un bloc aderential la nivelul anexei stg,ovarul stg de 7 cm polichistic si multipli saci de eventratie.S-a practicat cura eventr cu proteza,anexectomie stg,visceroliza,drenaj multiplu.Asa scrie pe biletul de externare.Precizez ca in urma cu 3 ani am suferit o histerectomie dr ca urmare a unei hiperplazii de endometru cu atipii.Slava Domnului,biopsia a iesit bine,dar se pare ca operatia n-a fost tocmai o.k.,astfel incat anul asta in martie,am ajuns din nou la cutit.Revenind la intrebarea initiala,credeti ca o ecografie de parti moi este utila?va multumesc!

 126. Ana Maria says:

  Prietenu meu a fost operat de fiere dar operatia de sus din capu pieptului are o gaura este posibil asa ce va sa se
  antample

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Anamaria: erau util de stiut cateva amanunte – prin ce abord a fost operatia, ce varsta are prietenul, e gras sau nu samd. banuiesc totusi ca a fost o colecistectomie laparoscopica si ca tegumentele de la nivelul plagii din “capul pieptului” nu s-au lipit. este posibil, mai ales daca a fost o colecistita acuta adevarata sau chiar puroi in abdomen, pentru ca de regula pe aici se scoate colecistul din abdomen si uneori vindecarea survine mai greu. in acest caz, tot ce aveti de facut este sa toaletati / pansati plaga cu betadina, dupa cum probabil v-a recomandat si chirurgul dvs.

 127. melisa says:

  buna seara dle doctor..ma numesc melisa popa si in urma cu 4 ani am fost diagnosticata cu neoplasm de col uterin st 2b..am urmat tratament cu citostatice si cobalto terapiedupa care am a urmat operatia de scoatere a aparatului genital inclusiv ganglionii limfatici…in urma analizei de dupa operatie nu au mai fost necesare raze sau citostatice…in afara faptului ca m am ingrasat 27 kg ma simt bine insa am o problema care ma deranjeaza..pe burta in partea stanga este o umflatura cat un pumn…parca asi fi gravida doar pe partea stanga..acolo a fost umflat putin si dupa operatie…nu m a deranjeaza dar este inestetic…va rog frumos sa mi spuneti ce poate fi..va multumesc anticipat

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @melisa: poate fi o eventratie, leziunea trebuie examinata direct, eventual asociind si o ecografie de parti moi, daca exista vreun dubiu diagnostic.

 128. Ana Maria says:

  A fost operat cu laseru dar nu a avut puroi anauntru doar ia scos fierea si pietrele care le avea si el este putin gras la fro 70 kg dar gaura aceia nu trebuia sa nu fie si el are o varsta de 26 ani este tanar dumneavoastra credeti ca este posibil sa aiva gaura aia?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Anamaria: devreme ce ea exista, intrebarea e de prisos. continuati cu pansamentele, se va inchide probabil de la sine. nu ezitati sa cereti sfatul chirurgului dvs, la nevoie.

 129. mihaela says:

  am avut o interventie chirurgicala hernie de linie alba cu incarcerari va rog sa mi spuneti ce contraindicatii am si cat timp

 130. Ana Maria says:

  Mai am o antrebare la dumneavoastra eu am o problema cu hemoroizi an timpu ce eu fac scaun ami sangereaza rau ce pot sa iau sa.mi treaca?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Anamaria: trebuie sa mergeti ptr un consult la un chirurg/proctolog. sangerarile anale nu se trateaza de la distanta.

 131. Ana Maria says:

  Si mai ami ese o tatana din nauntru si pe urma ma doare rau si pe urma la cateva zile ma mananca si mai am si anafara o tatana ca bobu de mazere dar nam probleme cu ia doar cu aia din nauntru ma doare ca ami sangereaza puteti sa.mi spuneti ce trebuie sa fac?

 132. Lavinia says:

  Buna ziua,

  Am 27 ani si intre timp a aparut o problema pentru care va cer sfatul, de o perioada de timp deasupra buricului sa format o umflatura pana sus sub san, care pe zi ce trece ma junghie, ma doare si in momentul in care stau pe scaun deoarece in mare parte imi petrec timpul la birou stand pe scaun ma doare ma junghie si simt junghiuri si arsuri in buric si deasupra buricului.
  Seara cand ma pun in pat nu-mi gasesc locul pana nu gasesc o pozitie in care sa ma simt bine, cand ma pun pe partea stanga simt ca ceva se deplaseaza, cand ma mut pe dreapta simt ca ce sa miscat se muta inspre dreapta, cand ma pun pe spate simt cu se da in stanga, insa de cateva zile simt o arsura sub san in locul in care este umflat.
  In momentul in care fac dus simt apa care vine pe piept si ajunge in zona in care este umflatura in partea stanga sub san pana la buric, ceva care ma arde ca si cum eu m-as spala cu apa fierbinte.
  Cand stau pe scaun la birou ma arde sub san si simt ceva foarte fierbinte in partea stanga fata de partea dreapta.Am stari de voma si greata. In momentul in care beau apa sau car greutate simt ca ceva se umple.
  Cand merg pe jos si am 2kg in mana de carat am senzatia ca se umfla ceva si estepus ceva pe ea si se desface, se simte ca o apasare.
  Va rog frumos sa-mi spune-ti despre ce e vorba.

  Va multumesc si astept raspuns de la dvs, cat se poate de urgent

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @LAvinia: herniile de linie alba sunt de regula punctiforma, aproximativ rotunde; daca acea umflatura apare chiar pe linia mediana si tine de la buric pana in capul pieptului, mai degraba este un diastazis muscular, care nu are neaparat sanctiune chirurgicala si nici nu explica de regula simptome precum cele descrise. oricum, ar trebui sa fiti vazuta de un chirurg.

 133. Lavinia says:

  Buna ziua,

  Am fost la policlinica pentru consult la chirurgie si m-a consultat si in momentul in care m-a palpa cu mana pe burta ma durea chiar si in jurul buricului.
  Mi-a facut ecografie numai in laterale la ficat, fiere, splina si rinchi sunt bine.Nu trebuia sa faca si ecografie pe burta in jurul buricului sa vada despre ce este vorba, eu va intreb pe dvs. deoarece eu nu stiu.
  Dupa ce a terminat de facut ecografia, il anunt pe dl. dr. ca deasupra buricului se face o umflatura nu prea mare si in momentul acela ma pus sa tusesc si am tusit de cateva ori si imi spune ca am hernie dar nu are nici un rost sa operam deoarece este una mica.
  Vreau sa ma sfatuiti si pe mine ce este de facut in acest caz, deoarece stau pe scaun la birou si primesc arsuri si junghiuri in partea stanga a buricului.
  Va multumesc din suflet,

 134. david says:

  Buna seara Domnule doctor, am si eu o peoblema..de cateva luni am o durere in partea dreapta jos la burta tin sa va spun k am apendicita scoasa, totul a inceput de cand am jucat fotbal..am fost la control si mi au spus ca nu e hernie, nu stiu ce ar putea fii dar durerile sunt din ce in ce mai mari mai ales cand fac efort. Ce credeti ca am??? Multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @david: o intindere musculara, un punct herniar (nu e hernie in sensul clasic al cuvantului), o afectiune a coloanei lombare etc.

 135. david says:

  Am uitat sa va spun ca am 23 de ani si de cand am durerile nu am.fc niciodata febra si nici stari de voma nu an..doar uneori ma simt balonat.

 136. lacramioara says:

  Buna seara,desi nu ne cunoastem va felicit ptr toate sfaturile pe care le dati,si tatal meu va urma sa fie operat saptamana viitoare de ruptura de prapure sincer am emotii foarte mari,tinand cont ca are cancer la colon de care a fost si operat iar acum are o punga scoasa in partea stanga imi cer scuze ca nu vb in termeni medicali dar nu stiu foarte multe.ce am citit mai in sus ma facut sa prind putin curaj si sa fiu umpicut mai optimista.inca odata felicitari

 137. Ana says:

  Buna seara Dl. Doctor! Nici nu stiu de unde sa încep .. Mama mea a fost operat acum 2 luni de eventratie, i sa pus plasa completa (tot abdomenul) , operatia s-a vindecat dat gaura pe unde iesea tubul de drenaj face infectii ( in momentul cand i-l îndepărtează definitiv la 2 zile apare infecția) a făcut intibiotice injectabile ( 1 săptămana cu 2 pauza) , mama are 97 kg are foarte multă grăsime abdominala. Nu stiu încotro sa o mai apuc sa se termine o data calvaru acesta.. Dacă ați putea sa ma ajutati cu orice as fi foarte fericita.

  Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ana: din pacate, nu prea am cu ce, mai ales de la distanta. ca idee, trebuie vazut daca nu cumva exista o comunicare cu zona unde a fost montata plasa si colectia respectiva va trebui drenata la exterior, chiar daca asta presupune lasarea tubului pe loc o perioada mai indelungata; vestea mai putin buna este ca supraponderabilitatea mamei are un efect nefast pe acest tip de infectii – grasimea se apara greu la infectii.

 138. Dan Florentina says:

  Buna ziua,
  va rog daca e posibil sa îmi raspundeti.tatal meu anul trecut a făcut o operatie de cancer de colon.la un an s-a făcut a doua interventie,pentru înlăturarea colostomei si repunere in tranzit,de asemenea si o eventratie in urma pprimei interventii.operatia s-a realizat cu un sampler circular deoarece exista un rest de doar 6 cm.la cea dea doua operatie de asemenea i-a fost scoasa a colostoma pe partea dreapta(intestinul subtire).va rog sa îmi spuneti daca este normal ca după fiecare masa si nu numai sa aibă iesiri apoase întotdeauna,deci golim colostoma de cel Putin 10 ori pe zi.de asemenea după trei săptămâni de la interventie are senzatia de urinat f des,f Putin si cu usturimi.este normal ce se întâmplă? De la interventie a pierdut 7 kg in o luna de zile.
  cu respect in asteptarea răspunsului dvs

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Florentina: in momentul actual tatal are o ileostoma si nu o colostoma adica la piele este scos intestinul subtire si NU cel gros. Intrucat in intestinul subtire continutul fecal este cvasilichid, este oarecum firesc ca punga de stoma sa se umple mai rapid ci continutul sa fie de consistenta apoasa, ceea ce nu se intampla cu colostoma. Singura solutie este sa ii variati regimul, astfel incat sa ii provocati o usoara “constipatie” – branza, orez, carne, fara fructe samd. Apoi, continutul din intestinul subtire este mai iritant pentru piele – va trebui sa ii procurati de la firma de colostome alifii speciale, de protectie.

 139. ileana says:

  Am facut o gastroscopie, si simtomele pot fi de la bacteria hp, fiind diagnosticata cu heicobacter pylori intens activ, gastrita si duodenita eritematoasa, inel schatzki esofagian distal
  Am inceput sa iau antibiotice( motilium, ibutin, duomax,claritromicina,
  nexium, enterolactis) – se pare ca tratament antibiotic nu este suficient
  Mai pot complet si cu alt tratament ?

  cu mii de multumiri

 140. Monica says:

  Buna seara Dl Doctor

  Sotul meu a fost diagnosticat vizual (nu prin radiografie) de o dna dr ca avand hernie semiombilicala. Sotul meu are o usoara umflatura (cam cat o nuca) deasupra buricului inspre dreapta. In special dimineata cand se trezeste din somn umflatura se reduce foarte mult, aproape nu se mai vede. Credeti ca, aceasta poate disparea definitiv daca sotul slabeste, nemaifiind nevoie de operatie? Sau trebuie neaparat sa se opereze? Daca mai sta asa, se poate agrava?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Monica: imi pare rau, dar diagnosticul de hernie semiombilicala nu exista. Sotul are fie o hernie ombilicala, fie o hernie supraombilicala. Odata hernia produsa, ea nu mai dispare, chiar daca sotul slabeste. Intr-un final, defectul va trebui inchis chirurgical printr-o plasa. Ce-i drept, cu cat va avea o grutate mai apropiata de normal, cu atat mai usoara va fi interventia.

 141. monica andreea says:

  Am trei luni de la histerectomie, simt si acum peretele abdomenului amortit,ba chiar daca apas mai tare doare putin …ce ar putea fi?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @monica: de principiu, repararea muschilor si aponevrozelor dureaza mult mai mult decat cicatrizarea tegumentelor. Prin urmare, este posibil ca peretele abdominal sa fie sensibil o perioada mai lunga de timp sau chiar sa aveti parestezii (amorteli). se considera anormale paresteziile / durerile care persista la peste un an de la interventia chirurgicala initiala.

 142. Liliana says:

  Buna dimineata domnule doctor! Am si eu o intrebare, de fapt mai multe. Pe 26 iunie 2014 am suferit o operatie clasica de eventratie cu montare de plasa. La recomandarea doctorului am stat cu un tub de dren (din cele trei de dupa operatie) o luna de zile. La o saptamana dupa operatie am facut o infectie care s-a tratat cu antibiotice. Spun cat mai multe ca sa aveti suficiente date. Acum la aproape doua luni mi s-a inrosit operatia si burta s-a umflat putin. In urma ecografiei a rezultat acumulare lichidiana pe peretele abdominal. Iau antibiotice si maine sunt programata la punctie. Vreau as va intreb de ce natura e lichidul si daca punctia se face odata sau o sa se mai intample si pe viitor. Eventratia a survenit in urma unei operatii de reparatie a veziceI (fistula) care si ea la randul ei a survenit dupa tratament prin radiatii si chimio al unui cancer de col gr II B urmat si de histerectomie totala.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Liliana: radioterapia provoaca niste leziuni asupra tesuturilor supuse actiunii raditiilor unele dintre ele remanente pe termen lung sau definitiv (modificari de vascularizatie, in principal). Ca atare, repararea unei eventratii in atare conditii poate avea oarece riscuri, inclusiv un risc mai mare de infectare. Pe de alta parte, inrosirea tegumentelor si confirmarea colectiei intraparietale impune FARA MANARE evacuarea lichidului, macar prin punctie, daca nu prin incizie / drenaj etc. Va sfatuiesc assadar sa va adresati celui care v-a operat cat de repede posibil, va decide in deplina cunostinta de cauza ce trebuie facut in continuare. bafta!

 143. Alexandru says:

  Domnule doctor, ma doare foarte tare testicolul stang (mai mic), uneori si dreptul, de cand faceam sala cu greutati foarte mari. Am fost la 2 urologi si au spus ca nu am nimic. Recent mi-a spus cineva ca ar putea sa fie ruptura de prapure. Ce oarere aveti?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alexandru: pe scurt, pe unde trec vasele testiculului trec si trei nervisori; canalul respectiv are pereti musculari, eforturile foarteintense pot afecta nervisorii fara a fi neaparat o hernie. totusi, pentru a elimina aceasta suspiciune, trebuie sa va consulte un chirurg.

 144. Liliana says:

  Multumesc pentru raspuns domnule doctor. Am fost la chirurg sambata pe 23 august. Mi-a facut punctie , a scos trei seringi. Am fost iar luni 25 ,deja nu mai arata chiar asa rosu dar tot mi-a mai facut o punctie si a scos o seringa de lichid. Nici dumnealui nu a fost sigur in legatura cu natura lichidului dar crede ca ar putea fi reactie adversa la plasa. Iau in continuare antibiotice, sunt la a doua saptamana si vineri urmeaza sa merg din nou la control. Domnul doctor a spus ca daca iar se colecteaza lichidul trebuie sa ma deschida ceea ce at fi groaznic. Multumesc pentru explicatii. Asa este cu urmarile radiatiilor dar eu cred ca sunt si ghinionista. Numai bine!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Liliana: depinde de natura lichidului, daca este infectat sau nu (banuiesc ca s-au trimis probe pentru ex microbiologic). Seroamele necomplicate dispar in timp (va trebuie multa rabdare), uneori doar prin punctii repetate, alteori prin drenaj chirurgical (se poate pune un simplu tub de dren, printr-o minima icizie. In niciun caz nu trebuie scoasa plasa de la bun inceput.

 145. DIMA CAMELIA says:

  Domnule Doctor am fost operata acum 3 luni de eventratie , drenul lam tinut 3 saptamani pentru ca tot curgea lichid .Dupa doua saptamani de la scoaterea drenului am facut colectie de serom lichid , si am fost deschisa printo incizie mica de unde mi sa scos lichidul , dupa inca 2 saptamani am facut din nou lichid si mi sa pus un dren care lam tinut 3 zile mi sa luat si analiza la lichid dar rezultatul a fost bun , de mentionat ca in perioada aceasta de 3 luni nu am luat nici un antibiotic , mi sa spus ca daca voi mai face lichid ma vor opera din nou si mi se va scoate plasa .
  Va rog din suflet sa imi spuneti daca egzista vrun tratament pentru acest serom sau antibiotice , daca da va rog sami spuneti ce medicamente pot lua sa nu mai ajung la operatie
  Va rog din suflet sa imi raspundeti

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @camelia: faptul ca se reface seromul nu inseamna neaparat ca trebuie scoasa plasa. va trebuie putina rabdare. pe de alta parte, antibioterapia este folosita pentru seroamele infectate – acest tratament se urmeaza doar la recomandarea unui medic, de regula cel care va si urmareste direct.

 146. Alexandru says:

  Va multumesc pentru raspuns, o sa a programez pentru o consultatie. In caz ca nu este hernie, ce s-ar putea face pentru a scapa de dureri? am observat ca au inceput sa ma doara si dupa ejaculare.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alexandru: ar fi bine sa va vada si un urolog, pentru a scoate din discutie o infectie. orice antialgic/antiinflamator este bun, dar va sfatuiesc sa le luati numai dupa consultul de specialitate.

 147. Silviu says:

  Buna ziua
  Domnule Doctor ,am 29 de ani.
  Anul trecut in septembrie am fost operat clasic de hernie inghinala dreapta(era o hernie mica ,se simtea doar la palpare(la tuse).Dupa 3 luni de la operatie am inceput sa am dureri in zona operatiei,la 5 luni au incetat si de la 7 luni au reaparut.Apoi au incetat iar o luna si de atunci pana acum simt asa un disconfort in zona operatiei,parca ma apasa ceva.Acum 2 saptamani am observat langa operatie la atingere ca din nou,imi pusca ceva acolo pe interior,prin apasare intra in abdomen si iese ceva de mici dimensiuni(ca o galma).Nu se vede nimic langa operatie ,nici o umflatura,nici un defect,totul arata normal.Se simte doar pe interior la atingere si in rest e insotit de un disconfort cu o durere mica in zona respectiva.Sa fie o recitiva?
  Multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Silviu: diagnosticul de recidiva herniara este de regula unul de mare finete si implica obligatoriu consultul chirurgical direct. da, poate fi o recidiva – nu mi-ati precizat daca vi s-a montat o plasa sau nu.

 148. Silviu says:

  Multumesc.Nu a fost montata plasa.Nu a fost cazul.A fost o hernie de mici dimensiuni.Acum e undeva mai sus ,langa operatie aproape de cusutura.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Silviu: marimea defectului nu este o indicatie / contraindicatie pentru montarea unei plase; cu atat mai mult cu cat nu aveti plasa, va sfatuiesc sa va adresati chirurgului dvs ptr a scoate din discutie o eventuala recidiva.

 149. catalin says:

  Buna ziua
  Domnule, Doctor am 17 ani de curand am fost operat de hernie inghinala partea stanga precizez faptul ca am avut si varicocel as vrea sa stiu dupa cat timp imi pot relua activitatea fizica mai pot ridica vreodata greutati mari?
  Multumesc anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @CAtalin: depinde de marimea defectului si de procedeul de reparare ales de chirurgul dvs. prezenta plasei scade mult intervalul in care ar trebui sa evitati efortul – dupa 4 saptamani plasa ar trebui sa se fi integrat in buna masura si ati putea face eforturi cvasinormale. fara plasa, vindecarea peretelui e ceva mai lenta. cel mai bine ar fi sa solicitati aceste informatii de la chirurgul Dvs, care stie exact situatia locala.

 150. catalin says:

  Buna seara
  Domnunle,doctor
  Am fost operat clasic,fara plasa am o intrebare foarte urgenta mi sa umflat foarte tare testiculul stang ma doare cand il ating ce sa fac o sa se desumfle dupa cateva saptamani? sau e vorba de hidrocel? dupa cat timp imi pot relua activitatea sexuala?
  Va multumesc din suflet anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @catalin: uneori apare un grad de staza in testiculul de pe partea operata; mai rar, poate fi un edem inflamator generat de manevrele chirurgului (mai ales in herniile foarte mari), un mic serom sau chiar hematom. Corect este sa mergeti la control la cel care v-a operat. Nu ati precizat cand ati fost operat – hidrocelul apare de regula tardiv postoperator.

 151. catalin says:

  Numai vinerea trecuta am fost operat azi e a 11 zi peste 2 zile o sa imi scoata firele e ceva normal sa mi se umfle dupa operatie nu ma durut nimica totul a fost normal doar de vreo 2 zile mi sa umflat foarte tare testiculul stang parca e invelit intr-o punga cu apa ce sa fie? ma doare foarte tare cand il ating.
  In urma cu cateva luni am consultat un urolog nestiind ca am hernie si varicocel am vazut ca mi se tot lasa testiculele asta a fost prin martie nu am stiut ce i baiu am facut box 1 an si jumate alergam foarte mult ridicam greutati nestiind ca trebuie sa port un suspensor din cauza ca nu am purtat suspensor am facut varicocel? sau e de la altceva am fost lovit de cateva ori la testicule cand eram mai mic bine intales ma mai loveam cateodata cand avema mecuri mai primeam lovituri sub centura din cauza asta am facut varicocel ? dupa cat timp o sa mi se ridice testiculele ?
  Doctorul urolog mi-a recomandat sa fac sex mai mult nu prea am avut multe acte sexuale oare sa fie si dun cauza asta? din cauza ca nu am prea avut acte sexuale mi-s umflate testiculele? sau din cauza de la varicocel
  Va multumesc din suflet anticipat.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @catalin: am citit si completarea – asadar putin probabil sa fie hidrocel. putina gheata local si un antiinflamator ar trebui sa fie ok, dar – repet – trebuie sa mergeti la un control. varicocelul si lipsa suspensorului nu au legatura. nu aveti restrictii la sex.

 152. mary says:

  am fost operata de hernie inghinala si chist pe ligamentul rotund o,operatia a decurs normal mi-sa pus plasa si la 54 zile dupa operatie am inceput sa fac febra 37 va rog mult este vre-o problema?

 153. Vasilica says:

  Buna ziua.Dl.doctor,am varsta de 55 ani si sunt operata de doua ori eventratie in urma unei operatii de apendicita.Am 90 kg si a doua oara sunt operata acum doi ani,de atunci m-am pastrat,nu am mai ridicat ,nu am facut efort si totusi de 10 zile s-a inrosit rau o parte din operatie si de doua zile a inceput sa supureze la o cusatura.Va rog frumos ce sfat i-mi dati si ce trebuie sa fac ca sunt f.ingrijorata.Ce se poate intampla /?Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Vasilica: la un interval atat de lung de la operatie, nu cred ca mai este vorba de vreun serom sau hematom infectat, ci mai degraba de vreun granulom de fir sau o reactie asemanatoare. este util sa fiti examinata de un chirurg, preferabil de catre cel care v-a montat plasa, ptr ca el stie exact cum a montat-o si cu ce. dupa consult va hotari daca trebuie incizata zona sau e suficient un tratam conservator.

 154. Neagu Omrie says:

  Buna ziua,am 47 de ani si in urma cu 36 de ani am fost operata de hernie inghinala.Dupa fiecare mic efort,am avut dureri usoare de burta iar din buric mi-a tot iesit puroi.Acum cateva zile am ridicat,am exagerat cu ridicatul…si am dureri groaznice de burta ,iar buricul “imi curge” foarte mult.Ce trebuie sa fac? Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Omrie: trebuie sa mergeti degraba la un chirurg. Fie este o simpla omfalita (o inflamatie a buricului pe romaneste, mai frecventa la persoane plinute), fie chiar o hernie ombilicala, al carei sac a erodat tegumentele, care s-au ulcerat.

 155. catalin says:

  Buna ziau
  Domnule,doctor
  Am fost operat in data de 28.08.2014 am pus gheata aseara sa desumflat un pic o sa mai pun dc cand sunt in miscare umblu cate un pic din 3 in 3 ore plimbare scurta dc, atunci ma doare foarte tare testiculul si se umfla daca stau linistit in pat nu ma doare asa tare doar cand sunt in miscare am fost la control in data de 9.08.2014, era un pic umflat doctoru a zis sa nu iau nimic sa stau linistit ca o sa se desumfle singur iam zis ca ma doare foarte tare. De azi o sa iau antiinflamator si o sa pun gheata, gheat trebuie sa o pun aproapte toata ziua sau de cateva ori pe zii eu am pus aseara am tinuto vreo 2 ore dupaceea nu am mai pus nimica cum trebuie pusa de mai multe ori sau doar cateva ore pe zi? cam dupa cat timp o sa se ridice testiculele la locul lor acuma de vreo 4 5 zile se ridica dar nu stau mult la locul lor coboar si dupaceea se ridica iarsi dar nu stau mult ridicate sa fie ceva problema ? nu ma doare ft ft tare doar cand ating , cand ating testiculul stang ma doare foarte tare
  Va multumes anticipat .

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @catalin: de cateva ori zilnic, cat de des suportati, fara a tine gheata direct pe piele. luati un antiinflamator, cf recomandarilor medicului dvs. curant.

 156. Luciana says:

  Buna ziua,

  Va scriu in legatura cu mama mea, in varsta de 63 de ani, care anul trecut, din cauza unor operatii precedente, s-a ales cu o hernie urata a peretelui abdominal. A fost operata laparoscopic de un foarte competent doctor(sper ca s-a simtit ironia), i s-a pus plasa, si la cateva zile dupa operatie s-a ales cu o enterocolita minunata din cauza bunelor conditii din respectivul spital. A stat aproape o luna in spital, desi operatia prevedea 3-4 zile de spitalizare. Dupa ce a ajuns acasa, un control de rutina ne-a aratat ca i s-a format un hematom sub piele, din cauza operatiei. S-a internat din nou, in alt spital si la alt doctor. I s-au pus drene si i s-a curatat hematomul. Acum i s-a facut din nou o umflatura urata in partea de sus a abdomenului, chiar la marginea de sus a plasei. Umflatura este de marimea unui pumn, as preciza. Se poate sa fie deja o recidiva a herniei? Dupa 2 luni de la operatie? Ce poate fi?

  Multumesc frumos!!

 157. Luciana says:

  Buna ziua,

  Va scriu in legatura cu mama mea, in varsta de 63 de ani, care anul trecut, din cauza unor operatii precedente, s-a ales cu o hernie urata a peretelui abdominal. A fost operata laparoscopic de un foarte competent doctor(sper ca s-a simtit ironia), i s-a pus plasa, si la cateva zile dupa operatie s-a ales cu o enterocolita minunata din cauza bunelor conditii din respectivul spital. A stat aproape o luna in spital, desi operatia prevedea 3-4 zile de spitalizare. Dupa ce a ajuns acasa, un control de rutina ne-a aratat ca i s-a format un hematom sub piele, din cauza operatiei. S-a internat din nou, in alt spital si la alt doctor. I s-au pus drene si i s-a curatat hematomul. Acum i s-a facut din nou o umflatura urata in partea de sus a abdomenului, chiar la marginea de sus a plasei. Umflatura este de marimea unui pumn, as preciza. Se poate sa fie deja o recidiva a herniei? Dupa 2 luni de la operatie? Ce poate fi?

  Va multumesc frumos!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Luciana: poate fi o recidiva – nu pot nici sa infirm, nici sa confirm prezenta ei de la distanta; aveti nevoie de un consult chirurgical direct.

 158. Luciana says:

  Multumesc!! Dar nu o doare deloc, nu are nici un fel de discomfort. Este posibilitatea ca totusi plasa sa fie elastica, si de-aia sunt iarasi zone mai umflate?

 159. Daniela says:

  Buna seara la o tomografie efectuata la sanador in data de 20 septembrie mi s a pus diagnosticul de formatiune hepatica unica nespecifica 20mm situata in segmentul 3 discret hipodensa nativ si hipocaptanta in timpul venos si in faza de echilibru vascular si dehiscenta de muschi drepti abdominali cu recomandare de IRM hepatic pentru caracterizare superioara ,va multumesc astept un raspuns.

 160. ancuta says:

  Buna ziua,
  Domnule doctor,am fost operata de transplant hepatic si la un an de zile eventratie postoperatorie . Am 5 luni de la operatie iar ultimele 3 luni am tub de drenaj pt.eliminarea lichidului format deasupra plasei,se pare ca lichidul de deasupra plasei a disparut, tubul de drenaj a fost scos dar la ecograf mai apare lichid sub plasa. Credeti ca acesta se resoarbe singur sau exista pericolul de o alta operatie. Va multumesc astept un raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ancuta: de principiu, nu este nevoie de o alta interventie. conditia este ca acea colectia sa nu creasca in dimensiuni (la un pacient fara alte probleme de sanatate, ea se resoarbe in timp) si sa nu se infecteze (mai ales ca pacientii cu transplant iau tratament imunosupresor).

 161. consuela preda says:

  Buna seara dl boctor,as avea o intebare si o mare rugaminte la dv

  Mama mea a fost op de doua ori de prapur,este diabetica si grasa,au trcut de peste doua luni de la opsi in tot timpul acesta a avut o drena care ia fost scoasa acum trei zile.in tot acest timp a tot curs un lichid neimputinanduse…va rog de pute sa imi spuneti la ce riscuri se asuma acum fara drena cu toate ca inca mai curgea pana la scoatere.va multumesc din suflet.preda

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @consuela: de la o anumita cantitate in jos, se presupune ca organismul reuseste sa resoarba lichidul acumulat (se mai secreta in continuare, in cantitati din ce in ce mai mici, dar organismul compenseaza cel putin partial prin resorbtie). Sunt convins ca medicul chirurg a suprimat tubul de dren in deplina cunostinta de cauza, atunci cand a apreciat ca aceasta manevra este oportuna. Chiar daca initial se acumuleaza putin lichid, la un moment dat se va atinge un echilibru. De multe ori la oameni perfect normali, dupa interventii banale, in perete se formeaza mici colectii cu lichid, care se resorb in timp, fara ca pacientii respectivi sa stie ca au avut asa ceva. In cazul mamei, diabetica fiind, trebuie minimizat riscul ca eventualul lichid acumulat sa se infecteze – pansamente betadinate la locul unde a fost exteriorizat tubul de dren etc.

 162. D.Bogdan says:

  buna seara Domnule Doctor,am 20 de ani si acum aproape 4 luni am fost operat de ocluzie intestanala (la intinul subtire…a fost taiat din cate am inteles) ma simt bine acum nu am problema multumesc Domnului,as vrea si eu sa stiu in cat timp se prinde/vindeca acolo totul cum trebuie? si cat trebuie sa tin regim? ca am o problema cu alimentatia…si uneori imi e frica,va multumesc!!!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Bogdan: la varsta dvs, vindecarea intestinului este foarte rapida – cam in 3 saptamani; singurele restrictii de regim alimentar pe care ar trebi sa le aveti tin de acum incolo de boala care a provocat ocluzia (despre care nu stiu insa nimic) si NU de interventia chirurgicala propriu-zisa.

 163. krisstine76 says:

  Buna ziua d-nule doctor, am 38 de ani si nu spun ca toti medicii sunt la fel,dar mai bn de 80% isi bat joc de noi, va spun cu toata sinceritatea, noi ptr medici suntem doar un card si nimic mai mult, deoarce medici nu isi mai dau interesul ptr a ameliora starea unui pacient daca nu o pot vindeca, au atatea aparaturi si cu toate acestea nu isi pun mintea la contributie ,rezultatele in urma investigatilor ii ajuta foarte mult daca le-ar pune cap la cap, uitati-va cate operatii se fac aiurea, de ce? care-i motivul? ori nu cunosc medicina , ori fac experimente pe noi, nu mai sunt medici de altadata unde nu aveau atata tehnologie,dar examinau foarte atent pacientul si pica pe diagnostic , inainte se punea accent pe viata omului ,acum medici pun pret operatiilor ,daca nu le dai suficient te trateaza ca si cum nu le-ai dat nimic desi au un salariu chiar daca este mic il au, mai mult au uitat de acel juramant depus , satisfactia si priceperea medicului vine din salvarea vietii ,acum noi suntem consultati superficial , este incredibil ca nimeni in tara asta nu face nimic ptr ai pedepsi si mai grav este ca aceti medici au uitat ca si ei sunt oameni , ca au la randul lor o familie si roata se intoarce , acesti medici par a fi zei ,dar se comporta ca niste zmei , sunt foarte revoltata , atunci cand medici spun pacienti nu vin la timp , oare de ce nu ne ducem? ca nu avem bani sau din frica ca nu ne trateaza corect, eu care m-am tot cautat prin atatia medici si prin spitale renumite mi-au pus mii de diagnostice, ca intr-un final sa ajung sa cer mai multa seriozitate din partea lor , dupa nasterea fetitei anul 1999 a inceput tot ,ca o avalansa a venit peste mine, am nascut in Ploiesti , medicul Stoica este cel care a fost in noaptea in care eu am nascut ,mi-a provocat nasterea aratand unor tinere cum se face, nu reuseam sa nasc normal , nu a vrut sa-mi faca cezariana, mi-a venit rau de 3 ori , m-au pus in pozitie sezut si m-au strans de burta pana am lesinat ,este normal asa ceva? dupa care stare mea s-a inrautatit , analizele imi ieseau foarte bune ,iar eu nu mai puteam sta in picioare , ma tratau de chist ovarian , am luat 2 pastile de orgametril dupa care mi s-a facut rau, am cerut testare de apendice ,iar in urma analizelor de dupa testare mentionez ca nici macar o analiza nu mai era buna, in timp ce eu nu reuseam sa ma mobilizez seful de sectie de pe chirurgie ia cerut medicului care mi-a facut testarea de apendice sa ma externeze pe motiv ca nu am nimic , m-au trimis la maternitatea Ploiesti unde medicul Popescu isi tine pacientii sub tranchilizante , intr-un final ajung in alt spital ,unde medicul chirurg a decis sa ma opereze si surpriza pe ovar eu aveam cazut apandicul nici urma de chist , am facut si colonoscopie si endoscopie, rezulatele fiind bune ,m-am refacut foarte greu, eram slabita total, apoi la 4 ani dupa operatie de apendice, am varsat toata noaptea ,in jet nu ma durea nimic , in schimb imi era rau, nu stiam cum sa descriu acel rau, am fost la medic unde mi s-a spus daca sunt gata sa-mi perforeze ulcerul? un ulcer silentios ,diagnostit ulcer duodenal si ulcer peptic ,eram de operat ,mi s-a spus ca am tensiunea mica de la stomac, mi-a luat tensiunea 9/6 mi-a dat un motilium si a doua zi medicul a vrut sa-mi ia tensiunea dorind sa vada exact de unde se produce scaderea tensiunii , aveam 12/7 , desi au fost medici in care au spus ca tensiunea e dereglata de colecist, medicul care mi-a spus ca am ulcer , mi-a spus ca nu este cazul tau, medicul care ma trata a decedat intr-o garda ,am facut tratament anii si regim alimentar foarte strict, am mancat timp de 9 luni doar cartofi cruzi si fierti, ceaiuri foarte multe, apa foarte rar am baut, cand beam apa ma durea burta ingrozitor, am facut iar criza dupa cateva luni, apoi m-au luat alt medic ,culmea chiar cel care mi-a facut testarea de apendice, nu a vrut sa ma opereze, si azi am aceste probleme care s-au acutizat, am momente de vars si in acelasi timp scaun, am facut raze cu bariu la stomac anul 2006 rezultatul : esofag normal , fara reflux G E stomac morfofunctional in limite , hiperton discret hipokinetic, cu spasm piloric interstitial , bulb ascendent spre dreapta stazic la baza cu nisa veche si edem la varf . Anul acesta am simtit o bubuiala puternica in regiunea ombilicala dreapta spre duoden si subombilical, orice mancam aveam scaun diareic ,am fost la spital diagnostic : colita si posibil colon iritabil, am facut si tomograf unde rezultatul era sa mi se faca endoscopie digestiva deoarece aveam lipsa de distensie gastrica de corelat cu endoscopia digestiva ,asta scria foarte clar,dar cine sa-mi faca ,daca medicul nu a vrut, dupa Paste a doua zi ,anul acesta , am ajuns de urgenta la spitalul Fundeni unde mi-au intors stomacul cu endoscopul, mi -a spus esti de operat , ai volvulus gastric , posibil sa se repete,rezultat endoscopic stomac cu lichid de staza, ptozat si volvulat, picheteuri hemoragine la nivelul corpului si andrului gastric , D1, D2 normal, diagnostic principal : gastrita hemoragica acuta, diagnostice secundare: volvulus, degenerescenta grasoasa a ficatului, neclasificata altundeva, tratam: controloc 40 mg, sucralfat 1g, motilium , espumisan, am luat asa cum mi s-a dat am facut alergie la cate medic mi-au dat, am varsat si un lichid galben usor verzui, fara gust ,am facut si examen radiologic pusa de medic, rezultatul : stomac alungit, mobil suplu, lichid de secretie in cantitate mare , mucoasa cu pliuri ingrosate, pilor permeabil, bulb verticalizat , omogen opacifiat, net delimitat, cadru DD normal, dezamagirea mea este caatunci cand te duci la cel ce trebuie sa te opereze te ia in ras, am fost si la spitalul Floreasca , unde mi s-a dat diagnosticul de colita, si gastrita eritematoasa, eroziva si edem la varf , intr-un final ajung la un ginecolog la spitalul Militari ptr a face un control si genital ,unde acest om imi spune foarte clar , nu ti se oxigeneaza ceva in jurul ombilicului,ajung pe chirurgie , unde doctorul decide sa ma opereze , imi gaseste ombilicul strangulat , nu stiu daca acel volvulus gastric s-a produs datorita herniei ombilicare sau invers, cert este ca eu am simtit la sfaritul lunii martie o bubuiala in jurul buricului si durere puternica , usturime ,dupa care tot ce mancam ma scotea la toaleta scaune diareice ,timp de 2 saptamani, eu toate aceste simptome le-am spus acestor medici, ca sa nu mai spun ca si eu la randul meu sunt cadru medical , asistenta de farmacie, vedeti de ce spun ca suntem tratati superficial ptr ca nu-i intereseaza viata noastra ci cat ne este de adanc buzunarul , nu traim intr-o tara libera si democrata, mai degraba in tara junglei. Dam bani si semnam ca nu dam,si tot ei sunt nemultumiti. , nu vrem sa traim iadul ,vrem sa fim tratati corect , nu va mai bateti joc, noi oameni va vedem ca pe Dumnezeu, dar voi nu sunteti Dumnezeu ,ptr ca el nu poate gresi ,in timp ce voi ne bagati in iad, IMI CER MII DE SCZ NU AM NIMIC CU DV , VA RESPECT PTR CA DATI MULTOR OAMENI INFORMATII CLARE, asta vrem d-nule doctor sa stim exact mai pe intelesul tuturor, ptr ca nu toti stiu termenii medicali, va rog daca se poate sa-mi spuneti parerea dv , acel volvulus gastric s-a produs din cauza herniei ombilicale? la operatia de hernie ombilicala procedeul alloplastic , intraoperator se vizualizeaza la nivelul cicatricii ombilicale leziune hiperpigmentata care se biopsizeaza, rezultatul biopsiei este dermatofibrom, de la operatie am tuse permanenta si stranut, simt in permanenta o presiune in stomac si acel edem de care spun medici imi preseaza zona epigastrica, ce este de facut? Si o hernie ombilicala strangulata poate da dureri foarte puternice si in epigastru?Astept sa-mi spuneti parerea dv si am incredere ptr ca am vazut cat de frumos le raspundeti oamenilor.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @krisstine: daca doriti cu adevarat un sfat medical, va rog sa reformulati postarea, prezentand situatia dvs mai concis si la obiect. multumesc ptr intelegere

 164. Daniela says:

  Buna seara la o tomografie efectuata la sanador in data de 20 septembrie mi s a pus diagnosticul de formatiune hepatica unica nespecifica 20mm situata in segmentul 3 discret hipodensa nativ si hipocaptanta in timpul venos si in faza de echilibru vascular si dehiscenta de muschi drepti abdominali cu recomandare de IRM hepatic pentru caracterizare superioara ,va multumesc astept un raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Daniela: probabil ca este un chist hepatic simplu – puteti face colangioRMN pentru a vedea daca are vreo legatura cu arborele biliar. daca nu – cel mai probabil – va trebui doar supravegheat imagistic, preferabil ecografic. In principiu, diastazisul de drepti abdominali NU se opereaza decat daca este simptomatic si de dimensiuni mari (peste 6 centimetri latime).

 165. ancuta says:

  Buna ziua,
  Domnule doctor va multumesc pentru raspuns. La ecograf se vede ca acea colectectie(de deasupra plasei) a scazud in dimensiuni dar teama mea este de colectia de sub plasa care a fost descoperita dupa ce colectiea de deasupra a inceput sa scada in dimensiuni. Credeti ca acea colectie de sub plasa a fost de la inceput si nu s-a observat sau ulterior s-a extins. Am cinci zile de la extragerea coletiei de sub plasa(cu seringa)si pare ca nu a crescut foarte mult. Mii de multumiri,
  sunteti un om de de exceptie.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @ancuta: posibil; sincer, asta conteaza mai putin; important e ca lichidul sa nu se mai acumuleze. Odata inversat ritmul, el se resorbi, chiar daca o va face in timp.

 166. D.Bogdan says:

  va multumesc Domnul Doctor! Doctorul care m-a operat de ocluzie intestinala a zis ca am facut ocluzia din cauza intestinului subtire pentru ca din nastere a fost mai lung decat trebuie…si acum teoretic nu am nici o boala,pentru ca dupa operatie nu am mai luat niciun tratament nimic

 167. D.Bogdan says:

  va multumesc Domnul Doctor! Doctorul care m-a operat de ocluzie intestinala a zis ca am facut ocluzia din cauza intestinului subtire pentru ca din nastere a fost mai lung decat trebuie…si acum teoretic nu am nici o boala,pentru ca dupa operatie nu am mai luat niciun tratament nimic,e posibil sa am vreo boala?????

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Bogdan: nu am toate datele, asa ca nu ma pot pronunta. de principiu, cu exceptia catorva aderente, altminteri absolut normale dupa orice operatie in sfera abdominala, nu ar trebui sa mai aveti nicio problema.

 168. ancuta says:

  Va multumesc Domnule Doctor! o singra intrebare mai am: trebuie sa fac ceva in acest sens, mai exact sa nu merg prea mult sau ceva ce credeti ca ar incetini evolutia.

 169. Mihaela says:

  Bună ziua. Am si eu o întrebare, după o op de eventratie si lipectomie, ce gel sau cremă cicarrizanta pot folosi? Menționez că e o incizie f mare, si trebuie folosita o cantitate mare si multa vreme. Mulțumesc mult.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mihaela: cel mai corect este sa il intrebati pe chirurgul plastic care a facut aceasta interventie; exista unele alifii-minune, foarte laudate de producatori – cimeosil, de ex; sunt insa foarte scumpe si mie unul nu mi se pare ca ar avea intotdeauna un efect spectaculos. in fond, cicatrizarea este o constanta a fiecarui organism in parte.

 170. Chirca Gabriela says:

  Buna ziua Dl Dr. Buliga,

  Ma numesc Gabriela Chirca si am facut o operatie de miomectomie in urma cu o luna, mai exact in data de 18.09.2014. Mentionez ca a fost o operatie clasica pentru ca fibromul avea aproximativ 9cm (nu am avut drena pusa dupa operatie). Am varsta de 45 de ani, 1,67 cm si 60 de kg, abdomen suplu.
  La 2 saptamani de la externare a inceput sa supureze usor pe la capetele firelor de sutura. Au pus pansamente cu betadina si rivanol. Prezenta o umflatura deasupra cusaturii.
  Mentionez ca firele mi-au fost scoase in data de 6 oct. Cusatura arata bine, nu mai supureaza, a mai supurat usor dupa extragerea firelor de sutura dar este inchisa bine.
  Deasupra cusaturii este o portiune intarita, ca o buza. Din cauza asta nu suport decat lucruri foarte lejere deasupra, altfel simt ca umflatura ia proportii si parca se intareste toata burta.
  As vrea sa stiu la cat timp de la operatie se poate face o ecografie de parti moi, care va confirma/infirma prezenta eventratiei?

  multumesc pentru timpul acordat
  Gabi Chirca

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @GAbriela: nu cred ca este o eventratie. uneori, datorita procesului firesc de cicatrizare tesutul subcutanat se ” intareste” – este de fapt un proces inflamator. Uneori acest proces este exacerbat (fie fire prost tolerate, fie chiar infectii, dar asta se intampla mult mai rar decat crede toata lumea – asa zisele supuratii nu au intotdeauna echivalent intr-o infectie) si zona pare foarte tare. Mai rar, pe locul inciziei se formeaza o colectie – limfa, grasime lichefiata etc – care se numeste serom. Daca se acumuleaza sange vorbim de un hematom. De cele mai multe ori, seromul se resoarbe spontan, mai rar necesitand evacuare printr-o punctie (aspirat cu seringa) sau miniincizie. Puteti face o eco de parti moi, pentru a vedea dimensiunile colectiei, daca ea exista. Daca nu e serom sau acesta e mic, tratamentul e conservator – corect este sa cereti oricum si parerea celui care v-a operat.

 171. jurma cipriaa says:

  Buna ziua Dl Dr. Buliga
  Ma numesc Cipriana Jurma ,am 35 ani iar in urma unui control de rutina pe care il fac anual am descoperit ca am o hernie ombilicala. Eu am observat ca buricul meu arata diferit ,mai exact parte de sus e coborata astfel buricul arata ca un zambet. Niciodata nu a aratat altfel asa ca nu mi-am dat seama ca este o problema. Cred ca aceasta hernie este de la nastere . la ecografie mi s-a spus ca am o mica hernie ombilicala de 7 mm. coletul de comunicare dreapta. Intrebarea mea este daca cu acesta hernie pot sa fac un copil , nu am copii, sau ar trebui reparata inainte,. Nu am avut dureri niciodata ,am 1.70 m inaltime si 60 kg. Multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @cipriana: cred ca cel mai bine ar fi sa va operati inainte de a ramane insarcinata, cu min 3 luni (ideal 6 luni). Va sfatuiesc sa alegeti repararea herniei cu o plasa tip umbrela, care se preteaza perfect unei astfel de hernii si mai ales unei viitoare sarcini (plasa se pune ca petecul la anvelopa, pe interior, fiind fixata perfect de presiunea in crestere) – de curiozitate, gasiti un filmulet la articolul despre hernia ombilicala

 172. jurma cipriana says:

  Multumesc frumos pentru raspuns. Mai o intrebare ,daca totusi decid sa fac inainte de operatie un copil care sunt riscurile? Din ce am mai citit eu ,am inteles ca gaura sacului se poate largii in timpul sarcinii si acolo poate intra epiplon care este dureros dar nu provoaca probleme grave. Vreau sa va intreb daca in timpul sarcinii exista ricul de a intra si intestin sau este uterul in fata intestinelor? Imi este foarte frica de o interventie chirurgicala ,din cauza fricii nu am facut nici copii pana la varsta asta. Va multumesc pentru timpul acordat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Cipriana: riscul ca hernia sa se mareasca si/sau sa se complice este mult crescut de sarcina; repet, sfatul meu este sa va corectati hernia ombilicala inainte de a ramane insarcinata.

 173. jurma cipriana says:

  Am vizionat filmuletul , e groaznic, imi este frica, dar nu se poate o interventie fara plasa? La un defect asa de mic? Daca se coase gaurica aceea si atat? din ce am observat cred ca trebuie sectionat sacul acela si poate atunci gaura devine mai mare. Oricum multumesc , o sa ma gandesc si sper sa fie bine.

 174. jurma cipriana says:

  Multumesc pentru raspuns. Nu mai doresc sa va intreb nimic, vreau sa va spun ca sunt foarte derutata pentru ca am fost deja la doua consultatii si am aflat si parerea dumneavoastra, in total trei pareri dferite de la trei medici diferiti, dar toti medici chirurgi. Acum, ma gandesc ce fac?De exemplu cineva mi-a spus ca o hernie este periculoasa ,dar in timpul sarcinii riscul ca aceasta sa se complice este minim .Probabil ca in situatia mea se afla mai multe persoane . Macar doua pareri daca erau la fel. Sigur nu mai merg la nici o consultatie .Multa sanatate tuturor!

 175. Liviu says:

  Buna ziua.
  As dori un sfat de la dumneavoastra. Pe scurt: sotia, operatie fiere.La scoaterea firelor partea de jos a taieturii din piept s-a umflat ca o basica plina cu lichid galbui. Am vizitat medicul, a scos un fir care ramase acolo, si ne-a trimis acasa cu o gaura in abdomen. Timp de 5 zile gaura s-a micsorat aproape ca s-a astupat, totusi curge din ea lichid galbui-incolor dar si sange. Cateodata mai mult sau mai putin. Intrebarea este: cat o sa mai curga, ce trebuie facut pentru oprire si vindecare? Dureri nu sunt. Operatia are 15 zile.
  Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @LIviu: plaga trebuie putin ingrijita – spalata cu apaoxigenata si betadina, pansata etc. sunt sigur ca cel care v-a operat se va ocupa indeaproape de asta.

 176. ana says:

  Buna seara.Am si eu o intrebare .am fost operata acum 1 an de histerectomie dupa 1 saptamana de la operatie am inceput sa am dureri pe partea stanga medicul care m-a operat a spus ca nu mai depinde de dansul,sa caut in alta parte.Pe parcursul anului s-a agravat situatia si am facut eventratie ,am fost operata de urgenta si mi-sa pus plasa.Acum as mai putea avea probleme ca imi este foarte greu in decurs de 1 an sa am 2 operati grele cu anestezi totale.Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Ana: doamna, intrebarea dvs este atat de generala incat singurul raspuns car eimi vine in minte este “Dumnezeu stie!”. Faptul ca aveti montata o plasa scade riscul de recidiva, dar asta nu inseamna ca plasa va fereste de orice “probleme”. Din fericire, numarul anesteziilor generale suferite intr-un an nu mai este limitativ – va doresc sa nu mai fie deloc cazul.

 177. ana says:

  Buna dimineata.As mai avea o intrebare domnule doctor ,daca mai iau in greutate dauneaza avand plasa? am avut 68kg cand am intrat in operatie iar acum am 66kg.Dauneaza?.Va multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @ana: inteleg ca ati slabit, ceea ce e un lucru bun. 2-3 kilograme in plus nu dauneaza, cresterea excesiva in greutate poate ridica insa probleme.

 178. Ana says:

  Va mulgumesc mult ptr raspuns. Dar mai am o problema orice mananc ma imbalonez, acum mananc regim de 1 luna, supe, ceaiuri iaurt, piept de pui, pilaf. Va multumesc mult de tot ptr raspun acum sunt mai linistita. O seara buna

 179. emy05 says:

  buna seara! am fost operat de apendicita pe data de 02 08 2011 si anu trecut in iulie in urma unui tomograf reiese faptul ca am ,,eventratie postoperatorie in fosa iliaca dreapta cu colet larg,contine mare epiploon si un segment de ileon,, intrebarea mea este, credeti ca as putea sa mai aman pana in vara 2015?? am o umflatura in partea dreapta dar nu e foarte mare! astept raspunsul dvs! Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Emy: cand defectul e mare (colet larg), riscul de incarcerare/strangulare e sensibil mai mic (dar nu nul). Daca hernia/eventratia nu se complica, puteti astepta pana atunci.

 180. emy05 says:

  va multumesc pentru raspuns! as vrea sa va mai intreb daca am avut infectie credeti ca ar fi bine sa mi se puna plasa pentru a repara peretele abdominal?operatia poate fi laparascopica sau clasica tinand cont ca e cu colet larg?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @emy: plasa este obligatorie. ar trebui s avad leziunea la fata locului pentru a aprecia ce tip de reparare este posibil – notiunea de colet larg e mult prea vaga. Pe de alta parte, se poate monta plasa laparoscopic in aproape toate situatiile – depinde de localizarea defectului etc. In mod special, abordul laparoscopic are pentru eventratii avantajul ca plasa se monteaza in spatele muschilor, intraabdominal, ceea ce ii confera un grad de rezistenta/sustinere suplimentar.

 181. raiculescu viorica says:

  Buna seara! Fetita mea in varsta de 3ani si 3luni a fost disgnosticata cu diastaza abdominalilor drepti. In picioare, daca e relaxata, abdomenul arata norma. Doar cand se incoarda l sternului, cam de doua degete. Chirurul care a consultat-o, ne-a recomandat interventia chirurgicala, dar nu sunt foarte convinsa ca e necesara si nu stiu ce sa fac. Fetita are 15kg si 96cm si nu are nici un fel de alte probleme.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Viorica: nu pot sa contrazic un coleg care v-a examinat fata direct. Pot doar sa va spun ca uneori diastazisul dreptilor sdin copilarie se corecteaza, facand anumite exercitii. Daca ar fi fata mea, eu as incerca si asa inainte de chirurgie…

 182. raiculescu viorica says:

  Imi cer scuze pentru greseli. Completare: doar cand se incoarda, dedesubtul sternului, apare o umflatura cam de doua degete.

 183. bianca says:

  buna seara !as avea o intrebare .Mama mea a fost operata de ampenticita si hernie amandoua o data .Dupa Aproximativ un an si ceva a inceput sai curga un fel de lichid si are dureri abdominale .As dori sami dati sfatu dumneavoastră va mulțumesc.

 184. Havelka Mihaela Carmen says:

  Buna ziua ! Domnule Doctor,acum doua saptamani pe 2 decembrie,am fost operata laparoscopic de colecistita acuta flegmonoasa. Una dintre incizii a fost practicata deasupra ombilicului la 10 cm ,loc in care a fost introdus si tubul de drenaj, scos la sapte zile dupa operatie in urma unei ecografii. In momentul de fata am remarcat o umflatura in partea dreapta si sus a operatiei 6/6 cm de consistenta mai tare, vizibila in pozitie verticala a corpului.
  Am avut un calcul de 1,8 cm si am luat postoperator tratament cu Cefort si Gentamicina. Colica am facut-o cu trei saptamani inaintea operatiei , am facut ECCO si analize in prima saptamana si la inceputul celei dea doua saptamani m-am prezentat la chirurg .Analizele indicau o inflamatie 10.19 mii/uL-5.25mm/uL leucocitele, 74 mm/h-44mm/h VSH, 773 mg/dL-565mg/dL fibrinogenul, 12.38 mg/dL-0.36mg/dL proteina C reactina, 0.2 mg/dL-0.16mg/dL bilirubina directa, 0.26mg/dL-0.19mg/dL bilirubina indirecta.A doua valoare este dupa administrare de antibiotic. Am urmat 9 zile de tratament cu ampicilina 500 mg, brufen, no spa , analizele iesind mai rezonabile .Operatia a fost amanata, d-ul doctor plecand la un congres doua saptamani.A considerat ca sufera amanare dupa ultimele analize. Examenul ecografic evidentia un ficat cu structura omogena si dimensiuni normale ,pancreas normal.Colecist cu pereti hiperecogeni de 6 mm ( in doua saptamani in schimb s-au ingrosat mai mult a constatat dul doctor la operatie) cu depuneri de colesterol si un calcul de 1,8 cm, VP=12 mm,CBP= 4 mm .Colecistul a fost cu lichid si puroi. Daca nu amanam operatia ajungea in stadiu de tip flegmonatoasa ?. Astept rezultatul unei biopsii, considerati ca se putea maligniza ? Va rog sa ma ajutati sa inteleg de fapt daca stadiul in catre am ajuns in momentul operatiei poate avea repercursiuni ulterioare ,ficat ,pancreas si in acelasi timp ce poate fi acea umflatura aparuta recent si ce ma indrumati sa fac. Cu multumiri anticipate.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Mihaela: 1. in anumite conditii, se poate temporiza interventia chirurgicala, chiar in stadiul unei colecistite acute. 2. probabil ca nu aveti de ce sa va alarmati, a trimite piesa chirurgicala la examen HP este rutina, indiferent de organul extirpat. 3. umflatura trebuie examinata neaparat de catre chirurg, pot fi mai multe leziuni care sa corespunda descrierii dvs.

 185. catalin says:

  Buna seara! Domnule doctor ma simnt foarte bine dupa operatie de hernie si varicocle partea stanga peste cateva zile o sa am 4 luni de la operatie, sunt de la tara ma ocup cu padurea de vreo 1 saptamna am inceput sa merg la padure ridic greutati nu prea mari in jur de 40 de kg nu port centura in timp ce ridic nu ma doare nimica as vrea sa ma reapuc de box daca nu ridic greutati mari trebuie neaparat sa port centura ? In timpul antrenamentului o sa alerg in timp ce alerg trebuie sa port centura? sau e de ajuns un suspensor daca nu ridc greutati ci daor alerg si sar coarda se poate rupe operatia ? Va multumesc anticipat !

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @catalin: din cauza oaselor bazinului, pentru hernia inghinala purtarea centurii nu are efect protector prea mare. pe de alta parte, 4 luni de la operatie ar trebui sa fie un interval suficient pentru o buna cicatrizare a operatiei, mai ales daca vi s-a montat o plasa, ca s aputeti redeveni un om normal, inclusiv in ceea ce priveste sporturile practicate.

 186. catalin says:

  In timp ce fac manusa cu cineva si o sa primesc o lovitura in operatie se poate intampla ceva? nush ce sa fac deaceea va cer ceva sfaturi sa ma reapuc de box ? sau mai bn stau linistit
  Va multumesc anticipat

 187. carmen says:

  Buna ziua
  Am si eu o problema si am tot cautat pe net raspunsuri si nu am gasit, de aceea apelez la dvs cu un sfat.
  Am fost bolnava de bronsita doua saptamani in ultima saptamana am luat antibiotic. Pana la depistarea in urma cu o saptamana ca de fapt nu e o raceala sau gripa si dupa acea am tusit intr-un hal fara de hal doar in ultimele 2 zile s-au mai poderat vizibil crizele de tuse. In urma acestor accese groaznice de tuse m-am ales cu o durere infioratoare in parte dreapta la fiere. Am facut toate analizele si in afara de un ficat gras de care stiu inca de la 11 ani cand am avut o hepatita A si aceasta bronsita nu mi s-a gasit nimic. Ecografia a aratat doar o fiere contorsionata si un ficat foarte mare. Pe mine ma doare in continuare in dreapta in zona fierei si dupa ce mananc la cateva minute durerile devin mai mari. Iau colebil dupa masa, iau si un hepato protector, cheiuri de fiere, hepatice tin regim, si cu toate aste nu reusesc sa imi revin. Uneori cand ma aplec sau cand mai tusesc simt in dreapta ca si cum se “misca” in “val” acolo fierea. Pentru bronsita mai beu si ceaiuri si sirop expectorant. Este foarte greu si dificil sa stau in pozitie de sezut mult timp datorita acestei durei, Doar cand stau intinsa pe partea stanga ma mai pot odihni si linisti. Activitatea mea timp de 8 ore e pe scaun. Poate aveti o solutie si pentru mine. Va multumesc frumos anticipat pentru raspuns.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Carmen: din pacate, tabloul clinic descris nu este concludent, asa ca aveti nevoie d eo examinare directa. va sfatuiesc sa apelati ptr inceput la un internist. Daca va avea cea mai mica suspiciune de rcidiva a eventratiei, va va indruma catre chirurg

 188. carmen says:

  am uitat sa va spun ca sunt si foarte balonata si am avut si eu demult o operatie de eventratie si ma gandesc ca balonarea asta sa nu afecteze si sa ma trezesc si cu probleme la acest capitol. Mutumesc

 189. elena M says:

  Buna ziua. In urma cu 20 de ani mama mea avut o operatie de cezariana complicata.dupa 10 ani de la cezariana s.a tupt operatia pr dinauntru. Atunci nu au cusut.o bine fapt care s.a rupt si a fost nevoie de alta interventie. Acum de vreo cativa ani o doare f tare burta si prin piele i se vad intestinele. A fost la un contro si i s.a spus ca trebuie sa ii puna plasa dar ca trebuie sa o cumpere ea. As dori sa imi spuneti daca stiti de unde se poate procura si cat costa,si daca asa trebuie ca pacientul sa isi cumpere singur plasa. Multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Elena: depinde de spitalul unde o sa se opereze. unele spitale de stat achizitioneaza ele plasele (adica sunt “gratuite” ptr pacient), altele nu, caz in care pacientii trebuie sa isi procure singuri plasa. intrucat nu mai lucrez in sistemul sanitar de stat de ceva ani, nu stiu unde sa va indrum pentru procurarea plasei. cel mai corect este sa intrebati medicul care va va opera mama.

 190. alex says:

  Buna ziua…am fost operat acum 3 saptamani de hernie supraombilicala si una ombilicala mai mica…am simtit si pana acum o durere in zona herniei supraombilicale dar de 2 zile la orice stranut sau use intepatura este foarte puternica…chiar si la o respiratie mai profunda se simte intepatura…precizez ca m-i s-a montat o plasa de polipropilena montata supraaponevrotic…la palpate zona din stamga buricului este mai tare decat i cealalta parte….aceasta intepatura estw ppsibila de la statul afara in feig?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alex: nu, nu are legatura de la expunerea la frig. Pe de alta parte, zona indurata poate sa nu aiba nicio semnificatie (simpla reactie inflamatorie generata de plasa, normala postoperator) sau poate ascunde si altceva (un serom, un hematom). Cel mai corect este sa mergeti pentru un control la chirurgul dvs.

 191. tony says:

  Buna ziua. Pe data de 6 ian 2015 am fost operată laparoscopic de colecist. Totul a fost foarte bine, dar astazi am ridicat o greutate de 2 kg, nici nu am realizat , iar dupa 10 minute au inceput dureri in zona unde inainte era fierea. Durerea este ca o arsura si tine de vreo 4 ore. Ce s-ar fi putut intampla? Am 38 de ani si 54 kg.
  Va multumesc frumos anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.

 192. laura says:

  Buna seara.Am 2 luni de la operatia de histerectomie totala,am fost balonata aproximativ 1 luna iar acum am burta in continuare tare ,umflata si am dureri acute in zona ombilicului(deasupra si in laterale);nu am schimbat nimic in alimentatie (am un regim alimentar pentru colita fara fermentatie); am inceput sa merg putin cocosata de durere; la controlul de 6 saptamani totul a fost bine
  (parerea chirurgului);ce investigatii ma sfatuiti sa fac?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @laura: simptomele descrise pot fi o banalitate postop sau, din contra, sa fie expresia unor probleme serioase; datele furnizate imi sunt insuficiente (nici macar nu stiu ptr ce ati fost histerectomizata), va trebui sa va prezentati pentru un control direct la medic – acesta va aprecia daca sunt necesare o ecografie, o radiografie abdominala simpla, o tomografie etc.

 193. Irina says:

  Buna ziua…mama mea a fost operata acu o saptamana de Eventratie…acu 13 ani in urma si-a pus pentru prima data plasa dar cu timpul acesta a cedat in urma unor cazaturi si in partea stanga a burtii au fost probleme…ea are si diabet, dupa operatie datorita faptului ca nu i s-a administrat suficienta insulina a avut glicemia de 700 si a fost dusa de urgenta la terapie indensiva unde a fost tinuta pana azi cand glicemia i s-a stabilizat cat de cat…vreau sa va intreb as putea sa ii dau sa bea un suc din sfecla rosie, mar, grefie si morcov in perioada asta?acest suc eu il faceam in fiecare zi acasa si il bea dimineata pe stomacul gol si ii tinea glicemia sub control, as putea sa il fac si acu cand a fost operata? avand in vedere ca ea deja a inceput sa aiba gaze…si va rog daca imi puteti spune ce anume trebuie sa evite sa manance in acesta perioada si ce ar fi cel mai bun sa manance…Va multumesc si va doresc o zi frumoasa…

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Irina: nu stiu care este regulamentul in spitalul unde este mama internata, dar cata vreme este intr-un spital, mama trebuie sa urmeze regimul recomandat de medicii care o au in grija in mod direct; doar ei pot aprecia cat este glicemia, care este starea generala a mamei, cum sunt scaunele etc. imi pare rau, dar nu este deloc corect sa dau eu sfaturi in privinta dietei unui pacient internat in grija altor colegi.

 194. alexandru says:

  Buna ziua! Am fost operat pe data de 20.12.2014 de hernie inghinala,motivul fiind un punct hernial in plapura abdominala. Mi s-a pus plasa si drena pentru a elimina infectia.La o luna si o saptamana dupa operatie,simt forte tare zona operata, foarte contractata cu dureri abdominale pana in zona lombara.Simt un mare disconfort si niste intepaturi in partea dreapta unde am fost operat. Durerea se lasa in coloana si usor in picior. As dori sa imi spuneti ce e de facut. Va multumesc!

 195. nely says:

  Buna ziua mama mea are probleme cu fierea si are si trei operati la burta a facut iernie si e nevoie de plasa.intrebarea mea este se poare opera de ambele in aceas anestezie

  • Dr. Teodor Buliga says:

   NEly: probabil ca este o eventratie (adica o hernie aparuta pe un loc operat deja) si nu o hernie adevarata (apare pe loc indemn); desigur, se pot opera in acelasi timp, chiar laparoscopic.

 196. colcer mariana says:

  as dori va adresez o intrebare referitor la aderentele abdominale care eu le-am dobandit in urma multiplelor interventi chirurgicale daca ar influenta o viitoare sarcina , avand in vedere faptul ca si prima sarcina a fost mentinuta terapeutic cu gynipral si diazepam fapt care a daunat fetitei mele avand convulsii neonatale datorita sevrajului de benzodiazepine, contractiile uterine avute in timpul sarcinii au putut avea legatura cu interventiile chirurgicale avute pana in acel moment? la nastere s-a facut cezariana peste operatia veche peritonita(vertical) dupa care am facut in perioada imediat urmatoare(8 luni distanta de operatia de cezariana) inca o interventie laparascopica pentru inlaturarea aderentelor aparature de la cezariana, in prezent aderentele au reaparut avand pana in momentul de fata doua subocluzii intestinale in ultimul an,daca exista riscul ca in timpul sarcinii sa apara din nou ocluzia intestinala si ce riscuri ar presupune, as mai putea ramane insarcinata in aceste conditii?
  Va multumesc anticipat!
  o zi minunata !!!!
  cu respect,

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @MAriana: pot avea legatura, dar nu e obligatoriu ca acele contractii sa fi fost date de aderente; pe de alta parte, sarcina in sine predispune la fenomene subocluzive, chiar la paciente fara interventii extinse; cu atat mai mult in cazut dvs, riscul este mai mare; pe de alta parte, aderentele intraperitoneale nu sunt in sine o contraindicatie pentru o viitoare sarcina, tocmai pentru ca nu stii niciodata in ce pozitie apar/se refac si nici ce efect va avea sarcina asupra fiecarei portiuni de intestin. in concluzie, cred ca hotararea va apartine…

 197. colcer mariana says:

  Buna ziua Domnule Doctor Buliga,
  va multumesc din suflet pentru raspuns , este o decizie grea pentru mine.
  va multumesc si va doresc o zi frumoasa!

 198. alexandraa says:

  buna ziua domnule doctor ma numesc alexandra am 28 ani am doua cezariene una in 2008(sarcina gemelara)a doua in 2013 si in 2014 in m am operat de eventratie pe partea dreapta,din cauza cezarienelo fiind ambele pe aceeasi taietura verticala si eventratia a fost tot acceasi taietura vreau sa va intreb eu pot face sport?si daca da pot accentua pe abdomen?exista risc?am 4 luni de la eventratie.,este posibila o viitoare sarcina:?va rog spuneti mi ce riscuri sunt .va multumesc din suflet.o zi buna

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Alexandra: inteleg ca incizia este mediana, verticala. Ca atare, chiar daca burta parea deformata spre dreapta (acolo a evoluat sacul peritoneal herniat), probabil ca defectul, eventratia, era imediat sub cicatrice, adica tot pe linia mediana a corpului. Nu mi-ati spus nimic despre felul cum a fost reparata eventratia – cu plasa sau nu, clasic sau laparo, daca e clasica unde a fost pusa plasa, a fost mare, cu sac unic sau multiplu samd; sunt amanunte care de principiu sunt stiute doar de catre chirurgul dvs.

 199. Catalin says:

  Buna seara domnule doctor. Mama mea a fost operata acum
  10 ani de hernie ombilicala iar acum are o eventratie. Cat timp se poate amana operatia? Mentionez ca are 47 ani 1.70 m si 85 kg. Ea nu pare grasa in afara ca abdomenul e foarte mare,parca ar avea o sarcina. Ce riscuri sunt? Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @CAtalin: nimeni nu poate prezice cand se va complica o hernie/eventratie. Un defect de perete odata produs, va evolua doar spre largirea sa, motiv pentru care indicatia chirurgicala se pune de la bun inceput.

 200. Laura says:

  Buna ziua domnule doctor,

  In octombrie 2014 am fost operata laparoscopic de hernie ventrala in zona suprapubiana ( in urma operatiei de cezariana din decembrie 2013) si s-a aplicat o mesa de 30 cm X 20 cm, vertical pe abdomen. Plasa am inteles ca s-a fixat cu un lipici special si cu cateva fire in colturi.
  Mesa a avut aceasta dimensiune deoarece a acoperit si taietura verticala ca urmare a unei operatii avute acum 20 ani.
  Ne dorim un al doilea copil si as dori sa va intreb cat de repede as putea ramane din nou insarcinata? Daca au trecut 5 luni credeti ca ar fi suficient?
  Si plasa fixata nu va impiedica burta sa creasca?

  Am 40 de ani.

  Mumtumesc foarte mult,
  Laura

 201. veronik says:

  ce se poate intampla daca au iesit pungile de drenaj itrucat in ele curgeau 100 ml in 24 de ore, am fost operata acum 40 zile, “eventratie abdominala postoperatorie subobilicala incoercibila” momentan fac febra si de la gaurile dedrenaj nu curge nimic

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Veronika: nu inteleg de ce au iesit INTRUCAT in ele curgeau… Febra poate avea si alte cauze, dar daca local aveti si fenomene inflamatorii, cereti sfatul chirurgului dvs.

 202. Adryana dulce says:

  Domnul doctor sora mea are hernie..sh problema mare este ca e gravida in 3 luni aproape poate pierde sarcina are si dureri foarte mari credeți-mă in situația asta ce pot va rog spuneți-mi mulțumesc sarumana multă sănătate app sau poate săi agraveze la bebeluș va rog spunetimi

 203. Dan says:

  Buna seara, am si eu o intrebare de vreo 5 luni am observat o mica umflatura la 2 cm deasupra buricului, rareori se observa , poate doar atunci cand mananc in exces si ma simt balonat , nu pot sa spun ca am dureri mari , doar ca uneori imi este teama sa ridic anumite greutati , deoarece muncesc in domeniul livrarilor si necesita zilnic sa ridic cutii(pachete) de diferite greutati cum ar fii 20-35 de kg, cineva mi-a spus ca ar putea fii o hernie ombilicala , ar trebuii sa ma ingrijorez si sa merg la doctor? ma aflu in anglia iar aici doctori se uita pe google ca sa iti dea anumite diagnostice.. astept raspuns urgent , va multumesc anticipat Dan

 204. Marcela says:

  Buna seara. In anul 2008 cand aveam 58 de ani, am fost operata de hernie ombilicala cu incarcerare de mare epiplon. Mi s-a practica cura herniei aloplastice, drenaj.Acum, dupa 7 ani de la operatie , am fost la control la medicul care m-a operat pt ca langa operatie mi-a aparut o umflatura cam cat un ou mai mic si mi s-a spus ca plasa nu e rupta ci doar muschiul de care e prinsa si ca ma poate reopera dar dupa operatie nu voi mai avea buric. Oare nu se poate face operatia si fara scoaterea lui?
  Multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   MArcela: nu pot aprecia de la distanta situatia locala. Teoretic, cura unui defect periombilical nu trebuie sa includa neaparat excizarea cicatricii ombilicale, a buricului, mai ales daca e vorba despre o interventie laparoscopica sau chiar clasica, dar cu plasa speciala montata intraperitoneal.

 205. Anda says:

  Buna seara,domnule doctor,
  Sotul meu s-a operat acum10zile de hernie ombilicala.Dupa iesirea din spital, buricul
  Nu s-a desumflat si nici nu a disparut roseata, aceasta pare sa se intensifice.Deasupra buricului a aparut o umflatura.Este operat laparoscopic.ReZidenta care a asistat operatia i-a spus astazi(cand i-a tras firele)ca a acumulat lichid la buric si posibil si in spatele plasei si astazi i-a preacris antibiotic timp de 7 zile.Precizez ca nu a primit antibiotic dupa operatie si nici tratament dupa externare.Poate fi vorba de o infectie sau ceva grav?Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   @Anda: e posibil sa se fi format un serom, o colectie cu limfa, ser extravazat (nu este chiar o raritate dupa abordul laparoscopic al unei hernii), fara ca asta sa aiba semnificatie grava – se va resorbi probabil spontan. Trebuie insa monitorizata evolutia in timp.

 206. dorina says:

  Buna ziua domnule doctor,as avea si eu o intrebare,mama mea ,in varsta de 66 de ani,a fost operata acum un an si sase luni de eventratie cu plasa de substitutie liza aderentelor visceroparietale,devalvularea anseiabdominale,repararea une leziuni intestinale,problema este ca si acum dupa atata timp are un punc,o gaurice pe unde tot iese lichid galben vascos si cateodata chiar sange si in jur la aceasra gaurice este foarte tare ,acum vreo trei luni prin acea gaura a iesit un fir,a fost la medic si la extras si am sperat ca se inchide dar nici o sansa,am vrea sa stim daca se poate face ceva sau trebuie sa mearga asa toata viata cu acea gaura su cupansamente toata ziua,va multumesc anticipat

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Dorina: cel mai probabil, este un granulom de fir, o inflamatie cronica intretinuta de firele cu care s-a suturat plasa. Buba nu se va inchide pana cand acele fire nu vor fi extrase/eliminate.

 207. dorina says:

  Multumescult pentru raspuns domnule doctor,dumneavostra ce ne recomandati sa facem?nu stim ce investigatii sa facem in care parte sa o apucam…

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Dorina: cel mai bine cunoaste situatia medicul care a efectuat initial operatia – stie ce fire a folosit, cam pe unde sunt ele trecute etc.

 208. Sergiu says:

  Domnule doctor. Am o nelamurire. Am fost operat de hernie inghinala prin metoda soul dice. Au trecut 2 luni si inca am dureri in acea zona, la palpare e umpic dura dar ceea ce m-a pus rau pe ganduri este ca am gasit un mic fir de sutura care intra printr-o parte a tesutului foarte aproape de zona taiata si ieste exact prin mijlocul taiturii. Din cate stiu si am vazut eu am avut doar 2 fire intr-un capat al taiturii si 2 in celalalt capat in rest pielea a fost doar lipita.

  Ceea ce nu inteleg este: Cum este posibil sa imi iasa un fir de sutura de acolo?

  Inca nu inteleg totusi ca sa stiti exact la ce ma refer trebuie sa vedeti…

  Nu am avut febra, frison, cefalee sau alte semne ce sa imi indice faptul ca am o infectie. Totusi am avut o mica colectie purulenta care mi s-a parut atunci ca e de la un cos dar astazi am observat ca nu era de la asa ceva.

  Mentionez ca zona inca mi-a ramas rosie

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Sergiu: poate ca este vorba doar de capatul firului cu care s-a efectuat sutura intradermica. acesta este resorbabil, dar amanunte despre despre ce fire s-au folosit va poate da doar chirurgul dvs.

 209. Sergiu says:

  Nu stiu exact cum au prins pielea dar daca ar fi din cauza firului cu care s-a efectuat sutura intradermica, ce complicatii ar putea aparea. Din cate am studiat la scoala, simptomele post operatorii in caz de infectie apar foarte repede.

  Oare daca las asa sa vad cum se manifesta sau sa ma duc la medic?

 210. Maria b says:

  buna ziua
  de exact o saptamana am fost operata de ocluzie intestinala prin hernie parietala strangulata postcezariana (cezariana fusese facuta in urma cu 3 saptamani in 20 aprilie). se pare ca intestinul nu a fost afectat si nu a fost nevoie sa-l sectioneze doar s-a reparat peritoneul si s-a pus un tub de drenaj. Imediat dupa operatie am facut diaree care s-a potolit apoi de a doua zi. Mi s-a spus ca e normala acea diaree. In spital am mai alternat scaunele tari cu unele putin mai moi. vineri 15 am fost externata cu tratament de omeran, triferment si nospa. Sambata iar am avut scaune moi si am simtit ca fac temperatura. De asemenea cand miam luat pansamentul de pe operatie am observat ca de unde mi-a fost scos tubul de drenaj aveam un punct de puroi si era rosu. deasemenea ma mai supara si o unghie la picior care era incarnata (in spital nu am simtit-o cred din cauza amtibioticului administrat acolo). vb cu medicul de familie mi-a recomandat -zinat ca antibiotic si paracetamol pt temperatura. Duminica am fost toata ziua constipata pana seara cand am baut un ceai de musetel cu sunatoare si am luat un liv52. seara scaun ok, apoi inca o data noaptea ceva mai moale iar de ieri dimineata diaree din nou. Se poate sa fie diareea o complicatie postoperatorie? ce ar putea fi? va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Maria: diareea in cazul dvs poate avea mai multe cauze. Una dintre ele poate fi antibioterapia urmata – in primul rand ar trebui sa va consulte chirurgul care v-a operat. In cazul in care nu gaseste nicio explicatie locala ptr simptomele descrise, va va indruma catre un gastroenterolog, pentru a va face cateva teste specifice; eventualul tratament va fi tintit in functie de ce releva aceste teste. Ca idee, ceaiul concentrat de musetel este foarte iritant, chiar toxic as spune, ptr tubul digestiv – el insusi poate fi o cauza de diaree (repet, daca este concentrat).

 211. vasile says:

  Buna dimineata. Domnul Doctor va rog sa-mi dati si mie un sfat.in 1984 am fost operat de hernie epigastrica ,in 2000 de hernie inghinala dreapta iar in anul 2004 de hernie ombilicala.Dupa operatie cele 2 capete ale taieturii au inceput sa supureze.Am mers la doctorul care m-a operat si a zis ca e normal si ca sa pun betadina si sa schimb pansamentul mai des.Cind mi-a scos atele un capat de taietura se vindecase dar unul supura in continuare eu fiind si putin obez atunci.Dupa ceva timp pe gaura care ramasese si supura au inceput sa iasa atele cu care am fost cusut la operatie si pina nu a iesit si ultima ata nu mi sa inchis operatia, a fost ata infectata ca sa facut mare scandal si in presa ca au fost cazuri mult mai grave in tara .Dupa vreo 3 ani a inceput sa apara o mica umflatura deasupra buricului care s-a tot marit in timp si acum cite o data am dureri in zona umflaturii.ce ma sfatuiti sa fac?. Am 60 de ani si sint obez mai pot fi operat? care ar fi consecintele unei interventii ? va multumesc pentru rabdarea si timpul acordat tuturor celor care apeleaza la un sfat de la dv.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Vasile: da, mai poate fi reparat chirurgical defectul, desigur folosind o plasa; despre abord, puteti discuta cu chirurgul dvs; avand in vedere supuratiile si interventiile iterative, poate ca e bine sa luati in calcul si un eventual abord laparoscopic.

 212. vasile says:

  Imi cer scuze .Umflatura inconjoara 2/3 din buric exista riscul scoaterii buricului? pentru ca nu as vrea asa ceva.multumesc.