Eventratia – ruptura de prapur sau hernie?

Ca şi hernia, eventraţia presupune exteriorizarea sub piele a unui organ intraabdominal, la nivelul unui punct slab al peretelui. Spre deosebire însă de herniile obişnuite, acest punct slab nu există de la naştere, ci a fost dobândit ulterior. Orice traumatism soldat cu ruptura ori tăierea muşchilor (lovituri, intervenţii chirurgicale efectuate la acest nivel etc) lasă cicatrici în structura de rezistenţă a peretelui abdominal. Dacă presiunea din abdomen creşte brusc, repetat sau peste măsură, peretele se rupe la locul cicatricii, unde trăinicia lui este minimă. Indiferent că eventraţia apare după un traumatism puternic (eventraţie posttraumatică) sau după o intervenţie chirurgicală (eventraţie postoperatorie), prin defectul respectiv ies peritoneul şi unul sau mai multe organe intraabdominale. Din acest punct de vedere, eventraţiile sunt perfect asimilabile herniilor. Se şi numesc „hernii postincizionale”, pentru că în marea majoritate a cazurilor apar după intervenţii chirurgicale.

Organul care herniază cel mai frecvent este marele epiploon, prapurul, de unde şi denumirea populară – incorectă, dar extrem de răspândită încă la noi – de „ruptură de prapur”. Eventraţia postoperatorie apare de regulă după intervenţii ample, cu incizii largi, infecţii sau alte complicaţii ale plăgii postoperatorii, mai ales când peretele se închide în tensiune. Sunt predispuşi pacienţii care iau medicamente care influenţează cicatrizarea (corticosteroizi – Prednison, Dexametazonă), diabeticii, pacienţii prost nutriţi, cei imunodeprimaţi, pacienţii care fac eforturi bruşte (inclusiv accese rebele de tuse) sau care se îngraşă foarte mult după operaţie, cei care au vascularizaţie locală proastă, pacienţii cu cancer sau cei la care, din diferite motive, oxigenarea sângelui nu se face bine (boli pulmonare sau cardiace cronice, severe).

Eventraţia apare ca o umflătură sub piele, mai evidentă cu pacientul în picioare sau când acesta tuşeşte. Tegumentele de deasupra prezintă cicatrici de la operaţia anterioară. Mai rar şi în special la obezi, sacul de eventraţie îşi face loc prin grăsimea subcutanată până la oarecare distanţă de cicatricea iniţială. Nu de puţine ori eventraţia este formată din mai mulţi saci de dimensiuni variabile. Eventraţia mică este mai dureroasă, organul herniat trebuind să se strecoare printr-un orificiu mai îngust. Din cauza asta, se complică frecvent cu ocluzii sau strangulări. În schimb, este relativ uşor de reparat. Eventraţiile gigante dau arareori dureri, dar pun probleme serioase atunci când se intervine chirurgical. În cazurile neglijate, aproape toate organele din abdomen ies sub piele – vorbim de o eventraţie cu „pierderea dreptului la domiciliu”.

Principiile de tratament sunt aceleaşi ca la orice hernie: organul ieşit sub piele trebuie repus la locul său şi defectul peretelui reparat. Dacă în hernii se mai acceptă şi repararea „cu materialul clientului”, pentru eventraţii montarea unei plase este obligatorie. De obicei, se încearcă închiderea defectului folosind ţesuturile pacientului, plasa având doar rol de întărire. Procedeul nu se poate aplica întotdeauna în eventraţiile gigante, plasa înlocuind o parte din perete. Ea capătă aşadar rol de substituţie. Abordul clasic, prin tăierea tegumentului pe vechea cicatrice, este cel mai folosit în cazul eventraţiilor. Plasa se poate însă monta şi laparoscopic, fiecare procedeu având avantajele şi dezavantajele lui. Pentru că în abdomenul pacientului s-a intervenit deja, chirurgul se aşteaptă să găsească în interior multe aderenţe, adică intestinele să fie lipite între ele, ceea ce face ca repararea unei eventraţii să fie mai dificilă ca a unei hernii. O eventraţie subombilicală, altfel spus situată mai jos de buric, se poate opera şi cu anestezie rahidiană.

Totuşi, singura care asigură confortul deplin este anestezia generală, completată sau nu cu anestezie epidurală. Anestezia generală devine obligatorie în eventraţiile supraombilicale, în defectele mari, când trebuie intervenit şi în restul abdomenului (pentru aderenţe, de exemplu) sau în tehnica laparoscopică. Pacienţii pot avea după operaţie unul sau mai multe tuburi de dren, care de regulă de scot după câteva zile. În funcţie de mărimea defectului şi de procedeul aplicat, poate fi necesară purtarea unui brâu elastic special, timp de 2 – 3 luni după operaţie. Brâul nu este necesar după repararea laparoscopică a eventraţiei. Deşi până şi complicaţiile sunt asemănătoare, gravitatea lor potenţială este incomparabil mai mare la eventraţie decât la hernia obişnuită. În lipsa tratamentului chirurgical (singurul eficient), eventraţia poate genera complicaţii grave. Este, de altfel, unul dintre cele mai bune exemple de boală care trebuie tratată fără amânări inutile. Se consideră, totuşi, că trebuie să treacă măcar 6 luni de la prima operaţie, intervalul ideal fiind de 9 luni – 1 an.

Citeste si: Plasa pentru hernie – informatii generale

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

661 comentarii adaugate pentru articolul “Eventratia – ruptura de prapur sau hernie?

 1. Ala says:

  Buna ziua, in cazul unei eventratii postapendictomie, este permisa practicarea sportului (fitness, aerobic…) ? Dar dupa o operatie laparoscopica a eventratiei? Multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Ala: 1. Da, daca evitați sporturile care cresc presiunea intraabdominala. 2. Asta e si ideea operației- sa permită pacienților desfășurarea unei activități fizice perfect normale. Intervalul postoperator in care trebuie evitat efortul depinde de mărimea defectului, procedeul ales etc.

 2. Pirvu Adriana says:

  Buna seara d-le doctor, matusa mea in anul 2015 a suportat o interventie chirurgicala la rinichiul stang -extirparea unui polip belign-. Dupa un an a necesitat montarea unei plase abdominale in acelasi loc. Dupa 2 ani a mai repetat aceasta operatie. In momentul de fata in acelasi loc a aparut o umflatura destul de tare la palpare, de marimea capului unui nou nascut si bineinteles cu dureri. Ducandu-se la medic i s-a recomandat purtarea unei centuri. Se poate ca o eventuala plasa sa nu mai aiba efect? Mentionez ca matusa are 75 ani. Cu multumiri,

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Este posibil ca eventratia lombara sa fi recidivat, se întâmplă destul de frecvent in aceasta localizare. Nu ma pot insa pronunta in absenta unui consult direct.

 3. Romeo says:

  Domnule Doctor va rog sa imi spuneti daca trebuie sa merg neaparat la doctor. Mentionez ca am jucat mai intens tenis in ultimul timp sunt supraponderal spre obez 110 kg la 1.77m , 44 ani si m-am ales cu o durere nu foarte acuta in zona abdominala. Va intreb pentru ca vreau sa fac 2 injectii cu corticosteroizi(dexometazona). Am avut un episod anterior acum 6 ani (ruptura partiala de teaca abdominala mi s-a spus) si la prescriptia medicului am facut injectiile respective plus o alifie preparata in farmacie care m-au vindecat complet. Multumesc pentru intelegere.

  • Buliga Teodor says:

   Buna seara. Nu va pot face aceasta recomandare de la distanță. Dexametazona este un medicament cu foarte multe efecte adverse si in niciun caz nu unul recomandabil … online. Ca atare, corect este să mergeți la un medic, pentru consult direct.

 4. Florut says:

  Domnule Doctor am o Durere in Partea Stanga Jos Sub buric deasupra testiculelor Fac spor de 15 ani Culturism Nam Facut Niciodata Nici o Analiza Operatie se poate sa fi Rupt Prapurul,???

  • Buliga Teodor says:

   Florut: simptomele descrise sunt mult prea vagi pt a trage o concluzie corecta. Diagnosticarea unei hernii presupune consultul chirurgical direct.

 5. Luminita says:

  Buna ziua dnul doctor!Acum doua luni si jumatate am fost operata de histerectomie totala si as vrea sa va intreb cate kg am voie sa ridic deoarece am inceput serviciul si depun destul efort.Ce mi se poate intampla daca efortul este prea mare?Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Luminita: depinde de dimensiunea inciziei, localizarea ei (transversala, verticala), abordul ales (laparoscopic sau clasic), greutatea dvs etc. Sunt date pe care eu nu le cunosc de la distanta, din pacate. prin urmare, cel mai in masura sa va ofere aceste amanunte este medicul dvs curant.

 6. Dumitru Melania says:

  Buna ziua!Domnule doctor acum 2 ani am fost operata de rinichi, mi-am scos rinichiul stang…acum am fost nevoita din cauza durerilor, crezand ca am o piatra la rinichiul drept, sa fac un CT…in urma acestuia reiese ca am CONCLUZII: Nefrectomie stanga. Mica eventrare de anse intestinale la nivelul lombei si flancului stang pe locul de transa. Ce inseamna, ce trebuie sa fac?este cazul de operatie? Multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Melania: interventia chirurgicala este singura optiune, inclusiv ptr eventratiile lombare; va trebui sa va adresati unui chirurg.

 7. Andrei says:

  Buna ziua,
  Am fost operat de depunere tranzit intestine
  Am făcut o eventratie destul de mare
  Intrebarea mea este daca operatia se poate face laparascopic
  In Timisoara mi sa spus că doar clasica
  Multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Andrei: nu pot aprecia asta in absenta unui consult direct; ca idee, dimensiunile unei eventratii NU sunt o contraindicatie pentru abordul laparoscopic, dar exista situatii cand pacientul beneficiaza mai degraba de abordul clasic, cu conditia montarii unei plase intraabdominale, identica cu cea folosita in laparoscopie.

 8. Sanda says:

  Buna ziua! Domnule doctor, mama mea a suferit o intervenție chirurgicală pt eliminarea fierei in anul 2012. In partea stânga , deasupra buricului si cusăturii este puțin umflata . As dori sa știu daca este necesară plasa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *