Hernia epigastrica

Operatie clasica de hernie epigastrica (sacul de hernie)
Ce este hernia epigastrica?

Hernia epigastrica apare la nivelul unui defect al peretelui abdominal anterior, intre apendicele xifoid (marginea inferioara a sternului) si buric. Fiind situata deasupra ombilicului, hernia epigastrica se mai numeste si hernie supraombilicala. Intre stern si ombilic, muschii drepti abdominali (cei care dau aspectul de “patratele” la sportivi) nu sunt lipiti, ci sunt distantati printr-o banda lata de 1-2 cm, formata doar din aponevroza. Spre deosebire de muschi, care apar rosii pe sectiune, aponevroza este sidefie, fiind botezata de vechii anatomisti “linia alba a abdomenului”. Pentru ca se produce strict la nivelul acestei benzi aponevrotice, hernia epigastrica este cunoscuta si ca hernie de linie alba.

Cum se formeaza hernia epigastrica?

Linia alba este strabatuta din loc in loc de orificii minuscule, pe unde trec nervisori si vase de sange. Aceste orificii sunt prezente la toti oamenii. Ele se pot largi dupa cresteri rapide in greutate, dupa eforturi bruste, prin cresterea presiunii din abdomen (sarcina, ciroza). Cand un orificiu devine suficient de larg, tesuturile din spatele muschilor trec prin el, ajungand sub piele. In stadiul incipient, hernia epigastrica nu este o hernie in sensul strict al cuvantului, pentru ca niciun organ din cavitatea abdominala nu a iesit prin defectul aponevrotic. In timp, gaurile din linia alba se maresc suficient pentru a permite organelor din abdomen sa iasa sub piele, caz in care hernia epigastrica devine o hernie adevarata. Are inclusiv sac herniar (o prelungire ca un deget de manusa a peritoneului, foita care captuseste la interior cavitatea abdominala). Dintre organele intraabdominale, hernia de linie alba contine cel mai frecvent prapur (mare epiploon). In sacul herniei poate iesi o ansa de intestin subtire, colonul transvers (intestinul gros) si, rarisim, stomacul.

Investigatii pentru hernia epigastrica

De regula, diagnosticul de hernie epigastrica se pune in urma unui consult chirurgical. La obezi, diagnosticul clinic este mai dificil si de aceea se apeleaza la ecografie de parti moi (o varianta a ecografiei abdominale). Mai rar, hernia epigastrica este diagnosticata prin tomografie computerizata (CT) sau rezonanata magnetica nucleara (RMN), in timp ce se cauta alte afectiuni.

Simptomele herniei epigastrice

La persoanele slabe, pe linia care uneste xifoidul de ombilic se simt la palpare unul sau mai multi noduli subcutanati, adesea durerosi la efort sau apasare. Durerile locale pot fi intense, disproportionat de mari comparativ cu dimensiunile herniei. Paradoxal, o hernie epigastrica incipienta poate fi mai dureroasa decat una de mari dimensiuni. Explicatia tine de bogata inervatie a grasimii properitoneale  (dintre muschi si peritoneu), nevoita sa se strecoare printr-un orificiu stramt, pe care il ‘forteaza”. Dupa constituirea sacului de hernie si largirea defectului din linia alba, simptomele sunt date doar de organul herniat si sunt mai estompate in absenta strangularii. Prinderea prapurului (marelui epiploon) in hernie poate da dureri intense, asociate cu greturi sau varsaturi reflexe (se produc chiar daca stomacul e gol). Strangularea unei anse intestinale in hernie poate da varsaturi abundente, cu lichid uneori fecaloid. Hernia epigastrica strangulata devine o urgenta chirurgicala.

Operatie clasica de hernie epigastrica (defectul din muschi suturat)
Tratamentul in hernia epigastrica

Ca in orice hernie, tratamentul curativ al herniei epigastrice este strict chirurgical. Odata produs defectul din aponevroza, el nu va mai disparea de la sine, ci se va largi progresiv. Hernia epigastrica se poate opera prin abord clasic sau laparoscopic. Operatia clasica presupune incizia pielii (facuta orizontal, se vindeca aproape fara cicatrice), inchiderea cu fire speciale a defectului din perete, peste care (sau sub care) se monteaza o plasa obisnuita de hernie. Daca hernia epigastrica nu e mare, ea se poate repara si fara plasa, dar riscul de recidiva creste. In formele necomplicate, interventia chirurgicala este simpla, cu cicatrice minima si perfect tolerata de pacient. Operatia laparoscopica de hernie epigastrica respecta aceleasi principii de tratament. De data asta plasa se monteaza prin abdomen, fiind fixata sub gaura din perete, pe care o astupa ca un dop. De regula nu se monteaza o plasa obisnuita, de care organele din abdomen s-ar lipi imediat. Pentru repararea laparoscopica a herniei epigastrice chirurgii folosesc plase speciale, acoperite cu substante care impiedica aderarea intestinelor pe suprafata lor. Recuperarea pacientului este foarte rapida.

Operatie clasica de hernie epigastrica (aspect dupa montarea plasei)
Hernie epigastrica sau diastazis al muschilor drepti abdominali?

Sunt doua afectiuni diferite, care pot insa coexista. Diastazisul muschilor drepti abdominali (

diastasis recti

in latina) este tot un defect al peretelui abdominal anterior. Spre deosebire de hernia epigastrica, diastazisul nu este punctiform, localizat, ci afecteaza intreaga linie alba, care este mult latita (poate depasi 10 cm). Distantarea, separarea celor doi muschi drepti abdominali este cel mai frecvent secundara sarcinii, devenind evidenta dupa nastere, dar poate aparea si la barbati supraponderali. Contractura voluntara a musculaturii abdominale (“incordarea burtii”) duce la exteriorizarea anselor intestinale intre cei doi muschi drepti, care par separati de o “cocoasa” inestetica. Totusi, ansele raman acoperite de aponevroza, spre deosebire de hernia epigastrica de mari dimensiuni, in care aponevroza este rupta. Corectarea diastazisului muscular abdominal respecta principiile de tratament pentru hernia epigastrica, dar tehnica este putin diferita, mai ales ca de regula se urmareste si un beneficiu estetic. Citeste si: Plasa pentru hernie – informatii generale

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

39 comentarii adaugate pentru articolul “Hernia epigastrica

  1. diaconu teodora says:

    BUNA ZIUA.FRATELE MEU ARE CIROZA HEPATICA CU VIRUSUL B.A FOST DESCOPERIT IN VARA.FACE TRATAMENT CU DIUREX 2/ZI LAGOSSA ARGININA,SINERGIN,URSOFALK,VIUSID.TRATAMENT DAT DE LA FUNDENI.EL TINE REGIM,ISI IA MEDICAMENTELE DAR TOTUSI ASCITA NU DA SEMNE DE RETRAGERE.ACUM COLAC PESTE PUPAZA ARE SI IERNIE EPIGASTRICA SI IL DOARE FOARTE RAU.INTREBAREA MEA ESTE .POATE FI OPERAT DE IERNIE PINA NU II SCADE LICHIDUL DIN BURTA .MENTIONEZ CA NU MAI POATE DE DURERE DE LA IERNIE.VA ROG SA-MI DATI UN SFAT .ASTEPT CU SUFLETUL LA GURA MESAJUL DUMNEAVOASTRA.SANATATE

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @TEodora: ar fi preferabil ca boala de ficat sa fie mai bine echilibrata, eventual – la mare nevoie – se poate apela la scoaterea lichidului prin punctie. daca hernia e cu adevarat complicata (intestin prins in sac), atunci se opereaza indiferent de stadiul bolii de baza, altminteri nu.

  2. alice123 says:

    Buna ziua.In iulie 2014 am fost operata de hernie epigastrica operatia fiind mica (aprox. 3 cm) si deasupra buricului.In timp am simtit usoare dureri in zona abdominala,cum ar fi la schimbari de vreme(nu stiu sigur daca din cauza asta sunt),insa recent am observat o umflatura(nu mare) chiar pe linia operatiei putin vizibila stand in picioare.Mentionez ca am 29 de ani.
    Sunt deja 6 luni de la operatie,ar putea fi vorba de o eventratie?Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alice: da, poate fi o eventratie (adica o recidiva), mai ales daca nu vi s-a montat o plasa. ptr diagnosticarea acesteia, consultul direct este obligatoriu.

  3. duca says:

    BUNA ZIUA , NUMELE MEU ESTE DUCA ELENA SI DE CATEVA LUNI MI.A APARUT MAI SUS DE BURIC O UMFLATURA ..CARE SE MARESTE PARCA…. MENTIONEZ CA MEREU DUPA CE MANANC AM O STARE NASPA….. SIMT CA IMI VINE SA VARS…AM FOST LA ECOGRAFIE ABDOMINALA DAR DOCTORUL MI.A ZIS CA EU NU VEDE NICI O UMFLATURA SI CA AM BILA C.AM LENESA.. ATAT. MENTIONEZ CA ANALIZELE LA SANGE MI.AU IESIT PERFECTE. AR PUTEA FI TOT HERNIE NU?? NIMIC MAI GRAV…

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Duca: va rog frumos sa nu mai postati cu majuscule. in al doilea rand, da – poate fi o hernie de linie alba. Ea poate deveni o urgenta daca se complica.

  4. ariana says:

    Buna seara, Ma numesc Ariana si in urma unei sarcini gemelare am fost diagnosticata cu diatazis de muschi drept abdominali(distanta dintre muschi fiind de 12 cm ). Intrebarea mea este urmatoarea :daca aman operatia panamai cresc putin bebeii si fac efort ii ridic in brate se pot indeparta muschii si mai mult ? Pot aparea si alte complicatii ? Va multumesc !

  5. poputoaia petru says:

    Am 38 de ani,1,70 m si 94 kl.si am o hernie epigastrica pe care dr a zis ca trebuie sa o operez,dar am tot amanat interventia…am depistat-o in primavara asta(2015),vreau sa va intreb daca exista vreo sansa de a nu ajunge la operatie,si daca da,ce ar trebui sa fac si ce nu.Mentionez ca este putin dureroasa,atunci cand o apas in momentele cand tusesc sau stranut. Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Petru: nu, o hernie odata produsa nu se va vindeca niciodata de la sine in absenta tratamentului chirurgical. Daca hernia e foarte mica, interventia e foarte simpla, putandu-se folosi o plasa tip umbrela (v. Hernia ombilicala).

  6. Gabriella says:

    Buna ziua. In urma unei sarcini cu bb f mare (4,2-4,5kg) am ramas cu asa numita burtica de graviduta. Am tot asteptat sa se retraga, dar nu s.a retras. In plus buricul este iesit f putin in afara, nu doare, dar e o oarecare jena la atingere. De asemenea, recent, de vreo 2 saptamani, sub coaste, din stanga pana in dreapta si sub plexul solar, simt ca un gol si senzatia de lipsa de aer arunci cand fac efort relativ mic. Ce as putea face? Sunt slaba, intotdeauna am fost, iar inainte de sarcina aveam un abdomen perfect plat insa nu indeajuns lucrat (daca era, probabil nu se producea ruptura). Poate fi diastasis recti? Am inteles ca la diastasis recti poate aparea si impresia de hernie ombilicala, fara ca aceasta din urma sa fie o afectiune in sine in acest caz. Multumesc!

  7. Gabriella says:

    De asemenea, as dori sa stiu daca mai pot cara/ridica dupa operatie. De fel nu ridic prea multe, sacose la piata max 2-3kg. Insa acum am un bebelus pe care nu.l pot ridica/purta deloc. Si nu ma refer la purtat in brate tot timpul, dar nu.l pot lua din dormitor in brate pana in bucatarie sa.l pun in scaunul lui. E teribil sa nu poti ridica nimic.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gabriella: este mult prea devreme ptr ca musculatura sa isi fi refacut tonusul. Prin urmare, un grad de diastasis inca mai exista probabil, fara ca asta sa aiba neaparat sanctiune chirurgicala. Oricum, diastasisul e cvasiasimptomatic, deci durerile nu sunt de acolo. Va sfatuiesc sa incepeti un program de recuperare fiziokineto, rezultatele vor fi ok dpdv al peretelui abdominal.

  8. AURELIA says:

    Fiul meu in varsta de 21 ani a facut o colonoscopie si a primit urmatorul raspuns :ileon terminal pe ultimi 10 cm mucoasa micronodulara -biopsie cum se poate interpreta?Sunt tare ingijorata.Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Aurelia: poate fi o boala inflamatorie a intestinului (boala Crohn). Veti primi un tratament medicamentos de la gastroenterolog daca biopsia confirma aceasta suspiciune.

  9. Adrian-Constantin says:

    Bună ziua. Și eu am fost diagnosticat cu hernie epigastrica sau supraombilicara de 14mm. E mare 14 mm? Acum mă simt mai bine insa când îmi recomandati o intervenție chirurgicala și unde ar fi mai bine sa o fac? Va mulțumesc. Adrian.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adrian: nu, este o hernie mica; la dimensiunea aceasta, se preteaza la o reparare minim invaziva cu o plasa tip umbrela – gasiti amanunte la articolul despre hernia ombilicala.

  10. Aura says:

    Buna seara!
    Tocmai am venit cu baiețelul meu de 4 ani si 8 luni de la ecograf,are o hernie supraombilicala de la varsta de 1an si jumatate,am mers atunci la control si ni s-a spus ca se retrage,dar nu,acum baiatul acuza dureri de burtica si dl
    .dr internist a spus sa-i dau debridad si daca il mai doare trebuie operat.Intrebare -este grav /dureroasa operația pt el?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Aura: copii au un grad de diastazis, adica pe linia mediana muschii lor sunt mai departati decat la adult, aspect care se amelioreaza in timp. Pe de alta parte, daca este hernie constituita este posibil sa nu se remita de la sine si sa trebuiasca operata – nu se poate spuna daca este o hernie adevarata sau u simplu diastazis in absenta unui consult. Pe de alta parte, herniile de acest fel dor mai ales daca se complica, ceea ce inteleg ca nu e cazul – poate ca durerile descrise au cu totul alta cauza. Trebuie sa cereti sfatul unui chirurg pediatric oricum.

  11. sebi says:

    Buna seara,

    Imi puteti spune pretul unei interventii chirurgicale (laparoscopic) pentru o hernie epigastrica, precum si costul kitul de operatie.Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Sebi: NU laparoscopia este cea mai putin invaziva metoda de reparare a herniilor ombilicale si de linie alba DE DIMENSIUNI MICI. Repararea acestora cu o plasa speciala, care se introduce pliata prin … hernia propriu zisa este mai bine tolerata (de ex, presupune o singura incizie mica, in vreme ce abordul laparo presupune 3 incizii mici). Pe de alta parte, herniile ombilicale sau epigastrice mari nu pot fi reparate cu acest tip de plasa si atunci laparoscopia devine, intra-adevar, cea mai putin invaziva metoda de reparare a lor. Cum costul difera foarte mult in functie de abord, diametrul plasei, mijloacele de fixare a ei, corect este sa primiti informatiile despre pret numai dupa ce sunteti examinat direct si dupa ce stabiliti, de comun acord cu medicul dvs, ce tip de reparare a herniei va fi aplicat.

  12. ospac says:

    Buna ziua d-le doctor!In urma cu 4 luni am fost operata de hernie epigastrica!Operatia a fost f mica dar am dureri in partile buricului si am burta f moale.Sa fie vorba de o eventratie?Precizez ca nu mi-a aparut nici o modificare inestetica,doar ca simt operatia mai slabita!Este normal?Nu am dureri f mari,usoare!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ospac: imposibil de spus de la distanta daca est eun simplu diastazis sau e chiar o eventratie. Aveti nevoie de consult chirurgical direct.

  13. Roxana says:

    Buna seara, domnule doctor! Baietelul meu de 9 luni a fost descoperit de catre medicul pediatru cu hernie epigastrica. Este nevoie sa mergem la un chirurg pediatru acum, sau sunt sanse sa se rezolve in timp? Pediatrul ne-a spus ca trebuie tinut doar sub observatie. Nu am inteles exact cum este in cazul copiilor. Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Roxana: daca hernia nu este mare si riscul ei de complicare, apreciat in urma examenului medical direct, este mic, monitorizarea periodica de catre un chirurg pediatru este suficienta ptr moment. Chirurgul pediatru va aprecia daca este un simplu diastazis muscular sau o hernie adevarata, iar in acest ultim caz cand se va impune corectarea ei.

  14. Mihai says:

    Buna ziua,am fost operat de hernie epigastrica operatia a fost destul de mare cam 15 suturi,dupa cit timp pot ridica ceva si cit si cit trebuie sa port briul,va multumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihai: informatiile solicitate tin de procedeul chirurgical care a fost aplicat in cazul dvs (unde s-a aplicat plasa), de marimea defectului etc, amanunte pe care doar chirurgul dvs le cunoaste.

  15. Simona says:

    Domnule Doctor,
    In ce masura dicteaza marimea defectului aponevrotic organul intern care provoaca protruzia la nivelul epigastric/mezogastric? Este posibil ca printr-un defect de 2cm sa avem o protruzie a intestinului subtire al unui adult, cu risc de incarcerare? Este dimensiunea defectului aponevrotic o indicatie a continutului sacului herniar?
    Va multumesc pentru raspuns.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Simona: cu cat mai mic defectul, cu atat mai mare riscul de strangulare; da, se poate strangula intestinul herniat printr-un defect de 2 cm. La fel de bine, poate hernia si printr-un defect de 20 de cm.

  16. gheorghe says:

    Domnule doctor. In iulie 2014 Am fost operat de hernie ombilicala. Mi-a spus doctorul care m-a operat atunci ca nu a fost nevoie sa-mi taie din intestin si nici sa-mi puna plasa, ca a fost o incurcatura de matze. Pana acum totul a fost bine. Si acum ma simt bine, dar de putin timp am observat ca atunci cand sunt in pozitie culcat cu fata in sus si dau sa ma ridic, din cauza contractiei abdomenului se formeaza intre stern si ombilic (ombilic pe care de fapt nu-l mai am fiindca mi l-a scos la operatie ) , o cocoasa inestetica moale la apasare si nedureroasa. Poate doar daca insist sa apas mai tare simt o usoara jena. Ce poate fi ? Este vorba de o hernie epigastrica sau de diastazis muscular. Ce ma sfatuiti sa fac ? Sa ma duc acum sa ma operez , pana nu se accentueaza acest ,,defect”?. Daca DA, pentru care metoda de operatie ma sfatuiti sa optez : metoda clasica sau cea laparoscopica ? Mentionez ca am varsta de 60 de ani ( in septembrie anul acesta ), ca nu am facut si nu fac munca fizica de ridicat diverse greutati, avand ocupatia de profesor .Va multumesc din suflet pentru sfaturi. Sa va dea Dumnezeu sanatate!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gheorghe: cel mai probabil este un diastazis. distazisul muscular nu se opereaza in orice conditii. Toate datele solicitate le veti primi in urma unui consult la cel mai apropiat chirurg.

  17. Mari says:

    Buna ziua domnule doctor. Am hernie supraombilicala. Am depistato in urma unui control acum aproximativ 2ani jumate. Am ramas insarcinata si nu m.am operat apoi am nascut si am zis sa astept sa creasca baietelul ca nu aveam cum sa ma descurc cu el. Acum baietelul are 1an si 7luni si am inceput sa am dureri mai dese. Cand este iesita afara nu ma doare dar cand intra inauntru am dureri foarte mari. Ce calmante pot sa iau atunci cand ma doare?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mari: orice calmant; problema este ca acesta se adreseaza efectului, nu si cauzei, nefiind o solutie definitiva; va trebui sa nu mai amanati prea mult interventia chirurgicala, ptr a nu aparea complicatii locale.

  18. Tiby Claudiu says:

    Buna ziua! Am si eu o problema!Deasupra buricului am o umflatura care o am cred ca din nastere in timp nu am avut probleme pana acuma cand am mai luat in greutate de la 75 la 90 de kg.Acuma umflatura sa marit nu se observa foarte tare doar daca ridic ceva sa zic o greutate atunci se observa se umfla vizibil in rest nu.Dar de fiecare data cand mananc ceva imi ofera greata si parca am impresia ca se raspandeste tot mai mult pe abdomen.Este oare o hernie si asta? Ce pot sa fac sa fiu sigur despre ceeste vorba?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *