Lipomul – tumora sau „bula de grasime”?Lipomul reprezintă o proliferare anormală a ţesutului gras. Poate apărea oriunde există celule adipoase în organism,  cel mai frecvent în grăsimea de sub piele (lipom subcutanat), din jurul intestinelor (lipom mezenteric) sau în ţesutul adipos din spatele peritoneului (lipom retroperitoneal). Practic, celulele adipoase nu se mai dispun într-un strat uniform, ci formează aglomerări cu vascularizaţie proprie, fiind de cele mai multe ori separate de ţesuturile vecine printr-o foiţă subţire numită capsulă.

Pentru că ajunge să se dezvolte oarecum independent de ţesutul gras din jur, lipomul este considerat o tumoră,  medicii numindu-l de aceea şi tumoră lipomatoasă (de la „tumor”, care în limba latină înseamnă „umflătură”). Asta nu înseamnă nici pe departe că lipomul este un cancer. El poate să crească în timp la dimensiuni impresionante, dar nu îşi depăşeşte capsula şi nu dă niciodată metastaze la distanţă, fiind aşadar o tumoră benignă. Chiar şi atunci când avem de-a face cu lipoame policiclice, cu mai multe prelungiri, a căror lăsare pe loc poate da recidive locale după operaţie, lipoamele ca atare nu sunt tumori  maligne. Când ele apar în număr foarte mare la acelaşi pacient vorbim de lipomatoză, o boală ereditară provocată de o anomalie genetică şi nicidecum un cancer al ţesutului gras.

Cel mai frecvent, lipomul apare ca o tumoră de dimensiuni variabile, o umflătură moale şi nedureroasă situată în ţesutul subcutanat. Caracteristic, nu aderă la pielea de deasupra, având consistenţă neomogenă şi suprafaţă neregulată, datorită prelungirilor de care vorbeam. Cea mai frecventă confuzie se face cu banalul chist sebaceu, diferenţierea preoperatorie fiind câteodată dificilă chiar şi pentru chirurg. Ambele sunt „bule de grăsime”. Lipomul este însă o aglomerare de celule umplute până la refuz cu grăsime, pe când chistul sebaceu se formează prin acumularea unei substanţe grase amorfe, nelegată de celule, care se numeşte sebum (formează stratul unsuros de la suprafaţa pielii).

Tratamentul chirurgical al lipoamelor nu este întotdeauna necesar. Se scot prin operaţie lipoamele care provoacă dureri (comprimă un filet nervos), cele situate la nivelul zonelor repetat traumatizate (de exemplu, lipoamele de pe spate, care vin în contact cu spătarul scaunului, mai ales la cei care desfăşoară o muncă de birou), lipoamele din zonele de flexie / extensie (cot, genunchi, umăr), lipoamele cu impact cosmetic negativ. Foarte, foarte rar, de regulă după o evoluţie îndelungată şi în prezenţa unor factori favorizanţi specifici, unele lipoame se pot transforma malign, adică celulele lor devin canceroase, caz în care se numesc liposarcoame. Este motivul pentru care chirurgii preferă să extirpe lipoamele care cresc rapid în dimensiuni, eliminând astfel orice risc de malignizare a lor. Altfel, lipoamele care nu îndeplinesc criteriile de mai sus nu se operează,  ci se menţin sub observaţie.

Extirparea unui lipom subcutanat este de regulă o intervenţie chirurgicală banală. Mai rar, pot ridica probleme lipoamele voluminoase din regiunea umărului, ale căror prelungiri sunt frecvente şi se infiltrează profund, printre fibrele muşchiului deltoid. În cele mai multe cazuri, operaţia se desfăşoară cu anestezie locală, putând fi eventual folosite anestezice cu durată de acţiune mai mare. După ablaţia lipomului, înainte de a sutura cât mai artistic tegumentul, chirurgul închide de obicei cavitatea rămasă, cu două-trei fire resorbabile. Uneori este nevoie de drenaj, în locul de unde a fost scos lipomul lăsându-se pentru o zi sau două un tubuşor subţire, pe care sângele şi grăsimea lichefiată se pot exterioriza. În ambele cazuri, pacientul pleacă acasă imediat după intervenţia chirurgicală. Anestezia generală este rareori necesară, pentru lipoamele voluminoase retroperitoneale sau mezenterice, când există motive  întemeiate ca acestea să nu fie lăsate pe loc.

 

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

1.817 comentarii adaugate pentru articolul “Lipomul – tumora sau „bula de grasime”?

 1. Dan says:

  M-am operat de curand prin extirparea unui lupom de 6 cm de la subrat. Dupa o saptamana ma-am dus sa scoata firele de sutura. Doctorul a constatat ca in locul lipomului a aparut o umflatura si printr-o seringa mi-a extras 10 ml de sange lichid si mi-a zis sa dorm pe partea cu operatia sa nu se mai umfle.Din pacate acum la 2 zile distanta umflatura este la loc. Ce sa fac?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Aveti cel mai probabil un serom. Nu se intampla nimic. Trebuie sa mergeți la medicul dvs care va aprecia dacă merita făcut ceva, adică punctie, sau se așteaptă resorbția lui spontana.

 2. Diaconescu Radu Gabriel says:

  Domnule doctor ,
  Eu am un lipom de mărimea unei portocale,situat pe ceafă , în zona unde vine gulerul .Nu nu mă doare, este foarte mobil, chiar tremură când merg.
  Am uitat să vă spun că am 78 de ani și lipomul a început să crească în urmă cu 20 de ani.Credeți că este vreo șansă să scap de el , deoarece mă deran jează mai ales din punct de vedere estetic. Vă mulțumesc.

 3. Petru Lucian says:

  Buna ziua domnule doctor, as avea nevoie de un sfat, mama are un lipom marisor pe coapsa, o deranjeaza si ii provoaca dureri, a facut un ecograf si a fost programata la operatie. Au operat-o dar nu i l-au scos invocand faptul ca cica e prins de os. Au cusut-o la loc si i-su spus sa mearga la un RMN. Au procedat corect? Puteau indeparta macar o parte din el? Care sunt implicatiile daca intradevar e prins de os? Putea fi stabilit doar din citirea ecografului? Va multumesc anticipat si am vrea sa venim la un consult.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Petru: foarte posibil sa fie altceva – un sarcom de ex. BAnuiesc ca I-au prelevat un fragment ptr biopsie – rezultatul va clarifica acest aspect si, impreuna cu RMN, va stabili indicatia operatorie (daca este nevoie de excizia in bloc cu un fragment de os, ceea ce implica un medic ortoped etc).

 4. Alexandra says:

  Buna ziua! Am 21 de ani, 70 de kg. De ceva timp ma neliniștește o umflatura pe gamba dreapta. Acum 5-6 ani, am descoperit că se simte o umflatura când mă aplecam, abia se observa,nu i-am dat importanța,însă o simțeam când atingeam gamba. Pielea a fost și este de culoare normală. De-atunci a început să crească foarte puțin, acum dacă întind piciorul se vede foarte puțin umflatura, se simte moale. Credeti ca este ceva grav? Nu ma deranjează, doar puțin la frig simt ceva acolo, nu aș vrea să o scot, însă am citit ceva în legătură cu un lipom malign și m-am speriat. Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alexandra: pe scurt – puteti face o ecografie de parti moi; corect este sa mergeti ptr consult direct la cel mai apropiat chirurg; indicatiile de extirpare a lipoamelor le gasiti printre raspunsurile anterioare.

 5. Robi says:

  Am fost la TM am suferit o interventie de drenare,intr-adevar este vorba de un chist sebaceu inflamat pe care medicul il va scoate dupa vindecarea completa a locului.Va multumesc pt.raspuns!

 6. Robi says:

  Buna ziua.am 44 ani si 112 kg,de vreo 8-10 luni sub bratul drept mi-a aparut o umflatura de marimea unui bob de mazare care misca si nu durea deloc.Am fost la dermatolog care a zis sa nu imi fac griji si sa revin la consult in caz ca va creste sau apar dureri!In ultimele saptamani umflatura a crescut putin si de 2 zile a inceput sa ma doara la atingere.Am mers la dermatolog care mi-a zis ca pare a fi un chist si sa nu imi fac griji!Peste 10 zile sunt programat la TM pentru excizia chirurgicala a umflaturii!Intrebarea este ca nu sunt sigur ca e bine sa imi scoata chirurgical umflatura care momentan are 1 cm diametru si are o culoare usor rosiatica!E posibil sa fie un cancer?Sunt cam speriat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *