Plasa pentru hernie – informatii generale

Istoric

Repararea herniilor cu proteza, prin tehnica aloplastica (gr. allos = strain) – folosind, pe romaneste, plasa pentru hernie sau plasa abdominala – a intrat in arsenalul chirurgilor cu numai 55 de ani in urma. Pana atunci, herniile se operau prin procedee tisulare, cu “materialul clientului”. Primele incercari de protezare nu au dat cine stie ce rezultate, datorita calitatii indoielnice a materialelor folosite. Au fost utilizate in acest scop inclusiv impletituri metalice sau tesaturi textile (macrame), care fie nu rezistau la eforturi repetitive si se rupeau, fie erau imediat respinse de organism, generand abcese grave. Acum 27 de ani, un chirurg american (Lichtenstein) publica rezultate spectaculoase, folosind pentru cura herniei inghinale un procedeu revolutionar si o plasa impletita din polipropilena, un material plastic (polimer). De atunci, folosirea protezelor sintetice pentru repararea herniei s-a raspandit la scara globala. Un amplu studiu multinational realizat acum un deceniu a demonstrat ca montarea unei plase scade frecventa complicatiilor si a recidivelor la minim. Din acest motiv, in tarile civilizate repararea herniilor cu plasa a devenit astazi obligatorie. Peste un milion de plase de diferite tipodimensiuni sunt montate anual in lumea intreaga!

Repararea unei hernii inghinale prin abord clasic, cu plasa de polipropilena
Repararea unei hernii inghinale prin abord clasic, cu plasa de polipropilena
Din ce material e facuta plasa pentru hernie?

Plasele abdominale nu sunt altceva decat tesaturi din materiale sintetice inerte, bine tolerate de organismul uman. Pentru fabricarea lor sunt folosite: polipropilena (un polimer asemanator ca aspect cu nylonul), poliesterul sau polietilentereftalatul (PET, materialul din care sunt fabricate … sticlele de plastic), politetrafluoroetilena (denumirea pompoasa a … teflonului din tigaie). Materialul cel mai folosit in prezent pentru impletirea plaselor de hernie este polipropilena monofilament (PPMF) – ieftina, perfect tolerata de organism, usoara, flexibila, rezistenta la infectii. Unele proteze au in structura fire care se resorb complet in timp sau fire neresorbabile acoperite cu substante resorbabile – celuloza modificata, acid poliglicolic. Vorbim in acest caz de o proteza compozita. Exista si proteze care au in componenta structuri biologice, dar acestea nu s-au impus in practica de zi cu zi.

Operatie laparoscopica de hernie inghinala cu plasa de polipropilena, fixata cu capse de titan
Operatie laparoscopica de hernie inghinala cu plasa de polipropilena, fixata cu capse de titan
Avantajele repararii herniei cu plasa

Desi este foarte rezistenta (nu se rupe, oricat de mare ar fi efortul depus de pacient), plasa nu se foloseste doar cu rol pur mecanic. In ochiurile ei vor patrunde celule numite fibroblasti, care vor fibroza, vor intari peretele abdominal. In acest fel, plasa de hernie favorizeaza procesul de reparare derulat de organism. In plus, pentru ca montarea ei detensioneaza peretele abdominal, atat in repaus cat mai ales in timpul eforturilor fizice, ii grabeste acestuia refacerea.

Operatie laparoscopica de hernie inghinala cu plasa de polipropilena light (cu ochiuri rare)
Operatie laparoscopica de hernie inghinala cu plasa de polipropilena light (cu ochiuri rare)

Folosirea plaselor in repararea herniilor are ca rezultat scaderea numarului de recidive, o recuperare postoperatorie mult mai rapida, scaderea la minim a durerilor postoperatorii precoce. Desi cele mai multe proteze sunt neresorbabile (nu sunt “dizolvate” de organism) si raman pe loc toata viata, flexibilitatea lor si faptul ca se integreaza perfect in structurile organismului fac sa nu fie percepute de pacient ca un corp strain.

Operatia Lichtenstein (repararea herniei inghinale cu plasa, prin abord clasic): fixarea plasei
Operatia Lichtenstein (repararea herniei inghinale cu plasa, prin abord clasic): fixarea plasei
Operatia Lichtenstein (repararea herniei inghinale cu plasa, prin abord clasic): croirea plasei
Operatia Lichtenstein (repararea herniei inghinale cu plasa, prin abord clasic): croirea plasei
Plasa pentru hernie montata prin abord clasic

Abordul clasic presupune incizia tegumentului in regiunea defectului parietal. Plasa poate fi montata deasupra muschiului, intre straturile peretelui abdominal sau sub muschii abdominali, fiecare tehnica avand indicatiile si aplicabilitatea ei. De regula, daca hernia nu s-a complicat cu o strangulare sau incarcerare, abdomenul nu se deschide. Chiar daca repararea herniei/eventratiei presupune deschiderea peritoneului (a foitei care captuseste abdomenul pe interior), plasa NU se introduce in cavitatea peritoneala decat arareori. De aceea, in majoritatea interventiilor clasice NU este nevoie de plase de hernie speciale, fiind folosite cu mult succes protezele din PPMF.

Plasa pentru hernie montata laparoscopic

Prin abord laparoscopic, plasa se monteaza obligatoriu in spatele muschilor abdominali. In cazul herniilor inghinale, ea va fi amplasata intre muschi si peritoneu si nu va ajunge niciodata in contact cu intestinele, indiferent de procedeul ales (TEP sau TAPP – vezi “Hernia inghinala: operatie clasica sau laparoscopica?”). In ambele situatii, se folosesc proteze banale din PPMF. In cazul herniei ombilicale, al herniei epigastrice sau al herniei incizionale (eventratie), plasa se monteaza de regula in abdomen. Plasele din PPMF adera insa rapid si strans la intestine, putandu-le perfora in timp. In aceste situatii se folosesc plase speciale, mai putin susceptibile sa adere la intestine, fabricate de regula din teflon expandat (e-PTFE). Sunt foarte bine tolerate de organism, dar din pacate au inca un pret prohibitiv. De aceea, se folosesc mai frecvent tesaturi de PPMF imbracate intr-un strat protector resorbabil, care impiedica intestinele sa adere  la plasa.

Operatia Lichtenstein (repararea herniei inghinale cu plasa, prin abord clasic): pozitionarea plasei in jurul cordonului spermatic
Operatia Lichtenstein (repararea herniei inghinale cu plasa, prin abord clasic): pozitionarea plasei in jurul cordonului spermatic
Complicatii generate de prezenta plasei abdominale

Folosirea unei plase in repararea herniilor nu este lipsita de riscuri, desi acestea sunt mici. Plasa poate favoriza infectiile locale (riscul este redus in cazul protezei din PPMF, mai ales daca este montata intre muschi sau sub acestia). Ea intretine fenomenele inflamatorii locale, generate de tendinta organismului de a o izola intr-o cicatrice solida. Integrarea in tesutul fibros cicatriceal este mai solida in cazul unei proteze din PPMF (ceea ce favorizeaza repararea herniei, dar face ca plasa sa devina greu de extras la nevoie) si mai slaba in cazul unei proteze din e-PTFE. In schimb, aceasta din urma genereaza mai frecvent seroame. Fibrozarea excesiva poate fi responsabila de dureri locale persistente, prin inglobarea in cicatrice a nervisorilor din jur. Aceeasi fibrozare este responsabila uneori de migrarea plasei – recidivele nu apar prin ruperea propriu-zisa a plasei, ci prin deplasarea ei sau ruperea tesuturilor de care ea a fost prinsa. Nu in ultimul rand, folosirea plasei creste sensibil costurile interventiei, mai ales in cazul unei operatii laparoscopice.

Bine de stiut
 1. Integrarea plasei (popularea ei cu celule si acoperirea cu fibrina) incepe imediat ce plasa a fost montata. Procesul este foarte intens in prima luna postoperator si este complet dupa aproximativ 3 luni de la operatie. Mici remanieri locale pot persista pana la un an de la operatie. Asta nu inseamna ca pacientul va trebui sa stea trei luni nemiscat in pat: datorita tehnicii prin care a fost montata (“fara tensiune” – tension free), proteza permite mobilizarea precoce a pacientului – desigur, conform recomandarilor medicului curant.
 2. Daca plasa a fost montata deasupra stratului musculoaponevrotic (cum se intampla de regula in eventratiile operate clasic), este preferabil ca pacientul sa poarte postoperator o centura elastica, un asa-numit “brau”. Dupa interventiile laparoscopice, dar si dupa interventiile clasice pentru hernie inghinala sau femurala, purtarea braului nu este necesara.
 3. Se folosesc intotdeauna plase de dimensiuni mai mari ca ale defectului herniar. De regula, plasa se monteaza astfel incat sa depaseasca orificiul herniar pe minim 3 – 5 cm, in toate directiile. In timp, proteza sintetica isi micsoreaza dimensiunile, cu un procent variabil in functie de tipul ei. Desfasurandu-se lent, retractia plasei nu are consecinte pentru pacient, daca nu se suprapun si alti factori care sa favorizeze recidiva (cresterea in greutate, eforturi intense si repetate, infectii locale etc). Retractia survine dupa un timp suficient de indelungat, pentru ca pana atunci muschiul ori aponevroza afectata sa se fi cicatrizat temeinic.
 4. Cu cateva mici exceptii, tehnica de montare a plasei presupune fixarea acesteia la structurile/ tesuturile organismului. Fixarea ei se poate face cu fire separate, cu agrafe metalice, cu capse de titan sau resorbabile, cu adeziv organic etc. Acest artificiu favorizeaza integrarea rapida a plasei, scade mult incidenta recidivelor, dar in schimb poate genera dureri postoperator.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

464 comentarii adaugate pentru articolul “Plasa pentru hernie – informatii generale

 1. Zargiu Manuela says:

  Bună ziua,
  Soțul meu a fost operat acum 3 zile de hernie ombilicala incarcerata dureroasă, însă medicul care l-a operat spune că nu i-a montat plasa.
  Se poate efectua o astfel de o pârtie si fara montarea piesei?
  Pe scrisoarea medicală scrie, ” cura herniei prin procedeul Mayo cu dedublare in redingota “.
  Asta înseamnă că i s a montat sau nu plasa?
  Va multumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Nu pot aprecia de la distanta motivele pt care s.a ales un procedeu tisular. Bănuiesc ca medicul curant al soțului a avut motivele sale întemeiate, va trebui sa îl întrebați pe el toate aceste amanunte.

 2. Onel Andrei says:

  Bună ziua,am fost operat acum o luna și jumătate de hernie ombilicala cu plasa,după cât timp pot juca fotbal la capacitate maxima adică 90 minute,va rog frumos sa ma ajutați

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Ținând cont de intervalul scurs, nu ar trebui sa mai aveți restrictii la efort fizic. Asta dacă medicul dvs nu va recomanda altceva, caz în care trebuie sa.i urmați sfatul

 3. Stoian Nicoleta says:

  Buna ziua. Dl doctor va rog sa-mi spuneti daca voi slabi 60 kg( am plecat de la 145) plasa abdominala montata in urma eventratiei abdominale post reconstructie TRAM se va lasa sau vor aparea probleme.
  Va multumesc!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Bună ziua.
   Nu, plasa NU se va lăsa daca slabiti. Din contra, scăderea presiunii intraabdominale va scădea tensiunea în plasa si în musculatura peretelui, din care în cazul dvs o parte lipsește deja. Așadar, spor la slăbit!PS este posibil ca după slabit brusc excesul de piele sa “atarne” puțin, dar asta nu înseamnă că plasa se va “largi”

   • IULIU says:

    Se poate desprinde plasa dupa o operatie de hernie inghinala la parascopic, daca dupa 5 zile de la operatie a aparut o tuse seaca? Se poate rupe? Multumesc

     • IULIU says:

      Va multumesc pentru raspuns. Ati intalnit cazuri in care plasa s a desprins din cauza tusei? Cum as putea sa imi dau seama daca plasa s-a desprins?mentionez ca operatia este bilaterala facuta la parascopic metoda TEP. tusea este o teama a majoritatii persoanelor operate la parascopic, dar ceva ce e inevitabil cand incepe. Ati putea sa imi recomandati ceva pentru calmarea mai rapida a tusei?mentionez ca iau calmotusin si trachisan, lamaie cu apa calda si miere de albine.
      Va multumesc

     • Dr. Teodor Buliga says:

      Plasa NU se poate desprinde de la simplul efort de tuse, dacă este corect fixata. Deplasarea ei este descrisa in cărți, asociat de regula cu eforturi foarte mari, la pacienți obezi etc. Principalul semn e recidiva, care de regula se manifesta precoce.

 4. Alexandra C says:

  Buna ziua!
  Mamei mele i s-a pus diagnosticul de eventratie abdominala. A facut control la doi doctori, cu pareri destul de diferite vis-a-vis de operatie. Unul dintre acestia i-a recomandat operatia laparoscopica, deoarece mai are o operatie abdominala cu complicatii dupa (operatie de fibrom taiata vertical ce apoi a facut serom) si s-ar putea recupera mai repede de data aceasta. Celalalt doctor i-a spus ca e mai bine sa o opereze clasic bagandu-i plasa aceea pe tot abdomenul ca sa nu mai existe riscul a se rupe in alta parte. Totusi acest mod ar reprezenta o operatie mult mai grea, si o recuperare la fel. Ea are kg in plus si am inteles ca si acesta ar fi un factor influentabil.
  Ce parere aveti dvs? Operatia este destul de urgenta si ea nu prea stie ce sa faca in sensul acesta.
  Multumesc anticipat!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Interventia pt eventratie este o urgenta în masura în care defectul de perete a generat complicații. Altfel, interv trebuie bine pregătită, inclusiv cu câteva kilograme date jos. Și în abordul laparoscopic se poate pune plasa pe tot abdomenul, ca sa nu mai vorbim de cel robotic, nu e nevoie de taietura clasica pt asta. Decizia unui abord minim invaziv se ia în funcție de localizarea defectului, mărimea lui, alți factori asociați (de ex o suferință cardiaca severa), factori pe care nu ii cunosc în absenta unui consult direct. Ca idee, sunt f f puține situații în care abordul clasic este preferabil celui minim invaziv (robotic sau laparoscopic)

 5. Carstea Mirela says:

  Buna dimineata Dl Doctor,
  În Decembrie 2021 am fost operată de hernie inghinala, de atunci si pana acum sunt zile cand se inroseste si se umflă,imi dau cu antiinflamator local ,gheață .
  Imi trece dupa la cateva zile reapare. Am făcut analize nu am infecție. O respinge corpul? Multumesc frumos!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Analizele de sânge nu sunt întrutotul fidele în aceste cazuri. Intrucat semnele de inflamație locala persista, corect este sa va adresați medicului dvs curant pt a aprecia direct situația locala și a decide în consecinta.

 6. Patricia G says:

  Buna ziua, Domnule doctor! V-as fi recunoscatoare dacă ne-ați putea ajuta cu un răspuns la problema de mai jos. Tatăl meu s-a operat de hernie inghinală in urma cu o luna și jumătate, iar in urma cu câteva zile, a sesizat ca operatia s-a înroșit și umflat. A fost la medic, i-a făcut o incizie intr-o parte a operatiei și a inceput sa curgă abundent un lichid gălbui. La o săptămâna după ce a fost sub supravegherea medicului, astăzi acesta a intervenit din noi in son operatiei și a spus ca a găsit o bucata de plasa. Este posibil ca organismul sa respingă plasa? Dacă da, va trebui sa se intervină din nou chirurgical? Mulțumesc mult!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Dacă infecția persista sub tratament conservator, afectând și plasa, extragerea ei este adesea necesara. Implicit, si reinterventia.

 7. R.L says:

  Buna ziua! Am fost operat laparoscop de o hernie inghinala cu trompa si ovarul drepte lipite si acum de cv timp simt o durere in partea dreapta, dar si cv mai jos de buric.Mi s-a recomandat Rmn abdomen si pelvis cu subsanta de contrast.Acum eu doresc sa stiu daca se vede si peretele abdominal, pozitia plasei si ansele.Ce imi recomandati? MULTUMESC!

  • Barbu Mariana -Ioana says:

   Bună ziua!sunt operată de histerectomie totală cu complicații am luat pioceanic din sală Am fost închisă și deschisă de 3 ori într-o lună jumătate cu supuratii multe luni după operație se închide a într-o parte și începea în alte părți nu neapărat pe tăietură am avut un vacum aspirator în burtă să aspire puroiul s-au format eventratii și am nevoie de plasă pe toată burta și o operație de tăierea sortului și nu știu ce și unde să mai merg mi s-a spus că doar plastica mă mai poate ajuta, vă rog să-mi spuneți dacă dvs mă puteți ajuta?

   • Dr. Teodor Buliga says:

    Pt a va răspunde corect, este nevoie sa va examinez direct. Va voi detalia ulterior dacă beneficiați de avantajele chirurgiei minim invazive sau nu, dacă e necesara cooptarea în echipa a unui plastician etc. Oricum, interventia trebuie făcută după rezolvarea puseului infecțios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *