Onicocriptoza, criptonichia sau, mai simplu, unghia încarnată apare de obicei la unghiile degetelor de la picioare, fiind atât de des întâlnită şi atât de supărătoare, încât în unele ţări este tratată în cadrul unei specialităţi aparte, numită podiatrie sau podologie („medicina piciorului”). Cu toate că nu este o afecţiune gravă, este invalidantă, pacientul fiind pus adesea în imposibilitatea de a merge. Criptonichia presupune o reacţie inflamatorie produsă la marginea laterală a unghiei. Cu timpul, în zona afectată apare o bucăţică de „carne” numită granulom piogen sau botriomicom, care acoperă treptat unghia şi sângerează la cea mai mică atingere. Tratamentul este complex, dar are la bază extragerea chirurgicală a porţiunii de unghie care a generat boala.
Ce este criptonichia?
Criptonichia (în latină „unghie ascunsă”) reprezintă creşterea „în carne” a marginii laterale a unghiei. Apare mai des la persoane plinuţe, la cei care poartă pantofi strâmţi, la sportivi, în cazul unghiilor tăiate prea scurt sau după răni provocate la pedichiură. Din cauza traumatismelor locale repetate, unghia răneşte ţesuturile din jur. Leziunile ţesuturilor periunghiale se infectează şi, deşi de cele mai multe ori se vindecă fără să ne dăm seama, fac ca în timp unghia să se îngroape şi mai mult în carne. Când vindecarea rănilor respective întârzie, deasupra porţiunii marginale a unghiei apare o cărnotenie roşie, ulcerată, care se acoperă cu o secreţie purulentă şi sângerează la cea mai mică atingere – un botriomicom paronichial sau periunghial.
Cum se tratează botriomicomul periunghial?
Când botriomicomul apare fără ca unghia să fi fost anterior încarnată, de exemplu după o tăietură sau înţepătură consecutivă pedichiurii, se poate încerca un tratament conservator: toaletă cu apă oxigenată şi betadină a degetului afectat, o dată sau de două ori pe zi, timp de mai multe zile. În plus, se aplică local pansamente înmuiate în betadină, până la rezolvarea infecţiei. Când infecţia este veche şi a provocat deja deformări definitive ale ţesuturilor periunghiale sau chiar ale unghiei propriu-zise, leziunea poate fi tratată numai chirurgical.
Cum se tratează unghia încarnată?
Cel mai bun tratament pentru unghia încarnată este cel chirurgical, practicat sub anestezie locală. Este preferabil ca intervenţia să fie efectuată în absenţa infecţiei locale, mai ales când se doreşte rezolvarea definitivă a bolii, caz în care operaţia este puţin mai laboriasă.
Extragerea totală a unghiei rezolvă definitiv durerea?
Până nu demult se practica excizia unghială totală, adică se scotea toată unghia, mai ales dacă infecţia apucase să se extindă dedesubt. Procedeul asigură o vindecare rapidă şi nu afectează matricea, adică ţesutul din care se naşte unghia, situat sub piele la 5-6 mm de baza unghiei. Drept urmare, aceasta se reface complet. Procedeul are două dezavantaje: patul unghial rămâne descoperit şi sensibil la atingere până când va fi acoperit din nou, iar boala recidivează aproape întotdeauna, pentru că noua unghie va creşte, ca şi cea veche, încarnată. Din cauza asta, procedeul şi-a păstrat doar indicaţii limitate – abcese subunghiale, de exemplu.
Se poate rezolva criptonichia, păstrând toată unghia?
În cazul infecţiilor severe se poate face doar o excizie unghială parţială, extrăgându-se marginea încarnată a unghiei împreună cu botriomicomul adiacent, fără distrugerea matricei. Chiar dacă unghia va creşte la loc şi recidiva e aproape garantată, se obţine vindecarea infecţiei, în vederea tratamentului radical. Operaţia radicală presupune excizia marginii afectate a unghiei, împreună cu porţiunea corespunzătoare a matricei şi ţesuturile periunghiale anormale, cu reconstrucţie locală. Adică se scot toate ţesuturile afectate, până la os, marginea degetului fiind refăcută cu două-trei fire de sutură, care se scot după 10-14 zile de la operaţie. Dacă pacientul respectă recomandările postoperatorii, reîncarnarea unghiei pe marginea operată nu mai este posibilă. În Statele Unite ale Americii se tentează distrugerea chimică a matricei marginale, caz în care incizia şi implicit firele de sutură nu mai sunt necesare, dar recidivele după acest procedeu sunt ceva mai frecvente.
26 comentarii adaugate pentru articolul “UNGHIA INCARNATA (CRIPTONICHIA)”
Buna ziua,
am fost operata de unghie incarnata la un picior, la degetul mare. Chirurgul care m-a operat dupa decuparea unghiei, a aplicat o substanta chimica (cred ca un acid) care sa modifice matricea pasamite incorecta a unghiei. Ca urmare a acestei actiuni, acum unghia mea nu are margine acolo si toate bacteriile imi intra cu usurinta, in ciuda faptului ca sunt riguroasa cu igiena. Ca urmare m-am pricopsit cu o micoza unghiala reziStenta si acum unghia nu numai ca are o forma ciuntita in margini mai e colorata si de micoza asta care o urateste. Am si durere cand port pantofi inchisi (adica nu sandale sau papuci)
Va rog frumos dati-mi un sfat: Ce sa fac sa-mi refac unghia asa cum era ea inainte? in asa fel incat sa nu mai am goluri pe margine si sa pot lupta eficient cu micoza care mi-a atacat unghia. Multumesc
IOana: odata matricea unghiala distrusa, unghia nu mai poate reveni la forma initiala; ptr micoza (o boala prov de ciuperci si NU de bacterii), trebuie sa cereti sfatul dermatologului. Tocmai faptul ca marginea laterala e libera va scuteste de o noua recidiva a bolii.
Buna ziua.Unde pot afla preturile unei astfel de operatii,si unde anume va gasesc?Ma confrunt de ani buni cu aceasta problema la ambele degete mari de la picioare,unghia fiind acoperita foarte mult de carne(aceasta operatie include taierea partiala a acesteia?).
Sunt nevoit lunar sa imi scot din radacina marginile unghiilor pentru a nu ajunge la infectie,dar vreau o rezolvare definitiva pe cale chirurgicala.
Va multumesc.
George: va puteti programa la consultatie apeland nr scurt de telefon afisat la rubrica de contact. dupa ce vom stabili impreuna ca trebuie operat si ce trebuie facut, veti primi si informatii despre pret.
Buna ziua, si eu am fost operata azi la o unghie incarnata, mi-a taiat o fasie din unghia afectată. Întrebarea este: cand va creste unghia iar o sa creasca in carne? Eu unghia o tai corect, drept .Multumesc!
Simona: depinde; daca nu vi s-a scos si portiunea corespunzatoare a matricei unghiale, unghia va creste la latimea initiala.
Buna ziua am avut un panaritiu la inelaru maini stangi mi sa scos o bucata de unghie …la cat timp trebuie sa curat rana si sa schimb pansamentul.in fiecare zi sau la 2 zile?va multumesc
Flori: depinde de situatia locala, pe care numai chirurgul dvs o cunoaste; nu gresiti cu nimic daca va pansati zilnic.
Din cauza frici si dureri nu am mai retinut cum a zis dr in fiecare zi sau la 2 zile.mi a spus cu cloramina si compresa cu betadina si pansat …fac tratamentul si tin degetul pansat pana la vindecare???Va multumesc mult
Va multumesc mult dl dr incet incet se reface locul.va multumesc mult
Buna ziua dl doctor va rog sa ma aj si pe mine macar cu un sfat am la ambele degete mari de la picioare o problema in urma unei incaltari cu cizmulite de guma am avut o senzatie de jena iar dupa o saptamana a aparut de jur inprejurul unghiei doar la baza unghiei(radacina)o roseata cu durere am luat oxacilina 7 zile am dat local cu tinctura de iod si baneocin,trident am fost la dermato dr a spus ca e unghie traumatizata panaritiu la chirurgie nu a avut ce sa imi faca ca nu e unghie incarnata si nu are puroi dar unghia a fost la inceput alb galbuie apoi la lunula sa facut rosie iar acum e alba am observat ca in apa se vad si celelalte unghii albe nici nu mai stiu ce sa mai fac si unde sa mai merg stau bandajata si abia ma pot incalta.Ce ar trebui sa fac sau ce credeti ca am .Va multumesc.O seara placuta.
Ionica: nu am cum sa imi dau cu parerea de la distanta, cand ati fost deja consultata direct de atatia medici, imi pare rau.
Am uitat sa precizez ca imi da cand si cand intepatuti in varful degetului cu problema.
Buna seara,domnule doctor!Mi-au fost excizate unghiile degetelor mari de la ambele picioare si as dori sa stiu cat timp trebuie sa dezinfectez/pansez degetele respective,cat timp nu am voie sa merg si dupa cat timp pot reveni la incaltamintea stransa/cizme?Multumesc,anticipat!
Georgeta: nu vad o contraindicatie de a merge – trebuie totusi sa urmati sfaturile chirurgului dvs, daca v-a contraindicat acest lucru. Pansament se aplica pana la epitelizarea patului unghial. Incaltaminte stransa nu ar trebui sa purtati niciodata, ea putand favoriza „incarnarea” unghiei.
Buna!Am fost si eu opetata de doua ori la degetul mare de la piciorul stang,dar acum mi s-a inflamat dinou la nivelul radacinii,ce pot face?
Anca: sa mergeti la chirurg ptr excizia lamei unghiale si a matricei ei (excizie „definitiva”).
Buna ziua,
sunt insarcinata in 29 de saptamani si de aprox. 2 luni mi-a aparut ceea ce medicul dermatolog a denumit un granulom piogen. Initial era rosu si uscat, de vreo 2 saptamani insa a inceput sa se inmoaie foarte tare si sa curga un lichid nemirositor, a si crescut pe parcurs. Acum nu este mai mare de 1 cm insa devine deranjant, acesta fiind chiar sub san.
Din ce am citit pe internet, se poate extirpa chirurgical. Doresc insa sa stiu cat de sigura este aceasta procedura pentru fat si care ar fi costurile aferente.
Multumesc anticipat!
Larisa: colectia trebuie macar incizata / evacuata / toaletata, sub anestezie locala, la cel mai apropiat serviciu de chirurgie. ALocala nu ar trebui sa va afecteze cu nimic, ptr antibioterapia de protectie si antiinflamatorul adecvat trebuie instiintat si medicul dvs ginecolog.
Bună seara domnule doctor am 18 ani am avut 6 operati la degetele mari ptr ca am avut unghie incarnata si acuma am panaritiu la deget de la mana dreapta imi zvacneste noaptea in afara de anestezie locală poate chirurgul sa imi facă anestezie generala eu ma simt mai bine cand sunt adormită in timpul operatiilor
Cosminika: se poate, daca ii solicitati asta, dar este mult exagerat ptr o astfel de leziune.
Am mancarimi la degetul operat de panaritiu
Buna ziua, am o problema la una din unghiile mari a piciorului. Este vorba o onicomicoza (am facut test microbiologic), care nu s-a raspandit deloc la celelelte unghii. A inceput prin ingrosarea unghiei crescute…apoi in timp, pentru ca nu am taiat-o la timp, a ajuns la radacina, distugand si deformand aspectul natural al unghiei/degetului. Tratamentele normale au dat gres si as dori sa apelez la servicii chirurgicale pentru reconstructia patului unghial (daca este posibil) + tratara ciupercii sau pentru constructia unei unghii artificiale. Voiam sa va intreb daca dvs. va ocupati cu asa ceva. Va multumesc, astept raspunsul dvs.!
Alexandra: nu, imi pare rau; excizia lamei unghiale se face frecvent in orice serviciu de chirurgie generala, dar solicitarile dvs tin mai degraba de domeniul chirurgiei plastice.
Buna seara sotul meu a fost operat la unghia mare de la picior, iar dar la spital Pina acasa a trebuit sa conduca el,si a inceput sa singereze,il.pot repansa eu si trebuie sai pun ceva,as dori un raspuns VA multumesc
Tabita: bineinteles, puteti pansa dvs daca pansamentul nu mai este competent. Un simplu pansament compresiv trebuie sa fie indeajuns pana la momentul cand ajungeti la medicul curant ptr control direct.