Hidrosadenita reprezintă inflamarea unei glande sudoripare (care produce „transpiraţia”), al cărei canal de evacuare se astupă, conţinutul nemaiputându-se elimina. Pentru că glandele sudoripare sunt situate profund şi se infectează imediat dacă nu-şi pot evacua conţinutul, hidrosadenita se transformă rapid într-o „pungă de puroi” foarte dureroasă. Apare în regiunile corpului bogate în glande sudoripare, cel mai frecvent la subsoară, o zonă foarte bine inervată şi bogată în ganglioni limfatici. În lipsa tratamentului chirurgical, care presupune drenarea de urgenţă a puroiului, hidrosadenita poate evolua spre complicaţii severe.
Ce este şi cum apare hidrosadenita?
Hidrosadenita nu este altceva decât inflamarea uneia din glandele care secretă sudoarea. Glandele sudoripare sunt situate în stratul cel mai profund al pielii (numit hipoderm). Se deschid la suprafaţa tegumentului printr-un por, prin care se elimină la exterior picăturile de transpiraţie. Pentru că glandele sudoripare sunt mai frecvente în anumite zone ale corpului, şi hidrosadenita apare de regulă în acele regiuni. Locul „clasic” de manifestare a bolii este axila, subsoara, bogată în glande sudoripare şi foliculi piloşi, care întreţin o floră microbiană bogată. Canalul excretor al glandelor se poate astupa prin microtraumatisme locale (epilat, ras) sau după utilizarea excesivă a unor produse cosmetice (deodorante solide). Nemaiputându-şi elimina conţinutul, glanda se infectează, bacteriile distrugând-o împreună cu ţesuturile din jur. Rapid, în locul afectat apare o cavitate plină cu puroi, care bombează la suprafaţa pielii ca o umflătură foarte dureroasă, cu tegumentele de deasupra roşii şi fierbinţi. Pentru că subsoara e foarte bine inervată, hidrosadenita axilară se însoţeşte rapid de dureri severe, mergând până la imposibilitatea mişcării braţului de pe partea leziunii. În plus, aici se găsesc mulţi ganglioni limfatici. Aceştia cresc în volum imediat după declanşarea infecţiei, sporind durerea locală. Dacă bacteriile trec de celulele de apărare din ganglioni şi scapă în sânge, hidrosadenita se asociază cu febră şi frison, semne clare că infecţia a început să se răspândească şi în restul organismului.
Cum se tratează hidrosadenita?
Pentru că hidrosadenita axilară evoluează mai sever decât o bubă de piele oarecare, medicul trebuie consultat încă de la primele semne de inflamaţie locală. Dacă glanda inflamată nu a fost încă distrusă şi înlocuită cu puroi, se poate încerca un tratament cu antibiotice şi antiinflamatoare. De cele mai multe ori însă pacienţii se prezintă la medic doar după constituirea colecţiei purulente. Ajunsă în această fază, hidrosadenita se tratează ca orice abces. Se incizează pielea de deasupra, sub anestezie locală, evacuându-se puroiul. După spălare cu apă oxigenată şi betadină, în cavitatea rămasă se pune o compresă cu dezinfectant, care se lasă pe loc una-două zile. Dacă medicul ar sutura la loc pielea, gaura s-ar umple din nou cu secreţii şi puroi, aşa că incizia trebuie lăsată deschisă, pentru ca leziunea să se vindece din profunzime spre suprafaţă. De regulă, vindecarea completă survine în două-trei săptămâni, în funcţie de profunzimea atinsă de abces, timp în care sunt necesare toalete locale periodice şi pansamente repetate. Din păcate, hidrosadenita recidivează frecvent, pentru că cicatricile rezultate după vindecarea abcesului (evacuat spontan sau chirurgical) influenţează negativ şi glandele sudoripare din vecinătate.
402 comentarii adaugate pentru articolul “HIDROSADENITA”
Se poate vindeca in totalitate hidrosadenita? Si daca da prin ce mijloace?
Întrebarea e retorica și răspunsurile depind de factori nenumarati, motiv pentru care s.au scris tomuri întregi pe tema asta. Gasiti câteva parcurgând răspunsurile postate anterior
buna ziua domnul doctor am o hidrosadenita zona feselor ma chinui cu ea de 8 ani de zile,apar dispar am 5 operati la zona feselor,am luat minoz de 100 6 luni mi sa dat a fost doar de moment am facut o pauza de 1 luna iar a aparut am ajuns la operatie iar,mi sa spus ca din cauza tigari nu imi trece!asa este?si vroiam sa va intreb daca am voie sa imi fac tatuaj in zona feleselor?ptr ca mi-a distrus tot fundul!
Pe un loc cu procese inflamatorii active, nu e indicat sa faceți tatuaje. După vindecarea lor completa, de discutat…
Buna ziua fratele meu are hidrosadenită supurativa la ambele brațe de doi ani se chinuie așa prin poperatie și nici un răspuns mai nou i curge un lichid alb și mult acum însă pus o drena cum ar putea scăpa de aceasta boala că nici un doctor nu știe ce să-i facă aveți vreun remediu astept un răspuns va rog mult !
Supuratiile cronice ale tegumentului axilara și ale tesutului gras de dedesubt complicate cu cicatrici/ fistule / abcese multiple nu pot fi rezolvate doar prin simpla incizie a colectiilor. Trebuie excizata întreaga zona afectata și implicit înlocuit defectul rezultat prin transplant de piele sănătoasă. Trebuie sa mergeți într.un serviciu de chirurgie plastica.
Bună ziua!fratele meu se confruntă cu hidrosadenita de mult timp.ajunge mereu la chirurg pt incizie.ce e de facut in aceste vremuri?cum putem ajunge să facem un vaccin personalizat?
Vaccinul nu este din pacate soluția. Pt cazurile trenante, cu multiple cicatrici, fistule etc fratele dvs se poate adresa unui serviciu de chirurgie plastica, in care sa se indeparteze pielea și grăsimea afectate.
Bună ziua! Și eu ma lupt de 10 ani cu hidrosadenita nustiu ce sa mai fac, nu mai suport durerile, sa extins an zona anghinala și pe fese, la sub bratul stâng. Ma puteți ajuta va rog frumos să-mi spuneți cum as putea sa procedez.
Daca aveti multiple cicatrici si focare active, cereți sfatul unui chirurg plastic pt a excizia întreaga piele afectata.
Buna ziua Domnul Doctor,
De aproape 1 an de zile am pe pielea scalpului,chiar in crestet niste umflaturi supurative, sange amestecat cu ceva puroi. Initial a fost doar una, micuta, langa ea a aparut alta mult mai mare, si de 2 saptamani inca una mai jos spre urechea dreapta. Acum multi ani am fost diagnosticat cu hidrosadenita supurativa hurrley la axile. Am luat un tratament cu doxicilina dar nu am scapat. De atunci se retrag perioade, apoi reapar. M-am chinuit tot asa. E posibil ca pielea scalpului sa fie afectata de acelasi stafilococ si sa fie aceiasi hidrosadenita blestemata? Am incercat mibazon, triamcinolon, tetraciclina,fara rezultate. In zonele respective a cazut si parul,cam cat unghia de la degetul mare. Nu stiu ce sa le mai fac. Exista o posibilitate sa scap de cele de pe scalp macar? Pt ca cele axilare…deja sunt f intinse si traiesc cu ele de ani de zile…
Multumesc mult
Cristi: cel mai probabil infecția cu stafilococ s.a întins de la un folicul pilos la altul. Posibil hematogen, prin sange, posibil prin contaminare directa – ati pus mana murdara în par. Soluții exista pt ambele localizări- pt pielea axilara se ajunge inclusiv la excizia întregii porțiuni afectate cu transplant de piele in loc, intr.un serviciu de chirurgie plastica. Pt pielea capului nu este neapărat necesara excizia – se excizeaza doar chisturile retroauriculare, dacă sunt infectate, pt foliculii de pe scalpul păros, mai rar afectați, metodele sunt mai puțin radicale. Din păcate discuția e lunga și spațiul nu e suficient pt a o dezvolta…