UNGHIA INCARNATA (CRIPTONICHIA)

Onicocriptoza, criptonichia sau, mai simplu, unghia încarnată apare de obicei la unghiile degetelor de la picioare, fiind atât de des întâlnită şi atât de supărătoare, încât în unele ţări este tratată în cadrul unei specialităţi aparte, numită podiatrie sau podologie („medicina piciorului”). Cu toate că nu este o afecţiune gravă, este invalidantă, pacientul fiind pus adesea în imposibilitatea de a merge. Criptonichia presupune o reacţie inflamatorie produsă la marginea laterală a unghiei. Cu timpul, în zona afectată apare o bucăţică de „carne” numită granulom piogen sau botriomicom, care acoperă treptat unghia şi sângerează la cea mai mică atingere. Tratamentul este complex, dar are la bază extragerea chirurgicală a porţiunii de unghie care a generat boala.

Ce este criptonichia?

Criptonichia (în latină „unghie ascunsă”) reprezintă creşterea „în carne” a marginii laterale a unghiei. Apare mai des la persoane plinuţe, la cei care poartă pantofi strâmţi, la sportivi, în cazul unghiilor tăiate prea scurt sau după răni provocate la pedichiură. Din cauza traumatismelor locale repetate, unghia răneşte ţesuturile din jur. Leziunile ţesuturilor periunghiale se infectează şi, deşi de cele mai multe ori se vindecă fără să ne dăm seama, fac ca în timp unghia să se îngroape şi mai mult în carne. Când vindecarea rănilor respective întârzie, deasupra porţiunii marginale a unghiei apare o cărnotenie roşie, ulcerată, care se acoperă cu o secreţie purulentă şi sângerează la cea mai mică atingere – un botriomicom paronichial sau periunghial.

Cum se tratează botriomicomul periunghial?

Când botriomicomul apare fără ca unghia să fi fost anterior încarnată, de exemplu după o tăietură sau înţepătură consecutivă pedichiurii, se poate încerca un tratament conservator: toaletă cu apă oxigenată şi betadină a degetului afectat, o dată sau de două ori pe zi, timp de mai multe zile. În plus, se aplică local pansamente înmuiate în betadină, până la rezolvarea infecţiei. Când infecţia este veche şi a provocat deja deformări definitive ale ţesuturilor periunghiale sau chiar ale unghiei propriu-zise, leziunea poate fi tratată numai chirurgical.

Cum se tratează unghia încarnată?

Cel mai bun tratament pentru unghia încarnată este cel chirurgical, practicat sub anestezie locală. Este preferabil ca intervenţia să fie efectuată în absenţa infecţiei locale, mai ales când se doreşte rezolvarea definitivă a bolii, caz în care operaţia este puţin mai laboriasă.

Extragerea totală a unghiei rezolvă definitiv durerea?

Până nu demult se practica excizia unghială totală, adică se scotea toată unghia, mai ales dacă infecţia apucase să se extindă dedesubt. Procedeul asigură o vindecare rapidă şi nu afectează matricea, adică ţesutul din care se naşte unghia, situat sub piele la 5-6 mm de baza unghiei. Drept urmare, aceasta se reface complet. Procedeul are două dezavantaje: patul unghial rămâne descoperit şi sensibil la atingere până când va fi acoperit din nou, iar boala recidivează aproape întotdeauna, pentru că noua unghie va creşte, ca şi cea veche, încarnată. Din cauza asta, procedeul şi-a păstrat doar indicaţii limitate – abcese subunghiale, de exemplu.

Se poate rezolva criptonichia, păstrând toată unghia?

În cazul infecţiilor severe se poate face doar o excizie unghială parţială, extrăgându-se marginea încarnată a unghiei împreună cu botriomicomul adiacent, fără distrugerea matricei. Chiar dacă unghia va creşte la loc şi recidiva e aproape garantată, se obţine vindecarea infecţiei, în vederea tratamentului radical. Operaţia radicală presupune excizia marginii afectate a unghiei, împreună cu porţiunea corespunzătoare a matricei şi ţesuturile periunghiale anormale, cu reconstrucţie locală. Adică se scot toate ţesuturile afectate, până la os, marginea degetului fiind refăcută cu două-trei fire de sutură, care se scot după 10-14 zile de la operaţie. Dacă pacientul respectă recomandările postoperatorii, reîncarnarea unghiei pe marginea operată nu mai este posibilă. În Statele Unite ale Americii se tentează distrugerea chimică a matricei marginale, caz în care incizia şi implicit firele de sutură nu mai sunt necesare, dar recidivele după acest procedeu sunt ceva mai frecvente.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

28 comentarii adaugate pentru articolul “UNGHIA INCARNATA (CRIPTONICHIA)

 1. Tabita says:

  Buna seara sotul meu a fost operat la unghia mare de la picior, iar dar la spital Pina acasa a trebuit sa conduca el,si a inceput sa singereze,il.pot repansa eu si trebuie sai pun ceva,as dori un raspuns VA multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Tabita: bineinteles, puteti pansa dvs daca pansamentul nu mai este competent. Un simplu pansament compresiv trebuie sa fie indeajuns pana la momentul cand ajungeti la medicul curant ptr control direct.

 2. Alexandra says:

  Buna ziua, am o problema la una din unghiile mari a piciorului. Este vorba o onicomicoza (am facut test microbiologic), care nu s-a raspandit deloc la celelelte unghii. A inceput prin ingrosarea unghiei crescute…apoi in timp, pentru ca nu am taiat-o la timp, a ajuns la radacina, distugand si deformand aspectul natural al unghiei/degetului. Tratamentele normale au dat gres si as dori sa apelez la servicii chirurgicale pentru reconstructia patului unghial (daca este posibil) + tratara ciupercii sau pentru constructia unei unghii artificiale. Voiam sa va intreb daca dvs. va ocupati cu asa ceva. Va multumesc, astept raspunsul dvs.!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alexandra: nu, imi pare rau; excizia lamei unghiale se face frecvent in orice serviciu de chirurgie generala, dar solicitarile dvs tin mai degraba de domeniul chirurgiei plastice.

   • Constanța says:

    Bună ziua, am o unghie încarnată și nu o pot scoate singură, mă doare foarte tare tot degetul,aceasta este la unghia mare a piciorului drept, nu mai pot merge de durere și curge mereu ceva de acolo, ca apa. Voiam să vă întreb dacă mă puteți ajuta, vă mulțumesc, aștept răspunsul dvs.

    • Dr. Teodor Buliga says:

     Buna ziua. Puteti merge la cel mai apropiat cabinet de chirurgie. Excizia marginii unghiile nu este intotdeauna necesar dar medicul va va explica cum sa faceți toaleta corecta local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *