Cancerul de rect

Cancer jonctiune rectosigmoidiana stenozant
Cancer jonctiune rectosigmoidiana stenozant
Anatomie

Rectul si canalul anal formeaza portiunea terminala a tubului digestiv. Spre deosebire de restul intestinului gros, peretele rectal este gros si uniform pe toata circumferinta, avand un strat muscular destul de gros.  Cu exceptia unei mici portiuni, rectul se afla in afara cavitatii peritoneale, in bazin. Nu este asadar invelit de peritoneu (o foita foarte subtire, dar relativ rezistenta la invazia tumorala). In schimb, el este inconjurat de un strat special ce contine grasime, ganglioni limfatici, nervi, vase de sange, numit mezorect. Pentru ca vascularizatia rectului nu dreneaza exclusiv spre ficat, metastazele pulmonare si osoase sunt ceva mai frecvente ca in cancerele colonice, pentru care metastazarea hepatica este regula, cel putin in fazele initiale. Metastazele ganglionare dupa un cancer rectal pot aparea atat in abdomen, cat si in ganglionii limfatici din regiunea bazinului (ganglionii inghinali, de exemplu).

Cancer de rect superior operat (anastomoza mecanica); aspect colonoscopic la 3 luni de la operatie.
Cancer de rect superior operat (anastomoza mecanica); aspect colonoscopic la 3 luni de la operatie.

Cancer de rect superior operat (anastomoza mecanica); aspect colonoscopic la 3 luni de la operatie.

Simptome

Desi materiile fecale ajunse in rect au consistenta crescuta, rectul are diametru larg si pereti extensibili, de unde si procentul mai mic al cancerelor rectale care au ca prima manifestare ocluzia. Ocluzia este mai frecventa in cancerele rectale inferioare si in cele anale, aici diametrul tubului digestiv scazand progresiv. Sangerarile exteriorizate prin anus (rectoragii) sunt in schimb frecvente – de regula pacientii remarca prezenta de sange, amestecat uneori cu mucozitati abundente.  Din pacate, sangerarile anale sunt puse cel mai frecvent pe seama hemoroizilor si tratate ca atare, ceea ce intarzie diagnosticul corect al bolii. Pe masura ce tumora creste, ea ocupa interiorul rectului si pacientii au senzatia de golire incompleta dupa defecatie sau percep nevoia de defecatie, fara a elimina si materii fecale (tenesme rectale). Durerile apar in fazele avansate ale bolii si arata de regula ca tumora a invadat tesuturile din jur. Mai rar, tumorile din portiunea de rect acoperita de peritoneu pot eroda peretele intestinal, care perforeaza, materiile fecale revarsandu-se în abdomen.

Cancer de rect mediu ulcerat - piesa de rezectie
Cancer de rect mediu ulcerat – piesa de rezectie
Investigatii

De regula rectoragiile indruma pacientul spre un consult medical, finalizat cu un tuseu rectal. Daca tumora este situata in rectul inferior sau anus (ultimii 10 cm ai tubului digestiv), ea poate fi perceputa la deget. Oricum, orice rectoragie trebuie investigata endoscopic (colonoscopie cu eventuala biopsie din tumora), mai ales la adulti de varsta medie sau varstnici. Analizele de sange pot fi normale, pot arata anemie sau un sindrom inflamator nespecific. Uneori in sange apar substante caracteristice, numite markeri tumorali (CEA, CA 19-9 etc). Markerii tumorali sunt utili nu atat pentru diagnosticul bolii, cat mai ales pentru monitorizarea postoperatorie a pacientului. Ei se negativeaza dupa tratament si reapar in sange cu mult timp inainte ca eventuala recidiva sau metastaza sa fie vizibila prin alte investigatii. Pentru extensia cancerului (stadiul bolii) se folosesc ecografia abdominala, examenul CT, eventual RMN. Diagnosticul de certitudine se pune doar prin examen histopatologic, analizand la microscop fragmente din tumora prelevate colonoscopic sau piesa extirpata chirurgical.

Staplerul utilizat pentru anastomoza...
Staplerul utilizat pentru anastomoza…
... detaliu: nicovala pe care se realizeaza anastomoza mecanica si fragmentele de tesut detasate prin "capsare"
… detaliu: nicovala pe care se realizeaza anastomoza mecanica si fragmentele de tesut detasate prin „capsare”
Tratament

Tratamentul cancerului rectal include procedee chirurgicale, de radioterapie şi de chimioterapie. Spre deosebire de cancerele din restul tubului digestiv, radioterapia are un rol foarte important in tratarea neoplaziilor rectale, fiind adesea aleasa ca prima metoda de tratament – multe dintre cancerele de rect raspund foarte bine la radioterapie, usurand totodata operatia ulterioara. Daca tumora este situata la distanta de orificiul anal, capetele de intestin ramase dupa rezectia chirurgicala a portiunii de colon afectate sunt cusute intre ele. Prin aceasta operatie (numita rezectie anterioara de rect sau operatia Dixon) se evita de regula anusul iliac stang (colostomia, anusul contra naturii). Procedeul a fost mult usurat prin utilizarea unor dispozitive speciale, numite staplere, care capseaza intre ele capetele de intestin (anastomoza mecanica). Atunci cand tumorile sunt situate in canalul anal sau invadeaza sfincterul anal, musculatura sfincteriana trebuie extirpata in bloc cu tumora, caz in care se practica o amputatie de rect. Aceasta operatie presupune obligatoriu crearea unui anul iliac stang definitiv. Laparoscopia este din ce in ce mai utilizata in interventiile chirurgicale adresate cancerului de rect. Atunci cand tumora invadeaza organe care nu pot fi extirpate (oasele bazinului, de exemplu), cand boala este prea avansata sau starea pacientului nu permite o operatie ampla, tumora se poate lasa pe loc, in vederea unei iradieri externe. Continutul intestinal se evacueaza in acest caz prin colostomie (anus iliac stang). Postoperator, pacientul va fi luat in evidenta serviciului teritorial de oncologie, unde se va stabili ce alte tratamente sau investigatii va face pe viitor.

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

331 comentarii adaugate pentru articolul “Cancerul de rect

  1. Maricela Panainte says:

    Tatal meu a fost diagnosticat cu Neoplasm de rect inferior in martie 2013.Afost operat,a facut citostatice si acum am facut un RMN de control.Puteti sa ma faceti sa inteleg mai bine iterpretarea lui?Microleziuni chistice cu smnal lichidian,bine delimitate,fara priza de contrast,localizate la nivelul segmentelor 2hepatic-5 mm,4 hepatic-4mm,8hepatic-5,5 mm,si respectiv 7hepatic-9mmsi respectiv 5mm.In rest parenhim hepatic cu morfologie,arii de semnal si priza de contrast normale.Cai biliare si vena porta cu calibru normal.Splina,pancreas,parenchin renal si suprarenal cu aspect IRM normale,nativ si post contrast.Mici chisturi lichidiene ,bine delimitate,localizate la nivel medular renal stang cu diametre de 9,5 si 10,5.Functii renale secretorii si excretorie normale bilateral.Fara colectii lichidiene libere peritoniale.Fara blocuri adenopatice semnificative abdominale.Sunt ingrjorata de prezenta chisturilor in aria hepatica si rinichiul stang.Cum credeti ca poate evolua si ce ar trebui sa facem?In prezent el se simte bine…Va multumesc anticipatsi astept raspunsul dvs.Maricela Panainte

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MAricela: daca sunt cu adevarat leziuni chistice, adica ele contin lichid, ar trebui sa fie benigne – trebuie comparate numarul si dimensiunile lor cu un CT sau RMN anterior (banuiesc ca a facut unul inainte de chimioterapie). Inteleg ca nu a facut si radioterapie? Pentru neoplasmele rectale inferioare este poate prima optiune terapeutica, daca nu exista metastaze – de unde si obligativitatea de a face un RMN, CT samd inca de la inceput, pentru stadializarea corecta a bolii. Oricum, prezenta acestor leziuni va trebui monitorizata pe viitor, repetand imagistica periodic, dupa o schema pe care va v-o detalia medicul oncolog.

  2. Maricela Panainte says:

    Radioterapie nu a facut deoarece din momentul repunerii tranzitului(a avut montata o ileostoma provizorie 2 luni si o saptamana) a aparut o dieree care am scapat dupa 2 luni .Asa incat de la data operatiei au trecut mai mult de 6 luni si medicul oncolog a spus ca e tardiv si lasa aceasta solutie ptr.eventuale metastaze ulterioare.A ales protocolul cu 12 sedinte(la 14 zile)

    Inainte de a incepe citostaticele am facut un CT cu substanta de contrast care nu ne-a spus nimic despre aceste chisturi,dar eu am speranta ca totul va fi bine….

    0
    0

    9 12 sedinte de cito

  3. Panainte Maricela says:

    De fapt in urma CT pe care l-am facut inainte de citostatice au aparut,dar erau cumva de mici dimensiuni si nu au putut fi catalogate..Cred ca intre un CT si un RMN e diferenta…..Cred ca era bine daca am fi avut posibilitatea sa facem tot un RMN.Sunt curioasa in ce fel pot evolua lucrurile in sens negativ.Va multumesc anticipat ptr.toate raspunsurile pe care mi le dati….As vrea sa mai stiu daca aceste lucruri se monitorizeaza numai imagistic sau si prin analize de sange?Multumesc inca o data….

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MAricela: si imagistic, si facand anumite analize de sange. analiza sangvina oarecum specifica se refera la determinarea markerilor tumorali – gasiti cate ceva in articolul despre cancere digestive. se recolteaza preoperator, apoi postoperator la intervale regulate. nu cunosc exact situatia de fata – de principiu daca un cancer de rect nu este complicat prin ocluzie sau hemoragie severa,se incepe cu radioterapia, urmata de tratament chirurgical.

  4. Maricela Panainte says:

    Markerii tumorali nu au fost recoltati preoperator ptr ca locuim in Vaslui si la noi in oras nu se lucreaza decat la un singur laborator,lucru pe care l-am aflat deja tarziu.Regret ca nu am stiut mai multe despre acest diagnostic(neoplasm de rect inferior).Oricum va multumesc pentru toate raspunsurile pe care mi le-ati dat….

  5. Panainte Maricela says:

    V-am scris inluna februarie despre diagnosticul tatalui meu de Neoplasm de Rect Inferior.El a fost operat,supus chimioterapiei si pe 15 Mai am facut controlul de rutina insemnand analize de sange.Medicul internist ne-a sugerat sa recoltam Markerul Tumoral,ceea ce am si facut.Ea a spus ca acest lucru sa fie punct de reper de acum incolo…Ideea ca valoarea lui este de 6.47Ce ar trebui sa facem in aceasta situatie?Sa ne ingrijoram?Ce atitudine sa adoptam? Sedintele de chimioterapie le-am terminat pe 27 ianuarie!!Multumesc anticipat si astept raspunsul dvs!!

  6. Dr. Teodor Buliga says:

    @Maricela: Nu, va trebui doar sa il monitorizati periodic, ptr ca nu aveti o valoare de referinta preoperator. De asemeni, va trebui sa faceti toate investigatiile de control (colonoscopie, CT si/sau RmN, eventual PET CT), cf recomandarilor si algoritmului medicului recomandat de oncolog.

  7. budescu madlin says:

    Buna ziua,domnule doctor!
    Bunicul meu,in vasta de 65 de ani, a fost diagnosticat in urma cu 2 zile pe baza unei colonoscopii cu neoplasm de rect. Urmeaza sa faca un CT peste 2 zile.

    In urma unei ecografii cu substanta de contrast, dupa spusele lui, din discutiile auzite, ficatul si prostata sunt marite in volum. La acel moment, a fost pus in tema de catre medicul care l-a examinat ca urmeaza sa intre intr-un program cu citostatice.

    Intrebarea mea este: Acest cancer este atat de evident incat ar fi putut metastaza la distanta alte organe?

    Mentionez ca pierdea sange de cca 1 an de zile si ca a scazut in greutate brusc.Imi pare rau ca nu am si alte date mai exacte, insa mi-ar fi de folos opinia dumneavoastra.
    Uitasem un lucru, dinaintea CT-ului se pune problema unui anus contra naturii.

    Va multumesc anticipat si va doresc o zi buna!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @madalin: ecografia nu este cea mai buna investigatie pentru determinarea prezentei metastazelor. Asteptati CT cu substanta de contrast. Uneori, extensia locala a cancerului nu este in directa corelatie cu metastazarea – exista cancere foarte avansate local care nu au meta, dar si unele care nu au atins toate straturile peretelui rectal, dar au metastazat deja. Pentru cancerele rectale fara metastaze, mai ales daca sunt jos situate, radioterapia este adesea metoda terapeutica cu care se incepe tratamentul. daca tumora e ocluziva sau aproape complet ocluziva, se face mai intai anus iliac, se iradiaza tumora, apoi se opereaza; uneori se poate si reintegra anusul. pentru cancerele de rect cu metastaze multiple, chimioterapia are un rol foart eimportant inca de la debut; in acest caz se opereaza doar daca tumora e ocluziva.

  8. budescu madlin says:

    Buna seara, domnule Doctor!
    Multumesc pentru raspuns.Intre timp, am primit rezultatele de la CT si alte inestigatii facute.

    La ecografie cu substanta de contrast, rezultatul este: formatiune tumorala hipoecogena, neomogena, localizata de la 2 la aproximativ 10 cm OAE care invadeaza toate straturile peretului rectal, depasind tunica musculara, cu dimensiunea pana la 7/5,5cm. Formatiunea este situata in apropierea prostatei, in contact strans cu aceasta fara a se vizualiza plan de clivaj in unele sectiuni( T4b). Semnal Doppler si Power Doppler tumoral prezent, predominant periferic atat in mod nativ cat si post substanta contrast.Nu se vizualizeaza adenopatii peritumorale. La injectarea subt. de contrast, formatiunea se incarca in faza arteriala in mod neomogen prin prezenta unor arii avasculare(posibil necroza).

    CT torace: nu sunt imagini de procese inlocuitoare de spatii la nivelul ariilor pulmonare si nici lichid pleural. Nu sunt adenopatii mediastinale.

    CT abdomen plus pelvis: ficat,splina,pancreas,rinichi si glande suprarenale fara modificari vizibile. Artera abdominala-1,6cm diametru cu calicificari parietale.

    rect- formatine tumorala voluminoasa cu diametrul de 7 cm,tisulara.iodofila,la 3 cm de OAE pe peretele lateral stang fara a se evidentia infiltrarea grasimii perirectale. Nu sunt adenopatii retroperitonale si nici lichid in peritoneu.

    VU fara modificri. CA 19-9<0,600 unitati/ml

    Conform acestora, i s-a recomandat anus iliac apoi radio si chimioterapie+ interventia de amputatie de rect.Acest lucru fiind spus de catre gastroenterolog,inca asteptam si opinia doctorului oncolog.Din ce am inteles, chirurgii doresc sa faca interventia toata odata(anus iliac+amputatia de rect)

    Mi-ar fi de mare ajutor opinia dumneavoastra cat si un eventual prognostic, acel 4B presupun ca este stadiul in care se afla si stiu ca nu este un semn bun.

    O seara frumoasa!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @madalin: din datele pe care mi le-ati trimis exista o veste proasta – tumora este foarte avansata local, dar si una foarte buna – nu exista metastaze, cel putin nu la dimensiuni decelabile imagistic.
      Neavand metastaze, chimioterapia propriu-zisa nu va mai avea rolul principal si tumora va trebui la un moment dat extirpata chirurgical. In situatia in care vorbim de un cancer de rect inferior, extins in rectul mediu si care a prins (imagistic) prostata, rolul radioterapiei trebuie sa primeze. Este deja un lucru dovedit ca in cancerele de rect mediu/inferior radioterapia are un rol de baza, fiind inclusa in protocoalele corespunzatoare de tratament in toata lumea civilizata. Iradierea tumorii ii scade acesteia volumul (uneori ea poate disparea macroscopic), permitand eventual extirparea ei fara a scoate si prostata (ceea ce ar impinge operatia in sfera interventiilor disperate – unii considera acest stadiu chiar inoperabil).
      Problema e ca dupa primele sedinte de radioterapie, datorita necrozelor locale si inflamatiei, tumora isi poate creste putin volumul, astupand complet lumenul digestiv. De aceea, daca exista sanse ca radioterapia sa precipite o ocluzie (tumora obstructiva in momentul diagnosticului), atunci se face mai intai un anus iliac, fie el si temporar (caz in care se numeste anus in continuitate – este o manevra f simpla, bine suportata), apoi se iradiaza tumora si abia dupa terminarea radioterapiei se face amputatia, cu anus iliac definitiv. Daca tumora nu este obstructiva (se poate trece cu colonoscopul de ea, pacientul are scaune cvasinormale, fara fenomene subocluzive etc), se poate face direct radioterapia, fara a mai face initial anusul iliac. Oricum, operatia de amputatie de rect presupune ca timp operator obligatoriu crearea asa-numitului anus iliac, deci el va fi facut oricum la un moment dat. In toate situatiile, dupa obtinerea rezultatului HP definitiv (arata extensia reala in perete a cancerului, metastaze in ganglioni etc), oncologul va aprecia daca se impune si chimioterapia (probabil totusi ca in situatia tatalui va fi obligatorie).

  9. budescu madlin says:

    Va multumesc mult pentru raspunsul anterior, ne-a fost de mare ajutor!
    Intre timp, am primit rezultatul biopsiilor,insa este o problema.Ni se recomanda repetarea acestora, insa nu stim cu exactitate care este cauza.
    Pe rezultatul primit, datele sunt urmatoarele:
    1. tesut normal
    2. (tumora 8)

    Examen microscopic:
    1- mici fragmente, mucoasa colica cu discreta staza si edem in corion
    2-mici fragmente, mucoasa colica ulcerata cu abudent infiltrat,inflamator in corion, adiacet fragment cu aspect de proliferare celulara mezenchimala cu celule fusiforme si un fragment cu grave artefacte de strivire ce include celule cu atipii nucleo-citoplasmatice

    Din cate am obsevat, la rubrica examen macroscopic,nu este scris nimic; iar in subsolul paginii se recomanda repetarea analizei.

    S-au recoltat 6 biopsii iar din ce inteleg eu,am primit raspunsul doar la 2.

    Repetarea acestor analize necesita timp, de aici si ingrijoarea noastra, mai ales pentru ca nu putem lua legatura cu medicul sau,acest fiind la un congres.

    Putem merge la oncolog cu datele pe care vi le am mentionat anterior si cu acest rezultat,pentru un plan de tratament?

    Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @madlin: din pacate, rezultaul nu e concludent. proba va trebui repetata, eventual la un gastroenterolog care face frecvent biopsii colonoscopic; chirurgul poate si el preleva un fragment prin ciupire directa (biopsie chirurgicala) – este totusi o varianta depasita. Fara un rezultat clar, oncologul nu va putea initia tratamentul, asa ca va trebui sa va grabiti pt a avea cat mai curand un rezultat HP.

  10. Panainte Maricela says:

    As dori sa stiu daca o persoana nediagnosticata cu cancer de colon i se poate propune sa-si recolteze Markerii Tumorali!S-a incercat efectuarea unei colonoscopii,persoana n-a putut suporta deoarece ,aceasta(colonoscopia) n-a fost facuta cu anestezie!Atunci medicul i-a propus efectuarea respectivei analize!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Maricela: oricine isi poate recolta markeri tumorali; pe de alta parte, valoarea lor este doar relativa – am operat multe cancere cu markeri normali

  11. stelu says:

    Cum se procedeaza cu repuner.ea tranzitului dupa ileostoma iradiat.si chimio.Este grea operatia? Nu am gasit prea multe

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @stelu: se rezeca o bucatica mica de intestin, capetele suturandu-se in continuitate. operatia e de mica amploare, problema e ca de obicei pacietii sunt tarati, cu imunitate proasta etc.

  12. stelu says:

    Multumesc,iradierea a fost facuta inainte de operatie.starea sotului meu este relativ buna.a facut 6sedinte de chimio,.oare nu este putin?cancer rect st 2a

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @stelu: supravietuirea in diferitele stadii de cancer este o problema pur statistica. supravietuirea, chiar in acelasi stadiu depinde de nenumarati alti factori – gradul de diferentiere a celulelor (cat de agresive sunt celulele canceroase ale pacientului respectiv), raspunsul imun al gazdei, varsta samd. numarul sedintelor de radioterapie/chimioterapie sunt stabilite de regula de radioterapeut, respectiv oncolog, cf unui algoritm international acceptat

  13. stelu says:

    Varsta sotului 48,a facut 28,s edinte de radioterapie inainte de operatie+xeloda.dupa o luna de la operatie a facut c ura de xelox 6 la 3 saptamani

  14. maria says:

    Bunica mea, 82ani, a fost diagnosticata cu cancer rectal inferior in 2011, a facut radioterapie si apoi xeloda. Nu a vrut sa se opereze atunci. Acum tumora a ajuns ka 7.5mm si are dureri destul de mari. Va rog sa mi spuneti daca se mai poate face operatie acum? Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MAria: in cancerele rectale inferioare aparitia durerii inseamna tumora cu evolutie locala avansata (durerea e data e invazia filetelor nervoase). Trebuie revazuta de oncolog si radioterapeut, care vor aprecia daca si-a atins deja doza maxima admisa de radiatii sau mai suporta o noua iradiere. daca tumora e obstructiva, trebuie intervenit, indiferent de varsta, pentru a degaja tranzitul – adica anus iliac stang definitiv.

  15. Alyna says:

    Buna ziua. Tatal meu in varsity de 62 ani a facut o colonoscopie iar pe fi sa endoscopic a digestive inferioara exista un paragraph denumit sigmoid unde sunt trecute urmatoarele stenozanta stranga la 20 cm se SAE, prin formatiune protruziva, conopidiforma. Iar ca diagnostic final formatiune protruziva, stenozanta la jonctiunea recto- sigmoidiana. D-l doctor a luat biopsies si ne-a recomandat sa facem ecografie abdominala pentru pelvis markeri tumorali si radiografie. Rog raspuns. Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alyna: o sa fiu foarte sincer – aspectul descris este inalt sugestiv pentru un cancer de sigmoid (colon stang); sigur, certitudinea va veni doar odata cu rezultatul histopatologic (la biopsie). exista si o veste buna – fiind situat la 20 cm de orificiul anal (sfincterul anal extern in rezultatul dvs), atunci exista o buna sansa sa se poata efectua o rezectie rectosigmoidiana cu anastomoza colorectala. Mai pe romaneste, este posibil ca anusul iliac stang sa poata fi evitat. Evaluarea corecta include intr-adevar marker-ii tumorali (gasiti undeva pe site si explicatia utilitatii lor),dar si o investigatie imagistica mai ampla – CT toracoabdominopelvin de preferinta (ptr stadializarea corecta si completa a unui cancer, ecografia si radiografia sunt cam putin, chiar si pentru conditiile socioeconomice din Romania).

  16. Panainte Maricela says:

    In luna februarie v-am scris despre diagnostcul tatalui meu Neoplasm Rectal.Saptamana trecuta am efectuat colonoscopia de control si lucrurile nu sunt bune….Iata ce spune rezultatul colonoscopiei:colonoscopie cu sedare pana la 20 cm de OA obiectiveaza la 10 cm de OA -PROBABIL ANASTOMOZA POST OP;Zona infiltrata,diametru 1,5-2 cm cu cheag aderent,Bio-adenocarcinom moderat diferentiat.Cum credeti ca ar trebui abordata aceasta situatie…Tot in urma investigatiilor ecografice rezulta ca nu exista determinari secundare hepatice si peritoniale.De altfel,cum v-am scis in datile anterioare in februarie am facut un RMN cu substanta de contrast in care lucrurile erau in regula din acest punct de vedere….D-na doctor internist ne-a vorbit despre radioterapie si am inteles ca e foarte greu sa obtii o programare….Sper ca am reusit sa ma fac inteleasa si astept raspunsul dvs…Cu consideratie
    Maricela Panainte

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MAricela: este vorba asadar de o recidiva locala. dupa parerea mea, beneficiaza de radioterapie preop (mai ales ca din cate imi aduc aminte nu a facut radioterapie inainte de oepratia precedenta. Apoi, va trebui reoperat. Din pacate, fiind o recidiva locala relativ jos situata,ar putea sa nu poata fi evitat anusul iliac – asta se va vedea exact intraoperator.

  17. Panainte Maricela says:

    Chirurgul care se ocupa de tatal meu a hotarat sa-i faca amputatie de rect.El spune ca nu ar fi necesar sa mai faca radioterapie.Dvs. cum credeti?Recidiva are in jur de 2 cm…si pana reusim sa ajungem la radio lucrurile pot evolua negativ,cel putin asa gandesc eu…prin propria mea logica…Ma gandesc post operatoriu,sa facem radioterapie?Si am o remuscare ,ca poate daca faceam radioterapie dupa prima interventie,lucrurile ar fi stat altfel…Dl doctor mi-a explicat in mare ce inseamna o amputatie de rect si sunt ingrozita…nu neaparat de faptul ca va purta o punga(ptr ca ne-am descurcat bine cand a avut ileostoma) ci de interventie in sine…Destinul nu ai cum sa-l schimbi,ce trebuie sa se intample o sa se intample….Multumesc ptr.fiecare raspuns…Cu consideratie Maricela Panainte

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MAricela: amputatia de rect sau rezectie totala, cum ati inteles Dvs, inseamna acelasi lucru – rectul se scoate in totalitate, impreuna cu tot orificiul anal si sfincterul din jur, urmand ca intestinul sa se goleasca intr-o punga, fiind scos la peretele abdominal (colostoma iliaca stanga terminala, definitiva). Cat despre radioterapie, imporanta ei in tratamentul cancerelor de rect nu a fost dovedita de mine sau orice alt chirurg de capul lui; ea a fost demonstrata in studii foarte ample, desfasurate la nivelul intregului mapamond. In fine, date fiind conditiile socioeconomice de la noi si dificultatea de a gasi oportunitatea de a face radioterapie, poate fi operat si fara radioterapie, daca alternativa ar fi sa astepte trei luni pana incepe sedintele respective, sa le face incomplet sau pe un aparat defect samd.

  18. Panainte Maricela says:

    Imi cer scuze,am gresit spunand ca urmeaza amputatie de rect,de fapt e vorba despre rezectie totala….Despre asta mi-a vb d-l doctor…

  19. Alyna says:

    Multumesc pentru raspuns si pentru recomandari. Pot reveni cu o intrebare cand vom intra in poses ia rezultatelor in urma executarii analizelor.

  20. Alyna says:

    Buna ziua domnu doctor. Am intrat in posesia rezultatelor in analizelor efectuate:
    -Raport pathologic concluzie: adenocarcinom tubular colonic de grad jos ( moderat diferentiat -grad de anaplazie G2) cod OMS: 8140/3
    – CT abdomino – pelvin nativ + s.c. Concluzii: formatiune proliferativa de sigmoid cu determinari secundare pulmonare, hepatice si ganglionare. Hipertrofie de prostata.
    -Markeri tumorali : CA 19-9 u/ml 238,6
    CEA ng/ml 107,5
    -Biochimie: Uree serica mg/dl 63,64
    Creatinina serica mg/ dl 1.08
    -Buletin radiologic
    Radiografie pulmonare in incidenta de fata PA: fara leziuni evolutive pulmonare vizibil radiografi.
    cord, aorta in limite normale radiografic.
    In situatia de fata ce pasi ar trebui sa urmam ,daca e nevoie de alte investigatii suplimentare. Va rog sa-mi precizati cat de garava e situatia. Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alyna: imi pare rau sa va spun, dar situatia e grava. Leziunea pare sa fie intr-un stadiu avansat, cu metastaze in ficat, ganglioni si plamani. Chiar si asa, daca nu are carcinomatoza peritoneala are indicatie de interventie chirurgicala paleativa (pentru a indeparta tumora care poate sangera sau poate astupa colonul, provocand ocluzie) – se scoate strict tumora cu o mica bucatica de colon sigmoid. Ulterior, va face chimioterapie intensiva sub supravegherea unui medic oncolog.

  21. Panainte Maricela says:

    Revin din nou,spunandu-va ca tatal meu a fost operat si i s-a montat colostoma iliaca stanga terminala.Interventia a fost de lunga durata(6 ore),in timpul acesteia a facut hemoragie si a ramas intubat in jur de 12 ore postoperatoriu.Am rezultatul de la anatomie patologica:Diagnostic microscopic:Fragmente de colon cu prezenta unui adenocarcinom moderat diferentiat ulcerat ce penetreaza intreg peretele si seroasa,numeroase embolii tumorale in vasele din musculatura si seroasa.Marginile de rezectie chirurgicala(colon si anus)fara infiltratii tumorale.Diagnostic macroscopic:Fragment de intestin si rect 25 cm cu prezenta la circa 11 cm de marginea ANALA A UNEI FORMATIUNI STENOZATE CE CUPRINDE INTREAGA CIRCUMFERINTA,ALBICIOASA,DURA,ULCERATA IN SUPRAFATA.V-as ruga sa-mi explicati cam cum apar lucrurile.Doctorul nostru chirurg si internistul spun ca nu mai este nevoie de chimio-terapie.Dvs. cum credeti?Ma chinuie un gand si am sa va intreb daca nu cumva era mai bine ptr.tatal meu daca acesta interventie(adica montarea unei colostome definitive) era facut deodata anul trecut tinand cont ca tumoarea a fost pozitionata foarte aproape de anus?Multumesc anticipat si astept raspunsul dvs.Cu consideratie Maricela Panainte

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MAricela: din pacate, nu am toate datele pentru a aprecia ce ar fi fost mai bine de facut acum un an. Tinand cont ca marginea tumorii este ACUM la 11 cm, adica la interventia precedenta era cu cel putin 1-2 cm mai sus, decizia de a face rezectie si nu amputatie a fost corecta. Pe de alta parte, nici internistul, nici chirurgul nu sunt cei care trebuie sa aprecieze dac aun pacient trebuie sa urmeze sau nu chimioterapie. Acest „privilegiu” apartine EXCLUSIV oncologului. Dupa mine, strict din punctul de vedere al extensiei locale a bolii (nu stiu daca tatal dvs are si alte boli asociate, alte contraindicatii de chimioterapie, daca are si metastaze sau nu etc), are indicatie de chimioterapie – este un cancer moderat diferentiat, recidivat, cu tumori microscopice plecate in vasele din jurul tumorii de baza (riscul de diseminare la distanta este mare).

  22. Panainte Maricela says:

    Am uitat sa mentionez ca tatal meu va fi externat zilele acestea,acasa plecand cu sonda urinara.Medicul mi-a explicat ca i-o va mai lasa 3 saptamani ptr siguranta,fiindu-i frica de incontinenta urinara.El acum se plange de usturimi in locul unde a avut montata o sonda(in anus).Aceasta i-a cazut cam a 5 a zi de la interventie.Mi-e frica cumva sa nu se fi drenat suficient ce era de drenat…La pansat nu apare nimic,pare uscat….

  23. Panainte Maricela says:

    In februarie cand am facut RMN de control cu substanta de contrast nu apareau inca nici o adenopatie pelvina sau abdominala.Tatal meu nu are nici o alta boala asociata.Inteleg,ca datorita faptului ca sunt tumori plecate in vasele din jurul tumorii de baza riscul de avansa situatia in rau este mare,asa ca trebuie cumva sa mergem din nou cu chimioterapie.El este descurajat,experienta cu citostaticile n-a fost chiar placuta….Si parca nici eu nu mai am putere….Pe de alta parte nu vreau sa am regrete….Vreau sa stiu ca am incercat totul…..Multumesc ,cu consideratie Maricela Panainte

  24. Spinu Mariana says:

    Buna ziua!tatal a fost diagnosticat in decembrie 2013 cu neoplasm de rect cu metastaze in ficat cea mai mare fiind de 4,5 cm.a inceput chimioterapia imediat iar in februarie 2014 a fost operat si i s-a montat o colostoma dar tumora nu a fost scoasa pentru ca era riscanta operatia din cauza metastazelor din ficat.de atunci a continuat chimioterapia pana in august 2014 cand a facut un soc anafilactic la erbitux.am trecut cu bine peste acest episod si de 4 saptamani a inceput sa aiba dureri in partea dorsala si chiar junghiuri in zona anusului.credeti ca ar putea fi scoasa tumora sau sa ii facem ceva pentru a scapa de jena si durerea din zona accea?in momentul acesta foloseste plasturi cu morfina de 50 mg si sevredol de 20 mg.va rog mult dati-mi un raspuns ca nu stiu ce sa mai fac si cum sa ii alin durerile.va multumesc din suflet

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MAriana: durerile locale in cancerul de rect semnifica invazie de vecinatate, adica o tumora avansata. Se poate lua in discutie radioterapia paleativa. Se pot pune plasturi cu opioide – morfina, fentanyl – in doze progresive, mai mari decat cele folosite deja.

  25. Vasilica says:

    Buna ziua domnule doctor,ma scuzati ca va deranjez,eu v-am mai scris in septembrie inainte de operatie,am fost operata pe 19 septembrie de cancer rectal,inainte de operatie am facut radioterapie si chemioterapie,am o ileostomie temporara,am inceput din nou chemioterapia ,mi s-a spus ca pentru sase luni trebuie sa continui cu terapia,dar eu am cam de o saptamana dureri in zona anusului si elimin un lichid galbui ,nu stiu daca e ceva normal,mi-e frica de o infectie sau altceva.Va rog,imi puteti spune daca e ceva grav?Va multumesc mult.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @vasilica: nu este ceva anormal sa mai eliminati secretii prin orificiul anal; durerile pot fi generate de radioterapie; corect este sa cereti parerea directa a chirurgului dvs.

  26. Vasilica says:

    Va multumesc mult pentru raspuns,am vorbit cu doctorul oncolog si mi-a spus ca poate fi ceva normal,sper sa treaca mai repede perioada asta,mi-e foarte greu cu stomia.Tot se spune ca media de viata dupa o operatie de cancer e de cinci ani,e adevarat?Eu am 35 de ani si o fetita de 11 ani si ma tot gandesc la boala asta,cred ca sunt si depresa in aceasta perioada.Va multumesc inca o data.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @VAsilica: – nu, media de varsta depinde de stadiul cancerului. Daca a fost uns tadiu precoce si raspunsul la tratament e bun, puteti depasi linistita varsta respectiva.

  27. Vasilica says:

    Buna seara domnule doctor,multumesc mult pentru raspuns.Cum as putea sti stadiul cancerului,nu mi-a spus nimeni nimic,atat stiu ca nu aveam metastaze si cu terapia ce am facut-o inainte de operatie s-a micsorat destul de mult,a ajuns la3 mm de la circa 6 cm cat era inainte.Acum fac doar chemioterapie ,sper sa fie totul bine.Va multumesc inca o data .

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @cecilia: pentru o perioada relativ scurta, da. Ar trebui ca din regim sa normalizati tranzitul cam in 1, max 2 saptamani (dar asta depinde de lungimea colonului ramas in aval de ileostoma (colon scurt = scaune moi pt tot restul vietii).

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @mihai: ca sa va raspund, imi trebuie o … intrebare. pe de alta parte, incercati sa fiti mai putin imperativ – pentru urgente puteti fi examinat la camera de garda prezenta, conform legii, la orice spital.

  28. rradu says:

    Buna ziua
    Intrebarea mea este:?
    Este foarte grav daca am scaune doar la 2 Zile dupa repunere tranzit intestinal?
    desfiintare ileostoma dupa tratamentul (Radio.operatie.chimioterapie. rect)Sunt disperat ca ceva nu e in regula

  29. Marian Ionica says:

    Buna ziua.

    Ma numesc Ionica Marian, am 29 ani si sunt din Calarasi.

    Am fost diagnosticat in Martie 2014 cu polipoza colorectala adenomatoasa degenerata malign la nivelul colonului transvers iar interventia chirurgicala la care am fost supus este urmatoarea proctocolectomie totala laparascopica cu anastamoza ileonala t-t mecanica; enterectomie segmentara. In Iulie 2014 mi s-a desfiintat ileostoma si am revenit cu scaunul la normal. De atunci insa ma lupt cu scaunele foarte dese si multe ( 10-15/zi ). Tratamentul pe care-l am acum este bazat pe loperamid 7-8 capsule/zi. Dieta este bazata pe alimente sarace in fibre, alimente care sa constipe ( orez, paste, branza slaba de vaci Fagaras, piept de pui, carne de curcan, paine prajita, ceaiuri antidiareice). Cu toate acestea nu reusesc sa mai reduc numarul scaunelor si frecventa lor. Va rog daca ma puteti ajuta cu sfaturi/idei/recomandari de orice natura : medicamente, suplimente, alimentatie.

    Daca sunt necesare si alte detalii vi le pot oferi cu cea mai mare placere!

    Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Marian: vestea buna este ca – desi boala dvs este o afectiune genetica pasibila a se complica cu cancer in 100% din cazuri – ati scapat de acest risc. vestea mai putin buna este ca – pentru ca vi s-a scos absolut tot intestinul gros – functia de resorbtie a apei din materiile fecale este foarte foarte mult afectata. Asadar, scaunele moi si dese sunt un tribut al acestei operatii. chiar daca nu ati manaca absolut nimic, tubul digestiv secreta zilnic cativa litri de lichide (suc gastric, bila etc),care in mod normal ar trebui sa se resoarba in colon, ceea ce la dvs nu mai e cazul. dieta si tratamentul pe care le urmati sunt corecte. doar deshidratarea severa ar mai scadea cantitatea acestor lichide, ceea ce insa este extrem de periculos ptr sanatatea dvs. exista diferite substante care se hidrateaza si isi cresc volumul cand absorb apa (de ex pudra de roscove, diosmectita – smecta), dar ingestia lor nu va scadea neaparat numarul scaunelor, ci poate cel mult va creste putin densitatea lor.

  30. visan ciprian alexandru says:

    buna ziua,am 28 ani,daca aveti amabilitatea,doresc sa fiu lamurit intr-o problema,acum aprox un an am inceput sa am scaune tari si de dimensiuni medii,ceea ce a dus la simptome ale constipatiei,deoarece eu nu beam multa apa,fibre nu consumam aproape deloc,deoarece am crezut ca alimentatia imi va oferi aceste fibre,numai ca nu mancam ce trebuia,si intr un final am inceput sa simt cand defecam,o senzatie de zgarietura,ca si cum se crapa pielea,iar pe hartia igienica apareau pete mici de sange rosu deschis…m-am gandit ca am fisura anala,insa cand ma spalam dupa ce terminam,simteam la orificiul anal atunci cand relaxam muschiul sfincterului,ca doua umflaturi,moi,precum niste buze,m am uitat cu o oglinda si arata exact precum hemoroizii,din ce am vazut in poze pe net…..insa sunt interiori,dupa ce ma spal si se contracta muschiul,nus e mai simt.am inceput sa manac 4 linguri de tarate de grau zilnic,2 la prima masa,2 la cealalta masa de regula seara,beau 2 litri de apa poate si mai mult zilnic,acum de aproximativ un an scaunul este destul de consistent,si il elimin usor,nemaifiind tare.intre timp,am mai avut 2-3 zile in care din cauza ca ma grabeam sa termin,simteam cum se crapa iarasi ceva si apareau mici pete de sange,a doua zi trecea,nu mai simteam nimic la al doilea scaun a doua zi,insa de aproximativ o luna,cand am simtit iar acea mica fisura,am o retinere in a relaxa total muschiul sfincterului,si am remarcat ca elimin scaunul aplatizat,nu mai este cilindric.in rest n-am simptome specifice vreunei boli,nu prezinta sange pe scaun sau in scaun,nu sunt obosit,n am slabit,ci din contra de la 77 78kg acum cu sarbatorile am 81 82 kg…de la ce poate sa fie?citeam pe net ca scaunele de tip creion ca si diametru si cele de tip panglica sunt atribuite unor afectiuni,insa eu nu elimin scaun creion,nici subtire precum o panglica,ci doar este aplatizat.sa fie de la hemoroizii interni plus faptul ca incordez muschiul sfincterului cand elimin scaunul de teama sa nu apara iar fisura?va multumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ciprian: simptomele descrise sunt benigne; daca totusi sfincterul e hiperton (prea strans) datorita unei eventuale fisuri, puteti sa va adresati unui proctolog pentru o eventuala injectare intrasfincteriana de Botox; toxina botulinica scade mult tonusul sfincterian, ceea ce va va normaliza defecatia, favorizand implicit cicatrizarea fisurii.

  31. visan ciprian alexandru says:

    va multumesc pentru raspuns domnule doctor.pe mine ma ssperiase faptul ca scaunul meu din cilindric ajunsese aplatizat,citeam pe forumuri o gramada de chestii urate,ce-i drept care incriminau forma tip creion,nu cum elimin eu..dar,fiind de fel ipohondru ,pesimist si paranoic,va imaginati ca deja devenisem agitat si oarecum pus in garda…pe mine nu ma deranjeaza ,pur si simplu m am speriat.am o igiena foarte ridicata,ma spal bine de cand ma stiu,dupa ce-mi fac nevoile,dar m-am gandit la mai multe afectiuni,totodata imi inchipuiam si ca in timpul defecatiei,pt ca nu relaxez total sfincterul la inceput,scaunul este constrans,strivit,fortat sa se aplatizeze.plus ca de cateva luni,poate un an aproape,nici n am prea mai facut miscare,am devenit cam sedentar,stau pe partea dreapta in pat in fata laptopului….m-am gandit ca poate si asta sa aiba vreo implicatie,desi totul se intampla de cam o luna,fix de la ultima ”fisura” simtita in urma defecatiei…simptomele scaunului aplatizat se intalnesc des?

  32. oana adina says:

    buna ziua! am 37 ani, as dori sa ma lamuriti si pe mine…de ceva vreme am 2-3 scaune pe zi dar sunt mai subtiri ca de obicei si fragmentate, fac f usor, nu ma chinui dar sunt ingrijorata ca nu mai au forma normala, nu prezint sangerari cu toate ca am hemoroizi .Am nascut acum 1 an si alaptez, posibil hormonii sa fie de vina? uneori am stari de greata usoara. multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Oana: simptomele descrise corespund arareori unei cauze mai serioase, sa spunem, fiind de regula expresia unor modificari de regim alimentar; totusi, pentru a scapa de orice grija, corect este sa va adresati unui gastroenterolog ptr a face investigatii suplimentare.

  33. veronica says:

    toata stima,domnule doctor!am 60 de ani.Am fost operata de hemoroizi in urma cu 10 ani.Reusesc sa am zilnic scaun dar cu efort .De 5-6 luni nu elimin complet ,colonul meu are 2 bucle care impiedica tranzitul.problema e ca s-a intamplat sa observ de 2 ori in scaun prezenta unor fragmente de tesut membranos lungi de 8-10 cm.fara nici o urma de singe. de cand m-am operat nu am mai avut singerari desi am hemoroizi din nou dar de la operatie nu am mai ajuns in situatia sa merg la medic decat pt. a-mi face o colonoscopie acum 2 ani.As dori sa stiu parerea dvs. despre aceste fragmente de tesut.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Veronica: trebuie examinate microscopic – duceti probe concludente la ex microbiologic, parazitologic etc. Un consult gastroenterologic poate fi util.

  34. Gabriel Serban says:

    Buna ziua,

    Va scriu din partea tatalui meu, in varsta de 75 de ani. Caut un sfat post operator bazandu-ma pe experienta dvs. Am scris de pe scrisoarea medicala pentru a ma face mai bine inteles.
    Diagnostic formulare libera: NEOPLASM RECTAL DISTAL OPERAT RADIOTRATAT. ILEOSTOMIE DERIVANTA. Operat in urma cu 5 luni pentru neoplasm de rect inferior pentru care s-a practicat rezectie anterioara joasa de rect cu anastamoza colorectala joasa si ileostomie de protectie cu evolutie favorabila. Se intervine chirurgical practicandu-se sub rahianestezie desfintarea ileostomiei prin enterectomie segmentara cu enteroenteroanastomoza L-L in dublu strat. Evolutie postoperatorie favorabila sub protectie antibiotica, tratament antialgic, antisecretor si de reechilibrare hidroelectrolitica. Pacientul se externeaza vindecat chirurgical, cu abdomen suplu, nedureros, afebrile, echilibrat hemodinamic si respirator si toleranta digestiva prezenta.

    De la operatia de revenirea la normal a tranzitului intestinal au trecut aproape 2 luni. Pana acum scaunele tatalui meu nu si-au revenit la starea normala dinaintea operatiei. Iese des si putin acuzand usturimi locale. Sunt normale aceste scaune la pacientii operati de neoplasm rectal? Exista alte remedii pentru revenirea situatiei la normal?

    Cu respesct,
    Gabriel Serban

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @GAbriel: mda, scaunele ar fi trebuit sa revina oarecum spre normal la doua luni de la repunerea in tranzit; ar fi bine sa il vada, daca nu chirurgul, un gastroenterolog – fie are scaune iritative dupa o rectita postradica, fie e o problema de incontinenta dupa interventie (fiind cancer jos situat, chirurgul a trebuit sa scoata toata leziunea, pana in sfincterul anal, ai carui nervisori mai sunt uneori afectati), fie e o infectie cronica cu o bacterie care se cheama Clostridium etc; bafta!

  35. Violeta says:

    Buna ziua, am nevoie urgenta de cateva lamuriri, va rog. As vrea daca puteti sa imi spuneti interpretarea dvs a concluziilor medicale facute in urma PET – CT facutv de tatal meu in Turcia. Doctorii din tara i-au spus ca mai are foarte putin de trait insa cei din Turcia nu au fost la fel de drastici. Redau mai jos concluziile:
    „Ca 19-9: 105.
    Studiu PET-CT: activitate sporită compatibilă cu modificări degenerative la nivelul articulaţiei umărului drept. Activitate uşor sporită se observă în ganglioni limfatici subcentimetrici din regiunea hilară dreaptă, având probabil legătură cu modificări inflamatorii (SUV: 3.2).
    Activitate în regiunea modificărilor fibrotice din zona colostomiei în linia mediană a abdomenului şi în cadranul inferior stâng, având probabil legătură cu modificări inflamatorii post-operatorii.
    Activităţi minim sporite se observă în zonele cu aspect murdar din zona epiplonului şi a pereţilor intestinali (SUV: 2.5). Captare FDG anormal sporită nu se detectează în ganglionii limfatici iliaci pelvieni.
    Ficat cu distribuţie uniformă a activităţii (SUV: 4.2).
    Concluzie:
    *Activităţi minim sporite se observă în zonele cu aspect murdar din zona epiplonului şi a pereţilor intestinali, fiind asociate unor modificări post-inflamatorii. Fără focare sau activitate metabolic sporită, care să sugereze prezenţa de ţesut malign în alte părţi ale corpului.
    Testul KRAS efectuat în ţară indică mutaţie în exon 2.
    PLAN: cancer rectal operat, metastază peritoneală (nedepistată în biopsia prelevată în timpul operaţiei finale). Fără leziuni depistate în cadrul studiului CT şi PET-CT.
    Este planificat tratament mFOLFIRI – Bevacizumab (întrucât operaţia este recentă, tratamentul cu Bevacizumab nu va fi administrat în primul ciclu). Se va monitoriza nivelul Ca 19-9.”
    Va multumesc mult.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Violeta: din pacate, nu se pot trata CT-uri, ci bolnavi; din fericire, Pet-CT-ul tatalui nu arata deloc dezastruos, sub rezerva faptului ca nici imagisticienii respectivi nu pot baga mana in foc daca o leziune hipercaptanta e data de modif inflamatorii postop sau de cateva celule maligne; daca e adevarat ce v-au spus, are sanse mari de a avea rezultate excelente la chimioterapie. bafta!

  36. Ana says:

    Buna ziua,

    va rog sa ma ajutati in interpretarea unui rezultat RMN, pentru tatal meu.
    chisturi corticaleBosniak 1 rinichi bilateral; chist parapielic Bosniak 1 RD; formatiune inlocuitoare de spaiu rectosigmoidiana, cu invazie locala; adenopatii milimetrice perirectale; diverticuloza sigmoidiana; chist epididimar drept.
    Este programat pentru operatie saptamana viitoare. Va rog sa imi spuneti cat de grav este, intrcat medicul lui nu a vrut sa imi dea peronal detalii. Se poate face laparascopic interventia?
    Multumesc frumos!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ana: la prima vedere pare sa fie un cancer de colon, dar confirmarea acestui diagnostic vine doar dupa analiza histopatologica a piesei; gravitatea acestei boli este data de extensia locala si la distanta, ceea ce este imposibil de apreciat pe datele prezentate. Teoretic, interventia se poate face si laparo, dar trebuie apreciat daca riscurile aduse de acest abord compenseaza avantajele lui in cazut tatalui dvs.

  37. Ana says:

    Buna seara si multumesc pentru raspuns!
    Tatal meu este progrmat la medicul chirurg pentru citirea acestui rezultat abia saptamana viitoare, astfel incat va rog sa imi spuneti daca datele de mai jos ar fi mai concludente. Sper sa nu va suparati pe mine ca insist, dar sunt foarte ingrijorata, avand in vedere ca o am si pe mama mea bolnava…As dori si opinia dumneavoastra! Multumesc anticipat!
    Ficatul in hiposemnal T1 in opozitie de faza, fara prize patologoce de gadolinium; fara dilatatii CBIH, CBEH; VB cu continut omogen in hipersemnal T@, pereti supli; splina cu diametrul 7.6 cm; RD, RS cu secretie prezenta, chisturi corticale Bosnial I rnichi bilateral. Chist parapielic Bosniak I de 4.5/3.6 cm RD; vezica urinara in semirepletie; Formatiune inlocuitoare de spatiu, in hiposemnal T1, T2, gadofila, dezvoltata circumferential, la nivelul rectului si jonctiunii rectosigmoidiene, pe o lungime de 7.2 cm, la 9.3 cm de orificiul anal. Formatiunea descrisa depaseste peretele rectal cu infiltrarea tesutului adipos adiacent, cu adenopatii milimetrice perirectale. Diverticuli sigmoidieni necomplicati.

    este vorba de metastaze? se va face anus contra naturii?
    Inca o data multumesc frumos pentru timpul acordat!
    O seara buna!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Anamaria: din descriere poate fi o tumora de rect mediu; pare ca problema evolueaza d emai mult timp; trebuie biopsiata (preferabil colonoscopic) si, daca se confirma natura maligna, iradiata si apoi operata; teoretic, la 9 cm de anus poate scapa de anus contra naturii, mai ales daca anastomoza se face mecanic (cu capse, cu stapplerul)

  38. costi says:

    buna ziua d-le doctor,am fost diagnosticat cu adenocarcinom rectal,tumora de aprox 2cm este la 3cm de OA(T2-T3NoMo),am terminat radiochimioterapia pe 15aprilie si urmează sa ma operez după 6-8saptamani,va rog să-mi spuneți cum este mai bine si mai sigur: anastomoza cu stappler si salvarea sfincterului,sau este mai bine cu colostoma permanenta.Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Costi: tumora este foarte, foarte aproape de OA. Chiar si asa, ar fi mers teoretic un procedeu cu prezervare de sfincter daca tumora ar fi fost in stadiu incipient (din datele trimise de dvs rezulta ca ea a invadat peretele dincolo de primul strat). Asadar, aveti indicatie certa de amputatie de rect (colostoma definitiva).

  39. Tinel says:

    Buna ziua d-le doctor.
    Am citit opiniile dvs. de mai sus, pentru diverse afectiuni prezentate, ceea ce m-a determinat sa ma adresez dvs si sa va rog sa-mi permiteti sa va rapesc putin din foarte pretiosul dvs. timp.
    Este vorba despre sotia mea, in varsa de 64 ani. Din cauza faptului ca nu consuma suficient de multe lichide in cursul zilei, a reusit ca in timpul unei defecatii, in urma cu mai mult timp, aprox. un an, sa se aleaga cu o fisura anala. Pentru eliminarea constipatiei, cateva zile a baut ceai pentru curatirea colonului, achizitionat de la Plafar, ceea ce o obliga sa mearga la toileta de cateva ori pe zi, cu scaune foarte subtiri si usturimi in timpul defecatiei, in zona fisurii. A intrerupt consumul de ceai in cateva zile, pentru restabilirea consistentei scaunului.
    A mers la Spitalul Miltar pentru un consult de specialitate.
    I s-a recomandat spalaturi locale cu solutie de betadina si folosirea unguentelor hemoroidale pentru o perioada de 15 zile. Cu aceasta ocazie, la consult, doctorul de specialitate a constatat ca in jurul anusului sunt cateva proeminente de marimea boabei de piper spunanad ca sunt mici pungi de grasime. Daca fisura anala, tratata cu un unguent cicatrizant, este spre bine, acum aceste proeminente sunt suparatoare, dureroase. Dupa defecatie nu foloseste hartia igienica ci doar spalaturi locale cu apa calda si sapun. Rugamintea noastra este daca ne puteti sfatui ce trebuie sa faca sa scape de acest disconfort.
    Trebuiesc cauterizate sau se pot trata pana la disparitia lor ?
    Asteptam opinia dvs. Va multumim anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Tinel: nu mi-e foarte clar despre ce tip d eleziuni este vorba – uneori se pot dezvolta, intr-adevar, chisturi sebacee dezvoltate perianal. Daca ele raspund la tratament conservator (spalaturi ce betadina, pansamente etc) si nu evolueaza spre abcedare, pot fi indepartate dupa remiterea puseului acut in conditii mai comode ptr pacient.

  40. cristina says:

    buna ziua domnule doctor am fost cu sotul meu acum o saptamana la spitalul de urgenta avea dureri sub burta si in spate ….i a facut colonoscopie si a descoperit ca are o formatiune tumorala de rect superior ….in aceeasi zi la diferenta de cateva ore am facut si CT si ne a spus ca nu are metastaze formatiune tumorala recto-sigmoidiana….fara determinari secundare hepatice.Fara adenopatii retroperitoneale….acum asteptam biopsia tumorii va rog frumos sa imi spuneti cat de grav este va multumesc din suflet astept raspunsul dv cu mare drag si nerabdare va multumesc

  41. Maria says:

    Buna dimineata! Dl. doctor, imi cer scuze anticipat pentru intrebarea ce urmeaza sa v-o pun. Asta fiindca stiu ca m-ati certa daca m-as afla in fata dv., asa cum au facut-o si alti medici. Am o durere in partea stanga si o usturime in anus, sangerari au fost usoare de 3 ani intr-un an. Nu doresc sa fac colonoscopie clasica din mai multe motive si am cerut una cu videocapsula PilCam 2. Am fost refuzata de 3 medici in clinici private desi acestia faceau reclama acestei metode de investigatie pe site-uri. Eu ce sa inteleg de aici, ca le este greu sa studieze toate imaginile sau nu au habar sa interpreteze corect? Am mare nevoie sa stiu ce este in interiorul meu si as face orice nu-mi produce jena sau durere ca sa aflu. Ce pot face? Am facut ecografii si Rmn la tot abdomenul. In afara de un mic nodul despre care mi s-a spus ca nu inseamna nimic si ca probabil provine de la o infectie, glanda suprarenala stanga marita si sindrom aderential pelvin, altceva nu s-a vazut. Mentionez ca sunt consumatoare de red bull, cam 3 cutii pe zi, fara cafea, tigari sau alcool, am 40 de ani si de 20 de ani iau zilnic 2 pastile de dulcolax. Ma gandesc cu groaza la cancer, sper sa nu-l am, fiindca am deja 2 persoane in familie cu cancer, nu de colon, si stiu ce inseamna. Ma intreb, daca am calprotectina in valori normale as putea sa am cancer sau este o analiza sigura? Spuneti-mi ce sa fac, ce analize sau investigatii fara sa fiu nevoita sa fac o colonoscopie clasica. Imi doresc o investigatie cu videocapsula, dar ma refuza medicii, mai mult, se si amuza cand aud ca nu vreau sa se atinga de mine pentru un control normal. Mi-este tare jena ca va scriu asa ceva, dar nu stiu ce sa fac. Am inceput sa folosesc supozitoare cu propolis in speranta ca poate n-o fi nimic grav. Exista si alt tratament pentru aceasta durere? Nu este de nesuportat, insa stiu ca nu este in regula cand te doare ceva. Si daca pentru orice alta analiza n-as sta pe ganduri, in ceea ce priveste colonoscopia clasica, nici nu vreau sa aud, ma tem foarte tare. La exterior nu se vede absolut nimic si parca nu-mi vine a crede ca ar putea fi vorba de hemoroizi interni. Scaunul n-a fost niciodata tare din cauza dulcolaxului, asa ca ma gandesc la o fisura ceva produsa de consumul de red bull, fiindca atunci cand il beau dimineata pe stomacul gol, ma ustura. Imi cer mii de scuze ca v-am deranjat si va multumesc mult pentru raspuns. Am indraznit, deoarece am vazut ca raspundeti si m-am gandit ca poate ma lamuriti cumva ce trebuie sa fac. Cu respect, Maria.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: va ganditi cu groaza la un cancer, dar nu va faceti o simpla colonoscopie cu analgosedare, adica fara sa simtiti absolut nimic?!? Pilula cu camera nu are valoare in intestinul gros, datorita continutului specific. Cel mai bun lucru pe care puteti sa il faceti ramane colonoscopia…

  42. Laura says:

    Buna ziua.Am o intrebare la dumneavoastra colonu iritabil poare fi un diagnpsticat fara colonoscopie? Am fost diagnostica cu colon iritabil..acum un an jumatate
    .am urmat trat cu zir fos kebene si ibutim si regim alimentar.Am fierea lenesa ….Dupa tratament mai continui sa ma balonez.borboroseli in intestine si stare de oboseala.Nu am scaune cu sange dar am uneori dureri dupa defecatie.Ce imi recomandati analizele sunt bune…mai putin la rezultat mi a iesit celule epiteliale scuamoase am facut o urocultura la recomanarea medicului a iesit bine am facut o amilaza serica mi a iesit valori 129 mi sa spus ca rezulatat nesmnicativ,Datimi o parere va rog.Multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Laura: diagnosticul, monitorizarea si tratamentul acestei afectiuni se face de catre medicul gastroenterolog; ptr a elimina alte cauze ale simptomelor, va va recomanda si colonoscopie (e o investigatie de excludere si nu una care sa puna dgn de colon iritabil)

  43. Daniela says:

    buna ziua, varul meu a facut colonoscopia si rezultatul este : FORMATIUNE TUMORALA SIGMOIDIANA STENOZANTA . I s-a prelevat probe pentru biopsie dar pana vine stiti cum este asteptarea. I s-a mai spus ca este afectata si vezica.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Daniela: in cazul fratelui, biopsia este singura care va pune diagnosticul cert. pana la obtinerea rezultatului definitiv, daca nu este vorba despre o ocluzie, caz in care se poate interveni chirurgical fara amanare, se pot face diferite teste pentru eventuala stadializare a bolii

  44. Lia says:

    Stimate Domnule Doctor, tocmai ce m-am intors de la un control medical- video-anoscopie si video-rectoscopie. Am o mare temere, de aceea va rog mult sa ma ajutati sa inteleg o problema. Medicul mi-a spus ca este vorba de hemoroizi (gradul II) si ca observarea s-a facut pe un segment de 3-4 cm. M-am prezentat la medic, deoarece am probleme cu tranzitul intestinal- am senzatia ca obtureaza ceva. In urma cu cateva zile am facut o ecografie a zonei genitale, medicul spunandu-mi ca este posibil sa am ceva la nivelul rectului- aproximatix 6 cm dinspre exterior. Nu stiu ce sa fac. E posibil ca la examenul rectului sa nu fi observat medicul nimic? Nu sangerez, am avut doar dureri usoare, rar. Ce ma sfatuiti sa fac? Controlul medical l-am facut la o clinica de specialitate de prestigiu din orasul nostru, iar medicul este un adevarat profesionist. Nu pun la indoiala diagnosticul, stiam despre acesti hemoroizi, dar ma tem de acea „umflatura”, cum s-a exprimat ginecologul. Multumesc din tot sufletul. Toate cele bune!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lia: de principiu, rectoscopia examineaza rectul exhaustiv, adica este foarte putin probabil sa fi ratat ceva la nivelul rectului; sfatul meu este sa faceti totusi o colonoscopie completa, adica pana la cec.

  45. catalin says:

    Bună seara domnule doctor,sunt operat de cancer la colon,am stoma permanenta,problema e ca sa perforat intestinul subțire care este afară și curge materie pe acolo din când în când. Inrebarea mea este dacă se închide singura gaurita sau necesita o intervenție chirurgicala specific ca am 3 luni de la operatie. Și la cât timp se poate interveni? Va mulțumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Catalin: cum adica este perforat intestinul subtire? V-a fost scos la perete de catre chirurg, adica aveti o ileostoma? Sau e o fistula accidentala?

  46. catalin says:

    Bună ziua,țin sa precizez ca gaurică sa format la baza și mă irita foarte tare pe piele. Din ce cauza sa format,ori a intrat cu acul prea mult în peretele intestinului ori a strâns prea tare firul.

  47. Filis says:

    Buna seara domnule doctor,tatal meu in varsta de 63 de ani a avut scaune diareice aproximativ 3saptamani -o luna.Am facut colonoscopia si ni s-a spus ca este sub ocluzie intesitinala si trebuie operat.Medicul mi-a spus inaintea interventiei ca este o tumora foarte mare foarte posibil canceroasa.A-si dori sa-mi interpretati si mie rezultatul histopatologic: Formatiune protruziva sigmoidiana -tesut conjunctivo-muscular ce include structuri glanduliforme cu atipii cito-arhitecturale importante , compatibile cu diagnostic de adenocarcinom tip intestinal
    -fragmente de mucoasa colonica tipica
    -fragmente necro -inflamatorii. Acesta este rezultatul de la coloniscopie acum asteptam biopsia tumorii. Medicul nu prea comunica cu noi spunandu-ne doar ca vom face citostatice.Indrumati -ne sa facem si alte investigatii pentru a avea o certitudine .

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Filis: nu mi-e foarte clar ce biopsie asteptati, din moment ce aveti deja un diagnostic clar de cancer sigmoidian – s ainteleg ca a fost deja operat? Daca nu, are indicatie clara de interventie, urmata eventual de chimioterapie (citostatice).

  48. constantin says:

    Buna ziua domnule doctor,am fost operat in urma cu doua luni si jumatate de adenocarcinom rectal,am ileostoma de protectie,si pe anus elimin ceva asemanator cu „scaunul”dar si cu un fel de mucus,azi mi sa intamplat,ce probleme credeti ca ar fi aparut dupa atata timp,va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Constantin: aspectul poate fi absolut normal – exista inca resturi fecale in bont, in pofida ileostomei, in plus colonul e setat „din fabrica” sa produca mult mucus.

  49. Luca says:

    Buna ziua, domnule doctor, am 47 de ani si am probleme cu hemoroizii incepand de la varsta de 35 de ani, principala manifestare fiind sangerarile de mai mica sau mai mare amploare. Singurele investigatii care mi-au fost facute pana acum au fost patru tusee rectale (in ultimii 5 ani), si medicii chirurgi mi-au spus ca nu sunt inca un caz chirurgical si ca rectoragiile se manifesta pe fondul hemofiliei de tip A (forma medie-severa) de care sufar. As vrea sa aflu de la dvs. daca niste hemoroizi de gr. 3 (dupa aprecierea mea, imi cer scuze, hemoroizii odata prolalabati nu pot fi redusi decat manual) pot stenoza rectul in asemenea masura incat sa deformeze scaunul. Primul scaun evacuat are forma si dimensiuni normale in partea de inceput, dar (dupa prolapsul hemoroizilor care se produce la prima evacuare) capata la final un profil triunghiular sau plat (la fel si eventualele scaune care urmeaza). Stiu ca trebuie sa fac o colonoscopie/rectoscopie si o voi face cat de curand, dar pana atunci as vrea sa stiu daca am motive serioase de ingrijorare sau e ceva normal si in cazul hemoroizilor. Imi dau seama ca, mecanic, acest lucru e posibil, dar nu stiu daca hemoroizii ar trebui sa aiba o consistenta atat de dura incat sa poata schimba forma unui scaun destul de dur, la randul lui. Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Luca: hemoroizii nu, dar prolapsul anal poate da astfel de modificari. Ar trebui sa faceti colonoscopia, apoi sa operati hemoroizii si prolapsul in acelasi timp (se folosesc staplere, capsatoare speciale).

  50. Cristian says:

    Bună ziua.. Am am 28 ani și ma confrunt cu o problema.. Acum aproximativ doua zile am avut un scaun moale pt o zi m am forțat sa ies afara iar după aceea am simțit ca am ceva în zona anusului, la o palpare se simțea ceva umflat cat o unghie de la destul mic.. A doua zi după scaun la fel am simțit, m am uitat în oglinda și de data asta se vedeau 3 astfel de „basici” de dimensiuni mai micuțe. Nu ma știu cu probele din trecut, doar în urma cu 3/4 luni am avut o sângerare foarte mica care nu a persistat,nu ma doare nimic. Ma gândeam ca ar putea fi o parte din intestin care a ieșit pentru ca m am forțat. Ce poate fi? Mulțumesc frumos

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristian: probabil o afectiune hemoroidala (tromboza, inflamatie, prolaps etc). Aveti nevoie de un consult proctologic/ chirurgical.

  51. costi says:

    Buna seara domnule doctor,doresc și eu un sfat dacă se poate:am fost operat de adenocarcinom rectal,menționez ca a fost operație foarte grea fiind la 3cm de OA și nu a reușit de prima dată fiind necesară repetarea(anostomoza ultrajoasa cu salvarea sfincterului),care a fost făcută în urma cu trei luni.Pe 16.10.2015 după efectuarea unui ct unde se constata:colecție la nivelul spațiului presacrat cu priză parietala de contrast având dimensiuni de 46/23mm(posibil abces în fază de constituire),oncologul nu prescrie tratament si solicita efectuarea unui pet/ct .Am să va mentionez doar punctele care mie mi se par în neregula:torace și abdomen-fara adenopatii axiale,activitate metabolica normală;la nivel mediastinal există câteva adenopatii infracentimetrice fără captare FDG;la nivel pulmonar stang sunt vizibili doi noduli unul de 4mm pericardiac în lingula și altul de 8/5mm în raport cu scizura oblică în segmentul apical al LIS fără fixare fdg,iar in sinusul costodiafragmatic posterior stg subpleural există un focar nodular cu fixare fdg cu suv ibm max de 4.36 patologic.Abdomen și pelvis:chist biliar segment vll fără fixare fdg,fascia perirectala prezintă suv ibm max 2.49 sub limita de semnificație oncologica,fleboliti pelvini.As vrea să știu dacă este grav și ce mai pot sa fac.Va mulțumesc,cu mult respect domnule doctor

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Costi: datele prezentate sunt absolut insuficiente – nu poti aprecia gravitatea unei boli doar dintr-un PeT CT, mai ales in situatia antecedentelor dvs oncologice.

  52. adriana says:

    _Buna ziua domnule doctor,am 29 de ani si anul trecut mi-a fost dianosticat un neoplasm la sigma rect.au urmat o serie de cicli de radioterapie asociata a chimioterapie iar in februarie am fost operata in urma caruia mi-au confectionat un anus contra naturii cu care am ramas timp de 6 luni pana am terminat si chimioterapia adjuvanta.Dupa 40 de zile de la terminarea acesteia am fost operata pt reatasarea intestinului,iar dupa 10 zile facand o ocluzie am ajuns iar in sala de operatie.Acum dupa 2 luni inca mai am scaunul diareic cu senzatia de defecaţie incompletă,pezenţa mucusului în scaun(foarte des simt ca trebuie sa merg la baie si tot ce iese,dupa dureri in partea de sus a abdomenului,este doar un pic de mucoasa),usturimi si fortari in timpul defecatiei,arsuri gastrice.Cu toate acestea as vrea sa stiu daca exista o dieta speciala sau un tratament care as putea sa-l urmez.Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adriana: da, exista; problema dvs este insa mult prea complexa ptr a putea fi expediata in cateva randuri pe net; credeti-ma – v-o spun prieteneste si in deplina cunostinta de cauza – nu evitati sa apelati la o discutie face-to-face si examen clinic direct, mergand la control la chirurgul dvs, de fiecare data cand vi se pare ca ceva este in neregula cu intestinul gros.

  53. Camelia says:

    Buna seara, domnule doctor. Am 44 de ani si am fost diagnosticata acum aproape 4 ani cu sindromul colon iritabil. Scaunele sunt tari, nu tot timpul zilnice (dar cam asa au fost mereu),dar de o vreme ma supara ceva. Acum 1 luna aproximativ, dupa un scaun, am avut vazut sange rosu (nu inchis la culoare) pe hartia igienica si am avut o senzatie de arsura in zona anusului, senzatie care s-a calmat cu o baie calda de sezut. De atunic, senzatia asta s-a repetat cam 1 data pe saptamana, din cate am observat in zilele in care stau mult timp pe scaun (serviciul meu este de asa natura). In urma unei vizite la medicul de familie, mi s-a dat un tratament pentru coloana (am, se pare, un inceput de hernie de disc) si mi s-a spus ca acea senzatie de arsura in zona anusului, balonarile, durerile abdominate…pot fi efecte ale herniei de disc. O alta problema ar fi ca uneori am dureri in laterala anusului, la cativa cm, uneori in stanga anusului, alteori in dreapta. In timpul defecatiei simt un fel de presiune, dar nu in anus, ci in incapatul coloanei (din cate am inteles de la radiografie, primele doua inele sunt tasate S4-5). Imi puteti spune care ar putea fi problema si ce analize ar trebui sa fac? Mentionez ca medicul d efamilie nu mi-a recomandat nimic gen colonoscopie/anoscopie etc.. iar in familie nu am avut cazuri de cancer de colon/rect sau de alt tip.
    Va multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Camelia: in niciun caz simptomatologia nu poate fi pusa pe seama herniei de disc!! Sangerarea cu sange rosu este de regula de cauza hemoroidala. Nefiind insa o regula absoluta, este foarte important sa va adresati unui gastroenterolog care sa va efectueze o rectoscopie/colonoscopie, chiar daca nu aveti antecedente de cancer colonic. Daca va gasi hemoroizi interni ulcerati,, ii poate banda endoscopic, fara operatie adica…

  54. Florentina says:

    Buna ziua domnul doctor,
    Spuneti mi va rog,tatal meu a fost operat acum o sapt de Neoplasm stenozant jonctiune rectosigmoidiana.tumora viloasa rectala superioara asa ii scrie pe scrisoarea medicala,sa numai spun ca i a facut externarea cu drenele dupa el,dar asta e Romania si daca platim catre stat si spaga catre doctori e normal,noi suntem prostii.
    Imi puteti spune cat de grav este sau la ce sa ne asteptam nu avem nici un raspuns din partea doctorului si nu as vrea sa ma iau dupa alte informatii care nu sunt de specialitate.
    Multumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Florentina: faptul ca a fost externat cu tuburile de dren la purtator nu este neaparat o greseala – si eu imi externez uneori pacientii cu tuburi de dren, ptr ca este o aberatie sa tii un om 2 saptamani -o luna in spital doar ptr ca este purtator de drenaj. Gravitatea unui cancer de rect tine de mai multi factori, pe care eu nu am de unde sa ii cunosc – cel mai important este rezultatul HP definitiv, pe care inca nu il aveti, dar si rezultatul analizelor de stadializate (tomograf de ex).

  55. Florentina says:

    Buna seara,va multumesc si apreciez ca mi-ati raspuns,inca nu ne-a dat rezultatul biopsiei,in schimb am obeservat ca-i curge materii fecale pe cele 2 drene 🙁 am inteles ca s-ar putea sa aiba infectie,doctorul nici nu ne baga in seama se pare ca este foarte ocupat nici timp sa-l opereze nu a avut a pus alt doctor din echipa lui am inteles de la mama.
    Spuneti-mi va rog putem ajunge la dumneavoastra pentru mai multe detalii,citirea analizelor si indrumarea catre un tratament corect?
    Va multumesc

  56. corina brudiu says:

    buna ziua.as avea si eu nevoie urgenta de un raspuns sigur.acum cateva zile tatal meu in varsta de 55 de ani a fost diagnosticat cu cancer la rect.a inceput deja sa aiba dureri foarte mari incat iau dat morfina.el astazi a facut operatia de punere a pungii pe abdomen pt adunarea fecalelor acolo.dr sunt f optimisti,tumoarea este mare dar nu e imprastiata in corp.e doar intrun singur loc pt ca iau fc analizele de biopsie din 3 locuri.el e in londra momentan.dvs ce credeti?ca mai are sanse de recuperare?precizez ca dr au zis ca organismul lui e bun si el nu e cazut la pat,au zis ca iau dat morfina doar pina rezolva operatia dupa care va urma un tratament f puternic dupa care zic ei ca daca totul e bine va incepe chimo si apoi operatie de extirpare a tumorii care e maligna din cate am inteles.multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Corina: biopsia nu arata in niciun fel cat de extins este cancerul, nici macar local, cu atat mai putin la distanta; probabil ca a facut si alte teste – tomografie de ex, desi ideal – cf protocoalelor europene in vigoare – ar fi fost un RMN de bazin; avand colostoma, poate incepe fara complicatii atat chimioterapia, cat si radioterapia (cancerele de rect raspund foarte bine la iradiere, motiv ptr care aceasta a devenit obligatorie), urmate de interventie chirurgicala. Stadializarea corecta se va face numai dupa analizarea piesei, adica postoperator, cand se va stabili si daca mai trebuie chimio ori ba (se analizeaza toti ganglionii limfatici scosi odata cu rectul)

  57. Marian C says:

    Buna seara Domnule Doctor si sarbatori fericite si linistite alaturi de cei dragi. Va scriu dupa o perioada in care vad ca persista niste probleme…Despre ce este vorba…Anul trecut am avut un scaun cu sange. Am avut probleme cu hemoroizii…dureri si stari din acelea de jena. Am implinit 34 ani in septembrie. De atunci f rar am mai observat sange. Am scaune regulate ,de obicei dimineata,uneori de doua ori pe zi,dimineata si seara. Am fost constipat doua zile acum cateva luni. Am un job care impune statul in picioare in jur de 12 ore pe zi de vreo 6 luni. Am 185cm si anul trecut aveam 110kg. Fumez,nu beau. Pofta de mancare am. Am ajuns la 104 kg in vreo 5,6 luni si apoi de 6 luni de cand am jobul asta nou care implica statul in picioare si mers pe jos am ajuns la 100kg. In ultimele 4,5 zile vad ca am pus 2kg iar. Am 102kg acum. Problema mea care ma macina…acum 6 luni am avut din nou scaun cu sange. Rosu,aprins deschis. Apoi nu am mai avut. Acum 2,3 saptamani 1 luna a reaparut. Uneori am 2,3 zile la rand apoi pauza o zi doua si reapare. Se stropeste vasul toaletei la inceput si vad in apa rosu. Scaunul e oarecum patrat. Gen piscoturi. Am observat pe anus intr-o oglinda umflaturi,pe aproape toate partile. Un fel de triunghi. Trei umflaturi care se umfla mai tare cand ma fortez. Daca incordez muschii anali se trag oarecum inauntru. Sunt speriat de acel sange cam des. Scaunul e de culoare nici deschisa nici inchisa. Am observat si ceva mucus ca niste muci care se intindeau…si o data sau de doua ori ceva elastic…ca un fel de guma de mestecat. De durut nu ma dor. Sunt balonat uneori cand stau in picioare,cand stau jos e mai ok. In pat cand stau pe spate am o senzatie de nod in gat. Mentionez ca am isoric familial de hemoroizi,bunicul tata si sora mea,si colon iritabil bunica. Cancere de acesr gen nu exista in familie din fericire. Sunt speriat…si m-ar ajuta mult o parere avizata cat de cat. Va multumesc din suflet. Va doresc un Craciun fericit si linistit si un an nou asemenea alaturi de cei dragi Dvs. Cu stima

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marian: sangerarea pare sa fie proctologica – aveti probabil o boala hemoroidala; este insa obligatoriu sa faceti o colonoscopie de control; cu aceasta ocazie, se pot banda colonoscopic si eventualii hemoroizi identificati

  58. rebeca says:

    Buna ziua.Domnule doctor va rog sa mi spuneti daca se poate face recidiva tumorala la un cancer de rect superior prin anastamoza ,stadiul l,operat in martie 2015.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Rebeca: teoretic da, cancerul poate recidiva in orice stadiu. Totusi, riscul e cu atat mai mic cu cat stadiul este mai redus.

  59. NIcoleta says:

    Buna ziua Domnule Doctor! Mama mea a facut un Ct torace+abdomen superior +pelvis cu SDC. Iata rezultatul:Bula de emfizem pulmonar stang, bazal, intern. Fara alte leziuni ale parenchimului pulmonar.Aorta toracala si artere pulmonare usor dilatate, omogen opacifiate………Colecist exclus chirurgical. Coledoc usor dilatat = 8mm.Histerectomie totala.Fara lichid liber peritoneal. PARARECTAL DREPT SI RETRORECTAL SE VIZUALIZEAZA O COLECTIE NEOMOGENA, DE 45/30 mm.(ce poate insemna??) La nivelul peretelui abdominal, pe linia mediana, se vizualizeaza 2 colectii lichidiene, cu perete subtire,iodofil 8.5/5.5 cm si una de 3.5/5.5 cm cu infiltrarea tesutului adipos in jur (Mentionez ca acum 2 luni (inainte de CT) mama a fost operata de eventratie si a colectat ser-probabil drenajul nu a fost facut cum trebuie).
    Va rog sa mi spuneti ce avem de facut si daca rezultatul este ingrijorator.
    Multumesc mult!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      NIcoleta: totul depinde de starea de sanatate a mamei; daca face febra, are semne locale de inflamatie sau are teste d einflamatie marcat crescute, colectiile ar trebui evacuate, daca nu – se poate incerca un tratament conservator pana la resorbtia lor; chirurgul mamei este cel mai in masura sa aprecieze asta.

  60. Alexa Ramona says:

    Buna ziua dnul doctor.tatal meu a fost diagnosticat cu cancer colonic.a facut sedinte de radioterapie dupa care a fost operat ,in urma caruia a ramas cu anus contra naturii definitiv.Asi dori sa stiu in ce stare este in urma rezultatelor venite:piesa rectointestinalasectionata partial de aprox.16cm.la 6.5 cm de marginea distala este prezenta o leziune ulcerata de aprix.3cm in axul lung si 2cm de marginea de rezectie radiala.
    Macroscopic prezinta imaginea unei prolirefari tumorale maligne de tipul adenocarcinomului colonic bine diferentiat ce porneste de la nivelul mucoasei pe care o ulcereaza si infiltreaza dincolo de musculatura proprie.nu sunt prezente imagini de invazie perineurala sau emboli vasculari.marginile de rezectie tumorala proximala si radiala sunt libere de malignitate.sunt prezente infiltrate limfoplasmocitare peritumorale.
    Au fost identificati si examinati 9limfoganglioni pericolinici cu dim.cuprinsi intre 0,2-0,8cm liberi de malignitate.
    GIy/T3NoLoVo grad 2 de regresie tumorala Ryan

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ramona: daca nu are metastaze in alta parte (nu am date despre stadializarea preop), este un stadiu favorabil (II); de principiu, este posibil ca oncologul sa nu considere necesara chimioterapia, desi as avea o mica rezerva: cf recomandarilor societatii europene de oncochirurgie/oncologie, ar trebui analizati minim 12 ganglioni ptr a infirma cu maxima certitudine o eventuala determinare ganglionara si implicit ptr a nu face chimioterapie.

      • Ionescu Alina says:

        Bună seara domnule doctor!
        Bunica mea în vârstă de 88 ani în urma unei intervenții chirurgicale de cancer colono-rectal în urma radioterapiei a făcut o infecție în partea inferioara a operației. A fost curățată de infecție dar de atunci prin acea incizie ii curge o cantitate mare de lichid. Ce reprezinta acest lichid și cum poate fi oprit?
        Va mulțumesc!

        • Dr. Teodor Buliga says:

          Bună ziua. Lichidul poate fi un simplu serom, adică o colecție cu limfa, dar poate proveni și din abdomen, adică ascita. Chirurgul curant este cel mai în masura sa o examineze intrucat știe exact situația locala.

  61. Alexa Ramona says:

    Multumesc …nu are metastaze in alta parte.Nelamurirea mea este urmatoarea:cand ne-am prezentat la oncolog,a fost o comisie,dna doctor a zis ca trebuie mers pe tratament cu pastile…pe cand cineva din comisia rezpectiva a zis ca ar trebui chimioterapia prin perfuzii(banuiesc…)si a ramas cum a spus dr.nostru oncolog..pe trat.cu pastile…Care este parerea dumneavoastra,pe ce mana sa mergem?vreau ce e mai bun si mai sigur pt tatal meu!!!nu vreau sa am regrete in alegera facuta,desi asta nu tine de mine!si la cat timp dupa operatie este indicat sa inceapa tratamentul?deoarece o problema nu vine niciodata singura,tata a facut si o escara la un calcai,pt care urmeaza si un tratamen injectabil urmat apoi de medicamente pt circulatia sangelui,iar doctorul a spus ca nu poate face nimic pana ce nu termina acest tratament!?!tin sa va spun ca trat.dureaza 2luni….iar noi avem deja o luna si o saptamana de la operatie!!!
    Va multumesc inca o data pentru timpul acordat…va doresc sanatate multa..si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alexa: instituirea chimioterapiei si a schemei de tratament necesare este o decizie a oncologului sau, in functie de protocolul local, a unei comisii din care oricum oncologul face parte/ condusa de oncolog; prin urmare, nu este o hotarare nici macar a chirurgului curant, cu atat mai putin a unuia „consultant”. in ceea ce priveste escara, exista o recomandare a unui comitet european, cf careia – desi chimioterapia intarzie vindecarea oricarei plagi – ea nu trebuie amanata pana dupa vindecarea completa a plagilor respective (de ex, pacientii la care se desface plaga operatorie vor urma totusi chimioterapie dupa stabilizarea situatiei locale, chiar daca pielea nu s-a inchis definitiv, ceea ce poate dura luni de zile).

  62. ileana says:

    Buna ziua!Domnul doctor,tatal meu a facut colonoscopie in urma careia rezultatul a fost…ampula rectala la 15 cm de OAE,formatiune vegetanta,circumferentiala,cu aspect stenozat de aprox. 5-6 cm.,care sangereaza spontan la atingere.s-au prelevat 3 fragmente bioptice pt. ex. histopatologic .i s-a pus diagnostic colonoscopic ca fiind proces proliferativ vegetant si stenozant rectal in curs de identificare..As dori sa stiu ce credeti ca este mai exact…si daca se poate face operatie laparoscopic..va multumesc anticipat..

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ileana: descrierea macroscopica pare sa sugereze prezenta unui cancer de rect superior sau jonctiune rectosigmoidiana (15 cm e chiar limita dintre ele); confirmarea va veni odata cu rezultatul histopatologic. Pana atunci ar trebui sa faca investigatii suplimentare privind stadializarea corecta a bolii – CT, RMN; In final, se va lua decizia adecvata privind atitudinea terapeutica – daca se va trece direct la interventie sau se fac einainte colostoma de protectie si iradiere, daca se poate face laparo sau exista contraindicatii (de pincipiu se poate), daca necesita iradiere locala / chimioterapie preoperatorie sau aceastea nu sunt necesare (cei 15 cm sunt reali sau tumora este chiar mai sus de atat) samd.

  63. Alexa Ramona says:

    Multumesc din suflet pt sfaturi…Ce am uitat sa spun este ca tata are si diabet insulino-dependent…cred ca asta este motivul pentru care i-au amanat chimioterapia pana se vindeca escara…desi mi se pare destul de mult de asteptat,ma rog la Dzeu sa fie totul bine!
    Sanatate va doresc!

  64. otilia says:

    buna ziua! mama mea a suferit o amputatie de rect in urma unui cancer colono-rectal.a facut chimioterapie postoperator.analizele au iesit bine. problema este ca are dureri in zona rezectata si inca re mai are scurgeri.este normal? trebuie sa ne facem probleme? este posibil ca facand chimioterpie sa fie intarziat procesul de vindecare a zonei amputate? mentionez ca au trecut 7 luni de la operatie. multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Otilia: nu stiu despre ce scurgeri este vorba, ptr ca acestea pot avea mai multe cauze/surse. in mod normal, plaga perineala dupa amputatie ar fi trebuit sa se vindece dupa 7 luni, chiar si cu chimioterapie in curs. corect este sa va adresati chirurgului dvs, ptr un control local.

  65. Georgiana says:

    Buna ziua,

    Tatal meu a suferit acum 2 ani o operatie de cistectomie radicala cu ureterostomie cutanata stanga (fiind diagnosticat cu carcinom urotelial invaziv vezical cu dediferentiere scuoamoasa (~95%), grad inalt de anaplazie G3, pT2b pNo pMx.
    La 8 luni de la operatie, s-au descoperit noduli tumorali pelvini in evolutie
    A urmat apoi chimioterapie (8 luni) si radioterapie (19 sedinte), insa nodulii au tot crescut.
    Pe 14.01.2016, rezultatul CT este urmatorul: Masa tumorala necrozata central pelvina,mediana si paramediana de partea dreapta, cu extensie caudala perineala cu dimensiuni axiale maxime de cca 54/41 mm, ce reprezinta raport intim(cel mai probabil invaziv) cu rectul inferior si canalul anal versant lateral drept,respectiv raport intim cu sigmoidul plonjat la nivelul lojei de cistectomie, cu invazie directa a muschiului ridicator anal drept, muschiului obturator intern drept.
    Notam densificare a grasimii presacrate, respectiv mica acumulare fluida obturatorie interna stanga cu grosime maxima de cca 17 mm. Anse de intestin subtire plonjate pelvin, acolate obturator intern drept. Modificari inflamatorii ureterale, periuterale si bazinetale bilateral. Stenturi ureterale bilateral cu extremitatea superioara la nivel bazinetal.

    Mentionez faptul ca tata ia de 9 zile Fentanyl 20 si Sevredol 25, pentru ca durerile sunt cumplite. Din pacate nici macar aceste medicamente nu ii iau durerile. Nu se poate ridica din pat aproape deloc, iar constipatia este prezenta si nu reusim sa o tratam

    Aveti vreun sfat pentru noi va rog? Mai este posibila operatia in cazul lui?

    Multumesc, Georgiana

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgiana: din pacate, boala pare a fi intr-un stadiu avansat; nu cred ca in stadiul actual chirurgia este o solutie salvatoare, ea ar putea insa rezolva complicatiile bolii. mai precis, daca apar semne de ocluzie intestinala, se intervine rapid ptr ocolirea obstacolului / efectuarea unei colostome, in functie de constatarile intraoperatorii.

  66. Georgiana says:

    Va multumesc pentru raspuns. Aveti vreun sfat va rog cu privire la cum ar trebui sa tratam constipatia in aceste conditii de boala si medicamente pe care le ia (fentanyl,sevredol)? Am incercat cu supozitoare cu glicerina,ulei de parafina, sollievo, dar nu au avut rezultate favorabile. Iar laxativele clasice ii provoaca crampe abdominale teribile..
    Avand in vedere ca tumoarea este in zona anala, durerea este maxima cand incearca sa mearga la WC ( mentionez ca tata nu mai poate sa stea mai mult de 5 min in picioare din cauza durerii pe care o are).
    Este normal ca aceasta combinatie de medicamente sa nu aiba efect?
    Multumesc, Georgiana

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgiana: cred ca nu mai este vorba despre o constipatie in adevaratul sens al cuvantului, i de-a dreptul de fenomene ocluzive, ceea ce face ca medicatia laxativa sa fie / sa devina in curand inutila. in caz de ocluzie, se va interveni chirurgical (daca pacientul mai suporta operatia), ptr a face macar o colo/ileostoma.

  67. Livia says:

    Buna ziua,
    tatal meu a fost internat din cauza unor sangerari masive rectale, in urma colonoscopiei s-a descoperit o tumora pe colon din care i sa-u luat probe pentru biopsie, diagnosticul de la externare fiind: FORMATIUNE TUMORALA INFILTRATIV STENOZANTA SIGMOIDIANA, diagnostice secundare: Diverticuli sigmoidieni, fara complicatii, Rectoragie, Engastrita edematoasa moderata, Bulbita eroziva moderata.
    Puteti sami explicati pe intelesul meu acest diagnostic? Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Livia: este probabil un cancer de sigmoid (confirmarea va veni dupa obtinerea rezultatului histopatologic, al biopsiei). Din fericire, daca stadiul nu este foarte avansat, localizarea sigmoidiana este una relativ favorabila dpdv chirurgical. are indicatie de interventie chirurgicala fara amanare, dupa stadializarea corecta a bolii.

  68. Bica Robert says:

    Buna ziua domnule doctor am 26 de ani , de aproximativ o luna, am o problema care ma supara, la inceput am avut dureri abdominale persistente dar care erau suportabile , acum insa am scaune mici subtiri aproximativ unui glont uneori arata ca un creion , am tot timpul senzatia ca nu m-am golit , si tot timpul ma chinui sa fac, nu am dureri anale , nu sunt urme de sange si nu am scazut in greutate, am probleme si cu stomacul , de fiecare data cand mananc am impresia ca mancarea imi vine inapoi si tot timpul ca imi ramane in gat , ma puteti ajuta cu un raspuns citesc tot timpul pe net si ma cam sperie destul de tare . Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Robert: toate spaimele dvs pot fi uso indepartate printr-un consult la gastroenterolog, care va aprecia daca este nevoie si de o colonoscopie sau nu.

  69. berbece cecilia says:

    buna ziua sotul meu a fost operat acum 4 luni de pseudomyxoma peritonri i s au taiat pancreas .ficat bila colecist splina tot colon are ileostoma acum as vrea sa va intreb daca e normal de 4 luni sa i curga din burta un lichid foarte urat mirositor dr spune ca e infectie dar nu i se da nimic doar se chinuie asa ca sa iasa infectia sa spart pielea unde era dren si operatia are pe burta pungi de ileostoma dumneavoastra ce spuneti sa r putea opri cumva infectia va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cecilia: din pacate, afectiunea sotului este severa si s-ar putea ca lichidul exteriorizat sa nu fie o simpla infectie, ci sa denote o complicatie a bolii d ebaza; nu am date complete, cel mai in masura sa monitorizeze evolutia sotului este medicul sau curant.

  70. Alexandru says:

    Buna ziua. Ptr un pacient de 27 de ani, diagnosticat cu tumora rectala, care a facut radiochimioterapie si apoi a avut o interventie chirurgicala de amputatie de rect, procedeu laparoscopic, ramanand momentan cu o coleostoma, rezultatul biopsiei de dupa interventia chirurgicala a aratat ca zona este curata, fiind curatata bine. Nemaifiind necesar radio/chimioterapie dupa interventia chirurgicala. Doresc sa intreb, la cat timp dupa operatie se poate realiza o reconstructie a rectului? Faceti o astfel de operatie? Aveti idee la ce pret ajunge? Va multumesc anticipat..

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alexandru: daca a avut AMPUTATIE, reconstructia NU se mai poate face NICIODATA (amputatie de rect inseamna ca tot orificiul anal a fost scos, impreuna cu tot aparatul sfincterian corespunzator)!! Daca a avut doar o REZECTIE de rect, atunci repunerea in tranzit este in general posibila, in functie de situatia locala. Pretul difera in functie de modul in care se reface continuitatea digestiva – manual sau mecanic, cu un aparat numit stapler. Aceste amanunte le veti primi dupa consultul direct.

  71. Alexa Ramona says:

    Dupa operatia de cancer colorectal,in urma unui examen CT avem si urmatorul rezultat:aspect de infiltrare a grasimii perirectale si preacro-coccigiene cu adenopatii locoregionale ,diametru pana la 12/8mm cu ingrosarea fasciei sacro-recto-pubiene.fara leziuni suspecte osoase.
    Ce ar putea fi ?multumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ramona: ingrosarea respectiva poate fi inflamatorie, postoperatorie/postradioterapie. La fel si ganglionii, desi sincer sunt putin cam mari – aici trebuie interpretat intr-un context mai larg, care sa implice stadiul, timpul scurs de la operatie, tipul de cancer samd. Un PET CT ar putea fi mai lamuritor, dar da rezultate fals pozitive daca e facut prea aproape de radioterapie/operatie.

  72. dory says:

    Buna,sant Dorina si am 42 de ani.sant in Spania si am fost operata de 2 ori in 3 luni prima data de fisura anala de 1cm si 2 polipi iar a doua ora tot de fisura sa rupt in sus de la operatie si de hemoroid am fost operata,dar ce va pot spune ca nu pot sa fac nimic prin casa adica sa ma plimb ca ma doare tot la pat stau si mai ales cand ma duc la baie ma duc cu stres ca ma doare cred ca din nou mi se fisureaza ,sa fie si asta o problema ca imi este slabit intestinul ca mi sa spus caci cand eram mica imi iesea intestinul afara de la frig si cand eram constipata asa imi spunea mama mea si fugea cu mine la urgenta si mi-l bagau inauntru nu stiu ce sa mai cred dar de slabita ma simt slabita inauntru nu pot sa stau pe scaun,ce investigatii ar trebui sa mi se faca aici,va rog sa imi dati un sfat,nu va mai zic ca ma imbalonez cat un balon si am multe gaze,vreau sa va spun ca si medicul sa mirat dea a doua fisura ca sa fisurat in sus nu se explica de ce si sangeram mult acum de o saptamana nu am mai sangerat nu ma laud ca nu se stie.VA ROG SA IMI DATI UN SFAT PROBLEMA SA FIE SI DE CAND ERAM MICA CU INTESTINUL SA SLABIT CUMVA.VA MULTUMESC……A si lucrez unde este frig si apa rece si ridic greutate cred ca nu am sa mai pot merge acolo sa lucrez….ASTEPT RASPUNS DE LA DUMNEAVOASTRA….

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dory: pentru acest tip de leziuni, examenul clinic local are valoare absoluta; in absenta lui, nu ma pot pronunta de la distanta; sunt convins ca medicii chirurgi de acolo va vor oferi cele mai bune alternative d etratament.

  73. dory says:

    Buna,sant Dorina si am 42 de ani.sant in Spania si am fost operata de 2 ori in 3 luni prima data de fisura anala de 1cm si 2 polipi iar a doua ora tot de fisura sa rupt in sus de la operatie si de hemoroid am fost operata,dar ce va pot spune ca nu pot sa fac nimic prin casa adica sa ma plimb ca ma doare tot la pat stau si mai ales cand ma duc la baie ma duc cu stres ca ma doare cred ca din nou mi se fisureaza ,sa fie si asta o problema ca imi este slabit intestinul ca mi sa spus caci cand eram mica imi iesea intestinul afara de la frig si cand eram constipata asa imi spunea mama mea si fugea cu mine la urgenta si mi-l bagau inauntru nu stiu ce sa mai cred dar de slabita ma simt slabita inauntru nu pot sa stau pe scaun,ce investigatii ar trebui sa mi se faca aici,va rog sa imi dati un sfat,nu va mai zic ca ma imbalonez cat un balon si am multe gaze,vreau sa va spun ca si medicul sa mirat dea a doua fisura ca sa fisurat in sus nu se explica de ce si sangeram mult acum de o saptamana nu am mai sangerat nu ma laud ca nu se stie.VA ROG SA IMI DATI UN SFAT PROBLEMA SA FIE SI DE CAND ERAM MICA CU INTESTINUL SA SLABIT.

  74. Alexa Ramona says:

    Domnule doctor,diagnosticul a fost urmatorul:adenocarcinom bine diferentiat ce porneste de la nivelul mucoasei ce o ulcereaza si o infiltreaza dincolo de musculatura proprie. Nu sunt prezente imagini de invazie perineurala sau embolo vasculari.marginile de rezectie tumorala proximala si radiala sunt libere de malignitate.sunt prezente infiltrate limfoplasmocitare peritumorale.au fost identificati si examinati 9 limfoganglioni pericolonici liberi de malignitate.GIyT3N0L0V0 .
    A facut radioterapie inaintea operatiei.dupa operatie nu a facut si chimioterapie.
    CT-ul este facut la 3 luni de la operatie si i s-a spus sa-l repete dupa 2luni.
    Multumesc pentru raspunsul anterior si astept si raspunsul in urma datelor date.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ramona: conform celor mai recente recomandari internationale, numarul de 9 ganglioni examinati este insuficient ptr a fi siguri ca nu exista invazie ganglionara si pacientii respectivi ar trebui sa primeasca chimioterapie, chiar si in stadiul descris (IIA).

  75. roxana says:

    Buna ziua dl doctor, mama mea a avut o operatie de inchidere ileostoma, este normal sa aibe crampe abdominale, balonari? La cat timp de la operatie se va inchide locul unde a fost ileostoma? A ramas cu o gaura acolo unde dam cu betadina si pansam. Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Roxana: pana la reluarea deplina a tranzitului intestinal, balonarile si crampele vor persista. Inchiderea vechiului orificiu parietal depinde de multi factori – modul de inchidere, cantitatea de tesut adipos etc etc – pe care nu ii cunosc.

  76. roxana says:

    multumesc pt raspuns. eram ingrijorata cu crampele acelea,nu stiam daca sunt in regula…simte acele crampe pana la operatie unde i s-a inchis ileostoma.

  77. adriana says:

    Buna ziua dl doctor, sotul meu a fost operat de colostoma in urma cu aproape 2 luni din cauza unei grave leziuni in zona anala.Va rog sa imi spuneti ce riscuri prezinta operatia de repunere in tranzit care a fost recomandata de catre medic sa fie facuta dupa 6 luni.Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adriana: depinde de tipul leziunii anale – dificultatea reintegrarii poate varia de la ceva oarecum banal la o interventie extrem, extrem de minutioasa.

  78. rebeca says:

    Buna ziua.Va rog domnule doctor sa mi spuneti daca se poate interpreta gresit investigatia RMN.Va intreb pentru ca in urma unui RMN la 10 luni de la rezectie anterioara de rect superior T2N0M0 s-ar fi evidentiat recidiva tumorala pe ovar si trompa uterina.Dar la 10 zile dupa acest diagnostic s-a facut un PET CT si nu s-a evidentiat nici o recidiva,numai inflamatie deasupra anastamozei .Pentru a ne clarifica mai bine s-a facut si o rectoscopie cu biopsie ,in urma careia s-a dat diagnosticul de colita focala urcerativa.Acum la 3 luni de la aceste investigatii doctorul oncolog zice ca ar fi bine de repetat RMN.Se poate ca RMNul sa fie mai bun decat PET-CT?Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Rebeca: din punct de vedere oncologic, RMN nu este mai bun, dar este mai simplu de facut, mai ieftin si nu iradiaza deloc; nu se poate face monitorizare periodica cu PET-CT din motivele prezentate.

  79. adriana says:

    Va multumesc pentru raspuns domnul doctor si vroiam sa va intreb daca imi recomandati o clinica anume specializata pe acest tip de interventie.Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adriana: aceasta interventie se efectueaza in orice serviciu de chirurgie generala unde se efectueaza interventii oncologice, inclusiv la Sanador.

  80. Alexandru says:

    Va scrisesem in urma cu cateva saptamani. Va intrebasem daca o reconstructie, dupa o amputatie de anus-rect este posibila, mi-ti spus ca nu mai poate fi facuta niciodata o reconstructie. Stiu ca se poate face o reconstructie a aparatului sfincterian, cu muschi din alta zona. Sunt surprins doar ca nimeni nu se specializeaza sa faca acest tip de operatie!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alexandru: si imi mentin cu fermitate opinia: dupa amputatie de rect NU se face repunere in tranzit, cel putin la nivelul actual atins de medicina! Exista publicate doar cateva cazuri in toata literatura straina, la care s-a incercat reconstructia unui fel de sfincter dintr-un muschi, asociat cu reimplantare de nerv. Trebuie sa intelegeti ca sunt cazuri realizate/prezentate exclusiv in scop stiintific. Rezultatele sunt sa zicem … aproximative si ptr moment nu justifica eforturile/ costurile implicate, motiv ptr care acest procedeu nu se aplica pe scare larga, nicaieri in lumea larga. Ca peste 30 de ani o sa existe anus artificial, bionic, sau ca o sa se poata face transplant de sfincter anal cu reimplantare de nerv – despre asta nu am cum sa stiu…

  81. Maria says:

    Buna ziua. Am fost operata in aprilie 2014 de un polip malign, de grad 2, la 3 cm de rect. Am refuzat chimioterapie si radioterapie.In august 2015 am facut o colonoscopie si d-na doctor mi-a zis ca am foarte multi polipi pe colon si trebuie sa fac colectomie totala. Am refuzat. Mi-a zis ca pot sa mor in 3-4 ani daca nu fac nimic. Este adevarat?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: era important de stiut varsta; apoi, cati polipi v-au gasit si unde sunt situati; daca sunt in cadrul unei asa numite polipoze colonice difuze, familiale, adica o afectiune genetica, riscul de malignizare in timp este de 100%. Ptr ca este o interventie majora, discutia trebuie sa fie amanuntita si dvs foarte corect informata – depaseste nivelul unei simple discutii „online” sau ” pe repede inainte”.

  82. Ivancu Silvia carmen says:

    Buna ziua domnule doctor; Am 45 de ani si va scriu datorita faptului ca am ô temere de ceva grav vis a vis de colon deoarece am ô senzatie de 2 luni de caldura in zona anusului mai exact spre stanga fesei si dureri usoare, nu tôt timpul la nivelul cocsului si in zona inghinara stanga sau fosa iliaca stanga. Scaunul il am normal in fiecare zi dimineata,fara sange . Am hemoroizi care au aparut mai demult datorita zic eu statului in picioare si foarte rar constipatie. De 2 saptamani totusi urinez mai putin iar am observat mai nou ca urinez împreună cu scaunul in momentul defecatiei. Am si o senzatie in zona spatelui stanga de furnicatura pana la jumatatea cutiei toracice.
    Mentionnez ça am facut analize de sange si nu este nimic inafara de carenta vit D3. Va rog I mi puteti scrie ce ar fi si ce ar trebui sa fac ? Va multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Silvia: temerile privind afectiunile colonice grave pot fi foarte usor indepartate printr-un consult gastroenterologic si eventual o colonoscopie.

  83. Maria says:

    Buna ziua. Am 30 ani. La colonoscopie mi-a gasit d-na doctor multi polipi, in ciorchine, de la jumatatea colonului in sus. Mi-a zis ca este o afectiune genetica, dar eu nu stiu pe nimeni in familia mea sa aiba asa ceva. Poate nici ei nu au stiut sau nu stiu, pt ca nu au avut simptome ca sa mearga la un consult medical. Mie mi-e frica de o asa operatie ca pot sa apara complicatii dupa aceea si nici nu stiu daca as putea trai cu o punga toata viata.Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: „de la jumatatea colonului in sus” inseamna ptr medic pe colonul drept. or, extirparea colonului drept NU se finalizeaza de regula cu o colostoma.

  84. Lavinia says:

    Buna ziua.In urma unei interventii chirurgicale in 21 martie fratelui meu de 32 de ani, s-a practicat o coloprotectomie totala cu rezervorileal si anastomoza ileo-anala latero-terminala cu stappler. Drenaj multiplu.Pe rezultatul histopatologic la concluzie scrie asa: Adenocarcinom tubular G2 ulcerat in suprafata,inflamat,focare de necroza tumorala si inflamatorie,vase hiperemiate,tumora se dezv prin malignizarea unor polipi tubulo vilosi si infiltreaza superficial stratul muscular. pT2N2amx COD ICD-O 8211/3 Azi 26.04. am fost la un medic oncolog in Oradea care ne-a programat pe joi 28.04 la prima sedinta cu citostatice din 6 sedinte care trebuiesc facute.Va rog sa imi spuneti cat de grava e situatia nu e necesar si alte analize sau film sau altceva?Nu ni s-a spus decat ca trebuiesc facute citostatice ca sa nu revina boala ,alte detalii nu am primit.Inainte de operatie nu s-a facut radioterapie sau chimio,doar analize si CT si au zis ca nu sunt ganglioni nicaieri in organism.Multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lavinia: situatia pare mult mai complexa decat ati putu-o dvs rezuma in cateva randuri – de ex, rezultatul nu detaliaza (sau nu ati scris dvs) cum s-a stabilit stadiul N2a, ceea e cel mai important lucru in acest caz. Apoi, nu am nicio data despre localizarea polipului malignizat. Printre randuri, deduc ca fratele dvs are polipoza colonica familiala – daca e asa, ar trebui sa faceti si dvs, de urgenta, o colonoscopie. Pe de alta parte, interventia suferita este, pe putinele date avute, corecta si in concordanta cu dgn de polipoza – mi se pare corect sa aveti incredere in medicii care il au pe fratele dvs in grija.

  85. maftei lucian says:

    buna ziua .unchiul meu a fost diagnosticat ieri cu neoplasm rectal inferior T3 N2c M0 .. .leziune infiltrativa a peretelui anterior si lateral drept al rectului inferior , Pe 4.5 cm lungime cu limita inferioara la 4.5 cm de m.a. ce capteaza patologic contrastul pana la nivelul seroasei la nivelul peretelui lateral drept .antero lateral stang la limita superioara se constata extensie nodulara extraseroasa in mezorect de 11/8.5 mm si prezenta ganglion de 5.5 mm adiacent infiltrarii mezorectului . extensie spiculiforma in mezorectul lateral drept c’è atinge aponevroza muschiului ridicator anal drept.6 ganglioni rectali mijlociu de 4 6 7 10 14 mm axul scurt . ma puteti ajuta sa inteleg ce inseamna ? multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lucian: inseamna ca este un neoplasm relativ avansat local. Daca nu are ocluzie, trebuie mai intai iradiat, eventual si chimiotratat, apoi operat.

  86. Oana says:

    Buna ziua domnule doctor. Am 31 ani, sunt mamica unui baietel de 4 ani. Anul trecut, la o ecografie abdominala mi-a fost descoperit colecistul plin de pietre mici. Nu am luat inca decizia de a-l scoate, pentru ca nu mi-a facut probleme de nici un fel. In schimb de vreo 8-9 luni am probleme de tranzit care se manifesta prin alternanta scaunelor de consistenta si forma normala cu cele moi sau semi-moi, mai mult o pseudo diaree. In cazul scaunelor de consistenta normala, forma alterneaza si ea destul de ciudat, in sensul ca, destul de des, prezint scaune dese, putin cantitativ, subtiri, apaltizate pe doua parti avand forma triunghiulara. Vazind aceste lucruri, am facut ceva poate deplasat, am cautat (caci altfel, cu ochiul liber, nu as fi vazut) si am gasit putin mucus (mai ales in capatul de iesire al scaunului, care este format din bucati mai tari si mai inchise la culoare) mucus galben sau sangvinolent, tot asa, alterneaza. Si scaunele subtiri in forma triunghiulara cu cele in forma normala, cilindrica, alterneaza. Durere nu prezint. Pierdere in greutate nu prezint. Recunosc ca am devenit ipohondra si acum caut mereu, ma uit, sa nu fie mai mult mucus sangvinolent (repet, nevizibil in vasul WC-ului).
    Domnule doctor, imi este fff frica de un cancer colorectal. Nu am in familie cazuri de cancer. Eu am luat in greutate fata de greutatea normala, in timpul sarcinii, acum 4 ani, vreo 20 kg, acum sunt cam plinuta, nereusind sa le dau jos. Starea generala este buna in schimb starea psihica s-a alterat mult de cand, aproape zi de zi, controlez …..ma uit, ma framant….
    Va multumesc anticipat pentru raspuns. Cu stima!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Oana: temerile dvs vor disparea f rapid dupa o colonoscopie; apoi, va veti putea concentra asupra colecistectomiei, intrucat litiaza multipla dar de mici dimensiuni este mai susceptibila la complicatii redutabile (tip pancreatita acuta).

  87. Oana says:

    Am uitat mai sus sa spun si ca, de vreo 4-5 ani, odata la 9-10-12 luni, intru pret de cateva minute pana la maxim cateva zeci de minute, niciodata mai mult de 20-30 minute, intr-o „criza” de durere de rect, resimtita ca un carcel, ca o sageata, o intepatura puternica care ma „paralizeaza”. Atunci nu pot sta in sezut, dar nici merge. Cum spuneam, in ultimii ani, am experimentat asa ceva de maxim 4-5-6 ori.
    Tot asa, am uitat inca un amanunt sa evidentiez. Episoadele diareice au aparut in urma unui tratament cu augmentin antibiotic tinut 5 sau 7 zile, pentru o masea infectata. Limba tot de atunci o am ff incarcata- alba- si in ultima luna, pe piele (sub sani, in jurul operatiei de cezariana, subrat) mi-a aparut candida. Ma gandesc ca am candida si intestinal. Poate fi si aceasta cauza scaunelor cu mucus sangvinolent , subtire si de forma triunghiulara? La fel, cum spuneam mai sus, colecistul plin de pietre oare are si el relevanta in tot ce am povestit? Va multumesc inca odata pentru raspuns.

  88. Oana says:

    Buna ziua.
    In urma unei perioade in care am suferit de constipatie am inceput sa am durere si usturime in interiorul anusului intr-un punct anume ( cate o data si mancarimi la nivelul anusului). Am palpat cu degetul in interior si am simtit o umflatura ca o bobitza de mazare, chiar in locul cu simtomele descrise mai sus. Am uns acel loc cu cicatridina si umflatura a disparut, dar acum simt ca o mica cojita uscata. Nu am avut sangerari si de atunci cate o data cand am constipatie ma mai doare acel loc, dar cu cicatridina trec. Este vorba de fisura anala sau de hemorizi interni (care am inteles ca nu dor).Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Oana: pot fi ambele in anumite situatii. aveti nevoie de un consult la cel mai apropiat chirurg, preferabil unul cu afinitati in sfera proctologica

  89. rebeca says:

    Buna ziua.Domnule Doctor va rog sa mi spune ti daca poate sa apara recidiva tumorala la nivel anastomotic intestinal cu bloc tumoral utero-anexo-intestinal lateral dr.Infiltrarea parametrului dr.in urma unei anastamoze de rect superior,pT2N0MO,G2 ,la 10 luni de la interventie.Acest rezultat s-a primit in urma efectuarii unui RMN.Apoi in urma PET-Ctului efectuat la 20 zile mai tarziu am primit :Captare crescuta de FDG la nivelul peretelui colonului sigmoid deasupra liniei de anastomoza(Infectie?Malignitate?Se recomanda biopsie.In urma biopsiei am primit rezultatul:colita activa focala,ulceratie,
    -modificari regenerativ-epiteliener
    -tesut granular care pare a fi baza ulceratiei.-
    -Obs.La aceste mostre nu s-a observat vreo neoplazie.
    V as ruga sa ma sfatuiti ce rezultat sa luam de baza pentru ca sunt derutata,medicul ce a operat a spus sa stau linistita ca nu este nimic iar oncologul mia spus sa mai fac un RMN.Va multumesc mult

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Rebeca: da, poate aparea recidiva oricand; daca biopsia nu a fost luata din zona de interes, poate fi fals negativa; pe de alta parte, nici PET – CT nu est eintotdeauna certa. Ideea cu Rmn-ul – cu substanta de contrast si la un aparat 3 Tesla – mi se pare mai buna, coroborat cu markerii tumorali eventual.

  90. ALINA STOMIRCA says:

    Buna ziua,Domnule doctor am 63 de ani operata de neoplasm al rectului pe 31.08.2015 cu metastaze in tot corpul.in urma ultimului ct mi sa spus ca nu mai am de trait decat cateva saptamani.concluzia ct-ului este:
    multiple leziuni micronodulare si nodulare pulmonare bilateral cu aspect de dterminari secundare,
    multiple determinari secundare hepatice in usoara progresie
    adenopati pelviene
    imagini nodulare placate pe peritoneul anterior pelvin(carcinomatoza)
    citostatice nu am facut decat 4 sedinte intrand in soc anafilactic la a 4 sedinta.am continuat tratamentul cu avastin .si morfina vendral de 60 mg.ma puteti indruma …………

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alina: din pacate, nu am niciun sfat de utilitate imediata ptr dvs. Speranta sta in mainile chimioterapiei / a medicului oncolog.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alina: din pacate, nu am niciun sfat de utilitate imediata ptr dvs. Speranta sta in mainile chimioterapiei / a medicului oncolog. Imi pare rau.

  91. Miskin says:

    Am avut pancolita severa timp de 2 ani. Pentru ca nu a raspuns la nici un tratament am trecut printr o operatid de rezectie colon si rect. Care sunt sansele ca dupa operatia de repunere in tranzit sa am scaune normale.Am 29 de ani.

  92. alina stomirca says:

    Va multumesc pentru promtitudinea cu care ati raspuns.dar am nevoie de o speranta.sa cred ca mai pot face ceva am slabit 20 kg.nu mai am pofta de mancare.doar vars si am dureri.pe zi ce trece apa imi forfoteste in stomac.de urinat nu pot urina.sunt practic o leguma.nici un dr nu imi mai da vreo sansa.

  93. visan ciprian alexandru says:

    buna ziua domnule doctor,incep prin a spune ca uneori daca fortez eliminarea scaunului,simt o durere usoara,ascutita,si apar pete de sange pe hartie,sau pe scaun,nu foarte mari,insa numai in situatia asta apar,de cele mai multe ori reusesc sa am scaun normal,si nu mai simt acea intepatura,insotita de micile pete de sange.m-am uitat cu o oglinda,cred ca am hemoroizi,insa nu dor,nu ma deranjeaza,voiam sa ma lamuriti,uneori simt acea umflatura de langa anus mai proeminenta,si un pic jenanta la atingere,o durere foarte slaba,iar in 3-4 zile se simte normal,nu mai e proeminenta,insa de 2 zile hemoroidul pare iarasi mai proeminent,am palpat,daca strang hemoroidul,simt in interiorul lui ca o mica bobita un pic mai dura fata de textura hemoroidului,nu sunt sigur daca este rotunda sau fusiforma,insa in zilele normale,cand nu simt hemoroidul mai proeminent,nu se simte nici acea bobita..precizez faptul ca nu simt dureri,decat daca strang mai tare,nici nu sangereaza,este ceva periculos?va multumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ciprian: de regula, nu, dar ptr ca afectiunile hemoroidale ascund uneori leziuni severe ale intestinului gros, aveti nevoie obligatoriu d eun consult proctologic la cel mai apropiat chirurg.

  94. visan ciprian alexandru says:

    la palpare,am sesizat faptul ca s-a mai micsorat,nu mai este la fel de proeminent,daca apas,se mai simte o jena,nu e o senzatie de durere puternica,joi,acum 2 zile,l-am simtit mai mare,plus acea bobita in interior,dar se pare ca se retrage,azi nu se mai simte la fel,daca isi revine,ce anume se poate sa-l fi provocat? am citit pe google ca uneori se pot forma cheaguri de sange in interiorul lor,asta sa fie cauza acelei bobite?precizez faptul ca eu de vreun an cand eliminam scaunul,ma straduiam sa nu se fisureze iarasi,sa curga sange,si contractam muschii sfincterului,insa pt asta,ma fortam ca sa elimin scaunul,am citit ca asta provoaca aparitia hemoroizilor.de un an,zilnic beau 2 litri de apa,mananc in medie 2 mese,si la fiecare masa iau cate 3 linguri de tarate,pt digestie,mananc legume,fructe,si scaunul este normal,doar ca am ramas cu acea teama de a nu se fisura cand fortez eliminarea scaunului,si incordez muschiul sfincterului,si poate ca de asta au aparut hemoroizii.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Visan: un cumul de factori, car eimplica scaune mai tari, dar si un perete venos / o structura venoasa deficitara.

  95. visan ciprian alexandru says:

    iar acele cheaguri de sange care se formeaza uneori in interiorul hemoroidului ce textura au?sunt moi,sau mai dure decat hemoroidul in sine?dor la palpare? mie mi se pare ca acea bobita se simte ca si cum ar fi prinsa de muschiul care tine anusul inchis.dar nu mai ma doare la fel ca acum 2 3 zile daca palpez,desi nici atunci nu durea tare,iar hemoroidul se simte normal,s a desumflat,il simt ca si inainte.

  96. Liliana says:

    Buna ziua
    Va rog sa-mi spuneti daca in urma unei operatii laparoscopice de indepartare a unei tumori de rect mijlociu st.III (dim. tumorii- aprox 2,5/5cm)- poate sa apara la 5 zile de la operatie o infectie interna (fistula?) in zona capsarii/sudarii capetelor, astfel incat sa prezinte risc de deterioare a tuturor organelor si de deces?- pacient de 63 ani (a facut radioterapie in prealabil- CT facut inaintea operatiei arata ca celelalte organe nu erau afectate)
    Daca este nevoie va pot trimite pe mail copia CT
    Va multumesc mult

  97. Andreea says:

    Buna seara domnule dr, apreciez forte mult dedicarea dvs. si timpul pe care il acordati pentru a raspunde tuturor intrebarior. As vrea sa va intreb cum este mai corect sa se investigheze un nodul rectovaginal aparut in urma unei endometrioze foarte avansate, nodulul are 3 cm si nu este simptomatic si s-a vazut in urma unei ecografii transvaginale. indicatia doctorului curant este un rmn cu protocol special si hidrocolon CT, apoi in functie de rezultat am primit indicatia de rezectie de rect.Din experienta dvs. asa se procedeaza in cazul acestor noduli si ce implicatii ar putea avea o astfel de interventie. Mentionez ca mai am 3 interventii toate pe sfera genitala pt endometrioza.
    Cu stima, Andreea.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andreea: ptr inceput, rmn-ul pelvin cu substanta de contrast este ok, eventual asociat cu recto/colonoscopie; in functie de localizarea nodulului, se pot discuta ulterior variantele de tratament.

  98. Alexandru says:

    Buna ziua, am avut o operatie in urma unui cancer de rect in urma caruia am aflat ca s-a facut amputatie… doar ca am dat CT-ul (facut la 6 luni dupa operatie) la un „second opinion”, in alta tara, si mi s-ar fi spus ca se vede ca mai exista rect. Doresc sa va intreb daca pot avea o consultatie cu dumneavoastra sa ma ajutati sa-mi spuneti daca mai exista rect? Va multumesc anticipat!

  99. ilie daniela says:

    Buna seara dl doctor nu stiu unde sa mai caut raspuns sora mea are 32 ani si are tumoara rect inferior , i sa zis ca trebuie sa o opereze si sai creeze un anus ilialic, nu vrea asa ceva w prea tanara ce putem face??

  100. rebeca says:

    Buna ziua.Va rog sa mi spuneti daca aveti un aparat de taiat firele de la anastamoza (nu stiu cum se numeste) pentru ca la ultima colonoscopie mi s a spus ca nu s au topit 4 fire ,dupa operatia de indepartare a unei tumori de rect superior.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Rebeca: nu este nevoie de „taierea” lor; firele fie se vor elimina treptat in timp, fie vor fi integrate in tesutul cicatriceal.

  101. Toma Simona says:

    Buna ziua,
    in feb.2016 a fost depistata o tumora rect, la 12 cm OAE, carcinom scuamos moderat slab diferentiat.Am facut 25 sedinte radioterapie si chimioterapie cu capecitabina.Am fost operata in iulie cu rezectie anterioara de rect cu colorectoanastomoza mecanica.Examenul histopatologic:piesa de rezectie FARA modificari histopatologice de tip proliferativ.Am repetat toate investigatiile: RMN, markeri,anatomie patologica.Oncologul spune ca ,,e prea frumoz sa fie adevarat,,. Este sceptic deoarece imunostochimia preoperatorie arata Ki76 pozitiv in aproximativ 45% dintre celulele tumorale.Inca nu mi-a prescris un tratament, repet peste 3 luni toate investigatiile.
    Ce inseamna acest Ki67? Chiar este posibil sa nu mai fie nimic? Exista posibilitatea sa mai fie celule tumorale in alta parte? Exista si alte modalitati de a le depista inainte de a forma tumori? Mii de multumiri pentru raspuns!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Simona: exista situatii frecvente de sterilizare a unui cancer rectal mediu/inferior prin radioterapie si chimioterapie preop, asadar este foarte posibil sa nu mai fie celule tumorale in piesa de rezectie. Atentie!!! Asta nu inseamna ca nu pot sa mai existe celule tumorale in corpul dvs. Tocmai de aceea, aveti nevoie cel putin de o monitorizare postoperatorie intensiva. Cu atat mai mult cu cat a fost vorba despre un cancer slab diferentiat (cel putin unele celule erau slab diferentiate), ar fi util de luat in considerare si o eventuala chimioterapie postoperatorie – in functie de varsta dvs, de eventuala extensie locala identificata la RMN preop etc etc, date pe care nu am de unde sa le cunosc.

  102. Paun sorin says:

    Buna ziua domnu doctor am 38 ani si acum 2zile am fost externat cu diagnosticul tumora malignă rectala,la 20cm OAE, polip de 40 mm,după colonoscopie mi sa pus diagnosticul si sa luat 3 mostre pt biopsie care va ieși peste 3 săptămâni. Va mulțumesc ce ma sfătuiți?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Sorin: din fericire, distanta este ideala ptr interventia chirurgicala specifica. Folositi cele 2-3 saptamani ptr a va completa investigatiile – marker-I tumorali, CT torace + abdomen + pelvis cu substanta de contrast etc. Ptr tumori situate mai sus de 15 cm de OA, NU se recomanda radioterapie inainte de operatie. Cf recomandarilor actuale, aveti indicatie de interventie chirurgicala ca prima terapie (colectomie cu anastomoza, asadar FARA colostoma). Totusi, exista cateva studii recente care arata, mai ales daca la biopsie va iesi neoplasm cu grad de diferentiere G2 sau G3 (adica un cancer mai agresiv), ca exista ceva beneficii daca inainte de operatie faceti cateva sedinte de chimioterapie. Aceasta recomandare este inca in curs de analizare si confirmare, dar din datele de pana acum se pare ca cei care beneficiaza cel mai mult de chimioterapia preoperatorie sunt tocmai tinerii si cei cu cancere agresive. Bafta!

  103. Andries Adelina says:

    Buna ziua!
    Mama mea a fost operata acum o saptamana de repunere in tranzit a rectului dupa operatia de colon. M ar interesa, care ar fi motivul pentru care scaunul ei nu este controlat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adelina: banuiesc ca mamei i s-a desfiintat o ileostomie de protectie dupa o rezectie rectala; primele scaune sunt mai moi sau chiar franc diareice, caz in care controlul defecatiei este mai dificil; daca nu exista control sfincterian nici la scaune semisolide sau solide, atunci cel mai probabil este vorba despre lezarea plexurilor nervoase care inerveaza sfincterul – in tumori mari sau, uneori, foarte jos situate.

  104. Valentin says:

    Buna seara. Apreciez nespus raspunsurile dumneavoastra.

    Tatal meu in varsta de 77 ani a fost diagnosticat in 14.12.2016 in urma unei colonoscopii cu tumora ulcerovegetanta de 3cm, sangeranda situata la aproximativ 10cm de OA. Nu avem inca rezultatul biopsiei.
    Mentionez ca mai are si alte probleme cardiace asociate, printre care HTA si fibrilatie atriala in tratament anticoagulant.
    In asteptarea biopsiei am facut de curand un CT cu urmatorul rezultat:

    EXAMINARE: CT 3 regiuni cu contrast

    REZULTAT:
    Evaluarea CT toraco-abdomino-pelvina nativa si dupa administrarea de contrast iv pentru bilant lezional, evidentiaza:
    Parenchimul pulmonar este expansionat pana la nivelul peretilor toracici bilateral.
    O microcalcificare periscizurala in segmentul apical LIS de 10 mm.
    Doi micronoduli pulmonari situati LM cu diametre de maxim 3,5 mm.
    Fine dilatatii bronsice tubulare perihilare bilaterale si aderente pleuro-diafragmatice drepte.
    Nu s-au vizualizat acumulari fluide pleuro-pericardice.
    Calcificari valvulare mitrale si aortice. Calcificari coronariene.
    Hemidiafragm drept ascensiont.
    Ficatul are dimensiuni in limite normale, structura omogena, contururile regulate.
    Vezica biliara are dimensiuni normale, continut lichidian si peretii subtiri.
    CBP este libera, are calibrul de 5 mm, VP de 14 mm, axul spleno-portal si vena mezenterica suprioara se incarca omogen cu contrast iv.
    Pancreasul si spatiul peripancreatic au aspect CT normal.
    Splina este marita de volum, are diametrul maxim de 140 mm, structura omogena si contururile regulate.
    Nodul lipomatos neiodofil central, mica priza de contrast periferica situat la polul superior a glandei suprarenale stangi, are diametre maxime de 21/15/19 mm.
    Glanda suprarenala dreapta are aspect CT normal.
    Rinichii au forma, pozitie si dimensiuni normale, sunt functionali, fara calculi radioopaci, fara dilatatii PC. Chist cortical polar superior renal drept de 32/31 mm.
    Proces tumoral sigmoidian la o distanta de aproximativ 100 mm de orificiul anal OA exstins pe o lungime de aproximativ 50 mm, dezvoltat pe peretele antero-lateral drept, protruziv neregulat cu stenoza lumenala excentrica si grosimea peretelui pana la 22 mm.
    Micronoduli mezorectali drepti cu axul scurt de pana la 5 mm.
    Rectul si canalul anal cu aspect CT in limite normale.
    Prostata este omogena, are diametre maxime de 48/41 mm, este bine conturata.
    Veziculele seminale au aspect CT normal.
    Vezica urinara are aspect CT normal.
    Nodul calcificat paravezical drept cu diametre de 10/17 mm.
    Diverticuli sigmoidieni si de colon descendent, fara fenomene inflamatorii.
    Osteocondensari vertebrale lombare L4, la nivelul T4 sacrate stangi.

    CONCLUZII: Proces tumoral sigmoidian. Microadenopatii mezorectale. Diverticuloza colonica si sigmoidiana. Mielolipom suprarenalian stang. Chist cortical renal drept. Splenomegalie. Micronoduli pulmonari de monitorizat. Osteocondensari vertebrale si sacrate.

    Diagnosticul in sine ma deznadajduieste. Avem deja de a face cu metastaze? Ce optiuni avem?

    Multumesc mult.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Valentin: micronodulii pulmonari sunt prea mici ptr a putea fi catalogati ca metastaze sau ca sechele dupa cine stie ce inflamatii pulmonare trecute. De aceea vi s-a recomandat monitorizarea lor ct sau PEt-CT. Daca vor creste, sunt meta. MAi este o discrepanta – colonoscopia vorbeste de 10 cm, CT de cancer de sigmoid (adica mai sus de 15 cm). As merge pe colonoscopie – este o tumora de rect mediu, la limita cu rectul superior. Cei 10 cm sunt limita ptr radioterapia preop – asadar, ar merita iradiat preoperator. Ulterior, are indicatie certa de tratam chirurgical. Anticoagularea trebuie inlocuita preop cu injectii speciale – heparine cu molecula mica. Daca totusi tumora e mai sus situata (apreciabil prin tuseu, rectoscopie, CT etc), nu trebuie iradiata, ci se poate opera de la bun inceput.

  105. nicola says:

    l-am operat pe tatal meu in iulie de tumoare maligna colon sigmoid,are metastaza la plamani chirurgul aspus ca nu ii poate face reconstructia aviind o tuse seaca,dar ce pot face pentru ca colonul iese prin stoma si daca la ineput puteam sa il bag inapoi acum nu mai pot deoarece iese nult ce sa fac si unde sa m-a adresez?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nicola: nu mi-e foarte clara povestea, va rog sa fiti mai explicita – prolabeaza colonul prin stoma propriu-zisa sau sub piele etc?; la ce reconstructive va referiti si, daca e vorba cumva de desfiintarea anusului/ stomei, ce legatura are asta cu tusea?

  106. Valentin says:

    Multumesc mult. Din pacate, chiar in ziua de 16 a fost operat la Fundeni. Zic din pacate, nu neaparat datorita echipei de chirurgi de acolo (a fost operat laparoscopic de conf. Catalin Vasilescu) ci datorita faptului ca a doua zi seara a facut un soc cardiogen si acum este in coma in ATI. (nu reusesc sa-l trezeasca). Curios ca la cele 3 CT de craniu nu s-au vazut leziuni. Sunt convins ca daca post operator ar fi fost mai bine ingrijit, data fiind patologia inimii (nu ar fi fost lasat in hipotermie) poate lucrurile ar fi stat altfel. Asadar si spitalul conteaza. Poate daca v-as fi interpelat mai devreme altfel ar fi stat lucrurile. Ar fi foarte multe de spus. Va doresc tot ce e mai bun.

  107. Elena SP says:

    Bună ziua,
    Fratele de 48 de ani a fost diagnosticat cu cancer rectal (colonoscopie, CT, RMN) aproximativ 5cm la 12cm de OA, cu o metastaza hepatica .Îmi puteți spune, va rog, cui ne putem adresa, ce avem de făcut? Medicul chirurg care l-a urmărit spune ca nu îl poate opera din cauza metastazei hepatice.
    Va rog mult, ajutati- ne! Suntem din provincie și nu știm încotro sa mergem.
    Mulțumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: in cancerele colorectale, indicatia operatorie este certa, chiar si in prezenta metastazelor, datorita riscului iminent de ocluzie. E nevoie de un consult clinic (tuseu rectal) ptr a confirma distanta (nu intotdeauna distanta mentionata la colonoscopie e reala). Daca tumora e palpabila la tuseu, atunci e la max 10 cm si are indicatie initiala de radioterapie + chimioterapie ptr meta (daca tumora rectala nu e deja ocluziva, caz in care se face initial un anus temporar, de decomprimare). Daca e intr-adevar la nivelul rectului superior/jonctiunii rectosigmoidiene, are indicatie fie de operatie de la bun inceput (abordarea clasica), fie de chimioterapie de scurta durata, apoi operatie, apoi din nou chimioterapie (abordarea moderna). Tinand cont ca e tanar, daca nu e tumora ocluziva, as merge totusi pe abordarea moderna: chimio, eventual radio daca se preteaza ca localizare, apoi operatie (eventual cu extirparea metastazei hepatice in acelasi timp operator, daca e accesibila, apoi din nou chimioterapie.

  108. Carmen says:

    Bună ziua, am fost operata de adenocarcinom la 10 Cm de OA în Ian 2013 și de atunci am colostoma, repunerea în tranzit nu a mai doar posibila, dat fiind ca botul rectal se pare ca face bloc aderential cu vezica urinara. Am repetat RMN la 6 luni, ultimul fiind în 25 octombrie 2016 și era totul curat. Acum, de vreo 3 săptămâni sângerez la 5-6 zile din OA, este sânge curat, roșu. Credeți ca e posibil sa fi făcut o recidiva ? Va mulțumesc mult de tot

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Carmen: date fiind antecedentele, aveti nevoie fara amanre de o explorare scopica a bontului rectal, un examen ginecologic si eventual o cistoscopie; la nevoie, s-ar putea sa fie utila si repetarea RMN pelvin cu substanta de contrast.

  109. Sorin says:

    Buna ziua d-nul doctor, am 58 de ani, am fost diagnosticat cu neoplasm rect mediu biopsiat(09.2014)-adenocarcinom rect mediu,la 5cm de OA, stadiul IIIB T3N2aMo,RT( 23 sedinte)-PCT(capecitabina), operat(01.2015),taindu-se 25cm din intestin,practicandu-se rezectie rectosigmoidiana Dixon joasa cu colorectoanastomozajoasa T-T monoplan,fire separate bioster 3.0;adenocarcinom colorectal tip conventional al rectului, moderat diferentiat ypT1N0,G2.PCT.Am efectuat chimioterapie FOLFOX VI, 12 sedinte postoperator, terminat tratamentul 09.2015.Facand un RMN in 15.06.2016,a fost detectat un bloc de fibroza pelvina-post iradiere, cu cateva traiecte fistuloase oarbe in interior.posibila recidiva tumorala asociata, se recomanda PET-CT.In acea perioada am avut si temperatura, cca.37,50-38,00.Va dati seama ca m-am speriat f. tare!Am urmat un tratament cu antibiotice, timp de 6 saptamani, dupa care temperatura nu a mai revenit.Pe 05.09.2016 am facut PET-CT, care spune ca nu sunt leziuni metabolic active,normal d.p.d.v.oncologic!Slava Domnului!Ultimele analize, efectuate in 23.12.2016 sunt OK, in parametri normali,cu exceptia EOZINOFIL-9,3%( fata de 0-7,0%).Totusi , dupa doi ani de la operatie si peste un an de la terminarea chimioterapiei, am scaune normale ca si consistenta, dar in numar mare, intre 5-6/zi care pot ajunge la chiar 10-12/zi(la 4-5 zile se produce aceasta criza)Scaunele repetate i-mi produc iritatii si disconfort in zona anala, chiar folosind creme si o igiena locala stricta(ma spal dupa fiecare iesire si folosesc crema:cicatrizin si neopreol,cicatridina.mentionez ca am si hemoroizi,care se irita dupa atatea defecatii si sangereaza cateodata.Nu mananc cruditati, ptr. ca am constatat ca i-mi fac rau, cu exceptia bananelor.Tin regim asemanator perioadei in care faceam tratamentul cu citostatice,fara carne rosie si f. putine grasimi.Ce ma sfatuiti sa fac, ca sa ies din acest disconfort f. neplacut.De la gastroenterolog am incercat multe medicamente:epirax, colospasmin,spasmomen,normix-10 zile/luna, loperamid-imodium,etc.Din pacate tranzitul intestinal este tot foarte rapid si nu stiu cu ce sa-l incetinesc, ptr. a reduce nr.de scaune pe zi.Cu speranta ca din experienta dvs.bogata in domeniu, veti putea sa-mi dati un sfat avizat,va multumesc anticipat, cu deosebita stima, Sorin!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Sorin: daca frecventa crescuta a scaunelor este prin mecanism iritativ (de ex postradioterapie, care poate explica intr-o oarecare masura si blocul inflamator, cu sau fara fistule), nu prea aveti ce face. Imodiumul are un oarecare efect, doar ca e temporar si in timp necesita cresterea dozei ptr a obtine acelasi efect. Nu as folosi neopreol, as utiliza mai degraba sudocrem si doar in perioadele de inflamatie locala acuta, pe termen scurt, triderm. Ar trebui sa scoateti din discutie, daca nu ati facut-o deja, o infectie persistenta cu Clostridium difficile, caz in care antibioterapia specifica va va ameliora simptomele. In ceea ce priveste dieta, ar trebui sa alegeti un regim specific bolii diareice – alimente fara resturi (doar legume preparate termic, eliminandu-le pe acelea care lasa resturi mari/ coji/ samburi gen varza, mazare, salata, rosii, vinete etc), fara fructe (cu exceptia bananenlor si merelor coapte), orez samd. Puteti creste consistenta scaunelor cu smecta – este in esenta o argila care nu are efecte sistemice si va scadea inflamatia locala generata de scaunele lichidiene. In plus, neutralizeaza ph-ul scaunelor, fara a avea efecte secundare semnificative.

  110. Valentin says:

    Din pacate in 27.01 bunul meu tata s-a stins. Nu spun ce sentimente ma incearca. L-am dus cu mare speranta pe picioarele lui la spital, practic nu-l durea nimic. Sunt devastat. Cred ca undeva s-a gresit, Dumnezeu stie.

  111. Sorin says:

    Multumesc ptr. raspuns.Sa stiti ca exact la o infectie persistenta cu Clostridium difficile ma gandeam(dobandita din spital), dar nu am inteles cum pot determina faptul ca sunt(sau nu )infectat cu aceasta bacterie.Nu am inteles ce inseamna antibioterapia specifica,care va amliora simptomele?In privinta alimentelor tin un regim similar cu cel din perioada in care faceam tratament citostatic,fara cruditati,branzeturi fermentate,foarte putin unt,fara fasole,mazare,conopida,vaza, etc.Cu stima, Sorin.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Sorin: 1. exista mai multe teste ptr determinarea infectiei cu clostridium, cu sensibilitate diferita – puteti cere sfatul unui gastroenterolog ptr asta. 2. antioterapie anticlostridium

  112. GEORGETA TUDORAN says:

    Buna ziua, in anul 2014 am fost diagnosticata cu tumora infiltrativ ulcerata,jonctiune rectosigmoidiana, polip rect mediu. Rezultatul histopatologic a aratat rezectie rectosigmoidiana 29 cm, la aprox 8 cm de limita distala formatiune ulcero infiltrativa vegetanta 4 cm, la 0.6 cm de limita distala formatiune polipoida 1.6/1.2 cm. Dg.: adenocarcinom G2 cu invazia subseroasei peretelui intestinal, necroza tumorala prezenta, 23 limfogamnglioni peritumorali fara celule tumorale maligne, limite de rezectie chirurgicala libere de tumora . Cod M 8140/3 p T 3, N0.142143-144 adenomtubulovilos cu displazie epiteiliala de grad jos (Cod M 8263/0).Am facut controlul IRM periodic (anual) iar anul acesta a aparut ceva ce nu stiu sa explic : „pararectal, de partea stanga, anterior se evidentiaza o imagine limfoganglionara iliaca externa stanga, ovalara, gadolinofila, cu restrictie de difuzia prezenta, cu dimensiuni de 1.3/0.8 cm (adenopatie iliaca externa stanga cu aspect IRM suspect) pt, care se recomanda monitorizare imagistica si consult oncologic”.
    Nu am reusit sa ajung la oncologie pentru ca intre timp am suferit o interventie ghirurgicala de eventratie postoperatorie. Va rog din suflet sa-mi spuneti daca in cele relatate de mine exista un motiv care sa ma ingrijoreze, si daca ati avea un sfat sa-mi dati. Va mul;tumesc foarte mult.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgeta: in astfel de situatii e adoptata de regula una dintre variantele: daca aspectul RMN e inalt sugestiv ptr un ganglion limfatic invadat tumoral se excizeaza din prima si se trimite la examen histopatologic ptr confirmare si chimioterapie dupa aceea SAU se monitorizeaza imagistic evolutia lui (se face RMN frecvent; daca acel ganglion creste de la o examinare la alta, se trece la excizie daca e usor apordabil sau la tratament chimio; o alta varianta de monitorizare, directa dar scumpa, este sa faceti un PET-CT). Avand in vedere ca aveti deja o plasa montata (cel putin asa ar fi trebuit ptr cura eventratiei), probabil ca a doua varianta va fi aleasa in situatia dvs. Inca ceva: nu ati facut chimioterapie postoperator? E drept, in stadiul dvs (IIA) nu se facea clasic chimioterapie, dar studiile moderne sustin ca e mai mult decat utila, chiar daca ganglionii nu sunt invadati…

  113. GEORGETA TUDORAN says:

    Buna ziua, eu va multumesc mult pt,indicatii, da am facut chioterapie 6 luni postoprator, am plasa montata si din discutia purtata cu chirurgul meu rezulta ca dimensiunile ganglionului sunt mici si sa urmaresc permanent markerii tumorali.La ce interval ar trebui sa fac RMN? eu pana acum l-am facut la 6 luni in primul an si apoi anual. Va multumesc din suflet

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgeta: data fiind suspiciunea care planeaza asupra lui, ar trebui facut un control mai des – RMN la 3 luni initial, apoi la 6 luni. V-as sfatui sa faceti RMN cu acelasi medic, ptr a usura comparatia de la o examinare la alta. Daca ganglionul va creste evident, va trebui luata in considerare fie reluarea chimioterapiei, fie excizia lui chirurgicala si abia apoi chimio, daca se confirma legatura cu boala de baza.

  114. Elena SP says:

    Mulțumesc!
    Fratele cu adenocarcinom rectal și meta hepatice a fost operat simultan la rect și ficat.S-au extirpat 9 metastaze hepatice, nu una cât se vedea la RMN.A trecut o săptămână, mai are o drena hepatica și ileostoma și e febril (38,6). În continuare va merge pe chimioterapie? Nu a făcut înainte de operație. Care ar fi șansele de supraviețuire? Ne puteți recomanda un serviciu de oncologie , va rog?
    Mulțumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: 9 (noua) metastaze e cam mult ptr a fi excizate separat, in absenta chimioterapiei preoperatorii – si asta nu e parerea mea, ci a celor care se ocupa cu boala asta pe baze stiintifice, urmand protocoale clare. Principalul serviciu de oncologie cu care colaborez este cel din spitalul Sanador.

  115. GEORGETA TUDORAN says:

    Buna ziua din nou d-ul doctor. Eu am mai vorbit cu dvs. legat de operatia de neoplasm rectosigmoidian pe care am facut-o acum 3 ani. Ma confrunt cu o problema care imi da de gandit Eu aceasta boala am monitorizat-o in permanenta prin RMN si markeri tumorali. Acum 6 luni am facut markerii si erau in parametrii normali (CA 19-9 7.58 si CEA 1.64). Acum am repetat analiza si 19.9 a iesit 8.36 dar CEA 7.83. As vrea sa va intreb daca poate exista o astfel de posibilitate, avand in vedere ca la RMN de acum 2 luni nu s-au vazut probleme grave. Oare poate fi o eroare sau am o problema de recidiva o bolii? Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul sunt foarte ingrijorata

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgeta: exista situatii cand anumiti marker tumorali sunt crescuti si in absenta unui cancer; pe de alta parte, avand in vedere istoricul, orice crestere trebuie tratata cu atentia cuvenita, chiar daca e la titruri aproape nesemnificative. Sub supravegherea oncologului/ medicului dvs curant trebuie monitorizata situatia frecvent (lunar sa zicem) si daca se confirma cresterea progresiva, trebuie facute urgent analize suplimentare (PET – CT de ex)

  116. GEORGETA TUDORAN says:

    Buna ziua si va multumesc pentru raspuns.Avand in vedere ca eu am facut un RMN abdomen si pelvis acum 2 luni care nu a exemplificat probleme majore, precum si markerii tumorali acum 6 luni cresterea CEA de 5 ori ( de la 1.64 la 7.85) mi se pare putin ciudata, avand in vedere si faptul ca eu ma simt foarte bine. Nu am probleme care sa indice existenta unei recidive. Analizele curente le-am facut de curand si nici acestea nu prezinta modificari (sange , urina, VSH, electroforeza,hemoleucograma, etc.) Am avut de doua ori viroze respiratorii foarte grave, cu tuse, febra, rinita (fara miros, gust, auz), am si o gastrita de reflux gastroesofagian veche care primavara imi creeaza probleme. Oare aceste afectiuni pot genera cresterea markerului CEA de 5 ori in decurs de 6 luni ? Eu va multumesc ca in cititi mesajele si imi dati cele mai bune sfaturi. Medicii mei curanti (oncolog si chirurg sunt foarte ocupati si nu ma prea asculta

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgeta: cresterea e totusi mica; teoretic poate fi explicata si in absenta oricaror celule tumorale, dar avand in vedere antecedentele dvs va sfatuiesc sa monitorizati atent boala de baza, crescand eventual, la recomandarea oncologului, frecventa investigatiilor de etapa

  117. cosmina says:

    Buna ziua. Mama mea in varsta de 57 de ani a fost diagnosticata luna trecuta cu neoplasm rectal inferior in urama unei colonoscopii.
    Rezultat colonoscopie: Se constata de la 10 cm de OA pana la 3 cm de OA tumora rectala fiabila ce cuprinde 1/3 din lumen (polip vilos degenerat)
    Rezultate biopsie: 1) fragment biopsie 1: adenocarcinom bine diferentiat (G1),
    2) Fragm. biopsie 2: adenocarcinom moderat diferentiat (G2),
    3) Fragm. biopsie 3: adenom tubulovilos grad crescut de displazie,
    4) fragm. biopsie 4: adenocarcinom bine diferentiat (G1).
    Rezultat CT: – ficat, splina, pancreas, suprarenale fara modif. CT nativ si postcontrast. vezica urinara normala; uter involuat cu microcalcificari; ambii rinichi fara calculi fara hidronefroza, cu secretie si excretie simetrica prezenta; rare chiste parapielice renale stangi 1.4 cm; fara adenopatii retroperitoneale fara ascita; fara leziuni osoase secundare.

    Astazi a facut o alta colonoscopie unde s-a vazut ca tumora se intinde de la 2-3 cm de OA pana la 7 cm de OA.
    I-a fost recomandata radioterapie timp de o luna, apoi operatie cu anus contra naturii definitiv.
    Intrebarea mea este daca aceasta stoma ar putea fi evitata in cazul mamei sau daca exista sansa ca dupa radioterapie sa se micsoreze tumora si sa nu mai fie nevoie de anus contra naturii.
    Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cosmina: aceste cancere raspund foarte bine la radioterapie si tumora involueaza de cele mai multe ori pana la sterilizare postiradiere, totusi recidiva este extrem de frecventa, de aceea radioterapia se asociaza cu tratament chirurgical; evitarea amputatiei de rect se face doar in cancerele surprinse in stadiu incipient, ceea ce data fiind lungimea leziunii nu e cazul; ptr asta se face RMN pelvin INAINTE de radioterapie, ptr a vedea extensia bolii in peretele rectului si in sfincterul anal; dupa parerea mea, strict pe datele prezentate, indicatia de amputatie de rect (anus definitiv) dupa radioterapie este corecta (cel mult as mai asocia si chimioterapie preop, in functie de anumite criterii care trebuie apreciate de oncolog). postoperator, in functie de stadializarea bolii, este posibila continuarea chimioterapiei.

  118. Simona says:

    Buna ziua, in iulie 2017 am fost operata de tumora rect la 12 cm OAE (carcinom scuamos moderat slab diferentiat).La operatie s-a realizat rezectie anterioara de rect cu colorectoanastomoza mecanica, sectionare distala la 2 cm de OA dupa siglarea cu TA 45 cm. Din punct de vedere chirurgical totul a fost ok, dat am ramas cu pb de incontinenta. Scaune multiple (8-10 pe zi)in cantitate mica, flatulenta aproape permanent, indiferent de natura sau cantitatea de alimente.Poate fi inca efectul radioterapiei? Cat din rect/colon a fost extirpat? Va prelua bucata de intestin actuala functiile rectului? Se va regla vreodata aceasta problema ca sa ma pot reintegra in societate? Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Simona: simptomele descrise pot avea doua explicatii – radioterapia, caz in care se pot ameliora in timp (dar nu vor disparea chiar in intregime, desi vor deveni mult mai suportabile); sau sectionarea nervilor care inerveaza sfincterul anal, caz in care vor ramane asa pe termen indefinit. Lungimea intestinului extirpat conteaza mai putin de data asta, in cazul dvs nu e factorul declansator.

  119. Simona says:

    Buna ziua, multumesc mult pentru raspuns. Cum pot sti exact ca nu au fost sectionati sau atinsi nervii care inerveaza sfincterul anal? Chirurgul spune ca totul este ok si nu-si explica problema pe care i-o descrius. As putea sa-mi fac o programare la dvoastra pentru o „second opinion„? Daca da, cum?
    Mii de multumiri!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Simona: nu se poate vedea direct afectarea nervilor cu pricina. Sigur ca pot analiza situatia prin consult direct – ptr programare trebuie sa apelati callcenterul sanador. GAsiti informatii la rubrica de contact.

  120. Alexandra says:

    Bună seara, mama mea în vârstă de 60de ani în urma unei colonoscopi, domnul doctor ia dat de înțeles ca nu este tocmai ok rezultatul fiind adk rectosigmoidian colon s au vizualizat 160cm de oa pana la cec. Polip 3 4 mm de la 140 de oa altul de 50cm de oa de 6mm intre 7 12 cm de la oa formațiunea vegetala sesIla dura , peste 3 săptămâni are și rezultatul la biopsie..dacă ma puteți ajuta un pic pana atunci cu o părere..va mulțumim

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alexandra: este aparent un cancer de rect mediu / superior si va trebui investigat ca atare – consult chirurgical, investigatii ptr stadializare (CT toracoabdominopelvin), markeri tumorali si analize de sange etc. In functie de acestea se va stabili care este indicatia terapeutica initiala (chirurgie de la inceput sau radioterapie +/- chimioterapie si apoi chirurgie). Ptr moment polipii mici nu ridica probleme. Invetigatiile (macar o parte dintre ele) pot fi facute eventual pana vine rezultatul biopsiei, castigati ceva timp…

  121. camelia says:

    Buna ziua,sotul meu in varsta de 62 ani a fost diagnosticat cu cancer de prostata scor7(4+3)In urma analizelor efectuate apoi pentru operatie i s-a descoperit si un cancer de rect se pare stadiul2 Rezultatul biopsiei urmeaza sa vina peste cateva zile.Marea problema pe care o intampinam acum este ca nu se stie cum trebuie abordate lucrurile mai departe.Oare se pot trata concomitent cele 2 cancere?Va rog daca puteti sa_mi dati un raspuns,o opinie Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Camelia: depinde de o serie de amanunte pe care nu le cunosc – de ex, localizarea cancerului de rect e f importanta. Similar, extensia lui in lungime si in grosimea peretelui rectal, stadializarea lui reala (are metastaze sau nu), impactul clinic (are ocluzie sau nu) etc. Sunt date care din pacate se obtin de regula in timpul consultului direct.

  122. Gabriel says:

    Buna ziua,

    Acum trei ani am fost operat de cancer rectal dupa ce anterior am facut radioterapie. Rezultatul dupa biopsia tumorii a fost ypT1, ypN0, ypM – codifica conform biopsiei, grad de displazie G2-G3.
    Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari :
    1) Ce inseamna ‘codifica conform biopsiei’, nimeni nu mi-a dat un raspuns satisfacator, toti zicandu-mi doar la modul general ca am un prognostic foarte bun (ceea ce pana acum asa este – la ultimul control din mai, nu s-au semnalat recidive)?
    2) A fost corect ca medicul oncolog sa nu mai imi dea si tratament chimio dupa operatie, desi gradul de displazie era destul de mare ?
    3) Nu am mai vazut statistici de supravietuire dupa 5 ani. Se considera ca esti vindecat sau doar probabilitatea de recidiva devine foarte mica si nu se mai tin sub observatie ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gabriel: 1. dupa iradiere tumora se poate micsora enorm sau chiar disparea complet, astfel incat singura dovada a prezentei cleulelor canceroase ramane biopsia; 2. da; 3. in stadiul dvs probabil ca sunteti vindecat; statistic, imensa majoritate a recidivelor apar in primii 5 ani, dar exista infinitezimale sanse ca boala sa recidiveze si dupa 5 ani; repet, foarte putin probabil in cazul dvs sa se intample asta.

  123. GEORGETA TUDORAN says:

    Buna ziua domnul doctor.Prin amabilitatea dvs.de care ati dat dovada si pana aum as dori sa ma ajutati sa aflu ceva despre o problema aparauta de curand. Acum 3 ani si jumatate am fost operata de neoplasm rectosigmoidian, chimiotratat. Am facut controalele RMN anuale si markerii tumorali. Toate au fost in regula pana in acest an si mai precis in luna februarie la efectuarea RMN. A aparut o adenopatie pararectala cu o dimensiune mica 0,8/1,3 cm cu aspect suspect cu recomandare de monitorizare IRM si control oncologic. In aceeasi masura markerul tumoral CEA a crescut la 7,24.Indicatiile oncologice au fost ca marimea ganglionului nu prezinta nici un pericol si modificarea markerilor poate fi generata de o alta cauza de natura inflamatorie. Dupa 5 luni (15 iunie) la recomandarea medicului oncolog am repetat RMN si markerii tumorali. Stupoare !! Adenopatia este in progresie, adica axul 1,2 / 2 cm si markerul CEA 17,74. Urmeaza sa merg la medicul meu oncolog si sa stabilim ce este de facut.Recomandarile medicului chirurg si radiolog ar fi reluarea unei serii de chimioterapie. Dar pana atunci am rugamintea de a ma ajuta si de a -mi spune dvs.ce considerati ca ar fi cel mai bine de facut in aceasta situatie si daca credeti ca acest aspect poate constitui o recidiva a operatiei de cancer de colon. Alte probleme grave RMN nu sunt semnalate. Eu , ca de fiecare data, va multumesc din suflet si am siguranta sa si de aceasta data sfaturile dvs. imi vor da din nou incredere ca nu voi parasi aceasta lume asa de repede. Am 58 de ani .

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgeta: cresterea dimensionala face ca acel ganglion sa fie cel putin suspect. Daca nu sunt alte determinari secundare care sa explice cresterea markerului, va sfatuiesc sa cereti inclusiv sfatul chirurgului dvs, ptr a lua in discutie o reinterventie tintita (dificila insa, fiind relativ greu d ereperat intraop in tesuturi cicatrizate nodulul relativ mic descris la RMN.

  124. GEORGETA TUDORAN says:

    Buna ziua d-le doctor, va multumesc pentru toate raspunsurile dvs. Avand in vedere cresterea valorilor markerilor tumorali si in urma ultimului examen RMN s-a decelat o ingrosare la nivelul colonului motiv pt care am fost trimisa spre o noua colonoscopie. In urma examenului colonoscopic s-a constatat : Colon normal, sigmoid normal, insa rectal la o distanta de aprox 5 cm de OA se evidentiaza o „formatiune tumorala rectala mediu inferior” de cca 10 mm din care se preleveaza 2 probe bioptice trimise spre analiza histopatologica. D-ul dr. mi-a spus ca poate fi un polip, de dimensiuni mici, este singular si cu certitutine este de foarte putin timp aparut. Interventia de acum 3 ani si jumatate de tumora infiltrativ ulcerata,jonctiune rectosigmoidiana 29 cm, la aprox 8 cm de limita distala formatiune ulcero infiltrativa vegetanta 4 cm, la 0.6 cm de limita distala formatiune polipoida 1.6/1.2 cm. Dg.: adenocarcinom G2 cu invazia subseroasei peretelui intestinal, necroza tumorala prezenta, 23 limfogamnglioni peritumorali fara celule tumorale maligne, limite de rezectie chirurgicala libere de tumora . Cod M 8140/3 p T 3, N0.142143-144 adenomtubulovilos cu displazie epiteiliala de grad jos (Cod M 8263/0).Credeti ca aparitia acestui”polip” poate prezenta un real pericol in ceea ce priveste aparitia unui cancer rectal? Am trei saptamani de la prelevarea probelor. Astept cu mare stres rezultatul . Va multumesc din suflet pentru tot.

  125. GEORGETA TUDORAN says:

    Buna ziua d-ul dr.Intre timp am primit si rezultatul examenului histopatoilogic.
    Infim fragment bioptic disociat artefactual alcatuit din fragmente glandulare atipice cu aspect complex, ocazional dispusa in stroma fibropara asociind infiltrat inflamator, detritus celular necrotic – aspecte microscopice sugestive pentru diagnosticul de adenocarcinom.
    Cred ca este cazul sa fiu ingrijorata, Dvs.ce credeti. Astept din concediu medicul chirurg sa stabilim ce este de facut. Va multumesc si astept o parere de la dvs. cu mult interes

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgeta: avand in vedere antecedentele, este cel mai probabil o recidiva locala si nu un polip de novo; daca nu ati facut iradiere anterior, aveti indicatie de radioterapie, apoi de interventie chirurgicala; sincer, cred ca cel mai sigur ar fi o amputatie de rect. daca ati facut anterior radioterapie, se trece direct la interventia chirurgicala, cu eventuala chimioterapie postop.

  126. GEORGETA TUDORAN says:

    Buna ziua d-ul doctor. Exact asa cum mi-ati spus urmeaza sa incep o serie de 23 frac.radioterapie asociata cu capecitabina.Avand in vedere rezultatele colonoscopiei si anuime : Colon normal, sigmoid normal, insa rectal la o distanta de aprox 5 cm de OA se evidentiaza o “formatiune tumorala rectala mediu inferior” de cca 10 mm din care se preleveaza 2 probe bioptice trimise spre analiza histopatologica si rezultatul histopatologic :fragment bioptic disociat artefactual alcatuit din fragmente glandulare atipice cu aspect complex, ocazional dispusa in stroma fibropara asociind infiltrat inflamator, detritus celular necrotic – aspecte microscopice sugestive pentru diagnosticul de adenocarcinom. Medicii (chirurg, oncolog) au o parere unanima si anume amputare de rect su colostoma definitiva. Credeti ca in atare conditii (mentionate mai sus) as putea scapa de acest calvar? sau eventual o colostoma provizorie cu reconstructie. Oare aceste sedinte de radiochmioterapie ma pot ajuta in acest sens? Va multumesc din tot sufletul ca sunteti alaturi de noi cei napastuiti.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgeta: sunt de aceeasi parere; fiind deja o recidiva, si aceea jos situata, amputatia de rect mi se pare singura solutie fezabila.

  127. LOREDANA S. says:

    Buna ziua d-ul doctor. Ma numesc Loredana si va scriu, apeland la amabilitatea si rabdarea d-voastra, despre problema cu care se confrunta mama mea in varsta de 55 ani. In urma cu aprox.2 luni a inceput sa aiba dureri abdominale, se simtea foarte obosita si cu tulburari de tranzit-alternanta.
    Pe 24.08.2017 i se face o colonoscopie cu urmatorul diagnostic: T Sigmoid, la aprox. 25 cm de OA formatiune vegetanta polilobata, circunferentiala, stenozanta, friabila, sangeranda ce se intinde pe aprox. 10 cm – bio, la aprox. 37 cm de la OA formatiune polipoida pediculata de diametru aprox. 10 mm – nu se bio, fara alte leziuni pana la cec sub rezerva pregatirii hemoroizi.
    Acum ramane sa asteptam rezultatul de la biopsie.
    In continuare pe 28.08 2017 i se face o tomografie, CT Abdomen si Pelvis Nativ si cu substanta de contrast, cu urmatorul rezultat : 1.Proces expansiv-infiltrativ situat in 1/3 inferioara a abdomenului, centro-median, avand diametrul aprox. 85-88 mm, structura heterogena, idofilie neomogena, cu arii centrale necaptante de necroza, grasimi locoregionale, anse intestinale aglutinate la nivel lezional.
    2.Noduli suprarenali bilateral (diametrul aprox. 30 mm pe partea dreapta respectiv 34 mm pe partea stanga).
    3.Ficat,splina, pancreas cu aspect in limite normale.
    4.Ambii rinichi cu dimensiuni si morfofunctionalitate in limite normale.
    5.Rinichi stang cu chist cortical in 1/3(diametru 37 mm)
    6.Voluminos nodul uterin fibromatos cu diametrul de aprox. 92/93 mm, ptozat, cu amprentarea vezicii urinare. Fara lichid in cavitatea peritoneala.
    Concluzii: 1.formatiune tumorala abdominala de intestin subtire (posibil ileon) infiltrativ-stenozanta;2.noduli suprarenalieni bilateral; 3. chist cortical rinichi stang; 4.macronodul fibromatos uterin.
    Pe 31.08.2017 merge la spital dupa rezultatul de la tomografie si i-se da rezultatul pe hartie dar fara nici o explicatie sau sfat ( nu vorbeste cu ea nici un doctor) dat fiind ca medicul care ar fi trebuit sa ii explice ce inseamna rezultatul se afla in concediu. I s-a facut o programare pe data de 14 septembrie pentru ca medicul sa i-i explice ce se intampla.
    Apelez la d-vostra pentru ca sunt foarte ingrijorata, pentru ca din putinul pe care eu reusesc sa descifrez rezultatele situatia s-ar putea sa fie foarte grava si nu stiu daca sanatatea mamei mele isi permite sa astepte inca doua saptamani pentru ca medicul ei sa se intoarca din concediu si sa ii explice ce se intampla intradevar cu ea…
    VA ROG frumos sa imi spuneti daca puteti ce inseamna rezultatele pe care le avem deocamdata si sa ma sfatuiti ce ar trebui sa facem in continuare. Va multumesc anticipat si astept nerabdatoare un raspuns.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Loredana: daca doriti si va este mai comod, va astept la spitalul Sanador cu toate documentele si o programare prealabila ptr a va explica ce si cum; pana atunci, este o neconcordanta intre CT si colonoscopie. cred ca de fapt este o tumora de intestin gros care a depasit colonul si a invadat cateva anse subtiri si NU o tumora de intestin subtire. Probabil ca are indicatie de interventie chirurgicala, biopsia orientand numai asupra amplorii rezectiei. Nodulii din suprarenala pot sa nu aiba absolut nicio legatura cu cancerul de colon, sa fie niste banale adenoame suprarenaliene.

  128. Cosmina says:

    Buna ziua. Mama mea, 57 ani, a fost diagnosticata in martie 2017 cu cancer rectal inferior, rezultatul biopsiei a fost : adenocarcinom bine diferentiat G1, adenocarcinom moderat diferentiat G2. La CT nu s-a vazut nimic ciudat, nicio metastaza. A urmat 5 saptamani de radioterapie si pastile(chimioterapie), perioada in care s-a simtit bine. In august 2017 a fost operata , i s-a facut amputatie de rect cu stoma permanenta , tumora a fost foarte avansata, chirurgul a observat un ganglion pe osul sacru pe care a incercat sa il curete dar nu a putut in totalitate si i-a pus 2 clipsuri pentru un eventual tratament radioterapeutic postoperator. Chirurgul a spus ca parerea lui este ca este vorba despre tumora de gradul 4 cu metastaze osoaase (os sacru) . Mama acuza dureri de picioare in timpul noptii. La ce sa ne asteptam? Eu locuiesc in franta. Credeti ca ar fi mai bine sa o aduc aici pentru tratamentul ce va urma? Ce speranta de viata ar fi in cazul cancer rectal cu metastaze osoase ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cosmina: tratamentul cancerului este – sau ar trebui sa fie – standardizat la nivel european. Adica, teoretic, acelasi protocol care se aplica in Franta se aplica si in Romania. Din pacate, si o spun in deplina cunostinta de cauza, cunoscand perfect cele doua sisteme sanitare dpdv oncologic, va sfatuiesc sa o tratati in Franta din cel putin un motiv – exista nenumarate studii clinice care se fac acolo, studii genetice, studii privin chimioterapia tintita caractristicilor genetice ale fiecarui pacient etc. Din motive ce tin in special de marimea populatiei, dimensiunea financiara a sistemului sanitar etc, aceste studii nu sunt intotdeauna introduse si la noi. De aceea, va sfatuiesc sa luati din tara si blocurile de parafina continand fragmentele tumorale prelevate, care pot fi prelucrate suplimentar in Franta, si sa va adresati unui centru spitalicesc universitar, ptr tratament tintit.

  129. Alexa Ramona says:

    Prolapsul de colostoma este o recidiva!?care sunt mai exact cauzele,dar fiind faptul ca a aparut la cateva luni de la operatie? Multumesc

  130. Stefan Stefan says:

    Buna ziua! Profit de amabilitatea d-voastra si va intreb: tatal meu, in varsta de 70 ani, operat in 2014 cu diag ADK DE RECT MEDIU-INFERIOR RADIOTRATAT; bulletin analize medicale: piesa de amputatie rectala L=30cm prezentand la 56cm deasupra inelului analo proliferare tumorala ulcerate in suprafata[diam=5cm] cu aspect histopatologic de adenocarcinoma tubula-papilar bine diferentiat G1, cu zone de secretie muciparaextracelulara, invaziv in intreg peretele[P3]; limfoganglionii peritumorali recoltati[nr.12; diam.=0.3-0.8] prezinta arhitectura conservata[pN0]; datorita varstei inaintate necesita ajutor la descarcarea si schimbarea pungilor special. Mentionez ca a fost incadrat in gradul de handicap ACCENTUAT, avand amputare de rect si folosind permanent pungile speciale, Are dreptul la un asistent personal?

  131. Eugen says:

    Buna dimineata,

    Tatal meu, in varsta de 81 de ani a fost internat la Spitalul Clinic de urgenta din Craiova cu diagnosticul la internare: rectoragii tumora canal anal.

    Motivele internarii: formatiunetumorala la nivelul peretelui anterior al canalului anal, prurit perianal, disconfort la defecatie, durere la acest nivel

    Examen oncologic: la nivelul canalului anal, pe peretele anterior se evidentiaza o formatiune tumorala partial stenozata, dura la palpare, dureroasa spontan si la palpare ce invadeaza sfincterul anal si cu traiect spre baza penisului, sangeranda la examinare manuala.
    Adenopatie inghinala bilaterala.

    In urma realizarii CT cu substanta de contrast rezultatele au fost:
    VU cu pereti ingrosati difuz, de pana la 10mm, iodofili, cu ingrosari focale parietale, cu dezvoltare intraluminala. Diverticuli vezicali postero-inferior drept de 31/20mm sin antero-superior stang de 12/14mm.
    Prostata 30/41mm cu microcalcificari.
    Ingrosare circumferentiala a canalului anal de pana la 14mm cu calcificari. Adenopatii inghinale de pana la 28/24mm pe partea dreapta, unele cu microcalcificari si 27/20mm de partea stanga. Fara fluid intra sau retroperitoneal la nivel pelvin.
    Sechele pulmonare apical bilateral. Leziuni fibrotice subpleurale bazal dreapta. Fara fluid pleuro-pericardic.
    Ganglioni mediastinali de pana la 10mm.

    La hemoleucograma completa rezultatele iesite din valorile normale au fost:
    Biochimie: ALT(GPT) 134.00
    Imunologie:
    CA 42.15
    CEA 195.70
    TPSA 5.80

    Rezultate biopsie:

    2 fragmente acoperite cu epiteliu scuamospluristratificat, subiacent tesut fibrocolagen invadatmasiv de un carcinom mucinos.

    2 fragmente acoperite de epiteliu scuamos pluristratificat, keratinizat, inegal, subiacent tesut fibrocolagen invadat masiv de un carcinom mucinos, moderata reactie inflamatorie cronica.

    Ma scuzati pentru toata aceasta insirare de informatii, dar sper ca ajuta sa-mi puteti da o recomandare pentru ceea ce se poate face in viitor.

    Mentionez ca in aceasta luna, pana la aflarea rezultatelor biopsiei, ganglionii inghinali s-au inflamat si au ajuns pe ambele parti la dimensiuni de 2-3cm in diametru, deplasarea este din ce in ce mai dificila.

    Va multumesc mult!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Eugen: este un cancer anal care, la prima vedere, pare sa se extinda cel putin in ganglionii vecini, daca nu si in vezica urinara. Ar trebui extinse investigatiile (inclusiv cu o cistoscopie, RMN pelvin), apoi trecut la tratament – chimioterapie si, mai ales, radioterapie. In aceasta faza interventia se va lua in considerare doar cu scop paleativ (adica se poate face colostoma ca sa nu intre in ocluzie), urmand a fi rediscutata oportunitatea ei dupa incheierea radioterapiei. Bafta!

  132. GEORGETA TUDORAN says:

    Buna ziua domnul doctor , revin cu vesti legate de ultima noastra discutie.Exact asa cum mi-ati spus urmeaza sa incep o serie de 28 frac.radioterapie asociata cu capecitabina.Avand in vedere rezultatele colonoscopiei si anume : Colon normal, sigmoid normal, insa rectal la o distanta de aprox 5 cm de OA se evidentiaza o “formatiune tumorala rectala mediu inferior” de cca 10 mm din care se preleveaza 2 probe bioptice trimise spre analiza histopatologica si rezultatul histopatologic :fragment bioptic disociat artefactual alcatuit din fragmente glandulare atipice cu aspect complex, ocazional dispusa in stroma fibropara asociind infiltrat inflamator, detritus celular necrotic – aspecte microscopice sugestive pentru diagnosticul de adenocarcinom. Dupa ce am terminat programul de radio-chimioterapie si dupa inca 6 saptamani am fost operata pe data de 22 nov 2017 de amputatie rectala abdomino perineala cu colostoma definitiva. Ceea de doream sa va relatez era rezultatul RMN post radioterapie si anume: ingrosare neregulata a peretelui lateral drep al rectului mijlociu si inferior cu grosime max de 13 mm pe o lungime de aprox 3.5 cem. Minima infiltratie a geasimii mezorectale ce prezinta septe hiperdensa si nodului solizi de pana la 7.5 mm. Adenopatii obturatorii bilateral de pana la 6 mm. Fara lichid intraperitoneal.Vezica urinara cu aspect normal.Fara determinari secundare osoase. Eu acum dupoa o luna de la operatie sunt in perioada de recuperare in zona anala unde se regenereaza foarte greu avand in vedere si radioterapia. Ceea ce vreau sa va rog este sa-mi spuneti daca pasul facut de mine este benefic si daca pe viitor mai pot aparea si altgen de probleme. Va multumesc din suflet.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgeta: este oricum ceea ce trebuia facut; va sfatuiesc sa urmati corect programul de investigatii, ptr a supraveghea aparitia eventualelor recidive. Bafta!

  133. Stefan K says:

    Bună seara. Îmi cer scuze pentru deranj. Am un cancer de rect- care în 2012a degenerat într-o anemie urâtă- cu 2.6 hemoglobină- măsurată la urgență pe data de 29 decembrie. Atunci mi-au tăiat ceea ce ieșea în afară (doctorul de la salvare) și mi-au spus că colostomia e singura șansă. Din motive oarecum obiective (sunt profesor si mi-e cam silă să mă prezint în fața studenților cu așa ceva) am refuzat- mi s-a recomandat de la Fundeni un tratament cu raze 3D- pe care l-am făcut în 2013- atunci începând și tratamentul cu capecitabină. Pentru că am mai avut sângerări- în 2016 am mai făcut un tratatament cu raze IRMT- și părea că merge mai bine. La ultimele analize însă am făcut un marker tumoral- CEA- de 7.4 și de asemenea de aproape un an am probleme cu controlul sfincterului- în prezent având o scurgere oarecum permanentă de lichid- nu sânge ci lichid- care deranjează. Ce-mi recomandati să fac ? Dacă singura soluție e colostomia- cât de grea e operația ? Mi-am făcut CAT-uri de pelvis și abdomen în 2013, 2014, 2015 și 2016 și nu s-au înregistrat metastaze. Menționez că am 55 de ani.

    Cu mulțumiri

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Stefan: sunt mai multe cauze posibile ptr acele scurgeri – o fistula anala, o recidiva locala, rectita postradica etc. Problema trebuie investigata cat mai serios (inclusiv prin RMN de pelvis, colonoscopie etc). Colostomia est ein sine o interventie de mica amploare, cu recuperare rapida. Dar trebuie stabilita cert indicatia ei.

  134. Anca Tanasa says:

    Buna ziua,mama mea a fost diagnosticata cu neoplasm rectal inferior T3M0Nx(limita inferioara la 3 cm de m.a.), a facut chimioradioterapie cu raspuns cvasicomplet vazut la rmn(edem sumucos pe 5cm lungime la nivelul rectului inferior extins la nivelul peretelui anterior al canalului anal cu gadolinofilie moderata. Formatiune lichidiana 14mm cu gadolinofilie moderata periferica in grosimea peretelui rectal inferior).I s-a recomandat operatie in urmatoarele 2 luni. Pentru mama, operatia este subiect tabu si o amana deoarece se teme de o colostomie permanenta desi medicul a spus ca daca tumora revine apoi exista riscul sa devina neoperabil.
    Ar fi de mare ajutor daca ne-ati putea spune ce ar presupune operatia si ce riscuri sunt daca nu se opereaza.
    Va multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Anca: intr-adevar, interventia este recomandabil a avea loc la 6-10 saptamani de la finalizarea iradierii (tendinta actuala este de a creste intervalul dincolo de 8 saptamani), deci indicatia este corecta. Avand in vedere extensia/ localizarea initiala (banuiesc ca este vorba de 3 cm de la O.A, adica de la orificiul anal??), in pofida, raspunsului bun la radioterapie, cel mai probabil se va pune problema unei amputatii de rect. Asta implica obligatoriu si colostomie, adica anus iliac, anus contra naturii|. In absenta interventiei, recidiva in stadiul acesta este aproape regula. Chiar si daca se opteaza doar ptr o rezectie, adica fara colostoma, riscul de recidiva ptr o tumora situata la 3 cm de O.A (daca am inteles bine) este foarte mare. In concluzie, recomandarea mea – amputatie de rect la 8 saptamani dupa radioterapie.

  135. Anca Tanasa says:

    Va multumesc mult pentru raspunsul prompt. In fisa rmn inainte de iradiere scrie ‘3 cm de m.a.’ abreviere la care nu gasesc nicaieri explicatie dar probabil este doar o greseala si vrut sa scrie o.a.

  136. Anca Tanasa says:

    Cautand pe internet informatii despre cancerul de rect am citit un articol despre chimiohipertermia locala in revista chirurgia. Credeti ca asta ar putea fi o alternativa pentru a evita amputatia de rect in cazul mamei?

  137. Valentina Vali says:

    Buna seara ! As dori daca se poate sa ma lamuriti in cateva privinte.
    Mama mea in varsta de 41 de ani, in urma cu 3 luni, dupa ce a luat niste pastile pe baza de fier si calciu s-a constipat destul de serios. In urma scaunului destul de dur a vazut sange pe hartie, o perioada sangerarile s-au oprit insa au aparut durerile, mai ales dupa ce are scaun. Inca are dureri si sangerari din cand in cand. A folosit supozitoare cicatridina insa nu i-au fost de mare ajutor avand in vedere ca locul ei de munca o obliga sa stea pe scaun cel putin 8 ore pe zi.

  138. Eduard says:

    Buna ziua!
    Tatal meu de 60 ani a fost diagnosticat in urma unei colonoscopii cu neo rectal mijlociu.Medicul spunea ca ar fi o formatiune cu dimensiuni de 3-7 cm.Urmeaza RMN,CT si rezultatul biopsiei.
    Va rog sa-mi spuneti,pana la aflarea rezultatelor, cam care ar fi sansele sa fie cancer?
    Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Eduard: imposibil (si incorect) de spus din descriere, in absenta rezultatului histopatologic. Avand in vedere dimensiunile, riscul sa fie vorba despre o proliferare maligna este totusi mare…

  139. Rebeca says:

    Buna ziua.Va rog sa mi spune ti ce parere aveti despre acest rezultat rmn.La 11 cm de marginea anala se constata o arie placata la peretele posterior si cu marginea libera de aspect polipoid,in isosemnal T1,discret hipersemnal T2,contur neregulat,cu restrictie de difuzie si priza de contrast de -7 /17 mm(AP/T).Mentionez ca am anastamoza colo rect superior in 2015 ,adenocarcinom moderat diferentiat pT2NOG2.Va multumesc.

  140. Gore says:

    Tatal meu are tumora rectala….a terminat sedintele de radioterapie si chimioterapie si are constipatie…si nu poate iesi la baie decat cu ceiuri si miniclisme cat timp va dura pana va putea iesi la baie ???

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gore: indiferent ca de vina ptr constipatie este subocluzia generata de tumora sau simpla incetinire a tranzitului, scaunele se vor normaliza cel mai probabil dupa interventia chirurgicala specifica.

  141. nelu says:

    Am 52 ani si sunt operat din luna mai 2017 de neoplasm rectal mijlociu-operat RT.CHT cu iliostomie de protectie,iar la 12.01.2018 s-a decis de catre medici inchiderea iliostomei cu enterectomie si entero-entero anastomoza.La colonoscopia anterioara inchiderii iliostomei si repunerea in tranzit a organismului s-a gasit o anastomoza colono rectala termino-trminala cu fistula anastomotica de 5-6-mm.De doua luni de zile am o durere severa in zona fistulei-dreapta-desi am luat analgezice- iar cu scaunele ma duc de circa 14-20 ori in 24 ore fiind in incapacitatea totala de a controla retinerea fecalelor sau gaze.Ce imi puteti spune in aceasta situatie si ce sfaturi imi dati pentru ca sa pot iesi si eu din casa.va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nelu: situatia dvs este prea complexa ptr a fi discutata de la distanta, pe internat – pur si simplu am nevoie de date suplimentare si un ex clinic direct. De ex, in cazuri similare ca ale dvs sunt posibile mai multe cauze ptr scaunele diareice, unele dintre ele cu tratament complet diferit. de asemenea, nu imi este clara localizarea fistulei si mai ales impactul ei (debit, exteriorizare etc), ptr a aprecia daca la momentul actual merita un tratament chirurgical sau nu. Ar trebui sa va examinez direct, impreuna cu toate documentele medicale avute…

  142. Andreea says:

    Buna ziua! Ajutati-ma va rog din suflet cu o parere. Am simtit cu degetul, o umflatura in anus. Pare ca aceasta e dupa peretele anusului, in partea stanga. Ca ceva care se lasa in anus… pare de forma rotunda. Ce ar putea fi? Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andreea: cel mai probabil este un pachet hemoroidal trombozat; dar pentru ca poate fi si un polip anal – corect este sa mergeti la cel mai apropiat chirurg ptr o examinare directa.

  143. georgeta says:

    Buna ziua Pentru un cancer de rect -T3, fara metastaze-, s-a facut radioterapie. Dupa cat timp e bine sa se faca operatie? La 3 saptamani e bine? cu multumiri!

  144. georgeta says:

    Buna ziua
    Saptamana viitoare este programata operatia pt. cancer rectal T3, -la 10 cm de anus-Atat tumora cat si adenopatiile s-au redus dar nu au disparut dupa radioterapie.
    1. Pt. rezultate bune pe termen cat mai lung fara recidive, sa aleg anastomoza colo rectala sau anus contra naturii,avand in vedere ca exista si niste hemoroizi care au facut probleme in timpul radioterapiei.?
    2. La cat timp dupa operatie se incepe chimioterapia ?
    cu multe multumiri Georgeta

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgeta: 1. ptr o tumora situata la 10 cm de orificiul anal, iradiata preoperator, se poate face fara probleme anastomoza colorectala. Daca nu sunt probleme speciale, nu va recomand ACN in acest caz 2. initierea chimioterapiei se face numai dupa examinarea HP a intregii piese rezecate, adica inclusiv a ganglionilor afectati; in functie d estadiul bolii, se poate face sau nu chimioterapie. Protocoalele moderne au aratat ca aceasta este utila chiar si in stadii mai putin avansate, dar, repet, decizia ii apartine oncologului, in functie de stadiul real al bolii, si va fi initiate la minim 3 saptamani de la interventie.

  145. Alina T says:

    Buna seara; Am 41 de ani; am fost diagnosticata cu adenocarcinom rectal moderat diferentiat de aprox 3 cm cu baza larga de implantare, sitauat la 8-10 cm de OA si operata laparoscopic, robotic in 10 mai; Nu am facut chimioterapie/radioterapie preoperator intrucat chirurgul a spus ca cea mai buna optiune terapeutica este operatia; s-a facut rezectie Colorectala robotica cu anastomoza colorectala lateroterminala mecánica; biopsia spune ca este un adenocarcinom colonic moderat diferentiat, G2( grad redus), pT1N0MxL0V0R0; au fost examinati 15 gol- toti liberi de elements histologice de malignitate, cu hiperplazie folicura si staza ; Rmn pelvis si Ct torácica efectuate preoperator nu au Ararat nimic modificat; Markeri tumorali- CEA- preoperator 2.2/ postoperator 1.6; CA19-9 preoperator 31/ postoperator 29; Acum oncologul si chirurgul au spus ca nu e necesara chin-up/radioterapia postoperatorie intrucat este un stadiu f incipient; ca pot fi considerata vindecata chirurgical; ca va trebui sa fac controale periodice si atat
    Intrebari:
    1.- Ar trebui sa mai cer o Parere?
    2.- Am 3 sapt postoperator; ma simt bine, dar sunt Constipata; am scaun cu f mare greutate- si scaun il este f subtire, filiform si cu o lungime de 1-2 cm; daca incerc sa ma fortez resimt o durere in flancul stg in pct fix( ca o durere de colecist), dar mai la suprafata si mi se pare ca simt si palpator o pulsatie, sub piele; ma stradui sa am o dieta cat mai corecta, beau 2 litri de lichide, merg pe jos 5 km/zi; degeaba sunt Constipata; Doctorii m-au avertizat de posibile probleme postoperatorii- care includeau diaree sau scaune apiade sau posibila incontinenta; Eu sunt constipata, dar am mereu senzatia sa merg la toaleta; Oare e normal? Mai poate aparea vreo fistula? Sau alta complicatie postoperatorie?
    Va multumesc pt rabdarea cu care cititi si raspundeti oamenilor cu necazuri; Sunteti un om cu suflet mare;
    Cu stima- Alina T

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alina: 1. nu, opinia lor este corecta dat fiind stadiul absolut incipient. 2. de regula, dupa 3 saptamani de la interventie riscul de fistula este cvasinul. Cu acordul medicului dvs, pteti combate constipatia, eventual, cu putin oleu de parafina. 3… evitati laxativele iritante.

  146. Alina T says:

    Scuze- durerea ce apare in pct fix este pe dr, nu stg;
    3- As putea lua medicamente naturiste care sa ma ajute? Exista studii medicale in acest sens?
    4- Ar trebui sa mai exclud ceva din alimentatie- nu consum sucuri acidulate, carne rosie, lapte de vaca( Consum doar de capra- si iaurturi, branza), incerc sa evit zahar, dulciurile
    5-Ce medicamente sunt indicate pt constipatie in acest caz? Care au contraindicatie absoluta pt mine?
    Scuze pt mesajele lungi
    Multumesc
    Cu stima, Alina

  147. Delia says:

    Mama a fost operata in 7 mai de adenocarcinom rectal mijlociu moderat diferentiat G2.S-a efectuat rezectie anterioara de rect cu anastomoza mecanica si ileostomie (anastomoza colo-rectala termino-terminala joasa la circa 4 cm de orificiul anal).Nu mai este necesara chimioterapie , anterior operatiei a facut 5 saptamani de radioterapie. Doctorul a chemat-o la control la aprox 2,5 luni de la operatie in vederea programarii ulterioare pentru operatia de refacere a tranzitului. Vroiam sa va intreb daca in aceasta perioada se recomanda ceva tratament adjuvant care sa ajute la vindecarea mai repida si eficienta a zonei rectale care se doreste protejata(operatia in sine).Exista ceva suplimente/vitamine/minerale orice altceva care sa ajute in acest caz? Mentionez ca operatia de pe abodomen este vindecata complet, nu au fost nici un fel de complicatii, pacienta este intr-o stare generala destul de buna, marea problema o reprezinta pungile de stoma din cauza carora a existat o iritatie foarte puternica a pielii pe care am reusit sa o tratam dar acum avem alta problema :pungile nu stau lipite (manopera in sine este facuta de asistente de la o clinica de gastroenterologie, un stoma terapeut…deci persoane care sunt in domeniu). Ca urmare scopul nostru este sa putem scapa cat mai repede de punga , de asta va intreb daca putem „ajuta” cumva procesul de vindecare si, de asemenea, daca imi puteti spune ce probleme ar putea sa apara care sa amane operatia (la ce situatii/factori de risc sa ne asteptam in aceasta perioada care sa duca la amanarea operatiei ,ca sa incercam sa le prevenim)

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Delia: nu, nu este cazul unor tratamente adjuvante. Problema cu iritatia peristomala in ileostomii este arhicunoscuta si din pacate pana la reintegrarea in tranzit nu prea exista solutii miraculoase. Din fericire, cele 2-3 luni trec mai repede decat ar parea la prima vedere.

  148. Daniela says:

    Socrul meu suferă de cancer la rect stadiul 2a.A făcut colostomie, radioterapie, chimioterapie și amputație de rect.Dupa operatie locul in care a fost drenul s a întărit și este rosusi încă se mai scurge ceva de acolo un lichid fara miros.Ce se întâmplă în locul acela ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Daniela: secretiile descrise nu au neaparat o semnificatie negativa. Se vor opri cu tratament conservator.

  149. Mihai Mihaela says:

    Buna ziua,am 41 ani si acu un an am fost op de fibrom. La 5 zile de la op am observat ca nu pot iesi cu scaunul, am zis medicul si mi.a zis ca e normal,un tranzit mai lent dupa anestezie dar va fi ok. In 10 luni am ajuns cu dureri groaznice in UPU si tot mi se spunea sa beau lichide si sa maninc fibre…LA o criza noua am optat pt un cabinet particular ,unde medicul mi.a recomandat un CT ,unde a aparut ceva cu semnul intrebarii,apoi o colonoscopie unde dupa 10 cm a aparut surpriza,o tumoarea! S.au luat doua biopsii si dupa 10 zile confirmat tumoare maligna rect.Am facut si rmn unde la final scria ca posibil metastaze hepatice,lucru pt care dr de la Iasi a zis ca nu pot face radioterapie si ramine operatia. Am acceptat totul si pe 25 iunie2018 am fost op, diag formula.libera:neoplasm rectal ampular superior, chist ovarian stg. PROTOCOL op.rezectie anterioara foarte joasa de rect cu excizie totala de mezorect si colorectoanostomozaT-T mecanica si anexectomie stg. Dupa op am fost ok ,o sapt ,doar ca au aparut ceva dureri jos la anus senzatia fiind aceea de a iesi si nu ppti,spasme puternice ,si scaune dese….am luat clostridium,alta distractie….7 zile normix ,10 zile metronidazol si 5 zile vancomicina 1 ml la 6 ore….Am fost sleita de puteri. Sa zicem ca am scapat si de asta de 3 zile. PROBLEMA e ca a venit si rezultatul final pT3N2aG2L1V1PN1 ICD-814/3 si s.a hotarit ca de pe.25 iulie 2018 sa incep chimio macar8sedinte,ma duc dimi la Iasi eu fiind din Sv si seara vin acasa. Nu stiu ce va fi si cum ca de acu astept,ideea e ca la o luna de la op am aceeasi senzatie de durere in zona anusului,o bila ce vrea sa iasa si nu poate ,cu spasme puternice si scaun normalin catitate mica dar des,adica ce maninc ziua, noaptea stau in baie ca tot ies….Ce parere aveti in general dar mai ales ce e cu aceste dureri,cit sunt de normale sau anormale ca dr la care am mai fost zic ca op e ok nu simt nimic ce ar pune probleme dar eunu pot sta pe fund decit la bai calde de sezut si traiesc doar cu calmante Tramadol. Mulțumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      MIhaela: in cazul unei rezectii ultrajoase cu anastomoza coloanala, inflamatia din zona respectiva, amploarea rezectiei, uneori si capsele de la instrumentul cu care se face anastomoza afecteaza nervisori locali. De aici si durerile. Din pacate, nu prea exista alte solutii in afara celor mentionate.

  150. Marcu Diana says:

    Buna ziua,vreau sa va întreb prin ce investigație se poate pune in evidenta un sidrom aderential pelvin și cum se poate rezolva ? mulțumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Diana: aderentele intraabdominale sunt foarte greu de evidentiat; diagnosticul lor este de excludere, adica se scot din discutie alte boli; daca sunt simptomatice, se pot desface chirurgical, clasic/ laparoscopic, dar altfel nu, ptr ca se refac de cele mai multe ori.

  151. Daniela says:

    Socrul meu a primit rezultatul examenului histopatologic:Piesa de rezectie ano-recto-sigmoidiana cu lungimea de 29 cm,sc proximal 4 cm si sc distal 5 cm.La 6 cm de sc distal se identifica o leziune ulcerativa de 2,5/1,7/0,2-0,4 cm,aspect usor neregulat,culoare brun violacee, consistenta elastic, leziunea are o grosime de 4 mm mucoasa cu pliuri sterse tesut adipos lobulat violaceu rosietic cu prezenta de noduli de 0,5 cm cenusii,consistenta medie. Descriere microscopica: Piesa de rezectie ano recto sigmoidiana ce releva o leziune ulcerativa de2,5/1,7/0,2-0,4 cm cu caractere microscopice compatibile cu diagnosticul de adenocarcinom tip intestinal bine diferentiat (G1) invaziv la nivelul submucoasei, dezvoltat in contextul existentei de fenomene de neoplazie intraepiteliala de grad inalt; se asociaza ulcerare mucoasa extensiva, cu extravazari de mucina si bordaj de tesut inflamator granulomatos, acompaniat, la nivel parietal de infiltrat inflamator cronic activ si de fibroza nesistematizata; structuri vasculare cu proliferare fibro colagena la nivelul peretelui; invazie angio limfatica si perineurala nedecelate. Limite excizionale laterale- libere. Transa radiala libera situata de1,1cm data de leziune.5 limfoganglioni prelevati prin disectii iterative de la nivelul tesutului adipos pericolic evidentiaza caracter reactiv. Diagnostic hispatologic: adenocarcinom tip intestinal G1 cu localizare rectala.Limfoadenita regionala reactiva (0/5)pT1N0Mx. Ce inseamna aceste lucruri?Ce este de facut in continuare?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Daniela: cu scuzele de rigoare pt intarziere – est eun cancer de rect; trebuie sa mergeti, daca nu ati facut.o, la oncolog ptr luare in evidenta, monitorizare. Nu este necesara chimioterapia in stadiul acesta. Practic, este vindecat chirurgical, daca nu are metastaze (si e putin probabil sa aiba).

  152. Nicoleta says:

    Buna ziua.Mama mea in varsta de 62 de ani a facut o colonoscopie unde i s-a descoperit o formatiune tumorala vegetanta,ce ocupa 1/2 din lumenul rect inferior.I s-au prelevat 3 fragmente tumorale pentru examen histopatologic si concluzia este urmatoarea:biopsie rectala maligna-Adenocarcinom colorectal conventional, cu grad histopatologic G2 (moderat diferentiat), ulcerat; invazie limfovasculara de facto absenta; invazie perineurala nedeterminabila.Va rog din suflet sa ne spuneti cat de grav este si ce trebuie sa facem in continuare.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nicoleta: este un cancer de rect inferior. Era important de stiut distanta pana la orificiul anal. Ca idee, trebuie urmatoarele: CT whole body cu substanta de contrast ptr evidentierea eventualelor metastaze, RMN pelvin ptr evaluarea invaziei in peretele rectal, determinare markeri tumorali specifici ptr nivel de referinta si monitorizare postop, radio+chimioterapie preop, interventie chirurgicala la 8-10 saptamani de la terminarea radioterapiei, apoi eventual iar chimioterapie in functie de rezultatul histopatologic. Tipul interventiei chirurgicale se stabileste in functie de niste criterii pe care nu mi le-ati pus la dispozitie.

  153. Cristina says:

    Buna ziua, am 34 de ani, de aprox o luna ma confrunt cu schimbari de tranzit, aparute brusc, fara sa fi schimbat ceva in alimentatie sau modul de viata. Acuz o durere in partea dreapta aproape permanenta, suportbila, surda. La gastroeneterolog am fost si mi s a facut un tuseu rectal, si consult si mi-a prescris debridat 3cpr/ zi. Ingrijorarea mea este culoarea scaunului care este galbe si cu granulite albe, indiferent ce mananc. Am avut si episoade diareice de aproximativ o saptamana. Am facut ecografie abdominala, analize de sange, marker CEA, toate sunt ok, nu am primit indicatie de colonoacopie. Insa stau foarte tensionata. Am slabit, e adevarat am schimbat si putin modul de viata. Care ar putea fi cauza si ce alte investigatii ar trebuii sa urmez?
    Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: simptomele descrise nu sunt caracteristice unui cancer de colon, dar daca stresul dvs e prea mare puteti face totusi o colonoscopie, care va transa problema. Pe de alta parte, durerea in „dreapta” la o femeie tanara poate avea mai multe explicatii, majoritatea tinand de sfera ginecologica. Dupa ce chirurgul scoate din discutie o afectiune apendiculara, corect este sa va adresati si ginecologului ptr control.

  154. Geo says:

    Buna ziua. Mama mea , in varsta de 66 ani, a facut o colonoscopie si a primit urmatorul rezultat: Intre 8 si 13 cm de OA proces proliferativ dezvoltat circumferential, ulcerat – biopsii; La 25 cm de OA polip diminutiv sesil – rezectie cu pensa; Fara alte leziuni pe segmentele examinate; Boston 2+2+1= 5/9; Urmeaza , in 3 sapt.,sa primeasca rezultatutul biopsiei. Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg descrierea diagnosticului de mai sus. Va multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      GEo: aspectul sugereaza un cancer de rect mijlociu/superior. Nu se poate spune clar asta pana la obtinerea rezultatului histopatologic (biopsia). O veste buna – localizarea este relativ favorabila. Permite o interventie chirurgicala FARA ANUS CONTRA NATURII DEFINITIV. Este perfect fezabila inclusiv in abord laparoscopic, in anumite conditii desigur. Protocolul este foarte clar in aceste situatii: daca se confirma natura maligna a leziunii, trebuie sa faca un CT torace + abdomen + pelvis, analize de sange inclusiv marker-I tumorali, RMN de pelvis SAU ecoendoscopie transrectala ptr a vedea invazia in grosimea peretelui (chiar daca a facut CT!!!). Daca nu are metastaze, va face iradiere + chimioterapie de sensibilizare (doar cateva cure, care cresc efectul radioterapiei). La 6-12 saptamani de la incetarea radioterapiei se va trece la interventie chirurgicala. Intervalul difera in functie de studii. Tendinta actuala este de a astepta minim 8 saptamani – eu de ex operez pacientii mei cu astfel de leziuni la 8-10 saptamani de la oprirea radioterapiei. Ptr ca a reusit sa treaca colonoscopul dincolo de tumora, inseamna ca aceasta NU e ocluziva si NU se face anus contra naturii (colostoma) inainte de radioterapie. Daca examenul histopatologic al piesei scoase de chirurg arata un stadiu avansat, se poate face chimioterapie postoperator. Daca doriti alte informatii, o pot consulta direct – gasiti modalitatea de contact la rubrica respectiva.

  155. Alexa says:

    Ce imi puteti spune va rog in urma rezultatului rmn:
    Examen MRI-pelvis +contrast
    Diagnostic de trimitere: Neo rect operat
    Rezultat:
    Stare post amputatie de rect
    Voluminoasa masa gadolinofila,neomogena,intens restrictiva de 10/10/4cm ce ocupa fosa rectala,invadeaza sacrul si baza coccigelui,ligamentele sacro-recto-vezicale drepte,fosa ischiorectala dreapta,originea muschiului piriform intrand in contact fara limita de demarcatie cu originea muschiului fesier mic.
    Formatiunea respecta vezica urinara,seziculele seminale,septul rectovezical.
    Adenopatii hemoroidale cu dimensiuni de pana la 15mm
    Plaje de edem adiacente suprafetelor sacro-iliace-bilitaral.
    Colostoma stanga.

    Tin sa precizez ca tatal meu are dureri insuportabile de sezut ce se lasa in piciorul drept.
    Cat de grav este si ce ar trebui facut in continuare!?
    Multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alexa: este o recidiva locala voluminoasa, fara indicatie chirurgicala la momentul actual. trebuie sa faca radioterapie pelvina (daca nu a mai facut anterior) si chimioterapie. daca tumora se reduce la un stadiu operabil, merita reintervenit.

  156. Liza says:

    Buna seara!
    Dle Dr., va scriu in numele unei prietene : 47 ani, anemie feripiva fara cauze cunoscute,
    6 Hemoglobina7, 7 , Fe sideremie 11 in loc de min.50, cu mentiune ca tot timpul a fost anemica- ex. In urma cu cca7, hemoglobina era 8.5 -, cicluri abundente , ecografie abdominala normala Constipatie cronica, urme de sange pe hartia igienica, la colonoscopoe apare la nivelul rectului shpeeuir o formatiune tumorala cu dezv.laterala 3/4 cm,hemoroizi interni necomplicati.
    S- a luat proba pt biopsie si a fost indrumata la un alt cabinet pt polipectomie endoscopica.
    Va rugam sa ne spuneti cat de grava este situatia , daca polipectomia se poate face inainte de rezultatul histo patologic si daca prin polipectomie se poate rezolva problema.
    Va multumim.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Liza: anemia este destul de importanta, dar daca biopsia e benigna, vor trebui cautate alte cauze ptr ea. Polipul se poate rezeca si inainte de rezultatul biopsiei. Daca totusi se temporizeaza si acesta este pozitiv ptr malignitate, NU recomand polipectomia colonoscopica, ci direct intrarea in protocolul de cancer colorectal.

  157. Stefan says:

    Buna ziua.In urma cu 8 luni tatal meu a fost operat de cancer rectal.I s-a pus si stoma.Operatia a fost reusita,dar avea ceva dureri in zona anusului.La control post-operator i s-a spus ca este normal pana se vindeca,doar ca in timp acele dureri s-au intensificat ca interval si senzatie.Saptamana trecuta a facut tomograf si mai multe analize,toate avand un rezultat foarte bun.medici nu isi dau seama de unde ar putea proveni durerea.Recomandare a primit plasturi cu diclofenac,dar nu il ajuta deloc.Daca va rog,aveti vreo sugestie,parere sau idee?Pare ca nu are nimic,dar totusi il doare.Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Stefan: datele furnizate sunt incomplete ptr a aprecia corect cazul, ptr ca nu cunosc amploarea rezectiei, localizarea cancerului, stadiul sau, daca a facut radioterapie preoperator sau nu etc.

  158. Cristina says:

    Buna ziua, mama mea a facut o colonoscopie astazi si rezultatul a fost: in intervalul 14-18 cm de marginea anala – formatiune vegetanta care ocupa 1/3 din lume, astructurata central, cu deschidere glandurala Kudo Vi in periferie (se preleveaza biposii multiple). CEA era 10.4 ng acum o saptamana, iar acum doua zile 12.4 ng. S-a recomandat CT toraco- abdominal si RMN pelvis cu substanta de contrast. Biopsia va fi gata in 7 zile. Imi puteti spune parerea dumneavoastra cu privire la pronostic/tratament/operatie? Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: pare sa fie un cancer de jonctiune rectosigmoidiana sau cel putin de rect superior. Localizarea este foarte favorabila dpdv tehnic, de regula permite anastomoza colorectala in acelasi timp operator, adica operatie fara anus iliac, indiferent ca e facuta clasic sau laparoscopic. Prognosticul tine de stadiul bolii, care va fi stabilit clinic prin investigatiile recomandate, si de rezultatul biopsiei. RMN este indispensabil ptr neoplasmele rectale mijlocii/inferioare, ptr a vedea extensia circumferentiala a leziunii in peretele colonic si relatia ei cu sfincterele anale. Daca trebuie sa asteptati o luna ptr a-l face (lipsa locuri libere la programare, de ex), puteti renunta la el, ptr a trece direct la tratamentul corespunzator, inlocuindu-l eventual cu CT toracoabdominopelvin.

  159. Liza says:

    Multumim mult pentru raspuns.
    Intre timp a venit rezultatul de la examenul hispatologic:” polip colonic mixt cu arhitectura de polip hiperplazic si focal cu prezenta de cripte tapetate de un epiteliu transformat adenomatos tubular cu displazie de grad redus si focal inalt.”
    A facut rectosigmoidoscopie cu polipectomie :” la rect-aproximativ 8 cm MA, pe peretele exterior exista o formatiune polipoida cu intindere pe laterala tipul IIa+Is, de aprox.4 cm, cre dupa injectare submucoasa de solutie albastru metilen se rezeca in mai multe fragmente, recuperate, baza libera”, proba pt biopsie din nou; control colonoscopic peste 3luni.
    Va rog sa ne spuneti de ce nu recomandati polipectomia si ce inseamna protocolul de cancer colorectal?
    Poate recidiva polipul?
    Si dr care a consultat-o a zis ca nu-i cauza anemiei polipul.
    Credeti ca ar trebui si endoscopie superioara?
    Incat timp mucoasa de unde afost rezectat polipul se reface?
    Mentionez ca nu fumeaza, nu consuma alcool, fast food, face sport-nu este supraponderala.
    Mii de multumiri si numai bine!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Liza: asa cum v-am raspuns anterior, protocolul pe care l-am mentonat si NU doar o simpla polipectomie colonoscopica se aplicau doar in situatia unei leziuni maligne, a unui cancer adica. Pana una alta, leziunea descrisa s-a dovedit a fi benigna, adica NU este cancer. Pentru ca exista displazie (adica o leziune benigna, dar PREcanceroasa), controlul colonoscopic peste 3 luni si eventuala rebiopsiere, la nevoie, sunt obligatorii. Mucoasa rectala se reface rapid, in maxim 3 saptamani. Recuperarea e completa. Pentru a scoate din discutie posibilitatea recidivei, care exista teoretic, va face probabil colonoscopie periodic (anual/ la 2-3 ani, in functie de anumite criterii pe care nu le am la dispozitie).

  160. Dan says:

    Buna ziua. Am 21 de ani si de 2-3 săptămâni am probleme cu scaunele. Țin sa menționez ca am avut si probleme emoționale în urma unui deces. Dimineața am flatulente, bolboroseli, dureri de burta, iar scaunele sunt fragmente, ca niste bulgărași, urmate, ori de niste „biluțe”, ori de un scaun asemanator cu o diaree, subtire ce se fragmenteaza. Câteodată aveam si 2 scaune dimineata, al 2-lea fiind diaree, moale. Nu in fiecare zi am astfel de scaune. De cateva zile mai am si o senzație cum ca ar trebui sa merg la wc si de ieri simt un disconfort in zona rectului(nu durere). Am avut dureri testiculare si ma doare fundul, piciorul drept. Am o hemoleucograma facuta in urma cu cateva zile iar rezultatele sunt bune.
    2 zile am luat debridat si nospa iar scaunele au avut o consistență buna, insa dupa ce nu am mai luat, iar am avut dimineata scaun moale, subtire, fragmentat. Petrec si o mare parte din timp pe scaun.
    Sunt puțin îngrijorat. Știu ca pentru un diagnostic bun trebuie sa discut fizic cu un specialist, insa poate nu e o problema asa grava. Eu sunt si mai ipohondru de fel. Aș fii recunoscător daca m-ați ajuta cu un sfat, o părere.
    Vă mulțumesc, o zi buna.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dan: sfatul meu este sa va adresati unui gastroenterolog ptr a aprecia oportunitatea unor eventuale analize suplimentare.

  161. Liza says:

    Buna ziua,
    va Multumim mult pentru raspunsurile compentente primite.
    Fara a dori sa „monopolizam” discutiile , va mai intreb daca la cca 2,5 luni de la interventie este firesc sa simta o oarecare senzatie ca de arsura in zona respectiva mai ales cand parca intestinul este „prea plin”.
    Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Liza: durerea poate avea alte surse in afara intestinului propriu-zis. Peretele abdominal, de exemplu, este cicatrizat cvasicomplet dupa … un an. Cresterea presiunii intraabdominale prin gaze de ex poate accentua durerea, fara ca asta sa insemne neaparat ca intestinul este direct vinovat.

  162. Alex says:

    Buna ziua.De o jumatate de an ma chinuie un discomfort aproape permanent al stomacului,colonului.In urma cu 3 saptamani am dacut o endoscopie digestiva superioara avand ca rezultat o gastrita difuza si helicobacter pylori.Am urmat tratament 14 zile 1gram Amoxicilina+500 mg Klacid la 12 ore + Venter inainte de de masa

  163. Alex says:

    -Continuare mesaj -De 3 ori pe zi si. Nexium 20 mg de doua ori pe zi.Au trecut 3 saptamani,aceleasi probleme le am cu balonarea si colonul cu senzatie de defecare ameliorata doar dupa defecare(de 2-4 ori pe zi) dar pentru scurta vreme si senzatia ca ceva in interior radiaza in zona rectala,radiind si in spate si in zona anusului mai proeminent.As dori sa va intreb daca dupa ce fac analiza asta de helicobacter daca rezultatul este nefativ dar simptomele sunt aceleasi ca ai in prezent se recomanda o colonoscopie sau nu? Si daca trebuie facuta anestezie sau nu,as dori sa evit au.Am schimbat regimul alimentar,am mancat fiert si copt doar de 3 sapt si nu am vazut schimbari majore in bine.O zi buna va doresc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alex: durerile anale nu au legatura cu infectia cu helicobacter. Merisa sa faceti o colonoscopie, macar ptr portiunea terminala a tubului digestiv. Se face cu anestezie. amanunte suplimentare si date despre eventuale analize complementare veti primi de la gastroenterologul dvs.

    • Ionescu Alina says:

      Bună seara domnule doctor!
      Bunica mea în vârstă de 88 ani în urma unei intervenții chirurgicale de cancer colono-rectal în urma radioterapiei a făcut o infecție în partea inferioara a operației. A fost curățată de infecție dar de atunci prin acea incizie ii curge o cantitate mare de lichid. Ce reprezinta acest lichid și cum poate fi oprit?
      Va mulțumesc!

  164. Ionescu Alina says:

    Bună seara domnule doctor!
    Bunica mea în vârstă de 88 ani în urma unei intervenții chirurgicale de cancer colono-rectal în urma radioterapiei a făcut o infecție în partea inferioara a operației. A fost curățată de infecție dar de atunci prin acea incizie ii curge o cantitate mare de lichid. Ce reprezinta acest lichid și cum poate fi oprit?
    Va mulțumesc!

  165. Bucalete Gheorghe says:

    Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce inseamna: „ CONCLUZIE
    Comparativ cu examinarea anterioara din 23.10.2023 se constata:
    -absenta semnelor de evolutie tumorala la nivelul anastomozei colo-rectale T-T.
    -aparitia a doi ganglioni rectal superior lateral stanga de 4-5mm diametru, ce au caractere de invazie
    tumorala.
    -absenta adenopatiilor lomboaortice si iliace bilateral.
    -absenta leziunilor secundare hepatice” Dupa cum v-ati dat seama am fost operat (acum 2 ani) si sunt in acest program de verificari si analize. Aceasta concluzie este in urma unei investigatii (ultime) de RMN. Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Descrierea stabilește ca nu aveți metastaze noi, ca anastomoza nu are o tumora nou apărută lq acest nivel, dar ridica pro lema a 2 ganglioni de mici dimensiuni care probabil nu apăreau la investigația veche. Medicul dvs oncolog împreună cu medicul chirurg care v.a operat vor analiza imaginile și vor stabili ce e de făcut în continuare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *