BOALA PILONIDALA

Boala pilonidală reuneşte o serie de afecţiuni care au în comun inflamarea porţiunii superioare a şanţului interfesier. Este provocată de regulă de fire de păr „îngropate” în piele, pe care organismul le consideră străine şi încearcă, fără succes, să le elimine. Firele de păr formează sub piele o „umflătură” – chist pilonidal, care se poate infecta – abces pilonidal, sau sparge, comunicând cu pielea printr-un orificiu pe care curge tot timpul puroi – fistula pilonidală. Singurul tratament cu şanse de vindecare este cel chirurgical, care presupune extragerea firelor de păr şi a ţesuturilor moarte din jur, uneori până la nivelul osului.

„Chist pilonidal” sau „abces pilonidal”? Este adevărat că boala pilonidală nu apare la femei? Cum se manifestă boala pilonidală? Tratamentul în boala pilonidală

ATENTIE – Cazuistica reala

Cu ce anestezie se operează boala pilonidală? În cazul intervenţiilor radicale, cea mai potrivită este anestezia rahidiană, care asigură analgezia necesară explorării în amănunt a leziunii. Chirurgul poate astfel excizia toate ţesuturile afectate, până la os. Se poate folosi şi anestezia locală, mai ales pentru evacuarea rapidă a unui abces pilonidal complicat. Efectuarea anesteziei locale în ţesuturi inflamate are însă limitele ei, aşa că rahianestezia este de preferat ori de câte ori este posibil.

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

889 comentarii adaugate pentru articolul “BOALA PILONIDALA

  1. Andrei says:

    Buna Ziua Domnule Doctor ! Am și eu o asemenea proboema de ceva timp, am o ,,denivelare ,, in zona interfesiera , pe care o simt la atingere ca un nodul sau așa ceva , din ce am citit ar fi vorba de un chist pilonidal , mi-a ieșit deasupra lui o ,,buna,, care nu pare a fii infectata, vreau sa zic că am avut grija de zona respectiva , in sensul că curat bine zona , dezinfectez cu betadina , nu pot spune că mă deranjează sau că m-a deranjat foarte tare vreodată încât să simt nevoia de a merge la medic , as vrea sa îmi spuneți dacă atâta timp se menține așa , ar fii cazul să merg la medic

  2. Carmen Brezoiu says:

    Buna ziua! Un astfel de chist poate incomoda in vreun fel viața sexuală? Mai exact se pot transmite boli partenerului dacă nu te protejezi? Mulțumesc!

  3. Danyel says:

    Bună ziua domn doctor am și eu o nelămurire anul trecut am fost operat local în 3 decembrie totul a fost bine pana în martie când a recidivat și a trebuit alta intervenție dar mai mare cu tub de drenaj cu toate duapa ce sa închis la 1 luna a început sa îmi curgă un lichid alb urat mirositor prezintă un pericol precizez ca nu ma doare nu nimic aștept un răspuns mulțumesc

  4. Andrei says:

    Buna ziua,

    Am citit o parte dintre mesajele dvs. si vreau sa va multumesc pentru rabdarea, bunavointa si deschiderea pe care o aveti fata de acest subiect si fata de bolnavi.

    Indraznesc sa va adresezi si eu o intrebare.

    Sufar de aproximativ 17 ani de boala pilonidala. Am avut pe la 18 ani o criza pilonidala (daca o pot denumi asa), cu dureri mari, si am fost de urgenta la medic care mi-a facut o incizie si a drenat puroiul.

    Dupa aceasta etapa au ramas 2 canale de comunicare cu exteriorul in zona respectiva de unde periodic se scurge puroi sau sange. Nu este o scurgere permanenta, uneori trec si ani intre doua episoade, alteori scurgerea apare odata la cateva luni. Mentionez ca nu am absolut nicio durere si doar uneori (foarte rar) un usor disconfort.

    Din experienta mea am observat ca aceste scurgeri apar in anumite conditii – regim alimentar neechilibrat, consum excesiv de alcool, exercitii fizice care implica sederea pe o suprafata tare etc.

    Intrebarea mea este daca, in conditiile descrise mai sus, este necesara o interventie chirurgicala sau pot continua sa toaletez cu mare grija zona si sa pastrez igiena, tratand doar episoadele de inflamare? Exista vreun risc asociat neintervenirii chirurgicale?

    In alta ordine de idei, recomandati epilarea definitiva a zonei si stiti cumva daca aceasta afectiune tinde sa se estompeze de la sine odata cu trecerea vremii (am inteles ca dupa varsta de 40 de ani este destul de rara).

    Va multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andrei: odate fistulele constituite, ele nu se vor inchide spontan niciodata, indiferent de varsta. Este, daca vreti, aceeasi explicatie ca la … gaurile pentru cercei din urechi. Nu exista interventie chirurgicala lipsita complet de riscuri, dar in cazul exciziei fistulelor/ chistului pilonidal, acestea sunt intr-adevar minime.

  5. Cosmin says:

    Buna ziua domnule Dr,
    Am fost operat in noiembrie la Spitalul Carol Davila de chist pilonidal. Presupun ca plaga a fost”inchisa”, iar vindecarea a fost una lenta. Dupa scoaterea firelor, am avut scurgeri pe la gaura unde era furtunul de drena, iar apoi chiar prin plaga. La consult, chirurgul mi-a spus ca pare sa recidiveze, ca a mai ramas ceva infectie inauntru. De atunci am scurgeri zilnice, desi aplic pansament cu betadina in fiecare seara. Am luat Zinnat, m-am dus la spital aproape zilnic pentru ca Dr sa imi injecteze betadina pe “traiect”. Incercarea de a impiedica recidiva a fost una eroica, dar se pare ca nereusita. Se poate sa ma sfatuiti in legatura cu problema mea?
    1. Dupa cat timp de la prima interventie se poate inderveni din nou?
    2. Este recomandat ca acelasi medic sa efectueze operatia?
    3. Cum pot proceda sa fiu operat de dvs?
    4. Ar fi benefica epilarea definitiva inaintea celei de-a doua interventie?

    Multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cosmin: 1. dupa ce trec fenomenele inflamatorii acute. 2. de regula, da, fara a fi obligatoriu. 3. va programati ptr un consult initial si apoi stabilim ce trebuie facut in continuare;gasiti datele de contact la rubrica dedicata de pe site. 4. Nu va va face nimeni epilare definitiva cu fistula/ proces inflamator pe loc; ramane sa rezolvati problema dupa cicatrizare.

  6. Marius says:

    Buna seara!Am fost operat acum 6 luni de incizie si drenaj iar in urma cu 2 luni si 2 saptamani de excizie de la osul sacru pana la coccis si lasata plaga deschisa. plaga nu sa inchis nici acum am facut pansari regulate cu betadina acasa in fiecare zi si de 2 saptamani am fost la doctor pentru a chiureta plaga credeti ca dupa ce a curatat tot mai este posibil sa recidiveze?Si in urma cu 2 zile am facut febra 37,8 dar medicul a spus ca plaga arata foarte bine si ca nu este posibil o infectie

    • Dr. Teodor Buliga says:

      ius: nu pot contrazice d ela distanta un medic care va consulta direct. Da, boala poate recidiva inclusiv dupa aceasta abordare chirurgicala.

  7. Ileana says:

    Buna seara, Dl Doctor!

    Soțul meu a fost diagnosticat cu chist pilonidal suprainfectat și a fost programat la
    Operație după 7 zile, timp in care i s-a recomandat sa ia Zinat, metrodizanol arena, paracetamol sinus și controloc .
    Chirurgul i-a recomandat acest tratament cu antibiotice pentru a reduce puroiul, însă el are de aZi —noapte febra, peste 38, astăzi ajungând su la 39.8. Am scăzut febra cu antitermice, însă am rugămintea, dacă se poate , de a îmi raspunde la câteva întrebări:
    1. Este normal ca sub antibiotic sa reapară febra? Astăzi am început tratamentul cu antibiotic ;
    2. Dacă febra reapare, este indicat sa fie Intervenția efectuată cât mai repede?
    3. Dacă nu se acționează in consecință (febra persistând) exista risc de septicemie?
    Va mulțumesc anticipat,
    Ileana

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ileana: intrucat are febra, abcesul trebuie URGENT evacuat/ drenat. Tocmai din cauza riscului de septicemie (mic la un pacient tanar, fara alte probleme, dar totusi real).

  8. Andrei says:

    Buna ziua. Am 28 de ani și am fost operat prima data de chist pilonidal in anul 2008, iar operația după sutură, la scurt timp s-a inflamat puternic, s-a deschis și a trebuit să optez pentru a doua operație la recomandarea aceluiași medic. Operația a fost simpla în ambele cazuri, însă tratamentul efectuat în spital a reprezentat un eșec lamentabil: dureri insuportabile la pansare, contactarea unei Infecții intra-spitalicești cu stafilococ auriu, inflamarea tot mai accentuată a plăgii, administrare calmante fără succes. După externare, pe parcursul a 3 luni plaga s-a închis treptat dar nu total, iar supurarea a continuat cu amestec de lichid galben și sânge. In 2012 am fost operat a treia oară de alt medic. De atunci lucrurile au continuat la fel, dacă nu, mai rău. Speranța m-a părăsit, stafilococul însă nu. La insistențele mamei, care este cadru medical, am urmat drumul anevoios al administrării antibioticelor sub atenția unuia dintre cei mai buni dermatologi din Targu-Mureș. Inflamația și supurarea au încetat pe durata tratamentului, dar după aceea totul a revenit la starea inițială. Astăzi situația este aceeași. Aplic pansamente sterile, igienizare zilnică, pentru a menține zona curată. Până la urmă m-am resemnat cu ideea că o infecție contactată într-un spital din România îți poate fura cei mai frumoși ani din viața. In tot acest timp singura mea prietena fiindu-mi durerea. De atunci, mi-au rămas in minte cuvintele unui profesor doctor de la UMF Targu-Mureș, care are 65 de ani: “Andrei, las-o așa. O am de când mă știu, și n-am nici pe dracu!” Nu știu ce soluție ar exista la problema mea, eu nu văd niciuna acum. Mulțumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andrei: adresati-va unui chirurg sau plastician care opereaza afectiunea aceasta prin tehnica cu lambouri; mentineti gretatea normala si scapati de pilozitatea locala; succes!

  9. Ionut says:

    Buna dimineata,
    In urma cu 7 saptamani am fost operat de chist pilonidal. Din reactiile asistentelor care mi-au tot schimbat pansamentul, am inteles ca operatia a fost mare si adanca. De altfel, de vreo 3-4 saptamani mi s-a spus ca s-a acoperit osul, iar in momentul de fata deschiderea mai are aproximativ 3 cm. In weekend-ul care tocmai a trecut s-a exercitat o frecare excesiva si cu presiune pe zona respectiva, iar de 3 zile am dureri la contact pe zona noadei. Ma asteptam sa se amelioreze deoarece m-am menajat in ultimele 2 zile, insa nu percep nici o schimbare in bine.
    Ce ar putea fi?
    Multumesc!

  10. Banu Florin says:

    Buna ziua,

    Va rog sa-mi spuneti daca la noi se practica tratarea chistului pilonidal prin injectii cu fenol.
    Daca da, care este eficienta acestui tratament.
    .
    Multumesc

  11. Marc Attila says:

    Buna seara.
    Am fost operat în urma cu o luna de chist pilonidal abcedat. A fost totul bine până acuma 2 zile de cand a inceput sa apara putin puroi in mijlocul operatiei si in ultimele 2 zile a început să curgă si sânge.imi puteti spune va rog ce duce la cauza sangerarii?
    Tin sa precizez ca am o mica gaură unde a fost cusatura operatiei

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Attila: este probabil o persistenta/ recidiva. Corect este sa va adresati chirurgului dvs ptr un control direct.

  12. Alexandru says:

    Buna ziua dl doctor. De cca. 2 ani am in zona noadei o partea rosiatica ce pana in prezent nu mi-a pus mari problema. Acum cateva zile, s-a umflat, nu mai puteam sa merg si am fost la chirurg pentru verificari. Mi-a spus ca este vb despre un abces pilonidal, l-a curatat (a scos puroiul din zona) si mi-a aplicat ceva compresii cu diverse solutii. Mi-a prescris antibiotic (augumentin) 5 zile si sa-mi aplic singur cate 2x/zi compresii cu betadina si ulei de ricin. In prezent s-a dezumflat, nu ma dureri, se prezinta ca inainte, o zona rosiatica. Medicul mi-a spus ca din punctul lui de vedere acesta se opereaza toamna.. dar eu nu as sta pana in septembrie de frica sa nu apara iar, mai ales ca vina vara… ce parere aveti ? are rost sa astept pana in toamna si sa continui cu aceste comprese cu betadina si ulei de ricin sau sa sa operatia cu scoaterea chistului ? va multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alexandru: ca sa ma exprim eufemistic, nu sunt familiarizat cu aplicarea de ulei de ricin (o substanta iritanta) pe plagi. Cu betadine sunt de acord. Indicatia de a astepta, in absenta semnelor de recidiva sau reabcedare, este corecta.

  13. Ionut says:

    Buna ziua dnle Doctor am acest cist pilomidal de 4 ani primul an mi-a ești al doilea an mi-a ești iar al 3 nu și al 4 mi-a esit iar dar acum na mai fost așa dureros ca prima data a spart și am deja 3 zile de când a spart și tot mai curge ce m-a îndemnați sa fac la operație as vrea sa m-a duc in luna dec și acum suntem in Aprilie credeți ca o sa se agraveze ? Va mulțumesc și ast rasp

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionut: daca este abces, atunci trebuie intervenit de urgenta. Daca este fistulizat (se sparge si goleste constant), poate fi temporizata interventia. Trebuie sa mergeti la control la cel mai apropiat chirurg, va va explica ce si cum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *