Anatomie
Colonul este dispus în abdomen ca un “U” răsturnat, înconjurând intestinul subţire. Începe în partea dreaptă jos a abdomenului (cec), urcă apoi pe aceeaşi parte spre ficat (colon ascendent), unde formează o curbură (flexura hepatică), cotind transversal spre partea stângă a corpului (colonul transvers trece pe sub stomac, puţin deasupra ombilicului). Toată această bucată de intestin gros se numeşte colon drept şi este irigată de artera mezenterică superioară. Începând cu jumătatea stângă a colonului transvers, vorbim de colon stâng. Colonul transvers urcă spre splină, formează şi aici o curbură (flexura splenică), coboară apoi prin stânga abdomenului (colon descendent) până spre partea stângă jos a abdomenului, unde formează o buclă de forma literei “S”, numită sigmoid. Sigmoidul se continuă în bazin cu rectul. Vascularizaţia colonului stâng este asigurată de artera mezenterică inferioară. În ganglionii sateliţi acestei artere se localizează metastazele limfatice din cancerul de colon stâng.
Simptomele cancerului de colon stâng Colonul stâng are diametru mai mic decât cel drept şi aici materiile fecale au deja consistenţă solidă. Ele depăşesc cu dificultate obstacolele apărute la acest nivel, prin urmare tumorile de colon descendent şi sigmoid îşi semnalează mai repede prezenţa, fiind diagnosticate de regulă în stadiu incipient. Primele semne ţin de modificarea progresivă a tranzitului intestinal. În special la vârstnici, orice constipaţie recent instalată trebuie atent investigată, pentru a elimina cancerul colonic dintre cauzele posibile. Alteori, pacienţii devin diareici sau au scurte perioade de constipaţie, alternând cu perioade de diaree neexplicată prin dietă. Când apar, durerile cresc progresiv în intensitate şi semnifică nu atât invazia organelor vecine, cât mai ales distensia colonului în amonte de obstacol. Uneori pot mima o apendicită acută, chiar dacă motivul real al obstrucţiei se află pe sigmoid. Tumorile de colon stâng nu ating dimensiuni impresionante, ca pe dreapta, ci determină mai frecvent gâtuirea peretelui colonic (se spune medical că stenozează lumenul colonic). La început trec uşor de obstacol şi materiile fecale, şi gazele, apoi numai gazele, pentru ca în stenozele severe să nu mai treacă nimic. Abdomenul se umflă ca un cimpoi, pacientul nu mai are poftă de mâncare, simte că varsă după numai două guri de apă. Pot apărea chiar vărsături abundente. Vorbim în acest caz de o ocluzie intestinală prin cancer de colon stâng. Această complicaţie este o mare urgenţă chirurgicală, fiind letală în lipsa tratamentului. Când tumora se ulcerează, scaunul poate fi amestecat cu sânge, de regulă mai închis la culoare. Mai rar în cancerul de descendent şi sigmoid, mai frecvent în cancerele situate la limita cu rectul, materiile fecale pot conţine mucozităţi amestecate cu sânge. Câteodată presiunea gazelor din interior este atât de mare, încât peretele colonului cedează şi se perforează. Obişnuit, perforaţia se produce la nivelul cecului, unde presiunea e mai mare, peretele mai subţire şi vascularizaţia mai proastă. Fecalele se revarsă în abdomen, generând o foarte gravă formă de peritonită.
Investigaţii utile în cancerul de colon stâng Se începe printr-un consult medical şi un minim set de analize. Destul de frecvent, în sânge apar substanţe specifice, numite markeri tumorali (CEA, CA 19-9 etc). Determinarea lor nu se face de rutină, ci doar dacă se suspicionează prezenţa unui cancer. Markerii tumorali sunt utili şi pentru monitorizarea postoperatorie a pacientului. Ei reapar în sânge cu mult timp înainte ca eventuala recidivă sau metastază să fie vizibile prin alte investigaţii. Ecografia abdominală este practic inutilă pentru diagnosticul tumorii propriu-zise. Totuşi, ea decelează metastazele din ficat, elimină alte cauze ale simptomatologiei, nu doare, nu iradiază şi se poate repeta ori de câte ori este nevoie, fiind folosită de rutină. Cu ceva timp în urmă, se folosea ca metodă de diagnostic irigografia cu bariu. Prin clismă se introducea în colon sulfat de bariu, pacientului efecuându-i-se apoi o radiografie. Irigografia a fost aproape complet înlocuită cu metode imagistice moderne – colonoscopie şi examen CT. Colonoscopia vizualizează tumora şi oferă posibilitatea biopsierii ei. Uneori, starea pacientului nu permite efectuarea acestei investigaţii, ea fiind înlocuită cu o tomografie computerizată. Examenul CT cu substanţă de contrast ajută şi la stadializarea bolii, prin identificarea eventualelor metastaze. Diagnosticul de certitudine se pune prin examen histopatologic, analizând la microscop fragmente de tumoră prelevate colonoscopic sau din piesa extirpată chirurgical.
Tratamentul cancerului de colon stâng Include câteva procedee chirurgicale, radioterapie şi chimioterapie. Pentru că tumorile evoluează spre stenoză şi ocluzie, operaţia este indispensabilă, indiferent de stadiul bolii. Dacă în cancerul colonului drept tratamentul e oarecum standardizat, pentru cel stâng intervenţia variază în funcţie de sediul şi dimensiunile tumorii, vascularizaţia locală, complicaţiile asociate. Operaţia merge de la scoaterea tumorii împreună cu o bucată mică de colon (colectomie segmentară), până la extirparea întregului intestin gros, când acesta se perforează la distanţă de tumoră (colectomie totală). Operaţia standard se numeşte hemicolectomie stângă cu colorectoanastomoză. Chirurgul extirpă ultima porţiune a colonului transvers, tot colonul descendent, sigmoidul şi ganglionii limfatici aferenţi vaselor care irigă porţiunea extirpată, unind apoi capetele de intestin rămase. Este însă mai rar folosită astăzi, fiind înlocuită cu diferite variante de colectomie segmentară extinsă. Dacă tumora apare pe flexura splenică, se scoate adeseori şi splina. Atunci când tumora invadează organe care nu pot fi extirpate, boala este prea avansată, starea pacientului nu permite o operaţie amplă, tumora se lasă pe loc. Fie se scurtcircuitează zona respectivă, unind intestinul din amonte cu cel din aval de obstacol, fie conţinutul intestinal se evacuează prin colostomie, intestinul fiind scos la piele (anus iliac stâng). În cazuri selecţionate, abordul laparoscopic poate fi luat în considerare. Postoperator, pacientul va fi luat în evidenţa oncologului, care îi va prescrie alte tratamente sau investigaţii necesare.
117 comentarii adaugate pentru articolul “Cancerul de colon stang”
Pingback: Diverticuloza colonica - simptome, complicatii, tratament | Dr. Teodor Buliga
Buna ziua, imi puteti spune va rog cu aproximatie cat dureaza o operatie de hemicolectomie stanga si cati ganglioni sunt extrasi? Diagnosticul este de tumora recto-sigmoidiana. Va multumesc!
@Viorel: depinde de extensia tumorii, complicatii asociate etc. Intre 90 – 180 de minute, in mare. Numarul de ganglioni depinde si el de amploarea rezectiei (de lungimea intestinului rezecat, printre altele ) – nu este standard si oricum chirurgul nu are niciun rol in stabilirea nr de ganglioni extrasi (numarul final se obtine numai dupa prelucrarea piesei la anatomie patologica, unde se cauta si se scot separat ganglionii, bucata cu bucata). de aici si importanta unui laborator de anapat foarte bun si cu experienta in domeniu.
nu ati specificat in cazul in care exista tumora atat in partea dreapta cat si in partea stanga
@Monica: depinde de distanta intre ele, situatia vaselor restante. De principiu, se scot amandoua, chiar daca una pare intr-un stadiu mai putin avansat.
Bună ziua. Tata are 60 ani și de ceva timp este balonat, nu prea poate manca, nu merge la toaleta decât 1 data pe săptămână forte puțin. Care ar putea fii cauza?
@Ismana: 1 scaun / saptamana este totusi cam putin sa fie considerat normal; poate fi ceva banal, legat de hidratare si regimul alimentar urmat sau, din contra, ceva sever, ce tine de o cauza organica obstructiva (un cancer de colon, de ex); tocmai de aceea, trebuie sa il vada in gastroenterolog si eventual sa i se faca o colonoscopie.
Tatăl meu in vârstă de 66 ani a fost operat de colon stang având o tumora maligna. I s-a făcut rezecție Hatman si momentan are anus contra naturii
După aproape 2 luni de la operatie are senzația de a merge la toaleta si din anusul natural simte ca se prelinge un lichid. Este normal sa se întâmple acest lucru? Nu are nicio simtoma si se simte foarte bine. Va mulțumesc, Ramona
Ramona: uneori, se pot exterioriza secretii mucoide transanal; oricum, citind printre randuri, deduc ca probabil se va pune la un moment dat problema unei reintegrari?!
Mulțumesc mult d-l doctor pentru ajutor! Da urmează in câteva luni o alta intervenție pentru reconstrucția colonului. Momentan va incepe cat de curand tratament oncologic preventiv si in funcție de evoluție se va stabili data reintervenției.Ramona
Buna seara,tatal meu are varsta de 50 de ani si anul trecut in septembrie a fost operat de Ocluzie intestinala.Tumora sigmoidiana stenozanta cu invazie parietala si baza mezenter.Polip rectar pediculat. iar interventia chirurgicala: Visceroliza.Colectomie segmentara de sigmoid cu anus iliac stang terminal hartmann.Ablatie polip rectal.Lavaj.Drenaj Douglas. iar rezultatul biopsiei este adenocarcinom bine diferentiat G1 pT2N0Mx. Dupa 6 sedinte de chimioterapie la examinarea CT este favorabil nu sunt nici un fel de metastaze. Se poate face reconstructie? Imi puteti o clinic si un medic care sa opereze prin C.A.S.
Mihai: da, teoretic se poate; practic, totul depinde de lungimea rectului restant; astazi, cam toate spitalele din Romania au contract cu CAS, inclusiv cele administrate privat.
Buna ziua,tatal meu in varsta de 73 de ani a fost operat de cancer la colon in urma cu 3 luni.Examenul histopatologic este ADK colon G1 T3NO(0/8)+form cu displazie grd inalt.CT regiunea abdomino-pelvina:tumora de 2cm pe distanta de 5cm care stenozeaza colonul,adenopatii situate in regiunea de pericolica de 07 cm,determinari secundare la nivelul ficatului in segm 6 de7.8mm,segm 7milimetrica.Examene endoscopice: Pe colon transvers form tu ulcero vegetanta stenozanta,friabila,polip de 4m la nivelul colonului descendent .Stadializarea tumorala T 3,N 0, M 1 (hepatica).Dupa 6 sedinte de chimioterapie,fara alte investigatii in afara de cele la sange ,oncologul a decis inca un ciclu de 6.As dori sa imi spuneti cat de grava si avansata este boala.El se simte f bine, a inceput sa ia in greutate si nu a avut nici o reactie adversa in urma chimioterapiei.Va multumesc,
Mariana: din datele prezentate, deduc ca tatal dvs are si formatiuni similare cu cea colonica in ficat. cu atat mai mult cu cat a suportat bine chimioterapia, este bine sa continuati, sub monitorizarea si la recomandarea medicului oncolog, daca acesta va considera necesar sa continuati curele. Este posibil sa va recomande pe langa chimioterapia propriu-zisa si injectarea unei anumite substante care scade vascularizatia tumorilor din ficat – repet, este exclusiv decizia oncologului.
Sa inteleg ca boala este destul de avansata si grava?
MAriana: Din datele prezentate, asa pare.
Mama mea acuza dureri in partea stanga,constipatie iar in unele zile vomita. Precizez ca in urma cu 3-4 saptamani a suferit o extirpare de fibrom uterin, a urmat un tratament care ii dadea stari de greata si uneori constipatie. Am fost la un medic internist care ne-a spus ca are gaze la colon, in rest este ok..dar de cand am fost la aceea consultatie(acum o saptamana)a avut acele dureri si varsaturi pe care le-am precizat mai sus(dupa ce a luat tratamentul prescris de medicul internist) si a reusit o singura data sa sa aibe scaun. Astazi s-a dus sa isi faca o colonoscopie dar doctorul de acolo i-a spus ca nu ii poate face aceasta consultatie deoarece a trecut prea putin timp de cand a avut problema cu fibromul uterin si nu ar fi prea ok sa isi faca acum si ca ar putea sa aibe totusi o colica renala ( un alt doctor ne-a spus si el ca ar putea fi o colica renala). Va multumesc si astept un raspuns!
Gabriela: nu am cum sa confirm sau sa contrazic de la distanta doi colegi care au examinat-o direct pe mama dvs. Daca asa vi s-a spus, este posibil asa sa fie. Poate ca ar fi corect sa cereti sfatul si celui care a operat-o si care cunoaste exact situatia locala – dupa anumite operatii, colicile renale pot aparea si in absenta pietrelor.
Am fost zilele acestea la control la medicul care a operat-o si ne-a spus ca este o problema cu rectul. Totusi cred ca ar trebui cat mai repede sa facă o colonoscopie sa primim un raspuns sigur la toate aceste stări pe care le are..din fericire stările de vomă au trecut,pofta de mâncare a revenit, mai prezintă dureri abdominale in partea stângă dar care nu sunt constante si nu poate scapa de constipatie. Va multumesc pentru raspuns.
Va multumesc pt raspuns
Buna seara, am o fetița de 11 ani care are pe partea STG a abdomenului o umflatura tare.. Ca un organ umflat… Am fost la Victor Gomoiu unde s-a dat diagnosticul de fecalom…apoi am fost la Grigore Alexandrescu… Unde a făcut 2 tuseuri rectale si o clisma… Si este tot la fel de umflata…(tare)… Au scris ca este suspecta de Megacolon si constipație cronica… Si i-a dat sa administreze Magnezia Usta + Lactoza… Credeți ca e necesară o colonoscopie? Sau va rog dacă știți un gastroenterolog … Sa văd si alta părere!!! Mulțumesc!!! Aștept raspuns.
Anca: da, poate fi utila colonoscopia; daca formatiunea nu are legatura cu colonul, ceea ce eu nu pot aprecia de la distanta, poate fi facut inclusiv un RMN abdominal; nu cunosc un gastroenterolog dedicat patologiei infantile/pediatrice, imi pare rau. in schimb, poate ca ar fi util sa o consulte si un chirurg pediatru.
Buna seara
In urma unei ecografii mi s-a depistat un hemangiom pe unul din rinichi, întrucât si mama mea a avut unul la de care s-a spart si a avut o hemoragie interna am decis sa fac un ct. Am primit rezultatul ct si cd-ul, toate organele sunt in regula, mai puțin colonul pe care imagistul spune ca se vad doua tumori, una in epigastru de cca 48mm si una in ascendent de cca. 53mm. Nu am acum la mine hârtia eliberata la ct, dar scria acolo la una dintre tumori cu anse intestinale iar la final ceva gen in observatie masa tisulara. Nu îmi amintesc exact ce scrie acolo! Sunt la serviciu si sunt deja cu moralul la pământ!
Un al doilea imagist care a vazut cdul de la tomografie a zis ca nu este nimic acolo, sa merg acasa liniștit ca garantează ca sunt 100% sănătos. Dr. Lacatusu din tg-Jiu. Imagistul care mi-a facut mie tomografia mai are antecedente in diagnostice gresite, in sensul ca mamei mele i-a spus ca are o metastaza care de gapt era o hemoragie interna cauzata de hemanfiomul spart!
In aceiasi zi am facut un set de analize uzuale care au iesit in valori normale, vsh 5.
Am nevoie de încă o părere măcar legata de acel tomograf! Mă puteri ajuta, va rog?
Marius: cel mai simplu mod sa transati problema este sa faceti o colonoscopie. am intalnit multe descrieri ct ciudate, care nu au avut corespondent in realitate.
multumesc mult
Buna seara, de 2 luni prezint durere in stanga si dreapta sub coaste, balonare, flatulenta, gaze, constipatie alternat cu diaree si uneori gust amar in gura, senzatia de sufocare (lipsa de aer in plamani), insomnie. Anul trecut am suferit de hemoroizi insa acum nu mai am probleme. Sau poate fi o agravare a hemoroizilor? Uneori durerea se extinde si pe tractul divestiv, nu pot consuma alimente crude verzi, bauturi carbogazoaze, grasimi. Ma puteti ajuta cu un sfat, o indrumare? Multumesc anticipat.
Florin: simptomele descrise nu au absolut nicio legatura cu hemoroizii. ptr inceput, trebuie sa apelati la un gastroenterolog care va va recomanda un set de analize/ investigatii.
Buna seara, am si eu o intrebare…de ceva vreme am o durere de colon…si nu stiu ce e exact….sunt insarcinata in luna a 6 cu gemeni…sarcina e destul de joasa…innainte sa raman insarcinata am avut problm cu hemroizii dar au disparut…in schimb a apatut durerea…de multe ori ma deranjeaza asa de tare ca mi e greu sa stau pe scaun..durerea aceasta poate fii provocata de la sarcina??? Sau…
Denisa: da.
Bună seara, soțul meu (mentionez ca are doar 43 ani), a fost operat în 28.11.2015 de ocluzie intestinală cu carcinomatoză peritoneală și a fost externat după 5 zile (are anus contra naturii). Problema e ca de atunci are stari de voma, i se umfla burta și e foarte tare la atingere, nu prea are nici vanturi,de mâncat mănâncă foarte puțin, in general supe sau ciorbe, ptr ca îi este frică și nu doarme mai toată noaptea din cauza durerii și a crampelor. E normal? I s-a luat probe ptr biopsie și rezultatul nu este unul bun, dar luni va începe tratamentul oncologic. Până azi în fiecare dimineața avea câteva vanturi și avea si scaun, dar azi a avut doar puțin scaun și vanturi nimic. E foarte gândit și eu la fel. Nu mai știu ce să fac, ce sa-i dau să mănânce, sincer vreau să fie bine, atât cât se poate în situația lui ptr ca el are și urostoma, i-a fost scoasă și vezica – 12.12.2014 – din cauza unei tumori – cistectomie radicală cu uretero-ileo-anastomoza tip wallace. E normal după o operație de ocluzie intestinală să aibă simptomele acestea? El îmi spune ca se simte mai rău ca înainte de operație si ca nu mai poate suporta durerea. Spuneti-mi va rog ce să fac, ce aș putea sa-i dau să se liniștească chiar dacă puțin dar să se poată odihni și el câteva ore. Multumesc.
Aranka: din pacate, problemele descrise nu sunt cauzate de operatia de ocluzie ci de stadiul foarte, foarte avansat al cancerului. oncologul ii va prescrie un tratament special ptr dureri.
Buna ziua
As avea si eu o intrebare.Am 35 de ani,acum 1 an am inceput sa am ceva tulburari de trafic intestinal,in sensul ca scaunele au devenit cam moi,balonari dese si flatulenta.dupa aprox 3 sa saptamani am avut si o sangerare anala destul de abundenta in sesnul ca s-a patat vasul wc si s-a colorat apa din vas.Eliminarea de sange a fost fara scaun si nu am resimtit nici o durere.am fost la medic gastro pt control,dupa un tuseu rectal in urma caruia nu s-a evidentiat existenta unor hemoroizi sau fisura am primit ca tratamet ceva tablete de ibutin pt reglarea tranzitului.Dupa o luna in care nu s-au inregistrat progrese am revenit la medic(in aceasta luna au continuat balonarile si flatulenta si tot asa o eliminare de sange fara durere).Am facut o colonoscopie in urma careia nu au fost gasit nimic anormal,colonul fiind curat.Am fost diagnosticat cu sindrom de colon iritabil si poate sangerarile erau din cauza unei fisuri anale.Am urmat 2 luni tratament cu Linex in urma careia balonarile si flatulenta s-a redus considerabil,insa sangerarile au continuat sa apara aproximativ o data la 1 luna dea aceasta data insotite uneori de usturime la defecatie si mici urme de sange,alteori numai sangerare mai consistenta.De aproximativ o luna au mai aparut starile de balonare si flatulenta si scaunele pe toata aceasta perioada au fost moi si mai exista si starea de defecare incompleta.Ar putea sa fie doar o fisura anala cronica desi cantitatea de sange eliminata uneori e destul de mare.Tot in ultima perioada am mai simtit mici dureri abdominale dar nu deranjante.Intentionez sa ma reintorc la medicul gastro pt o noua verificare,dar ar fi binevenit un sfat sau o parerere.Mi-e frica sa nu fie ceva tumora.Am uitat sa mentionez ca sangele era rosu aprins.Multumesc
Mihai: sangerarile descrise au probabil cauza proctologica (ce tine de canalul anal, pachetele hemoroidale de aici etc). Cata vreme colonoscopia a fost normala, cauza tumorala se exclude. Puteti cere sfatul celui mai apropiat chirurg/proctolog.
Buna ziua,
Mama a fost diagnosticata cu tumora gastrica infiltrativa subcardiala a micii curburi in octombrie 2014. Ca si antecedente a avut si o histerectomie in 2008. Pe 20 noiembrie 2014 a fost operata de o echipa din Japonia la spitalul Floreasca, i-au facut gastrectomie totala cu rezectie marginala de duoden IV, spleno-pancreatectomie corporeocaudala si ablatia mezocolonului transvers invadat in bloc cu esojejuno anastomz in Y Roux, drenaj peritoneal. In urma rezultatului histopatologic au reiesit urmatoarele:
1. Limfoganglion interaorticocav (extemporaneu 644 + examen parafina): limfoganglion cu metastaze de adenocarcinom;
2. Tumora gastrica: carcinom gastric difuz ulcerat infiltrativ in intreg peretele inclusiv la nivelul seroasei viscerale, Invazie perineurala. Emboli tumorali in spatii vasculare (sanguine si limfatice)
Infiltrare tumorala in capsula conjunctiva pancreatica precum si in portiunea incipienta a septurilor interacinare dependente de capsula.
Limfoganglioni ai micii curburi gastrice cu metastaze de carcinom gastric difuz (in 21 limfoganglioni examinati)
3. Limfoganglioni ai marii curburi gastrice cu metastaze de carcinom gastric difuz (in 8 ganglioni din 11 examinati)
4. Limfoganglioni aortici (6) si tesut fibroadipos cu infiltrate de carcinom gastric difuz.
5-6. Limfoganglioni artera mezenterica superioara cu metastaze de carcinom gastric difuz (in 3 limfoganglioni din 16 examinati)
7. Fragmente de tesut adipos epiplooic fra elemente tumorale.
8. Duoden segment IV infiltrat – perete tip intestin subtire cu depozite fibrino-granulocitare si detritus necrotic pe suprafata seroasei viscerale.
9. Jonctiune esogastrica prezinta pe versantul parietal gastric infiltrate de carcinom gastric difuz si limfoganglioni (8) cu metastaze carcinomatoase. Versantul esofagian prezinta infiltrate constituite din celule izolate carcinomtoase la nivelul interstitiilor tunicii musculare esofagiene. Tesut muscular striat , fibro adipos, filete nervose si limfoganglion (1) cu infiltrate de carcinom gastric difuz.
10. Anastomoza eso-jejunala – perete de intestin subtire fara infiltrate tumorale. Perete esofagian fara infiltrate tumorale.
11. anastomoza jejunala – perete intestin subtire cu depozite fibrino-granulocitare si detrius necrotic la nivelul seroasei. Infiltrat inflamator predominant granulocitar si edem subseros si in straturile profunde ale musculaturii proprii.
12. Tesut splenic cu congestie a pulpei rosii; fara infiltrate tumorale.
Stadializare T4N3.
A urmat tratament cu XELOX 8 sedinte si 20 sedinte de radioterapie.
Conform CT-urilor efectuate nu s-a vazut nicio recidiva.
In februarie 2015 markerul tumoral CEA era 1.52, iar la sfarsitul lunii octombrie 2015 avea valoare 4,04. In luna ianuarie 2016 valoare CEA 8,4.
Dupa 25.12.2015 a inceput cu diaree si balonari si dureri in partea stanga. Conform colonoscopiei i-a reiesit o tumora rectala stenozanta. Conform RMN-ului: formatiune tumorala dezvoltata concentric la nivelul ampulei rectale superioare si al jonctiunii recto-sigmoidiene, extinsa longitudinal pe aproximativ 5cm. Leziunea este stenozanta. Dilatarea colonului sigmoid supraiacent. Infiltratia tesuturilor adipoase retrocolice prescrate si pericolice drepte. dolicosigmoid.
Lichid de ascita in cavitate mare, partial liber, partial inchistat pelvin. In lichidul de ascita se evidentiaza cateva imagini nodulare si multiple bride situate predominent pelvin. Leziunile nodulare se situeaza pe peritoneul anterior si in firidele parieto-colice. Nu s-au constat imagini de adenopatii subdiafragmatice. Hidronefroza uretero-pielo-calicela bilaterala gradul II-III.
Stadializare T3N0Mx(probabil M1 peritoneu).
In prezent starea ei de sanatate nu este forte buna din cauza diareei, a pierdut si proteine, are in jur de 39kg, nu a mai reusit sa creasca in greutate dupa operatia la stomac si evita sa manance deoarece se baloneaza foarte rau si o doare. Spuneti-mi, va rog, ce solutie ar fi atat pentru atenuarea durerii de la balonare, cat si referitor la tumora, operatie sau radioterapie si chimio? Nu inteleg de ce nu s-a vazut la CT-urile anterioare, se poate sa avanseze intr-o luna tinand cont ca in noiembrie a terminat cu citostaticele? Plus markerul tumoral.. nu era un semnal de alarma avand in vedere ca a crescut valenta din februarie pana in octombrie? Incerc sa inteleg cauza si care ar fi solutia… Astept cu interes parerea dvs. Multumesc anticipat..
Madalina: boala mamei era la momentul operatiei intr-un stadiu extrem, extrem de avansat; intamplator, stiu cand a fost facuta interventia – daca nu ma insel a fost operata de doi profesori din Japonia, cu ocazia unui simpozion la care cred ca am participat. Doar faptul ca a fost o interventie eroica, extensiva, demonstrativa daca vreti, a facut ca timpul de supravietuire sa fie atat de indelungat – sa stiti ca, in mod normal, evolutia in astfel de cazuri este de ordinul lunilor, si acelea relativ putine. or, anul asta se fac doi ani de la operatie. pe de alta parte, cancerul gastric evolueaza logaritmic, daca vreti – dureaza o lunga perioada de liniste aparenta, apoi pare ca explodeaza. marker-ii tumorali nu au decat valoare relativa – gasiti explicatii mai ample la niste postari mai vechi – si oricum titrul lor actual nu e prea mult crescut. Sub rezerva faptului ca nu am toate datele, eu cred ca tumora rectala are mai degraba legatura cu boala primitiva decat ca ar fi o noua tumora. Cu alte cuvinte, cred ca mama are carcinomatoza peritoneala si ca asa zisa tumora rectala este o metastaza pelvina de cancer gastric, care invadeaza rectul. Chiar daca nu ar fi asa, solutiile sunt cam putine: un urolog va incerca, sper cu succes, sa introduca pe uretere niste catetere, sonde Cook, pana in rinichi, ptr a permite urinei sa coboare in vezica; deasupra tumorii rectale, intestinul va fi scos probabil in colostoma, ptr a mentine tranzitul intestinal. Degajarea prin colostoma ar putea permite disparitia senzatiei de balonare, dar, regret sa o spun, din punctul asta probabil ca evolutia va fi rapida…
Multumesc pt raspuns!
Multumesc mult pentru raspuns..
Buna ziua, dl doctor! Sotul meu este diagnosticat din 2013 cu rectocolita ulcero hemoragica (dpdv al analizelor, histopatologic, spun medicii ca poate fi Crohn dupa aspectul simptomelor). Dupa fiecare faza acuta sotul slabeste cateva kg, dau rezultate tratamente cu medrol si imunosupresor. In acelasi timp din cauza unir sangerari oculte este anemic feriprav. Pentru ca dupa ultimul puseu acut simptomele persistau dupa intreruperea corticoizilor/medrol, a fost trecut pe tratament biologic remicade. Dupa 2 luni de tratament starea generala se depreciaza si cu dureri pe colon descendent. In tot acest timp a facut cel putin 4 colonoscopii care vizualizau sigmoid vindecat, dar se opreau in colonul transversal pe motiv ca este inflamatie. Dupa aceste doua luni de asteptari ca remicade face sa cedeze inflamatia colonului, i s-a facut o colonoscopie de catre un prof dr care a gasit modalitate de a intra pe zona inflamata si unde a vizualizat pseudopolipi gigantici pe colonul transversal. Asteptam biopsia. Stare generala alterara si analize proaste pe parte de virusi activi tbc,cmv din cauza slabirii sistemului imunitar ca efect al remicade si imunosupresor. Ni s-a spus sa asteptam toate rezultatele pentru a avea discutie despre ce sa facem. In doua randuri ni s-a sugerat sa luam in calcul o colectomie generala. Imi pare o solutie extrema/radicala, insa intentionez sa ma pregatesc cu informatii ajutatoare. Dl doctor, ati intalnit cazuri similare? Credeti ca ar mai fi de continuat cu medicamente ori sa ne decidem la operatie? Ne puteti recomanda un chirurg digestiv care sa fie specializat pe colectomii? Va multumesc din suflet?
Antonia: ca sa fiu sincer, eu unul nu am intalnit inca un caz atat de sever de RCUH, incat sa fie nevoie de colectomie totala. Adevarat, colectomia totala este creditata a rezolva problemele generate de RCUH (mare atentie, NU SI DE BOALA CROHN!) si are indicatii clare – din cate se pare, asta e cazul sotului. A face colectomia totala nu este atat de complicat pe cat pare – se face in nenumarate clinici, de stat sau private; problema este ca, indiferent de cat de bine functioneaza „rezervorul” care se construieste ptr a compensa partial eliminarea colonului, calitatea vietii are de suferit. Bafta!
Buna!De o perioada mai lunga(dupa ce mi s-a facut cesariana) imi simt colonul in partea stinga, deseori se umfla apoi se desumfla.sunt des constipata,o perioada am fost balonata si am avut dureri,acum nu.In ultimele 4 zile fac cu singe,nu in scaun dar or linga,si stiu ca mi sa fisurat rectul,dar in jurul lui mai am si citeva bombite,asa mi se pare mie ca sunt pline cu singe.imi puteti spune va rog ce poate fi,si ce trebuie sa fac?merci anticipat.
Cristina: cel mai probabil, sangerarile au cauza proctologica, hemoroidala. Trebuie sa mergeti la cel mai apropiat chirurg.
Buna ziua, tatal meu a fost diagnosticat cu tumora colon vegetanta la 20 cm de OA in urma colonoscopiei si biopsiei, e stare grava? Se poate trata? Medicul a recomandat in prima faza iradierea si apoi sa ia o decizie in functie de cum raspunde, dar nu stiu daca e maligna sau benigna
Oprea: la 20 cm de orificiul anal NU ARE NICIO INDICATIE DE RADIOTERAPIE, si asta nu o spun eu, ci protocoalele europene ptr aceasta boala. Ea trebuie biopsiata, stadializata daca se confirma ca este cancer, apoi operata de prima intentie (este una dintre cele mai favorabile localizari ptr astfel de operatii). Dupa interventie, infunctie de statusul invaziei ganglionare se va decide daca are sau indicatie de chimioterapie.
Buna ziua Domnule Doctor.
Problema ar fii urmatoarea :
Cu o saptamana inainte de craciun eram la scoala la ultima ora , ora era aproape 8 fara 10 afara erau gen -3 grade in timpul orei pe la final m-am intins tare cu tot abdomenul. A doua zii cand am ajuns la scoala a inceput sa ma doara in zona unde e creasta ilica stanga sub abdomen si dupa o zii si la cea dreapta nu era o durere mare ca intensitate ma refer. In prima zii de craciun nu mai aveam nici o durere. Dar dupa revelion imediat ce am iesit din vacanta a inceput sa ma doara iar in stanga ( eu stau la casa si mai car lemne) deobicei obisnuiesc sa ma intind mai ales dimineata destul de tare uneori oricum in prima zii a revenit durerea inca o mai simt la momentul acesta dar este foarte usoara doar daca ma aplec sau fortez sa zic zona respectiva si in acelasi timp la 5 cm in stanga buricului mai pe la solduri in sus in partea din fata stanga abdomenului sa zic asa tot asa ma doare umpic tot o durere scurta doar cand fortez mai tare o simt dar tot una usoara. Tot am in cap ca am cancer de colon mama e medic dentist si mi-a zis ca ar fii doar o intindere musculara si vreau sa stiu parerea Dvs. Am 17 anii.
Toni: cel mai probabil mama are dreptate.
Domnule Doctor mai am o intrebare daca cineva are o durere si stie ca e cauzata de colon durerea cum este ca instensitate este tare ? Si se simte mereu ?
Toni: depinde de ce fel de leziune este vorba; intestinul in sine este sarac in terminatii nervoase – durerea data de leziunile lui e nespecifica si nu foarte intensa, dar o leziune care afecteaza de ex si peritoneul de deasupra poate da dureri foarte mari.
Dar durerea este continua sau doar la miscari intreb pentru ca pe mine ma doare dupa cum am zis mai sus in zona sub abdominala pe unde ar fi creasta ilica dar doar la miscari si e usoara. Oricum durerea de care am mai zis la 5 cm de buric a inceput sa dispara … desi vineri a inceput sa ma doara in partea dreapta sub abdomen unde ma mai durut dar acum nu mai simt durerea deloc era tot in zona crestei ilice … Am vb cu medicul de familie si a zis ca ar fi o intindere si ca nu trebuie sa mai ridic greutati deloc. Dar deobicei cei care prezinta dureri abdominale si se dovedesc ca sunt abdominale au acele dureri contiuu fie ca sunt usoare sau tari ? Si unde le au ? Si ce sanse as avea sa zicem la varsta mea sa am aceasta boala (Cancer de colon).Sunt inca destul de speriat … Am intrebat mai multa lume si multi mi-au zis ca e doar o intindere.. Si daca este asa aveti idee cat ar dura ?
Si inca ceva eu cand stau intr-o anumita pozitie fara sa ma misc sau cand merg normal drept nu simt durerea doar cand folosesc zona respectiv sa ma intorc aplec etc.. Am observat zilele astea ca atunci cand imi incordam muschi abdominali toti defapt simtea durerea chiar daca stateam pe loc sau nu dar tot asa incet.
Toni: va inteleg teama, dar asta nu e o scuza ptr insistenta; veti scapa imediat si absolut de fobia cancerului de colon printr-o simpla colonoscopie. Ptr asta, trebuie sa fiti examinat de un gastroenterolog.
Si inca ceva nu ma doare la atingere.
Defapt ideaa ar fii ca din cele spuse mai sus as avea cancer de colon ? Sau ce mi-au zis mai multi o intindere? Cam asta ar fii intrebarea mea principala.
Defapt ideaa ar fii ca din cele spuse mai sus as avea cancer de colon ? Sau ce mi-au zis mai multi o intindere?
Tatal meu sa prezentat la un medic pentru tratarea hemoroizilor la care a fost trimiși sa facă un examen unde ia făcut imagini în retroflexie unde scrie:Aspwt obișnuit al mucoasei colonului examinat pana la unghiul hepatic. Formazioni tumorale vegetanta rectale in continuarea canalului anal,centrata de orificiu anal.
Îmi puteți explica și dacă sunt posibilități de intervenție chirurgicala?
Va mulțumesc
Ramona: trebuie prelevate biopsii, apoi – daca se confirma natura maligna a leziunii, se face o stadializare (tomografica de regula); ptr cancerele de rect inferior sau anale se incepe cu radioterapie, apoi interventie de exereza, daca tumora nu e ocluziva; daca e ocluziva se face initial o colostomie, apoi radioterapie, apoi interventia de excizie (rezectie sau amputatie de rect, in functie de date pe care nu le cunosc; daca e tumora de canal anal, cel mai probabil amputatie)
Va mulțumesc mult. Tata a primit rezultatul de la biopsie unde scrie ca nu sunt prezente aspecte neoplaziatice,filtrative,stroma desmoplazica sau leziuni de displaze de grad înalt.
Adenom tubular cu displazie de grad jos(neoplazie intraepiteliala de grad jos/displazie simpla și moderata). Cod ICD-O;8211
Iar în comentarii scrie: pe fragment. Biopsie examinate, nu se observa displazie de grad înalt, sau lezare neoplazice invazine/de malignitate.
Cred ca pot sa stau liniștită și tata sa se poată opera liniștit.
Va mulțumesc!!
am dg colon iritabil ,am facut 2 colonoscopii .prima a evidentiat un polip 4mm a doua nu mai era nici un polip .ambele fara alte leziuni .deci au iesit bine este .intrebarea mea este unde a disparut polipul? eu lam vazut pe monitor clar ,doctorul mi la aratat.este posibi sa se fi reabsorbit? multumesc
Roxana: nu; o leziune de numai 4 mm poate scapa uneori examenului colonoscopic – este, de ex, acoperita cu resturi de lichid amestecat cu materii fecale, poate fi mascat de un pliu de mucoasa etc.
Buna ziua! Am si eu o problema! Dupa o perioada ffff stresanta si la numai 4 luni de la nastere prin cezariana, am inceput sa am niste bolboroseli in stomac( si ziua si noaptea) , am senzatie de balonare in partea superioara a abdomenului si imi vine sa ragai. Ma dor si genunchii, in special stanul( ma durea si in timpul sarcinii). De doua zile scaunul meu pare mai inchis la culoare, are si urme de mancare nedigerata in el si am si o durere stanga apropape de stingia piciorului stang. Mi-am facut analize la fecale acum vreo 7 zile si nu am sangerari oculte. Nu prea mananc si stau foarte mult pe scaun. Sa fie de la colon? Ce ar trebui sa fac?
Iliescu I: sa va adresati unui gastroenterolog.
hristos a inviat am facut test adler acum 6 luni a iesit pozitiv .acum 2zile lam repetat a iesit SLAB POZITIV .am colon iritabil ,si hemoroizi .ce analiza as putea face ca sa imi indice cu precizie sursa sangerari? multumesc anticipat
Roxana: trebuie sa cereti sfatul unui gastroenterolog ptr inceput; va va face o colonoscopie si va va indruma ulterior in functie de rezultat.
Domnule Doctor, ma interesez pt unchiul meu,pacient de 68 ani, barbat, bilanul lezional al unui Raport medical CT este urmatorul: „stenoza colica tumorala sigmoidiana cu defileu tumoral lung de 48 mm. Segmentul afectat este situat intraperitoneal, se constata contur extern deregulat si poliadenopatie in mezosigmoid (mai multi ganglioni de pana la 9 mm in mezou si 6×9 mm in lungul arterei mezenterice inferioare). Polip rectal in ampula inferioara pe peretele posterior.
Micropoliadenopatie in mezenter, nu se constata adenomegalie retroperitoneala lombo-artica.
Ficat, splina, pancreas, suprarenala si rinichi fara leziuni locale.”
Unchiul se simte destul de bine, are pofta de mancare, munceste campul… Nu stie ce sa faca. Concret, nu stie daca e bine pentru el sa se opereze.
Colonoscopia nu a putut fi efectuata, tocmai de aceea s-a ajuns la CT.
1) Se poate vorbi de metastaza?
2) E o situatie care impune de urgenta operatia?
3) Se impun alte investigatii suplimentare?
Multumesc in mod deosebit.
Lucian: 1. ptr asta, e nevoie si de un CT pulmonar cel putin; 2. nu de urgenta, dar in scurt timp (cel mult luni de zile) va intra in ocluzie; ptr cancerele de colon evolutia se stie intotdeauna cu mare exactitate (stenoza completa cu ocluzie), asa ca de operatie nu va scapa. Va sfatuiesc sa va grabiti, in stadii neavansate fiind o boala perfect curabila; 3. determinare marker tumorali (vedeti postarile anterioare); ar fi fost utila totusi colonoscopia cu biopsie, dar nu e obligatorie daca CT e clar…
Buna seara, domnul doctor. Mama, in varsta de 57 de ani, a fost operata de cancer de colon stang in urma cu un an. In urma colectomiei subtotale si a rezultatului histopstologic ( carcinom scuamos, T3N0M0, slab diferentiat, fara invazie ganglionara, fara metastaze la distanta) a facut 6 sedinte de chimioterapie cu 5FU. La doua saptamani dupa prima sedinta a facut o diaree severa(aproximativ 10 scaune pe zi). Si de atunci tot asa. A luat mai multe medicamente antidiareice dar nu am zavut prea multe rezultate. Au trecut doua luni de cand a terminat chimioterapia si diareea nu dispare, cateodata are 15 scaune pe zi. Acum i s-a prescris Normix si un probiotic. Va rog sa imi spuneti parerea dumneavoasta. Multumesc.
Lidia: ati fost cumva la gastroenterolog ptr a-I determina si prezenta bacteriei numite Clostridium? A fost investigata si de gastroenterolog, in general? Ar merita incercat sa cereti sfatul unuia …
Buna ziua,ma numesc Diana si am 40 de ani.In urma cu 3 luni am mancat timp de o saptamana (fiind post si eu nefiind acasa)a numai orez,banane si paine alba.In urma acelei saptamani a inceput sa ma doara foarte tare in partea stanga in dreptul buricului,vreau sa mentionez ca aveam scaun in fiecare dimineata.Am ajuns la urgente (locuuesc in Canada)
La spital mi-a facult raze x la colon si analize la sange.In urma rezultatului de la raze mi-a spus ca sunt plina de fecale,analizele de sange fiind bune si mi-a dat un laxativ pe baza de politilen glicol pe care l-am luat 3 zile dupa care m-am oprit.Vreau sa va spun ca durerea s-a mutat in partea stanga jos,dar mI mult am o jena.Am fost la medicul de famile care m-a mai trimis inca o data la raze x si mi-a zis acelai luru ca sunt plina si mi-a recomandat sa iau laxativ inca 2 sapt.Problema este ca durerea de burta tot persista.Am facut analiza
si la scaun care a iesit negativa si ecograf care nu a aratat nimic.Aici ca sa mergi la specialis dureaza cateva luni.Varog sa imi spune
ti o parere ,ce pot sa am.Multumesc
Diana: simptomele descrise sunt total nespecifice si pot corespunde la o sumedenie d eposibile boli; corect ar fi sa fiti examinata de un gastroenterolog.
Bună ziua, se poate opera un asenocarcinom sigmoidian cu invadarea în vezica urinara? T4N0M0.
Dacă se poate as dori sa iau legătura cu dvs.
Mulțumesc, o zi bună
Tina: da, se poate; complexitatea interventiei depinde insa in cea mai mare masura de marimea invaziei; va pot consulta daca doriti, cu o programare prealabila. Va rog sa veniti cu rezultatul tuturor investigatiilor efectuate deja.
Buna ziua,
Mama mea sufera de constipatie si dureri puternice de colon in partea stanga de aproximativ 4 luni. Initial a fost la un medic, I s-a facut consultative si ecograf (nu s-a considerat necesara efectuarea unei colonoscopii) si a urmat aproape 2 luni tratament cu ibutin si normix. Nefiind nici o ameliorare, in urma cu o luna jumatate a mers la un alt medic gastroenterology, de data asta facand si o colonoscopie, in urma careia nu a rezultat nimic suspect. Diagnosticul a fost colon iritabil si I s-a prescris tratament cu zencopan si sinergin.
In tot acest timp nu a existat nici o ameliorare, iar durerile sunt foarte puternice si continue in partea stanga – pe toata partea stanga a colonului, de jos pana sub coaste. Constipatia este si ea foarte accentuate, in ultima saptamana a putut avea scaun doar luand laxative.
Intrebarea mea este: poate cauza colonel iritabil asemenea dureri si constipatie atat de severa? E posibil sa nu fie bun rezultatul colonoscopiei? Credeti ca ar trebui repetata?
Multumesc.
Cristina: de regula o colonoscopie corect facuta exclude cancerul de colon; gastroenterologul va va recomanda insa diferite tratamente ptr constipatie, in vederea ameliorarii ei; poate ca ar trebui cautate si alte explicatii ptr durerile descrise.
Buna ziua!de aproximativ o saptamana prezint niste dureri(nu permanente)sub coasta dreapta respectiv coasta stanga(nu in acelasi timp,cand in dt.canf in stg.)nu prezint nivi un alt simptom decat o usoara balonare doar atunci cand mananc ceva ce provoaca balonarea
Mentionez ca durerile sunt indiferent de pozitia corpului.la ultimele analize(aprox.30 de zile in urma)a iesit o modificare a ficatului TGP 39siun streptococbetahemolitic.care poate fi cauza acestor dureri?multumesc anticipat.
Rosemary: descrierea dvs este atat de putin specifica, incat poate corespunde unei multitudini de cauze. TRebuie sa va adresati ptr inceput unui internist sau unui gastroenterolog, pt un consult direct.
Bună Seara domnule doctor.
Am 26 de ani, în urmă cu 10 ani, am fost operat de hemoroizi (3 externi,3interni – o alimentatie total gresită, 1-2 scaupe pe saptamana, constipatie zilnică, scaune cu sange) dupa o luna de zile, de recuperare si dureri incredibil de mari la nivelul rectului, lucrurile au decurs normal, m am refăcut bine, însă au reaparut hemoroizii la câteva luni dupa operatie. De atunci si pana acum sunt tot acolo, doar externi, nu am scaune cu sange, nu ma dor si nu ma deranjeaza.
Reala problema a apurut in urma cu doi ani (April-Mai 2015) cand am început să am dureri infernale in partea stanga ( ÎNTRE COLON DESCENDENT STANG ȘI SIGMOID.
Crezând ca e Hernie, am luat legatura cu doi chiruri (primul m a internat ptr operatie, pe care intr un final nu am acceptat o iar al doi’lea ( Târgul Mureș) a zis ca nu are nici o legatura cu Hernia, problema e la colon!!! 10 zile MINUNATE de tratament cu supozitoare, in ziua 11 durerile efectiv ajungeau să mă leșine… dupa doua alte controale la Sibiu si nenumarate analize, 2 ecografe, efectiv nimeni nu știa de ce am asemenea dureri, diagnosticul!
Am facut in 2016 April, l-a Sibiu, o colonoscopie… unde mi sa spuns ca am o malformatie a colonului de la naștere („o spiră” a colonului unde se adună materie fecală, implicit gaze care provoacă durere!
Mi s a recomandat „SPASMOMEN”… nici un efect! Colonul fiind foarte curat (rezulatul Medicului)
Dupa povestioara mea, vreau sa va spun ca suntem in 12/09/17… am o viata sanatoasa, cu regim alimentar corect si sport… cu toate astea, durerile sunt la fel, zilnice, insuportabile, care mă imi provoacă stari de nervi cumplite! Am gaze incontinuuuu !!! Am scaune in fiecare dimineață si in fiecare seară ( corecte, fara sange, nici urma de constipare … durerile sunt la fel inainte de scaun si după! De multe ori nu pot adormi, din cauza lor! Nu ma pot concentra pe nimic si am intentia sa imi țin mâna incontinuu presat pe locul dureri si incep să stau cocoșat de spate…
Vă rog să îmi dați un sfat!!!
Mulțumesc anticipat!
Igor: este foarte greu pe datele prezentate sa va ofer un sfat pertinent, cu atat mai mult cu cat ati fost examinat direct de mai multi colegi. Totusi, este anormal sa aveti dureri zilnice, permanente. Poate ca ar merita sa cautati o alta cauza a acestora, efectuand in criza inclusiv un tomograf cu dublu contrast.
Buna seara . Nana nea de 62 in luna Iulie a fost depistata cu cancer de colon după investigațiile care kea facut in st 2. La sfirsitul luni a fost supusa intervenției chirurgicale. In timpul intervenții sa s stabilit ca are metastaze in osul sacrul. Isa inversat colonul si are acum anus contra naturii. După intervenții Isa recomandat radioterapie si chimioterapie paralel . Acum doua saptamini in urma a finalizat tratamentul. Medicul proctolog i sa spus ca peste 6 saptamini ce va termina radioterapia ise ca efectua din nou o intervenție . Puteți sa m-a ajutați ? In ce va consta aceasta intervenție? Cit de gravă este? La ce putem sane așteptăm . Din auzite am inteles X-a este grav cind se depistează in osul sacru tumoarea….
Ana: nu stiu exact ce interventie a suferit prima data; s-ar putea sa fi fost o simpla colostomie de protectie in vederea radioterapiei (tumora stenozanta, cu risc mare de ocluzie); in acest caz, va urma extirparea tumorii – interventia chirurgicala oncologica propriu-zisa; daca tumora a fost extirpata de la bun inceput, este posibil ca acum sa fie vorba de reintegrarea colonului in circuitul digestiv normal.
Buna ziua. Mama mea (53 ani), a avut un episod cu dureri puternice in partea stg a abdomenului. S-a constatat in urma unei Ecografii ca ar fi diverticulita. A urmat tratamentul adecvat si a fost externata, insa in prezent are arsuri puternice dupa mancare, si uneori durere surda cand ridica vreo greutate. La examentul CT fara subst de contrast (facut chiar cu 2 zile inaintea extermarii) s-a stabilit totusi ca nu e diverticulita ci o inflamatie a colonului stang si i s-a recomandat colonoscopia peste 2 luni. In urma cu un an a mai facut o colonoscopia care a iesit bine. Pana peste 2 luni ce ar putea sa faca, markeri tumorali, un Ct cu subtanta, sau un RMN? Ne gandim sa nu fie un cancer…si sa stam asa mult pana la o colonoscopie.
Monica: pai inflamatia colonului stang poate fi exact o … diverticulita sigmoidiana!! In puseu acut NU se face colonoscopie, ci CT cu substanta de contrast (as spune ca e chiar obligatoriu…). Diverticulita nu este o afectiune banala – corect ea trebuie tratata sub supravegherea unui gastroenterolog. De regula, daca colonoscopia a fost perfect normala in urma cu un an (si nu au existat polipi, de ex), este putin probabil sa fie un cancer acum.
Revin cu rezultatul complet al CT-ului, sigma proximal prezinta un perete mai gros circumferential(aprox 9mm) pe o distanta de 60mm si cateva mici imagini nodulare la nivelul acesteia ar fi utila si completarea cu EDI. Suntem foarte ingrijorati si suntem nevoiti sa asteptam se pare pana la o coloniscopie
Buna ziua
Am o întrebare la dumneavoastră dacă nu va supărați am vârsta de 27 de ani și am probleme cu constipația nu ar fi o problema asta nu reușesc sa înțeleg de ce mă doare in partea stâng jos când apăs simnt ca e intestinul mă doare îmi da junghi , este ca și o piele iritată când ating am făcut Colonoscopia in 2015 August nu am nimic de cât colon iritabil ce mă sfătuiți sa fac
Mulțumesc frumos Ana
Ana: cand constipatia este severa, intestinul gros destins de materiile fecale solide poate da dureri la palpare; este o problema care merita rezolvata pe termen lung.
Buna ziua! Va rugam sa ne ajutati intr-o problema foarte complicata. Mama a acuzat dureri de stomac la sfarsitul lunii august. A fost internata si dupa investigatii numeroase (sange, CT (pelvis, abdomen, torace), Radiografii plamani,colonoscopie, endoscopie) au iesit aceste rezultate:
colonoscopie: neoplasm de colon descendent (s-a prelevat biopsie)
Imunohistochimie 721124(712)
CD117 negativ
DOG 1 negativ
H-caldesmon pozitiv
CD 34 negativ
KI 64 pozitiv cu index nuclear de 60%
Concluzie: Leimiosarcom
Imunohistochimie 2 – 4 anticorpi 2
CT :la nivelul portiunii proximale a colonului descendent exista o zona de ingrosare parietala circumferentiala asimetrica, hipocaptanta, cu extensie cranio-caudala pe ~73 mm
Ni s-a transmis ca nu se mai poate face nimic, o operatie fiind foarte greu de facut.
Va rugam, ajutati-ne cu o recomandare! Ce putem face? Unde putem merge? Ne dorim din tot sufletul sa putem rezolva ceva in acest sens.
Zi frumoasa, dl doctor!
Cu stima,
Mariana: strict din datele pe care mi le-ati transmis nu exista absolut niciun criteriu care sa contraindice operatia in cazul mamei dvs ! Asa ca probabil mai sunt si alte amanunte pe care nu le-ati precizat si care I-au facut pe colegi sa faca acea afirmatie. Pe de alta parte, orice neoplasm colonic are indicatie de interventie chirurgicala chiar si in prezenta metastazelor (daca nu exista alte boli grave asociate care sa contraindice o anestezie generala de ex), datorita riscului ocluziv. Ptr o evaluare preliminara puteti sa imi transmiteti pe mail copii ale investigatiilor efectuate, dar si date despre starea generala a mamei (varsta, boli asociate, tratamente cronice etc). Sau, si mai corect, sa veniti ptr un consult direct.
Va multumesc din suflet!
Voi trimite prin e-mail copii ale investigatiilor, iar dupa externare ( nu stiu cand va fi data), voi suna pentru o programare la dvs.
Va doresc o zi minunata!
Cu stima,
Mariana
Buna seara!Am o intrebare la dumneavoastra,am 27 de ani si am probleme cu colonul ,ma doare in partea inferioara a abdomenul stang ,am borborisme zilnice ,altereneaza constipatie , diaree nu ies cu sange dar nu ies zilnic cu scaunul.Am fost la gastrolog si mi a recomandat sa fac niste analize pe care le am facut:hemoragii oculte,calprotectina,IgA, IgG,coproparazitologic toate iesind in limite normale inafara de calprotectina :89 .Mi a pus diagnosticul de colon iritabil am urmat un tratament 3 luni dar fara nici un rezultat ar trebui sa efectuez o colonoscopie?
MIrela: da, ar trebui sa va vada un gastroenterolog si sa va faca o colonoscopiee, apoi sa va prescrie dieta si eventual tratamentul adecvate.
Buna ma simt umflat on partea stanga sus foarte tare durere surda si nu mai pot merge la toaleta deloc se aud aunete ciudate de tranzit dar simt o presiune mare sub coaste ce sa fac unde sa merg precizez ca nu am mai mers la toaleta de 6 zile
Antoniu: regret intarzierea raspunsului; sper ca problema s-a rezolvat deja – in astfel de situatii, se poate incepe printr-un consult gastroenterologic. Daca gastroenterologul ridica suspiciunea unei ocluzii sau subocluzii printr-o leziune colonica, va face investigatiile necesare si va indruma pacientul respectiv la un chirurg, de urgenta.
Buna ziua, problema tatălui meu a inceput cu o investigație de colonoscopie. In urma unor dureri in zona ombilicală am mers la medic. Am efectuat analizele de sânge,apoi un CT abdomen și pelvis: in către s-a ajuns la concluzia: îngroșare neregulata a pereților colonului descendent in 1/3 distală ce determina ușoară distensie in amonte a cadrului colic, asociind minime modificari infiltrative ale grăsimii adiacente. Fără adenopatii abdomino-pelvine,toate organele curate. Hemoglobina14,2 analize bune, markeri tumorali CEA, CA 19-9, PSA, CA125 valori mici sau f mici. Electroforeza ok. A fost programat pentru colonoscopie și internat pentru o zi: in urma administrării prafurilor la circa patru ore, după ce nu a avut nici macar un scaun, a început să verse, dureri de burta, abdomen umflat, internat la reanimare cu diagnosticul de ocluzie intestinala. A doua zi a fost operația unde domnul doctor ne a spus inițial că o să ii scoata splina, o parte din colon și că este posibil sa ii facă stoma. După operație insa ne-a spus că nu a fost nevoie i-a tăiat doar bucățică care se bloca și se înfășurase, că toate organele sunt curate. Au trecut două săptămâni de la operatie se simte bine, merge este foarte activ și nu are dureri. În câteva zile ii iese și biopsia, este foarte speriat de rezultat întrucât unii doctori din spital i-au spus că va fi nevoie de chimioterapie. Întrebare este posibil sa fie un caz atât de avansat daca toate analizele sunt bune, CT și chirurgul ne-au asigurat că nu sunt modificări la organe? Nu reușim să înțelegem ce a fost cu ocluzia intestinala in urmă prafurilor? Totul ne a luat pe nepregătite. Menționez că tatăl meu are 63 de ani, și este un om activ și viguros. Vă mulțumesc anticipat și va urez zile ușoare și pline de satisfacțiile in ajutarea semenilor
Cornelia: chirurgul dvs stie exact care a fost cauza ocluziei – daca a fost o tumora stenozanta (asa zisa virola), o stenoza inflamatorie (diverticulita complicata), o brida/ aderenta etc. El e singurul in masura sa va ofere aceste amanunte.
Mulțumesc mult pentru răspuns. A venit rezultatul histopatologie: piesa de hemicolectomie tumorală crateriformă de aproximativ 1,5 cm infiltrative in seroasa.
Micro: adenocarcinom tubular și cribriform GI cu zona de necroza, infiltrative intramural și la nivelul seroasei, invazie limfavasculara absenta. Tranșe de rezecție proximală/distală – îndemne.
Limfoganglioni decelați la nivelul fara invazie de tumorală.Stadializare: pT3,N0,M0. Au trecut trei săptămâni de la operatie și încă nu avem niciun plan de bătaie. Ar trebui să căutăm un oncolog și ce analize ar mai trebui făcute? Chirurgul ne a spus că nu toate tipurile de cancer sunt pretabile ptr chimioterapie. Vă mulțumesc!
Cornelia: adresarea catre un oncolog este obligatorie. PAna acum, absenta determinarilor ganglionare era recomandare ptr renuntarea la chimioterapie. Cf protocoalelor moderne, aceasta se face chiar si pt stadiul N0, in anumite conditii. Amanunte suplimentare veti primi de la oncolog.
Am 45 ani si am fost operata in urma cu 3 luni de Adenocarcinom colonic G1 bine diferentiat,T3N0MxL0V0R0.situat la nivelul jonctiunii rectosigmoidiene ,cu rezectia a 17 cm colon.mi s.a recomandat chimioterapie adjuvanta 6 sedinte cu oxaliplatine 201mg+capecitabine 6tb de 500mg (14 zile) si inca 2 sedinte doar cu capecitabine.mie imi edte rau mi.e greata mereu darcel mai rau este ca la 2 ore simt o tempetatura puternica in corp transpir simt ca iau foc apoi mi.e frig.si cel mai rau este noaptea cand am si scaune 4-5 pe noapte semiconsistente.dunt foarte obodita.zNu credeti ca dozele dunt prea mari eu am 160cm-54 kg.sedinte am facut 4 .chiar trebuie facute 6 +2?
MIoara: aprecierea dozelor si aplicarea schemelor de tratament este atributul exclusiv al medicului dvs oncolog.
va salut. ma doare in partea stinga jos..de la varsta de 15 ani.acum am43…ma doare doar in momentul cand fecalele sant moi(nu diaree) moale,,,cand este normal nu ma supara..dar in momentul in care este moale si vin gaze atunci ma taie.ma ingenuncheaza.dupa ce merg la wc ,,sant ok…daca era tumoare puteam trai atatia ani? si cand ma supar ma doare cateva zile partea stanga si dreapta sub coaste..la urgente a zis ca am colon iritabil…astept parerea ,multumesc.
Ciprian: nu se pune problema unei tumori colonice pe simptomatologia descrisa si mai ales pe intervalul lung mentionat. Ptr a scapa de aceasta spaima, trebuie sa faceti o colonoscopie.
Buna seara ,as dorii sa cer si eu o parere acum 2 luni de zile am facut o colonoscopie mi s a spus ca totul ar fi ok doar o fisura anala si ca am doar colon iritabil..insa dupa colonoscopie la cateva zile am simtit o miscare puternica in abdomen in partea stanga si a facut puf..iar de atunci incet incet mi se umfla partea aceea fac masaj seara se mai lasa insa ziua ma doare indiferent de ce manaanc si ma tin cand pun mana simt umflata o parte a colonului si este foarte rigid ..oare ce sa fir ?
MIrela: sa nu fie o volvulare incompleta – o rasucire partiala a colonului; ar fi bine, daca simptomele tot mai persista, sa luati legatura cu gastroenterologul dvs.
Buna ziua domnul doctor. Dupa o perioada de vreme am revenit la dvs cu alte rugaminti. Asa cum am mai discutat dupa operatia de neoplasm rectosigmoidian din anul 2014 ,anul trecut in februarie s-a decelat o ingrosare parietala la o distanta de 5 cm OA. Dupa ex. colonoscopic si histopatologic s-a stabilit adenocarcinom rectal de 15 mm. Am inceput radioterapie pe o perioada de 28 de sedinte si in luna noiembrie am fost operata cu amputatie rectala abdomino perineala cu colosotoma definitiva. La doua luni adica in ianuarie anul acesta am fost reoperata de ocluzie intestinala radioterapeutica. Acum sunt bine dar am o problema cu care ma confrunt si care imi creaza o mare suferinta. In jurul stomei s-au format niste umflaturi gen „negi” care ma dor foarte tare. Nu pot tine punga mai mult de doua zile pt. ca nu suport usturimea.Am folosit multe creme coloplast si altele dar acum nu este vorba de iritatii . Ma dor efectiv aceste umflaturi (sunt de marimea unui bob de piper, poate putin mai mari).Oare trebuie sa-mi consult din nou ghirurgul ?Pot fi gasite solutii de cauterizare sau stiti care ar fii motivul aparitiei lor. Poate imi dati un sfat, nu pot ajunge acum la chirurgul meu este plecat . Va multumesc din tot sufletul.
Georgeta: nu cred ca sunt negi, ci granuloame – reactive inflamatorie la o agresiune locala (fire de sutura, de ex); da, trebuie sa mergeti la chirurgul dvs.
Buna seara, mama a fost operata de cancer colon, a fost facuta reconstructia colonului! In urma operstiei biopsia a iesitT0N0, scaunele in urma interventiei sunt dese si moi. Intreb daca e normal sa fie asa! Multumesc frumos!
Liliana: ceva nu se leaga. cum adica T0???
Buna ziua ,am tot fost la domnul Doctor si mi a spus ca nu are cum sa fie ceve de odata ce a facut colonoscopia si acum am zgomote in stomac dureri in partea stanga parca ceva ma tine sunt mai putine dar dureri am indiferent ce mananc si seara si ziua si se umfla cate putin in partea stanga ca un nod.
Poate aparea acest lucru chiar si dupa ce am facut colonoscopie?
Mirela: da, se poate. Putei suplimenta investigatiile cu un enteroCT, dar numai daca gastroenterologul dvs este de acord.
Am facut teste de sange hemoleucograma si a iesit in limite normale..
Buna seara.soacra mea a fost diagnosticata cu C21.8 TUMORA MALIGNA LEZIUNE DEPASIND RECTUL ,ANUSUL, SI CANALUL ANAL.A FACUT RADIOTERAPIE 15 SEDINTE TUMORA S-A RESORBIT SI 2ANI NU A MAI AVUT NIMIC. ACUM IN SCHIMB A APARUT ALTA TUMORA DIN CARE A CURS FOARTE MULT SANGE MEDICUL ONCOLOG I-A OPRIT HEMORAGIA CU DIFERITE PERFUZII SI NE-A RECOMANDAT SA MERGEM LA UN GHIRURG .TUMOARA DIN REGIUNEA ANALA SE POATE POERA MENTIONEZ CA NU I S-A FACUT BIOPSIE
Daniela: se poate opera, de principiu, mai ales daca tumora e sangeranda. Din pacate, ar fi fost ideal ca interventia sa se efectueze dupa radioterapie si sa nu astepte 2 ani. Tocmai din cauza recidivelor locale, acest tip de cancer se opereaza dupa terminarea radioterapiei, chiar daca tumora „se resoarbe” – numai aparent in totalitate, dupa cum ati vazut. Tipul de inteventie trebuie ales in functie de extensia leziunii – trebuie reluate toate investigatiile, ptr a sti cat din grosimea rectului e invadata, daca are sau nu metastaze etc.
Bună ziua! Mama a fost externată de 2 zile după o operație a colonului și are efectuată colostoma. De 2 zile nu s-a adunat nimic in pungă deși a mâncat, puțin către normal si a facut câteva plimbări. Să ne îngrijorăm sau sa mai așteptăm să vedem ce se întâmplă cu tranziyul? Vă mulțumim!
Ionut: cred ca v-am raspuns pe mail. Nu e neaparat motiv de ingrijorare. Dupa ce semnalati problema medicului dvs curant, si numai cu avizul lui, puteti regla problema din dieta, din laxative usoare (ulei de parafina etc).
Bună ziua stimate domnule doctor! Tatăl meu a fost operat de cancer rectal în iulie 2023! A făcut o rectoscopie și a fost diagnosticat cu o stenoza de anastomoza! Precizez ca are o ileostoma temporara! Stenoza se poate vindeca ca să îi închidă stoma definitiv? Cu stima și mii de mulțumiri!
Totul depinde de gradul stenozei. Dacă stenoza anastomozei e strânsă, ileostomia nu poate fi desfiintata, pt ca pacientul ar intra în ocluzie. Trebuie sa luați legătura cu un gastroenterolog specializat în intervenții colonoscopie, sa încerce dilatarea colonoscopica a stenozei. Daca reușește, măcar parțial, intervenția se poate efectua.
buna ziua am 45 ani si acum o luna m-am suparat foarte tare probleme familiare de atunci au aparut urmatoarele simptome senzatie de jena in git balonare cu scaunul ies in fiecare zi dimineata consitenta normala nici tare nici apos nu am fost constipat niciodata am fost la medic a facut ecografie analize singe au iesit bune am facut endoscopie si a gasit [hernie ahtiala] eu la momentul respectiv spunindui medicului ca am intepaturi usoare in partea stinga a zis ca vor trece iar pentru acea hernie a prescris nexium 40mg una pe zi dimineata dupa aproape 7zile de tratament acel reflux a disparut dar ma deranjeaza m-ai tare in partea stinga nu pot dormi de durere scaunul este de culoare normala fara singe ies in fiecare zi nu maninc gras nu fumez servesc un 100ml de vin rosu la 2-3 zile nu beau sucuri acidulate recomandatimi ce sa fac trebuie sa fac alte investigatii va multumesc
Alexandru: gastroenterologul dvs curant este singurul in masura sa aprecieze cat de urgent/ indicata este o colonoscopie.