Durerea în umărul sau omoplatul drept acuzată de unii pacienţi după colecistectomia laparoscopică este provocată, se pare, de iritarea terminaţiilor nervoase din peritoneul de pe faţa inferioară a diafragmului de către dioxidul de carbon insuflat în abdomen pe parcursul intervenţiei. Durerea nu are nicio semnificaţie clinică, ameliorându-se spontan odată cu resorbţia gazului sau după administrarea de antialgice uzuale, în cel mult 24 de ore de la operaţie. Un studiu efectuat în Taiwan între anii 2009 şi 2010 a arătat că instilarea de ser fiziologic în peritoneu la sfârşitul intervenţiei sau folosirea de presiuni de ventilaţie pulmonară pozitive pe toată durata anesteziei reduc aceste manifestări la minim. Evacuarea cât mai temeinică a gazului din abdomen după finalizarea intervenţiei ar trebui să fie însă suficientă pentru a evita apariţia acestor dureri.
Sursa: https://www.medscape.com
44 comentarii adaugate pentru articolul “Cum pot fi evitate durerile în omoplatul drept după colecistectomia laparoscopică?”
Buna ziua.De un timp am o durere puternica in spate langa omoplatul drept tot timpul de dimineata pana ma culc.Am fost la medic si mia recomandat masaj si fizioterapie ,dar dupa terminarea tratamentului reapare din nou durerea,am incercat si cu apa termala pe ziua aceea imi trece si a doua zi reapare din nou.Varog sami spuneti ce mai trebuie sa fac,mai folosesc si movalis prescris de medic .Va multumesc anticipat
Geta: nu va pot prescrie niciun tratament de la distanta, fara a va examina, cu atat mai mult cu cat patologia dvs nu pare sa intre in sfera mea de competenta. incercati sa cereti parerea unui reumatolog/medic internist.
pina la chiti mml se poate opera laparoscopic
Vasile: ra rog reformulati intrebarea…
buna ziua d-le doctor.in timpul meselor apare o durere in zona abdomenului usor spre dreapta.simt durerea doar cat o bila ata si nimic mai mult, de asemeni si in spate cam in aceasi directie sub omoplatul drept. precizez doar cand mananc.este o durere usoara ca o amorteala.apoi trece si reapare la urmatoarea masa. va multumesc
@Dorel: pentru inceput, o ecografie, ceva analize si mai ales un consult la gastroenterolog ar fi utile.
Buna ziua d nul Dr TeodorBuliga sant operata de 18 zile de colecist laparoscopic si cand inspir aer inca mai persista durerea bubcostala va intreb ca eu de meserie sunt sudor si as dorii ca dupa cele 21 zile de concediu medical as dorii sa merg la lucru dar nu stiu ce sa fac cu durerea este bine sa ma duc sau sa mai stau pana imi trece .va multumesc din suflet ca m ati ascultat.
@Dany: daca nu exista explicatii serioase pentru acea durere (care pot fi eliminate eventual la consultul de control efectuat dupa 3 – 4 saptamani de la operatie sau cand v-a rechemat chirurgul dvs), atunci puteti merge la munca fara teama.
In urma unui tratament cu cefort, am ajuns la urgenta cu durere subcostala dreapta fata si spate, durere stomac si durere in umarul drept . Ecograful a diagnosticat litiaza biliara cu microcalculi de 1, 2, si 3mm, multi. Am citit ca in timpul tratamentului cu ceftriaxona se poate precipita sarea calcica in colecist. As vrea sa va rog sa-mi spuneti daca este reversibil acest proces, deoarece am crize la 3 zile si iau in consideratie decizia de eliminare a fierii.Multumesc.
@tony: nu de la cefort este problema – cu siguranta calculii erau preexistenti; problema este nu ca sunt multi, ci ca sunt mici – pot migra lejer prin canalul cistic, de unde si durerile. sfatul meu este sa faceti colecistectomia inainte ca migrarea lor sa provoace un obstacol sau, si mai grav, o pancreatita acuta.
va multumesc si astept raspuns de la dumneavoastra cat de curand
Buna ziua ,dl doctor ,va rog sa ma ajutati cum pot obtine un diagnostic ,la ce cabinet sa ma adresez,si ce metode se fac pentru diagnosticare in cazul meu ,mentionez ca anul trecut in noiembrie ,la servici la restaurant am consumat un meniu cu ciuperci ,dupa care m-am balonat ff tare incat nu putem sa stau pe scaun in autobuz plecand catre casa si se formasera f multe gaze care nu puteam sa le dau afara si nici sa fac scaunul fortat si de atunci am ramas cu durere abdominala am disconfort cand stau pe vine jos ,in picioare sau pe scaun ca si cand as avea un sac cu aer sau este hernie dar nu sa vede nimic umflat sub piele doar ca abdomenul este lasat in jos este marit si uneori am dureri de nu am putere si am observat ca trebuie sa port o centura elastica si imi ridica abdomenul si e putin mai bine dar si dimineata cand elimin scaunul simt ca am nevoie de umplere cu lichide altfel parca nu am putere si ma doare putin , si ma gandesc unde sa ma adresez mai exact vreau sa stiu ce am ca la ecografie abdominala nu s-a vazut iar gastroenterologul mia dat normix ca am tot timpul balonari nu pot manca absolut nimic ca dupa 15 min apar balonari chiar daca mananc incet precizand medicul ca daca am gaze ca am colon iritabil dar eu simt ca parca as avea deplasari de intestine sau dilatari sau marire nu stiu ca simt un disconfort si nu mi-e bine deci cui sa ma adresez ,tot la un gastroenterolog dar in bucuresti as vrea e bine daca am trimitere catre fundeni ?ca nu vreau sa mai merg in localitate sau sa ma adresez la un chirurg in localitate ,in sibiu ?
@paula: ar fi bine sa va vada un gastroenterolog care face si colonoscopii, va va lua eventual un ex coproparazitologic etc. nu ii cunosc pe gastroenterologii de la fundeni, imi pare rau.
Stimate Domnule Doctor,
Va multumesc foarte mult pentru informatii.Va trebui sa ajungem cat mai curand la un consult.
Tot respectul si admiratia pentru ceea ce faceti, pentru timpul acordat tuturor celor care va adreseaza zilnic zeci de intrebari.Aveti un suflet mare !
Cu consideratie ,
Elena A.
@Elena: multumesc.
Buna seara,
Am marea rugaminte sa ma ajutati cu o informatie.
Mama de , de 75 de ani , acuza o stare de greata si stare de voma cam de 2 luni de zile. A facut o ecografie abdominala , unde s-a reliefat un colecist mulat pe calculi. Acelasi lucru a fost evidentiat si cu ocazia unui CT abdominal cu subst. de contrast efectuat pe 30.06.14. Ea are calculi biliari de mult timp,nu au fost numerosi si nu au creat mari probleme in timp :
– CT efectuat in 2004 – calcul radioopac de 1 cm
– CT efectuat in 2007 – calculi radioopaci, cel mai mare de de 1.3 cm / 1.4 cm
– CT efectuat in 2009 – calculi radioopaci , cel mai mare de 1.44 / 0.8 cm
– RMN efectuat in 2010 – un calcul de 3 cm localizat infundibular
– CT EFECTUAT IN 2014 – COLECIST MULAT PE CALCULI, ax venos portal hepatic omogen opacificat , nedilatat.
i s-a prescris un tratament cu :
-Colebil + Triferment ( in timpul mesei ) cate 1 cp din fiecare / 1 zi
– NO-SPA 80 mg , 3 cp / zi , la nevoie
– Metoclopramid
Ii trecea cu Metoclopramid si No-Spa , dar pe moment. Acum nu poate manca mai nimic , nici ceai nu poate sa bea , doar apa. A slabit in prima luna 4 kg. Starile de AMAR sunt cele mai suparatoare , persista – de fapt sunt zilnice .Mentionez ca nu are nici un fel de dureri .
Ce ar trebui sa faca , o colecistectomie ar fi indicata ? S-ar putea face laparoscopic ( colecistul fiind mulat pe calculi ? )
Mai are si alte afectiuni :
– hepatita Vir C ( tratata in 2000 cu Interferon si Ribavirina , cu rezultate f bune ale viremiei , practic acum virusul este nedetectabil)
– Nefrectomie stanga pentru carcinom cu celule clare G1-G2
– HTAE stadiu III grup de risc mediu
– Bolala coronariana ischemica
– Bloc atrio ventricular grad I
– insuficienta circulatorie vertebro-bazilara
– Ateromatoza sistemica
– Hiperuricemie
– Hiponatremie usoara
– Ruptura de perineu ( operata in 2001 )
– Dislipidemie
Stiu ca la Sanador se efectuau operatii decontate de CASMB.Nu stiu daca si colecistectomia se incadreaza in aceste decontari si nici nu am putut afla un nivel de pret , macar un interval ( functie de clasica sau laparoscopica ), ca sa decidem daca putem suporta costul unei asemenea operatii.
Ce ne sfatuiti sa facem ? In cazul ( cel mai probabil ) al unei inteventii , aceasta ar putea fi laparoscopica ?
Cu multe multumiri,
Elena A.
@Elena: simptomatologia digestiva descrisa neasociata cu dureri poate avea si alte cauze, unele chiar mai frecvente, la varsta mamei, decat o suferinta biliara. cu alte cuvinte, este posibil sa fie o coincidenta, o suprapunere a doua boli; asadar, din punctul meu de vedere trebuie lamurit daca nu cumva exista si o alta cauza a varsaturilor (in general obstacole pe intestinul gros, de ex). Daca prin investigatiile propuse (eventual chiar CT sau colonoscopie) nu se evidentiaza o alta cauza a varsaturilor, atunci poate fi luata in considerare colecistectomia. Notiunea de colecist mulat pe calculi, atunci cand este reala (exista nenumarate situatii cand acest aspect nu se confirma si intraoperator), corespunde unei colecistite scleroatrofice, o situatie mai dificil de rezolvat laparoscopic, dar nicidecum imposibil. In concluzie, trebuie confirmata litiaza ca fiind cauza directa a suferintei, apoi efectuata colecistectomia – se incepe prin abord laparoscopic, cu sanse bunicele de reusita, chiar in cazul colecistitei scleroatrofice, sub rezerva ca oricand interventia poate fi convertita la un abord clasic.
La Sanador pretul colecistectomiei este de 1950 de lei si include doua nopti de cazare, consultul chirurgului si al anestezistului, un minim set de analize etc.
Daca doriti sa o consult, va trebui sa faceti o programare la numarul de telefon scurt afisat la rubrica de contact.
Ar trebui sa incepeti prin a va prezenta la un medic, pt un examen clinic general
Mentin sa spun ca anu am intervenit operatii.
Buna Ziua! Am si eu o durere in zona omoplatului drept de cam o saptamana dar asa o data la 2 zile ma doare si in partea din fata in zona pieptului. dar ceea ce ii mai chinuitor este ca durerea din zona omoplatului peresista in fiecare zii. Cam ce ar trebui sa fac?
Pe langa metodele descrise, se mai foloseste un artificiu simplu, dar foarte eficient: in loc de ser fiziologic simplu, in cavitatea abdominala se instileaza la sfarsitul operatiei o solutie diluata dintr-un anestezic cu durata lunga de actiune, care asigura practic lipsa durerilor postoperatorii. Pacientii se mobilizeaza foarte rapid postoperator, putandu-si incepe activitatea normala dupa 24 – 48 de ore de la operatie.