HERNIILE PERETELUI ABDOMINAL

Presupun exteriorizarea sub piele a organelor din abdomen (intestin, vezică urinară etc.), prin zone de minimă rezistenţă ale peretelui abdominal: la buric – hernia ombilicală, deasupra  lui – hernia epigastrică, în porţiunea inferioară a abdomenului – hernia inghinală sau hernia femurală. Când hernia apare în urma unor rupturi musculare sau după intervenţii chirurgicale, se cheamă eventraţie sau hernie posttraumatică/postincizională. Indiferent de cauze şi localizare, singurul tratament curativ pentru hernie este cel chirurgical. În lipsa inervenţiei chirurgicale, organul herniat poate muri, generând uneori complicaţii  cu risc vital.

Ce este o hernie?                            

Hernia implică exteriorizarea sub piele a unui organ intraabdominal, printr-un punct slab preexistent al peretelui muscular. Puncte de minimă rezistenţă sunt buricul, pe unde se produce hernia ombilicală; linia dintre buric şi stern, pe unde se produce hernia epigastrică; orificiile inghinale, pe unde se produce hernia inghinală; orificiul femural, pe unde apare hernia femurală. Când hernia se produce printr-un punct slab dobândit pe parcursul vieţii (postoperator, de exemplu), vorbim de eventraţie. Cel mai frecvent herniază marele epiploon („prapurul”), intestinul subţire, intestinul gros şi vezica urinară.

Cu puţine excepţii, organele herniate sunt îmbrăcate în peritoneu (foiţa care căptuşeşte abdomenul la interior), care formează aşa-numitul sac al herniei, cu atât mai gros şi mai mare cu cât hernia e mai veche.

Cum se manifestă hernia? Hernia se palpează ca o umflătură sub piele, în zonele menţionate. Apare sau creşte în dimensiuni stând în picioare, tuşind, contractând muşchii abdomenului. La început hernia este mică şi se retrage în poziţie orizontală sau împinsă la loc cu mâna, cu timpul rămâne vizibilă în permanenţă. Iniţial predomină manifestările locale: durere la mers, după efort sau tuse prelungită. Cu timpul, organul herniat nu mai revine în abdomen şi apar manifestări specifice lui: dureri în capul pieptului (epiploon, apendice), greţuri sau chiar vărsături (intestin subţire), constipaţie (intestin gros), urinări frecvente ori dificile (vezică urinară).

Este adevărat că hernia poate deveni o mare urgenţă chirurgicală? Da. La început, hernia este complet reductibilă. După un timp, peritoneul herniat aderă la marginile orificiului prin care a ieşit, organul din interior fixându-se la rîndul lui la sac. Nemaiputând fi redusă, vorbim de o hernie încarcerată. Când vascularizaţia organului herniat este întreruptă brusc, porţiunea lui din sac moare rapid în lipsa operaţiei: hernia strangulată este o mare urgenţă chirurgicală.

ATENTIE – Cazuistica reala

Se poate trata hernia peretelui abdominal şi fără operaţie? Nu. Singurul tratament curativ al herniei la adult este rezolvarea ei chirurgicală. Pentru că orice hernie creşte în timp şi se poate complica cu o strangulare, este bine ca ea să fie operată cât mai devreme, mai ales că procedeele moderne de tratament, cu plasă, asigură o vindecare rapidă şi cu risc de recidivă foarte mic.

Cât de sigure sunt plasele folosite în operaţiile de hernie? Nu se mai concepe rezolvarea modernă a herniilor fără a utiliza diferite ţesături din material sintetic. Se folosesc mai multe tipuri de plase, majoritatea din polipropilenă monofilament (PPMF). Sunt rezistente la infecţie şi în maxim 3 luni de la operaţie sunt complet integrate în structurile organismului. Procedeele aloplastice (cu plasă) asigură repararea herniei fără tensiune, vindecarea rapidă după operaţie, dureri mai mici şi reluarea precoce a activităţii.

Cât de îndelungată este recuperarea după operaţia de hernie? Depinde de tipul şi dimensiunile herniei, de procedeul chirurgical şi de anestezia folosite. Chiar dacă anestezia locală permite mobilizarea imediată a pacientului, ea este rareori preferată în operaţiile de hernie. Cea mai utilizată rămâne anestezia rahidiană. Pentru herniile din etajul abdominal superior sau în procedeele laparoscopice este necesară anestezia generală. Pacientul se mobilizează la câteva ore postoperator. Se recomandă evitarea eforturilor în prima săptămână după intervenţie, cu reluarea progresivă a activităţii în următoarele 7 zile. Contenţia abdominală cu brâu nu este necesară după cura chirurgicală a herniilor inghinale şi femurale şi nici după o operaţie laparoscopică de hernie. Cu excepţia herniilor ombilicale mari, complicate, la o lună de la intervenţie este permis practic orice efort fizic uzual. În anumite cazuri se recomandă totuşi purtarea brâului elastic până la maxim 3 luni postoperator. Ce mancam dupa operatia de hernie?Plasa pentru hernie – informatii generale

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

882 comentarii adaugate pentru articolul “HERNIILE PERETELUI ABDOMINAL

 1. Andrei says:

  Daca evit constipatia sau efortul fizic exagerat, se mai poate produce? Sau care sunt factorii care conduc la incarcerare / strangulare? Multumesc frumos!

  • Buliga Teodor says:

   Andrei: constipatia, efortul etc sunt factori favorizanti pentru aparitia unei hernii, dar nu neapărat cauza propriu.zisa a acesteia. Ca dovada ca nu toti oamenii constipati, sportivi etc fac si o hernie. Pe de altă parte, ei favorizeaza apariția complicatiilor, dar acestea nu pot surveni … in absenta herniei.

 2. Andrei says:

  Buna ziua, dl doctor! Ma numesc Andrei si am 17 ani. Acum aprox. 1 an am avut o strangulare partiala a unei hernii la debut de aprox 2cm care s-a rezolvat de la sine in aprox 1 sapt. Credeti ca pe viitor mai pot aparea astfel de strangulari si care sunt cauzele de la care pot aparea? Multumesc frumos!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Andrei: da, este posibil. Daca hernia se confirma la examen clinic direct, aveti indicatie de interventie chirurgicala.

 3. Daniel says:

  Bună ziua! Duna părerea dvs care dintre procedee au risc de recidiva cel mai redus? Procedeul lichtenstein tension free cu plasa sau cele laparoscopice? Multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Daniel: conform studiilor internationale, facute pe zeci de mii de cazuri, riscul de recidiva este in prezent absolut comparabil.

 4. Alecs says:

  Asa este, dar eu întrebăm dacă exista aceasta posibilitate la herniile spiegel, deoarece eu nu prea cred.încă ceva, la începutul unei hernii, aceasta poate debuta cu o strangulare? Va mulțumesc frumos!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alecs: da, herniile pot deveni simptomatice direct prin complicatiile lor – strangulare de ex, in special la obezi

 5. Amir says:

  Bună ziua! Am fost operat de hernie inghinala (incipienta) nu era umflat nimic, procedeu lichtenstein, tension-free cu plasa pe data de 11.02.2019. Când ar fi recomandat sa reîncep activitățile sportive(culturism, ciclism)? Operația este ok, nu mai simt nicio jenă. Vârstă 21 ani. Mulțumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Amir: corect este sa actionati conform recomandarilor medicului dvs curant. De exemplu, pacientilor mei operati de hernie inghinala prin abord clasic le recomand eforturi fara absolut nicio restrictie la 4 saptamani de la interventie.

 6. Alecs says:

  Bună seara! Dle doctor: Am fost la un medic chirurg din București, iar acesta mi a spus ca este o hernie spiegel dar nu este de operat. Eu neavand nici un simptom. Mi a spus ca exista posibilitatea ca fiind intre mușchi aceasta sa se închidă dacă nu mai fac nici un efort. Eu anterior am făcut sala pentru ~5 ani. Credeți ca exista aceasta posibilitate? Mulțumesc.

 7. Alecs says:

  Bună seara dl. Doctor! Pentru diagnosticarea unei hernii spiegel incipienta este mai potrivit un rmn sau un ct? Menționez ca am făcut și o ecografie de părți moi și a ieșit un nodul lipomatos de 28mm. Credeți ca ar putea fi o hernie? Vârstă 19 ani.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Alecs: nodul lipomatos inseamna lipom si nu hernie. Totusi, ptr diagnosticul diferential va recomand, ptr inceput, un simplu examen chirurgical direct si nicio alta investigatie.

 8. Dan says:

  Buna ziua.
  Domnule doctor, sunt o persoana supraponderala și am dureri in partea stângă sub burta (nu inghinal). Prin palpare am sesizat o gâlmă mica de 1-2 cm tare (mai am gâlme cred că de grăsime, in zona mâinii, pe burta…care la apăsare sunt deranjante și puțin dureroase). Mă interesează dacă la ecograf se poate depista daca este hernie sau nu?
  Daca este hernie, se poate face laparoscopic având în vedere că sunt supraponderal?
  Va mulțumesc anticipat pentru răspuns!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Dan: ecografia de parti moi descrie adeseori canalul inghinal ca o intrerupere in stratul muscular, fara ca asta sa insemne implicit hernie. Din acest motiv, hotarator este examenul clinic direct, completat doar la nevoie, ptr pacienti obezi si dubiu, cu o ecografie d eparti moi. Da, persoanele supraponderale beneficiaza in cel mai mare grad de cura herniei prin abord laparoscopic.

 9. mircea says:

  Buna ziua
  Daca sunteti amabil as dori sa stiu informativ si aproximativ cat m-ar costa sa ma operez cu dvs de hernie inchinala bilaterala laparoscopic. Precizez ca nu sunt asigurat. Sunt din provincie si ca sa am o idee aproximativa inainte de a veni la dvs la vizita. trimiteti un email va rog
  Multumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Mircea: va va contacta pe mail colega mea care se ocupa de aceste aspecte administrative; o sa va rog sa imi confirmati totusi primirea informatiilor cerute.

 10. Gina says:

  Buna ziua! Am o întrebare la dumneavoastră . Tatăl meu in vârsta de 72 de ani prezintă in zona stomacului o umflatura dar aceasta se observa numai atunci când se ridica din pat. Nu prezintă nici o durere nici când mănâncă nici când face efort. Este situată exact deasupra stomacului și nu este neteda. Va mulțumesc

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Gina: probabil ca este vorba despre un diastazis muscular supraumbilical. Daca este de dimensiuni mici, nu se opereaza. Totusi, corect este mergeti ptr control direct intr-un serviciu de chirurgie.

 11. Sorin D says:

  Bună ziua domnule doctor. Am 34 de ani. Am fost operat clasic in urmă cu 15 ani de ruptură de splină. După 2,3 ani sa produs eventratia care dea lungul timpului a crescut. In urma cu 2 luni am post operat laparoscopic pentru eventrație și mi s a montat plasă pe toată zona abdomenului. Am avut și mațele lipite mi a zis doctorul. Totul a decurs bine doar că de vreo 2,3 saptamani mă ustură într-o parte sus, când mă aplec, când mă întind, când mă întorc de pe o parte pe alta în pat, când tușesc,etc. Parcă aș avea o rana înăuntru.. Vă mulțumesc mult și aștept răspunsul dumneavoastră

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Sorin: durerile descrise pot fi normale dupa o astfel d einterventie. Se vor ameliora pe masura ce procesul inflamator generat de plasa va scadea.

 12. Andrei says:

  Bună ziua, domnule doctor!

  Apreciez ceea ce faceți aici, la secțiunea de comentarii. Faptul că aveți o comunicare bună cu oamenii și îi ajutați să ia o decizie.

  Povestea mea, pe scurt: am o hernie inghinală pe partea stângă, în urma unor exerciții fizice incorecte. Nu e mare și toată lumea spune că este o operație ușoară, dar, din câte mi-am dat seama, ea, hernia, a apărut în zona canalului inghinal (în punctul slab al peretului abdominal) și îmi afectează testiculul stâng, în sensul că lucrurile nu mai stau ca înainte, dacă înțelegeți ce vreau să spun.

  Deci, am cordonul spermatic afectat.

  O întrebare scurtă și voi veni și la o consultație, la dumneavoastră: există riscul ca, în urma operației, să am probleme și mai mari cu erecția? Se poate pune plasa peste cordonul spermatic, fără nicio grijă? Adică, este o operație complicată sau nu?

  Aș vrea să pun plasa și să rezolv o dată problema asta minoră, dar mă îngrijorează situația cordonului spermatic.

  Mulțumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Andrei: 1. legate direct de interventia de hernie, nu; 2. da, asa se si procedeaza uzual; 3. nu exista operatie “simpla”, fara cicatrici sau fara riscuri; in rest, da.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *