Operatia laparoscopica – operatie cu laser?

Tot omul cât de cât informat ştie că în vremurile de azi chirurgii operează „cu laserul”. Operaţia laparoscopică nu are însă nimic de-a face cu „Războiul stelelor”. Tot secretul e că, prin tuburi subţiri de metal, în burta pacientului se introduce o cameră de luat vederi şi o sursă de lumină rece, chirurgul putând să vadă organul bolnav fără să îl pipăie direct cu mâna. Laparoscopic, el operează „de la distanţă”, cu instrumente speciale care aduc mai degrabă cu andrelele bunicii, decât cu sabia din poveste.

De ce a devenit oare atât de folosit abordul laparoscopic, preferat de medici şi pacienţi deopotrivă? În primul rând, abdomenul nu mai este despicat de sus până jos, ca în operaţiile clasice. Apoi, sistemul video măreşte foarte mult imaginea, permiţându-i chirurgului să observe cele mai mici amănunte, cele mai fine structuri: vase de sânge, nervi etc. În plus, în timpul operaţiei laparoscopice medicul poate căuta în burtă şi alte organe bolnave, pe care altfel nu le-ar putea explora decât prin incizii foarte lungi. Practic, operaţia laparoscopică presupune trei-patru tăieturi mici (0,5 – 1 cm), care se vindecă aproape fără cicatrice.

Dincolo de avantajele estetice (apreciate nu numai de doamne…), contează şi faptul că în abordul laparoscopic muşchii nu sunt tăiaţi, instrumentele trecând printre fibrele lor, de unde şi durerile postoperatorii foarte mici. Pacientul se poate da jos din pat de îndată ce efectul anesteziei generale a trecut, fiind externat a doua zi sau cel mult după două zile. La maxim o săptămână de la intervenţia laparoscopică el îşi vede deja de treabă, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat!

Ce boli pot fi tratate prin operaţie cu laser? Operaţia laparoscopică este cea mai bună metodă de tratament pentru litiaza veziculară, „ pietrele la fiere” de care ne aducem aminte doar când dăm iama în grăsimi. Dacă pacientul nu aşteaptă până când fierea se umple cu bolovani şi se prezintă la medic de la primele semne de boală, operaţia durează puţin şi vindecarea este foarte rapidă. Oricum, de unde până acum vreo 10 ani colecistita acută era o contraindicaţie relativă pentru abordul laparoscopic, astăzi majoritatea inflamaţiilor acute ale veziculei biliare se rezolvă prin abord minim invaziv!

Apendicita acută poate fi, la rândul ei, operată laparoscopic, avantajele tehnicii devenind evidente mai ales când afecţiunea se asociază cu inflamaţia peritoneului. Chirurgul extrage apendicele gangrenat şi curăţă abdomenul de puroi fără a deschide larg abdomenul, ca în maniera clasică. La un pacient diabetic, obez, cu peritonită apendiculară, vindecarea plăgii clasice poate întârzia mai mult de o lună, ceea ce în cazul operaţiei laparoscopice este evitat.

Şi ulcerele perforate pot fi „cusute” laparoscopic, urmând ca pacientul să îşi vindece apoi afecţiunea gastrică sau duodenală cu pastile, fără a pierde nicio bucată din tubul digestiv. La fel de elegant pot fi rezolvate varicocelul, unele ocluzii intestinale, anumite chisturi la ficat, ovar sau rinichi etc.

Uneori, laparoscopia devine metodă de investigaţie şi de diagnostic. Atunci când chirurgul nu ştie exact de ce boală suferă pacientul, poate apela la laparoscopie, folosind o tehnică simplă numită laparoscopie exploratorie. Tehnica minim invazivă este atât de bine tolerată, încât în ţările civilizate se aplică pe scară largă ca metodă de diagnostic.

Sigur, nu toate afecţiunile chirurgicale se pretează la o operaţie laparoscopică. Pentru a vedea dacă poate fi tratat „cu laser”, pacientul trebuie mai întâi să se adreseze unui medic specialist. Numai chirurgul poate spune dacă, unde şi când poate tăia cu raza fermecată. Forţa fie cu el!

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

87 comentarii adaugate pentru articolul “Operatia laparoscopica – operatie cu laser?

  1. Pingback: Diverticuloza colonica - simptome, complicatii, tratament | Dr. Teodor Buliga

  2. axinte says:

    Buna ziua1 1.La spitalul Parhon din Iasi se opereaza laparoscopic chistul renal?
    2Cat costa o operatie laparoscopica de chist renal? Va multumesc anticipat

  3. Florina says:

    Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Baietelul meu s-a nascut la nivelul capului (zona osului occipital- mai sus de ceafa-sper sa ma exprim bine), de o parte si de alta, cu ceva umflaturi aproximativ egale. La control mi s-a spus ca sunt mobile si sa le las in pace, sa le urmaresc evolutia. Ce credeti ca ar putea fi? Ce demersuri ar trebui sa fac? Multumesc mult!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Florina: nu stiu sa va spun, datele sunt absolut insuficiente. corect este sa mergeti la consult la un pediatru sau chirurg pediatru.

  4. Florina says:

    Multumesc! La chirurgie pediatrica am fost si am primit raspunsul acesta, insa nu mi-au spus ce sunt si nu stiu daca sa stau linistita sau sa mai incerc in alta parte.

  5. picus says:

    Buna ziua,
    In urma unui examen colonoscopic am fost diagnosticata cu un polip colonic pe care mi l-au ectomizat in timpul procedurii si cu diverticuloza colonica.
    Va rog spuneti-mi,acesti diverticuli pot fi operati laparoscopic?
    Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @picus: spre deosebire de polipi care sunt carnotenii care cresc in interiorul intestinului si trebuie scoase ptr ca se pot transforma malign in anumite conditii, diverticulii sunt prelungiri care ies din intestin ca niste degete de manusa, dar foarte mici. Sigur ca se pot opera laparoscopic, dar numai in cazul in care dau complicatii (perforatie, peritonita, hemoragie etc). Dupa o varsta, procentul pacientilor cu diverticuli devine majoritar, nu se opereaza strict profilactic. Gasiti pe site un articol dedicat, sper sa fie mai lamuritor

  6. Mari says:

    Buna! Mama mea a fost operata de pietre la rinichi cu laser,iar dupa aceasta interventie i-a fost introdus un tub flexibil de la rinichi la vezica biliara ,medicul precizand ca trebuie sa stea cu acel tub 3-4 saptamani apoi sa vina din nou la el.de ce a fost introdus acest tub si mai necesita o inerventie chirurgicala!Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Mari: sonda Cook respectiva se extrage sub rahianestezie, dar fara o interventie chirurgicala propriu-zisa. dureaza 5 minute. a fost montata pentru a preveni astuparea ureterului cu „nisipul” rezultat in urma fragmentarii calcului

  7. patricia says:

    Buna ziua, imi puteti spune va rog daca la clinica dumneavoastra se fac operatii laparoscopice la rinichi si la copii?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @PAtricia: nu stiu. cel mai bine este sa sunati in callcenter si sa rugati colegele sa va puna in legatura cu dna dr. Bunea, de la chirurgie pediatrica, a carei sfera de interes include uropediatria; domnia sa va va da toate lamuririle necesare.

  8. vrusie florel says:

    Buna ziua domnule doctor.
    Problema mea este ca pe 14 martie am fost operat, pentru abces abdominal, in urma unui diverticul sigmoidian fisurat; mi-a fost evacuat abcesul si mi s-au instituit doua drenuri pe care le-am tinut 30 zile, diverticulul nu a fost observat in timpul operatiei iar starea septica fiind foarte mare nu sa putut explora foarte bine sigmoidul , .
    dupa 2 luni de la operatie, traiectele pe care au fost drenurile nu s-au inchis iar pe ele vine un lichid galben- seros , sa procedat la fistulografie prin acele orificiii iar contrastul Rx sa dus direct in sigmoid
    in acest moment eu am aproape 3 luni de la prima interventie,pe acele traiecte de dren inca mai vine acel lichid, intrebarea este se poate opera laparoscopic sau doar clasic? si daca da care sunt sansele de reusita si implicit riscurile.
    mentionez ca am 35 de ani, nu am alte suferinte, sunt asist medical de profesie si sunt din craiova.
    In speranta unui raspuns, va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Florel: aveti probabil o fistula sigmoidiana. Exista sanse sa se inchida in timp. Daca se va pune problema unei interventii chirurgicale, cel mai probabil nu va fi ales abordul laparoscopic, intestinul fiind foarte aderent la perete in acel punct.

  9. marian n says:

    Buna ziua. Mama mea in varsta de 60 de ani a fost operata e sarcom la nivelul colului uterin. A suferit o operatie de inlaturare, insa din cauza hemoragiei de acolo a ramas o parte din sarcom neinlaturata, care acum din pacate a recidivate. A facut radioterapie, dar in zadar. Acum trebuie operat iarasi si acum vine intrebarea mea: operatia se poate face laparoscopic, tinand cont ca tumoarea a evoluat foarte mult? multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MArian: NU. Ar trebui sa incercati si varianta unei chimioterapii asociate – sarcoamele (daca mi-ati precizat corect, ptr ca de regula cancerele de col uterin au alta origine) sunt destul de refractare la tratamentul clasic si, daca s-au extins local, sunt mai greu de extirpat in limite de siguranta.

  10. marian n says:

    Multumesc mult. Interventia chirurgicala credem noi ca se impune pentru ca tumora s-a extins, presand pe vezica urinara, stranguleaza uretrele afectand in acelas timp vaginul si anusul. La spitalul Fundeni credeti ca se poate intervenii chirurgical pentru inlaturare concomitant cu operatie de constructie de anus contra naturii si uetre scoase in exterior. Chimioterapia isi va face efectele mult prea tarziu credem noi.Cu stima.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MArian: da, cred ca puteti gasi la Fundeni medici care pot face pelvectomia, dar ei sunt in masura sa aprecieze daca este posibila tehnica/indicata sau nu.

  11. Vornicu Lorena says:

    Buna ziua, spuneti mi va rog daca aveti cunostinte de efectuarea ureteroscopiei flexibila cu litotritie laser la noi in tara in afara de spitalul privat Sanador, daca da, unde anume se efectueaza aceasta procedura? As dori sa scot o piatra de la rinichi si am inteles ca este o procedura minim invaziva. Va multumesc

  12. Carmen Grigoras says:

    Buna ziua,d-le doctor.De 14 ani am dureri in flancul dr cu iradiere lombara si zona pelvina.Am facut numeroase investigatii:CTabdominal:rezectie de ovar dr.,urografie,Rg lombara,numeroase echografii,analize peste analize diferite tratamente pt diferite boli si totusi durerile exista,remit in anumite perioade scurte,apoi ating apogeul(cam la 2 luni).Medicul m-a trimis sa fac un RMN abdomeo- pelvin.Totul este OK,dar mi-au gasit numerosi diverticuli pe sigmoid.Tin sa mentionez ca am 39 ani ,traiesc cu aceste dureri de foarte multi ani si vreau sa ma ajutati cu un sfat in acest sens.Scaunele mele sunt normale,nu am fost constipata niciodata.Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Carmen: diverticulii colonici sunt mai frecvent pe stanga – gasiti un intreg articol pe tema asta pe site – asa ca de regula nu dau dureri in partea dreapta a abdomenului. Pe de alta parte, nu pot sa va dau sfaturi pertinente de la distanta, in absenta unor amanunte elementare pe care nu le cunosc, cu atat mai putin sa trec peste parerea mai multor colegi care v-au examinat direct.

  13. Maxim Crina says:

    Buna ziua! Ma chinui de 16 ani sa raman insarcinata dar nu am nici un raspuns concret din partea medicilor.Mi s a spus ba ca am trompele legate ( dupa a doua sarcina) ba ca le am infundate.As vrea sa fac o laparascopie sa ma lamuresc care este motivul.vreau sa stiu daca parascopia omi poate da un raspuns sigur.
    Am varsta de 36 de ani cu 2 copii 16 si 14 ,a doua sarcina cu placenta previa , ambele cu cezariene

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Crina: ptr aceste nelamuriri va trebui sa cereti sfatul unui ginecolog, preferabil al celui care v-a facut a doua cezariana si care stie exact ce tip de ligatura a facut; ca idee, repermeabilizarea tubara creste mult riscul unei sarcini extrauterine. In plus, riscul de o noua placenta previa este si el marit – trebuie sa cantariti bine situatia, dupa ce obtineti raspunsul competent de la ginecolog.

  14. cristina says:

    Buna ziua. Va rog mult sa-mi spuneti cat dureaza o operatie de inlaturare a pietrei de la rinichi? Mentionez ca maine dimineata sunt programata la operatie,diametrul pietrei fiind de 8 mm. Multumesc frumos!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: banuiesc ca ati aflat deja intervalul cu pricina. Oricum, nu as fi stiut ce sa va raspund, intrucat interventia respectiva se efectueaza numai de colegii urologi. In plus ptr extragerea unui calcul renal sunt mai multe tipuri de proceduri utilizabile.

  15. Stefanescu Petre says:

    Posed un chist renal de aprox. 8 cm pe rinichiul stang.Am efectuat CT si mi s-a recomandat interventie laparoscopica.Unde imi recomandati interventia si care sunt costurile.Multumesc!

  16. valerica lungu says:

    Buna ziua, eu lucrez in Elvetia la Geneva si nu am posibilitate sa ma operez aici de vezica biliara findca nu am contract de munca, am facut aici la Geneva ECH-ENDOSCOPIE BILIAIRE si toate analizele am dosarul tot si as dori sa ma operez la clinica dumneavoastra. Eu am liber numai 2 saptamani din 24 ianuarie pana pe 7 februarie 2016. As dori daca se poate un numar de telefon de-al dumneavoastra sa pot vorbi direct pentru operatie si in functie de data pe care sunte-ti disponibil pentru operatie ca sa-mi pot cumpara biletul de avion.
    Multumesc foarte mult ca mi-ati citit istoricul meu.
    Valerica Lungu

  17. Pripu Dana says:

    Nu-mi mai funcționeze un rinichi si e plin de chisturi am fost la București la panduri mau consultanta analize peste analize și mau internat pentru a-mi scoate rinichiul. Dar stupoare a doua zi mau externat pe motiv ca nu am infecție și nu sângereze. Nu știu ce sa fac am dureri.Rog un sfat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dana:: regret, dar imi lipsesc date necesare ptr a aprecia corect situatia dvs. Probabil ca decizia medicilor dvs a fost justificata – este posibil sa mai fie tesut renal functional in rinichiul impricinat, ceea ce are mare importanta, mai ales daca este afectat si celalalt rinichi (hemodializa are riscurile ei, deloc de neglijat, si ar trebui sa fie ultima solutie).

  18. Dima Maria says:

    Domnule doctor mama mea sufera de cativa ani, cred 4, de diverticulita si are niste crize foarte urate care in general se manifesta noaptea cu dureri foarte mari si insomnie datorata acestor dureri. A urmat numeroase tratamente cu antibiotice care se pare ca nu mai au efect pentru ca de-a lungul anilor le-a folosit foarte mult.Acum este internata in Roman unde locuieste( in urma unei crize,a doua criza cu internare).Eu stau in Mangalia si as dori sa ajung cu ea la dumnevoastra .Cum procedam?Cine ne spune daca e caz de operatie si daca se poate face sau nu laparoscopic.Mentionez ca are 67 ani si mai multe operatii facute, ultima la 39 ani pe ficat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: pacientii cu crize frecvente de diverticulita au indicatie de colectomie, intr-adevar; de principiu, se incearca laparo, dar exista si anumite limitari – aderente crunte generate de puseele de inflamatie repetate, interventii multiple in regiunea respectiva etc; puteti veni la un consult cu toate documentele medicale, programandu-va prin call centerul sanador.

  19. Nicolae says:

    Stimate domnule doctor,
    Acum 27 de ani am fost operat de hernie inghinala dreapta. Am un serviciu care presupune sa stau pe scaun foarte mult, iar ridicarea unei greutati de 15kg a facut sa recidiveze hernia. Este recomandabil o operatie laparoscopica sau incizie deschisa ?
    Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nicolae: depinde mai degraba de dimensiunea recidivei si de localizarea ei; de principiu, se poate opera o recidiva atat clasic, cat si laparo; chiar daca se spune ca ar fi mai potrivita schimbarea abordului fata de prima interventie, din experienta mea va pot spune ca se pot opera recidive prin orice abord, iar abordul initial nu este neaparat o conditie pentru alegerea abordului la a doua interventie.

  20. Ionescu Gheorghe says:

    Stimate domnule doctor, am o intrebare’o cumnata din juedul Tulcea doreste neparat sa vina aici la Iasi sa se opereze de colecit. Problema e ca nu sunt clre datele furnizate de medicul de la Tulcea, in sensul ca in urma analizelor i-a gasit marite valori ale GPsi TGO si ca are fierea plina si ca ar trebui sa o scoata de urgenta. Dumneavoastra ce spuneti? Pe baza unor asa sumare constatari putem sfatui un om sa vina de acolo din Tulcea la Iasi pentru a constata eventual ca nu sunt intrunite conditiile unei operatii? Cumnata e foarte speriata. Acum are frisoane, uneori vomita si crede ca intr-adevar medicul care a indrumat-o spre interventie chirugicala a facut bine. As vrea sa va intreb ce anume ar trebui sa mai parcurga acolo la vreo clinica din Tulcea pentru a sti sigur ca e necesara o interventie de colecistoctomie. Va multumesc tare mult.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gheorghe: cresterea transaminazelor, chiar si la pacienti litiazici, nu este in sine un criteriu d eurgenta. probabil ca sunt insa si alte modificari care au dus la aceasta concluzie, Oricum, litiaza veziculara este o indicatie de colecistectomie.

  21. Ion says:

    Buna ziua,
    Puteti va rog sa imi spuneti carr ar fi ceaa mai buna si usoara metoda pentru eliminarea unei pietre la vezica urinara de aprox2cm?

    Multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ion: se poate tenta extragerea ei endoscopica (mai ales daca piatra e friabila, daca se poate „faramita”). aveti nevoie de consult urologic, la un coleg specializat in endourologie.

  22. Ciobanu Desy says:

    Bună ziua domnule doctor.
    Am hepatita cronica B cu virusul D.
    Am făcut multe analize,ecografii RMN si am
    am pietre la fiere.Ca sa nu fac anumite crize ași vrea să vin la Dumneavoastră pentru o intervenție chirurgicala.
    Puteți sa-mi dați un sfat Cum sa procedez.
    ciobanu26@yahoo.com
    0787885398

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ciobanu: am inaintat colegei mele care se ocupa de programari problema dvs; ar trebui s ava contacteze, daca nu cumva a facut-o deja.

  23. melek says:

    buna ziua..doresc si eu cateva informatii…as dori sa fac legarea trompelor uterine am 43 de ani..vreau sa fac aceasta operatie in Roman-neamt..unde si la cine ma pot adresa si cat m-ar costa..multumesc

  24. Nicoleta says:

    Buna ziua.Va rog sa imi spuneti o durere in partea stanga ce se accentueaza la efort uneori la stat mult in picioare sau la scaun poate fi o hernie inghinala?mentionez ca am si o mica umflatura in partea stanga.multumesc.

  25. popescu says:

    Buna ziua!Stimate domn dr.Buliga,vin si eu cu o intrebare la dvs. rugindu-va sa binevoiti a-mi da daca se poate un raspuns incurajator. Sint o persoana in virsta de 72 de ani ,si de mai bine de 6 ani ma chinui cu un cisticel care daca nu m-ar necaji noapte ,cind sint nevoita sa merg la toaleta din ora in ora,deci prejudiciindu-mi somnul,nu m-ar interesa problema.Asa ca doresc sa va intreb daca eu pot beneficia de o operatie laparoscopica de remediere a problemei,?ddaca pot veni din Galati sa ma operez la dvs,?si ultima intrebare daca aceasta operatie beneficiaza de oarece ajutor pecuniar din partea Casei de asigurari.Daca nu atunci puteti fi amabil sa-mi spuneti cam cit ar putea costa o astfel de interventie.Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Popescu: exista procedee laparoscopice ptr asta, dar corectarea unui cistocel si refacerea staticii pelvine se fac mai degraba (mai rapid si mai comod) prin montarea unei bandelete (un fel de „suspensor” din plasa). Respectivul procedeu este efectuat de catre un ginecolog cu afinitati in domeniul uroginecologiei. Interventia respectiva se face si in anumite sectii de ginecologie de stat, unde teoretic nu veti plati nimic.

  26. Tarantis cristina says:

    Buna dimineata!!! Vreau sa va intreb si eu ceva… sotul meu are 29 de ani cand era mic la cateva sapamani e la nastere i.a aparut pe fata chiar sub ochi o pata destul de maricica este inchisa la culoare are o culoare videtie dar foarte inchis.. a fost la un medic acum ceva ani avea 16 ani medicul atunci i.a spus ca in caz de i se face operatia poate sa ramana fara vedere pentru ca acea pata este pana la pleoapa de jos a ochiului dar nu este doar pe piele

  27. George Albu says:

    Recent am fost diagnosticat cu :Strictura stransa la nivelul uretrei bulbare; formatie tumorala pediculata cu caractere superficiale ,D=2,5cm. S-a recomandat TUR-V. Fiind bolnav cardiac cu risc f. inalt , 4 stenturi recent implantate ,vrsta de 75 ani, aveti amabilitatea sa-mi spuneti cat de adecvata este tehnica cu laser (verde )? Aveti alte sugestii? Multumesc ! G. Albu

    • Dr. Teodor Buliga says:

      George: v-am raspuns in ceea ce priveste anestezia la postarea respectiva; nu sunt in masura sa apreciez corect ce tip d einterventie vi se potriveste exact. Acest lucru intra in competenta medicului urolog.

  28. Adriana says:

    Buna ziua,
    Am fost operata de apendicita akm o sapt si cateva zile si cam de 5 zile simt o durere in partea dreapta, acolo unde a fost apendicele. Operatia a fst facuta laparoscopica si nu am nici o incizie partea dreapta doar deasupra de buric si partea stanga. Este normal sa ma mai doara si dupa operatie?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adriana: de cele mai multe ori, este normal sa mai apara dureri locale la 5 zile postoperator; totusi, persistenta durerilor si/sa apartia altor semne de alarma ar trebui sa va indrume la medicul dvs ptr control.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristian: ptr asta, trebuie sa cereti sfatul unui urolog. puteti apela, de ex, callcenterul sanador la nr de telefon scurt afisat la rubrica de contact si veti obtine de acolo toate datele solicitate.

  29. Mara Ileana says:

    buna ziua, am aflat de curand ca am un fibrom uterin de 5cm si un chist ovarian. Se poate opera acest fibrom laparoscopic cu laserul? sau ce metode de tinere in control a acestor fibroame, exista?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mara: se poate opera laparoscopic; laserul nu are nicio legatura cu laparoscopia, asta e de fapt concluzia articolului unde ati postat. Exista inclusiv metode asa zis minim invazive ptr rezolvarea fibroamelor uterine mici. Ptr inceput, trebuie sa cereti amanunte ginecologului dvs.

  30. Mara says:

    Buna ziua, am aflat de curand ca am un fibrom uterin de 5cm . Se poate opera acest fibrom laparoscopic cu laserul?
    Sau exista alta metoda de control si extirpare?

  31. ionela says:

    va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca ma operez la rinichi(pietre de aproape 2cm,se poate si cu anestezie locala fara cea totala?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionela: depinde de tipul interventiei; de principiu nu se foloseste anestezia locala, dar aceste amanunte va vor fi furnizate de urologul dvs.

  32. loredana says:

    buna ziua domnu doctor am o piatra la rinichiul stang de 2 cm de un an de zille durerile au devenit insuportabile spune.ti.mi va rog ma pot opera cu laserull la dumneavoastra fiind asigurata cat mar putea costa va multumesc

  33. Simona says:

    Buna Ziua, domnule Doctor . Mama mea a suferit o intervenție chirurgicală acum 1 an și 5 luni la rinichi pentru a i se scoate o piatra de peste 3 cm. Domnul doctor care a operat , a suturat operația prinzând pereții mușchilor parte peste parte , foarte strâns , iar mama mea are dureri de exact 1an și 5 luni in zonaaceia , s-a format ca un fel de ganglion , pe care îl simți la atingere . A mers și a făcut alte analize și s-au depistat alte 2 pietre de 1cm și respectiv 0,3mm .. pe care încercam sa ii eliminam pe cale naturista . Ceaiuri și alte leacuri . Va rog din tot sufletul sa ma sfătuiți , cum as putea sa o ajut pe mama , unde sa merg cu dansa sa nu se agraveze .. Și cum poate scapa de durerea de la operație . Va Mulțumesc din suflet …

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lacomi: este posibil, dar in egala masura pot fi alte cel putin 10 cauze ptr simptomele descrise; exact ptr asta e nevoie sa mergeti la medic ptr consult direct.

  34. Viorela says:

    Buna ziua!
    Am mare nevoie de un sfat,de indrumare in cazul fratelui meu:are 54 de ani si a fost dignosticat cu FRAGMENT DE MUCOASA AVAND SUBEPITELIAL PROLIFERARE SUGESTIVA PENTRU UN CARCINOM SCUAMOS MODERAT SPRE SLAB DIFERENTIAT,KERATINIZAT,CU MICI ARII NECRO-INFLAMATORII.In urma vizitei la medic,acesta i-a propus sa extraga formatiunea prin chirurgie clasica aceasta presupunand ruperea maxilarului(scuze pentru limbajul medical neinsusit!),operat si refacerea presupunand multe etape(de altfel firesti).El nu doreste acest tip de operatie si cautam medici care pot efectua aceasta operatie prin orice alta metoda decat cea clasica(am prefera metoda minim invaziva…).Daca ne puteti indruma cu informatii despre o astfel de clinica,medic,etc, ar fi foarte bine deoarece el respinge total ideea tinand cont ca medicina a avansat.Va multumesc pentru rabdarea de a citi si in speranta ca ma puteti ajuta,va doresc sanatate si…rabdare cu pacientii!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Viorela: nu stiu daca leziunea se preteaza unei abordari minim invazive (vorbim totusi despre un cancer), dar acest lucru trebuie stabilit de catre medicul chirurg BMF. Puteti merge la Sanador pt o consultatie la dl Dr Nicolescu Ion.

  35. Filica Zaharia says:

    Am 3 operatii da ocluzie. Dupa a 3 a operatie am facut un ecograf de rutina si mi-a descoperit pietre la fiere. Intrebarea mea este daca e posibila operatie laparoscopic. Stiu ca, pentru aceasta interventie sa baga in abdomen un gaz pentru a fi posibila aceasta interventie laparoscopic, ceea ce pentru intestine nu stiu daca e bine. Va rog sa-mi dati un raspuns concret sa stiu ce fac.
    Va multumesc!

  36. pribagu says:

    Buna seara ma numesc Pribagu Daniel si de 2 luni am fost diagnosticat cu piatra la rinchi. un medic mi-a recomndar spargerea pietrei , am facut analizele necesare,radiografii. in urama rezultatelor a iesit ca nu se poate sparge din cauza canalului ingustat -malformatie din nastere- asa ne-a spus. singura optiune sa elimin piatra care ma doare pe zi ce trece mai mult este operatia .si canalul largit doar ca la Suceava nu opereaza nimeni laparascopic. daca bne voiti sa imi raspundeti la mesaj , se poate opera? daca da cat ar fi costurile aproximativ.
    Mltumesc si astept raspunsul dumneavostra.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Pribagu: nu va pot da amanuntele cerute, care nu se afla in sfera mea de competenta. Aveti nevoie de sfaturile unui urolog.

  37. DURLA DOINA says:

    Buna ziua , ma numesc Durla Doina .Mama mea in varsta de 92 ani a fost diagnosticata la spitalul Elias cu diverticul esofagian . Ne au spus acolo ca o interventie chirurgicala ar fi foarte greu de realizat datorita varstei ??????
    Mi se rupe sufletul cand vad ca nu poate manca desi ar vrea , nu poate sa inghita iar eu nu o pot ajuta cu nimic . Ma puteti ajuta cumva ,in asa fel ca batranetea mamei sa nu mai fie asa de grea .Va multumesc tare mult .

  38. Silviu says:

    Buna ziua. Domnule doctor sotia mea are un chist de 8 cm pe rinchiul stang , chistul fiind situat in partea de sus. Adica un pic mai dificil de vazut din cate miau spus unii doctori. As vrea sa stiu daca se poate opera si cat ar costa operatia tinand cont de faptul ca ea nu este asigurata?

  39. Frunza Gheorghe says:

    Buna ziua in anul 2015 am fost supus unei interventi chirurgicale genunchi stang rezultat biopsie chist sinovial, in 2018 aceias problema a reaparut acea tumora se poate interveni laparoscop pt eliminare.va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gheorghe: laparoscopie = inspectie video a ABDOMENULUI. Daca leziunea dvs de genunchi poate fi extirpata sau nu prin ARTROSCOPIE, va trebui sa intrebati un chirurg ortoped.

  40. Cristina41 says:

    Buna ziua….domnule doctor am fost diagnosticata cu un chist ovarian endometric de 35mm…trebuie neaparat sa recurg la laparoscopie..sau poate fi tratat si altfel?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: ptr inceput, ar trebui sa fiti investigata complet de catre medicul dvs ginecologptr confirmarea prezentei endometriozei ovariene sau eliminarea altor suspiciuni (inclusiv test ROMA, RMN pelvin etc). Decizia terapeutica chirurgicala depinde de o serie de factori pe care nu ii cunosc – aveti/ mai doriti copii, aveti simptome, care sunt acestea etc – dar de regula se ia in cazul prezentei unor chisturi de dimensiuni mai mari. Ptr chisturi ca al dvs, recent diagnosticate, asimptomatice etc, exista si un tratament hormonal specific, acesta urmand a va fi prescris de catre ginecolog.

  41. Bratu mihai says:

    Bună seara cine ma poate ajuta am am piatră la rinichiul stâng de 2cm nu o mai pot elimina am dureri groaznice cine mă poate ajută să o sparg sau operatie cu laser

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihai: puteti cere sfatul dnei dr Manu Ruxandra ptr un ESWL („spargerea pietrei” cu ultrasunete) la Sanador.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *