Operatia laparoscopica – operatie cu laser?

Tot omul cât de cât informat ştie că în vremurile de azi chirurgii operează „cu laserul”. Operaţia laparoscopică nu are însă nimic de-a face cu „Războiul stelelor”. Tot secretul e că, prin tuburi subţiri de metal, în burta pacientului se introduce o cameră de luat vederi şi o sursă de lumină rece, chirurgul putând să vadă organul bolnav fără să îl pipăie direct cu mâna. Laparoscopic, el operează „de la distanţă”, cu instrumente speciale care aduc mai degrabă cu andrelele bunicii, decât cu sabia din poveste.

De ce a devenit oare atât de folosit abordul laparoscopic, preferat de medici şi pacienţi deopotrivă? În primul rând, abdomenul nu mai este despicat de sus până jos, ca în operaţiile clasice. Apoi, sistemul video măreşte foarte mult imaginea, permiţându-i chirurgului să observe cele mai mici amănunte, cele mai fine structuri: vase de sânge, nervi etc. În plus, în timpul operaţiei laparoscopice medicul poate căuta în burtă şi alte organe bolnave, pe care altfel nu le-ar putea explora decât prin incizii foarte lungi. Practic, operaţia laparoscopică presupune trei-patru tăieturi mici (0,5 – 1 cm), care se vindecă aproape fără cicatrice.

Dincolo de avantajele estetice (apreciate nu numai de doamne…), contează şi faptul că în abordul laparoscopic muşchii nu sunt tăiaţi, instrumentele trecând printre fibrele lor, de unde şi durerile postoperatorii foarte mici. Pacientul se poate da jos din pat de îndată ce efectul anesteziei generale a trecut, fiind externat a doua zi sau cel mult după două zile. La maxim o săptămână de la intervenţia laparoscopică el îşi vede deja de treabă, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat!

Ce boli pot fi tratate prin operaţie cu laser? Operaţia laparoscopică este cea mai bună metodă de tratament pentru litiaza veziculară, „ pietrele la fiere” de care ne aducem aminte doar când dăm iama în grăsimi. Dacă pacientul nu aşteaptă până când fierea se umple cu bolovani şi se prezintă la medic de la primele semne de boală, operaţia durează puţin şi vindecarea este foarte rapidă. Oricum, de unde până acum vreo 10 ani colecistita acută era o contraindicaţie relativă pentru abordul laparoscopic, astăzi majoritatea inflamaţiilor acute ale veziculei biliare se rezolvă prin abord minim invaziv!

Apendicita acută poate fi, la rândul ei, operată laparoscopic, avantajele tehnicii devenind evidente mai ales când afecţiunea se asociază cu inflamaţia peritoneului. Chirurgul extrage apendicele gangrenat şi curăţă abdomenul de puroi fără a deschide larg abdomenul, ca în maniera clasică. La un pacient diabetic, obez, cu peritonită apendiculară, vindecarea plăgii clasice poate întârzia mai mult de o lună, ceea ce în cazul operaţiei laparoscopice este evitat.

Şi ulcerele perforate pot fi „cusute” laparoscopic, urmând ca pacientul să îşi vindece apoi afecţiunea gastrică sau duodenală cu pastile, fără a pierde nicio bucată din tubul digestiv. La fel de elegant pot fi rezolvate varicocelul, unele ocluzii intestinale, anumite chisturi la ficat, ovar sau rinichi etc.

Uneori, laparoscopia devine metodă de investigaţie şi de diagnostic. Atunci când chirurgul nu ştie exact de ce boală suferă pacientul, poate apela la laparoscopie, folosind o tehnică simplă numită laparoscopie exploratorie. Tehnica minim invazivă este atât de bine tolerată, încât în ţările civilizate se aplică pe scară largă ca metodă de diagnostic.

Sigur, nu toate afecţiunile chirurgicale se pretează la o operaţie laparoscopică. Pentru a vedea dacă poate fi tratat „cu laser”, pacientul trebuie mai întâi să se adreseze unui medic specialist. Numai chirurgul poate spune dacă, unde şi când poate tăia cu raza fermecată. Forţa fie cu el!

Distribuie pe:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

89 comentarii adaugate pentru articolul “Operatia laparoscopica – operatie cu laser?

 1. Viorela says:

  Buna ziua!
  Am mare nevoie de un sfat,de indrumare in cazul fratelui meu:are 54 de ani si a fost dignosticat cu FRAGMENT DE MUCOASA AVAND SUBEPITELIAL PROLIFERARE SUGESTIVA PENTRU UN CARCINOM SCUAMOS MODERAT SPRE SLAB DIFERENTIAT,KERATINIZAT,CU MICI ARII NECRO-INFLAMATORII.In urma vizitei la medic,acesta i-a propus sa extraga formatiunea prin chirurgie clasica aceasta presupunand ruperea maxilarului(scuze pentru limbajul medical neinsusit!),operat si refacerea presupunand multe etape(de altfel firesti).El nu doreste acest tip de operatie si cautam medici care pot efectua aceasta operatie prin orice alta metoda decat cea clasica(am prefera metoda minim invaziva…).Daca ne puteti indruma cu informatii despre o astfel de clinica,medic,etc, ar fi foarte bine deoarece el respinge total ideea tinand cont ca medicina a avansat.Va multumesc pentru rabdarea de a citi si in speranta ca ma puteti ajuta,va doresc sanatate si…rabdare cu pacientii!

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Viorela: nu stiu daca leziunea se preteaza unei abordari minim invazive (vorbim totusi despre un cancer), dar acest lucru trebuie stabilit de catre medicul chirurg BMF. Puteti merge la Sanador pt o consultatie la dl Dr Nicolescu Ion.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Lacomi: este posibil, dar in egala masura pot fi alte cel putin 10 cauze ptr simptomele descrise; exact ptr asta e nevoie sa mergeti la medic ptr consult direct.

 2. Simona says:

  Buna Ziua, domnule Doctor . Mama mea a suferit o intervenție chirurgicală acum 1 an și 5 luni la rinichi pentru a i se scoate o piatra de peste 3 cm. Domnul doctor care a operat , a suturat operația prinzând pereții mușchilor parte peste parte , foarte strâns , iar mama mea are dureri de exact 1an și 5 luni in zonaaceia , s-a format ca un fel de ganglion , pe care îl simți la atingere . A mers și a făcut alte analize și s-au depistat alte 2 pietre de 1cm și respectiv 0,3mm .. pe care încercam sa ii eliminam pe cale naturista . Ceaiuri și alte leacuri . Va rog din tot sufletul sa ma sfătuiți , cum as putea sa o ajut pe mama , unde sa merg cu dansa sa nu se agraveze .. Și cum poate scapa de durerea de la operație . Va Mulțumesc din suflet …

 3. loredana says:

  buna ziua domnu doctor am o piatra la rinichiul stang de 2 cm de un an de zille durerile au devenit insuportabile spune.ti.mi va rog ma pot opera cu laserull la dumneavoastra fiind asigurata cat mar putea costa va multumesc

 4. ionela says:

  va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca ma operez la rinichi(pietre de aproape 2cm,se poate si cu anestezie locala fara cea totala?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Ionela: depinde de tipul interventiei; de principiu nu se foloseste anestezia locala, dar aceste amanunte va vor fi furnizate de urologul dvs.

 5. Mara says:

  Buna ziua, am aflat de curand ca am un fibrom uterin de 5cm . Se poate opera acest fibrom laparoscopic cu laserul?
  Sau exista alta metoda de control si extirpare?

 6. Mara Ileana says:

  buna ziua, am aflat de curand ca am un fibrom uterin de 5cm si un chist ovarian. Se poate opera acest fibrom laparoscopic cu laserul? sau ce metode de tinere in control a acestor fibroame, exista?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Mara: se poate opera laparoscopic; laserul nu are nicio legatura cu laparoscopia, asta e de fapt concluzia articolului unde ati postat. Exista inclusiv metode asa zis minim invazive ptr rezolvarea fibroamelor uterine mici. Ptr inceput, trebuie sa cereti amanunte ginecologului dvs.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Cristian: ptr asta, trebuie sa cereti sfatul unui urolog. puteti apela, de ex, callcenterul sanador la nr de telefon scurt afisat la rubrica de contact si veti obtine de acolo toate datele solicitate.

 7. Adriana says:

  Buna ziua,
  Am fost operata de apendicita akm o sapt si cateva zile si cam de 5 zile simt o durere in partea dreapta, acolo unde a fost apendicele. Operatia a fst facuta laparoscopica si nu am nici o incizie partea dreapta doar deasupra de buric si partea stanga. Este normal sa ma mai doara si dupa operatie?

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Adriana: de cele mai multe ori, este normal sa mai apara dureri locale la 5 zile postoperator; totusi, persistenta durerilor si/sa apartia altor semne de alarma ar trebui sa va indrume la medicul dvs ptr control.

 8. George Albu says:

  Recent am fost diagnosticat cu :Strictura stransa la nivelul uretrei bulbare; formatie tumorala pediculata cu caractere superficiale ,D=2,5cm. S-a recomandat TUR-V. Fiind bolnav cardiac cu risc f. inalt , 4 stenturi recent implantate ,vrsta de 75 ani, aveti amabilitatea sa-mi spuneti cat de adecvata este tehnica cu laser (verde )? Aveti alte sugestii? Multumesc ! G. Albu

  • Dr. Teodor Buliga says:

   George: v-am raspuns in ceea ce priveste anestezia la postarea respectiva; nu sunt in masura sa apreciez corect ce tip d einterventie vi se potriveste exact. Acest lucru intra in competenta medicului urolog.

 9. Tarantis cristina says:

  Buna dimineata!!! Vreau sa va intreb si eu ceva… sotul meu are 29 de ani cand era mic la cateva sapamani e la nastere i.a aparut pe fata chiar sub ochi o pata destul de maricica este inchisa la culoare are o culoare videtie dar foarte inchis.. a fost la un medic acum ceva ani avea 16 ani medicul atunci i.a spus ca in caz de i se face operatia poate sa ramana fara vedere pentru ca acea pata este pana la pleoapa de jos a ochiului dar nu este doar pe piele

 10. popescu says:

  Buna ziua!Stimate domn dr.Buliga,vin si eu cu o intrebare la dvs. rugindu-va sa binevoiti a-mi da daca se poate un raspuns incurajator. Sint o persoana in virsta de 72 de ani ,si de mai bine de 6 ani ma chinui cu un cisticel care daca nu m-ar necaji noapte ,cind sint nevoita sa merg la toaleta din ora in ora,deci prejudiciindu-mi somnul,nu m-ar interesa problema.Asa ca doresc sa va intreb daca eu pot beneficia de o operatie laparoscopica de remediere a problemei,?ddaca pot veni din Galati sa ma operez la dvs,?si ultima intrebare daca aceasta operatie beneficiaza de oarece ajutor pecuniar din partea Casei de asigurari.Daca nu atunci puteti fi amabil sa-mi spuneti cam cit ar putea costa o astfel de interventie.Va multumesc.

  • Dr. Teodor Buliga says:

   Popescu: exista procedee laparoscopice ptr asta, dar corectarea unui cistocel si refacerea staticii pelvine se fac mai degraba (mai rapid si mai comod) prin montarea unei bandelete (un fel de “suspensor” din plasa). Respectivul procedeu este efectuat de catre un ginecolog cu afinitati in domeniul uroginecologiei. Interventia respectiva se face si in anumite sectii de ginecologie de stat, unde teoretic nu veti plati nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *